Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Artritis

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik sendi menurut Norbekov - peluang untuk mempunyai sendi yang sihat untuk semua orang

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi normal semua sendi badan. Sebagai perbandingan dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal. Kepentingan besar di dalamnya diberikan kepada keadaan dalaman seseorang, keadaan emosinya. Pertimbangkan gimnastik seperti itu, dan bagaimana ia dilakukan.

Gimnastik sendi menurut Norbekov: keterangan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang metodologinya sendiri dan pakar dalam bidang perubatan alternatif. Dia adalah pengasas dan ketua Institut Penyembuhan Diri Manusia di Moscow. Kaedah mempercepat pembelajaran pengaturan diri psikosomatik, yang dikembangkannya pada tahun 1998, dianggap paling mudah diakses dan berkesan di antara banyak sistem kesihatan lain..

Hari ini teknik ini dipraktikkan secara aktif di Rusia dan jauh di luar sempadannya. Sebagai asas sistem, penulis mengambil perubatan oriental kuno dan maklumat mengenai urutan sistem pengetahuan mengenai kehidupan manusia. Idea utamanya adalah bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan semula jadi yang tidak terhad. Orang bijak Timur menganggap tubuh sebagai rumah jiwa dan menegaskan bahawa sebarang rawatan harus dimulakan dengan penyembuhan jiwa manusia. Pengetahuan inilah yang menjadi asas sistem peningkatan kesihatan Norbekov. Pada seminar mengenai sistem Norbekov, pakar mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofizik mereka ke arah positif.

Orang yang telah menguasai teknik ini dapat mengawal keadaan emosi dan mood mereka. Pengetahuan ini sangat penting memandangkan irama kehidupan moden, yang memerlukan kawalan diri emosi yang berterusan..

Juga, ketenangan fikiran mempunyai kesan yang baik terhadap aspek psikologi, sosial, profesional..

Menurut konsep umum, gimnastik Norbekov didefinisikan sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menegaskan bahawa tidak begitu penting latihan apa yang dilakukan, yang lebih penting adalah keadaan emosi pesakit..

Gimnastik menurut Norbekov untuk sendi adalah kompleks latihan sederhana yang serupa dengan elemen latihan fisioterapi. Tugas utamanya adalah seperti berikut:

 • Memberi kekuatan kepada seseorang dan kesan yang baik pada tubuhnya.
 • Pemulihan fungsi badan, kawalan lengkap. Ketidakselesaan pada sendi menimbulkan banyak masalah dalam pergerakan, membatasi kemungkinan. Melalui penggunaan gimnastik, kesihatan fizikal dan emosi dapat ditingkatkan.
 • Fungsi ligamen otot bertambah baik. Latihan yang sistematik menyumbang kepada pembentukan korset otot yang elastik dan fleksibel pada seseorang.

Kontraindikasi

Gimnastik Norbekov untuk sendi mempunyai kontraindikasi, yang merangkumi perkara berikut:

 • Tempoh selepas operasi;
 • Penyakit jantung;
 • Penyakit kronik;
 • Kesakitan pada sendi dan tulang belakang;
 • Kehamilan;
 • Gangguan mental.

Salah satu kelebihan gimnastik adalah bahawa ia tidak mempunyai batasan umur..

Pratetap

Pengarang gimnastik menegaskan bahawa sangat penting untuk mewujudkan sikap positif sebelum bersenam. Pengulangan mekanikal mereka untuk tujuan pemulihan, menurutnya, bukan sahaja tidak membawa faedah, tetapi juga merugikan. Oleh itu, sebelum anda mula melakukan senam sendi Norbekov, lakukan perkara berikut:

 • merehatkan seluruh badan dan otot, termasuk wajah;
 • cuba rilekskan organ dalaman sehingga timbul rasa lemah;
 • menyesuaikan diri dengan senaman positif;
 • berguna untuk mengurut telinga, menariknya ke arah yang berbeza - ini akan membantu mengaktifkan badan.

Gimnastik sendi terbaik Norbekov: latihan

Latihan yang ditunjukkan di bawah harus dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal. Ulangi 8-10 kali.

Latihan berikut dilakukan untuk sendi tangan:

 • Jaga tangan anda di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, mula-mula menumpukan pada pengepalan dan kemudian pada pelepasan.
 • Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam, seolah-olah anda ingin memberi "klik" kepada seseorang.
 • Lakukan pergerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke belakang..
 • Bersalaman.
 • Regangkan tangan ke hadapan, turunkan tangan anda. Tarik mereka ke arah anda. Sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.
 • Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain ke dalam, kemudian bertentangan, antara satu sama lain ke sisi. Bersalaman.
 • Picit jari anda ke penumbuk dan lakukan gerakan bulat.
 • Regangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku. Putar lengan bawah anda dalam bulatan, pertama ke depan, kemudian ke belakang. Bersalaman.
 • Lakukan "kilang" dengan tangan lurus, yang pertama, kemudian yang kedua. Dalam kes ini, perhatian harus tertumpu pada sendi bahu..
 • Berdiri tegak, letakkan tangan anda ke bawah, lurus kepala anda. Lakukan pergerakan ke arah bahu, dan kemudian, sebaliknya, bawa ke belakang, cuba membawa bilah bahu.
 • Kemudian turunkan bahu anda ke bawah. Angkat mereka sehingga sampai ke telinga anda.
 • Berkonsentrasi pada bahu anda, lakukan dengan gerakan melingkar dengan lengan ke bawah, ke belakang dan ke belakang..
 • Berdiri tegak, turunkan tangan anda ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda, kemudian jauhkan tangan dari anda. Bersalaman.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, pegang siku dengan kiri anda dan tarik ke belakang belakang anda, pada paras leher anda. Dalam kes ini, hanya lengan, kepala dan bahu yang boleh berputar. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan anda yang lain..

Latihan berikut adalah untuk sendi kaki:

 • Berdiri tegak, angkat satu kaki dan bengkokkan di lutut. Lakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian dengan kaki lurus ke arah anda.
 • Pergerakannya serupa dengan gerakan sebelumnya, tetapi kaki mesti ditarik ke dalam, dan kemudian dipusing ke sebelah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Berjongkok, lakukan gerakan bulat dengan lutut ke dalam, dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda dengan lutut ke belakang.
 • Letakkan kaki anda bersama, letakkan tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Berjongkok, lakukan putaran lutut, pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang lain. Bawa lutut ke belakang, luruskan kaki anda.
 • Kedudukan permulaan - berdiri dengan kaki selebar bahu. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan bawa sejauh mungkin ke sisi. Tarik balik dengan pergerakan kenyal. Lakukan perkara yang sama untuk kaki kiri..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan, angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali dan lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain..
 • Kedudukan permulaan yang serupa. Pegang kaki bengkok anda ke sisi dan lakukan gerakan bulat dengan lutut anda, seolah-olah anda ingin melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama untuk kaki kedua.

Untuk tulang belakang, gimnastik artikular melibatkan latihan berikut:

 • Turunkan kepala ke dada dan sentuh dengan dagu. Turunkan dengan lancar ke bawah dan ke bawah untuk merasakan ketegangan pada tulang belakang serviks.
 • Tarik dagu ke atas, sedikit memiringkan kepala ke belakang. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.
 • Condongkan kepala anda ke sisi. Semasa memiringkan, cuba sampaikan bahu dengan telinga tanpa menggerakkan sendi bahu..
 • Anda harus membayangkan bahawa hidung anda adalah pusat tetap. Lihat lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di tempatnya. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..
 • Pusingkan kepala ke kanan dan kiri, sambil menahan dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.
 • Lakukan pusingan kepala penuh ke arah paksi anda. Lakukan senaman dengan lancar dan ke dua arah.
 • Berdiri tegak dengan tangan anda di bahagian bawah di kunci di hadapan anda. Gabungkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke depan dan ke bawah. Kemudian pegang tangan anda ke belakang dan bawa bilah bahu anda bersama, dengan sternum anda maju dan naik.
 • Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah, kemudian sebaliknya..
 • Berdiri tegak dengan lengan di sepanjang batang tubuh anda.
 • Tarik lengan dan bahu ke bawah, dan kemudian ke atas, mengubah ketegangan dan kelonggaran.
 • Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, sambil membongkok dan membongkok di dada dengan tangan ke bawah.
 • Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan kepala dan dada, gabungkan lengan seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian angkat tangan ke belakang dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.
 • Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku anda menghala ke atas. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Kemudian tukar tangan anda.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda. Lakukan putaran badan penuh mengikut arah jam dan lawan jam. Dalam kes ini, kaki mesti tidak bergerak..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Bersandar ke depan, kemudian pusingkan badan ke sisi, melihat siling. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua. Kemudian bengkok ke belakang dan lakukan putaran yang sama pada paksi badan. Luruskan ke atas, bersandar ke sisi. Pusingkan juga paksi sambil berpusing ke atas dan ke bawah.
 • Sekarang anda perlu melakukan nafas yang menenangkan, mengangkat tangan semasa menghirup dan menurunkannya semasa menghembus nafas..

Ini melengkapkan kompleks gimnastik sendi terbaik Norbekov. Melakukan senaman ini secara berkala akan membantu mengekalkan kesihatan sendi untuk jangka masa yang lama, serta meningkatkan mood dan keadaan badan anda secara keseluruhan. Kami menawarkan anda untuk menonton video penuh dengan latihan.

Gimnastik sendi Norbekov ditunjukkan dan sejauh mana keberkesanannya??

Anda berulang kali memerhatikan dalam hidup kita orang tua dan juga orang pertengahan yang mempunyai masalah dalam bidang sistem muskuloskeletal. Osteochondrosis, arthritis dan penyakit lain tidak membenarkan orang bergerak dengan cepat, yakin dan tanpa rasa sakit ketika berjalan. Gimnastik artikular Norbekov akan memperbaiki keadaan umum badan dan mencegah penyakit sistem motor.

Siapa Norbekov?

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang serangkaian buku yang harus aktif melarikan diri dari pemikiran negatif dan bertindak segera ke arah kesedaran yang positif. Ahli akademik dan Doktor Psikologi, Falsafah, serta pencipta pusat pemulihan kesihatan yang unik akan membantu anda mengalami suasana kehidupan yang baru. Kaedah latihan biasa boleh menyebabkan penurunan gejala keletihan kronik, hipertensi, penurunan kualiti penglihatan, osteochondrosis dan penyakit lain.

Senang bekerjasama dengan orang seperti itu, tetapi tidak semua orang mempunyai pendapat positif mengenai Mirzakarim, bekas isterinya secara aktif mengkritiknya dalam buku-bukunya sendiri, dan beberapa kenalan mendakwa bahawa licik Norbekov adalah kebahagiaan kedua. Sekiranya anda tidak mempunyai disiplin yang cukup untuk melakukan gimnastik dari doktor falsafah dan ahli akademik anda sendiri, maka adalah mungkin untuk membuat temujanji dengannya. Anda dapat membiasakan diri dengan penulis secara terperinci dengan membaca semua 50 bukunya.

Apakah ciri kaedahnya?

Gimnastik bersama Norbekov, seperti semua buku lain dari doktor psikologi, menerangkan program metodologi khusus untuk peningkatan kesihatan. Penerbitan ini menerangkan sistem tiga langkah yang mesti diatasi. Semuanya bermula dengan pemulihan awal, kemudian mengalir dengan lancar ke peringkat persediaan dan diakhiri dengan rawatan utama.

Set senaman dari Norbekov meningkatkan fungsi sistem pencernaan, kardiovaskular, dan pernafasan badan. Fokus utama gimnastik adalah pada sistem muskuloskeletal. Sebagai tambahan kepada pemulihan, Mirzakarim, seperti biasa, menyenangkan orang dengan peningkatan kekuatan dan daya hidup..

Gimnastik untuk sendi

Latihan dilakukan secara berurutan, bermula dari lengan dan kaki, diikuti oleh bahagian atas tulang belakang dan kemudian bahagian bawah. Apabila sesuatu sakit di kaki atau lengan, masalah utama boleh datang dari tulang belakang. Sekiranya anda tidak berminat untuk latihan biasa, maka lebih baik tidak memulakannya sama sekali. Suasana itu sendiri mesti positif, dan pelaksanaannya berkualiti tinggi dan berkesan, seseorang tidak harus terburu-buru.

Untuk sendi, senaman dianjurkan di luar rumah atau di kawasan yang berventilasi baik. Berdiri tegak dan tekuk lutut secara bergantian, lakukan perkara yang sama dengan kaki anda. Putar kaki anda, jauhkan selebar bahu, kemudian satukan dan letakkan tangan anda di lutut. Lakukan selekoh, berhenti sejenak untuk meluruskan otot.

Pengecasan berterusan, kami mula melakukan squat, menjulurkan lutut ke sisi. Seterusnya, anda mula menggerakkan kaki anda yang bengkok di lutut ke sisi. Gimnastik ini untuk kaki. Untuk tangan, bekerjasama dengan jari anda, rentangkan tangan anda dan tekan jari anda, kemudian kipaslah. Kompleks ini merangkumi latihan "kilang", berpusing dengan bahu dan kelonggaran tangan.

Untuk menegangkan tulang belakang, kita bermula dari kepala, melakukan pergerakan putaran. Kami menarik dan menurunkan dagu, melakukan pergerakan bulat dengan pelvis. Untuk tulang belakang, anda seharusnya dapat meregangkan ke arah yang berbeza dan memutar badan ke kanan dan kiri.

Adakah gimnastik berfungsi?

Dengan pendekatan yang betul dan latihan biasa, gimnastik berfungsi. Suasana yang sangat baik sebelum bermulanya senaman dan senaman harian selama 28 minit memberi perubahan positif pada artritis pada minggu ketiga melakukan kompleks ini. Mereka yang berlatih dari awal pagi lebih kerap mengesahkan keberkesanan kaedah Mirzakarim Norbekov.

Bagi saya, ini adalah bagaimana kami melakukan semua latihan ini dalam pelajaran pendidikan jasmani, ketika penulis belum dilahirkan. Walaupun pendekatan di sini sama sekali berbeza, kami terpaksa melakukannya dengan tidak semestinya, dan penulisnya adalah seorang psikologi dan baginya juga positif, penyinaran itu penting. Tidak ada yang memberitahu kami tentang perkara ini, tetapi sebenarnya sayang.

Satu lagi perkara yang halus, lakukan latihan dengan orang yang anda selesa berada di sekitar. Pasangan yang paling berkesan, mereka yang baru saja jatuh cinta satu sama lain, keadaan euforia dan misteri memaksa mereka untuk menyerah ke kompleks tanpa jejak. Sayangi diri anda semasa bersenam, sekurang-kurangnya.

Ulasan mengenai gimnastik untuk sendi

Seseorang menganggap doktor sebagai penipu, tetapi satu perkara yang jelas, budaya fizikal selalu bermanfaat bagi kesihatan. Berfikir positif, gaya hidup aktif dan getaran positif yang dikeluarkan oleh orang. Dalam keadaan ini, adalah tidak realistik untuk melakukan sesuatu tanpa kompromi dan tidak berkesan..

Terdapat juga ulasan yang paling menyenangkan untuk ahli akademik. Orang yang hampir terlupa berjalan boleh melakukannya lagi. Terdapat sebilangan kecil dari mereka, tetapi jika kaedah menyelamatkan nyawa seseorang dan tidak melumpuhkan sesiapa, maka ia berhak untuk dikenali. Doktor pasti menentang kaedah ini, kerana mereka menjauhkan pesakit dari mereka dan menjadikan mereka benar-benar sihat.

Gimnastik sendi Norbekov - penerangan latihan untuk sendi

Tubuh manusia terdiri daripada hampir dua ratus sendi dan lebih dari 50 vertebra, bersama dengan cakera intervertebral. Semua mekanisme yang kompleks dan mantap ini telah melayani kita selama beberapa dekad, dengan kerap memenuhi "misinya", membantu bergerak dengan mudah dan bebas.

Kami menganggapnya sebagai sesuatu yang wajar dan mengingatnya ketika mekanisme sensitif ini mulai tidak berfungsi, mengekang pergerakan kita dan mengecam kita kesakitan. Kedua-dua ubat klasik dan alternatif merawat masalah dengan sistem muskuloskeletal..

Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda salah satu kaedah rawatan yang paling berkesan, yang disebut "gimnastik sendi Norbekov".

 1. Memperkenalkan pengarang kaedah
 2. Sistem Norbekov - apa itu?
 3. Matlamat dan objektif utama metodologi
 4. Kontraindikasi
 5. Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov
 6. Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan
 7. Latihan untuk sendi anggota badan
 8. Latihan tulang belakang
 9. Serviks
 10. Dada
 11. Gimnastik bersama pada video

Memperkenalkan pengarang kaedah

Dr. Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah seorang saintis Rusia yang berasal dari Uzbekistan yang telah lama berlatih dalam bidang perubatan alternatif selama bertahun-tahun..

Dia menubuhkan Institut Penyembuhan Diri Manusia, serta Pusat Teknologi dan Teknologi Pemulihan atas namanya..

Minat dalam metodologi Norbekov sangat besar: ini dibuktikan dengan peredaran buku yang besar di mana ia menggambarkan sistemnya - buku-buku itu tersembunyi di Rusia dan di luar negara.

Terdapat juga pengkritik sistem Dr Norbekov. Namun, kenyataannya tetap ada: gimnastik menurut Norbekov benar-benar membantu puluhan ribu orang menghilangkan rasa sakit.

Sistem Norbekov - apa itu?

Gimnastik artikular Norbekov, walaupun dianggap tidak konvensional, mempunyai akar saintifik: ia berdasarkan tradisi doktor terbaik China kuno dan merupakan gabungan gimnastik dan psikologi yang meningkatkan kesihatan.

Prinsip kaedah Norbekov, yang terdiri daripada tiga kursus penuh - awal (kesihatan), persediaan dan asas, adalah untuk menyembuhkan tubuh dari penyakit dengan menguasai minda dan badan anda..

Setiap kursus melibatkan latihan yang kompleks untuk kumpulan otot individu, menyumbang kepada pemulihan setiap sendi yang sakit.

Dengan bantuan latihan saintis, anda dapat mencegah penyakit seperti arthritis, arthrosis, osteochondrosis dan banyak lagi..

Gimnastik Norbekov membantu memperbaiki keadaan cakera intervertebral, memperbaiki keadaan umum tulang belakang, yang, menurut Dr Norbekov, adalah pintu masuk ke sistem berfungsi tubuh.

Matlamat dan objektif utama metodologi

Matlamat dan objektif utama sistem Norbek adalah:

 • Peningkatan badan yang kompleks. Gimnastik sendi Norbekov menguatkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, meningkatkan daya hidup pesakit;
 • Rasa kawalan terhadap badan anda sendiri dan mencari irama kehidupan yang normal;
 • Pemulihan fleksibiliti dan pergerakan semula jadi tulang belakang;
 • Rangsangan keanjalan ligamen dan otot;
 • Menguatkan sendi;
 • Penciptaan kepercayaan pesakit terhadap kemampuannya sendiri dengan mengukuhkan dunia batinnya.

Kontraindikasi

Sebelum memulakan kelas dan melakukan latihan, disarankan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan kontraindikasi.

Berikut adalah kontraindikasi utama:

 • Gangguan mental;
 • Baru menjalani pembedahan;
 • Penyakit kardiovaskular tertentu;
 • Kesakitan yang sangat teruk di bahagian belakang dan sendi;
 • Penyakit kronik semasa eksaserbasi;

Di samping itu, kelas untuk wanita hamil dan remaja tidak digalakkan (mereka masih mempunyai tulang belakang yang kurang kuat).

Sekiranya kesakitan berlaku semasa bersenam, ia mesti dihentikan..

Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov

Peraturan yang paling penting ketika melakukan senaman gimnastik Norbekov menganggap kehadiran sikap positif dengan senyuman di wajahnya dan pemikiran yang cerah. Inilah positif yang menjanjikan kejayaan hampir seratus peratus.!

Anda perlu melakukan latihan setiap hari sehingga tamat kursus. Sebelum memulakan gimnastik, anda perlu mewujudkan suasana hati yang baik dan membebaskan diri sepenuhnya. Jika tidak, pelajaran pada hari ini tidak boleh dimulakan - ia tidak akan berguna.

Semasa gimnastik, Dr Norbekov menasihati untuk memenuhi syarat berikut:

 • Tenangkan organ dalaman, ekspresi wajah sebanyak mungkin - semua yang mungkin;
 • Mengurut telinga - meningkatkan bekalan darah ke badan.

Dengan bantuan senam artikular Norbek, bukan sahaja sendi, tetapi juga semua sistem dan organ dalaman seseorang dapat kembali normal. Tempoh optimum gimnastik kekuatan pada awal kursus adalah seperempat jam, secara beransur-ansur meningkat menjadi setengah jam atau lebih.

Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan

Di bawah ini kami akan memperkenalkan anda kepada beberapa latihan gimnastik bersama Norbekov. Di bawah ini anda dapat mencari tutorial video mengenai sistem.

Mengecas Norbekov untuk tulang belakang dan sendi: satu set latihan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang buku mengenai kaedah penyembuhan merawat tulang belakang dan badan secara keseluruhan, pengikut ubat alternatif.

Menurutnya, 99% asas untuk rawatan banyak penyakit terletak pada normalisasi keadaan psikoemosi seseorang dan hanya 1% dalam sistem latihan fizikal yang dikembangkan olehnya. Senaman Norbekov, menurut penulis, membantu dalam merawat sakit sendi, melegakan tekanan darah tinggi dan sindrom keletihan kronik, menimbulkan perasaan optimis.

Penerangan

M.S. Norbekov memanggil matlamat utama kelas mengikut metodologinya untuk mengungkapkan keperibadian dalam memerangi kekurangan peribadi dan peningkatan diri badan dan minda. Pusat yang dianjurkannya telah mengembangkan kaedah yang mengambil kira usia dan jantina. Menurut penulis, pembahagian ini disebabkan oleh perbezaan fisiologi dan anatomi antara lelaki dan wanita. Oleh itu, pengecasan mengikut Norbekov dipilih untuk osteochondrosis serviks dan patologi lain, dengan mengambil kira ciri fisiologi seseorang.

Tugas gimnastik

Dalam buku-bukunya, Norbekov berulang kali mengatakan bahawa mustahil untuk mencapai bentuk fizikal yang ideal dan meningkatkan kesihatan anda jika anda tidak membersihkan fikiran anda. Latihan berkala menggunakan kaedah ini hanya membantu orang yang mempunyai pemikiran murni untuk menyembuhkan tubuh dan badan mereka..

Tugas utama pengecasan Norbekov untuk sendi dan tulang belakang adalah:

 • pengembangan diri dan peningkatan harga diri;
 • penjelmaan kemungkinan kreatif;
 • meningkatkan aktiviti buruh dan sosial;
 • pembentukan sikap positif terhadap diri sendiri, tubuh anda dan kepercayaan terhadap kemampuan anda sendiri.

Video-video yang berkaitan

Petunjuk dan kontraindikasi

Kelas gimnastik pemulihan ditunjukkan kepada orang yang menderita:

 • osteochondrosis;
 • hernia intervertebral,
 • masalah penglihatan;
 • keadaan kemurungan;

Sebelum memulakan gimnastik, pastikan anda berjumpa doktor, sekiranya sakit atau kemerosotan keadaan, latihan harus dihentikan.

Pengecasan mengikut tulang belakang menurut Norbekov dikontraindikasikan untuk orang yang menderita penyakit berikut:

 • sakit belakang;
 • dalam tempoh melahirkan anak;
 • sakit sendi;
 • pelbagai patologi tulang belakang;
 • proses keradangan;
 • semasa pemburukan penyakit;
 • pembedahan baru-baru ini;
 • strok atau serangan jantung;
 • zaman kanak-kanak;
 • masalah sistem saraf;
 • sensasi yang menyakitkan semasa latihan.

Cara menala?

Keadaan utama sebelum memulakan gimnastik sendi adalah mewujudkan sikap positif. Pengulangan latihan tertentu yang dibawa ke automatisme tidak membawa apa-apa faedah kepada tubuh.

Oleh itu, sebelum melakukan latihan terapi Norbekov, perlu:

 • merehatkan badan sebanyak mungkin, hingga ke otot muka;
 • melemahkan ketegangan organ-organ dalaman kepada sedikit rasa lemah;
 • mewujudkan sikap positif, mungkin lebih ceria;
 • aktifkan badan dengan mengurut telinga, mereka boleh dipetik dan ditarik ke atas dan ke bawah.

Sebelum mengecas

Pemanasan adalah bahagian penting dalam senaman, ia membantu memanaskan otot dan mengurangkan risiko kecederaan..

Beberapa latihan pemanasan sebelum mengecas Norbekov:

 1. Hulurkan tangan mereka di hadapan mereka, genggam tangan mereka dengan erat dan pelepasan tajam.
 2. Bengkokkan bahu ke depan dengan perlahan dan angkat ke atas, seolah-olah mengangkat bahu, dan kembali ke posisi awal.
 3. Bahu membuat pergerakan putaran ke hadapan 4 kali, kemudian 4 kali ke belakang.
 4. Tangan kanan diangkat ke atas dan diletakkan di belakang belakang kepala, tangan kiri diletakkan di belakang punggung bawah, kemudian tangan diubah.
 5. Tangan diletakkan di pinggang, kaki selebar bahu, dengan pergerakan putaran pelvis yang lancar, anda perlu menggambar nombor lapan.

Semasa kelas, tidak digalakkan untuk mendengar muzik, perlu memusatkan perhatian sebanyak mungkin pada perasaan anda sendiri, jika atas sebab tertentu mustahil untuk berlatih dalam diam, lebih baik mendengar suara semula jadi: burung, gumaman air, dan seumpamanya..

Kelas untuk miopia, hiperopia, glaukoma

Seperti kaedah perubatan alternatif, orang dibahagikan kepada dua kubu: mereka yang secara kategorinya menentang kaedah rawatan yang ketinggalan zaman, dan mereka yang telah membuktikan melalui pengalaman peribadi bahawa ia membantu. Oleh itu, di antara banyak ulasan orang yang telah mencuba mata mengikut sistem Norbekov, terdapat banyak tanggapan dan tuduhan yang bersemangat mengenai kegunaan kaedah ini..

Sebagai titik utama pengisian menurut Norbekov, perlu diperhatikan:

 • semasa kelas, anda harus meluruskan punggung, penulis telah berulang kali menyatakan pentingnya korset otot dan tulang belakang;
 • mood untuk hasil yang positif, dan apa yang lebih baik - untuk mempercayai bahawa orang itu benar-benar sihat.

Seseorang yang menderita rabun tidak dapat melihat objek dengan jelas pada jarak yang jauh dan dekat, orang yang berpandangan jauh - sebaliknya. Punca penyakit kedua-duanya kurang fokus. Gimnastik mata menurut Norbekov melatih otot bola mata yang lemah dan menyesuaikan fokus.

Istilah glaukoma merujuk kepada puluhan penyakit mata yang serius, termasuk:

 • peningkatan tekanan mata;
 • disfungsi mata;
 • kerosakan pada saraf optik dan kemungkinan atrofi.

Dalam beberapa kes, rawatan ubat digunakan, kadang-kadang operasi dilakukan, dan tidak jarang penyakit ini tidak dapat disembuhkan. M.S. Norbekov mendakwa bahawa gimnastik yang dikembangkan olehnya membantu menyembuhkan penyakit mata, dan mengesyorkan melakukan senaman untuk mencegah.

Semasa gimnastik, anda mesti mengikuti prinsip:

 • setiap sentuhan jari pada mata dilakukan dalam keadaan tegak tanpa menggosok;
 • kekuatan tekanan yang diperlukan adalah sesuatu antara sentuhan ringan dan sensasi yang menyakitkan;
 • semua pergerakan dilakukan dengan hujung jari.

Setelah melengkapkan kompleks gimnastik, disyorkan urutan wajah kecil akupresur. Dengan tekanan lembut, lintasi sayap hidung, di sepanjang tepi rambut, tekan fossa di kawasan dagu, di antara alis dan di bahagian temporal.

Latihan untuk mata

Senaman kompleks (gimnastik) untuk mata dengan Mirzaakhmat Norbekov seperti ini:

 1. Kepala dijaga lurus tanpa membuangnya kembali. Mata dibesarkan ke atas, mental berusaha lebih tinggi dan lebih tinggi melalui dahi.
 2. Kepala dijaga lurus, mata diturunkan, mental terus bergerak melalui tekak mereka sendiri.
 3. Lihat ke kiri, secara mental terus bergerak melalui telinga kiri.
 4. Lihat ke kanan, secara mental terus bergerak melalui telinga kanan.
 5. Kepala tetap tidak bergerak, dengan gerakan mata bulat mereka cuba melukis gambar yang paling besar. Latihan bermula dari sudut kiri bawah, berlalu ke kanan atas, kemudian dari kanan bawah, kita pergi ke kiri atas. Kemudian kami melakukan latihan dalam urutan terbalik. Selepas itu anda perlu cepat berkelip.
 6. Kepala tidak bergerak, nombor lapan terbalik dilukis di depan hidung dengan pergerakan mata yang melingkar. Seperti latihan sebelumnya, pergi dari satu sudut ke sudut yang lain dan sebaliknya. Selepas itu, sekelip mata.
 7. Miringkan mata anda ke hujung hidung dan letakkan jari anda di atasnya, perbaiki pandangan anda, rileks dan lihat di depan anda, sambil melihat objek sisi, mata tidak bergerak.

Latihan tangan

Mengecas menurut Norbekov untuk sendi hujung atas termasuk latihan:

 1. Rentangkan tangan anda di hadapan anda, tekan dan lepaskan jari anda, menumpukan perhatian pada tindakan.
 2. Tangan bergantian, buat klik jari yang tajam.
 3. Kipas jari anda, bermula dengan jari kelingking, kemudian ke arah yang bertentangan, bermula dengan ibu jari.
 4. Bersalaman.
 5. Regangkan lengan ke hadapan, sikat ke bawah, kemudian perlahan-lahan angkat sikat ke atas. Kini berus kelihatan ke atas dan tarik dengan lancar ke arah anda.
 6. Regangkan lengan anda dengan lurus, telapak tangan ke bawah. Putar berus ke arah satu sama lain, kemudian ke arah yang berbeza. Berjabat tangan.
 7. Penumbuk membuat gerakan bulat mengikut arah jam dan lawan jam.
 8. Rentangkan tangan anda ke sisi dan bengkokkan sehingga jari anda berada di bahu anda, buat gerakan melingkar ke satu arah dan yang lain. Berjabat tangan.
 9. Buat kilang dengan satu tangan kemudian tangan yang lain.
 10. Luruskan punggung, lengan di sepanjang badan. Bahu bergerak ke depan, seolah-olah cuba menutupnya, lalu kembali.
 11. Turunkan bahu ke bawah, kemudian angkat ke telinga anda.
 12. Tumpukan perhatian pada sendi bahu dan buat pergerakan bulat dengan bahu ke depan, kemudian ke belakang.
 13. Bahagian belakang lurus, lengan diturunkan di sepanjang badan, tangan dipusingkan ke arah diri mereka sendiri, kemudian menjauhkan diri dari diri mereka sendiri. Berjabat tangan.
 14. Lebar bahu kaki terpisah, dengan tangan kanan mengambil siku kiri dan menarik kembali ke paras leher. Lakukan perkara yang sama dengan tangan yang bertentangan..

Berkat gimnastik, sendi diregangkan dan peredaran darah bertambah baik.

Latihan untuk kaki

Latihan bersama Norbekov untuk bahagian bawah kaki bertujuan meningkatkan mobiliti dan merangkumi latihan berikut:

 1. Sedikit lentur, tarik jari kaki ke bawah, kemudian dengan kaki lurus tarik jari kaki ke arah anda.
 2. Berdiri lurus, angkat satu kaki, bengkok di lutut, putar kaki ke dalam dan kemudian ke luar. Regangkan dan kendurkan kaki anda secara bergantian.
 3. Kaki bahu selebar, bengkok ke hadapan dan letakkan tangan di lutut. Lakukan pergerakan bulat dengan lutut ke dalam dan kemudian ke luar.
 4. Tutup kaki, tangan di lutut, bengkok ke hadapan dan luruskan. Putar lutut terlebih dahulu ke kanan, kemudian ke kiri.
 5. Kaki selebar bahu, angkat kaki, bengkok di lutut, dan dengan gerakan kilat ringan bawa ke sisi, ulangi sama dengan kaki yang lain.
 6. Kaki selebar bahu, angkat kaki dibengkokkan di lutut dan bawa ke sisi, kemudian turunkan, menunjuk lutut ke hadapan, ulangi sama dengan kaki yang lain.
 7. Kaki yang bengkok di lutut diarahkan ke sisi, buat beberapa gerakan bulat, ulangi dengan kaki yang lain.

Lutut leher anda

Mengecas menurut Norbekov dengan osteochondrosis serviks dengan cepat melegakan kekejangan di leher. Ia disyorkan untuk banyak patologi tulang belakang. Senaman boleh dilakukan semasa senaman pagi atau tepat di tempat kerja.

Set latihan merangkumi:

 1. Kepala dimiringkan ke sisi, menyentuh telinga kanan ke bahu, kemudian kiri.
 2. Ulangi latihan pertama, tetapi sekarang tekan kepala anda di atas dengan tangan anda.
 3. Condongkan kepala ke hadapan sehingga dagu menyentuh sternum.
 4. Condongkan kepala ke belakang, cuba menongkat dagu.
 5. Lakukan pergerakan bulat dengan leher, menggambarkan bulatan atau separuh bulatan dengan kepala.
 6. Letakkan dagu di sternum dan perlahan-lahan putar kepala ke satu, kemudian ke sisi lain.
 7. Buangkan kepala ke belakang dan tarik secara beransur-ansur ke atas, secara bergantian merehatkan dan meregangkan otot.

Gimnastik mesti dilakukan berdasarkan perasaan anda sendiri. Sekiranya sakit leher ada, maka latihan harus ditangguhkan sehingga berunding dengan pakar..

Latihan untuk dada

Mengecas menurut Norbekov untuk bahagian belakang dan dada bertujuan untuk merehatkan otot dan meregangkan tulang belakang. Sekiranya dilakukan dengan betul selepas bersenam, seseorang merasa ringan dalam pergerakan..

Kompleks ini merangkumi latihan:

 1. Tangan menghulurkan di hadapan anda, tutup dengan kunci dan peras.
 2. Tangan diletakkan di belakang punggung, disambungkan, cuba membawa bilah bahu sebanyak mungkin.
 3. Secara bergantian angkat satu bahu hingga maksimum, turunkan yang lain ke bawah.
 4. Kaki tidak bergerak, pusingkan badan ke satu arah dan yang lain.
 5. Badan condong ke kanan, cuba menyentuh lantai, sementara tangan kiri berada di belakang kepala. Ulangi ke arah yang bertentangan.

Latihan punggung bawah

Mengecas Norbekov (gimnastik sendi) untuk tulang belakang lumbar diperlukan bagi mereka yang mengalami kesakitan di kawasan ini, serta untuk pencegahan sciatica.

Latihan berikut disyorkan:

 1. Buat pusing badan penuh 180 ° ke arah yang berbeza.
 2. Bersandar ke depan dan bengkokkan sebanyak mungkin, sementara badan tidak bergerak.
 3. Bersandar ke depan, membongkok punggung ke arah busur, berehat dan memperbaiki kedudukan selama satu minit.
 4. Berdiri tegak, buat pergerakan beralun yang lancar, dari dagu hingga lutut.
 5. Mengambil kedudukan teratai, buat pergerakan bandul.

Hasil dan keberkesanan kaedah

Sebilangan besar pesakit yang melakukan latihan mencatat dinamik positif setelah hanya beberapa sesi. Menurut mereka, latihan berterusan meningkatkan kerja sistem peredaran darah, melegakan kekejangan dan mengaktifkan otot, dan mendorong pemulihan yang cepat dari kecederaan..

Untuk meningkatkan kesihatan, cukuplah melakukan latihan bersama menurut Norbekov selama 30 minit sehari. Setiap latihan dilakukan dengan perlahan, lancar, tanpa pergerakan secara tiba-tiba. Kumpulan kelas merangkumi tindakan yang bertujuan untuk meningkatkan penglihatan, gaya berjalan, ingatan dan kesejahteraan umum.

Gimnastik sendi Norbekov: video

Di bawah ini kami menawarkan anda untuk menonton versi lengkap gimnastik sendi M. S. Norbekov.

Gimnastik Norbekov - amalan kesejahteraan sebagai cara hidup

Gimnastik Norbekov untuk sendi, video yang disajikan dalam artikel ini, lebih daripada sekadar sukan biasa. Ini lebih dari sekadar terapi fizikal, kinesioterapi dan amalan kesihatan lain. Ini adalah gaya hidup yang menyumbang kepada fakta bahawa seseorang menjadi bukan sahaja sihat, tetapi juga bahagia..

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov

Gimnastik Norbekov untuk sendi akan membantu anda memulihkan kesihatan dan menjadi lebih bahagia!

Sekiranya anda ingin berlatih mengikut sistem Norbekov, dengarkan pengenalan Mirzakarim Sanakulovich, yang berlangsung selama 8 minit pertama, kerana tidak seperti banyak teknik lain, gimnastik Norbekov didasarkan pada mencipta semula apa yang biasanya orang kehilangan sepanjang hidup - kegembiraan hidup.

Penulis sendiri menekankan bahawa prestasi mekanikal latihan yang dicadangkan olehnya tidak akan memungkinkan untuk mencapai hasil yang signifikan. Latihan harus berdasarkan pada suasana hati, keseronokan, dan pandangan positif terhadap sesuatu yang dibuat secara buatan.

Hanya dibebaskan dari beban masalah, kerengsaan, kekecewaan pada orang dan harapan yang tidak terpenuhi, seseorang akan dapat melabuhkan punggungnya dan melihat dengan yakin pada masa depan. Dan ini adalah asas kesihatan tulang belakang dan keseluruhan sistem osteoartikular..

Latihan harus berdasarkan pada suasana hati, keseronokan, dan pandangan positif terhadap sesuatu yang dibuat secara buatan!

Oleh itu, jika tujuan anda adalah gimnastik sendi Norbekov, video akan membantu anda menguasai teknik melakukan latihan, tetapi anda harus selalu ingat bahawa anda perlu melakukannya hanya dalam suasana hati yang baik, dengan senyuman tulus di bibir anda..

Pergerakan yang dilakukan semasa gimnastik akan membantu mengembalikan pergerakan sendi dan memperbaiki keadaan tulang rawan yang melapisi mereka. Tetapi ini tidak cukup untuk merasa seperti orang yang sihat. Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan perkara ini dalam ceramahnya.

Gimnastik sendi - kesihatan selama dua puluh minit

Gimnastik bersama, video yang ditawarkan untuk tontonan anda, tidak memerlukan banyak masa dan tidak membuat seseorang merasa letih. Lima belas - dua puluh minit sehari cukup untuk mengisi sistem osteoartikular dengan tenaga yang kuat, mengaktifkan peredaran darah dan memperbaiki keadaan otak dan saraf periferal. Gimnastik sendi hanyalah tahap pertama untuk bekerja pada badan anda sendiri. Setelah menguasainya, anda akan menjadikan asas untuk melakukan latihan yang akan mengatur organ dalaman anda dengan teratur..

Gimnastik sendi - kesihatan selama dua puluh minit

Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan perkara ini dalam ceramahnya.

Gimnastik bersama pada video:

Gimnastik bersama (video dengan pengenalan):

Anda boleh menonton video pendek lain di mana Ahli Akademik Mirzakarim Sanakulovich Norbekov bercakap mengenai pentingnya latihan bahawa pergerakan tidak dapat menggantikan ubat-ubatan, tetapi bahkan seribu ubat yang paling kuat tidak akan menggantikan satu gerakan tunggal. Hanya usaha fizikal yang dapat menjaga tubuh dalam keadaan baik dan menjaga pergerakan sehingga usia tua..

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov mengenai kepentingan latihan:

Gimnastik sendi terapeutik:

Ulasan gimnastik sendi Norbekov:

Dari semasa ke semasa saya kembali ke kuliah Norbekov. Kadang-kadang berguna untuk mengingatkan diri anda untuk bersukacita dan berfikir perkara baik lebih kerap..

Gimnastik Norbekov

Pesakit dengan artritis, berusaha menormalkan keadaan mereka dan kembali ke kehidupan normal, mencuba banyak program mahal yang tidak selalu memberikan hasil yang diinginkan. Salah satu kaedah rawatan dan pencegahan penyakit sistem muskuloskeletal yang paling berpatutan dan berkesan - gimnastik Norbekova.

Penambahbaikan pertama dapat dilihat hanya selepas beberapa sesi. Anda tidak hanya akan merasakan penurunan sensasi pertempuran dan ringan di badan, tetapi juga peningkatan daya hidup. Di samping itu, ini adalah kaedah percuma yang tersedia untuk semua orang. Seperti mana-mana ubat alternatif, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda dan memahami bahawa anda menjalani rawatan sedemikian dengan risiko anda sendiri..

Juga, semasa latihan terapeutik, kerja sistem pernafasan dan kardiovaskular bertambah baik. Kompleks ini direka untuk pelbagai kumpulan otot dan sendi. Satu pelajaran tidak lebih dari setengah jam.

Prinsip asas

 • Semua latihan dilakukan mengikut urutan - pertama lengan dan kaki dikerjakan, kemudian bahagian atas dan terakhir dari semua bahagian bawah tulang belakang, yang membolehkan anda melakukan senaman setiap sendi dengan teliti.
 • Walaupun anda hanya mengalami kesakitan di lengan atau kaki, perhatikan untuk menguatkan tulang belakang, pada prestasi yang bergantung kepada kesihatan seluruh sistem muskuloskeletal..
 • Anda perlu berlatih secara berkala - hanya dengan itu anda dapat memastikan keberkesanan sistem.
 • Anda perlu mengikuti hasil yang positif dan melakukan latihan secara produktif, tidak cepat.

Jangan berputus asa jika anda tidak mahir atau cepat letih. Ikuti yang positif dan berusaha untuk mendapatkan hasil yang tinggi!

Siapa yang berguna untuk melakukan senam Norbekov

Sistem Norbekov dikembangkan untuk mereka yang sudah mengalami artritis dan untuk orang yang ingin menjaga kesihatan sendi mereka selama mungkin. Perkara ini berlaku terutamanya di kalangan mereka yang menghabiskan banyak masa dalam satu kedudukan dan tidak bermain sukan..

Versi penuh latihan video boleh didapati secara bebas, jadi kelas dapat dijalankan pada bila-bila masa tanpa meninggalkan rumah.

Gimnastik sesuai untuk semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak. Beberapa patologi sistem muskuloskeletal berasal pada usia dini, tetapi dengan bantuan kelas pada sistem yang unik, mereka dapat dielakkan.

Kebaikan

Walaupun kaedah baru untuk rawatan artritis kerap muncul, sistem Norbekov adalah salah satu dari sedikit yang memerangi penyakit dari dalam. Bagaimanapun, penyebab patologi serius adalah tekanan, gangguan hormon, kemurungan yang berpanjangan.

Ramai orang yang mengalami pergerakan terhad dengan artritis kagum dengan hasilnya. Mereka sekarang boleh bergerak bebas dalam jarak jauh dan merasa lebih muda.

Salah satu kelebihan utama kaedah Norbekov adalah ketiadaan pelaburan kewangan. Anda tidak perlu membeli alat dan simulator yang mahal, anda tidak perlu malas dan mencari masa untuk latihan berterusan, meningkatkan kemahiran anda secara berkala.

Persiapan untuk prosedur

Gimnastik, yang dikembangkan oleh Norbekov, akan memberikan hasil hanya dengan sikap positif. Sekiranya anda berada dalam keadaan tertekan atau dalam keadaan tidak baik, lebih baik menangguhkan pelajaran untuk hari lain..

Anda tidak boleh melakukan latihan secara automatik, bekerja dengan keadaan dalaman anda. Untuk bersantai, sebelum kelas, minum secawan teh panas yang lazat atau urut telinga, seperti yang disarankan oleh Dr Norbekov sendiri..

Untuk mula bersenam, anda memerlukan pakaian yang selesa dan sedikit ruang kosong. Dianjurkan untuk mengudarakan bilik di mana latihan akan berlangsung. Sekiranya boleh, bersenam di luar rumah. Elakkan makan berat beberapa jam sebelum kelas.

Gimnastik Norbekov untuk kaki

Aktiviti fizikal anda banyak bergantung pada kesihatan kaki anda. Untuk menghilangkan manifestasi arthritis yang tidak menyenangkan, lakukan satu set latihan sederhana setiap hari:

 1. Berdiri tegak. Bengkokkan lutut kanan dan kiri secara bergantian, kemudian luruskan perlahan.
 2. Prinsipnya sama seperti pada latihan pertama, tetapi perhatikan kaki. Memanjangkan kaki, tarik kaki ke atas terlebih dahulu, dan kemudian putar ke sisi.
 3. Kaki bahu selebar, tangan di lutut. Mulailah melakukan pergerakan bulat dengan kaki anda, pertama ke dalam dan kemudian ke luar.
 4. Kaki bersama, tangan di lutut. Punggung membongkok sedikit ke depan, sedikit bersandar pada kedudukan ini, menegangkan otot, kemudian meluruskan.
 5. Mulakan jongkok dengan lutut ke sisi.
 6. Lebar bahu kaki terpisah. Angkat kaki anda, tekan pada lutut dan bawa sejauh mungkin. Ulangi perkara yang sama dengan kaki kiri..
 7. Permulaan latihan adalah sama seperti yang sebelumnya. Hanya setelah anda menurunkan kaki ke lantai, anda perlu mengangkatnya semula, tetapi sudah berada dalam kedudukan yang sama rata.
 8. Angkat kaki yang dibengkokkan di lutut sekali lagi, tetapi jangan turunkannya, tetapi lakukan pergerakan bulat.

Semua latihan mesti dilakukan 8-10 kali secara bergantian untuk setiap kaki.

Gimnastik Norbekov untuk tangan

Latihan berikut membantu dengan artritis tangan:

 1. Rentangkan tangan anda lurus di depan anda dan tekan tangan anda secara bergantian, tumpukan perhatian anda pada prosedur.
 2. Tinggal dalam kedudukan yang sama, lakukan klik bergantian dengan semua jari..
 3. Mula menggerakkan jari anda.
 4. Goncangkan tangan anda dengan baik, kemudian berehat.
 5. Regangkan lengan anda dengan lurus, turunkan tangan anda ke bawah dan tarik ke arah anda, kemudian angkat tangan ke atas dan tarik ke arah anda. Ulangi, seperti semua latihan lain, 8-10 kali.
 6. Posisi permulaan - lengan lurus selari dengan lantai, pusingkan kedua telapak tangan ke arah satu sama lain dan ke belakang.
 7. Buat penumbuk dan putar mereka dalam bulatan.
 8. Dengan tangan dilanjutkan ke hadapan, bengkokkan siku.
 9. Bergilir-gilir dengan tangan anda, seperti "kilang" senaman yang terkenal.
 10. Lakukan pusingan bahu - pertama ke hadapan, kemudian ke belakang.
 11. Angkat bahu ke atas dan cuba tekan bilah bahu anda sebanyak mungkin..
 12. Angkat bahu.
 13. Selepas senaman yang kuat, beri tangan anda sedikit rehat - goncangkannya dengan baik dan berehat.
 14. Letakkan tangan anda selebar bahu, dengan satu tangan memegang siku dengan yang lain dan tarik ke belakang. Tubuh kekal pada kedudukan asalnya..

Anda dapat membiasakan diri dengan teknik yang betul untuk melakukan semua latihan dengan menonton video.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Tulang belakang yang kuat adalah jaminan kesihatan seluruh organisma, oleh itu, perhatian harus diberikan kepada latihan ini. Gimnastik yang dirancang dengan cekap untuk tulang belakang serviks akan meningkatkan kesejahteraan dengan cepat dan menghilangkan kekakuan dalam pergerakan.

Gimnastik sendi untuk tulang belakang:

 1. Turunkan kepala ke dada dengan lancar dan sentuh dengan dagu. Leher harus tegang mungkin.
 2. Pusingkan kepala ke kiri dan kanan.
 3. Cubalah merentangkan dagu anda ke depan sebanyak mungkin dan putar kepala dengan lancar ke arah yang berbeza.
 4. Mula melakukan pergerakan kepala bulat.
 5. Seterusnya, latihan yang lebih kuat dan serius bermula - bengkok serendah mungkin untuk menyentuh lantai dengan tangan anda.
 6. Tutup tangan anda di kunci, ambil posisi, seperti dalam latihan sebelumnya, cuba meregangkan sebanyak mungkin.
 7. Tutup lengan anda di belakang dan tutup bilah bahu anda, mendorong dada ke hadapan.
 8. Angkat bahu kiri, turunkan bahu kanan ke bawah. Kemudian ulangi semuanya secara terbalik..
 9. Berdiri tegak dengan tangan anda lurus di sisi anda. Ketegangan dan kelonggaran yang bergantian, tarik lengan dan bahu anda ke bawah dan kemudian ke atas.
 10. Tangan ke bawah, lakukan pergerakan bulat dengan bahu anda ke atas dan kemudian ke bawah.
 11. Letakkan satu tangan di posisi bengkok di belakang kepala anda, biarkan tangan yang lain ke bawah. Regangkan siku anda ke atas sebanyak mungkin.
 12. Letakkan tangan anda di pinggang dan lakukan selekoh bergantian ke kiri, kanan, ke depan, ke belakang.
 13. Putar badan dengan perlahan, sementara, seperti dalam latihan sebelumnya, tetap di pinggang.
 14. Mula melakukan gerakan pelvis bulat.
 15. Peregangkan lengan ke atas, kaki bersama-sama, peregangan setinggi mungkin tanpa melihat dari lantai.
 16. Latihan terakhir adalah menenangkan - angkat tangan ke atas dan tarik nafas, turun - hembuskan.

Latihan sendi yang kompleks untuk lengan, kaki dan tulang belakang membolehkan anda mencapai hasil yang luar biasa. Tetapi, jika anda mempunyai masa yang terhad, anda boleh melakukan satu set latihan yang bertujuan untuk melatih hanya satu bahagian badan..

Kontraindikasi

Walaupun satu set latihan yang dilakukan oleh doktor terkenal membawa manfaat besar bagi tubuh, dalam beberapa kes, anda harus menahan diri untuk tidak melakukan sesi kesihatan..

Kontraindikasi untuk gimnastik sendi:

 • Penyakit sistem muskuloskeletal pada peringkat akut.
 • Gangguan mental.
 • Tempoh kehamilan.
 • Penyakit jantung - senaman untuk sendi bahu sangat dikontraindikasikan.

Sebelum memulakan rawatan artritis dengan gimnastik sendi, pastikan anda berjumpa doktor. Dalam beberapa keadaan, kontraindikasi mungkin relatif dan anda akan dapat melakukan beberapa jenis latihan.

Dengan prestasi gimnastik Norbekov secara berkala, anda akan menghilangkan sakit sendi tanpa menggunakan salap mahal yang tidak dapat menyembuhkan penyakit, tetapi hanya melegakan simptomnya buat sementara waktu. Untuk mencapai hasil yang terbaik, senaman sendi disarankan digabungkan dengan prosedur urut dan fisioterapi. Dan, tentu saja, jangan lupa tentang pemakanan yang betul, di mana makanan yang kaya dengan kalsium dan protein sihat mesti ada..