Dislokasi anterior rahang bawah: sebab, gejala, diagnosis, rawatan

Artritis

Semua kandungan iLive ditinjau oleh pakar perubatan untuk memastikannya setepat dan faktual mungkin.

Kami mempunyai garis panduan yang ketat untuk pemilihan sumber maklumat dan kami hanya menghubungkan ke laman web terkemuka, institusi penyelidikan akademik dan, di mana mungkin, penyelidikan perubatan yang terbukti. Harap maklum bahawa nombor dalam tanda kurung ([1], [2], dan lain-lain) adalah pautan yang boleh diklik untuk kajian tersebut.

Sekiranya anda yakin bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman atau boleh dipersoalkan, pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Bergantung pada arah anjakan kepala rahang bawah, dislokasi terbahagi kepada anterior (kepala dipindahkan ke depan) dan posterior (kepala dipindahkan ke belakang), unilateral dan dua hala. Lebih kerap, terdapat kehelan anterior rahang bawah. Perpindahan kepala ke dalam atau ke luar sangat jarang berlaku, hanya apabila dislokasi digabungkan dengan patah proses condylar (fraktur-dislokasi).

Dislokasi akaun mandibula untuk 1.5 hingga 5.7% daripada semua kehelan; berlaku lebih kerap pada wanita berusia 20 hingga 40 tahun, kerana alat ligamen pada sendi mereka tidak cukup kuat, dan fossa mandibula tulang temporal adalah cetek.

Apa yang Menyebabkan Kehelan Mandibular Anterior?

Bergantung pada kekerapan kejadian, dislokasi terbahagi kepada akut dan kebiasaan.

Kejadian dislokasi anterior yang tidak disengajakan (akut) difasilitasi oleh:

 1. kelonggaran radas ligamen-kapsular;
 2. ubah bentuk (hipertrofi) unsur artikular;
 3. perubahan bentuk, saiz dan struktur cakera antara artikular.

Dislokasi kebiasaan rahang bawah disebabkan oleh beberapa ubah bentuk rahang, anomali penutupan gigi (contohnya, keturunan dengan kehilangan geraham).

Dislokasi rahang bawah secara anterior biasanya berlaku akibat pembukaan mulut yang berlebihan semasa menguap, menjerit, muntah, pencabutan gigi, menggigit sebilangan besar makanan, kadang-kadang diperhatikan semasa pemeriksaan perut, intubasi trakea, dalam keadaan anestesia semasa trakeobronkoskopi.

Dislokasi traumatik rahang bawah biasanya berlaku akibat pukulan ke kawasan rahang bawah: dengan arah sagital pukulan ke dagu yang diturunkan, dua hala, dan dengan kesan sampingan, dislokasi unilateral pada sisi pukulan.

Gejala kehelan anterior mandibula

Dislokasi anterior rahang bawah ditandai dengan anjakan kepala rahang bawah ke hadapan berkaitan dengan tuberkel artikular tulang temporal, akibatnya mulut terbuka (terutama lebar - dengan dislokasi dua hala), dagu dipindahkan ke bawah dan ke depan (dengan dislokasi dua hala), pesakit mengalami kesakitan yang lebih kurang... Ucapan itu sukar, mengunyah tidak mungkin, air liur mengalir dari mulut, takh bagaimana sukarnya, dan kadang-kadang mustahil, untuk menutup bibir. Dengan dislokasi unilateral rahang bawah, dagu dengan gigi seri tengah dan frenum bibir bawah beralih ke bahagian yang sihat; mulut separuh terbuka, mungkin menutup bibir. Pergerakan rahang bawah hanya boleh dilakukan ke bawah, sementara mulut terbuka lebih banyak lagi. Di hadapan tragus telinga, kemurungan ditentukan, dan di bawah zigomatik yang melambung di hadapan tuberkel artikular tulang temporal - penonjolan kerana anjakan kepala rahang bawah ke fossa infratemporal. Tepi posterior cabang rahang memperoleh arah serong, sudut rahang dekat dengan proses mastoid tulang temporal.

Pada radiografi sendi temporomandibular dalam unjuran lateral, dapat dilihat bahawa kepala rahang bawah yang terkeluar berada di hadapan tuberkel artikular tulang temporal.

Hasil dan komplikasi kehelan anterior mandibula

Sekiranya pengurangan dan imobilisasi rahang seterusnya dibuat tepat pada masanya (dalam beberapa jam berikutnya selepas dislokasi), tidak ada komplikasi. Hanya dalam beberapa kes, rasa sakit semasa mengunyah dicatat untuk waktu yang lama, yang dihilangkan dengan fisioterapi. Sekiranya berlaku pengurangan tepat pada waktunya, rawatan terkehel rahang bawah adalah tugas yang lebih sukar..

Hasil dan komplikasi dislokasi mandibula anterior kronik

Hasil dislokasi kronik rahang bawah biasanya baik. Sekiranya penggunaan mekanoterapi tidak mencukupi selepas pembedahan, kontraksi rahang bawah mungkin timbul..

Diagnosis perbezaan dislokasi anterior rahang bawah

Dislokasi anterior unilateral rahang bawah mesti dibezakan dari fraktur unilateral rahang bawah, di mana tidak ada gejala dagu memanjang ke hadapan dan ke sisi yang sihat.

Dislokasi anterior dua sisi rahang bawah mesti dibezakan dari keretakan bilateral proses condylar atau cabang rahang dengan anjakan serpihan. Dengan berbuat demikian, disarankan untuk mempertimbangkan tujuh tanda berikut:

 1. Dalam kedua-dua kes, gigitan terbuka, tetapi dengan dislokasi dagu dan seluruh gigi depan, mereka didorong ke depan, dan dengan patah tulang mereka dipindahkan ke belakang. Sekiranya terkehel, kemunculan lila pesakit adalah progenik, dan sekiranya patah tulang - prognatik.
 2. Pada pesakit yang mengalami patah tulang, amplitud pergerakan rahang lebih besar, dan batasan membuka mulut disebabkan sakit. Sekiranya terkehel, hanya sedikit pembukaan mulut yang mungkin, walaupun ketika menggerakkan rahang bawah, pesakit tidak mengalami kesakitan yang signifikan.
 3. Dengan patah tulang, pinggir posterior cabang rahang bawah lebih menegak dan distal daripada dislokasi.
 4. Palpasi bahagian atas pinggir posterior cabang rahang dapat mendedahkan ubah bentuknya dan kesakitan setempat (di tempat patah tulang), yang tidak berlaku pada pesakit dengan dislokasi.
 5. Dengan patah tulang dan dislokasi rahang bawah, tidak ada sensasi mobiliti kepala rahang bawah ketika meraba-raba mereka melalui saluran pendengaran luaran; namun, dengan patah tulang (tanpa terkena kepala artikular), tidak ada penarikan di hadapan tragus.
 6. Secara radiografi, untuk patah tulang yang tidak disertai kehelan, kepala rahang bawah berada di tempatnya yang biasa, dan sekiranya terkehel, ia meninggalkan glossoid fossa dan terletak di hadapan tuberkul artikular.
 7. Dengan patah rahang bawah, berbeza dengan dislokasi rahang bawah, bayangan celah fraktur dapat dilihat pada sinar-X.

Prognosis dislokasi akut adalah baik, kerana mudah untuk mendiagnosis dan menghilangkannya pada kebanyakan pesakit.

Komplikasi dislokasi akut pada rahang bawah paling kerap berulang dan dislokasi kebiasaan.

Penghapusan dislokasi anterior rahang bawah

Pesakit duduk di kerusi rendah atau bangku dengan punggungnya ke belakang kerusi atau ke dinding (supaya kawasan oksipital kepala mempunyai sokongan yang kuat). Dalam kes ini, rahang bawah pesakit harus sedikit lebih tinggi (hingga 10 cm) daripada tahap anggota badan atas doktor yang berdiri di hadapan pesakit. Pematuhan dengan keadaan ini membolehkan doktor mencapai kelonggaran otot kunyah pesakit dengan usaha yang minimum..

Berdiri menghadap pesakit, doktor membungkus ibu jari kedua-dua tangan dengan serbet kain kasa atau hujung tuala dan meletakkannya ke kanan dan kiri di permukaan kunyah geraham (sekiranya tidak ada, pada proses alveolar); dengan empat jari yang lain, dia menarik rahang yang terkeluar dari bawah. Secara beransur-ansur dan berhati-hati menekan ibu jari ke bawah, dan selebihnya ke atas (di dagu), doktor mencapai keletihan dan kelonggaran otot-otot mengunyah dan secara paksa mendorong kepala rahang bawah ke bawah - sedikit di bawah tahap tuberkel artikular. Selepas itu, ia menggeser rahang ke belakang dengan lancar sehingga kepala artikular terjun ke fossa artikular. Kembalinya kepala ke posisi normal disertai dengan bunyi mengklik khas (kerana gelongsor mereka yang cepat dari tubercles ke glenoid fossa) dan pemampatan rahang refleks.

Oleh itu, dengan menggeser rahang ke belakang, doktor mesti menggerakkan ibu jari kedua-dua tangan dengan cepat ke arah pipi (ke ruang vestibular) agar tidak menggigitnya. Sekiranya dislokasi dua hala, kedua kepala diselaraskan secara serentak atau pertama dari satu sisi dan kemudian dari sisi yang lain.

Kaedah Hippocrates - P. V. Khodorovich

Kerana kenyataan bahawa ibu jari yang dibalut dengan serbet menjadi membebankan dan rasa sentuhan membosankan di dalamnya, P.V. Khodorovich menyarankan untuk memperkenalkan ibu jari di ruang depan mulut dan menerapkannya bukan pada geraham besar, tetapi pada garis miring luar rahang bawah pada tahap geraham besar sedemikian rupa sehingga falang kuku menempati retromolar fossa (segitiga) dan bersandar di tepi depan cabang rahang. Jari telunjuk menutupi sudut, dan selebihnya - badan rahang. Apabila kepala rahang bawah dimasukkan ke dalam fosik artikular, ibu jari doktor dalam hal ini tidak dapat dicubit di antara gigi pesakit, kerana mereka tetap berada di fossa retromolar hingga akhir manipulasi.

Sekiranya, dalam proses menghilangkan dislokasi dua hala, hanya satu kepala artikular rahang bawah disesuaikan, dan kedudukan yang lain tetap tidak betul (terkilir), doktor harus terus menyesuaikannya seperti pada dislokasi unilateral.

Perlu diingat bahawa semakin baik pesakit berkembang secara fizikal atau semakin bersemangat, semakin lama keletihan otot masticatory tidak berlaku dan semakin lama masa yang diperlukan untuk meletakkan semula rahang bawah.

Dengan kesakitan yang ketara pada kapsul sendi yang diregangkan, alat ligamen dan otot mastik, agak sukar untuk mengatur rahang bawah. Dalam kes sedemikian, anestesia serantau dengan Berchet-M harus dilakukan terlebih dahulu. D. Dubov, dan jika ini tidak dapat dilakukan, kepala rahang harus ditarik perlahan ke belakang, mengalihkan perhatian pesakit.

Setelah penghapusan dislokasi, rahang bawah mesti digerakkan selama 10-15 hari menggunakan pembalut seperti sling atau sling plastik standard dengan daya tarikan elastik ke penutup kepala. Dalam tempoh imobilisasi seperti itu, pesakit mesti mengambil makanan cincang..

Kaedah G.L.Blekhman-Yu. D. Gershuni

Inti dari kaedah G.L.Blekhman ialah doktor menekan dengan jari telunjuknya pada proses koronal rahang bawah pada arah belakang dan bawah pada malam mulut pada malam mulut. Sensasi menyakitkan yang dihasilkan membawa kepada relaksasi refleks otot masticatory; pengurangan rahang berlaku dalam beberapa saat.

Yu D. D. Gershuni mengubah kaedah GL Blekhman seperti berikut. Palpasi melalui kulit pipi, sedikit di bawah tulang zigomatik, menentukan kedudukan puncak proses koronoid rahang bawah dan tekan pada mereka dengan ibu jari ke arah belakang dan bawah. Ini menghilangkan keperluan untuk menggunakan kekuatan fizikal yang besar, tidak ada keperluan untuk pembantu, pengurangan dapat dilakukan di mana-mana kedudukan pesakit dan dalam keadaan apa pun. Kaedah ini dapat dilatih dengan cepat bukan hanya untuk pekerja kesihatan, tetapi juga untuk saudara-mara pesakit. Perkara penting ialah pengurangan dilakukan tanpa memasukkan jari ke dalam mulut pesakit. Sebaiknya gunakan kaedah ini pada orang tua dan orang tua..

Penghapusan dislokasi anterior kronik rahang bawah

Selalunya sangat sukar atau mustahil untuk membetulkan kehelan anterior lama rahang bawah dengan cara yang sama seperti yang baru. Dislokasi rahang bawah juga tidak dapat direduksi, berulang berulang dalam jangka masa yang panjang. Dalam kes seperti itu, anda harus cuba mengatur rahang bawah menggunakan kaedah Popesku, seperti berikut. Pesakit diletakkan di punggungnya, mulut dibuka selebar mungkin dan penggulung pembalut yang ketat dengan diameter 1.5-2 cm disisipkan di antara geraham; Terus menekan dagu dengan tangan dari bawah ke atas, turunkan kepala rahang bawah. Kemudian tekan dagu dari depan ke belakang.

Setelah kepala diatur, pembalut bulat yang tidak bergerak dari pembalut atau selendang digunakan selama 2-3 minggu, dan kemudian mekanoterapi dos dan bertahap ditetapkan.

Pada pesakit dengan dislokasi kronik, rahang biasanya diselaraskan di bawah anestesia atau di bawah anestesia tempatan yang berpotensi (menurut Berchet-M. D. Dubov). Dalam penghapusan dislokasi kronik yang sukar, relaksan otot bertindak pendek (listenone, ditilin) ​​digunakan dalam kombinasi dengan anestesia. Sekiranya percubaan seperti itu tidak berjaya, pengurangan biasanya dilakukan dengan pembedahan, dengan memperlihatkan tepi takik rahang bawah dengan sayatan 2-2.5 cm di sepanjang tepi bawah lengkungan zigomatik. Menggenggam cabang rahang dengan lekapan yang kuat, tarik ke bawah, dan kemudian, menekan dagu, menggerakkan kepala rahang ke belakang dan dengan itu meletakkannya di fossa rahang bawah. Sekiranya cakera artikular yang cacat menghalang pengurangan, ia dikeluarkan. Setelah memasang kepala rahang, luka dijahit secara berlapis.

Sekiranya pengurangan tersebut tidak mungkin disebabkan oleh perubahan cicatricial kasar di sekitar sendi dan di rongga sendi itu sendiri, kepala rahang bawah dilindungi dan sejurus selepas luka sembuh, mekanoterapi aktif dan pasif diresepkan, menggunakan alat standard.

Kaedah berdasarkan kemungkinan menggunakan alat yang digunakan dalam rawatan patah tulang proses condylar rahang bawah dicadangkan untuk pengurangan dislokasi kronik dan rahang bawah rahang bawah, kerana alat ini juga memungkinkan kepala cabang rahang yang terkelupas dikurangkan. Ia dijelaskan di atas. Untuk mengurangkan terkehelnya rahang bawah, salah satu cangkuk pelekap dimasukkan di bawah lengkungan zigomatik, dan tuas cangkuk lain disangga pada tepi takik rahang bawah. Selepas itu, cabang rahang diturunkan dengan skru penyesuaian, yang membawa kepada pemutusan hubungan permukaan posterior kepala artikular dengan permukaan anterior tuberkel artikular dan lokasi titik atas kepala artikular di bawah titik bawah tuberkel artikular. Pengurangan berakhir dengan kecenderungan batang pendukung peranti, yang mengarah ke pergerakan kepala ke arah fossa glenoid mandibula, diikuti dengan kenaikan cabang dan pengenalan kepala ke dalam fossa. Peranti ini memungkinkan secara bertahap, dengan kekuatan dosis, menurunkan cabang rahang, yang mencegah pecah dan kerosakan pada ligamen artikular.

Gejala kehelan rahang bawah. Bagaimana ia disesuaikan?

Dislokasi rahang adalah keadaan di mana permukaan artikular sendi temporomandibular tidak bersentuhan antara satu sama lain.

Dislokasi dapat diperoleh walaupun dengan menguap normal. Sekiranya ini sering berlaku, maka kehelan menjadi kebiasaan. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Doktor mana yang harus saya pergi? Apa kesannya sekiranya rawatan tidak dijalankan tepat pada waktunya?

Atas dasar apa untuk menentukan patologi, seperti apa kehelan rahang, akan dijelaskan di bawah.

Etiologi

Sebab-sebab pembentukan dislokasi dan subluksasi sendi temporomandibular adalah seperti berikut:

 • bukaan tajam dan terlalu amplitud rongga mulut ketika ketawa, menyanyi, menjerit:
 • mengunyah makanan yang sangat keras;
 • kebiasaan membuka bekas yang berbeza dengan mulut anda, memecahkan kenari dengan gigi anda;
 • pelbagai kecederaan.

Faktor etiologi trauma berbeza. Contohnya, pukulan kuat ke dagu. Serangan seperti itu dilakukan dalam seni mempertahankan diri tinju, campuran. Akibat pukulan seperti itu, sebagai peraturan, adalah dislokasi dua hala posterior sendi temporomandibular. Jenis ini berbahaya kerana kondilus berada di bawah tabung pendengaran dan, dalam kebanyakan kes, menyebabkan patah tulang tiub pendengaran. Pada masa patah tulang, kapal rosak. Pengaliran darah yang banyak dari saluran pendengaran bermula.

PENTING. Selalunya, dislokasi disertai dengan patah tulang rahang, contohnya, kondil. Dalam kes ini, dislokasi fraktur didiagnosis..

Dislokasi boleh berlaku dalam keadaan paling sederhana. Contohnya, ketika menguap, rongga mulut terbuka lebar, tidak ada kecederaan, tidak ada pengaruh lain, tetapi rahang terkeluar. Kekerapan dislokasi antara lain, menurut statistik, berbeza dalam 2-5%. Lebih kerap mereka didaftarkan pada wanita berusia 40-60 tahun.

Faktor predisposisi

Faktor-faktor yang mendorong patologi adalah seperti berikut:

 • hipermobiliti sendi;
 • kelemahan ligamen;
 • kedalaman rendah fossa sendi;
 • kepala sendi diratakan.

Beberapa penyakit yang secara tidak langsung menyumbang kepada patologi juga boleh dikaitkan dengan faktor patologi:

 • epilepsi;
 • gout;
 • reumatik;
 • ketumbuhan;
 • polyarthritis dan arthrosis.

Juga, patologi ini berlaku dalam pelbagai prosedur perubatan:

 • intubasi trakea;
 • bronkoskopi;
 • pengekstrakan dan rawatan gigi;
 • gastroskopi.

Pengelasan

Bergantung pada penyetempatan kepala sendi selepas dislokasi, jenis berikut dibezakan:

 • depan;
 • belakang;
 • sisi.

Dislokasi dua hala anterior paling kerap direkodkan. Dengan itu, kepala sendi dipindahkan secara anterior dari fossa mandibula tulang temporal.

Kehilangan rahang dua hala posterior jarang berlaku. Pendidikan disebabkan oleh kekerasan di rahang, atau jatuh ke dagu. Dalam jenis ini, kepala sendi terletak di sebelah belakang fossa mandibula.

Dengan sisi, kepala yang terkeluar keluar dari sendi dan menuju ke sisi. Dagu condong ke sisi yang bertentangan. Mulut terbuka ketika ini. Terdapat simptom seperti anjakan rahang bawah. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Adalah mustahak untuk melumpuhkan rahang.

Oleh kerana faktor etiologi, dislokasi rahang bawah dibahagikan kepada trauma dan kebiasaan. Yang biasa ditentukan oleh pelbagai penyakit dan keanehan anatomi sendi temporomandibular. Mereka boleh muncul 5 - 7 kali sehari walaupun dengan tekanan rahang rendah. Orang-orang terbiasa menyesuaikan kehelan seperti itu untuk diri mereka sendiri. Tetapi tindakan ini mendatangkan ketidakselesaan psikologi kepada mereka..

Sekiranya integriti kapsul sendi dipelihara, maka dislokasi seperti itu disebut paru-paru. Sekiranya kapsul sendi pecah, saluran dan saraf yang berdekatan rosak, maka dislokasi ini harus disebut kompleks.

Sekiranya permukaan sendi temporomandibular tidak bersentuhan antara satu sama lain, maka dislokasi selesai. Sekiranya permukaan sendi bersentuhan antara satu sama lain, tetapi tidak sepenuhnya, maka terdapat subluksasi rahang bawah. Sekiranya terdapat gejala ini, rawatannya sedikit berbeza..

Bergantung pada masa pembentukan, dislokasi terbahagi kepada akut dan kronik. Biasanya, dislokasi rahang diselaraskan dalam 1 hingga 3 hari, tetapi jika ini tidak berlaku, maka selepas 10 hari dislokasi disebut kronik. Bahaya dislokasi kronik adalah bahawa pembentukan kontraktur sendi adalah mungkin, kemunculan tisu parut dalam kapsul, yang menjadikan rawatan konservatif mustahil.

Gejala

Gejala bergantung pada jenis gangguan. Dengan dislokasi bilateral anterior, manifestasi klinikal adalah seperti berikut:

 • mulut terbuka;
 • percakapan yang tidak jelas;
 • hipersalivasi diperhatikan;
 • sakit;
 • kemustahilan pergerakan rahang sukarela;
 • percubaan oleh orang luar untuk menutup rongga mulut tidak membawa kejayaan;
 • pada masa yang sama, klik dirasakan di sendi;
 • bentuk tonjolan di tulang pipi.

Sekiranya dislokasi dua sisi posterior rahang bawah, berbeza dengan bahagian anterior, mulut akan ditutup, mungkin pendarahan dari tiub pendengaran. Maka anda perlu memulakan rawatan secepat mungkin. Dengan patologi ini, makan sukar. Sebaiknya tinggalkan makanan pejal untuk sup, bijirin cair dan minuman selama 3 hingga 4 minggu selepas rawatan. Dengan punggung, sukar untuk mengambil makanan cair, jadi pengurangannya cepat dianggap penting bagi seseorang.

Diagnostik

Diagnosis dibuat berdasarkan aduan, data sejarah, pemeriksaan objektif dan kaedah instrumental. Sekiranya terdapat dislokasi, pemerhatian objektif biasanya cukup untuk membuat diagnosis. Tetapi untuk menjelaskan diagnosis dan pembezaannya dengan penyakit lain, dilakukan sinar-X pada sendi temporomandibular. Penggunaan tomografi yang dikira kadang-kadang ditunjukkan. Diagnosis pembezaan dilakukan dengan patah tulang rahang, dislokasi fraktur dan subluksasi.

Rawatan: cara menyesuaikan rahang?

Keberkesanan rawatan konservatif bergantung pada masa rawatan pesakit. Sekiranya dia meminta pertolongan pada hari-hari pertama setelah menerima dislokasi, maka hasil positifnya dapat dijamin. Sekiranya anda memohon lewat dari 10 - 12 hari, kaedah konservatif mungkin tidak membantu, maka anda harus menggunakan operasi pembedahan.

Kaedah Hippocrates

Rawatan utama untuk dislokasi akut adalah kaedah Hippocratic. Pesakit harus berada dalam keadaan duduk, bersandar di bahagian belakang kerusi, sementara bahagian belakang kepalanya harus menyentuh permukaan yang keras. Doktor, boleh jadi traumatologist, pakar bedah atau doktor gigi, berdiri di hadapan pesakit dalam keadaan berdiri. Rahang bawah pesakit mestilah 7 hingga 8 sentimeter lebih tinggi daripada tangan doktor.

Pakar membungkus tuala atau lapisan kain kasa di sekitar ibu jarinya. Pesakit membuka mulutnya, doktor meletakkan ibu jarinya pada permukaan geraham yang dikunyah, dan dengan jari yang lain memegang rahang dari bawah. Pada masa yang sama, tekanan dibuat pada rahang dari atas ke bawah, jari-jari dari luar menekan pada dagu, kepala sendi kembali ke belakang dan berdiri kembali di tempat tidur sendi.

PERHATIAN! Apabila kepala ditekan ke sendi, satu klik berlaku, dan rahang langsung berkontrak. Adalah perlu untuk menggerakkan jari dengan cepat dari permukaan mengunyah ke pipi.

Selepas pengurangan, perlu memakai pembalut seperti sling. Pada jenis patologi anterior, ia dipakai selama 1-2 minggu, dan di bahagian belakang, selama 3-4 minggu. Adakah sakit memasukkan rahang anda? Menyakitkan, tetapi prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia.

Kaedah Blekhman - Gershuni

Blechman mengembangkan kaedah untuk meletakkan semula dislokasi rahang tanpa menggunakan tekanan pada geraham. Dalam kes ini, ibu jari dimasukkan ke dalam mulut, proses coronoid terletak dengan sentuhan.

Seterusnya, ditekan ke arah dari atas ke bawah dan belakang - kepala sendi naik ke tempat tidurnya. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa tidak ada bahaya menggigit jari doktor semasa menetapkan.

Gershuni memperbaiki kaedah Blekhman. Dia mencadangkan untuk menekan proses koronal bukan di mulut, tetapi di luar. Sekarang tidak perlu melakukan manipulasi di mulut, yang merupakan kelebihan dalam rawatan patologi ini pada orang tua..

Kaedah popescu

Inti kaedah ini adalah bahawa pesakit diletakkan di punggungnya, roller kasa ketat diletakkan di antara geraham. Seterusnya, tekan dagu dan gerakkan ke belakang. Prosedur ini disertai dengan anestesia, kerana agak menyakitkan. Kaedah Popescu digunakan terutamanya untuk pengurangan dislokasi kronik.

Di rumah

Pengurangan dislokasi rahang di rumah tidak digalakkan, kerana orang yang tidak terlatih boleh mencederakan rahang itu sendiri atau tisu berdekatan.

PENTING! Dislokasi rahang akut hanya boleh dikendalikan oleh pakar. Pengecualian adalah kehelan kebiasaan. Oleh kerana mereka berlaku 7 hingga 8 kali sehari, pesakit biasanya menetapkannya kepada dirinya sendiri, atau saudara-mara dapat melakukannya sendiri, jika mereka tahu cara mengatur rahang.

Pembedahan

Sekiranya rawatan konservatif tidak berjaya, maka mereka menggunakan rawatan pembedahan. Sekiranya kepala artikular diubah, maka ia dikeluarkan dan mekanoterapi digunakan. Mereka menggunakan alat ortopedik khas yang memudahkan dan mengganti kerja sendi mandibular.

Pertolongan cemas

Pertolongan cemas untuk patologi ini adalah melumpuhkan rahang. Untuk ini, tuala, selendang, dan bahan tebal lain boleh digunakan. Sekiranya mungkin, maka perlu dilakukan bius, kerana patologi disertai oleh sindrom kesakitan yang kuat pada minit pertama. Selepas imobilisasi dan anestesia, anda perlu membawa pesakit ke bilik kecemasan secepat mungkin, atau jabatan kecemasan hospital berdekatan.

Kesan

Sekiranya dislokasi akut diperbetulkan tepat pada waktunya, akibatnya dapat dielakkan. Jika tidak, dislokasi akut menjadi kronik, dan mungkin menjadi biasa. Kemudian pengucapan suara pesakit menderita, ucapan menjadi tidak jelas, yang mengurangkan kualiti hidup. Pemprosesan makanan di rongga mulut terganggu, ini menyebabkan fakta bahawa gastritis, bisul pada membran mukus, kolitis mungkin berlaku. Terdapat peningkatan pengeluaran air liur yang berterusan, yang juga menimbulkan rasa tidak selesa.

Pencegahan

Langkah pencegahan adalah anda perlu berhati-hati. Makan sedikit makanan pejal yang mungkin, cuba untuk tidak membuka mulut anda ketika menguap, ketawa dan menyanyi. Ia harus menjadi kebiasaan. Hanya pakar yang boleh menangani rawatan dislokasi. Sekiranya anda tidak mempercayai orang yang tidak terlatih akan dialihkan. Selepas keluar, semua cadangan doktor mesti dipatuhi. Jangan membebani rahang bawah, memakai pembalut sekurang-kurangnya untuk tempoh yang ditentukan oleh doktor.

Kesimpulannya

Oleh kerana kemungkinan perubatan moden, terkehel rahang dirawat dengan selamat dan cepat. Tetapi banyak bergantung pada orang itu sendiri, pada sikapnya terhadap kesihatannya. Doktor dalam kes ini hanya pembantu. Keputusan dibuat sendiri oleh pesakit.

Dislokasi rahang bawah

Dislokasi rahang bawah adalah keadaan patologi, intinya adalah perpindahan kepala artikular dari kedudukan anatomisnya, iaitu, ia meluncur ke cerun anterior tuberkel artikular tulang temporal. Perubahan sedemikian menyebabkan gangguan kekal fungsi TMJ. Prevalensi berkisar antara 1.5% hingga 5.5% di antara semua kehelan.

Sebab utama penampilan kecederaan dikaitkan dengan pergerakan rahang yang tajam atau pengaruh luaran terkuat padanya. Gangguan ini boleh berkembang dengan sendirinya.

Gejala patologi adalah spesifik dan jelas, dan yang utama dianggap sebagai ketidakupayaan untuk membuka atau menutup mulut, ucapan yang tidak jelas, peningkatan air liur, anjakan dagu dan sindrom kesakitan yang teruk.

Diagnosis yang tepat hanya dapat dibuat oleh traumatologist, yang akan bergantung pada maklumat yang diperoleh semasa pemeriksaan fizikal yang menyeluruh dan berbagai pemeriksaan instrumental.

Bantuan perubatan untuk dislokasi rahang bawah terdiri dari pengurangan, yang dapat dilakukan dengan kaedah konservatif dan dengan campur tangan pembedahan.

Dalam klasifikasi penyakit revisi kesepuluh, penyakit seperti ini telah mendapat makna yang terpisah. Kod ICD-10 akan menjadi S03.0.

Etiologi

Dislokasi rahang bawah dapat berkembang secara bebas dan berlatar belakang penyakit tertentu. Ini mungkin dikaitkan dengan pergerakan rahang yang tajam itu sendiri atau dengan pengaruh luaran terkuat di atasnya..

Perpindahan spontan sendi temporomandibular boleh dicetuskan oleh faktor berikut:

 • menjerit;
 • menyanyi;
 • menguap;
 • menggigit sebilangan besar makanan;
 • muntah;
 • ketawa;
 • pembersihan gigi;
 • kebiasaan menggerogoti kacang atau membuka botol dengan gigi anda.

Kadang-kadang kecacatan seperti itu adalah hasil beberapa manipulasi perubatan:

 • mengambil kesan pergigian;
 • penyingkiran unit pergigian;
 • bronkoskopi;
 • bunyi gastrik;
 • gastroskopi;
 • intubasi.

Selalunya, keadaan patologi ini berkembang dengan latar belakang pukulan langsung ke rahang bawah, kejatuhan di dagu atau kecederaan rahang atas..

Antara sumber patologi yang menonjol:

 • artritis reumatoid;
 • epilepsi;
 • arthritis kronik;
 • maloklusi kongenital;
 • ubah bentuk arthrosis TMJ;
 • osteomielitis rahang;
 • hiperextensi kapsul sendi;
 • neoplasma malignan atau jinak.

Faktor predisposisi negatif utama:

 • ketiadaan lengkap unit pergigian - adentia;
 • melemahkan radas ligamen TMJ;
 • penurunan ketinggian tuberkel artikular;
 • hipermobiliti sendi penyetempatan ini;
 • meratakan kepala artikular.

Perlu diingat bahawa lebih kerap wanita dan orang tua didiagnosis dengan diagnosis seperti itu, yang disebabkan oleh sebab berikut:

 • saiz tuberkular artikular yang lebih kecil;
 • sedikit kedalaman fossa mandibula;
 • kelemahan sendi radas ligamen.

Pengelasan

Jenis utama kehelan:

 1. Kekalahan sepihak. Ia jarang berlaku, kerana perubahan patologi hanya mempengaruhi satu sendi. Dalam kes sedemikian, gambaran klinikal merangkumi mulut terbuka dan anjakan dagu ke bahagian yang sihat..
 2. Kekalahan dua hala. Ia dicirikan oleh pergeseran rahang ke depan, mulut terbuka sepenuhnya dan kesukaran dalam fungsi pertuturan.

Keadaan ini berlaku:

 • penuh - hujung tulang tidak dapat menyentuh sepenuhnya;
 • tidak lengkap - hujung tulang menyentuh sebahagian (subluksasi rahang).

Klasifikasi anjakan kepala artikular:

 • kehelan anterior;
 • kehelan posterior;
 • kehelan lateral.

Dengan adanya kecederaan bersamaan, dislokasi rahang bawah adalah:

 • sederhana - jika tidak menyebabkan kerosakan struktur pada kulit;
 • rumit - boleh menyebabkan pecahnya kulit, tendon, tisu lembut dan saluran darah.

Bergantung pada perjalanan patologi adalah:

 • akut - tidak lebih dari 10 hari berlalu sejak dislokasi;
 • kronik atau kronik - gejala ciri wujud selama 1.5 minggu atau lebih.

Pada masa kejadian, terdapat:

 • kehelan kongenital;
 • memperoleh kehelan.

Secara berasingan, kebiasaan terkehel rahang bawah dipertimbangkan - keadaan yang berkembang secara teratur, sering berlatarbelakangkan salah satu penyakit di atas, semasa menguap atau dengan sedikit tekanan di kawasan ini. Perlu diperhatikan bahawa varian patologi ini dicirikan oleh pengurangan spontan, tanpa campur tangan perubatan..

Gejala

Klinik keadaan sedemikian akan sedikit berbeza bergantung pada varian perjalanan penyakit ini. Gejala kehelan dua hala:

 • ketidakupayaan untuk menutup bibir dan gigi;
 • Kesukaran dan ucapan yang tidak jelas
 • kesakitan yang ketara di kawasan parotid;
 • pelepasan sejumlah besar air liur;
 • anjakan dagu ke hadapan;
 • meratakan pipi.

Dengan kerosakan sepihak, perkara berikut diperhatikan:

 • asimetri wajah;
 • ketidakupayaan menutup rongga mulut sepenuhnya;
 • anjakan dagu ke bahagian yang sihat;
 • penyimpangan rahang bawah;
 • perincian dan klik;
 • sakit pada sendi yang terjejas.

Dengan dislokasi anterior, gejalanya hampir sama. Tanda-tanda berikut menunjukkan kehelan posterior:

 • ketidakupayaan untuk membuka mulut anda;
 • kesukaran menelan dan bernafas;
 • percakapan yang tidak jelas;
 • sakit tajam di kawasan parotid;
 • kedudukan kepala yang dipaksa - condong ke hadapan;
 • anjakan akar lidah dan dagu ke belakang;
 • pendarahan dari saluran pendengaran luaran.

Semua gejala dapat diperhatikan pada orang dewasa dan kanak-kanak, bagaimanapun, pertolongan cemas harus diberikan kepada mangsa:

 • memanggil pasukan perubatan;
 • pengenaan pembalut yang akan memperbaiki dan menyokong rahang bawah;
 • Tutup mulut dengan tisu penyerap untuk membuang air liur berlebihan dan sebagai penghalang untuk mengelakkan habuk atau patogen
 • tiada percubaan untuk bersuara.

Diagnostik

Dislokasi rahang bawah mudah didiagnosis, kerana kecederaannya mempunyai tanda-tanda klinikal yang agak spesifik. Untuk menentukan diagnosis yang betul, tindakan berikut cukup:

 • kajian sejarah perubatan - untuk mencari provokator dengan asas patologi;
 • pengumpulan dan analisis sejarah hidup - untuk mengenal pasti sumber-sumber kehancuran bebas atau pasca-trauma;
 • pemeriksaan fizikal yang menyeluruh;
 • palpasi segmen yang rosak;
 • tinjauan terperinci mengenai orang yang dekat dengan mangsa - untuk menyusun gambaran simptomatik yang lengkap.

Di antara pemeriksaan instrumental, diagnosis masalah melibatkan prosedur berikut:

 • X-ray rahang dalam beberapa unjuran;
 • CT;
 • MRI.

Sebelum memulakan rawatan untuk dislokasi rahang bawah, patologi mesti dibezakan daripada patah tulang proses condylar..

Rawatan

Seorang pakar dalam bidang pergigian ortopedik, traumatologi atau pembedahan rahang atas tahu bagaimana membetulkan kehelannya. Rawatan segera mungkin diperlukan.

Pengurangan dislokasi dengan kaedah konservatif terdiri daripada pengenalan anestesia penyusupan atau konduksi, diikuti dengan penggunaan pilihan seperti itu:

 • cara Hippocrates;
 • Kaedah Gershuni;
 • Teknik Popescu;
 • kaedah Khodorovich;
 • Kaedah Blechman.

Selepas itu, perlu dilakukan imobilisasi rahang untuk jangka masa 1 hingga 3 minggu. Pada masa ini, pesakit harus menolak untuk mengambil makanan pejal..

Rawatan dislokasi rahang bawah menggunakan pembedahan melibatkan manipulasi berikut:

 • reseksi kepala artikular;
 • menguatkan ligamen;
 • pendalaman rongga glenoid;
 • pengurangan atau penetapan cakera intra-artikular;
 • peningkatan ketinggian tuberkul artikular.

Mekanoterapi ditunjukkan selepas operasi:

 • memakai alat ortopedik atau serpihan selama 2-3 bulan;
 • elektroforesis ubat;
 • galvanisasi;
 • massoterapi;
 • melakukan senaman gimnastik khas.

Apabila penyimpangan disebabkan oleh provokator penyakit, pembetulan penyakit yang mendasari diperlukan untuk rawatan penuh..

Kemungkinan komplikasi

Sekiranya seseorang benar-benar mengabaikan gejala penyakit dan menolak rawatan, kemungkinan terjadinya akibat berikut adalah tinggi:

 • hematoma subkutan;
 • patah tulang rahang bawah;
 • pendarahan;
 • kerosakan pada tulang temporal.

Pencegahan dan prognosis

Untuk mencegah perkembangan keadaan seperti itu dan mengurangkan kemungkinan kecederaan, hanya perlu mematuhi cadangan pencegahan umum yang umum:

 • elakkan kecederaan maxillofacial;
 • sentiasa memantau amplitud membuka mulut ketika makan, menguap, menjerit atau menyanyi;
 • pilih doktor yang berpengalaman untuk prosedur perubatan;
 • menghapuskan faktor predisposisi patologi;
 • kerap menjalani pemeriksaan pencegahan di institusi perubatan.

Dislokasi rahang bawah mempunyai prognosis yang baik, kerana boleh dilakukan rawatan konservatif atau pembedahan dan tidak menimbulkan ancaman bagi kehidupan pesakit. Kambuh selepas rawatan dislokasi mandibula tidak mungkin.

Sekiranya penyakit ini bersifat sekunder, kemungkinan timbulnya komplikasi penyakit yang mendasari tidak dikecualikan. Dengan beban awal pada rahang setelah pengurangan, sendi TMJ sering menjadi kaku.

Dislokasi rahang bawah - klasifikasi dan gejala.

 • Punca kecederaan
 • Pengelasan dislokasi
 • Gejala
 • Ciri diagnostik
 • Kaedah rawatan
 • Ciri-ciri pemulihan
 • Pencegahan

Dislokasi rahang bawah adalah keadaan yang dicirikan oleh anjakan sendi. Ia disertai oleh disfungsi sendi temporomandibular (TMJ). Wanita lebih mudah mengalami kecederaan ini kerana kedalaman fossa mandibula yang cetek, ukuran sendi yang kecil, dan kelemahan ligamen. Doktor gigi-ortopedik, pakar bedah maxillofacial terlibat dalam rawatan patologi ini. Menurut sistem Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD-10), kecederaan ini diberikan kod S03.0.

Punca kecederaan

Biasanya, dislokasi rahang bawah disertai dengan pelanggaran struktur dan fungsi radas ligamen dan / atau ubah bentuk permukaan sendi. Penyebab utama kehelan adalah pergerakan tajam yang ceroboh: gerakan yang besar ketika membuka mulut sambil makan, menguap, bercakap, ketawa, bersin.

Sebab-sebab lain diperhatikan:

 • kecederaan jangka panjang atau baru-baru ini: kerosakan mekanikal, pukulan ke muka, kejatuhan di dagu;
 • penyediaan perkhidmatan pergigian atau perubatan yang tidak berkualiti yang memerlukan pembukaan mulut yang luas: prosedur endoskopi, pemeriksaan gastrousus;
 • Penyakit TMJ: radang, degeneratif-distrofik;
 • tabiat buruk: membuka botol dan bungkusan dengan gigi, kebiasaan menggerogoti objek, dll..

Penyakit biasa juga boleh menyebabkan kehelan kebiasaan:

 • artritis reumatoid atau gout;
 • epilepsi;
 • onkologi;
 • osteomielitis, dll..

Faktor predisposisi adalah kegembiraan, kesesakan gigi dan maloklusi, perubahan berkaitan dengan usia, hipermobiliti TMJ. Akibatnya, alat ligamen menjadi lebih nipis, yang membawa kepada kehelan.

Pengelasan dislokasi

Membezakan antara kehelan yang lengkap dan tidak lengkap. Dalam kes pertama, sambungan permukaan artikular benar-benar putus, beg artikular berada di luar fossa tulang temporal. Pada detik - kenalan terputus hanya sebahagian.

Dislokasi juga dikelaskan kepada kongenital dan diperoleh. Yang terakhir ini mungkin berkaitan dengan kebiasaan, patologi, dan trauma..

Pembahagian ke dislokasi anterior dan posterior ditentukan oleh arah anjakan kepala rahang. Menurut simetri pelanggaran, dislokasi satu sisi dan dua sisi dibezakan.

Patologi akut disebut jika ia berkembang dalam jangka masa yang pendek - dalam 5-10 hari. Sekiranya lebih dari satu setengah minggu telah berlalu sebelum bermulanya gejala, kita bercakap mengenai dislokasi kronik atau kronik.

Dislokasi sederhana hanya dicirikan oleh patologi sendi. Sekiranya kecederaan disertai dengan pecahnya saluran darah, tisu lembut, kulit, ia dianggap rumit.

Gejala

Gejala dislokasi dua rahang bawah adalah seperti berikut:

 • pembukaan mulut yang berterusan, ketidakupayaan untuk menutup bibir dan gigi;
 • lidah kering;
 • Kesukaran bercakap
 • air liur yang banyak;
 • sakit akut di kawasan parotid;
 • pergeseran dagu yang ketara.

Doktor memerhatikan ketegangan otot kunyah, penjajaran (meratakan) pipi. Percubaan pesakit untuk menutup mulutnya tidak berakhir dengan kejayaan, dan rasa sakit bertambah.

Dislokasi unilateral mempunyai simptom yang sama. Dengan kebiasaan dislokasi, terdapat bunyi klik atau ciri khas.

Tidak seperti dislokasi anterior, anjakan rahang posterior mengakibatkan penutupan mulut yang tidak normal. Oleh itu - kesukaran bernafas dan menelan. Ucapan juga tidak ada. Terdapat rasa sakit yang tajam di kawasan parotid. Pesakit mengambil posisi paksa, memiringkan kepalanya ke hadapan. Dagu diatur kembali, seperti akar lidah. Pendarahan telinga mungkin berlaku akibat kerosakan pada dinding saluran telinga. Kecederaan yang rumit disertai dengan lebam, edema, dan patah tulang.

Ciri diagnostik

X-ray untuk dislokasi rahang bawah adalah kaedah diagnostik utama. Walaupun pemeriksaan visual dan palpasi oleh doktor cukup untuk diagnosis, penting untuk mengecualikan komplikasi dan menjelaskan keadaannya. X-ray boleh diganti dengan CT.

Dalam gambar, pakar melihat rongga glenoid kosong dan anjakan kepala rahang - gambar seperti itu diperhatikan dengan kehelan anterior. Dislokasi posterior dicirikan oleh anjakan kepala di bahagian belakang, ia terletak di bawah dinding tulang bawah saluran telinga. Data yang diperoleh memungkinkan untuk membezakan trauma dari patah tulang, retakan dan akibat tekanan mekanikal yang lain..

Kaedah rawatan

Matlamat utama rawatan adalah pengurangan dislokasi dan pergerakan rahang seterusnya sehingga 14 hari menggunakan pembalut. Kaedah pengurangan berikut digunakan:

 • kaedah Hippocrates. Ia dimiliki oleh pakar traumatologi dan doktor gigi ortopedik. Doktor membius tisu, membalut pembalut di tangannya, menarik rahang bawah dan menekan tisu tulang, menggerakkan dagu ke bawah. Ketegangan otot yang berlebihan hilang, rahang beralih ke arah yang betul. Fakta bahawa teknik ini digunakan dengan betul ditunjukkan oleh klik tertentu - rahang jatuh ke tempatnya;
 • Kaedah Blekhman-Gershuni. Ini melibatkan kesan pada proses koronari di rongga mulut: doktor memberi tekanan kepada mereka, mengarahkannya ke bawah, dan membawanya ke sisi, kerana pengurangan berlaku;
 • Kaedah popescu. Ia lebih kerap digunakan untuk dislokasi kronik. Doktor melakukan anestesia, pesakit berbaring di sofa. Pengelek tisu diletakkan di rongga mulut, pakar menekan dagu pesakit, menggerakkannya ke belakang dan ke atas, mengembalikan sendi ke kedudukan normal;
 • Kaedah Gershuni. Pengurangan dilakukan dengan menekan rahang bawah dengan jari dari luar. Doktor bertindak pada puncak proses koronoid ke arah posterior dan ke bawah;
 • campur tangan pembedahan. Ia digunakan hanya jika kaedah konservatif tidak berkesan. Operasi ini memerlukan penghilang rasa sakit berkualiti tinggi. Sayatan hingga 2.5 cm dibuat di lengkungan zigomatik, dan lekukan rahang bawah diserlahkan. Cangkuk dimasukkan ke dalam lubang dan dipasang di tepi potongan. Doktor memberi tekanan pada dagu dengan tangannya, akibatnya, rahang mengambil posisi normal, dan jahitan dikenakan pada tisu.

Dislokasi kronik boleh dirawat dengan prostetik. Ini berlaku sekiranya ketiadaan gigi, ketika trauma berlaku walaupun dalam proses menguap. Struktur ortodontik yang diperbaiki atau sementara dirancang untuk menghadkan bukaan mulut yang lebar, melegakan sendi dari tekanan.

Rawatan dislokasi anterior rahang biasa boleh dilakukan dengan menggunakan alat dan serpihan. Jadi, alat Petrosov menghadkan pembukaan mulut. Ia terdiri daripada dua mahkota pada gigi atas dan dua di bahagian bawah gigi. Engsel dipasang pada mahkota untuk menghadkan jarak pergerakan.

Kehilangan kebiasaan rahang bawah dapat diperbaiki oleh alat Burgonskaya dan Khodorovich. Peranti ini juga terdiri daripada empat mahkota untuk rahang atas dan bawah - dua untuk masing-masing, di mana kepingan jarum disolder. Benang poliamida disalurkan melalui bukaan tiub dan diikat, yang memungkinkan untuk membatasi bukaan mulut. Kelebihan alat seperti itu adalah kemampuan untuk mengatur amplitud pergerakan dengan mengubah panjang utas.

Penting! Tidak berfaedah untuk melakukan pengurangan diri atau berusaha menolong orang lain di rumah. Ini boleh menyebabkan kemerosotan keadaan, percubaan yang tidak berjaya akan menimbulkan edema dan komplikasi tisu. Di samping itu, tanpa radiografi atau tomografi yang dikira, mustahil untuk menentukan secara tepat ketiadaan komplikasi seperti patah tulang atau patah tulang. Hanya pakar traumatologi atau doktor gigi ortopedik yang boleh melakukan pengurangan itu.

Ciri-ciri pemulihan

Penerimaan rawatan perubatan tepat pada masanya oleh pesakit memungkinkan adanya prognosis yang baik. Dalam kebanyakan kes, pengurangan dan kepatuhan yang tepat pada masa imobilisasi rahang menghilangkan kambuh. Sekiranya anda mengabaikan cadangan doktor dan memberi beban awal, kehelan kebiasaan dan kekakuan sendi mungkin timbul. Imobilisasi terdiri daripada pengenaan pembalut khas sehingga 14 hari, yang membatasi pergerakan rahang.

Pencegahan

Pencegahan kecederaan adalah seperti berikut:

 • mengawal jarak gerakan: jangan buka mulut terlalu lebar semasa makan, menguap, melakukan prosedur kebersihan;
 • penghapusan kecacatan dan penyakit gigi yang tepat pada masanya: prostetik untuk adentia, rawatan proses keradangan, dan lain-lain;
 • mencegah kecederaan: mengelakkan aktiviti yang berpotensi berbahaya sekiranya mungkin.

Anda boleh menguatkan otot dan ligamen dengan bersenam. Doktor mungkin mengesyorkan senaman tahan: semasa anda membuka mulut, anda perlu meletakkan dua jari di bawah dagu, dan apabila anda menutupnya, di atasnya (di bawah bibir bawah). Penting juga untuk melonggarkan rahang, membuka dan menutup mulut, menjaga lidah di lelangit. Ini membolehkan anda mengurangkan ketegangan otot yang berlebihan.

Cadangan pencegahan umum termasuk kawalan penyakit sendi dan patologi sistemik. Anda mesti kerap berjumpa doktor untuk mendapatkan epilepsi, artritis reumatoid, gout, dll. Rawatan yang berkesan atau penangguhan proses patologi memainkan peranan penting dalam pencegahan terkehel yang berkaitan dengan kerosakan sendi.

Anda boleh mendapatkan pertolongan cemas dan nasihat perubatan sekiranya terkena rahang di klinik STOMA. Pakar kami mahir dalam kaedah pengurangan dan akan memberikan semua maklumat yang diperlukan mengenai rawatan dan pencegahan.

Dislokasi rahang bawah

Dislokasi rahang bawah adalah anjakan patologi kepala artikular rahang bawah di luar katil anatomi, yang menyebabkan pelanggaran fungsi TMJ. Dislokasi rahang bawah disertai dengan ucapan yang kabur, ketidakupayaan untuk menutup gigi (dengan dislokasi posterior - ketidakupayaan untuk membuka mulut), air liur, sindrom kesakitan teruk, anjakan dagu dan perubahan konfigurasi wajah. Diagnosis dislokasi rahang bawah disahkan oleh sinar-X atau tomografi sendi temporomandibular. Bantuan terapeutik terdiri daripada mengurangkan dislokasi secara konservatif atau pembedahan, diikuti dengan imobilisasi rahang bawah.

 • Punca terkehelnya rahang bawah
 • Klasifikasi terkehel rahang bawah
 • Gejala terkehelnya rahang bawah
 • Diagnosis dislokasi rahang bawah
 • Rawatan terkehel rahang bawah
 • Ramalan dan pencegahan kehelan rahang bawah
 • Harga rawatan

Maklumat am

Dislokasi rahang bawah adalah pelanggaran berterusan hubungan anatomi unsur-unsur sendi temporomandibular, disertai dengan perkembangan kompleks gejala patologi. Dislokasi rahang bawah menyumbang 1.5-5.5% daripada jumlah dislokasi yang dihadapi dalam trauma. Pada tahap yang lebih besar, wanita paruh baya dan tua terdedah kepada kehelan rahang bawah, yang dijelaskan oleh keanehan anatomi TMJ (kedalaman fossa mandibular tulang temporal, ukuran tuberkel artikular yang lebih kecil, kelemahan relatif dari alat ligamen yang menyokong sendi). Pergigian prostetik dan pembedahan rahang atas berkaitan dengan masalah rawatan konservatif dan pembedahan dislokasi mandibula.

Punca terkehelnya rahang bawah

Selalunya, mekanisme dislokasi rahang bawah dikaitkan dengan pergerakan rahang secara tiba-tiba atau pengaruh luaran yang kasar di atasnya. Dislokasi rahang bawah secara spontan boleh disebabkan oleh pembukaan mulut yang berlebihan semasa menguap, menjerit, menggigit sepotong besar makanan, muntah, nyanyian, ketawa, dll. Dalam beberapa kes, terkehel rahang bawah berlaku semasa pelbagai jenis manipulasi perubatan - mengeluarkan gigi, mengambil kesan dari gigi, pemeriksaan gastrousus, bronkoskopi, gastroskopi, intubasi trakea, dan lain-lain. Penyebab terkilirnya rahang bawah boleh menjadi pelbagai tabiat buruk: contohnya, kebiasaan membuka botol dengan gigi, menggerogoti kacang atau membuka pelbagai bungkusan.

Selain itu, dislokasi trauma akut boleh berlaku akibat gerakan kekerasan paksa pada sendi: pukulan langsung ke rahang bawah, jatuh di dagu, dll..

Dislokasi patologi dan kebiasaan mandibula biasanya berlaku pada pesakit dengan penyakit bersamaan (gout, rematik, artritis reumatoid, epilepsi, arthritis kronik dan arthrosis TMJ yang cacat, tumor dan osteomielitis rahang, dll.); dengan kecacatan rahang, maloklusi, peregangan kapsul artikular yang berlebihan, pengurangan trauma dislokasi akut atau masa imobilisasi rahang bawah yang tidak mencukupi. Untuk kejadian mereka, sedikit pengaruh luaran diperlukan; kadang-kadang dislokasi seperti itu berlaku tanpa sebab yang jelas sebagai akibat daripada perubahan permukaan artikular secara beransur-ansur. Dislokasi rahang bawah kongenital disebabkan oleh anomali pada perkembangan TMJ.

Faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya dislokasi rahang bawah adalah melemahnya alat ligamen TMJ, meratakan kepala artikular dan penurunan ketinggian tuberkel artikular, hipermobiliti sendi, adentia lengkap, pesakit tua.

Klasifikasi terkehel rahang bawah

Pertama sekali, seseorang harus membezakan antara dislokasi (subluksasi) rahang bawah yang lengkap dan tidak lengkap: dalam kes pertama, hubungan permukaan artikular benar-benar terganggu dan kepala artikular terletak di luar fossa mandibula tulang temporal; pada yang kedua (dengan subluksasi) - sentuhan permukaan artikular sebahagiannya terpelihara. Apabila dislokasi rahang bawah digabungkan dengan keretakan proses condylar, mereka bercakap mengenai kehelan patah tulang.

Bergantung pada masa dan sebab kejadian, dislokasi kongenital dan diperolehi rahang bawah dibezakan; yang terakhir boleh menjadi trauma, patologi dan kebiasaannya berasal. Dengan mengambil kira arah anjakan kepala rahang bawah, dislokasi dibahagikan kepada anterior dan posterior. Menurut simetri lesi, dislokasi unilateral dan bilateral rahang bawah dibezakan.

Dislokasi rahang bawah, dari saat berlakunya tidak lebih dari 5-10 hari, dianggap akut; dari 1.5 minggu dan lebih lama - kronik (lama). Sekiranya kehelan rahang bawah tidak disertai dengan kerosakan pada kulit, ia dianggap sederhana; sekiranya pecahnya saluran darah, tendon, tisu lembut, kulit, kehelan dianggap rumit. Subluksasi dua hala anterior dan dislokasi mandibula yang paling biasa berlaku dalam amalan klinikal..

Gejala terkehelnya rahang bawah

Dengan dislokasi bilateral anterior rahang bawah, mulut pesakit terbuka, bibir dan gigi tidak ditutup, ucapan sukar dan tidak jelas, sehingga pesakit cuba menjelaskan dirinya dengan gerak isyarat. Terdapat hipersalivasi, kesakitan teruk di kawasan parotid, perubahan konfigurasi wajah kerana pergeseran dagu ke anterior. Pemeriksaan menunjukkan ketegangan pada otot-otot mengunyah, meratakan pipi; palpasi ditentukan oleh anjakan kepala proses condylar. Percubaan untuk menutup mulut secara paksa dengan menekan dagu dari bawah ke atas tidak berkesan dan hanya disertai dengan pergerakan spring rahang rendah dan peningkatan kesakitan.

Klinik dislokasi unilateral rahang bawah adalah serupa. Mulut pesakit terbuka, dagu dipindahkan ke bahagian yang sihat dari garis tengah, bahagian bawah wajah miring. Dislokasi kebiasaan disertai oleh penyimpangan rahang bawah, keperitan, klik dan kesakitan pada sendi.

Tidak seperti dislokasi anterior, ketika kepala artikular rahang bawah dipindahkan ke belakang, pesakit tidak dapat membuka mulutnya, yang juga menyukarkan untuk menelan, bernafas, dan bercakap. Aduan utama berkaitan dengan sakit tajam di kawasan parotid. Posisi pesakit dipaksa, dengan kepala condong ke depan. Terdapat anjakan dagu dan akar lidah ke belakang; sementara gigi seri bawah terletak di bahagian anterior lelangit keras, dan geraham bawah tidak menutup dengan gigi antagonis. Kemungkinan pendarahan dari saluran pendengaran luar kerana kerosakan pada dinding tulangnya.

Dengan dislokasi rahang bawah yang rumit, kesakitan dan pembengkakan tisu periartikular, hematoma subkutan, patah tulang rahang bawah dan tulang temporal dapat dijumpai. Pada palpasi, kepala rahang bawah ditentukan di kawasan proses mastoid.

Diagnosis dislokasi rahang bawah

Untuk mengetahui kehelan rahang bawah, sebagai peraturan, pemeriksaan luaran dan pemeriksaan palpasi sudah cukup. Pada masa yang sama, penjelasan dan diagnostik pembezaan tidak mungkin dilakukan tanpa radiografi TMJ, dan dalam kes yang sukar - tanpa CBCT atau CT sendi temporomandibular. Dengan dislokasi anterior rahang bawah, radiograf lateral menunjukkan rongga glenoid bebas, anjakan kepala rahang secara anterior dari tuberkel artikular; dengan dislokasi posterior - kepala artikular, dipindahkan ke belakang, mengambil kedudukan di bawah dinding bawah kanal pendengaran tulang, antara fossa mandibula dan proses mastoid.

Data klinikal dan radiologi yang diperoleh memungkinkan untuk membezakan dislokasi rahang bawah dari patahnya proses condylar..

Rawatan terkehel rahang bawah

Pertolongan cemas terdiri dalam mengurangkan terkehelnya rahang bawah di bawah penyusupan atau anestesia konduksi. Untuk mengurangkan dislokasi anterior rahang bawah, kaedah Hippocrates, Khodorovich, Blekhman, Gershuni, Popescu digunakan (dengan dislokasi kronik). Kaedah klasik untuk mengurangkan dislokasi dua rahang bawah adalah kaedah Hippocratic: pesakit duduk di kerusi rendah, sehingga bahagian belakang kepala disokong, dan rahang bawah terletak pada tahap sendi siku doktor gigi atau traumatologi / pakar bedah. Berdiri di depan wajah pesakit, doktor meletakkan ibu jarinya, dibalut dengan tuala atau lapisan kain kasa yang tebal, di atas geraham bawah, dan selebihnya meliputi rahang bawah dari luar. Dengan menekan ke bawah dengan jempol, doktor menggerakkan rahang ke belakang dengan sedikit tekan, dengan cepat mengeluarkan jari dari gigi untuk mengelakkan menggigit. Menggerakkan kepala artikular rahang bawah ke tempatnya disertai dengan klik khas dan penutupan rahang yang kuat.

Apabila dislokasi posterior dikurangkan setelah rahang bawah dipindahkan ke bawah, ia dipindahkan ke anterior. Untuk mengecualikan berulang dislokasi rahang bawah dan mengehadkan pergerakan pada sendi temporomandibular setelah prosedur pengurangan, perlu melumpuhkan rahang dengan bantuan selempang dagu selama 7-10 hari (dengan dislokasi anterior) dan selama 2-3 minggu (dengan dislokasi posterior). Sehingga pulih, pesakit disarankan untuk meninggalkan makanan padat dan mengikuti diet yang hemat. Sekiranya mustahil untuk meletakkan semula kehelan rahang bawah dengan kaedah konservatif, mereka menggunakan kaedah operasi. Sekiranya terkehel kronik rahang bawah, mungkin perlu melakukan pemotongan kepala artikular rahang bawah, diikuti dengan mekanoterapi.

Kebiasaan terkehel rahang bawah, pesakit sering menyesuaikan diri untuk menyesuaikan diri. Rawatan lebih lanjut harus merangkumi terapi untuk penyakit yang mendasari, memakai selama 2-3 bulan. alat ortopedik perubatan dan serpihan yang mengehadkan pergerakan sendi (alat Petrosov, alat Burgonskaya-Khodorovich, serpihan Yadrova). Menurut petunjuk, perlu dilakukan penggilingan gigi secara selektif, prostetik gigi yang hilang, penyumbatan otot mastik, urut, latihan terapeutik, fisioterapi (elektroforesis bahan ubat, galvanisasi).

Rawatan pembedahan untuk dislokasi rahang bawah biasanya bertujuan untuk menguatkan ligamen, memperdalam rongga artikular, meningkatkan ketinggian tuberkel artikular, menyusun semula dan memperbaiki cakera intra-artikular.

Ramalan dan pencegahan kehelan rahang bawah

Dengan pengurangan dislokasi akut pada rahang bawah dan mematuhi syarat-syarat imobilisasi, hasilnya adalah baik; kambuh tidak mungkin. Dengan penyakit bersamaan dan beban awal pada rahang, ada kemungkinan untuk mengalami kehelan kebiasaan, kekakuan pada sendi.

Pencegahan dislokasi pada sendi temporomandibular terdiri dalam mengawal amplitud membuka mulut semasa makan, menyanyi, menggosok gigi, melakukan campur tangan perubatan; penghapusan faktor predisposisi, pencegahan kecederaan pada rahang bawah. Setelah dislokasi diperbaiki atau pembedahan TMJ, rejimen yang disyorkan mesti diikuti dan pemulihan sepenuhnya diperlukan..