Pelupusan radius pada sendi siku dalam rawatan kanak-kanak

Meniskus

Dislokasi sendi siku pada kanak-kanak adalah salah satu kecederaan anggota badan anak yang agak kerap, yang dicirikan oleh perpindahan permukaan artikular yang saling berkaitan antara satu sama lain. Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan kehelan sendi siku yang paling biasa, iaitu posterior dan lateral.

Kehelan posterior

Dengan dislokasi posterior, gejala berikut diperhatikan: lengan bawah dipindahkan ke belakang dan ke atas, dan hujung artikular humerus menonjol ke anterior dan merobek beg artikular. Dalam kes ini, lengan dibengkokkan pada siku, pergerakannya sangat terhad dan sangat menyakitkan.

Rawatan

Pengurangan dislokasi sendi siku dalam kes segar adalah kaedah paling tidak trauma dari Andreev-Itinskaya: dengan satu tangan mereka menutup sepertiga bahagian bawah bahu dan merasakan kepala jari-jari dengan jari, dengan tangan yang lain mereka memegang tangan pesakit dan, menarik sepanjang paksi lengan bawah, menggerakkan lengan bawah ke posisi sebutan penuh, sementara kepala rasuk dipasang di capit eminence; memegang kepala pancaran dengan jari, tangan kedua menghasilkan daya tarikan yang kuat dan supinasi lengan bawah, sementara proses koronal bergerak ke bawah dan anterior dan memintas blok. Pengurangan dengan cara ini hanya memerlukan beberapa saat dan boleh dilakukan tanpa bius. Kaedah biasa lain secara signifikan lebih traumatik..

Selepas pengurangan, anggota badan dilekatkan dengan plaster cast selama 8-10 hari dengan siku dibengkokkan pada sudut 90 °. Setelah membuang pemeran, kanak-kanak itu dibiarkan mengembangkan gerakan secara bebas tanpa memaksanya.

Prosedur termal dan gimnastik paksa menyumbang kepada berlakunya osiosifikasi myositis otot bahu. Sekiranya komplikasi ini dikesan, adalah mustahak untuk memberi anggota badan rehat sepenuhnya dalam pelemparan plaster selama 4-6 minggu.

Kehelan lateral

Dislokasi lateral pada sendi siku berlaku akibat terjatuh pada lengan yang terulur, peluasan berlebihan berlaku di bahagian radial atau siku.

Dengan dislokasi lateral, gejala berikut diperhatikan: ulna dipindahkan dari blok ke dalam, dan tempatnya diambil oleh kepala balok (dislokasi medial), atau, lebih sering, kepala balok dipindahkan ke luar, dan takik lunas ulna mengambil tempat di emiten capit (dislokasi lateral ). Selalunya terdapat pergeseran lengan bawah dan belakang - dislokasi posterolateral. Dislokasi sering disertai dengan merobek epikondilis bahagian dalam atau luar bahu.

Rawatan

Pengurangan dislokasi lateral sendi siku dilakukan dengan daya tarikan pada lengan bawah dengan tekanan serentak pada hujung tulang lengan bawah yang terlantar. Sekiranya dislokasi rumit oleh pemisahan epikondilis bahu, perlu, setelah meletakkan semula kehelan, untuk bergerak ke atas dan tekan serpihan yang terkoyak ke humerus, yang diperbaiki dengan serpihan plaster selama 3-4 minggu.

Sekiranya pengurangan dislokasi tepat pada masanya belum dilakukan, maka pecahnya kapsul terlalu banyak, yang menyebabkan dislokasi tidak dapat dikurangkan dalam 2-3 minggu. Dislokasi lama dirawat dengan segera: bekas luka dikeluarkan dan dislokasi diselaraskan melalui sayatan beg artikular. Selepas operasi, pergerakan aktif bermula pada hari ke-8-10 untuk mengelakkan kekakuan pada sendi.

Anda hanya mempunyai 48 jam untuk membetulkan kehelan atau subluksasi siku anak

Dislokasi siku pada kanak-kanak lebih kerap berlaku pada kecederaan sendi siku daripada kecederaan lain. Dislokasi sendi siku adalah kehilangan kesesuaian permukaan artikular pada salah satu daripada tiga sendi siku. Proses artikular dalam kedudukan tidak biasa untuk diri mereka boleh saling mencederakan, saraf, saluran darah dan tisu otot.

Dipercayai bahawa jika seorang anak mendapat pertolongan setelah dislokasi setelah 24 jam, dislokasi menjadi "kronik". Sekiranya bantuan tidak diberikan dalam masa 48 jam, ini adalah petunjuk untuk pembedahan..

Sebab utama

Dislokasi sendi siku menyebabkan regangan kritikal satu atau lebih ligamen pada sendi siku. Tidak seperti peregangan siku yang normal, permukaan artikular saling berpindah antara satu sama lain.

Terdapat beberapa sebab untuk dislokasi siku, yang utama adalah ligamen rapuh dan elastik.

Sekiranya pada orang dewasa kesan pada ligamen pada sendi siku menyebabkan radas ligamen menolak, yang tidak membiarkan tulang kehilangan kesesuaian permukaan artikular, maka pada kanak-kanak walaupun sedikit kesan pada lengan membawa kepada melebar ligamen dan dislokasi.

Kesan ciri yang boleh menyebabkan kehelan pada sendi siku tidak jauh berbeza dengan penyebab patah tulang siku. Dislokasi boleh berlaku akibat jatuh di tangan anda. Penyebab yang sering berlaku untuk dislokasi kanak-kanak adalah cubaan orang dewasa untuk menahan anak itu dengan menarik tangannya. Gambaran umum: ibu memimpin anak dengan tangan, di tangan yang lain adalah beg. Anak itu tergelincir, dan si ibu, dengan gerakan yang tajam, berusaha menahannya. Intinya - kehelan sendi siku.

Dislokasi boleh menyebabkan permainan "tidak bersalah" dalam korsel dengan anak anda sendiri. Yang lebih biasa adalah dislokasi yang diperoleh ketika cuba mengenakan pakaian ketat pada anak, atau dengan cepat mengeluarkan mantel darinya.

Jenis

Ahli trauma secara konvensional membahagikan dislokasi mengikut beberapa ciri utama. Ciri utama: tahap anjakan permukaan artikular saling berkaitan antara satu sama lain.

Dislokasi adalah kehilangan sepenuhnya kesesuaian permukaan artikular. Sekiranya korespondensi tidak hilang sepenuhnya, dan permukaan artikular menyentuh sebahagian ketika ligamen diregangkan, maka ini bukan dislokasi, tetapi subluksasi.

Dislokasi juga dibahagikan kepada kongenital dan diperoleh. Kumpulan dislokasi siku yang paling biasa adalah dislokasi yang diperoleh, dan di antaranya trauma, iaitu, akibat kecederaan, berlaku. Mereka segar dan tua, juga biasa dan spontan.

Komplikasi adalah ciri klasifikasi utama kedua.

Dislokasi boleh disertai dengan kecederaan pada saraf dan saluran darah, pelanggaran integriti kulit (kemudian menjadi terbuka). Sekiranya ini tidak berlaku, maka dislokasi ditutup.

Mengikut geometri perpindahan tulang, dislokasi dibahagikan kepada anterior, posterior dan lateral. Hanya dislokasi lateral yang sesuai dengan namanya, apabila kepala tulang keluar dari permukaan artikular "ke sisi" - ke batang atau dari batang sepanjang paksi bahu. Dengan dislokasi anterior, kepala ulna meninggalkan sendi ke belakang, dan dengan dislokasi siku posterior - ke hadapan.

Selalunya, kanak-kanak mengalami kemerosotan siku posterior, lebih jarang anterior dan lateral.

Gejala

Dislokasi trauma pada kanak-kanak disertai dengan gejala yang ketara. Aduan kesakitan segera dikaitkan dengan kesan pada siku yang diterima oleh anak.

Semasa cuba menggerakkan tangan, rasa sakit, seperti dalam keadaan patah tulang, meningkat, anak menangis. Hasil yang sama diberikan oleh percubaan untuk menilai keadaan sendi dengan sentuhan..

Kesakitan membuat anak berasa cemas dan cemas. Ini sering disertai dengan kenaikan suhu badan secara umum. Posisi tangan yang cedera dan sihat "dipaksa": tangan yang sihat secara refleks melindungi yang cedera dari kemungkinan kesan yang menyakitkan. Sekiranya dislokasi ulnar dikaitkan dengan pukulan atau membawa kepada kerosakan vaskular di kawasan sendi siku, hematoma dan edema muncul. Sekiranya kerosakan saraf menjadi komplikasi kehelan, kepekaan tangan menderita. Tetapi simptom ini diberi perhatian kemudian - pada awalnya perhatian ibu bapa disedarkan oleh kesakitan dan tangisan anak..

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana memahami bahawa kanak-kanak mempunyai lengan yang terkilir, baca artikel ini..

Tanda-tanda subluksasi siku

Penyebab khas subluksasi sendi siku adalah lanjutan lengan yang tajam di bawah pengaruh daya (gerakan menarik). Pergerakan putaran (di sekitar paksi lengan bawah) juga membawa kepada subluksasi. Akibatnya, terdapat hubungan yang tidak lengkap dengan permukaan artikular kepala radial.

Statistik yang tidak adil menunjukkan bahawa pada kanak-kanak perempuan, subluksasi dua kali lebih biasa daripada kanak-kanak lelaki, dan lengan kiri menderita lebih banyak daripada yang kanan. Mungkin kerana dengan tangan kanannya, gadis itu biasanya melawan subjek menariknya ke arahnya dengan tangan kiri.

Sekiranya berlaku subluksasi pada sendi siku, gejala kecederaan kurang ketara berbanding dengan kes dislokasi. Tangan mengekalkan keupayaan untuk membengkokkan dan membengkokkan siku, tetapi pergerakan putaran dengan lengan bawah tidak mungkin dilakukan. Posisi tangan hemat, menyerupai tangan orang yang mengalami lumpuh: sedikit bengkok di siku dan diturunkan ke bawah.

Pada pandangan pertama, sendi tidak berubah, tetapi dengan palpasi perbandingan tapak kecederaan pada lengan yang cedera dan lengan yang sihat, penonjolan padat ciri dapat dijumpai. Ia dibentuk oleh kepala jejari, yang sebagian telah kehilangan kedudukan normalnya.

Kehelan kebiasaan

Sekiranya dislokasi diulang sekurang-kurangnya tiga kali, dan ini berlaku tanpa kesan kekuatan yang signifikan pada sendi siku, ia disebut kebiasaan.

Sedikit kurang daripada dua peratus terkehel siku menjadi kebiasaan. Mereka dikaitkan dengan keanehan anatomi kanak-kanak tertentu: geometri permukaan artikular dan perkembangan alat ligamen yang tidak mencukupi.

Selalunya, kehelan kebiasaan berlaku akibat kesan traumatik yang kuat sebelumnya pada sendi, ligamen dan otot, dengan patah tulang proses koronoid yang tidak dikenali dan peleburan tulang yang tidak betul.

Manifestasi kehelan kebiasaan boleh menjadi batasan pergerakan pada sendi, ketidakstabilannya. Tanda-tanda ini diperburuk dengan setiap kecederaan siku yang baru, kerana kesan traumatik menyebabkan percambahan tisu penghubung dan parut, seterusnya mengganggu geometri sendi..

Diagnostik

Algoritma untuk mendiagnosis dislokasi tidak berbeza dengan urutan tindakan doktor untuk kecederaan siku yang lain. Perlu diketahui bahawa lawatan ke doktor secepat mungkin untuk mengelakkan akibat kecederaan yang tidak diingini.

Pertama, doktor mengemukakan soalan biasa: "Apa yang anda mengadu?" - jawapannya harus diberikan oleh anak dan ibu bapa. Doktor berminat dengan keadaan kecederaan dan kekuatan hentaman yang menyebabkan kecederaan pada siku.

Kemudian pemeriksaan fizikal (tanpa penggunaan peralatan) dijalankan. Ia mengarah ke pemeriksaan dan palpasi (palpation dengan jari) di tempat kecederaan.

Maklumat yang diperoleh di kompleks ini membolehkan doktor membuat diagnosis awal, untuk mengesahkan kebenaran kajian diagnostik yang dilakukan menggunakan peralatan perubatan.

Pertama sekali, ini adalah pemeriksaan sinar-X. Ia dilakukan dalam unjuran anterior dan lateral: untuk taktik pengurangan tulang yang lebih lengkap pada sendi dan pengecualian patah tulang kecil.

Harus diingat bahawa keperluan untuk radiografi ditentukan oleh doktor, walaupun pendedahan radiasi ketika menggunakan peralatan moden adalah minimum..

Rawatan

Syarat untuk rawatan dislokasi yang berkesan, seperti semua kecederaan siku, tepat pada masanya dan diberikan pertolongan cemas..

Pertama sekali, adalah perlu untuk meringankan penderitaan anak, dan kerana dia menderita kesakitan yang semakin meningkat ketika menggerakkan tangannya, anggota badan mesti dipasang pada posisi yang paling selesa untuk anak. Selalunya, untuk imobilisasi di rumah, saputangan yang terbuat dari sehelai kain (selendang, sarung bantal) digunakan.

Untuk mengurangkan sensasi yang menyakitkan, selesema digunakan. Untuk melakukan ini, gunakan ais dari peti sejuk beku, diletakkan di dalam beg plastik, atau pad pemanasan getah biasa yang diisi dengan air sejuk..

Sekiranya perlu, kanak-kanak itu diberi ubat penghilang rasa sakit (Ibuprofen).

Anak akan terkilan apabila cedera. Menggunakan ubat penenang dalam keadaan seperti itu tidak akan menyakitkan..

Imobilisasi telah selesai, dan anak itu sedikit tenang - sekarang adalah masa untuk pergi ke bilik kecemasan atau jabatan kecemasan hospital terdekat. Setelah mendiagnosis dan mendapatkan keterangan lengkap mengenai kecederaan tersebut, doktor terus merawat kecederaan tersebut - untuk mengurangkan sendi.

Apabila dislokasi dikurangkan, jika perlu, anestesia tempatan (penghilang rasa sakit) digunakan. Baca lebih lanjut mengenai teknik meletakkan semula dislokasi lengan di sini.

Kejayaan pengurangan dislokasi dapat dinilai oleh keadaan tangan kanak-kanak yang cedera - aktiviti motor dipulihkan segera setelah dislokasi, tetapi ini bukan alasan untuk segera memuatkannya, kerana alat ligamen rosak semasa dislokasi. Ini boleh menyebabkan dislokasi semula, walaupun dengan pendedahan provokatif yang minimum..

Sekiranya perlu, pemeriksaan instrumental kawalan ditetapkan. X-ray menunjukkan keseragaman ruang sendi sendi yang rosak.

Rawatan untuk siku terkehel pada kanak-kanak biasanya dilakukan secara konservatif. Campur tangan pembedahan dilakukan dalam kes-kes yang sangat sukar atau sekiranya keberkesanan rawatan konservatif tidak mencukupi.

Melumpuhkan tangan dan masa

Setelah dislokasi dikurangkan, rehat diperlukan untuk memulihkan ligamen. Pergerakan sendi mesti terhad buat sementara waktu. Untuk ini, imobilisasi digunakan dengan menggunakan plaster cast (splint). Plaster cast digunakan sehingga 3 minggu.

Kaedah imobilisasi moden merangkumi penggunaan pelbagai jenis fixator. Mereka dihasilkan oleh industri untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pengapit di sini.

Ubat

Keluhan utama kanak-kanak selepas kehelan, seperti kecederaan siku, adalah rasa sakit. Ambang rasa sakit pada kanak-kanak lebih rendah daripada orang dewasa, kesakitan lebih sukar ditanggung dan boleh menyebabkan kejutan kesakitan.

Ibu bapa sekiranya mengalami kecederaan siku diharapkan dapat mencari ubat yang berkesan untuk menghilangkan rasa sakit. Kecekapan mengandaikan kepantasan menghilangkan rasa sakit dan tempoh ubat.

Ubat penahan sakit dibahagikan kepada dua kumpulan besar: analgesik narkotik dan bukan narkotik. Analgesik narkotik adalah ubat yang menyebabkan ketagihan; sekiranya terdapat dislokasi, ubat tersebut tidak boleh digunakan. Mereka boleh didapati di farmasi hanya dengan preskripsi..

Dalam kit pertolongan cemas di rumah, jika keluarga mempunyai anak, perlu ada ubat penghilang rasa sakit yang dijamin tidak membahayakan kesihatan bayi. Perlu juga diingat bahawa ubat-ubatan tersebut tidak boleh sering digunakan. Sehingga doktor menetapkan mereka dengan dos atau selang dos, ubat keibubapaan harus dianggap sebagai 'pertolongan cemas'.

Semasa membeli ubat, perhatian diberikan pada usia anak dan kemampuan untuk menggunakan ubat dalam bentuk dos yang dicadangkan, serta kontraindikasi untuk digunakan, yang ditentukan oleh pengilang setelah ujian klinikal. Kriteria kebolehgunaan: usia anak dan kehadiran penyakit di mana ubat-ubatan ini boleh digunakan.

Kanak-kanak kecil di bawah umur 3 tahun

Jelas bahawa bagi kanak-kanak di bawah usia 3 tahun, penggunaan persediaan tablet paling kerap dikecualikan. Bentuk dos biasa untuk kanak-kanak - sirap, penggantungan (untuk penggunaan dalaman), serta gel dan salap.

Ubat yang paling berkesan untuk anak kecil ialah Ibuprofen, Paracetamol, Nimesulide. Dos ubat ditentukan dengan mengambil kira berat badan anak.

Paracetamol adalah ubat yang diketahui oleh banyak orang. Bahan aktif boleh dimasukkan ke dalam pelbagai persediaan. Paracetamol mula berfungsi dalam 15 - 20 minit. Tempoh tindakan - sehingga 6 jam. Dalam bentuk sirap, ia digunakan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 3 bulan. Paracetamol terdapat di Cefekon, Efferalgan dan Panadol.

Dari usia yang sama, kanak-kanak boleh diberi ubat Ibuprofen (tersedia dalam bentuk suspensi dan sirap, serta dalam bentuk suppositori rektum) atau analognya - Nurofen.

Nimesulide terkandung dalam persediaan Nise dan Nimesil. Bentuk dos: sirap, gel, salap. Nise boleh diberikan kepada kanak-kanak dengan dislokasi dari usia 2 tahun. Sebagai penghilang rasa sakit, ia mula bertindak dalam setengah jam. Dan tempoh tindakan ubat ini cukup lama - hingga 12 jam..

Sekiranya dilarang sama sekali menggunakan salap pemanasan sejurus selepas kecederaan, maka ubat yang mengurangkan pembengkakan dan mempromosikan penyerapan semula hematoma, sebaliknya, disyorkan untuk digunakan..

Ubat ini termasuk Bruise-Off - ubat yang tidak mempunyai kontraindikasi. Tidak ada kontraindikasi dan ubat lain dengan kesan dekongestan dan menyerap - balsem "Penyelamat".

Lebih 3 tahun

Bagi kanak-kanak berusia lebih dari tiga tahun, kemungkinan penggunaan ubat penahan sakit meningkat terutamanya disebabkan oleh bentuk tablet dan peningkatan petunjuk penggunaan ubat..

Ubat yang sama boleh digunakan, tetapi dalam dos yang berbeza. Sapukan salap dan gel yang mempunyai kesan penyejukan dan mengurangkan bengkak.

Perlu diperhatikan fakta bahawa sebilangan persediaan topikal ini (salap, gel) pada kanak-kanak boleh menyebabkan reaksi alergi dan edema, yang sangat tidak diingini sekiranya terdapat dislokasi. Sekiranya kesan sampingan yang tidak diingini berlaku, ubat harus segera dihentikan..

Menghalang perkembangan edema dan mendorong penyerapan semula hematoma Troxevasin. Ia digunakan dalam bentuk gel dan banyak diresepkan oleh pakar pediatrik, walaupun reaksi alergi tempatan mungkin dilakukan dengan penggunaannya.

Traumeel S digunakan dalam bentuk salap pada kanak-kanak dari usia tiga tahun untuk kecederaan dan kehelan sendi. Salap Heparin dan Lyoton juga digunakan dalam kes kecederaan sebagai ubat anti-radang, kecuali luka dengan luka terbuka.

Lebih lima tahun

Kanak-kanak berumur lebih dari lima tahun diberi ubat seperti Dolobene, Diklak. Untuk remaja, Finalgon, Fastum-gel, Reparil-gel, Indovazin diresepkan untuk menghilangkan rasa sakit dan menghilangkan bengkak.

Selama tempoh pemulihan, ubat-ubatan diresepkan untuk mempercepat pertumbuhan semula tisu, walaupun pada kanak-kanak ia berjalan lebih cepat daripada pada orang dewasa. Gunakan ubat Diclofenac dan Nikoflex.

Semasa merawat dislokasi, disarankan untuk mengambil ubat pemulihan, vitamin, dan juga, jika ada bahaya keradangan, doktor menetapkan ubat antibakteria.

Dalam kes apa operasi dilakukan

Campur tangan pembedahan jarang dilakukan dan benar-benar mengikut petunjuk, yang merangkumi komplikasi yang berlaku semasa kecederaan siku: kerosakan pada saluran darah, serat saraf, pecah ligamen.

Kapal besar rosak baik semasa kecederaan siku dan semasa tidak betul, penyesuaian semula kehelan oleh seseorang yang tidak mempunyai pengetahuan tentang anatomi sendi siku. Pendarahan dari kapal besar adalah petunjuk untuk rawatan pembedahan dislokasi sendi.

Kerosakan saraf menyebabkan hilangnya sensasi di zon persaratan dan bahkan kelumpuhan anggota badan yang cedera. Lumpuh boleh lengkap atau separa.

Keperluan untuk pembedahan timbul apabila alat ligamen rosak dan terkehel dengan anjakan tulang pada sendi. Mereka boleh dibandingkan, tetapi alat ligamen yang cedera tidak akan dapat menjaga sendi dalam keadaan berfungsi, dislokasi akan berulang dan menjadi kebiasaan.

Rawatan pembedahan juga dilakukan sehubungan dengan masuk lewat ke hospital, akibat rawatan yang tidak tepat atau ketiadaannya, sekiranya terjadi komplikasi.

Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Tempoh operasi bergantung kepada keparahan kecederaan traumatik.

Pemulihan

Seperti pada orang dewasa, langkah-langkah pemulihan untuk dislokasi sendi siku pada kanak-kanak harus dimulakan pada hari kedua atau ketiga setelah mengubah posisi dislokasi.

Dengan syarat bahawa lawatan tepat pada masanya ke doktor dan pengurangan sendi yang dilakukan dengan betul, pemulihan dengan cepat membawa kepada pemulihan fungsi sepenuhnya.

Kompleks pemulihan merangkumi latihan fisioterapi, fisioterapi dan urut. Baca lebih lanjut mengenai pemulihan selepas terkena sendi siku di sini.

Komplikasi

Pemulihan fungsi pada kanak-kanak lebih cepat daripada pada orang dewasa - tisu badan kanak-kanak, termasuk sistem rangka, tumbuh dengan cepat. Kelebihan regeneratif ini menjadi keburukan sekiranya dislokasi anak tidak dirawat tepat pada waktunya atau dengan cara yang salah..

Sekiranya seorang kanak-kanak mendapat bantuan selepas dislokasi selepas 24 jam, dislokasi menjadi "kronik". Sekiranya bantuan tidak diberikan dalam masa tiga hari, ini adalah petunjuk untuk pembedahan. Perlu diperhatikan bahawa operasi lebih sukar bagi anak untuk dipindahkan daripada pengurangan biasa..

Selama tiga hari ini hilang oleh ibu bapa, pertumbuhan tisu tulang rawan yang pesat berlaku, yang membawa kepada perubahan geometri permukaan artikular, kemerosotan perbandingan bahagian sendi. Dalam kes sedemikian, pembedahan dilakukan. Selepas plasty tulang rawan, tempoh pemulihan meningkat.

Dislokasi kebiasaan terbentuk setelah kecederaan siku dengan anjakan. Ligamen meregang cedera pada tahap yang berbeza-beza, hingga pecah, dan memerlukan jahitan dan pengukuhan.

Pecahnya kapal dan pendarahan ke rongga beg artikular dengan pertumbuhan tisu parut yang seterusnya memerlukan pembatasan fungsi sendi (kontraktur), memprovokasi terjadinya arthrosis dan, dalam kes jangkitan, bursitis.

Akibat jangka panjang dari dislokasi sendi mungkin adalah artritis pasca-trauma..