Cara merawat rahang terkilir - 3 teknik asas!

Artritis

Dislokasi rahang bawah adalah kecederaan biasa pada bahagian muka ini. Apa simptom trauma dan bagaimana rawatannya? Apa yang perlu dilakukan sekiranya rahang terkeluar? Doktor mana yang terlibat dalam penempatan semula?

Kami akan memberi jawapan kepada semua soalan dalam bahan hari ini, serta menyediakan sejumlah bahan fotografi, membincangkan pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah, termasuk di rumah.

 1. Struktur rahang bawah
 2. Sebab-sebabnya
 3. Jenis-jenis kehelan
 4. Gambar
 5. Gejala dislokasi dan subluksasi
 6. Kaedah terkehel dan rawatan rahang
 7. Kaedah Hippocrates
 8. Kaedah Blekhman-Gershuni
 9. Kaedah popescu
 10. Prostesis
 11. Di rumah
 12. Soalan tambahan

Struktur rahang bawah

Rahang bawah adalah satu-satunya bahagian tengkorak yang dapat melakukan pergerakan, yang merupakan hasil evolusi manusia selama ribuan tahun. Ini membuka peluang baru bagi spesies kita, tetapi juga menimbulkan beberapa masalah, kerana mobilitasnya yang tinggi, dia menjadi lebih rentan terhadap cedera, termasuk terkehel. Mustahil untuk melepaskan rahang atas, hanya boleh patah, kerana tidak bergerak.

Tulang rahang bawah berakhir dengan sendi temporal, yang merupakan fossa pada tulang artikular-temporal. Mobiliti yang tinggi memberi kita peluang untuk tidak hanya mengunyah makanan, tetapi juga untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Rahang bawah dapat bergerak secara menegak secara aktif dan tidak begitu aktif secara mendatar.

Dislokasi berlaku apabila sendi temporomandibular dipindahkan, iaitu kepalanya melompat keluar dari fossa. Kecederaan kekal boleh menunjukkan kecacatan pada struktur sendi: lubang yang terlalu kecil, atau ligamen yang sangat lemah. Sekiranya perpindahan hanya separa, maka pengembalian sendi ke kedudukan semula jadi berlaku tanpa banyak usaha, keadaan ini juga disebut subluksasi.

Sebab-sebabnya

Untuk melepaskan rahang, perlu menggunakan lebih banyak kekuatan pada sendi daripada yang dapat menahan ligamennya. Kekuatan setiap orang adalah berbeza, jadi kecederaan yang dialami seseorang akan menyebabkan dislokasi hanya akan menyebabkan lecet dan lebam pada yang lain.

Mengapa kehelan rahang bawah berlaku??

 • kelemahan ligamen boleh disebabkan oleh patologi pertumbuhan, di mana seseorang selepas dislokasi utama mungkin mengalami masalah ini secara berkala;
 • penyakit sistem saraf: ensefalitis, epilepsi. Gejala ciri mereka adalah sindrom kejang;
 • artritis, osteomielitis, gout menyebabkan patologi sendi temporomandibular;
 • Terlalu banyak pembukaan mulut semasa makan atau bercakap, tabiat buruk (mengunyah atau menggigit benda asing yang sangat keras) boleh mencetuskan kehelan.

Jenis-jenis kehelan

Klasifikasi yang luas dilakukan bergantung pada faktor berikut:

► Dengan penempatan kepala sendi temporomandibular berbanding fosanya:

 • posterior - kepala berada di belakang fossa;
 • anterior - jenis kehelan yang paling biasa, kepala berada di hadapan fossa;
 • lateral - kepala di sisi fossa.

► Dengan bilangan kehelan bersama:

 • sepihak (sebelah kanan atau kiri);
 • dua hala (kedua-dua sendi temporomandibular terjejas), jenis ini lebih biasa daripada yang pertama.
 • trauma (primer);
 • kebiasaan (dislokasi berulang yang berkaitan dengan patologi struktur sendi temporomandibular). Muncul ketika menguap kerana mulut yang terlalu terbuka.

► Mengikut keparahan kecederaan:

 • paru-paru - dicirikan hanya oleh anjakan sendi;
 • kompleks - kerosakan diterima oleh ligamen dan tisu lain yang berdekatan dengan sendi.

Kadang-kadang terdapat kehelan yang dicetuskan oleh pencabutan gigi. Perlu diingat bahawa jika kecederaan tidak dirawat, ia boleh menyebabkan bentuk lama.

Dalam kes yang jarang berlaku, kehelan tidak dapat dilihat secara visual, hanya pesakit yang merasakannya, dalam kes lain, kerosakan diberikan oleh rahang yang dipusingkan ke satu sisi.

Gejala dislokasi dan subluksasi

► Bergantung pada jenis kecederaan, gejalanya dapat berubah dengan ketara, tetapi ada juga yang biasa bagi semua orang:

 1. Kesakitan yang teruk pada sendi temporomandibular, sementara rasa sakit berlaku ketika cuba menggerakkan bahagian tubuh yang sakit atau dalam keadaan tidak bergerak.
 2. Pergerakan rahang bawah yang terhad.
 3. Pengumpulan air liur berlebihan di mulut kerana masalah menelan.

► Pada masa yang sama, gejala berikut adalah ciri kehelan dua hala:

 1. Sukar bagi pesakit untuk bercakap, pertuturan menjadi tidak jelas.
 2. Telinga bengkak dan sakit.
 3. Pesakit tidak dapat menutup mulut sepenuhnya.

Dalam kes dislokasi unilateral, pesakit juga mengalami pembengkakan di kawasan bawah telinga dan masalah dengan pertuturan, tetapi dia dapat menutup mulutnya, walaupun ini menyebabkan rasa sakit.

► Sekiranya pesakit mengalami dislokasi posterior rahang bawah, maka dia mempunyai gejala berikut:

 1. Hampir mustahil untuk membuka mulut, cubaan disertai dengan rasa sakit.
 2. Mengalami masalah bernafas ketika berbaring.
 3. Rahang bawah ditarik ke belakang secara visual berbanding dengan bahagian atas.
 4. Gejala lain serupa dengan spesies lain, tetapi muncul kemudian..

Bagaimana mengenal pasti kehelan lateral? Ia mempunyai ciri yang sama dengan yang posterior, tetapi rahang dialihkan ke sisi sehubungan dengan paksi menegak wajah. Sekiranya dislokasi anterior, rahang bergerak ke hadapan berhubung dengan bahagian atas.

Subluxation mempunyai simptom tersendiri: pesakit mengekalkan kemampuan menggerakkan rahang bawah, walaupun pada waktu yang sama dia merasa tidak selesa. Mulut boleh ditutup, tetapi prosesnya disertai dengan ciri mengklik pada sendi temporomandibular..

Kaedah terkehel dan rawatan rahang

Apa yang perlu dilakukan sekiranya rahang terkeluar? Sebelum memulakan rawatan, anda perlu diperiksa oleh doktor dan melakukan sinar-X, kerana patah rahang sering kali serupa dengan kehelan. Hanya diagnostik yang komprehensif yang akan membantu membuat diagnosis yang betul.

Terdapat beberapa teknik dan kaedah rawatan, tetapi mereka tertumpu pada pelaksanaan pakar. Setiap teknik sesuai untuk pengurangan jenis dislokasi tertentu, pakar ortodontik atau traumatologi terlibat dalam.

Kaedah Hippocrates

Sebelum membetulkan kehelan rahang, doktor membungkus ibu jarinya dengan pembalut kain kasa atau tuala dan berdiri di hadapan pesakit yang sedang duduk di atas kerusi. Doktor memasukkan jari pra-putar ke atas gigi yang mengunyah, dan membungkus rahang yang lain di bawahnya. Kemudian jari atas mula menekan rahang, dan semua jari lain menekan dagu ke atas.

Selepas itu, rahang harus ditolak ke belakang dan segera diangkat ke atas. Pergerakan seperti itu harus memulihkan keadaan semula sendi, yang akan dibuktikan dengan klik khas. Sebagai peraturan, selepas ini, pesakit secara tidak sengaja menutup rahang. Agar tidak merosakkan jari semasa manipulasi sedemikian, doktor mesti membalutnya dengan pembalut kain..

Setelah rahang berjaya diposisikan semula, pembalut seperti sling dikenakan pada pesakit dan dilarang membuka mulutnya secara lebar atau tiba-tiba selama seminggu, kerana ini boleh menyebabkan kambuh. Untuk tujuan yang sama, tidak digalakkan makan makanan pejal..

Kaedah Blekhman-Gershuni

Terdapat dua pilihan untuk meletakkan semula rahang menggunakan kaedah ini:

 1. Doktor memasukkan jarinya ke mulut pesakit dan meraba-raba di sana anggota sendi yang telah terlantar, kemudian dia menekan rahang, menolaknya ke belakang dan ke bawah pada masa yang sama. Apabila sendi kembali ke kedudukan normal, satu klik akan didengar.
 2. Doktor meraba hujung sendi yang rosak, tetapi dari luar, selepas itu dia melakukan pergerakan yang sama seperti pada versi pertama. Kaedah ini menyebabkan kurang selesa bagi pesakit dan doktor..

Kaedah popescu

Ia dilakukan hanya dalam kes dislokasi rahang kronik dengan anjakan ke hadapan. Teknik ini memerlukan anestesia tempatan dan meletakkan pesakit di punggungnya. Doktor memasukkan gulungan kapas dengan diameter kira-kira 2 sentimeter antara pipi dan gigi palsu. Kemudian anda harus menekan rahang ke atas dan belakang..

Kaedah Popescu tidak selalu membantu, dan jika prosedur pengurangan gagal, campur tangan pembedahan akan diperlukan, diikuti dengan memakai alat khas.

Prostesis

Prostesis digunakan untuk mengembalikan sendi menjadi normal jika ada risiko kambuh, seperti dalam kasus kehelan kronik rahang bawah. Peranti ini boleh ditanggalkan atau kekal.

Tujuan utama struktur adalah untuk mengelakkan pesakit membuka mulut terlalu lebar untuk mengelakkan kecederaan semula. Fixator dari masa ke masa menjadikan keadaan rahang kembali normal, tetapi ini sama sekali tidak bermaksud bahawa risiko dislokasi semula hilang selamanya.

Pembinaan sedemikian untuk pemulihan rahang bawah, seperti alat Yadrova dan Petrosov, telah tersebar luas; anda boleh meminta doktor anda dengan lebih terperinci mengenai perkara ini..

Di rumah

Doktor secara kategorinya tidak mengesyorkan menyesuaikan rahang di rumah, kerana tanpa pemeriksaan profesional dan sinar-X tidak mungkin untuk menentukan apa yang anda hadapi: patah tulang atau kehelan.

Sekiranya terdapat kebiasaan terkehel rahang, maka kaedah Hippocrates dan Blechman-Gershuni dapat digunakan untuk membetulkannya, tetapi sangat sukar untuk membetulkannya sendiri dalam keadaan apa pun.

Masalah utama adalah kekurangan kemahiran khas pada orang yang melakukan pengurangan rahang dan kekurangan anestesia berkualiti tinggi. Dan jika pesakit boleh diberi ubat penahan sakit yang kuat (Ketanov, misalnya), yang akan sedikit menghilangkan rasa sakit, maka prosedur penempatan semula oleh seseorang tanpa pendidikan yang sesuai adalah perniagaan yang sangat berisiko.

Adalah lebih berguna untuk belajar bagaimana memberi orang yang disyaki terkena rahang dengan pertolongan cemas sehingga kedatangan ambulans atau lawatan bebasnya ke hospital.

 • jangan paksa pesakit untuk bercakap, biarkan dia menjawab soalan anda dengan anggukan;
 • tentukan di posisi mana rahang paling sedikit sakit, dan betulkan seperti itu;
 • hubungi doktor secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Video: "masalah kecil - hilangnya rahang bawah" dengan Dr. Komarovsky.

Soalan tambahan

► Doktor mana yang hendak pergi, ke mana hendak pergi?

Rahang diperbetulkan oleh traumatologist atau orthodontist, yang harus dihubungi terlebih dahulu..

Menurut Klasifikasi Dislokasi Penyakit Rahang Antarabangsa, kod S03.0 diberikan

Kehelan rahang

Kandungan:

 1. Punca rahang terkeluar
 2. Pengelasan dislokasi
 3. Gejala terkehelnya rahang bawah
 4. Diagnostik dislokasi
 5. Pertolongan cemas untuk terkehel
 6. Rawatan terkehel rahang bawah
 7. Cara membetulkan kehelan di rumah
 8. Rawatan kehelan dengan senaman
 9. Ramalan dan pencegahan
 10. Video yang menarik

Kebiasaan membuka mulut terlalu lebar ketika menguap adalah penyebab biasa terkehelnya rahang. Ini boleh berlaku dengan ketawa, bersin, batuk. Dislokasi difahami sebagai keadaan patologi apabila kepala rahang bawah bergerak dari kedudukan normalnya. Ini menjadi punca masalah dalam fungsi sendi temporomandibular. Pertimbangkan gejala dan rawatan rahang yang terkilir.

Punca rahang terkeluar

Dislokasi rahang bawah disertai dengan penipisan radas ligamen dan ubah bentuk permukaan artikular. Cakera artikular juga menderita, yang mengubah bentuk dan struktur anatomi. Penyebabnya mungkin kecederaan mekanikal pada rahang atau mulut yang sangat terbuka semasa mengunyah, menguap, muntah, menjerit.

 • trauma;
 • prosedur pergigian yang tidak berkelayakan;
 • arthrosis dan artritis TMJ.

Separuh wanita paling kerap terkena penyakit ini kerana kedalaman fossa glenoid yang lebih dangkal dan keparahan tuberkel tulang. Dislokasi posterior dan anterior diperhatikan. Kecederaan dua hala yang lengkap, tidak lengkap, sepihak, juga dipertimbangkan. Sekiranya terdapat kepulan berulang dari kepala yang berulang, maka ini adalah kehelan kebiasaan yang memerlukan pemulihan segera. Dislokasi rahang pada kanak-kanak lebih kerap berlaku kerana trauma, tekanan yang tidak berjaya.

Selalunya, prinsip dislokasi rahang bawah saling berkaitan dengan pergerakan rahang yang cepat atau kesannya dalam bentuk kasar. Dalam beberapa kes, masalah berlaku ketika mencabut gigi, mengambil kesan dari gigi, semasa pemeriksaan perut, gastroskopi, bronkoskopi, intubasi trakea. Punca terkehelnya sendi rahang juga boleh menjadi ketagihan seperti membuka palam dengan gigi, retak kacang, membuka bungkusan yang berbeza..

Trauma akut dapat dilihat akibat pergerakan pada sendi secara paksa: pukulan langsung ke tulang, jatuh ke bawah. Dislokasi patologi dan kebiasaan rahang diperhatikan pada orang yang mempunyai patologi bersamaan:

 • reumatik;
 • epilepsi;
 • arthritis kronik;
 • artritis reumatoid;
 • ketumbuhan;
 • osteomielitis rahang dan patologi lain.

Kemerosotan alat ligamen TMJ, hipermobiliti sendi, tanpa gigi, usia tua, dan lain-lain adalah faktor yang membawa kepada manifestasi masalah..

Pengelasan dislokasi

Penting untuk tidak mengelirukan kehelan rahsia yang lengkap dan separa. Dalam kes pertama, terdapat pelanggaran mutlak sambungan permukaan artikular. Dalam kes ini, beg artikular berada di luar fossa mandibula tulang temporal. Dalam kes kedua, hubungan dua sendi sebahagiannya tidak putus..

Bergantung pada sebab dan kronik masalah yang mendasari, kecederaan kongenital dan kecederaan rahang bawah dibezakan. Yang diperoleh boleh bersifat kebiasaan, patologi dan trauma. Mengingat arah ricih, kecederaan boleh terjadi di bahagian depan atau belakang. Menurut simetri kerosakan, dislokasi terbahagi kepada sepihak dan dua hala.

Sekiranya 5-10 hari berlalu setelah kejatuhan atau kesan, kecederaannya adalah akut. Kecederaan kronik adalah jika lebih dari 1.5 minggu berlalu sejak kecederaan tersebut. Sekiranya kecederaan tidak disertai dengan kerosakan pada epidermis, maka itu adalah mudah. Sekiranya secara selari terdapat pecahnya kapilari, tisu lembut, tendon, maka kecederaannya adalah rumit.

Gejala terkehelnya rahang bawah

Sekiranya seseorang mengalami dislokasi dua rahang bawah, maka gejalanya adalah seperti berikut:

 • mulut seseorang terbuka, bibir dan gigi tidak dapat ditutup;
 • Kesukaran bercakap
 • terdapat air liur yang teruk;
 • kesakitan yang berlebihan di kawasan parotid;
 • perubahan kontur wajah kerana pergeseran dagu.

Semasa pemeriksaan pesakit, ketegangan otot masticatory, penjajaran pipi, pergeseran kepala proses condylar diperhatikan. Percubaan untuk menutup mulut secara paksa tidak berjaya. Mereka disertai dengan kesakitan yang teruk dan gelongsor rahang bawah..

Dengan dislokasi rahang secara unilateral, gejalanya serupa. Mulut tidak boleh ditutup sepenuhnya, dagu tidak simetri, bahagian bawah wajah kelihatan sebaliknya. Kehelan kebiasaan disertai dengan mengklik, berderak.

Tidak seperti dislokasi anterior, apabila sendi rahang dipindahkan dari bahagian bawah, pesakit tidak dapat menutup mulutnya. Ini menyukarkan pernafasan, menelan dan pertuturan menjadi kosong Gejala utama sendi rahang yang terkilir adalah sakit teruk di kawasan parotid. Telinga mungkin berdarah. Sekiranya terdapat kecederaan yang rumit, kesakitan, pembengkakan tisu periartikular, lebam subkutan, patah rahang bawah mungkin muncul.

Diagnostik dislokasi

Selalunya, pemerhatian visual dan palpasi kawasan yang terjejas cukup untuk mendiagnosis terkehelnya rahang anterior. Doktor akan menentukan diagnosis berdasarkan gejala subluksasi rahang. Tetapi untuk membuat diagnosis yang khas dan kompeten sekiranya terkena rahang bawah, perlu dilakukan:

 • X-ray sendi temporomandibular;
 • CT TMJ.

Pada gambar lateral, jika terdapat dislokasi anterior rahang bawah, rongga glenoid kosong dan pergeseran kepala rahang diperhatikan. Dalam kes dislokasi posterior, sinar-X menunjukkan anjakan kepala artikular ke belakang. Ia terletak di bawah dinding bawah saluran telinga bertulang. Terima kasih kepada hasil pemeriksaan semasa diagnosis dislokasi rahang bawah, adalah mungkin untuk membezakan dislokasi rahang bawah dari retakan. Selepas diagnosis dislokasi rahang, rawatan hanya ditetapkan oleh doktor.

Pertolongan cemas untuk terkehel

Memandangkan bagaimana membetulkan rahang sendiri, perlu diingat peraturan utama - dilarang keras untuk mencuba membetulkan sendi secara spontan. Ini hanya boleh menyebabkan komplikasi dan kemerosotan keadaan mangsa. Penting untuk dapat memberi pesakit pertolongan cemas sebelum ketibaan pasukan ambulans. Tindakan merangkumi:

 1. Tutup mulut anda dengan pembalut atau sapu tangan untuk mengelakkan habuk dan benda asing lain memasuki saluran pernafasan atas. Ini akan menjadikan pernafasan sukar dan menyakitkan..
 2. Sentiasa menyokong rahang dengan pembalut dan sapukan kompres sejuk.
 3. Sekiranya pesakit mengadu sakit teruk, maka berikan ubat analgesik. Ini boleh menjadi Analgin, Ketanov.
 4. Pesakit harus segera dirujuk ke doktor.

Dilarang keras menggunakan kompres hangat agar tidak meningkatkan pendarahan dan tidak menimbulkan hematoma. Untuk apa-apa jenis kehelan sendi wajah, sangat penting untuk memperbaiki rahang bawah, jadi cuba gunakan pembalut yang akan memperbaiki sendi dalam satu kedudukan. Dalam kedudukan ini, pesakit tidak perlu mencuba bercakap, minum atau makan.

Rawatan terkehel rahang bawah

Rawatan mangsa dengan dislokasi akut terdiri daripada mengurangkan dislokasi rahang bawah dan melumpuhkannya hingga dua minggu dengan menggunakan pembalut. Dengan mempertimbangkan cara mengatur rahang sekiranya terkehel, anda perlu mengetahui bahawa terdapat beberapa kaedah.

Teknik utama untuk menetapkan rahang adalah:

 1. Kaedah Hippocrates. Kedua-dua traumatologist dan orthodontists dan orthopedists boleh membetulkan rahang menggunakan kaedah ini. Setelah menggunakan analgesik, pakar membalut pembalut di tangannya, menemui geraham mangsa dengan sentuhan, meraih rahang bawah, memberi tekanan pada tisu tulang, menarik dagu ke bawah. Akibatnya, kelonggaran otot-otot mengunyah diperhatikan, selepas itu pakar menggerakkan rahang. Sekiranya semuanya berjalan dengan betul, maka hasilnya adalah satu klik.
 2. Kaedah Blekhman-Gershuni. Di mulut pesakit, proses koronal diperhatikan. Semasa kecederaan, mereka menukar lokasi. Pakar menekan mereka, menariknya ke bawah dan mengambil.
 3. Kaedah popescu. Teknik ini tidak biasa. Biasanya, kaedah ini berkesan untuk dislokasi kronik. Sebelum memulakan manipulasi, doktor melakukan anestesia, selepas itu orang tersebut mengambil kedudukan mendatar. Gulungan tisu diletakkan di mulut pesakit. Selepas itu, pakar menekan dagu, menggerakkannya ke belakang dan ke atas. Akibatnya, sendi kembali ke tempatnya.
 4. Kaedah operasi. Sekiranya, sebagai hasil terapi konservatif, pengurangan dislokasi rahang bawah tidak memberikan kesan yang diinginkan, maka mereka berhenti pada operasi. Ia berlaku hanya selepas pengenalan analgesik yang berkualiti. Sayatan hingga 2.5 cm dibuat di lengkungan zigomatik. Melaluinya sayatan rahang dibuat. Cangkuk dimasukkan ke dalam lubang, di mana pinggir tenderloin disambungkan dan ditarik ke bawah. Doktor menekan dagu dengan tangan. Akibatnya, kepala mengambil kedudukan yang diinginkan.
 5. Prostetik. Sekiranya rahang yang terkilir tetap dalam bentuk kronik selama berhari-hari, maka prostetik ditunjukkan dalam kes ini. Dalam kes ini, kecederaan mungkin diperhatikan walaupun menguap. Untuk manipulasi, peranti ortodontik tetap atau sementara digunakan. Mereka diletakkan di atas gigi. Peranti sedemikian menghalang rongga mulut untuk membuka terlalu lebar, yang menghilangkan sendi dari tekanan.

Kaedah berkesan paling selamat ditentukan hanya oleh doktor.

Cara membetulkan kehelan di rumah

Semasa tertanya-tanya bagaimana cara menyesuaikan rahang di rumah, perlu diingat bahawa sangat tidak digalakkan untuk melakukan penyesuaian spontan. Hanya seorang doktor yang akan mendiagnosis kehelan rahang bawah dan menentukan keparahannya. Hanya jika seseorang dikurniakan kemahiran pertolongan cemas dan mengetahui kaedah pengurangan, anda boleh mencuba membetulkan sendi di rumah.

Sekiranya dia tidak mendapat tempat pertama, maka penting untuk segera membawa pesakit ke institusi perubatan. Di rumah, anda dapat meringankan keadaan seseorang dengan memberikan pertolongan cemas.

Rawatan kehelan dengan senaman

Dengan bantuan latihan khas, anda dapat menormalkan pergerakan rahang, menguatkan tisu otot dan mengatasi ketegangan. Ini akan meningkatkan peredaran darah dan aliran oksigen ke sendi. Dengan bantuan tugas yang dilakukan, gejala anjakan rahang dapat dihilangkan.

Menguatkan rahang

Pertimbangkan latihan yang akan menguatkan rahang anda:

 1. Buka mulut, laksanakan tugas tahan. Latihan sedemikian akan membantu mengatasi gejala yang tidak menyenangkan. Letakkan dua jari di bawah dagu dan rehatkan sedikit di atasnya, membuka mulut anda. Sepanjang hari, lakukan 6 set 6 pengulangan latihan. Tetapi anda tidak boleh memulakan prosedur sekiranya menyebabkan kesakitan yang teruk. Sekiranya kesakitan berlaku, anda perlu menghubungi doktor anda..
 2. Tutup mulut, lakukan senaman tahan. Buka mulut anda dan letakkan dua jari di dagu anda tepat di bawah bibir bawah anda. Semasa menutup mulut, tekan perlahan dengan jari anda. Latihan ini menguatkan tisu otot. Lakukan juga 6 set 6 repetisi sepanjang hari.
 3. Pencabutan dagu. Berdiri tegak, luruskan bahu dan tarik dagu ke dada, seolah-olah anda perlu membuatnya berganda. Kekal dalam kedudukan ini selama tiga saat. Latihan ini akan membantu menguatkan tisu otot. Lakukan 10 kali sehari.

Sekiranya rasa tidak selesa muncul semasa bersenam, maka jangan memaksanya..

Relaksasi rahang

Selain menguatkan, penting untuk belajar dan mengendurkan rahang. Untuk ini, latihan telah dikembangkan:

 1. Berusaha agar gigi anda tidak ditutup sepanjang masa. Ini akan mengurangkan tekanan pada rahang bawah. Jauhkan hujung lidah anda di antara gigi sepanjang hari. Ini akan membantu anda mengawal rahang dan tidak menggosok gigi. Sebelum tidur, rileks rahang anda secara maksimum dan jangan menutupnya bersama-sama. Mungkin doktor gigi peribadi akan mengesyorkan penjaga mulut peribadi.
 2. Buka dan tutup mulut anda. Cuba menjaga lidah di langit, perlahan-lahan membuka dan menutup mulut. Rawatan ini akan membantu mengurangkan ketegangan dan mengendurkan rahang anda. Mereka adalah bahagian penting dalam setiap latihan pengerasan rahang setiap hari. Turunkan rahang sedemikian rupa sehingga otot tidak tegang. Tidak perlu menjaga mulut anda terbuka. Lakukan 6 set 6 repetisi sepanjang hari.
 3. Cuba senaman "Ikan Emas". Aktiviti ini membantu mengatasi tekanan. Letakkan dua jari di kawasan sendi rahang. Letakkan jari tangan yang lain di bawah dagu. Buka mulut anda sedikit menekan sendi. Lakukan senaman dengan jumlah yang sama setiap hari. Apabila mulut terbuka, tidak perlu menolak dagu. Prosedur ini hanya bertujuan untuk merehatkan rahang.
 4. Pencabutan dagu. Anda boleh mencabut dagu untuk merehatkan rahang anda. Sendi bahu perlu ditarik ke belakang, dada harus didorong ke depan, dagu harus ditarik ke dalam, menjadikannya berganda. Dalam kedudukan ini, berlama-lama selama 3 saat. Ulangi latihan 10 kali.
 5. Latihan pernafasan. Situasi tertekan sering memaksa seseorang untuk mengetap rahangnya. Untuk mengatasi ketegangan, perlu menarik nafas perlahan melalui saluran hidung selama 5 saat. Kemudian hembuskan nafas selama 5 saat. Bersenam sekerap yang dibenarkan oleh badan.

Latihan seperti ini akan membantu bukan sahaja mengatasi masalah rahang, tetapi juga menjadikan pertuturan lebih celik..

Mobiliti meningkat

Terdapat sebilangan latihan yang dapat membantu meningkatkan mobiliti dan memerangi kesakitan. Mari pertimbangkan yang utama:

 1. Letakkan objek tambahan di antara gigi untuk melakukan latihan untuk menggerakkan rahang bawah ke depan dan ke belakang. Letakkan bahagian sehingga bersudut tepat ke muka. Tolak rahang bawah ke hadapan sehingga objek yang menonjol diarahkan ke arah siling. Setelah menguasai kelas dengan satu subjek, anda boleh mula menggunakan objek yang lebih tebal. Cuba pilih barang-barang yang hendak diletakkan di rongga mulut.
 2. Pembetulan postur. Ramai orang meregangkan kepala sedikit ke hadapan sambil bergerak. Atas sebab ini, postur semula jadi terganggu. Anda perlu berdiri di dinding, menyatukan bilah bahu dan secara perlahan-lahan menolak bahagian bawah. Rahang bawah harus menyentuh dada. Ini akan membantu mengembalikan tulang belakang ke kedudukan semula jadi..

Setiap latihan mesti diberi perhatian khusus dan dilakukan dengan betul agar tidak memburukkan lagi masalah..

Penyembuhan rahang, gejala dan rawatannya ditentukan oleh doktor, adalah kecederaan berbahaya yang memerlukan perhatian khusus dan rawatan perubatan. Dengan terapi tepat pada masanya, kebanyakan komplikasi dapat dielakkan. Tetapi jika anda tidak mengambil langkah-langkah, ini mengancam terkehel sekunder dan patologi lain..

Ramalan dan pencegahan

Prognosis terapi adalah positif, tetapi hanya jika semua arahan doktor yang hadir dipatuhi. Tetapi tidak ada yang selamat dari terkehel berulang kali. Untuk tujuan pencegahan, disarankan untuk melakukan perkara berikut:

 • gunakan prostesis khas yang menyekat pembukaan rongga mulut;
 • pembetulan gigi, yang boleh menyebabkan anjakan rahang bawah;
 • terapi tepat pada masanya dan prostetik gigi yang bertanggungjawab untuk kedudukan rahang yang normal;
 • kelas myogymnastics untuk menguatkan otot-otot mengunyah.

Untuk mengelakkan terkehel dan kecederaan lain, penting untuk memantau amplitud pembukaan mulut dan melakukan pencegahan.

Dislokasi rahang bawah, anjakan kanan, gejala dan rawatan

Selalunya terdapat pelbagai jenis kecederaan - ini adalah subluksasi atau kehelan, lebih jarang, tentu saja, patah rahang. Masalahnya ialah seseorang mudah mendapat kecederaan seperti itu, misalnya ketika mengunyah makanan atau menguap. Terdapat sebab lain - peningkatan jumlah pesakit dengan artritis dan penyakit yang menyebabkan masalah pada sendi itu sendiri. Lebih baik mengobati kehelan seperti itu segera setelah pembentukannya, kerana komplikasi dan pemasangan tayar dapat dielakkan untuk waktu yang lama..

Struktur rahang bawah, subluksasi dan dislokasi

Salah satu ciri utama evolusi kita ialah pengembangan sendi temporomandibular (diarthrosis). Oleh kerana langkah evolusi ini, rahang bawah menjadi mudah alih dan hingga hari ini adalah satu komponen tengkorak, mampu melakukan pergerakan.

Berdasarkan ini, dislokasi rahang atas itu sendiri adalah konsep yang salah, kerana tidak bergerak, dan hanya patah tulang yang dapat terjadi padanya.

Sendi temporal mandibular adalah hujung tulang mandibula itu sendiri. Ia terletak di ceruk fossa tulang artikular-temporal. Oleh itu, tulang mandibula dan temporal disambungkan dan bergerak.

Dengan bantuan struktur tengkorak ini, kita bukan sahaja dapat mengunyah, tetapi juga berkomunikasi, kerana rahang bawah bergerak dengan perlahan ke kiri, kanan, bawah dan atas.

Dislokasi rahang bawah berlaku apabila kepala artikular meluncur keluar dari fossa sendi kerana pelbagai sebab. Sekiranya dislokasi berlaku secara berterusan, maka kerana sakit, seseorang boleh mengalami kecederaan seperti itu. Ini menunjukkan bahawa dia telah melemahkan ligamen atau fossa kecil sendi.

Subluxation dari dislokasi rahang berbeza kerana kepalanya sebahagiannya dipindahkan, sementara tetap berada di fossa sendi tulang temporal. Pesakit sendiri boleh mengembalikannya ke tempatnya..

Punca pembentukan terkehel rahang bawah

Agar rahang bawah bergerak, perlu ada kekuatan seperti itu yang dapat melebihi kekuatan ligamen itu sendiri, yang menahannya di dalam beg. Kekuatan sendi pada orang berbeza.

Ada orang yang, dengan pukulan kuat ke kawasan rahang bawah, anda tidak akan mengalami kerosakan dan hanya akan mengalami lebam atau kekejangan, tetapi ada juga orang-orang di mana tamparan kuat di wajah akan cukup untuk terkehel. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ligamen mereka melemah dan daya tarikan tulang tidak mencukupi..

Masalah ini disebabkan oleh rematik, artritis, gout, osteomielitis, atau penyakit yang menyebabkan kecacatan sendi..

Subluxation juga boleh disebabkan oleh penyakit kejang: sindrom kejang, ensefalitis sebelumnya, epilepsi.

Penyebab utama kehelan:

 • kecederaan rahang;
 • membuka rongga mulut yang tidak terkira sambil menggigit makanan, menjerit, muntah, menguap;
 • kebiasaan mencincang kacang dengan gigi atau membuka botol kaca;
 • ciri kongenital dari glenoid fossa - ia cetek, sehingga kepalanya mudah melompat keluar (menurut statistik, pada wanita, fossa lebih dangkal daripada pada lelaki, jadi perpindahan ini sering terjadi pada mereka).

Klasifikasi perpindahan sekiranya terkehel rahang bawah

Dislokasi dan subluksasi rahang boleh dibahagikan kepada varieti bergantung kepada faktor-faktor yang mencirikannya.

Bergantung pada penempatan kepala sendi, dislokasi rahang bawah adalah:

 • depan - kepala sendi terletak betul-betul di hadapan ceruk itu sendiri;
 • belakang - kepala sendi terletak betul-betul di belakang beg sendi;
 • lateral - kepala bergerak ke sisi fossa.

Dislokasi anterior jauh lebih biasa daripada lateral dan posterior, dan terdapat lebih banyak kaedah untuk mengatasinya.

Dislokasi dan subluksasi juga:

 • unilateral - perpindahan artikular berlaku tepat di kawasan sebelah kiri atau kanan tulang temporal dan rahang itu sendiri;
 • dua hala - kedua-dua sendi kanan dan kiri tulang rahang dipindahkan.

Setiap jenis ini mempunyai simptom dengan rancangan yang sama, tetapi dalam kes pertama, pesakit akan merasakannya di satu sisi rahang itu sendiri, dan dalam kes kedua, dari dua sekaligus. Dislokasi unilateral lebih jarang berlaku berbanding dua hala.

Faktor yang mempengaruhi rawatan dislokasi adalah sama ada trauma atau kebiasaan. Sekiranya pesakit melepaskan rahang untuk pertama kalinya atau mengalami beberapa kecederaan ini dalam hidupnya, maka dalam banyak kes ini akan menjadi jenis anjakan pertama.

Sekiranya ini berlaku secara berterusan, ia akan menjadi jenis pemindahan rahang yang biasa atau kronik..

Kehelannya juga terbahagi kepada mudah dan sukar. Dengan sedikit kehelan, hanya perpindahan sendi itu sendiri berlaku, dan dengan yang kompleks, sebagai tambahan, pecahnya otot, ligamen dan tisu penghubung.

Manifestasi dislokasi dan subluksasi

Walaupun setiap jenis anjakan mempunyai ciri tersendiri, di antaranya terdapat tanda-tanda yang sesuai untuk semua jenis, iaitu: sakit ketika cuba menggerakkan rahang bawah, mustahil untuk menggerakkan rahang keempat arah, peningkatan air liur. Ini disebabkan oleh fakta bahawa menelan air liur pada waktunya sangat menyakitkan dan sukar..

Sebagai tambahan kepada manifestasi biasa, dislokasi anterior dua hala mempunyai yang berikut:

 • mulut sentiasa terbuka lebar, kerana mustahil menutup rahang bawah dan atas;
 • kawasan tengkorak di bawah telinga menyakitkan dan membengkak;
 • percakapan yang tidak jelas.

Dengan dislokasi unilateral anterior, gambar yang sama diperhatikan, hanya dari satu bahagian tengkorak. Terdapat satu perbezaan - anda boleh menutup mulut sedikit. Tetapi perpindahan seperti ini jarang berlaku..

Tanda-tanda dislokasi posterior dua hala:

 • sakit dan bengkak di kawasan tengkorak di bawah telinga, tetapi bengkak itu sendiri boleh terbentuk kemudian;
 • tutup mulut mereka dan mustahil untuk membukanya sedikit;
 • barisan gigi bawah bergerak kembali ke arah tekak;
 • sebaik sahaja pesakit mengambil kedudukan mendatar badan, dia mula tersedak;
 • percakapan yang tidak jelas.

Gejala dislokasi lateral:

 • anjakan rahang ke kiri atau kanan, yang sangat ketara semasa pemeriksaan;
 • bengkak dan sakit di kawasan di mana sendi tidak betul;
 • percakapan yang tidak jelas.

Subluxation sangat serupa dengan simtomatologi dengan dislokasi. Perasaan menyakitkan juga berlaku, tetapi tidak begitu jelas, ini membolehkan anda menggerakkan rahang bawah, tetapi sedikit. Mengklik akan terasa dan didengar semasa pergerakan di kawasan ofset itu sendiri.

Dalam semua jenis subluksasi, rongga mulut selalu ditutup, kecuali untuk bahagian depan anterior. Sebaik sahaja pesakit tidak dapat menyelesaikan masalahnya sendiri, maka peningkatan air liur mungkin berlaku..

Cara betul rahang bawah

Jalan Hippokratik

Dislokasi rahang bawah jenis apa pun memerlukan diagnosis, yang hanya dapat diberikan oleh doktor dan sinar-X dari kawasan yang disyaki cedera.

Rawatan dislokasi rahang bawah melibatkan meletakkannya semula di tempatnya. Pakar ortodontik atau traumatologi harus membetulkan kehelan rahang dengan kemahiran. Pengurangan perpindahan mungkin memerlukan anestesia tempatan yang kuat atau anestesia umum, kerana prosedur ini sangat menyakitkan.

Pertama, sebelum prosedur, doktor perlu membungkus ibu jari di tangannya dengan serbet tisu, tuala atau lapisan kain kasa tebal. Pesakit perlu duduk di atas kerusi, dan doktor harus menghadapnya.

Doktor meletakkan ibu jarinya yang melilit permukaan geraham, jari-jari yang selebihnya diperlukan supaya dia memegang rahang dengan kuat dari bawah. Pertama, dia dengan lembut menekan tulang rahang dengan semua ibu jarinya, dan dengan selebihnya, ke arah atas di dagu, berkat ini, otot-otot mengunyah mengendur.

Seterusnya, doktor menggerakkan rahang ke belakang dan kemudian segera ke atas. Kepala sendi, kerana pergerakan seperti itu, harus dipasang dengan tenang di takik artikular, sementara klik khas akan didengar dan rahang akan segera ditutup secara refleks.

Doktor, yang paling penting, mempunyai masa untuk mengeluarkan jari dari gigi, memindahkannya ke permukaan dalaman pipi. Tetapi rawatan tidak berakhir di sana. Selama seminggu, pembalut seperti sling disapu di dagu pesakit. Selain itu, sekitar bulan sabit, dia dilarang membuka mulutnya dengan lebar dan makan makanan padat, sementara itu perlu untuk membatasi beban pada rahang itu sendiri dan mengelakkan pelbagai kecederaan.

Kaedah Blekhman-Gershuni

Rawatan dislokasi rahang bawah dengan cara ini dilakukan dengan dua cara: yang pertama di rongga mulut, yang kedua - dari kawasan luaran. Pada mulanya, doktor meraba-raba di mulut dengan jari-jarinya proses koronal rahang, yang diganti. Kemudian mereka ditekan ke bawah dan ke belakang pada masa yang sama. Selepas itu, sendi kembali ke kedudukan normal..

Kaedah luaran menyebabkan kurang selesa. Doktor menemui proses koronal yang sama dari kawasan luar dengan jarinya, berhampiran lengkungan tulang pipi dan tulang. Arah tindakan jarinya pada prosesnya sama - bawah dan belakang. Kepala sendi jatuh ke tempatnya. Kelebihan kaedah ini adalah sangat cepat dan mudah..

Pengurangan berlaku dalam beberapa saat. Bahkan orang yang lulus tanpa pendidikan yang betul dapat mempelajarinya dengan mudah. Ini berguna dalam kes di mana terdapat seseorang dalam keluarga yang secara berkala mengalami jenis dislokasi. Maka pertolongan cemas yang diperlukan dapat dilakukan di rumah..

Cara Popescu

Rawatan dengan kaedah ini sering digunakan dalam kes dislokasi rahang anterior kronik, apabila kaedah lain tidak berfungsi atau umumnya dikontraindikasikan. Dengan kaedah ini, perlu meletakkan anestesia, separa atau lengkap, bergantung pada kecederaan itu sendiri.

Pesakit diletakkan di punggungnya secara melintang. Di antara geraham rahang bawah dan atas, doktor menetapkan penggelek pembalut dengan diameter sekurang-kurangnya satu setengah sentimeter. Kemudian tekan dengan kuat pada dagu ke atas dan ke belakang. Pada masa yang sama, sendi harus jatuh pada tempatnya..

Ada kalanya kaedah ini tidak dapat membantu. Dalam kes sedemikian, campur tangan pembedahan ditunjukkan. Selepas itu, doktor akan diberi rawatan fisioterapi dan memakai alat khas yang boleh ditanggalkan.

Rawatan rahang bawah secara prostetik

Jenis rawatan ini diresepkan dalam kes-kes di mana ada kemungkinan perpindahan itu akan berulang secara tidak sengaja. Sebagai contoh, dalam kes dengan subluksasi atau kehelan kebiasaan. Pembinaan jenis ortodontik seperti itu disebut serpihan, kedua-duanya boleh ditanggalkan dan tidak boleh ditanggalkan dan dilekatkan pada gigi..

Tayar yang boleh ditanggalkan menjadi lebih meluas, mereka mempunyai jenis berikut: radas Yadrova, Petrosov, Pomarantseva-Urbanskaya dan lain-lain. Fungsi utama alat ini adalah untuk mengelakkan mulut terbuka dengan sangat luas.

Dalam banyak kes, rawatan dislokasi berjalan dengan baik, hanya pada saat-saat yang jarang berlaku kesukaran kecil dalam pergerakan sendi itu sendiri.

Dislokasi rahang bawah. Gejala dan Rawatan

Dislokasi rahang bawah: jenis, ciri patologi, kaedah rawatan

Menurut penyelidik bebas, dislokasi rahang didiagnosis pada sekitar 5% kes lawatan ke pusat trauma. Lebih-lebih lagi, kebanyakan pesakit adalah wanita berusia lebih dari 50 tahun, yang berkaitan dengan keanehan anatomi sendi mandibula. Ramai mangsa cuba memperbaiki keadaan dengan sendiri tanpa meminta bantuan pakar, yang sering menyebabkan komplikasi. Mengenai mengapa dislokasi rahang bawah berlaku, bagaimana mengenalinya, apa yang harus dilakukan dan bagaimana membetulkan sendi untuk mengelakkan akibat negatif - lebih lanjut dalam artikel.

Ciri-ciri struktur sendi

Rahang bawah, berbeza dengan bahagian atas, mempunyai pergerakan. Di sisi kanan dan kiri, ia mempunyai kepala yang memasuki fossa artikular tulang temporal (kanan dan kiri), dan terpaku di dalamnya dengan bantuan ligamen dan otot. Kepala bergerak bebas di dalam glenoid fossa, yang memungkinkan untuk bercakap, mengunyah makanan, menguap dan melakukan pergerakan lain. Di bawah pengaruh faktor yang tidak menguntungkan, kepala dapat "melompat keluar" dari fossa, kemudian terjadi kehelan, seperti dalam foto.

Punca patologi

Antara sebab terkehelnya rahang bawah adalah seperti berikut:

 • pergerakan rahang yang canggung dalam proses menguap, muntah, menjerit, ketawa, menyanyi, mengunyah makanan: ini adalah penyebab utama subluxation,
 • hentaman mekanikal, misalnya, semasa kejatuhan atau hentaman. Mengunyah makanan pejal juga boleh menyebabkan kerosakan.,
 • ceroboh dan / atau pengembangan rongga mulut yang berlebihan semasa prosedur pergigian atau pembedahan tertentu, misalnya, semasa intubasi trakea (ini adalah pengenalan tiub khas ke dalam trakea untuk menerapkan anestesia umum),
 • malformasi kongenital struktur sendi temporomandibular,
 • patologi gigitan,
 • pengurangan sendi yang tidak profesional dengan dislokasi yang didiagnosis sebelumnya: sebagai contoh, jika anda mengubati diri sendiri dan cuba menyelesaikan masalah di rumah,
 • kehadiran neoplasma TMJ (sendi temporomandibular),
 • penyakit degeneratif: artritis, artritis reumatoid, arthrosis,
 • sawan epilepsi,
 • regangan radas ligamen yang berlebihan,
 • anjakan sendi kerana kehelan atau beban berterusan.

Faktor-faktor yang memprovokasi dislokasi rahang bawah termasuk: perubahan berkaitan dengan usia pada tulang dan tisu penghubung (kelemahan ligamen, penurunan ketinggian kepala, dll.), Peningkatan beban pada sendi, patologi kongenital.

“Sekali di dacha saya tersandung selang, jatuh, memukul dagu saya ke tanah. Sakit, tentu saja, tetapi dapat ditanggung, bukan lebam, tidak ada apa-apa. Dan keesokan harinya saya merasakan kesakitan di dekat telinga saya. Mereka membuat sinar-X, dan ada subluksasi sendi mandibula... ".

Galina Sergeevna, maklum balas dari surat-menyurat di forum pergigian stomatologclub.ru

Varieti patologi

Terdapat beberapa klasifikasi dislokasi rahang bawah.

Ciri-ciri:Jenis-jenis kehelan
Ke arah ricih
 • depan,
 • belakang
Mengikut lokasi
 • sepihak,
 • 2 sisi
Dengan intensiti
 • penuh,
 • separa (subluxation)
Menjelang tempoh pendidikan
 • akut,
 • tua: pesakit meminta pertolongan lebih dari 2 minggu selepas kecederaan,
 • kebiasaan: diperhatikan untuk masa yang lama, berlaku walaupun dengan sedikit beban, disesuaikan secara bebas oleh pesakit
Oleh akibatnya
 • kosong
 • kompleks: disertai dengan kerosakan pada alat ligamen, saluran darah dan serat saraf, otot, tulang
Menjelang saat penampilan
 • kongenital,
 • diperoleh

Dalam kebanyakan kes, anjakan anterior rahang bawah didiagnosis pada kedua-dua sisi pada masa yang sama..

Gambaran klinikal patologi

Gejala bergantung pada jenis kecederaan yang dialami pesakit. Jadi, ofset depan menampakkan diri seperti berikut:

 • sindrom kesakitan di kawasan parotid,
 • mulut terbuka, sebarang usaha untuk menutupnya tidak berjaya,
 • tiada kemampuan untuk bercakap,
 • air liur banyak,
 • bahagian muka terganggu.

Sekiranya dislokasi adalah posterior, maka selain rasa sakit yang tajam di kawasan berhampiran telinga, mustahil untuk membuka mulut, sukar bagi seseorang untuk bernafas dan menelan air liur. Dalam kes yang sukar, pendarahan dari aurikel adalah mungkin.

Tanda-tanda dislokasi rahang yang rumit adalah: sakit teruk, darah dari telinga, hematoma di kawasan parotid, merebak ke muka dan leher, pembengkakan yang ketara pada sendi.

Subluxations sangat berbahaya. Sebagai peraturan, rasa sakit atau ketidakselesaan jangka pendek cepat hilang tanpa rawatan khas, jadi kebanyakan pesakit tidak tergesa-gesa untuk berjumpa doktor. Namun, dari masa ke masa, berdasarkan perubahan yang terjadi pada sendi, pelanggaran serius terhadap struktur tisu dan fungsinya berkembang. Sayangnya, mustahil untuk membetulkan komplikasi seperti itu tanpa campur tangan pembedahan, "- komen mengenai keadaan oleh pakar bedah rahang atas Bespalov Roman Dmitrievich.

Apa yang berlaku sekiranya dislokasi tidak dirawat

Kekurangan akses tepat pada masanya ke doktor menyebabkan pertumbuhan tisu parut dan pembentukan trauma kronik. Secara beransur-ansur, serat otot dan alat ligamen melemah, menjalani proses atropik, yang kemudian menjadikan mustahil untuk mengembalikan sendi menjadi normal.

Kecederaan sendi temporomandibular yang kerap atau lama akhirnya berkembang menjadi kebiasaan, yang gejala adalah ketidakstabilan sendi yang berterusan. Bahkan kesan kecil boleh menyebabkan perpindahannya..

Kaedah diagnostik

Pakar berpengalaman dapat dengan mudah mendiagnosis kerosakan sendi dengan palpasi dan berdasarkan aduan. Walau bagaimanapun, untuk mengecualikan kemungkinan patah tulang atau komplikasi lain, pesakit mesti menjalani pemeriksaan sinar-X atau tomografi yang dikira.

Doktor mana yang merawat patologi

Sekiranya anda mengalami kecederaan TMJ, anda harus segera mengunjungi bilik kecemasan terdekat. Keadaan akan dibantu oleh traumatologist atau pakar bedah; selalunya masalah ini diselesaikan dengan cara yang konservatif, tetapi dalam beberapa kes, intervensi pembedahan awal mungkin diperlukan.

Bagaimana kecederaan TMJ dirawat

Rawatan dislokasi rahang bawah, sebagai peraturan, dilakukan dengan pengurangan manual. Pada masa ini, beberapa kaedah terapi trauma konservatif telah dikembangkan: kaedah Hippocratic, kaedah Blechman, kaedah Popescu, dan lain-lain. Cara menyelesaikan masalah, doktor memilih, bergantung pada keadaan. Sebelum manipulasi, rahang dibius dengan anestesia, tetapi jika ini tidak mungkin, mereka melakukannya tanpa itu.

Pandangan anterior kecederaan disesuaikan seperti berikut:

 • pesakit mengambil posisi duduk sehingga wajah berada pada tahap lengan bawah doktor, dan bahagian belakang kepala bersandar pada sokongan,
 • pakar membungkus ibu jari kedua-dua tangan dengan serbet, dan kemudian meletakkannya di gigi mengunyah pesakit, menutup rahang dengan jari yang lain,
 • perlahan-lahan memberi tekanan pada rahang, doktor menggerakkannya ke atas dan ke bawah,
 • bunyi khas dan penutupan rahang yang tajam menunjukkan penghapusan masalah.

Semasa menghilangkan jenis kerosakan posterior, pakar menggerakkan rahang ke arah dirinya sendiri.

Penting! Setelah kehelan rahang bawah dikurangkan, ia tidak bergerak dengan pembalut pemasangan, yang mesti dipakai sekurang-kurangnya seminggu. Prasyarat untuk pemulihan sepenuhnya adalah penghapusan makanan kasar dari diet, beban minimum pada sendi temporomandibular. Dalam beberapa kes, penggunaan ubat penahan sakit, fisioterapi, gimnastik khas, urut diperlukan.

Sekiranya tidak ada hasil penggunaan rawatan konservatif, dalam hal kecederaan, kronik atau kebiasaan jenis kecederaan, doktor menggunakan campur tangan pembedahan. Ini boleh menjadi penguatan alat ligamen, reseksi kepala, pendalaman glossoid fossa, penghapusan kerosakan pada saraf dan saluran darah menggunakan prosedur pembedahan.

Adakah mungkin untuk mengatasi masalah itu sendiri

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami terkehelnya rahang, maka perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memberikan pertolongan cemas:

 • sapukan pembalut fiksasi pada wajah (di bawah dagu),
 • minum ubat bius jika perlu,
 • mengurangkan pergerakan pada sendi,
 • pergi ke bilik kecemasan.

Perhatian! Pengurangan sendiri sendi di rumah atau keadaan lain tidak digalakkan. Pemeriksaan sinar-X diperlukan untuk mengecualikan kemungkinan patah tulang, retak atau komplikasi lain. Juga, anda perlu berjumpa doktor sekiranya, setelah ketidakselesaan jangka pendek (dengan subluksasi), rasa sakit mula meningkat.

Pengecualian mungkin adalah kehelan kebiasaan yang telah diperhatikan selama bertahun-tahun. Dalam keadaan seperti itu, pesakit, sebagai peraturan, menyesuaikan diri dengan masalah dan dapat memperbaiki sendi mereka sendiri..

Langkah pencegahan dan prognosis

Untuk mengelakkan berlakunya kehelan TMJ, anda mesti mematuhi langkah berjaga-jaga berikut:

 • elakkan pergerakan rahang secara tiba-tiba,
 • hilangkan kebiasaan membuka botol dengan gigi,
 • berjumpa doktor tepat pada masanya, misalnya, dengan patologi gigitan,
 • mencegah kecederaan, jatuh.

Sekiranya anda berjumpa doktor tepat pada waktunya, prognosis penyakit ini baik. Mematuhi sepenuhnya cadangan doktor dalam tempoh selepas pengurangan sendi berfungsi sebagai jaminan pemulihan sepenuhnya.

Dislokasi rahang bawah - klasifikasi dan gejala.

 • Punca kecederaan
 • Pengelasan dislokasi
 • Gejala
 • Ciri diagnostik
 • Kaedah rawatan
 • Ciri-ciri pemulihan
 • Pencegahan

Dislokasi rahang bawah adalah keadaan yang dicirikan oleh anjakan sendi. Ia disertai oleh disfungsi sendi temporomandibular (TMJ). Wanita lebih mudah mengalami kecederaan ini kerana kedalaman fossa mandibula yang cetek, ukuran sendi yang kecil, dan kelemahan ligamen. Doktor gigi-ortopedik, pakar bedah maxillofacial terlibat dalam rawatan patologi ini. Menurut sistem Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD-10), kecederaan ini diberikan kod S03.0.

Punca kecederaan

Biasanya, dislokasi rahang bawah disertai dengan pelanggaran struktur dan fungsi radas ligamen dan / atau ubah bentuk permukaan sendi. Penyebab utama kehelan adalah pergerakan tajam yang ceroboh: gerakan yang besar ketika membuka mulut sambil makan, menguap, bercakap, ketawa, bersin.

Sebab-sebab lain diperhatikan:

 • kecederaan jangka panjang atau baru-baru ini: kerosakan mekanikal, pukulan ke muka, kejatuhan di dagu;
 • penyediaan perkhidmatan pergigian atau perubatan yang tidak berkualiti yang memerlukan pembukaan mulut yang luas: prosedur endoskopi, pemeriksaan gastrousus;
 • Penyakit TMJ: radang, degeneratif-distrofik;
 • tabiat buruk: membuka botol dan bungkusan dengan gigi, kebiasaan menggerogoti objek, dll..

Penyakit biasa juga boleh menyebabkan kehelan kebiasaan:

 • artritis reumatoid atau gout;
 • epilepsi;
 • onkologi;
 • osteomielitis, dll..

Faktor predisposisi adalah kegembiraan, kesesakan gigi dan maloklusi, perubahan berkaitan dengan usia, hipermobiliti TMJ. Akibatnya, alat ligamen menjadi lebih nipis, yang membawa kepada kehelan.

Pengelasan dislokasi

Membezakan antara kehelan yang lengkap dan tidak lengkap. Dalam kes pertama, sambungan permukaan artikular benar-benar putus, beg artikular berada di luar fossa tulang temporal. Pada detik - kenalan terputus hanya sebahagian.

Dislokasi juga dikelaskan kepada kongenital dan diperoleh. Yang terakhir ini mungkin berkaitan dengan kebiasaan, patologi, dan trauma..

Pembahagian ke dislokasi anterior dan posterior ditentukan oleh arah anjakan kepala rahang. Menurut simetri pelanggaran, dislokasi satu sisi dan dua sisi dibezakan.

Patologi akut disebut jika ia berkembang dalam jangka masa yang pendek - dalam 5-10 hari. Sekiranya lebih dari satu setengah minggu telah berlalu sebelum bermulanya gejala, kita bercakap mengenai dislokasi kronik atau kronik.

Dislokasi sederhana hanya dicirikan oleh patologi sendi. Sekiranya kecederaan disertai dengan pecahnya saluran darah, tisu lembut, kulit, ia dianggap rumit.

Gejala

Gejala dislokasi dua rahang bawah adalah seperti berikut:

 • pembukaan mulut yang berterusan, ketidakupayaan untuk menutup bibir dan gigi;
 • lidah kering;
 • Kesukaran bercakap
 • air liur yang banyak;
 • sakit akut di kawasan parotid;
 • pergeseran dagu yang ketara.

Doktor memerhatikan ketegangan otot kunyah, penjajaran (meratakan) pipi. Percubaan pesakit untuk menutup mulutnya tidak berakhir dengan kejayaan, dan rasa sakit bertambah.

Dislokasi unilateral mempunyai simptom yang sama. Dengan kebiasaan dislokasi, terdapat bunyi klik atau ciri khas.

Tidak seperti dislokasi anterior, anjakan rahang posterior mengakibatkan penutupan mulut yang tidak normal. Oleh itu - kesukaran bernafas dan menelan. Ucapan juga tidak ada. Terdapat rasa sakit yang tajam di kawasan parotid. Pesakit mengambil posisi paksa, memiringkan kepalanya ke hadapan. Dagu diatur kembali, seperti akar lidah. Pendarahan telinga mungkin berlaku akibat kerosakan pada dinding saluran telinga. Kecederaan yang rumit disertai dengan lebam, edema, dan patah tulang.

Ciri diagnostik

X-ray untuk dislokasi rahang bawah adalah kaedah diagnostik utama. Walaupun pemeriksaan visual dan palpasi oleh doktor cukup untuk diagnosis, penting untuk mengecualikan komplikasi dan menjelaskan keadaannya. X-ray boleh diganti dengan CT.

Dalam gambar, pakar melihat rongga glenoid kosong dan anjakan kepala rahang - gambar seperti itu diperhatikan dengan kehelan anterior. Dislokasi posterior dicirikan oleh anjakan kepala di bahagian belakang, ia terletak di bawah dinding tulang bawah saluran telinga. Data yang diperoleh memungkinkan untuk membezakan trauma dari patah tulang, retakan dan akibat tekanan mekanikal yang lain..

Kaedah rawatan

Matlamat utama rawatan adalah pengurangan dislokasi dan pergerakan rahang seterusnya sehingga 14 hari menggunakan pembalut. Kaedah pengurangan berikut digunakan:

 • kaedah Hippocrates. Ia dimiliki oleh pakar traumatologi dan doktor gigi ortopedik. Doktor membius tisu, membalut pembalut di tangannya, menarik rahang bawah dan menekan tisu tulang, menggerakkan dagu ke bawah. Ketegangan otot yang berlebihan hilang, rahang beralih ke arah yang betul. Fakta bahawa teknik ini digunakan dengan betul ditunjukkan oleh klik tertentu - rahang jatuh ke tempatnya;
 • Kaedah Blekhman-Gershuni. Ini melibatkan kesan pada proses koronari di rongga mulut: doktor memberi tekanan kepada mereka, mengarahkannya ke bawah, dan membawanya ke sisi, kerana pengurangan berlaku;
 • Kaedah popescu. Ia lebih kerap digunakan untuk dislokasi kronik. Doktor melakukan anestesia, pesakit berbaring di sofa. Pengelek tisu diletakkan di rongga mulut, pakar menekan dagu pesakit, menggerakkannya ke belakang dan ke atas, mengembalikan sendi ke kedudukan normal;
 • Kaedah Gershuni. Pengurangan dilakukan dengan menekan rahang bawah dengan jari dari luar. Doktor bertindak pada puncak proses koronoid ke arah posterior dan ke bawah;
 • campur tangan pembedahan. Ia digunakan hanya jika kaedah konservatif tidak berkesan. Operasi ini memerlukan penghilang rasa sakit berkualiti tinggi. Sayatan hingga 2.5 cm dibuat di lengkungan zigomatik, dan lekukan rahang bawah diserlahkan. Cangkuk dimasukkan ke dalam lubang dan dipasang di tepi potongan. Doktor memberi tekanan pada dagu dengan tangannya, akibatnya, rahang mengambil posisi normal, dan jahitan dikenakan pada tisu.

Dislokasi kronik boleh dirawat dengan prostetik. Ini berlaku sekiranya ketiadaan gigi, ketika trauma berlaku walaupun dalam proses menguap. Struktur ortodontik yang diperbaiki atau sementara dirancang untuk menghadkan bukaan mulut yang lebar, melegakan sendi dari tekanan.

Rawatan dislokasi anterior rahang biasa boleh dilakukan dengan menggunakan alat dan serpihan. Jadi, alat Petrosov menghadkan pembukaan mulut. Ia terdiri daripada dua mahkota pada gigi atas dan dua di bahagian bawah gigi. Engsel dipasang pada mahkota untuk menghadkan jarak pergerakan.

Kehilangan kebiasaan rahang bawah dapat diperbaiki oleh alat Burgonskaya dan Khodorovich. Peranti ini juga terdiri daripada empat mahkota untuk rahang atas dan bawah - dua untuk masing-masing, di mana kepingan jarum disolder. Benang poliamida disalurkan melalui bukaan tiub dan diikat, yang memungkinkan untuk membatasi bukaan mulut. Kelebihan alat seperti itu adalah kemampuan untuk mengatur amplitud pergerakan dengan mengubah panjang utas.

Penting! Tidak berfaedah untuk melakukan pengurangan diri atau berusaha menolong orang lain di rumah. Ini boleh menyebabkan kemerosotan keadaan, percubaan yang tidak berjaya akan menimbulkan edema dan komplikasi tisu. Di samping itu, tanpa radiografi atau tomografi yang dikira, mustahil untuk menentukan secara tepat ketiadaan komplikasi seperti patah tulang atau patah tulang. Hanya pakar traumatologi atau doktor gigi ortopedik yang boleh melakukan pengurangan itu.

Ciri-ciri pemulihan

Penerimaan rawatan perubatan tepat pada masanya oleh pesakit memungkinkan adanya prognosis yang baik. Dalam kebanyakan kes, pengurangan dan kepatuhan yang tepat pada masa imobilisasi rahang menghilangkan kambuh. Sekiranya anda mengabaikan cadangan doktor dan memberi beban awal, kehelan kebiasaan dan kekakuan sendi mungkin timbul. Imobilisasi terdiri daripada pengenaan pembalut khas sehingga 14 hari, yang membatasi pergerakan rahang.

Pencegahan

Pencegahan kecederaan adalah seperti berikut:

 • mengawal jarak gerakan: jangan buka mulut terlalu lebar semasa makan, menguap, melakukan prosedur kebersihan;
 • penghapusan kecacatan dan penyakit gigi yang tepat pada masanya: prostetik untuk adentia, rawatan proses keradangan, dan lain-lain;
 • mencegah kecederaan: mengelakkan aktiviti yang berpotensi berbahaya sekiranya mungkin.

Anda boleh menguatkan otot dan ligamen dengan bersenam. Doktor mungkin mengesyorkan senaman tahan: semasa anda membuka mulut, anda perlu meletakkan dua jari di bawah dagu, dan apabila anda menutupnya, di atasnya (di bawah bibir bawah). Penting juga untuk melonggarkan rahang, membuka dan menutup mulut, menjaga lidah di lelangit. Ini membolehkan anda mengurangkan ketegangan otot yang berlebihan.

Cadangan pencegahan umum termasuk kawalan penyakit sendi dan patologi sistemik. Anda mesti kerap berjumpa doktor untuk mendapatkan epilepsi, artritis reumatoid, gout, dll. Rawatan yang berkesan atau penangguhan proses patologi memainkan peranan penting dalam pencegahan terkehel yang berkaitan dengan kerosakan sendi.

Anda boleh mendapatkan pertolongan cemas dan nasihat perubatan sekiranya terkena rahang di klinik STOMA. Pakar kami mahir dalam kaedah pengurangan dan akan memberikan semua maklumat yang diperlukan mengenai rawatan dan pencegahan.