Radas sendi

Siku

1. Rawan intra-artikular: cakera dan menisci. Ini adalah pembalut yang diperbuat daripada tulang rawan berserat, terletak di pendua membran sinovial, menyatu di sekeliling lilitan dengan kapsul artikular, melicinkan kelainan permukaan artikulasi dan melakukan fungsi penyerap kejutan. Cakera adalah plat rawan pepejal di dalam sendi, yang membahagi rongga sendi menjadi 2 bahagian yang tidak berkomunikasi. Meniskus mempunyai bentuk sabit dan sebahagiannya membahagi rongga sendi, mengarahkan cecair sinovial ke kawasan geseran terbesar.

2. Bibir glenoid terletak di sepanjang pinggir rongga glenoid dalam bentuk pelek dan menyumbang kepada kesesuaian (korespondensi) permukaan artikular.

3. Ligamen sendi (intra- dan extracapsular), bersama dengan tendon otot, menguatkan sendi. Ligamen intrakapsular terletak di dalam sendi dan melekat pada tulang artikulasi. Ligamen ekstrapsapsular terletak di bahagian luar kapsul artikular, sering menyatu dengannya dan dapat membatasi pergerakan. Sebagai contoh, ligamen ilio-femoral yang terletak di hadapan sendi pinggul menentukan jumlah peluasan pinggul..

4. Tendon otot - bahagian otot rangka yang dibentuk oleh tisu penghubung yang padat, dengan bantuan yang mana otot melekat pada tulang, kulit, dll..

Tarikh Ditambah: 2015-06-22; pandangan: 8184; KERJA MENULIS PESANAN

Alat bantu bersama

Sendi adalah sendi, rongga, sendi bergerak, atau artikulasi, artikulatio synovialis (Greek arthron - sendi, oleh itu artritis - radang sendi). Pada setiap sendi, permukaan artikular tulang artikulasi dibezakan, kapsul artikular yang mengelilingi hujung artikular tulang dalam bentuk gandingan, dan rongga artikular yang terletak di dalam kapsul antara tulang.

1. Permukaan artikular, artikular fasies, ditutup dengan tulang rawan artikular, artikularis kartilago, hyaline, kurang kerap berserat, tebal 0,2-0,5 mm. Oleh kerana geseran berterusan, tulang rawan artikular menjadi halus, yang memudahkan gelongsor permukaan artikular, dan kerana keanjalan tulang rawan, ia melembutkan kejutan dan berfungsi sebagai penyangga. Permukaan artikular selalunya lebih kurang sama antara satu sama lain (kongruen). Oleh itu, jika permukaan artikular satu tulang cembung (yang disebut kepala artikular), maka permukaan tulang yang lain adalah cekung (rongga artikular).

2. Kapsul artikular, kapsul artikularis, mengelilingi rongga artikular secara hermetik, tumbuh ke tulang artikulasi di sepanjang pinggir permukaan artikular mereka atau agak surut dari mereka.

Ia terdiri daripada membran berserat luar, membrana fibrosa, dan membran sinovial dalaman, membrana synovialis. Membran sinovial ditutup di sisi menghadap rongga artikular dengan lapisan sel endotel, akibatnya ia mempunyai penampilan yang halus dan berkilat. Ia mengeluarkan cecair sinovial telus yang melekit ke rongga sendi - sinovia, sinovia, kehadirannya mengurangkan geseran permukaan artikular.

Membran sinovial berakhir di tepi rawan artikular. Selalunya membentuk proses kecil yang disebut synovial villi, villi synoviales. Di samping itu, di beberapa tempat ia membentuk lipatan sinovial, plicae synovidles, yang bergerak ke rongga sendi. Kadang-kadang lipatan sinovial mengandungi sejumlah besar lemak yang tumbuh ke dalamnya dari luar, kemudian lipatan lemak yang disebut, plicae adiposae, diperoleh, contohnya adalah bahagian plak sendi lutut.

Kadang kala, di tempat kapsul yang menipis, beg seperti penonjolan atau penyebaran membran sinovial terbentuk - beg sinovial, bursae synoviales, terletak di sekitar tendon atau di bawah otot yang terletak berdekatan dengan sendi. Apabila dijalankan secara sinovial, bursa ini mengurangkan geseran tendon dan otot semasa pergerakan..

3. Rongga artikular, savitas articularis, adalah ruang seperti celah tertutup hermetik yang dibatasi oleh permukaan artikular dan membran sinovial. Biasanya, ia bukan rongga bebas, tetapi dipenuhi dengan cecair sinovial, yang melembapkan dan melincirkan permukaan artikular, mengurangkan geseran di antara mereka. Di samping itu, sinovium berperanan dalam pertukaran cecair dan pengukuhan sendi kerana lekatan permukaan..

Ia juga berfungsi sebagai penyangga yang melembutkan tekanan dan sentakan permukaan artikular, kerana pergerakan pada sendi tidak hanya meluncur, tetapi juga perbezaan permukaan artikular. Terdapat tekanan negatif (kurang dari atmosfera) antara permukaan artikular. Oleh itu, tekanan atmosfera menghalangnya daripada menyimpang. (Ini menjelaskan kepekaan sendi terhadap turun naik tekanan atmosfera pada beberapa penyakit di antaranya, kerana pesakit tersebut dapat meramalkan cuaca bertambah buruk.)

Sekiranya kapsul sendi rosak, udara memasuki rongga sendi, akibatnya permukaan artikular segera menyimpang. Dalam keadaan normal, perbezaan permukaan artikular, selain tekanan negatif di rongga, juga terhalang oleh ligamen (intra- dan ekstra-artikular) dan otot dengan tulang sesamoid yang tertanam dalam ketebalan tendonnya. Ligamen dan tendon otot membentuk alat penguat sendi.

Dalam sebilangan sendi terdapat alat tambahan yang melengkapkan permukaan artikular - rawan intra-artikular; mereka terdiri daripada tisu tulang rawan berserat dan mempunyai bentuk sama ada plat kartilaginus berterusan - cakera, cakera artikular, atau tidak putus, melengkung dalam bentuk bulan sabit dan oleh itu disebut menisci, menisci artikular (meniskus, lat.- sabit), atau dalam bentuk rawan kartilaginus, labra artikularia (bibir sendi).

Semua rawan intra-artikular ini tumbuh bersama dengan kapsul artikular sepanjang lilitannya. Mereka muncul sebagai hasil dari keperluan fungsional baru sebagai tindak balas terhadap peningkatan kerumitan dan peningkatan beban statik dan dinamik. Mereka berkembang dari tulang rawan sendi bersambung utama dan menggabungkan kekuatan dan keanjalan untuk menahan kejutan dan mendorong pergerakan pada sendi..

Biomekanik bersama

Di dalam tubuh orang yang hidup, sendi memainkan peranan tiga:
1) mereka membantu mengekalkan kedudukan badan;
2) mengambil bahagian dalam pergerakan bahagian tubuh yang saling berkaitan dan
3) adalah organ pergerakan badan (pergerakan) di angkasa.

Oleh kerana dalam proses evolusi keadaan untuk aktiviti otot berbeza, artikulasi pelbagai bentuk dan fungsi diperoleh. Dalam bentuk, permukaan artikular dapat dianggap sebagai segmen revolusi badan geometri: silinder berputar di sekitar satu paksi; elips berputar di sekitar dua paksi dan bola di sekitar tiga atau lebih paksi.

Pada sendi, pergerakan dilakukan di sekitar tiga paksi utama.

Terdapat jenis pergerakan sendi berikut:
1. Pergerakan di sekitar paksi frontal (mendatar) - fleksi (flexio), iaitu penurunan sudut antara tulang artikulasi, dan peluasan (extensio), iaitu peningkatan sudut ini.
2. Pergerakan di sekitar sumbu sagital (mendatar) - penambahan (adductio), iaitu, pendekatan ke median median, dan penculikan (abductio), iaitu, jarak dari itu.
3. Pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu putaran (rotatio): ke dalam (pronatio) dan ke luar (supinatio).
4. Gerakan bulat (circumductio), di mana peralihan dibuat dari satu paksi ke paksi yang lain, dan satu hujung tulang menggambarkan lingkaran, dan seluruh tulang - bentuk kerucut.

Pergerakan gelangsar pada permukaan artikular juga dapat dilakukan, serta penyingkirannya antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan ketika jari-jari diregangkan.

Sifat pergerakan pada sendi ditentukan oleh bentuk permukaan artikular. Julat pergerakan pada sendi bergantung pada perbezaan ukuran permukaan artikulasi. Sekiranya, misalnya, glenoid fossa panjangnya busur 140 °, dan kepalanya 210 °, maka arka gerakan akan sama dengan 70 °. Semakin besar perbezaan kawasan permukaan artikular, semakin besar arka (isipadu) pergerakan, dan sebaliknya. Pergerakan pada sendi, selain mengurangkan perbezaan pada permukaan permukaan artikular, dapat dibatasi oleh pelbagai jenis brek, yang peranannya dimainkan oleh beberapa ligamen, otot, tonjolan tulang, dll..

Oleh kerana peningkatan beban fizikal (daya), yang menyebabkan hipertrofi tulang, ligamen dan otot berfungsi, menyebabkan pertumbuhan formasi ini dan pembatasan pergerakan, atlet yang berbeza mempunyai kelenturan yang berbeza pada sendi bergantung pada jenis sukan. Sebagai contoh, sendi bahu mempunyai lebih banyak gerakan pada atlet dan kurang dalam angkat berat. Sekiranya alat penghambat pada sendi berkembang dengan kuat, maka pergerakan di dalamnya terhad dengan ketara. Sendi ini dipanggil ketat...

Jumlah pergerakan juga dipengaruhi oleh rawan intra-artikular, yang meningkatkan pelbagai pergerakan. Jadi, pada sendi temporomandibular, yang tergolong dalam sendi biaxial dari segi bentuk permukaan artikular, kerana adanya cakera intra-artikular, tiga jenis pergerakan adalah mungkin.

Keteraturan lokasi ligamen. Bahagian penguat sendi adalah ligamen, ligamen, yang mengarahkan dan menahan kerja sendi; oleh itu mereka dibahagikan kepada panduan dan penahan. Bilangan ligamen dalam tubuh manusia adalah besar, oleh itu, untuk mengkaji dan mengingatnya dengan lebih baik, perlu mengetahui undang-undang umum lokasi mereka.
1. Ligamen mengarahkan pergerakan permukaan artikular di sekitar paksi putaran sendi tertentu dan oleh itu diedarkan di setiap sendi bergantung pada bilangan dan kedudukan paksinya.
2. Ligamen terletak: a) tegak lurus dengan paksi putaran yang diberikan dan b) dominan lebih hujung.
3. Mereka berbaring di satah pergerakan sendi yang diberikan.
Jadi, pada sendi interphalangeal dengan satu paksi putaran frontal, ligamen panduan terletak di sisinya (ligg. Collateralia) dan secara menegak. Pada sendi siku biaxial, ligg. collateralia juga bergerak secara menegak, tegak lurus dengan paksi frontal, di hujungnya, lig. anulare mendatar, tegak lurus dengan paksi menegak. Akhirnya, pada sendi pinggul polyaxial, ligamen diletakkan pada arah yang berbeza.

Radas sendi

Kami menawarkan anda untuk berkenalan dengan artikel mengenai topik: "alat bantu sendi" dengan komen terperinci dan metodologi rawatan dan pencegahan.

1. Rawan intra-artikular: cakera dan menisci. Ini adalah pembalut yang diperbuat daripada tulang rawan berserat, terletak di pendua membran sinovial, menyatu di sekeliling lilitan dengan kapsul artikular, melicinkan kelainan permukaan artikulasi dan melakukan fungsi penyerap kejutan. Cakera adalah plat rawan pepejal di dalam sendi yang membahagi rongga sendi menjadi 2 bahagian yang tidak berkomunikasi. Meniskus mempunyai bentuk sabit dan sebahagiannya membahagi rongga sendi, mengarahkan cecair sinovial ke kawasan geseran terbesar.

2. Bibir glenoid terletak di sepanjang pinggir rongga glenoid dalam bentuk pelek dan menyumbang kepada kesesuaian (korespondensi) permukaan artikular.

3. Ligamen sendi (intra- dan extracapsular), bersama dengan tendon otot, menguatkan sendi. Ligamen intrakapsular terletak di dalam sendi dan melekat pada tulang artikulasi. Ligamen ekstrapsapsular terletak di bahagian luar kapsul artikular, sering menyatu dengannya dan dapat membatasi pergerakan. Sebagai contoh, ligamen ilio-femoral yang terletak di hadapan sendi pinggul menentukan jumlah peluasan pinggul..

Video (klik untuk bermain).

4. Tendon otot - bahagian otot rangka yang dibentuk oleh tisu penghubung yang padat, dengan mana otot melekat pada tulang, kulit, dll..

Tarikh Ditambah: 2015-06-22; pandangan: 5175; KERJA MENULIS PESANAN

Sendi adalah sendi yang bergerak antara dua atau lebih tulang di kerangka.

Sendi menggabungkan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen, mereka disebut sebagai bahagian pasif dari sistem lokomotor. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelancaran tulang yang saling berkaitan antara satu sama lain. Sekiranya ketiadaannya, tulang akan bergesekan satu sama lain, secara bertahap runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Dalam tubuh manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang untuk menjaga kedudukan badan, mengambil bahagian dalam pergerakan bahagian tubuh yang saling berkaitan dan merupakan organ pergerakan (pergerakan) badan di ruang.

Unsur-unsur utama yang terdapat dalam semua sendi sejati adalah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul sendi;
 • rongga artikular.

Rongga sendi diisi dengan cecair sinovial, yang merupakan sejenis pelincir dan mendorong pergerakan bebas hujung sendi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:

 • sendi sederhana dengan hanya 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intraartikular yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (sendi bicameral).

Pengelasan sendi dilakukan mengikut prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • mengikut bentuk permukaan artikular;
 • mengikut fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh rawan artikular hyaline (kurang kerap berserat). Rawan artikular adalah tisu yang berisi cecair. Permukaan tulang rawan rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan mengeluarkan cecair dengan baik. Ketebalan tulang rawan artikular rata-rata 0,2-0,5 milimeter.

Kapsul sendi dibentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi hujung tulang yang mengartikulasikan dan permukaan artikular masuk ke periosteum. Kapsul ini mempunyai membran berserat luar berserat tebal dan membran sinovial nipis dalaman yang mengeluarkan cecair sinovial ke rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan mendorong pergerakan sendi ke arah tertentu.

Pembentukan sendi meliputi rawan intra-artikular, cakera, menisci, bibir dan ligamen intrakapsular. Bekalan darah ke sendi dilakukan dari rangkaian arteri anastomosis (bercabang) yang banyak dibentuk oleh 3-8 arteri. Pemeliharaan (bekalan saraf) ke sendi dilakukan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua unsur artikular, kecuali rawan hyaline, dihidupkan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang melakukan persepsi kesakitan, akibatnya mereka dapat menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synarthrosis - tidak bergerak (tetap);
 2. amphiarthrosis (separa sendi) - sebahagian bergerak;
 3. diarthrosis (sendi benar) - mudah alih. Sebilangan besar sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penghuni ke-7 planet ini menderita sakit sendi. Antara usia 40 dan 70, penyakit sendi diperhatikan pada 50% orang dan pada 90% orang berusia lebih dari 70 tahun..

Sendi sinovial adalah sendi di mana hujung tulang menyatu dalam kapsul sendi. Ini merangkumi sebahagian besar sendi manusia, termasuk yang berus - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan tulang sederhana, 2 tulang terlibat, yang kompleks - lebih dari 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan, seperti pada rahang bawah ketika mengunyah, sendi seperti itu disebut gabungan. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama. Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dan lain-lain..

Tiada video topik untuk artikel ini.
Video (klik untuk bermain).

Dalam bentuk, permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, perbezaan dibuat antara sendi silinder, elips dan sfera..

Bentuk permukaan artikular menentukan isipadu dan arah pergerakan di sekitar 3 paksi: sagittal (berjalan dari depan ke belakang), frontal (berjalan selari dengan satah sokongan) dan menegak (tegak lurus ke satah sokongan).

Gerakan bulat adalah gerakan berurutan di sekitar semua paksi. Dalam kes ini, satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan keseluruhan tulang menggambarkan bentuk kerucut. Pergerakan gelangsar pada permukaan artikular juga mungkin dilakukan, serta penyingkirannya antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan ketika jari-jari diregangkan. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan sendi berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi frontal - lenturan dan pemanjangan;
 • pergerakan di sekitar sumbu sagital - penambahan dan penarikan pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu, putaran: ke dalam (sebutan) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri bernama. Sepanjang hidup kita, kita menggerakkan jari kita berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya ketika menggerakkan ibu jari, 9 otot yang berbeza terlibat.

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - yang disebut bibir artikular. Tendon kepala panjang bisep brachii melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen coracohumeral yang kuat dan otot-otot sekitarnya - deltoid, subscapularis, supra- dan infraspinatus, bulat besar dan kecil. Pectoralis major dan latissimus dorsi juga terlibat dalam pergerakan bahu..

Sinovium kapsul artikular nipis membentuk 2 volvulus ekstra artikular - tendon bisep brachii dan subscapularis. Arteri anterior dan posterior, yang membengkok di sekitar humerus, dan arteri toraks-akomial, mengambil bahagian dalam bekalan darah ke sendi ini; aliran keluar vena dilakukan ke dalam vena axillary. Aliran keluar limfa berlaku di kelenjar getah bening di kawasan axillary. Sendi bahu diinervasi oleh cabang saraf axillary.

 1. tulang brachial;
 2. skapula;
 3. tulang selangka;
 4. kapsul sendi;
 5. lipatan kapsul sendi;
 6. sendi acromioclavicular.

Pergerakan sekitar 3 paksi boleh dilakukan pada sendi bahu. Flexion terhad kepada proses akomial dan coracoid skapula, serta ligamen coracohumeral, peluasan akromion, ligamen coracohumeral, dan kapsul sendi. Penculikan pada sendi mungkin dilakukan hingga 90 °, dan dengan penyertaan tali pinggang anggota atas (apabila sendi sternoklavikular dihidupkan) - hingga 180 °. Penculikan berhenti pada saat tuberkular humerus yang lebih besar berhenti di ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang mengangkat tangan, mengambilnya kembali, memutar bahu bersama dengan lengan bawah, tangan ke dalam dan ke luar. Pergerakan tangan yang pelbagai ini merupakan langkah penting dalam evolusi manusia. Girdle bahu dan sendi bahu dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai entiti berfungsi tunggal.

Ia adalah sendi yang paling kuat dan sangat berat di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh asetabulum tulang pelvis dan kepala femur. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, dan juga oleh ligamen melintang asetabulum, yang merangkumi leher femoral. Ligamen ilio-femoral, pubis-femoral, dan sciatic-femoral yang kuat diikat ke dalam kapsul.

Bekalan darah ke sendi ini dilakukan melalui arteri yang membengkokkan di sekitar tulang paha, oleh cabang obturator dan (tidak selari) oleh cawangan arteri genital perforasi, gluteal dan dalaman yang unggul. Aliran keluar darah berlaku melalui urat-urat yang mengelilingi tulang paha, ke urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfa dilakukan ke kelenjar getah bening yang terletak di sekitar saluran iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diinervasi oleh saraf gluteal dan genital femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi bola. Ia boleh bergerak di sekitar paksi frontal (lenturan dan pemanjangan), di sekitar sumbu sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman).

Sendi ini dalam keadaan tertekan, jadi tidak menghairankan bahawa lesi menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Salah satu sendi manusia terbesar dan paling kompleks. Ia dibentuk oleh 3 tulang: femur, tibia dan fibula. Kestabilan sendi lutut disediakan oleh ligamen intra- dan ekstra-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen kolon peroneal dan tibial, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patela, ligamen patela medial dan lateral. Ligamen intra-artikular merangkumi ligamen cruciat anterior dan posterior.

Sendi mempunyai banyak unsur bantu, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, dan bursae. Setiap sendi lutut mempunyai 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci kelihatan seperti sabit dan berperanan sebagai pelindung. Unsur-unsur tambahan sendi ini merangkumi lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, ada yang berkomunikasi dengan rongga sendi..

Semua orang harus mengagumi persembahan gimnastik sukan dan pemain sarkas. Orang yang boleh naik ke dalam kotak kecil dan membengkok secara tidak normal dikatakan mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, ini tidak berlaku. Penulis The Oxford Handbook of Body Organs memberi jaminan kepada pembaca bahawa "orang seperti itu mempunyai sendi fleksibel secara fenomenal" - dalam perubatan ini disebut sindrom hipermobiliti sendi.

 1. femur
 2. tibia
 3. tulang rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen lateral
 8. ligamen cruciate
 9. patela

Sendi adalah sendi condylar dalam bentuk. Di dalamnya, pergerakan mungkin berlaku di sekitar 2 paksi: depan dan menegak (dengan kedudukan bengkok pada sendi). Lenturan dan pemanjangan berlaku di sekitar paksi frontal, putaran di sekitar paksi menegak.

Sendi lutut sangat penting untuk pergerakan manusia. Dengan setiap langkah, kerana membongkok, kaki memungkinkan untuk melangkah ke depan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan menaikkan pinggul..

Sendi adalah sendi tulang kerangka yang bergerak dengan jurang antara tulang yang mengartikulasikan. Sendi adalah sejenis artikulasi tulang; jenis artikulasi lain - sambungan tulang yang berterusan (tanpa ruang sendi) - dipanggil synarthrosis. Sendi melakukan fungsi sokongan dan motor.

Gambar: 1. Struktur sendi: 1 - tulang rawan artikular; 2 - membran berserat kapsul sendi; 3 - membran sinovial; 4 - rongga sendi; 5 - hujung tulang artikulasi (kelenjar pineal); 6 - periosteum.

Gambar: 2. Jenis sendi tangan:
1 - elipsoidal;
2 - pelana;
3 - sfera;
4 - tersekat.

Unsur utama sendi adalah permukaan artikular (hujung) tulang penghubung, beg artikular yang dilapisi dari dalam oleh membran sinovial (lihat), dan rongga artikular (Gamb. 1). Sebagai tambahan kepada unsur-unsur asas yang membentuk sendi, terdapat juga formasi tambahan (ligamen, cakera, menisci dan bursae), yang tidak terdapat pada semua sendi..

Hujung tulang artikulasi (epiphyses) membentuk pangkal sendi yang padat dan, kerana strukturnya, menahan beban yang berat. Tulang rawan hyaline setebal 0,5-2 mm, meliputi permukaan artikular dan terhubung dengan kuat ke tulang, memastikan kepatuhan hujung tulang yang lebih lengkap semasa pergerakan dan bertindak sebagai penyerap kejutan pada sendi penyokong.

Kapsul sendi menutup rongga sendi, melekatkan dirinya di sepanjang tepi permukaan artikular tulang penghubung. Ketebalan kapsul ini berbeza. Di beberapa sendi, ia kencang, di bahagian lain bebas. Dalam kapsul, dua lapisan dibezakan: sinovial dalaman dan luar berserat, yang terdiri daripada tisu penghubung yang padat. Di sebilangan tempat, lapisan berserat membentuk penebalan - ligamen (lihat). Bersama dengan ligamen yang merupakan sebahagian daripada kapsul, ligamen ekstra-artikular dan intra-artikular juga mengambil bahagian dalam menguatkan sendi. Sendi juga diperkuat oleh otot yang melintas dan tendonnya.

Rongga sendi dalam bentuk celah berisi sejumlah kecil cecair sinovial, yang dihasilkan oleh membran sinovial dan merupakan cecair yang berwarna lutsinar, likat, kekuningan. Ia berfungsi sebagai pelinciran permukaan artikular, mengurangkan geseran semasa pergerakan pada sendi.

Alat bantu sendi, bersama dengan ligamen, dilambangkan oleh tulang rawan intra-artikular (menisci, cakera, bibir artikular), yang terletak di antara hujung tulang artikular atau di sepanjang tepi sendi, meningkatkan kawasan hubungan epifisis, menjadikannya lebih konsisten antara satu sama lain dan memainkan peranan besar dalam pergerakan sendi.

Bekalan darah ke sendi berlaku disebabkan oleh cabang arteri terdekat; dalam kapsul sendi mereka membentuk rangkaian anastomosis yang padat. Aliran darah mengalir melalui urat ke batang vena yang berdekatan. Saliran limfa dilakukan melalui rangkaian saluran limfa kecil ke pengumpul limfa terdekat.

Pemeliharaan sendi disediakan oleh saraf tunjang dan simpatik.

Fungsi sendi ditentukan terutamanya oleh bentuk permukaan artikulasi epifisis tulang. Permukaan artikular satu tulang adalah, seperti yang ada, jejak yang lain, dalam kebanyakan kes satu permukaan adalah cembung - kepala artikular, dan yang lain cekung - rongga artikular. Permukaan ini tidak selalu saling berkaitan satu sama lain, selalunya kepala mempunyai kelengkungan dan kelebaran yang lebih besar daripada kemurungan.

Sekiranya dua tulang mengambil bahagian dalam pembentukan sendi, maka sendi seperti itu disebut sederhana; sekiranya lebih banyak tulang sukar.

Mengikut bentuk, permukaan artikular tulang dibandingkan dengan angka geometri dan, dengan itu, sendi dibezakan: sfera, elipsoidal, berbentuk blok, berbentuk pelana, silinder, dan lain-lain. Pergerakan dapat dilakukan di sekitar satu, dua dan tiga paksi, membentuk satu- (berbentuk silinder dan berbentuk blok), dua- (elipsoidal dan pelana) dan sendi multiaxial (sfera) (Gamb. 2). Bilangan dan kedudukan paksi menentukan sifat pergerakan. Terdapat pergerakan di sekitar paksi frontal - lenturan dan pemanjangan, sumbu sagital - penambahan dan penculikan, paksi membujur - putaran dan pergerakan putaran pelbagai paksi.

Unsur wajib dan tambahan sendi, ciri-cirinya.

Unsur wajib sendi:

Sendi mesti merangkumi tiga perkara utama (kewajiban-

badan) unsur: 1) permukaan artikular yang ditutup dengan tulang rawan;

2) kapsul artikular; 3) rongga sendi.

Permukaan artikular (faciesarticulares) adalah kawasan

tulang ditutup dengan rawan artikular. Tulang tubular panjang

mereka terletak di epifisis, pendek - di kepala dan pangkalan,

dalam bentuk rata - pada proses dan badan. Permukaan artikular pada sendi-

tulang yang longgar dalam bentuk mesti sepadan antara satu sama lain, iaitu.

bersesuaian. Lebih kerap permukaan artikular dilapisi dengan hya-

rawan berlapis (vitreous). Tulang rawan berserat ditutup,

sebagai contoh, permukaan artikular sendi temporomandibular-

wah. Ketebalan tulang rawan pada permukaan artikular adalah 0.2-0.5

cm, dan di glenoid fossa lebih tebal di sepanjang pinggir, di kepala artikular-

lebih tebal di tengahnya.

Rawan artikular (cartilagoarticularis) tersambung dengan kuat ke tulang.

Lapisan dalam tulang rawan tepu dengan garam kapur, oleh itu namanya-

vayulovoting. Chondrocytes (sel tulang rawan) di lapisan ini

dikelilingi oleh gentian tisu penghubung yang terletak

tegak lurus ke permukaan, iaitu baris atau lajur. Mereka

disesuaikan untuk melawan daya tekanan pada artikular-

permukaan. Penyambung mendominasi di lapisan permukaan tulang rawan-

gentian berlekuk dalam bentuk busur, bermula dan berakhir pada

lapisan dalam. Gentian ini berorientasikan selari dengan permukaan-

tulang rawan. Di samping itu, lapisan ini mengandungi sebilangan besar

bahan perantaraan, sehingga permukaan rawan licin, dari-

digilap. Lapisan permukaan tulang rawan disesuaikan untuk menahan-

daya geseran (daya tangen). Dengan usia, tulang rawan

mengalami mistletoization, ketebalannya berkurang, ia menjadi-

keriting kurang lancar.

Peranan tulang rawan artikular adalah melicinkan

ketidakseragaman dan kekasaran permukaan artikular tulang, memberi-

memberikannya kesesuaian yang hebat. Kerana keanjalannya, ia

melembutkan gegaran dan gegar otak, oleh itu pada sendi yang menyebabkan kesakitan-

beban, tulang rawan artikular lebih tebal.

Kapsul artikular (capsulaarticularis) adalah beg, herme-

rongga artikular di sekitarnya secara fizikal, melekat di sepanjang tepi

permukaan artikular atau pada jarak yang sedikit dari mereka.

Ia terdiri daripada membran berserat luar (membranafibrosa) dan

dalaman - sinovial (membranasynovialis). Meme berserabut-

brane, pada gilirannya, terdiri daripada dua lapisan penyambung padat-

kain: luar - membujur, dalaman - bulat, dalam

yang terletak pembuluh darah dan limfa, ner-

awak. Ia diperkuat oleh ligamen ekstra artikular yang membentuk lo-

penebalan calcaneal dan terletak di tempat-tempat dengan beban paling besar.

Ligamen biasanya terikat rapat ke kapsul dan boleh terlepas

hanya secara artifisial. Jarang ditemui terpencil dari kapsul

sendi ligamen, seperti ligamen peroneal cagaran. DALAM

sendi tidak aktif, membran berserat menebal. Di bawah-

ia nipis, longgar, dan di beberapa tempat

sangat kuat sehingga shino menonjol ke luar-

membran botol. Inilah cara penyebaran sinovial (sino-

beg viral - bursasynovialis), biasanya terletak di bawah

Membran sinovial menghadap rongga sendi, kaya

bekalan darah, dilapisi dengan sinoviosit dari dalam, mampu anda-

membahagi cecair sinovial. Lapisan membran sinovial

dari bahagian dalam, seluruh rongga sendi, masuk ke tulang dan intra-artikular

ligamen. Hanya permukaan yang bebas darinya-

dilapisi dengan tulang rawan. Membran sinovial halus, berkilat, tin

membentuk banyak proses - villi. Sinovial

membran boleh terletak terus pada membran berserabut, dan

boleh dipisahkan darinya dengan lapisan sub-sinovial atau tisu lemak-

bengkak, oleh itu, terdapat berserat, areolar dan berlemak

Rongga artikular (cavitasarticularis) ditutup secara hermetik-

ruang tertutup yang dibatasi oleh permukaan artikular dan pelindung mulut-

rip diisi dengan cecair sinovial. Bentuk dan isipadu rongga

bergantung pada bentuk permukaan artikular dan struktur kapsul. Dalam sedikit-

ia kecil pada sendi yang bergerak, pada sendi yang sangat mudah bergerak besar dan

mungkin mempunyai penjelmaan yang meluas antara tulang, otot

dan tendon. Di rongga sendi, tekanannya negatif.

Cecair sinovial (sinovia) dalam komposisi dan sifat-

pengembangan adalah transudat - efusi plasma darah dan

limfa dari kapilari yang berdekatan dengan membran sinovial. Dihidupkan-

sendi, cecair ini bercampur dengan detritus yang ditolak

sel-sel sinoviosit dan menghapus tulang rawan. Di samping itu, komposisi

cecair sinovial merangkumi mukin, mucopolysaccharides dan hyala-

asid ronik, yang memberikan kelikatannya. Kuantiti cecair-

sti bergantung pada ukuran sendi dan berkisar antara 5 mm³ hingga 5 cm³. Si-

Cecair Novial memainkan peranan berikut:

1) mengurangkan geseran semasa pergerakan, meningkatkan gelongsor;

2) menghubungkan permukaan artikular, menjaganya-

terpisah antara satu sama lain;

3) melembutkan beban;

4) menyuburkan tulang rawan artikular;

5) mengambil bahagian dalam metabolisme.

Elemen sokongan bersama:

Ligamen intra-artikular (ligamentaintraarticularia) adalah

ligamen berserat ditutup dengan membran sinovial. Mereka melarikan diri-

permukaan artikular hidup saling berkaitan antara satu sama lain.

Rawan intra-artikular (cartilagointraarticulares) –fib-

rawan berwarna merah jambu yang terletak di antara permukaan artikular

dalam bentuk pinggan. Plat sepenuhnya membahagikan rongga sus-

tava di dua tingkat, yang disebut cakera artikular (diskus

artikularis).Jika rongga sendi dibahagi dengan plat rawan

hanya sebahagian, iaitu lempeng mempunyai bentuk dan tepi sabit-

mi digabungkan dengan kapsul, ini adalah menisci artikular (menisciarticulares).

Rawan intra-artikular memberikan kesesuaian sus-

permukaan tav, dengan itu meningkatkan julat pergerakan dan permukaannya

pelbagai, membantu mengurangkan kejutan, mengurangkan tekanan-

pencucian pada permukaan artikular yang mendasari.

Bibir artikular (labraarticularia) berbentuk bulat

tulang rawan berserat, melengkapi glenoid fossa di sepanjang pinggir, sementara

satu pinggir bibir disambung dengan kapsul sendi, dan yang lain masuk ke dalam

permukaan artikular. Ia meningkatkan kawasan artikular-

ness, menjadikannya lebih dalam, sehingga menghadkan jarak pergerakan.

Lipatan sinovial (plicaesynoviales) kaya

pembentukan tisu penghubung vaskular yang ditutup dengan sinovium-

dengan cengkerang tunggal. Sekiranya tisu lemak terkumpul di dalamnya-

ka, maka lipatan lemak terbentuk. Lipatan mengisi yang longgar

ruang rongga sendi, yang besar. Jalan-

mengurangkan rongga sendi, lipatan secara tidak langsung meningkat

lekatan permukaan mengawan dan dengan itu meningkat

Tulang sesamoid (ossasesamoidea) adalah interkalari

tulang berkait rapat dengan kapsul sendi dan sekitar sendi

tendon otot. Salah satu permukaannya ditutup dengan hyalino-

tulang rawan dan menghadap ke rongga sendi.-

mengurangkan rongga sendi dan secara tidak langsung meningkat

jarak gerakan pada sendi ini. Mereka juga merupakan blok untuk

tendon otot bertindak pada sendi.

Beg sinovial (bursaesynoviales) kecil

rongga dilapisi dengan selaput sinovial, sering berkomunikasi-

Xia dengan rongga sendi. Ukurannya dari 0,5 hingga 5 cm³.

Cecair sinovial terkumpul di dalamnya, yang melincirkan-

tiada tendon bersebelahan.

Vili sinovial (villisynoviales) kecil

pertumbuhan membran sinovial menghadap ke rongga sendi.

Mereka kaya dengan saluran darah. Vila ini sangat ketara

meningkatkan permukaan membran.

Vagina sinovial (vaginasynovialis) adalah keputihan-

lapisan membran sinovial di kawasan fibrosis yang menipis-

tempurung sendi.

185.244.173.14 © studopedia.ru Bukan pengarang bahan yang disiarkan. Tetapi ia memberi peluang untuk penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklum balas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat perlu

Kerosakan pada alat ligamen sendi pergelangan kaki

Sendi pergelangan kaki, seperti yang lain, mengalami beban tinggi ketika berdiri dan berjalan. Dari segi jumlah kecederaan ligamen, berbanding dengan sendi lain, ia adalah antara pemimpin. Ligamen tidak hanya menguatkan, memperbaiki sendi. Bersama dengan otot, fasia, tendon, mereka menghubungkan tulang kaki dan kaki bawah menjadi satu struktur. Apabila alat artikular terkena daya traumatik yang berlebihan, ligamen pergelangan kaki rosak.

Selama bertahun-tahun berusaha untuk menyembuhkan BERSAMA?

Ketua Institut Rawatan Sendi: “Anda akan kagum betapa mudahnya menyembuhkan sendi dengan mengambil setiap hari.

Sendi dianggap tersekat dalam bentuk, dan tidak bergerak secara unaksial. Dibentuk oleh tiga tulang: hujung bawah tibia, fibula dan talus. Sambungan dilakukan plantar dan dorsiflexion dan perpanjangan di sekitar satu paksi frontal.

Kapsul sendi pergelangan kaki diperkuat dengan tiga kumpulan ligamen kuat. Ligamen pergelangan kaki cagaran (lateral) dibahagikan kepada luaran (lateral) dan dalaman (medial).

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda..
Baca lebih lanjut di sini...

Dalam 90% kes, kecederaan pada sendi pergelangan kaki dikaitkan dengan ligamen luaran. Setiap ligamen dibentuk oleh tali tisu penghubung. Ikatan terdiri daripada serat individu yang dikumpulkan dalam kumpulan pelbagai saiz.

Ligamen lateral menjadi beberapa kumpulan kuat. Dilampirkan dengan hujung atas ke pergelangan kaki yang sesuai - lateral dan medial. Dalam bundle luaran, terdapat tiga rasuk seperti itu:

 • ligamen talofibular anterior;
 • tengah, dibentuk oleh ligamen calcaneofibular;
 • ligamen talofibular posterior.

Ligamen dalaman lebih kompleks. Dibentuk oleh dua lapisan: permukaan dan dalaman. Lapisan luarnya lebar, berbentuk segitiga. Membentuk ligamen deltoid. Lapisan dalaman merangkumi dua ikatan talo-tibial: anterior dan posterior.

Kumpulan ligamen ketiga yang terakhir menghubungkan bahagian depan dan belakang fibula dan tibia.

Kecederaan ligamen pergelangan kaki adalah perkara biasa. Mereka dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Regangan - kerosakan tanpa memecahkan integriti serat.
 2. Pecah - pelanggaran lengkap atau ketara terhadap integriti anatomi ligamen dengan gangguan fungsi.
 3. Sebilangan pecah serat kadang-kadang disebut air mata dan diklasifikasikan sebagai kategori kerosakan yang terpisah. Fungsi sendi hampir terpelihara sepenuhnya..

Dalam kecederaan yang teruk, selain ligamen, struktur sendi yang lain sering rosak: otot, fasia, tendon, tulang, saluran darah, serat saraf. Tahap kerosakan tidak hanya bergantung pada besarnya kekuatan trauma, tetapi juga pada kekuatan tisu itu sendiri, pada kemampuan mereka menahan beban yang melampau. Ia mempunyai sendiri untuk setiap jenis kain:

 • untuk otot - 4 - 5 kg / sq. cm;
 • untuk tendon - 625 kg / persegi. cm;
 • untuk tulang - 800 kg / persegi. cm;
 • untuk kapal - 13 - 15 kg / cm2.

Sekiranya terkena kekuatan traumatik bukan hanya pada ligamen, tetapi juga pada gabungan tisu (contohnya pada ligamen, otot, tulang pada masa yang sama), daya tahan keseluruhan terhadap kerosakan meningkat.

Dalam bidang perubatan, terdapat konsep seperti keanjalan dan ketegangan tisu. Petunjuk mereka menentukan kekuatan radas artikular. Bergantung pada besarnya daya mekanikal, ubah bentuk atau kerosakan pada sendi berlaku - keseleo, pecah, patah tulang.

Seperti disebutkan di atas, sendi pergelangan kaki dikenakan beban tinggi sejak tubuh manusia mengambil posisi tegak. Mereka meningkat ketika berjalan, berlari. Dikuatkan sekiranya:

 • aktiviti fizikal yang tinggi;
 • beban yang berlebihan dari bahagian bawah;
 • berat badan berlebihan (kenaikan berat badan normal 30% dianggap sebagai kegemukan);
 • kecacatan kongenital pada kaki, sendi (kaki rata, kaki kaki);
 • memakai kasut ketat yang tidak selesa, berjalan dengan kasut tumit tinggi;
 • hipotermia kaki yang sistematik.

Sebab-sebab yang disenaraikan menyumbang kepada penampilan kegagalan fungsi kaki. Ia dicirikan oleh kelemahan alat otot-ligamen, peredaran darah terganggu, dan penurunan keanjalan ligamen. Meningkatkan kemungkinan kecederaan pada kaki dan pergelangan kaki.

Dengan beban pada alat ligamen, menjadi mungkin cedera apabila kaki dipusingkan ke dalam atau ke luar. Ia juga berlaku ketika anda jatuh dari ketinggian, melompat, melompat, dengan alat ligamen yang lemah sejak lahir.

Air mata, keseleo sering dijumpai pada atlet (pemain hoki, pemain bola sepak, pemain ski, pemain ski, dll.). Kira-kira 20% kecederaan dikaitkan dengan sukan. Kecederaan pada sendi pergelangan kaki dikaitkan dengan bencana alam dan teknikal - gempa bumi, letupan, kemalangan kereta. Jumlah mereka meningkat pada musim sejuk, di atas ais.

Kelemahan dan peregangan ligamen berlaku dengan pergerakan berulang berulang atau ketika mengangkat beban. Kemungkinan alat ligamen lebih tinggi pada masa muda. Mereka berkurangan dengan bertambahnya usia..

Gejala klinikal bergantung pada tahap kerosakan pada alat ligamen (terdapat tiga daripadanya), jumlah ligamen yang cedera. Dimanifestasikan oleh rasa sakit, lebam, pembengkakan tisu periartikular.

Pada tahap pertama, iaitu dengan keseleo, ada rasa sakit. Tetapi ia tidak begitu ketara. Fungsi sendi terpelihara sepenuhnya. Sokongan ramping, pergerakan sendi disertai dengan sakit yang dapat ditoleransi. Tanda-tanda luaran adalah pembengkakan, kelembutan pada palpasi. Kemudian, lebam setempat muncul.

Darjah kedua. Dengan sedikit air mata serat individu, rasa sakit bertambah. Pendarahan berlaku di tisu, hematoma terbentuk. Cecair terkumpul di rongga sendi. Sendi membengkak dengan cepat. Pergerakan menyebabkan kesakitan yang teruk.

Darjah ketiga. Dengan pecahnya ligamen, rasa sakit yang teruk menjadi yang pertama di antara manifestasi klinikal. Tidak mungkin memijak kaki dan menggerakkan sendi. Lebam, pembengkakan tisu adalah ketara. Sebilangan besar darah terkumpul di sendi (hemarthrosis). Dalam kes-kes yang sukar, tidak hanya terdapat pecah, tetapi juga pemisahan ligamen dari tempat lampiran, kadang-kadang bersama dengan serpihan tulang.

Untuk kecederaan ringan pada sendi pergelangan kaki, seperti keseleo, semua prosedur rawatan dilakukan secara rawat jalan. Pertama sekali, pembalut salibiform fiksasi lapan dikenakan pada sendi..

Kemudian sejuk disapu. Ais yang dicincang halus diletakkan di dalam pad pemanasan getah, beg plastik. Bekas dengan ais dibungkus dengan kain tebal, tuala dan disapukan pada sendi selama 20-30 minit, dengan selang 5-10 minit. Selepas 1-2 hari, sejuk digantikan dengan prosedur termal. Sapukan aplikasi parafin, ozokerite. Rawatan fisioterapeutik, terapi senaman dijalankan.

Taktik rawatan dipilih oleh doktor. Ia bergantung kepada keparahan kecederaan dan tahap kerosakan pada alat artikular. Sekiranya terdapat pecahnya ligamen atau beberapa kecederaan bersamaan (dua atau lebih struktur sendi rosak), rawatan dijalankan di hospital.

Penghilang rasa sakit diberikan untuk kesakitan yang teruk. Dengan hemarthrosis, tusukan dilakukan, darah dikeluarkan. Kaki tidak bergerak dengan pelempar plaster yang menangkap bahagian kaki dan kaki bawah.

Terapi selanjutnya bertujuan untuk penyerapan semula hematoma, penyingkiran edema, pemulihan fungsi sendi. Fisioterapi, latihan fisioterapi, urut secara tradisional ditetapkan. Kursus terapi senaman secara konvensional dibahagikan kepada tiga tempoh:

 1. Imobilisasi - dalam kedudukan terlentang, pergerakan jari, pinggul, sendi lutut dengan ketegangan otot dilakukan, latihan statik.
 2. Postimmobilization - pergerakan aktif dalam air suam, lenturan, pemanjangan telapak, pergerakan pekeliling kaki yang berhati-hati disyorkan.
 3. Pemulihan - latihan dengan daya tahan, berat digunakan; menggulung bola, tongkat disyorkan. Tangga dibenarkan.

Terdapat jangka masa rawatan dan pemulihan ligamen yang rosak. Tetapi mereka adalah individu untuk setiap orang, untuk setiap kumpulan umur..

Pemeriksaan pesakit dimulakan dengan pemeriksaan. Kadang-kadang kecederaan sangat jelas sehingga membuat diagnosis, sudah cukup untuk memeriksa bahagian bawah kaki, dan melakukan beberapa ujian. Salah satunya adalah "simptom laci". Memperbaiki pergelangan kaki di atas sendi dengan satu tangan, doktor dengan lembut cuba menggerakkan calcaneus ke hadapan dengan tangan yang lain. Apabila ligamen tibiofibular terkoyak, sendi bergeser.

Sekiranya berlaku kerosakan, beberapa ligamen pergelangan kaki terjejas, hanya pada tahap yang berbeza-beza. Oleh itu, banyak gejala serupa (sakit, bengkak, lebam), hanya berbeza dalam intensiti. Dengan bantuan diagnostik pembezaan, diagnosis tepat dibuat dan rejimen rawatan optimum dipilih. Biasanya satu atau beberapa jenis pemeriksaan instrumental dilakukan:

 • X-ray - mengambil gambar menggunakan sinar-X dan memproyeksikannya ke filem;
 • Ultrasound - diagnostik menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi (ultrasound);
 • MRI, atau pencitraan resonans magnetik, adalah imbasan tisu demi lapisan dengan fiksasi pada filem;
 • arthrografi - sejenis pemeriksaan sinar-X dengan pengenalan agen kontras intravena;
 • termografi adalah kaedah tambahan untuk merakam medan termal kawasan yang berpenyakit.

Untuk penyelidikan bakteriologi klinikal di hospital, darah, air kencing, eksudat dari rongga sendi diambil untuk dianalisis.

Keinginan untuk bergerak adalah hakikat kehidupan manusia. Sekiranya ligamen patah, setiap pergerakan menyebabkan kesakitan, penderitaan. Seseorang kekurangan kegembiraan sehari-hari yang sederhana. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, jaga dan kuatkan sendi anda.

Sumber

 1. Artritis reumatoid. - Moscow: Gostekhizdat, 1983.-- 240 s.
 2. Orel, A.M. Model biomekanik patogenesis acylosing spondylitis / A.M. Orel. - M.: Vidar-M, 2014.-- 216 s.
 3. P. V. Evdokimenko Arthrosis sendi pinggul. Gimnastik penyembuhan unik / P.V. Evdokimenko. - M.: Gostekhizdat, 2014.-- 144 p..
 4. Gordon, N. Arthritis dan aktiviti fizikal / N. Gordon. - M.: Sastera Olimpik, 1999.-- 136 p..

Biar saya perkenalkan diri saya. Nama saya Inna. Saya telah bekerja sebagai jururawat di pusat reumatologi selama lebih dari 7 tahun. Saya percaya bahawa saya sekarang ini adalah profesional dalam bidang saya dan saya ingin mengajar semua pengunjung laman web untuk menyelesaikan tugas yang sukar dan tidak terlalu sukar. Semua bahan untuk laman web dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang mudah. Walau bagaimanapun, untuk menerapkan semua yang dijelaskan di laman web ini, anda memerlukan perundingan MANDATORI dengan profesional..

Elemen sokongan bersama

Tiket

A.) Bagaimana unsur-unsur struktur vertebra disambungkan.

B.) Unsur utama dan tambahan sendi.

B.) Struktur kapsul artikular.

Bagaimana unsur-unsur struktur vertebra dihubungkan

Oleh itu, dua bahagian utama vertebra dibezakan antara hubungan antara badan dan hubungan antara lengkungan vertebra..

Unsur struktur dari ruang tulang belakang adalah vertebra - vertebra, pada setiap vertebra terdapat badan, lengkungan dan proses.

Di hujung kranial badan vertebra adalah kepala, di hujung kaudal - fossa.Dorsal dari badan vertebra adalah lengkungan vertebra, yang membentuk foramen vertebra. Pengumpulan foramen vertebra dari vertebra membentuk saluran vertebra untuk saraf tunjang. Vertebra bersebelahan yang diartikulasikan di kawasan takik lengkungan membentuk foramen intervertebral berpasangan untuk pelepasan metameric saraf tunjang dan pintu masuk saluran darah. Proses spinous yang tidak berpasangan memanjang secara punggung dari permukaan lengkungan, dan pada hujung lengkungan kranial dan ekor adalah proses artikular kranial dan kaudal untuk menghubungkan vertebra antara satu sama lain. Pada permukaan lateral lengkungan dan badan vertebra adalah proses melintang berpasangan.

Maklumat tambahan mungkin tidak diperlukan:

Vertebra dihubungkan dengan cara yang sangat pelbagai: atlas diartikulasikan dengan tulang oksipital dan dengan epistrofeus, dan badan semua vertebra lain, bermula dengan epistrofi, dihubungkan melalui sinkronosis - lengkungan vertebra, proses merapatkan - melalui synelastoses, dan proses melintang - melalui proses sindrom - sendi, sindrom sindrom.

Unsur utama sendi:

Maklumat am: Setiap sendi dibentuk oleh permukaan artikular epiphyses tulang yang ditutup dengan rawan hyaline, rongga artikular yang mengandungi sejumlah kecil cecair sinovial, kapsul artikular dan membran sinovial. Menisci terdapat di rongga sendi lutut - formasi kartilaginus ini meningkatkan kesesuaian (korespondensi) permukaan artikular dan merupakan penyerap kejutan tambahan yang melembutkan kesan kejutan..

Setiap sendi mempunyai:

- Kapsul sendi - melekat di sepanjang permukaan permukaan artikulasi tulang artikulasi, menyatu dengan kuat dengan periosteum

- Rongga sendi - ruang celah

- Synovia - cecair sendi yang terletak di rongga artikular

- Rawan artikular - meliputi permukaan artikular

Unsur utama sendi:

· Epifisis tulang yang membentuk sendi;

1. Permukaan artikular, faciesarticularis, terletak di tulang di tempat artikulasi antara satu sama lain. Di kebanyakan sendi, salah satu permukaan artikulasi adalah cembung (kepala artikular) dan yang lain adalah cekung (rongga artikular). Permukaan artikular ditutupi oleh tulang rawan artikular, kartilagoarticularis,. Sebilangan besar permukaan artikular ditutup dengan rawan hyaline, dan hanya beberapa sendi, misalnya, temporomandibular dan sternoclavicular, mempunyai tulang rawan berserat. Kerana keanjalannya, tulang rawan artikular melindungi hujung tulang daripada kerosakan semasa kejutan dan gegaran otak.

2. Kapsul sendi, capsulaarticularis, mengelilingi bahagian tulang yang berartikulasi antara satu sama lain, dan menutup sendi secara hermetik. Dalam kapsul artikular, terdapat: a) selaput berserat luaran, terbuat dari tisu penghubung berserat padat; b) membran sinovial dalaman, yang menghasilkan cecair intra-artikular - sinovia.

3. Rongga artikular, cavitasarticularis, ruang celah antara permukaan artikular, yang mengandungi sinovium.

4. Synovia adalah cecair likat yang terletak di rongga artikular. Synovia melembapkan permukaan artikular, mengurangkan geseran semasa pergerakan sendi, memberi nutrisi kepada tulang rawan artikular dan metabolisme pada sendi.

Setiap sendi dibentuk oleh permukaan artikular epiphyses tulang, ditutup dengan tulang rawan hyaline, rongga artikular yang mengandungi sejumlah kecil cecair sinovial, kapsul artikular dan membran sinovial. Menisci terdapat di rongga sendi lutut - formasi kartilaginus ini meningkatkan kesesuaian (korespondensi) permukaan artikular dan merupakan penyerap kejutan tambahan yang melembutkan kesan kejutan..

Elemen sokongan bersama

1. Cakera artikular, diskusartikularis, plat rawan yang terletak di antara permukaan artikular dan membahagikan rongga artikular menjadi dua ruang.

2. Menisci artikular, menisciarticularis, plat kartilaginus melengkung yang terletak di rongga sendi lutut antara kondyles femur dan tibia.

Cakera artikular dan menisci meningkatkan kawasan hubungan permukaan artikular dan penyerap kejutan, dan juga berperanan dalam pergerakan.

3. Bibir artikular, labrumarticulare, adalah pelek kartilaginous yang melekat di sepanjang pinggir rongga glenoid dan meningkatkan luasnya dan, oleh itu, kawasan hubungan permukaan artikular.

4. Ligamen, ligamenta, membentuk radas ligamen sendi, radas ligamentosus. Ligamen menguatkan sendi, menghalang pergerakan, dan juga dapat memandu pergerakan.

Bezakan: a) ligamen ekstrapsapsular, dipisahkan dari kapsul sendi oleh tisu penghubung; b) ligamen kapsul yang ditenun ke dalam kapsul sendi; c) di dalam ligamen kapsul yang terletak di rongga sendi dan ditutup dengan membran sinovial.

Struktur kapsul artikular.

Kapsul terdiri daripada dua membran - luar berserat dan dalaman - sinovial. Sinovium dapat mensintesis cecair intra-artikular, yang sangat penting.

Kapsul artikular - capsulaarticularis dipasang di tepi permukaan artikular tulang artikulasi, menyatu dengan periosteum dan membentuk rongga artikular celah - cavumarticularis, dipenuhi dengan sinovia cecair artikular - sinovia.

KAPSUL BERSAMA STRUKTUR KOMPLEKS: lapisan luar, berserat merangkumi keseluruhan sendi, sinovial dalaman, bergabung dengan tulang baris proksimal dan distal, membentuk 3 rongga: proksimal, tengah, distal.

Tarikh ditambahkan: 2018-08-06; pandangan: 970;