Latihan fisioterapi untuk patah tulang belakang.

Trauma

Fraktur tulang belakang adalah kecederaan yang sangat serius yang memerlukan rawatan jangka panjang, kesabaran dan keinginan yang kuat untuk mendapatkan kembali kesihatan. Fraktur tulang belakang berbeza: dari pemampatan - hingga patah tulang belakang dengan tulang belakang yang pecah, di mana seseorang menjadi cacat. Latihan fisioterapi memainkan peranan penting dalam pemulihan pesakit dengan patah tulang belakang. Untuk patah tulang belakang yang stabil tanpa komplikasi, proses pemulihan memerlukan masa sekitar satu tahun. Fraktur yang rumit oleh pecahnya saraf tunjang yang tidak lengkap akan memakan masa lebih lama, tetapi tujuannya adalah pemulihan sepenuhnya. Dan dengan patah tulang belakang dengan tulang belakang yang pecah, tugas terapi senaman adalah untuk menyesuaikan pesakit dengan kehidupan dengan pergerakan yang terhad. Fisioterapi untuk patah tulang belakang didasarkan pada pendekatan individu untuk setiap pesakit, yang bergantung pada tahap kerosakan pada tulang belakang dan saraf tunjang, gejala neurologi, dan juga disiplin pesakit. Oleh itu, artikel itu hanya mendedahkan prinsip dan tahap terapi senaman untuk kecederaan ini. Perhatian diberikan kepada terapi Su-Jok - yang mempercepat pemulihan pesakit dan meningkatkan keberkesanan latihan terapi, urutan dan prosedur lain. Setelah pulih, disarankan untuk melakukan latihan rutin untuk osteochondrosis tulang belakang dan terlibat dalam kumpulan kesihatan di kolam renang. Malangnya, kecederaan tulang belakang adalah perkara biasa, mereka mempunyai komplikasi, tidak mudah untuk merawat pesakit dengan patah tulang belakang, tetapi bayangkan kegembiraan apa yang akan anda dan "pelajar" anda ketika pergerakan muncul, ketika dia dapat berjalan. Ini adalah kelahiran kedua! Kita melakukan keajaiban dengan tangan kita sendiri. Anda perlu memulakan, melakukan dan mempercayai bahawa semuanya akan berjalan lancar.

Artikel ini mempunyai tiga bahagian utama:
Terapi senaman untuk patah tulang belakang yang stabil tanpa komplikasi plaster;
Terapi senaman untuk patah tulang belakang yang tidak rumit dengan memakai korset;
Terapi senaman untuk patah tulang belakang yang rumit.

Fraktur tulang belakang sering berlaku akibat trauma tidak langsung: ketika jatuh dari ketinggian ke kaki, punggung, kepala; kurang kerap - dengan kecederaan langsung - pukulan langsung ke belakang. Fraktur vertebra boleh menjadi pemampatan (di sepanjang paksi tulang belakang), dikompromikan dengan kerosakan pada badan, lengkungan dan proses vertebra..

Dengan patah tulang belakang, alat ligamen juga cedera. Dalam hal ini, perbezaan dibuat antara patah tulang yang stabil (tanpa pecah ligamen) dan yang tidak stabil, di mana terdapat pecahnya ligamen, dan mungkin terdapat perpindahan sekunder vertebra dan kerosakan pada saraf tunjang..

Fraktur tulang belakang diklasifikasikan sebagai tidak rumit (tanpa kecederaan saraf tunjang) dan rumit (dengan kecederaan saraf tunjang). Kecederaan saraf tunjang boleh menjadi tidak lengkap dan lengkap. Manifestasi kecederaan traumatik saluran saraf saraf tunjang bergantung pada lokasi dan kedalaman kecederaan. Dengan pecahnya saraf tunjang, gejala neurologi dapat dikesan dengan segera: pesakit tidak merasakan kaki. Dengan pecahnya saraf tunjang yang tidak lengkap, gejala neurologi meningkat selama beberapa hari, kerana terdapat edema dan hematoma, yang meningkatkan mampatan tisu saraf. Setelah kira-kira seminggu, jelas bagi traumatologist pada tahap mana sumsum tulang belakang rosak..

Gejala neurologi patah tulang belakang pada pelbagai peringkat.

Vertebra serviks I - IVParesis spastik semua anggota badan, kehilangan semua jenis sensasi, gangguan pelvis.
Prognosis untuk hidup tidak baik, kerana terdapat edema yang naik ke otak.
V - VII vertebra serviksKelumpuhan pada anggota badan atas dan paresis spastik pada anggota bawah berkembang. Kehilangan semua jenis kepekaan. Gangguan pelvis.
I-IX vertebra toraksAnggota badan atas tidak terjejas. Kelumpuhan spastik bahagian bawah kaki. Gangguan pelvis.
X dada - II sacralKelumpuhan pada anggota bawah. Gangguan pelvis. Luka tekanan di bahagian bawah kaki muncul lebih awal, kerana bahagian vegetatif rosak.
III - V sacralGangguan pelvis sahaja.

Latihan fisioterapi untuk patah tulang belakang.

Sekiranya patah tulang belakang, pesakit dimasukkan ke hospital.
Pesakit berbaring di tilam di papan kayu.
Pembetulan tapak patah tulang dan penciptaan korset otot tulang belakang.
Rawatan dan rawatan pesakit bergantung kepada keparahan kecederaan.
Sekiranya terdapat pecahnya sepenuhnya atau sebahagian dari saraf tunjang dan kelumpuhan, ini bermaksud bahawa perhatian khusus diberikan kepada pencegahan ulser tekanan, kerana dengan kecederaan ini, tidak hanya fungsi motor dan deria yang menderita, tetapi juga gangguan autonomi terjadi, metabolisme dan peredaran mikro darah dalam tisu di bawah lokasi kecederaan tulang belakang terganggu. otak.
Anggota badan diletakkan dalam posisi fisiologi dengan bantuan bantal, pencegahan kaki kendur, serta pencegahan kesesakan di paru-paru.

- Mengembung belon.
- Meniup udara dari paru-paru melalui tiub panjang (dari sistem titisan) ke dalam sebotol air.
- Pernafasan diafragma.
- Nafas penuh dengan suara semasa menghembus nafas (oo-oo-uff, oo-oo-uhh, chizh, chizz, r-r-r-rrr).

Digunakan penggunaan tempat tidur berfungsi, di mana hujung kepala dan kaki tempat tidur dapat dinaikkan untuk mengagihkan darah dalam badan untuk mengelakkan genangan.
Latihan fisioterapi dengan pergerakan pasif dan aktif dan urutan terapi anggota badan yang terjejas dijalankan.
Mula-mula anda harus ingat peraturan terapi senaman untuk patah tulang belakang, yang mesti dipatuhi secara agama.

 1. Anda tidak boleh duduk lama setelah mengalami kecederaan.
 2. Peralihan ke kedudukan menegak dilakukan dengan melewati fasa duduk.
 3. Berdiri dilakukan dari kedudukan pergelangan lutut.
 4. Selekoh ke depan dilarang.
 5. Pergerakan tiba-tiba tidak dibenarkan.
 6. Latihan dilakukan dengan berhati-hati, lancar, seolah-olah anda berada di dalam air.
 7. Anda hanya boleh berjalan setelah ujian fungsi positif pada otot belakang.
 8. Berjalan jangka panjang sehingga rasa sakit muncul di tempat patah tulang belakang.
 9. Berjalan secara beransur-ansur meningkat hingga 10 km sehari.
 10. Penekanan pada postur badan yang betul untuk merata beban pada tulang belakang secara merata semasa berdiri.

Latihan fisioterapi untuk patah tulang belakang yang tidak rumit.

Untuk patah tulang yang stabil dan tidak rumit, korset plaster biasanya tidak digunakan. (Sekiranya pesakit tidak berdisiplin, korset khas dipakai. Kemudian pesakit tidak lama berada di hospital).

Latihan fisioterapi digunakan untuk patah tulang belakang untuk membuat korset otot, pelurus otot (postur), persediaan untuk berdiri, dan kemudian untuk berjalan.

Anda tidak boleh duduk lama! Doktor membenarkan anda duduk ketika pesakit boleh berjalan selama 1.5 jam tanpa rehat tanpa rasa sakit. Ini biasanya boleh dilakukan pada akhir 4 - 5 bulan.

Saya period. Minggu pertama selepas kecederaan tulang belakang. Terapi senaman ditetapkan dari hari pertama.
Tugas: aktifkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, sediakan pesakit untuk aktiviti utama.
Latihan untuk kumpulan otot kecil dan sederhana dalam kombinasi dengan latihan pernafasan disertakan. Pergerakan kaki dalam keadaan yang difasilitasi: tanpa mengangkat tumit dari tempat tidur, hanya gerakan bergantian (kadang-kadang dengan satu kaki, kemudian dengan yang lain). Tidak termasuk latihan dengan menaikkan dan memegang kaki lurus. Anda boleh menaikkan pelvis.
Tempoh kelas 10 - 15 minit di atas katil.
Pada akhir minggu pertama, pesakit harus mengangkat satu kaki lurus sebanyak 15 0 dan tidak mengalami kesakitan.

Tempoh II. Matlamat tempoh II adalah untuk menguatkan otot postur dan korset tulang belakang, mempromosikan pembentukan lengkungan fisiologi tulang belakang dan bersiap untuk berdiri.

Sehingga akhir bulan pertama dari saat kecederaan, aktiviti fizikal secara beransur-ansur meningkat (baik jumlah pengulangan latihan, dan masa latihan).
Kira-kira dua minggu selepas patah tulang belakang yang tidak rumit, pesakit dibenarkan untuk memutar perutnya. Pada masa ini, pembetulan dimulakan dengan kedudukan: roller diletakkan di bawah dada dan bahu (ketinggian roller berubah di bawah pengawasan doktor), di bawah kaki - roller 10 - 15 cm tinggi. Dalam kedudukan perpanjangan tulang belakang yang mudah ini, pesakit berbaring selama 20 - 30 minit beberapa kali sehari.

Pada peringkat ini, gimnastik pemulihan untuk patah tulang belakang merangkumi latihan "peluasan" untuk otot belakang dengan memegang posisi dengan pemanjangan tulang belakang untuk beberapa waktu untuk menguatkan otot belakang.

1). Kedudukan permulaan terletak di punggung anda. Panjangan di kawasan toraks dengan sokongan pada siku.

Kami menyukarkan tugas. Memulakan kedudukan di punggung, kaki dibengkokkan pada sendi lutut, kaki di atas katil. Panjangan tulang belakang dengan sokongan pada siku dan kaki.

2). Kedudukan permulaan terletak pada perut anda. Menaikkan kepala dan tali pinggang bahu atas dengan sokongan pada lengan bawah.

Secara beransur-ansur menyulitkan tugas: sama tanpa bergantung pada tangan.

Kemudian angkat kepala dan tali pinggang bahu atas tanpa sokongan pada tangan sambil memegang kedudukan selama 5 - 7 saat.

Panjangan di kawasan toraks, bersandar pada lengan yang terentang ke hadapan (iaitu, lanjutan yang lebih kuat daripada bersandar pada lengan bawah).

Peluasan di kawasan toraks dengan pemisahan lengan yang terentang ke hadapan dari tempat tidur.

Peluasan di kawasan toraks dengan pemisahan lengan dilanjutkan ke hadapan + mengangkat satu kaki yang diluruskan.

Dalam tempoh ini, latihan dengan pemisahan kaki dari tempat tidur disertakan. Ingat tugas - untuk menguatkan korset otot tulang belakang.

1). "Basikal" bergantian dengan setiap kaki.

2). Berbaring di punggung, kaki dibengkokkan, kaki di atas katil. Letakkan tumit di lutut kaki yang lain (bergantian dengan setiap kaki).

3). Berbaring di punggung, kaki dibengkokkan, kaki di atas katil.
1 - Angkat kaki kanan yang diluruskan ke sisi, letakkan.
2 - Letakkan kaki kanan di sebelah kiri (kaki ke kaki), merehatkan otot.
3 - Sekali lagi, bawa kaki kanan yang diluruskan ke sisi, letakkan.
4 - Kembali ke kedudukan permulaan.
Sama juga dengan kaki yang lain.

4). Meluncurkan kaki di atas katil dengan pergerakan kaki yang bergantian.

lima). Berbaring di punggung, bawa kaki ke sisi pada masa yang sama: sama ada kaki terpisah, kemudian bersama-sama, geserkan kaki anda di sepanjang katil dan angkat sedikit untuk mengurangkan geseran dan memberi ketegangan pada otot perut dan bahagian depan paha..

6). Berbaring telentang, kaki ditutup bersama, lurus. Angkat lengan dan kaki yang bertentangan ke sisi:
1- lengan kanan + kaki kiri,
2 - kembali ke kedudukan permulaan;
3 - lengan kiri + kaki kanan,
4 - kembali ke kedudukan permulaan.

7). Berjalan simulasi berbaring di punggung anda.
1 - Serentak menaikkan lengan kanan dan kaki kiri yang diluruskan.
2 - Kembali ke kedudukan permulaan.
3 - Serentak menaikkan lengan kiri dan kaki kanan yang diluruskan.
4 - Kembali ke kedudukan permulaan.

lapan). Berbaring telentang, kaki diluruskan, berbaring di atas katil.
1 - Letakkan kaki kanan di sebelah kiri, cuba angkat kaki kanan, dan kaki kiri menghalang ini, tidak ada pergerakan aktif. Tahan ketegangan selama 7 saat.
2 - Kembali ke kedudukan permulaan.
3 - Letakkan kaki kiri di sebelah kanan, cuba angkat kaki kiri, dan kaki kanan menghalang ini, tahan. Tahan ketegangan selama 7 saat.
4 - Kembali ke kedudukan permulaan.

sembilan). Berbaring telentang, kaki dibengkokkan di lutut, kaki berada di atas katil, menaikkan pelvis.

sepuluh). Berbaring di punggung, bengkokkan kaki di sendi lutut dan pinggul, kemudian luruskan kaki ke atas (kaki ke langit-langit) dan tahan dalam kedudukan tegak selama 10 saat, secara beransur-ansur membawanya hingga 3 minit hari demi hari.

Secara beransur-ansur kami melatih memegang kaki yang diluruskan pada sudut 45 0. Semasa mengangkat dan memegang kaki yang diluruskan pada sudut, perlu dengan otot perut menekan punggung bawah ke tempat tidur sebanyak mungkin.

Pada akhir bulan pertama setelah bermulanya penyakit, latihan disambungkan untuk patah tulang belakang pada kedudukan pergelangan tangan dan pergelangan tangan. Tugas terapi senaman pada tahap ini - persiapan untuk bangun - menjadi tujuan utama. Adalah perlu untuk terus menguatkan korset otot tulang belakang, postur, otot kaki. Perhatian khusus harus diberikan kepada pembentukan lengkungan fisiologi tulang belakang.

Mari kita ingat urutan bagaimana lengkungan fisiologi tulang belakang terbentuk pada bayi pada usia sejak lahir hingga satu tahun, dan ambil urutan ini sebagai prinsip untuk pemulihan pesakit dengan patah tulang belakang..

Pada 2 - 3 bulan, kanak-kanak itu memegang kepalanya di perutnya, lordosis fisiologi tulang belakang serviks terbentuk.

Pada 4 bulan - terletak pada lengan bawah, berguling dari perut ke belakang.

Pada 5 bulan - berbaring di perutnya terletak di telapak tangannya, mengangkat kepala dan tali pinggang bahu atas, bergulung dari perut ke belakang dan belakang, kemahiran merangkak di perut terbentuk.

Pada 6 bulan - bayi masuk ke posisi pergelangan lutut, pada masa ini dia dapat melepaskan satu tangan untuk mengambil mainan.

Pada 7 bulan dalam kedudukan pergelangan lutut, merangkak pertama ke belakang, kemudian ke depan, duduk. Pada masa ini, kyphosis fisiologi tulang belakang toraks terbentuk..

Pada 8 bulan - menyempurnakan merangkak, cuba bangun.

Pada usia 9 bulan - bayi berdiri dan berjalan di sokongan. Pada masa ini, lordosis fisiologi tulang belakang lumbar terbentuk.

Oleh itu, mari kita simpulkan:
lordosis serviks terbentuk apabila kepala diangkat dalam kedudukan yang rawan;
kyphosis toraks - semasa duduk;
lordosis lumbal - semasa berdiri.
Perkembangan anak bermula dari kepala ke kaki dan dari bahagian proksimal anggota badan ke bahagian distal (bahagian distal anggota badan adalah tangan dan kaki, bahagian proksimal lebih dekat dengan badan). Dalam urutan ini, latihan baru harus ditambahkan pada pesakit dewasa, secara beransur-ansur menyulitkan tugas setiap hari dan berusaha untuk bersiap sedia untuk bangun. Pengecualian penting ialah anda tidak boleh duduk lama sehingga doktor mengizinkan..

Oleh itu, pada mulanya, latihan terapi untuk patah tulang belakang terhad kepada latihan dalam posisi terlentang tanpa mengangkat kaki dari tempat tidur;
selepas dua minggu - latihan ditambahkan berbaring di perut dengan menaikkan kepala dan kawasan toraks;
menjelang akhir bulan, dibenarkan menaikkan kaki pada posisi terlentang dan berbaring di perut, serta melakukan latihan di posisi pergelangan lutut.
Kami melatih pesakit untuk bangun terlebih dahulu dengan berlutut, kemudian bangun di dekat tempat tidur, tetapi bukan dari posisi duduk, tetapi dari posisi berdiri dalam posisi pergelangan lutut. Pesakit berdiri di lantai terlebih dahulu dengan satu kaki, kemudian menurunkan kaki yang lain, berjongkok sedikit dan, menolak dari katil dengan tangannya, meluruskan kakinya. Pada mulanya dia berdiri selama 5 - 10 minit, maka masa berdiri secara beransur-ansur meningkat. Anda boleh menyambungkan latihan kaki: berguling dari tumit ke kaki, "menginjak-injak" - memindahkan berat badan dari satu kaki ke kaki yang lain, berjalan di tempat dengan tangan di kepala kepala tinggi atau palang bar dinding dengan pengangkat pinggul tinggi, tumpang tindih tulang belakang secara bergantian dengan setiap kaki, latihan keseimbangan dalam bentuk berdiri di sebelah kaki. Persiapan untuk bangun memerlukan perhatian khusus, waktunya adalah individu bergantung kepada keparahan keadaan pesakit di bawah pengawasan doktor.

Ujian fungsional untuk otot belakang dilakukan secara berkala. Sekiranya sampel positif, anda boleh berjalan.

1). Berbaring di perutnya, pesakit mengangkat kepala, bahu dan kedua kakinya. Ujian ini dianggap positif jika dapat memegang posisi ini selama 2 - 3 minit, sehingga 14 tahun - 2 minit, kanak-kanak di bawah 11 tahun - 1.5 minit.

2). Berbaring di punggung, angkat kaki anda yang diluruskan pada sudut 45 0 dan tahan pada kedudukan ini selama 3 minit.

Tempoh III. Dari saat ini, ketika anda boleh berjalan, latihan berbaring di punggung, berbaring di perut dan berdiri di posisi pergelangan lutut menjadi lebih rumit, bilangan pengulangan bertambah, latihan di posisi berdiri semula ditambah. Ini membongkok ke belakang dan ke sisi, setengah jongkok dengan punggung lurus dan separuh tergantung di palang dengan kaki bengkok (kaki menyentuh lantai).

! Jangan melakukan latihan pada posisi duduk awal dan bersandar ke hadapan, walaupun pesakit dibenarkan duduk.

Tempoh IV. Pemulihan sepenuhnya tulang belakang berlaku kira-kira satu tahun selepas patah tulang. Di kelas seterusnya dalam kumpulan osteochondrosis pasca-trauma, latihan terapi dilakukan untuk osteochondrosis tulang belakang. Perhatian khusus diberikan kepada postur tubuh. Otot yang menyokong postur diperkuat dengan latihan pada posisi awal berbaring di perut dan berdiri di posisi pergelangan lutut.

Latihan fisioterapi untuk patah tulang belakang yang tidak rumit semasa memakai korset.

Korset digunakan apabila pesakit tidak berdisiplin. Sekiranya imobilisasi dilakukan dengan menggunakan korset, maka pesakit tidak lama berada di hospital. Ini bermaksud bahawa kecederaan tulang belakang adalah dengan patah tulang yang sedikit.

Semasa memakai korset, terapi senaman untuk patah tulang belakang menetapkan tugas untuk memperbaiki fungsi sistem pernafasan dan kardiovaskular, mencegah berat badan berlebihan kerana mobiliti pesakit yang rendah. Kami mengambil kira bahawa ketika memakai korset, pesakit bimbang akan sesak nafas.

Pesakit sedemikian terlibat dalam kaedah berkumpulan 3 kali seminggu selama 35 - 40 minit.
Latihan untuk lengan dan kaki dalam kombinasi dengan latihan pernafasan disertakan.
Posisi permulaan digunakan berbaring, di kedudukan pergelangan lutut dan kemudian secara beransur-ansur berdiri.
Tidak boleh duduk!
Latihan isometrik untuk otot perut digunakan untuk menguatkan otot perut. contohnya.

1). Memulakan kedudukan di punggung, kaki dibengkokkan di lutut, kaki di lantai, lengan di sepanjang badan.
1 - angkat kepala, bahu dan lengan, pandang ke depan, tetap dalam kedudukan ini selama 7 saat (anda perlu mengira seperti ini: "Dua puluh satu, dua puluh dua, dua puluh tiga...", dll.).
2 - Kembali ke posisi awal, berehat (relaksasi sebaiknya dilakukan semasa menghembus nafas).
3 kali.

2). Posisi permulaan berbaring di belakang, kaki diluruskan, lengan di sepanjang badan.
1- Angkat kepala, bahu dan lengan, panjangkan lengan ke depan, lihat kaki anda, tinggalkan kedudukan ini selama 7 saat. (Anda boleh menggunakan kaki, sebagai contoh, lakukan pemanjangan kaki (kaki ke arah diri sendiri)).
2 - Kembali ke posisi awal, berehat semasa menghembus nafas.
3 kali.

3). Kedudukan permulaan berbaring di belakang, kaki diluruskan, kaki kanan berbaring di sebelah kiri.
1 - Angkat kepala, bahu dan lengan, hulurkan tangan ke hadapan, lihat kaki anda. Kaki kiri cenderung naik ke atas, dan yang kanan menghalang ini. Pegang kedudukan ini selama 7 saat.
2 - Kembali ke posisi awal, berehat semasa menghembus nafas.
3 - Sama, meletakkan kaki kiri di atas kanan. Angkat kepala, bahu dan lengan, hulurkan tangan ke hadapan, lihat kaki anda. Kaki kanan cenderung naik ke atas, dan kiri menghalang ini. Pegang kedudukan ini selama 7 saat.
4 - Kembali ke posisi awal, berehat semasa menghembus nafas.
3 kali.

Korset biasanya dikeluarkan setelah 2 - 3 bulan, tetapi tidak segera, tetapi pertama-tama mereka dibenarkan tidur tanpa korset, kemudian berdiri tanpa korset selama 15 minit, dan seterusnya, secara beransur-ansur meningkatkan masa yang dihabiskan tanpa korset. Gimnastik terapeutik dijalankan terlebih dahulu dalam korset, kemudian tanpa korset, secara beransur-ansur mengembangkan mod motor: kedudukan berbaring awal - dalam kedudukan pergelangan lutut - berdiri.

Kami mengarahkan pesakit untuk berjalan jangka panjang sehingga rasa sakit muncul di tempat patah tulang belakang. Anda secara beransur-ansur dapat meningkatkan berjalan kaki hingga 10 km sehari.

Kemudian (kira-kira setahun kemudian) terapi senaman dimulakan untuk patah tulang belakang pada tempoh IV: gimnastik terapeutik seperti pada osteochondrosis tulang belakang, tentu saja, tanpa korset. Sekiranya anda perlu memakai korset untuk beberapa waktu lagi, maka ia dipakai selepas latihan terapi. Anda perlu tahu bahawa korset dipasang dan dimatikan dalam kedudukan terlentang. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai memakai korset secara individu.

Pada masa ini, pesakit mempunyai kemahiran melakukan terapi senaman, dan mereka dapat melakukannya sendiri di rumah setiap hari, memperkuat korset otot tulang belakang, postur dan melakukan senaman untuk meregangkan tulang belakang dan mengendurkan otot punggung yang tegang, kerana sakit belakang menimbulkan ketegangan otot pelindung di mana badan berupaya melumpuhkan tempat sakit. Anda harus dapat menghilangkan ketegangan ini dengan merehatkan otot secara sedar; ini akan membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan peredaran darah di kawasan yang terjejas. Maksudnya, kita menguatkan kekuatan otot dan nada fisiologi dan melegakan nada otot yang tidak normal (berlebihan) di bahagian belakang.

Buka artikel "Gimnastik pemulihan untuk osteochondrosis tulang belakang." Perhatikan penggantian latihan dan latihan relaksasi. Teknik ini membantu melegakan ketegangan pada otot punggung, sistem saraf menenangkan, kesan tindak balas tekanan menurun, dan tugas-tugas PH yang lain juga dapat diselesaikan dalam osteochondrosis tulang belakang: menguatkan korset otot tulang belakang dan postur, meregangkan tulang belakang. Latihan terapeutik ini mempunyai kesan terapeutik pada semua bahagian tulang belakang: pada serviks, dan pada toraks, dan pada lumbar. Semua latihan dilakukan dengan perlahan, lancar, tanpa pergerakan tiba-tiba, seolah-olah anda berada di dalam air. Secara berkala, terdapat klik di tulang belakang - ini bermaksud bahawa tulang belakang berada di tempatnya, bahawa anda melakukan latihan dengan betul.

* Saya ingin memberi anda nasihat yang baik dari seorang instruktur terapi senaman yang berpengalaman: set latihan ini dapat berjaya digunakan untuk banyak penyakit lain. Contohnya, neurosis, VSD, darah tinggi, penyakit buah pinggang, sendi dan lumpuh. Rahsia kesan positif terletak pada kenyataan bahawa pesakit menyimpan organ masalah dengan pandangan dalamannya semasa latihan; maka tenaga penyembuhan pergerakan diarahkan ke tempat yang betul. Perhatian pada organ yang berpenyakit menjadikan kumpulan otot tersebut berfungsi, yang mesti dijangkiti dalam penyakit tertentu. Oleh itu, dengan ketidaksinambungan kencing, perhatian diberikan ke dasar panggul, dengan nefroptosis, pemikiran mengenai kedudukan buah pinggang yang betul (postur dan tekanan perut diperkuat). Dalam kes ini, jika tulang belakang rosak semasa latihan terapeutik, anda perlu fokus pada tapak patah tulang.

Cadangan untuk meningkatkan keberkesanan terapi senaman untuk patah tulang belakang. Sebelum melakukan terapi, pengaruh kawasan tulang belakang pada sistem "Serangga" pada jari dari terapi Su-Jok. Tidak sukar, tidak memerlukan banyak masa, dan faedahnya sangat besar: anda akan mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan kemungkinan komplikasi semasa bersenam.

Jadi, pada setiap jari, bayangkan seorang lelaki kecil - pasangan anda, yang kelihatan duduk dengan tangan dan kakinya dilipat. Dalam kedudukan ini, dia kelihatan seperti semut. Oleh itu, sistem korespondensi disebut "Serangga". Sangat mudah untuk menentukan kawasan tulang belakang di dalamnya dan bertindak dengan urutan jari yang biasa. Anda hanya perlu memahami bahawa anda tidak mengurut jari, tetapi zon tulang belakang di jari. Jari anda kini menjadi panel kawalan badan. Semasa mengurut sendiri zon tulang belakang pada semua jari, anda perlu berfikir bahawa tulang belakang sihat; cakera intervertebral muda, anjal; alat ligamen tulang belakang kuat, memegang tulang belakang dengan baik; posturnya betul, korset otot kuat; peredaran darah mikro dalam tisu tulang belakang sangat baik; tapak patah "sembuh" berjaya. Apa yang anda bayangkan, maklumat apa yang anda masukkan dengan bantuan pemikiran, akan berlaku di dalam badan. Ia benar-benar berfungsi. Pastikan anda memeriksa keberkesanan kaedah ini untuk diri anda sendiri..

* Selain sistem "Serangga" dalam terapi Su-Jok, terdapat banyak sistem korespondensi tubuh manusia yang berlainan pada bahagian tubuh yang berlainan: di tangan, kaki, di telinga, dan sebagainya. Sistem dipilih di mana organ yang perlu dirawat paling ketara. Beberapa sistem yang berbeza tidak dapat digunakan secara serentak pada satu prosedur, hanya satu.

Latihan fisioterapi untuk patah tulang belakang yang tidak stabil (dengan kecederaan saraf tunjang).

Gimnastik terapeutik ditetapkan segera setelah menentukan tahap lesi saraf tunjang, dengan mengambil kira gejala neurologi: kelumpuhan spastik atau lembap. Untuk kedua-dua jenis kelumpuhan, digunakan rawatan postur (meletakkan anggota badan ke posisi fisiologi dan perubahan posisi badan yang kerap di tempat tidur), urutan terapeutik, gimnastik pasif dan aktif, latihan ideomotor dengan penghantaran impuls, di mana pesakit melakukan pergerakan secara mental, digunakan..

Dengan pecahnya saraf tunjang sepenuhnya, tugas terapi senaman adalah untuk menyesuaikan pesakit dengan kehidupan dengan pergerakan yang terhad. Dengan kecederaan separa saraf tunjang - pemulihan lengkap.

Jangan terkejut bahawa terapi senaman disyorkan untuk strok, kerana prinsip memulihkan sistem saraf adalah sama. Dengan kelumpuhan yang lembap, pemulihan lebih lama dan lebih sukar daripada dengan kelumpuhan spastik. Gimnastik terapeutik untuk patah tulang belakang berbeza kerana tidak mungkin duduk untuk waktu yang lama, jadi latihan duduk harus diganti dengan latihan berbaring di perut, berdiri di pergelangan tangan lutut dan berdiri ketika dia dapat berdiri.

Saya sangat mengalu-alukan latihan yang tergeletak di lantai: pesakit merasa lapang dan keinginan untuk bergerak, ada pemisahan psikologi dari tempat tidur, di mana dia secara sedar sedar mengaitkan penyakitnya, ketika berpisah dengan penyakit itu ada harapan untuk sembuh (sekurang-kurangnya tidak membosankan!), Dan keberkesanan latihan meningkat.

Pesakit dengan lumpuh lembap diberi tugas untuk berbaring di lantai untuk berguling dari satu tepi permaidani ke tepi yang lain dan ke belakang, membantunya menggerakkan anggota badannya dan mendorong secara lisan: "Ayo, ayuh, ayuh, saya sendiri!". Artinya, kita mengaktifkan "pelajar", mendorong untuk melakukan usaha maksimum untuk gerakan bebas.

Merupakan senaman yang baik untuk merangkak (di perut) sambil berbaring di lantai. Anda perlu membengkokkan satu kaki "pelajar", meletakkan kaki anda ke kaki pesakit untuk mendapatkan sokongan dan memerintahkan untuk menolak untuk bergerak ke depan. Tidak mengapa ia tidak berfungsi dengan segera. Hari demi hari hasilnya akan menjadi. Terutama jika anda menggunakan terapi Su-jok sebelum kelas. Sekiranya lumpuh tidak dapat disembuhkan, maka latihan terapi yang sama untuk patah tulang belakang akan bermanfaat, kerana semua sistem badan diaktifkan, dan sistem saraf juga; trofisme tisu bertambah baik, genangan dihilangkan; dan juga mood pesakit bertambah baik.

Untuk latihan yang selebihnya, lihat artikel "Memulihkan berjalan kaki selepas strok." Lakukan apa yang anda dapat, secara beransur-ansur menambahkan latihan yang lebih kompleks untuk pergerakan sederhana.

Di tempat tidur pesakit, buat alat supaya dia dapat menarik dirinya dengan tangan di tali yang melekat pada bar mendatar di atas tempat tidur. Tali pinggang kaki lebar boleh dilekatkan pada palang yang sama: pesakit cuba menggerakkan kaki, diletakkan di gelung tali pinggang, bolak-balik, meluruskan dan membengkokkan kaki, menyebarkan kaki. Anda boleh membeli yang baru - sistem sling (kompleks dilengkapi dengan suspensi khas yang menyokong lengan dan kaki, anda perlu melakukan latihan berbaring).

Ini mengakhiri kuliah. Mari kita ringkaskan.

Mari kita ingat perkara penting terapi latihan untuk patah tulang belakang, mereka perlu dipelajari oleh hati.

Anda tidak boleh duduk lama!
Peralihan ke kedudukan menegak dilakukan dengan melewati fasa duduk.
Berdiri dilakukan dari kedudukan pergelangan lutut.
Selekoh ke depan dilarang.
Pergerakan tiba-tiba tidak dibenarkan.
Latihan dilakukan dengan berhati-hati, lancar, seolah-olah anda berada di dalam air.
Anda hanya boleh berjalan setelah ujian fungsi positif pada otot belakang.
Berjalan jangka panjang sehingga rasa sakit muncul di tempat patah tulang belakang.
Berjalan secara beransur-ansur meningkat hingga 10 km sehari.
Penekanan pada postur badan yang betul untuk merata beban pada tulang belakang secara merata semasa berdiri.

Terdapat banyak maklumat mengenai terapi senaman untuk patah tulang belakang, seperti yang anda lihat, diperlukan beberapa artikel lagi, tetapi ini perlu. Mungkin perlu untuk membacanya semula secara berkala. Anda mungkin mempunyai idea. Ia hebat. Saya akan gembira sekiranya anda berkongsi pengalaman anda.

Semua mengenai pemulihan selepas patah tulang belakang

Kecederaan tulang belakang adalah salah satu kecederaan yang paling berbahaya dan sukar. Oleh itu, dengan patah tulang belakang yang mampatan, lokasi tulang penyusunnya terganggu. Dalam keadaan sukar, apabila saraf tunjang cedera, kerosakan menyebabkan kecacatan. Ia memerlukan banyak masa dan kerjasama yang erat antara doktor dan pesakit untuk mengembalikan tulang belakang ke keadaan normal sekiranya berlaku kecederaan mampatan..

Terapi senaman dan tahapnya

Dengan patah tulang belakang yang mampatan, satu tulang belakang dari tulang belakang rosak. Keadaannya tidak kritikal, dan dapat diperbaiki, sekiranya perpindahan vertebra tidak melebihi 35% dari ketinggian normalnya. Untuk pemulihan pesakit setelah patah tulang belakang, digunakan pendidikan jasmani khas, yang terdiri dari pelbagai latihan yang disahkan untuk beban.

Kaedah pemulihan yang dikembangkan disebabkan oleh keperluan untuk mengembalikan mobiliti semula jadi tulang belakang. Ini termasuk gimnastik khas, berjalan kaki, urut, berenang..

Terapi latihan pemulihan am untuk patah tulang belakang dibahagikan kepada 4 peringkat, yang dirancang untuk latihan selama 1 tahun. Setiap peringkat mempunyai jangka masa tersendiri:

 1. untuk peringkat 1 - ia ditetapkan pada minggu ke-1 selepas kecederaan (rehat di atas katil);
 2. Tahap ke-2 - mengikuti yang pertama dan berlangsung hingga sebulan selepas patah tulang belakang;
 3. masa peringkat ke-3 - memakan masa keseluruhan bulan ke-2 dari tempoh pemulihan (bangun pada tahap empat dan lutut);
 4. Tahap ke-4 dijalankan sehingga pesakit meninggalkan hospital (menguasai kedudukan "berdiri").

Kompleks pendidikan jasmani dan peringkatnya

Memandangkan pelbagai kecederaan traumatik, latihan umum telah dikembangkan untuk patah tulang patah tulang belakang, lumbar dan tulang belakang yang lain. Matlamat utama terapi senaman adalah untuk mengembalikan kekuatan sistem otot, meluruskan punggung dan mempersiapkan pesakit untuk kembali ke keadaan biasa berjalan dan berdiri dengan dua kaki. Mari kita perhatikan secara terperinci setiap peringkat kelas.

Tahap 1

Pertolongan cemas untuk patah tulang belakang yang kecil dari segi pendidikan jasmani terdiri daripada pergerakan lembut. Pada peringkat 1, doktor menetapkan beberapa tujuan:

 • meningkatkan nada umum badan;
 • menormalkan proses pernafasan dan fungsi sistem peredaran darah;
 • mengekalkan fungsi normal saluran gastrousus;
 • menghilangkan kelemahan otot.

Pesakit harus melakukan semua latihan semasa berada dalam keadaan terlentang. Ini sesuai dengan kedudukan yang paling selesa dan betul, kepala diangkat 50-60 cm. Tulang belakang seseorang diregangkan ke arah membujur dengan alat yang sudah siap (tali pinggang). Untuk mengurangkan beban pada bahagian yang terkena patah tulang, penggelek dipintal dari bulu kapas dan kain kasa diletakkan di bawahnya. Kelas dijalankan secara berasingan dengan setiap pesakit 2-3 kali sehari selama 10 minit setiap satu.

Dengan keretakan kompresi yang rumit, tempoh pemulihan bermula lebih lewat daripada kecederaan ringan. Pertama, doktor mesti menetapkan ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang, melegakan keadaan kejutan yang cedera. Orang yang mengalami trauma teruk boleh menjadi tidak apatis atau tidak stabil secara emosi.

Latihan utama tahap 1:

 1. Pemulihan pernafasan diafragmatik. Objek berat dengan berat 1.5 kg (beg pasir) diletakkan di perut pesakit. Menghembuskan nafas, pesakit menaikkan beban, menahan nafas 10 saat, sambil menghirup, perut diturunkan.
 2. Bekerja dengan jari yang mesti dikepal dan tidak dilekatkan.
 3. Melangkah ke kaki, mereka dibengkokkan dan dipusingkan.
 4. Kami kembali ke tangan. Kami menyebarkannya ke sisi dan memutar.
 5. Bengkokkan anggota bawah ke lutut supaya kaki tidak keluar dari permukaan katil.
 6. Menaikkan pelvis, dengan penekanan pada sofa, bahu dan siku.
 7. Otot tegang dalam keadaan statik.

Tahap 2

Dengan membina beban fizikal tertentu pada tulang belakang pada terapi terapi tahap 2, doktor yang hadir memahami bahawa organ pesakit yang lain mungkin terjejas oleh trauma dengan gangguan fungsi mereka. Objektif kelas adalah:

 • pemulihan fungsi normal organ dalaman yang terkena trauma;
 • kembalinya ketegasan dan keanjalan ke korset otot;
 • mengatur bekalan darah di bahagian tulang belakang yang rosak;
 • persiapan pesakit untuk proses motor.

Masa untuk menyelesaikan kompleks meningkat dari 10 hingga 25 minit setiap pelajaran. Semua pergerakan terus dilakukan dalam posisi "berbohong", tetapi secara beransur-ansur gerakan itu membalikkan perut dan ketinggian anggota badan yang rendah.

Set latihan yang ditunjukkan merangkumi:

 1. Untuk terapi senaman dengan patah mampatan tulang belakang toraks, latihan diafragma paru-paru dengan berat diperlukan.
 2. Setelah menarik nafas, lengan mesti disebarkan ke sisi, semasa menghembuskan nafas, meregangkannya ke hadapan dan ke bawah.
 3. Anggota badan atas dibengkokkan, mereka dibuat untuk memutar. Pemampatan dan pemanjangan jari berterusan.
 4. Lutut dan kaki dibengkokkan, mereka ditarik ke atas secara bergantian, penyimpangan kaki lurus ke sisi ditambah dan kembalinya dikembalikan.
 5. Pesongan batang ditambah. Semasa melakukan pesongan, pesakit bersandar pada siku dan bahunya.
 6. Anggota badan bawah mensimulasikan berbasikal, perlahan-lahan mengangkatnya dari sofa.
 7. Pergerakan statik yang memberikan ketegangan otot.

Naikkan satu kaki 45 darjah, dan tahan pada ketinggian itu selama 7 saat. Pergerakan penting dalam terapi senaman yang digunakan untuk patah tulang belakang lumbar.

Video berguna - Selepas patah tulang belakang. 3 tempoh. Pelbagai jenis gimnastik perubatan

Tahap 3

Tahap terapi latihan tahap 3, yang diresepkan untuk patah tulang belakang, merangkumi latihan yang dirancang untuk memudahkan peralihan pesakit dari keadaan terlentang ke keadaan berdiri. Untuk tempoh ini, terapi senaman menetapkan matlamat berikut:

 • mengembangkan otot pelvis dan anggota badan;
 • memulihkan koordinasi motor;
 • meningkatkan mobiliti keseluruhan.

Sekarang kelas adalah 30 minit, dan perlawanan ditambahkan. Pakar mengaitkan tahap ke-3 sebagai periode peralihan, ketika orang yang bersandar sedang bersiap untuk kembali ke vertikal yang diberikan oleh alam semula jadi kepada Homo sapiens. Kompleks ini merangkumi pergerakan dari beberapa posisi permulaan:

1. "Berbaring di belakang anda":

 • Semasa menarik nafas, anda harus meluaskan tangan ke sisi, semasa menghembus nafas, mereka meregangkan ke hadapan dan turun;
 • bengkokkan lengan dengan berat (berat 3-4 kg);
 • kaki mesti dibengkokkan, kemudian ditarik ke atas (menggunakan pita elastik);
 • meregangkan kaki, mengangkatnya ke atas, berusaha mengekalkan sudut 45 darjah berbanding dengan sofa;
 • batang selekoh, bahu dan siku terletak di sofa, doktor membalas.

2. "Berdiri pada keempat-empat":

 • Setelah jatuh ke tahap empat, anda perlu membuat pergerakan terlebih dahulu ke depan, kemudian ke belakang, kemudian ke kiri, kemudian ke kanan.

3. "Berbaring di perut anda":

 • kepala dan bahu diangkat sebanyak mungkin, doktor bertindak balas;
 • menukar kaki, bawa kembali, doktor membuat gerakan menentang;
 • "perahu" dilakukan ketika kepala dan bahu berada dalam keadaan tinggi, dan lengan ditarik ke belakang (tahan pose selama 2 minit).

4. "Berlutut":

 • untuk kestabilan, pesakit harus diinsuranskan dengan tangannya di tepi sofa untuk membuat selekoh cetek, pertama ke sisi, dan kemudian ke belakang;
 • pendirian berlutut, pergerakan dibuat ke sisi, maka anda perlu bergerak ke belakang dan ke belakang;
 • bengkokkan kaki, condongkannya ke sisi.

Tahap 4

Peringkat keempat, terakhir untuk hospital, melibatkan penyatuan kemajuan yang dicapai dan pengembangan lebih lanjut keseluruhan sistem otot. Tujuannya merangkumi menyesuaikan postur dan mula berjalan. Setiap pelajaran diberikan 45 minit 2 kali sehari. Pesakit dibenarkan mengangkat badan dari sofa, hanya itu yang mesti dilakukan ketika berada dalam keadaan rehat di perut. Lift bermula dengan menurunkan kaki dengan hati-hati, yang terletak di tepi sofa, sementara anda perlu merehatkan tangan, kemudian kaki yang lain turun.

Sekiranya berlaku patah tulang belakang vertebra, pesakit dilarang bergerak ke posisi duduk.

Peningkatan waktu kelas disebabkan oleh fakta bahawa pergerakan diperkenalkan ke dalam kompleks terapi senaman, yang memungkinkan mengembangkan kemahiran berjalan dan mengembalikan postur yang betul. Menjadi kebiasaan untuk memulakan dan mengakhiri pelajaran dengan cara yang sama seperti pada tahap sebelumnya: pernafasan diafragmatik, lenturan lengan dengan berat badan, penculikan kaki secara bergantian dengan menggunakan tourniquet dan pengangkatan segerak mereka 45 darjah, ketegangan otot statik. Di samping itu, lakukan perkara berikut:

 1. pesakit, berbaring di perutnya, mengangkat bahu dan kepalanya, dan doktor menangkis pergerakan ini;
 2. kaki perlu dibawa ke belakang dengan daya tahan serentak;
 3. "Perahu" dengan penahan 2 minit.

Pergerakan yang ditambahkan merangkumi:

 1. duduk di rak di sofa, gulung kaki anda dari tumit hingga kaki;
 2. menggunakan beban, kaki ditarik ke belakang secara bergantian;
 3. membuat selekoh ke belakang;
 4. separuh jongkok pada kaus kaki dengan berat 5-6 kg.

Video - Asas pemulihan berkesan selepas patah tulang belakang

Kontraindikasi

Sekiranya terdapat kecederaan parah pada tulang belakang, terapi senaman tidak dilakukan. Ia juga dikontraindikasikan apabila:

 • pesakit mengalami rasa sakit selepas bersenam;
 • peningkatan suhu dikesan;
 • terdapat peningkatan atau penurunan tekanan yang jelas;
 • terdapat gangguan neurologi;
 • penyumbatan usus lumpuh didiagnosis.

Masa yang dihabiskan di hospital hanyalah permulaan kerja pemulihan yang panjang. Kursus urut untuk patah tulang belakang akan mempercepat tempoh pemulihan dan membantu menguatkan otot yang lemah. Kunci untuk berjaya kembali ke kehidupan normal adalah mematuhi saranan yang diberikan oleh pakar bukan hanya sepanjang tahun, tetapi juga di kemudian hari..

Latihan fisioterapi untuk patah tulang belakang

Latihan fisioterapi mencegah pembentukan luka tekanan, pembekuan darah, kerosakan saluran pencernaan, serta gangguan neuropsikiatrik.

Gunakan carian

Adakah masalah? Masukkan dalam bentuk "Gejala" atau "Nama penyakit" tekan Enter dan anda akan mengetahui semua rawatan untuk masalah atau penyakit ini. KANDUNGAN

 • Terapi senaman untuk patah tulang belakang
 • Senam dan senaman apa yang sesuai untuk pemulihan
 • Latihan apa yang akan membahayakan tulang belakang
 • Pemulihan untuk pelbagai jenis patah mampatan
 • Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang belakang serviks
 • Sekiranya berlaku kecederaan pada kawasan toraks
 • Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang belakang lumbar
 • Dengan keretakan kawasan sakral
 • Memakai korset
 • Ciri-ciri kuasa
 • Pergerakan apa yang dibenarkan selepas patah tulang, berapa lama ia sembuh
 • Jenis operasi dan petunjuk untuk perlakuannya
 • Komplikasi
 • Kelebihan berenang
 • Pencegahan

Keberkesanan terapi senaman

Terapi senaman selepas patah tulang belakang lumbar mampatan atau kecederaan pada tulang belakang toraks dan serviks memerlukan pemantauan wajib terhadap keberkesanan langkah-langkah yang diambil. Atas dasar hasil yang diperoleh dalam kajian interim inilah yang dapat diputuskan bahawa isu untuk meneruskan aktiviti atau mengubah jenis beban.

Semasa bersenam, pada periode awal, nadi, tekanan darah dan kadar pernafasan dinilai. Ini disebabkan oleh aktiviti yang dipilih untuk menjaga fungsi jantung dan paru-paru dan mencegah kesesakan..

Penting! Pada peringkat pemulihan, traumatologist menilai kekuatan dan nada otot. Lilitan anggota badan diukur untuk mengecualikan atrofi dan kontraksi.

Senam dan senaman apa yang sesuai untuk pemulihan

Kursus gimnastik pemulihan - 1 tahun. Rawatan punggung selepas kecederaan dibahagikan kepada 4 tempoh. Melangkau salah satu dari mereka adalah ketinggalan untuk mengembangkan kumpulan otot tertentu, memperlambat kadar pemulihan. Setiap peringkat rawatan dapat dilakukan di rumah, tetapi kesan yang paling besar dicapai di bawah pengawasan pakar..

4 peringkat pemulihan, tujuannya, latihan yang disyorkan:

 1. Berlanjutan 2 minggu. Tujuannya adalah untuk memulihkan badan setelah patah tulang, untuk menyesuaikan tulang belakang untuk jangka masa panjang dalam satu kedudukan. Gimnastik bertujuan untuk mengembangkan fleksibiliti kawasan lumbal, toraks. Agar otot menjadi berserabut, ia akan bersantai dan tegang secara bergantian. Sebaiknya angkat kaki pada sudut yang betul (kaki dilunjurkan sepenuhnya), putaran kaki, lenturan jari, lenturan pada sendi lutut (dalam kedudukan terlentang). Setiap latihan dilakukan 5-7 kali. Pelajaran diulang 2-3 kali sehari, selama 10-20 minit, dengan tenang, tanpa tekanan yang tidak perlu.
 2. Berlanjutan 4 minggu. Tujuannya adalah untuk mengembangkan korset otot. Pada masa ini, di tempat di mana patah tulang berlaku, vertebra mula aktif tumbuh bersama. Terapi senaman membantu mengelakkan kelengkungan tulang belakang kerana pertumbuhan vertebra yang tidak normal. Dianjurkan untuk memasukkan latihan di gimnastik di mana penekan dan punggung terlibat. Semasa melakukan pesongan, pesakit akan bertahan selama 5-8 saat (mengembangkan daya tahan kawasan lumbal atau toraks), menghubungkan bilah bahu, membengkokkan lebih banyak di kawasan toraks (tanpa membuat mampatan di bahagian bawah belakang). Berbaring di punggung, kaki dinaikkan pada sudut 45 darjah. Sekiranya sukar untuk menaikkan kaki yang diluruskan, maka mereka memulakan dengan lutut bengkok, menyukarkan latihan dengan mengangkat kaki kiri dan kanan secara bergantian. Jari tangan dipampatkan selama 5 saat, dan lengan dibengkokkan ke siku, dibawa ke badan. Otot-otot paha tegang selama 5-7 saat, 8-10 kali. Secara beransur-ansur, kompleks termasuk memiringkan badan ke sisi. Pelajaran mengambil masa 20-30 minit, 2 kali sehari.
 3. Berlanjutan 2 minggu. Tujuannya adalah untuk menyesuaikan tulang belakang dengan beban menegak, untuk mengembangkan alat vestibular. Pada tahap ini, tambah daya tahan (gelang getah, tuala), berat tambahan, bergerak dari posisi berdiri ke posisi duduk di lutut anda. Disyorkan: selekoh sisi, depan, belakang, berlutut dan keempat-empat, lenturan lutut, lengan di siku dengan berat tambahan (hingga 3 kg). Ayunan kaki, punggung belakang memberi kesan positif pada kawasan lumbar. Semasa melakukan beban daya, penting untuk bernafas betul: miring dan pergerakan dilakukan semasa menghembus nafas, kembali ke posisi awal semasa penyedutan. Setiap latihan dilakukan selama 5-6 pendekatan, 1-2 kali sehari selama 30-35 minit.
 4. Ia bermula apabila pesakit bangun dari katil sendiri. Tujuannya adalah untuk menguatkan otot punggung, mengembalikan postur yang sekata, dan kemahiran berjalan yang betul. Disyorkan: berguling dari hujung kaki ke tumit, jongkok dengan punggung lurus, batang badan membongkok ke sisi, ke hadapan, ke belakang, badan dan kepala berpusing, berjalan. Pelajaran diadakan 1-2 kali sehari selama 45 minit.

Rawatan tradisional

Terapi untuk patah tulang ditujukan untuk menghilangkan rasa sakit, merangsang penyembuhan di tempat patah tulang, memulihkan aktiviti otot dan fungsi normal akar saraf. Dalam beberapa kes, campur tangan pembedahan diperlukan untuk mengembalikan vertebra ke tempat dan penampilan normal mereka.
Pemulihan mengambil masa kira-kira tiga bulan. Untuk tempoh ini, pesakit memerlukan fiksasi dan imobilisasi tempat di mana patah tulang berlaku, dan batasan pergerakan orang itu sendiri.

Dari ubat-ubatan tersebut, analgesik digunakan untuk membantu menghilangkan rasa sakit. Untuk meningkatkan kesannya, sekatan novocaine dapat diresepkan, dan dalam kes yang sangat teruk, ubat-ubatan kumpulan opioid.

Daripada kaedah pembedahan, kyphoplasty dan vertebroplasty biasanya digunakan, kerana dianggap paling tidak trauma.

Langkah-langkah terapi yang betul membantu memulihkan aktiviti sistem otot dan keplastikan tulang belakang.

Pemulihan untuk pelbagai jenis patah mampatan

Fraktur mampatan tulang belakang menyebabkan komplikasi seperti sindrom kesakitan kekal, perkembangan osteochondrosis dan radiculitis, paresthesia ekstremitas yang disebabkan oleh gangguan sistem saraf.

Untuk mengurangkan risiko terkena gangguan selepas kecederaan, tindakan pemulihan diperlukan. Matlamat mereka:

 1. Peningkatan kekuatan otot yang telah lemah semasa penyembuhan vertebra kerana aktiviti fizikal yang rendah dan pemakaian korset sokongan yang berpanjangan.
 2. Memperbaiki peredaran darah di kawasan yang rosak.
 3. Pemulihan sel.

Komposisi dan tempoh pemulihan bergantung kepada jenis patah tulang.

Mengikut tahap mampatan, jenis kecederaan vertebra berikut dibezakan:

 • trauma tahap pertama, di mana mampatan vertebra adalah 20-40% dari ketinggian standardnya;
 • kerosakan tahap kedua, yang dicirikan oleh penurunan struktur tulang sebanyak 2 kali;
 • kecederaan tahap ketiga yang menyebabkan vertebra memampatkan lebih dari 2 kali.

Fraktur berlaku di bahagian tulang belakang berikut:

 • serviks;
 • dada;
 • lumbar;
 • sakral.

Kecederaan tulang belakang adalah sederhana, iaitu tanpa komplikasi, dan rumit.

Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang belakang serviks

Sekiranya kerosakan pada tulang belakang serviks tidak menyebabkan komplikasi, maka pemulihan termasuk melakukan latihan dari kompleks terapi senaman dan prosedur fisioterapi lawatan.

 1. Darsonvalisasi. Kaedah ini meningkatkan nada otot dan meningkatkan proses metabolik pada tisu yang rosak..
 2. Rangsangan elektrik. Prosedur ini mempercepat peredaran darah, menguatkan imuniti tempatan, mencegah kehilangan nada pada otot leher.
 3. Magnetoterapi. Kaedah ini mempercepat penyatuan serpihan tulang, menormalkan metabolisme kalsium-fosforus..

Pesakit diberi sesi urutan. Tujuan prosedur ini adalah untuk mengembalikan peredaran darah dan pemakanan yang betul dari tisu zon serviks. Manipulasi dilarang sekiranya terdapat penyakit jantung, tumor, komplikasi berjangkit.

Setelah otot leher akhirnya dikuatkan, lawatan ke kolam dihubungkan dengan kaedah yang disenaraikan.

Sekiranya berlaku kecederaan pada kawasan toraks

Pemulihan untuk kecederaan mampatan tulang belakang toraks merangkumi peringkat berikut:

 1. 2 minggu pertama selepas kecederaan. Dalam tempoh ini, disarankan untuk melakukan senaman untuk mencegah atrofi otot, serta menegangkan seluruh badan. Mereka dilakukan dalam kedudukan tetap badan. Kompleks ini merangkumi pernafasan diafragmatik, lenturan dan pemanjangan lengan pada sendi siku, putaran pekeliling kaki dan tangan. Tempoh kelas dinaikkan secara beransur-ansur.
 2. Sebulan selepas kecederaan. Pesakit melakukan senaman yang meningkatkan peredaran darah di tempat kecederaan dan juga menguatkan otot belakang. Anda perlu meniru menunggang basikal dari posisi terlentang, bergantian bawa kaki ke sisi, robek bahu dan kepala dari lantai.
 3. 40 hari selepas kecederaan. Sekiranya tidak ada kontraindikasi, anda boleh memulakan latihan ketahanan. Senaman meningkatkan pergerakan tulang belakang, meningkatkan koordinasi.

Pesakit ditunjukkan prosedur fisioterapi berikut:

 • myostimulasi;
 • elektroforesis dengan pengenalan novocaine, asid nikotinik dan sediaan kalsium;
 • prosedur balneologi;
 • aplikasi parafin-ozokerit;
 • magnetoterapi.

Latihan khas untuk pemulihan:

 • melutut, condongkan badan ke kiri dan kanan;
 • setelah mengambil posisi pergelangan lutut, bergantian mengangkat kaki yang diluruskan ke belakang;
 • melutut, bergerak ke kanan dan kiri;
 • letakkan kaki anda selebar bahu, belok ke kanan, bawa tangan kanan ke sisi; ulangi perkara yang sama untuk sebelah kiri.

Tempoh pemulihan berlangsung sekitar satu tahun.

Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang belakang lumbar

Selepas rawatan atau pembedahan konservatif, kursus pemulihan dimulakan. Aktiviti fizikal bermula tidak lebih awal dari 4 bulan selepas kecederaan.

Untuk memulihkan fungsi tulang belakang, manipulasi pemulihan berikut ditetapkan:

 • urut (pergerakan membelai, menguli);
 • latihan fisioterapi (latihan pernafasan, latihan untuk menguatkan korset otot, latihan dengan berat - mereka secara beransur-ansur beralih ke setiap jenis beban);
 • elektroforesis dengan pengenalan novocaine;
 • magnetoterapi;
 • akupunktur.

Semasa tempoh pemulihan, keadaan pesakit dipantau oleh doktor pemulihan.

Dengan keretakan kawasan sakral

Semasa tempoh pemulihan, pesakit yang mengalami kecederaan pada tulang belakang sakral harus dibaringkan di tempat tidur selama 30-60 hari. Walaupun begitu, sangat mustahak untuk melakukan senaman untuk memulihkan nada otot..

Dianjurkan untuk melakukan senaman pernafasan dan senaman sederhana (pergerakan pada sendi bahagian atas kaki).

Yang ditunjukkan adalah prosedur pemulihan seperti urutan terapeutik, elektroforesis dengan pengenalan persediaan kalsium, magnetoterapi.

Memakai korset

Korset digunakan bukan hanya untuk rawatan, tetapi juga selama tempoh pemulihan. Fungsi lekapan:

 • mengurangkan intensiti kesakitan;
 • penstabilan tulang belakang dan mengekalkan kestabilannya;
 • memudahkan pergerakan pesakit;
 • melegakan tekanan dari kawasan tulang belakang yang rosak.

Bergantung pada bidang aplikasi, korset adalah:

 • untuk tulang belakang serviks;
 • untuk kawasan lumbar;
 • untuk kawasan toraks.

Mengikut kriteria tahap fiksasi, korset separa kaku dan kaku dibezakan.

Korset kaku direka khas untuk rawatan patah mampatan. Struktur sedemikian merangkumi beberapa sisipan plastik atau logam yang memberikan fiksasi tegar tulang belakang.

Selepas peleburan vertebra, doktor menentukan kemungkinan beralih ke korset elastik.

Untuk patah tulang, perkara berikut paling kerap digunakan:

 1. Korset plaster. Mereka dibuat secara individu, bergantung pada ciri-ciri anatomi individu pesakit. Sekiranya terdapat kecederaan pada tulang belakang toraks atau serviks, korset dilengkapi dengan pemegang kepala elastik khas.
 2. Struktur plastik bertetulang. Tidak seperti rakan-rakan gipsum, mereka lebih fleksibel dan kurang keseluruhannya. Korset dengan sisipan logam dan plastik memperbaiki tulang belakang dengan baik, selesa dipakai.

Sekiranya boleh, disyorkan untuk mengeluarkan korset semasa tidur..

Tempoh pemakaian bergantung kepada keparahan kecederaan, usia dan ciri-ciri individu badan.

Ciri-ciri kuasa

Dalam tempoh rawatan dan pemulihan, anda perlu mengikuti diet terapi. Untuk patah tulang, diet merangkumi makanan yang kaya dengan magnesium, silikon dan kalsium.

 • kacang (terutamanya kacang hazel dan badam);
 • anggur hitam;
 • roti bijirin dan dedak;
 • lobak;
 • hijau (pasli, dill);
 • kembang kol;
 • kacang, kacang;
 • produk tenusu (krim masam, keju, keju kotej);
 • kesemak;
 • aprikot kering;
 • makanan laut.

Sebaiknya minum rebusan pinggul mawar.

Pergerakan apa yang dibenarkan selepas patah tulang, berapa lama ia sembuh

Mobiliti selepas kecederaan tulang belakang bergantung pada jenis kecederaan.

Sekiranya kecederaan tidak disertai dengan perpindahan, dan tahap keparahan pertama diberikan kepadanya, maka rehat tempat tidur yang ketat mesti diperhatikan selama dua minggu.

Peleburan vertebra berlaku dalam 90 hari.

 • berjalan kaki dibenarkan dalam 1.5-2 bulan, bermula dari 15 minit sehari;
 • anda boleh duduk dalam masa 3,5-4 bulan, bermula dari 5-10 minit;
 • pesakit dianggap kurang upaya dari 4 hingga 12 bulan.

Sekiranya terdapat komplikasi, doktor yang hadir dapat membatasi mobiliti pesakit tidak hanya selama rawatan, tetapi juga selama masa pemulihan..

Kontraindikasi untuk aktiviti terapi dan gimnastik

 1. Kesihatan yang buruk dan keadaan umum yang cedera.
 2. Suhu badan pesakit melebihi 37.5 darjah Celsius.
 3. Fenomena hipo atau hipertensi di dalam badan.
 4. Sakit ketika orang yang cedera melakukan senaman.
 5. Beberapa gangguan lain dalam fungsi sistem muskuloskeletal, serta sensitiviti.

Pergantian kaedah rawatan yang betul dapat menjadikan semua fungsi badan kembali normal. Terapi senaman untuk kecederaan tulang belakang adalah langkah terapi yang paling biasa, yang juga berlaku untuk aspek integral dari proses pemulihan..

Jenis operasi dan petunjuk untuk perlakuannya

Petunjuk untuk operasi:

 • kekurangan hasil dari kaedah rawatan konservatif;
 • ketidakstabilan ruang tulang belakang;
 • sindrom kesakitan progresif yang tidak dapat dihentikan dengan ubat;
 • pemampatan saraf tunjang dan akar tunjang.

Campur tangan pembedahan diperlukan untuk kerosakan tahap kedua dan ketiga.

Sekiranya berlaku kerosakan teruk, operasi terbuka dilakukan. Ia:

 1. Peleburan tulang belakang. Vertebra yang rosak ditstabilkan dengan menghubungkannya ke satu atau lebih struktur bersebelahan. Untuk melakukan ini, gunakan pengapit dan pinggan..
 2. Implantasi. Vertebra yang cedera diganti dengan yang palsu.
 3. Pemindahan. Inti dari operasi ini adalah untuk menggantikan serpihan tulang belakang yang hancur dengan komponen yang terbuat dari bahan organik. Kaedah rawatan pembedahan ini digunakan untuk cakera intervertebral yang pecah. Dalam kes ini, cantuman diambil dari puncak iliac.

Sebelum memperbaiki segmen yang rosak, pakar bedah melakukan penyahmampatan - menghilangkan serpihan vertebra yang memberi tekanan pada saraf tunjang dan akar saraf.

Sekiranya patah tulang dinyatakan sebagai kecederaan ringan atau sederhana, maka prosedur pembedahan invasif tertutup dilakukan.

Ini termasuk:

 1. Kyphoplasty (pemulihan ketinggian dan bentuk vertebra asal). Balon kecil yang diisi dengan cecair radiopaque dimasukkan ke dalam rongga elemen yang rosak. Setelah cecair keluar dari balon, ia dikeluarkan, dan ruang yang tersisa di dalam vertebra diisi dengan semen pengeras khas.
 2. Vertebroplasti. Vertebra diperkuat dengan simen, yang dimasukkan ke dalam rongga melalui sayatan kecil menggunakan jarum. Operasi memakan masa lebih kurang satu jam.

Selepas operasi, pesakit berada di bawah pengawasan doktor untuk beberapa waktu, kerana risiko komplikasi masih ada..

Tanda-tanda

Terdapat sebilangan besar gejala utama dengan patah tulang belakang:

 • sakit belakang;
 • sakit di bahagian atas dan bawah;
 • sakit kepala;
 • mati rasa jari, tangan dan kaki;
 • loya.

Kesakitan sering berlaku lebih lewat daripada kejadian, jadi setelah kemalangan, seperti kejutan atau kecederaan di tempat kerja, anda harus pergi ke hospital untuk pemeriksaan menyeluruh. Pesakit yang didiagnosis menderita osteoporosis perlu dipantau secara stabil di klinik untuk mengelakkan mampatan vertebra, yang mungkin berlaku selepas beberapa waktu.

Untuk pulih dari patah tulang belakang seefisien mungkin, perlu mendapatkan bantuan kakitangan hospital yang berkelayakan sebaik sahaja tanda-tanda pertama kecederaan ini dikesan. Diagnosis tepat dibuat secara eksklusif oleh traumatologist.

Komplikasi

Kecederaan mampatan pada tulang belakang menyebabkan komplikasi berikut:

 1. Kecacatan Kyphotic pada tulang belakang serviks. Ini adalah kecacatan tulang belakang di leher dalam bentuk pesongan yang kuat. Dalam keadaan seperti itu, struktur anatomi bahagian belakang terganggu. Perubahan yang berlaku menyebabkan peningkatan tekanan darah, kesakitan dan ketidakselesaan di bahagian belakang, gangguan kepekaan dan aktiviti fizikal. Juga, kyphosis tulang belakang serviks menyebabkan gangguan pendengaran dan visual, kebuluran oksigen otak.
 2. Ketidakstabilan tulang belakang. Ini adalah pergerakan berlebihan unsur-unsur yang disusunnya. Fenomena ini menyebabkan kesakitan yang kerap, merangkumi bahagian terpisah dari ruang tulang belakang atau merebak sepanjang keseluruhannya, berat di kaki, pening, kekakuan pergerakan dan pergerakan yang terganggu. Ketidakstabilan menyebabkan perkembangan osteochondrosis, radiculitis dan patologi degeneratif tulang belakang yang lain.
 3. Mampatan atau pecahnya akar saraf tunjang. Ini adalah keadaan berbahaya yang boleh menyebabkan infark saraf tunjang, abses paravertebral, meningitis purulen..
 4. Lumpuh anggota badan, yang boleh diterbalikkan atau tidak dapat dipulihkan.
 5. Stenosis tulang belakang. Ini adalah fenomena patologi, yang dinyatakan dalam pertindihan separa saluran tulang belakang. Stenosis menyebabkan peningkatan tekanan epidural, peredaran terganggu di rongga perut dan organ pelvis. Patologi progresif menjadi penyebab kecacatan pesakit kerana kelumpuhan anggota badan.

Kaedah rawatan yang tepat pada masanya dapat mencegah komplikasi berbahaya.

Anatomi

Tulang belakang terdiri daripada 34 hingga 32 tulang kecil yang terpisah yang melindungi saraf tunjang dari kerosakan. Unsur-unsurnya saling berkaitan oleh ligamen dan spacer tulang rawan dan membentuk sendi bergerak.

Lajur tulang belakang mempunyai bahagian berikut:

 • serviks (terdiri daripada 7 vertebra);
 • dada (daripada 12);
 • lumbar (daripada 5);
 • sacral (daripada 5);
 • coccygeal (terdiri daripada 3-5 vertebra yang menyatu bersama).

Fungsi utama pendidikan anatomi adalah sokongan dan penyerap kejutan.


Bukaan vertebra membentuk saluran di mana saraf tunjang berada

Bahagian penyusun vertebra: badan dan lengkungan, dari mana proses bercabang - empat artikular, dua melintang dan berputar.

Kelebihan berenang

Untuk kecederaan mampatan pada tulang belakang, berenang disyorkan sebagai prosedur pemulihan.

Apabila seseorang berada di dalam air, cakera intervertebral tidak dimampatkan oleh berat badan, bahagian belakang dibongkar sepenuhnya. Tulang belakang menjadi lebih fleksibel, mudah alih.

Berenang selepas kecederaan mampatan pada tulang belakang hanya dibenarkan dengan kebenaran doktor.

Latihan asas air yang menguatkan tulang belakang:

 1. Anda perlu berbaring dengan punggung di tali yang memisahkan lorong di kolam. Regangkan lengan anda ke atas kepala anda. Kaki harus berada dalam keadaan tenang, berbaring di atas air. Latihan ini menjadikan tulang belakang toraks berfungsi..
 2. Letakkan kaki anda di tepi kolam supaya pelvis menyentuh mereka. Pada masa yang sama, bahagian belakang terletak di atas air, lengannya terentang. Anda perlu kekal dalam kedudukan ini selama 5-10 minit..
 3. Berbaring di seberang jalur berenang, di antara tali (stretch mark). Pegang salah satu tali dengan tangan anda, letakkan kaki anda di sebelah. Semasa melakukan senaman ini, anda perlu berusaha untuk meluruskan punggung..

Berenang di kolam melegakan kesakitan yang sering menyertai patah tulang belakang.

Apa ini

Istilah "fraktur mampatan tulang belakang" bermaksud kecederaan belakang yang disertai dengan kerosakan pada salah satu vertebra. Kegagalan memberikan rawatan perubatan untuk kecederaan tersebut boleh mengakibatkan akibat yang serius, seperti kelumpuhan. Untuk mengenali kecederaan serius dan membezakannya dari lebam biasa, anda perlu membiasakan diri dengan ciri-ciri patah mampatan..


Pemulihan selepas patah tulang belakang tulang belakang

Punca berlakunya

Biasanya, patah tulang belakang berlaku akibat kecederaan serius:

 • terlibat dalam sukan lasak, misalnya, akrobatik, gimnastik atau pekerjaan lain yang meningkatkan bahaya pada tulang belakang;
 • akibat kemalangan;


Fraktur mampatan tulang belakang pada sinar-x

 • melompat ke air dari ketinggian yang tinggi atau jatuh ke permukaan yang keras;
 • pukulan kuat ke belakang (tidak disengajakan dan disengajakan);
 • pelbagai kecederaan domestik;
 • kecederaan profesional, misalnya, ketika bekerja sebagai pemuat.
 • Harga tali pinggang belakang

  Selain kerosakan mekanikal dalam bentuk kecederaan, beberapa penyakit boleh bertindak sebagai faktor penyebab. Selalunya, ini adalah penyakit sistem muskuloskeletal yang kronik, formasi jinak atau malignan di tulang belakang, tuberkulosis tulang, osteoporosis, dll. Perkembangan patologi ini menyumbang kepada kemunculan kecederaan tulang belakang.


  Apa itu Tuberkulosis Tulang?

  Gejala khas

  Tanda-tanda berikut menunjukkan patah tulang belakang:

  • serangan mual;
  • kehilangan sensasi pada anggota badan atau jari bawah;
  • Sakit kepala yang kuat;
  • sakit di lengan dan kaki;
  • sakit belakang akut.


  Tanda-tanda kecederaan tulang belakang

  Pada nota! Seseorang, sebagai peraturan, mengalami sensasi menyakitkan lebih lama daripada kecederaan yang diterima (kemalangan, kesan, kejatuhan, dan lain-lain), oleh itu, setelah kejadian, anda perlu berjumpa doktor secepat mungkin untuk pemeriksaan diagnostik. Semasa membuat diagnosis osteoporosis, pesakit harus berada di bawah pengawasan perubatan berterusan untuk mengelakkan mampatan vertebra.