Latihan untuk ankylosing spondylitis

Diagnostik

Gimnastik terapeutik bertujuan untuk pesakit dengan spondylitis ankylosing (AS atau spondylitis ankylosing).

Matlamat dan asas gimnastik perubatan untuk ankylosing spondylitis

Kelas terapi senaman berkesan menentang peleburan tulang dan pemusnahan sendi - akibat negatif utama penyakit ini. Penggunaan senaman, jika dilakukan secara berkala, tanpa mengira tahap kesakitan yang ditoleransi, dapat mengurangkan sindrom kesakitan. Agar tidak menimbulkan sensasi yang tidak menyenangkan, anda perlu memahami tujuan dan peruntukan asas latihan fisioterapi.

Pesakit secara bebas menentukan jumlah latihan terapi dan jangka masa mereka, menganalisis keadaannya untuk jangka waktu tertentu (tahun, bulan, minggu, hari).

Gimnastik pagi

Melakukan senaman pagi sangat diperlukan! Tanpa gimnastik kebersihan, mustahil untuk membayangkan rejimen motor yang optimum pada siang hari. Proses keradangan dan ankylosing paling sengit semasa tidur malam. Senaman pagi melegakan kekejangan sendi dan mengembalikan pergerakan.

Siang "lima minit"

Pada siang hari, anda perlu melakukan latihan mini set 2-4 kali. Sekiranya pesakit terpaksa mengambil postur paksa atau tidak selesa untuk waktu yang lama semasa bekerja, "lima minit" diadakan setiap jam.

Latihan utama latihan fisioterapi

Pelaksanaan terapi utama kompleks latihan jatuh pada selang waktu 11-14 jam atau 17-20 jam. Ini adalah tempoh pendedahan kepada beban dos yang paling sensitif. Tujuan pelajaran adalah untuk mengembangkan daya tahan, kelenturan, kekuatan.

Kompleks ini tidak termasuk beban paksi pada ruang tulang belakang:

Squats berwajaran,

Bersenam di treadmill,

Lereng berwajaran.

Jangan sertakan dalam latihan yang kompleks di mana tulang belakang berada dalam kedudukan tetap untuk jangka masa yang panjang (berbasikal). Semasa melakukan latihan kekuatan di gimnasium, anda perlu memperhatikan regangan kumpulan otot yang telah menerima beban kekuatan semasa berhenti. Kesakitan ditoleransi minimum, walaupun yang terbaik adalah tanpa rasa sakit. Kesakitan yang berterusan untuk masa yang lama selepas bersenam adalah alasan untuk mengurangkan beban pada masa akan datang.

Kekuatan dan ketahanan

Peraturan untuk pengembangan kekuatan otot:

Kelas untuk pengembangan kekuatan dan daya tahan bergantian setiap hari;

Sekurang-kurangnya 3 sesi pengembangan kekuatan diadakan setiap minggu, kerana otot yang telah mengalami tekanan semasa bersenam memerlukan rehat untuk memperbaiki hasil yang diinginkan.

Pembangunan fleksibiliti

Latihan untuk pengembangan kualiti ini setiap hari termasuk di kompleks terapi senaman.

Sebaiknya sertakan mereka dalam kelas selepas melakukan rintangan:

Latihan Dumbbell,

Latihan simulator,

Bersenam dengan pembalut getah.

Latihan ketahanan memanaskan otot, ligamen, kapsul sendi. Hasilnya, peregangan tisu seterusnya dilakukan dengan kualiti yang lebih baik, dengan kesan yang lebih baik..

Untuk mengembangkan fleksibiliti, ada baiknya mengikuti kelas kecergasan berikut:

Nafas

Untuk mengekalkan perjalanan dada dan meningkatkan keupayaan vital paru-paru, latihan pernafasan setiap hari dilakukan. Teknologi pernafasan yang optimum semasa latihan terapi adalah penyedutan dengan bahagian atas dada dan menarik diafragma dengan menarik di perut.

Satu set latihan untuk ankylosing spondylitis

Kawal. 1: I. hlm - duduk di atas kerusi, lengan dibengkokkan di siku, diangkat selari dengan lantai, pegang siku sebelah tangan dengan telapak tangan yang lain. Dagu "garis besar" garis lengan yang dinaikkan dan dibengkokkan, meregangkan ke depan sejauh mungkin. Lakukan 4 kali ke kanan dan ke kiri.

Kawal. 2: I. hlm - berdiri, tangan ke bawah. Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, dengan usaha yang maksimum. Lakukan 4 kali pada setiap arah.

Kawal. 3: I. hlm - berdiri, lengan diangkat di atas kepala, siku bengkok digenggam oleh telapak tangan. Dengan amplitud maksimum, bengkok kiri dan kanan, lakukan usaha yang nyata. Lakukan 4 kali pada setiap arah.

Kawal. 4: I. hlm - berdiri, lengan dibengkokkan ke siku, dinaikkan selari dengan lantai, siku ditutup dengan telapak tangan. Berpusing sejauh hentian dengan daya tegangan yang ketara. Lakukan dengan perlahan, 4 kali ke dua arah.

Kawal. 5: I. h - berdiri, letakkan tangan anda ke bawah. Semasa memiringkan, peluk lutut dengan tangan anda, rentangkan dada ke arah mereka. Kembali ke posisi berdiri, bengkokkan dada, rentangkan lengan ke atas dan ke sisi. Lakukan 6-8 repetisi.

Kawal. 6: I. hlm - berbaring di punggung, lengan di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut. Secara bergantian perlahan-lahan tarik bahagian bawah kaki yang dibengkokkan di lutut ke sisi, dengan usaha yang nyata. Lakukan 4 kali dengan setiap kaki.

Kawal. 7: I. h - berbaring di punggung, lengan dibengkokkan ke siku, lengan bawah dalam kedudukan tegak. Bengkokkan di dada, bersandar pada siku dan belakang kepala, kembali ke dan. n. Jangan lepaskan pelvis dari lantai, lakukan pergerakan dengan perlahan. Sebanyak 8 pengulangan diperlukan.

Kawal. 8: I. hlm - berbaring di punggung, lengan di sepanjang badan. Angkat kepala, sambil bahu ditekan ke lantai. Tarik kaki anda pada masa yang sama. Kembali ke dan. dll, ulangi 6-8 kali.

Kawal. 9: I. hlm - berbaring di perutnya, tangan dilanjutkan ke hadapan. Bersandar di tangan kanan anda, angkat tangan anda yang lain selari dengan lantai. Pada masa yang sama, angkat dada, tanpa memutar batang tubuh, kembali ke dan. n. Lakukan 4-6 kali dengan setiap tangan.

Kawal. 10: I. p - berbaring di perutnya, dagu bersandar pada lengan yang dibengkokkan pada siku, kaki - berhampiran sokongan menegak. Angkat kaki kiri anda ke atas, tarik kaki anda ke arah anda, tekan kaki kanan anda pada sokongan, kembali ke dan. n. Lakukan senaman sebanyak 4 kali dengan kaki kanan dan kiri.

Kawal. 11: I. h - berbaring di perutnya, tangan di sepanjang badan dengan tepi tapak tangan ke atas. Angkat bahagian atas badan ke atas, menekan dagu ke dada. Kaki ditekan ke lantai, kembali ke dan. hlm. Lakukan 6-8 pengulangan.

Kawal. 12 "Cat": I. hlm - berdiri di atas keempat-empat. Lakukan pusingan belakang, bawa pelvis sedekat mungkin ke kepala, dengan usaha untuk menarik dada. Kemudian bengkokkan di dada dan di punggung bawah, tanpa mengangkat kepala, tanpa membengkokkan tangan di siku. Lakukan 6-8 repetisi.

Kawal. 12 "Kucing melihat ekornya": I. h - sama seperti dalam latihan sebelumnya. Pusingkan badan ke satu arah atau yang lain dengan usaha yang nyata, cuba menggerakkan pelvis sebanyak mungkin ke arah bahu. 4 pengulangan pada setiap arah.

Latihan 14: I. hlm - berdiri di atas keempat-empat. Tarik lutut kanan ke arah tangan kiri, "melangkah" halangan khayalan di sepanjang jalan. Pada masa yang sama, lutut menggambarkan busur; ia tidak boleh dibawa ke sisi. Kembali ke dan. dll, lakukan dengan kaki yang lain. Ulangi 4 kali.

Kawal. 15: I. hlm - penekanan pada tapak tangan dan lutut. Angkat perlahan-lahan setiap kaki secara bergilir-gilir, tarik hujung kaki. Kaki yang dilanjutkan hendaklah selari dengan lantai. Lakukan 4 kali dengan setiap kaki.

Untuk mencapai kesan terapeutik, teknik senaman mesti diikuti dengan sempurna. Sebaiknya pelajari kompleks terapi senaman di bawah bimbingan pakar fisioterapi. Anda harus memusatkan perhatian pada sensasi otot, ketepatan pergerakan, perubahan postur. Adalah mungkin untuk mencatat dinamika positif hanya setelah 2-3 bulan melakukan senaman biasa..

Latihan fisioterapi untuk ankylosing spondylitis dengan aktiviti penyakit yang rendah

Kumpulan latihan No. 1 yang dicadangkan dalam video ditujukan untuk pesakit dengan sindrom kesakitan rendah dan aktiviti AS rendah, dengan sendi periferal yang tidak terkena penyakit. Pengarang kompleks ini, seorang pakar dalam latihan fisioterapi Kuzyakov S.N., selain bahagian utama, termasuk latihan pemanasan di dalamnya..

Adalah mustahil untuk mengekalkan jarak pergerakan sendi dan tulang belakang dalam spondylitis ankylosing tanpa melakukan latihan terapeutik, kerana hanya aktiviti fizikal yang dapat menahan spondylitis ankylosing.

Latihan fisioterapi untuk ankylosing spondylitis untuk pesakit dengan aktiviti penyakit tinggi

Latihan nombor 3 kompleks bertujuan untuk pesakit dengan aktiviti tinggi ankylosing spondylitis dengan sindrom kesakitan tinggi. Pengarang kompleks Kuzyakov S.N. termasuk latihan pemanasan di dalamnya, jadi tidak perlu dilakukan juga.

Dengan ankylosing spondylitis, senaman sangat penting untuk mengekalkan aktiviti fizikal. Hanya melalui latihan terapeutik, sendi dan tulang belakang dapat mengekalkan jarak pergerakan.

Kuliah oleh A.G. Bochkova di Sekolah untuk Pesakit dengan Penyakit Bechterew

Kuliah video "Penyakit Bechterew - maklumat umum dan aspek asas penyakit".

Gimnastik terapeutik untuk spondylitis ankylosing

Ankylosing spondylitis, ankylosing spondylitis, adalah penyakit sistemik kronik yang bersifat keradangan. Sasaran utamanya adalah ruang tulang belakang, yang secara beransur-ansur kehilangan kelenturannya dan menjadi serupa dengan batang buluh..

Sendi sacroiliac dan tisu paravertebral - alat dan otot ligamen-tendon juga terjejas. Perkembangan spondylitis ankylosing membawa kepada meluruskan lengkung semula jadi tulang belakang dan mencubit akar saraf, yang melibatkan munculnya gejala neurologi - sakit, ketegangan otot dan kekakuan pergerakan.

Matlamat dan asas terapi senaman

Baru-baru ini, hanya dua dekad yang lalu, tidak ada konsep bagaimana merawat spondylitis ankylosing. Ini menyebabkan banyak penderitaan bagi orang sakit dan saudara mereka..

Sekarang dalam praktik perubatan, beberapa kaedah terapi digunakan, salah satunya adalah latihan fisioterapi. Latihan harus dilakukan secara sistematik, tanpa jurang, tanpa mengira kehadiran kesakitan.

Terapi senaman untuk ankylosing spondylitis adalah kaedah yang tidak dapat diganti dan paling murah untuk menghilangkan akibat serius dalam bentuk sendi yang hancur dan peleburan vertebra (ankylosis). Tempoh dan jumlah latihan bergantung pada keadaan pesakit pada siang hari, bulan atau tahun.

Bersenam pagi

Latihan pagi setiap hari mesti memasuki rutin harian pesakit dengan spondyloarthritis. Titik ini adalah yang paling penting dalam mod motor! Pada waktu malam, ketika seseorang sedang tidur, proses keradangan dan ankylosing sangat aktif. Oleh itu, pada waktu pagi adalah perlu untuk menghilangkan kekakuan dan mengembalikan pergerakan yang normal..

Pemanasan pada waktu siang-lima minit

Mereka disyorkan untuk dijalankan dua hingga empat kali sehari. Dengan kerja tidak aktif atau lama tinggal dalam keadaan statik, kekerapan lima minit meningkat, dan anda harus memanaskan badan setiap jam.

Peraturan utama

Latihan utama dilakukan 1-2 kali sehari. Satu set latihan boleh ditujukan untuk daya tahan, kekuatan, atau kelenturan. Waktu yang optimum untuk kelas adalah dari 11 hingga 14 atau dari 17 hingga 20 jam: dalam tempoh ini, tubuh paling rentan terhadap aktiviti fizikal.

Adalah perlu untuk mengecualikan beban paksi di tulang belakang - jongkok dan selekoh dengan berat (dumbbells), melompat, berlari, termasuk "maraton" pada simulator treadmill. Aktiviti di mana tulang belakang berada dalam kedudukan tetap untuk waktu yang lama juga sangat tidak diingini - contoh yang mencolok adalah berbasikal.

Di antara latihan kekuatan, anda perlu meregangkan kumpulan otot yang terutama dimuatkan. Semasa latihan, idealnya, tidak ada rasa sakit, tetapi sensasi kesakitan ringan masih dibenarkan. Sekiranya selepas pelajaran rasa sakit tidak hilang untuk waktu yang lama, maka pada masa akan datang bebannya berkurang.

Kekuatan dan ketahanan

Kekuatan otot dilatih mengikut peraturan tertentu. Selama seminggu, terdapat sekurang-kurangnya tiga latihan yang bertujuan untuk mengembangkan kekuatan dan daya tahan. Kedua-dua kadar ini meningkat semasa waktu rehat, dan senaman menekan otot. Rejimen latihan kekuatan optimum - dua hari sekali.

Kelenturan

Pengembangan fleksibiliti hanya mungkin dilakukan dengan latihan harian, jadi pergerakan untuk meningkatkannya perlu dimasukkan ke dalam kompleks harian utama. Sebaiknya lakukan latihan fleksibiliti selepas latihan kekuatan dengan bobot kecil - dumbbells, band elastik, tongkat gimnastik, serta selepas latihan dinamik aktif dan latihan pada simulator.

Latihan kekuatan memanaskan otot dan ligamen punggung, kerana lebih mudah meregangkan tisu, dan hasilnya akan lebih ketara. Bagi pesakit dengan spondylitis ankylosing, bermanfaat untuk menghadiri kelab kecergasan, bersenam Pilates, berenang di kolam renang dan berlatih yoga.

Nafas

Latihan pernafasan, seperti latihan fleksibiliti, mesti dilakukan setiap hari. Ini akan mengekalkan pergerakan dada dan keupayaan paru-paru yang normal. Semua pesakit harus belajar teknik yang betul dan "bernafas melalui dada" dengan menghisap perut dan menaikkan diafragma.

Kelebihan terapi senaman

Sekiranya anda melakukan senaman fizikal dengan ankylosing spondylitis secara teratur dan mengikuti semua peraturan, maka pasti ada hasilnya:

 • keupayaan motor akan tetap sepenuhnya pada tahap orang yang sihat;
 • otot punggung dan seluruh badan akan menjadi lebih kuat, stamina akan meningkat, kemudahan menyenangkan dan keyakinan pergerakan akan muncul;
 • keplastikan dan kelenturan akan berkembang;
 • akan ada keramahan dalam kerja otot, yang akan berfungsi secara harmoni, secara keseluruhan;
 • penyelarasan akan bertambah baik;
 • keperluan untuk ubat sakit akan berkurang. Anda mesti minum hormon dalam jumlah yang lebih kecil, sebilangan ubat boleh dibatalkan.

FAKTA! Dengan tahap lanjutan, latihan bertujuan untuk mencapai jarak gerakan yang sama.

Mengecas sepanjang hari

Terapi senaman untuk senaman pagi

Pendidikan jasmani selepas bangun tidur melibatkan pergerakan perlahan dan lancar tanpa tersentak. Pengecasan harus selalu dimulakan dengan amplitud kecil, secara bertahap meningkatkannya. Semua pergerakan harus serupa dengan berenang, kerana putaran tajam, lompatan dan langkah pantas dapat menyebabkan kesakitan yang teruk.

Kekakuan punggung yang ketara, yang berlaku semasa eksaserbasi, bukan alasan untuk berhenti kelas. Latihan isometrik hanya dilakukan semasa berbaring.

Latihan pagi terdiri daripada dua peringkat: pertama, urut diri dilakukan, dan kemudian latihan dimulakan. Pada peringkat pertama:

 • tangan dan kepala diurut. Pergelangan tangan, tangan dan jari digosok selama 10-15 saat, kepala dan muka dibelai, telinga diregangkan;
 • urut tangan diteruskan dan bergerak ke lengan bawah. Mereka digosok dan diuli dengan gerakan melingkar, kemudian otot bahu dan dada diurut. Di setiap laman web 3-4 pusingan dibuat;
 • punggung bawah digosok dan diuli selama 10-15 saat, kemudian otot perut dilancarkan dengan lembut. Urut perut dengan telapak tangan anda mengikut arah jam, buat bulatan besar di seluruh perimeter;
 • otot-otot kaki dikendalikan, bermula dengan kaki, dalam gerakan bulat. Pertama, satu diurut, kemudian kaki yang lain dari bawah ke atas, ke paha. Urutan diakhiri dengan tepukan.

Senaman pagi, termasuk urut, boleh dilakukan semasa duduk. Kemudian mereka melangkah ke tahap kedua, yang terdiri daripada latihan berikut:

 • kepala berpusing ke kanan, kemudian ke kiri;
 • putaran bahu dengan penculikan ke belakang maksimum dan pengurangan bilah bahu;
 • putaran tangan, kemudian pergerakan bulat pada sendi siku ke hadapan dan ke belakang;
 • meletakkan tangan anda di tali pinggang anda, pusing pertama ke kiri dan melihat ke belakang, kemudian ke kanan, melihat juga di belakang bahu kanan anda;
 • angkat kaki gantian dengan lenturan lutut maksimum;
 • putaran setiap kaki mengikut arah jam dan ke arah yang bertentangan.

Semua pergerakan dilakukan 10-15 kali.

Memanaskan badan di hadapan kompleks utama

Latihan memanaskan badan diperlukan untuk memanaskan otot dan sendi, mempersiapkan mereka untuk tekanan dan mencegah kecederaan. Bahagian terapi senaman ini sangat penting bagi orang yang tidak terlatih yang baru mula terlibat dalam latihan fizikal..

Pemanasan bermula dari bahagian atas, iaitu dari tulang belakang serviks. Latihan pertama adalah memiringkan dan memusingkan kepala ke bahu. Pada masa yang sama, tangan berada di hadapan anda. Kemudian perkara yang sama dilakukan dengan mengangkat tangan ke atas (10 kali). Latihan 2 - gerakan bulat dari bahu ke bahu dengan sedikit kecondongan kepala ke dada, di titik tengah (10 kali).

Seterusnya, kawasan toraks diuli: pertama, bahu bergerak ke belakang dan ke belakang, kemudian dalam bulatan (10 kali untuk setiap pergerakan).

Memanaskan tangan: tangan dikepal ke penumbuk dan putar mengikut arah jam dan lawan jam. Kemudian penumbuk bergerak ke kiri dan kanan dengan pantas (8 kali). Latihan seterusnya adalah dengan meregangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku dan putar lengan bawah ke depan, kemudian ke belakang (8 kali). Seterusnya, tekan tangan anda ke bahu anda dan lakukan gerakan melingkar dengan siku anda juga ke belakang dan ke belakang (8 kali).

Memusing diperlukan untuk meregangkan punggung bawah. Letakkan tangan di pinggang, putar batang badan ke kanan dan ke kiri (8 kali). Kemudian - putaran badan dengan pelvis yang tidak bergerak sepenuhnya dengan amplitud maksimum. 5 kali pada setiap arah.

Memanaskan kaki: putaran, penambahan dan penculikan kaki bolak-balik pada sendi pergelangan kaki - semuanya 10 kali. Latihan seterusnya memerlukan kerusi. Pegang pada punggungnya, ayunkan kaki anda, 8 kali dengan setiap anggota badan. Kemudian, dengan bersandar di bahagian belakang kerusi, angkat satu kaki dan lukiskan lingkaran khayalan dengan hujung kaki, tanpa menurunkannya ke lantai. Oleh itu, sendi pinggul berfungsi dengan baik. Bilangan pengulangan - 10 ayunan dan 10 putaran kaki kiri dan kanan.

Bahagian utama

Latihan terapeutik untuk spondylitis ankylosing dilakukan terutamanya dalam keadaan duduk atau berbaring untuk mengelakkan kelebihan tulang belakang. Agar kelas berlangsung dalam persekitaran yang selesa, anda perlu membuat persiapan terlebih dahulu dan mengosongkan ruang untuk latihan, memilih pakaian yang selesa. Pakaian seragam tidak boleh menghalang pergerakan atau sebaliknya, melepak dan mengganggu mereka.

Sekiranya boleh, disarankan untuk mendapatkan peralatan dinding dan sukan Sweden - dumbbells, fitball (bola gimnastik), gelang getah, alat pengembang atau tongkat khas. Semua alat ini akan membantu mempelbagaikan kompleks dan menyumbang kepada pengembangan kumpulan otot yang berbeza..

Sangat penting untuk melakukan latihan dengan betul, jadi fokus utama dalam latihan pertama harus pada teknik. Sebaiknya berlatih di depan cermin, memerhatikan dan mengawal setiap pergerakan.

Kami mengembangkan tulang belakang mengikut zon

Serviks

kedudukan permulaan (IP) - duduk di kerusi atau di atas karpet. Condongkan kepala anda ke kiri, kemudian ke bahu kanan, kemudian turunkan dagu ke hadapan dan lemparkan kepala anda ke belakang. Dengan santai

 1. lakukan 4-6 wakil;
 2. letakkan tangan anda di depan dada, telapak tangan bersama. Sentuh tangan dengan dagu, satu telinga dan yang lain. 6 hingga 8 kali;
 3. putar kepala anda ke bahu kiri terlebih dahulu, kemudian, dengan condong ke depan, bawa dagu ke bahagian atas bahu kanan. 5 kali pada setiap arah;
 4. lengan berada di hadapan dada dan dibengkokkan pada siku. Lukiskan garis dengan dagu dari siku kiri ke kanan dan belakang. 5 kali dalam satu arah dan 5 kali ke arah yang lain;
 5. letakkan tangan di pinggang, pusingkan kepala ke kanan dan lihat ke belakang, kemudian ubah sisi. Buat 5 pusingan ke setiap sisi.

Kawasan lumbosacral

 1. IP - berbaring di atas permaidani. Bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan lengan anda secara menyerong ke badan. Pusingkan kaki ke kanan, cuba meletakkan lutut bawah anda ke lantai tanpa mengangkat bilah bahu anda. Lakukan senaman 4 kali ke setiap arah;
 2. kaki diluruskan, tangan berada di sepanjang badan. Tarik lutut ke dada anda, menolong diri anda dengan tangan yang bertentangan, dan berlama-lama di titik paling atas. Tukar kaki dan lengan anda. Bilangan pengulangan adalah 4 di setiap sisi;
 3. IP - berbaring di perutnya, tangan berada di sepanjang badan. Angkat kepala dan badan atas, melihat ke depan, turun setelah 2-3 saat. 4 hingga 6 kali, mengikut kekuatan;
 4. IP - lengan yang sama, tetapi lurus terletak di belakang kepala. Pada masa yang sama, angkat lengan dan kaki lurus, tahan selama beberapa saat di kedudukan atas. Lari sebanyak 4 kali. Sekiranya regangan dan kekuatan memungkinkan, buat bakul dan bungkus tangan anda di kaki anda di bahagian atas;
 5. dari IP yang sama dengan lengan terentang di belakang kepala, angkat satu tangan dan bahagian atas badan, sambil bersandar di tangan yang lain. "Gantung" selama 2-3 saat dan kembali ke IP. Setelah melakukan 4 repetisi, bertukar tangan.

Melegakan tulang belakang

 • kucing: berdiri di atas keempat-empat, bulat ke belakang dan turunkan kepala ke bawah. Kemudian bengkok di dada. Bilangan pengulangan adalah 7. Dalam latihan yang dilakukan dari kedudukan permulaan ini, adalah penting bahawa tangan berada tepat di bawah bahu dan lutut di bawah sendi pinggul;
 • bersenam "anjing mengibaskan ekornya", IP - berdiri di atas keempat-empat. Serentak putar pelvis dan kepala ke satu arah, "lipat" di tali pinggang dan mengarahkan pandangan ke belakang. 4 kali pada setiap arah;
 • dari PI yang sama, bawa kaki ke sisi, tanpa melenturkannya di lutut. Setelah membuat 4 lif, ubah kaki anda. Di sini anda perlu memastikan bahawa pelvis tetap di tempatnya dan tidak bergerak ke arah yang bertentangan;
 • hulurkan tangan ke hadapan, cuba menurunkan dada ke lantai dan terus berlutut;
 • putar kaki tanpa membengkokkannya pada sendi lutut. 4 putaran setiap anggota badan;
 • serentak mengangkat lengan dan kaki yang berlawanan, meregangkannya, sebagai lanjutan badan - lengan maju, dan kaki kembali ke belakang. Penting agar anggota badan sesuai dengan batang tubuh. 4 repetisi setiap pasangan lengan-kaki.

Dada

Hanya ada tiga daripadanya: yang pertama adalah tendangan. Berbaring di sebelah kanan anda, angkat kaki kiri lurus ke atas. Lakukan 6 kali, kemudian gulung ke sebelah kiri dan selesaikan 6 ayunan dengan kaki kanan.

Latihan kedua adalah mengangkat kedua kaki dan badan atas secara serentak dari posisi berbaring di sisi anda. Teknik yang betul adalah seperti berikut: di posisi permulaan, anda perlu berbohong sehingga batang tubuh dan kaki berada dalam satu garis lurus, dan lengan yang diluruskan bawah berada di bawah kepala. Naik dilakukan sebanyak 6 kali di setiap sisi.

Latihan ketiga - dari PI "teknikal" yang sama, serentak menarik satu tangan ke hadapan dan kaki yang berlawanan ke belakang. Lakukan 6 kali di satu sisi dan jumlah yang sama di sisi lain.

Regangan

Ramai pesakit berminat sama ada kemungkinan melakukan peregangan dengan spondylitis ankylosing. Jawapannya adalah ya, kerana peregangan membantu mengembangkan fleksibiliti, yang merupakan salah satu tujuan utama dalam rawatan spondylitis ankylosing..

Peregangan otot dan ligamen bermanfaat bagi semua pesakit, tanpa mengira jantina. Latihan fleksibiliti harus dilakukan oleh lelaki dan wanita, walaupun pada lelaki ankylosing spondylitis berlaku 7 kali lebih kerap dan lebih teruk.

Terapi senaman disyorkan untuk wanita dengan penekanan pada penguatan kawasan lumbosacral, kerana punggung atas agak jarang terjejas. Sekiranya ini masih berlaku, maka latihan dari latihan pernafasan akan ditambah.

Beban isometrik dengan kekakuan yang teruk

Latihan isometrik disebut latihan di mana panjang otot kerja tidak berubah, dan sendi tetap tidak bergerak. Mereka ditunjukkan untuk memburukkan lagi penyakit, ketika rasa kaku yang teruk dan / atau sakit di punggung dirasakan. Masa ketegangan satu atau sekumpulan otot harus sekurang-kurangnya 5 saat, jumlah yang sama diberikan untuk berehat.

Latihan tangan:

 • berbaring di punggung dengan tangan anda di sepanjang badan, tekan kedua telapak tangan anda ke lantai dengan usaha yang maksimum. Kemudian berehat dan ulangi latihan 10 kali atau lebih, mengikut kekuatan anda;
 • bengkokkan kaki anda di lutut dan bayangkan bahawa terdapat beban berat di tangan anda. Kencangkan otot anda, seolah-olah cuba mengatasi daya tahan beban ini, tetapi tanpa mengangkat tangan dari permukaan tempat tidur. Bilangan pengulangan adalah 10;
 • mengepalkan tangan anda ke penumbuk dan cuba melebarkan tangan anda ke sisi, menghadirkan halangan dalam bentuk dinding. Mengencangkan dan meregangkan anggota badan 10 kali.

Latihan untuk kaki:

 • tarik stoking kaki ke arah anda dan berlama-lama dalam kedudukan ini, kemudian berehat. 8 kali;
 • tarik jari kaki ke atas diri sendiri, cubalah melebarkan kaki ke sisi, tetapi tetap tidak bergerak. Lakukan ini 8 kali, bergantian antara ketegangan dan kelonggaran;
 • bersenam mengikut urutan terbalik: dengan jari kaki ditarik ke atas diri sendiri, cuba gerakkan kaki anda 8 kali;
 • bengkokkan kaki anda pada sendi lutut dan cuba melebarkannya, membayangkan halangan dalam bentuk dinding. Selepas 8 pengulangan, ratakan sedikit lutut dan berusaha untuk menyatukannya, juga melakukan 8 kali.

Yang paling penting

Latihan terapeutik memberikan kesan tertunda yang muncul hanya selepas 2-3 bulan latihan biasa. Pada mulanya, disarankan untuk menjalankan terapi senaman di bawah pengawasan instruktur, setelah menguasai teknik yang betul, anda dapat terus melakukan latihan di rumah.

Satu set latihan untuk ankylosing spondylitis adalah gimnastik terapeutik yang dapat difahami

Ankylosing spondylitis adalah penyakit kronik sistemik yang melibatkan proses keradangan pada sendi, terutamanya vertebrata. Sekiranya terapi tidak dilakukan tepat pada waktunya, akibat negatif mungkin terjadi dalam bentuk gabungan sendi dan kelumpuhan mereka di masa depan. Penyakit ini berkembang dengan cepat, dan jika anda tidak mengatasinya tepat pada waktunya, kehilangan sebahagian dan keseluruhan ligamen dan sendi mungkin berlaku. Sekiranya tidak ada terapi, terdapat risiko kecacatan. Langkah penting dalam rawatan adalah latihan untuk ankylosing spondylitis. Pertimbangkan apa itu.

Gejala penyakit

Gejala utama penyakit ini adalah sakit pada alat artikular. Pada waktu pagi terdapat kekejangan, sakit di tulang belakang. Kesejahteraan anda dapat meningkat dengan aktiviti. Walaupun penyakit ini menyerang tulang belakang, rasa sakit dapat terjadi di seluruh kawasan belakang. Sebabnya adalah bahawa akar sensitif saraf tunjang keluar dari ruang tulang belakang. Memandangkan ini, seluruh anggota badan, bahagian atas dan bawah anggota badan dihidupkan. Kerana rasa sakit itu dapat merebak ke seluruh badan.

Gimnastik untuk ankylosing spondylitis: faedah

Kegiatan fizikal pada sendi adalah langkah yang diperlukan dalam rawatan yang kompleks dan lengkap, oleh itu, jika diresepkan, ia mesti dilakukan sesuai dengan semua cadangan pakar. Latihan membantu menghilangkan sebahagian besar masalah yang menjadi ciri diagnosis ini:

 • Menghilangkan kehilangan pergerakan pada sendi dan tulang belakang, mencegah patologi daripada berkembang.
 • Menguatkan korset dan postur otot.
 • Menormalkan kekuatan otot, meningkatkan nada, membantu menghilangkan rasa kekakuan.
 • Membantu meningkatkan mobiliti dada dan diafragma.
 • Menggalakkan keseimbangan dan menormalkan koordinasi.
 • Meningkatkan fungsi sistem pencernaan, kardiovaskular, dan pernafasan.

Harus diingat bahawa gimnastik perubatan dalam ankylosing spondylitis mempunyai sejumlah ciri. Latihan dipilih secara khusus sehingga bertujuan menghilangkan akibat penyakit ini. Mereka melakukan fungsi berikut:

 • Membantu mengatasi kekakuan yang meningkat dengan memerangi proses pengoksidaan yang berlaku pada sendi dan tulang belakang.
 • Menghilangkan insomnia, yang khas untuk pesakit dengan diagnosis ini.
 • Mereka meningkatkan perjalanan dada: setelah beberapa sesi, pesakit menyedari bahawa menjadi lebih mudah bagi mereka untuk bernafas, sesak nafas hilang.
 • Memperbaiki postur - dengan senaman yang kerap, bahagian belakang akan menjadi lebih lurus dan lebih lancar.
 • Menghilangkan masalah dengan lordosis lumbal dan serviks.

Terapi fizikal untuk ankylosing spondylitis selalu dipilih secara individu. Doktor yang hadir dan pengajar profesional bertanggungjawab untuk ini. Semasa melakukan semua latihan, anda mesti mematuhi cadangan berikut:

 • Bersenam di permaidani yang lembut dan selesa.
 • Langkau latihan jika menyakitkan anda.
 • Adalah disyorkan untuk bernafas melalui hidung. Sekiranya sukar bagi anda, kurangkan beban..
 • Pergerakan harus lancar dan diukur.
 • Sebaiknya mulakan dengan beban kecil dan tingkatkannya sedikit demi sedikit..

Pendidikan jasmani biasanya merangkumi latihan pergerakan mata yang meningkatkan peredaran mikro aliran darah. Latihan juga bertujuan untuk meningkatkan pergerakan di leher..

Kelas harus dilengkapi dengan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor. Dalam beberapa kes, ubat tradisional ditunjukkan..

Satu set latihan untuk ankylosing spondylitis

Inilah salah satu kompleks yang boleh digunakan untuk penyakit ini.

Semasa berbaring di punggung, anda boleh melakukan latihan berikut:

 • Luruskan kaki anda, luruskan lengan anda selari dengan badan. Tarik kaus kaki anda ke arah anda, tutup penumbuk anda semasa anda menghirup perlahan. Luruskan tangan anda dengan jari anda, gerakkan jari kaki dan hembuskan. Lakukan sekurang-kurangnya lapan pengulangan.
 • Letakkan kaki selebar bahu, putar kaki dengan tangan ke sisi, tarik nafas. Luruskan tangan anda dengan jari anda, gerakkan kaus kaki anda, hembuskan nafas. Lakukan sekurang-kurangnya lapan pengulangan.
 • Letakkan kaki selebar bahu, putar kaki dengan tangan ke sisi, tarik nafas. Balut lengan anda di dada, angkat sedikit kepala anda. Pusingkan kaki ke arah satu sama lain, tarik nafas. Kemudian kembali ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Ulangi enam kali.

Dalam kedudukan rawan:

 • Letakkan tangan anda di bahu anda dan sentuh tikar dengan dahi anda. Luruskan lengan anda dan dapatkan sokongan yang berlutut, tarik nafas. Duduk di tumit anda dan tarik lengan anda ke atas dan ke depan, meregangkan tulang belakang anda, menarik nafas. Kembali ke kedudukan permulaan dan hembuskan. Ulangi sekurang-kurangnya enam kali.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda, sentuh permaidani dengan dahi anda. Angkat bahagian atas badan anda, bersandar pada siku lurus. Kemudian putar kepala ke kiri dan belakang. Melihat kaki anda, tarik nafas. Ambil kedudukan permulaan dan hembuskan. Ulangi perkara yang sama untuk sebelah kanan. Buat empat giliran.

Latihan Duduk Kerusi:

 • Ambil tongkat gimnastik dan pegang secara mendatar di belakang garis bilah bahu anda. Angkat ke atas sambil meregangkan tulang belakang. Ikuti tongkat dengan mata anda, tarik nafas. Kembali ke kedudukan permulaan dan hembuskan. Tekan tongkat dengan kuat pada bilah bahu anda, kemudian luruskan punggung anda. Angkat mata dan tarik nafas. Semasa anda menghembuskan nafas, kembali ke posisi awal. Ulangi sekurang-kurangnya enam kali.
 • Letakkan tongkat di depan anda secara menegak dan tekan ke bawah dengan kaki anda, dan di atas dengan telapak tangan anda. Kemudian gerakkan tongkat dengan hujung atas ke arah anda, sambil menjaga punggung anda lurus. Regangkan kepala ke atas. Kemudian bawa bahagian atas tongkat ke depan dan bengkokkan semasa anda menghembuskan nafas. Kepala mesti diturunkan, dan tulang belakang mesti diregangkan. Kembali ke kedudukan permulaan, menyedut. Lakukan enam repetisi.

Berdiri tegak:

 • Letakkan kaki anda selebar bahu, tangan di tali pinggang anda. Tarik tangan kiri lurus ke belakang, dan pusingkan badan ke kiri. Ikuti tangan dengan mata anda dan tarik nafas. Semasa anda menghembuskan nafas, kembali ke posisi awal. Ulangi perkara yang sama untuk lengan yang lain, lakukan sekurang-kurangnya empat pengulangan..
 • Ayunkan lengan lurus ke depan dan ke belakang, pada masa yang sama angkat lutut tinggi dan berjalan.

Sebagai tambahan kepada latihan ini, dengan spondylitis ankylosing, berguna untuk mengembang perlahan belon sambil berdiri atau duduk, menggenggam tangan anda dan menariknya, atau mengepalkan belakang anda di bawah pinggang dan tarik ke sisi.

Selang 1 minit antara latihan untuk membantu memulihkan pernafasan dan merehatkan otot. Pada akhir pelajaran, disarankan untuk mengurut kawasan leher di belakang dengan menggunakan roller massager atau tuala hangat. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan, sesak nafas, sakit, lemah, berjumpa dengan doktor atau pengajar anda untuk mendapatkan nasihat.

Kontraindikasi untuk bersenam

Gimnastik dengan spondylitis ankylosing pada lelaki dan wanita mempunyai kontraindikasi yang sama. Keadaan berikut menonjol:

 • jika keadaan umum teruk;
 • pemburukan penyakit kronik tertentu;
 • kesakitan teruk;
 • peningkatan suhu badan;
 • malaise umum, selsema, mabuk;
 • berdarah;
 • sekiranya rawatan barah secara konservatif dijalankan.
 • darah tinggi;
 • ulser peptik, gastritis;
 • miokarditis kronik dan kardiosklerosis;
 • berat badan berlebihan;
 • bronkitis, emfisema paru.

Kontraindikasi relatif adalah relatif sebelum eksaserbasi. Jika tidak, mereka tergolong dalam kategori mutlak.

Dengan kontraindikasi relatif, aktiviti harus sangat sederhana, dengan bilangan pengulangan minimum. Sekiranya terdapat rasa sakit pada penyetempatan atau tanda-tanda akut penyakit yang disenaraikan, hentikan segera..

Gimnastik yang betul di bawah Bekhterev membantu mengembalikan kebebasan bergerak. Penting untuk melakukannya secara teratur, sesuai dengan semua teknik, dan kemudian pergerakan sendi akan bertambah baik. Tetapi ingat bahawa semua tindakan mesti disetujui oleh pakar..

Penyakit Bechterew: 8 latihan berguna

Pemilihan latihan untuk setiap pesakit dengan spondylitis ankylosing dilakukan secara ketat secara individu, dalam artikel kami membentangkan beberapa latihan untuk tujuan berkenalan.

Ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis) adalah keradangan pada sendi intervertebral, yang menyebabkan perpaduan mereka (ankylosis). Akibatnya, tulang belakang kelihatan dalam keadaan keras, yang menghalangnya bergerak. Pada lelaki, penyakit ini dijumpai lebih kurang 9 kali lebih kerap daripada pada wanita. Keberkesanan rawatan spondylitis ankylosing secara langsung bergantung pada masa diagnosis: lebih awal ia dibuat, semakin mudah untuk mengatasi penyakit ini. Inilah sebabnya mengapa pengesanan awal gejala penyakit sangat penting..

Gejala utama spondylitis ankylosing termasuk:

 • • kekakuan, sakit di kawasan sacroiliac, kadang-kadang memancar ke punggung atau bahagian bawah kaki, peningkatan kesakitan pada separuh kedua malam;
 • • berterusan, tidak menghilangkan rasa sakit di tumit (pada orang muda);
 • • sakit dan kekejangan pada tulang belakang toraks;
 • • peningkatan ESR dalam ujian darah hingga 30-40 mm per jam dan ke atas.

Sekiranya gejala ini berterusan selama 3 bulan atau lebih, anda harus mendapatkan nasihat pakar rheumatologi. Sekiranya spondylitis ankylosing tidak dirawat dan tidak kerap melakukan latihan fisioterapi, maka disebabkan oleh fiksasi sendi, pesakit akan terbaring di tempat tidur. Rawatan harus menyeluruh, cukup lama dan terdiri daripada beberapa peringkat (hospital, sanatorium, rawatan pesakit luar). Program rawatan disusun oleh pakar rheumatologi. Untuk mengelakkan kekakuan yang semakin meningkat, sangat mustahak untuk melakukan kompleks gimnastik pemulihan (30 minit, 2 kali sehari). Ia didominasi oleh latihan menarik tulang belakang yang perlahan; doktor memilihnya secara individu untuk setiap pesakit. Anda perlu tidur di tilam keras tanpa bantal.

Latihan untuk rawatan spondylitis ankylosing

Oleh kerana apa-apa latihan dalam latihan fisioterapi bermula dengan latihan pernafasan, dan dengan ankylosing spondyloarthrosis, mereka sangat penting, pertama kita akan mempertimbangkan teknik pernafasan dalam atau penuh.

Pertama, anda perlu mengambil kedudukan yang selesa dan santai di punggung. Letakkan satu tangan di dada tepat di bawah tulang selangka, dan yang lain di perut.

Penyedutan harus perlahan, sementara pertama bahagian atas mengambil bahagian dalamnya (tangan yang berbaring di dada harus merasakan pergerakan dada), kemudian udara harus memenuhi bahagian tengah (di mana tulang rusuk), dan pada akhir penyedutan, perut harus mengembang, menarik maksimum jumlah udara di bahagian bawah paru-paru, - menyedut dengan diafragma.

Menghembuskan nafas selepas jeda pendek juga harus perlahan..

Sekarang semuanya berlaku dalam urutan terbalik: pertama, bahagian bawah paru-paru dilepaskan (perut ditarik masuk), kemudian udara keluar dari bahagian tengah, dan pada akhirnya semua daya yang tersisa harus digunakan untuk menghembus nafas dari lobus atas..

Ini adalah kitaran pernafasan yang lengkap. Anda perlu melakukannya berkali-kali untuk mendapatkannya tepat pada akhirnya. Maka anda harus berehat, bernafas dengan cara biasa..

Mungkin lebih mudah menguasai pernafasan perut atau diafragma terlebih dahulu. Kedudukan yang paling mudah untuk mengawal diri adalah berbaring di punggung dengan lutut sedikit bengkok dan satu atau kedua-dua tangan di perut anda. Hanya diafragma yang terlibat dalam menghirup dan menghembus nafas, iaitu ketika menghirup, perut mesti mengembung, dan ketika menghembus nafas, ia mesti dimasukkan. Lengan masing-masing harus naik dan turun dengan otot perut.

Pernafasan penuh dapat dilakukan semasa duduk, berdiri atau berbaring, mana yang lebih senang pada masa ini. Anda perlu menghirup dan menghembuskan nafas dengan lancar, mengelakkan tersentak dan tidak membawa diri ke lemas. Nafas dilakukan melalui hidung dan menghembus nafas melalui mulut. Secara beransur-ansur, anda perlu belajar bagaimana menghembuskan nafas dengan lebih perlahan daripada menghirup, semakin lama semakin baik. Jeda antara menghembus nafas dan penyedutan seterusnya pertama adalah 2-3 saat, kemudian mereka juga dapat diperpanjang. Secara beransur-ansur, anda perlu meningkatkan jumlah kitaran pernafasan lengkap, menjadikannya pertama hingga 10, dan kemudian menjadi 50 kali.

Kelonggaran otot juga sangat penting. Doktor terapi senaman juga harus mengajar ini..

Dan, kerana pemilihan latihan untuk setiap pesakit dengan spondylitis ankylosing dilakukan secara ketat secara individu, di sini kami memaparkan beberapa latihan hanya untuk tujuan berkenalan.

Keutamaan diberikan kepada latihan peregangan yang dilakukan dengan perlahan, selancar mungkin, tanpa menyentak.

Latihan 1 (rajah 1). Kedudukan permulaan - berbaring di punggung (di atas tikar), bantal ortopedik di bawah kepala anda, lengan lurus terbentang, kaki sedikit lebih lebar daripada bahu. Menarik nafas. Pusingkan seluruh badan ke kanan, dengan jari tangan kiri mencapai tangan kanan, kaki terpaku - menghembus nafas. Kembali ke kedudukan permulaan - menyedut. Ulangi dengan cara lain. Lakukan senaman 4-6 kali pada setiap arah.

Latihan 2 (rajah 2). Memulakan kedudukan - berbaring di punggung (di atas tikar), bantal ortopedik di bawah kepala, lengan lurus terletak di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut, kaki bersandar di lantai. Tarik nafas - rentangkan tangan anda ke sisi. Menghembuskan nafas - angkat kaki yang bengkok di lutut, angkat tangan anda dan tekan lutut ke dada. Lakukan senaman pada kaki yang lain. Ulangi 4-6 kali untuk setiap kaki.

Latihan 3 (rajah 3). Posisi permulaan - berbaring di punggung (di atas tikar), di bawah kepala anda terdapat bantal ortopedik, lengan lurus terbentang di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut, kaki terletak di lantai, jarak di antara mereka sedikit lebih lebar daripada bahu. Pernafasan percuma. Turunkan lutut kanan ke kaki kiri, sentuh dan biarkan dalam kedudukan ini selama 2-3 saat. Kemudian lancar dan perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi dengan kaki yang lain. Jumlah pengulangan adalah 6-8 kali.

Latihan 4 (rajah 4). Kedudukan permulaan - berbaring di sebelah kanan, bantal ortopedik di bawah kepala, tangan kanan berada di bawah pipi, sebelah kiri berada di sepanjang badan, kaki kanan dibengkokkan di lutut, sebelah kiri lurus. Tarik nafas - angkat tangan kiri ke atas, letakkan di belakang kepala anda dan tarik semua otot permukaan badan. Menghembuskan nafas - kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi latihan 4-6 kali, kemudian putar di sebelah kiri dan lakukan perkara yang sama.

Latihan 5 (rajah 5). Posisi permulaan terletak di sebelah kanan, bantal ortopedik di bawah kepala, tangan kanan berada di bawah pipi, sebelah kiri berada di sepanjang badan, kaki kanan dibengkokkan di lutut, sebelah kiri lurus. Nafas adalah sewenang-wenangnya. Angkat kaki kiri dan bawa ke hadapan, dan bawa tangan kiri ke belakang. Tukar kedudukan mereka dengan lancar dan perlahan 4-5 kali. Kemudian pusing ke kiri anda dan ulangi perkara yang sama.

Latihan 6 (rajah 6). Posisi permulaan - berdiri di atas keempat-empat dengan sokongan pada lengan lurus. Tarik nafas - angkat perlahan kaki kanan dan lengan kiri. Menghembuskan nafas - kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi pergerakan yang sama dengan kaki kiri dan lengan kanan. Jumlah pengulangan adalah 6-7.

Latihan 7 (rajah 7). Kedudukan permulaan - berbaring di perut, lengan dibengkokkan di siku, tangan di bawah dagu, kaki bersama-sama. Nafas adalah sewenang-wenangnya. Bengkokkan lutut kiri anda pada sudut maksimum, kemudian kembali ke kedudukan semula. Ulangi perkara yang sama dengan kaki kanan anda. Jumlah pengulangan adalah 6-8.

Latihan 8. Kedudukan permulaan - berbaring di perut anda, lengan dibengkokkan pada siku, tangan di bawah dagu, kaki bersama-sama. Nafas adalah sewenang-wenangnya. Angkat kaki kiri di atas lantai pada sudut sekitar 30-40 °, kemudian turunkan (rajah 8). Ulangi dengan kaki kanan. Jumlah pengulangan adalah 6-8. diterbitkan oleh econet.ru.

Dari buku "Kehidupan tanpa sakit belakang. Rawatan scoliosis, osteoporosis, osteochondrosis, hernia intervertebral tanpa pembedahan", Valentin Grigoriev

Bahan-bahan tersebut hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Ingat, ubat-ubatan sendiri mengancam nyawa, pastikan anda berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat.

P.S. Dan ingat, hanya dengan mengubah kesedaran anda - bersama-sama kita mengubah dunia! © econet

Adakah anda menyukai artikel itu? Tulis pendapat anda dalam komen.
Langgan FB kami:

Terapi senaman untuk lelaki dan wanita dengan ankylosing spondylitis

Perjuangan melawan spondylitis ankylosing memerlukan kekuatan mental dan fizikal yang besar bagi doktor dan pesakit. Kesakitan, kesukaran melakukan pergerakan asas, dan kemurungan memperburuk keadaan setiap minit. Sebelumnya, ketika rahsia terapi penyakit ini tidak diketahui, kedua-dua pesakit itu sendiri dan saudara mereka menderita. Sekarang semuanya telah berubah.

Apa itu spondylitis ankylosing

Untuk pendekatan yang betul untuk menyelesaikan masalah, tentu saja, perlu mempelajari mekanisme pembentukannya. Penyakit Bechterew, yang secara saintifik disebut ankylosing sponditis, adalah penyakit kronik yang menampakkan dirinya dalam proses keradangan yang mempengaruhi sendi dan ruang tulang belakang, secara beransur-ansur berubah menjadi peleburan tisu tulang yang membentuk ankylosis. Hasilnya adalah kehilangan pergerakan yang lancar.

Bukan sahaja tulang belakang terjejas, tetapi juga sendi lain. Tidak seperti penyakit lain, prosesnya sama sekali tidak merosakkannya. Semua ini berlaku dengan latar belakang kekurangan injap arteri jantung, miokarditis, aortitis, iritis (proses keradangan di iris mata), serta amiloidosis (kerana gangguan metabolik akibat nefrosis ginjal disebut amiloid).

Adalah perlu untuk merawat sponditis ankylosing dengan bantuan sejumlah ubat tradisional, serta penggunaan sejumlah prosedur fisioterapeutik. Ini termasuk mandi terapeutik, urutan khas, rawatan di kawasan spa, prosedur menggunakan lumpur terapi, fonoforesis hidrokortison. Dalam kes ini, elemen rawatan yang paling penting adalah latihan fisioterapi..

Anda perlu memantau keadaan anda, dan juga mengikuti sejumlah peraturan:

 1. Latihan di mana rasa sakit yang tajam harus dikeluarkan dari senarai yang digunakan. Pilihan lain adalah mengurangkan jarak gerakan ketika melakukan latihan seperti itu. Anda dapat mengurangkan beban, menjadikannya sakit.
 2. Agar sendi berfungsi dengan baik, anda perlu membuang latihan larian, lompat jauh dan tinggi, dan jongkok dengan barbel dari rejim anda..
 3. Jangan membebankan badan dengan segera. Biarkan badan anda memasuki mod baru dengan lancar. Bersenam secara teratur dan kemudian secara beransur-ansur meningkatkan tekanan pada sendi anda.
 4. Awasi pernafasan anda. Tarik udara secara eksklusif melalui hidung. Sekiranya anda mula menelannya dengan mulut, ternyata badan anda menerima beban di atas tahap yang diperlukan. Pada saat seperti itu, anda perlu berehat sekurang-kurangnya dalam waktu yang singkat atau latihan yang bertujuan untuk merehatkan semua otot..
 5. Bergerak dengan sangat pantas dan melakukan pergerakan secara tiba-tiba adalah kontraindikasi untuk anda. Ingatlah apa yang ditentukan oleh badan anda: setiap pergerakan harus dipenuhi dengan kelancaran, kelambatan, seolah-olah anda telah terjun ke dasar takungan.
 6. Anda tidak boleh memberi tekanan kepada badan dalam tempoh yang dicirikan oleh keadaan pesakit yang teruk.
 7. Sekiranya anda mengalami kesakitan atau komplikasi lain semasa terapi senaman di rumah, anda mesti berjumpa pakar di bahagian fisioterapi hospital anda.
 8. Sekiranya badan pesakit dibebani dengan penyakit yang ada, maka perlu berehat sebentar. Penyakit ini adalah kes yang sangat teruk, di mana gangguan dalam rejim latihan mungkin berlaku..
 9. Sekiranya suhu badan meningkat dengan ketara, maka latihan boleh menyebabkan komplikasi patologi. Hadkan beban kerja anda hari ini. Jangan bersenam.
 10. Berhenti bersenam jika aktiviti fizikal boleh menyebabkan pendarahan terbuka.
 11. Berhenti bersenam dalam jangka masa yang habis dari terapi atau pembedahan kanser.

Tugas diselesaikan dengan latihan fisioterapi

Latihan untuk spondylitis ankylosing bukanlah ubat mujarab, tetapi mereka dapat membantu dalam beberapa masalah. Kompleks yang direka khas menyelesaikan masalah berikut:

 • Pemeliharaan kemungkinan pergerakan di kawasan vertebra, sendi anggota badan dan kepala;
 • Menguatkan otot di tulang belakang dan membentuk postur, mewujudkan korset semula jadi yang kuat;
 • Memperbaiki keadaan otot, mengencangkan dan menguatkan kekuatannya;
 • Peningkatan jumlah udara yang dihirup dan dihembuskan kerana latihan otot-otot diafragma dan dada;
 • Latihan imbangan;
 • Meningkatkan koordinasi pergerakan pesakit;
 • Rangsangan saluran pencernaan, sistem peredaran darah dan organ pernafasan;
 • Meningkatkan kesihatan mental dan peningkatan mood.

Mod memandu

Sekiranya pesakit didiagnosis menderita ankylosing spondylitis, untuk kebaikan ego, perlu mematuhi cara pergerakan tertentu. Pendekatan seperti ini untuk masalah ini sangat penting bagi pesakit. Hanya senaman yang teratur yang dapat membantu pesakit menjaga pergerakan dan kebebasan bergerak..

Menolak bantuan fisiologi seperti itu, pesakit dijamin kehilangan kemampuan untuk bergerak, serta melakukan pergerakan secara umum tanpa rasa sakit. Kesakitan dan penderitaan akan menjadi pendamping berterusan baginya.

Biasanya doktor menetapkan dua kompleks gimnastik untuk pesakit pada siang hari, masing-masing berlangsung sekitar 30 minit. Perlu mematuhi rejim ini, tanpa menghiraukan kehadiran kesakitan. Kali pertama diselia oleh ahli fisioterapi atau tenaga pengajar. Ini adalah perlu untuk melakukan pergerakan terapi senaman yang betul, yang akan digunakan secara bebas oleh pesakit dalam latihan harian..

Gimnastik dengan spondylitis ankylosing setiap hari merangkumi senaman pagi. Dua latihan lagi ditetapkan, yang mesti dilakukan dari 11 hingga 14 jam, atau dari 17 hingga 20, kerana pada masa inilah aktiviti fizikal akan mempengaruhi tubuh.

Setiap kompleks memberi tumpuan kepada pengembangan ciri-ciri tertentu badan, seperti kelenturan, kekuatan dan daya tahan. Dengan mengambil kira keunikan penyakit ini, kompleks fleksibiliti akan menjadi yang paling penting, oleh itu, latihan ini mesti digunakan setiap hari. Dua kompleks lain digunakan secara bergantian, iaitu setiap hari.

Untuk kesan maksimum (selain senaman harian), anda perlu mengunjungi gim tiga kali seminggu untuk melakukan latihan yang menyeluruh, dan juga melakukan senaman kecil lima minit beberapa kali sepanjang hari.

Bersenam pagi

Senaman pagi dengan spondylitis ankylosing adalah tahap yang sangat penting bagi setiap pesakit. Pada saat-saat inilah kerja dilakukan pada fleksibiliti dan koordinasi pergerakan badan yang terkena..

Setelah mengecas, seseorang mendapat perasaan bebas bergerak, ketiadaan kekakuan, yang menghalang pergerakan pada waktu pagi. Kompleks ini menjadikan badan bangun, menghirup udara dalam-dalam dan meregangkan badan sebelum tekanan pada hari yang akan datang.

Terdapat sejumlah peraturan khas yang mesti dipatuhi ketika melakukan latihan:

 • Tidak ada pergerakan yang tiba-tiba, pengecasan dalam keadaan badan ini harus menyelamatkan badan, dan tidak membebankannya;
 • Bagi setiap pesakit, rancangan latihan fizikal dan beban lain dikembangkan berdasarkan perkembangan penyakit;
 • Sekiranya kesan tidak menyenangkan dirasakan semasa latihan, mulailah bekerja dengan amplitud kecil, secara beransur-ansur mengembangkan ayunan anggota badan dan meningkatkan beban;
 • Sekiranya kesakitan berlaku yang berlangsung lama setelah tamat latihan, maka beban pada badan mesti dikurangkan;
 • Lakukan semuanya dengan lancar dan perlahan, mengelakkan melompat, tersentak dan irama yang berlebihan;
 • Walaupun dengan tahap memburukkan dan kekakuan yang teruk, anda perlu melakukan gimnastik, hanya berbaring di tempat tidur dan menggunakan latihan isometrik untuknya.

Perlu diingat bahawa gimnastik mesti dilakukan setiap hari. Waktu rehat maksimum pada alat motor tidak boleh lebih dari tiga minggu, tetapi kelonggaran seperti itu hanya boleh dilakukan sebagai langkah terakhir.

Latihan yang perlu dilakukan semasa duduk, urut sendiri

 • Gosokkan tangan bahagian atas kaki, telapak tangan, setiap jari secara berasingan dengan tangan anda sendiri, peruntukkan 10 hingga 15 saat untuk masing-masing. Jumlah masa yang sama harus dihabiskan dengan mengusap wajah dan seluruh bahagian kepala. Jumlah masa yang sama akan dihabiskan untuk menguli kulit telinga.
 • Gosokkan lengan bawah dengan gerakan bulat, buat 3-4 bulatan di setiap sisi. Dengan cara yang sama adalah perlu untuk melicinkan otot bahu dan dada..
 • Gosokkan punggung bawah selama 10-15 saat.
 • 20 saat, dengan pergerakan tangan yang luas, ratakan tekan perut dengan tapak tangan mengikut arah jam.
 • Gosokkan kaki secara bergilir-gilir dengan gerakan melingkar, menjaga arah dari bawah ke atas, bermula dengan kaki. Kami menyelesaikan latihan dengan tepukan ringan pada kaki, yang merangsang kerja ujung saraf..

Pemanasan untuk sendi dan jisim otot

Latihan ini dilakukan dalam posisi tegak, sementara kaki selebar bahu:

 1. Letakkan tangan anda dan berehat. Pusingkan kepala ke sisi masing-masing 10 kali.
 2. Perkembangan sendi bahu. Kami mengangkat bahu ke depan, kemudian kami membuat pergerakan yang sama ke belakang sehingga bilah bahu ditutup. Ulangi pergerakan 10 kali.
 3. Helikopter. Latihan yang membuat banyak kanak-kanak tertawa dalam pelajaran pendidikan jasmani. Rentangkan tangan anda ke sisi dan buat gerakan melingkar dengan tangan anda 10 kali dalam satu arah, kemudian dengan cara yang sama dengan yang lain. Selepas itu, pergerakan ini dipindahkan ke sendi siku, dan kemudian ke bahu.
 4. Letakkan tangan anda di tali pinggang anda. Putar bahagian atas badan anda ke kiri dan ke kanan, cuba melihat bahu anda sejauh mungkin. Adalah perlu untuk berpaling ke setiap sisi 10 kali.
 5. Tanpa mengubah kedudukan, teruskan latihan untuk mengembangkan sendi lutut. Angkat kaki anda, membongkok di lutut, secara bergiliran. Setiap kaki mesti diangkat 15 kali.
 6. Angkat sebelah kaki. Lakukan 15 gerakan putaran kaki ke satu arah, dan kemudian jumlah yang sama di arah yang lain. Tukar kaki dan ulangi latihan.

Peraturan gimnastik

Semasa melakukan latihan terapeutik untuk ankylosing spondylitis, beberapa peraturan mesti dipatuhi:

 • Hilangkan semua kemungkinan beban menegak pada tulang belakang, seperti latihan berlari, mengangkat beban, melompat, latihan menggunakan berat (barbel, berat dan dumbbells), serta penetapan lanjutan tulang belakang dalam satu kedudukan, misalnya, ketika bermain pingpong.
 • Sekiranya anda telah melakukan satu set latihan untuk pengembangan kekuatan, maka otot yang terlibat mesti dilonggarkan dengan latihan regangan..
 • Perlu bernafas hanya melalui hidung, jika pernafasan mula dilakukan melalui mulut, kemudian berehat sebentar.

Set latihan harian

Melakukan senaman kekuatan atau ketahanan harian memerlukan pendekatan yang tepat.

Perkara utama adalah persiapan latihan yang betul..

Persediaan untuk latihan

Sebelum memulakan latihan, anda perlu menyiapkan badan, memanaskan badan dan meregangkan otot. Keamatan latihan mestilah rendah. Sebilangan besar dilakukan ketika berdiri, kaki selebar bahu.

 1. Tangan dihulurkan di hadapan anda. Kepala condong ke bahu (kedua-duanya bergilir 10 kali). Pada pendekatan kedua, tangan mesti diangkat di atas kepala..
 2. Pendekatan serupa untuk bersenam. Di sini anda tidak perlu memiringkan kepala, tetapi putar, "bergolek" di atas bahu, pertama di satu, kemudian ke arah yang lain.
 1. Sambungkan bilah bahu, kemudian menyebarkannya, dan kemudian gerakkan bahu ke hadapan. 10 kali.
 2. Pergerakan bahu yang melingkar, pertama ke depan, kemudian ke belakang. Lakukan senaman 10 kali ke setiap arah.
 • Pegang tangan anda ke penumbuk, rentangkan tangan anda ke sisi dan buat 8 gerakan bulat dengan pergelangan tangan ke satu arah dan ke arah yang lain.
 • Putar berus ke kiri dan ke kanan 8 kali ke setiap arah, mematuhi langkah pantas.
 • Kembangkan sendi siku. Untuk melakukan ini, putar lengan bawah anda 8 kali ke setiap arah..
 • Tekan tangan ke bahu anda. Dengan tangan anda dibengkokkan pada sendi siku, putar bahu dalam bulatan sebanyak 8 kali pada setiap arah.

Bekerja di kawasan lumbar:

 • Dengan tangan anda di tali pinggang, putar bahagian atas badan anda. Pusing kiri dan kanan mesti diulang 8 kali berturut-turut.
 • Memanaskan badan dalam gerakan bulat. Pastikan kawasan pelvis tetap pegun semasa latihan. Lakukan pergerakan bulat dengan bahagian atas badan 8 kali dalam satu arah dan yang lain..

Mengencangkan anggota badan bawah:

 1. Latihan ini adalah pengganti untuk menjalankan badan yang sihat. Putaran pergelangan kaki dalam satu arah atau yang lain 8 kali. Anda perlu melakukan 10 pendekatan;
 2. Pergelangan kaki condong ke depan dan ke belakang mesti dilakukan dalam mod yang sama seperti latihan sebelumnya;
 3. Shin berayun lebar. Latihan ini harus diulang 8 kali;
 4. Naik kerusi. Berdiri di bahagian belakang. Letakkan tangan anda di atasnya. Angkat kaki anda ke sisi dan lukiskan 10 bulatan besar di udara di satu sisi dan kemudian di sisi lain. Ini akan membantu meregangkan sendi kawasan pinggul..

Di kompleks kekuatan dan berusaha bertahan

Senaman pagi dalam kebanyakan kes sangat serupa dengan pesakit yang berbeza. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira semua ciri badan, serta perkembangan penyakit semasa pengembangan latihan fisioterapi untuk ankylosing spondylitis.

Sepanjang hari, aktiviti fizikal mesti dibuat semula dalam tempoh selepas pemanasan kompleks.
Sebilangan besar latihan yang dilakukan semasa kompleks tertentu harus dilakukan dalam kedudukan mendatar. Ia membantu mengurangkan tekanan pada tulang belakang.

Sebelum mengerjakan salah satu kompleks di rumah, pilih tempat untuk latihan. Singkirkan dia dari perkara-perkara tidak perlu yang boleh mengganggu latihan anda. Perlu ada ruang yang cukup.

Tukar pakaian anda. Pakaian mestilah sangat selesa dan tidak menyekat pergerakan. Fabrik pakaian yang dipilih akan lebih sesuai untuk latihan jika ia semula jadi. Dalam pakaian sintetik, seseorang berpeluh lebih banyak, reaksi alahan yang tidak dijangka mungkin muncul.

Sekiranya anda berpeluang, beli bar dinding dan peralatan senaman. Anda boleh menggunakan tongkat gimnastik, bola dengan ukuran yang berbeza dan dumbbell kecil untuk berat badan ringan.