Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Diagnostik

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Punggung sihat menurut Norbekov - gimnastik untuk tulang belakang

Ahli akademik Norbekov terkenal di seluruh dunia kerana sistem peningkatan kesihatannya. Perhatian khusus harus diberikan kepada gimnastiknya untuk tulang belakang. Norbekov adalah salah satu yang pertama yang merawat penyakit ini dari dalam, dan bukan hanya gejala luarannya, yang mencapai tahap yang sangat mendalam. Penyakit seperti osteochondrosis, hernia dan patologi tulang belakang yang lain bukan sahaja merupakan akibat proses tertentu dalam tisu tulang, tetapi juga kerosakan fungsi tubuh secara keseluruhan. Metabolisme dan tahap hormon berubah, tekanan atau kemurungan adalah mungkin - semua ini memberi kesan negatif. Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang membantu menghilangkan banyak faktor ini, menyumbang kepada kesihatan seseorang dan membolehkannya mencari keharmonian dalaman.

Gimnastik menurut Norbekov untuk tulang belakang

Norbekov sendiri, yang menggambarkan sistemnya, mengatakan bahawa hanya 1% kejayaan adalah latihan, dan 99% sisanya adalah infusi positif dan psikologi hipnosis diri. Yang terakhir membantu mewujudkan suasana hati yang baik. Anda perlu secara mental membayangkan sendiri keadaan penderitaan yang menyenangkan, yang merupakan hasil gimnastik, dan lakukan setiap senaman dengan sensasi yang selesa ini.

Semasa melakukan pergerakan, anda perlu mengembangkan mental anda secara positif sifat-sifat positif, termasuk yang berikut:

 • keupayaan untuk mengawal badan dan mood anda sepenuhnya;
 • ketenangan dan tekad;
 • keyakinan diri dan sifat-sifat lain yang, menurut orang itu sendiri, dia kekurangan.

Menggambarkan senam untuk tulang belakang, Norbekov menganggap yang terakhir ini adalah semacam pintu atau ambang pintu masuk ke mana kita memasuki sistem untuk menyembuhkan seluruh organisma. Oleh itu, jangan terkejut bahawa beberapa latihan dalam sistem menyerupai titik-titik akupunktur yang mengurut: di telinga, dagu, paranasal.

Norbekov menegaskan bahawa mungkin untuk mengembalikan mobiliti tulang belakang pada usia berapa pun. Dia mengesyorkan untuk memperhatikan bagaimana anak-anak bergerak, dan membandingkannya dengan gaya hidup kita yang tidak aktif, terutamanya jika, kerana kemalasan, anda lebih suka menghabiskan masa lapang dengan tidak bergerak, tetapi berbaring di sofa..

Gimnastik merangkumi tiga bahagian yang saling berkaitan:

 • Gimnastik bersama yang bertujuan untuk melatih tulang belakang.
 • Melancarkan saluran darah dan sistem saraf.
 • Latihan semangat dan keyakinan diri.

Gimnastik melibatkan fokus maksimum pada sendi, pergerakan selebihnya dianggap sebagai pembantu. Pada dasarnya, latihan adalah beberapa pergerakan regangan berurutan..

Petunjuk dan kontraindikasi

Gimnastik Norbekov membantu melancarkan pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Keadaan seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral sering berkait rapat dengan latar belakang emosi dan merupakan akibat daripada kemurungan dan tekanan yang berpanjangan. Mereka dirawat melalui latihan sederhana dan perubahan sikap terhadap diri sendiri..

Harap maklum bahawa sistem ini tidak ditunjukkan kepada semua orang. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda sudah mempunyai penyakit. Sensasi menyakitkan tidak dibenarkan - jika anda merasakannya, berhenti bersenam. Kontraindikasi untuk bersenam adalah kehamilan, tempoh selepas operasi, peningkatan penyakit dan penyakit kronik, strok, serangan jantung, gangguan mental.

Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov

Mari kita pertimbangkan latihan apa yang termasuk gimnastik untuk tulang belakang menurut Norbekov. Juga, jangan lupa bahawa mood baik anda memainkan peranan penting. Betulkan postur dan senyuman anda, hirup tenaga ke badan anda dan mulailah bersenam.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

 • Adalah perlu untuk memberi tumpuan khusus pada tulang belakang serviks. Dagu harus meluncur ke bawah tulang rusuk tanpa ketegangan. Anda perlu bergantian antara relaksasi dan ketegangan ringan. Dengan setiap ketegangan baru, teruskan latihan, meningkatkan usaha. Gelombang keyakinan diri harus kekal di dalam badan.
 • Berdiri tegak, tarik kepala sedikit ke belakang. Regangkan dagu ke atas, bersantai dan tegang secara bergantian.
 • Luruskan kepala anda, condongkan ke kanan. Cuba sentuh bahu anda dengan telinga anda. Tetap bahu anda. Kemudian ubah kedudukan, menyentuh telinga kiri ke bahu kiri.
 • Luruskan kepala anda, putar ke sisi sehingga dagu naik. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Luruskan kepala anda dan condongkan ke bawah. Dalam kedudukan ini, putar dagu anda ke satu arah, dan kemudian ke arah lain..
 • Condongkan kepala ke belakang sedikit, condongkan dagu ke sisi, kemudian ubah arah.
 • Sejajarkan kepala anda dan lihat di hadapan anda. Memusingkan leher. Perhatikan mata anda perlahan-lahan ke kanan dan ikuti leher anda. Tukar arah.
 • Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks berakhir dengan gulungan kepala yang perlahan dan bebas, yang mesti diulang beberapa kali di setiap sisi.

Latihan untuk tulang belakang toraks

 • Genggam tangan anda dengan "kunci" di hadapan anda. Tekan dagu ke dada, arahkan sendi bahu ke arah. Jaga punggung lurus, betulkan punggung bawah. Tidak perlu menahan nafas.
 • Latihan serupa, tetapi tangan terkunci di belakang. Tarik sendi bahu anda ke belakang tanpa mengangkat bahu dan cuba menyatukan bilah bahu anda. Dalam kedudukan ini, berusaha ke atas dengan sternum anda..
 • Angkat satu bahu ke atas, turunkan yang lain ke bawah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Turunkan lengan anda, rentangkan ke lantai, turunkan bahu anda. Tarik pelvis ke depan, teruskan tulang belakang lurus. Kunci kedudukan ini. Angkat bahu setinggi mungkin, rentangkan mahkota anda ke siling.
 • Putar sendi bahu ke hadapan kemudian ke belakang.
 • Sebarkan kaki anda, kaki harus dilekatkan ke lantai. Sebarkan siku anda ke sisi, letakkan tangan anda di bahu anda, lihat di hadapan anda. Pusingkan mata terlebih dahulu, kemudian kepala, kemudian bahu dan dada. Pinggul dan perut tidak boleh bergerak. Belok ke titik yang melampau dan cuba untuk membelok lebih jauh. Lakukan senaman yang sama ke arah yang berbeza..
 • Latihan ini berfungsi meregangkan tulang belakang dari leher hingga punggung bawah. Lakukan pose seolah-olah anda memegang sesuatu yang besar dengan tangan anda. Condongkan kepala ke bawah dan ketegangan. Kemudian tarik tangan anda ke belakang, angkat mahkota ke atas dan sedikit ke belakang, meregangkan sternum anda ke atas.
 • Luruskan, bengkokkan lengan di belakang kepala, sambil mengarahkan siku anda ke siling, arahkan pandangan anda ke belakang siku. Regangkan dan tukar lengan.
 • Lakukan pergerakan bulat perlahan dengan bahu anda, cuba memaksimumkan amplitud. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua. Semasa melakukan senaman, anda harus merasakan gelombang ke seluruh tulang belakang..
 • Letakkan penumbuk anda di kawasan buah pinggang. Dekatkan siku anda sedekat mungkin dengan gerakan kenyal, sambil melengkung tulang belakang ke hadapan.
 • Bawa tulang ekor ke hadapan. Betulkan kedudukan di punggung bawah dan bengkokkan tulang belakang ke sisi lain.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda, rentangkan kaki anda, kaki tidak boleh bergerak. Lihat ke samping, kemudian pusingkan kepala dan bahu anda, dada, perut. Perkara yang sama berlaku ke arah yang bertentangan. Dalam kes ini, pelvis tidak boleh bergerak..

Sekarang mari kita mempertimbangkan latihan Norbekov untuk tulang belakang lumbar.

 • Rentangkan kaki anda sedikit dan bengkokkan separuh. Pelvis harus melihat ke hadapan. Betulkan batang badan. Dengan coccyx anda, rentangkan ke atas dengan pergerakan kenyal.
 • Bengkokkan tulang belakang lumbar anda. Pastikan punggung anda lurus. Dengan tulang ekor anda, meregangkan ke bahagian belakang kepala anda.
 • Bengkokkan tulang belakang anda di busur. Beban mesti diedarkan ke seluruh tulang belakang..
 • Condongkan badan ke hadapan, bengkokkan lutut sedikit. Dengan tulang ekor, peregangan ke bahagian belakang kepala dengan pergerakan kenyal, membongkok di punggung bawah.
 • Bengkokkan punggung bawah, condong ke belakang dengan ringan. Tulang ekor harus sampai ke bahagian belakang kepala.
 • Lakukan pergerakan bulat ke arah satu dan yang lain. Ingat emosi positif.
 • Gerakkan pinggul ke kanan dan sedikit ke belakang. Lakukan pergerakan kenyal dengan pinggul ke sisi. Kemudian condong ke arah pinggul yang anda tarik ke belakang. Tarik pinggul kedua anda ke belakang dan lakukan perkara yang sama.
 • Letakkan kaki anda bersama. Angkat satu tangan secara menegak ke atas dan berusaha dengannya, seolah-olah anda ingin menyentuh siling, membongkok. Tukar tangan anda.

Gimnastik Norbekov juga merangkumi latihan memutar tulang belakang..

 • Sebarkan kaki anda, pasangkan kaki anda ke lantai. Cuba agihkan beban secara merata. Pergerakan harus lancar, tanpa rasa sakit. Letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Anda perlu dengan lancar mengikut urutan berikut: pertama penampilan, kemudian kepala, bahu, dada, perut, pinggul, pelvis dan kaki.
 • Anda perlu berpusing ke titik yang melampau. Ketatkan, kemudian berehat. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Condongkan badan anda dan putar, melihat ke belakang siku. Menambah usaha dan beralih ke titik yang melampau. Kemudian putar di sekitar paksi tulang belakang ke sisi lain.
 • Condongkan punggung lurus ke belakang, letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Putar seperti berikut: pertama pandangan, kemudian kepala, bahu, dada, perut dan di hujung putaran dengan pinggul. Gulung ke titik yang melampau dan tambah ketegangan. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua..

Pada akhirnya, tarik nafas dalam-dalam untuk menenangkan, angkat tangan semasa anda menarik nafas, turunkannya semasa anda menghembuskan nafas..

Pergerakan sederhana ini, digabungkan dengan sikap yang betul, akan membantu mencegah banyak masalah tulang belakang. Video yang sesuai akan membantu anda memahaminya dengan lebih baik..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang, sendi. Latihan yang kompleks, video

Norbekov hari ini dianggap sebagai salah satu penyokong yang paling terkenal dalam kaedah konvensional untuk merawat patologi sistem muskuloskeletal. Gimnastiknya untuk sendi tulang belakang dan sendi digunakan oleh pesakit di seluruh dunia, yang membuktikan keberkesanan dan kesederhanaan teknik ini. Bersenam secara berkala membolehkan anda mencapai hasil yang baik walaupun anda tidak sihat secara fizikal.

Inti dan prinsip asas kaedah

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang metodologinya yang tidak biasa, juga seorang akademisi, yang pada tahun 1998 mendirikan "Institut Penyembuhan Diri Manusia" khas. Institusi ini mengajak semua orang untuk mempelajari asas-asas terapi tanpa menggunakan kaedah tradisional.

Inti dari teknik Norbekov adalah untuk mengembalikan pergerakan sendi artikular, otot dan tulang belakang dengan melakukan senaman sederhana yang bertujuan untuk menguatkan korset otot.

Dalam kes ini, rawatan bergantung pada mood pesakit sendiri, keinginan dan cita-citanya.

Pakar tersebut mendakwa bahawa setiap pergerakan harus dilakukan secara sedar dan senang. Hanya dalam kes ini anda dapat mencapai hasil. Setiap orang yang telah menguji teknik ini sendiri, perhatikan bahawa latihan itu sederhana dan tidak memerlukan latihan fizikal, iaitu atlet profesional dan orang yang sebelumnya tidak ada kaitan dengan sukan boleh melakukannya.

Perlu diperhatikan bahawa sebelum penerbitan gimnastik dan hasilnya, ahli akademik mengujinya sendiri, dapat menghilangkan patologi buah pinggang yang teruk dan memperbaiki keadaan ruang tulang belakang.

Selepas itu, dia melakukan satu lagi ujian ke atas sukarelawan yang sepenuhnya mempercayakan tubuh dan kesihatan mereka kepada pakar. Hanya pengalaman positif semua sukarelawan yang meyakinkan Norbekov mengenai keberkesanan metodologi yang dikembangkan. Hari ini setiap orang yang mempunyai masalah dengan sistem muskuloskeletal tahu mengenainya..

Dari tahun 1998 ujian kaedah bermula, sejak itu ahli akademik telah berjaya menyembuhkan lebih dari 2,500,000 orang..

Teknik ini didasarkan pada penguatan sendi dan otot, meningkatkan pergerakan mereka, melatih sistem vaskular, dan juga menyedari kepentingannya sendiri untuk menyingkirkan penyakit. Penulis sendiri mendakwa bahawa 99% kejayaan bergantung pada seseorang, moodnya, harmoni dengan dunia dalaman, dan hanya 1% latihan yang dipilih dengan betul.

Teknik ini merangkumi kompleks yang dirancang untuk tulang belakang serviks, toraks dan lumbal. Selain itu, semasa pelaksanaan, korset otot dan sendi dilatih. Harus diingat bahawa gimnastik mempunyai kesan positif pada semua organ dan tisu, menormalkan tekanan darah dan menghilangkan rasa sakit pada pelbagai penyakit kronik..

Petunjuk untuk permulaan penggunaan

Norbekov (gimnastik untuk tulang belakang adalah yang paling berkesan hari ini) percaya bahawa perlu menjalani pemeriksaan yang akan membantu menjelaskan diagnosis. Hanya dalam kes ini, anda boleh mengharapkan hasil positif dari kelas..

PetunjukAksi gimnastik
OsteochondrosisLatihan meningkatkan mobiliti, menghentikan perkembangan penyakit, memperbaiki peredaran darah di ruang tulang belakang
OsteoartritisBerkat prestasi biasa, adalah mungkin untuk memperbaiki keadaan cakera intervertebral dan vertebra secara signifikan, menghentikan perubahan degeneratif-distrofik dan merangsang proses pemulihan
Cakera intervertebral Herniated tanpa mencubit ujung sarafMerangsang aliran darah ke kawasan yang terjejas, mengurangkan beban pada cakera yang rosak, yang memberi kesan yang baik terhadap keadaan pesakit
Arthrosis dan artritis kronikMeningkatkan mobiliti sendi sekiranya tidak ada gejala keradangan akut, meningkatkan jumlah cecair sendi
RachiocampsisMemperbaiki garis tulang belakang dan memperbaiki postur, mengurangkan tekanan pada tulang belakang toraks dan lumbar
Sciatica kronikMengurangkan tekanan pada akar ujung saraf dengan melatih korset otot dan meningkatkan jarak antara vertebra, menormalkan aliran darah dan laluan impuls saraf
Kelemahan korset ototMelatih otot, menjadikannya fleksibel dan kuat, yang membantu mengekalkan ruang tulang belakang pada kedudukan yang diinginkan
Tempoh pemulihan selepas kecederaan sistem muskuloskeletalMembolehkan anda mempercepat tempoh pemulihan, mengelakkan atrofi otot dan kesesakan di tulang belakang dan sendi
Kemerosotan pergerakan sendiMenormalkan pergerakan, menjadikannya lancar dan tepat, menghilangkan kekakuan setelah lama tinggal di satu posisi
Umur lanjut usiaMembantu menghentikan perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik, yang pastinya berkembang pada pesakit tua. Menghalang perkembangan penyakit yang berkaitan dengan kelemahan otot dan peningkatan tekanan pada tisu tulang rawan sendi

Harus diingat bahawa pakar mengesyorkan berlatih bukan sahaja untuk merawat penyakit, tetapi juga untuk mencegahnya.

Kontraindikasi untuk digunakan

Norbekov (senam untuk tulang belakang membantu mengatasi banyak penyakit) menarik perhatian pesakit kepada fakta bahawa teknik ini bukan kaedah terapi yang benar-benar selamat untuk patologi sistem muskuloskeletal.

Terdapat kontraindikasi yang harus dipertimbangkan:

 • Latihan dikontraindikasikan semasa kehamilan. Mereka boleh memberi kesan negatif kepada keadaan umum ibu dan perkembangan janin. Banyak wanita pada masa ini mempunyai toksikosis dan peningkatan tekanan darah, yang juga merupakan alasan untuk menolak untuk bersenam..
 • Semasa mendiagnosis barah, penyakit berjangkit atau hipertensi yang tidak terkawal, senaman dikontraindikasikan, terutama semasa eksaserbasi. Kegagalan untuk mematuhi cadangan tersebut pasti akan menimbulkan komplikasi. Anda tidak boleh melakukan gimnastik untuk kecacatan jantung, penyakit arteri koronari atau angina lanjut.
 • Kontraindikasi mutlak untuk gimnastik adalah tempoh pemulihan selepas pembedahan pada jantung atau organ sistem pencernaan, serta pemulihan setelah infark miokard atau strok iskemia..
Proses keradangan akut adalah kontraindikasi untuk gimnastik tulang belakang mengikut sistem Norbekov

Terdapat juga kontraindikasi relatif:

 • Kesakitan akut pada arthritis dan arthrosis. Dianjurkan untuk memulakan kelas setelah penghapusan gejala yang teruk dan akhir rawatan ubat.
 • Penyakit kronik sistem muskuloskeletal semasa eksaserbasi. Dalam kes ini, kelas dapat memperburuk keadaan, oleh itu gimnastik ditunjukkan dalam tempoh pengampunan..
 • Beberapa minggu pertama selepas kecederaan anggota badan dianggap sebagai kontraindikasi relatif untuk bersenam. Dalam tempoh ini, rejimen yang lembut diperlukan, tetapi setelah beberapa saat, latihan dibenarkan dilakukan. Penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Bagi wanita, tempoh selepas bersalin dianggap sebagai kontraindikasi relatif. Sekiranya pesakit berasa sihat dan tidak ada komplikasi semasa melahirkan, ia dibenarkan melakukan latihan paling sederhana yang tidak akan menimbulkan kemerosotan.

Harus diingat bahawa ada batasan bagi pesakit yang mengalami kecederaan, tetapi tanpa rasa sakit akut dan gejala lain. Anda dibenarkan melakukan gimnastik, tetapi anda hanya perlu melakukan senaman sederhana dan memerhatikan keadaan anda dengan teliti. Sekiranya anda merasa lebih teruk, anda harus berhenti bersenam dan menghubungi pakar.

Nasihat berguna untuk pesakit

Norbekov mengesyorkan agar pesakit mengikuti peraturan mudah supaya gimnastik untuk tulang belakang hanya mendapat faedah:

 • Untuk kelas, anda hanya memerlukan pakaian longgar yang terbuat dari bahan semula jadi. Pertaruhan terbaik anda ialah kemeja-T kapas dan baju sejuk. Berat atau alat lain tidak digunakan semasa gimnastik. Anda boleh bersenam di tikar getah khas dan harus dibeli dari kedai barang sukan.
 • Bilik belajar hendaklah tenang, berventilasi baik dan terang. Sebaiknya biarkan tingkap terbuka semasa bersenam. Pengarang teknik mengesyorkan berlatih setiap hari selama sekurang-kurangnya 20 minit. Waktu terbaik untuk ini adalah awal pagi, tetapi jika anda tidak dapat melakukan latihan setelah bangun tidur, anda boleh meluangkan masa untuk mereka pada waktu petang atau 3 jam sebelum tidur. Anda tidak boleh makan makanan 2 jam sebelum latihan dan 1 jam selepas itu, tetapi anda semestinya minum air sedikit demi sedikit dengan sederhana.
 • Yang paling penting dalam latihan, menurut penulis, adalah sikap psikologi pesakit. Penting untuk melakukan semua latihan dengan senang hati, merasakan pergerakan otot dan seluruh badan, dan juga merasakan bagaimana penyakit itu meninggalkan setiap sel. Visualisasi semacam itu adalah jaminan kejayaan dan mempercepat proses penyembuhan..
 • Penting untuk memperhatikan persekitaran anda. Lebih baik melakukan latihan secara bersendirian dan dalam diam. Sebilangan orang lebih suka melatih muzik, tetapi Norbekov bersikeras untuk mendiamkan diri, kerana muzik mengalihkan perhatian pesakit dari pemikirannya sendiri dan tidak membenarkan untuk memvisualisasikan hasilnya sepenuhnya. Selepas pelajaran, disarankan untuk berdiam diri selama 5-7 minit, menghirup udara segar dan menyedari faedah latihan. Pesakit mesti percaya bahawa hanya dia sendiri yang dapat meningkatkan kesihatannya.
 • Perlu diingat bahawa gimnastik yang dilakukan tanpa keinginan tidak akan membawa hasil. Hanya keinginan untuk memperbaiki diri yang akan membantu mencapai dinamika positif.

Kompleks utama

Norbekov (gimnastik untuk tulang belakang dari penulis dianggap paling popular di kalangan pesakit yang berlainan usia) termasuk latihan pemanasan di kompleks utama, selepas itu gimnastik dilakukan langkah demi langkah untuk vertebra serviks, toraks dan lumbal.

Pemanasan ini merangkumi beberapa latihan sederhana untuk mempersiapkan otot untuk tekanan lebih lanjut:

 1. Mengepalkan telapak tangan ke kepalan tangan, diikuti dengan meregangkan jari. Pada masa yang sama, tangan harus diangkat di hadapan anda..
 2. Sambil mengangkat bahu sambil berdiri. Dalam kes ini, perlu membulatkan punggung atas sebanyak mungkin..
 3. Putaran bahu dalam keadaan berdiri dengan lengan diturunkan di sepanjang badan. Dalam kes ini, anda harus berusaha untuk tidak memindahkan bahagian badan dan kepala yang lain..
 4. Cuba kembalikan satu tangan sebanyak mungkin setelah mengangkatnya ke atas kepala anda. Pada masa yang sama, anda harus mengembalikan tangan kedua, tetapi jangan mengangkatnya, tetapi turunkan ke bawah.
 5. Putaran pelvis ke arah yang berbeza. Untuk setiap sisi, ulangi sekurang-kurangnya 10 kali. Dalam kes ini, telapak tangan harus terletak di kawasan lumbar..

Setiap latihan dilakukan 10-12 kali. Selepas itu, anda boleh menuju ke kompleks utama untuk setiap kumpulan tulang belakang. Untuk melatih tulang belakang serviks, latihan harus dilakukan dalam urutan yang jelas, yang akan memastikan beban yang betul dan menghilangkan kemungkinan komplikasi.

Latihan untuk melatih tulang belakang serviks:

 1. Kepala condong ke sisi. Dalam kes ini, anda harus cuba menyentuh bahu anda dengan cuping telinga. Ulangi 10 kali pada setiap arah. Selepas itu, cubalah memegang kepala anda di bahu selama beberapa saat untuk meregangkan otot leher..
 2. Kepala condong ke hadapan. Pesakit harus berusaha mencapai dadanya dengan dagu, sementara kepala juga harus mengikutinya. Berlari 10 kali.
 3. Memiringkan kepala ke belakang dengan dagu ke atas sebanyak mungkin. Berlari 10 kali.
 4. Putaran kepala mengikut arah jam dan lawan jam. Pergerakan harus perlahan, lancar, berhati-hati. Putar ke setiap arah selama 15 saat.
 5. Bawa dagu di dada sedekat mungkin, kemudian pusingkan kepala ke kanan dan kiri dengan hati-hati. Lakukan 10 kali pada setiap arah, cuba untuk tidak mengangkat dagu dari dada.
 6. Membuang kepala ke belakang dengan kelonggaran dan ketegangan otot leher secara serentak. Setelah berpusing ke belakang, pesakit harus merasakan otot leher, mengetatkannya dengan berhati-hati dan merehatkannya secara beransur-ansur. Lakukan 20 saat.

Semua latihan dilakukan dalam keadaan berdiri dengan kaki tersebar selebar bahu dan lengan dilanjutkan di sepanjang badan. Jangan gunakan tangan anda atau cuba membuat latihan lebih mudah..

Selepas itu, anda boleh beralih ke satu set latihan untuk vertebra toraks. Mereka juga dilakukan langkah demi langkah, jangan putus urutan.

Latihan untuk vertebra toraks:

 1. Sambungkan tangan anda di hadapan anda dengan kunci, dan kemudian cuba tekan tangan anda satu sama lain. Dalam kes ini, pesakit harus merasakan ketegangan di kawasan vertebra toraks. Lakukan 20 saat.
 2. Bergabung tangan ke dalam kunci di belakang badan pada tahap punggung, diikuti dengan pengurangan maksimum bilah bahu. Anda perlu membawa bilah bahu dengan berhati-hati dan merehatkan tulang belakang toraks, tetapi tidak melepaskan tangan. Ulangi 10-15 saat.
 3. Turunkan satu bahu sambil mengangkat yang lain. Ulangi untuk setiap bahu 10 keturunan dan angkat..
 4. Memusingkan badan ke arah yang berbeza sehingga hanya tulang belakang bahu dan toraks yang terlibat. Lakukan 12 kali pada setiap arah.
 5. Memiringkan badan ke hadapan dari kedudukan berdiri. Dalam kes ini, pesakit tidak boleh menekuk lutut, tetapi harus berusaha mencapai lantai dengan tangannya. Kaki terpisah selebar bahu. Lakukan 10 selekoh.

Setelah menyelesaikan kompleks asas, anda perlu berehat selama 2-3 minit, dan kemudian meneruskan latihan untuk tulang belakang lumbar. Semua pergerakan juga mesti dilakukan secara konsisten, berhati-hati dan tanpa tekanan yang berlebihan..

Latihan lumbar:

 1. Memusingkan badan ke sisi. Pelvis tidak boleh bergerak, tetapi seluruh badan berpusing lancar ke kanan dan kiri. Ulangi 10 kali pada setiap arah.
 2. Berehat seboleh mungkin, kemudian turunkan badan, rilekskan tangan anda. Kaki harus lurus, dan badan nampaknya tergantung dari pelvis. Dalam kes ini, perlu merasakan bagaimana otot-otot di kawasan lumbar berehat..
 3. Menjaga keempat-empat dan turunkan kepala anda, kemudian lengkungkan punggung anda sebanyak mungkin ke atas, cuba tetap dalam kedudukan ini selama 3-5 saat. Selepas itu, bengkok ke bawah, dan arahkan wajah anda ke atas. Ulangi 10 kali.
 4. Berbaring di belakang anda. Bangun dan ambil kaki yang bengkok di lutut dengan tangan anda. Bergerak ke belakang dalam kedudukan ini selama 10 saat.
 5. Ambil kedudukan - duduk di lantai dengan kaki dilanjutkan dan disambungkan. Bawa badan sedekat mungkin dengan kaki, meregangkan lengan di hadapan anda. Lakukan 10 selekoh. Pesakit harus merasakan bagaimana otot punggung bawah diregangkan, ketegangan meninggalkan seluruh badan.

Setelah melakukannya, anda harus berbaring di atas tikar dengan pose "bintang laut" sekurang-kurangnya 7 minit. Anda perlu merasakan setiap otot dan faedah yang dibawa oleh senaman. Semua latihan harus dilakukan dengan lancar dan berhati-hati..

Memperbaiki hasilnya

Norbekov (senam untuk tulang belakang dari pengarang sering menjadi satu-satunya kaedah untuk merawat patologi tulang belakang pada peringkat awal) menarik perhatian pesakit kepada fakta bahawa untuk menggabungkan hasilnya, adalah penting untuk berlatih setiap hari. Di samping itu, anda perlu mengikuti kesan positif kelas..

Pakar juga mengesyorkan untuk menggabungkan hasil latihan dengan pemakanan yang betul, terutamanya jika anda berlebihan berat badan. Bilangan sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin harus ditambah dalam menu. Ia berguna untuk menggunakan produk susu fermentasi, buah kering, kursus pertama.

Anda mesti mengecualikan makanan manisan, daging asap, makanan bakar dan hidangan berlemak dari makanan. Di samping itu, bahagiannya mestilah kecil dan makanan mesti kerap. Minum lebih banyak cecair, tetapi elakkan alkohol, soda dan kopi.

Bila menjangkakan kesannya

Kesan latihan tidak boleh diharapkan beberapa hari selepas bermulanya latihan. Tempoh minimum kursus hendaklah 4 minggu. Tetapi pengarang kaedah itu mendakwa bahawa hasil yang berkekalan dapat diperoleh hanya dengan latihan biasa dan mematuhi diet..

Norbekov adalah pengarang teknik yang unik, kerana banyak pesakit menyingkirkan patologi sistem muskuloskeletal.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang dan sendi dianggap paling popular dan berkesan pada masa ini, oleh itu ia digunakan oleh pesakit di seluruh dunia..

Video mengenai topik: Senam Norbekov untuk tulang belakang

Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov:

7 latihan mudah dari gimnastik Norbekov

Adakah mungkin untuk menyembuhkan penglihatan tanpa pembedahan? Isu ini dibincangkan secara aktif di kalangan doktor dan penyembuh. Gimnastik mata yang unik menurut Norbekov untuk pemulihan penglihatan tanpa pembedahan didasarkan pada pengaruh refleks pada titik-titik tertentu organ visual dan sikap psikologi untuk mencapai hasil.

Kaedah Norbekov untuk memulihkan penglihatan tidak termasuk dalam perubatan tradisional, namun, banyak pesakit telah meningkatkan penglihatannya, berkat pelaksanaan latihan sederhana dan berpatutan. Pertimbangkan prinsip asas teknik penyembuh moden.

Biografi Norbekov

Seorang penyembuh yang luar biasa dari pinggiran Samarkand Mirzakarim Sanakulovich Norbekov dibesarkan dalam keluarga tradisional Uzbekistan. Anak lelaki itu gemar melukis dan gemar melukis mural. Semasa berkhidmat dalam angkatan bersenjata Uni Soviet, dia mengalami kecederaan parah, sembuh dari itu, berkat usaha sendiri dan sikap psikologi yang tepat.

Sejak awal tahun 90-an, Norbekov, bersama dengan pertapa lain, di antaranya Larisa Fotina memainkan peranan penting, mulai mengajar orang-orang prinsip-prinsip penyembuhan diri, dengan fokus pada gaya hidup yang betul dan peningkatan diri rohani. Pada tahun 1988, dia menjadi ketua Institut Penyembuhan Diri Manusia Moscow, dan pada awal dua ribu edisi cetakan pertamanya diterbitkan..

Mirzakarim Sanakulovich secara aktif mempromosikan metodologinya, bercakap di televisyen dan menerbitkan artikel di majalah. Sejak 2010, dia menjadi Presiden Pusat Teknologi Pendidikan dan Kesihatan, yang mempunyai pejabat di banyak negara di seluruh dunia..

Pengarang kaedah ini mempunyai banyak penentang yang mendakwa bahawa pendekatan untuk peningkatan kesihatan adalah saintifik, namun ini tidak membahayakan populariti Norbekov. Ribuan orang menggunakan kaedah yang dibangunkan dan mendapat hasil yang ditunggu-tunggu.

Teknik ini sesuai dengan kajian pengkaji Amerika Bates, yang mengembangkan teknik palming berdasarkan teknik kuno India dan pengalaman orang Indian Amerika. Inti dari teknik ini adalah untuk merehatkan dan merehatkan saraf optik menggunakan ketiadaan sumber cahaya..

Buku "Pengalaman orang bodoh atau kunci pencerahan"

Tajuk karya ini mungkin tampak keras dan terlalu kritikal, namun, penulis dengan meyakinkan menunjukkan bahaya sikap sembrono terhadap kesihatan seseorang. Adalah lebih bijak untuk mencegah perkembangan penyakit daripada menghilangkan akibatnya kemudian. Norbekov percaya bahawa kemalasan dan kecerobohan manusia menyebabkan banyak penyakit yang tidak mungkin berlaku.

Nota! Untuk mendapatkan pemahaman yang betul mengenai kaedah Norbekov, anda perlu membiasakan diri dengan buku-bukunya.

Buku ini mempunyai banyak pengkritik dan penyokong. Pengkritik berpendapat bahawa pengarang tidak mempunyai pendidikan perubatan, dan penyokong mendakwa keberkesanan teknik ini. Kaedah Norbekov untuk memulihkan penglihatan adalah pendekatan komprehensif untuk kesihatan, di mana tempat yang cukup banyak dibayar untuk latihan fizikal. Menguatkan kemahuan, memerangi kemalasan adalah kunci pendekatan yang betul untuk penyembuhan dan mencegah pelbagai penyakit. Penulis mencadangkan untuk mempertimbangkan semula sikapnya terhadap gaya hidup yang berbahaya dan dalam banyak cara..

Intipati teknik

Senam untuk mata menurut Norbekov membantu menyingkirkan masalah oftalmologi biasa - rabun dan hiperopia. Organ visual manusia membawa beban besar setiap hari, bosan dengan latihan berlebihan. Saraf optik, otot mata dan retina terjejas. Tekanan berterusan tanpa rehat membawa kepada penyakit mata.

Penting! Pengecas mata yang mudah dan berpatutan untuk mata Norbekov adalah agen profilaksis yang sangat baik untuk pelbagai masalah oftalmik.

Senaman membantu menguatkan otot mata, meningkatkan peredaran darah di soket mata, menormalkan tekanan intraokular (pencegahan glaukoma) dan menjaga lensa dalam keadaan baik. Ini adalah kaedah yang sangat baik untuk mencegah katarak dan detasmen retina. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk menyembuhkan patologi mata yang tidak dapat dipulihkan menggunakan kaedah ini..

Kaedah Norbekov untuk memulihkan penglihatan terbahagi kepada dua bahagian: psikologi dan fisiologi. Penting untuk menyedari bahawa tanpa mindset yang betul untuk penyembuhan diri, tidak ada latihan yang akan membantu, dan mindset sahaja tidak akan membantu tanpa aktiviti fizikal. Ini adalah kombinasi yang tepat dari kedua pendekatan yang akan menjamin kejayaan dalam memperoleh kewaspadaan. Anda tidak boleh mengabaikan kajian bahagian psikologi metodologi, kerana mengandungi kejayaan dalam menguasai latihan fizikal..

Nota! Penulis menekankan pentingnya sikap psikologi terhadap kesihatan: seseorang harus merasa sihat, tidak sakit.

Semasa melakukan latihan, sangat mustahil untuk mementingkan penyakit ini. Seseorang harus menganggap dirinya sihat. Inilah rahsia penyelarasan psikologi. Sekiranya seseorang bergelut dengan penyakit, dia sudah kehilangan. Sekiranya seseorang fokus untuk memperkuat dan menjaga kesihatan, dia adalah pemenang..

Sikap psikologi yang betul mengaktifkan bawah sedar, yang mengatur semua proses fisiologi yang berlaku di dalam badan. Sekiranya bawah sedar ditanamkan dalam keadaan lemah, ia akan terus mengekalkannya. Sekiranya anda meyakinkan minda bawah sedar tentang kesihatan anda, ia akan menjaga tubuh dalam keadaan nada..

Cadangan pengarang

Agar gimnastik mata menurut Norbekov bermanfaat, anda mesti berada dalam keadaan emosi yang betul - optimis. Anda perlu merasakan bahawa dunia di sekitar anda adalah persekitaran yang ramah, bukan persekitaran yang agresif. Adalah perlu untuk menyedari dirinya sebagai bahagian dari alam semesta, dan bukan sebagai objek yang bebas daripada proses semula jadi. Posisi postur juga penting - tulang belakang lurus adalah asas kesihatan semua organ tubuh.

Postur yang betul membuat korset otot aktif. Tidak mengejutkan bahawa penulis juga mencadangkan senaman untuk sendi dan otot. Pada pandangan pertama, mereka tidak berkaitan dengan organ visual. Walau bagaimanapun, sebenarnya, osteochondrosis tulang belakang serviks boleh memberi kesan negatif terhadap ketajaman penglihatan: mencubit saraf yang berterusan oleh otot juga mempengaruhi penglihatan.

Pertama, beban diberikan ke bahagian atas tulang belakang, kemudian mereka bergerak ke bahagian bawah. Untuk melakukan latihan kekuatan, persiapan awal tidak diperlukan: orang yang tidak bersedia secara fizikal dapat menguasainya. Kepentingan besar diberikan kepada irama pernafasan yang betul, kelajuan latihan dipilih secara individu. Prinsip umum:

 • penyedutan - kelonggaran otot;
 • pernafasan - ketegangan otot.

Bilangan pengulangan satu latihan adalah standard - 10 kali. Urutan latihan yang betul sangat penting: pertama, lengan dimuat, kemudian kaki. Tidak dianjurkan untuk menukar latihan, kerana teknik ini adalah struktur tidak terpisahkan dan kompleks tunggal.

Jadi, asas gimnastik:

 • postur yang betul;
 • pandangan dunia yang betul;
 • meditasi, hipnosis diri;
 • kepercayaan dalam hidup;
 • melakukan senaman;
 • penggunaan jadual oftalmik.

Kaedah hubungan untuk mempengaruhi titik refleks tidak boleh kuat - sentuhan ringan sudah cukup. Sensasi yang sedikit menyakitkan dibenarkan, tetapi bukan rasa sakit yang tajam. Anda harus menyentuh dengan bantalan jari anda, menggosok tidak boleh diterima.

Selepas mengecas mata, anda harus mengaktifkan titik khas di wajah:

 • antara kening;
 • berhampiran sayap hidung;
 • fossa interlabial di bawah hidung;
 • bahagian tengah dagu;
 • kedua-dua kuil;
 • mahkota.

Anda tidak boleh menghabiskan banyak masa untuk melakukan latihan, sudah cukup untuk memperuntukkan 20 minit sehari. Seperti yang anda lihat, jalan menuju kesihatan tidak begitu sukar dan memakan tenaga..

Kontraindikasi

Pemulihan penglihatan dengan kaedah Norbekov mempunyai kontraindikasi tersendiri. Walau bagaimanapun, ia berlaku untuk teknik rawatan apa pun..

Anda tidak boleh melakukan:

 • perempuan mengandung;
 • menderita epilepsi;
 • ketagih dengan alkohol dan dadah;
 • penyerang jantung yang telah mengalami strok;
 • pesakit yang tidak stabil secara mental.

Kaedah meningkatkan penglihatan menurut Norbekov tidak menafikan penggunaan ubat-ubatan dan kompleks perubatan yang diresepkan oleh pakar oftalmologi. Gimnastik Akan Membantu Penyembuhan Bagaimanapun.

Penerangan mengenai latihan gimnastik Norbekov

Kawal. # 1

Pastikan kepala anda lurus dan merehatkan otot leher anda. Angkat mata ke atas tanpa menggerakkan kepala dan perhatikan titik tertinggi di ruang angkasa. Dalam kes ini, adalah mustahak untuk mencapai perasaan bahawa anda "melihat" melalui rongga dahi dan dahi.

Kembalikan pandangan anda ke kedudukan semula - lihat di hadapan anda. Sekarang turunkan mata anda dan rasakan pandangan anda melewati kerongkong anda: anda, seperti dulu, memeriksa tekak anda sendiri dari dalam. Kembalikan pandangan anda ke titik permulaan.

Kawal. # 2

Putar bola mata perlahan-lahan terlebih dahulu ke arah satu telinga, kemudian ke arah telinga yang lain. Dalam kes ini, terasa seperti anda melihat melalui telinga atau memeriksanya dari dalam. Anda tidak boleh menggerakkan kepala dan membantu pergerakan kepala - hanya mata yang berfungsi.

Kawal. No.3

Tujuan latihan ini adalah untuk menarik bentuk geometri dengan mata anda tanpa menggerakkan kepala anda. Pertama, lukiskan garis dengan mata anda secara menyerong: sambungkan sudut kanan bawah bilik dengan kiri atas. Turunkan mata ke bawah dan sambungkan sudut kiri bawah dengan sudut kanan atas dengan garis, turunkan mata ke bawah. Anda harus mempunyai bentuk rama-rama skematik: dua segitiga dengan titik persamaan di tengah. Setelah melakukan senaman, sekelip mata dengan pantas tanpa meneran..

Kawal. # 4

Lukiskan tanda infiniti (nombor terbalik 8) pertama dalam satu arah, kemudian ke arah yang bertentangan. Kepala tetap tidak bergerak. Kemudian sekelip mata anda dengan pantas - untuk berehat..

Kawal. # 5

Matlamat latihan ini adalah untuk menguatkan otot mata serong. Tumpukan perhatian pada hujung hidung anda sendiri, kemudian perlahan-lahan memindahkannya ke kejauhan. Melihat ke hadapan anda, anda perlu melihat objek dari kiri dan kanan dengan penglihatan periferal - jangan gerakkan kepala dan mata anda. Lakukan ini 8 kali berturut-turut..

Kawal. # 6

Betulkan hujung jari telunjuk kiri dan kanan anda ke hujung hidung anda. Perlahan-lahan lepaskan tangan anda ke sisi, pastikan kedua jari tetap fokus. Dalam kes ini, penglihatan periferal terlibat. Mata kanan memerhatikan pergerakan jari tangan kanan, kiri - kiri. Lakukan ini 3 kali.

Kawal. # 7

Bayangkan wajah jam tangan di hadapan anda dan alihkan pandangan anda dari nombor ke nombor, bergerak dalam bulatan - pertama ke arah matahari (ke kanan), kemudian melawan arah - ke kiri. Tingkatkan diameter dail khayalan setiap kali. Kemudian lakukan latihan dengan mata anda tertumpu ke langit..

Gimnastik mata Norbekov sebanyak tujuh latihan dilakukan pertama dengan mata terbuka, kemudian dengan kelopak mata tertutup, dan akhirnya - mental.

Gimnastik pantas

Latihan ini dapat membantu merehatkan mata dan menghilangkan keletihan. Lakukan pergerakan berikut mengikut urutan.

Mata ditutup:

 • putaran bola mata ke kanan dan ke kiri - 10 kali pada setiap arah;
 • lukis segitiga dengan mata anda, tetapkan mata anda di setiap sudut selama beberapa saat;
 • bayangkan sebuah segi empat tepat di hadapan anda dan lukiskan pepenjuru dengan mata anda - di satu sisi dan yang lain;
 • lukis bulatan dengan mata anda dan tetapkan pandangan anda di tengahnya - ulangi 10 kali ke setiap arah;
 • lukiskan 10 simbol infiniti ke kanan dan 10 simbol di sebelah kiri.

Dengan mata terbuka:

 • arahkan sumber cahaya ke mana-mana objek dan periksa, kemudian tutup mata anda dengan tangan - 10 kali;
 • alihkan pandangan anda dari hujung hidung ke jarak dan belakang - 10 kali.

Bersenam dengan sumber cahaya sangat penting untuk menguatkan otot mata. Cahaya dan gelap bergantian menghilangkan tekanan dan meningkatkan penglihatan malam.

Kompleks tambahan

Bersenam dengan jenama

Letakkan cap pos di tingkap tepat di bawah paras mata. Lihat melalui tingkap pada objek yang jauh, kemudian alihkan pandangan anda ke tanda. Ulangi ini sebentar. Inti dari teknik ini adalah ketegangan dan kelonggaran otot mata, yang membantu menguatkannya. Kelipkan mata anda dalam gerakan pantas selama beberapa saat untuk menghilangkan ketegangan..

Solarisasi

Latihan ini berdasarkan kaedah kuno untuk merawat mata dengan cahaya matahari. Kelas diadakan sama ada pada waktu matahari terbit atau matahari terbenam. Dilarang melihat cakera solar yang terang pada tengah hari! Inti dari teknik ini adalah melihat matahari tanpa berkedip sehingga air mata muncul. Pada mulanya, latihan dilakukan selama satu minit, setelah seminggu - dua minit, dan oleh itu anda perlu membawa masa perenungan cakera ke sepuluh minit.

Latihan kedua dilakukan di tempat teduh. Cari tempat di bawah pokok dan berdiri sehingga satu setengah badan berada di bawah naungan dan yang lain berada di bawah sinar matahari. Pusingkan kepala ke kiri dan kanan untuk menerangi kedua-dua sisi wajah secara bergantian. Masa pelaksanaan - 10 minit.

Berdiri di tempat yang diterangi cahaya matahari, angkat kepala dengan kelopak mata tertutup menuju cahaya. Kemudian putar badan dan kepala ke kanan dan kiri, angkat tumit.

Berdiri di bawah sinar matahari. Tanpa menurunkan kelopak mata anda, tutup satu mata dengan telapak tangan dan turunkan kepala anda. Berpusing dengan batang badan anda sambil melihat tanah dan berkelip cepat dengan kedua mata. Kemudian ulangi perkara yang sama, tetapi angkat kepala ke arah lampu.

Kami hidup dalam dunia kemungkinan maklumat, memproses sejumlah besar maklumat setiap hari. Sebilangan besar maklumat diserap oleh organ visual, yang mengalami tekanan yang berlebihan. Lensa mata dan cermin mata adalah tanda ciri zaman, yang menceritakan kelemahan fungsi visual seseorang moden.

Memperoleh penglihatan dengan bantuan senaman sederhana, menolong mata mengatasi beban yang besar adalah jalan menuju penyembuhan dan penyembuhan diri. Jalan inilah yang ditawarkan oleh gimnastik Norbekov untuk mata. Gabungan teknik oriental yang mahir dengan teknologi moden, suasana dalaman yang positif untuk kemenangan - inilah keunikan kaedah penyembuh Uzbekistan.

Untuk mengatasi penyakit, seseorang tidak boleh menganggap dirinya kalah, lemah dan tidak bahagia. Pembaharuan kerohanian dalaman, penghapusan kompleks kegagalan adalah kesan sampingan dari penerapan kaedah yang dijelaskan. Seseorang menjadi berbeza, melihat dunia dengan cara yang berbeza, merasa seperti bahagian dari alam semesta umum.

Ramai yang menganggap metodologi Norbekov dipinjam dari pengarang lain dan penyusunan semula amalan kuno. Walau bagaimanapun, keunikan gimnastik adalah kombinasi latihan yang tepat, teknik yang dikembangkan "dari yang sederhana hingga yang kompleks", satu set latihan yang disahkan.

Satu ciri pendekatan adalah ajaran sufi, yang merupakan sebahagian dari metodologi. Inilah yang memberi alasan kepada pihak lawan untuk memanggil ajaran Norbekov sebagai sektarian - orang mengubah pandangan dunia mereka.