Kapsul artikular

Artritis

1. Ensiklopedia Perubatan Kecil. - M.: Ensiklopedia perubatan. 1991-96 2. Pertolongan cemas. - M.: Ensiklopedia Rusia yang hebat. 1994 3. Kamus Ensiklopedik Istilah Perubatan. - M.: Ensiklopedia Soviet. - 1982-1984.

 • Bibir sendi
 • Rongga sendi

Lihat apa "Kapsul bersama" dalam kamus lain:

kapsul sendi - sąnario maišelis statusas T sritis Kūno kultūra ir sportas apibrėžtis Plėvinis sąnario apvalkalas, gaubiantis kaulų galus. Sąnario maišelio galai prisitvirtina prie sąnarinio paviršiaus kraštų. atitikmenys: angl. kapsul sendi vok. Gelenkkapsel, …… Sporto terminų žodynas

kapsul sendi - (kapsul artikularis, PNA, BNA, JNA) sarung tisu penghubung sendi, meliputi hujung tulang dan melekat di sepanjang tepi permukaan artikular; membentuk rongga artikular tertutup hermetik... Kamus Perubatan Besar

Kapsul - 1. Membran, cangkang pelindung atau struktur lain yang melindungi tisu atau organ dari pengaruh luaran. Contohnya, buah pinggang, kelenjar adrenal dan lensa mata dikelilingi oleh membran pelindung. Kapsul sendi, melampirkan...... Istilah perubatan

CAPSULE - (kapsul) 1. Membran, cangkang pelindung atau struktur lain yang melindungi tisu atau organ dari pengaruh luaran. Contohnya, buah pinggang, kelenjar adrenal dan lensa mata dikelilingi oleh membran pelindung. Kapsul sendi,...... Kamus Perubatan Penjelasan

Otot sendi lutut - Femur. Bahagian ketiga yang lebih rendah menunjukkan... Wikipedia

Otot artikular siku - Nama Latin Musculus articularis cubiti Permulaan ulna... Wikipedia

kapsul sendi - (capsula articularis) secara hermetik mengelilingi rongga artikular. Ia bermula dari tepi permukaan artikular (atau sedikit daripadanya) pada satu tulang dan melekat pada tepi permukaan artikular yang lain. Terdiri daripada sinovial dan berserabut...... Glosari istilah dan konsep dalam anatomi manusia

MOUSE JOINT - MOUSE, mus articularis, badan bebas, dipisahkan dari sinovium atau tulang rawan artikular dan b. atau m. bergerak bebas di rongga sendi. Cik. terdapat dalam jumlah dari satu hingga beberapa puluh dan bahkan ratusan. Menemui mereka... Ensiklopedia Perubatan Besar

Sendi di bahagian bebas anggota atas - Sendi di kerangka bahagian bebas anggota atas dilambangkan oleh sendi bahu (articulatio humeri), siku (articulatio cubiti), sendi radioulnar proksimal dan distal (articulatio radioulnaris proximalis dan articulatio...... Atlas anatomi manusia

Sambungan di bahagian bebas anggota bawah - Sambungan di kerangka bahagian bebas anggota bawah ditunjukkan oleh sendi pinggul, sendi lutut, sendi tulang kaki bawah, sendi pergelangan kaki dan banyak sendi di rangka subtalar kaki, talocalcaneus...... Atlas anatomi manusia

Sendi lutut - Tiga tulang mengambil bahagian dalam pembentukan sendi lutut, genus artikutatio: epifisis distal pada tulang paha, epifisis proksimal tibia, dan patela. Permukaan artikular dari kondoral femoral adalah elipsoid, kelengkungan...

Sendi manusia: anatomi dan klasifikasi

Pergerakan adalah salah satu hadiah semula jadi yang paling hebat yang disampaikan dengan teliti kepada seseorang. Untuk mempunyai masa untuk beratus-ratus tugas sehari-hari, anda harus mengatasi lebih dari satu kilometer, dan semua ini berkat kerja sendi yang diselaraskan dengan baik. Mereka menyatukan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan, membentuk sistem kompleks sistem muskuloskeletal.

Sendi tubuh manusia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi. Yang pertama - synarthrosis - memberikan artikulasi yang tidak bergerak dari dua atau lebih tulang dan terbentuk di tengkorak manusia kerana fontanelles bayi tumbuh.

Yang kedua - amphiarthrosis - bergerak sangat terhad dan diwakili oleh lajur vertebra. Dan akhirnya, ketiga - diarthrosis - sendi yang paling banyak di dalam badan, yang benar dan boleh bergerak sepenuhnya. Terima kasih kepada mereka, seseorang dapat menikmati gaya hidup aktif, melakukan pekerjaan atau hobi kegemaran, mengatasi tugas-tugas rumah tangga - melakukan semua yang tidak dapat dilakukan tanpa pergerakan..

Struktur sendi manusia

Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung ke dalam satu sistem fungsional, berkat yang seseorang dapat mempertahankan postur yang stabil dan bergerak di angkasa. Unsur utama sendi diwakili oleh formasi berikut:

 • permukaan artikular yang ditutup dengan tisu tulang rawan;
 • rongga artikular;
 • kapsul;
 • sinovium dan cecair.

Permukaan artikular terletak di tulang artikulasi dan ditutup dengan tulang rawan nipis dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 mm. Tulang rawan ini mempunyai struktur elastik yang padat kerana jalinan gentian hyaline. Permukaan yang benar-benar licin, digilap oleh gelongsor tulang yang tetap antara satu sama lain, sangat memudahkan pergerakan di dalam sendi; dan rawan elastik memberikan keselamatan, memainkan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan di bawah beban dan kejutan tajam.

Kapsul sendi membentuk rongga tertutup di sekitar sendi, melindunginya dari pengaruh luaran. Ia terdiri daripada benang elastik yang saling berkaitan, terpaku pada pangkal tulang yang membentuk artikulasi. Untuk kekuatan tambahan, serat otot dan tendon bersebelahan ditenun ke dinding kapsul.

Di luar, kapsul sendi dikelilingi oleh membran berserat, dari dalam - oleh membran sinovial. Lapisan berserabut luar lebih padat dan tebal, kerana dibentuk oleh helai tisu penghubung berserat membujur. Membran sinovial kurang besar. Di sinilah sebahagian besar ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kepekaan kesakitan pada sendi tertumpu..

Permukaan sinovium dan artikular membentuk ruang seperti celah hermetik - rongga artikular. Ia boleh mengandungi menisci dan cakera untuk memberikan pergerakan dan sokongan pada sendi..

Di permukaan membran sinovial terdapat vili sekretori khas yang bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair sinovial. Mengisi ruang dalaman rongga, bahan ini menyuburkan dan melembapkan sendi, dan juga melembutkan geseran yang berlaku di antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Secara langsung di sekitar sendi terdapat tisu periartikular, yang diwakili oleh serat otot, ligamen, tendon, saraf dan saluran darah. Otot memberikan pergerakan sepanjang lintasan yang berbeza; tendon memegang sendi, mengehadkan sudut dan intensiti pergerakan; lapisan tisu penghubung berfungsi sebagai tempat untuk memperbaiki saluran darah dan saraf; dan darah dan katil limfa menyuburkan tisu sendi dan bersebelahan. Sebagai peraturan, tisu periartikular di dalam badan tidak dilindungi dengan cukup, oleh itu mereka secara aktif bertindak balas terhadap pengaruh luaran. Pada masa yang sama, pelanggaran yang berlaku pada tisu periartikular juga mempengaruhi keadaan sendi, memprovokasi terjadinya pelbagai penyakit.

Ligamen menempati tempat yang istimewa dalam anatomi sendi manusia. Serat kuat ini menguatkan artikulasi tulang dengan menyokong semua unit anatomi sendi dan mengehadkan jarak pergerakan tulang. Pada kebanyakan diarthrosis, ligamen terletak di bahagian luar beg, tetapi yang paling kuat (misalnya, pinggul) memerlukan sokongan tambahan, oleh itu mereka juga mempunyai lapisan ligamen dalaman.

Anatomi sendi: bekalan darah dan pemeliharaan

Untuk mengekalkan keupayaan fisiologi sendi, ia memerlukan pemakanan yang mencukupi, yang sebahagian besarnya disediakan oleh peredaran darah. Jaringan arteri yang mengelilingi kapsul artikular biasanya terdiri dari cabang-cabang dari 3-8 arteri dengan pelbagai diameter, di mana oksigen dan molekul nutrien memasuki tisu. Dan katil vena bertanggungjawab untuk penghapusan racun dan produk pembusukan sepenuhnya dari tisu bersebelahan.

Pemeliharaan sendi diberikan melalui pertalian saraf simpatik dan tulang belakang. Hujung saraf dijumpai di hampir setiap unit anatomi yang membentuk sendi, kecuali tulang rawan hyaline. Persepsi kesakitan dan pengaktifan mekanisme pertahanan tubuh bergantung pada kepekaannya..

Fungsi sendi

Fungsi utama sendi adalah menggabungkan formasi tulang menjadi satu struktur. Bersama tulang dan ligamen, mereka membentuk bahagian pasif dari sistem muskuloskeletal, yang digerakkan dengan penyertaan serat otot. Berkat sendi, tulang boleh berubah kedudukan antara satu sama lain, meluncur dan pada masa yang sama tidak luntur. Penipisan tisu sendi yang sedikit boleh membawa kepada akibat yang serius, kerana struktur tulang cepat habis semasa geseran, menyebabkan rasa sakit yang teruk dan ubah bentuk rangka yang tidak dapat dipulihkan.

Selain itu, sendi membantu mengekalkan kedudukan pegun badan di ruang angkasa. Sendi yang tetap memberikan bentuk tengkorak yang tetap, sendi yang tidak aktif membolehkan anda mengambil kedudukan tegak, dan yang bergerak merujuk kepada organ pergerakan, iaitu pergerakan badan.

Pengelasan bersama

Dalam anatomi, kebiasaan mengklasifikasikan sendi menjadi beberapa kumpulan bergantung pada bilangan dan bentuk permukaan artikular, fungsi yang dilakukan dan jarak gerakan. Dengan bilangan permukaan artikular, jenis sendi berikut dibezakan:

 • Simple mempunyai dua permukaan artikular (contohnya, phalanges jari). Hanya dua tulang yang mengambil bahagian dalam pembentukannya..
 • Kompleks merangkumi tiga atau lebih permukaan artikular, kerana dibentuk oleh sekurang-kurangnya tiga tulang (contohnya, ulna).
 • Kompleks mempunyai elemen kartilaginus intra-artikular - meniskus atau cakera. Ia membahagikan rongga sendi menjadi dua ruang bebas (contohnya, lutut).
 • Gabungan adalah kompleks dari beberapa sendi yang terpisah yang mengambil bahagian dalam tindakan yang sama (contohnya, temporomandibular). Setiap sendi di kompleks ini diasingkan secara anatomi, tetapi secara fisiologi ia tidak dapat mengatasi tugas tanpa "pendamping".

Klasifikasi mengikut fungsi dan lintasan pergerakan berdasarkan bentuk permukaan artikular. Berdasarkan kriteria ini, kumpulan berikut dibezakan:

 1. Sendi uniaxial: silinder, tersumbat dan heliks. Sendi silinder mampu memutar pergerakan. Menurut prinsip ini, artikulasi disusun antara vertebra serviks pertama dan kedua. Sendi blok membenarkan pergerakan hanya di sepanjang satu paksi, misalnya, maju / mundur atau kanan / kiri. Pelbagai sendi seperti sendi berbentuk skru, di mana lintasan pergerakan dilakukan sedikit serong, membentuk sejenis skru.
 2. Sendi dwifungsi: elipsoid, pelana, kondil. Sendi ellipsoid dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya cembung dan yang lain cekung. Oleh kerana itu, pada sendi jenis ini, pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus dapat dipertahankan. Hanya terdapat satu sendi pelana di dalam tubuh manusia - karpetometacarpal. Lintasan pergerakan di dalamnya merangkumi putaran, termasuk berayun dari sisi ke sisi dan ke depan / ke belakang. Sendi condylar dapat mengekalkan mobiliti yang serupa kerana proses elipsoid (condyle) pada salah satu tulang dan rongga yang sesuai pada permukaan artikular yang lain.
 3. Sendi multiaxial: sfera, berbentuk mangkuk, rata. Sendi bola adalah antara yang paling berfungsi, kerana ia menawarkan gerakan yang paling luas. Sendi berbentuk cawan adalah versi sambungan bola yang agak kurang bergerak. Sebaliknya, sendi rata dibezakan oleh struktur primitif dan jarak pergerakan minimum..

Penyakit sendi manusia

Menurut statistik WHO, sakit sendi sudah biasa dilakukan oleh sekurang-kurangnya satu daripada tujuh orang di seluruh dunia, dan di antara kumpulan umur dari 40 hingga 70 tahun, satu atau satu lagi masalah dapat dijumpai pada 50% kes, berusia lebih dari 70 tahun - dalam 90% kes. Penyebaran penyakit sistem muskuloskeletal seperti ini dikaitkan dengan banyak faktor:

 • aktiviti fizikal yang rendah, di mana sendi tidak berfungsi dan, oleh itu, tidak mendapat jumlah pemakanan yang betul dengan aliran darah;
 • kasut dan pakaian yang tidak selesa, terlalu ketat yang menghadkan fungsi yang ditetapkan oleh alam semula jadi;
 • keturunan yang lemah sebagai salah satu faktor risiko perkembangan patologi yang berkaitan dengan sendi;
 • perubahan drastik dalam keadaan suhu, termasuk pemanasan berlebihan dan hipotermia;
 • proses berjangkit di dalam badan, yang sering menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kerja sendi;
 • kecederaan yang mengurangkan fungsi sistem muskuloskeletal;
 • usia lanjut.

Pakar mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menjaga kesihatan sendi jika anda mula mencegah penyakit pada waktunya. Anda harus mengelakkan kecederaan dan kecederaan, memperkuat kekebalan tubuh, dan memasukkan sukan dalam jadual harian anda. Yoga boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kerana beban statik menguatkan otot dan ligamen yang menahan sendi dengan baik. Jaga kesihatan anda terlebih dahulu - sumber semula jadi ini jauh lebih mudah dijaga daripada diisi semula!

Kapsul sendi (kapsul artikularis)

JOINT CAPSULE (capsula articularis) mengelilingi rongga artikular secara hermetik. Ia bermula dari tepi permukaan artikular (atau sedikit daripadanya) pada satu tulang dan melekat pada tepi permukaan artikular yang lain. Terdiri daripada lapisan sinovial dan berserabut. Membran sinovial di sisi yang menghadap rongga sendi licin dan berkilat. Ini adalah lapisan dalaman kapsul artikular, melapisi permukaan sendi dari bahagian dalam di mana-mana sahaja, kecuali permukaan rawan artikular. Membran sinovial mengandungi sebilangan besar saluran darah dan saluran limfa dan saraf; merembeskan cecair sinovial yang melekit (sinovia) ke dalam rongga sendi. Proses membran sinovial yang menonjol ke rongga sendi boleh berupa lipatan sinovial, sinovial villi, lipatan lemak. Membran berserabut adalah lapisan luar kapsul sendi; secara beransur-ansur masuk ke lapisan berserabut periosteum, yang meliputi tulang yang membentuk sendi. Terdiri daripada serat kolagen yang terbentang dari periosteum satu tulang ke tulang yang lain. Di tempat-tempat di membran berserabut terdapat retakan; di sini penonjolan membran sinovial terbentuk - beg sinovial. Yang terakhir terletak di sekitar tendon atau di bawah otot yang terletak berdekatan dengan sendi. Bursae dipenuhi dengan sinovium, mereka mengurangkan geseran tendon dan otot semasa pergerakan.

Struktur kapsul sendi

Maklumat terkini mengenai topik: "struktur kapsul sendi" dengan komen oleh pakar rheumatologi Evgeniya Kuznetsova.

Kapsul sendi adalah sarung artikulasi tulang, yang terbentuk dari tisu penghubung. Kapsul melekat pada tulang bersebelahan kerana ia berada di dekat permukaan sendi artikular. Sebagai peraturan, periosteum tumbuh bersama dengan bursa sendi. Oleh itu, reka bentuk ini mewujudkan rongga sendi artikular, yang tertutup dan cukup ketat. Kapsul membentuk dua lapisan: luar dan dalam. Kapsul di sendi juga dipanggil beg.

Beg artikular (kapsul) diregangkan di antara tulang artikulasi dan dilekatkan di sepanjang tepi permukaan artikular

Kapsul tulang sistem muskuloskeletal: struktur dan strukturnya

Lapisan luar disebut membran berserat, lapisan dalam disebut membran sinovial. Lapisan luar, melakukan fungsi pelindung tambahan, lebih tebal dan lebih tahan lama daripada lapisan dalam. Ia terbentuk dari gentian tisu penghubung yang padat dan elastik, yang mempunyai arah membujur. Dalam beberapa kes, kapsul pada sendi mempunyai ligamen tambahan yang menguatkannya.

Video (klik untuk bermain).

Lapisan dalam, terbentuk dari membran sinovial, bertanggungjawab untuk pengeluaran bahan khas. Cecair ini dilepaskan dari vili membran. Bahan tersebut dipanggil cecair sinovial. Oleh kerana itu, geseran pada sendi tulang dihilangkan, ia melembapkan dan menyuburkannya.

Ini adalah lapisan dalaman yang dikepang oleh sebilangan besar ujung saraf, jadi rasa sakit berasal dari pusat ini. Kepekaan kesakitan hanya berlaku kerana ujung saraf ini. Struktur kapsul merangkumi sebilangan besar saluran darah yang berakhir di hujung vili (serat, proses) sfera sinovial. Beg itu mengandungi serat bundle. Ia disambungkan ke tendon otot berdekatan, yang membolehkan anggota badan bergerak..

Kapsul pada sendi, yang mengelilingi sendi tulang itu sendiri, melindunginya dari kerosakan (misalnya pecah).

Kapsul terdiri daripada serat padat dan kasar, serta sendi elastik dan tisu longgar. Tisu longgar berperanan sebagai penapis, yang melakukan tindakan mekanikal, dan fungsi analisis, dan pemberian isyarat.

Jenis utama sendi tulang tubuh manusia

Sambungan artikular tidak hanya menghubungkan tulang antara satu sama lain, tetapi merupakan salah satu elemen penting dari alat penguat. Di samping itu, sendi tulang dapat bergerak dan berputar di sepanjang tiga paksi yang saling tegak lurus antara satu sama lain. Persimpangan tulang merangkumi beberapa permukaan tulang jarak dekat. Sendi artikular secara konvensional dibahagikan kepada sederhana (bertulang ganda), kompleks, kompleks dan digabungkan.

Artikulasi tulang dapat bergerak dan berputar di antara pelbagai paksi

Permukaan artikular tulang mempunyai konfigurasi yang berbeza. Mereka boleh berbentuk bola, elips, silinder, boleh rata atau dalam bentuk blok. Sendi tulang yang paling sederhana, seperti sendi ibu jari interphalangeal, boleh menyatukan dua permukaan tulang yang berbeza. Sendi tulang yang kompleks, seperti sendi siku, disusun sedemikian rupa sehingga dapat menyatukan beberapa permukaan yang tergolong dalam tulang yang berbeza. Gabungan dua sendi tulang yang sederhana disebut sendi gabungan. Pada masa yang sama, mereka digabungkan menjadi satu mekanisme, misalnya, sendi temporomandibular.

Sendi artikular yang kompleks, bersama dengan yang kompleks, dapat menghubungkan beberapa permukaan tulang, tetapi perbezaannya ialah lapisan khas akan dimasukkan di antara permukaan ini, yang mempunyai bentuk garis (meniskus) atau mempunyai bentuk cakera. Lapisan ini membahagi kawasan menjadi dua rongga. Mereka berdikari. Ligamen dalaman terletak di sendi artikular, yang tidak akan membiarkan tulang berubah kedudukan semasa pergerakan.

Ligamen dalam kapsul sendi melakukan fungsi berikut:

 • memegang tulang dan menghalangnya bergerak;
 • panduan pergerakan artikulasi tulang (ligamen lateral) di sepanjang satu satah, yang merupakan penebalan di persimpangan artikular.

Kapsul lutut dan bahu paling kerap rosak.

Sendi lutut menjadi radang atau mungkin pecah. Capsulitis sendi bahu boleh berkembang di sendi bahu. Ini disebabkan oleh beban berat dan struktur anatomi sendi yang kompleks..

Kapsul lutut dan bahu sering rosak

Keradangan lutut adalah keadaan yang agak biasa. Agak sukar untuk mengubatinya. Sekiranya keradangan berlaku pada ligamen sendi lutut, maka bukan bahagian luar, tetapi lapisan dalaman sendi lutut terjejas di tempat pertama.

Sebab-sebab yang menyebabkan keradangan ligamen sendi lutut mungkin adalah berikut:

Tiada video topik untuk artikel ini.
Video (klik untuk bermain).
 • artritis;
 • osteoartritis, yang membawa kepada fakta bahawa bukan sahaja keradangan pada ligamen sendi lutut berlaku, tetapi juga penipisan tulang rawan.

Gejala keradangan lutut adalah sakit, bengkak, kemerahan.

Rawatan itu berlaku dalam beberapa peringkat. Pertama sekali, anda perlu melakukan diagnosis menyeluruh, mengetahui sebab-sebab penyakit ini. Maka perlu untuk mengembalikan pergerakan sendi artikular dan menguatkannya.

Dalam kaedah rawatan tradisional, ubat digunakan untuk menghilangkan bengkak dan keradangan. Sebaiknya gunakan produk ortopedik yang sesuai untuk memperbaiki sendi lutut. Doktor anda mungkin mengesyorkan latihan pemulihan khas.

"Bahu beku" adalah nama lain untuk penyakit yang melumpuhkan sendi bahu. Capsulitis adalah lesi kulit dalaman kapsul sendi bahu. Gejala utama penyakit ini adalah sakit teruk pada sendi lengan, leher dan bahu. Kesakitan menghalang seseorang daripada menjalani irama biasa mereka, menjadi aktif dan cekap. Sekiranya sendi bahu tidak dirawat tepat pada waktunya, maka mangsa berisiko hilang upaya.

Kerosakan mekanikal dan trauma di kawasan bahu boleh menjadi penyebab kapsulitis sendi bahu. Faktor lain dalam berlakunya kapsulitis mungkin adalah kerosakan organ pada kawasan bersebelahan tubuh manusia. Contohnya, masalah dengan sistem peredaran darah dan jantung menyebabkan kapsulitis pada sendi bahu..

Capsulitis sendi bahu adalah salah satu penyakit radang unsur artikular artikulasi bahu dengan skapula

Mengambil ubat penahan sakit, menghilangkan penyebab utama permulaan penyakit adalah kaedah utama untuk merawat kapsulitis sendi bahu.

Cuba dapatkan lengan anda dalam keadaan yang paling selesa untuk melegakan simptom kesakitan. Setelah rasa sakit mula berlalu, anda secara beransur-ansur dapat memperkenalkan latihan terapi. Tetapi rawatan diri dalam keadaan ini hanya akan menyakitkan. Ingat bahawa cadangan rawatan harus diberikan oleh pakar.

Pecah ligamen pada kapsul sendi lutut

Selalunya, mangsa mendakwa bahawa kecederaan segera (pecah) disertai dengan kemalangan kuat. Ini adalah salah satu gejala utama berlakunya pecahnya ligamen. Juga, pesakit merasa sakit, terdapat pembengkakan dan kemerahan di tempat kecederaan. Kesakitan pada masa ini menjadi paling teruk. Pecahnya membawa kepada pembengkakan anggota badan. Ini kerana apabila berlaku pecah, darah memasuki sendi artikular. Pengumpulan cecair menyebabkan bengkak. Dalam beberapa kes, sangat sukar untuk mendiagnosis pecah kerana pembengkakan ini. Tetapi gejala utama apabila pecahnya adalah keadaan sendi artikular yang tidak stabil. Mungkin ada perasaan bahawa kaki longgar.

Apabila pecah ligamen berlaku, dilarang bergerak secara bebas. Adalah perlu untuk melindungi anggota badan dari sebarang pergerakan agar tidak memburukkan lagi keadaan. Kompres sejuk boleh digunakan. Sebelum doktor menetapkan diagnosis yang tepat - pecahnya, anda boleh minum ubat penghilang rasa sakit.

Sendi artikular adalah elemen penting dalam sistem muskuloskeletal, jadi anda perlu berhati-hati dan menjaga badan agar tidak mencetuskan penyakit dan kecederaan.

Sendi adalah sendi yang bergerak antara dua atau lebih tulang di kerangka.

Sendi menggabungkan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen, mereka disebut sebagai bahagian pasif dari sistem lokomotor. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelancaran tulang yang saling berkaitan antara satu sama lain. Sekiranya ketiadaannya, tulang akan bergesekan satu sama lain, secara bertahap runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Dalam tubuh manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang untuk menjaga kedudukan badan, mengambil bahagian dalam pergerakan bahagian tubuh yang saling berkaitan dan merupakan organ pergerakan (pergerakan) badan di ruang.

Unsur-unsur utama yang terdapat dalam semua sendi sejati adalah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul sendi;
 • rongga artikular.

Rongga sendi diisi dengan cecair sinovial, yang merupakan sejenis pelincir dan mendorong pergerakan bebas hujung sendi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:

 • sendi sederhana dengan hanya 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intraartikular yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (sendi bicameral).

Pengelasan sendi dilakukan mengikut prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • mengikut bentuk permukaan artikular;
 • mengikut fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh rawan artikular hyaline (kurang kerap berserat). Rawan artikular adalah tisu yang berisi cecair. Permukaan tulang rawan rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan mengeluarkan cecair dengan baik. Ketebalan tulang rawan artikular rata-rata 0,2-0,5 milimeter.

Kapsul sendi dibentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi hujung tulang yang mengartikulasikan dan permukaan artikular masuk ke periosteum. Kapsul ini mempunyai membran berserat luar berserat tebal dan membran sinovial nipis dalaman yang mengeluarkan cecair sinovial ke rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan mendorong pergerakan sendi ke arah tertentu.

Pembentukan sendi meliputi rawan intra-artikular, cakera, menisci, bibir dan ligamen intrakapsular. Bekalan darah ke sendi dilakukan dari rangkaian arteri anastomosis (bercabang) yang banyak dibentuk oleh 3-8 arteri. Pemeliharaan (bekalan saraf) ke sendi dilakukan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua unsur artikular, kecuali rawan hyaline, dihidupkan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang melakukan persepsi kesakitan, akibatnya mereka dapat menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synarthrosis - tidak bergerak (tetap);
 2. amphiarthrosis (separa sendi) - sebahagian bergerak;
 3. diarthrosis (sendi benar) - mudah alih. Sebilangan besar sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penghuni ke-7 planet ini menderita sakit sendi. Antara usia 40 dan 70, penyakit sendi diperhatikan pada 50% orang dan pada 90% orang berusia lebih dari 70 tahun..

Sendi sinovial adalah sendi di mana hujung tulang menyatu dalam kapsul sendi. Ini merangkumi sebahagian besar sendi manusia, termasuk yang berus - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan tulang sederhana, 2 tulang terlibat, yang kompleks - lebih dari 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan, seperti pada rahang bawah ketika mengunyah, sendi seperti itu disebut gabungan. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama. Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dan lain-lain..

Dalam bentuk, permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, perbezaan dibuat antara sendi silinder, elips dan sfera..

Bentuk permukaan artikular menentukan isipadu dan arah pergerakan di sekitar 3 paksi: sagittal (berjalan dari depan ke belakang), frontal (berjalan selari dengan satah sokongan) dan menegak (tegak lurus ke satah sokongan).

Gerakan bulat adalah gerakan berurutan di sekitar semua paksi. Dalam kes ini, satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan keseluruhan tulang menggambarkan bentuk kerucut. Pergerakan gelangsar pada permukaan artikular juga mungkin dilakukan, serta penyingkirannya antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan ketika jari-jari diregangkan. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan sendi berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi frontal - lenturan dan pemanjangan;
 • pergerakan di sekitar sumbu sagital - penambahan dan penarikan pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu, putaran: ke dalam (sebutan) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri bernama. Sepanjang hidup kita, kita menggerakkan jari kita berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya ketika menggerakkan ibu jari, 9 otot yang berbeza terlibat.

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - yang disebut bibir artikular. Tendon kepala panjang bisep brachii melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen coracohumeral yang kuat dan otot-otot sekitarnya - deltoid, subscapularis, supra- dan infraspinatus, bulat besar dan kecil. Pectoralis major dan latissimus dorsi juga terlibat dalam pergerakan bahu..

Sinovium kapsul artikular nipis membentuk 2 volvulus ekstra artikular - tendon bisep brachii dan subscapularis. Arteri anterior dan posterior, yang membengkok di sekitar humerus, dan arteri toraks-akomial, mengambil bahagian dalam bekalan darah ke sendi ini; aliran keluar vena dilakukan ke dalam vena axillary. Aliran keluar limfa berlaku di kelenjar getah bening di kawasan axillary. Sendi bahu diinervasi oleh cabang saraf axillary.

 1. tulang brachial;
 2. skapula;
 3. tulang selangka;
 4. kapsul sendi;
 5. lipatan kapsul sendi;
 6. sendi acromioclavicular.

Pergerakan sekitar 3 paksi boleh dilakukan pada sendi bahu. Flexion terhad kepada proses akomial dan coracoid skapula, serta ligamen coracohumeral, peluasan akromion, ligamen coracohumeral, dan kapsul sendi. Penculikan pada sendi mungkin dilakukan hingga 90 °, dan dengan penyertaan tali pinggang anggota atas (apabila sendi sternoklavikular dihidupkan) - hingga 180 °. Penculikan berhenti pada saat tuberkular humerus yang lebih besar berhenti di ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang mengangkat tangan, mengambilnya kembali, memutar bahu bersama dengan lengan bawah, tangan ke dalam dan ke luar. Pergerakan tangan yang pelbagai ini merupakan langkah penting dalam evolusi manusia. Girdle bahu dan sendi bahu dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai entiti berfungsi tunggal.

Ia adalah sendi yang paling kuat dan sangat berat di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh asetabulum tulang pelvis dan kepala femur. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, dan juga oleh ligamen melintang asetabulum, yang merangkumi leher femoral. Ligamen ilio-femoral, pubis-femoral, dan sciatic-femoral yang kuat diikat ke dalam kapsul.

Bekalan darah ke sendi ini dilakukan melalui arteri yang membengkokkan di sekitar tulang paha, oleh cabang obturator dan (tidak selari) oleh cawangan arteri genital perforasi, gluteal dan dalaman yang unggul. Aliran keluar darah berlaku melalui urat-urat yang mengelilingi tulang paha, ke urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfa dilakukan ke kelenjar getah bening yang terletak di sekitar saluran iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diinervasi oleh saraf gluteal dan genital femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi bola. Ia boleh bergerak di sekitar paksi frontal (lenturan dan pemanjangan), di sekitar sumbu sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman).

Sendi ini dalam keadaan tertekan, jadi tidak menghairankan bahawa lesi menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Salah satu sendi manusia terbesar dan paling kompleks. Ia dibentuk oleh 3 tulang: femur, tibia dan fibula. Kestabilan sendi lutut disediakan oleh ligamen intra- dan ekstra-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen kolon peroneal dan tibial, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patela, ligamen patela medial dan lateral. Ligamen intra-artikular merangkumi ligamen cruciat anterior dan posterior.

Sendi mempunyai banyak unsur bantu, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, dan bursae. Setiap sendi lutut mempunyai 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci kelihatan seperti sabit dan berperanan sebagai pelindung. Unsur-unsur tambahan sendi ini merangkumi lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, ada yang berkomunikasi dengan rongga sendi..

Semua orang harus mengagumi persembahan gimnastik sukan dan pemain sarkas. Orang yang boleh naik ke dalam kotak kecil dan membengkok secara tidak normal dikatakan mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, ini tidak berlaku. Penulis The Oxford Handbook of Body Organs memberi jaminan kepada pembaca bahawa "orang seperti itu mempunyai sendi fleksibel secara fenomenal" - dalam perubatan ini disebut sindrom hipermobiliti sendi.

 1. femur
 2. tibia
 3. tulang rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen lateral
 8. ligamen cruciate
 9. patela

Sendi adalah sendi condylar dalam bentuk. Di dalamnya, pergerakan mungkin berlaku di sekitar 2 paksi: depan dan menegak (dengan kedudukan bengkok pada sendi). Lenturan dan pemanjangan berlaku di sekitar paksi frontal, putaran di sekitar paksi menegak.

Sendi lutut sangat penting untuk pergerakan manusia. Dengan setiap langkah, kerana membongkok, kaki memungkinkan untuk melangkah ke depan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan menaikkan pinggul..

Sendi adalah sendi tulang kerangka yang bergerak dengan jurang antara tulang yang mengartikulasikan. Sendi adalah sejenis artikulasi tulang; jenis artikulasi lain - sambungan tulang yang berterusan (tanpa ruang sendi) - dipanggil synarthrosis. Sendi melakukan fungsi sokongan dan motor.

Gambar: 1. Struktur sendi: 1 - tulang rawan artikular; 2 - membran berserat kapsul sendi; 3 - membran sinovial; 4 - rongga sendi; 5 - hujung tulang artikulasi (kelenjar pineal); 6 - periosteum.

Gambar: 2. Jenis sendi tangan:
1 - elipsoidal;
2 - pelana;
3 - sfera;
4 - tersekat.

Unsur utama sendi adalah permukaan artikular (hujung) tulang penghubung, beg artikular yang dilapisi dari dalam oleh membran sinovial (lihat), dan rongga artikular (Gamb. 1). Sebagai tambahan kepada unsur-unsur asas yang membentuk sendi, terdapat juga formasi tambahan (ligamen, cakera, menisci dan bursae), yang tidak terdapat pada semua sendi..

Hujung tulang artikulasi (epiphyses) membentuk pangkal sendi yang padat dan, kerana strukturnya, menahan beban yang berat. Tulang rawan hyaline setebal 0,5-2 mm, meliputi permukaan artikular dan terhubung dengan kuat ke tulang, memastikan kepatuhan hujung tulang yang lebih lengkap semasa pergerakan dan bertindak sebagai penyerap kejutan pada sendi penyokong.

Kapsul sendi menutup rongga sendi, melekatkan dirinya di sepanjang tepi permukaan artikular tulang penghubung. Ketebalan kapsul ini berbeza. Di beberapa sendi, ia kencang, di bahagian lain bebas. Dalam kapsul, dua lapisan dibezakan: sinovial dalaman dan luar berserat, yang terdiri daripada tisu penghubung yang padat. Di sebilangan tempat, lapisan berserat membentuk penebalan - ligamen (lihat). Bersama dengan ligamen yang merupakan sebahagian daripada kapsul, ligamen ekstra-artikular dan intra-artikular juga mengambil bahagian dalam menguatkan sendi. Sendi juga diperkuat oleh otot yang melintas dan tendonnya.

Rongga sendi dalam bentuk celah berisi sejumlah kecil cecair sinovial, yang dihasilkan oleh membran sinovial dan merupakan cecair yang berwarna lutsinar, likat, kekuningan. Ia berfungsi sebagai pelinciran permukaan artikular, mengurangkan geseran semasa pergerakan pada sendi.

Alat bantu sendi, bersama dengan ligamen, dilambangkan oleh tulang rawan intra-artikular (menisci, cakera, bibir artikular), yang terletak di antara hujung tulang artikular atau di sepanjang tepi sendi, meningkatkan kawasan hubungan epifisis, menjadikannya lebih konsisten antara satu sama lain dan memainkan peranan besar dalam pergerakan sendi.

Bekalan darah ke sendi berlaku disebabkan oleh cabang arteri terdekat; dalam kapsul sendi mereka membentuk rangkaian anastomosis yang padat. Aliran darah mengalir melalui urat ke batang vena yang berdekatan. Saliran limfa dilakukan melalui rangkaian saluran limfa kecil ke pengumpul limfa terdekat.

Pemeliharaan sendi disediakan oleh saraf tunjang dan simpatik.

Fungsi sendi ditentukan terutamanya oleh bentuk permukaan artikulasi epifisis tulang. Permukaan artikular satu tulang adalah, seperti yang ada, jejak yang lain, dalam kebanyakan kes satu permukaan adalah cembung - kepala artikular, dan yang lain cekung - rongga artikular. Permukaan ini tidak selalu saling berkaitan satu sama lain, selalunya kepala mempunyai kelengkungan dan kelebaran yang lebih besar daripada kemurungan.

Sekiranya dua tulang mengambil bahagian dalam pembentukan sendi, maka sendi seperti itu disebut sederhana; sekiranya lebih banyak tulang sukar.

Mengikut bentuk, permukaan artikular tulang dibandingkan dengan angka geometri dan, dengan itu, sendi dibezakan: sfera, elipsoidal, berbentuk blok, berbentuk pelana, silinder, dan lain-lain. Pergerakan dapat dilakukan di sekitar satu, dua dan tiga paksi, membentuk satu- (berbentuk silinder dan berbentuk blok), dua- (elipsoidal dan pelana) dan sendi multiaxial (sfera) (Gamb. 2). Bilangan dan kedudukan paksi menentukan sifat pergerakan. Terdapat pergerakan di sekitar paksi frontal - lenturan dan pemanjangan, sumbu sagital - penambahan dan penculikan, paksi membujur - putaran dan pergerakan putaran pelbagai paksi.

Pernahkah anda terfikir apa itu sendi? Apakah peranan mereka dalam tubuh manusia? Dengan pertolongan mereka, kita dapat melakukan pergerakan apa pun: duduk, berdiri, berlari, menari, bermain sukan, dan lain-lain. Terdapat sebilangan besar dari mereka di dalam tubuh manusia, dan masing-masing bertanggungjawab untuk kawasan tertentu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai struktur sambungan, ciri dan jenisnya, kami menjemput anda untuk membaca artikel kami.

Sendi manusia adalah asas setiap pergerakan badan. Mereka dijumpai di semua tulang badan (satu-satunya pengecualian adalah tulang hyoid). Struktur mereka menyerupai engsel, kerana tulang meluncur dengan lancar, mencegah geseran dan kehancurannya. Sendi adalah sambungan mudah alih beberapa tulang, dan di dalam badan terdapat lebih dari 180 di seluruh bahagian badan. Mereka tidak bergerak, sebahagian bergerak dan bahagian utamanya dilambangkan oleh sendi bergerak.

Tahap mobiliti bergantung kepada keadaan berikut:

 • isipadu bahan penyambung;
 • jenis bahan di dalam beg;
 • bentuk tulang pada titik kontak;
 • tahap ketegangan otot, serta ligamen di dalam sendi;
 • lokasi mereka di dalam beg.

Bagaimana sendi berfungsi? Ia kelihatan seperti beg dua lapisan yang mengelilingi persimpangan beberapa tulang. Beg itu menutup rongga dan mendorong pengeluaran cecair sinovial. Dia, pada gilirannya, adalah penyerap kejutan untuk pergerakan tulang. Bersama-sama mereka melakukan tiga fungsi utama sendi: mereka membantu menstabilkan kedudukan badan, merupakan bagian dari proses pergerakan di ruang angkasa, dan memberikan pergerakan bahagian-bahagian tubuh yang saling berkaitan.

Struktur sendi manusia adalah kompleks dan terbahagi kepada unsur-unsur asas seperti: rongga, kapsul, permukaan, cecair sinovial, tisu tulang rawan, ligamen dan otot. Secara ringkas mengenai setiap kita akan bercakap lebih lanjut..

 • Rongga sendi adalah ruang seperti celah, yang ditutup secara hermetik dan dipenuhi dengan cecair sinovial.
 • Kapsul sendi - terdiri daripada tisu penghubung yang menyelimuti hujung tulang yang bersambung. Kapsul terbentuk dari luar membran berserat, tetapi di dalamnya terdapat membran sinovial nipis (sumber cecair sinovial).
 • Permukaan artikular - mempunyai bentuk khusus, salah satunya berbentuk cembung (juga disebut kepala), dan yang kedua berbentuk lubang.
 • Cecair sinovial. Fungsi utamanya adalah melincirkan dan melembabkan permukaan; ia juga memainkan peranan penting dalam pertukaran cecair. Ia adalah zon penyangga untuk pelbagai pergerakan (tersentak, tersentak, memerah). Menyediakan gelongsor dan perbezaan tulang di rongga. Mengurangkan jumlah sinovia membawa kepada sejumlah penyakit, ubah bentuk tulang, kehilangan kemampuan seseorang untuk melakukan aktiviti fizikal yang normal dan, sebagai akibatnya, bahkan kecacatan.
 • Tisu tulang rawan (ketebalan 0,2 - 0,5 mm). Permukaan tulang ditutup dengan tisu tulang rawan, fungsi utamanya adalah penyerapan kejutan ketika berjalan, bermain sukan. Anatomi tulang rawan diwakili oleh serat tisu penghubung yang diisi dengan cecair. Pada gilirannya, ia menyuburkan tulang rawan dalam keadaan tenang, dan semasa pergerakan, ia melepaskan cecair untuk melumasi tulang.
 • Ligamen dan otot adalah bahagian tambahan struktur, tetapi tanpanya fungsi normal keseluruhan organisma tidak mungkin dilakukan. Dengan bantuan ligamen, tulang dibetulkan tanpa mengganggu pergerakan amplitud kerana keanjalannya.

Penonjolan serong di sekitar sendi juga memainkan peranan penting. Fungsi utama mereka adalah untuk menghadkan jarak gerakan. Sebagai contoh, pertimbangkan bahu. Terdapat tubercle bertulang di humerus. Oleh kerana lokasinya dekat dengan skapula, ia dapat mengurangkan jarak pergerakan lengan.

Dalam proses pengembangan tubuh manusia, cara hidup, mekanisme interaksi antara orang dan persekitaran luaran, keperluan untuk melakukan pelbagai tindakan fizikal, pelbagai jenis sendi diperoleh. Pengelasan sendi dan prinsip asasnya dibahagikan kepada tiga kumpulan: bilangan permukaan, bentuk hujung tulang, fungsi. Kami akan bercakap mengenai mereka sedikit kemudian..

Jenis utama dalam tubuh manusia adalah sendi sinovial. Ciri utamanya adalah penyambungan tulang dalam beg. Jenis ini merangkumi bahu, lutut, pinggul dan lain-lain. Terdapat juga yang disebut sendi faset. Ciri utamanya ialah had putaran hingga 5 darjah dan kecondongan hingga 12 darjah. Fungsi ini juga terdiri dalam mengehadkan pergerakan tulang belakang, yang memungkinkan untuk menjaga keseimbangan tubuh manusia.

Dalam kumpulan ini, klasifikasi sendi berlaku bergantung pada jumlah tulang yang bersambung:

 • Sendi sederhana - penyambungan dua tulang (interphalangeal).
 • Keras - bergabung lebih dari dua tulang (siku). Ciri hubungan seperti itu menunjukkan adanya beberapa tulang sederhana, sementara fungsinya dapat dilaksanakan secara terpisah antara satu sama lain..
 • Sendi kompleks - atau dua ruang, yang merangkumi tulang rawan yang menghubungkan beberapa sendi sederhana (rahang bawah, radioulnar). Tulang rawan boleh memisahkan sendi sama ada sepenuhnya (bentuk cakera) atau sebahagian (meniskus di lutut).
 • Gabungan - menggabungkan sendi terpencil yang diletakkan secara bebas antara satu sama lain.

Bentuk sendi dan hujung tulang mempunyai bentuk pelbagai bentuk geometri (silinder, elips, bola). Bergantung pada ini, pergerakan dilakukan sekitar satu, dua, atau tiga paksi. Terdapat juga hubungan langsung antara jenis putaran dan bentuk permukaan. Selanjutnya, klasifikasi sendi yang terperinci mengikut bentuk permukaannya:

 • Berbentuk pelana - dibentuk dengan menggabungkan dua permukaan, seperti "duduk" di atas satu sama lain. Satu tulang bergerak bersama, sementara yang lain bergerak melintang. Anatomi melibatkan putaran di sekitar paksi tegak lurus: perpanjangan lenturan dan penambahan penculikan.
 • Sendi bola - permukaan dibentuk seperti bola (satu cembung, yang cekung yang lain), kerana orang dapat melakukan pergerakan bulat. Pada asasnya, putaran berlaku di sepanjang tiga paksi tegak lurus, titik persimpangan adalah pusat kepala. Mempunyai jumlah ligamen yang sangat sedikit, yang tidak mengganggu putaran bulat.
 • Berbentuk cawan - Pandangan anatomi menunjukkan rongga dalam satu tulang yang merangkumi sebahagian besar kawasan kepala permukaan kedua. Akibatnya, pergerakan bebas kurang berbanding dengan sfera. Perlu untuk kestabilan sendi yang lebih besar.
 • Sendi rata - hujung tulang rata dengan ukuran yang hampir sama, interaksi sepanjang tiga paksi, ciri utamanya adalah gerakan kecil dan dikelilingi oleh ligamen.
 • Ketat (amphiarthrosis) - terdiri daripada tulang dengan pelbagai saiz dan bentuk, yang saling berkaitan antara satu sama lain. Anatomi - tidak aktif, permukaan diwakili oleh kapsul ketat, bukan ligamen pendek elastik.

Oleh kerana ciri fisiologi mereka, sendi melakukan banyak pergerakan di sepanjang paksi mereka. Secara keseluruhan, tiga jenis dibezakan dalam kumpulan ini:

 • Uniaxial - yang berpusing di sekitar satu paksi.
 • Biaxial - putaran di sekitar dua paksi.
 • Multiaxis - terutamanya sekitar tiga paksi.

Berikut adalah jadual korespondensi bentuk dan jenis sendi manusia.

Beg artikular (kapsul) adalah plat tisu penghubung, yang, dilemparkan ke atas ruang sendi dan menutup hujung artikular tulang artikulasi di sekeliling lilitan, menghubungkannya dengan cara seperti muff, membentuk rongga sendi tertutup. Kapsul terdiri daripada lapisan luar (beg berserat) dan lapisan dalam (sinovium).

Beg berserat, yang dibentuk oleh kolagen dan serat elastik, seterusnya membentuk dua lapisan: lapisan luar, di mana serat diarahkan membujur dan sepanjang paksi pergerakan, dan bahagian dalam, di mana ia terletak melingkar. Anatomi beg artikular (kapsul) sedemikian rupa sehingga ligamen tambahan dan kadang-kadang serat tendon otot berdekatan ditenun ke dalam beg dari sisi yang berlainan. Begnya mempunyai ketebalan yang berbeza. Di beberapa bahagiannya, lubang terungkap di mana sinovium dapat menonjol. Beg berserat dilekatkan pada tulang, terjalin dengan ikatannya ke dalam periosteum.

Anatomi kapsul sendi menyertai peranan fisiologinya. Lapisan berseratnya banyak menyumbang kepada penyatuan mekanikal permukaan artikulasi artikulasi, melindungi sendi dari pelbagai kecederaan luaran dan, sebahagian besarnya, penerimaan sakit sendi secara umum, melakukan fungsi perlindungan biologi yang terakhir dalam pelbagai proses patologi. Nilai membran sinovial dikurangkan kepada penjerapan produk metabolik dari rongga sendi, rembesan cecair sendi, yang memainkan peranan penting dalam kehidupan sendi. Seperti yang telah dinyatakan, lipatan lemak sinovium memainkan peranan sebagai penahan dan meningkatkan kesesuaian kelenjar pineal, dll..

Sumber


 1. Buku panduan reumatologi. - M.: Perubatan, 2009.-- 256 p..

 2. Neurovasculitis bahagian ekstrem setelah menyejukkan di persekitaran yang lembap. - Moscow: Nauka, 2016.-- 506 p..

 3. Zholondz, Mark Penampilan baru pada osteochondrosis. Punca dan rawatan / Mark Zholondz. - M.: Book on Demand, 2010.-- 158 s.

Selamat hari. Nama saya Evgenia. Saya telah bekerja di klinik reumatologi selama lebih dari 18 tahun. Saya percaya bahawa saya seorang profesional dalam bidang saya dan ingin membantu semua pelawat laman web untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Semua bahan untuk laman web dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan dalam bentuk yang mudah semua maklumat yang diperlukan. Sebelum menggunakan apa yang dijelaskan di laman web ini, anda mesti berunding dengan profesional.

Kapsul sendi lutut

Kapsul sendi lutut

Lutut adalah sendi bergerak di mana tulang dan tulang rawan dipegang oleh ligamen, di sebelahnya terdapat penebalan kapsul sendi. Struktur ligamen membolehkannya meregang, menguncup, sehingga memberikan lenturan / pemanjangan, putaran di lutut.

Apabila alat kapsul-ligamen sendi lutut terlatih, yang berlaku di bawah pengaruh kecederaan, pukulan dan pergerakan yang tidak wajar, beban dari serat pasti akan meregang dan mulai pecah. Bergantung pada jenis kesan luaran pada kaki, bahagian lutut dan satu atau lebih ligamen mungkin rosak.

Sering kali, ligamen yang terlalu meregang, walaupun tanpa kecederaan, menyebabkan hipermobiliti, iaitu ketidakstabilan lutut, yang seterusnya menyebabkan kecederaan berulang atau patologi kronik.

pelbagai tahap kerosakan didiagnosis:

 1. Pada tahap 1, tidak lebih daripada 10% tisu terlibat dalam kerosakan. Ligamen yang terkoyak sebahagiannya dipulihkan secara konservatif.
 2. Untuk gred 2, kerosakan pada separuh tisu adalah ciri, tetapi ligamen itu sendiri, dan selalunya kapsul, tetap utuh. Rawatan memerlukan imobilisasi yang berpanjangan sementara serat tumbuh bersama.
 3. Pada gred 3, ligamen pecah sepenuhnya. Pembedahan sering diperlukan untuk memperbaiki kecederaan tersebut..

Risiko mendapat kecederaan tertentu bergantung pada banyak keadaan, termasuk keupayaan fizikal sendi, ciri-ciri anatominya, serta beban dan kesan sampingan pada kaki. Gejala, kaedah rawatan dan masa pemulihan sepenuhnya bergantung pada lokasi kerosakan..

Sehingga 70% kecederaan pada alat ligamen lutut menyebabkan kerosakan pada ligamen ini. Struktur anatomi dan fungsi utamanya, bertujuan untuk mencegah hiperextensi pada kaki bawah, cenderung mengalami kecederaan. Oleh kerana tidak ada halangan semula jadi di depan lutut, di bawah pengaruh beban berlebihan, ligamen menangis, meregang atau pecah.

Mekanisme pembangunan kerosakan boleh mengambil beberapa bentuk:

 1. Seseorang dari posisi dengan sendi bengkok cuba meluruskan lututnya dengan tajam, tetapi di bawah pengaruh beban berat, sendi itu keluar. Jenis kecederaan ini dialami oleh angkat berat atau orang yang kerjanya melibatkan mengangkat beban..
 2. Kecederaan berlaku apabila kaki bawah membengkok dan jatuh ke lutut. Selalunya ini berlaku ketika mendarat di kaki anda dari ketinggian yang tidak terlalu tinggi dan kemudian jatuh ke lutut. Ligamen pada masa ini secara tidak sengaja menegangkan dan menegangkan.
 3. Dengan pengereman secara tiba-tiba semasa berlari, yang dikaitkan dengan pemanjangan berlebihan.
 4. Sentuh kecederaan yang berkaitan dengan hentakan ke bahagian lutut semasa berdiri.

Ligamen posterior direka agar kaki bawah tidak bergeser ke belakang. Oleh kerana ia terletak jauh di sendi dan pergerakan kaki ke belakang dibatasi oleh pinggul itu sendiri, kerosakannya lebih jarang berlaku. Lebih-lebih lagi, kecederaan terpencil hanya merangkumi 3% daripada jumlah keseluruhan.

Untuk merosakkan ligamen ini, anda perlu berusaha..

Oleh itu, anda boleh menghadapi rehatnya:

 1. Dengan pukulan langsung ke bahagian depan sendi dalam keadaan duduk dengan lutut bengkok. Selalunya berlaku semasa kemalangan, ketika kaki memukul papan pemuka kereta atau semasa kecederaan industri.
 2. Semasa jatuh pada lutut yang bengkok dan mengetuk kaki bawah. Ini adalah kecederaan biasa di kalangan pemain bola sepak..

Unsur menghubungkan tibia dan femur dan mencegah kaki membongkok ke dalam di lutut.

Mekanisme kerosakan dikaitkan dengan pesongan kaki bawah yang berlebihan ke luar, serta putaran kaki bawah. Ini sering berlaku semasa memukul bahagian luar lutut yang bengkok. Tegangan berlebihan dihantar ke ISS dan meregangkan, lebih jarang pecah. Anda boleh cedera ketika tergelincir, ketika kaki bawah ditarik ke sisi, ketika jatuh dengan kaki tetap.

Secara selari, meniskus, ACL atau condyle tibial boleh rosak.

Masalah dengan ISS didiagnosis menggunakan ujian valgus. Untuk melakukan ini, kaki dibengkokkan dan dengan peha tetap, kaki bawah ditarik keluar. Kecederaan bersamaan mesti dikenal pasti, yang mana X-ray atau MRI dilakukan.

Rawatan merangkumi rehat seluruh kaki sehingga 8 minggu dengan menggunakan orthosis khas. Dalam 2 hari pertama, sejuk digunakan, kemudian panas kering ditetapkan. Ubat bukan steroid digunakan sebagai ubat bius..

Pembedahan diperlukan apabila pecahnya meniskus, ligamen anterior cruciate didiagnosis, atau ketika ISS terlepas sepenuhnya dari tulang, kadang-kadang walaupun dengan serpihan tulang.

Pembedahan plastik dilakukan secara arthroscopically. Sekiranya perlu menanam sebahagian elemen atau memperbaiki ligamen dengan skru, campur tangan boleh terbuka.

Oleh itu, mekanisme peregangan atau pecah ligamen luaran lateral dikaitkan dengan tekanan pada kaki bawah dari dalam. Ini dapat diprovokasi oleh penyimpangan dari sumbu dengan pergerakan kaki yang tajam dengan putaran, dan juga pukulan langsung dari bahagian dalam lutut.

Kerosakan seperti itu berlaku lebih jarang daripada masalah lain pada alat ligamen. Tetapi pada masa yang sama, LKS sering patah sepenuhnya, patah tulang.

Oleh kerana kerosakan sering menyebabkan kelemahan sendi dan disertai dengan perubahan berbahaya pada sendi, rawatan dilakukan secara pembedahan. Terapi konservatif hanya boleh dilakukan ketika melakukan regangan.

Penstabil lutut aktif dan pasif

Mekanisme penstabilan sendi lutut pada pelbagai tetapan pinggul, kaki bawah, dalam keadaan statik dan dinamik, dalam keadaan normal dan patologi telah menjadi tumpuan perhatian penyelidik selama bertahun-tahun, tetapi tidak semuanya jelas dalam masalah ini pada masa ini..

Untuk kemudahan pertimbangan, mekanisme ini dibahagikan kepada pasif dan aktif. Yang pertama merangkumi kesesuaian permukaan artikular dan struktur tulang rawan, serta alat kapsular-ligamen dari sendi lutut, yang memberikan ketahanan pasif terhadap anjakan kaki bawah..

Yang kedua adalah otot periartikular, yang secara aktif mengatasi ini. Pada hakikatnya, mereka bekerja serentak, saling melengkapi dan / atau menggantikan satu sama lain..

Dengan kecederaan struktur kapsular-ligamen, hingga satu darjah atau yang lain, kedua-dua mekanisme terganggu secara kekal atau sementara, akibatnya fungsi sendi menderita - ketidakstabilannya diperhatikan.

Pergerakan lutut

Lenturkan kaki bawah: biceps femoris, semimembranosus, semitendinosus, popliteal dan gastrocnemius otot.

Pusingkan kaki bawah ke dalam (dengan lutut bengkok): otot separa membran dan separa tendin, otot sartorius dan otot gastrocnemius (kepala medial).

Penyakit utama sendi lutut

Ini adalah penyakit kronik di mana proses degeneratif berlaku pada tisu tulang dan tulang rawan, yang menyebabkan ubah bentuk sendi. Tanda-tanda utama arthrosis deformans adalah: rasa sakit meningkat dengan pergerakan, peningkatan cuaca lembap dan sejuk, biasanya menurun ketika rehat.

Semakin tua seseorang, semakin tinggi kemungkinan menghidap penyakit ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tisu tulang rawan di dalam sendi lesu dari masa ke masa dan semakin sukar untuk pulih dari kecederaan dan latihan fizikal..

Faktor keturunan juga memainkan peranan penting dalam perkembangan penyakit ini..

Arthrosis sendi lutut yang cacat disertai dengan keretakan semasa pergerakan, yang hilang dari masa ke masa, kerana permukaan tulang dilancarkan semasa geseran. Proses keradangan berkembang di sendi lutut, kista muncul di tisu tulang, sukar bagi pesakit untuk bergerak, dan ketika dia berjalan, dia mulai lemas.

Kecacatan sendi mula berkembang, sebagai peraturan, pada peringkat kedua penyakit ini. Pada yang ketiga, sendi diluaskan dan cacat sehingga sendi menjadi sama sekali tidak bergerak.

Artritis lutut dikelaskan kepada osteoartritis, artritis reumatoid, dan artritis pasca trauma. Bentuk artritis lutut yang paling biasa adalah osteoartritis..

Penyakit ini berkembang secara beransur-ansur, menguruskan tulang rawan artikular. Osteoartritis biasanya menyerang orang tua dan pertengahan umur..

Ia boleh berlaku dalam bentuk akut dan berbeza dalam penyakit kronik. Pada peringkat akut penyakit ini, cecair terkumpul di rongga sendi lutut.

Pesakit merasa sakit, kemerahan dan bengkak pada sendi lutut. Kegiatan motor sendi berkurang, pesakit cuba menjaga kaki dalam keadaan bengkok.

Sekiranya nanah terbentuk di sendi, penyakit ini akan berlanjutan dengan demam tinggi dan menggigil. Pembengkakan sendi sangat ketara..

Sebagai tambahan kepada kecederaan traumatik pada alat ligamen, terdapat juga masalah keradangan dan degeneratif, yang memberi gejala yang menyakitkan dan membatasi pergerakan lutut..

Terdapat penyakit seperti:

 1. Ligametosis. Patologi yang berkaitan dengan degenerasi ligamen degeneratif, iaitu dengan penggantian serat elastik dengan tisu kartilaginus, yang berakhir dengan osifikasi ligamen lengkap. Lutut secara beransur-ansur kehilangan pergerakannya, terapi dijalankan secara eksklusif melalui pembedahan.
 2. Tendinitis. Penyakit keradangan di mana tisu-tisu ligamen itu sendiri dan tisu-tisu berdekatan menjadi radang. Ia dirawat secara konservatif dengan penggunaan NSAID, rehatkan kaki, kehangatan apabila gejala keradangan mereda.

Kedua-dua patologi ini berkait rapat dengan kerosakan pada ligamen dan sering menjadi komplikasi mereka, yang tidak segera muncul, tetapi beberapa tahun selepas kecederaan..

Memilih salap untuk sendi lutut - yang akan membantu kesakitan, arthritis dan arthrosis?

Sakit lutut disertai dengan gejala berikut:

 • Meningkat ketika menaiki tangga
 • Mengehadkan aktiviti motor sendi, bertambah dengan percubaan membengkokkan atau meluruskan kaki
 • Diiringi oleh kekejangan ketika bergerak, penampilan bengkak
 • Permukaan artikular cacat
 • Atrofi otot paha
 • Gaya berjalan yang tidak rata muncul

Arthroscopy lutut

Arthroscopy lutut memungkinkan untuk memeriksa struktur dalaman sendi lutut, yang memungkinkan untuk menetapkan diagnosis penyakit yang tepat yang menyebabkan sakit lutut tanpa membuka sendi.

Dengan bantuan kaedah ini, menjadi mungkin untuk melakukan sejumlah campur tangan pembedahan pada sendi tertutup, yang pasti akan memendekkan tempoh pemulihan bagi orang yang menjalani pembedahan arthroscopic..

Arthroscopy lutut adalah kaedah pemeriksaan universal, hasilnya selalu dibandingkan dengan data kajian lain..

Pada pendapat kami, arthroscopy mempunyai nilai terbesar untuk pelbagai patologi intra-artikular: kerosakan pada menisci, tulang rawan artikular, keadaan patologi lipatan sinovial, dll..

Arthroscopy memperoleh perkaitan khusus dalam trauma akut, apabila terdapat simptomologi yang sangat terdistorsi dan tidak mungkin melakukan ujian objektif kerana kesakitan..

Sendi lutut manusia adalah ciptaan alam yang unik

Lutut manusia adalah sendi unik yang mampu melakukan pergerakan spasial yang kompleks. Tidak ada haiwan berkaki empat yang lain yang mempunyai sambungan bergerak dan pada masa yang sama stabil..

Lutut memperoleh ciri-ciri anatomi dan fungsi yang kompleks dalam proses evolusi, sejak manusia menjadi tegak..

Pertimbangkan struktur sendi lutut manusia untuk lebih memahami bagaimana ia berfungsi.

Sendi Lutut: Anatomi dan Fungsi

Sendi lutut terdiri daripada:

 • dari dua tulang tubular (femur dan tibia) dan satu tulang sesamoid (patella) (fibula kaki bawah tidak termasuk dalam sendi);
 • tujuh ligamen intra-artikular luaran dan tiga;
 • menisci lateral dan medial;
 • kapsul artikular (sinovial);
 • beberapa beg sinovial (burs).

Tulang utama lutut

Permukaan artikular kedua-dua tulang tiub (epifisis) masing-masing mempunyai dua kondilasi - sambungan hujung. Salah satunya adalah dalaman (medial), yang lain adalah condyle luaran (lateral). Condyles paha mempunyai bentuk cembung, di antara mereka terdapat kemurungan.

Oleh itu, kondilus tibia berbentuk cekung dengan ketinggian di tengah. Oleh itu, kunci kondilar epifisis terbentuk..

Permukaan condyles ditutup dengan lapisan tulang rawan halus (rawan hyaline), yang memberikan gelongsor yang halus dan tidak terhalang pada sendi.

Permukaan artikulasi tidak berdekatan antara satu sama lain: di antara mereka terdapat celah artikular, yang jelas dapat dibezakan pada sinar-X.

Tulang tubular sendi dihubungkan oleh empat ligamen - dua luaran lateral (lateral dan medial) dan dua dalaman (ligamen cruciat anterior dan posterior).

Patella (sinonim untuk patella) terletak di bahagian depan lutut. Peranannya dua kali ganda: ia mesti melindungi lutut sebanyak mungkin dan pada masa yang sama memastikan pergerakan sepenuhnya. Keperluan untuk patella merumitkan struktur lutut:

Patela digantung dengan tiga ligamen - satu sendiri dan dua yang menyokong. Ini memberikan kebebasan kepadanya dan pada masa yang sama menjadikannya dalam kedudukan yang betul secara anatomi..

Permukaan dalam patela, seperti permukaan artikular lain, ditutup dengan rawan hyaline.

Kapsul sendi lutut

Kapsul sendi adalah cangkang dua lapisan elastik tisu lembut, beg di mana sendi bergerak.

Lapisan atasnya terdiri daripada tisu berserat, dan lapisan dalam membran sinovial. Sinovium diserap oleh rangkaian saluran darah di mana bahan-bahan penting memasuki sendi. Sebagai tambahan, cangkang itu sendiri menghasilkan cecair khas (sinovia), yang mengandungi:

 • chondroitin sulfate (komponen utama tulang rawan);
 • glycosaminoglycan (asid hyaluronik), yang meningkatkan kelikatan sehingga sinovium menjadi pelincir pada sendi.

Bukan dari tulang, tetapi dari membran sinovial, proses degeneratif-distrofik pada sendi sering bermula. Dia terlibat secara langsung dalam patogenesis arthrosis. Patologi sinovium, kongenital atau diperoleh, merosakkan sinovium, menimbulkan kekurangan komponen utama di dalamnya, yang mengganggu proses pertumbuhan semula tulang rawan, menyebabkan pergerakan yang sukar dan keretakan pada sendi.

Kapsul artikular membentuk banyak pusingan dan poket, yang meningkatkan isipadu, memungkinkan untuk memotong semua elemen sendi dan mendorong peredaran sinovium yang lebih baik.

Selain poket dalaman, di kawasan lutut terdapat banyak bursa dangkal dan dangkal yang terletak di antara tendon, di bawahnya dan tidak jauh dari mereka. Baca lebih lanjut mengenai burs dalam artikel ini.

Ligamen lutut

Anatomi sendi lutut diwakili oleh sembilan ligamen, masing-masing mempunyai tujuannya sendiri.

Peranan umum ligamen adalah kestabilan sendi yang boleh dipercayai: tidak ada bahagiannya semasa lenturan, pemanjangan, penculikan, penambahan atau putaran harus melampaui had yang dibenarkan.

Margin keselamatan ligamen membolehkan anda melampaui had ini, tetapi berkat sistem saraf kami, yang mengatur semua pergerakan ODS, pada saat pendekatan berbahaya terhadap penghalang anatomi, rasa sakit yang tajam timbul di sendi. Sekiranya ini tidak berlaku, orang itu akan terus mencederakan dirinya sendiri..

Sekiranya daya luaran yang digunakan melebihi margin keselamatan ikatan, pecah berlaku di dalamnya..

Mengapa kecederaan sukan begitu biasa? Semasa pertandingan, banyak adrenalin dilepaskan ke dalam darah seorang atlet, dan dia hanya berhenti merasa sakit, dan mungkin juga tidak menyedari bahawa ligamen atau meniskus telah robek.

Ligamen femur dan tibia

Paha dan tibia diperkuat:

 • dua ligamen lateral (cagaran) - luaran (lateral) dan dalaman (medial);
 • ligamen sacral anterior (ACL);
 • ligamen sacral posterior (PCL).

Ligamen cagaran luaran juga disebut ligamen peroneal: ia bermula dari epikondyle femur dan menuju ke kepala tulang m / b *. Ia tidak bersambung dengan kapsul sendi.

Ligamen cagaran dalaman (sinonim: tibial) menghubungkan epikondyle dalaman femur dengan permukaan dalaman tulang b / b *. Ia lebih lebar dan lebih kuat daripada yang luar, menutupi kapsul artikular, bersambung di depan dan belakang, dan melekat pada meniskus medial.

Peranan ligamen cagaran dalam membatasi lenturan lateral dan putaran lutut.

Ligamen anterior dan posterior cruciate (ACL dan PCL) terletak di dalam kapsul sendi dan memotong rongga sendi.

 • ACL bermula dari pinggir luar tuberosity femur dan berakhir di permukaan anterior tulang, berdekatan dengan intercondylar eminence;
 • ZKS pergi dari condyle dalaman femur dan dipasang di antara condyles tulang b / w berhampiran permukaan posteriornya.

Tujuan ligamen cruciate:

 • ACL melindungi sendi lutut dari hiperextensi, iaitu dari pergeseran ke depan kaki bawah;
 • ZKS melindungi daripada lenturan lutut dengan pergeseran posterior bahagian bawah kaki.

Ligamen patella

Tujuan mereka adalah untuk melampirkan patela secara bebas.

Ligamen patellar anterior sering disebut oleh ortopedis kami sebagai ligamen patellar proprietari. Ini adalah kesinambungan dari tendon quadriceps (otot quadriceps), melewati patella dan melekat padanya di bahagian atas, dan di bahagian bawah - ke tuberkel median tulang b / w.

Sokongan ligamen patellar - dua ligamen kecil (medial dan lateral), yang merupakan cabang tendon quadriceps, yang melekatkan patella dekat dengan permukaan artikular anterior dalaman dan luar tulang.

Ligamen posterior lutut

Di bahagian belakang lutut, terdapat dua ligamen popliteal - serong dan lengkung. Fungsi mereka adalah untuk menjaga kestabilan lutut di bahagian belakang bahagiannya..

Ligamen serong meneruskan tendon semimembranosus dan bermula berhampiran condyle medial tulang b / w. Ia sebahagiannya melekat pada tulang paha dan sekering dengan permukaan posterior kapsul sendi.

Ligamen arcuate bermula di bahagian belakang, serentak dari kepala fibula dan dari condyle lateral paha. Melekat pada permukaan median tulang belakang posterior dan kemudian masuk ke dalam sepanjang busur, menghubungkan dengan ligamen popliteal serong.

Ligamen kesepuluh terkecil terletak di dalam sendi dan menghubungkan kedua-dua menisci lutut. Ia dipanggil ligamen meniskus melintang..

Menisci lutut

Struktur sendi lutut menyerupai mekanisme tuas-engsel yang ideal, di mana tuasnya adalah tulang, otot dan tendon, dan engselnya adalah sendi itu sendiri dengan permukaan bebola. Walau bagaimanapun, lutut adalah mekanisme yang lebih maju, kerana ia menyediakan sokongan dan penyerap kejutan..

Menisci luaran dan dalaman melakukan fungsi sokongan dan pelunasan. Plat kolagen berbentuk sabit ini, lebih elastik daripada semua tulang rawan yang lain, dapat mengurangkan tekanan pada sendi dengan sempurna kerana berat badan mereka sendiri dan semasa pergerakan.

Membengkokkan lutut ke menisci jatuh ke 85% dari jumlah beban. Mereka juga dapat memberikan kesan penstabilan semasa trauma: misalnya, jika ACL pecah, kaki bawah tidak akan bergerak ke depan, kerana ia akan dipegang oleh meniskus medial yang melekat pada ligamen dalaman cagaran.

Otot lutut

Tanpa otot, tuas kita akan sama sekali tidak berdaya..

Tiga jenis otot bertanggungjawab untuk pergerakan lutut:

 • lentur;
 • ekstensor;
 • penambah (paha dalaman).

Flexor

 • Otot Quadriceps: ia menempati seluruh bahagian depan dan bahagian permukaan lateral paha dan terdiri daripada empat kepala - otot femoral (lurus, lebar medial, lebar lateral, lebar pertengahan).
 • Otot sartorius adalah salah satu otot paha terpanjang dari kumpulan anterior: ia bermula dari ilium (tulang belakang unggul anterior), bergerak secara miring ke bawah dalam lingkaran, menuju ke permukaan depan bahagian bawah kaki bawah, dan melekat pada tuberositas tulang b / w.

Extensor belakang

Otot bisep - terdiri daripada dua kepala, bermula dari tulang iskial dan tulang paha, yang di bahagian bawah melepasi tendon yang melekat pada kepala tulang.

Otot semitendinosus terletak lebih dekat ke permukaan medial, bersempadan dengan bahagian luar dengan bisep, di bahagian dalam dengan otot semimembranosus, dan di tengahnya ditutup oleh gluteus maximus.

Ia bermula dari tuberosity ischial, membongkok di sekitar condyle medial femur dan menempel pada tuberosity tulang b / w, membentuk segitiga bersama dengan penjahit dan otot langsing, yang disebut kaki angsa dangkal.

Otot semimembran juga berasal dari tuberositi sciatic dan, turun, bercabang menjadi tiga bundel (satu mencapai condial medial tulang b / w, yang kedua mencapai fascia popliteal, dan yang ketiga melewati ligamen medial lutut. Otot membran berpartisipasi dalam putaran putaran kaki bawah.

Otot adduktor

Magnus adductor adalah yang terbesar dari medial (otot dalaman): ia bermula dari tulang kemaluan bawah dan iskial. Serat otot berbentuk kipas ke bawah dan ke luar, melekat pada garis paha kasar dengan tendon lebar di sepanjang keseluruhan bibir medial.

Otot nipis adalah otot subkutan panjang, yang paling medial. Ia bermula dari tulang kemaluan dan melekat pada tuberkel tulang b / w.

Kesimpulannya

Struktur sendi lutut membolehkan seseorang menyesuaikan diri dengan persekitaran di sekelilingnya. Walau bagaimanapun, rentak kehidupan moden dan beban berat menyebabkan cepat terjadinya kehausan mekanisme ini..

Keseleo dan pecahnya ligamen, dislokasi patela, kerosakan pada menisci dan kecederaan lain melumpuhkan lutut untuk waktu yang lama, dan tidak selalu selepas itu prestasi sendi lutut kembali.

Jangan abaikan rasa sakit yang tidak dapat difahami, keretakan, sekatan pergerakan, atau, sebaliknya, kebebasan yang mencurigakan di lutut. Banyak kecederaan, terutama yang melibatkan meniskus, dapat disembunyikan..

Jaga lutut anda, lawati doktor haiwan.

______________
* m / b - peroneal;

(69 4.80 daripada 5)
Memuat...

Struktur sendi lutut manusia, kecacatan valgus dan varus

Sendi lutut, bersama dengan sendi pinggul, adalah sendi terbesar dan paling kuat di rangka manusia. Ia menyatukan tulang paha dan kaki bawah untuk memberikan jarak pergerakan ketika berjalan. Artikulasi mempunyai struktur kompleks yang kompleks, di mana setiap elemen memastikan fungsi lutut khususnya dan kemampuan untuk berjalan secara umum.

Apakah tulang yang terdiri daripada sendi lutut manusia?

Peranti sendi lutut manusia menjelaskan penyebab patologi yang muncul, membantu memahami etiologi dan perjalanan penyakit radang dan degeneratif. Bahkan penyimpangan kecil dari norma pada elemen sendi apa pun boleh menyebabkan kesakitan dan keterbatasan pergerakan..

Anatomi

Tiga tulang sendi lutut terlibat dalam pembentukan artikulasi: femur, tibia dan patella..

Di dalam sendi, di dataran tinggi tibial, terdapat menisci - pad rawan penyerap kejutan yang meningkatkan kestabilan struktur dan memastikan pengagihan beban secara rasional.

Semasa pergerakan, menisci bersifat kenyal dan terkompresi, memberikan gaya berjalan lancar dan melindungi elemen artikulasi dari lelasan. Walaupun saiznya kecil, nilai menisci sangat tinggi - apabila ia hancur, kestabilan lutut menurun dan arthrosis pasti terjadi.

Seperti apa pemusnahan tulang rawan hyaline?

Sebagai tambahan kepada tulang dan menisci, unsur penyusun sendi adalah kapsul artikular, yang membentuk kelainan pada sendi lutut dan beg sinovial, dan ligamen.

Ligamen yang membentuk sendi lutut dibentuk oleh tisu penghubung. Mereka membetulkan tulang, menguatkan sendi dan mengehadkan jarak pergerakan. Ligamen memberikan kestabilan pada sendi dan mencegah perpindahan strukturnya.

Ligamen diregangkan atau koyak sekiranya berlaku kecederaan.

Lutut diinervasi oleh saraf popliteal. Ia terletak di belakang artikulasi dan merupakan bahagian saraf sciatic yang berjalan ke kaki dan kaki bawah. Saraf sciatic memberikan sensasi dan pergerakan ke kaki. Arteri popliteal dan urat bertanggungjawab untuk bekalan darah, mengulangi perjalanan cabang saraf.

Struktur sendi lutut

Unsur pembentuk sendi utama dianggap sebagai berikut:

 • kondoral femoral
 • dataran tinggi tibial
 • penutup lutut
 • menisci
 • kapsul sendi
 • ligamen

Sendi lutut itu sendiri dibentuk oleh kepala femur dan tibia. Kepala tibia hampir rata dengan kemurungan kecil, dan ia disebut dataran tinggi, di mana medial, terletak di sepanjang garis tengah badan, dan bahagian lateral dibezakan.

Kepala femoral terdiri daripada dua unjuran sfera bulat yang besar, yang masing-masing disebut condyle lutut.

Condyle sendi lutut yang terletak di bahagian dalam disebut medial (dalaman), dan sebaliknya disebut lateral (luaran).

Kepala artikular tidak bertepatan dalam bentuk, dan kesesuaiannya (korespondensi) dicapai kerana dua menisci - medial dan lateral, masing-masing.

Rongga artikular adalah celah yang dibatasi oleh kepala tulang, menisci dan dinding kapsul. Cecair sinovial terletak di dalam rongga, yang memastikan gelongsor yang optimum semasa pergerakan, mengurangkan geseran tulang rawan artikular dan menyuburkannya. Permukaan tulang yang diartikulasikan ditutup dengan tulang rawan.

Condyles dan kapsul sendi

Tulang rawan hyaline sendi lutut berwarna putih, berkilat, tebal, tebal 4-5 mm. Tujuannya adalah untuk mengurangkan geseran antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Tulang rawan lutut yang sihat mempunyai permukaan halus yang sempurna. Pelbagai penyakit (arthritis, arthrosis, gout, dll..

) menyebabkan kerosakan pada permukaan tulang rawan hyaline, yang seterusnya, menyebabkan kesakitan ketika berjalan dan jarak pergerakan yang terhad.

Tutup lutut

Tulang sesamoid atau patela menutupi bahagian depan lutut dan melindunginya dari kecederaan.

Ia terletak di tendon otot quadriceps, tidak mempunyai fiksasi, mempunyai mobiliti dan dapat dipindahkan ke semua arah.

Bahagian atas patella mempunyai bentuk bulat dan disebut pangkal; bahagian bawah memanjang disebut puncak. Di bahagian dalam lutut terdapat kaki angsa - persimpangan tendon 3 otot.

Kapsul sendi

Beg artikular sendi lutut adalah sarung berserabut yang menghadkan bahagian luar rongga artikular. Ia melekat pada tibia dan femur. Kapsul mempunyai ketegangan yang lemah, kerana gerakan yang banyak disediakan di lutut dalam bidang yang berbeza.

Kapsul sendi menyuburkan elemen artikulasi, melindunginya dari pengaruh luaran dan keausan. Terletak di bahagian dalam lutut, bahagian belakang kapsul lebih tebal dan menyerupai ayak - saluran darah melewati banyak lubang, dan bekalan darah ke sendi disediakan.

Kapsul sendi lutut mempunyai dua cengkerang: sinovial dalaman dan luar berserat. Membran berserat padat mempunyai fungsi pelindung. Ia mempunyai struktur sederhana dan tetap kukuh. Sinovium menghasilkan cecair yang telah menerima nama yang sesuai. Ia ditutup dengan pertumbuhan kecil - villi yang meningkatkan luas permukaannya.

Di tempat bersentuhan dengan tulang artikulasi, membran sinovial membentuk sedikit penonjolan - sentuhan sendi lutut. Secara keseluruhan, 13 volvulus dibezakan, yang diklasifikasikan bergantung pada lokasi: medial, lateral, anterior, inferior, superior volvulus. Mereka meningkatkan rongga artikulasi, dan dalam proses patologi berfungsi sebagai tempat pengumpulan eksudat, nanah dan darah.

Beg Lutut

Bursae adalah penambahan penting yang membolehkan otot dan tendon bergerak dengan bebas dan tanpa rasa sakit..

Terdapat enam beg utama yang kelihatan seperti rongga kecil seperti celah yang terbentuk oleh tisu membran sinovial. Di dalamnya mereka mengandungi cecair sinovial dan dapat berkomunikasi dengan rongga artikular atau tidak.

Beg mula terbentuk setelah seseorang dilahirkan, di bawah pengaruh beban pada sendi lutut. Jumlah dan jumlah mereka bertambah seiring bertambahnya usia..

Bursae lutut

Biomekanik lutut

Sendi lutut memberikan sokongan untuk seluruh kerangka, mengambil berat badan manusia dan mengalami tekanan yang paling besar ketika berjalan dan bergerak.

Dia melakukan banyak pergerakan yang berbeza, dan oleh itu mempunyai biomekanik yang kompleks. Lutut boleh dilenturkan, dipanjangkan, dan diputar dalam gerakan bulat.

Anatomi kompleks sendi lutut manusia memberikan fungsi yang luas, kerja semua elemen yang diselaraskan dengan baik, mobiliti optimum dan penyerapan kejutan.

Patologi lutut

Perubahan patologi dalam sistem muskuloskeletal boleh disebabkan oleh patologi kongenital, trauma dan penyakit. Tanda-tanda utama yang menunjukkan adanya pelanggaran adalah:

 • proses keradangan;
 • sensasi menyakitkan;
 • had pergerakan.

Tahap kerosakan pada elemen sendi, bersama dengan penyebab kejadiannya, menentukan penyetempatan dan intensiti sindrom kesakitan.

Kesakitan dapat didiagnosis sekejap-sekejap, bersifat permanen, muncul ketika cuba membengkokkan / meluruskan lutut, atau menjadi akibat dari latihan fizikal.

Salah satu akibat dari proses keradangan dan degeneratif yang berterusan adalah kecacatan sendi lutut, yang menyebabkan penyakit serius hingga kecacatan..

Anomali perkembangan sendi lutut

Terdapat kecacatan valgus dan varus pada sendi lutut, yang boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Diagnosis dibuat dengan sinar-x. Biasanya, kaki orang yang berdiri tegak lurus dan selari antara satu sama lain. Dengan hallux valgus, mereka melengkung - sudut terbuka muncul di bahagian luar di kawasan lutut antara kaki bawah dan paha.

Kecacatan lutut berbentuk X

Kecacatan boleh mempengaruhi satu atau dua lutut. Dengan kelengkungan kaki yang dua hala, bentuknya menyerupai huruf "X".

Kecacatan Varus sendi lutut membengkokkan tulang ke arah yang bertentangan dan bentuk kaki menyerupai huruf "O".

Dengan patologi ini, sendi lutut berkembang tidak rata: ruang sendi berkurang dari dalam dan mengembang dari luar. Kemudian perubahan mempengaruhi ligamen: luaran diregangkan, dan bahagian dalam atrofi.

Setiap jenis kelengkungan adalah patologi kompleks yang memerlukan rawatan yang kompleks. Sekiranya tidak dirawat, risiko pergerakan lutut yang berlebihan, kehelan kebiasaan, kontraksi teruk, ankylosis dan patologi tulang belakang agak tinggi..

Hallux valgus dan kecacatan varus pada orang dewasa

Ini adalah patologi yang diperoleh dan paling sering muncul dengan arthrosis yang cacat. Dalam kes ini, tisu tulang rawan sendi mengalami kerosakan dan perubahan yang tidak dapat dipulihkan, yang menyebabkan kehilangan mobiliti lutut. Juga, ubah bentuk boleh menjadi akibat trauma dan penyakit degeneratif radang yang menyebabkan perubahan struktur tulang, otot dan tendon:

 • patah kompleks dengan anjakan;
 • pecah ligamen;
 • kebiasaan terkehel lutut;
 • penyakit imun dan endokrin;
 • artritis dan arthrosis.

Kecacatan berbentuk O pada sendi

Pada orang dewasa, rawatan sendi lutut yang cacat tidak dapat dihubungkan dengan sebab yang mendasari dan bersifat simptomatik. Terapi merangkumi perkara berikut:

 1. penghilang rasa sakit;
 2. NSAID - ubat anti-radang bukan steroid;
 3. glukokortikosteroid;
 4. ubat vasoregulatory dan venotonics;
 5. chondroprotectors;
 6. Terapi senaman;
 7. rawatan fisioterapi;
 8. urut.

Rawatan ubat bertujuan menghilangkan rasa sakit, memulihkan tulang rawan, meningkatkan metabolisme dan pemakanan tisu, mengekalkan mobiliti sendi.

Hallux valgus dan kecacatan varus pada kanak-kanak

Kecacatan varus atau valgus sendi lutut yang diperoleh pada kanak-kanak, yang menjelma pada 10-18 bulan, dikaitkan dengan penyimpangan dalam pembentukan sistem muskuloskeletal anak..

Sebagai peraturan, kecacatan didiagnosis pada kanak-kanak lemah dengan hipotonia otot. Ia muncul sebagai akibat dari beban pada kaki dengan latar belakang alat muskul-ligamen yang lemah.

Sebab penyimpangan ini mungkin disebabkan oleh kelahiran pramatang anak, kekurangan zat makanan intrauterin, kelemahan kongenital tisu penghubung, kelemahan umum badan, riket..

Penyebab patologi sekunder yang menyebabkan anomali dalam pembentukan sendi lutut adalah penyakit neuromuskular: polyneuropathy, cerebral palsy, myodystrophy, poliomyelitis. Deformasi sendi tidak hanya menyebabkan kelengkungan kaki, tetapi juga sangat merugikan seluruh badan.

Selalunya, sendi kaki dan pinggul terjejas, dengan usia, kaki rata dan coxarthrosis berkembang.

Rawatan kecacatan valgus dan varus pada kanak-kanak termasuk:

 • mengehadkan beban;
 • memakai kasut ortopedik;
 • penggunaan orthoses dan serpihan;
 • urut;
 • fisioterapi, selalunya parafin membungkus;
 • terapi senaman.

Kapsul sendi nipis sama ada baik atau buruk


DOKTOR BERSAMA CINA MEMBERI NASIHAT INKLUSIF: PERHATIAN! Sekiranya anda tidak berpeluang mendapatkan janji temu dengan doktor yang BAIK - JANGAN MENGAMBIL RAWATAN DIRI! Dengarkan apa yang diperkatakan oleh Rektor Profesor Universiti Perubatan China mengenai perkara ini.

Inilah yang dinyatakan oleh Profesor Pak yang sangat berharga mengenai pemulihan sakit sendi:

Baca lebih lanjut >>>

Lutut adalah sendi bergerak di mana tulang dan tulang rawan dipegang oleh ligamen, di sebelahnya terdapat penebalan kapsul sendi. Struktur ligamen membolehkannya meregang, menguncup, sehingga memberikan lenturan / pemanjangan, putaran di lutut.

Apabila alat kapsul-ligamen sendi lutut terlatih, yang berlaku di bawah pengaruh kecederaan, pukulan dan pergerakan yang tidak wajar, beban dari serat pasti akan meregang dan mulai pecah. Bergantung pada jenis kesan luaran pada kaki, bahagian lutut dan satu atau lebih ligamen mungkin rosak.

Sering kali, ligamen yang terlalu meregang, walaupun tanpa kecederaan, menyebabkan hipermobiliti, iaitu ketidakstabilan lutut, yang seterusnya menyebabkan kecederaan berulang atau patologi kronik.

Bergantung pada serat ligamen yang terlibat dalam kerosakan,

pelbagai tahap kerosakan didiagnosis:

 1. Pada tahap 1, tidak lebih daripada 10% tisu terlibat dalam kerosakan. Ligamen yang terkoyak sebahagiannya dipulihkan secara konservatif.
 2. Untuk gred 2, kerosakan pada separuh tisu adalah ciri, tetapi ligamen itu sendiri, dan selalunya kapsul, tetap utuh. Rawatan memerlukan imobilisasi yang berpanjangan sementara serat tumbuh bersama.
 3. Pada gred 3, ligamen pecah sepenuhnya. Pembedahan sering diperlukan untuk memperbaiki kecederaan tersebut..

Risiko mendapat kecederaan tertentu bergantung pada banyak keadaan, termasuk keupayaan fizikal sendi, ciri-ciri anatominya, serta beban dan kesan sampingan pada kaki. Gejala, kaedah rawatan dan masa pemulihan sepenuhnya bergantung pada lokasi kerosakan..

Sehingga 70% kecederaan pada alat ligamen lutut menyebabkan kerosakan pada ligamen ini. Struktur anatomi dan fungsi utamanya, bertujuan untuk mencegah hiperextensi pada kaki bawah, cenderung mengalami kecederaan. Oleh kerana tidak ada halangan semula jadi di depan lutut, di bawah pengaruh beban berlebihan, ligamen menangis, meregang atau pecah.

Mekanisme pembangunan kerosakan boleh mengambil beberapa bentuk:

 1. Seseorang dari posisi dengan sendi bengkok cuba meluruskan lututnya dengan tajam, tetapi di bawah pengaruh beban berat, sendi itu keluar. Jenis kecederaan ini dialami oleh angkat berat atau orang yang kerjanya melibatkan mengangkat beban..
 2. Kecederaan berlaku apabila kaki bawah membengkok dan jatuh ke lutut. Selalunya ini berlaku ketika mendarat di kaki anda dari ketinggian yang tidak terlalu tinggi dan kemudian jatuh ke lutut. Ligamen pada masa ini secara tidak sengaja menegangkan dan menegangkan.
 3. Dengan pengereman secara tiba-tiba semasa berlari, yang dikaitkan dengan pemanjangan berlebihan.
 4. Sentuh kecederaan yang berkaitan dengan hentakan ke bahagian lutut semasa berdiri.

Ligamen posterior direka agar kaki bawah tidak bergeser ke belakang. Oleh kerana ia terletak jauh di sendi dan pergerakan kaki ke belakang dibatasi oleh pinggul itu sendiri, kerosakannya lebih jarang berlaku. Lebih-lebih lagi, kecederaan terpencil hanya merangkumi 3% daripada jumlah keseluruhan.

Untuk merosakkan ligamen ini, anda perlu berusaha..

Oleh itu, anda boleh menghadapi rehatnya:

 1. Dengan pukulan langsung ke bahagian depan sendi dalam keadaan duduk dengan lutut bengkok. Selalunya berlaku semasa kemalangan, ketika kaki memukul papan pemuka kereta atau semasa kecederaan industri.
 2. Semasa jatuh pada lutut yang bengkok dan mengetuk kaki bawah. Ini adalah kecederaan biasa di kalangan pemain bola sepak..

Unsur menghubungkan tibia dan femur dan mencegah kaki membongkok ke dalam di lutut.

Mekanisme kerosakan dikaitkan dengan pesongan kaki bawah yang berlebihan ke luar, serta putaran kaki bawah. Ini sering berlaku semasa memukul bahagian luar lutut yang bengkok. Tegangan berlebihan dihantar ke ISS dan meregangkan, lebih jarang pecah. Anda boleh cedera ketika tergelincir, ketika kaki bawah ditarik ke sisi, ketika jatuh dengan kaki tetap.

Secara selari, meniskus, ACL atau condyle tibial boleh rosak.

Sejurus pada masa kecederaan, seseorang merasakan kesakitan "tumpah" di bahagian dalam lutut. Bengkak, hemarthrosis menyertainya. Sekiranya terkoyak separa, kaki tetap stabil. Dislokasi lateral dan ketidakstabilan sendi menunjukkan pecahnya ligamen sepenuhnya.

Masalah dengan ISS didiagnosis menggunakan ujian valgus. Untuk melakukan ini, kaki dibengkokkan dan dengan peha tetap, kaki bawah ditarik keluar. Kecederaan bersamaan mesti dikenal pasti, yang mana X-ray atau MRI dilakukan.

Rawatan merangkumi rehat seluruh kaki sehingga 8 minggu dengan menggunakan orthosis khas. Dalam 2 hari pertama, sejuk digunakan, kemudian panas kering ditetapkan. Ubat bukan steroid digunakan sebagai ubat bius..

Pembedahan diperlukan apabila pecahnya meniskus, ligamen anterior cruciate didiagnosis, atau ketika ISS terlepas sepenuhnya dari tulang, kadang-kadang walaupun dengan serpihan tulang.

Pembedahan plastik dilakukan secara arthroscopically. Sekiranya perlu menanam sebahagian elemen atau memperbaiki ligamen dengan skru, campur tangan boleh terbuka.

Ini adalah ligamen lateral yang menghubungkan femur dan fibula. Ia menghalang tekak luaran.

Oleh itu, mekanisme peregangan atau pecah ligamen luaran lateral dikaitkan dengan tekanan pada kaki bawah dari dalam. Ini dapat diprovokasi oleh penyimpangan dari sumbu dengan pergerakan kaki yang tajam dengan putaran, dan juga pukulan langsung dari bahagian dalam lutut.

Kerosakan seperti itu berlaku lebih jarang daripada masalah lain pada alat ligamen. Tetapi pada masa yang sama, LKS sering patah sepenuhnya, patah tulang.

Dalam kes ini, pesakit mengalami kesakitan yang membakar dari luar. Kemudian, edema dan hematoma muncul, ketika darah dituangkan ke lapisan subkutan. Komplikasi boleh menjadi kerosakan pada saraf peroneal, yang ditunjukkan oleh kurangnya pergerakan kaki. Menisci, ligamen cruciate dan kapsul sendi di bahagian belakang boleh terkoyak, yang memberi gejala hemarthrosis.

Oleh kerana kerosakan sering menyebabkan kelemahan sendi dan disertai dengan perubahan berbahaya pada sendi, rawatan dilakukan secara pembedahan. Terapi konservatif hanya boleh dilakukan ketika melakukan regangan.

Merosakkan arthrosis sendi lutut

Ini adalah penyakit kronik di mana proses degeneratif berlaku pada tisu tulang dan tulang rawan, yang menyebabkan ubah bentuk sendi. Tanda-tanda utama arthrosis deformans adalah: rasa sakit meningkat dengan pergerakan, peningkatan cuaca lembap dan sejuk, biasanya menurun ketika rehat.

Semakin tua seseorang, semakin tinggi kemungkinan menghidap penyakit ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tisu tulang rawan di dalam sendi lesu dari masa ke masa dan semakin sukar untuk pulih dari kecederaan dan latihan fizikal..

Faktor keturunan juga memainkan peranan penting dalam perkembangan penyakit ini..

Arthrosis sendi lutut yang cacat disertai dengan keretakan semasa pergerakan, yang hilang dari masa ke masa, kerana permukaan tulang dilancarkan semasa geseran. Proses keradangan berkembang di sendi lutut, kista muncul di tisu tulang, sukar bagi pesakit untuk bergerak, dan ketika dia berjalan, dia mulai lemas.

Perjalanan penyakit ini diperburuk oleh beban fizikal, beban yang berpanjangan pada kaki, misalnya, pada orang yang aktiviti profesionalnya memerlukan jangka panjang dalam keadaan berdiri - di penjual, guru, atlet, dll...

Kecacatan sendi mula berkembang, sebagai peraturan, pada peringkat kedua penyakit ini. Pada yang ketiga, sendi diluaskan dan cacat sehingga sendi menjadi sama sekali tidak bergerak.

Artritis lutut

Artritis lutut dikelaskan kepada osteoartritis, artritis reumatoid, dan artritis pasca trauma. Bentuk artritis lutut yang paling biasa adalah osteoartritis..

Penyakit ini berkembang secara beransur-ansur, menguruskan tulang rawan artikular. Osteoartritis biasanya menyerang orang tua dan pertengahan umur..

Osteoartritis, atau gonarthritis, sendi lutut mempengaruhi otot periartikular, termasuk membran sinovial, ligamen akibat proses keradangan pada tisu lembut.

Rheumatoid Arthritis Lutut

Ia boleh berlaku dalam bentuk akut dan berbeza dalam penyakit kronik. Pada peringkat akut penyakit ini, cecair terkumpul di rongga sendi lutut.

Pesakit merasa sakit, kemerahan dan bengkak pada sendi lutut. Kegiatan motor sendi berkurang, pesakit cuba menjaga kaki dalam keadaan bengkok.

Sekiranya nanah terbentuk di sendi, penyakit ini akan berlanjutan dengan demam tinggi dan menggigil. Pembengkakan sendi sangat ketara..

Biasanya, bentuk penyakit ini menyerang dua sendi lutut..

Artritis pasca trauma lutut

Sebagai tambahan kepada kecederaan traumatik pada alat ligamen, terdapat juga masalah keradangan dan degeneratif, yang memberi gejala yang menyakitkan dan membatasi pergerakan lutut..

Terdapat penyakit seperti:

 1. Ligametosis. Patologi yang berkaitan dengan degenerasi ligamen degeneratif, iaitu dengan penggantian serat elastik dengan tisu kartilaginus, yang berakhir dengan osifikasi ligamen lengkap. Lutut secara beransur-ansur kehilangan pergerakannya, terapi dijalankan secara eksklusif melalui pembedahan.
 2. Tendinitis. Penyakit keradangan di mana tisu-tisu ligamen itu sendiri dan tisu-tisu berdekatan menjadi radang. Ia dirawat secara konservatif dengan penggunaan NSAID, rehatkan kaki, kehangatan apabila gejala keradangan mereda.

Kedua-dua patologi ini berkait rapat dengan kerosakan pada ligamen dan sering menjadi komplikasi mereka, yang tidak segera muncul, tetapi beberapa tahun selepas kecederaan..

Apa-apa kerosakan pada alat ligamen sendi lutut, walaupun sedikit peregangan, tidak dapat dianggap selamat, kerana dengan penyimpangan sedemikian, masalah serius dengan lutut bermula pada masa akan datang.