Kaedah moden untuk merawat gonarthrosis

Meniskus

Kajian ini menunjukkan trend dan pendekatan terkini untuk rawatan salah satu penyakit degeneratif-dystrophik yang paling biasa - gonarthrosis. Penulis meneliti isu-isu rawatan konservatif dan pembedahan terhadap ubah bentuk arthrosis sendi lutut, bergantung pada peringkat proses patologi. Algoritma untuk manipulasi dan rawatan diagnostik dikemukakan..

Rawatan gonarthrosis: prinsip dan pendekatan moden

Ulasan ini menunjukkan trend dan pendekatan terkini untuk rawatan salah satu penyakit degeneratif yang paling biasa - gonarthrosis. Penulis meneliti isu-isu rawatan konservatif dan pembedahan terhadap ubah bentuk arthrosis sendi lutut, bergantung pada peringkat proses penyakit. Algoritma untuk intervensi dan rawatan diagnostik dikemukakan.

Osteoartritis adalah penyakit biasa dan menyumbang 10% daripada populasi di seluruh dunia. Menurut pelbagai penulis, kekerapan patologi ini berkisar antara 30 hingga 55% di antara semua penyakit ortopedik yang mana pesakit mendapatkan rawatan perubatan [1, 2]. Seiring dengan ini, diketahui bahawa kekalahan sendi lutut berlaku paling kerap (10%) pada populasi berumur lebih dari 55 tahun, di mana 1/4 di antaranya terdapat kecacatan teruk [12].

Gonarthrosis adalah perkara biasa pada orang muda, berbadan sihat, termasuk yang terlibat dalam sukan, kerja aktif [4, 15] Menurut data kami, 58% pesakit dengan gonarthrosis yang menjalani artroplasti berusia di bawah 60 tahun. Oleh itu, masalah rawatan gonarthrosis yang berkesan memperoleh bukan sahaja kepentingan perubatan dan sosial, tetapi juga kepentingan ekonomi..

Menurut pengarang Rusia, sendi lutut menyumbang sekitar 50% kecederaan pada semua sendi dan hingga 24% kecederaan pada anggota bawah. Tanda-tanda sinar-X gonarthrosis lutut dijumpai pada 30% orang dari kedua-dua jantina yang berumur 65 tahun ke atas [2]. Dengan gonarthrosis, penurunan kualiti hidup diperhatikan sehingga 80% pesakit, dan kecacatan adalah dari 10 hingga 21% kes [15].

Pengetahuan etiologi dan patogenesis penyakit sendi degeneratif yang tidak mencukupi, diagnosis lewat, pelbagai manifestasi dan varian kursus, komplikasi - semua ini merumitkan pilihan rawatan yang mencukupi [5]. Dalam praktiknya, seorang pesakit dengan gonarthrosis ditawarkan rejimen rawatan standard, yang merangkumi ubat anti-radang bukan steroid, nasihat untuk menurunkan berat badan sekiranya berlaku berat badan berlebihan, dan penggunaan jangka panjang ubat-ubatan yang mengubah gejala - chondroprotectors [6, 8]. Dalam beberapa kes, doktor mengambil kira komorbiditi pesakit dan menetapkan perencat terpilih cyclooxygenase (COX) -2, dan sekiranya berlaku kesakitan berterusan pada sendi lutut, pemberian glukokortikosteroid intra-artikular (GCS).

Seseorang tidak boleh setuju dengan tesis bahawa rawatan pesakit dengan penyakit sendi degeneratif harus lebih awal, patogenetik, kompleks dan berperingkat. Dalam hal ini, pendekatan moden untuk rawatan bertujuan untuk mengurangkan gejala patologi menggunakan pelbagai kaedah:

 • rawatan bukan farmakologi (contohnya, program pendidikan, senaman, perubahan gaya hidup);
 • rawatan farmakologi (contohnya parasetamol, ubat anti-radang nonsteroid - NSAID, rawatan topikal);
 • rawatan invasif (contohnya, suntikan intra-artikular, lavage, arthroplasty).

Rawatan perubatan gonarthrosis bertujuan mengurangkan kesakitan (kesan analgesik) dan keradangan (kesan anti-radang), serta memperlambat penurunan tulang rawan (kesan pengubah struktur). Dianjurkan untuk memulakan rawatan konservatif dengan NSAID, lebih tepatnya, dengan aplikasi tempatan mereka pada sendi yang terkena dalam bentuk salap, krim, gel. Penggunaan NSAID secara sistemik (oral) ditunjukkan sekiranya berlaku kekakuan sendi atau efusi yang jelas [12, 13].

Prinsip umum untuk penggunaan NSAID untuk gonarthrosis adalah seperti berikut:

• Penerimaan dilakukan "berdasarkan permintaan", dalam dos harian minimum yang efektif.

• Tidak ada skema yang diterima umum untuk mencari NSAID yang berkesan untuk pesakit tertentu. Ubat ini dipilih secara empirik berdasarkan hasil pengambilan percubaan selama 3-7 hari. Doktor mesti menunjukkan julat dos harian ubat yang ditetapkan..
• Sebaiknya gunakan per os ubat tindakan pendek dan sederhana (dengan jangka hayat hingga 24 jam) sekali pada waktu pagi atau petang.
• Inhibitor COX-2 selektif digunakan pada pesakit dengan faktor risiko untuk kesan NSAID yang tidak diingini.

Saya ingin menarik perhatian anda kepada fakta bahawa bentuk NSAID untuk pentadbiran intramuskular praktikalnya tidak digunakan dalam rawatan gonarthrosis. Ini disebabkan oleh penyakit kronik. Lebih-lebih lagi, tidak ada asas patogenetik untuk memasukkan NSAID ke dalam sendi. Dengan peningkatan kesakitan yang disebabkan oleh sinovitis sekunder, alternatif untuk meningkatkan dos harian NSAID adalah pemberian GCS intra-artikular tunggal.

Pada masa ini, keberkesanan penggunaan chondroprotectors dalam gonarthrosis telah terbukti. Pilihan ubat adalah luas dan merangkumi lebih dari selusin nama. Walau bagaimanapun, menurut cadangan EULAR, berdasarkan pendapat 23 pakar, hanya 5 ubat yang mempunyai sifat pengubah struktur untuk gonarthrosis, iaitu glukosamin sulfat, kondroitin sulfat, diaceriin, hyaluronan, serta sebatian bukan saponifikasi alpukat dan kedelai [8, 12].

Persediaan gabungan semakin banyak digunakan, di mana, bersama dengan kondroitin sulfat, glikosamin sulfat atau glikosamin hidroklorida terlibat. Secara amnya, glukosamin dan kondroitin sulfat mempengaruhi sebatian aktif secara biologi yang bertanggungjawab untuk perkembangan chondritis, sinovitis dan osteitis pada pesakit dengan osteoartritis. Terdapat juga beberapa keunikan dalam mekanisme tindakan kedua garam ini. Oleh itu, kondroitin sulfat mengoptimumkan komposisi cecair sinovial, dan glukosamin hidroklorida secara bebas merangsang pengeluaran kondroitin sulfat [8, 13].

Glukokortikosteroid untuk arthrosis sendi lutut ditunjukkan untuk sinovitis kronik dan ketidakberkesanan NSAID dalam menekan proses keradangan. Dalam praktik klinikal, pengenalan kortikosteroid pelepasan berpanjangan telah membuktikan dirinya [2].

Hyaluronans mendapati penggunaan yang tidak kurang meluas daripada NSAID. Tinjauan terhadap pengamal am di UK menunjukkan bahawa sekitar 15% pesakit dengan penyakit ini menerima suntikan intra-artikular ubat-ubatan tersebut [2]. Kajian mengenai kesan natrium hyaluronat pada cecair sinovial dan tisu tulang rawan menunjukkan bahawa ia tidak hanya membetulkan metabolisme tulang rawan, meningkatkan sintesis proteoglikannya sendiri, tetapi juga menekan sintesis prostaglandin, memberikan kesan anti-radang. Oleh itu, kemampuan asid hyaluronik untuk mempengaruhi metabolisme tisu tulang rawan membolehkan kita mengklasifikasikan ubat-ubatan yang mengandunginya sebagai terapi patogenetik untuk osteoartritis dan gonarthrosis khususnya [7, 9].

Sehingga kini, tidak ada kontraindikasi khusus terhadap penggunaan persediaan hyaluronan dan sekatan terhadap tempoh terapi. Pada masa yang sama, telah terbukti bahawa mereka tidak hanya dapat menghentikan sindrom kesakitan dengan berkesan, tetapi juga untuk menangguhkan rawatan pembedahan. Dan juga mengurangkan dos NSAID. Sekatan umum merangkumi hanya kehadiran efusi intra-artikular, proses menular di kawasan sendi, termasuk jangkitan kulit dan reaksi alergi terhadap ubat.

Malangnya, kebanyakan kes gonarthrosis tidak lengkap tanpa rawatan pembedahan. Selalunya, tiga kaedah utama campur tangan pembedahan digunakan untuk merawat gonarthrosis. Ini adalah arthroscopy, osteotomy pembetulan dan endoprosthetics. Hari ini operasi arthroscopic untuk gonarthrosis sering digunakan dan merangkumi sebilangan teknik - dari penyemakan dan penguraian sendi hingga penggunaan laser, ablasi plasma, dan chondroplasty. Menurut literatur, kecekapan arthroscopy semasa prosedur pencucian dan hibridisasi asas adalah 74% [10].

Dalam kes yang paling teruk, teknik yang lebih invasif juga digunakan - dari pembetulan osteotomi hingga endoprosthetics. Pembetulan osteotomi adalah yang paling berkesan dan ditunjukkan pada tahap awal pelanggaran parameter paksi anggota badan [4]. Dalam kes lanjut, dengan mengambil kira keseluruhan faktor perubatan dan sosial, kecuali endoprosthetics, kadangkala arthrodesis dapat disarankan - operasi putus asa.

Arthroplasty lutut ditunjukkan untuk pesakit dengan tanda radiologi gonarthrosis dengan sindrom nyeri refraktori dan kekurangan fungsi sendi lutut. Keberkesanan arthroplasty lutut telah terbukti dengan berkesan pada pesakit kurang upaya dengan gonarthrosis sendi lutut yang teruk [1, 11]. Arthroplasty lutut adalah rawatan yang agak selamat dan berkesan yang meningkatkan kualiti hidup, mengurangkan keparahan kesakitan dan meningkatkan mobiliti sendi yang berfungsi. Hasil yang baik atau sangat baik dari segi mengurangkan keparahan kesakitan dan meningkatkan mobiliti fungsional dalam masa 5 tahun selepas pembedahan diperhatikan pada hampir 90% pesakit [15].

Oleh itu, skema pendekatan moden untuk rawatan penyakit degeneratif-distrofik pada sendi lutut bergantung terutamanya pada peringkat penyakit (Skema 1).

Gambar 1. Skema pilihan rawatan untuk gonarthrosis, bergantung pada tahap penyakit

Di samping itu, semasa merawat pesakit dengan gonarthrosis, perlu dipertimbangkan:

 • kehadiran faktor risiko untuk sendi lutut (kegemukan, faktor mekanikal yang tidak diingini, peningkatan aktiviti fizikal);
 • kehadiran faktor risiko biasa (umur, penyakit bersamaan, polimerikasi);
 • keparahan sindrom kesakitan dan kegagalan sendi berfungsi;
 • tanda-tanda keradangan (contohnya, efusi artikular);
 • penyetempatan dan tahap kerosakan struktur.

Kesimpulan:

1. Rawatan pesakit dengan gonarthrosis harus bergantung pada tahap penyakit dan tidak hanya berdasarkan kaedah penyelidikan objektif, tetapi terutama pada perasaan subjektif pesakit.

2. Kaedah rawatan konservatif (NSAID, chondroprotectors, hyaluronans) paling berkesan pada peringkat awal (I-II) gonarthrosis.

3. Arthroscopy sendi lutut dapat mencapai kesan yang signifikan jika diaplikasikan cukup awal (tahap II-III)

4. Endoprosthetics sendi lutut adalah standard emas dalam rawatan pesakit dengan tahap III-IV gonarthrosis.

M.A. Kolesnikov

Universiti Perubatan Negeri Kazan

Kolesnikov Maxim Arkadievich - Pelajar pascasiswazah Jabatan Traumatologi, Ortopedik dan Pembedahan Keadaan Ekstrem

1. Ardatov S.V. Pendekatan bersepadu untuk rawatan pembedahan pesakit dengan cacat gonarthrosis // Abstrak tesis.... Dis. Cand. sayang. sains. - Samara, 1997.-- 25 p..

2. Bagirova G.G. Osteoartritis: epidemiologi, klinik, diagnosis, rawatan / G.G. Bagirova, O. Yu. Meiko. - M., 2005.-- 224 s.

3. Badokin V.V. Cara untuk mengoptimumkan terapi osteoartritis / V.V. Badokin // RMJ. - 2006. - T 14. - No. 5. - S. 1824-1828.

4. Heydeshman E.S. Pemilihan kaedah rawatan pembedahan pesakit dengan kecacatan pada tulang rawan sendi lutut dengan gonarthrosis // Abstrak tesis.... diss. Ph.D. - Samara, 2008.-- 23 p..

5. Grigoryan B.S. Operasi pembetulan dalam rawatan gonarthrosis // Abstrak tesis.... diss. Ph.D. - M., 2003.-- 26 p..

6. Korshunov N.I., Ershova O.B. Pendekatan moden untuk farmakoterapi osteoartritis // Consilium medicum. - 2006. - No. 2. - Hlm 34-38.

7. Leela A.M. Farmakoterapi moden osteoartritis // Terra medica. - 2005. - No. 1 (37). - C. 3-9.

8. Peshekhonova L.K., Kuzovkina T.N., Peshekhonov D.V. Keberkesanan klinikal chondroprotectors dalam terapi kompleks osteoartritis sendi lutut // BC. - 2009. - No. 21. - S. 1486-1489.

9. Povoroznyuk V.V. Glucosamine dan kondroitin dalam rawatan osteoarthritis: data literatur dan hasil penyelidikan kita sendiri // BC. - 2006. -T. 14.- No. 4. -FROM. 290-294.

10. Ding C. Adakah NSAID mempengaruhi perkembangan osteoartritis? // Keradangan, 2002. - V. 26. - ms 139-142.

11. Gapl M. Rawatan pembedahan osteoartritis lutut // Reumatizam. - 2005. - 52 (2). - Hlm 52-55.

12. Jordan K.M. et al. Cadangan Eular 2003: pendekatan berasaskan bukti untuk pengurusan osteoartritis lutut: laporan pasukan petugas jawatankuasa tetap untuk kajian klinikal antarabangsa termasuk ujian terapeutik // Ann rheum dis. - 2003, 62. - Hlm 1145.

13. Leeb B.F., Schweitzer H., Montag K., Smolen J.S. Analisis meta chondroitinsulfate dalam rawatan osteoartritis // Osteoarthritis rawan. - 1999. - Jilid 7. - Bekalan. A. - P. 130.

14. Mahon J.L. Kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan dan mobiliti pesakit yang menunggu arthroplasti lutut elektif: kajian prospektif J.L. Mahon, R.B. Bourne, C.H. Rorabeck et al. // CMAL 2002. - Vol. 167, 10. - Hlm 1115-1121.

15. Oakley S.P. Penilaian kritikal terhadap arthroscopy kuantitatif sebagai ukuran hasil dalam osteoartritis lutut // S.P. Oakley, M.N. Seminar Lassere. Rheum Arthritis. - 2003.-- 33 (2). - Hlm 83-105.

16. Takizawa T. Arthroscopic lateral meniscectomy di lutut dengan osteoartritis petak lateral: kajian siri kes // T. Takizawa, J. Kuraishi, S. Akizuki Arthroscopy. - 2006.-- 22 (8). - Hlm 878-883.

Kaedah moden untuk merawat gonarthrosis

Menurut sebilangan pengarang, penyakit sendi genesis degeneratif-dystrophik berlaku pada 10-12% populasi dunia [1]. Selalunya, patologi ini mempengaruhi sendi lutut..

Gonarthrosis (arthrosis deformasi, osteoartritis, osteoartritis, artritis degeneratif atau artritis hipertrofik) adalah penyakit degeneratif-dystrophik dengan etiologi yang cukup luas, yang dicirikan oleh pemusnahan tulang rawan artikular, tulang subkondral, serta tisu periartikular, disertai dengan ubah bentuk tulang dan formasi tulang, kartilaginous sakit dan had pergerakan pada sendi [2]. Pada usia 50 tahun, kira-kira 50% penduduk terdedah kepada penyakit ini, pada usia 60 tahun - 80%, dan pada usia 70 tahun ke atas - 90%. [13]. Baru-baru ini, terdapat kecenderungan untuk perkembangan gonarthrosis pada anak muda usia bekerja yang bersukan dan menjalani gaya hidup aktif [4].

Menurut ramalan WHO, gonarthrosis dalam beberapa dekad akan datang akan menjadi penyebab keempat kecacatan pada wanita dan penyebab kelapan pada lelaki. Oleh itu, masalah rawatan gonarthrosis yang berkesan memperoleh bukan sahaja kepentingan perubatan dan sosial, tetapi juga kepentingan ekonomi [5].

Asal gonarthrosis disebabkan oleh beberapa faktor: struktur tulang rawan, perubahan komposisi cecair intra-artikular, termasuk pada tahap sel. Semua ini membentuk kompleks gejala patologi fungsi sendi lutut, yang mencirikan tahap perkembangan gonarthrosis. ciri pelbagai peringkat gonarthrosis. Juga, setiap peringkat mempunyai ciri morfologi dan fungsinya sendiri, yang memungkinkan pendekatan yang berbeza untuk memilih taktik rawatan [6].

Berdasarkan pengetahuan etiologi, banyak penyelidik mengembangkan pendekatan moden untuk diagnosis dan rawatan arthrosis sendi lutut, dan juga menawarkan pelbagai klasifikasi..

Menurut etiologi, gonarthrosis dibahagikan kepada primer dan sekunder. Gonarthrosis primer, atau idiopatik berlaku tanpa sebab yang diketahui atau dikenal pasti. Apabila terdapat faktor-faktor yang memprovokasi pemusnahan sendi, gonarthrosis sekunder yang disebut berkembang. Penyebab arthrosis sekunder adalah trauma. Selalunya ini adalah patah tulang intra-artikular yang membentuk sendi lutut. Selain itu, kerosakan pada tulang paha dan tibia, serta patela, menyatu pada kedudukan yang salah dan mengubah paksi anatomi dan mekanikal anggota badan, menyebabkan gangguan kongruensi sendi dan, seterusnya, kepada ubah bentuk dan pemusnahan tulang rawan. Ejen keradangan jarang berlaku, misalnya, artritis pelbagai etiologi, hemarthrosis dan keadaan patologi lain yang mengganggu homeostasis cecair sinovial yang normal [3]. Mengikut keparahan perubahan patologi, terdapat beberapa klasifikasi.

Di negara-negara Barat, klasifikasi perubahan morfofungsional pada sendi, berdasarkan kajian sinar-X, digunakan..

Klasifikasi AHLBACK (1968) [7] mengenal pasti 5 darjah perkembangan arthrosis: I - penyempitan ruang sendi (ruang bersama kurang dari 3 mm); II - penutupan ruang bersama; III - kecacatan osteochondral (0–5 mm); IV - kecacatan osteochondral sederhana (5-10 mm); V - kecacatan osteochondral yang ketara (> 10 mm).

KELLGREN & LAWRENCE pada tahun 1963 mencadangkan untuk membezakan 4 darjah perkembangan arthrosis [8]: I - ragu-ragu: pengoksidaan yang sedikit ketara; II - minimum: pengoksidaan yang ketara; III - sederhana: penyempitan ruang sendi; IV - teruk: penyempitan ruang sendi yang ketara dengan sklerosis plat subkondral.

Klasifikasi AHLBACK dan KELLGREN & LAWRENCE mempunyai kelemahan tertentu, kerana berdasarkan pemeriksaan sinar-X dan tidak mengambil kira gambaran klinikal. Oleh itu, di Rusia, klasifikasi klinikal dan radiologi N.S. Kosinskaya (1961) [9], kerana ia membolehkan anda memilih kaedah rawatan yang paling optimum untuk setiap pesakit berdasarkan penilaian dan ciri komprehensif tahap perkembangan arthrosis.

Dengan mengambil kira keunikan mekanisme asal dan penyebaran arthrosis, rawatan pada tahap sekarang mencapai tujuan berikut [10]: penurunan kemajuan penyakit; melegakan sindrom kesakitan; pemulihan kongruen dan kemungkinan beban paksi pada sendi; mencapai pengampunan; integrasi sosial pesakit.

Dalam standard rawatan gonarthrosis, beberapa petunjuk dapat ditentukan:

 1. rawatan bebas dadah (perbualan dengan pesakit yang bertujuan untuk mencegah arthrosis: penurunan berat badan, pendidikan jasmani, pencegahan kecederaan, pembentukan kerangka otot, penggunaan ortosis dan fiksator lain);
 2. terapi ubat [11];
 3. fisioterapi;
 4. kaedah rawatan pembedahan (arthroscopic debridement, pelbagai jenis osteotomi, endoprosthetics).

Semasa memilih kaedah rawatan, perlu mengambil kira faktor perkembangan dan risiko perkembangan penyakit [12]:

- kehadiran perangsang untuk perkembangan arthrosis (seperti berat badan berlebihan, trauma, aktiviti fizikal);

- risiko am yang ada (umur, penyakit kronik);

- keparahan sindrom kesakitan, ketidakstabilan sendi;

- reaksi keradangan pada sendi (sinovitis);

- tahap penglibatan tisu periartikular dalam proses.

Rawatan bebas dadah. Menurut sebilangan pakar, kesan positif dapat diperoleh dengan beban dos pada sendi lutut dengan bergantian latihan fizikal dan melepaskan sendi yang terjejas dengan menghilangkan beban paksi statik, serta penggunaan kasut ortopedik dengan alas yang menyerap dengan baik dan sokongan tambahan (tongkat, tongkat, dll.) ) [13].

Penggunaan orthoses yang betul dengan penguat yang berubah-ubah, memodelkan paksi anggota badan dan sudut ubah bentuk sendi lutut (varus / valgus) membolehkan anda membetulkan paksi anggota badan yang cacat, dengan itu melegakan bahagian sendi lutut yang paling rosak, dan menggunakan pemusat untuk menstabilkan lintasan pergerakan patela [14].

Pada tahap sekarang, seluruh senjata arah fisioterapeutik diketahui secara meluas, yang memungkinkan untuk menghentikan kesakitan dan keradangan pada sendi. Ini adalah ozokerite dan parafin dalam aplikasi, terapi sejuk, magnet laser, UHF, ultrasound, arus modulasi sinusoidal, terapi gelombang mikro, elektroforesis ubat dengan analgin, novocaine, sodium salicylate, chymotrypsin, phonophoresis with hydrocortisone, hydrogen sulfide, sulfuric dan radon bath. P. [lima belas].

Terapi ubat. Lebih baik memulakan rawatan dengan pelantikan terapi anti-radang bukan steroid, iaitu dengan penggunaan krim atau gel topikal. Salap boleh digunakan pada usia apa pun, kerana kesannya sedikit sebanyak mempengaruhi perjalanan penyakit kronik, kecuali penyakit kulit, dan merupakan tambahan yang berkesan untuk perjalanan NSAID, yang memungkinkan anda mengurangkan dos ubat yang ditetapkan [16]. Tetapi sekiranya terdapat tanda-tanda sinovitis dan kekejangan sendi, adalah perlu untuk menetapkan kursus NSAID dengan tempoh maksimum [17].

Rejimen terapi harus dipilih secara individu untuk pesakit, dengan mengambil kira ciri-cirinya, taraf hidup, profesi dan patologi yang ada [18].

Terapi ubat bertujuan memberikan kesan anti-radang dan analgesik, serta mengurangkan pemusnahan tulang rawan. Untuk menyelesaikan tugas yang ditetapkan dalam perubatan moden, ubat-ubatan kumpulan farmakologi berikut digunakan.

 1. Ubat anti-radang bukan steroid. Pemilihan ubat dari kumpulan ini adalah eksperimental, kerana keberkesanan analgesik semua NSAID hampir serupa, perbezaan utama hanya pada tindak balas individu pesakit tertentu terhadap ubat yang ada, jadi ubat-ubatan sering kali perlu diubah atau digabungkan untuk mencapai kesan yang lebih kuat [19]. Bagi NSAID, terdapat sebilangan besar kesan buruk yang dilaporkan. Lesi erosif saluran gastrointestinal, yang menyebabkan pendarahan dan perforasi, sering ditemui, dan juga yang paling berbahaya; menurut sejumlah penulis, frekuensi mereka mencapai 0,25-1,58%. Oleh kerana intensiti sindrom kesakitan dapat berubah setiap hari dan sepanjang hari, adalah lebih rasional untuk mengambil NSAID "on demand". Sekiranya terdapat sindrom kesakitan yang teruk, serta dalam kombinasi dengan sindrom kesakitan kronik yang disebut, ubat yang berpanjangan dengan kesan pengumpulan jangka panjang lebih berkesan. Untuk mengurangkan kesan berbahaya NSAID pada saluran gastrointestinal, perlu mengambil ubat secara serentak yang meningkatkan daya tahan mukosa gastrointestinal. Pada pesakit dengan penyakit gastrointestinal yang ada, ada kemungkinan untuk menetapkan NSAID yang secara selektif menghalang siklooksiasease jenis 2 (COX-2). Tetapi pada masa yang sama, pada pesakit dengan patologi jantung, saluran darah, ginjal dan otak, penggunaannya harus dipantau dengan lebih hati-hati, kerana penghambatan COX-2 pada organ-organ ini dapat menyebabkan gangguan kerja mereka. Penggunaan NSAID tempatan dalam kombinasi dengan pentadbiran sistemik kerana kerengsaan kulit cukup berkesan [20].
 2. Pelantikan analgesik - derivatif acetaminophen (paracetamol) adalah kaedah pilihan kerana kesan sampingan yang lebih sedikit dari saluran gastrointestinal berbanding NSAID. Walau bagaimanapun, pada tahun 2004, Micel dan Richard [3] dalam kajian mereka membantah keberkesanan paracetamol berbanding dengan plasebo pada pesakit dengan gonarthrosis.
 3. Penggunaan ubat untuk suntikan intra-artikular berdasarkan asid hyaluronik memberikan kesan positif, tetapi jangka masa kesan ini mempunyai kebolehubahan yang kuat dalam ubat yang berbeza, dan juga bergantung pada tahap gonarthrosis [21].
 4. Sebilangan besar penulis percaya bahawa pemberian kortikosteroid intra-artikular dalam rawatan gonarthrosis pada mana-mana peringkat tidak dapat diterima, kerana risiko osteonekrosis dan degenerasi tulang rawan di kawasan suntikannya jauh lebih tinggi daripada keberkesanan kesan positifnya, dan lebih sering tidak ada kesan [22, 23].
 5. Penggunaan chondroprotectors dari kumpulan glukosaminoglikan (asid hyaluronik, kondroitin sulfat, dan lain-lain) cukup meluas di Rusia. Sebilangan besar pengarang Rusia menunjukkan dalam karya mereka keberkesanannya [24–26], sementara dalam kesusasteraan asing ada sanggahan keberkesanannya [27–29].

Sehingga kini, berdasarkan penerbitan yang ada, sel induk digunakan secara eksperimen dalam rawatan gonarthrosis; ubat dengan penggunaan perencat protease yang merangsang apoptosis chondrocytes dan degradasi matriks tulang rawan, serta autoconcentrates protein plasma darah juga dapat disebut berpotensi efektif di masa depan [14].

Sekiranya tiada kesan positif dari terapi konservatif yang sedang berlangsung dan perkembangan penyakit ini, menurut kebanyakan pengarang, perlu menjalani rawatan pembedahan [4, 30].

Rawatan pembedahan gonarthrosis kini banyak digunakan di seluruh dunia. Berkaitan dengan perkembangan teknologi endoskopi, arthroscopy sendi lutut paling sering digunakan, lebih jarang - osteotomi pembetulan pada tahap femur atau tibia yang berlainan, dan sebagai kaedah yang paling berkesan dan tidak kurang biasa - penggantian sendi total atau separa. Dan dalam keadaan terdesak, reseksi sendi dan arthrodesis ditunjukkan [4, 30].

Bircher (1921) dan Burman (1934) adalah antara yang pertama yang menggambarkan keberkesanan lavage dan sendi debridement dalam kajian mereka [31]. Namun, dalam kesusasteraan moden terdapat penerbitan yang mempersoalkan kesan terapi dari arthroscopic debridement [32].

Semasa melakukan arthroscopic debridement sendi lutut, pakar bedah berpeluang untuk memulihkan kesesuaian pada sendi dengan debridement dan lavage sendi - ini adalah penghapusan produk pemakaian tulang rawan, penyingkiran sinovium hipertrofi, dll. Untuk mengurangkan tekanan intraosseous, dan juga untuk memulihkan perfusi darah melalui plat subchondral sclerosed, dilakukan microtunnelisasi kawasan yang rosak. Adalah mungkin untuk melakukan chondroplasty kasar pada kehadiran kecacatan titik dalam di zon rawan artikular yang dimuat pada peringkat awal arthrosis. Pada tahap perkembangan arthrosis yang lebih maju, manipulasi di atas tidak diingini dan boleh membawa kepada kesan sebaliknya, misalnya, peningkatan kesakitan dan sinovitis [3, 33].

Pada peringkat arthrosis, disertai dengan perubahan pada paksi anggota badan, adalah mungkin untuk menggunakan teknik yang lebih invasif, seperti pembetulan osteotomi, hingga artroplasti. Rawatan pembedahan dengan pembetulan paksi anggota badan pada tahap sekarang lebih kerap digunakan pada pesakit kumpulan usia yang lebih muda [34].

Sebilangan pakar Rusia, menggunakan osteotomi pembetulan, mengubah paksi anggota badan untuk mengagihkan semula beban pada sendi yang terjejas, yang membantu menghilangkan rasa sakit, serta pertumbuhan ossijil. Oleh itu, untuk mencapai hasil positif dari pilihan rawatan ini, sangat penting untuk mematuhi syarat-syarat tertentu: pengiraan tahap osteotomi yang tepat, teknik pembedahan yang betul, pematuhan pesakit terhadap semua cadangan doktor dan kawalan tahap dengan pendekatan individu untuk setiap pesakit. Setelah berjaya melakukan osteotomi dan mematuhi semua keadaan ini, dalam kebanyakan kes, terdapat perubahan pada paksi anatomi anggota badan, yang membawa kepada regresi sklerosis subkondral dan pemulihan ketinggian ruang sendi, yang secara subjektif dinyatakan oleh penurunan intensiti sindrom kesakitan dan pencapaian jarak gerakan yang memuaskan pada sendi yang terjejas [3, 30, 34].

Rawatan radikal gonarthrosis - artroplasti sendi - mesti dilakukan dalam kes di mana terdapat perubahan ketara pada semua bahagian sendi dengan sindrom kesakitan teruk yang bersamaan, kecacatan anggota badan pada tahap sendi lutut, kontraksi teruk yang menyebabkan pelanggaran fungsi statik-dinamik yang berterusan dan tidak disetujui oleh konservatif kompleks dan terapi pembedahan minimum invasif [3]. Pada masa ini, petunjuk untuk arthrodesis sendi lutut dianggap tahap akhir lesi sendi lutut, disertai dengan ketidakstabilan alat ligamen dan kecacatan varus atau valgus anggota badan yang lebih rendah, digabungkan dengan sejarah jangkitan sendi lutut. Kaedah rawatan yang agak kardinal ini memungkinkan untuk menyelesaikan masalah pesakit berikut - untuk menghentikan sindrom kesakitan, memulihkan paksi biologi anggota badan, sehingga mencapai pemulihan kemampuan sokongan anggota badan. Malangnya, ia biasanya disertai dengan pemendekan anggota badan. Pemendekan panjang anggota badan, seterusnya, menyebabkan kemunculan atau perkembangan perkembangan gangguan degeneratif-dystrophik pada tulang belakang lumbosacral, serta pada sendi bawah dan atas yang berdekatan. Risiko peleburan tertunda juga cukup tinggi akibat pembentukan pseudarthrosis, yang merupakan komplikasi arthrodesis yang berpotensi [2, 30].

Oleh itu, di sebalik minat pakar yang tinggi dalam masalah kecederaan degeneratif pada sendi lutut, terdapat pemahaman yang tidak mencukupi mengenai patogenesis semua varian perkembangan penyakit ini, yang diperlukan untuk memilih rejimen rawatan yang betul, seperti yang dibuktikan oleh peningkatan berterusan dalam kejadian dan kejadian gonarthrosis pada kategori populasi yang lebih muda.

Apa itu gonarthrosis lutut dan bagaimana merawatnya?

Gonarthrosis lutut mempunyai beberapa sinonim: osteoartritis, arthrosis, osteoartritis. Penyakit ini adalah perubahan non-radang pada tisu tulang yang bersifat degeneratif-distrofik, yang berkembang terutamanya pada orang tua dan sering menyebabkan kecacatan. Daripada semua penyakit yang bersifat degeneratif-distrofik, gonarthrosis paling kerap diperhatikan (kira-kira 50% daripada semua kes penyakit sendi).

Orang-orang memanggil penyakit ini sebagai pemendapan garam. Pada masa yang sama, dipercayai bahawa garam meja disimpan dalam tisu, yang kita makan bersama makanan. Walau bagaimanapun, ini sama sekali tidak berlaku. Dalam tisu, garam kalsium disimpan, yang larut dalam darah dan cairan tisu. Proses ini dipanggil kalsifikasi (kalsifikasi). Ia berkembang sebagai hasil pengaturan metabolisme kalsium dalam tubuh..

Apa itu gonarthrosis

Gonarthrosis berkembang akibat pelanggaran bekalan darah ke saluran tulang, yang menyebabkan perubahan degeneratif-dystrophik pada tisu tulang rawan sendi. Pertama sekali, proses bermula pada tahap molekul yang membawa kepada distrofi tulang rawan hyaline. Ia mengelupas, menjadi lebih nipis, mikrokrok muncul di atasnya, dan warna semula jadi juga berubah. Proses ini diselesaikan oleh degradasi lengkap (hilangnya) tulang rawan dan pendedahan tisu tulang yang mendasari. Tulang juga mengalami metamorfosis, setelah kehilangan tulang rawan, yang melindunginya dari kerosakan dan geseran, ia tumbuh, menebal, tulang belakang membentuknya, membengkok dan berubah bentuk.

Mekanisme pengembangan arthrosis ubah bentuk (gonarthrosis) mempunyai peringkat perkembangan berikut:

 1. Proses metabolik pada tulang rawan berlaku dengan penyertaan tekanan osmotik. Apabila tekanan meningkat, cecair sinovial dilepaskan, dan ketika jatuh, ia diserap. Oleh itu, pemakanan rutin tisu rawan dijalankan. Dengan senaman fizikal yang berlebihan atau akibat usia tua, proses metabolik gagal. Cecair sinovial dilepaskan semakin kurang, dan tekanan pada tulang rawan menyebabkannya menjadi tipis.
 2. Kemerosotan serat kolagen berlaku, yang menjadikan tisu tulang rawan tidak elastik dan tidak elastik. Akibatnya, kualiti bantalannya hilang, kerana pelembutan dan disfungsi chondrocytes (sel tulang rawan) diperhatikan.
 3. Koherensi proses metabolik pada sendi terganggu. Ini membawa kepada pembentukan osteofit (pertumbuhan sifat patologi pada tisu tulang). Osteophytes menyebabkan pemeliharaan sinovium, akibatnya, ia menjadi radang dan membatasi pergerakan sendi.
 4. Selalunya, arthrosis berlaku di bahagian dalam lutut, yang terletak di antara patella dan femur. Patologi adalah perkara biasa pada atlet, dan juga pada orang pertengahan dan tua..

Sebab-sebab perkembangan gonarthrosis

Penyakit ini berlaku kerana sebab berikut:

 • pelanggaran bekalan darah;
 • peningkatan kerapuhan kapal kecil;
 • pelanggaran proses metabolik;
 • berat badan berlebihan dan kegemukan;
 • kecederaan lutut (retak, pecah ligamen, patah tulang, kerosakan meniskus);
 • keradangan sendi (rheumatoid arthritis, rematik);
 • tekanan berlebihan pada sendi (biasanya pada atlet);
 • kerosakan sistem hormon dan endokrin;
 • kecederaan lama yang tidak dirawat;
 • anomali kongenital dan kecacatan dalam perkembangan sendi;
 • keturunan.

Tahap gonarthrosis

Gonarthrosis mempunyai tiga peringkat perkembangan:

 • ijazah pertama;
 • darjah kedua;
 • darjah tiga.

Setiap darjah mempunyai simptom tersendiri, perbezaan ciri dan kaedah rawatannya. Oleh itu, tidak ada jawapan pasti untuk persoalan bagaimana merawat gonarthrosis. Rawatan penyakit bergantung pada tahap keparahannya..

Gonarthrosis lutut 1 darjah

Gonarthrosis lutut darjah 1 adalah peringkat pertama penyakit ini, apabila gejala penyakit ini kelihatan sangat sedikit atau tidak ada. Jarang sekali, seseorang meletakkan kesakitan dan ketidakselesaan kecil di lutut dengan penyakit serius, menangguhkan lawatan ke doktor. Sementara itu, penyakit ini semakin meningkat setiap hari. Memang, pada peringkat penyakit inilah rawatan paling berjaya. Sebagai peraturan, penyakit itu didiagnosis secara kebetulan, ketika melakukan sinar-X untuk kasus lain. Dalam tempoh ini, rawatan mungkin hanya merangkumi latihan fisioterapi dan fisioterapi.

Walaupun pada tahap ini tidak ada gejala yang serius, kemampuan untuk mendengar badan anda akan membantu anda untuk tidak melewatkan tahap pertama penyakit ini. Oleh itu, dengan sikap berhati-hati terhadap diri sendiri, anda dapat mencari:

 • sakit lutut ringan;
 • semasa melenturkan dan memanjangkan sendi, sedikit kekakuan diperhatikan;
 • kekejangan di lutut, yang mempunyai jangkauan akustik yang berbeza (boleh berderak, dan berderak, dan berderak);
 • mula kecacatan lutut;
 • edema.

Kaedah untuk merawat gonarthrosis peringkat pertama

Dalam kes ini, kaedah rawatan bukan ubat digunakan:

 • fisioterapi;
 • fisioterapi;
 • urut;
 • osteopati;
 • rawatan pusat kesihatan.

Rawatan dengan prosedur fisioterapi pada tahap ini mempunyai kesan yang luar biasa. Selain itu, skala penggunaan fisioterapi cukup luas. Tugaskan:

 • terapi laser;
 • magnetoterapi;
 • iontoforesis;
 • UHF;
 • terapi parafin;
 • ozokeritoterapi;
 • hidroterapi;
 • mandi lumpur;

Latihan fisioterapi ditunjukkan dalam rawatan semua peringkat perkembangan penyakit ini. Ia adalah bahagian penting dalam rawatan sendi. Bersenam secara teratur akan membantu menghilangkan kekejangan, kesakitan dan pergerakan yang terhad, memulihkan kemudahan berjalan, keyakinan dan fleksibiliti pergerakan. Pendidikan jasmani dijalankan setiap hari di bawah pengawasan kinesitherapist dan tidak berhenti walaupun keadaannya bertambah baik. Perlu diingat bahawa latihan fisioterapi akan menjadi teman tetap pesakit seperti itu..

Kaedah rawatan tradisional sangat berkesan dengan pendekatan yang munasabah dan kompeten. Jadi, ketidakselesaan dan fenomena yang tidak menyenangkan di lutut pada peringkat pertama penyakit dapat dihilangkan dengan prosedur berikut:

 • memampatkan dengan alkohol;
 • mandi air suam untuk memanaskan lutut;
 • memampatkan dengan garam suam dalam beg;
 • memampatkan dengan komponen perubatan.

Diet memainkan peranan penting dalam rawatan osteoartritis. Pertama sekali, diet harus memusatkan perhatian pada pengaturan berat badan sebagai faktor utama dalam mempercepat perkembangan penyakit ini. Makanan harus betul dan seimbang, serta pecahan (4-5 kali sehari). Penting untuk memasukkan makanan diet anda yang memulihkan tisu tulang rawan (jeli, daging jeli, jeli buah, kaldu dengan tulang).

Dalam beberapa kes, pada tahap pertama osteoartritis, chondroprotectors ditetapkan. Ini adalah ubat-ubatan yang memperbaiki keadaan tisu tulang rawan dan mendorong pemulihannya. Mereka diresepkan secara dalaman dan luaran (dalam bentuk salap, krim dan gel).

Beberapa pakar menginsuranskan diri dan menetapkan ubat anti-radang nonsteroid kumpulan NSAID kepada pesakit. Walau bagaimanapun, mereka diresepkan dalam kursus pendek untuk mencegah ketidakselesaan kesakitan dengan latar belakang faktor klimaks dan tekanan yang meningkat. Ubat ini juga diresepkan secara dalaman dan luaran..

Gron 2 lutut gonarthrosis

Gron 2 gonarthrosis sendi lutut menampakkan diri dengan gejala yang ketara. Di samping itu, tahap ini mempunyai beberapa bentuk osteoartritis:

 • sebelah kanan, yang mempengaruhi sendi lutut kanan;
 • sebelah kiri;
 • satu sisi, terdapat lesi pada sendi lutut;
 • dua hala, apabila kedua-dua sendi terlibat dalam proses patologi.

Pada peringkat penyakit ini, gejala berikut diperhatikan:

 • sakit sendi tidak biasa, biasanya timbul pada waktu pagi, tetapi tidak setiap hari, tetapi dari semasa ke semasa, di samping itu, mereka pendek dalam masa dan hilang sendiri, tanpa mengambil analgesik;
 • dengan berjalan kaki yang lama atau senaman yang berlebihan, rasa tidak selesa dan kesakitan dirasakan, maka banyak yang cuba mengurangkan beban pada sendi, tetapi ini salah, kerana nekrosis tisu lembut mungkin berlaku;
 • kekejangan di lutut, yang meningkat dengan pergerakan;
 • kemunculan kesakitan yang menyakitkan dalam tempoh penurunan tekanan atmosfera, apabila menurun, tekanan bendalir di sendi meningkat, yang menyebabkan rasa sakit;
 • perubahan struktur tisu tulang rawan, yang dapat dilihat pada sinar-x;
 • penyempitan ruang dan ruang sendi;
 • pembentukan osteofit, yang dilihat dalam gambar dalam bentuk tuberkel;
 • terdapat ubah bentuk tisu tulang rawan;
 • kekejangan sendi muncul.

Rawatan gonarthrosis peringkat kedua

Pada peringkat ini, anda tidak boleh melakukan tanpa ubat. Oleh itu, rejimen rawatan kelihatan seperti ini:

 • ubat-ubatan;
 • chondroprotectors;
 • kortikosteroid;
 • rawatan asid hyaluronik;
 • fisioterapi;
 • fisioterapi;
 • urut;
 • sanitari - rawatan spa.

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) (diclofenac, indomethacin, butadione, ibuprofen) diresepkan. Ubat anti-radang ini disebut sebagai ubat anti-radang bukan steroid, kerana ia bertindak di dalam badan kita pada bahan seperti hormon prostaglandin. Mereka mempunyai kesan tiga kali ganda: tindakan anti-radang, analgesik dan antipiretik. Menghilangkan keradangan, sakit dan memulihkan fungsi sendi dengan sempurna.

Chondroprotectors adalah pelindung tulang rawan. Ini termasuk analog zat yang membentuk tisu tulang rawan semula jadi - kondroitin dan glukosamin. Mereka diresepkan setelah menghentikan fasa akut penyakit ini. Dengan penggunaan yang berpanjangan, mereka memberikan hasil yang sangat baik.

Rawatan hormon mempunyai kesan yang sangat ajaib. Biasanya, mereka disuntik ke rongga sendi. Namun, malangnya, rawatan dengan ubat hormon ditetapkan dalam kes yang melampau, kerana mereka mempunyai banyak reaksi sampingan.

Ubat dengan asid hyaluronik, yang merupakan analog cecair sinovial, melindungi tisu tulang rawan artikular, mengurangkan geseran tulang dan mendorong pertumbuhan semula tulang rawan yang cepat..

Kaedah rawatan tambahan adalah fisioterapi, urut, latihan fisioterapi dan rawatan sanitasi - spa.

Gron 3 lutut gonarthrosis

Ini adalah tahap yang paling sukar dan berbahaya dalam perkembangan osteoartritis. Ia menampakkan diri dengan gejala berikut:

 • kesakitan teruk yang berterusan;
 • pelanggaran gaya berjalan;
 • kekakuan dalam pergerakan;
 • kecacatan lutut;
 • kesakitan meningkat kerana perubahan cuaca;
 • penyempitan jurang antara artikular;
 • perubahan sklerotik pada tulang rawan;
 • kejang ketika bergerak.

Apabila eksudat (sinovitis) terkumpul di sendi, bentuk lutut dilancarkan, dan tisu dari sisi membengkak, yang menampakkan dirinya sebagai ketidakselesaan ketika kaki dibengkokkan.

Pada tahap ketiga osteoartritis, kerosakan pada kedua lutut diperhatikan, tetapi keradangan juga berlaku hanya pada satu sisi.

Gejala utama osteoartritis tahap ketiga adalah:

 • arthrosis sendi pinggul;
 • keradangan meniskus dan tendon;
 • sakit vaskular di lutut.

Rawatan gonarthrosis gred 3

Rawatan gonarthrosis sendi lutut kelas 3 menunjukkan kesukaran tertentu. Bagaimanapun, hampir mustahil untuk mengembalikan sendi yang cacat ke penampilan sebelumnya. Oleh itu, rawatan dijalankan mengikut arah berikut:

 • penghapusan keradangan;
 • melegakan kesakitan;
 • kembali ke mobiliti sendi.

Langkah pertama adalah untuk menghilangkan edema, yang dikawal dengan baik oleh ubat anti-radang bukan steroid. Mereka dengan cepat dan andal meringankan penderitaan pesakit. Suntikan hormon mempunyai agen anti-radang yang baik. Tahap rawatan seterusnya adalah chondroprotectors, yang mencegah pemusnahan rawan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, dalam kes lanjut, rawatan dengan ubat ini menjadi tidak berguna. Juga, rawatan dengan produk berasaskan asid hyaluronik tidak sepenuhnya berkesan. Mereka memberikan kelegaan sementara dan kecil..

Pada tahap ini, daya tarikan tulang mempunyai kesan terapeutik yang baik, yang digabungkan dengan prosedur fisioterapi. Semasa peregangan, tulang dipisahkan, meningkatkan jarak di antara mereka. Peredaran darah, proses metabolik bertambah baik, kekejangan otot melegakan. Untuk mengurangkan tekanan semasa berjalan, pesakit disarankan untuk berjalan menggunakan tongkat. Tebu mengambil beban yang besar, yang ditujukan untuk sendi.

Dalam kes yang teruk dan maju, campur tangan pembedahan ditunjukkan. Bentuk penyakit yang teruk tidak diberikan kepada rawatan konservatif, jadi rawatan pembedahan adalah satu-satunya cara untuk mengekalkan mobiliti dan mencegah kecacatan.

Operasi berikut adalah mungkin:

 • arthrodesis;
 • arthrolisis;
 • arthroplasty;
 • endoprosthetics.

Pemulihan adalah bahagian penting dalam rawatan. Semasa tempoh pemulihan, perlu melakukan latihan yang membantu menguatkan otot paha, serta mengembangkan gaya berjalan tertentu yang akan menyelamatkan anggota badan yang sakit. Tempoh pemulihan biasanya panjang dan berlangsung sekitar enam bulan. Berjalan setiap hari tidak boleh menggantikan terapi fizikal, jadi anda mesti melakukan senaman yang diperlukan di bawah pengawasan pakar kinesitherapist.

Terapi senaman untuk gonarthrosis sendi lutut

Gimnastik untuk gonarthrosis meningkatkan mobiliti sendi, meningkatkan peredaran darah, menguatkan alat ligamen-otot.

Latihan untuk gonarthrosis sendi lutut:

 1. Dalam keadaan berdiri, turunkan tangan ke bawah dan berehat. Lakukan senaman gegaran dengan seluruh badan. Gegaran harus ringan.
 2. Bengkokkan lutut dan pegang kaki anda. Tarik tumit ke punggung, kemudian luruskan kaki ke hadapan dan letakkan tumit di hadapan anda. Lakukan 20 set.
 3. Dalam keadaan berdiri, letakkan telapak tangan anda di lutut. Lakukan gerakan bulat dengan satu lutut, kemudian yang lain. Lakukan 20 set.
 4. Ambil selimut, lipat menjadi empat, berlutut dan goncangkannya.
 5. Pakai selimut, berlutut bolak-balik, ke arah yang berbeza.
 6. Berlutut, letakkan telapak tangan anda di lantai. Turunkan dada ke lantai, rentangkan kedua-dua lengan ke depan, kemudian tarik punggung ke tumit, duduk di atasnya, tanpa mengangkat dada dari lantai.
 7. Berbaring di sebelah kiri anda, angkat kaki kanan ke atas, cuba meluruskan dan cuba tarik tumit anda ke dinding. Lakukan senaman sebanyak 12 kali, kemudian berguling ke sisi lain.
 8. Duduk di lantai, letakkan kaki bengkok di hadapan anda. Regangkan lutut kaki kanan ke kiri, kemudian luruskan, dan bengkokkan lutut dan kembalikan ke kedudukan semula. Lakukan senaman 12 kali, kemudian ganti kaki.
 9. Duduk di atas lantai, tanpa mengangkat tumit dari lantai, luruskan kaki anda secara bergantian. Kemudian bengkokkan mereka pada waktu yang sama dengan lutut tanpa mengangkatnya dari lantai. Ulangi latihan 14 kali.
 10. Berbaring telentang, tarik kaki bengkok ke dada, ambil kaus kaki anda dengan tangan anda dan cuba luruskan kaki anda.
 11. Berbaring di punggung, ikat pengembang ke pergelangan kaki, pasangkan hujung yang lain ke objek padat (contohnya, bateri). Bengkokkan perlahan-lahan dan lenturkan kaki, tarik ke dada.
 12. Dapatkan empat, ikat pengembang ke pergelangan kaki anda, dan hujung yang lain ke objek yang kukuh. Bengkokkan dan lepaskan kaki dengan lancar - 15-20 kali.

Gonarthrosis lutut: darjah, jenis, kaedah rawatan

Apa itu gonarthrosis?

Gonarthrosis adalah penyakit degeneratif-distrofik pada sendi lutut. Nama kedua penyakit ini ialah osteoartritis lutut. Penyakit ini tidak radang dan sering menyebabkan kecacatan.

Menurut statistik, dia ditugaskan sebagai salah satu tempat utama di antara semua jenis arthrosis. Dalam jumlah, ini lebih daripada 20%. Dari semua penyakit yang mempengaruhi sendi lutut, kekerapan manifestasi gonarthrosis adalah 53%.

Gonarthrosis telah diketahui oleh doktor selama lebih dari 100 tahun, dalam kehidupan seharian disebut "pemendapan garam". Dan sememangnya, dengan arthrosis, berlaku kalsifikasi (pemendapan kalsifikasi). Walau bagaimanapun, kalsifikasi sedemikian terhad dan tidak mempunyai kepentingan klinikal yang bebas. Proses patologi berlaku dengan latar belakang gangguan peredaran darah pada saluran tulang kecil, setelah itu perubahan yang merosakkan bermula pada penutup tulang rawan sendi.

Pada peringkat awal gonarthrosis, pemusnahan tisu tulang rawan berlaku pada tahap molekul, diikuti oleh degenerasi tulang rawan hyaline: di tempat-tempat ia menjadi keruh, menjadi lebih tipis, stratifikasi dan retak ke arah yang berbeza. Patogenesis berakhir dengan hilangnya tulang rawan sepenuhnya dan pendedahan tulang yang mendasari. Pada gilirannya, tulang bertindak balas terhadap kematian tulang rawan dengan pemadatan, iaitu. pertumbuhan tulang yang berlebihan di sepanjang pinggiran, akibatnya lonjakan terbentuk, kaki cacat dan bengkok. Atas sebab ini, penyakit ini mempunyai nama tambahan "ubah bentuk arthrosis sendi lutut".

Patogenesis gonarthrosis dapat dijelaskan secara ringkas seperti berikut:

Proses metabolik pada tisu tulang rawan dijalankan kerana tekanan osmotik. Apabila diperah, minyak dilepaskan dan diserap ketika dibongkar. Dengan cara ini, semasa bergerak, tulang rawan sentiasa disuburkan. Dengan pemulihan yang tidak lengkap, ditentukan oleh peningkatan tekanan mekanikal, proses metabolik terganggu. Di tempat tekanan paling besar, tulang rawan mula menipis;

Terdapat pelanggaran struktur serat kolagen, yang menyebabkan kehilangan sifat penyerap kejutan, chondromalacia (pelembutan tulang rawan patellar) dan pelanggaran fungsi metabolik chondrocytes. Rawan kehilangan kestabilan dan keanjalannya;

Terdapat pelanggaran kesesuaian pada sendi. Proses ini diperburuk oleh peningkatan sintesis zat tulang dalam bentuk osteofit (pertumbuhan tulang). Sinovium teriritasi dan keradangan bermula di dalamnya. Ini membawa kepada had pergerakan mobiliti sendi;

Arthrosis yang paling biasa pada bahagian dalam sendi lutut antara permukaan femur dan patela. Penyakit ini lebih mudah diserang orang dewasa dan tua, begitu juga dengan atlet profesional.

Penyebab gonarthrosis

Penyebab utama arthrosis sendi lutut termasuk:

Gangguan proses metabolik;

Perubahan patologi dalam peredaran darah dan peningkatan kerapuhan kapilari;

Berat badan yang berlebihan, yang menyebabkan peningkatan beban paksi pada sendi;

Kecederaan pada sendi lutut (pecah ligamen, menisci, patah tulang, retak);

Penyakit keradangan yang ditangguhkan (rematik, artritis);

Tekanan berlebihan pada sendi yang terdedah kepada atlet. Selalunya, pemain tenis, pemain bola sepak, atlet, gimnastik menderita gonarthrosis;

Gangguan hormon dan endokrin;

Kecederaan lama yang belum dirawat dengan baik atau belum selesai;

Anomali kongenital dalam struktur tisu artikular;

Gejala gonarthrosis

Bahaya gonarthrosis, seperti kebanyakan arthrosis, terletak pada akibat yang teruk dari diagnosis tepat pada waktunya. Pada tahap 1, penyakit ini hampir tidak menampakkan diri dengan cara apa pun, kecuali kesakitan yang menarik, yang disifatkan oleh pesakit sebagai keletihan.

Gejala gonarthrosis yang biasa adalah perasaan kekakuan pada sendi, "penyempitan" di bawah lutut dan sakit lutut setelah lama berjalan. Ramai pesakit dengan gonarthrosis (arthrosis sendi lutut) mengadu kesukaran berjalan, terutama pada waktu pagi, setelah tidur atau setelah lama duduk. Seseorang perlu "bersurai" agar menjadi lebih mudah. Dengan perkembangan gonarthrosis, rasa sakit di lutut, terutama di bahagian dalamnya, menjadi lebih berterusan dan berterusan. Selalunya, pesakit dengan gonarthrosis merasakan kekejangan ketika menggerakkan sendi lutut. Selanjutnya, sekatan pada lenturan dan pemanjangan kaki berkembang. Semasa penyakit itu berkembang, kepincangan berlaku. Dalam kes yang lebih maju, seseorang tidak dapat berjalan tanpa bantuan orang asing atau tanpa kruk. Selalunya dalam keadaan terlentang, rasa sakit mereda, tetapi kebetulan pada waktu malam seseorang menderita kesakitan.

Semasa memeriksa lutut pada peringkat awal gonarthrosis, perubahan luaran biasanya tidak dapat dikesan. Dengan berlakunya penyakit ini, ubah bentuk sendi lutut sangat ketara: kontur tulang yang membentuk sendi kasar, kontraktur (lenturan atau pemanjangan yang tidak lengkap), kelengkungan kaki bawah dijumpai. Dengan meletakkan telapak tangan anda di bahagian depan lutut, dengan gerakan lenturan atau perpanjangan, anda dapat merasakan keretakan pada sendi lutut dengan intensiti dan tempoh yang berbeza-beza. Sensasi serupa dapat diperoleh dengan menggerakkan patela ke arah luar (simptom patella-condylar positif).

Semasa berdebar-debar lutut pesakit dengan gonarthrosis, terdapat kawasan yang menyakitkan, biasanya di bahagian dalam sendi, pada tahap kelengkungan paha, tibia dan ruang sendi. Selalunya, efusi terkumpul di rongga sendi lutut, iaitu sinovitis melekat. Keadaan yang serupa ditentukan oleh kelancaran kontur sendi lutut kerana pembengkakan tisu di atas dan di sisi patela, serta perasaan turun naik ketika merasakan penonjolan dengan kedua tangan.

Dalam proses perkembangan gonarthrosis, gejala kelihatan lebih cerah, menjadi lebih jelas. Diagnosis tepat pada masanya memainkan peranan penting dalam memerangi penyakit ini.

Tahap perkembangan gonarthrosis

1 darjah gonarthrosis

Dengan 1 darjah gonarthrosis, terdapat keletihan anggota badan yang cepat dan sedikit ketidakselesaan. Krepitus sederhana dapat diperhatikan semasa pergerakan. Kadang-kadang terdapat batasan pergerakan yang halus pada sendi.

Tulang lutut tidak mengalami perubahan ketara pada peringkat ini. Pada sinar-X, anda dapat melihat sedikit penyempitan ruang sendi.

2 darjah gonarthrosis

Tahap kedua dicirikan oleh permulaan kesakitan, terutama setelah berdiri atau berjalan untuk waktu yang lama. Kekurangan ciri menjadi lebih ketara. Terdapat masalah dengan lenturan dan lenturan penuh anggota badan. Kesakitan permulaan yang disebut berlaku.

Atrofi femoris quadriceps mungkin berlaku. Sudut lenturan penuh dan panjangan anggota badan pada sendi lutut sangat terhad. Gambar sinar-X jelas menunjukkan penyempitan ruang sendi yang ketara dan pertumbuhan osteofit. Tepi tulang "diratakan".

3 darjah gonarthrosis

Pada 3 peringkat, sifat kesakitan berubah - ia semakin kuat dan dapat menampakkan diri ketika berehat. Di kawasan sendi, bengkak dan peningkatan suhu tempatan sering berlaku. Oleh kerana kemungkinan adanya sendi "tikus artikular" (serpihan osteofit yang terlepas), gejala penyumbatan sendi mungkin berlaku. Mereka dimanifestasikan oleh rasa sakit akut yang disertai dengan perasaan bersuara..

Dalam kes ini, pesakit mungkin sepenuhnya kehilangan kemungkinan pergerakan bebas. Terdapat ubah bentuk sendi lutut dengan perubahan pada paksi anggota badan, yang dapat dilihat dengan jelas pada gambar sinar-X. Ketidakstabilan sendi mungkin berlaku.

Jenis gonarthrosis

Gonarthrosis dibahagikan kepada jenis mengikut etiologi:

Gonarthrosis primer berlaku dengan latar belakang perbandingan kesihatan. Pada dasarnya, orang tua sakit, lebih kerap wanita daripada lelaki. Berisiko adalah orang yang mempunyai berat badan berlebihan, iaitu gemuk, mereka yang paling kerap mendapat arthrosis sendi lutut;

Gonarthrosis sekunder berkembang selepas kecederaan lutut sebelumnya atau merupakan komplikasi penyakit berjangkit. Dengan rawatan kecederaan atau keradangan pada sendi lutut yang tepat pada masanya, perkembangan arthrosis dapat dielakkan.

Dengan penyetempatan, gonarthrosis dibahagikan kepada jenis berikut:

Gonarthrosis sebelah kanan - mempengaruhi sendi lutut kanan. Arthrosis jenis ini lebih melekat pada atlet dan orang yang aktiviti profesionalnya dikaitkan dengan beban statik dan dinamik yang berlebihan di kaki kanan;

Gonarthrosis sisi kiri - mempengaruhi sendi lutut kiri. Penyakit ini khas untuk atlet dan orang pertengahan umur dengan berat badan berlebihan;

Gonarthrosis dua hala - merosakkan sendi kedua-dua kaki. Jenis penyakit ini adalah yang paling parah, kerana secara signifikan meningkatkan risiko kecacatan. Paling rentan terhadap orang tua, kerana sifat gonarthrosis bilateral dalam kebanyakan kes adalah idiopatik (berkaitan dengan usia).

Dengan sifat permulaan dan perjalanan penyakit ini, semua jenis arthrosis hampir tidak berbeza antara satu sama lain. Gonarthrosis dua hala dalam bentuk lanjutan dapat lebih jelas, kerana kedua-dua sendi yang sakit secara serentak mengalami beban paksi.

Diagnosis gonarthrosis

Terdapat banyak kaedah diagnostik, tetapi keberkesanannya hanya dapat dicapai dengan pendekatan bersepadu..

Pemeriksaan ortopedik

Pemeriksaan ortopedik adalah ukuran diagnostik pertama dan sangat penting. Ini termasuk:

Pengukuran tulang linier;

Pengukuran sudut (penentuan mobiliti pada sendi yang terjejas pada pelbagai sudut).

Penyelidikan klinikal

Analisis untuk gonarthrosis merangkumi:

Kajian jumlah darah dan kadar pemendapan eritrosit (ESR);

Penentuan tahap fibrinogen, urea dan parameter biokimia darah dan air kencing yang lain.

Pemeriksaan sinar-X

Kaedah utama untuk mendiagnosis gonarthrosis adalah kajian pada sendi yang berpenyakit dengan menggunakan sinar-X. Pada peringkat awal perkembangan penyakit ini, pemeriksaan sinar-X mungkin tidak menunjukkan apa-apa, dan jika berlaku, hanya perubahan kecil. Pada peringkat kemudian, penyempitan ruang sendi, sklerosis tulang rawan, kerosakan tulang, serta pemendapan garam dijumpai.

Ultrasonografi

Pemeriksaan ultrabunyi pada sendi lutut yang terkena arthrosis memberikan hasil terbaik, tetapi tidak dapat menggantikan radiografi sepenuhnya. Oleh itu, semua orang yang menderita penyakit degeneratif-distrofik pada sendi pasti mesti mengambil sinar-X.

MRI - Pengimejan Resonans Magnetik

Ini adalah kaedah diagnostik paling maju yang membolehkan anda mengkaji semua bahagian lapisan sendi demi lapisan dan menentukan perubahan paling awal pada tisu tulang rawan. Kelemahan kaedah ini adalah kos pemeriksaan setiap segmen yang agak tinggi. Dan kelebihan yang tidak diragukan berada dalam ketepatan yang tinggi: sering kali gonarthrosis jauh dari satu-satunya penyakit sistem muskuloskeletal pada pesakit tertentu.

Cara merawat gonarthrosis?

Kaedah merawat gonarthrosis berbeza sedikit daripada kaedah merawat arthrosis sendi lain.

Langkah 1 - hilangkan keradangan

Untuk ini, yang berikut digunakan secara tradisional:

NSAID adalah ubat anti-radang bukan steroid yang diberikan secara intramuskular atau intravena. Ubat-ubatan dalam bentuk suntikan memberi kesan menghilangkan rasa sakit yang lebih lama dan kuat. Ini termasuk ubat-ubatan seperti diclofenac, olfen, diclac, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen;

Penggunaan lisan jangka panjang ubat-ubatan ini boleh memberi kesan negatif pada perut, hati, ginjal dan keseluruhan saluran gastrousus, terutama jika terdapat penyakit kronik.

NSAIDs COX-2 adalah yang paling berkesan dan lembut berbanding dengan NSAIDs COX-1. Mereka boleh digunakan untuk waktu yang lama, selama beberapa bulan. Ini adalah meloxicam, celecoxib dan nimesulide;

Ubat hormon. Kumpulan ubat ini digunakan untuk suntikan intra-artikular dengan adanya sinovitis sendi lutut (keradangan membran sinovial). Matlamat terapi adalah untuk melegakan sindrom keradangan dan kesakitan secepat mungkin. Kelemahan penggunaan adalah kesan merosakkan pada tisu tulang rawan, sebilangan besar kontraindikasi dan kesan sampingan. Hormon sintetik yang paling biasa digunakan untuk gonarthrosis: hidrokortison, kenalog, diprospan;

Ubat antienzim. Mereka meneutralkan sintesis enzim tertentu dan mencegah degenerasi sendi lebih lanjut. Ubat yang paling terkenal dalam kumpulan ini ialah: kontrikal, ovomin, gordox. Dengan gonarthrosis, mereka diberikan secara intraartikular.

Langkah 2. Memberi kesan anabolik dan anti-katabolik

Untuk ini, ubat-ubatan digunakan yang menggantikan bahan-bahan yang diperlukan untuk sintesis tulang rawan, memberikan kesan perlindungan khusus pada tisu tulang rawan. Mereka juga dipanggil chondroprotectors. Sediaan sedemikian mengandungi bahan yang membentuk matriks tulang rawan. Ubat-ubatan ini adalah semula jadi, diterima dengan baik oleh badan dan secara aktif merangsang sintesis kolagen.

Ubat yang wajar digunakan untuk arthrosis sendi lutut termasuk Structum, DONA, Alflutop, Rumalon, Mucosat. Semuanya adalah ubat bertindak lambat yang mesti diambil dalam jangka masa yang panjang. Beberapa tersedia sebagai penyelesaian suntikan. Bentuk aplikasi ini adalah yang paling berkesan.

Langkah 3. Kami membasahi, memanaskan, menggosok

Untuk ini, anda boleh menggunakan pelbagai jenis gel, salap dan krim. Sebahagian besarnya, pemanasan dan anti-radang. Tujuan penggunaannya adalah untuk mengaktifkan peredaran darah tempatan dan melegakan keradangan. Ubat yang paling terkenal dalam kumpulan ini: apizartron, finalgon, dolobene, feloran, fastum gel, nikoflex.

Langkah 4. Meningkatkan peredaran darah

Ubat vasodilator digunakan untuk mengurangkan nada otot intravaskular. Ubat semacam itu dapat meningkatkan aliran darah dalaman dan memperbaiki trofisme tisu yang terletak di sekitar sendi. Untuk gonarthrosis, Cavinton, Trental dan Actovegin disyorkan. Untuk menguatkan dinding vaskular, upsavit atau askorutin digunakan.

Langkah 5. Keluarkan nada yang berlebihan

Antispasmodik seperti mydocalm, sirdalud, tizalud dan drotaverin (no-shpa) membolehkan anda menghilangkan ketegangan otot yang berlebihan pada segmen yang rosak. Ia sering berlaku sebagai reaksi kompensasi badan..

Langkah 6. Memperkenalkan prostesis cecair sinovial

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kaedah yang paling progresif untuk mengobati gonarthrosis adalah memasukkan ubat-ubatan berasaskan asid hyaluronik dalam protokol terapi. Ia adalah komponen semula jadi rawan artikular dan cecair sinovial. Oleh itu, kemasukannya ke sendi lutut tidak menyebabkan keradangan, penolakan dan reaksi negatif yang lain..

Pada masa yang sama, penggunaan ubat seperti otrovisk, synocorm atau hyalual dapat melembutkan pergerakan dan melegakan kesakitan yang disebabkan oleh geseran permukaan artikular. Untuk gonarthrosis, ubat yang paling disyorkan dalam kumpulan ini adalah Fermatron.

Urutan rawatan ditentukan oleh doktor sesuai dengan protokol semasa. Pada masa yang sama, terapi anti-radang, kursus chondroprotectors dan fisioterapi boleh diresepkan secara serentak. Persediaan asid hyaluronik dibenarkan disuntik ke dalam sendi hanya apabila keradangannya dikeluarkan sepenuhnya. Jika tidak, bukannya kesan terapeutik, sebaliknya, anda boleh memperburuk perjalanan penyakit ini..

Kaedah pengarang dan inovatif untuk merawat gonarthrosis

Kaedah pengarang untuk merawat arthrosis sendi lutut merangkumi:

Mereka mempunyai prinsip tindakan yang berbeza, tetapi tanpa pengecualian, semuanya telah membuktikan diri mereka sebagai cara yang berkesan untuk menjaga sendi lutut yang terkena gonarthrosis. Malangnya, kita tidak membincangkan pemulihan sepenuhnya..

Terapi oksigen adalah kaedah mengisi rongga sendi dengan oksigen perubatan. Membolehkan anda menghilangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan. Boleh digunakan sebagai alternatif terapi hormon.

Terapi sel stem. Inti kaedahnya adalah dengan memindahkan sel induk pesakit ke sendi. Kaedah ini dikembangkan di Jerman dan membolehkan anda menangguhkan rawatan konservatif selama bertahun-tahun. Digunakan hanya di pusat perubatan utama di Jerman.

Kaedah terapi laser intra-artikular. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan laser helium-neon intensiti rendah, yang menembusi sendi melalui pandu gelombang yang dimasukkan ke dalam jarum. Membolehkan anda mengurangkan kesakitan dan meningkatkan jarak pergerakan pada sendi. Kaedah ini dikembangkan di Rusia, dikaji secara klinikal, tetapi kerana harganya yang tinggi, ia tidak banyak digunakan.

Ortokine adalah teknik biologi untuk rawatan gonarthrosis, yang telah dipraktikkan di Eropah sejak tahun 2003. Orthokine adalah serum autologous yang diperoleh dengan memilih protein tertentu dari darah pesakit itu sendiri. Protein ini mempunyai kesan anti-radang. Selepas pengambilan sampel darah dan pengeluaran serum, ubat tersebut diberikan kepada seseorang secara intra-artikular di bawah kawalan ultrasound atau tomografi yang dikira.

Memperlahankan proses pemusnahan tisu tulang rawan;

Mengurangkan sindrom kesakitan;

Meningkatkan mobiliti lutut.

1-2 suntikan sudah cukup untuk rawatan. Kira-kira 70% pesakit berhenti mengalami kesakitan selepas suntikan pertama.

Rawatan operasi

Pada tahap gonarthrosis yang berbeza, terapi konservatif mungkin tidak memberikan dinamik positif. Dalam kes seperti itu, mereka mula mempertimbangkan perlunya pembedahan..

Terdapat beberapa jenis operasi untuk gonarthrosis:

Arthrodesis. Dengan teknik ini, tisu tulang rawan yang cacat dikeluarkan bersama dengan sendi. Kaedah ini tidak membenarkan mengekalkan mobiliti fisiologi anggota badan. Mereka jarang menggunakannya;

Penurunan arthroscopic. Teknik ini terdiri daripada membebaskan sendi dari tisu tulang rawan yang cacat menggunakan arthroscope. Ia digunakan pada peringkat awal penyakit. Kesakitan dihilangkan melalui arthroscopy. Operasinya mudah. Kesan prosedur itu sementara, 2-3 tahun;

Osteotomi periartikular. Ini adalah jenis pembedahan yang sukar dan jarang berlaku. Ini terdiri dalam pemfailan awal dan mengikat tulang sendi pada sudut yang berbeza. Ini dilakukan untuk mengagihkan semula beban. Pemulihan cukup lama, kesannya dari 3 hingga 5 tahun. Ia jarang digunakan pada peringkat awal dan tengah gonarthrosis.

Endoprosthetics

Pada masa kini, arthroplasty adalah jenis campur tangan pembedahan yang paling biasa dan berkesan untuk gonarthrosis. Teknik ini membolehkan anda mengekalkan pergerakan anggota badan, yang memberi peluang kepada pesakit untuk menjalani kehidupan yang penuh. Endoprosthetics adalah operasi yang kompleks. Ia hanya berlangsung sekitar satu jam, tetapi setelah itu anda perlu menjalani pemulihan dan pembangunan bersama. Ini adalah salah satu ciri utama arthroplasty lutut. Kesannya berlangsung hingga 20 tahun, bergantung pada pengubahsuaian bahan. Selepas itu, sendi perlu diubah lagi, kerana prostesis melonggarkan di bawah tindakan beban paksi dan mekanikal.

Kita tidak boleh melupakan kemungkinan komplikasi, seperti:

Nekrosis kulit pada bahagian;

Paresis saraf peroneal;

Trombosis urat saphenous;

Masalah seperti ini sangat jarang berlaku dan menyumbang sekitar 1% daripada jumlah operasi. Oleh itu, perlu diingat bahawa kesan arthroplasty kadang-kadang merupakan satu-satunya cara untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan arthrosis sendi lutut..

Pendidikan jasmani untuk gonarthrosis - perubatan dan bukan sahaja

Tujuan latihan untuk gonarthrosis adalah beberapa faktor:

Mengekalkan dan meningkatkan mobiliti sendi;

Pembentukan mekanisme pampasan dengan memperkuat alat muskul-ligamen;

Menguatkan peredaran darah dan memperbaiki trofisme tisu bersebelahan dan sendi itu sendiri;

Mengekalkan nada otot fisiologi.

Latihan dan teknik pelaksanaannya dipilih bergantung pada pergerakan aktif yang tersisa.

Kegiatan berikut boleh dikelaskan sebagai dilarang untuk gonarthrosis:

Pergerakan ganas yang disertai dengan rasa sakit;

Tendangan tajam dan amplitud tinggi;

Latihan dengan beban paksi penuh pada sendi yang terjejas.

Satu set latihan untuk gonarthrosis

Semasa berdiri, cuba berehat sepenuhnya, turunkan tangan ke bawah. Lakukan pergerakan gegaran dengan seluruh badan anda. Pastikan lutut anda digoncang dengan amplitud kecil.

Pegang pada sokongan, bengkokkan lutut, arahkan tumit ke punggung, kemudian, luruskan kaki ke hadapan, letakkan di tumit di hadapan anda. Lakukannya 15-20 kali. Kemudian lakukan pada kaki yang lain.

Semasa berdiri, letakkan telapak tangan anda di lutut. Lakukan pergerakan pekeliling kecil dengan sendi lutut dalam satu arah dan yang lain. Selaraskan amplitud mengikut sensasi anda. Lakukan sekurang-kurangnya 20 kali.

Lakukan senaman pada selimut yang dilipat. Permukaan tidak boleh terlalu keras. Berlutut dan goncang seperti dalam latihan 1.

Dari posisi, seperti latihan sebelumnya, berjalan berlutut, mengambil beberapa langkah ke arah yang berbeza..

Berdiri dengan sokongan di atas lutut (tapak tangan dan lutut harus menyentuh lantai). Turunkan dada anda ke lantai dengan tangan terentang, kemudian gerakkan pinggul dan punggung ke tumit anda, melakukan duduk di tumit anda, menjaga dada anda di atas lantai. Bangkit semula dan ulangi latihan beberapa kali.

Berbaring di sebelah kiri anda, angkat kaki kanan ke atas, bengkok di lutut, luruskan dan panjangkan tumit ke arah dinding sebanyak mungkin. Lakukan 12 kali dan tukar kaki.

Duduk dengan kaki bengkok di hadapan anda. Regangkan lutut kaki kanan ke kiri, kemudian luruskan, luruskan lutut, bengkok dan kembali ke kedudukan permulaannya. Selepas 12 repetisi, ubah kaki anda.

Dari posisi permulaan yang sama, luruskan kaki anda secara bergantian, tanpa mengangkat tumit dari lantai, kemudian bengkokkan lagi secara serentak, juga tanpa mengangkatnya dari lantai. Ulangi 12-14 kali.

Berbaring telentang, tarik kaki bengkok ke dada, pegang jari kaki dengan tangan anda dan, dengan gerakan ke depan yang lancar, cuba luruskan kaki anda sebanyak mungkin. Lakukan senaman tanpa menyentak.

Juga berbaring di punggung anda, ikat penyerap hentakan getah ke pergelangan kaki, dan pasangkan hujung yang lain ke bateri. Bengkokkan dan lenturkan kaki anda dengan lancar, tarik lutut ke dada.

Dapatkan keempat-empat. Ikat satu hujung penyerap kejutan getah ke pergelangan kaki, pasangkan ujungnya ke bateri. Bengkok perlahan dan lenturkan kaki anda sekurang-kurangnya 10-15 kali. Penyerap kejutan tidak boleh terlalu kaku.

Fisioterapi untuk gonarthrosis

Semua jenis fisioterapi boleh diresepkan pada fasa remisi atau peningkatan penyakit yang ringan, tetapi tidak pada fasa paling akut dengan keradangan.

Yang paling berkesan adalah:

Elektroforesis dengan ubat seperti bischofite atau caripain. Penembusan ubat yang lebih dalam dalam kes seperti itu diberikan dengan bantuan Dimexide;

Mandi radon dan hidrogen sulfida;

Untuk mengekalkan dan memanjangkan fasa remisi, anda mesti menjalani kursus fisioterapi 2-4 kali setahun, bergantung pada tahap penyakit.

Elektroforesis dengan caripain membolehkan anda menghilangkan nada yang berlebihan, mendorong penyerapan kontraksi dan lekatan. Sekurang-kurangnya 20 prosedur harus dilakukan, kerana ubat tersebut bersifat kumulatif. Ia bertindak hanya apabila kepekatan maksimum diperoleh di dalam badan. Sebanyak 10 prosedur tidak akan membenarkan wang yang dibelanjakan.

Kursus terapi lumpur untuk gonarthrosis mesti diselesaikan 2 kali setahun, masing-masing 10-15 prosedur. Anda boleh melakukannya di rumah menggunakan lumpur yang dibeli di farmasi. Sebelum digunakan, ia mesti dipanaskan hingga 38-40 ° C.

Urut dan terapi manual untuk gonarthrosis

Jenis kesan ini pada sendi lutut bertujuan untuk meregangkan, memanaskan dan meningkatkan peredaran darah di kawasan sendi. Urutan dilakukan di kawasan lutut, di sepanjang aliran getah bening dari pinggiran ke pusat, tetapi tanpa mempengaruhi fossa popliteal. Terapi manual dilakukan selepas urut oleh pakar yang berpengalaman. Tugas utamanya adalah meregangkan dan menstabilkan sendi..

Anda boleh melakukan senaman berikut dengan sendiri: berdiri dengan sisi yang sihat ke bahagian sokongan, bawa kaki dengan sendi yang sakit ke depan, kemudian ke belakang, kemudian dengan gerakan yang tajam "lemparkan" ke sisi.

Pencegahan gonarthrosis ubah bentuk

Gonarthrosis tergolong dalam kumpulan penyakit yang lebih baik dan lebih mudah dicegah daripada rawatan yang mahal dan jangka panjang.

Berikut ini boleh disyorkan sebagai langkah pencegahan:

Untuk menari dan bersukan, cuba berhati-hati dengan kecederaan serius (pecahnya ligamen, patah tulang, lebam patela yang teruk);

Kekalkan aktiviti fizikal secara berkala, kerana pergerakan adalah asas mekanikal untuk pemakanan tulang rawan;

Buat diet dengan mengambil kira keperluan tisu tulang dan tulang rawan dalam nutrien;

Pantau berat badan anda;

Sekiranya anda cedera atau tidak selesa di kawasan sendi lutut, segera dapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan;

Dari usia 35 tahun, menjalani rawatan pencegahan dengan chondroprotectors;

Minum banyak air setiap hari.

Petua Berguna

Mulakan rawatan gonarthrosis dengan diagnosis yang tepat. Lebih baik mendapatkan nasihat daripada beberapa pakar terkemuka.

Jangan ubat sendiri. Semua ubat, dos dan tempoh penggunaannya harus ditetapkan dan dipantau oleh doktor..

Mulakan setiap hari dengan gimnastik.

Sekiranya anda ingin bersenam, berjumpa dengan doktor mengenai jenis senaman yang disyorkan untuk anda. Malah beberapa asana yoga boleh membawa maut kepada gonarthrosis..

Hilangkan makanan masin, pedas, berlemak dari diet anda. Pilih makanan buatan sendiri yang sihat. Produk asid laktik harus mempunyai kandungan lemak sederhana, jika tidak, kalsium akan kurang diserap. Masukkan daging jeli rendah lemak (dimasak dengan daging kalkun), agar-agar semula jadi. Jangan lupa tentang keperluan makan ikan laut dan makanan laut.

Sekiranya tidak ada kelegaan dengan penggunaan ubat antiradang selama seminggu, berjumpa dengan doktor anda untuk mengkaji semula protokol rawatan.

Sekiranya anda dalam pengampunan, dan penyakit ini tidak mengganggu anda, jangan melebihi beban yang dibenarkan. Tidak ada kesakitan tidak bermaksud anda sembuh sepenuhnya..

Cubalah untuk tidak membengkak sendi anda secara berlebihan. Walaupun gonarthrosis bukan penyakit radang, sendi dapat bertindak balas terhadap hipotermia dengan kambuh baru.

Perkara utama adalah ingat! Malah doktor yang terbaik tidak dapat menolong anda jika anda tidak mahu berusaha dan menolong diri sendiri. Sekiranya anda memerlukan pembedahan, jangan menolak dan jangan menangguhkan tarikhnya. Walau bagaimanapun, sangat penting bahawa pada masa operasi anda berada dalam keadaan fizikal yang baik, maka pemulihan selepas operasi akan lebih mudah. Dan hanya bergantung pada anda.

Pendidikan: Universiti Perubatan dan Pergigian Negeri Moscow (1996). Pada tahun 2003 dia mendapat diploma dari Pusat Perubatan Pendidikan dan Ilmiah Jabatan Pentadbiran Presiden Persekutuan Rusia.
Pengarang Kami

Sebelum memulakan latihan untuk mengembangkan dan memulihkan sendi lutut dengan gonarthrosis, anda harus berjumpa pakar. Dalam beberapa kes, gimnastik pemulihan memerlukan pendekatan khas. Latihan tidak dapat dilakukan melalui.

Dengan gonarthrosis, ubat-ubatan rakyat berikut akan membantu anda. Ambil satu setengah kilogram daun dan batang artichoke Yerusalem, pra-menggilingnya, tuangkan lapan hingga sepuluh liter air mendidih ke dalam mangkuk enamel, tekankan komposisi sehingga suhu air dapat ditoleransi untuk kulit, tetapi sehingga tidak terlalu sejuk. Dan kemudian masuk.