Sendi sederhana adalah

Siku

Pengelasan sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut:
1) dengan bilangan permukaan artikular,
2) bentuk permukaan artikular dan
3) mengikut fungsi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:
1. Sendi sederhana (art. Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal.
2. Sendi komposit (art. Komposit), yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
3. Sendi kompleks (art. Complexa), mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (sendi dua ruang). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama ada jika rawan intraartikular berbentuk cakera (contohnya, pada sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus bulan (misalnya, pada sendi lutut).
4. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak terpisah antara satu sama lain, tetapi berfungsi bersama. Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dll..
Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsional dari dua atau lebih sendi yang terpisah secara anatomi, ia berbeza dari sendi yang kompleks dan kompleks, masing-masing, yang disatukan secara anatomi, terdiri daripada sendi yang berfungsi secara berbeza.

Dari segi bentuk dan fungsi, klasifikasi dilakukan seperti berikut.
Fungsi sambungan ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku pada sendi tertentu bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Jadi, sebagai contoh, bentuk silinder sendi membenarkan pergerakan hanya di sekitar satu paksi putaran.
Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder menegak, maka pergerakan dilakukan di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak secara mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi lokasi kepala, misalnya, frontal (sambungan tersumbat).

Sebaliknya, bentuk bulat kepala memungkinkan untuk berputar di sekitar sejumlah paksi yang bertepatan dengan jari-jari bola (sambungan bola).
Akibatnya, terdapat korespondensi lengkap antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menentukan bentuknya (P.F.Lesgaft).

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektika kesatuan bentuk dan fungsi.
Berdasarkan prinsip ini, kita dapat menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi gabungan berikut.

Gambar menunjukkan:
Sendi uniaxial: 1a - talocruralis berbentuk glyingmus berbentuk blok (articulario talocruralis ginglymus)
1b - sendi tangan interphalangeal yang tersumbat (articulatio interpalangea manus ginglymus);
1c - sendi bahu-jari silinder sendi siku, articulatio radioulnaris proximalis trochoidea.

Sendi dwifungsi: 2a - sendi pergelangan elipsoid, artikulatio radiocarpea ellipsoidea;
2b - sendi lutut condylar (articulatio genus -articulatio condylaris);
2c - sendi carpometacarpal pelana, (articulatio carpometacarpea pollicis - articulatio sellaris).

Sendi triaksial: 3a - sendi bahu sfera (articulatio humeri - articulatio spheroidea);
3b - sendi pinggul berbentuk cawan (articulatio coxae - articulatio cotylica);
3c - sendi sacroiliac rata (articulatio sacroiliaca - articulatio plana).

I. Sendi uniaxial

1. Sendi silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikular silinder, paksinya terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang artikulasi atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar satu paksi menegak - putaran, rotatio; sendi seperti itu juga dipanggil putaran.

2. Sendi tersumbat, ginglymus (contoh - sendi jari interphalangeal). Permukaan artikularnya yang tersumbat adalah silinder berbaring melintang, paksi panjangnya terletak melintang, di satah frontal, tegak lurus dengan paksi panjang tulang artikulasi; oleh itu, pergerakan pada sendi tersekat dilakukan di sekitar paksi frontal ini (lenturan dan pemanjangan) Panduan alur dan rabung yang terdapat di permukaan yang diartikulasikan menghilangkan kemungkinan tergelincir lateral dan memudahkan pergerakan di sekitar satu paksi.
Sekiranya alur panduan blok tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, garis heliks diperoleh apabila terus berlanjutan. Sambungan tersekat seperti itu dianggap sebagai sendi berbentuk skru (contohnya, sendi bahu). Pergerakan pada sendi skru adalah sama seperti pada sendi blok tulen.
Mengikut corak lokasi radas ligamen, pada sendi silinder, ligamen pemandu akan terletak tegak lurus dengan paksi putaran menegak, pada sendi tersekat - tegak lurus dengan paksi frontal dan di sisinya. Susunan ligamen ini menjadikan tulang berada dalam kedudukannya tanpa mengganggu pergerakan..

II. Sendi dwifungsi

1. Sendi Ellipsoid, articulatio ellipsoidea (contohnya, sendi pergelangan tangan). Permukaan yang diartikulasikan mewakili segmen elips: salah satunya berbentuk cembung, berbentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain, masing-masing, cekung. Mereka memberikan pergerakan di sekitar 2 paksi mendatar tegak lurus antara satu sama lain: di sekitar paksi frontal - lenturan dan lanjutan dan sekitar sumbu sagital - penculikan dan penambahan.
Ligamen pada sendi elips terletak tegak lurus dengan paksi putaran, di hujungnya.

2. Sendi condylar, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).
Sendi condylar mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, bentuknya hampir dengan elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi itu berasal. Condyle sesuai dengan kemurungan pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan ukuran di antara mereka dapat menjadi signifikan.

Sendi condylar dapat dianggap sebagai jenis elipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi putaran utama akan menjadi bahagian depan.

Sendi condylar berbeza dari blok condylar kerana terdapat perbezaan besar ukuran dan bentuk antara permukaan artikulasi. Akibatnya, berbeza dengan sendi tersumbat, pergerakan di sekitar dua paksi adalah mungkin pada sendi condylar..

Ia berbeza dengan sendi elips dalam jumlah kepala artikular. Sendi condylar selalu mempunyai dua condyle, terletak lebih kurang secara sagittally, yang mana satu terletak di satu kapsul (contohnya, dua condyles femur yang terlibat dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul sendi yang berlainan, seperti pada sendi atlantooccipital.

Oleh kerana kepala pada sendi condylar tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya mendatar, seperti halnya sendi elips biasa; ia boleh menegak (sendi lutut).

Sekiranya kondilus terletak dalam kapsul sendi yang berlainan, maka sambungan condylar seperti ini berfungsi dengan baik pada sendi ellipsoidal (sendi atlantooccipital). Sekiranya kondyles berdekatan dan berada dalam kapsul yang sama, seperti, misalnya, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhan menyerupai silinder (blok) yang berpusing, yang dibedah di tengah (ruang di antara kondyles). Dalam kes ini, sendi condylar yang berfungsi akan lebih dekat ke bloky.

3. Sendi pelana, seni. sellaris (contoh - sendi karpal-metacarpal jari pertama).
Sendi ini dibentuk oleh 2 permukaan artikulasi berbentuk pelana, duduk "di atas" di atas satu sama lain, salah satunya bergerak di sepanjang dan melintasi yang lain. Oleh kerana itu, pergerakan dilakukan di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (fleksi dan perpanjangan) dan sagittal (penculikan dan penambahan).
Pada sendi biaxial, peralihan pergerakan dari satu paksi ke paksi yang lain juga mungkin, iaitu pergerakan bulat (circumductio).

III. Sendi multiaxial

1. Sfera. Sendi bola, seni. spheroidea (contohnya sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala sfera, yang lain, masing-masing, adalah rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan dapat terjadi di sekitar satu set paksi yang sesuai dengan jari-jari bola, tetapi dalam praktiknya, di antaranya, tiga sumbu utama biasanya dibezakan, tegak lurus antara satu sama lain dan bersilang di tengah kepala:
1) melintang (frontal), di mana lenturan berlaku, flexio, ketika bahagian bergerak membentuk sudut dengan satah frontal, terbuka anterior, dan ekstensi, extensio, ketika sudut terbuka ke belakang;
2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan, penculikan, dan penambahan, penambahan dilakukan;
3) menegak, di mana putaran berlaku, rotatio, ke dalam, pronatio, dan ke luar, supinatio.
Semasa bergerak dari satu paksi ke paksi yang lain, gerakan bulat diperoleh, circumductio.

Sendi bola adalah yang paling longgar dari semua sendi. Oleh kerana besarnya pergerakan bergantung pada perbezaan pada permukaan permukaan artikular, glossoid fossa pada sendi itu kecil berbanding dengan ukuran kepala. Terdapat sedikit ligamen tambahan pada sendi bola khas, yang menentukan kebebasan bergerak mereka.

Sejenis sambungan bola - sendi cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya dalam dan meliputi sebahagian besar kepala. Akibatnya, pergerakan pada sendi seperti itu kurang bebas daripada pada sendi bola biasa; contoh sambungan berbentuk cawan yang kita ada di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan sendi yang lebih besar.

A - sendi uniaxial: 1,2 - sendi tersumbat; 3 - sendi silinder;
B - sendi biaxial: 4 - sendi elips: 5 - kami adalah sendi sutera; 6 - sendi pelana;
B - sendi triaksial: 7- sendi sfera; 8- sendi berbentuk cawan; 9 - sendi rata

2. Sendi rata, seni. plana (contoh - artt. intervertebrales), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka dapat dianggap sebagai permukaan bola dengan jari-jari yang sangat besar, oleh itu, gerakan di dalamnya dilakukan di sekitar ketiga sumbu, tetapi jarak pergerakannya kerana perbezaan yang tidak signifikan pada bidang permukaan artikular kecil.
Ligamen pada sendi polyaxial terletak di semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis

Di bawah nama ini, sekumpulan sendi dengan bentuk permukaan artikular yang berbeza dibezakan, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain: mereka mempunyai kapsul sendi yang pendek dan ketat dan alat bantu yang sangat kuat dan tidak meregang, khususnya ligamen penguat pendek (contohnya, sendi sacroiliac).

Akibatnya, permukaan artikular saling berhubungan satu sama lain, yang menyekat pergerakan secara tajam. Sendi yang tidak aktif ini dipanggil sendi yang ketat - amphiarthrosis (BNA). Sendi yang ketat menenangkan gegaran dan gegaran antara tulang.

Sendi ini juga merangkumi sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata sama luasnya. Pada sendi yang ketat, pergerakan meluncur dan sangat tidak penting..

Sendi A - triaxial (polyaxial): A1 - sendi sfera; A2 - sendi rata;
B - sendi biaxial: B1 - sendi elips; B2 - sendi pelana;
B - sendi uniaxial: B1 - sendi silinder; B2 - sendi tersumbat

Sendi manusia: anatomi dan klasifikasi

Pergerakan adalah salah satu hadiah semula jadi yang paling hebat yang disampaikan dengan teliti kepada seseorang. Untuk mempunyai masa untuk beratus-ratus tugas sehari-hari, anda harus mengatasi lebih dari satu kilometer, dan semua ini berkat kerja sendi yang diselaraskan dengan baik. Mereka menyatukan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan, membentuk sistem kompleks sistem muskuloskeletal.

Sendi tubuh manusia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi. Yang pertama - synarthrosis - memberikan artikulasi yang tidak bergerak dari dua atau lebih tulang dan terbentuk di tengkorak manusia kerana fontanelles bayi tumbuh.

Yang kedua - amphiarthrosis - bergerak sangat terhad dan diwakili oleh lajur vertebra. Dan akhirnya, ketiga - diarthrosis - sendi yang paling banyak di dalam badan, yang benar dan boleh bergerak sepenuhnya. Terima kasih kepada mereka, seseorang dapat menikmati gaya hidup aktif, melakukan pekerjaan atau hobi kegemaran, mengatasi tugas-tugas rumah tangga - melakukan semua yang tidak dapat dilakukan tanpa pergerakan..

Struktur sendi manusia

Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung ke dalam satu sistem fungsional, berkat yang seseorang dapat mempertahankan postur yang stabil dan bergerak di angkasa. Unsur utama sendi diwakili oleh formasi berikut:

 • permukaan artikular yang ditutup dengan tisu tulang rawan;
 • rongga artikular;
 • kapsul;
 • sinovium dan cecair.

Permukaan artikular terletak di tulang artikulasi dan ditutup dengan tulang rawan nipis dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 mm. Tulang rawan ini mempunyai struktur elastik yang padat kerana jalinan gentian hyaline. Permukaan yang benar-benar licin, digilap oleh gelongsor tulang yang tetap antara satu sama lain, sangat memudahkan pergerakan di dalam sendi; dan rawan elastik memberikan keselamatan, memainkan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan di bawah beban dan kejutan tajam.

Kapsul sendi membentuk rongga tertutup di sekitar sendi, melindunginya dari pengaruh luaran. Ia terdiri daripada benang elastik yang saling berkaitan, terpaku pada pangkal tulang yang membentuk artikulasi. Untuk kekuatan tambahan, serat otot dan tendon bersebelahan ditenun ke dinding kapsul.

Di luar, kapsul sendi dikelilingi oleh membran berserat, dari dalam - oleh membran sinovial. Lapisan berserabut luar lebih padat dan tebal, kerana dibentuk oleh helai tisu penghubung berserat membujur. Membran sinovial kurang besar. Di sinilah sebahagian besar ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kepekaan kesakitan pada sendi tertumpu..

Permukaan sinovium dan artikular membentuk ruang seperti celah hermetik - rongga artikular. Ia boleh mengandungi menisci dan cakera untuk memberikan pergerakan dan sokongan pada sendi..

Di permukaan membran sinovial terdapat vili sekretori khas yang bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair sinovial. Mengisi ruang dalaman rongga, bahan ini menyuburkan dan melembapkan sendi, dan juga melembutkan geseran yang berlaku di antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Secara langsung di sekitar sendi terdapat tisu periartikular, yang diwakili oleh serat otot, ligamen, tendon, saraf dan saluran darah. Otot memberikan pergerakan sepanjang lintasan yang berbeza; tendon memegang sendi, mengehadkan sudut dan intensiti pergerakan; lapisan tisu penghubung berfungsi sebagai tempat untuk memperbaiki saluran darah dan saraf; dan darah dan katil limfa menyuburkan tisu sendi dan bersebelahan. Sebagai peraturan, tisu periartikular di dalam badan tidak dilindungi dengan cukup, oleh itu mereka secara aktif bertindak balas terhadap pengaruh luaran. Pada masa yang sama, pelanggaran yang berlaku pada tisu periartikular juga mempengaruhi keadaan sendi, memprovokasi terjadinya pelbagai penyakit.

Ligamen menempati tempat yang istimewa dalam anatomi sendi manusia. Serat kuat ini menguatkan artikulasi tulang dengan menyokong semua unit anatomi sendi dan mengehadkan jarak pergerakan tulang. Pada kebanyakan diarthrosis, ligamen terletak di bahagian luar beg, tetapi yang paling kuat (misalnya, pinggul) memerlukan sokongan tambahan, oleh itu mereka juga mempunyai lapisan ligamen dalaman.

Anatomi sendi: bekalan darah dan pemeliharaan

Untuk mengekalkan keupayaan fisiologi sendi, ia memerlukan pemakanan yang mencukupi, yang sebahagian besarnya disediakan oleh peredaran darah. Jaringan arteri yang mengelilingi kapsul artikular biasanya terdiri dari cabang-cabang dari 3-8 arteri dengan pelbagai diameter, di mana oksigen dan molekul nutrien memasuki tisu. Dan katil vena bertanggungjawab untuk penghapusan racun dan produk pembusukan sepenuhnya dari tisu bersebelahan.

Pemeliharaan sendi diberikan melalui pertalian saraf simpatik dan tulang belakang. Hujung saraf dijumpai di hampir setiap unit anatomi yang membentuk sendi, kecuali tulang rawan hyaline. Persepsi kesakitan dan pengaktifan mekanisme pertahanan tubuh bergantung pada kepekaannya..

Fungsi sendi

Fungsi utama sendi adalah menggabungkan formasi tulang menjadi satu struktur. Bersama tulang dan ligamen, mereka membentuk bahagian pasif dari sistem muskuloskeletal, yang digerakkan dengan penyertaan serat otot. Berkat sendi, tulang boleh berubah kedudukan antara satu sama lain, meluncur dan pada masa yang sama tidak luntur. Penipisan tisu sendi yang sedikit boleh membawa kepada akibat yang serius, kerana struktur tulang cepat habis semasa geseran, menyebabkan rasa sakit yang teruk dan ubah bentuk rangka yang tidak dapat dipulihkan.

Selain itu, sendi membantu mengekalkan kedudukan pegun badan di ruang angkasa. Sendi yang tetap memberikan bentuk tengkorak yang tetap, sendi yang tidak aktif membolehkan anda mengambil kedudukan tegak, dan yang bergerak merujuk kepada organ pergerakan, iaitu pergerakan badan.

Pengelasan bersama

Dalam anatomi, kebiasaan mengklasifikasikan sendi menjadi beberapa kumpulan bergantung pada bilangan dan bentuk permukaan artikular, fungsi yang dilakukan dan jarak gerakan. Dengan bilangan permukaan artikular, jenis sendi berikut dibezakan:

 • Simple mempunyai dua permukaan artikular (contohnya, phalanges jari). Hanya dua tulang yang mengambil bahagian dalam pembentukannya..
 • Kompleks merangkumi tiga atau lebih permukaan artikular, kerana dibentuk oleh sekurang-kurangnya tiga tulang (contohnya, ulna).
 • Kompleks mempunyai elemen kartilaginus intra-artikular - meniskus atau cakera. Ia membahagikan rongga sendi menjadi dua ruang bebas (contohnya, lutut).
 • Gabungan adalah kompleks dari beberapa sendi yang terpisah yang mengambil bahagian dalam tindakan yang sama (contohnya, temporomandibular). Setiap sendi di kompleks ini diasingkan secara anatomi, tetapi secara fisiologi ia tidak dapat mengatasi tugas tanpa "pendamping".

Klasifikasi mengikut fungsi dan lintasan pergerakan berdasarkan bentuk permukaan artikular. Berdasarkan kriteria ini, kumpulan berikut dibezakan:

 1. Sendi uniaxial: silinder, tersumbat dan heliks. Sendi silinder mampu memutar pergerakan. Menurut prinsip ini, artikulasi disusun antara vertebra serviks pertama dan kedua. Sendi blok membenarkan pergerakan hanya di sepanjang satu paksi, misalnya, maju / mundur atau kanan / kiri. Pelbagai sendi seperti sendi berbentuk skru, di mana lintasan pergerakan dilakukan sedikit serong, membentuk sejenis skru.
 2. Sendi dwifungsi: elipsoid, pelana, kondil. Sendi ellipsoid dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya cembung dan yang lain cekung. Oleh kerana itu, pada sendi jenis ini, pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus dapat dipertahankan. Hanya terdapat satu sendi pelana di dalam tubuh manusia - karpetometacarpal. Lintasan pergerakan di dalamnya merangkumi putaran, termasuk berayun dari sisi ke sisi dan ke depan / ke belakang. Sendi condylar dapat mengekalkan mobiliti yang serupa kerana proses elipsoid (condyle) pada salah satu tulang dan rongga yang sesuai pada permukaan artikular yang lain.
 3. Sendi multiaxial: sfera, berbentuk mangkuk, rata. Sendi bola adalah antara yang paling berfungsi, kerana ia menawarkan gerakan yang paling luas. Sendi berbentuk cawan adalah versi sambungan bola yang agak kurang bergerak. Sebaliknya, sendi rata dibezakan oleh struktur primitif dan jarak pergerakan minimum..

Penyakit sendi manusia

Menurut statistik WHO, sakit sendi sudah biasa dilakukan oleh sekurang-kurangnya satu daripada tujuh orang di seluruh dunia, dan di antara kumpulan umur dari 40 hingga 70 tahun, satu atau satu lagi masalah dapat dijumpai pada 50% kes, berusia lebih dari 70 tahun - dalam 90% kes. Penyebaran penyakit sistem muskuloskeletal seperti ini dikaitkan dengan banyak faktor:

 • aktiviti fizikal yang rendah, di mana sendi tidak berfungsi dan, oleh itu, tidak mendapat jumlah pemakanan yang betul dengan aliran darah;
 • kasut dan pakaian yang tidak selesa, terlalu ketat yang menghadkan fungsi yang ditetapkan oleh alam semula jadi;
 • keturunan yang lemah sebagai salah satu faktor risiko perkembangan patologi yang berkaitan dengan sendi;
 • perubahan drastik dalam keadaan suhu, termasuk pemanasan berlebihan dan hipotermia;
 • proses berjangkit di dalam badan, yang sering menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kerja sendi;
 • kecederaan yang mengurangkan fungsi sistem muskuloskeletal;
 • usia lanjut.

Pakar mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menjaga kesihatan sendi jika anda mula mencegah penyakit pada waktunya. Anda harus mengelakkan kecederaan dan kecederaan, memperkuat kekebalan tubuh, dan memasukkan sukan dalam jadual harian anda. Yoga boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kerana beban statik menguatkan otot dan ligamen yang menahan sendi dengan baik. Jaga kesihatan anda terlebih dahulu - sumber semula jadi ini jauh lebih mudah dijaga daripada diisi semula!

Jenis-jenis sendi manusia

Tulang disambungkan pada sendi, permukaannya ditutup dengan tulang rawan dan diperkuat oleh kapsul artikular dan ligamen. Sendi terlibat dalam mengatur pergerakan tubuh manusia. Gelongsor yang halus tanpa patah tulang berlaku kerana ciri-ciri anatomi sendi ini.

Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan apa itu sendi dan ligamen, berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang, struktur dan klasifikasinya.

Ciri-ciri anatomi

Mari kita perhatikan lebih dekat apa sendi dan di mana ia berada.

Sendi adalah sendi bergerak yang dibentuk oleh permukaan tulang rawan tulang tulang belakang, terletak di kapsul pelindung khas dengan cecair sinovial. Beg ini terdiri daripada lapisan berserat luar berserat dan sinovium di dalamnya, menyediakan rongga kedap udara. Cecair sinovial melembutkan tulang dari geseran semasa pergerakan.

Rujukan. Sendi dapat menahan beban kolosal - beratus-ratus kilogram.

Diarthrosis - sendi benar - terletak di tempat kerangka bergerak. Intensiti pergerakan bergantung pada bentuk tulang pada titik kontak, ketegangan otot dan ligamen. Bergantung pada beban daya pada sendi, ketebalan tulang rawan berkisar antara 0,2 mm hingga 6 mm.

Anatomi dan ciri-ciri diarthrosis membaginya menjadi sederhana - dibentuk oleh dua permukaan artikular, dan kompleks - terdiri daripada beberapa sederhana.

Unsur asas sendi

Setiap diarthrosis mempunyai formasi struktur wajib dan elemen bantu yang menentukan struktur dan fungsi yang membezakan beberapa sendi dari yang lain.

Struktur sendi manusia merangkumi unsur-unsur berikut:

 • permukaan artikular - pangkal tulang dengan pelbagai bentuk dan saiz,
 • tulang rawan - tisu berserat yang menutup permukaan tulang,
 • kapsul adalah kapsul sendi, di bahagian luarnya terdiri daripada dua lapisan: luaran dan dalaman, ia meliputi tulang artikulasi. Kapsul itu dikepang dengan banyak saluran dan ujung saraf, kerosakan pada sendi menyebabkan kesakitan yang teruk,
 • rongga artikular - ruang tertutup dengan cecair sinovial, mungkin mengandungi menisci,
 • cecair sinovial - melincirkan dan melembapkan pangkal tulang, menjadikan tulang meluncur dengan lancar,
 • tisu periartikular - ligamen dan otot.

Ligamen memperbaiki tulang, memberikan kekuatan dan intensiti pergerakan yang berbeza-beza. Kapal dan ujung saraf melestarikan dan menyuburkan tisu artikulasi.

Pengelasan dan ciri umum

Pelbagai jenis dan bentuk sendi pada kerangka manusia terbentuk dalam proses perkembangannya, gaya hidup dan interaksi dengan dunia luar.

Sendi siku memberikan pergerakan tangan yang kompleks dan bervariasi dalam kehidupan kerja seseorang. Hanya dia yang cenderung memutar lengan bawah di sekitar paksinya, dengan ciri-ciri pergerakan melilit atau memutar.

Sendi lutut mengarahkan kaki bawah ketika berjalan, berlari dan melompat. Ligamen lutut pada manusia menentukan kekuatan, sokongan ketika meluruskan anggota badan.

Kepala bahu tidak terhad pada gerakan melingkar lengan yang luas - contohnya, ketika melempar lembing. Kepala femur menonjol jauh ke dalam celah pelvis, yang membatasi pergerakan. Ligamen sendi ini adalah yang paling kuat dan mengekalkan berat badan pada pinggul..

Pengelasan sendi sering ditunjukkan dalam jadual oleh anatomi dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Mari pertimbangkannya dengan lebih terperinci.

Dengan bilangan tulang yang diartikulasikan, mereka adalah:

 • sederhana - dengan dua permukaan,
 • kompleks - terdiri daripada beberapa sendi sederhana, pergerakan di mana berlaku secara berasingan,
 • kompleks - mengandungi rawan intraartikular, yang membahagikan artikulasi menjadi dua ruang, dalam bentuk cakera atau meniskus bulan,
 • gabungan sendi - mengandungi beberapa unsur yang diasingkan antara satu sama lain, berfungsi bersama.

Sendi yang kompleks dan sederhana ditunjukkan dalam rangka manusia oleh sendi lutut dan interphalangeal.

Rujukan. Sendi manusia yang paling kuat adalah pinggul, dan yang paling mudah bergerak adalah bahu.

Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan artikular:

 • silinder - silinder,
 • sambungan blok - permukaannya mempunyai bentuk silinder yang terletak melintang,
 • heliks - pada permukaan yang diartikulasikan terdapat alur pada sudut sumbu dan rabung, yang bersama-sama membentuk garis heliks, menghilangkan gelongsor lateral,
 • Sendi elips - hujung satu tulang cembung, yang lain cekung,
 • sendi condylar - satu tulang artikulasi mempunyai proses membulat, yang kedua berbentuk kemurungan, ukurannya berbeza,
 • pelana - dua permukaan yang terletak di atas satu sama lain. Tulang bergerak ke atas dan ke bawah,
 • sfera - satu permukaannya cembung, yang lain cekung, membolehkan seseorang melakukan pergerakan bulat,
 • berbentuk cawan - terdiri daripada kemurungan mendalam pada satu tulang, yang merangkumi sebahagian besar bahagian kepala kedua,
 • sendi rata - tulang yang diartikulasikan mempunyai permukaan rata dengan ukuran yang sama, yang menghasilkan gerakan kecil,
 • ketat - terdiri daripada artikulasi tulang, saling berkaitan antara satu sama lain, dengan pelbagai bentuk dan saiz, tidak aktif. Sendi ini terletak dalam kapsul ketat dengan ligamen pendek.

Mengikut fungsi:

 • synarthrosis - sendi antara tulang, tulang rawan dan tisu tulang yang menghalang pergerakan - misalnya, jahitan tengkorak dan penyambungan gigi ke tengkorak,
 • amphiarthrosis - membenarkan sedikit pergerakan tulang: cakera intervertebral, simfisis kemaluan, sendi berbentuk baji yang terletak di kaki,
 • diarthrosis bergerak bebas - sendi yang sangat fleksibel: siku, lutut, bahu dan pergelangan tangan.

Nama jenis sendi mengikut struktur:

 • berserat - jahitan tengkorak, sendi radioulnar, terdiri daripada serat kolagen tegar,
 • tulang rawan - diarthrosis antara tulang rusuk dan tulang rawan kostum, cakera intervertebral, terdiri daripada sekumpulan tulang rawan yang menghubungkan tulang bersama-sama,
 • sinovial - dipenuhi dengan cecair di ruang antara tulang yang bersambung, seperti lutut.

Sendi pelana dan sfera, sendi berbentuk heliks dan cawan, serta semua perkara di atas, terbahagi di sepanjang paksi putaran menjadi sendi uniaxial, biaxial dan triaxial. Mari pertimbangkan pengelasan ini dengan lebih terperinci..

Uniaxial

Diarthrosis uniaxial berputar di sekitar satu paksi. Ini termasuk:

 • silinder - paksi putaran menegak, pergerakan putaran,
 • tersekat - tegak lurus dengan tulang yang bersambung, melakukan pergerakan lenturan dan pemanjangan,
 • heliks - paksi putaran membentuk skru.

Sendi silinder ditunjukkan pada gambar di bawah. Contohnya ialah sendi antara vertebra serviks pertama dan kedua dan sendi radioulnar..

Biaxial

Pada sendi ini, putaran berlaku di sekitar dua paksi:

 • elips - bentuk cembung dan cekung memberikan pergerakan di sekitar dua paksi yang saling tegak lurus antara satu sama lain: lenturan, pemanjangan, penculikan dan penambahan. Ini adalah sendi pergelangan tangan.,
 • condylar - mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses penonjolan, yang sesuai dengan kemurungan pada permukaan tulang yang lain. Ukuran permukaan boleh berbeza. Diarthrosis kondylar adalah bentuk peralihan dari berbentuk blok ke elips. Contoh - lutut,
 • pelana - dua permukaan pelana yang terletak di atas satu sama lain membuat pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus, memberikan lenturan dan pemanjangan, penculikan dan penambahan anggota badan. Jenis ini diwakili oleh diarthrosis carpometacarpal pada jari pertama.

Multiaxial

Sendi berbilang paksi yang bergerak memberikan pergerakan di sekitar tiga atau lebih paksi.

 • sfera - putaran berlaku di sepanjang tiga paksi tegak lurus dengan titik persimpangan di tengah kepala. Bergerak dari satu paksi ke paksi, gerakan bulat diperolehi. Jenis diarthrosis memberi seseorang putaran, lenturan dan panjangan anggota badan.,
 • berbentuk cawan - rongga glenoid mendalam menutup kepala yang lebih kecil dan mengurangkan kebebasan bergerak. Pandangan ini dilambangkan oleh sendi pinggul,
 • rata - contohnya adalah sendi intervertebral, yang mempunyai permukaan artikular hampir rata, jadi jarak gerakan tidak signifikan.

Sendi yang ketat & # 8212, amphiarthrosis

Pada sendi yang kaku, permukaan artikular saling berhubungan antara satu sama lain, sebab itulah pergerakannya mempunyai watak gelongsor, sangat terhad. Amphiarthrosis ini mempunyai permukaan artikular yang berbeza, kapsul artikular pendek, tegang dan ligamen kuat, pendek, tidak meregang.

Sacroiliac amphiarthrosis adalah wakil dari jenis ini. Fungsi sendi yang ketat adalah untuk mengatasi kejutan dan kejutan antara tulang.

Kerosakan dan penyakit

Jenis kecederaan tulang yang paling biasa adalah patah tulang. Mereka biasanya disebabkan oleh tekanan, hentaman atau beban langsung. Pukulan yang sangat kuat ke kawasan sendi, pergerakan yang sangat tajam mempengaruhi sendi tulang, mengendurkannya, mengakibatkan terkehel..

Meluncur atau melakukan pergerakan secara tiba-tiba boleh merosakkan ligamen atau kapsul sendi, mengakibatkan keseleo atau air mata ligamen. Kerosakan pada periosteum menyebabkan kesakitan yang teruk, kerana kawasan ini dihidupkan dengan baik.

Perhatian! Sekiranya ada gejala yang menampakkan dirinya - rasa sakit, renyuk atau bengkak - lawati pakar ortopedik.

Osteoarthritis adalah sekumpulan penyakit sendi, yang disatukan dengan nama umum, di mana perubahan degeneratif primer, tulang rawan artikular berlaku. Sebagai peraturan, komponen keradangan tidak berterusan..

Perubahan degeneratif pada tulang rawan membawa kepada perubahan pada semua tisu sendi, sementara osteosclerosis berlaku - pemadatan tulang subkondral dan pertumbuhannya, perubahan kulit sendi - hiperemia, keradangan berlaku, yang membawa kepada fibrosis dan perkembangan penyakit.

Jurang sendi menyempit dan ada saat ketika permukaan artikular kepala tulang benar-benar menyatu, menyatu dengan permukaan tulang. Ankylosis berlaku, dan orang itu tidak lagi dapat melakukan sekurang-kurangnya pergerakan, kerana konglomerat tunggal timbul di mana tidak ada sendi. Penyakit ini teruk, progresif, sering menyebabkan orang sakit menjadi cacat.

Dalam perubatan moden, pakar ortopedik dan pakar bedah melakukan operasi yang kompleks, menggantikan tulang yang terkena dengan unsur buatan.

Kesimpulannya

Diarthrosis pada rangka manusia terlibat dalam menyokong dan fungsi motor, menyumbang kepada kedudukan badan yang stabil, mengubah sifat dan amplitud pergerakan bahagian-bahagian kerangka yang saling berkaitan. Di badan kita, pakar mengira 230 hingga 360 sendi, yang berbeza dalam struktur dan ciri..

Seperti mana-mana organ tubuh manusia, mereka terdedah kepada pelbagai penyakit. Penting untuk menjaga kesihatan sendi dan tulang, kerana patologi dan kecacatan dari pelbagai sifat membatasi aktiviti fizikal hingga kecacatan.

Ciri-ciri struktur sendi kaki

Oleh kerana kekerasan rangka manusia yang tidak fleksibel, aktiviti fizikal dan mobiliti tidak mungkin dilakukan secara fizikal jika tidak kerana banyak unsur penghubung antara tulang - sendi yang berlainan. Mereka memberikan keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian individu badan, anggota badan, membengkok dan memutar. Mengetahui struktur sendi di badan homo sapiens, seseorang dapat memahami mengapa kerentanan terhadap kecederaan tinggi dan bagaimana menghindari penyakit.

Unsur utama sendi

Sendi dalam badan dari segi organisasi dan prinsip berfungsi tidak berbeza antara satu sama lain dan merangkumi komponen struktur berikut:

 • Secara langsung rongga di mana struktur berada.
 • Epifisis. Tujuannya adalah untuk menghubungkan dua tulang pada sendi ergonomik. Untuk melakukan ini, salah satu permukaan mengambil bentuk cekung (yang disebut glenoid fossa), dan pelengkap mengambil bentuk cembung..
 • Tulang rawan. Membantu struktur tulang hujung yang kaku agar tidak haus atau cedera.
 • Lapisan sinovial, atau sinovium. Sendi kekurangan saluran darah mereka sendiri, dan oleh itu cecair khas dihasilkan untuk melumasi kawasan interaksi tulang rawan, sintesisnya berlaku di dalam beg ini.
 • Kapsul sendi. Lengan berserat mengelilingi elemen. Membantu setiap komponen berada di tempatnya.
 • Menisci. Pada intinya, ia adalah tulang rawan dalam bentuk sabit. Menguatkan struktur dengan meningkatkan kawasan hubungan tulang.
 • Ligamen.

Permukaan artikular

Mereka bertanggungjawab untuk mengartikulasikan betul semua "perincian" sendi. Sebilangan besar tisu penghubung jatuh pada kelenjar pineal - hujung tiub tulang yang bulat dan mengembang. Pada persimpangan dua tulang, salah satu elemen masuk sedikit kerana struktur membulat cekung cembung keduanya (kepala artikular dan fossa).

Untuk bantalan penuh, tulang rawan hyaline disediakan di badan untuk mengelakkan kecederaan dan tambahan. Ketebalannya berbeza dari lokasi, julat nilai bervariasi dari 0,5 hingga 2 mm.

Kapsul artikular

Nama alternatif adalah kapsul sendi. Fungsi utama kapsul adalah perlindungan dari kerosakan mekanikal. Untuk melakukan ini, dengan pasti mengelilingi rongga sendi, yang terletak betul-betul di sebelah mekanisme.

Mengikut lokasi di badan dan ciri khas kandungan yang terkandung, ketebalan dan tahap ketegangan membran berubah..

 • sinovial dalaman. Menghasilkan yang disebut cecair sinovial untuk bahagian pelincir. Menghalang geseran berlebihan.
 • Serat luaran tisu penghubung.

Sendi diperkuat bukan sahaja dengan kapsul, tetapi juga disebabkan oleh:

 • unsur penghubung ekstra-artikular dan intra-artikular;
 • otot;
 • tendon.

Rongga artikular

Mengandungi isi padu cecair sinovial yang tetap, jisim padat berwarna kuning terang yang dilancarkan oleh lapisan dengan nama yang sama.

Nama lain adalah sinovia. Susunannya:

 • 95% air;
 • 5% - protein, karbohidrat dan larutan garam.

Tujuan cecair adalah untuk:

 • memberikan penyerapan kejutan yang boleh dipercayai untuk sendi semasa pergerakan;
 • menyerap kejutan dari luar dan akibat kerosakan pada sendi;
 • mengurangkan geseran permukaan tulang dan memanjangkan hayatnya;
 • membekalkan kuasa tambahan kepada komponen sambungan;
 • melaksanakan sifat bakteria dan melawan mikroflora patogen, jangkitan dari luar;
 • memberi peluang untuk bergerak bebas.

Tisu periartikular

Oleh kerana sendi tidak disambungkan secara langsung ke sistem peredaran darah, semua pemakanan datang kepada mereka melalui kawasan bersebelahan bahagian tubuh:

 • otot;
 • tendon;
 • ligamen;
 • kapal;
 • saraf.

Setiap tisu rentan terhadap pengaruh luaran dan proses keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus, dan gangguan dalam fungsi bahkan salah satu daripadanya menyebabkan perubahan negatif pada keseluruhan sendi.

Otot melindungi struktur dari luar, di sepanjang ujung sarafnya memancarkan impuls, dan nutrien darah dan getah bening, mengambil produk buangan.

Ligamen sendi

Dibentuk dari tisu penghubung pekat dan paling sering terletak di luar beg artikular, melakukan fungsi fiksator tulang dan tidak membenarkan mereka melampaui batas yang dibenarkan. Pengecualian adalah sendi lutut dan pinggul. Di dalamnya, ligamen juga terletak di dalam.

Selain tulang rawan hyaline, semua komponen struktur mempunyai ujung saraf yang dapat memberi isyarat kepada otak mengenai kerosakan tertentu, akibatnya seseorang mengalami kesakitan.

Pengelasan dan jenis

Mengikut struktur

Sendi berbeza-beza dalam jumlah tulang yang mereka bergabung. Komuniti saintifik mentakrifkan:

 • Sederhana - persimpangan dua tulang penghubung.
 • Kompleks - interaksi komponen kerangka dengan struktur sederhana dalam jumlah lebih dari 2 keping.
 • Kompleks - komposisi merangkumi tulang rawan yang memisahkan beberapa sebatian sederhana. Ia boleh menjadi penghalang padat penuh dan berbentuk cakera, atau separa, seperti pada meniskus lutut (dalam bentuk bulan sabit).
 • Gabungan. Penyambungan sendi bebas berlaku.

Dengan bentuk permukaan

Setiap sendi mempunyai sumbu putaran tersendiri yang melekat padanya, ditentukan oleh penampilan tulang dan kelenjar pineal. Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan dicirikan oleh subtipe berikut:

 • Putar silinder. Ia dibezakan dengan adanya paksi menegak tunggal.
 • Tersekat. Ia jauh menyerupai silinder melintang. Ia mempunyai dua paksi: di bidang frontal dan tegak lurus dengan tulang yang lain. Sifat pergerakan digambarkan sebagai flexion-extensor.
 • Heliks. Pada struktur, pada manusia, sendi ini serupa dengan yang berbentuk blok, tetapi paksi kedua terletak pada sudut yang berbeza..
 • Ellipsoidal. Satu permukaannya cembung dan sedikit memasuki glenoid fossa yang kedua. Pergerakan ini ditujukan untuk pemanjangan lenturan dan penambahan penculikan.
 • Sendi condylar. Bentuknya serupa dengan yang sebelumnya. Terutamanya berpusing di satah depan.
 • Pelana. Salah satu tulang mempunyai watak pergerakan melintang, yang kedua adalah membujur.
 • Globular. Ia memerlukan minimum ligamen dan bergerak di sepanjang tiga paksi saling tegak lurus. Oleh kerana ciri-ciri ini, sendi membuat pergerakan bulat, dalam dinamika, rujukan pada engsel dapat dikesan. Hujung tiub tulang berbentuk sfera.
 • Berbentuk cawan. Ia serupa dengan sfera, tetapi kerana dimensi glenoid fossa yang besar, ia kurang bergerak dan fleksibel. Skema anatomi untuk menggabungkan komponen difokuskan pada memastikan kestabilan struktur.
 • Rata. Ia dikelilingi oleh sejumlah besar ligamen, mempunyai vektor pergerakan yang terhad. Merupakan persimpangan hujung bony yang tidak cembung.
 • Ketat. Titik persimpangan tulang dengan pelbagai bentuk. Batang pengikat luaran pendek, tidak meregangkan secara elastik, yang menjadikan jalur pangsi yang tersedia sangat terhad.

Dengan sifat pergerakan

Bergantung pada bilangan dan arah vektor yang ada, terdapat:

 • Sendi uniaxial. Pergerakan paksi tunggal.
 • Biaxial. Putaran biasanya dalam X dan Y, satah mendatar dan menegak.
 • Multiaxial. Selalunya - 3 gandar.
 • Tanpa sumbu. Mereka adalah persimpangan tulang, hampir sama sekali tidak mempunyai kemampuan motor.

Ciri struktur

Sendi pinggul

 • asetabulum pelvis. Dilindungi dengan kedua-dua rawan hyaline dan membran sinovial;
 • kepala femur, yang ditutup dengan rawan hyaline di mana-mana kecuali glenoid fossa.

Sendi pinggul dikelilingi oleh ligamen berikut:

 • ischio-femoral;
 • ilio-femoral (membantu mengekalkan badan dalam kedudukan tegak untuk postur tegak);
 • kemaluan-femoral;
 • ligamen paha;
 • zon bulat.

Bersama bahu, ia adalah sendi yang dikelaskan sebagai sfera.

Sendi lutut

Ini adalah artikulasi 3 tulang:

 • patellar;
 • femoral dari hujung distal;
 • proksimal tibial.

Beg artikular dilekatkan pada:

 • penutup luar tibial;
 • femoral di bawah epikondil;
 • tulang patellar (depan melangkaui kawasannya).

Ligamen lutut dibezakan kepada 2 jenis:

 • terletak di dalam beg (silang depan dan belakang, melintang);
 • berbaring di luarnya (bergantung pada kedudukannya, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal).

Bergantung pada kedudukan, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal.

Kedua-dua tulang rawan di persimpangan kondoral femoral dan tiub tibial disebut menisci..

Vektor utama pergerakan lutut adalah pemanjangan lenturan. Penculikan lateral kaki bawah boleh diterima.

Lutut menerima nutrien melalui arteri popliteal.

Sendi buku lali

Terdiri daripada permukaan artikular:

 • berserabut;
 • memukul;
 • tibia.

Bursa menghubungkan ke tulang rawan di seluruh permukaan, kecuali yang anterior pada talus.

Ligamen terletak di sisi dan adalah:

 • deltoid;
 • calcaneofibular;
 • talofibular.

Kaki bawah mempunyai gerakan skru dan tergolong dalam sendi blok. Arah plantar berfungsi ke arah lenturan, sementara arah punggung berfungsi ke arah pemanjangan. Seorang dewasa mengembangkan jarak gerakan rata-rata 80 °.

Darah memasuki sendi melalui arteri tibial. Kulit, sendi sesuai dengan kuat pada tulang.

 • kecederaan;
 • pecah ligamen;
 • patah tulang masuk.

Anatomi sendi menentukan fungsi, pergerakan dan kekuatan sendi. Keadaan tulang yang bergabung, ligamen bersebelahan dan otot yang lewat secara langsung bergantung kepada integriti. Sikap cuai terhadap kesihatan diri tidak hanya mengancam kesakitan, tetapi juga penyakit serius yang mempengaruhi keseluruhan sistem muskuloskeletal. Mengetahui apa itu sendi, sekiranya sakit, anda boleh mencadangkan penyebabnya dan memberi pertolongan cemas kepada anda.

Jadual pengelasan bersama

Hari ini kita akan membahas topik: "Klasifikasi jadual sendi". Pakar kami telah mengumpulkan dan memproses maklumat berguna mengenai topik tersebut dan menyampaikannya dalam bentuk yang mudah dibaca.

19. Pengelasan sendi. Jenis pergerakan sendi

Pengelasan bersama. Terdapat hubungan antara sifat pergerakan sendi dan bentuk permukaan artikular. Permukaan artikular dibandingkan dengan segmen bentuk geometri. Dengan bentuk permukaan artikular, sendi dibahagikan kepada sfera, elipsoid, pelana, silinder dan berbentuk blok.

Pelbagai bentuk sendi dengan petunjuk kemungkinan pergerakan di sekitar sumbu [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan fisiologi]

Jenis pergerakan sendi. Semasa menentukan pergerakan pada sendi, tiga paksi utama dilukis secara mental: melintang, anteroposterior, atau sagital, dan menegak. Pergerakan asas berikut dibezakan: di sekitar paksi melintang - lenturan (lenturan) dan lanjutan (peluasan); sekitar sumbu sagital - penculikan (penculikan) dan penambahan (penambahan); sekitar paksi menegak - putaran (putaran). Pada beberapa sendi, periferal, atau bulat, pergerakan juga mungkin dilakukan, apabila hujung tulang yang bebas membuat bulatan. Di beberapa sendi, pergerakan mungkin dilakukan di sekitar satu paksi, di bahagian lain - sekitar dua paksi, di bahagian lain - sekitar tiga paksi.

Sendi uniaxial berbentuk silinder dan berbentuk blok, biaxial - elipsoidal dan berbentuk pelana, triaksial atau multiaxial - sfera. Contoh sendi uniaxial adalah sendi interphalangeal jari, sendi biaxial adalah sendi pergelangan tangan, dan sendi triaksial adalah sendi bahu. Di samping itu, terdapat sendi dengan permukaan artikular yang halus. Sendi sedemikian dipanggil sendi rata; hanya sedikit gelongsor yang mungkin berlaku di dalamnya. Sendi dipanggil sederhana jika dibentuk oleh dua tulang, dan kompleks jika tiga atau lebih tulang disambungkan di dalamnya. Dua atau lebih sendi, di mana pergerakan hanya dapat berlaku secara serentak, bersama-sama membentuk sendi gabungan yang disebut.

Jadual pengelasan bersama

Pengelasan sendi tulang

Terdapat dua jenis sendi tulang utama: berterusan dan terputus..

Sambungan berterusan dicirikan oleh jarak pergerakan yang terhad dan pergerakan yang agak rendah. Bergantung pada sifat tisu yang menghubungkan tulang, sambungan berterusan dibahagikan kepada tiga jenis: sindesmosis (junctura tibrosa) - hubungan tulang dengan tisu penghubung, sinkronosis (junctura cartilaginea) - hubungan tulang dengan tisu tulang rawan dan sinostosis - sambungan tulang menggunakan tisu tulang.

Sindrom merangkumi semua ligamen yang menghubungkan tulang antara satu sama lain (ligamen antara proses, badan vertebra, dan lain-lain), membran (membran interosseous antara diafisis tulang lengan bawah dan kaki bawah, membran antara tulang oksipital dan vertebra serviks I), jahitan (lapisan tisu penghubung antara tulang tengkorak), serta ligamen yang menguatkan kapsul sendi yang tidak teratur - sendi.

Tisu penghubung pada sendi berterusan selalunya padat dan terbentuk. Dalam beberapa kes, ia terdiri daripada serat elastik (ligamen kuning di antara lengkungan vertebra).

Synchondroses adalah sendi elastik. Tisu tulang rawan yang menghubungkan tulang boleh terdiri daripada dua jenis: tulang rawan hyaline (contohnya, hubungan antara tulang rusuk ke-1 dan sternum) dan tulang rawan berserat (hubungan antara badan-badan vertebra bersebelahan - rawan intervertebral).

Sinostosis adalah hasil penyatuan tulang atau bahagian-bahagiannya yang sebelumnya terpisah antara satu sama lain (contohnya, peleburan diafisis dengan epifisis pada orang dewasa dan pembentukan tulang panjang).

Tiga jenis sambungan berterusan sesuai dengan tiga peringkat dalam pengembangan rangka. Sindrom sesuai dengan tahap membran, synchondrosis - cartilaginous dan synostosis - tulang. Sama dengan tahap-tahap dalam pengembangan kerangka, sebatian jenis ini dapat saling menggantikan semasa hidup seseorang: syndesmoses berubah menjadi sinostosa (peleburan tulang atap tengkorak pada usia tua dan tua - tisu penghubung jahitan digantikan oleh tisu tulang), synchondrosis berubah menjadi sinostosis (tisu tulang rawan di antara badan) tulang sphenoid dan oksipital digantikan oleh tulang - satu tulang utama terbentuk).

Sambungan separa adalah bentuk peralihan hubungan antara berterusan dan tidak putus. Pada sendi-sendi antara tulang terdapat tisu tulang rawan, dengan ketebalan yang terdapat rongga, tetapi tidak ada kapsul artikular dan permukaan artikular yang ditutup dengan tulang rawan (artikulasi kemaluan, persimpangan sakrum dengan badan vertebra coccygeal pertama).

Sendi yang tidak teratur, atau sendi, adalah bentuk sendi tulang yang paling kompleks. Setiap sendi (articulatio) mempunyai tiga elemen utama (Gamb. 55): permukaan artikular, beg artikular dan rongga artikular.

Gambar: 55. Skema sendi. 1 - tulang rawan artikular; 2 - lapisan berserat kapsul artikular; 3 - lapisan sinovial kapsul sendi; 4 - rongga sendi; 5 - periosteum; 6 - hujung tulang yang mengartikulasikan

Permukaan artikular tulang yang saling bersendi ditutup dengan rawan artikular *.

* (Rawan artikular biasanya hyaline; di beberapa sendi, seperti sendi temporomandibular dan acromioclavicular, permukaan artikular ditutup dengan tulang rawan berserat.

Bursa (kapsul) terdiri daripada lapisan luar (berserabut) dan dalaman (sinovial). Lapisan berserat terbuat dari tisu penghubung yang padat, dan lapisan sinovial terbuat dari tisu penghubung yang longgar. Dari lapisan sinovial, rongga sendi dikeluarkan cecair sinovial (sinovia), yang memberikan pelinciran permukaan artikular yang menghubungi.

Rongga artikular dibatasi oleh kapsul artikular dan permukaan artikular tulang artikulasi. Ruang celah ini mengandungi sejumlah kecil cecair sinovial.

Sebagai tambahan kepada tiga elemen utama yang membentuk sendi, terdapat juga alat bantu: ligamen artikular, cakera artikular dan menisci, beg sinovial.

Ligamen artikular terdiri daripada tisu penghubung yang padat. Dalam kebanyakan kes, ia terbentuk dengan penebalan lapisan berserat kapsul artikular. Kurang biasa adalah ligamen bebas yang bergerak di sekitar sendi. Beberapa sendi mempunyai ligamen yang terletak di rongga artikular.

Oleh itu, perbezaan dibuat antara ligamen ekstra-artikular dan intra-artikular..

Cakera artikular dan menisci diperbuat daripada tulang rawan dan terletak di rongga artikular antara permukaan artikular tulang artikulasi. Cakera dilambangkan dengan pelat padat, dan menisci berbentuk sabit. Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam pergerakan sendi, permukaan artikular yang tidak saling berkaitan satu sama lain..

Beg sinovial (bursae synoviales) adalah penyongsangan seperti kantung dari lapisan sinovial kapsul sendi: membran sinovial, yang menonjol melalui kawasan nipis lapisan berserat kapsul sendi, membentuk beg yang terletak di bawah tendon atau di bawah otot, yang terletak terus di sendi. Bursae mengurangkan geseran antara tendon, otot, dan tulang yang berdekatan.

Adalah perlu untuk membezakan beg lendir (bursae mukosae) dari beg sinovial, yang, tidak seperti yang pertama, tidak mempunyai komunikasi dengan rongga artikular. Beg lendir mengandungi sejumlah kecil cecair yang serupa dengan cecair sinovial sendi.

Bentuk sendi

Sesuai dengan bentuk permukaan yang mengartikulasikan, sendi dibezakan: berbentuk silinder, berbentuk blok, elipsoid, berbentuk pelana dan bulat (Gbr. 56, 57).

Gambar: 56. Pelbagai bentuk sendi (rajah). 1 - sfera; 2 - elipsoid atau ovoid; 3 - pelana; 4 - rata; 5 - berbentuk blok; 6 - silinder

Gambar: 57. Perwakilan skematik pelbagai jenis sendi di kawasan tangan. 1 - tersekat; 2 - elipsoidal; 3 - pelana; 4 - sfera

Bentuk permukaan artikular sangat menentukan sifat pergerakan dan tahap pergerakan sendi. Pergerakan sendi dapat dilakukan di sekitar satu, dua dan tiga paksi. Selaras dengan ini, sendi uniaxial, biaxial dan triaxial (multiaxial) dibezakan..

Sendi uniaxial merangkumi sendi silinder dan blok; sejenis sambungan blok adalah sambungan skru.

Sambungan silinder dicirikan oleh permukaan artikular bentuk silinder (Gamb. 56), yang terletak di permukaan tulang belakang, dan paksi putarannya bertepatan dengan tulang membujur. Jadi, pada sendi antara jari-jari dan ulna, pergerakan berlaku di sekitar paksi yang bergerak di sepanjang lengan bawah. Putaran jejari berlaku di sekitar ulna tetap; berpaling ke luar disebut supinasi, dan ke dalam disebut sebutan.

Sendi tersumbat, seperti yang sebelumnya, mempunyai permukaan artikular silinder. Walau bagaimanapun, paksi putaran di dalamnya bergerak tegak lurus dengan panjang tulang artikulasi dan terletak di satah frontal. Lenturan dan pemanjangan berlaku di sekitar paksi ini..

Di salah satu permukaan artikular (cekung) terdapat rabung, dan di sisi lain (cembung) terdapat alur panduan yang sesuai dengan rabung ini, di mana rabung meluncur. Kerana adanya sisir dan alur, blok diperolehi. Contoh sendi seperti itu adalah sendi jari interphalangeal..

Sendi berbentuk skru mempunyai ciri struktur dari sendi yang tersumbat. Walau bagaimanapun, alur panduan terletak tidak tegak lurus dengan paksi sendi (seperti pada sendi blok), tetapi pada sudut tertentu (sendi bahu).

Sendi dwifungsi merangkumi sendi elipsoid dan pelana..

Sendi elipsoid mempunyai permukaan artikular, salah satunya cembung dan menyerupai, tetapi dalam bentuknya, bahagian elipsoid (Gamb. 57), dan yang lain cekung dan sesuai dengan kelengkungan yang pertama (contohnya, sendi pergelangan tangan). Pergerakan dibuat di sekitar dua paksi saling tegak lurus. Fleksi dan pemanjangan berlaku di sekitar paksi frontal, dan penambahan dan penculikan dilakukan di sekitar sumbu sagital *.

* (Pergerakan di mana anggota badan atau bahagian anggota badan mendekati badan disebut penambahan. Pergerakan ke arah yang berlawanan disebut penculikan..

Sendi pelana (contohnya, sendi karometacarpal ibu jari), seperti yang sebelumnya, mempunyai dua paksi putaran. Setiap permukaan artikular mempunyai cembung di sepanjang satu paksi dan sebuah cekungan di sepanjang yang lain, sehingga permukaan yang menyerupai permukaan pelana diperoleh.

Pada sendi biaxial, pergerakan periferal juga mungkin dilakukan - pergerakan di sekitar paksi transisi.

Sendi triaksial merangkumi sendi sfera dan jenisnya (kacang dan rata).

Sendi sfera mempunyai kepala sfera dan rongga yang sesuai dengannya bentuknya, dan ukuran permukaan artikular rongga jauh lebih kecil daripada ukuran permukaan artikular kepala, yang memberikan jarak gerakan yang besar pada sendi (sendi bahu). Pada sendi berbentuk kacang (sendi pinggul), glossoid fossa adalah dalam, menutup kepala lebih dari separuh lilitannya, dan oleh itu pergerakan pada sendi adalah terhad. Pada sendi rata (contohnya, sambungan antara proses artikular vertebra), kelengkungan permukaan artikular, yang merupakan kawasan kecil permukaan bola dengan radius yang sangat besar, diabaikan. Pada sendi seperti itu, kapsul artikular dilekatkan di sepanjang pinggir permukaan artikular, sehingga pergerakannya terbatas dengan tajam di sini dan dikurangkan menjadi sedikit slip satu permukaan artikular berhampiran yang lain. Sendi rata tidak aktif.

Pergerakan pada sendi bola dilakukan di sekitar paksi berikut: frontal (lenturan dan panjangan), sagittal (penambahan dan penculikan), dan menegak (putaran). Selain itu, pergerakan periferal mungkin dilakukan pada sendi bola. Inti pergerakan periferal adalah bahawa anggota badan yang membuat pergerakan ini menggambarkan sosok yang menyerupai kerucut.

Perlu diingatkan bahawa, selain tiga paksi yang disebutkan, banyak paksi lain dapat ditarik melalui pusat sendi sfera, oleh itu sambungan seperti itu sebenarnya multiaxial, yang memberikannya kebebasan bergerak yang lebih besar.

Dalam keadaan normal, permukaan artikular tulang artikulasi saling berdekatan. Dalam kedudukan ini, mereka dijaga (dalam keadaan rehat dan bergerak) oleh tiga faktor: 1) tekanan negatif dalam rongga sendi berhubung dengan atmosfera; 2) nada otot yang berterusan; 3) radas ligamen sendi.

Dalam rongga artikular yang tertutup rapat, tekanan berada di bawah atmosfera. Akibatnya, permukaan kawin ditekan satu sama lain..

Otot berperanan dalam menguatkan sendi, berkat daya tarikan berterusan yang permukaan artikular bersebelahan antara satu sama lain. Oleh itu, pada sendi bahu, otot memainkan peranan utama dalam menjaga permukaan artikular berdekatan antara satu sama lain, sehingga menjadi jelas bahawa sendi "longgar" sekiranya lumpuh otot yang sepadan, yang dalam keadaan normal pergerakan pada sendi ini.

Alat ligamen sendi memainkan peranan penting. Ligamen tidak hanya menahan tulang yang mengartikulasikan pada kedudukannya, tetapi juga berfungsi sebagai brek yang membatasi jarak pergerakan. Terima kasih kepada ligamen, pergerakan pada sendi dibuat ke arah tertentu. Jadi, pada sendi tersumbat (contohnya, pada sendi interphalangeal), ligamen terletak di sisi sendi dan menghadkan anjakan falang jari ke sisi lateral. Apabila, di bawah pengaruh sebab mekanikal, (jatuh, kejutan, dll.) Pergerakan berlaku pada sendi yang melampaui batas yang mungkin, ligamen rosak (regangan, pecah); dalam kes ini, ujung tulang yang mengartikulasikan dapat dipindahkan dan dislokasi sendi berlaku.

Sendi sederhana, kompleks dan gabungan

Sendi sederhana dibentuk oleh dua tulang. Contohnya ialah sendi tersumbat antara phalanges jari (interphalangeal) atau sfera (bahu) sendi. Walaupun sifat anatomi dan fungsi yang berbeza, kedua-dua sendi itu sederhana, kerana hanya dua tulang yang terlibat dalam pembentukannya. Sendi kompleks dibentuk oleh lebih daripada dua tulang. Jadi, pada sendi siku, humerus, ulna dan jari-jari diartikulasikan.

Gabungan gabungan adalah konsep berfungsi. Sendi gabungan difahami bermaksud sendi yang terpisah secara anatomi, tetapi saling berfungsi secara fungsional. Jadi, sebagai contoh, pergerakan rahang bawah dilakukan secara serentak pada kedua sendi temporomandibular, yang merupakan satu gabungan sendi.

Jenis-jenis sendi manusia

Kerangka manusia terdiri daripada lebih daripada 200 tulang, yang kebanyakannya dapat dihubungkan oleh sendi dan ligamen. Terima kasih kepada mereka bahawa seseorang dapat bergerak dengan bebas dan melakukan pelbagai manipulasi. Secara umum, semua sendi disusun sama. Mereka hanya berbeza dari segi bentuk, sifat pergerakan dan jumlah tulang yang mengartikulasikan..

Jenis-jenis sendi manusia

Sendi sederhana dan kompleks

Pengelasan sendi oleh alat anatomi

Dengan struktur anatomi mereka, sendi dibahagikan kepada:

 1. Ringkas. Persimpangan terdiri daripada dua tulang. Contoh - sendi bahu atau interphalangeal.
 2. Sukar. Sendi dibentuk oleh 3 atau lebih tulang. Contoh - sendi siku.
 3. Gabungan. Secara fisiologi, kedua-dua sendi itu wujud secara terpisah, tetapi hanya berfungsi secara berpasangan. Ini adalah bagaimana sendi temporomandibular disusun (mustahil untuk menurunkan bahagian rahang kiri atau kanan sahaja, kedua-dua sendi berfungsi serentak). Contoh lain ialah sendi faset yang terletak secara simetris pada ruang tulang belakang. Struktur tulang belakang manusia sedemikian rupa sehingga pergerakan di salah satu daripadanya memerlukan perpindahan yang lain. Untuk memahami dengan lebih tepat cara kerjanya, baca artikel dengan ilustrasi yang sangat baik mengenai struktur tulang belakang manusia..
 4. Kompleks. Jurang sendi dibahagikan kepada dua rongga oleh tulang rawan atau meniskus. Contohnya ialah sendi lutut.

Pengelasan sendi mengikut bentuk

Bentuk sendi boleh:

Pembahagian mengikut sifat pergerakan

Pergerakan tulang pada sendi boleh berlaku di sekitar tiga paksi - sagital, menegak dan melintang. Semuanya saling tegak lurus. Paksi sagital terletak di arah depan-ke-belakang, paksi menegak dari atas ke bawah, paksi melintang selari dengan lengan yang dilanjutkan ke sisi.
Dengan bilangan paksi putaran, sendi dibahagikan kepada:

 • uniaxial (ini termasuk berbentuk blok),
 • biaxial (elipsoid, condyle dan pelana),
 • multiaxial (sfera dan rata).

Jadual ringkasan pergerakan sendi

Bilangan paksi Bentuk sendi Contoh

One Cylindrical Median antlanto-axial (terletak antara vertebra serviks 1 dan 2)

Satu ulnar tersekat

Dua Ellipsoid Atlanoccipital (menghubungkan pangkal tengkorak dengan vertebra serviks yang unggul)

Dua Lutut Condylar

Dua ibu jari carpometacarpal pelana

Bahu Berbentuk Tiga Bola

Tiga sendi Flat Facet (termasuk di semua bahagian tulang belakang)

Klasifikasi jenis pergerakan sendi:

Pergerakan di sekitar paksi frontal (mendatar) - fleksi (flexio), iaitu penurunan sudut antara tulang artikulasi, dan peluasan (extensio), iaitu peningkatan sudut ini.
Pergerakan di sekitar sumbu sagital (mendatar) - penambahan (adductio), iaitu, pendekatan ke median median, dan penculikan (abductio), iaitu, jarak dari itu.
Pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu putaran (rotatio): ke dalam (pronatio) dan ke luar (supinatio).
Gerakan bulat (circumductio), di mana peralihan dilakukan dari satu paksi ke paksi yang lain, dengan satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kerucut.

Ciri umum sendi dan klasifikasinya.

Pengelasan sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut: 1) berdasarkan jumlah permukaan artikular, 2) berdasarkan bentuk permukaan artikular, dan 3) berdasarkan fungsi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:

1. Sendi sederhana dengan hanya 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal.

2. Sendi kompleks yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.

3. Sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intraartikular di dalam kapsul artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (sendi dua ruang). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama ada sepenuhnya jika rawan intra-artikular berbentuk cakera (contohnya, pada sendi temporomandibular) atau tidak lengkap jika tulang rawan berbentuk meniskus bulan (contohnya, pada sendi lutut).

4. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak terpisah antara satu sama lain, tetapi berfungsi bersama. Contohnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dan lain-lain. Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsional dua atau lebih sendi yang terpisah secara anatomi, ia berbeza dengan sendi kompleks dan kompleks, yang masing-masing disatukan secara anatomi terdiri daripada sebatian yang berbeza fungsi.

Video (klik untuk bermain).

Dari segi bentuk dan fungsi, klasifikasi dilakukan seperti berikut.

Fungsi sambungan ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku pada sendi tertentu bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Jadi, sebagai contoh, bentuk silinder sendi membenarkan pergerakan hanya di sekitar satu paksi putaran. Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder menegak, maka pergerakan dilakukan di sepanjang paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak secara mendatar, maka pergerakan juga akan berlaku di sepanjang salah satu paksi mendatar bertepatan dengan paksi lokasi kepala, misalnya, frontal (sambungan tersumbat).

Sebaliknya, bentuk bulat kepala memungkinkan untuk berputar di sekitar sejumlah sumbu yang bertepatan dengan jari-jari bola (sambungan bola) (Gbr. 5).

Oleh itu, terdapat korespondensi lengkap antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menentukan bentuknya (P.F. Lesgaft).

Bentuk sendi.

Tahap mobiliti pada sendi tertentu bergantung pada ciri strukturnya. Sendi biasanya dikelaskan mengikut bentuknya (Gamb. 5).

Gambar: 5. Pelbagai bentuk sendi (rajah)

1 - sfera, 2 - elips, 3 - pelana, 4 - blok, 5 - silinder, 6 - sendi rata.

Sendi bola

adalah yang paling mudah alih. Mereka mempunyai bilangan sumbu putaran yang tidak terbatas yang melewati pusat kepala tulang, di antaranya tiga saling tegak lurus biasanya dibezakan: 1) melintang, atau frontal, 2) anteroposterior, atau sagital, dan 3) menegak, atau membujur.

Di sekitar paksi melintang di kawasan anggota badan, lenturan dan pemanjangan mungkin berlaku, di kawasan batang dan kepala - membongkok ke hadapan dan ke belakang; di sekitar paksi anteroposterior di kawasan anggota badan - penculikan dan penambahan, di kawasan badan kepala - condong dan sisi; sekitar paksi menegak di kawasan anggota badan - membelok ke dalam dan membelok ke luar (pronasi dan supinasi), di kawasan batang dan kepala - berpusing ke sisi, yang digabungkan dengan nama umum putaran (putaran). Selain itu, pergerakan bulat yang disebut (circumduction) adalah mungkin pada sendi sfera..

Contoh sambungan bola adalah sendi bahu..

Tidak semua sendi bola dapat bergerak di ketiga-tiga paksi. Sebagai contoh, pada sendi metacarpophalangeal, pergerakan hanya dapat dilakukan di sekitar paksi melintang dan anteroposterior, sementara pergerakan aktif di sekitar paksi menegak adalah mustahil kerana kekurangan otot yang diperlukan untuk pelaksanaannya, dan juga kerana rintangan ligamen yang menguatkan sendi.

Pada sendi dengan paksi putaran berganda tergolong dalam sendi berbentuk cawan, atau kacang, di mana kepala tulang terbenam dalam rongga glenoid. Pergerakan di dalamnya dilakukan seperti pada sendi sfera, tetapi jaraknya jauh lebih kecil. Contoh sendi cawan adalah sendi pinggul..

Sendi elips

mempunyai dua paksi putaran - melintang dan anteroposterior. Di dalamnya, lenturan dan pemanjangan, penambahan dan penculikan, serta gerakan bulat adalah mungkin. Pusing ke dalam atau ke luar tidak boleh dilakukan. Pada beberapa sendi, misalnya di pergelangan tangan, putaran kecil dapat dilakukan secara pasif menggunakan sifat elastik tulang rawan artikular.

Sendi pelana

juga tergolong dalam biaxial. Permukaan artikular tulang yang mengartikulasikan di dalamnya agak menyerupai bentuk pelana. Pada sendi ini, selain penambahan, penculikan, lenturan dan pemanjangan, pergerakan bulat juga mungkin dilakukan. Contoh sendi pelana adalah sendi karpetacacal ibu jari. Bercakap mengenai sendi ini, bukannya istilah "kelenturan" dan "peluasan" mereka menggunakan "penentangan dan" penundaan "(penentangan dan pengurangan). Sendi biaxial juga merangkumi sendi condylar, yang mempunyai bentuk antara elipsoid dan sendi tersumbat. Contohnya ialah sendi lutut..

Blok dan silinder

sendi disebut sebagai sendi uniaxial. Sambungan blok dalam bentuk tulennya terletak, misalnya, di antara phalanges jari. Sambungan blok mempunyai satu paksi putaran frontal yang memungkinkan lenturan dan pemanjangan. Sambungan silinder menyerupai segmen silinder dalam bentuk permukaan artikular. Pada sendi ini, putaran di sekitar paksi menegak mungkin masuk dan keluar (sendi radioulnar) atau kanan dan kiri (sendi atlantoaxial).

Sendi rata

dicirikan oleh fakta bahawa permukaan artikular mereka adalah segmen bola dengan jari-jari besar dan sedikit kelengkungan.) Pergerakan pada sendi ini hanya boleh dilakukan pada sedikit slip satu permukaan artikular berbanding dengan yang lain. Mereka juga berlaku sebahagiannya kerana ubah bentuk tulang rawan artikular. Contoh sambungan rata adalah persimpangan banyak tulang pergelangan tangan atau tarsal antara satu sama lain..

Terdapat sendi di mana pergerakan berkait rapat. Sebagai contoh, pergerakan pada satu sendi temporomandibular adalah mustahil tanpa pergerakan serentak pada sendi yang lain. Kedua-dua sendi ini digabungkan dengan nama gabungan gabungan umum..

Sendi, di mana terdapat cakera artikular, sebenarnya, terdiri daripada dua sendi dan dipanggil dua ruang (contohnya, sendi sternoklavikular dan temporomandibular).

Tahap mobiliti pada sendi bergantung pada kesesuaian permukaan artikulasi (mengikut ukuran kawasan mereka). Semakin besar korespondensi ini, semakin kurang pergerakan di sendi, dan sebaliknya. Sebagai contoh, permukaan artikular kepala humeral jauh lebih besar daripada permukaan rongga glenoid skapula. Sehubungan itu, sendi bahu adalah salah satu yang paling mudah bergerak. Pada sendi rata (contohnya, pada sendi antara tulang cuneiform tarsus), permukaan artikulasi saling berkaitan satu sama lain, oleh itu pergerakan di dalamnya tidak dapat diabaikan.

Oleh itu, tahap pergerakan dan sendi tulang bergantung pada ciri struktur sendi ini. Ia tidak sama untuk orang dari pelbagai peringkat umur, jantina, ciri-ciri individu dan tahap kecergasan. Rata-rata wanita mempunyai lebih banyak pergerakan berbanding lelaki; pada orang muda lebih banyak daripada pada orang tua; terlatih (terutamanya dalam latihan fleksibiliti) lebih daripada tidak terlatih. Jumlah pergerakan dipengaruhi oleh tahap kepanjangan otot-otot yang berada di sisi yang bertentangan dengan pergerakan, serta kekuatan otot-otot yang menghasilkan pergerakan ini. Semakin elastik bekas dan semakin kuat yang terakhir, semakin besar jarak pergerakan pada sendi ini, dan sebaliknya. Suhu persekitaran juga mempengaruhi jumlah pergerakan. Di bilik sejuk, pergerakan biasanya kurang meluas daripada di tempat yang panas. Malah waktu siang mempengaruhi jumlah pergerakan badan yang bertautan: pada waktu pagi lebih sedikit daripada pada waktu petang.

Biomekanik bersama.

Dalam tubuh orang yang hidup, sendi memainkan peranan tiga: 1) mereka membantu mengekalkan kedudukan badan; 2) mengambil bahagian dalam pergerakan bahagian tubuh yang saling berkaitan dan 3) adalah organ pergerakan (pergerakan) badan di ruang angkasa.

Kerja sendi ini berkait rapat dengan kerja otot. Sendi terbentuk sebagaimana adanya, "patah" pada kerangka kaku dan merupakan sumber potensi kelemahan dan ketidakstabilan kerangka sambil mengekalkan kedudukan tegak dan postur tegak. Kekurangan ini diisi oleh otot, yang, walaupun dalam keadaan rehat, menguatkan sendi, seperti kabel tiang radio. Yang lebih penting adalah peranan otot sebagai organ pergerakan yang aktif, tanpanya sendi sebagai organ pergerakan pasif tidak dapat bertindak.

Gambar: 6. Jenis sendi sendi sinovial, berbeza bentuknya dan bilangan putaran paksi saling tegak lurus:

1 - sfera (bahu), triaksial; 2 - kacang (pinggul), triaksial; 3 - elips (pergelangan tangan), dwiaksial; 4 - pelana (karpal-metacarpal jari pertama tangan), dwiaksial; 5 - berbentuk blok (interphalangeal), uniaxial; 5a - kompleks (ulnar), yang terdiri daripada tiga sendi (a - brachioradial, sfera, b - brachio-ulnar, berbentuk blok, uniaxial, c - sinar-ulnar proksimal, silinder, uniaxial); 6 - gabungan (radioulnar proksimal dan distal), uniaxial silinder; 7 - rata (antara tulang tarsus: a - tulang scaphoid, b - tulang sphenoid medial; c - tulang sphenoid perantaraan, d - tulang sphenoid lateral, tulang e - kuboid, tulang e - metatarsal); 8 - heliks (pergelangan kaki), uniaxial (praktikal berfungsi sebagai blok).

Oleh kerana dalam proses evolusi keadaan untuk aktiviti otot berbeza, maka sambungan pelbagai bentuk dan fungsi diperoleh. Dalam bentuk, permukaan artikular dapat dianggap sebagai segmen revolusi badan geometri: silinder yang berputar di sekitar satu paksi; elips berputar di sekitar dua paksi, dan bola - sekitar 3 paksi atau lebih. Pada sendi, pergerakan dilakukan di sekitar tiga paksi utama. Jenis pergerakan sendi berikut dibezakan: 1. Pergerakan di sekitar paksi frontal (mendatar) - lenturan, iaitu, penurunan sudut antara tulang yang mengartikulasikan, dan pemanjangan, iaitu, peningkatan sudut ini (Gamb. 6).

Pergerakan di sekitar sumbu sagital (mendatar) - penambahan (penambahan), iaitu, menghampiri satah median, dan penculikan (penculikan), iaitu menjauh darinya.

Pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu putaran ke dalam dan ke luar atau kanan dan kiri.

Gerakan bulat (sirkulasi), di mana peralihan dari satu paksi ke paksi yang lain berlaku, dengan satu hujung tulang menggambarkan lingkaran, dan seluruh tulang menggambarkan bentuk kerucut.

Pergerakan gelangsar pada permukaan artikular juga dapat dilakukan, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan ketika jari-jari diregangkan.

Pada sendi dengan beberapa paksi putaran, pergerakan sering tidak berlaku secara terpisah, di sekitar satu paksi, tetapi serentak di sepanjang dua atau tiga paksi, digabungkan dalam pelbagai kombinasi. Contohnya, penculikan pada sendi bahu, di sekitar sumbu sagital, digabungkan dengan lenturan sendi di sepanjang paksi frontal. Ini biasanya tidak diperhatikan. Walau bagaimanapun, dengan beberapa penyakit sendi atau disfungsi otot, pergerakan gabungan ini dipisahkan dan dilakukan secara berasingan. Oleh itu, sekiranya berlaku pelanggaran fungsi yang berfungsi pada sendi ini, pesakit, untuk menarik lengan, mesti membengkokkannya terlebih dahulu.

Sifat pergerakan pada sendi ditentukan oleh bentuk permukaan artikular. Julat pergerakan pada sendi bergantung pada perbezaan ukuran permukaan artikulasi. Sekiranya, misalnya, glenoid fossa adalah panjangnya busur 140 °, dan kepalanya 210 °, maka arka gerakan akan sama dengan 70 °. Semakin besar perbezaan panjang permukaan artikular, semakin besar arka (kelantangan) pergerakan, dan sebaliknya. Sekiranya kedua-dua permukaan kawin sama, maka tidak ada atau sangat sedikit pergerakan. Pergerakan pada sendi, selain mengurangkan perbezaan panjang permukaan artikular, juga dapat dibatasi oleh pelbagai jenis brek, yang peranannya dimainkan oleh beberapa ligamen, otot, tonjolan tulang, dan lain-lain. Oleh kerana peningkatan beban (daya) fizikal, menyebabkan hipertrofi tulang, ligamen dan otot, membawa kepada pertumbuhan formasi ini dan pembatasan pergerakan, maka atlet yang berbeza mempunyai kelenturan sendi yang berbeza bergantung pada sukan. Sebagai contoh, sendi bahu mempunyai lebih banyak gerakan untuk atlet dan kurang untuk angkat berat. Sekiranya alat penghambat pada sendi berkembang dengan kuat, maka pergerakan di dalamnya terhad dengan ketara. Sendi ini dipanggil ketat..

Jumlah pergerakan juga dipengaruhi oleh rawan intra-artikular, yang meningkatkan jumlah pergerakan. Jadi, pada sendi temporomandibular, yang berkaitan dengan sendi biaxial dari segi bentuk permukaan artikular, kerana adanya cakera intra-artikular, tiga jenis pergerakan adalah mungkin.

Halaman ini terakhir diubah suai pada 2017-01-24; Pelanggaran hak cipta halaman

Pengelasan sendi manusia. Pengelasan sendi mengikut struktur

Sendi adalah sendi yang boleh digerakkan dari pelbagai tulang. Perbezaan ciri dari bentuk lain yang menggabungkan pelbagai elemen dalam struktur kerangka tubuh manusia adalah adanya rongga tertentu yang diisi dengan cecair. Setiap sendi terdiri daripada beberapa bahagian:

 • tulang rawan (hyaline, kecuali untuk persimpangan rahang bawah dengan tulang temporal);
 • kapsul;
 • rongga;
 • cecair sinovial.

Konsep umum sendi manusia

Ketebalan lapisan tulang rawan boleh berbeza-beza: dari sangat tipis, sekitar 0,2 mm, hingga cukup tebal - sekitar 6 mm. Perbezaan ketara ini ditentukan oleh beban kerja pada sendi. Semakin besar tekanan dan pergerakannya, semakin tebal permukaan hyaline.

Pengelasan sendi manusia melibatkan membahagikannya kepada beberapa kumpulan bebas, yang ditentukan oleh ciri serupa. Kami boleh menonjolkan dengan syarat:

 • dengan bilangan permukaan - sederhana, kompleks, gabungan, kompleks;
 • di sepanjang paksi putaran - uniaxial, biaxial, multiaxial;
 • dalam bentuk - silinder, berbentuk blok, heliks, elipsoidal, condylar, berbentuk pelana, sfera, rata;
 • dengan pergerakan yang mungkin.

Pelbagai kombinasi

Pelbagai permukaan tulang rawan yang berfungsi bersama menentukan kesederhanaan atau kerumitan struktur sendi. Pengelasan sendi (jadual dengan anatomi) membolehkannya dibahagikan kepada sederhana, kompleks, gabungan, kompleks.

Klasifikasi struktur sendiCiriNama bersama
RingkasDibentuk oleh 2 tulangInterphalangeal
KompleksDibentuk oleh 3 atau lebih tulangSiku
KompleksMempunyai cakera atau meniskus tambahanLutut
GabunganBekerja secara berpasangan, pada masa yang samaTemporomandibular

Sederhana - dicirikan oleh kehadiran dua permukaan tulang rawan, dan ia dapat dibentuk oleh dua atau lebih tulang. Contohnya ialah sendi anggota atas: phalangeal dan pergelangan tangan. Yang pertama dibentuk oleh dua tulang. Yang kedua lebih rumit. Salah satu permukaan sendi pergelangan tangan mempunyai dasar tiga tulang barisan karpal proksimal sekaligus.

Kompleks - terbentuk dari tiga atau lebih permukaan yang diletakkan dalam satu kapsul. Sebenarnya, ini adalah beberapa sendi mudah yang boleh berfungsi bersama dan berasingan. Contohnya, sendi siku mempunyai sebanyak enam permukaan. Mereka membentuk tiga sebatian bebas dalam satu kapsul.

Sebilangan sendi dalam komposisi mereka, selain yang utama, mempunyai alat tambahan, seperti cakera atau menisci. Pengelasan sendi menyebutnya kompleks. Cakera membahagi rongga sendi menjadi dua bahagian, sehingga membentuk "bilangan tingkat" sambungan. Menisci mempunyai bentuk bulan sabit. Kedua-dua peranti memastikan kesesuaian bentuk tulang rawan yang berdekatan dalam kapsul artikular yang saling berkaitan..

Pengelasan sendi mengikut struktur mengenal pasti konsep seperti gabungan. Ini bermaksud bahawa dua sambungan berasingan, yang bebas, dapat berfungsi secara eksklusif bersama. Contoh khas sinergi seperti itu adalah sendi temporomandibular kanan dan kiri..

Kemungkinan putaran

Sendi artikular memberikan watak, amplitud dan lintasan pergerakan rangka tulang manusia. Putaran berlaku di sekitar paksi biomekanik, di antaranya terdapat beberapa. Antaranya, terdapat menegak, sagital dan melintang. Pengelasan sendi berdasarkan ini membezakan beberapa jenis.

 • Uniaxial - mempunyai paksi putaran tunggal. Contohnya, sendi interphalangeal memberikan lenturan dan pemanjangan jari, pergerakan lain tidak mungkin dilakukan..
 • Biaxial - dua paksi putaran. Contoh biasa ialah sendi pergelangan tangan.
 • Triaksial - pergerakan di semua bidang yang mungkin - sendi bahu, pinggul.

Pelbagai bentuk

Pengelasan sendi mengikut bentuknya cukup luas. Setiap sambungan telah disesuaikan secara evolusi untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan tenaga kerja.

 • Silinder. Ia mempunyai paksi putaran tunggal - membujur. Menariknya, ada sendi silinder dengan pusat tetap di mana cincin berputar (sumbu atlas), dan sebaliknya, seperti pada sendi radial-ulnar.
 • Tersumbat - sendi uniaxial. Nama itu secara langsung menentukan strukturnya. Satu permukaan mempunyai bentuk rabung, yang digabungkan dengan alur tulang rawan kedua, sambil membentuk kunci (sendi interphalangeal).
 • Heliks. Salah satu jenis sambungan tersekat. Ia mempunyai satu paksi dan tambahan heliks tambahan. Contohnya ialah sendi siku.
 • Ellipsoid - berputar di sepanjang dua paksi - menegak dan sagital. Pergerakan pada sendi ini memberikan lenturan, pemanjangan, penambahan, dan penculikan (sendi pergelangan tangan).
 • Condylar. Sendi dwifungsi. Bentuknya luar biasa kerana permukaan kartilaginus yang sangat cembung di satu sisi dan rata di sisi yang lain. Yang terakhir ini mungkin menunjukkan sedikit kemurungan. Contoh yang paling mencolok adalah sendi lutut. Pengelasannya juga membezakan sebatian lain dari bentuk condylar. Contohnya, sendi temporomandibular.
 • Pelana. Dibentuk oleh dua permukaan - melengkung dan cekung. Sendi yang terbentuk mampu bergerak di sepanjang dua paksi - frontal dan sagittal. Contoh yang mencolok ialah sendi ibu jari phalanx-metacarpal..

Salah satu yang paling besar dalam badan adalah sendi pinggul. Klasifikasi menyebutnya sfera. Ia mempunyai bentuk khas. Pergerakan dilakukan di sepanjang tiga paksi yang mungkin. Salah satu jenis bentuk sfera adalah sendi berbentuk cawan. Ia berbeza dengan amplitud pergerakan yang lebih kecil.

Pengelasan tulang dan sendi membezakan antara pembahagiannya menjadi bahagian. Contohnya, tali pinggang hujung bawah atau atas, tengkorak, tulang belakang. Yang terakhir terdiri daripada tulang kecil - vertebra. Sendi di antara mereka rata, tidak aktif, tetapi mampu bergerak di sepanjang tiga paksi.

Persimpangan artikular tulang temporal dan rahang bawah

Sendi ini digabungkan dan kompleks. Pergerakan berlaku serentak di sebelah kanan dan kiri. Mana-mana paksi mungkin. Ia disediakan oleh penyesuaian rahang bawah untuk mengunyah dan bercakap. Rongga sendi dibahagi dua oleh cakera berserat kartilaginus, yang menyatu dengan kapsul sendi.

Sakit sendi?

Sendi dalam tubuh manusia melakukan fungsi penting - pergerakan. Apabila mereka sihat, jangkauan tindakan tidak terganggu. Kehidupan tanpa kesakitan dan ketidakselesaan lebih menyenangkan daripada mereka.

Terdapat pelbagai penyakit sendi. Klasifikasi membahagikannya kepada kumpulan mengikut gejala tertentu, kerumitan proses dan sifat kursus (akut, subakut, kronik). Terasing secara patologi:

 • arthralgia (sakit sendi yang tetap atau tidak stabil);
 • artritis (keradangan);
 • arthrosis (perubahan degeneratif yang tidak dapat dipulihkan);
 • penyakit kongenital.

Sebilangan besar penyakit mempengaruhi alat sokongan, menyebabkan disfungsi sendi. Pengelasan arthritis membezakan berjangkit, tidak berjangkit, trauma dan bersamaan (dengan penyakit lain). Senarai terperinci yang diluluskan pada tahun 1958 di Kongres Rheumatologi.

Artritis berjangkit, yang terdiri dari sekumpulan penyakit yang luas, adalah spesifik, yang disebabkan oleh kesan merosakkan jenis patogen yang diketahui, misalnya, tubercle bacillus, atau evolusi. Penyakit sendi terutamanya dibezakan oleh pengarang: Sokolsky-Buyo, Bekhterev, Still.

Artritis tidak berjangkit juga disebut distrofik. Mereka banyak dijumpai, etiologi sangat pelbagai. Antara sebabnya ialah perubahan yang berkaitan dengan usia, kesan negatif faktor persekitaran (hipotermia, tekanan berlebihan), gangguan hormon dan metabolik (gout, penyakit tiroid, hemofilia, dll.).

Artritis traumatik berkembang dengan trauma tumpul, kecederaan sendi. Selain itu, ia boleh berlaku kerana pendedahan getaran yang berpanjangan..

Sebilangan besar artritis menyertai penyakit lain yang tidak berkaitan dengan sistem muskuloskeletal. Bentuk psoriasis kronik, lupus eritematosus sistemik, dermatosis - semuanya boleh melibatkan sendi dalam prosesnya. Selain itu, artritis menyebabkan leukemia, penyakit paru-paru tertentu (sarcoidosis) dan sistem saraf. Keracunan plumbum juga sering menimbulkan proses degeneratif pada sendi..

Sindrom nyeri yang berkaitan dengan kerja sendi disebut arthralgia. Sifat manifestasinya boleh menjadi dangkal atau dalam, kekal atau sementara, mempengaruhi satu atau beberapa sendi tulang rawan sekaligus. Penyakit ini paling kerap menyerang sendi terbesar di tubuh manusia: lutut, siku, pinggul. Yang lebih kecil lebih kerap terjejas..

Arthralgias sering menjadi gejala yang menyertainya dalam pelbagai penyakit berjangkit, terutama yang berlaku dengan keadaan demam. Dalam diagnosis, pelbagai kaedah pemeriksaan digunakan dengan pengumpulan anamnesis wajib. Ujian makmal melibatkan pengiraan jumlah platelet dalam darah, serta ujian dan sampel lain.

Klasifikasi sendi yang terkena arthrosis tidak boleh terhad kepada satu unit atau kumpulan tertentu. Dengan sendirinya, penyakit ini cukup teruk, kerana ia berkaitan dengan pemusnahan tulang rawan. Ini membawa kepada ubah bentuk sendi. Telah terbukti bahawa peranan penting dalam perkembangan arthrosis dimainkan oleh kecenderungan genetik - keturunan. Berisiko untuk penyakit ini adalah orang yang profesionnya berkaitan secara langsung dengan tekanan berterusan pada sendi: pendandan rambut, atlet, pemandu, dll. Sebabnya mungkin gangguan hormon jangka panjang di dalam badan.

Kecacatan sendi kongenital

Keterukan kecacatan sendi kongenital berbeza dari ringan hingga teruk. Terdapat banyak penyakit pada bayi baru lahir. Ini termasuk: arthrogryposis, pseudarthrosis kaki bawah, dislokasi kongenital pinggul atau patela, displasia sendi pinggul, sindrom Marfan (gangguan autosomal).

Pencegahan penyakit sendi

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyakit sistem muskuloskeletal menjadi lebih muda. Sekiranya awal usia pesakit rata-rata berumur 55 tahun, sekarang ia tetap pada usia 40 tahun.

Video dipadamkan.
Video (klik untuk bermain).

Untuk mengelakkan komplikasi serius dan menjalani kehidupan yang panjang tanpa mengehadkan pergerakan anda, penting untuk memantau kesihatan anda secara keseluruhan dan melakukan pencegahan tepat pada masanya. Ia terdiri daripada kawalan berat badan, pemakanan yang betul, penghapusan tabiat buruk dan aktiviti fizikal yang sederhana..