Subluxasi sendi siku pada kanak-kanak

Trauma

Subluxasi siku adalah kerosakan pada sambungan permukaan artikular yang betul, sambil mengekalkan hubungan separa mereka. Pada dasarnya, subluksasi dan dislokasi mempunyai mekanisme yang sama. Satu-satunya perbezaan ialah sekiranya berlaku kehelan, permukaan artikular terputus sepenuhnya.

Varieti

Subluxasi sendi siku berlaku dengan pemanjangan lengan yang tajam dalam kedudukan memanjang. Dalam kes ini, hubungan antara permukaan artikular tidak hilang sepenuhnya. Biasanya, patologi terbentuk pada kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun, kerana pada usia ini mereka bergerak dan aktif. Kecederaan juga boleh berlaku dari:

 1. Percubaan orang dewasa untuk menahan anak yang jatuh ketika jatuh. Dia meraih anak itu dengan tangan, sehingga menimbulkan subluksasi;
 2. Permainan aktif, seperti berpusing, berpegangan tangan dan sekaligus memutarkan badan ke sisi;
 3. Memakai dan menanggalkan pakaian dengan lengan yang sempit;
 4. Pukulan ke siku dari belakang;
 5. Jatuh pada lengan yang terentang sekiranya terdapat sebutan pada lengan bawah.

Kadang-kadang momen kehelan disertai dengan keperitan. Kecederaan yang paling biasa berlaku pada kanak-kanak adalah:

 • menarik subluksasi kepala radial;
 • subluksasi punggung kepala ulna.

Subluksasi kepala radial

Subluxations jenis ini mempunyai mekanisme putaran atau tarikan, apabila, akibat terkena pada lengan, kepala tulang radial sebagian melangkaui ligamen anulus dan terjepit berlaku. Trauma difasilitasi oleh ciri khas anatomi siku pada kanak-kanak di bawah usia 3 tahun, yang berubah seiring bertambahnya usia, sehingga mengurangkan kejadian kecederaan.

Walau bagaimanapun, kerosakan juga boleh berlaku pada orang dewasa. Pada kanak-kanak perempuan, subluxation didiagnosis dua kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki, dan lengan kiri cedera dalam 60% kes. Dengan subluksasi radius, tangan anak berada dalam posisi sedikit lenturan dan tergantung di sepanjang badan, seolah-olah lumpuh.

Pergerakan pemanjangan lenturan adalah mungkin, tetapi sangat menyakitkan, sementara pergerakan putaran benar-benar terhad. Tidak ada perubahan yang terlihat pada siku, bagaimanapun, palpasi pada permukaan anterior selekoh siku dapat menentukan ciri penonjolan tulang (langsung kepala balok).

Adalah perlu untuk membawa anak ke hospital secepat mungkin, kerana pengurangan dalam 24 jam pertama setelah kecederaan dianggap paling efektif. Selepas sehari, subluksasi dianggap kronik. Sekiranya tidak ada langkah-langkah terapeutik di kawasan subluksasi, edema terbentuk dan pemerintahan disertai dengan rasa sakit yang lebih besar. Biasanya, dengan pengurangan lewat, disyorkan tambahan fiksasi dengan plaster selama 1 minggu.

Pelupusan kepala ulna

Dengan bertambahnya usia, otot, ligamen dan tendon siku menjadi cukup kuat untuk mencegah pembentukan subluksasi. Pada usia ini, berlaku subluksasi kepala ulna pada sendi pergelangan tangan. Punca kecederaan adalah jatuh pada lengan yang tidak bergerak atau anggota badan memasuki mekanisme berputar.

Perpindahan tersebut sering kali membawa kepada kecederaan sendi pergelangan tangan atau patah jari-jari. Subluksasi tunggal kerana ciri struktur sangat jarang berlaku. Kecederaan seperti ini dihilangkan bersama dengan perpindahan utama.

Gejala

Diagnosis subluksasi pada sendi siku didasarkan pada gejala berikut:

 1. Kesakitan dan sebutan di lengan bawah;
 2. Sekatan pergerakan siku;
 3. Edema.

Semasa pemeriksaan, gejala yang menentukan bagi doktor adalah:

 • Pecah kapsul sendi;
 • Pada palpasi, kepala jejari ditentukan dengan baik;
 • Denyutan arteri lemah.

Rawatan

Rawatan subluksasi siku hanya dilakukan di bawah pengawasan doktor, jadi penting untuk memperbaiki tangan anak dengan hati-hati untuk mengelakkan lebih banyak kecederaan. Fiksasi dapat dilakukan dengan tisu, dan sejuk disapu pada sendi. Terapi konservatif terdiri daripada mengurangkan sendi: doktor dengan lembut membengkokkan lengan bawah pada sudut yang tepat dan membuat pergerakan putaran dengan sikat.

Sebaik sahaja sendi dapat dipasang, sakit biasanya mereda dan anak menenangkan. Biasanya, keseluruhan gerakan di siku dipulihkan dengan cepat, dan tidak diperlukan langkah-langkah tambahan. Walau bagaimanapun, dalam traumatologi, kes dislokasi berulang tidak jarang berlaku. Dalam kes ini, sendi terpaku sehingga dipulihkan sepenuhnya..

Pemulihan dan pemulihan

Program pemulihan subluksasi siku merangkumi:

 1. Sistem senaman yang dikembangkan secara individu;
 2. Urut dan fisioterapi;
 3. Mengambil ubat antibakteria, analgesik dan tonik;
 4. Diet seimbang;
 5. Adalah mungkin untuk menggunakan pembalut khas, orthosis untuk siku.

Untuk tempoh rawatan dan pemulihan, disarankan untuk membatasi beban pada lengan yang cedera selama kira-kira enam bulan. Latihan untuk memulihkan mobiliti harus dimulakan sebaik sahaja rawatan selesai. Anda boleh mengembangkan tangan anda sendiri dengan melakukan latihan sederhana untuk menekan dan melepaskan tangan, melempar bola tenis atau menguli plastik.

Kesan

Sendi siku mempunyai struktur yang sangat kompleks dan sebarang kecederaan boleh menyebabkan kerosakan pada struktur saraf, arteri atau vena yang membentuknya. Sekiranya tidak ada rawatan yang tepat pada masanya, bahkan trauma yang tidak rumit dari sudut pandang perubatan sebagai subluksasi dapat menyebabkan gangguan fungsi tangan dan juga kehilangan kepekaan. Rawatan dalam kes ini tidak selalu berkesan..

Sekiranya anda meminta pertolongan dalam masa, pemulihan sepenuhnya mungkin dilakukan dalam beberapa hari. Sekiranya pengurangan dilakukan kemudian, fungsi normal tangan dapat disambung hanya dengan melakukan pembedahan plastik tisu. Oleh itu, sangat penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin..

Dislokasi sendi siku pada kanak-kanak

Dislokasi sendi siku pada kanak-kanak adalah salah satu kecederaan anggota badan anak yang agak kerap, yang dicirikan oleh perpindahan permukaan artikular yang saling berkaitan antara satu sama lain. Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan kehelan sendi siku yang paling biasa, iaitu posterior dan lateral.

Kehelan posterior

Dengan dislokasi posterior, gejala berikut diperhatikan: lengan bawah dipindahkan ke belakang dan ke atas, dan hujung artikular humerus menonjol ke anterior dan merobek beg artikular. Dalam kes ini, lengan dibengkokkan pada siku, pergerakannya sangat terhad dan sangat menyakitkan.

Rawatan

Pengurangan dislokasi sendi siku dalam kes segar adalah kaedah paling tidak trauma dari Andreev-Itinskaya: dengan satu tangan mereka menutup sepertiga bahagian bawah bahu dan merasakan kepala jari-jari dengan jari, dengan tangan yang lain mereka memegang tangan pesakit dan, menarik sepanjang paksi lengan bawah, menggerakkan lengan bawah ke posisi sebutan penuh, sementara kepala rasuk dipasang di capit eminence; memegang kepala pancaran dengan jari, tangan kedua menghasilkan daya tarikan yang kuat dan supinasi lengan bawah, sementara proses koronal bergerak ke bawah dan anterior dan memintas blok. Pengurangan dengan cara ini hanya memerlukan beberapa saat dan boleh dilakukan tanpa bius. Kaedah biasa lain secara signifikan lebih traumatik..

Selepas pengurangan, anggota badan dilekatkan dengan plaster cast selama 8-10 hari dengan siku dibengkokkan pada sudut 90 °. Setelah membuang pemeran, kanak-kanak itu dibiarkan mengembangkan gerakan secara bebas tanpa memaksanya.

Prosedur termal dan gimnastik paksa menyumbang kepada berlakunya osiosifikasi myositis otot bahu. Sekiranya komplikasi ini dikesan, adalah mustahak untuk memberi anggota badan rehat sepenuhnya dalam pelemparan plaster selama 4-6 minggu.

Kehelan lateral

Dislokasi lateral pada sendi siku berlaku akibat terjatuh pada lengan yang terulur, peluasan berlebihan berlaku di bahagian radial atau siku.

Dengan dislokasi lateral, gejala berikut diperhatikan: ulna dipindahkan dari blok ke dalam, dan tempatnya diambil oleh kepala balok (dislokasi medial), atau, lebih sering, kepala balok dipindahkan ke luar, dan takik lunas ulna mengambil tempat di emiten capit (dislokasi lateral ). Selalunya terdapat pergeseran lengan bawah dan belakang - dislokasi posterolateral. Dislokasi sering disertai dengan merobek epikondilis bahagian dalam atau luar bahu.

Rawatan

Pengurangan dislokasi lateral sendi siku dilakukan dengan daya tarikan pada lengan bawah dengan tekanan serentak pada hujung tulang lengan bawah yang terlantar. Sekiranya dislokasi rumit oleh pemisahan epikondilis bahu, perlu, setelah meletakkan semula kehelan, untuk bergerak ke atas dan tekan serpihan yang terkoyak ke humerus, yang diperbaiki dengan serpihan plaster selama 3-4 minggu.

Sekiranya pengurangan dislokasi tepat pada masanya belum dilakukan, maka pecahnya kapsul terlalu banyak, yang menyebabkan dislokasi tidak dapat dikurangkan dalam 2-3 minggu. Dislokasi lama dirawat dengan segera: bekas luka dikeluarkan dan dislokasi diselaraskan melalui sayatan beg artikular. Selepas operasi, pergerakan aktif bermula pada hari ke-8-10 untuk mengelakkan kekakuan pada sendi.

Pelupusan radius pada sendi siku dalam rawatan kanak-kanak

Varieti

Subluxasi sendi siku berlaku dengan pemanjangan lengan yang tajam dalam kedudukan memanjang. Dalam kes ini, hubungan antara permukaan artikular tidak hilang sepenuhnya. Biasanya, patologi terbentuk pada kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun, kerana pada usia ini mereka bergerak dan aktif. Kecederaan juga boleh berlaku dari:

 1. Percubaan orang dewasa untuk menahan anak yang jatuh ketika jatuh. Dia meraih anak itu dengan tangan, sehingga menimbulkan subluksasi;
 2. Permainan aktif, seperti berpusing, berpegangan tangan dan sekaligus memutarkan badan ke sisi;
 3. Memakai dan menanggalkan pakaian dengan lengan yang sempit;
 4. Pukulan ke siku dari belakang;
 5. Jatuh pada lengan yang terentang sekiranya terdapat sebutan pada lengan bawah.

Kadang-kadang momen kehelan disertai dengan keperitan. Kecederaan yang paling biasa berlaku pada kanak-kanak adalah:

 • menarik subluksasi kepala radial;
 • subluksasi punggung kepala ulna.

Subluksasi kepala radial

Subluxations jenis ini mempunyai mekanisme putaran atau tarikan, apabila, akibat terkena pada lengan, kepala tulang radial sebagian melangkaui ligamen anulus dan terjepit berlaku. Trauma difasilitasi oleh ciri khas anatomi siku pada kanak-kanak di bawah usia 3 tahun, yang berubah seiring bertambahnya usia, sehingga mengurangkan kejadian kecederaan.

Walau bagaimanapun, kerosakan juga boleh berlaku pada orang dewasa. Pada kanak-kanak perempuan, subluxation didiagnosis dua kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki, dan lengan kiri cedera dalam 60% kes. Dengan subluksasi radius, tangan anak berada dalam posisi sedikit lenturan dan tergantung di sepanjang badan, seolah-olah lumpuh.

Pergerakan pemanjangan lenturan adalah mungkin, tetapi sangat menyakitkan, sementara pergerakan putaran benar-benar terhad. Tidak ada perubahan yang terlihat pada siku, bagaimanapun, palpasi pada permukaan anterior selekoh siku dapat menentukan ciri penonjolan tulang (langsung kepala balok).

Adalah perlu untuk membawa anak ke hospital secepat mungkin, kerana pengurangan dalam 24 jam pertama setelah kecederaan dianggap paling efektif. Selepas sehari, subluksasi dianggap kronik. Sekiranya tidak ada langkah-langkah terapeutik di kawasan subluksasi, edema terbentuk dan pemerintahan disertai dengan rasa sakit yang lebih besar. Biasanya, dengan pengurangan lewat, disyorkan tambahan fiksasi dengan plaster selama 1 minggu.

Pelupusan kepala ulna

Dengan bertambahnya usia, otot, ligamen dan tendon siku menjadi cukup kuat untuk mencegah pembentukan subluksasi. Pada usia ini, berlaku subluksasi kepala ulna pada sendi pergelangan tangan. Punca kecederaan adalah jatuh pada lengan yang tidak bergerak atau anggota badan memasuki mekanisme berputar.

Perpindahan tersebut sering kali membawa kepada kecederaan sendi pergelangan tangan atau patah jari-jari. Subluksasi tunggal kerana ciri struktur sangat jarang berlaku. Kecederaan seperti ini dihilangkan bersama dengan perpindahan utama.

Diagnosis subluksasi pada sendi siku didasarkan pada gejala berikut:

 1. Kesakitan dan sebutan di lengan bawah;
 2. Sekatan pergerakan siku;
 3. Edema.

Semasa pemeriksaan, gejala yang menentukan bagi doktor adalah:

 • Pecah kapsul sendi;
 • Pada palpasi, kepala jejari ditentukan dengan baik;
 • Denyutan arteri lemah.

Rawatan subluksasi siku hanya dilakukan di bawah pengawasan doktor, jadi penting untuk memperbaiki tangan anak dengan hati-hati untuk mengelakkan lebih banyak kecederaan. Fiksasi dapat dilakukan dengan tisu, dan sejuk disapu pada sendi. Terapi konservatif terdiri daripada mengurangkan sendi: doktor dengan lembut membengkokkan lengan bawah pada sudut yang tepat dan membuat pergerakan putaran dengan sikat.

Sebaik sahaja sendi dapat dipasang, sakit biasanya mereda dan anak menenangkan. Biasanya, keseluruhan gerakan di siku dipulihkan dengan cepat, dan tidak diperlukan langkah-langkah tambahan. Walau bagaimanapun, dalam traumatologi, kes dislokasi berulang tidak jarang berlaku. Dalam kes ini, sendi terpaku sehingga dipulihkan sepenuhnya..

Terapi

Sebelum memasuki bilik kecemasan, perlu memperbaiki tangan anak. Sebarang kain boleh digunakan untuk lekapan. Anda boleh mengikat pembalut di bahu anda. Sebagai tambahan kepada tapak kecederaan, anda boleh melampirkan perkara yang sejuk.

Sekiranya kanak-kanak mengalami kesakitan yang teruk, tablet ibuprofen atau penggantungan mungkin diberikan.

Sekiranya dislokasi segar, maka di bilik kecemasan ia akan diselaraskan tanpa anestesia. Kemudian fungsi tangan dipulihkan sepenuhnya. Tetapi penting untuk tidak memberikan tekanan tambahan segera setelah pengurangan. Penting agar alat ligamen dipulihkan sepenuhnya.

Sekiranya doktor tidak pasti akan kebenaran tindakan yang dilakukan atau terdapat kecurigaan mengenai proses dislokasi yang rumit, perlu dilakukan pemeriksaan sinar-X setelah sendi diposisikan semula..

Pemulihan dan pemulihan

Program pemulihan subluksasi siku merangkumi:

 1. Sistem senaman yang dikembangkan secara individu;
 2. Urut dan fisioterapi;
 3. Mengambil ubat antibakteria, analgesik dan tonik;
 4. Diet seimbang;
 5. Adalah mungkin untuk menggunakan pembalut khas, orthosis untuk siku.

Untuk tempoh rawatan dan pemulihan, disarankan untuk membatasi beban pada lengan yang cedera selama kira-kira enam bulan. Latihan untuk memulihkan mobiliti harus dimulakan sebaik sahaja rawatan selesai. Anda boleh mengembangkan tangan anda sendiri dengan melakukan latihan sederhana untuk menekan dan melepaskan tangan, melempar bola tenis atau menguli plastik.

Kaedah penyelidikan

Untuk ini, teknik diagnostik berikut digunakan:

 • Radiografi.
 • Melakukan pemeriksaan ultrasound.
 • Arteriogram dan elektromiografi.
 • Melakukan pemantauan degupan jantung.

Doktor juga boleh merujuk kategori pesakit tersebut untuk pemeriksaan kepada pakar neurologi. Pakar ini menentukan tahap pergerakan tangan yang cedera..

Kesan

Sendi siku mempunyai struktur yang sangat kompleks dan sebarang kecederaan boleh menyebabkan kerosakan pada struktur saraf, arteri atau vena yang membentuknya. Sekiranya tidak ada rawatan yang tepat pada masanya, bahkan trauma yang tidak rumit dari sudut pandang perubatan sebagai subluksasi dapat menyebabkan gangguan fungsi tangan dan juga kehilangan kepekaan. Rawatan dalam kes ini tidak selalu berkesan..

Sekiranya anda meminta pertolongan dalam masa, pemulihan sepenuhnya mungkin dilakukan dalam beberapa hari. Sekiranya pengurangan dilakukan kemudian, fungsi normal tangan dapat disambung hanya dengan melakukan pembedahan plastik tisu. Oleh itu, sangat penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin..

Pemanasan jejari di siku.

Kecederaan ini hanya berlaku pada usia 2-3 tahun dan juga disebut "traction dislocation". Trauma biasanya disebabkan oleh pergerakan di mana lengan anak, yang berada dalam posisi memanjang, mengalami peregangan tajam di sepanjang paksi lengan membujur, sering ke atas, kadang ke depan. Kanak-kanak itu mungkin tersandung atau tergelincir, dan orang dewasa yang memimpinnya, memegang tangannya, menariknya agar bayi tidak jatuh. Kadang-kadang pada anak kecil, peregangan seperti itu berlaku semasa bermain (orang dewasa, mengambil tangannya, memusingkannya) atau memakai lengan yang sempit. Dalam beberapa kes, orang dewasa mungkin terdengar sakit tangan.

Apa pun sebab yang menyebabkan kecederaan itu, kanak-kanak itu menangis kerana kesakitan, setelah itu dia segera berhenti menggerakkan tangannya, menyimpannya dalam keadaan terpaksa, meregangkannya ke seluruh badan dan sedikit membengkokkan siku. Pergerakan putaran lengan bawah pada sendi siku sangat menyakitkan. Kerosakan ini disebabkan oleh fakta bahawa pada kanak-kanak kecil seperti itu, ligamen yang menahan radius masih lemah. Pada usia 4-5 tahun, ia semakin kuat, dan komplikasi seperti itu tidak lagi berlaku.

Pengurangan subluksasi adalah mudah dalam kebanyakan kes. Lengan bawah dipindahkan dengan teliti ke posisi lenturan pada sudut yang betul pada sendi siku, tangan pesakit digenggam dengan tangan yang sama dan pergerakan putaran lengan bawah dibuat. Dalam kes ini, anak mengalami sedikit kesakitan, dan keadaannya terasa seperti satu klik atau sedikit kerusakan. Pengurangan berlaku. Kanak-kanak itu segera menenangkan dan secara harfiah setelah 1-2 minit menggerakkan tangannya dengan bebas dan mula menggunakannya sebagai sihat. Tidak perlu memakai pembalut fiksasi. Tetapi anda perlu berhati-hati agar tidak memimpin anak dengan tangan yang sakit. Semasa berjalan dengan balita lebih baik menggunakan "kendali".

Penyebab biasa berlaku kehelan pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, alat ligamen belum cukup kuat untuk mengatasi tekanan yang berlebihan pada sendi. Banyak faktor yang boleh menyebabkan peregangan berlebihan, yang membawa kepada kehelan..

Penyebab kehelan sendi siku pada kanak-kanak

 • Selalunya, kanak-kanak mengalami kecederaan seperti ini ketika jatuh, terutama jika mereka mendarat dengan tangan yang terentang. Dalam kes ini, berat badan dipindahkan ke fulkum, iaitu lengan. Ligamen yang lemah tidak dapat mengekalkan bahagian sendi di tempatnya;
 • Kanak-kanak kecil mengalami dislokasi, dan lebih sering mengalami subluksasi siku, kerana tindakan orang dewasa yang tidak betul. Oleh itu, ketika bayi jatuh, mereka cuba memegangnya dengan tangan (lengan bawah). Dalam kes ini, sentakan kuat berlaku dan sendi bergeser. Perkara yang sama berlaku ketika mengangkat anak dengan satu tangan dan ketika mengenakan pakaian yang ketat, terutama jika tergesa-gesa;
 • Sekiranya seorang kanak-kanak mengangkat objek yang berat pada lengan yang terentang, maka kemungkinan kecederaan ini tinggi;
 • Kanak-kanak yang lebih tua boleh terkehel semasa bermain sukan (di bar gimnastik).

Sebab utama

Dislokasi sendi siku menyebabkan regangan kritikal satu atau lebih ligamen pada sendi siku. Tidak seperti peregangan siku yang normal, permukaan artikular saling berpindah antara satu sama lain.

Terdapat beberapa sebab untuk dislokasi siku, yang utama adalah ligamen rapuh dan elastik.

Sekiranya pada orang dewasa kesan pada ligamen pada sendi siku menyebabkan radas ligamen menolak, yang tidak membiarkan tulang kehilangan kesesuaian permukaan artikular, maka pada kanak-kanak walaupun sedikit kesan pada lengan membawa kepada melebar ligamen dan dislokasi.

Kesan ciri yang boleh menyebabkan kehelan pada sendi siku tidak jauh berbeza dengan penyebab patah tulang siku. Dislokasi boleh berlaku akibat jatuh di tangan anda. Penyebab yang sering berlaku untuk dislokasi kanak-kanak adalah cubaan orang dewasa untuk menahan anak itu dengan menarik tangannya. Gambaran umum: ibu memimpin anak dengan tangan, di tangan yang lain adalah beg. Anak itu tergelincir, dan si ibu, dengan gerakan yang tajam, berusaha menahannya. Intinya - kehelan sendi siku.

Gejala dan jenis kehelan dan subluksasi

Dalam traumatologi, adalah kebiasaan untuk membezakan antara dislokasi dan subluksasi sendi siku. Sekiranya dislokasi, tidak ada hubungan antara permukaan artikular, tetapi dislokasi yang tidak lengkap (atau subluksasi) dicirikan oleh perpindahan bahagian sendi yang tidak lengkap (mereka mempunyai kawasan hubungan yang sama).

Dengan adanya komplikasi:

Jenis dislokasi bergantung pada arah daya traumatik:

 • Anterior, jarang dijumpai di pediatrik;
 • Posterior, paling kerap didiagnosis pada kanak-kanak, kerana ciri-ciri anatomi dan fisiologi;
 • Lateral (medial dan lateral), jarang seperti dislokasi anterior.

Simptomologi kecederaan ini cukup ketara, sehingga dapat dikesan sejurus selepas permulaan:

 • Sakit. Ini adalah tanda kehelan pertama dan paling jelas. Sensasi menyakitkan sangat kuat, ia meningkat dengan pergerakan dan palpasi (perasaan) anggota badan yang cedera;
 • Kanak-kanak itu menangis, tingkah lakunya gelisah;
 • Kedudukan anggota badan tidak biasa. Kanak-kanak itu berusaha melindunginya dari pengaruh luaran. Dia memegangnya dengan tangan yang baik;
 • Pergerakan tangan sangat terhad;
 • Kehadiran hematoma di kawasan sendi siku. Walau bagaimanapun, ciri ini tidak selalu ada;
 • Bengkak di kawasan kerosakan, kulit menjadi panas apabila disentuh;
 • Hipertermia umum (peningkatan suhu badan). Ia berlaku secara refleks dan dikaitkan dengan kegelisahan yang berpanjangan pada anak. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa suhu badan dalam kes ini tidak boleh melebihi nilai subfebril (tidak lebih daripada 37.7 - 38 ° C);
 • Dalam kes yang teruk, mungkin terdapat kekurangan kepekaan dan denyutan pada anggota badan yang cedera..

Pengelasan

Dengan sendirinya, dislokasi atau subluksasi sendi siku adalah perpindahan tisu osteokondral yang membentuk sendi, berhubung dengan humerus utama.

Bergantung pada kekuatan hentaman dan jenis kecederaan, dislokasi ulna terbahagi kepada beberapa klasifikasi. Tiga jenis kerosakan dianggap paling asas:

 • kecederaan yang melibatkan dua tulang (kehelan sepenuhnya);
 • kehelan terpencil pada satu tulang;
 • dislokasi tulang lengan bawah yang berbeza.

Sebagai tambahan kepada perbezaan ini, ubat juga membahagikan jenis mengikut status dislokasi:

 • anomali kongenital sendi siku;
 • kecederaan baru (ditentukan dalam masa dua hingga tiga hari);
 • kehelan kronik (berumur lebih dari dua minggu);
 • kehelan kronik yang berkaitan dengan ubah bentuk sendi;
 • kehelan terbuka (di mana kulitnya rosak, sementara terdapat kemungkinan pendarahan tinggi);
 • kehelan tertutup (yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar).

Sekiranya kita menilai tahap keparahan kecederaan di tempat kejadian, maka ia boleh:

 • garis lurus, di mana pusat daya hentakan menyentuh sendi dengan sengaja;
 • tidak langsung, apabila pukulan jatuh berdekatan;
 • tidak sengaja, di mana kecederaan berlaku kerana tekanan atau hentaman yang sama sekali berbeza. Berlaku pada kanak-kanak di bawah usia tiga tahun, sementara alat tulang tidak lebih kuat, sendi mungkin "jatuh" disebabkan oleh pergerakan atau jatuh yang cuai.

Sekiranya perpindahan berlaku, maka kehelan kepala radial dapat dibahagikan kepada tiga jenis:

 • dislokasi posterior sendi siku, di mana kepala bergerak ke hadapan;
 • dengan keseleo, dislokasi anterior paling kerap berlaku, apabila kepala dipindahkan ke belakang;
 • kehelan lateral.

Kecederaan hanya boleh menyentuh tisu tulang, dan kadang-kadang mempengaruhi sistem saraf ulnar, yang membawa kepada akibat tambahan.

Kod kecederaan ICD 10

Pengekodan antarabangsa membantu dengan cepat menunjukkan kecederaan, tidak menggambarkannya sepenuhnya, tetapi menamakan beberapa nombor dan sepucuk huruf. Dislokasi sendi siku dikod oleh S53. Selain itu, ada jenis lain yang menjelaskan kecederaan:

 • kehelan kepala jejari -S53.1;
 • kehelan siku, S53.2 tidak ditentukan
 • pecah trauma ligamen cagaran radial - S53.3
 • pecah trauma ligamen cagaran ulnar - S53.4

Oleh itu, berkat pengekodan ini di seluruh dunia dalam dokumentasi, kecederaan ini ditunjukkan oleh pengekodan seperti itu..

Diagnosis trauma

Cukup sukar untuk menentukan jenis kecederaan anda sendiri. Sekiranya seorang kanak-kanak, selepas terjatuh atau pergerakan yang canggung, mengadu sakit di siku, maka perlu segera menghubungi pusat trauma. Jika tidak, bayi akan menghadapi komplikasi teruk dan akibat kecederaan..

Doktor harus melakukan temu ramah dan pemeriksaan fizikal semasa pesakit dirujuk. Punca kecederaan dan aduan biasa harus diketahui. Selepas itu, tanda-tanda visual (edema, hiperemia, hematoma) dan palpasi (menentukan kepala sendi dengan sentuhan, hipertermia tempatan dan sakit) ditentukan.

Untuk menjelaskan sifat kecederaan dan adanya komplikasi, pemeriksaan sinar-X dilakukan. Penyetempatan bahagian artikular yang tepat tidak ditentukan pada radiograf (gambar), dan patah tulang juga dikecualikan.

Gejala penyakit

Terlepas dari jenis sendi yang terjejas, gejala kehelan selalu sama.


Kesakitan yang teruk di kawasan yang terjejas adalah salah satu gejala kecederaan yang paling ketara.

Tangan yang terkilir pada kanak-kanak mempunyai gejala berikut:

 1. Sindrom nyeri di kawasan yang terjejas;
 2. Ubah bentuk sendi yang rosak;
 3. Bengkak dan hematoma di kawasan sendi;
 4. Kedudukan pergelangan tangan yang tidak wajar;
 5. Batasan pergerakan anggota badan;
 6. Denyutan perlahan atau cepat dengan kecederaan bahu;
 7. Kehilangan kepekaan tangan kerana gangguan peredaran darah.

Apabila tangan terkilir, keretakan tulang sering diperhatikan. Dalam kes ini, rasa sakit yang tajam, bengkak, ketidakupayaan untuk menggerakkan pergelangan tangan akan muncul..

Biasanya, pembengkakan di kawasan yang terjejas muncul setelah jangka waktu tertentu. Hematoma besar berlaku apabila ligamen diregangkan atau tisu dan kapsul sendi terkoyak.

Selalunya, ibu bapa mungkin tidak segera memahami apa yang merisaukan anak, terutama pada usia dini..

Dalam kes ini, tanda-tanda berikut mungkin menunjukkan kehelan:

 • Bengkak dan ubah bentuk sendi;
 • Ketidakupayaan untuk membuat pergerakan tangan;
 • Kemunculan kekejangan di tempat kecederaan;
 • Sensasi menyakitkan yang hebat;
 • Peningkatan suhu badan;
 • Demam diikuti dengan menggigil;
 • Perkembangan kejutan traumatik.

Pertolongan cemas untuk terkehel

Sebelum menghantar anak ke pusat trauma, keadaannya harus diatasi. Untuk melakukan ini, anda mesti dapat memberikan pertolongan cemas:

 1. Lengan yang cedera harus dilumpuhkan terlebih dahulu. Untuk ini, saputangan paling sering digunakan, yang dapat dibuat dengan mudah dari sekeping kain berbentuk persegi. Lengan harus dibengkokkan pada sendi siku pada sudut 90 darjah;
 2. Sekiranya tidak ada usaha yang dilakukan untuk meletakkan semula sendi, ini harus dilakukan oleh pakar;
 3. Kompres sejuk akan membantu menghilangkan rasa sakit, mengurangkan hematoma dan bengkak. Sapukan sejuk pada bahagian sendi siku, sebaiknya ia adalah ais, tetapi objek sejuk yang lain juga sesuai;
 4. Sekiranya rasa sakit itu sangat teruk, kanak-kanak itu harus diberi ubat penahan sakit. Ibuprofen (Nurofen) banyak digunakan dalam pediatrik. Ketorol dibenarkan untuk remaja;
 5. Tentukan kehadiran denyutan dan kepekaan anggota badan;
 6. Pengangkutan mangsa ke jabatan trauma dapat dilakukan secara bebas, disertai oleh orang dewasa atau dengan ambulans.

Rawatan siku yang terkilir pada anak

Rawatan dijalankan di persekitaran hospital. Pertama, doktor mesti menyesuaikan sendi. Kaedah pengurangan akan bergantung pada jenis dislokasi.

Rawatan konservatif ditunjukkan sekiranya tidak ada komplikasi. Hanya doktor yang boleh membetulkan kehelan! Anda tidak boleh melakukan manipulasi ini sendiri (ini boleh menyebabkan komplikasi serius), kecuali kecemasan (jika anda jauh dari bandar dan tidak dapat ke hospital dalam masa terdekat). Prosedur ini dilakukan hanya setelah melegakan kesakitan yang mencukupi..

Selepas pengurangan, lengan dipasang dengan pembalut. Anggota badan tidak bergerak dalam masa 1 minggu. Pada masa ini, perlu mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor:

 • Penghilang rasa sakit;
 • Kompleks vitamin;
 • Ubat anti-radang bukan steroid;
 • Antibiotik (jika diperlukan).

Sekiranya terdapat komplikasi (pecahnya ligamen, kerosakan pada saluran darah dan saraf), maka perlu dilakukan rawatan pembedahan. Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Pakar bedah menjahit ligamen, saluran besar dan ujung saraf. Tempoh dan keterukan operasi bergantung pada jenis komplikasi dan keadaan tubuh pesakit.

Dalam tempoh selepas operasi, perlu menggunakan ubat antibakteria untuk mengelakkan perkembangan proses keradangan di dalam badan. Juga ditunjukkan ialah pengambilan vitamin dan pemakanan yang baik. Terapi simptomatik dijalankan mengikut petunjuk.

Sekiranya anak mempunyai kebiasaan subluksasi, maka doktor boleh mengajar ibu bapa untuk membetulkannya sendiri. Walau bagaimanapun, semua traumatologist mengesyorkan mendapatkan bantuan yang berkelayakan sekiranya berlaku kecederaan..

Rawatan perubatan

Sekiranya lengan kanak-kanak terkilir, traumatologist akan memberitahu anda apa yang harus anda lakukan. Pertama, dia menetapkan ubat demineralisasi, dan kemudian mengurangkan sendi. Dalam kes ini, anestesia digunakan untuk merehatkan otot-otot lengan sepenuhnya. Selepas prosedur, lengan dipasang dengan cor plaster, yang akan dipakai anak selama kira-kira dua minggu. Setelah mengeluarkan plaster, doktor menetapkan kursus pemulihan untuk memulihkan pergerakan lengan. Untuk ini, terapi senaman, fisioterapi digunakan untuk menormalkan peredaran darah, menguatkan sendi.

Mustahil untuk mengubati diri sendiri dengan kehelan anggota badan, kerana patah tulang dan akibat negatif lain dapat diprovokasi.


Sekiranya anda tidak ke hospital sebaik sahaja anak itu cedera, rawatan selanjutnya akan lebih lama dan lebih menyakitkan.

Sekiranya kanak-kanak itu dibawa ke kemudahan perubatan beberapa minggu selepas kecederaan, rawatan dilakukan seperti berikut:

 • Terseliuh;
 • Pengurangan pembedahan sendi;
 • Pembetulan sendi dengan jarum mengait;
 • Permohonan plaster;
 • Prosedur fisioterapi jangka panjang setelah membuang pemeran.

Pemulihan selepas kecederaan

Kanak-kanak pulih lebih cepat daripada kecederaan berbanding orang dewasa. Tetapi setelah menjalani rawatan, mereka juga perlu menjalani kursus pemulihan..

Pemulihan bertujuan untuk pemulihan fungsi anggota badan sepenuhnya. Pemulihan merangkumi beberapa aktiviti:

 • Kecergasan Penyembuhan. Kumpulan latihan dipilih secara individu, berdasarkan ciri-ciri trauma dan keadaan fisiologi kanak-kanak. Terapi senaman dijalankan hanya di bawah pengawasan pakar. Latihan yang bertujuan membongkok dan memanjangkan lengan pada sendi siku digunakan.Latihan ini meningkatkan nada otot, meningkatkan aliran darah dan mengembangkan ligamen;
 • Urutan harus dilakukan oleh profesional. Ia meningkatkan aliran darah ke kawasan yang cedera, pertumbuhan semula tisu dan pemakanan;
 • Prosedur fisioterapi (magnetoterapi, elektroforesis, dan sebagainya);
 • Sepanjang tempoh pemulihan, pemakaian pembalut di siku ditunjukkan;
 • Untuk pengukuhan tubuh secara umum, penggunaan vitamin dan mineral ditunjukkan;
 • Pembetulan pemakanan, mesti lengkap.

Komplikasi dan akibatnya

Kapal dan saraf besar melintas berhampiran sendi siku. Sekiranya penyesuaian yang tidak betul atau bebas, serta pada masa kecederaan, ia boleh rosak:

 • Pendarahan dari saluran darah besar
 • Sekiranya saraf rosak, terdapat kehilangan sensasi pada anggota badan, serta kelumpuhan lengkap dan separa (tangan atau jari individu mungkin berhenti bergerak).

Rawatan yang tidak betul dan mendapatkan bantuan perubatan (trauma kronik) yang tepat pada masanya membawa kepada akibat tertentu:

 • Sekiranya ibu bapa kemudian menunjukkan anak itu kepada pakar, 3 hari selepas kecederaan, maka dia menjalani operasi (pembedahan plastik tisu tulang rawan). Tempoh pemulihan dalam kes ini meningkat dengan ketara;
 • Kontraktur - kesukaran menggerakkan anggota badan. Dia mungkin tidak membongkok dan membengkok sepenuhnya;
 • Dengan trauma yang teruk, pemulihan cukup lama dan memerlukan banyak usaha;
 • Dislokasi kebiasaan terbentuk apabila kecederaan dengan anjakan dan kerosakan pada alat ligamen.

Bahaya terkehelnya sendi

Sekiranya anda berjumpa doktor tepat pada waktunya dan mengikuti cadangannya untuk rawatan, maka kecederaan itu hilang tanpa jejak. Sekiranya lawatan ke doktor ditangguhkan sekurang-kurangnya 2-3 hari, akibatnya boleh menjadi serius. Sekiranya integriti saluran darah dilanggar, darah dapat keluar ke membran sendi dan seterusnya menimbulkan arthrosis. Apabila ujung saraf terjejas, ini menyebabkan hilangnya kepekaan kulit dan keterbatasan pergerakan tangan. Selain itu, trauma yang tidak dirawat adalah penyebab keradangan pada kapsul sendi, kesakitan berterusan dan perkembangan kehelan kebiasaan siku..

Dislokasi sendi siku pada kanak-kanak: sebab, gejala dan rawatan

Ramai ibu bapa menghadapi masalah serius - terkeluarnya sendi siku pada anak. Dislokasi pada anak kecil sangat sukar dikenali, kerana pada bayi sendi mereka sangat mudah bergerak, rapuh, tidak kuat. Ibu bapa sendiri tidak dapat menentukan kehelan anak. Oleh itu, jika bayi mengadu sakit di kawasan siku, anda harus menghubungi pakar traumatologi, pakar bedah atau pakar pediatrik..

Dislokasi sebagai penyakit

Dislokasi adalah kerosakan sendi di mana interkoneksi betul permukaan artikular terganggu. Dengan dislokasi sendi siku, terdapat perbezaan permukaan siku artikular.

Dalam bidang perubatan, terdapat 2 kategori kehelan:

 1. Subluxation, apabila permukaan sendi menyimpang separa, iaitu, tidak sepenuhnya.
 2. Dislokasi, di mana permukaan sendi menyimpang sepenuhnya dan tidak saling bersentuhan.
 3. Dislokasi rumit, di mana terdapat pecahnya ligamen.

Ahli trauma secara konvensional membahagikan dislokasi mengikut beberapa ciri utama. Ciri utama: tahap anjakan permukaan artikular saling berkaitan antara satu sama lain.

Dislokasi adalah kehilangan sepenuhnya kesesuaian permukaan artikular. Sekiranya korespondensi tidak hilang sepenuhnya, dan permukaan artikular menyentuh sebahagian ketika ligamen diregangkan, maka ini bukan dislokasi, tetapi subluksasi.

Dislokasi juga dibahagikan kepada kongenital dan diperoleh. Kumpulan dislokasi siku yang paling biasa adalah dislokasi yang diperoleh, dan di antaranya trauma, iaitu, akibat kecederaan, berlaku. Mereka segar dan tua, juga biasa dan spontan.

Komplikasi adalah ciri klasifikasi utama kedua.

Dislokasi boleh disertai dengan kecederaan pada saraf dan saluran darah, pelanggaran integriti kulit (kemudian menjadi terbuka). Sekiranya ini tidak berlaku, maka dislokasi ditutup.

Mengikut geometri perpindahan tulang, dislokasi dibahagikan kepada anterior, posterior dan lateral. Hanya dislokasi lateral yang sesuai dengan namanya, apabila kepala tulang keluar dari permukaan artikular "ke sisi" - ke batang atau dari batang sepanjang paksi bahu. Dengan dislokasi anterior, kepala ulna meninggalkan sendi ke belakang, dan dengan dislokasi siku posterior - ke hadapan.

Selalunya, kanak-kanak mengalami kemerosotan siku posterior, lebih jarang anterior dan lateral.

Penyebab kehelan pada kanak-kanak

Dislokasi sendi siku pada kanak-kanak paling kerap berlaku pada usia sekolah. Hingga usia lima tahun - ini adalah kejadian yang jarang berlaku, tetapi masih berlaku.

Penyebab kehelan yang paling biasa adalah:

 1. Kejatuhan anak. Semasa jatuh, berat badan dipindahkan ke tangan. Daya graviti ini pada kawasan siku sedemikian rupa sehingga permukaan artikular tidak bergerak. Sekiranya kanak-kanak jatuh dengan teruk di tangan mereka, mereka juga boleh mengalami kecederaan yang lebih serius, seperti patah tulang. Dislokasi posterior paling kerap berlaku pada musim gugur.
 2. Semasa mengangkat berat, kehelan sendi siku juga boleh berlaku. Sebab dislokasi ini adalah kanak-kanak yang lemah secara fizikal, tidak cukup meregangkan ligamen. Semasa mengangkat berat, dislokasi posterior atau anterior berlaku.
 3. Apabila ligamen lengan ditarik dengan kuat, dislokasi juga boleh berlaku. Pada kanak-kanak kecil, kerosakan seperti itu diprovokasi oleh ibu bapa sendiri, ketika mereka menarik atau mengangkat anak dengan tangan - dislokasi radius berlaku. Oleh itu, ibu bapa hanya boleh mengeluarkan sendi anak-anak yang rapuh dari kepala artikular. Anak-anak usia sekolah sering mengalami kecederaan seperti itu dalam pelajaran pendidikan jasmani, berlatih di bar mendatar.

Gejala dislokasi siku pada kanak-kanak

 1. Sakit di kawasan siku.
 2. Anak tidak boleh membengkokkan atau meluruskan lengan yang sakit secara bebas.
 3. Terdapat pembengkakan di kawasan kerosakan, membengkak kepala sendi.
 4. Hematoma boleh berlaku di tempat kecederaan.
 5. Kehilangan sensasi, mati rasa jari diperhatikan pada tangan yang cedera.
 6. Seorang kanak-kanak kecil sukar untuk menentukan di mana ia menyakitkan. Oleh itu, mungkin terdapat kemerosotan keadaan umum bayi, kelesuannya, apatis. Kanak-kanak itu mungkin demam.

Rawatan dislokasi sendi siku pada kanak-kanak

Sekiranya anak mengadu sakit dan tidak selesa di lengan, ibu bapa harus memeriksa lengan bayi dengan teliti. Sekiranya mereka menemui simptom di atas, atau sekurang-kurangnya salah satu daripadanya, maka kanak-kanak tersebut harus ditunjukkan kepada pakar secepat mungkin. Anda tidak perlu membetulkan kehelan anda sendiri! Ini hanya perlu dilakukan oleh seorang profesional..

Di rumah, ibu bapa harus memastikan pergerakan bayi yang cedera dan meletakkan ais ke tempat yang sakit. Kanak-kanak yang lebih tua boleh diberi ubat sakit.

Sebelum membetulkan kehelan, doktor mesti menentukan jenis kerosakan. Ini akan menentukan kaedah meletakkan semula sendi yang rosak, dan juga akan jelas sama ada kanak-kanak itu memerlukan anestesia atau tidak. Setelah sendi di tempat, doktor akan memerintahkan sinar-X untuk memastikan permukaan siku sendi bersentuhan rapat antara satu sama lain..

Sekiranya dislokasi serius, rumit oleh kerosakan pada ligamen, anak tersebut menjalani operasi di bawah anestesia tempatan, di mana ligamen dijahit, plat siku diletakkan di tempatnya. Selepas operasi sedemikian, serpihan dikenakan pada bayi..

Ini diikuti dengan tempoh pemulihan. Pesakit diberi latihan fisioterapi, urut, fisioterapi.

Rawatan apa yang berkesan?

Kaedah konservatif

Penyuburan sendi siku pada anak hanya dapat diperbaiki oleh doktor. Untuk melakukan ini, tangan diperbaiki oleh pembantu, dan doktor meletakkan sendi di tempat dengan gerakan tajam. Prosedurnya menyakitkan, jadi disarankan untuk memberi bayi anestetik sebelum menetapkan. Kemudian plaster cast atau orthosis digunakan pada anggota badan. Untuk kehelan yang tidak rumit, tempoh memakai penahan tidak lebih dari 7 hari. Untuk pertumbuhan semula tisu sendi, anda boleh menggunakan ubat berikut, yang ditunjukkan dalam jadual:

Ubat penahan sakit untuk kanak-kanak diresepkan secara eksklusif oleh doktor.

Untuk anestesia berkesan "Nurofen", "Analgin". Semua ubat dan dosnya ditetapkan oleh doktor, dengan mengambil kira usia kanak-kanak. Ubat diri dilarang. Juga tidak digalakkan memakai linimen jika terdapat kerosakan pada kulit. Luka harus dirawat dengan disinfektan sehingga penyembuhan lengkap.

Campur tangan pembedahan

Operasi ditunjukkan dalam kes di mana dislokasi disertai dengan patah tulang siku, pecahnya ligamen, saraf atau saluran darah. Doktor menjahit tisu yang rosak, meletakkan serpihan tulang, membetulkannya dengan instrumen metallosintesis, jika perlu, menjahit kulit dan menggunakan plaster of Paris atau serpihan. Bergantung pada keparahan kecederaan, tempoh imobilisasi adalah 4 minggu.

Anak gula-gula

03/31/2019 admin Komen Tiada komen

Halaman 18 daripada 103

Dislokasi pada kanak-kanak jarang berlaku. Ini disebabkan oleh keanjalan dan kekuatan tinggi alat ligamen dan beg sendi. Kanak-kanak mengalami dislokasi sendi siku, dislokasi ibu jari dan subluksasi kepala radial. Dislokasi pada sendi lain sangat jarang, diperhatikan dalam kes terpencil; gambar mereka tidak berbeza dengan gambar dislokasi orang dewasa. Jadi, sebagai contoh, dislokasi bahu atau pinggul adalah tipikal dan dapat disesuaikan dengan mudah menggunakan kaedah Dzhanelidze. Kami hanya akan menumpukan pada tiga jenis dislokasi di atas..

Kesukaran yang mungkin berlaku

Kemungkinan komplikasi selepas dislokasi siku pada kanak-kanak dikaitkan dengan pengurangan lewat atau kekurangan rawatan kecederaan yang betul. Geometri sendi terganggu, dislokasi boleh menjadi kebiasaan.

Kadang-kadang, dengan latar belakang dislokasi yang tidak dirawat, berlaku pendarahan ke rongga sendi atau hemarthrosis. Selain itu, jangkitan boleh menyebar, yang akan menimbulkan bursitis - radang pada beg sendi.

Dengan latar belakang komplikasi selepas dislokasi, kontraktur atau ankylosis sendi sering berkembang, kemungkinan terjadinya osteoartritis meningkat.

Dislokasi pada sendi siku

Dislokasi pada sendi siku berlaku akibat terjatuh pada lengan yang terentang. Semasa jatuh di tangan, pukulan ditransmisikan ke atas dan olecranon, merobek beg, mundur. Selalunya, epikondyle bahu hilang. Klinik. Semasa pemeriksaan, pembengkakan dapat dilihat di kawasan siku; kanak-kanak itu memegang tangannya dalam keadaan terpaksa. Pergerakan sangat terhad dan menyakitkan. Semasa palpating, proses olecranon ditentukan tinggi di belakang dan di atas garis yang menghubungkan epikondyle bahu. Pada selekoh siku, jika pembengkakan kecil, mungkin untuk merasakan hujung artikular humerus yang menonjol. Semasa membuat diagnosis, seseorang harus selalu ingat kemungkinan patah bahu. Fraktur supracondylar pada bahu sering disalah anggap sebagai dislokasi dan percubaan yang tidak berjaya dilakukan semula, yang hanya meningkatkan pembengkakan dan pendarahan pada tisu lembut. Kehadiran pendarahan kulit berikutan kecederaan pada lengan selalu menimbulkan kecurigaan patah bahu. Sebelum meneruskan pengurangan, dalam semua kes, perlu dilakukan sinar-X. Rawatan dislokasi terdiri daripada pengurangan sedini mungkin, yang dilakukan tanpa banyak kesukaran di bawah anestesia. Pembantu membetulkan bahu, lengan bawah ditarik ke bawah dan dibengkokkan secara beransur-ansur, selepas itu penempatan semula berlaku dengan bunyi klik khas. Selepas pengurangan, pergerakan pada sendi menjadi bebas. Lengan dipasang dengan belat selama 7 hari untuk mengelakkan terulangnya kehelan. Setelah membuang serpihan, pergerakan, mandi dan urutan disyorkan untuk memulihkan fungsi. Pada mulanya, tangan harus ditinggalkan pada selendang. Dislokasi siku sering digabungkan dengan patah pada bahagian bawah bahu. Dalam kes ini, serpihan tulang, selalunya merupakan bahagian dari epikondil dalaman atau kemunculannya, dapat mengganggu sendi. Rawatan dalam kes ini harus dimulakan dengan usaha pengurangan darah tanpa darah. Sekiranya gagal, pembedahan ditunjukkan.

Ibu jari terkeluar

Kehelan ibu jari berlaku terutamanya pada kanak-kanak perempuan pada tahun-tahun pertama kehidupan. Ibu meminta pertolongan kerana dia menyedari ibu jari bayi bengkok. Pada pemeriksaan, didapati ibu jari dibengkokkan, dan phalanx utama terkilir ke belakang sehubungan dengan kepala tulang metacarpal, yang jelas dirasakan dari sisi telapak jari. Setelah disoal siasat, ternyata keadaan ini telah wujud lebih kurang lama, tanpa menimbulkan kesakitan. Dengan menarik jari secara beransur-ansur dan secara bersamaan menekan phalanx utama, mudah untuk mengembalikan kedudukan yang betul. Pengurangan, jika dilakukan secara perlahan dan sedikit demi sedikit, hampir tidak menyakitkan. Setelah masa yang sangat singkat, ketika anda cuba menekuk jari, ia terkulai lagi. Dislokasi kebiasaan jari mungkin berlaku kerana kelemahan kongenital alat ligamen dan kapsul sendi, yang mudah diregangkan. Sebilangan pengarang menyebutnya sebagai jari jentik. Rawatan merangkumi pengurangan dan pemasangan jari seterusnya pada kedudukan yang dipanjangkan dan ditarik dengan cor plaster, yang mesti diletakkan di atas telapak tangan. Pembalut harus dipasang selama 2-3 minggu, setelah itu dikeluarkan. Dalam beberapa kes, kekambuhan berlaku, dan kemudian pembalut itu digunakan semula untuk jangka masa yang lebih lama. Oleh kerana tujuan penggunaan pembalut adalah untuk mengurangkan beg dan ligamen, setelah mengeluarkannya, rawatan apa pun dikontraindikasikan: anak itu secara beransur-ansur, memulihkan pergerakannya sendiri dengan berhati-hati. Dislokasi jari kaki yang jarang berlaku biasanya juga dapat diperbaiki. Dalam beberapa kes, interposisi bursa atau pelanggaran tendon flexor diperhatikan. Sekiranya pengurangan darah tidak mungkin dilakukan dengan dislokasi seperti itu, campur tangan pembedahan berdarah harus dilakukan.

Subluksasi kepala radial pada anak kecil

Kerosakan ini berlaku secara eksklusif pada anak-anak kecil dan juga disebut "tarikan daya tarikan" atau "sebutan menyakitkan anak-anak kecil." Walaupun kerosakan telah lama dijelaskan oleh pakar bedah pediatrik dan tidak biasa, ia masih belum diketahui oleh doktor. Penyakit ini diperhatikan terutamanya pada kanak-kanak berumur 1-3 tahun; selepas 3 tahun, kekerapan kerosakan ini menurun dengan mendadak, dan pada kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun adalah pengecualian. Pada kanak-kanak perempuan, subluxation berlaku 2 kali lebih kerap daripada pada kanak-kanak lelaki. Tangan kiri terkena lebih kerap daripada kanan (kiri - 60%, kanan - 40%). Penyebab subluksasi balok biasanya adalah pergerakan di mana lengan anak, yang berada dalam kedudukan memanjang, mengalami peregangan tajam oleh tangan atau ujung bawah lengan bawah di sepanjang paksi longitudinal anggota badan, lebih sering ke atas, kadang-kadang ke depan. Dari anamnesis, adalah mungkin untuk membuktikan bahawa anak itu tersandung atau tergelincir, dan ibu, yang memimpinnya, memegang tangan kirinya, menariknya agar dia tidak jatuh (Gbr. 24). Kadang-kadang pada anak kecil, peregangan lengan ini berlaku semasa bermain atau memakai dan menanggalkan lengan sempit. Dalam beberapa kes, ibu menunjukkan bahawa tangan retak pada masa yang sama.

1 Berdasarkan data yang diperoleh OR Blau berdasarkan kajian terhadap 675 kes subluksasi kepala radial pada kanak-kanak yang melewati bilik kecemasan Hospital Kanak-kanak Filatov di Moscow. Apa pun sebab yang menyebabkan kecederaan itu, ibu mengatakan bahawa anak itu menangis kerana kesakitan, setelah itu dia segera berhenti menggerakkan tangannya dan sejak itu memegangnya dalam keadaan terpaksa, meregangkannya ke seluruh badan, sedikit membengkokkan siku.


Gambar: 24. Ketika cuba memaksa seorang kanak-kanak menggerakkan tangannya, dia memprotes dan mengadu sakit di siku, dan kadang-kadang di kawasan pergelangan tangan. Mengumpulkan anamnesis, seseorang harus selalu berusaha memahami mekanisme kecederaan dan ingat bahawa subluksasi berlaku dengan pemanjangan tajam di sepanjang paksi anggota badan. Sekiranya dapat membuktikan fakta peregangan seperti itu, doktor segera menerima petunjuk yang sangat berharga untuk diagnosis. Gambaran klinikal selalu tipikal. Lengan tergantung di seluruh badan, seperti lumpuh, dalam keadaan sedikit lenturan pada siku dan pronasi. Percubaan untuk membuat pergerakan di siku menyebabkan anak menangis, kerana pergerakannya menyakitkan. Walau bagaimanapun, anda boleh melenturkan dan memanjangkan siku secara perlahan tanpa mengubah kedudukan lengan bawah. Semasa berdebar-debar, kadang-kadang mungkin untuk menentukan bahawa tekanan pada kepala balok menyakitkan, tetapi perubahan yang dapat dilihat di kawasan ini tidak dapat diperhatikan. Pada roentgenogram, perubahan patologi tidak dapat dilihat. Pengarang yang berbeza memberikan penjelasan anatomi yang berbeza untuk kerosakan ini. Ombredan percaya bahawa kepala balok tetap separuh tertahan di ligamen anulus dan tidak dapat membebaskan diri dan mengambil kedudukan normal. A. Ya, Masterman, yang mengkaji anatomi bahagian ini pada mayat kanak-kanak, sampai pada kesimpulan bahawa subluksasi sinar tidak dapat dijelaskan oleh pelanggaran kepala pada ligamen anulus. Dia percaya bahawa kerosakan ini disebabkan oleh ciri-ciri berkaitan alat usia ligamen dan muskuloskeletal, yang kurang berkembang pada kanak-kanak di bawah usia 3 tahun; mereka mengalami perkembangan tulang yang tidak lengkap, khususnya, perkembangan bahagian bawah bahu, kelemahan otot dan ketebalan kapsul artikular. Di samping itu, beg sendi antara bahu dan kepala pancaran pada kanak-kanak lebih lebar dan mempunyai lipatan sinovial - pendua yang menonjol ke rongga sendi. Mempelajari artikulasi kepala balok dengan humerus, dia menemui beberapa variasi dalam bentuk dan ukuran rangkap. Apabila sendi diregangkan, ciri-ciri ini membolehkan kepala balok meluncur dari tempatnya yang normal, dan pendua, kerana penyedut oleh sendi yang diregangkan, ditarik masuk dan dicubit di antara hujung artikular tulang. Oleh itu, A. Ya. Masterman menyimpulkan bahawa patogenesis subluksasi balok bukan disebabkan oleh pelanggaran kepala balok pada ligamen anulus, tetapi oleh adanya ciri-ciri anatomi yang berkaitan dengan usia ini, yang berubah ketika anak berkembang, yang menjelaskan penurunan mendadak jenis kerosakan ini setelah 3 tahun. Kami percaya bahawa subluksasi yang dijelaskan tidak diragukan lagi bergantung pada ciri-ciri anatomi yang terdapat pada anak kecil. Dalam diagnosis pembezaan subluksasi balok, seseorang harus ingat mengenai patah tulang klavikula dan leher bahu. Dengan patah klavikula, pesakit kadang-kadang meletakkan tangannya ke bawah di sepanjang badan dan melindunginya, yang menimbulkan pencampuran kecederaan ini. Fraktur klavikula, bagaimanapun, mudah dikecualikan dengan pemeriksaan dan palpasi. Dengan patah leher leher, kawasan sendi bahu membengkak, kontur sendi dilancarkan, palpasi menyebabkan sakit tajam, sementara pergerakan di siku bebas sepenuhnya. Kerosakan saraf dengan mudah dapat dikesampingkan dengan memeriksa pesakit dan memastikan dia dapat menggerakkan tangan dan jari. Kekakuan tangan disebabkan oleh rasa takut akan kesakitan yang dialami oleh anak ketika bergerak di sendi siku. Oleh itu, diagnosis tidak sukar jika doktor mengingati kemungkinan subluksasi balok. Rawatan. Pengurangan dalam kebanyakan kes sangat mudah. Adalah perlu untuk memindahkan lengan bawah dengan teliti ke posisi lenturan pada sudut yang betul pada sendi siku, yang tidak menyakitkan bagi anak, pegang tangan pesakit dengan tangan yang sama, sambil mengetatkan pergelangan tangan, dan ambil siku dengan tangan yang lain dan, sedikit menekan ibu jari untuk mengawal kepala jari-jari, melakukan pergerakan supinasi lengkap. Dalam kes ini, kanak-kanak itu mengalami kesakitan, dan jari penyesuaian merasakan satu klik atau keperitan ringan. Pesakit segera menenangkan dan secara harfiah setelah 1-2 minit dengan bebas, secara bebas melakukan pergerakan pada sendi siku dan mula menggunakan tangannya seolah-olah dia sihat. Dalam beberapa kes, pengurangan segera gagal dan teknik yang dijelaskan harus diulang 2-3 kali. Kegagalan biasanya disebabkan oleh fiksasi yang tidak betul dan lenturan lengan yang tidak mencukupi, atau dari supinasi yang tidak lengkap. Setelah menetapkan selama 1-2 hari, anda harus menggantungkan tangan anda pada selendang. Ibu bapa harus dinasihatkan untuk berhati-hati agar tidak memimpin anak dengan tangan yang sakit. Kami telah berulang kali melihat subluksasi pada dua lengan secara bergantian dan berulang dari kecederaan ini. Kes seperti ini mengesahkan bahawa penyebab subluksasi harus dicari dalam kelemahan kongenital alat ligamen-otot pada lengan. Sekiranya berlaku kambuh, kami selalu mengesyorkan agar lengan dibengkokkan pada sudut yang betul pada sendi siku dengan pembalut (kadbod atau plaster splint) selama 2-3 minggu untuk memberi rehat pada sendi dan membantu mengurangkan ligamen dan bursa.

Gejala

Dislokasi trauma pada kanak-kanak disertai dengan gejala yang ketara. Aduan kesakitan segera dikaitkan dengan kesan pada siku yang diterima oleh anak.

Semasa cuba menggerakkan tangan, rasa sakit, seperti dalam keadaan patah tulang, meningkat, anak menangis. Hasil yang sama diberikan oleh percubaan untuk menilai keadaan sendi dengan sentuhan..

Kesakitan membuat anak berasa cemas dan cemas. Ini sering disertai dengan kenaikan suhu badan secara umum. Posisi tangan yang cedera dan sihat "dipaksa": tangan yang sihat secara refleks melindungi yang cedera dari kemungkinan kesan yang menyakitkan. Sekiranya dislokasi ulnar dikaitkan dengan pukulan atau membawa kepada kerosakan vaskular di kawasan sendi siku, hematoma dan edema muncul. Sekiranya kerosakan saraf menjadi komplikasi kehelan, kepekaan tangan menderita. Tetapi simptom ini diberi perhatian kemudian - pada awalnya perhatian ibu bapa disedarkan oleh kesakitan dan tangisan anak..

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana memahami bahawa kanak-kanak mempunyai lengan yang terkilir, baca artikel ini..

Tanda-tanda subluksasi siku

Penyebab khas subluksasi sendi siku adalah lanjutan lengan yang tajam di bawah pengaruh daya (gerakan menarik). Pergerakan putaran (di sekitar paksi lengan bawah) juga membawa kepada subluksasi. Akibatnya, terdapat hubungan yang tidak lengkap dengan permukaan artikular kepala radial.

Statistik yang tidak adil menunjukkan bahawa pada kanak-kanak perempuan, subluksasi dua kali lebih biasa daripada kanak-kanak lelaki, dan lengan kiri menderita lebih banyak daripada yang kanan. Mungkin kerana dengan tangan kanannya, gadis itu biasanya melawan subjek menariknya ke arahnya dengan tangan kiri.

Sekiranya berlaku subluksasi pada sendi siku, gejala kecederaan kurang ketara berbanding dengan kes dislokasi. Tangan mengekalkan keupayaan untuk membengkokkan dan membengkokkan siku, tetapi pergerakan putaran dengan lengan bawah tidak mungkin dilakukan. Posisi tangan hemat, menyerupai tangan orang yang mengalami lumpuh: sedikit bengkok di siku dan diturunkan ke bawah.

Pada pandangan pertama, sendi tidak berubah, tetapi dengan palpasi perbandingan tapak kecederaan pada lengan yang cedera dan lengan yang sihat, penonjolan padat ciri dapat dijumpai. Ia dibentuk oleh kepala jejari, yang sebagian telah kehilangan kedudukan normalnya.

Kehelan kebiasaan

Sekiranya dislokasi diulang sekurang-kurangnya tiga kali, dan ini berlaku tanpa kesan kekuatan yang signifikan pada sendi siku, ia disebut kebiasaan.

Sedikit kurang daripada dua peratus terkehel siku menjadi kebiasaan. Mereka dikaitkan dengan keanehan anatomi kanak-kanak tertentu: geometri permukaan artikular dan perkembangan alat ligamen yang tidak mencukupi.

Selalunya, kehelan kebiasaan berlaku akibat kesan traumatik yang kuat sebelumnya pada sendi, ligamen dan otot, dengan patah tulang proses koronoid yang tidak dikenali dan peleburan tulang yang tidak betul.

Manifestasi kehelan kebiasaan boleh menjadi batasan pergerakan pada sendi, ketidakstabilannya. Tanda-tanda ini diperburuk dengan setiap kecederaan siku yang baru, kerana kesan traumatik menyebabkan percambahan tisu penghubung dan parut, seterusnya mengganggu geometri sendi..