Ahli dermatologi anda

Trauma

Membezakan antara pad supra-artikular primer (benar) dan pseudopad supra-artikular sekunder (diperoleh). Penyebaran penyakit ini menurut penyelidik Norway mencapai 8, 8%. Tidak ada perbezaan antara jantina dan etnik..

Pelapik jari supra-artikular remaja primer muncul pada usia 5-30 tahun. Patogenesis tidak jelas, dipercayai bahawa ia berdasarkan percambahan fibroblas.

 • Idiopatik (sporadis)
 • Autosomal yang diwariskan secara keluarga:
  • Sindrom Barthes-Pumphrey (leukonychia dan kehilangan pendengaran sensorineural)
  • Supra-artikular yang berkaitan dengan barah esofagus, hiperkeratosis, dan leukoplakia oral
  • Keluarga tanpa gejala sistemik dan kulit yang lain
 • Berkaitan dengan penyakit keturunan lain:
  • Keratoderma kongenital memutilasi Fonwinkel
  • Keratoderma palmar-plantar epidermolitik dengan mutasi keratin 9
  • Acrokeratoelastoidosis Costa
  • Fibromatosis fasial palmar kongenital
  • Pachyonychia bermusuhan
  • Camptodactyly
  • Pseudoxanthoma elastik
  • Amyotrofi

Pembalut supra-artikular primer yang berumur dan tua dikaitkan dengan penyakit berikut:

 • Fibromatosis fasial Palmar (kontraksi fleksi Dupuytren) - dijumpai dalam 40% kes
 • Indurasi fibroplastik (penyakit Peyronie)
 • Fibromatosis Plantar (penyakit Ledderhose)

Sekunder (diperoleh) atau "supra-artikular pseudopad" dikaitkan dengan trauma tempatan berulang yang berterusan, peredaran wilayah terjejas, dan retakan pada sendi. Istilah heloderma, fibroma subkutan, artikular tylosis, atau keratoderm diskrit sering digunakan untuk penamaannya.

 • profesional - dari penenun permaidani, pencukur domba, tukang jahit, dll..
 • sukan (simpulan atlet) - untuk peninju, pemain bola sepak, peselancar, pemain tenis, pendayung, dll..
 • untuk kanak-kanak - pada kanak-kanak menggigit buku jari (jagung yang digigit, kunyah) dan bermain permainan video
 • Gejala Russell - pembentukan bantalan supra-artikular akibat daripada kontak permukaan sendi dengan gigi semasa cubaan muntah dengan memasukkan tangan ke mulut pada pesakit dengan bulimia atau anoreksia

Penyakit ini dicirikan oleh penampilan formasi tumor berbentuk bulat yang jelas terhad, konsistensi yang padat, warna kulit, merah jambu atau hipo atau hiperpigmentasi, dengan diameter 5-15 mm (kes hingga 40 mm dijelaskan), tumbuh selama beberapa bulan-tahun. Permukaan unsur-unsur sering licin, tetapi dapat hyperkeratic atau verucucous. Formasi naik 3-6 mm di atas permukaan kulit dan mudah berubah relatif terhadap tisu yang mendasari. Lesi biasanya berganda, tetapi boleh menjadi tunggal, dan paling sering simetris.

Penyetempatan kegemaran - kawasan bahagian belakang sendi interphalangeal (tengah dan distal) dan metacarpophalangeal jari-jari tangan, tetapi kawasan kulit di atas sendi lutut dan sendi kaki boleh terjejas. Sensasi subyektif tidak ada..

Diagnosis dibuat berdasarkan gambaran klinikal dan data sejarah keluarga dan profesional. Biopsi mendedahkan hiperkeratosis, acanthosis, infiltrat perivaskular kecil di dermis, percambahan tisu penghubung yang jelas. Pemeriksaan ultrabunyi pembentukan untuk diagnosis pembezaan adalah mungkin..

 • Memudarkan parut
 • Keloid
 • Peremajaan
 • Papul Gottron
 • Fibroma
 • Granuloma annular
 • Gout
 • Xanthomas
 • Nodul reumatik
 • Simpul Heberden
 • Simpulan susu
 • Reaksi badan asing
 • Eritema yang meningkat secara berterusan
 • Pachydermodactyly
 • Lichen simplex kronik
 • Acanthosis hitam
 • Ketuat
 • Papula kerana akrokianosis atau radang dingin

Rawatan tidak berkesan. Sekiranya terdapat lesi sekunder, cukup untuk menghilangkan faktor-faktor yang menjengkelkan dan unsur-unsurnya akan hilang secara spontan.

Terdapat laporan keberhasilan penggunaan lotion 25% dengan urea selama 1 bulan, suntikan intralesi kortikosteroid (kesan yang jelas dicapai apabila 50 mg / ml 0.9 ml fluorouracil digabungkan dengan 0.1 ml triamcinolone asetonida), pembalut oklusif dengan gel silikon.

Eksisi pembedahan dan terapi laser sering menyebabkan komplikasi pasca operasi yang teruk - parut dan keloid dan kambuh penyakit.

Panduan pakar dermatovenerologi

Sinonim: helodermia; alas buku jari.

Etiologi dan patogenesis. Penyakit ini tergolong dalam kumpulan dermatosis nevoid. Kecederaan boleh menyumbang kepada.

Gejala Ketebalan terhad yang padat muncul di permukaan ekstensor sendi interphalangeal jari-jari tangan dengan warna kelabu atau coklat yang kotor. Permukaan mereka sedikit kasar, dengan corak kulit yang menonjol. Gangguan subjektif tidak disertai. Ia berlaku pada zaman kanak-kanak, seiring bertambahnya usia, elemennya bertambah sedikit dan menjadi lebih padat. Kes keluarga mungkin.

Kursus ini panjang dan kronik. Prognosis untuk pemulihan tidak dapat dipastikan.

Hiperkeratosis yang ditandai secara histologi, kadang-kadang parakeratosis, pada dermis - fibromatosis.

Bezakan dengan nei periartikular, kalosa, nevi fibromatous.

Rawatan tidak berjaya. Kadang kala terapi bukal atau sinar-x berkesan.

Pendidikan di jari

Soalan Berkaitan dan Disyorkan

3 jawapan

Ini boleh menjadi bantalan buku jari, pelapik jari periartikular, nodul tisu penghubung pada dorsum jari - penyakit jinak yang menampakkan dirinya dalam bentuk penebalan kulit yang terhad di atas sendi interphalangeal jari.

Bezakan antara pad supra-artikular primer (benar) dan pseudopad supra-artikular sekunder (diperoleh).

Jari jari supra-artikular remaja primer muncul pada usia 5-30 tahun. Patogenesis tidak jelas, dipercayai bahawa ia berdasarkan pada percambahan fibroblas. Bezakan:

-Idiopatik (sporadis)
-Autosomal yang diwariskan secara keluarga:
Sindrom Barthes-Pumphrey (leukonychia dan kehilangan pendengaran sensorineural)
Supra-artikular yang berkaitan dengan barah esofagus, hiperkeratosis, dan leukoplakia oral
Keluarga tanpa gejala sistemik dan kulit yang lain
-Berkaitan dengan penyakit keturunan lain:
Keratoderma kongenital memutilasi Fonwinkel
Keratoderma palmar-plantar epidermolitik dengan mutasi keratin 9
Acrokeratoelastoidosis Costa
Fibromatosis fasial palmar kongenital
Pachyonychia kongenital
Camptodactyly
Pseudoxanthoma elastik
Amyotrofi

Sekunder (diperoleh) atau "supra-artikular pseudopad" dikaitkan dengan trauma tempatan yang berulang, gangguan peredaran wilayah, dan keretakan pada sendi. Untuk sebutannya, istilah heloderma, fibroma subkutan, tylosis artikular atau keratoderma diskrit sering digunakan. Bezakan:

profesional - dari penenun permaidani, pencukur domba, tukang jahit, dll. dan lain-lain..
sukan (simpulan atlet) - dari petinju, pemain bola sepak, peselancar, pemain tenis, pendayung, dll dan lain-lain..
untuk kanak-kanak - pada kanak-kanak menggigit buku jari (jagung yang digigit, kunyah) dan bermain permainan video
Gejala Russell - pembentukan bantalan supra-artikular akibat daripada kontak permukaan sendi dengan gigi semasa cubaan muntah dengan memasukkan tangan ke mulut pada pesakit dengan bulimia atau anoreksia

Rawatan tidak berkesan. Dengan lesi sekunder, cukup untuk menghilangkan faktor-faktor yang menjengkelkan dan elemennya akan hilang secara spontan.

Bantal yang boleh disesuaikan

Bantal yang boleh disesuaikan

Bantal SUPERJEKTIF (sinonim: keratoderma supra-artikular terhad di bahagian belakang tangan, simpul supra-artikular, dan lain-lain) - meterai bantal seperti kulit kalus di kawasan dorsum sendi interphalangeal tangan, disebabkan oleh percambahan tisu penghubung nevoid atau fibromatosis fokus Etiologi dan patogenesis tidak jelas. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini adalah penyakit keluarga. Penyakit ini menampakkan diri pada masa kanak-kanak atau remaja. Faktor-faktor yang memprovokasi termasuk pelanggaran peredaran darah serantau, trauma, sering bersifat profesional (dalam hubungan ini, pembalut supra-artikular palsu dibezakan, disebabkan oleh faktor eksogen "jari pemain tenis", "tangan pendayung" dan "tangan penjahit", "jagung yang digigit" - pada kanak-kanak yang menggigit sendi jari). Kedua-dua tangan biasanya terjejas, walaupun tidak selalu pada tahap yang sama. Pembalut biasanya dilokalisasi di kawasan belakang sendi interphalangeal (tengah dan distal) jari, sendi metacarpophalangeal dan jelas dibentuk seperti bentuk bulat berbentuk tumor dengan diameter 5-10 mm atau lebih, dengan konsistensi yang padat, seperti bantal naik 3-6 mm di atas kulit sekitarnya dan mudah dipindahkan relatif ke tisu yang mendasari. Permukaan mereka licin atau sedikit kasar. Sensasi subjektif biasanya tidak ada. Secara histologi, hiperkeratosis, acanthosis terungkap, di dermis - infiltrat perivaskular kecil, peningkatan percambahan tisu penghubung. Mikroskopi elektron menunjukkan peningkatan jumlah fibroblas. Supra-artikular boleh menjadi salah satu gejala sindrom Barth-Pumphrey, yang diwarisi secara autosomal, di mana ia digabungkan dengan leukonychia, pekak sensorineural dan keratoderma telapak tangan dan tapak kaki; bantalan supra-artikular sering digabungkan dengan kontraktur Dupuytren, pseudoxanthoma elastik, amyatrofi. Diagnosis terutamanya berdasarkan gambaran klinikal. Diagnosis pembezaan dilakukan dengan kalositas, ketuat, fibromas, nodul reumatik.

Rawatan: cryodestruction, pembedahan pembedahan, suntikan intralesi dengan kortikosteroid (diprospan, kenolog, dll.), Contratubex. Pengecualian faktor yang memprovokasi adalah perlu.

Punca kebas pada hujung jari

Sebab-sebab kebas pada hujung jari di tangan adalah persoalan yang sering membimbangkan orang, kerana patologi ini sering berlaku bukan hanya pada orang tua, tetapi dijumpai pada wakil usia pertengahan dan bahkan muda.

Mati rasa boleh berlaku di tangan kanan atau kiri, ia berlaku pada kedua-duanya sekaligus, sementara bukan hanya kehilangan kepekaan pada jari, tetapi disertai dengan sedikit sensasi dan rasa kesemutan. Sekiranya jari anda menjadi kebas kerana pada waktu tidur anda mengambil posisi yang tidak selesa, maka ini akan hilang setelah anda mengambil posisi yang selesa. Sekiranya keadaan seperti itu berlaku tanpa alasan yang jelas, ini menunjukkan pelanggaran fungsi tubuh..

Selalunya, kehilangan kepekaan di hujung jari dikaitkan dengan pelanggaran proses peredaran darah. Hanya pakar yang dapat mengetahui sebab sebenar berlakunya gejala tersebut, dan mungkin perlu berunding dengan beberapa doktor sekaligus, contohnya, pakar kardiologi, ahli neuropatologi, ahli endokrinologi, ahli terapi dan reumatologi.

Sekiranya hujung jari anda sering mati rasa, dan anda tidak memperhatikannya, maka selepas beberapa saat ini boleh menyebabkan proses patologi bertambah buruk, yang mana badan sudah memberi isyarat.

 • 1. Etiologi fenomena
 • 2. Diagnostik
 • 3. Rawatan ubat
 • 4. Terapi pelengkap
 • 5. Langkah pencegahan

Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan berlakunya gejala seperti itu, jadi perlu untuk menentukan dengan tepat bagaimana ini berlaku dan jari mana yang menjadi kebas..

Sekiranya jari telunjuk mati rasa, maka ini mungkin menunjukkan osteochondrosis pada tulang belakang serviks. Sekiranya ini berlaku pada bahagian tengah, telunjuk dan ibu jari, maka penyebabnya mungkin disebabkan oleh keradangan pada sendi siku.

Penyakit kardiovaskular akan ditunjukkan oleh rasa mati rasa di bahagian atas jari kelingking dan jari manis. Tetapi anda tidak boleh mendiagnosis diri anda hanya berdasarkan data yang ditunjukkan, doktor pasti akan dapat melakukan ini setelah melakukan pemeriksaan yang diperlukan.

Sekiranya seorang wanita hamil, maka dengan masalah seperti itu ia paling sering terjadi pada trimester ketiga kerana edema yang memerah ujung saraf.

Sebab-sebab yang paling sering menyebabkan kemunculan gejala ini:

 • gangguan fungsi tulang belakang;
 • perangkap saraf dari pelbagai lokalisasi;
 • perubahan degeneratif pada tulang belakang di tulang belakang toraks atau serviks;
 • akibat strok iskemia;
 • diabetes mellitus jenis I dan II;
 • hernia intervertebral di tulang belakang toraks dan serviks;
 • Penyakit Raynaud;
 • pelanggaran peredaran darah di tangan;
 • jika ujung saraf diperas pada sendi siku dan siku bahu;
 • kekurangan vitamin B;
 • penyakit sistem endokrin;
 • kecederaan tangan;
 • penyalahgunaan alkohol dan tembakau.

Tugas utama kajian diagnostik adalah untuk mengecualikan gangguan peredaran otak yang teruk, dan juga untuk mencegahnya. Sekiranya pesakit berjumpa doktor dengan aduan kerap mati rasa di hujung jari, maka yang berikut boleh diresepkan untuk diagnosis:

 • X-ray tulang belakang serviks. Ujian ini membantu doktor menentukan di mana berlaku pencubaan saluran darah dan saraf dan tahapnya. Untuk mendapatkan hasil yang paling bermaklumat, radiografi dilakukan dalam beberapa unjuran;
 • Sonografi Doppler boleh dilakukan untuk menentukan tahap patensi arteri di leher;
 • untuk menentukan aktiviti elektrik korteks serebrum, dilakukan elektroensefalografi otak;
 • MRI otak;
 • untuk menentukan sama ada terdapat perubahan patologi, ultrasound dan echoencephalography otak dilakukan.

Sekiranya kajian ini tidak menunjukkan pelanggaran serius dalam kerja sistem peredaran darah dan patologi saluran otak, doktor melakukan diagnosis yang lebih terperinci, yang membolehkan anda menentukan punca kebas pada hujung jari..

Hanya setelah menentukan penyebab yang menyebabkan patologi yang ditunjukkan, doktor akan dapat memilih rawatan yang sesuai. Contohnya, jika seseorang menghidap penyakit Raynaud, maka teknik yang digunakan untuk merawat osteochondrosis serviks boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Dalam kes sederhana, menukar pakaian dan melakukan satu set latihan fizikal akan cukup untuk menghilangkan gejala. Sekiranya diagnosis menunjukkan adanya gangguan peredaran darah atau diabetes mellitus, maka perlu untuk mengobati penyakit yang mendasari, setelah itu gejala yang dijelaskan akan hilang..

Sekiranya tanda-tanda ini disebabkan oleh osteochondrosis tulang belakang serviks, maka ubat boleh digunakan untuk rawatan:

 • untuk melegakan kesakitan, ubat anti-radang nonsteroid diresepkan, biasanya ini diperlukan semasa pemburukan penyakit dan pada peringkat awalnya;
 • untuk memulihkan serat saraf yang rosak dengan lebih cepat, kompleks multivitamin ditetapkan;
 • biostimulan anabolik boleh digunakan untuk merangsang proses pemulihan di sektor motor saraf tunjang;
 • ubat psikotropik boleh diresepkan hanya jika tidak ada kesan analgesik selepas penggunaan ubat anti-radang bukan steroid;
 • untuk melarutkan cakera intervertebral yang rosak, persediaan enzimatik ditetapkan.

Sekiranya gejala ini disebabkan oleh peredaran darah yang terganggu, maka doktor boleh menggunakan ubat berikut:

 • untuk meningkatkan peredaran mikro darah dan proses metabolik dalam sistem peredaran darah, angioprotectors ditetapkan;
 • untuk meningkatkan aliran darah secara keseluruhan dan mengurangkan ketahanan periferal pada saluran, prostaglandin diresepkan;
 • penyekat saluran kalsium digunakan untuk memulihkan sel saraf dan memperbaiki peredaran darah di otak;
 • antispasmodik membantu menyelesaikan masalah gangguan bekalan darah periferi;
 • untuk pengembangan urat, venula dan arteriol, penyekat ganglion digunakan, penggunaannya memungkinkan untuk mengagihkan semula darah di saluran pembuluh darah atas;
 • untuk meningkatkan bekalan darah ke organ dan tisu periferal, penyekat reseptor alfa-adrenergik digunakan.

Sekiranya ada penyakit lain yang menyebabkan pelanggaran kepekaan periferal, maka perawatannya hanya harus dilakukan oleh doktor yang dapat memberikan resep ubat dan memantau perjalanan perawatannya.

ad-77 ›Blog› Menentukan penyakit seseorang dengan tangannya dan sedikit ilmu pengetahuan.

Tanda-tanda luaran.
Telapak tangan merah menunjukkan kerosakan hati beracun: kemungkinan hepatitis atau hepatosis.
Corak marmar di telapak tangan menunjukkan adanya masalah pada sistem saraf autonomi..
Kulit telapak tangan menjadi kekuningan, maka mungkin ada perubahan pada hati atau pundi hempedu (hepatitis, penyakit batu empedu, gangguan pada saluran empedu, kolangitis, kolesistitis).
Bintik-bintik coklat di bahagian belakang tangan tidak hanya menunjukkan usia (kelainan pada pigmentasi kulit, khas untuk orang tua), tetapi juga bermaksud bahawa anda mempunyai masalah dengan pundi hempedu.
Kulit di tangan, dan terutama di telapak tangan, terkelupas di piring kecil, ini mungkin merupakan petunjuk pasti kekurangan A dan D. Sekiranya telapak tangan dikupas di piring besar, anda mesti berjumpa dengan pakar dermatologi: kulat telah menetap di tangan.

Suhu tangan - barometer keadaan:
- Tangan sejuk adalah tanda gangguan peredaran periferal, badan kekurangan asid nikotinik. Oleh itu, anda perlu berhati-hati menambah bekalannya dengan bantuan persediaan vitamin atau menambahkan makanan yang mengandungi asid ini banyak dalam diet: produk tenusu, daging, ikan, cendawan, soba, kacang, kubis..
- Telapak tangan terbakar, yang berarti hati tidak dapat mengatasi keracunan yang disebabkan oleh keracunan dengan ubat-ubatan, alkohol, dan bahan kimia. Doktor memanggil mereka hepatik.
- Sindrom "merayap" di telapak tangan anda menunjukkan bahawa seseorang mempunyai masalah dengan sistem endokrin.
- Tangan basah juga menunjukkan masalah endokrin - mungkin kelenjar tiroid yang terlalu aktif
- Kulit kering dan pucat di telapak tangan - hipotiroidisme (hipotiroidisme).
Titik di hujung jari anda mungkin menunjukkan masalah kesihatan.
Jari-jari kecil sering mati rasa - anda harus berjumpa dengan pakar kardiologi - masalah ini berkaitan dengan sistem kardiovaskular. Dan kebas ibu jari menunjukkan kelemahan sistem pernafasan..
Lipatan longitudinal dalam pada kulit falang terminal, serupa dengan kedutan, anda harus memperhatikan sistem endokrin - anda mungkin mengalami hipotiroidisme atau diabetes mellitus.
Hujung jari anda menjadi ungu - anda perlu menjaga sistem pencernaan. Merah gelap atau ungu - anda harus memberi perhatian kepada buah pinggang dan hati.
- Bintik-bintik di gundukan Venus (ketika para pelopor memanggil pangkal ibu jari yang dinaikkan) - kemungkinan tanda bahawa tidak semuanya sesuai dengan alat kelamin.
Gatal permukaan lateral jari telunjuk tangan kanan menunjukkan masalah dengan usus besar. Kulit kasar di bahagian belakang jari telunjuk sering menunjukkan masalah pada pundi hempedu.
Kekejangan sendi adalah tanda kekurangan kalsium
Banyak kesimpulan yang menarik dapat diambil dengan memperhatikan keadaan sendi. Sendi yang terlalu fleksibel (dan sebaliknya, tidak membengkokkan sama sekali) dengan nada otot jari yang berkurang secara amnya bermaksud kerosakan pada hati dan pundi hempedu.
Kekejangan pada sendi tangan menunjukkan kekurangan kalsium dalam badan. Sendi jari yang menyakitkan berbentuk tidak teratur adalah tanda arthrosis. Selalunya, perubahan ini berlaku pada penghidap gout..
Sekiranya sendi mula menyakitkan dan membengkak, kemerahan muncul, keperluan mendesak untuk berjumpa doktor - ini adalah manifestasi poliartritis yang jelas. Dan rasa sakit antara phalanges kedua dan ketiga cincin dan jari telunjuk memberi amaran mengenai manifestasi penyakit serius yang akan berlaku di sendi lutut.

Bentuk tangan boleh digunakan untuk mengira penyakit masa depan..
Telah lama diperhatikan: semakin lebar tapak tangan, kesihatannya lebih baik. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai telapak tangan lebar dan jari-jari pendek terdedah kepada gangguan peredaran darah, terutamanya tekanan darah tinggi..
Telapak tangan yang sempit dengan jari panjang nipis dan kulit pucat biasanya dijumpai pada orang dengan organisasi saraf halus, sensitif terhadap perubahan suhu atau tekanan atmosfera secara tiba-tiba, zon waktu berubah, bunyi tajam, beban emosi.
Pemilik tangan kecil mempunyai sistem saraf autonomi yang terlalu sensitif: penyakit "tanda tangan" mereka adalah asma bronkial, radang rektum, hipotensi.
Orang dengan telapak tangan berdarah paling sering mengalami masalah dengan peredaran darah: mereka mempunyai metabolisme yang berkurang, hipofungsi kelenjar tiroid adalah mungkin.

Titik kesakitan menunjukkan kerosakan pada organ tertentu
Menurut perubatan Cina, titik di tengah-tengah telapak tangan dianggap sebagai pusat tenaga seluruh badan. Sekiranya, menekan dengan kuat dengan ibu jari sebelah tangan, rasa sakit yang menusuk dirasakan - ini bermaksud bahawa terdapat masalah kesihatan yang serius dan menunjukkan perlunya menjaga kesejahteraan anda dengan serius..

Stenosing ligamentitis (menjentikkan jari)

Maklumat am

Stenosing ligamentitis, juga dikenali sebagai penyakit Knott, springy, snapping atau click jari, adalah patologi radang pada ligamen tangan, yang dicirikan oleh berlakunya kontraktur sekejap (batasan / kekurangan pergerakan) pada satu atau lebih jari di bahagian atas.

Selalunya, keradangan seperti itu mempengaruhi ligamen anulus ibu jari, lebih jarang ia mempengaruhi ligamen jari tengah dan jari manis yang serupa, dalam beberapa kes, ligamen jari telunjuk dan jari kelingking mungkin menderita. "Sindrom jari klik" seperti itu pastinya disertai oleh stenosis satu atau saluran kanal berserabut yang lain, akibatnya tendon yang sesuai dimampatkan oleh ligamen. Ini, seterusnya, membawa kepada perkembangan kesakitan dan kemerosotan prestasi fleksi-ekstensor jari yang terkena, yang, semasa fungsinya, memancarkan klik khas.

Patogenesis

Pada mulanya, penyakit Knott berlaku dengan latar belakang proses keradangan aseptik yang berlaku pada ligamen anular tangan, yang sumbernya, secara umum, boleh menjadi pelbagai faktor negatif luaran dan dalaman. Fokus keradangan seperti itu, sebagai peraturan, terletak di pangkal phalanx digital proksimal, yang menjadi sebab pemadatan tisu lembut di dalamnya dan pembentukan kontraksi cincin ligamen secara beransur-ansur. Akibatnya, kemampuan motor tendon yang terletak di dalam ligamen anular semakin rumit, akhirnya membawa kepada perkembangan gejala yang disebut "menjentikkan" jari yang bermasalah, yang terpaku pada satu posisi bengkok dan tidak membengkok tanpa bantuan.

Stenosing ligamentitis jari pergelangan tangan paling sering terbentuk secara beransur-ansur dalam jangka masa yang panjang, tetapi dalam beberapa kes (kira-kira 5% pesakit) boleh terjadi secara tiba-tiba. Dalam proses akut patologi ini, pesakit sebahagian besarnya dapat dengan tepat menyebutkan waktu permulaan penyakit dan menunjukkan punca penyebab masalah tersebut. Secara tradisinya, kecederaan pada pergelangan tangan / jari atau tekanan luar yang berlebihan yang dialami oleh mereka secara tradisional dikenal pasti sebagai faktor negatif utama dalam perkembangan ligamentitis stenosis yang pesat. Tanda-tanda utama permulaan penyakit ini adalah kesakitan dan pembengkakan jari yang bermasalah (atau beberapa), penebalan ligamen anulus, serta kesukaran dalam proses lenturan dan pemanjangan..

Sebagai sebahagian daripada perkembangannya, penyakit Knott melalui tiga peringkat perkembangan yang diakui secara umum.

Tahap satu

Pada peringkat pertama, pesakit mula mengalami kesukaran dalam pergerakan (lenturan / pemanjangan) dengan satu atau jari tangan yang lain, yang mungkin disertai dengan rasa sakit dan sensasi klik. Gangguan seperti ini terutama ditunjukkan pada waktu pagi dan / atau setelah kerja tangan yang tidak biasa. Sindrom nyeri juga boleh berlaku dengan tekanan pada tapak tangan berhampiran pangkal jari yang bermasalah.

Tahap dua

Semasa peringkat kedua, klik yang menyakitkan semasa lenturan / pemanjangan jari yang bermasalah menjadi biasa dan sering disertai dengan gegarannya dalam posisi bengkok. Untuk meluruskan jari seperti itu, pesakit perlu melakukan usaha yang besar atau menggunakan pertolongan dari pihak lain. Di telapak tangan di bawah jari yang tersentak, formasi seperti tumor yang agak padat sering muncul, ketika palpasi terasa sakit. Di samping itu, sindrom kesakitan mula merebak ke seluruh tangan, dan lama-kelamaan ia sering menyerang lengan bawah..

Tahap tiga

Pada tahap ketiga, kekurangan fungsi jari yang berpenyakit dan, oleh itu, seluruh tangan maju dan menampakkan diri walaupun melakukan tindakan rumah tangga atau kerja yang sederhana. Pada masa ini, kontraksi pemanjangan lenturan secara aktif terbentuk, yang akhirnya menyebabkan pemasangan jari masalah yang berterusan dalam satu posisi bengkok dengan ketidakupayaan untuk meluruskannya.

Tahap ligamentitis stenosis

Beberapa sumber perubatan juga mengenal pasti tahap keempat penyakit ini, yang dicirikan oleh perubahan struktur tisu tangan yang tidak dapat dipulihkan, yang berlaku akibat mengabaikan rawatan yang diperlukan. Pada peringkat penyakit ini, pesakit sebenarnya kehilangan kemampuan untuk melakukan manipulasi yang kompleks atau halus dengan tangan yang bermasalah..

Pengelasan

Menurut klasifikasi antarabangsa, patologi "Menjentikkan jari" termasuk dalam kumpulan penyakit "Synovitis dan tenosynovitis", di mana ia diberi kod ICD-10 - M65.3 (Penyakit tendon nodular).

Sebab-sebab Ligamentitis

Dalam proses mengkaji ligamentitis stenosis, pelbagai doktor mengemukakan pelbagai hipotesis perkembangannya, yang berdasarkan faktor keturunan, trauma, degeneratif-distrofik, radang, autoimun, endokrin dan etiologi lain. Walaupun begitu, masih belum mungkin untuk mengetahui punca sebenar penyakit Not pada orang dewasa dan kanak-kanak hingga sekarang. Mekanisme yang paling mungkin untuk munculnya jari yang dihentak dianggap sebagai kesan negatif kumulatif terhadapnya dari dua atau lebih keadaan yang tidak menguntungkan, di antaranya yang berikut sangat dibezakan:

 • ciri kongenital, pemerolehan dan / atau anatomi pembentukan tisu (terutamanya tendon dan ligamen) sistem muskuloskeletal manusia;
 • proses aseptik keradangan yang berlaku selepas pelbagai kecederaan tangan (lebam, luka menembusi, patah tulang);
 • jenis aktiviti riadah atau profesional tertentu yang berkaitan dengan penggunaan sikat yang berlebihan (menjahit, mendandan rambut, melukis, menyelesaikan kerja, dan lain-lain);
 • kehadiran penyakit degeneratif (arthrosis), radang (arthritis) atau patologi lain (contohnya, sindrom terowong) di tangan atau di sendi tangan yang berkaitan dengannya;
 • penyakit sistemik yang memberi kesan negatif kepada alat ligamen manusia (kegagalan buah pinggang, diabetes, hipotiroidisme, rematik, gout, dll.).

Adalah mungkin untuk mengenal pasti penyebab sebenar ligamentitis jari-jari kaki atas hanya 10% daripada semua pesakit dengan patologi ini. Dalam kes klinikal lain, terapi penyakit Knott dijalankan tanpa kesan yang disasarkan pada faktor etiologi permulaan penyakit, dengan fokus pada penguatan ligamen tangan yang berpenyakit dan mengembalikan mobiliti semula jadi semua phalanges digital yang terjejas.

Ligamentit lain

Selain tangan, ligamentitis boleh mempengaruhi bahagian lain dari sistem muskuloskeletal manusia, dan terutamanya sendi artikular di bahagian bawah kaki (paha, lutut, kaki dan pergelangan kaki), kerana mereka, bersama dengan lengan, mengalami tekanan fizikal yang ketara. Selalunya orang menderita ligamentitis pada kaki, yang mana profesional, sukan, rumah tangga atau aktiviti lain dikaitkan dengan trauma pada bahagian bawah kaki dan / atau ketegangan otot kaki yang berlebihan (pembangun, atlet, pemuat, penari, dll.).

Ligamentitis kaki

Yang paling penting, sendi pergelangan kaki dan kaki sendiri rentan terhadap ligamentitis, kerana terdiri daripada banyak tulang kecil yang dihubungkan oleh sebilangan besar ligamen yang sering terjalin. Di samping itu, kejadian keradangan yang tinggi di bahagian sendi kaki ini disebabkan oleh postur tegak evolusi seseorang. Sekiranya berlaku kecederaan, penyakit sistemik (contohnya, gout atau rheumatoid arthritis) atau atas sebab lain, satu atau lebih elemen bahagian alat ligamen kaki ini boleh menjadi radang, yang akan menyebabkan berlakunya gejala negatif ligamentitis kaki dan / atau artikulasi pergelangan kaki.

Bergantung pada penyetempatan proses keradangan, gejala utama penyakit ini (sakit dan bengkak) boleh mengganggu pesakit di kawasan tapak kaki, telapak kaki, kaki atau pergelangan kaki itu sendiri. Rasa sakit dapat memancar ke kawasan kaki yang berdekatan dan menguatkan kedua-duanya semasa pergerakan kuat anggota badan yang sakit dan setelah tidak aktif yang berpanjangan.

Gejala negatif lain ligamentitis kaki dan pergelangan kaki boleh dikaitkan dengan perasaan mati rasa dan peningkatan kepekaan di kawasan masalah, serta dengan pergerakan terhad sendi yang paling dekat dengan tempat keradangan, yang menghalang pesakit bergerak normal. Dengan perkembangan ligamentitis kerana perubahan yang berkaitan dengan usia, kedua kaki sering terjejas pada masa yang sama.

Ligamentitis lutut

Seperti pada pergelangan kaki, artikulasi lutut dikepang oleh banyak ligamen (cagaran, medial, popliteal, lateral, arcuate, dll.), Yang, bersama-sama dengan otot-otot, memungkinkannya bergerak sepenuhnya dalam bidang yang ditetapkan oleh alam dan melindunginya dari pergerakan yang tidak sesuai dengannya.

Dengan pelbagai kecederaan di lutut, yang merupakan punca ligamentitis lutut yang paling biasa, mana-mana ligamen ini, atau bahkan beberapa di antaranya, boleh menjadi radang, yang membawa kepada kemunculan gejala yang sama - sakit, bengkak, penurunan amplitud motor, klik tidak khas pada lutut, hematoma subkutan, dan dan lain-lain.

Selain itu, ligamentitis pasca-trauma, disebabkan oleh pengumpulan darah di kawasan alat ligamen, boleh berkembang agak lewat daripada fakta kecederaan lutut. Berpunca dari trauma, perubahan berkaitan dengan usia dan beberapa penyakit sistemik, keradangan ligamen di zon perineum paling sering dicirikan oleh perjalanan kronik. Kes akut ligamentitis lutut biasanya dikaitkan dengan pengaktifan proses berjangkit tertentu dan direkodkan oleh doktor lebih jarang.

Yang paling biasa adalah ligamentitis traumatik ligamen dalaman lutut, yang biasanya disertai dengan pecahnya serat penghubung separa dan kadang-kadang lengkap. Proses keradangan yang meliputi ligamen sendi lutut pada kebanyakan kes terdapat pada orang muda yang aktif secara fizikal dan atlet profesional.

Berikutan kerosakan pada ligamen lateral pada satu sisi sendi lutut, ligamen analog yang berlawanan sering meradang, kerana mengalami tekanan fizikal yang meningkat. Dalam praktik perubatan, ligamen trauma cagaran (tibial dan peroneal) dan ligamen cruciate (anterior dan posterior) artikulasi lutut adalah perkara biasa. Dalam kes ini, ligamen medial peroneal yang melekat pada permukaan dalaman sendi lebih kerap meradang. Akibat kerosakan keradangan pada ligamen cagaran dan cruciate, ketidakstabilan sendi lutut berlaku, disertai dengan pembengkakan dan kesakitan yang teruk..

Sebagai tambahan kepada ligamentitis di atas, perhatian harus diberikan kepada keradangan ligamen patellar, yang sering disalah anggap sebagai tendonitis. Seperti kes sebelumnya, proses keradangan ini terutama berlaku pada atlet yang mengalami latihan fizikal yang berlebihan berkaitan dengan lutut (berbasikal, melompat, tenis, berlari dengan pecutan, dll.).

Beban eksentrik seperti itu pada bahagian bawah kaki sering menyebabkan beban berlebihan dan mikrotrauma tisu sendi lutut, termasuk, khususnya, ligamen patela sendiri. Seiring bertambahnya usia, kemungkinan terjadinya ligamentitis seperti itu, termasuk sifat kronik semata-mata, meningkat, kerana latihan yang berpanjangan menyebabkan pembentukan sindrom kesesakan dan peningkatan jumlah kecederaan yang diterima (lebam, keseleo, pecah tisu, dll.), Dan perubahan yang berkaitan dengan usia mempengaruhi segalanya secara negatif. tisu lutut (proses osteochondral distrofi, penurunan peredaran darah darah, dll.).

Ligamentitis pinggul

Ligamentitis ligamen pinggul tidak diperhatikan sesering keadaan menyakitkan yang serupa di kawasan sendi artikular yang lain, namun, akibat dari keradangan tersebut boleh menjadi ciri yang paling menyedihkan, sehingga dapat melumpuhkan sendi pinggul. Sebagai peraturan, proses keradangan itu sendiri berkaitan dengan ligamen femoral lemah atau tidak simptomatik, dan pesakit mencatat tanda-tanda patologi pertama pada tahap peralihan penyakit ke ligamentosis. Yang terakhir adalah penyakit degeneratif dari alat ligamen artikular luaran, di mana seratnya secara beransur-ansur digantikan oleh tisu-tisu tulang rawan, dan kemudian menjadi ossify. Akibatnya, ligamen berhenti menjalankan fungsi yang diberikan kepada mereka, dan sendi pinggul itu sendiri kehilangan pergerakannya dalam jumlah yang hampir penuh.

Biasanya, ligamentosis akibat ligamentitis dikesan pada pesakit tua (setelah 60 tahun) atau pada orang yang sepanjang hidupnya menyebabkan sendi pinggul mereka sendiri mengalami beban yang berlebihan (sukan, kerja keras). Sebab lain untuk pembentukan patologi ini adalah sama, tidak dapat dikesan atau dirawat tepat pada waktunya, kecederaan dan mikrotraum di kawasan paha..

Semasa perkembangannya, ligamentosis pinggul menampakkan dirinya sebagai sindrom kesakitan yang semakin meningkat, digabungkan dengan masalah dengan pergerakan pada kaki, yang pada peringkat kemudian penyakit ini dapat memaksa seseorang untuk menggunakan kruk dan bahkan kerusi roda. Penyakit ini berkembang agak perlahan dan oleh itu memerlukan masa 6-12 bulan dari awal manifestasi pertamanya untuk berjumpa doktor. Kali ini cukup untuk perubahan patologi pada tisu-tisu ligamen sendi pinggul, yang kehilangan keanjalan, dan oleh itu fungsi..

Merentap pinggul

Dengan simptom negatifnya (klik yang menyakitkan semasa kerja sendi pinggul dan ketahanan terhadap pergerakan), sindrom pinggul tersentak agak serupa dengan ligamentitis, tetapi berbeza dari itu pada tisu kaki yang terlibat dalam proses patologi ini. Dalam kes ini, masalah dengan otot atau tendon periartikular, serta perubahan degeneratif pada elemen intra-artikular, boleh menjadi punca klik di kawasan paha. Secara umum, doktor membezakan tiga jenis sindrom ini, iaitu:

 • Jenis luaran - klik dan sensasi menyakitkan timbul dari bahagian luar paha, biasanya di kawasan trochanter yang lebih besar, yang disebabkan oleh gesekan patologi dari fascia femoral luas terhadapnya (sering disertai oleh trochanteritis).
 • Jenis dalaman - dalam kebanyakan kes, klik dan rasa sakit disebabkan oleh gulungan serat otot iliopsoas melalui kepala femoral dan dirasakan secara langsung di sendi pinggul semasa fleksi pinggul.
 • Jenis intra-artikular - klik yang menyakitkan muncul sebagai akibat perubahan patologi dalam integriti struktur tisu artikular tertentu (osteoarthritis, chondromatosis, osteoarthritis) atau kerana kecederaan pada sendi pinggul.

Semua jenis sindrom pinggul ini memerlukan pendekatan individu untuk rawatan dengan penggunaan pelbagai ubat, teknik fisioterapi, teknik osteopati, dll..

Gejala ligamentitis

Gejala ligamentitis stenosis akut pada orang dewasa sangat spesifik, yang dalam banyak kes membolehkan pakar mengenali penyakit ini tanpa menggunakan kaedah diagnostik instrumental. Untuk membuat diagnosis yang betul pada peringkat awal perkembangan penyakit ini, biasanya cukup bagi pesakit untuk menunjukkan kepada ortopedis bagaimana jari mengklik ketika membengkokkan tangan, dan juga untuk menggambarkan perasaannya sendiri yang dialami ketika ini.

Pada ligamentitis kronik, menjadi lebih sukar untuk mengenali patologi, kerana gejala ciri "membentak" dapat hilang disebabkan oleh pembentukan kontraksi fleksi-ekstensor pada jari yang bermasalah. Sindrom nyeri diperhatikan pada penyakit akut dan kronik penyakit ini dan boleh mengganggu pesakit bukan sahaja dalam keadaan lenturan tangan, tetapi juga dalam keadaan rehat sepenuhnya. Pada palpasi jari yang bermasalah di kawasan pangkalnya, terdapat meterai yang menyakitkan menyerupai kord yang bergerak.

Dalam kebanyakan kes, setiap peringkat perkembangan ligamentitis stenosis mempunyai simptom tersendiri..

Tahap satu

Pada peringkat awal pembentukan ahli patologi, pesakit mengalami kesakitan sporadis di kawasan pangkal satu jari (jarang beberapa) dan sakit yang jelas dengan tekanan fizikal di kawasan ini. Dia juga mengalami kesulitan berkala yang berkaitan dengan lenturan atau pemanjangan jari ini, yang sangat ketara pada waktu pagi..

Tahap dua

Pada tahap kedua, kes-kes "menjentikkan" jari yang terkena muncul dan meningkat dengan cepat, sehingga memberi kesulitan kepada pesakit dalam semua bidang aktivitinya. Rintangan dalam bentuk jari yang dibengkokkan dalam satu posisi dapat ditanggalkan dengan susah payah, kadang-kadang menggunakan pertolongan pihak lain untuk mengatasi daya tahan ligamen. Sindrom nyeri berterusan setelah mengklik kembali, mengembalikan jari ke keadaan normal. Benjolan yang terletak di pangkal jari bermasalah menjadi sensitif dan menyakitkan walaupun dalam keadaan tidak bergerak tangan.

Tahap tiga

Pada fasa terakhir perkembangan ligamentitis, batasan pergerakan jari yang berpenyakit dan, sebagai akibatnya, keseluruhan tangan secara keseluruhan, berkembang dengan ketara. Setelah preseden berikutnya "menggentak", pesakit mengalami sensasi yang menyakitkan dan berpanjangan, yang dapat merebak ke seluruh telapak tangan dan lengan bawah, dan kadang-kadang bahkan ke bahu. Selalunya, pesakit tidak dapat memanjangkan / membengkokkan jari yang terkena sepenuhnya walaupun dengan bantuan tangan yang bertentangan, yang menunjukkan pembentukan kontraksi berterusan di tangan.

Analisis dan diagnostik

Pada dua peringkat pertama perkembangan ligamentitis stenosis, diagnosis yang betul, sebagai peraturan, tidak menimbulkan kesulitan bagi pakar bedah ortopedik yang berpengalaman, kerana gejala penyakit ini, seperti yang dijelaskan di atas, cukup spesifik. Apabila pesakit beralih kepada pakar pada tahap ketiga perkembangan patologi, menjadi lebih sukar untuk mendiagnosis penyakit ini, kerana manifestasi yang paling khas dalam bentuk "menjentikkan" jari mungkin tidak ada.

Dalam proses diagnosis ligamentitis stenosis, doktor memperhatikan jenis kelamin dan usia pesakit, mengetahui fakta adanya kecederaan masa lalu dan sekarang, serta beban rumah tangga dan / atau profesional di tangan, mengesan anamnesis penyakit ini. Dalam kes ini, kepentingan tertentu diberikan pada palpasi jari dan bahagian tangan yang bermasalah di kawasan yang terjejas..

Ligamentitis dicirikan oleh adanya sedikit penebalan pada struktur tendon yang cedera, biasanya dilokalisasi di kawasan lipatan utama jari yang berpenyakit atau lipatan distal palmar, yang kelihatan bergerak semasa lenturan / pemanjangan tangan dengan penampilan serentak klik tertentu dengan kesan "menjentikkan". Untuk meluruskan jari yang "tersentak", pesakit harus mengusahakan usaha tertentu yang memungkinkannya mengembalikan ligamen patologi ke posisi semula. Sekiranya tidak aktif jangka panjang tangan yang sakit (tidak bergerak), keseluruhan simptomologi ligamentitis klinikal bertambah teruk.

Di antara kaedah instrumental untuk mendiagnosis penyakit Knott, digunakan pemeriksaan sinar-X, yang tujuannya, pada umumnya, adalah untuk mengecualikan akibat trauma, serta penyakit sendi distrofik dan / atau degeneratif dengan manifestasi klinikal yang serupa. Sebagai contoh, ligamenitis harus dibezakan dari kontraktur Dupuytren, arthritic, arthritic dan lain-lain patologi serupa, terutamanya mempengaruhi sendi artikular kecil tangan.

Rawatan ligamentitis stenosis

Taktik terapi untuk stenosing ligamentitis ditentukan oleh doktor yang hadir bergantung pada tahap perkembangan patologi, usia pesakit, aktiviti profesionalnya, kehadiran faktor-faktor yang memprovokasi penyakit pada anamnesis dan adanya beberapa nuansa individu lain. Secara umum, pada tahap awal perkembangan penyakit ini, ketika kerusakan pada ligamen masih minimum, pertama sekali, rawatan konservatif intensif dilakukan dengan penggunaan ubat-ubatan dan teknik fisioterapi yang sesuai..

Dalam keadaan seperti itu, kemungkinan pemulihan sepenuhnya cukup tinggi dan menurut pelbagai klinik khusus adalah 50-70%. Pada peringkat kedua pembentukan penyakit Knott, kaedah terapi konservatif jauh lebih berkesan dan dalam kebanyakan kes tidak lagi dapat mengembalikan fungsi ligamen yang terkena dengan sepenuhnya. Walaupun begitu, pada tahap ini, rawatan jari klik tanpa pembedahan (ubat dan fisioterapi) masih dapat dilakukan dan oleh itu paling kerap terapi dimulakan dengannya untuk mengelakkan risiko negatif campur tangan pembedahan..

Pada tahap akhir ketiga ligamentitis stenosis, dan juga dalam kes-kes ketidakefektifan rawatan konservatif pada peringkat awal penyakit, doktor mengesyorkan pesakit menjalani pembedahan, yang terdiri daripada membedah ligamen anular yang berubah secara patologi dan / atau menghilangkan kontraktur yang terbentuk.

Para doktor

Lobodyuk Vladimir Olegovich

Malakhov Oleg Olegovich

Shin Vladimir Fedorovich

Ubat-ubatan

Sebagai terapi ubat simtomatik untuk tempoh akut ligamentitis stenosis, ubat-ubatan dari kumpulan NSAID (Aceclofenac, Diclofenac, Indomethacin, Nimesulide, Ketorolac, dll.) Digunakan terutamanya, yang dirancang untuk mengurangkan intensiti keradangan dan kesakitan. Untuk tujuan ini, kedua-dua ubat sistemik (suntikan, tablet / kapsul, supositoria) dan analog tempatannya dalam bentuk krim, salap, tompok, gel (Nise, Ketorol, Dolaren, Fastum, dll.) Dapat digunakan. Di samping itu, untuk mengurangkan kesakitan tempatan, pengairan kulit di kawasan yang bermasalah dengan kloroetil atau agen terapi yang serupa dapat dilakukan..

Sekiranya kesakitan teruk di tangan dan keradangan teruk di sekitar ligamen patologi, suntikan glukokortikoid (Betaspan, Diprospan, Flosteron, dan lain-lain) ditunjukkan, kadang-kadang digabungkan dengan anestetik tempatan (novocaine, lidocaine). Suntikan seperti itu, sebagai peraturan, dilakukan secara langsung di bawah ligamen anular, yang memungkinkan untuk mendapatkan kesan anti-radang yang paling ketara walaupun dengan satu aplikasi..

Setelah proses keradangan akut reda, persiapan enzim (longidase, hyaluronidase, dll.) Diresepkan, yang mempunyai kesan penyerapan berhubung dengan kontraksi yang terdapat dalam tisu penghubung..

Prosedur dan operasi

Sebagai tambahan kepada rawatan ubat, pesakit pada tahap 1-2 stenosing ligamentitis mesti menjalani latihan fisioterapi dan terapi, yang secara signifikan meningkatkan keberkesanan terapi ubat kerana kesan positif pada proses patologi yang mendasari dan penyakit bersamaan. Jadi, pada peringkat awal perkembangan penyakit Nota, imobilisasi tangan yang terkena atau, sekurang-kurangnya, pengurangan aktiviti motoriknya yang ketara ditunjukkan. Sebagai tambahan, untuk pesakit seperti itu, satu set prosedur ditetapkan secara individu, yang terdiri daripada beberapa (tiga hingga empat) kaedah terapi fisioterapi dan terapi terapi yang dipilih secara rasional, yang bergantian antara satu sama lain dalam satu hari atau pada hari yang berbeza..

Bergantung pada keparahan gejala ligamentitis stenosis, magnetoterapi dengan medan statik, prosedur elektro dalam bentuk elektroforesis (contohnya, dengan novocaine atau hyaluronidase), fonoforesis (misalnya, dengan hidrokortison), dan latihan fizikal yang dikembangkan secara peribadi untuk tangan yang sakit boleh digunakan sebagai rawatan fizikal. Teknik fisioterapeutik seperti ini menyumbang kepada mobilisasi rizab dalaman tubuh manusia dan pelancaran mekanisme pampasan yang optimum dalam kes ini. Ini membawa kepada regresi cepat proses patologi dalam ligamen yang bermasalah, pertumbuhan semula tisu yang rosak, dan juga pemulihan fungsi tangan yang lebih aktif..

Rawatan konservatif yang begitu rumit agak lama dan memerlukan beberapa bulan, di mana pesakit perlu menghadkan jarak gerakan tangan yang terkena dengan ketara untuk mengurangkan risiko trauma tambahan pada ligamen yang bermasalah. Sekiranya berjaya mendapat hasil terapi ubat dan fizikal, pesakit disyorkan untuk mempertimbangkan semula aktiviti harian dan profesionalnya dari segi bekerja dengan tangannya untuk mencegah kambuh, kerana senaman fizikal pada jari tangan paling sering menjadi penyebab pembentukan ligamentitis stenosis. Sekiranya rawatan di atas tidak berkesan, orang yang berumur dengan penyakit Nott ditunjukkan campur tangan pembedahan yang akan mengembalikan tangan yang terkena ke fungsi yang sebelumnya.

Operasi terancang yang disebut ligamentotomy dilakukan dengan peleraian wajib pada bahagian ligamen anular yang cedera. Di bawah anestesia tempatan menggunakan tourniquet tourniquet, pakar bedah membuat sayatan linier (1-1.5 cm) kulit di sepanjang permukaan palmar dalam unjuran ligamen anular pada sendi metacarpophalangeal. Kemudian ia memotong dan mencairkan tisu subkutan dan aponeurosis palmar yang mengikutinya, membetulkannya dengan cangkuk kulit sehingga dapat melepaskan tendon dan ligamen otot fleksor jari. Ligamen anular yang diasingkan dengan cara ini dipotong oleh pengendali ke arah membujur, diikuti oleh pemotongan segmen seperti pita dengan lebar sekurang-kurangnya sepertiga dari bahagian yang dapat dilihat. Semasa operasi ini, mobilisasi penuh tendon yang sesuai dicapai dengan pemulihan mobiliti fisiologi sendi interphalangeal patologi yang sebelumnya.

Luka dibasuh dengan sempurna, jika perlu, dikeringkan dan dijahit dengan jahitan monofilamen diikuti dengan pembalut lembut steril. Pada awal pasca operasi, pesakit boleh diberi antibiotik dan analgesik yang sesuai dengan keadaannya. Semasa pemulihan, dia ditunjukkan satu set prosedur fisioterapi khas dan latihan gimnastik terapeutik, yang dirancang untuk mengembalikan seluruh pergerakannya ke tangan yang dikendalikan. Jahitan biasanya dikeluarkan selama 10-12 hari, setelah itu pesakit harus terus melakukan prosedur pemulihan di rumah, dan pada masa akan datang, terlibat dalam pencegahan kambuh ligamenitis stenosis. Ligamentotomi tertutup (pemotongan ligamen melalui tusukan kecil pada kulit) dapat digunakan sebagai rawatan pembedahan alternatif, tetapi risiko kambuh setelah intervensi tersebut meningkat.

Rawatan dengan ubat-ubatan rakyat

Rawatan jari yang tersentak di rumah menggunakan ubat tradisional hanya dapat dilakukan bersama dengan ubat yang mencukupi dan teknik fisioterapi yang sesuai, yang akan saling melengkapi. Berikut adalah beberapa resipi tidak konvensional yang popular yang membantu penghidap penyakit Nott melawan manifestasi negatif patologi ini..

Lavender

Ambil 2 sudu besar. l. bunga lavender pra-kering dan tutupnya dalam periuk kecil dengan 4 sudu besar. l. apa-apa minyak asas sayuran (badam, zaitun, pic, dan lain-lain). Bunga lavender yang lembut dalam minyak di dalam air mandi selama 1.5 jam, kemudian sejukkan produk yang dihasilkan dan tuangkan ke dalam bekas yang mudah disimpan. Pada masa akan datang, gunakan campuran lavender untuk menggosok kulit di sekitar kawasan tangan yang terkena ligamentitis.

Berus Sage

Potong 60 g ramuan kayu cacing kering sekecil mungkin dan campurkan dengan teliti dengan 100 g babi babi cair dalam mandi air. Kacau sekali-sekala, renehkan campuran ini selama 15 minit dengan api kecil, jangan biarkan mendidih. Tuangkan campuran yang dihasilkan ke dalam pinggan yang sesuai dengan penutup, sejukkan hingga pekat dan sejukkan. Sapukan salap seperti ini setiap hari dengan lapisan tengah ke kawasan yang bermasalah pada tangan yang sakit..

Kentang

Sebelum tidur, kisar ubi kentang (hijau) yang belum masak ke dalam jisim lembek menggunakan penggiling daging, pengadun atau cara lain yang ada. Balut pulpa kentang dengan kain goni yang sesuai dan panaskan dalam air mendidih hingga 38 ° C. Sapukan kompres hangat pada tangan yang cedera, bungkus di atas dengan pelekat (anda boleh memakai sarung tangan) dan pegang di tangan anda hingga pagi.

Beg gembala

Potong rumput kering tanaman dengan halus, beg gembala, dalam jumlah 40 g, tuangkan 400 ml alkohol perubatan dan bersikeras dalam bekas kaca gelap selama 7 hari. Selepas waktu ini, tapis cecair dan setiap hari gunakan tincture ini sebagai pemanasan kompres (kain kasa, selofan, kain kapas), sapukan pada sikat sakit dan tahan selama tiga jam.

Kisar kira-kira 200 g jarum (cemara, pinus, cedar, dll.) Bersama ranting, tuangkan ke dalam periuk dengan 1 liter air dan letakkan di atas dapur. Setelah mendidih air, kecilkan api dan renehkan campuran selama 30 minit lagi. Tapis kaldu konifer, tuangkan ke dalam mangkuk kecil dan sejukkan ke suhu yang boleh diterima. Rendam berus yang bermasalah sepenuhnya dalam cecair suam selama seperempat jam. Ulangi prosedur ini setiap hari.

Adakah berbahaya untuk mengklik buku jari anda?

Beberapa orang mempunyai kebiasaan menjentikkan jari mereka, yang, dari masa ke masa, berubah dari kategori keseronokan menjadi ketagihan yang nyata, terutama kerana setelah melakukan tindakan ini, mereka benar-benar merasa lega di tangan mereka yang letih. Sudah tentu, orang seperti itu berulang kali mendengar dari orang lain mengenai bahaya "mengklik" seperti itu dan akibat yang paling mengerikan untuk sendi jari, tetapi adakah ini benar, mari kita cuba mengetahuinya.

Hari ini, pakar bedah ortopedik sedang mempertimbangkan dua hipotesis yang sama pada sendi artikular jari, yang menjelaskan kejadian bunyi klik di dalamnya. Yang pertama beranggapan bahawa apabila jari diregangkan atau dirapatkan / tidak dilekatkan, kapsul sendi diregangkan dengan peningkatan jumlah dalamannya dan penurunan tekanan cecair sinovial, di mana gelembung gas terbentuk dan segera meletup dengan bunyi tertentu. Menurut teori kedua, keretakan artikular di jari berlaku kerana ketegangan tajam tendon dan ligamen yang berdekatan dengan sendi sebagai tindak balas kepada peningkatan gerakan tangan.

Sebilangan besar kajian yang dilakukan berkaitan dengan pemotongan jari secara paksa memberi kesaksian mengenai tindakan yang tidak berbahaya sepenuhnya, tetapi hanya jika tidak disertai dengan rasa sakit, bengkak, peningkatan suhu tempatan dan manifestasi negatif yang lain. Kejadian simptom seperti ini kemungkinan besar menunjukkan adanya proses patologi (artritis, arthrosis, dll.) Pada tisu artikular dan / atau periartikular, yang akan bertambah teruk semasa "mengklik" jari.

Pencegahan

Untuk tujuan pencegahan utama ligamentitis stenosis, doktor mengesyorkan mematuhi peraturan mudah berikut:

 • mengoptimumkan aktiviti fizikal harian dan profesional pada jari dan tangan secara umum;
 • cuba berehat secara berkala dan merehatkan tangan semasa proses kerja (gimnastik, urut diri, dll.);
 • lakukan latihan khas untuk tangan di rumah (menggulung bola dengan telapak tangan, penjarian, dll.);
 • elakkan kecederaan pada tangan, dan sekiranya berlaku kecederaan, segera dapatkan nasihat yang berkelayakan;
 • tepat pada masanya mengenal pasti dan merawat semua patologi (autoimun, degeneratif-distrofik, endokrin, dll.) yang boleh memprovokasi penyakit Knott.

Sebagai pencegahan sekunder kambuhan ligamentitis (selepas rawatan atau pembedahan konservatif), pesakit harus mengambil langkah-langkah berikut:

 • menukar tempat kerja (jika boleh), jika menjadi punca perkembangan penyakit Nott;
 • mengurangkan beban isi rumah berhubung dengan buruh manual;
 • melakukan gimnastik untuk tangan;
 • mengelakkan kecederaan tangan.

Penyakit Knott pada kanak-kanak

Stenosing ligamentitis pada kanak-kanak paling kerap berkembang antara usia 1 dan 3 tahun, yang mana banyak doktor mengaitkan dengan pertumbuhan aktif tulang dan tisu penghubung di dalam badan anak. Sebagai peraturan, dalam tempoh kehidupan anak ini, ligamen ibu jari (pertama) jari kaki terjejas, walaupun ada kemungkinan bahawa flexor dan 4 jari lain dicubit. Pakar pediatrik ortopedik menjelaskan perkembangan penyakit Nott pada kanak-kanak oleh ketidakseimbangan antara diameter tendon fleksor dan lumen ligamen anulus yang sesuai, yang berlaku akibat pertumbuhan tisu tendon yang lebih cepat. Pertentangan antara tendon digital dan ligamen inilah yang menyebabkan keradangan bukan spesifik mereka..

Dalam proses perkembangan ligamenitis stenosis, ibu bapa mungkin memperhatikan pada anak mereka penyambungan salah satu jari, yang disertai dengan "klik" ciri yang timbul akibat tergelincirnya tendon menebal melalui lumen ligamen anulus (beberapa kanak-kanak tidak dapat memanjangkan jari yang bermasalah). Pemeriksaan telapak telapak tangan di pangkal jari yang terkena paling kerap menunjukkan benjolan kecil dan menyakitkan seukuran kacang. Anak mungkin mengadu sakit di tangan dan akan berusaha menggunakan tangan yang bermasalah dengan minimum. Sekiranya gejala seperti itu dikesan dan diagnosisnya disahkan, terapi untuk penyakit Nott pada kanak-kanak harus dilakukan dalam beberapa bulan ke depan (untuk mengelakkan perkembangan kontraksi fleksi-ekstensor).

Perlu diingatkan bahawa dalam kira-kira 70% kes, patologi jari yang menjerat pada anak di bawah 3 tahun cenderung untuk rawatan konservatif dengan hilangnya semua gejala negatif. Sekiranya campur tangan pembedahan diperlukan untuk ligamentitis stenosis pediatrik, yang paling baik dilakukan pada usia 2 tahun, keberkesanan terapi adalah 80-90%. Seperti pesakit dewasa, pembedahan tangan terbuka adalah teknik pembedahan yang disukai, kerana terdapat kemungkinan kemungkinan berulang berulang..

Akibat dan komplikasi

Komplikasi ligamenitis stenosis yang paling teruk adalah pembentukan kontraksi fleksi-ekstensor yang berterusan, yang akan mengganggu fungsi normal tangan yang terkena. Perlu juga diingat bahawa penghapusan manifestasi penyakit Nott secara konservatif atau pembedahan tidak dapat berfungsi sebagai jaminan 100% bahawa patologi ini tidak akan berulang di masa depan..

Ramalan

Prognosis untuk rawatan ligamentitis stenosis, terutamanya dengan campur tangan pembedahan yang tepat pada masanya dan kompeten, umumnya baik.

Senarai sumber

 • Elkin M.A., Li A.D. Stenosing ligamentitis pergelangan tangan dan jari - L.: Perubatan, 1968. - 128 p..
 • Dzatseeva D.V., Titarenko I.V. Stenosing ligamentitis jari tangan // Vestn. chir. - 2005. - No. 6. —S. 82-84.
 • Kuznetsova N.L., Gaev A.V. Kepada patogenesis ligamentitis stenosis // Orthopedist. traumatologi - 1991. - No. 7. —S. 13-16.
 • Volkova A.M. Pembedahan penyakit tangan - Yekaterinburg: IPP "Uralsky pekerja", 1993. - 256 p..
 • I. V. Titarenko Kajian fungsi tangan sekiranya penyakitnya // Rusia. doktor keluarga. - 2002. - No. 2. - P. 23-25.

Pendidikan: Lulus dari Universiti Perubatan Nasional Vinnitsa yang dinamakan NI Pirogova, Fakulti Farmasi, pendidikan farmaseutikal yang lebih tinggi - khusus "Ahli Farmasi".

Pengalaman kerja: Bekerja di rantai farmasi "Konex" dan "Bios-Media", yang mengkhususkan diri dalam "Ahli Farmasi". Bekerja dalam bidang khusus "Ahli Farmasi" di rantai farmasi "Avicenna" di bandar Vinnitsa.