Merokok untuk gout

Meniskus

Perbincangan gejala, keputusan ujian, pemakanan untuk gout, dll..

Satu topik untuk membincangkan pemakanan gout.

Saya menjalani diet rendah purin sejak Januari 2009, ketika pertama kali saya mengetahui apa yang berlaku kepada saya. Terus terang, diet tidak begitu ketat, pada asasnya, anda boleh makan apa sahaja.

Benar, saya telah mengecualikan beberapa produk dan tidak pernah mengingatinya.
Ini, pertama sekali, apa-apa alkohol (terutamanya bir!) Teh, kopi.
Baiklah, saya berhenti merokok, walaupun sedikit lebih awal dan, seperti dulu, bukan saya sendiri. Dengan merokok, ceritanya gelap, iaitu bagaimana saya berhenti merokok. Tetapi hakikatnya, saya tidak merokok sejak 2007.

Prinsip asas pemakanan gout adalah bahawa segala-galanya harus sederhana atau sedikit!

Perkara utama bukanlah makanan apa yang hendak dimakan, tetapi berapa banyak asid urik yang akhirnya akan dihasilkan di dalam badan kita. Jadual kandungan purin yang diberikan dalam bahagian "Kandungan purin dalam makanan" di halaman utama laman web ini akan banyak membantu dalam hal ini..
Setiap orang akan merasakan norma untuk dirinya sendiri. Setelah menjalani latihan, saya belajar memakan segalanya tanpa kesan ketara pada kaki saya. Dan satu lagi perincian penting, saya tidak menggunakan ubat. Secara praktikal secara umum! Oleh kerana saya cukup yakin bahawa tidak ada ubat tanpa kesan sampingan! Seperti kata pepatah: kita memperlakukan satu perkara, kita melumpuhkan yang lain.
Pendapat saya adalah bahawa gout boleh (dan seharusnya!) Lakukan tanpa ubat sepenuhnya secara bebas..
Tetapi ini adalah pendapat saya, setiap orang mesti memutuskan sendiri.
Mana-mana gout biasanya mempunyai masalah hati, saya menggunakan rebusan oat untuk memastikan hati berfungsi dengan baik. Sekian lama. Pasti tidak akan ada kesan sampingan darinya..
Mungkin keseluruhan diet!

Bagi mereka yang tidak boleh menolak alkohol dengan cara apa pun, saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa baru sekarang saya mula merasakan semua kenikmatan hidup dalam kehidupan sebenar. Dan betapa bodohnya saya, merampas diri saya dengan minum alkohol! (terutamanya bir, brrrr sekarang saya tidak dapat memikirkannya tanpa gemetar!)

Kiriman Konstantin: 160 Berdaftar: 09 Jan 2012 08:11 AM

Jadual di atas disajikan dengan data dari sumber yang ketinggalan zaman. Hasil penyelidikan moden menunjukkan bahawa faktor risiko perkembangan gout hanya meliputi purin yang, sebagai akibat metabolisme, diubah dalam tubuh menjadi asid urik. Ini termasuk: adenin, guanin, xanthine, dan hypoxanthine. Bahan lain, seperti kafein, theobromine dan theophylline, yang terdapat dalam kopi, teh, koko dan coklat dan juga termasuk dalam siri purin, tidak menimbulkan bahaya dalam hal ini..

Ternyata anda boleh minum kopi dan teh dengan "Gout" dan tidak ada yang salah dengan itu.?

Ia juga menarik untuk diketahui:

Buckwheat - 62/149, mengandungi lebih banyak purin dan asid urik daripada Beef - 58/140, saya tertanya-tanya mengapa ini berlaku, mungkin ada yang tahu?

Tetapi ayam - 125/300, juga tidak jelas, kerana "kaki" berbeza dari "brisket", semakin yang terakhir dianggap makanan.

Dihantar: 28 Jan 2012, 13:19

aVitaliy wrote: Ternyata kopi dan teh boleh diminum dengan "Gout" dan tidak ada yang salah dengan itu?

Ia juga menarik untuk diketahui:

Buckwheat - 62/149, mengandungi lebih banyak purin dan asid urik daripada Beef - 58/140, saya tertanya-tanya mengapa ini berlaku, mungkin ada yang tahu?
Tetapi ayam - 125/300, juga tidak jelas, kerana "kaki" berbeza dari "brisket", semakin yang terakhir dianggap makanan.

Saya menganggap kegunaan teh dan kopi sebagai salah maklumat yang bertujuan meningkatkan penggunaan kopi dan teh. Orang menjana banyak wang dari ini!

Dari hujah-hujah menentang kopi dan teh saya dapat memetik perkara berikut. Mengapa kafein lebih baik daripada asas purin yang lain? Ternyata asas purin lain terurai menjadi asid urik, dan kafein istimewa! Ia tidak terurai asid urik, malah pecah! Jadi apa yang dilakukan oleh kafein tiruan dari asid urik! Tetapi dia tidak dapat kembali ke asid urik! Purin lain boleh, tetapi yang ini tidak boleh!

Sesuatu yang terlalu mencurigakan dan tidak meyakinkan. Ya, dan penyelidikan Amerika, satu lagi alasan untuk tidak mempercayai, di sana, untuk mendapatkan wang, apa yang anda mahukan akan disiasat dengan hasil yang diinginkan!

Saya tidak akan mengatakan apa-apa mengenai soba, saya tidak dapat memikirkan apa-apa. Dan dengan ayam, semuanya jelas. Dagingnya muda! Dan tidak ada kaitan dengan kaki dengan payudara, proses pembelahan sel di mana-mana masih berjalan dengan cepat. Ini bermaksud bahawa terdapat lebih banyak asid nukleik yang belum selesai (asas purin). Itulah sebabnya daging sapi lebih buruk daripada daging lembu.

Begitulah keadaannya, saya rasa begini.

Kiriman Konstantin: 160 Berdaftar: 09 Jan 2012 08:11 AM

Semua syarikat lelaki yang jujur, selamat hari!
Saya membaca penderitaan anda, ia hanya memerlukan ngeri. Saya mempunyai perkara yang sama di rumah. Oleh itu, saya memutuskan untuk bergabung, membaca mengenai diet, saya fikir saya akan menjumpai meja, apa yang mungkin dan apa yang harus pantang larang. Dalam cadangan yang berbeza, nasihat yang berbeza diberikan. Contohnya, soba hari ini memutuskan untuk memberi makan, kerana makanan diet adalah soba, tetapi tidak, sebaliknya ternyata (((
Permintaan besar, cetak senarai sedemikian sehingga semua senarai mempunyai senarai. Sekarang hanya serangan, tetapi saya tidak ingat yang panjang. Untuk ketiga kalinya bulan ini Colchicum despert minum, sekarang semakin baik, sekali lagi insomnia dari kesakitan.....
Diet diperlukan, itu pasti.
Buat meja untuk digantung di peti sejuk dan bulatkan dengan pena berwarna merah, saya rasa ramai yang akan mengucapkan terima kasih.

Galina Posting: 2 Didaftarkan: 21 Feb 2012 09:38 AM

Galina menulis: Saya mempunyai perkara yang sama di rumah..

Maksudnya, gout bukan milik anda tetapi suami anda? Mungkin dia adalah forum itu sendiri dan laman web

... A-podagry / mempelajarinya dengan baik? Banyak soalan telah diberikan (termasuk saya) jawapan terperinci.

Ya, dan anda perlu membaca keseluruhan forum dengan lebih teliti, hampir semua masalah diliputi.

Galina menulis: Sebagai contoh, hari ini saya memutuskan untuk memberi makan soba, kerana makanan diet adalah soba, tetapi tidak, ternyata sebaliknya

Jangan ragu untuk memberi makan soba! Tidak banyak dan tidak setiap hari. Soba bukan daging! Anda tidak akan makan banyak!

Galina menulis: Sekarang ada serangan, tetapi saya tidak ingat yang lama. Untuk ketiga kalinya bulan ini, Kolhikum putus asa minum, sekarang ia bertambah baik, dan sekali lagi insomnia dari kesakitan.....
Diet diperlukan, itu pasti.
.

Colchicine sedikit mengurangkan kesannya, tetapi tidak menghilangkan penyebabnya! Bir, vodka, daging, terutama kaldu pedas, ladu, acar dengan salisilik, aktiviti fizikal yang sengit - ini adalah penyebab utama penyakit ini.

Rawatan utama untuk gout adalah diet! Lebih-lebih lagi, diet tidak dilarang, tetapi dihitung, saya akan mengulangi sendiri, anda boleh makan semuanya (tetapi tidak makan!), Lihat saja berapa banyak asid urik yang akan terbentuk akibat penggunaan makanan tertentu.

Pada pendapat saya, saya telah menulis semuanya dengan terperinci di forum ini, membaca semua topik dengan teliti. Akan ada pertanyaan, tanya, saya akan menolong saudara dalam musibah.

Dan Vitaliy (aVitaliy) dengan ramah menunjukkan meja kepada anda.

Kiriman Konstantin: 160 Berdaftar: 09 Jan 2012 08:11 AM

Adakah mungkin untuk makan ayam dengan gout?

Ayam mempunyai reputasi sebagai produk pemakanan, tetapi ini hanya berlaku untuk lemak, tetapi kandungan purinnya melebihi 122 mg per 100 g produk; daripada jumlah ini, akibat pencernaan, tubuh akan menerima sehingga 170 mg asid urik. Tetapi, untuk menjawab persoalan apakah mungkin memakan ayam dengan gout, seseorang harus mengambil kira bahawa ketika memasak daging, zat nitrogen tetap berada di dalam kaldu lebih dari separuh. Dan penggunaan 150 g ayam rebus setiap dua hingga tiga hari (tanpa memburukkan lagi penyakit) dianggap oleh kebanyakan pakar pemakanan cukup diterima.

Ngomong-ngomong, ayam boleh diganti dengan ayam belanda atau daging arnab, di mana kandungan purin lebih rendah.

Mengenai tahap purin dalam makanan, perlu diperhatikan bahawa WHO menganggap tahap purin rendah dari 50 hingga 100 mg setiap 100 g produk, rata-rata - dari 100 hingga 150 mg, dan apa-apa di atas 150 mg per 100 g - tinggi (iaitu, tidak dapat diterima ketika gout).

Adakah mungkin untuk makan telur dengan gout?

Kandungan protein dalam satu telur mentah rata-rata 5-6 g, dan dalam jumlah telur rebus yang sama - 0,3 g lebih banyak. Dan walaupun asid urik, tentu saja, terbentuk dalam proses metabolisme putih telur, dan telur adalah makanan yang sangat mengoksidasi, tetapi, menurut pakar pemakanan, satu telur rebus sehari 2-3 kali seminggu adalah "dos yang tidak berbahaya" sepenuhnya di luar tempoh pemburukan gout.

Artinya, telur harus dibatasi dalam diet, dan disarankan untuk menggunakannya secara eksklusif dalam bentuk rebus (tanpa telur orak!), Kemudian tubuh anda akan menerima vitamin B, serta kalsium, fosforus, zink, tembaga, besi dan mangan.

Adakah mungkin makan lemak untuk gout?

Untuk menggembirakan penggemar lemak, produk semula jadi ini tidak mengandungi protein: komponen utamanya adalah lemak, yang disebut ahli kimia sebagai trigliserida..

Sekeping seberat 50 g memberikan 450 kcal; mengandungi kira-kira 48 mg kolesterol; hampir 20 g asid lemak tepu; lebih daripada 22 g asid lemak tak jenuh tunggal (oleik dan palmitoleik); 5 g asid linoleat tak jenuh ganda ditambah selenium dan zink.

Kerana lemak tepu menaikkan kolesterol jahat dan menurunkan kolesterol baik, pakar pemakanan menghilangkan lemak dari makanan untuk sebarang penyakit. Dan mereka bertindak dengan betul. Apabila dicerna, trigliserida dipecah untuk membentuk keton, dan ini menghalang ginjal mengeluarkan asid urik kerana fakta bahawa, pertama-tama, ia mesti mengeluarkan keton dari badan.

Adakah mungkin makan sotong dengan gout?

Sebagai tambahan kepada kebanyakan jenis ikan, makanan laut seperti kerang, kerang dan udang dianggap sebagai kontraindikasi makanan yang melanggar metabolisme pangkalan purin..

Bagi cumi-cumi, 100 g dagingnya mengandungi 16-18 g protein, 62 mg asas purin dan 224 mg fosfor (yang mempunyai sifat pengoksidaan). Tetapi dalam fillet moluska cephalopod ini terdapat kalium makro unsur alkali dan asid lemak tak jenuh ganda. Kompleks zat mendorong peningkatan diuresis, akibatnya tubuh lebih mudah menyingkirkan produk metabolik, tetapi ini tidak selalu dapat diterima dengan gout. Walau bagaimanapun, pakar pemakanan Barat mengatakan bahawa kadang-kadang anda boleh makan sotong jika anda mengalami gout, kerana jumlah purin yang sederhana dalam dagingnya tidak dapat meningkatkan risiko penyakit ini..

Persoalannya timbul adakah mungkin untuk makan barah dengan gout. Dan jawapan yang betul akan memberitahu anda petunjuk kandungan purin (25 mg per 100 g daging udang karang rebus) dan asid urik yang dihasilkan (60 mg). Di samping itu, semua krustasea adalah oksidan makanan yang sangat kuat..

Adakah mungkin makan cendawan untuk gout?

Doktor sangat mengesyorkan untuk menolak penggunaan cendawan untuk patologi ini. Pertama, kerana 100 g cendawan segar mengandungi lebih daripada 46% protein. Kedua, ia mengandungi asid oksalat oksalat dan sejumlah besar asid glutamat (42 mg setiap 100 g). Asid glutamat atau glutamat (C5H9NO4) adalah asid amino protein yang merupakan sumber nitrogen tambahan.

Juga, komposisi cendawan mengandungi urea yang mengandung nitrogen, yang meningkatkan jumlah asas nitrogen dalam cendawan hingga hampir 15%.

Dan akhirnya, asid nikotinik (vitamin PP), yang dipecah dalam badan hingga kencing, terdapat dalam cendawan dalam jumlah 3.7-4.5 mg per 100 g. Adakah anda memerlukan bukti lain untuk meyakinkan anda bahawa anda tidak boleh makan cendawan untuk gout?

Adakah mungkin keju dengan gout??

Dalam proses membuat keju keras, sebagai hasil penapaian, banyak glutamat terbentuk. Oleh itu, keju keras termasuk dalam senarai makanan ringan untuk gout..

Sebilangan pakar pemakanan mengesyorkan tahu sebagai alternatif protein haiwan. Tetapi keju ini dibuat dari soya, kekacang yang sangat kaya dengan protein tumbuhan. 100 g keju soya (keju kotej) mengandungi kira-kira 30 mg purin, serta unsur pengasidan: fosforus (hingga 97 mg) dan kalsium (hampir 350 mg).

Pada masa yang sama, pakar urologi menyatakan bahawa sekiranya penyaringan glomerular ginjal berkurang dan dengan kandungan urea yang tinggi dalam darah, tauhu dengan jumlah proteinnya yang besar hanya akan meningkatkan beban pada buah pinggang..

Adakah mungkin keju kotej dengan gout?

Hampir tidak ada diet terapeutik yang lengkap tanpa keju kotej. Dalam 100 g keju kotej, tidak lebih daripada 8 mg purin (menurut beberapa laporan, tidak ada sama sekali), tetapi banyak kalsium (dan kita ingat bahawa ia mempromosikan pengasidan).

Apabila susu digumpal, protein kasein utamanya dilepaskan dan oleh itu lebih baik diserap oleh badan, walaupun disebabkan oleh kekurangan enzim yang diperlukan pada manusia, protein ini dicerna lebih lambat daripada protein lain yang berasal dari haiwan. Ahli biokimia mendapati bahawa disebabkan sifat ini, asid amino kasein memasuki aliran darah secara beransur-ansur, tanpa membebani buah pinggang..

Kajian UK Gout Society mendapati bahawa protein dalam produk tenusu rendah lemak meningkatkan keupayaan tubuh untuk mengeluarkan asid urik..

Adakah ais krim mungkin untuk gout? Jenis lemak pencuci mulut ini berbahaya untuk digunakan, kerana lemak melambatkan pengeluaran asid urik. Tetapi doktor tidak keberatan dengan penggunaan popsikel yang wajar untuk penyakit ini..

Adakah mungkin kacang polong dengan gout?

Telah diketahui bahawa 100 g kekacang, termasuk kacang polong, mempunyai sekurang-kurangnya 20% protein dan, dengan itu, kandungan purin yang tinggi. Jadi, dalam 100 g kacang polong, jumlahnya adalah 64 mg, yang memberikan 150 mg asid urik. Di samping itu, semua kekacang kaya dengan kobalt, yang mengaktifkan sintesis asid nukleik. Jadi lebih baik jangan makan kacang polong segar dan kalengan untuk gout..

Adakah mungkin untuk merawat kacang polong dengan gout dalam bentuk sup kacang kesayangan? Pakar pemakanan kami sangat menentang, sementara doktor Barat menjadi lebih toleran terhadap kekacang dalam diet pesakit gout. Sebagai contoh, penyelidik di American College of Rheumatology berpendapat bahawa pengambilan kekacang sederhana, sayur-sayuran purin tertentu (bayam, kembang kol, asparagus), dan kacang-kacangan tidak meningkatkan risiko gout kerana mengandungi protein sayuran. Dan sumber utama asid urik dalam badan adalah protein haiwan.

Adakah mungkin makan tomato untuk gout?

Dalam jumlah kecil, anda boleh makan tomato untuk gout. Mereka kaya akan asid organik, dan tomato - seperti kebanyakan tanaman sayur - dianggap sebagai makanan alkali. Juga, tomato segar mengandungi asid yang mengandung fenil, yang membantu mengurangkan keradangan sendi pada gout..

Sebaliknya, tomato mengandungi banyak asid glutamat (100 g lebih daripada 240 mg), dan asid ini adalah peserta terpenting dalam metabolisme purin, merangsang pembentukan garam urat monosodium. Atas sebab ini, masih belum ada kata sepakat mengenai kemungkinan makan tomato untuk gout. Untuk maklumat lebih lanjut, baca artikel - Tomato untuk gout.

Adakah mungkin makan terung untuk gout?

Terung telah diakui sebagai pemicu (iaitu faktor pengaktifan) gout, diduga kerana kandungan purinnya yang tinggi. Tetapi 100 g sayur-sayuran ini hanya mengandungi 8 mg bahan nitrogen, yang menyebabkan pembentukan 20 mg asid urik. Sekiranya terung, purin tidak boleh disalahkan, hanya semua sayur-sayuran yang mempunyai bahan pelindung (glycoalkaloids) yang menimbulkan sakit sendi untuk sebarang masalah sendi.

Di antara kelebihan terung, perlu diperhatikan kandungan kalium yang tinggi (dalam 100 g 238 mg), iaitu, ia adalah produk alkali. Sebagai tambahan kepada kesan positif pada keseimbangan asid-basa badan, sayur ini membantu menghilangkan garam asid urik dari badan.

Anda perlu memasukkan terung dalam makanan anda dengan berhati-hati dan tidak terbawa: sayur ini juga mengandungi jumlah niasin (vitamin PP) yang mencukupi, yang dalam proses metabolisme berubah menjadi kencing yang sama.

Adakah mungkin sorrel dengan gout?

Sorrel dalam semua varian diet anti-gout (serta antioksalat dan anti-urat) diklasifikasikan sebagai makanan yang dilarang sama sekali, kerana ia mengandungi asid oksalik.

Selain sorrel, asid organik ini terdapat dalam jumlah yang banyak dalam komposisi kimia bayam, rhubarb, pasli (ramuan), saderi, asparagus, parsnips, dan daun bawang. Walaupun semua sayur-sayuran berdaun ini mengandung sejumlah besar vitamin K, asid oksalik mengurangkan penyerapan kalsium dengan membentuk garam tidak larut yang disebut oksalat..

Terhadap latar belakang masalah dengan keasidan air kencing, ini memperburuk keadaan pesakit dengan gout. Baca juga - Mengoksidasi dalam air kencing

Adakah mungkin kubis untuk gout??

Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa di antara tanaman sayur-sayuran, sekatan jumlah penggunaan hanya berlaku untuk asparagus, bayam, kacang hijau dan kembang kol. Dan fakta bahawa kubis boleh dan harus digunakan untuk gout, tidak ada yang meragui. Lebih-lebih lagi, sayur yang tersedia sepanjang musim ini adalah sumber vitamin K yang sangat baik, yang diperlukan untuk pembekuan darah, fungsi usus normal, sintesis protein dan normalisasi metabolisme tenaga..

Bolehkah sauerkraut digunakan untuk gout? Semuanya bergantung pada jumlah dan kekerapan penggunaan. Sauerkraut mempunyai jumlah vitamin C yang dapat menurunkan kadar asid urik. Namun, sekali lagi, terdapat terlalu banyak NaCl...

Tentukan sendiri apakah brokoli mungkin untuk gout, jika hanya 21 mg bahan nitrogen yang terdapat dalam 100 g kubis jenis ini, memberikan 50 mg asid urik semasa diminum. Brokoli kaya dengan vitamin C dan B9, kalium (316 mg per 100 g) dan serat. Persatuan Dietetik Amerika (ADA) mendefinisikan brokoli sebagai makanan berfungsi (iaitu, memberi manfaat kesihatan tambahan) kerana mengandungi zat aktif secara biologi seperti sulforaphane, yang bukan hanya antibakteria, tetapi juga antikanker.

Oleh itu, jawapan kepada persoalan sama ada brokoli mungkin dengan gout menunjukkannya.

Adakah mungkin memakan kembang kol untuk gout?

Kami telah memilih jenis kubis ini secara berasingan kerana: ia adalah dari senarai makanan hitam untuk gout. Walaupun 100 g kembang kol hanya mengandungi 19 mg sebatian purin (yang memberikan 45 mg asid urik), yang hampir 3.3 kali lebih sedikit daripada pada kekacang. By the way, dalam jumlah yang sama oatmeal (!) Terdapat dua kali lebih banyak bahan nitrogen (42 mg).

Bercakap mengenai kacang polong, kami telah memetik pendapat pakar pemakanan Barat mengenai penggunaan sayur-sayuran dan kekacang "purine". Oleh itu, seperti yang ditulis oleh American Journal of Clinical Nutrition, jika anda suka kembang kol, tidak ada alasan untuk berhenti memakannya sepenuhnya; anda hanya perlu tahu bila berhenti dan tidak memakan produk ini lebih daripada dua kali seminggu.

Kubis jenis ini adalah sumber kaya vitamin C, K dan beta-karoten; beta-cryptoxanthin; kopi, asid cinnamic dan ferulic; kaempferol, quercetin dan rutin.

Flavonoid rutin (rutoside) adalah antioksidan yang dapat mengurangi keradangan dengan melindungi sel dari kerosakan radikal bebas. Tetapi pada masa yang sama, dipercayai bahawa rutin, dengan kandungannya yang signifikan dalam produk, dapat menyumbang kepada pembentukan asam urat calculi di ginjal. Selama lebih dari satu dekad, para penyelidik di Institute of Functional Biomolecule (Nanjing, PRC) telah mengkaji kesan flavonoid quercetin dan rutin dan pada tahap asid urik serum..

Walaupun begitu, memandangkan 300 mg kalium dalam 100 g kembang kol (meningkatkan pengeluaran air kencing), perhatikan nasihat doktor anda, adakah mungkin anda memakan kembang kol dengan gout, dan mengambil produk ini dengan berhati-hati.

Adakah mungkin memakan timun untuk gout?

Setiap orang yang menderita gout harus sedar bahawa ubat-ubatan diuretik (diuretik) untuk penyakit ini dilarang: perkumuhan cecair secara paksa dari tubuh menyebabkan peningkatan kepekatan asid urik.

Timun, yang merupakan 95% air, termasuk sayur-sayuran dengan kesan diuretik yang kuat (seperti pasli, dill, arugula, ketumbar, cervil, artichoke, labu, semangka, dll.).

Atas sebab inilah penggunaannya untuk gout harus "dosis" dengan ketat. Jawapan yang sama dapat diberikan untuk soalan - adakah mungkin untuk memakan timun masin ringan dengan gout. Selain itu, timun masin ringan mengandungi banyak garam, yang mengganggu fungsi ginjal..

Adakah mungkin makan zucchini untuk gout?

Dengan kandungan zucchini hampir kalori dan komposisi vitamin dan mineral yang cukup kaya, sayur ini hanyalah produk makanan yang ideal. Dalam dietetik, zucchini dihargai kerana pertolongannya dalam mengasimilasikan makanan protein, dan kerana kesannya yang baik pada usus, dan kerana kemampuannya untuk mengeluarkan produk metabolik dari badan. Oleh itu, anda boleh makan zucchini untuk gout.

Tetapi tidak digalakkan untuk terlibat dalam zucchini dengan arthritis gout, kerana mereka mengandung kalium (260 mg per 100 g produk), iaitu, mereka menyumbang kepada peningkatan pembentukan dan perkumuhan air kencing.

Adakah saderi mungkin untuk gout?

Sebilangan pakar pemakanan menasihatkan untuk membatasi penggunaan saderi (akar dan petioles) untuk gout. Alasan mereka berdasarkan fakta bahawa saderi mengandungi terlalu banyak asid oksalik, dan juga kalium (262 mg per 100 g).

Bahagian lain dari pakar domestik dalam pemakanan perubatan menganggap saderi berguna bagi mereka yang menderita penyakit ginjal, artritis dan gout, kerana ia membantu menghilangkan cecair yang berlebihan dari badan...

Tetapi atas sebab tertentu tidak ada yang menyebut sifat saderi yang cukup bersifat alkali, serta adanya kandungan asid folik yang cukup tinggi dalam tanaman sayuran ini. Tetapi asid folik (jika tidak digabungkan dengan kesan diuretik yang jelas dari produk) membantu mengurangkan risiko pemburukan gout - serangan gout.

Adakah mungkin memakan bit untuk gout?

Tidak ada sekatan penggunaan bit untuk pesakit gout. Walaupun dalam komposisi sayuran akar ini, bersama dengan sebilangan besar asid organik, terdapat banyak kalium dan asid oksalik yang mencukupi.

Sebaliknya, bit tinggi asam amino amino. Kualiti positif utamanya untuk gout adalah keupayaan untuk mengekalkan metabolisme normal bahan nitrogen..

Betaine yang terkandung dalam bit membantu melindungi sel hati dari degenerasi lemak, dan sendi dari keradangan dan edema..

Adakah mungkin makan kentang untuk gout?

Pakar pemakanan mengesyorkan menggunakan kentang rebus dalam kulit untuk mengalkali darah: 100 g ubi mengandungi lebih daripada 400 mg kalium. Walau bagaimanapun, kalium, seperti yang anda sendiri fahami, juga menentukan kesan diuretik kentang..

Doktor tidak melihat ancaman dalam produk ini dan ketika ditanya apakah mungkin memakan kentang dengan gout, mereka memberi jawapan positif..

Adakah mungkin makan jagung untuk gout?

Jagung sangat sukar dicerna sehingga penggunaannya dalam diet hampir selalu terhad..

Untuk gout, bijirin ini mungkin tidak begitu berguna, kerana jagung mengandungi banyak fosforus pengasidan, kalium diuretik dan niasin (vitamin PP). Tidak mungkin tindakan mereka dineutralkan oleh vitamin C dan B9..

Selain itu, biji-bijian jagung mengandungi sejumlah besar asid glutamat (maklumat mengenainya terdapat di atas - dalam keterangan mengenai penggunaan cendawan untuk gout).

Adakah mungkin makan bawang dengan gout?

Dan juga boleh makan bawang dengan gout?

Bawang dan bawang hijau meningkatkan pH darah dan air kencing, dan pakar pemakanan jelas dapat memberikan cadangan secara individu mengenai jumlah penggunaannya.

Walau bagaimanapun, antara faedah bawang yang tidak dapat dipertikaikan, mungkin ada satu "tetapi". Ini semua mengenai salisilat (sebatian asid acetylsalicylic), yang mengandungi bawang dalam jumlah sederhana, serta asparagus, selada, kembang kol dan cendawan segar - dalam lingkungan 0,5-1,5 mg per 100 g.

Di dalam tubuh manusia, asid salisilat diubah, membentuk, antara bahan lain, asid aminoetik (glisin), dari mana sebatian purin disintesis.

Salisilat yang diperoleh dari makanan menghalang rembesan asid urik di buah pinggang, yang menyebabkan pengekalannya di dalam badan. Menurut kajian, apabila 75 mg asid asetilsalisilat diserap dalam 24 jam pada orang yang berusia lebih dari 60 tahun, tahap asid urik dalam darah dapat meningkat hampir 6%.

Bolehkah anda makan bawang putih untuk gout??

Bawang putih, seperti bawang, membantu mengatasi penurunan pH cairan tubuh. Bawang putih mengandungi peratusan sulfur yang signifikan, yang terlibat dalam pengaturan kadar asid urik. By the way, selain sulfur, kofaktor mineral dalam biosintesis asid urik adalah besi, tembaga dan molibdenum.

Juga, bawang putih adalah salah satu makanan yang paling kuat untuk menurunkan kadar kolesterol darah, yang sangat berguna untuk masalah berat badan berlebihan dan kardiovaskular..

Boleh kacang untuk gout?

Semua kacang mengandungi jumlah purin yang mencukupi: sebagai contoh, 100 g biji walnut mengandungi 15 g protein, 10 mg asas purin (diproses menjadi 25 mg asid urik). Tetapi pada masa yang sama, dalam 100 g yang sama, terdapat unsur pengalkali seperti magnesium (rata-rata 234 mg) dan kalium (375 mg).

Sebagai tambahan kepada asam lemak ω-3, walnut memiliki asam fenolik arsenal biokimia, tanin, flavonoid dan kuinon (juglone), yang merupakan fitonutrien anti-radang dan antioksidan..

Untuk gouty, kacang yang paling berbahaya adalah kacang. Tetapi jika anda ingat bahawa kacang adalah kekacang, maka semuanya jatuh ke tempatnya. Oleh itu, jika anda mempunyai gout, kadar oksalat tinggi dalam air kencing anda, atau batu ginjal, anda perlu mengehadkan pengambilan kacang anda dengan minimum. Jumlah optimum ialah 30 g sehari, iaitu pengambilan purin tidak akan melebihi 3.3 mg.

Adakah mungkin memakan biji untuk gout?

Dengan gout, biji bunga matahari tidak boleh dimakan: 100 g biji mengandungi 65 mg purin (atau 157 mg asid urik), menurut sumber lain - 143 mg.

Sekiranya pesakit dengan gout gemuk, maka biji bunga matahari dikontraindikasikan untuknya: bahagian seberat 100 g memberikan 584 kalori. Dan dengan batu ginjal oksalat, biji benih dikontraindikasikan kerana kandungan garam asid oksalat dan asetilalsilat yang tinggi.

Adakah mungkin makan madu untuk gout - baca dalam artikel yang terpisah Madu untuk gout.

Bolehkah anda makan oatmeal untuk gout??

Oleh kerana kita beralih ke bijirin, kita hanya akan memikirkan tidak hanya pada oatmeal, tetapi juga menjelaskan persoalan apakah mungkin makan soba dengan gout, dan adakah mungkin makan nasi dengan gout?.

Bijirin disyorkan dalam hampir semua diet terapeutik untuk penyakit sistemik (termasuk gout).

Dianggarkan bahawa 100 g oatmeal (bubur yang sudah dimasak) mengandungi tidak lebih daripada 2.6-3 g protein (dalam bubur oatmealnya - lebih daripada 12 g); soba - 3-4.5 g; beras (putih biasa) - kurang dari 2.5 g. Maksudnya, dengan kandungan protein rendah, produk ini tidak dapat memberi kesan negatif terhadap tahap asid urik dalam darah.

Apa yang harus dipertimbangkan? Padi itu menyumbang kepada sembelit, dan ahli gastroenterologi tidak mengesyorkan menggunakan bubur soba untuk pesakit dengan gastritis dan ulser perut.

Adakah mungkin untuk Doshirak dengan gout?

Makanan segera, termasuk mi Doshirak atau Mivina, tidak digalakkan untuk gout (dan bukan sahaja). Lihat ramuan dalam hidangan ini dan anda akan faham mengapa doktor memberi nasihat ini..

Sebagai contoh, hidangan premium Doshirak terdiri (selain mi) dari: minyak kelapa sawit, kanji, kaldu kering dengan perisa sintetik, penambah rasa (monosodium glutamat), protein sayuran (iaitu tepung soya berbutir), dll..

Apa buah dan beri yang ada untuk gout?

Buah-buahan dan buah beri adalah sumber vitamin, flavonoid antioksidan dan unsur surih yang sihat. Oleh itu, vitamin C membantu memulihkan sel yang rosak oleh gout, dan flavanoid mempunyai sifat anti-radang yang kuat. Serat dalam buah beri dan buah membantu pencernaan dengan meninggalkan kurang asam urat sebagai produk sampingan metabolisme protein.

Tetapi buah dan buah juga mengandungi fruktosa. Mengapa gula buah mempunyai reputasi buruk? Kerana ia adalah monosakarida dengan kumpulan keton, yang metabolitnya mengganggu metabolisme nitrogen dalam tubuh, memperlambat ekskresi ginjal asid urik, yang menyebabkan kadarnya dalam darah dan air kencing meningkat. Menurut beberapa laporan, gula buah meningkatkan risiko terjadinya gout sebanyak 74%. Dan semakin tinggi kandungan asid urik dalam darah, semakin banyak orang yang menghidap gout terdedah kepada kesan fruktosa..

Adakah mungkin makan ceri untuk gout?

Ceri mengandungi pelbagai jenis asid organik, polifenol antioksidan dan bioflavonoid yang mengurangkan keradangan pada serangan gout.

Dan kerana kandungan vitamin C yang tinggi, yang menghalang aktiviti enzim xanthine oxidase (pemangkin untuk pengoksidaan asas purin nitrogen menjadi asid urik), ceri menangkis hiperurisemia.

Pektin ceri, antosianin dan asid elagik sangat berguna. Baca lebih lanjut - Ceri untuk gout

Adakah mungkin makan ceri untuk gout?

Dalam kuantiti yang sangat kecil, kerana mengandungi terlalu banyak fruktosa: 5,4 g per 100 g buah beri.

Adakah mungkin memakan anggur untuk gout?

Sehingga kini, pakar diet sebahagiannya telah mengiktiraf anggur sebagai produk yang tidak sesuai untuk pesakit gout. Pertama sekali, kerana kandungan kalori yang tinggi dari buah beri ini dan sejumlah besar glukosa yang mudah dicerna, kerana, seperti yang ditunjukkan oleh amalan klinikal, daripada sepuluh pesakit dengan gout, setiap lapan orang gemuk.

Di sisi penentang anggur dengan gout adalah kenyataan bahawa ia mempunyai kandungan fruktosa tertinggi di antara semua beri: lebih daripada 8 g dalam 100 g. Lebih-lebih lagi, anggur matang mempunyai lebih banyak fruktosa daripada glukosa, dan semasa penyimpanan, kandungan fruktosa meningkat dengan ketara.

Adakah mungkin mempunyai blueberry untuk gout?

Blueberry, seperti semua beri yang tinggi antioksidan, membantu melawan keradangan sendi. Selain itu, buah beri ini mengandungi vitamin C dan K, anthocyanin, asid hidroksisinamik, flavonol, serta resveratrol fenolik fenolik, yang mampu memperlambat kematian sel-sel tulang rawan (chondrocytes) yang disebabkan oleh oksida nitrat..

Tetapi dengan adanya oksalat dalam air kencing (kristal garam asid oksalik), blueberry dikontraindikasikan.

Adakah mungkin memakan raspberry untuk gout?

Pakar pemakanan domestik percaya bahawa bagi orang yang menderita penyakit gout dan buah pinggang, penggunaan raspberi boleh membahayakan kerana jumlah salisilat yang banyak. (Bagaimana salisilat mempengaruhi gout dijelaskan di atas ketika datang ke bawang).

Dari segi antioksidan, raspberry mengandungi semua anthocyanin penting, asid elagik dan gallic, quercetin dan kaempferol. Oleh itu, di Barat, pesakit dengan gout disyorkan untuk memakan raspberry dan bahkan minum teh dari daunnya..

Adakah mungkin makan strawberi untuk gout?

Beri ini adalah sumber vitamin C yang kaya (lebih dari 50 mg%), kalium (lebih dari 450 mg%) dan magnesium (hampir 30 mg%).

Magnesium dapat membantu melegakan gejala gout, termasuk sakit. Tetapi anda juga harus ingat mengenai salisilat stroberi (lebih daripada 1.5 mg setiap 100 g), yang boleh memperburuk keadaan beberapa pesakit dengan gout..

Adakah mungkin memakan buah gooseberry untuk gout?

Vitamin C, yang mengandungi kira-kira 42 mg% dalam gooseberry, tidak dapat mengimbangi kesan diuretik kalium, yang pada beri ini melebihi 200 mg%, serta kehadiran salisilat tahap tinggi.

Sekarang mari kita cari tahu apakah semangka dapat digunakan untuk gout, kerana mempunyai sifat diuretik yang kuat, yang tidak begitu sesuai untuk pesakit dengan gout. Walau bagaimanapun, lebih penting bahawa pulpa semangka mengandungi bahan alkali, termasuk asid organik, yang membantu menormalkan keseimbangan asid alkali dalam badan..

Lebih-lebih lagi, beri terbesar ini kaya dengan sitrulin, yang, setelah minum tembikai, diubah menjadi arginine, asid amino alfa yang mengambil bahagian dalam kitaran urea dan penyingkiran ammonia dari badan. Oleh itu, makanlah tembikai untuk kesihatan!

Adakah mungkin makan aprikot untuk gout?

Ramai doktor menasihati pesakit gout untuk makan makanan yang kaya dengan kalium, yang mengalkali air kencing dan darah. Dalam 100 g aprikot segar, jumlah elemen ini hampir 260 mg, hampir sama dengan tembikai.

Oleh itu, 5 biji aprikot sehari akan mencukupi. Tetapi aprikot kering tidak boleh dimakan, kerana buah kering mempunyai kepekatan salisilat yang lebih tinggi kerana kehilangan air.

Bolehkah anda makan pisang untuk gout??

Pisang mengandungi sejumlah besar kalium: lebih daripada 350 mg per 100 g produk.

Tetapi kalium seimbang dengan natrium, jadi pakar pemakanan mengesyorkan makan pisang untuk gout..

Adakah mungkin memakan lemon untuk gout?

Semua buah sitrus, termasuk lemon, dapat dan harus dimakan dengan penyakit ini, kerana buah-buahan ini meningkatkan pH darah dan semua cairan tubuh. Jus lemon mencegah serangan gout dengan merangsang pengeluaran kalsium karbonat, yang dapat meneutralkan asid urik.

Cara yang baik untuk menggunakan lemon untuk gout adalah dengan memerah jus lemon ke dalam air dan meminumnya selepas makan. Tetapi jika keasidan jus gastrik meningkat, lemon dikontraindikasikan untuk gout..

Jangan buat gout?

Dengan gout, anda perlu minum lebih banyak air, kerana pengambilan cecair yang mencukupi dapat membantu tubuh menyingkirkan asid urik berlebihan.

Bolehkah cuka digunakan untuk gout?

Untuk gout, disyorkan untuk menggunakan cuka sari apel yang kaya dengan kalium, kalsium, zat besi dan, tentu saja, asid organik (malic, tartaric, sitrik).

Menurut Jurnal Pemakanan, minum dua sudu cuka sari apel (dua sudu dua kali sehari) "memecah" kristal urat monosodium dan mencegah pembentukannya di sendi, membantu membersihkan darah dari asid urik yang berlebihan..

Agar lebih senang mengambil cuka, anda boleh mencampurkannya ke dalam segelas air dan menambah satu sudu teh madu (kaedah ini dikontraindikasikan untuk pesakit diabetes mellitus).

Bolehkah kicap untuk gout??

Pertama, kicap dibuat dari kacang soya yang mengandungi purin. Selain itu, kicap mengandungi banyak glutamat - garam monosodium asid glutamat (hampir 780 mg setiap 100 g produk).

Mengingat ini, serta garam dalam jumlah besar dalam produk ini, sekiranya terdapat gout, kicap harus dibuang..

Adakah mungkin minum vodka dengan gout?

Dengan gout, anda tidak boleh minum vodka dan alkohol lain, kerana etanol adalah salah satu penyebab kuat penyakit ini, dan pengambilan alkohol yang berlebihan adalah salah satu penyebab utama hiperurisemia.

Semasa pengoksidaan etil alkohol, badan keton terbentuk, yang mempercepat pemecahan nukleotida purin. Ini membawa kepada peningkatan pembentukan adenosin monofosfat, pendahulu asid urik. Akibatnya, proses perkumuhan asid urik oleh ginjal melambat, yang menyebabkan peningkatan kepekatannya dalam darah. Alkohol juga meningkatkan asid laktik dalam darah, yang menghalang rembesan asid urik..

Adakah bir mungkin untuk gout?

Bir untuk gout adalah musuh nombor 2 selepas vodka. Bir mengandungi ragi bir, yang terdiri daripada separuh protein yang sangat serupa dengan protein haiwan. Maksudnya, terdapat banyak asas nitrogen dalam bir, kerana terdapat hampir 18% lebih banyak protein di dalamnya daripada daging lembu, dan tiga kali lebih banyak daripada pada soya.

Semasa penapaian, sejumlah besar guanosin muncul dalam komposisi minuman ini - salah satu pendahulu asid urik. Juga, semua orang tahu kesan bir diuretik, yang menyebabkan kehilangan cecair secara paksa..

Bolehkah saya minum wain dengan gout??

Tidak kerap minum arak untuk gout tidak disarankan kerana menyumbang kepada hiperurisemia.

Adakah mungkin untuk memerah susu dengan gout dan adakah mungkin untuk menggunakan kefir untuk gout?

Sebilangan pakar pemakanan sangat menentang susu penuh untuk gout; yang lain hanya membenarkan pesakit dengan gout menggunakan susu dalam bijirin atau sebagai tambahan untuk teh atau kopi.

Tetapi dengan susu, asam amino sistin memasuki tubuh, yang mempunyai sifat antioksidan dan mengurangkan intensiti kesakitan pada perubahan artritis pada sendi.

Oleh itu, adalah sihat untuk mengambil susu dan kefir dengan peratusan lemak yang rendah.

Bolehkah saya minum teh untuk gout?

Teh mengandungi kafein, yang merupakan xanthine dan merupakan asas purin. Alkaloid pahit utama teh - theobromine - juga mengandungi nitrogen dan merupakan alkaloid purin.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa polifenol teh hijau (epigallocatechin, epicatechin, dan gallocatechin) dapat mengurangkan risiko terkena jenis arthritis tertentu, terutamanya gout.

Teh hijau menaikkan pH darah, dan pakar reumatologi Barat menasihati pesakit mereka untuk minum hingga empat cawan teh hijau setiap hari..

Bolehkah saya minum kopi untuk gout?

Menurut data saintifik terkini, 1,3,7-trimethyl-xanthine, iaitu kafein, yang terkandung dalam kopi adalah perencat persaingan enzim xanthine oxidase, yang memastikan pengoksidaan basa nitrogen kepada asid urik.

Para penyelidik juga menunjukkan bahawa kelebihan zat besi dalam tubuh dapat menyumbang kepada perkembangan gout, dan asid klorogenik (3-kafein-quinik) dalam kopi mengurangkan penyerapan zat besi..

Adakah mungkin chicory dengan gout?

Oleh kerana 100 g chicory hanya mengandungi 6 mg purin, adalah mungkin untuk membuat dan minum chicory untuk pesakit dengan gout. Tetapi tidak lebih dari satu cawan sehari dibenarkan, kerana bahkan chicory tanah mempunyai kandungan fruktosa yang cukup tinggi.

Adakah kvass mungkin untuk gout??

Tidak disyorkan untuk minum kvass untuk gout: ragi digunakan dalam pembuatannya, dan semasa penapaian, etanol dan asid laktik terbentuk. Atas sebab yang sama, jawapan kepada persoalan sama ada okroshka mungkin dengan gout adalah negatif..

Adakah mungkin minum kombucha untuk gout?

Minuman kombucha yang ditapai (koloni kulat dan bakteria mikroskopik) juga mengandung sejumlah kecil etanol, jadi ia harus digunakan dengan berhati-hati jika terjadi gout..

Didapati bahawa kombucha (infusi) mengandungi asid askorbik, nikotinik, asetik, laktik, oksalat, glukon dan lain-lain; protein pencernaan protein dan sebatian nitrogen. Dalam perubatan rakyat, tidak ada kontraindikasi terhadap penggunaan infus kombucha untuk keradangan pada sendi dan gout.

Apa yang boleh diambil dan digunakan untuk gout?

Ngomong-ngomong, mengenai kontraindikasi: ramai yang berminat sama ada boleh mengambil aspirin untuk gout.

Sehingga kini, Aspirin tidak digunakan untuk mengubati gout kerana keunikan farmakokinetiknya, iaitu biotransformasi dalam badan dan perkumuhan produknya. Semua butiran boleh didapati dalam penerbitan - Aspirin untuk gout.

Bolehkah saya mengambil Plavix untuk gout?

Plavix (Clopidogrel) digunakan untuk mencegah pembekuan darah di arteri semasa infark miokard, strok iskemia dan sindrom koronari akut. Antara kontraindikasi adalah kekurangan laktase, malabsorpsi glukosa-galaktosa, pendarahan pada peringkat akut dan patologi hati yang teruk. Gout tidak ada dalam senarai ini, jadi berjumpa dengan doktor yang menetapkan Plavix untuk maklumat lanjut..

Adakah mungkin untuk menggunakan salap Kapsikam untuk gout?

Salap Kapsikam, yang mengandung kapur barus dan Dimexide, bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan radang pada radiculitis, osteochondrosis dan arthritis.

Walaupun kamper adalah ketone terpene, ia tidak boleh digunakan hanya untuk hipersensitiviti individu, epilepsi dan luka kulit dan keradangan di tempat penggunaan salap Capsicam.

Apa salap lain yang boleh digunakan untuk gout, lihat - Salap untuk sakit sendi.

Bolehkah saya minum Wobenzym untuk gout?

Komposisi Wobenzym merangkumi keseluruhan kompleks enzim yang mempunyai kesan imunomodulator, anti-radang, anti-edema dan fibrinolitik. Salah satu komponen Wobenzym adalah enzim buah nanas bromelain (bromelain), yang membantu mengurangkan intensiti gejala dalam banyak penyakit, termasuk rheumatoid arthritis dan gout..

Ahli reumatologi percaya bahawa jika anda mengambil ubat ini secara berkala, anda dapat mengelakkan serangan gout..

Yang Harus dan Tidak Harus untuk Gout?

Adakah mungkin melambung kaki dengan gout?

Mengapa melambung kaki untuk gout? Prosedur termal boleh digunakan hanya dalam jangka waktu antara serangan penyakit dan dalam bentuk mandi kaki hangat (sebelum tidur, selama 20-25 minit). Air yang terlalu panas boleh memburukkan lagi gout.

Secara amnya, dengan gout, sendi di mana garam asid urik disimpan harus tetap hangat dan hipotermia mereka harus dielakkan, kerana kristal urat terbentuk jauh lebih cepat pada suhu rendah..

Adakah mungkin untuk mandi dengan gout?

Semasa prosedur mandi, seseorang berkeringat, iaitu kehilangan kelembapan, dan ini tidak dapat diterima dengan peningkatan kepekatan asid urik di dalam badan. Oleh itu, sekiranya anda mengalami gout, anda tidak perlu pergi ke tempat mandi untuk mengelakkan serangan..

Doktor Britain mengesyorkan mandi suam dengan halia (dua sudu besar halia kering setiap mandi) untuk gout. Tempoh prosedur ini tidak boleh melebihi 25 minit, selepas itu perlu mencuci badan dengan air bersih dan lap kering..

Adakah mungkin berjemur dengan gout?

Penyinaran ultraviolet menjadikan tubuh berfungsi dalam mod yang lebih baik, iaitu, anda boleh berjemur sedikit dengan gout. Diasumsikan bahawa perkumuhan asid urik dapat dipercepat, tetapi penyelidikan serius belum dilakukan mengenai perkara ini..

Adakah boleh merokok dengan gout??

Hanya ada satu jawapan: tidak! Dan bukan hanya kerana merokok pada amnya berbahaya. Ingat bahawa tembakau adalah tanaman nighthade (kembali ke tempat di mana terung dibincangkan).

Adakah mungkin bermain sukan dengan gout??

Bersenam secara teratur, bersama dengan diet yang sihat, dapat membantu menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang optimum, yang seterusnya akan membantu anda mengawal gout.

Aktiviti fizikal yang serius tidak digalakkan untuk penyakit ini - kerana kemungkinan kehilangan cecair dan peningkatan kepekatan asid urik dalam darah. Aktiviti sukan tertentu, seperti berlari, melompat, dan sukan luar, tidak selamat untuk sendi yang terjejas dan boleh menyebabkan serangan gout.

Sukan yang paling sesuai untuk gout ialah berenang dan berbasikal.

Adakah mungkin melakukan urutan untuk gout?

Pakar perhatikan bahawa urut untuk gout harus selamat dan harus dilakukan dengan sangat berhati-hati..

Matlamat sebarang urutan adalah untuk meningkatkan kadar peredaran darah ke kawasan yang terjejas dan dengan itu mengurangkan keradangan dan pembengkakan. Sekiranya gout, menguli lembut tisu lembut di sekitar sendi dan jangan sekali-kali tekan secara mendalam atau sentuh sendi itu sendiri.

Adakah mungkin mandi lumpur dengan gout??

Terapi peloid - rawatan lumpur - digunakan untuk semua patologi artikular, tetapi hanya di luar pemburukannya. Mandi lumpur dengan sapropel dan peloid sulfida sangat berguna untuk pesakit gout..

Maklumat yang lebih berguna dalam artikel - Gambaran keseluruhan rawatan untuk gout

Memandangkan pendekatan diet untuk mengawal hiperurisemia dan gout, perlu diingat bahawa patologi ini bersifat sistemik. Tetapi mengetahui apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan dengan gout dapat membantu mengurangkan gejala penyakit ini dan meningkatkan kualiti hidup anda..

Terdapat ralat? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

 1. Punca penyakit
 2. Makanan yang dibenarkan dan dilarang
 3. Soalan lazim daripada pesakit gout
 4. Adakah mungkin menggunakan halia untuk gout??
 5. Apa yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan penyakit gout dan pemburukannya?

Pada masa ini, penyakit seperti gout tidak jarang berlaku. Dikenali sejak zaman kuno, "penyakit kesejahteraan," menurut statistik, paling sering menyerang lelaki berusia lebih dari 40 tahun dan orang yang terdedah kepada kegemukan. Penyakit ini menampakkan dirinya sebagai keradangan akut pada tulang rawan dan sendi, yang disebabkan oleh pemendapan garam asid urik.

Sintesis purin yang tidak betul di dalam badan atau penyakit buah pinggang membawa kepada pembentukan air kencing yang berlebihan (asid urik), mereka disimpan di sendi dan tisu periartikular, menyebabkan keradangan dan sakit akut.
Serangan gout serupa dengan artritis. Sakit sendi membengkak, kulit di sekelilingnya menjadi merah, yang menyebabkan kesakitan teruk. Suhu badan pesakit meningkat. Walaupun penyakit ini dianggap agak jarang, doktor mengatakan bahawa kes gout meningkat dengan ketara. Ini disebabkan oleh peningkatan kesejahteraan dan gaya hidup penduduk. Makan berlebihan, terutamanya ketagihan daging dan alkohol adalah "kawan" terbaik gout.

Punca penyakit

Gout boleh disertai dengan komplikasi: apabila garam asid urik bergabung menjadi konglomerat dan membentuk simpul gout. Kencing boleh menyebabkan batu ginjal dan mengakibatkan komplikasi serius seperti kegagalan buah pinggang.

Ramai yang berminat dengan soalan - mengapa gout berlaku? Untuk memahami bagaimana penyakit itu berlaku dan mengapa ia berkaitan secara langsung dengan pemakanan, adalah perlu untuk mempertimbangkan secara terperinci bagaimana sifat endapan gout terbentuk pada sendi. Biasanya, dalam proses kehidupan, asid urik terbentuk di dalam badan. Buah pinggang bertanggungjawab untuk pembelahan dan pembuangannya. Sekiranya tahap asid urik "berguling-guling", dan ini berlaku selepas pengambilan makanan daging secara sistematik atau setelah minum alkohol, maka ginjal tidak dapat mengatasi jumlah kerja seperti itu. Asid mengkristal untuk membentuk garam air kencing (urin). Mereka "mengembara" ke seluruh badan, berusaha mencari tempat terpencil dengan bekalan darah yang kurang.

Rawan dan sendi adalah tempat yang sesuai untuk pemendapan. Apabila pengumpulan asid urik menjadi ketara, sistem kekebalan tubuh mengenalinya dan memberi isyarat mengenai "penyerang" asing. Leukosit berperang dan mati. Di tempat "pertempuran" proses keradangan pasti berlaku. Akibatnya, pesakit merasakan sendi bengkak, tisu di sekelilingnya menjadi sakit dan suhunya meningkat..

Makanan yang dibenarkan dan dilarang

Penghidap gout sering bertanya, bolehkah mereka memakan makanan ini atau itu? Dengan gout, protein hewani harus dikecualikan dari diet, yaitu daging, potongan daging, kebab, ladu, dll. Sebagai sumber protein alternatif, anda boleh memakan biji, kacang, tahu. Biji bunga matahari dapat menjadi penyelesaian yang sangat baik dalam masalah pencuci mulut - halva bunga matahari dapat dikonsumsi oleh pasien dengan gout, kerana tidak menyebabkan pembentukan asam urat. Biji wijen boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk membuat sos dan pembalut. Mereka tidak hanya akan menambah pelbagai rasa yang menyenangkan, tetapi juga menurunkan kadar kolesterol darah dan meningkatkan pencernaan..

Penghidap gout perlu mengatakan tidak kepada alkohol. Jangan menganggap bahawa minuman yang kurang kuat seperti bir dan wain tidak dilarang. Mereka adalah pemangkin utama penyakit ini. Bahkan ada peribahasa kuno yang mengatakan bahawa walaupun 1 gelas anggur mengandungi gout..

Perlu melihat lebih dekat pelbagai ubat. Sebagai contoh, aspirin dilarang untuk gout. Terdapat pelbagai resipi rakyat popular untuk gout yang merangkumi aspirin, tetapi hanya boleh digunakan jika ia adalah salap atau losyen. secara lahiriah. Sekali di dalam badan, aspirin menyebabkan kelewatan pemecahan asid urik dan menimbulkan beban tambahan pada buah pinggang..

Soalan lazim daripada pesakit gout

Soalan seperti ini sering dijumpai - adakah mungkin merokok dengan gout? Jawapannya tidak tegas - tidak. Merokok tidak dibenarkan sama sekali, jika ada keinginan untuk menjaga kesihatan secara umum, dan lebih-lebih lagi dengan gout. Nikotin menyebabkan vasokonstriksi, dan ini memburukkan lagi pemakanan yang tidak mencukupi pada sendi dan membantu mempercepat pertumbuhan nod gout.

Ramai orang mengemukakan soalan: "Saya suka bersukan, adakah ini akan memburukkan lagi penyakit ini?" Untuk sukan, gout bukanlah satu kontraindikasi. Pengecualian adalah tempoh pemburukan penyakit. Selebihnya, dibenarkan bermain sukan dan gimnastik dengan senaman sederhana, tanpa menyebabkan sakit otot. Berolahraga terlalu keras boleh menyebabkan asid urik berlebihan di dalam badan.

Adakah mungkin menggunakan halia untuk gout??

Setelah mendengar tentang sifat penyembuhan yang luar biasa dari akar ini, banyak penghidap gout tertanya-tanya apakah halia akan membantu penyakit mereka. Mungkin dan bahkan perlu menggunakan halia untuk gout. Akar halia kaya dengan vitamin dari semua kumpulan dan mineral, dan kemampuannya untuk memecahkan lemak dan membersihkan badan dari toksin akan menjadi kelebihan yang tidak ternilai bagi pesakit dengan gout, yang sering mengalami kegemukan. Selain itu, teh jahe menyegarkan dan menyegarkan dengan sempurna, ia akan menjadi alternatif yang sangat baik untuk teh hitam dan kopi, penggunaannya dilarang untuk pesakit gout..

Makanan apa yang dapat membantu anda berasa lebih sihat dengan gout? "Pemecah" terbaik konglomerat garam kencing adalah:

 • sitrus;
 • Cuka epal;
 • halia;
 • soya.

Pengambilan tomato secara berterusan sangat berguna untuk pesakit gout. Tomato mengandungi sejumlah besar vitamin, dan dapat mencegah timbulnya penyakit ini. Telur ayam juga boleh menjadi sumber protein yang sangat baik. Pesakit gout perlu minum banyak cecair, lebih baik jus tomato dan sitrus segar segar dan teh halia dengan madu.

Makanan apa yang harus dikecualikan dari menu?

 • daging;
 • alkohol (wain, bir, vodka, dll.);
 • sup daging;
 • lemak tahan api;
 • Teh hitam;
 • kopi.

Semua makanan ini mengandungi purin yang tinggi dan menyebabkan peningkatan kadar asid urik dalam badan. Pesakit gout harus mengelakkan makanan berkalori tinggi dan makan berlebihan. Ia juga tidak termasuk produk dengan pemanis dan fruktosa dari menu. Makanan pada siang hari harus dibahagikan kepada 4-5 makanan. Prinsip utama pemakanan adalah penyederhanaan, pemecahan, sementara kandungan purin dalam produk yang dikonsumsi mestilah minimum. Gourmets sukar untuk mengekalkan diet seperti itu dan harus menunjukkan kemahuan. Semasa menyediakan makanan, orang yang menghidap gout perlu mencari pilihan makanan yang optimum. Contohnya, semasa membuat ladu, anda boleh menggantikan daging soya atau tauhu herba dengan daging cincang. Ini bukan hanya sangat enak, tetapi juga menyihatkan: soya membantu mengeluarkan asid urik dari badan. Semasa menyusun menu, anda perlu memeriksa jadual khas mengenai jumlah purin dalam ramuannya.

Apa yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan penyakit gout dan pemburukannya?

Terdapat kes-kes apabila gout berlaku atas sebab genetik, disebabkan oleh gangguan metabolik hormon atau kerosakan buah pinggang, dan seseorang tidak dapat mempengaruhi permulaan penyakit ini. Tetapi sebahagian besarnya, penyakit ini tetap menjadi "penyakit raja-raja." Kecenderungan untuk makan berlebihan, minat terhadap minuman beralkohol dan merokok, gaya hidup yang tidak aktif - semua ini boleh menyebabkan perkembangan penyakit ini dengan cepat.

Sekiranya senaman secara teratur, ketiadaan tabiat buruk dan pemakanan yang betul telah menjadi kebiasaan, maka segala yang mungkin telah dilakukan untuk melindungi diri anda dari gout..

Pastikan anda berjumpa doktor sebelum merawat penyakit. Ini akan membantu untuk mengambil kira toleransi individu, mengesahkan diagnosis, memastikan rawatan yang betul dan mengecualikan interaksi ubat negatif. Sekiranya anda menggunakan preskripsi tanpa berunding dengan doktor, maka itu adalah risiko anda sendiri. Semua maklumat di laman web disajikan untuk tujuan maklumat sahaja dan bukan bantuan perubatan. Semua tanggungjawab untuk permohonan itu terletak pada anda..

Bahkan dalam risalah perubatan kuno, gout ditetapkan sebagai penyakit serius "darah kerajaan". Orang-orang mulia setiap masa tidak memerhatikan tahap penyederhanaan alkohol dan makanan. Gaya hidup ini menimbulkan pelanggaran proses metabolik dalam badan, menyumbang kepada pembentukan kristal asid urik pada sendi dan menyebabkan kematian akibat komplikasi serius pada saluran kencing. Menjelang akhir abad ke-17, doktor mengenal pasti gout sebagai penyakit bebas..

Gout dianggap sebagai keadaan serius yang mempengaruhi semua organ dan sistem sekaligus. Penyakit lebih mudah dijangkiti lelaki berusia lebih dari 35 tahun. Pada awal perkembangannya, gout mempengaruhi jari kaki. Semasa ia berkembang, kaki, tangan terlibat dalam proses patologi.

Faktor etiologi

Artritis gout terjadi kerana gangguan metabolik dalam badan, yang menyumbang kepada peningkatan garam asid urik dalam darah dan buah pinggang (urat). Kenaikan kadar asid urik secara langsung berkaitan dengan pengumpulan purin, yang bersumber dari daging berlemak dan produk haiwan lain. Dengan gout, tubuh tidak dapat memetabolisme mereka sepenuhnya, yang menyebabkan pengumpulan asid urik, sebagai produk metabolisme mereka yang tidak lengkap..

Pembentukan gout disebabkan oleh dua faktor utama:

 • buah pinggang yang sihat berhenti mengatasi kadar asid urik yang berlebihan;
 • buah pinggang yang berpenyakit tidak dapat mengeluarkan asid urik dalam jumlah yang normal.

Penyebab umum penyakit ini adalah kecenderungan genetik, gaya hidup tidak rasional, dan penyalahgunaan minuman beralkohol yang kuat dan bir. Hubungan langsung antara kejadian arthritis gout dan pengambilan alkohol dan makanan masin berlemak yang berlebihan dijumpai semasa perang dan krisis ekonomi. Pada masa inilah terjadi penurunan tajam dalam kejadian gout..

Tetapi ini bukan satu-satunya penyebab gout:

 • kegagalan buah pinggang kronik sebarang genesis;
 • calculi di buah pinggang dan pundi hempedu;
 • gangguan endokrin (hipotiroidisme, diabetes mellitus);
 • berat badan berlebihan terhadap latar belakang hypodynamia;
 • penyakit autoimun sistemik.

Semua ini membawa kepada gangguan metabolik..

Pengelasan dan jenis

Artritis gout diklasifikasikan mengikut beberapa kriteria penting yang menilai sifat, keparahan penyakit, dan kemungkinan komplikasi..

Pengelasan moden membezakan 2 jenis gout:

 1. Gout primer atau idiopatik. Ia berlaku akibat gangguan hormon dan kecenderungan genetik. Keadaan bertambah buruk dengan alkohol dan makanan yang agresif. Unsur-unsur pemecahan purin mempunyai kesan terhadap peningkatan kadar asid urik..
 2. Gout sekunder. Ia berlaku akibat penghambatan aktiviti proses metabolik, pengambilan antibiotik yang berpanjangan atau tidak terkawal dan kumpulan ubat lain (misalnya, Aspirin, Niacin, ubat diuretik, Pyrazinamide). Merupakan komplikasi memprovokasi penyakit.

Jenis utama artritis gout adalah:

 • bentuk metabolik - peningkatan sintesis asid urik;
 • bentuk buah pinggang - penurunan tajam dalam perkumuhan urea oleh buah pinggang;
 • spesies campuran disebabkan oleh penurunan sederhana dalam pengosongan asid urik dan pengeluarannya yang ketara.

Dalam praktik klinikal, jenis gout campuran lebih kerap berlaku. Kemerosotan fungsi ekskresi yang sederhana apabila tidak ada terapi menyebabkan perkembangan patologi secara beransur-ansur.

Gambar simptomatik

Hampir semua episod gout disertai dengan rasa sakit yang teruk pada sendi yang terjejas. Gejala pertama gout mungkin tidak kelihatan jelas, tetapi proses patologi sudah bermula - cepat atau lambat penyakit ini akan muncul dengan jelas. Gejala utama arthritis gout adalah:

 • kemerahan kulit di kawasan yang terjejas;
 • bengkak;
 • had pergerakan sendi;
 • ketumpatan tisu di sekitar fokus keradangan;
 • pembentukan tofus (pembentukan globular di bawah kulit - pengumpulan urat);
 • ubah bentuk sendi;
 • urolithiasis buah pinggang.

Penyetempatan utama keradangan adalah jari kaki. Semasa penyakit ini berlanjutan, lesi diperhatikan di pergelangan kaki, kaki, lutut, pergelangan tangan dan falang jari, di selekoh siku.

Anda tidak boleh mengabaikan gejala yang tidak menyenangkan dan sengaja menghilangkan rasa sakit yang teruk. Kekurangan terapi sering menimbulkan kemusnahan sepenuhnya dan imobilisasi struktur artikular, sehingga ketidakupayaan pesakit.

Ciri-ciri penyakit ini mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis manifestasi klinikal:

 1. Tahap 1 (hiperurisemia indolen). Tahap penyakit ini berlalu tanpa disedari oleh pesakit. Lebihan tahap urea dalam darah ditunjukkan oleh ujian darah dan air kencing. Tidak diperlukan rawatan khusus pada peringkat ini. Untuk menjaga kesihatan dan petunjuk yang stabil dalam analisis, disarankan diet khusus, pemantauan rutin tahap asam urat, kepatuhan terhadap rejim pelindung. Tanda-tanda pertama biasanya kecil dan tidak menimbulkan kebimbangan serius kepada pesakit.
 2. Tahap 2 (eksaserbasi atau serangan akut). Keradangan akibat penghabluran asid urik pada struktur artikular. Pada saat berlakunya eksaserbasi, pesakit mengalami kesakitan yang luar biasa, bengkak muncul di kawasan peradangan. Tempoh ini biasanya berlalu setelah 5-10 hari sendiri, walaupun tidak ada rawatan khas yang dilakukan..
 3. Tahap 3 (fasa subakut). Tempoh tersebut ditandai dengan pengampunan antara pemburukan gout. Pesakit tidak terganggu oleh gejala khas, aktiviti artikular pulih. Sekiranya tidak ada tanda-tanda penyakit luar, maka di dalam badan terdapat pemendapan kristal urea secara berterusan.
 4. Tahap 4 (gout nodular kronik). Ia dicirikan oleh penyakit lanjut. Terhadap latar belakang patologi, tisu muskuloskeletal sendi musnah sepenuhnya atau diubah, keradangan cenderung menjadi umum. Fungsi buah pinggang dikurangkan dengan ketara. Klinik menandakan penyakit tahap 4 dengan permulaan kegagalan buah pinggang kronik.

Mungkin memerlukan lebih dari satu tahun antara tahap 1 dan 2 perkembangan gout, oleh itu, dengan diagnosis yang tepat pada masanya, adalah mungkin untuk menjaga kualiti hidup pesakit selama bertahun-tahun.

Diagnostik

Pada gejala pertama yang mengganggu, anda harus berjumpa dengan doktor umum yang, jika perlu, akan merujuk anda kepada pakar rheumatologi, nefrologi, ahli endokrinologi. Kriteria diagnostik utama adalah:

 • kajian sejarah klinikal dan kehidupan pesakit;
 • pemeriksaan dan palpasi anggota badan yang terjejas (kehadiran kemerahan, tophus, radang fokus);
 • ujian darah biokimia (petunjuk urat, kreatinin, urea);
 • Pemeriksaan sinar-X;
 • tusukan tophus untuk kajian kandungan rongga.

Selain itu, pemeriksaan ginjal, kelenjar tiroid, dan hati mungkin ditetapkan. Dengan sejarah klinikal pesakit yang dibebani, pelbagai pemeriksaan untuk penyakit bersamaan dilakukan.

Taktik rawatan

Artritis gout tidak dapat dipulihkan, tetapi rawatan yang mencukupi dapat menunda komplikasi serius penyakit ini, menjaga kesihatan, dan memastikan pengampunan yang stabil antara eksaserbasi patologi.

Terapi ubat

Resep ubat untuk rawatan gout disebabkan oleh pencapaian dua tujuan terapi utama:

 • melegakan sindrom kesakitan;
 • penurunan kepekatan asid urik dan pengosongannya.

Kedua-dua ubat sistemik dan tempatan digunakan.

Ubat utama untuk menghilangkan rasa sakit adalah Indomethacin, Colchicine. Dengan kesakitan yang tidak dapat ditanggung, sekatan intra-artikular ditetapkan (sering suntikan Novocaine).

Untuk mempercepat pembubaran kristal urat, persediaan urikosurik ditetapkan:

 1. Allopurinol. Ia bertujuan untuk pentadbiran lisan. Dengan ketara mengurangkan pengeluaran urea. Bertoleransi dengan baik oleh pesakit dengan batu karang.
 2. Febuxostat. Kesan ubat ini serupa dengan Allopurinol. Ubat ini ditunjukkan untuk penyakit ginjal dan hati pada tahap ringan..
 3. Peglotikase. Ubat ini tersedia sebagai suntikan intravena, mengandungi enzim yang menghancurkan struktur kristal urea. Ia digunakan untuk tahap gout yang lanjutan, yang mana sudah sukar dikawal.
 4. Probenecid. Produk oral yang diformulasikan untuk membantu buah pinggang mengeluarkan asid urik yang berlebihan. Kontraindikasi pada pesakit dengan penyakit ginjal yang teruk, termasuk urolithiasis.

Untuk melegakan serangan gout, pelbagai kaedah rawatan tradisional sesuai, termasuk salap dan kompres yang disediakan sendiri. Di rumah, anda boleh menyiapkan salap dan produk ubat lain, menggunakan kompres, menggunakan losyen ke kawasan yang meradang, memanaskan kaki yang sakit dengan aplikasi ubat yang hangat, hanya jika ada perjanjian dengan pakar. Jika tidak, semua kaedah ini hanya boleh memperburuk perjalanan proses patologi..

Kaedah rawatan lain adalah fisioterapi, fitoterapi, tinggal di sanatorium di resort. Fisioterapi sesuai hanya dalam tempoh tenang semasa gout, kerana dengan pemburukan yang berlebihan dapat menimbulkan kemerosotan.

Makanan

Pemakanan untuk artritis gout adalah komponen penting dalam rawatan yang mencukupi. Diet harus diikuti oleh pesakit seumur hidup. Tidak boleh makan makanan berikut:

 • lemak haiwan;
 • garam natrium;
 • makanan dalam tin, pengawet;
 • perasa, rempah;
 • cendawan;
 • daging dan ikan berlemak;
 • produk salai;
 • gula-gula;
 • teh hitam, kopi;
 • semua hijau;
 • kismis, anggur.

Minum alkohol, merokok tidak boleh diterima. Bahkan dos alkohol yang sedikit dapat memburukkan kesihatan keseluruhan anda dan mempercepat kemunculan gout..

Produk yang dibenarkan adalah produk tepung (roti, pastri, pasta), sayur-sayuran segar, buah-buahan (terutama buah sitrus), produk susu masam, ikan dan unggas rendah lemak, madu, perairan mineral, rebusan buah beri, kompot tanpa gula.

Artritis gout tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi setiap pesakit dapat memulihkan proses metabolik, menjaga integriti sendi dan menormalkan sintesis dan perkumuhan asid urik.

Penting untuk difahami bahawa penyakit ini tidak akan berhenti dengan sendirinya, walaupun jangkitan jarang terjadi. Setiap hari proses merosakkan berlaku di dalam sendi yang mengubah morfologi dan struktur sendi. Komplikasi utama penyakit ini adalah kegagalan buah pinggang..

Pesakit dengan penurunan fungsi ginjal mungkin memerlukan terapi penggantian seumur hidup - hemodialisis atau transplantasi penderma organ.

Pencegahan

Langkah pencegahan didasarkan pada kepatuhan terhadap gaya hidup yang betul: sukan, pemakanan, rawatan penyakit semasa yang tepat pada masanya. Orang yang berumur lebih dari 40 harus berhati-hati dengan kesihatan mereka. Air mineral, minuman bersih yang banyak dan pemakanan yang betul menyumbang kepada pembersihan badan yang cepat. Dengan latar belakang ini, pengumpulan dan penghabluran asid urik hampir mustahil..