Keretakan hujung klavikula akromial

Meniskus

Sebilangan besar fraktur klavikula berlaku di bahagian tengahnya. Kira-kira 25% fraktur klavikula dilokalisasi pada ketiga lateral dan berkaitan dengan patah tulang hujung akromial. Dengan patah tulang seperti itu, aduan sering berlanjutan dalam jangka masa yang lama, sementara terdapat risiko yang signifikan dari pembentukan sendi atau penyatuan yang salah dalam kedudukan patologi.

Akibat ini disebabkan oleh pelbagai daya ubah bentuk dan ketahanan ligamen di kawasan hujung distal klavikula. Klavikula dapat dianggap sebagai balok yang menghubungkan anggota atas ke kerangka paksi, memandangkan hubungannya dengan skapula. Ligamen coracoclavicular (CC), yang mengikat klavikula ke proses coracoid skapula, menangkis perpindahan proksimal klavikula. Ligamen acromioclavicular (AC) menghubungkan acromion dan klavikula pada sendi acromioclavicular dan merupakan penstabil utama anjakan anterior dan posterior.

Daya ubah bentuk yang dihantar ke segmen distal klavikula termasuk berat anggota badan atas (vektor daya diarahkan ke bawah), otot trapezius (vektor daya diarahkan ke atas, pertengahan dan posterior) dan otot sternocleidomastoid, yang melekat pada klavikula proksimal dan mengembangkan kekuatan, ke atas.

Fraktur hujung klavikula akomial terbahagi kepada tiga jenis. Bergantung pada lokasi patah tulang, frekuensi perpindahan serpihan yang ketara dapat mencapai 35%. Kedudukan klavikula proksimal terutama dipengaruhi oleh penyetempatan fraktur hujung akromial, sehingga menentukan akibat trauma.

Fraktur yang paling biasa pada hujung akromial klavikula dengan anjakan serpihan adalah patah jenis II. Dalam kes ini, garis patah berjalan secara lanjutan (jenis IIa) atau di antara (jenis IIb) ligamen korakoklavikular, dan klavikula proksimal tetap tanpa penstabil ligamen terhadap anjakan bahagian akromial ke bawah di bawah pengaruh berat anggota badan atas. Selain itu, otot yang melekat pada kawasan proksimal menggerakkannya ke atas. Ini menyebabkan perpindahan serpihan yang ketara, oleh itu, patah tulang ini terdedah kepada pembentukan pseudarthrosis simtomatik.

Sudah tentu, rawatan konservatif dapat ditawarkan, tetapi biasanya kita meyakinkan pesakit bahawa untuk jenis patah tulang ini, rawatan pembedahan lebih disukai. Nasib baik, teknik invasif minimum kini telah dikembangkan untuk merawat pesakit dengan patah tulang tersebut..

Fraktur jenis ketiga tidak biasa tetapi boleh menimbulkan masalah yang ketara. Garis patah meluas ke sendi akromioklavikular. Fragmen tulang itu sendiri boleh menjadi kecil dan berpecah-pecah, yang menjadikannya sukar untuk melakukan osteosintesis, kerana fiksasi serpihan akhir klavikula tidak dapat dilakukan. Oleh kerana ligamen coracoclavicular tidak rosak, dan lokasi serpihan pada umumnya cukup baik, rawatan konservatif dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang patah tulang ini tetap simptomatik untuk waktu yang lama, dan cara yang berkesan untuk mengatasinya adalah dengan menghilangkan serpihan tulang dari klavikula.

Rajah pelbagai jenis fraktur klavikula.
A. Fraktur jenis pertama dilokalisasikan ke sisi ligamen coracoclavicular.
B. Jenis IIa dilokalisasikan ke medan ligamen korakoklavikular.
B. Jenis IIb dilokalisasikan di antara ligamen coracoclavicular.
D. Jenis III - patah intra-artikular.

Penyunting: Iskander Milevski. Tarikh penerbitan: 3.11.2018

Fraktur klavikula

Anatomi Ringkas

Klavikula adalah tulang tubular melengkung berbentuk S yang kecil yang menghubungkan di satu hujungnya ke sternum (sendi sternoklavikular) dan di hujung yang lain ke proses akomial skapula (sendi acromioclavicular). Fraktur klavikula boleh berlaku di mana sahaja, tetapi paling kerap fraktur dilokalisasikan dalam diafisis, lebih jarang di hujung akromial klavikula dan bahkan lebih jarang di hujung sternal (masing-masing 20,8 dan 1 kes per 100,000 penduduk setiap tahun).

Mekanisme kecederaan:
Penyebab umum patah tulang selangka adalah kecederaan (pukulan langsung atau jatuh di lengan). Klavikula memperoleh kekuatan maksimum pada usia 20 tahun.

Pengelasan patah tulang:


Terdapat fraktur klavikula dengan dan tanpa anjakan, dan mereka juga boleh dibahagikan kepada tertutup dan terbuka. Perlu diperhatikan bahawa fraktur terbuka jenis ini jarang berlaku, dan ini paling kerap berlaku kerana pukulan langsung ke klavikula. Fraktur terbuka klavikula selalunya merupakan hasil kemalangan jalan raya atau kejatuhan dari ketinggian yang tinggi. Mengikut lokasi, patah tulang belakang, pertengahan dan ketiga bahagian dalam klavikula dapat dibezakan. Selalunya, dengan patah tulang, ia adalah pertiga pertengahan yang pecah, kerana ia adalah tempat paling tipis dari keseluruhan tulang. Kriteria lain adalah sifat pecahan fraktur, dan ia boleh dibahagikan kepada serong, bergelombang, serong dan melintang

Gejala:
• Anjakan bahu ke hadapan dan ke bawah
• Ketidakupayaan mengangkat lengan kerana sakit
• Sensasi renyah (krepitus) ketika cuba mengangkat lengan ke atas
• Kerosakan atau ketidaksamaan pada klavikula;
• Sakit di tali pinggang bahu.

Diagnostik:
Pemeriksaan visual. X-ray klavikula "standard emas" dalam dua unjuran. Dalam kes yang jarang berlaku, imbasan CT diperlukan untuk diagnosis (patah tulang belakang klavikula).

Rawatan:
Rawatan konservatif: setelah meletakkan semula, tali pinggang bahu diperbaiki dengan cor plaster atau orthosis. Tempoh imobilisasi adalah 4-5 minggu. Dengan rawatan konservatif, terdapat risiko tinggi penyembuhan atau penyembuhan patah tulang yang tidak betul. Dalam hal ini, fungsi seluruh anggota atas terganggu..

Rawatan pembedahan di klinik kami:
Semasa operasi ini, perpindahan serpihan dihilangkan dan tulang diikat dengan struktur logam, pilihannya ditentukan oleh sifat patah tulang.
Pada masa ini, yang paling meluas adalah osteosintesis dengan plat dan skru. Sekiranya fraktur dilokalisasikan dalam diafisis, maka plat rekonstruktif konvensional atau plat melengkung S khas untuk klavikula akan berlaku. Tetapi jika patah, garis patah mempengaruhi hujung klavikula akromial, maka pembinaan lain mungkin diperlukan.
Akses operasi: 1. Bahagian membujur selari dengan klavikula; 2. Melintang (pukulan pedang).

Rawatan fraktur klavikula diafyseal.
Pesakit terlentang dalam keadaan kerusi pantai. Melegakan kesakitan: anestesia tempatan atau anestesia endotrakeal. Operasi dilakukan dalam masa sesingkat mungkin dengan menggunakan teknik dan implan moden. Implan dibuat di Switzerland dan Jerman. Bahan implan: titanium atau keluli perubatan.

Selepas operasi:

Selepas operasi, pesakit dapat memulihkan fungsi anggota badan pada keesokan harinya. Di jabatan kami, pengajar terapi senaman bekerja dengan setiap pesakit. Mereka melakukan senam, urut, fisioterapi. Selepas pembedahan, pesakit kembali ke kehidupan seharian secepat mungkin.

Rawatan patah tulang hujung akromial klavikula.

Sebelum pembedahan:

Selepas operasi:

Selepas operasi, pesakit dapat memulihkan fungsi anggota badan pada keesokan harinya. Di jabatan kami, pengajar terapi senaman bekerja dengan setiap pesakit. Mereka melakukan senam, urut, fisioterapi. Selepas pembedahan, pesakit kembali ke kehidupan seharian secepat mungkin.

Fraktur klavikula: apakah rancangan rawatannya?

Fisur atau patah tulang selangka adalah kecederaan biasa yang berlaku ketika jatuh atau memukul bahu. Walaupun fraktur klavikula meluas dan biasanya sembuh dengan baik tanpa mengira kaedah yang dipilih, komplikasi mungkin berlaku, memerlukan perhatian yang cermat terhadap kecederaan ini. Untuk pulih sepenuhnya, anda perlu bersabar: memerlukan masa sekitar dua bulan untuk tulang sembuh.

Konsep fraktur klavikula

Klavikula adalah tulang panjang dan nipis berpasangan yang memanjang dari sternum ke setiap bilah bahu. Semua orang dapat merasakannya dengan mudah di atas dada mereka tepat di bawah leher. Klavikula merujuk kepada tulang gelang anggota atas dan direka untuk menguatkan tali pinggang bahu.

Klavikula adalah tulang berpasangan yang menghubungkan sternum ke skapula

Satu hujung klavikula (medial) disambungkan ke sternum, atau sternum, untuk membentuk sendi sternoklavikular; yang lain (acromial) - mengartikulasikan dengan akhir skapula, atau acromion, membentuk sendi acromioclavicular. Sambungan klavikula dengan bilah dada dan bahu disokong, antara lain, kerana penyambungan alat ligamen. Bentuk klavikula di hujung tengah membulat, dan di hujung lateral (jauh) diratakan. Kerana keunikan reka bentuknya, klavikula sering terdedah kepada patah tulang.

Fraktur klavikula menyumbang kira-kira 3-12% daripada jumlah kecederaan tersebut, dan sehingga 60% - dari semua patah tulang pada tali pinggang bahu.

Salah satu kecederaan fraktur yang menyakitkan adalah kerosakan pada saluran darah dan saraf periferi berdekatan dengan hujung tulang yang patah. Rasa sejuk atau mati rasa di lengan sebaik sahaja kecederaan menunjukkan kecemasan perubatan..

Pengelasan

Bergantung pada zon patah tulang, jenis fraktur klavikula berikut dibezakan:

 • trauma pada bahagian dalam tulang, atau patah pada hujung sternal klavikula;
 • trauma hingga pertengahan tulang, atau patah tulang diafyseal;
 • trauma pada bahagian luar tulang, atau patah pada hujung klavikula akromial.

Dalam kes ini, yang paling biasa adalah patah tulang diafyseal pertengahan pertengahan klavikula.

Dengan sifat kesalahan, keretakan berikut dibezakan:

 • melintang - patah berlaku di tulang, membahagikannya kepada dua bahagian yang tumpul;
 • longitudinal - patah tulang di sepanjang tulang;
 • serong - patah berjalan secara serong dan membahagi tulang menjadi dua bahagian runcing;
 • spiral - patah lingkaran;
 • comminuted - bahagian tulang dihancurkan menjadi beberapa serpihan kecil atau banyak (multi-comminuted).

Bergantung pada ciri-ciri tapak patah tulang, terdapat 5 jenis patah tulang.

Fraktur lengkap berlaku apabila periosteum, tisu penghubung yang menutupi tulang, pecah. Sekiranya serpihan tulang dipegang bersama kerana periosteum yang masih hidup, maka patah tulang tersebut disebut tidak lengkap.

Fraktur anjakan berlaku apabila kedudukan anatomi serpihan tulang yang rosak terganggu. Dalam kes ini, ubah bentuk sering dilihat dengan mata kasar. Sekiranya bahagian tulang yang terputus tetap berada di tempat asalnya, patah jenis ini disebut sebagai patah tulang tanpa anjakan. Ia sukar untuk ditentukan tanpa peralatan diagnostik khas..

Fraktur berulang di tapak di mana kalus terbentuk - tisu parut tulang - disebut pembiasan.

Bergantung pada keadaan kulit di tempat kecederaan, patah tulang terbahagi kepada:

 • penutupan - tanpa merosakkan kulit;
 • terbuka - dengan pelanggaran integriti kulit yang ditutup oleh serpihan tulang yang terlantar.

Oleh itu, terdapat banyak jenis fraktur klavikula, tetapi dalam kira-kira 80% kes, patah tulang diafisis berlaku, terletak di pertiga pertengahan tulang tubular, yang merupakan klavikula.

Mekanisme fraktur klavikula

Penyebab umum fraktur klavikula adalah:

  jatuh, seperti jatuh di bahu atau lengan terentang;

Jatuh ke bahu atau lengan yang terentang adalah penyebab biasa keretakan tulang selangka

Kerosakan pada tulang selangka bayi yang baru lahir - kecederaan biasa ketika bayi melewati saluran kelahiran

Semasa kelahiran anak yang sihat, kerosakan pada tulang selangka sering terjadi. Terutama, tulang selangka adalah tulang yang kemungkinan besar patah pada bayi semasa melahirkan. Lebih jarang berlaku patah tulang semasa doktor berusaha untuk membantu bayi keluar dari saluran kelahiran dengan selamat sekiranya terdapat komplikasi semasa melahirkan. Trauma biasanya dijumpai di hospital, dan kanak-kanak dengan kerosakan seperti itu pulih agak cepat..

Faktor-faktor risiko

Tulang klavikular sangat rapuh sebelum usia 20 tahun. Fakta ini menjadikan kanak-kanak dan remaja berisiko tinggi mengalami patah tulang selangka. Risiko menurun setelah usia 20 tahun, tetapi kemudian meningkat lagi pada orang tua kerana kekuatan tulang menurun seiring bertambahnya usia.

Fraktur klavikula - jenis patah tulang yang paling biasa pada masa kanak-kanak.

Ia berlaku bahawa fraktur klavikula pada seseorang berlaku tanpa kecederaan. Ini disebabkan oleh struktur tulang yang lemah sejak lahir (kelainan genetik) atau penyakit yang diperoleh seperti osteoporosis atau barah. Fraktur boleh berlaku semasa kejang kerana epilepsi atau keadaan perubatan lain.

Gejala fraktur klavikula

Sekiranya patah tulang, pesakit mengadu sakit tajam pada klavikula, keterbatasan pergerakan pada sendi bahu, bunyi kekejangan atau klik ketika cuba mengangkat lengan. Semasa pemeriksaan mangsa, edema dan pendarahan tempatan, kesakitan setempat, dan ubah bentuk klavikula diperhatikan. Terdapat anjakan sendi bahu ke hadapan dan ke bawah (kerana tindakan graviti) dan pemendekan tali pinggang bahu. Dengan menyentuh tulang selangka dengan lembut sepanjang panjangnya, anda dapat menemui titik putus - di dalamnya, rasa sakit menjadi lebih sengit apabila disentuh dan mereda jika anda melepaskan tangan anda.
Sebilangan besar mangsa memegang anggota badan yang cedera dekat dengan batang tubuh, membantunya dengan lengan yang sihat. Postur ini mengelakkan pergerakan bahu, yang akan membuat rasa sakit semakin teruk. Namun, di sebalik kesakitan, beberapa orang, terutama atlet muda, menunjukkan pergerakan yang luar biasa pada anggota badan yang terjejas selepas patah tulang selangka..

Kesakitan yang tajam di tali pinggang bahu dan batasan pergerakan anggota badan adalah tanda pertama patah tulang klavikula

Pertolongan cemas untuk patah tulang

Pertolongan cemas untuk disyaki patah tulang klavikula adalah untuk memastikan tidak bergeraknya mangsa. Selepas itu, anda harus menghubungi pasukan perubatan ambulans. Di rumah, anda boleh menggunakan selendang atau tuala besar sebagai pembalut. Untuk melakukan ini, cukup lipat kain menjadi dua hingga membentuk segitiga. Kemudian bungkus segitiga di sekitar lengan bawah dengan satu ujung runcing ke siku, dan kedua ujungnya boleh diikat di leher. Siku harus dibengkokkan dan disokong oleh pembalut dalam kedudukan mendatar di lantai. Menggerakkan seseorang dengan patah tulang adalah berbahaya kerana kemungkinan terdapat gangguan lain atau perpindahan serpihan tulang. Penting untuk mengelakkan pergerakan leher, punggung dan anggota badan atas sebanyak mungkin dari sisi klavikula yang rosak.

Pembalut selendang - pertolongan cemas di rumah

Sekiranya jelas bahawa ini hanya tulang selangka yang patah, penghilang rasa sakit adalah pertolongan cemas yang penting. Untuk melakukan ini, orang dewasa boleh mengambil salah satu ubat penghilang rasa sakit bebas seperti Aspirin, Ibuprofen, Ketanov, Paracetamol. Anak-anak boleh diberi Nurofen atau Panadol. Untuk mengelakkan edema dan hematoma yang teruk, bungkusan ais digunakan ke tempat kecederaan, setelah membungkusnya dengan tuala nipis.

Bila hendak berjumpa doktor dengan klavikula patah

Sebarang keretakan klavikula yang disyaki memerlukan rawatan perubatan segera. Hanya doktor profesional yang dapat memberikan diagnosis dan rawatan yang betul. Penjagaan kecemasan diperlukan dalam kes berikut:

 • dengan kecurigaan kecederaan bersamaan kumpulan neurovaskular;
 • apabila patah tulang menembusi kulit;
 • jika anggota badan tumbuh mati rasa, menjadi sejuk, berubah warnanya dengan ketara;
 • dengan peningkatan edema yang mendadak;
 • sekiranya kesakitan tidak dapat ditoleransi.

Diagnosis tulang selangka yang rosak dan bantuan perubatan

Trauma klavikular didiagnosis dan dirawat oleh traumatologist ortopedik atau pakar bedah. Penting bagi doktor untuk mengetahui sejarah ringkas kecederaan yang berlaku. Dia kemudian melakukan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh untuk menilai keadaan umum dan kemungkinan kerosakan yang dijamin. Dengan menyentuh bahu dengan lembut, doktor cuba menentukan tanda-tanda patah tulang, meminta untuk menggerakkan jari tangan untuk memastikan tidak ada kerosakan saraf. Doktor perlu memastikan bahawa patah tulang tidak merosakkan paru-paru yang terkena serpihan, kerana ini dia akan mendengar pesakit dengan stetoskop.

Fraktur terlantar berlaku apabila sekeping tulang kehilangan kedudukan anatomi

Untuk membuat diagnosis akhir dan menentukan jenis patah tulang, radiografi digital atau konvensional dalam dua unjuran digunakan. X-ray digital yang menggunakan teknologi komputer dianggap kaedah diagnostik yang lebih selamat, lebih tepat dan cepat berbanding dengan kaedah klasik. Dalam kes yang jarang berlaku, imbasan CT diperlukan untuk mengesan patah tulang. Baru-baru ini, ultrasound digunakan pada kanak-kanak untuk mendiagnosis fraktur klavikula untuk keselamatan maksimum..

Rawatan konservatif dan pembedahan fraktur klavikula dibezakan. Terapi konservatif digunakan untuk patah tulang sederhana dan ia merangkumi fiksasi yang betul pada bahu dan anggota badan yang cedera menggunakan salah satu jenis pembalut perubatan. Rawatan pembedahan diperlukan sekiranya berlaku patah tulang yang kompleks.

Pelekapan tangan

Piawaian emas rawatan konservatif adalah imobilisasi patah tulang dengan cincin Delbe, atau reclinator klavikula. Cincin Delbe adalah pembalut pelekap yang terbuat dari bahan lembut tetapi tahan lama, dalam bentuk dua cincin, yang dipakai di bahu sesuai dengan prinsip tali ransel, tetapi pada masa yang sama mereka diikat dengan ketat di bahagian belakang di kawasan interscapular. Pembalut seperti itu boleh dibeli siap pakai dalam bentuk ortosis atau dibuat kain kasa dengan bulu kapas. Dari bahan-bahan ini, dua ikatan dibentuk dalam bentuk penggelek lembut selebar 3-5 cm. Panjang penggelek adalah individu dan bergantung pada ukuran dada mangsa. Gaun yang sudah siap mestilah cukup tegas tetapi selesa. Tourniquet seperti itu dilemparkan ke atas bahu dan melewati ketiak, mengikatnya dari belakang antara bilah bahu. Semasa mengikat pembalut, doktor mengawasi kedudukan paras punggung dengan sendi bahu diletakkan ke belakang. Tahap kecondongan yang diperlukan (pemisahan bahu) ditentukan oleh pakar bedah, dan juga tempoh memakai pembalut perubatan. Istilah reclination secara harfiah bermaksud "condong" atau "menarik kembali".

Cincin Delbe memberikan kesan penyembuhan berikut:

 • pembetulan kecacatan tulang belakang toraks dengan menarik bahu ke belakang dan mengekalkannya dalam kedudukan ini;
 • penetapan sendi klavikular-akromial;
 • memunggah ligamen yang menyokong klavikula.

Pembalut berbentuk lapan digunakan untuk memperbaiki bahagian luar dan ketiga klavikula. Dengan menggunakan pembalut elastik, traumatologist meletakkannya di antara bilah bahu dan menggunakan putaran pembalut pada tali pinggang bahu dan ketiak kedua tangan secara bergantian, seolah-olah menggambarkan lapan dengan pembalut. Oleh kerana pembalut berlapis melintang, nama kedua untuk pembalut itu adalah salib. Ia kelihatan seperti korset yang diperbuat daripada pembalut. Alternatif untuk pembalut jenis ini adalah pembalut ortopedik atau korset siap pakai, yang boleh dibeli di kedai perubatan atau farmasi khusus..

Jenis pembalut yang tidak bergerak yang digunakan untuk patah tulang kecil klavikula, lebih kerap pada kanak-kanak, adalah pembalut Dezo - pembalut, lebih jarang - plaster. Ia dirancang untuk melumpuhkan dan memperbaiki lengan dengan mengikatnya ke badan pada sudut 90 darjah, di samping itu, ia menarik bahu dan bahagian luar klavikula berkat roller kain kasa kapas yang diletakkan di ketiak. Dengan pembalut elastik, bahu yang cedera terpaku pada badan, kemudian pembalut dilemparkan secara serong ke atas tali pinggang bahu yang sakit dan ke belakang, dan kemudian kembali ke ketiak lengan yang sihat dan memperbaiki siku anggota badan yang cedera. Memakai pembalut Deso tidak memerlukan kemahiran perubatan khas, tetapi juga tidak akan berfungsi untuk memperbaikinya sendiri. Sekiranya perlu agar serpihan tulang dipegang pada posisi tertentu, maka gunakan kerangka Chizhin (analognya adalah bas Kuzminsky) - struktur bilah kayu yang diikat dengan pembalut plaster, yang memberikan pengangkatan dan pesongan tali pinggang bahu.

Mana-mana kaedah ini adalah rawatan yang sesuai untuk tulang selangka yang patah. Tetapi hanya seorang doktor yang harus menggunakan pembalut atau pembalut siap setelah mengambil sinar-X dan kepastian yang jelas bahawa serpihan tulang berada dalam kedudukan anatomi mereka. Pembalut mesti dipakai setiap masa sehingga kesakitan pergerakan berhenti. Proses penyembuhan biasanya berlangsung 2 hingga 4 minggu pada kanak-kanak dan 4 hingga 8 minggu pada orang dewasa. Biasanya tidak memerlukan pelempar plaster.

Jenis pembalut fiksasi untuk fraktur klavikula

Pembedahan

Rawatan pembedahan diperlukan hanya pada 5-10% daripada semua patah tulang klavikula, terutamanya jika terdapat satu atau lebih keadaan berikut:

 • patah tulang terbuka dari mana-mana penyetempatan (tulang pecah melalui kulit);
 • pelbagai patah tulang satu klavikula;
 • patah tulang dengan ancaman kerosakan pada kumpulan neurovaskular;
 • patah tulang yang mengganggu fungsi sendi normal, biasanya acromioclavicular;
 • patah tulang dengan anjakan serpihan.

Inti operasi terdiri daripada pengurangan serpihan tulang yang dipindahkan secara terbuka dan fiksinya (osteosintesis). Perincian intervensi akan bergantung pada lokasi dan tahap kecederaan. Prosedur ini dilakukan oleh pakar bedah ortopedik dan pasukan profesional perubatan khusus. Semasa operasi, yang boleh memakan masa 2-3 jam, pesakit berada di bawah anestesia umum atau tempatan. Pakar bedah terlebih dahulu membersihkan cedera, kemudian membuat sayatan melalui kulit dan otot di dekat tulang selangka. Doktor menggantikan serpihan tulang yang patah. Skru pembedahan, plat logam, wayar, atau jarum mengait mungkin diperlukan untuk pemasangan. Sekiranya perlu, air mata akan dijahit dan kerosakan tisu dapat diperbaiki. Pada akhir prosedur, otot dan kulit dijahit secara berlapis.

Osteosynthesis - pembedahan pengurangan serpihan tulang menggunakan struktur penetapan

Selepas pembedahan, pesakit dalam kebanyakan kes tidak memerlukan tambahan fiksasi anggota badan atas dengan pembalut, tetapi kadang-kadang diperlukan. Selalunya, pada akhir operasi, sinar-X kedua diperlukan untuk memastikan bahawa serpihan tulang berjaya disambungkan. Dalam satu atau dua hari dalam tempoh selepas operasi, disyorkan untuk mengambil ubat penahan sakit. Bergantung pada tahap kecederaan dan keadaan perubatan lain, pesakit boleh pulang ke rumah pada hari yang sama. Tempoh mengehadkan aktiviti fizikal di lengan berlangsung hingga 8 minggu. Kemudian sinar-X kawalan diambil dan setelah patah tulang sembuh, pesakit dibenarkan melakukan aktiviti fizikal anggota badan yang dikendalikan.

Memakai pembalut Dezo untuk kecederaan klavikula: video

Pemulihan selepas patah tulang

Setiap patah tulang adalah unik. Oleh itu, pengembangan program pemulihan yang khusus untuk kecederaan, tahap kecergasan dan gaya hidup tertentu harus dilakukan dalam hubungan rapat dengan doktor dan ahli fisioterapi yang merawat. Sebaiknya mulakannya apabila kesakitan akhirnya berlalu dan semua pergerakan lengan / bahu diberikan kepada seseorang tanpa kesukaran. Secara amnya, pemulihan bertujuan untuk memulihkan seluruh pergerakan dan kekuatan anggota badan. Matlamat utama adalah selamat dan cepat kembali ke kehidupan normal..

Petunjuk umum untuk pemulihan dari fraktur klavikula

Untuk penyembuhan fraktur klavikula yang berjaya, disyorkan untuk mengikuti peraturan umum ini:

 1. Jangan mengangkat anggota badan yang cedera ke ketinggian yang ketara: anda harus menahan diri dari mengangkat lengan yang cedera di atas 70 darjah ke arah mana pun selama empat minggu selepas kecederaan.
 2. Jangan membawa berat: Selama enam minggu selepas kecederaan, dilarang mengangkat lengan yang cedera lebih dari 2 kilogram.
 3. Gunakan kompres ais: Disarankan untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak dan keradangan setelah patah tulang atau pembedahan rekonstruktif dengan ais. Untuk melakukan ini, cukup meletakkan ais yang dibungkus tuala nipis ke tempat kecederaan tiga kali sehari selama 15 minit.
 4. Gunakan pembalut elastik: Semasa melakukan tugas harian, disarankan untuk melumpuhkan lengan di bahagian yang cedera dengan pembalut elastik ringan sekurang-kurangnya tiga hingga empat minggu setelah kecederaan. Ini akan membantu menjaga tulang selangka anda dari aktiviti yang tidak perlu semasa menyembuhkan..
 5. Kawal mekanik badan: Semasa menggunakan pembalut, penting untuk mengekalkan kedudukan tulang dan otot yang betul untuk mengelakkan masalah di masa depan. Elakkan daripada bersendawa, mengangkat bahu, atau memandu semasa berjalan.
 6. Berjumpa doktor: Penting untuk berjumpa dengan ahli terapi fizikal anda secara berkala semasa pemulihan.

Fisioterapi

Latihan ini bertujuan untuk meningkatkan pergerakan fungsional bahu dan lengan, memulihkan kekuatan otot, fleksibiliti dan koordinasi pergerakan. Dianjurkan untuk bersenam dua hingga tiga kali seminggu selama sekurang-kurangnya empat minggu untuk menguatkan kawasan di mana patah tulang berlaku dengan ketara. Rutin senaman biasa melibatkan melakukan latihan isometrik, atau statik. Semasa latihan isometrik, pesakit mengecut otot kerana ketegangannya (tanpa pergerakan). Berikut adalah contoh latihan yang mungkin diresepkan oleh ahli terapi fizikal:

 1. Latihan Pendulum: Bengkok ke hadapan, bengkok di pinggang, dan biarkan anggota atas yang cedera tergantung bebas ke lantai. Kemudian mulailah mengesan bulatan kecil dengannya, sehingga dorongan dapat menggerakkan tangan anda dengan mudah. Cuba bulatan mengikut arah jam dan lawan jam.
 2. Latihan Cengkaman: Picit bola kecil (bola lempar getah berfungsi dengan baik) dengan sedikit kekuatan beberapa kali sehari.
 3. Latihan Isometrik Trisep: Trisep bahu adalah otot di bahagian belakang bahu yang terutama bertanggungjawab memanjangkan siku. Letakkan lengan bawah tangan yang cedera di atas meja atau meja dengan siku dibengkokkan pada sudut 90 darjah. Buat penumbuk dan tekan di atas meja dengan seluruh lengan bawah anda, dari penumbuk hingga siku. Walaupun lengan tidak akan bergerak, trisep anggota badan akan berkontraksi dengan pergerakan ini..
 4. Latihan rotator cuff: Otot-otot pinggang bahu sering rosak atau koyak semasa kecederaan bahu. Latihan putaran bahu dalaman dan luaran sering diresepkan untuk mengembalikan kekuatan..
 5. Latihan bahu isometrik: penculikan dan penambahan, lenturan dan pemanjangan sendi bahu mungkin disyorkan semasa lengan masih pegun.
 6. Passive Wall Crawl: Untuk melakukan senaman ini untuk mengembangkan jarak pergerakan bahu anda, gerakkan kedua telapak tangan anda ke atas dinding setinggi mungkin tanpa merasa terlalu selesa di bahu anda.

Doktor Sains Profesor Bubnovsky S.M., pengasas kinesioterapi dan ketua pusat pemulihan perubatannya sendiri, mencadangkan menggunakan latihan dengan alat pengembang getah, atau mesin senaman mudah alih dalam bentuk jalur elastik dengan dua pegangan di hujungnya, untuk menghilangkan sindrom otot pasca-trauma. Adalah mudah untuk memasang alat pengembang seperti itu pada ketinggian apa pun di rumah (misalnya, ke pemegang pintu) dan tarik elastik dengan lengan lurus dan bengkok ke amplitud maksimum. Jumlah pengulangan dan pendekatan bergantung pada kemampuan dan kesejahteraan orang tersebut.

Fisioterapi

Untuk mencapai hasil yang optimum semasa pemulihan, sejumlah kaedah fisioterapeutik digunakan. Kesan lembut faktor fizikal pada tubuh membantu mengaktifkan metabolisme tisu, memperbaiki aliran limfa dan darah tempatan dan umum, mempercepat proses pertumbuhan semula dan penyembuhan tisu. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai beban tambahan atau kesan sampingan pada organ dan sistem lain. Selepas fraktur klavikula, kaedah fisioterapi berikut digunakan secara meluas:

 • diathermy - kaedah elektroterapi pemanasan tisu yang mendalam dengan arus frekuensi tinggi;
 • electromyostimulation - rangsangan elektrik saraf dan otot untuk menguatkannya;
 • terapi elektromagnetik - rawatan dengan pendedahan kepada medan elektromagnetik;
 • terapi ultrasound - rawatan dengan getaran bunyi frekuensi tinggi;
 • elektroforesis - pemberian ubat perkutan di bawah pengaruh arus elektrik langsung;
 • terapi laser - rawatan dengan sinaran laser.

Urut

Terapi urut menyokong proses pemulihan dengan meningkatkan peredaran darah, mengurangkan nada otot yang berlebihan dan meningkatkan penghantaran nutrien ke tisu. Untuk tujuan ini, pesakit dirujuk ke temu janji dengan kiropraktor atau osteopath. Ini adalah doktor yang pakar dalam kecederaan muskuloskeletal. Aktiviti mereka bertujuan mewujudkan keadaan pergerakan normal dan fungsi sendi, tulang dan otot. Setelah immobilisasi berpanjangan pada klavikula yang terjejas, sendi yang berkaitan tetap kaku dan sedikit kehilangan kedudukan kerjanya yang betul.

Doktor melakukan manipulasi manual untuk memposisikan semula sendi yang terganggu kerana patah tulang klavikula. Sendi yang sihat dan mudah bergerak cenderung untuk menghidap artritis pasca trauma pada masa akan datang. Anda mungkin mendengar klik atau muncul semasa sesi kiropraktik. Ini adalah perkara biasa dan tidak ada kaitan dengan keretakan tulang patah. Kadang-kadang satu sesi cukup untuk menghilangkan kekejangan otot. Hasil yang stabil dapat dicapai setelah 3-4 prosedur.

Akupunktur adalah kaedah alternatif rawatan pemulihan

Kaedah rawatan pemulihan yang lain adalah akupunktur, atau akupunktur. Amalan orang Cina kuno untuk menyuntik jarum nipis ke titik tenaga tertentu pada kulit biasanya bukan merupakan sebahagian daripada program pemulihan wajib, tetapi boleh dianggap sebagai terapi alternatif jika tidak ada keberatan dari doktor yang hadir. Akupunktur mengurangkan kesakitan dan keradangan dengan melepaskan endorfin dan serotonin. Akupunktur dipraktikkan oleh beberapa doktor, kiropraktor, naturopath, fisioterapi dan ahli terapi urut.

Penyediaan dan bahan tambahan makanan

Apabila patah tulang anda sembuh, anda harus mempertimbangkan pengambilan makanan tambahan. Peningkatan pemakanan berikutan kecederaan, digabungkan dengan aktiviti fizikal yang rendah, sering menyebabkan kenaikan berat badan. Melengkapkan dengan mineral dan vitamin penting untuk pertumbuhan tulang akan memenuhi keperluan anda yang meningkat tanpa meningkatkan pengambilan kalori anda. Anda harus menghentikan pilihan anda dengan suplemen berkualiti dengan jumlah pengikat dan pengisi minimum. Semakin semula jadi komposisi suplemen biologi, semakin baik ia diserap oleh badan..
Kalsium, fosforus, dan magnesium adalah mineral penting untuk pertumbuhan dan perkembangan tulang, jadi sangat sesuai untuk memilih makanan tambahan yang mengandungi ketiga mikronutrien. Orang dewasa memerlukan 1000 hingga 1200 mg kalsium (contohnya, Calcium-D3 Nycomed) setiap hari, bergantung pada usia dan jantina mereka. Dos ubat semasa merawat patah tulang ditetapkan oleh doktor atau pakar pemakanan.
Mikronutrien penting untuk dipertimbangkan termasuk: zink, besi, boron, tembaga, dan silikon. Makanan tambahan multimineral yang baik harus mengandungi keseluruhan spektrum. Vitamin C, D, dan K sangat penting untuk peleburan klavikula normal. Vitamin C dan K diperlukan untuk pembentukan kolagen - elemen utama tisu parut di tulang. Vitamin D sangat penting untuk penyerapan mineral dalam usus.

Calcium-D3 Nycomed adalah suplemen mineral penting untuk penyembuhan patah tulang yang berkesan

Makanan

Tisu tulang, seperti tisu lain di dalam badan, memerlukan semua nutrien yang diperlukan, terutama dalam tempoh penyembuhan. Makanan seimbang yang kaya dengan mineral dan vitamin telah terbukti dapat membantu tulang selangka dan tulang lain sembuh. Diet harus mengandungi:

 • buah-buahan dan sayur-sayuran segar;
 • bijirin penuh;
 • daging tanpa lemak.

Pemakanan semasa rawatan patah tulang mesti mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk membina tulang

Banyak minum air dan susu yang disucikan adalah disyorkan untuk menyediakan badan untuk membina tulang. Mineral dan protein penting untuk tulang yang kuat dan sihat. Sumber makanan nutrien penting termasuk:

 • produk susu;
 • keju tauhu;
 • kacang;
 • brokoli;
 • kacang dan biji;
 • sardin dan salmon.

Sebaliknya, makanan yang melambatkan proses penyembuhan harus dielakkan, termasuk:

 • alkohol;
 • air berkilau;
 • makanan segera;
 • makanan yang tinggi gula halus.

Prognosis dan kemungkinan komplikasi

Sebilangan besar fraktur klavikula sembuh dengan cepat dan mudah. Seorang dewasa memerlukan enam hingga lapan minggu untuk sembuh, seorang kanak-kanak berusia tiga hingga enam tahun. Sel regeneratif jauh lebih banyak dan aktif pada usia dini. Walau bagaimanapun, pemulihan memerlukan masa yang hampir sama untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Secara umum, orang kembali ke kehidupan normal dalam masa tiga bulan dari patah tulang selangka yang tidak rumit, walaupun usia dan keadaan kesihatan sebelumnya adalah faktor penting..

Komplikasi jangka panjang jarang berlaku dan merangkumi:

 1. Artritis pasca trauma. Sekiranya patah tulang menyentuh permukaan artikular, maka keradangan kronik pada sendi tulang klavikular yang rosak dengan tulang kerangka lain boleh berkembang.
 2. Pertumbuhan kalus yang berlebihan. Callus, atau pertumbuhan, adalah tisu yang terbentuk di tempat patah tulang, kemudian disusun semula menjadi tulang kekal. Sebilangan besar kalus larut dari masa ke masa, tetapi ada yang tetap dalam bentuk "lebam" di tempat kerosakan. Tisu tulang hipertrofi seperti itu boleh menyebabkan mampatan plexus brachial. Akibatnya, neuralgia saraf brachial dan sindrom kesakitan yang berkaitan berlaku: sakit kronik, yang memburukkan atau mereda.
 3. Nonunion patah tulang. Fraktur yang teruk dapat sembuh secara perlahan atau tidak lengkap kerana sambungan serpihan yang terputus. Hasilnya adalah ubah bentuk tulang.

Salah satu komplikasi fraktur klavikula adalah pemendekan dan ubah bentuk tali pinggang bahu

Pencegahan

Kerana ia berlaku secara tiba-tiba dan tidak disangka-sangka, patah tulang selangka sukar untuk dicegah, tetapi beberapa langkah berjaga-jaga dapat membantu mengurangkan potensi risiko kecederaan:

 1. Gunakan peralatan pelindung yang disyorkan semasa bermain sukan atau bermain dengan anak-anak. Mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan mengurangkan kemungkinan terjadinya janggal atau serangan yang tidak dijangka.
 2. Kuatkan tulang anda dengan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D. Makanan seperti susu, keju, dan yogurt membantu menguatkan tulang dan mengurangkan kemungkinan patah tulang.
 3. Terlibat dalam latihan kekuatan dan regangan untuk membina kekuatan dan kelenturan pada otot anda. Otot yang dikembangkan membantu menyokong tulang dengan lebih baik dan memperbaiki koordinasi pergerakan, yang mengurangkan kemungkinan terjadinya jatuh secara tidak sengaja.
 4. Ambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kecederaan: pakai kasut yang sesuai, gunakan pegangan tangan ketika turun di tingkat bawah, dan berikan pencahayaan yang mencukupi di kawasan rumah anda.

Sebilangan besar patah tulang selangka sembuh tanpa terlalu banyak masalah, hanya penghilang rasa sakit, imobilisasi, terapi fizikal dan masa yang diperlukan. Fraktur kompleks mungkin memerlukan campur tangan pembedahan, selepas itu pemulihan terdiri daripada program terapi yang panjang.

Fraktur klavikula digantikan - rawatan, tempoh pemulihan selepas pembedahan

Ciri dan klasifikasi

Fraktur dengan perpindahan klavikula sering disertai dengan kerosakan pada saluran darah, ujung saraf, yang penuh dengan perkembangan sejumlah akibat buruk.
Tulang klavikular terdiri daripada batang, sternum, dan ujung akomial. Kawasan diafisis paling mudah mengalami kerosakan. Fraktur pada hujung klavikula akromial, menurut statistik, berlaku pada 8% kes klinikal. Kecederaan akhir kekal tidak lebih dari 1%.

Pakar trauma membezakan jenis kecederaan ini:

 1. Fraktur klavikular tidak lengkap - dicirikan oleh pengekalan serpihan tulang oleh periosteum.
 2. Serpihan tulang penuh tidak ditahan oleh periosteum, dan perpindahannya boleh mencederakan tisu lembut di sekitarnya.
 3. Tertutup - tanpa kerosakan pada integriti kulit.
 4. Terbuka - dicirikan oleh kehadiran permukaan luka di mana serpihan keluar.

Punca berlakunya

Fraktur klavikula terlantar berlaku kerana faktor traumatik, kekuatannya melebihi kekuatan tulang klavikular, dan juga disebabkan oleh perubahan degeneratif dalam badan. Fraktur traumatik berlaku kerana:

 • tamparan pada tulang selangka;
 • jatuh pada tulang selangka atau sendi siku;
 • kemalangan jalan raya;
 • kemalangan di tempat kerja dan di rumah;
 • pergaduhan;
 • bersukan;
 • penggunaan instrumen tambahan untuk pengambilan janin semasa melahirkan anak;
 • persembahan janin yang tidak normal semasa bersalin.

Fraktur klavikula dengan perpindahan sifat patologi berlaku kerana pelanggaran berikut:

 • osteomielitis;
 • osteochondrosis;
 • osteoporosis;
 • kekurangan kalsium;
 • lebihan mineral;
 • penyakit onkologi;
 • penyakit tulang batuk kering.

Selalunya tulang selangka cedera pada orang yang berlebihan berat badan dan mempunyai masalah penglihatan, serta pada mereka yang menyalahgunakan alkohol.

Gejala

Tulang patah sering disalah anggap sebagai lebam yang teruk, tetapi gejala patah tulang klavikula cukup ketara dan mangsa dapat dengan mudah mengenal pasti kerosakannya. Anda harus memperhatikan tanda-tanda berikut:

 • Kesakitan teruk yang meningkat secara semula jadi dan berkurang apabila mangsa menekan lengan bengkok ke dada.
 • Fossa supraklavikular hilang akibat edema, kulit berubah warna menjadi kelabu yang tidak wajar (sekiranya berlaku kerosakan pada pembuluh darah, mungkin terjadi hematoma atau lebam)
 • Tangan berhenti naik, dan usaha untuk menjadikan anggota badan menjadi dinamik disertai dengan ciri khas (terutamanya jika patah pada hujung klavikula akromial).
 • Tangan yang dihubungkan dengan patah boleh kelihatan lebih lama secara visual, dan kawasan klavikular itu sendiri cacat.
 • Sekiranya ujung saraf rosak, maka hujung jari, dan kemudian seluruh tangan, mungkin kehilangan kepekaan..

Tanda-tanda fraktur klavikula, yang berlaku akibat perubahan patologi, dinyatakan oleh kemerosotan keadaan pesakit, sakit kepala, peningkatan suhu hingga 37 darjah Celsius dan jangka pendek, tetapi pengsan berulang.

Gejala trauma

Dengan pergeseran serpihan tulang semasa patah tulang klavikular, gambar klinikal berikut berkembang:

 1. Sensasi menyakitkan yang tajam yang meningkat semasa pergerakan anggota badan;
 2. Bengkak di kawasan kerosakan;
 3. Lebam, sekiranya serpihan tulang yang dipindahkan mencederakan saluran darah;
 4. Perubahan kedudukan bahu (ia turun dan bergerak ke hadapan);
 5. Menggantung tangan dan mati rasa sekiranya berlaku kerosakan pada proses saraf;
 6. Aktiviti motor anggota badan terjejas;
 7. Penonjolan bilah bahu di sisi kecederaan;
 8. Krepitasi semasa palpasi dan mobiliti tulang patologi;
 9. Pendarahan dan serpihan dapat dilihat dari luka dengan patah terbuka.

Sekiranya tulang dipindahkan sehingga merosakkan kubah pleura, maka ini menyebabkan peningkatan kesakitan dan masalah pernafasan.

Struktur klavikula

Tulang, yang disebut klavikular, berbentuk S dan dapat dengan mudah dirasakan ketika ditekan ke tali pinggang bahu. Tulang menjalankan fungsi mengawal sendi bahu (membantu memperbaikinya) dan mengambil bahagian dari aktiviti fizikal yang dilakukan oleh tangan.

Klavikula secara konvensional dibahagikan kepada tiga bahagian:

 • epiphyseal (titik tepi badan bertulang, di mana ia bersebelahan dengan sendi);
 • metaphyseal (bahagian yang berdekatan dengan kelenjar pineal, dikomunikasikan dengan kapsul sendi);
 • diafisis (badan tulang).

Kawasan klavikular mempunyai anatomi yang kompleks, kerana ia berkaitan dengan ujung vaskular dan saraf yang melewati belakang tulang dan bahagian atas paru-paru, yang berdekatan dengan tali pinggang bahu.

Pertolongan cemas

Pada masa kecederaan, otot berkontraksi sehingga boleh menggantikan serpihan tulang. Tidak diragukan lagi, ini menyukarkan perjalanan penyakit dan rawatan, namun pertolongan cemas yang diberikan tepat pada masanya dapat meminimumkan risiko komplikasi.

Untuk mengelakkan perpindahan yang lebih besar dan kerosakan pada saraf dengan kapal semasa pengangkutan, tangan mangsa mesti dipasang dalam keadaan tidak bergerak. Untuk melakukan ini, ia mesti dibengkokkan pada siku dan diikat dengan pembalut atau sapu tangan ke dada. Dalam kedudukan ini, sensasi menyakitkan akan lebih lemah, dan serpihan tulang tidak akan bergerak lebih banyak lagi. Sebelum membetulkan anggota badan, letakkan roller kain di bawah ketiak.

Sekiranya kesakitan teruk, mangsa diberi ubat anti-radang bukan steroid. Terdapat juga perkara yang tidak dapat dilakukan semasa pertolongan cemas:

 • sekiranya berlaku kecederaan terbuka, seseorang tidak boleh membiarkan tulang kelihatan sendiri dari luka;
 • jika patah ditutup, maka mustahil untuk meletakkan semula serpihan itu, ini harus dilakukan oleh doktor setelah pemeriksaan;
 • anda tidak boleh meluruskan anggota badan yang cedera atau menariknya;
 • mangsa tidak boleh membongkok ke hadapan;
 • tidak boleh mengangkut seseorang dalam keadaan berdiri atau terbaring.

Dalam perjalanan ke hospital, mangsa harus duduk, atau separuh duduk, lengannya harus dibengkokkan ke siku dan dipasang dengan selamat.

Maklumat am

Secara anatomi, klavikula adalah tulang tubular kecil yang menghubungkan skapula ke sternum. Ia melengkung dalam bentuk S untuk memastikan ruang bahu yang betul dan fungsi lengan penuh. Menguatkan tali pinggang anggota atas dan menghubungkannya dengan rangka aksial, klavikula mewujudkan keadaan untuk aktiviti aktif dan aktiviti harian seseorang. Ia membezakan antara jabatan berikut:

 1. Akromial.
 2. Kekal.
 3. Diaphyseal.

Fraktur klavikula lebih kerap terjadi pada yang terakhir, kerana diafisis selekoh maksimum diperhatikan, ia mempunyai ketebalan yang lebih kecil, dan oleh itu kekuatannya, dibandingkan dengan hujung artikular tulang. Berdasarkan fakta bahawa tulang selangka adalah sokongan untuk seluruh lengan, ia harus mengalami tekanan yang ketara. Dan otot yang cukup kuat menahannya:

 • Deltoid.
 • Trapezoid.
 • Dada besar.
 • Sternokleidomastoid.
 • Subclavian.

Penstabilan tambahan disediakan oleh ligamen: acromio- dan sternoclavicular, trapezius dan kon. Tetapi ini tidak menyelamatkan dari patah tulang. Lebih-lebih lagi, kekejangan refleks otot individu menyumbang kepada perpindahan serpihan tulang dan pemburukan kecederaan. Dan lokasi dekat arteri subklavia, vena, plexus saraf dan bahagian atas rongga pleura menjadikan patah tulang tersebut sangat berbahaya.

Rawatan patah tulang

Sekiranya kerosakan telah berlaku, di mana serpihan tulang telah beralih, maka rawatan dapat dilakukan secara konservatif atau paling sering dilakukan pembedahan. Rawatan konservatif hanya dapat dilakukan jika penempatan semula serpihan secara manual dapat dilakukan. Setelah mencocokkan tulang, doktor meletakkan roller di kawasan ketiak dan membetulkan tangan dengan selendang, atau dengan cincin Delbe yang menarik bahu ke belakang. Dalam beberapa kes, plaster digunakan.

Sekiranya terdapat anjakan yang besar, maka pembedahan dilakukan untuk patah tulang klavikula, di mana prosedur osteosintesis dilakukan. Campur tangan pembedahan seperti itu digunakan sekiranya terdapat patah tulang tiub yang tidak stabil, atau jika sendi rosak. Dalam kes ini, pelat boleh digunakan pada klavikula, atau serpihan dapat disambungkan menggunakan pin, skru, jarum mengait, paku, skru, untuk pembuatan bahan biologi yang inert digunakan. Pemasangan boleh terletak di dalam atau di luar tulang.

Kesan

Akibatnya sama seperti patah tulang lain:

 • ketiadaan gabungan tulang yang tidak lengkap atau lengkap;
 • sendi palsu selepas patah tulang, akibatnya terdapat pergerakan tidak normal dan tidak wajar di kawasan klavikular;
 • kesakitan berterusan;
 • ubah bentuk anggota badan, pemendekannya.

Untuk mengelakkan fraktur klavikula membawa kepada akibat seperti itu, diperlukan pertolongan cemas dan rawatan segera. Jaga kesihatan anda dan berhati-hati.

Komplikasi dalam tempoh selepas operasi

Sekiranya intervensi pembedahan berjaya, tulang akan sembuh sepenuhnya dalam masa tiga hingga tujuh minggu (bergantung kepada kerumitan patah tulang dan jenis osteosintesis). Namun, apabila berlaku patah tulang klavikula, pembedahan boleh menyebabkan beberapa komplikasi:

 1. Sekiranya terdapat kecederaan dengan banyak serpihan, atau jika fiksator dipilih dengan tidak betul, tulang mungkin tidak sembuh untuk waktu yang lama;
 2. Sekiranya ubat antibakteria tidak diberikan kepada pesakit setengah jam sebelum operasi, jangkitan mungkin berlaku semasa pembedahan.

Sebagai peraturan, komplikasi ini tidak begitu biasa, dan operasi itu sendiri berjaya. Semasa rawatan pembedahan, berbeza dengan rawatan dengan kaedah konservatif, klavikula tumbuh bersamaan secara merata, perpindahan sepenuhnya dihilangkan, yang menghalang pembentukan kecacatan kosmetik.

Kontraindikasi

Secara amnya, operasi sering dilakukan untuk kumpulan pesakit yang berlainan. Tetapi dalam beberapa kes, pakar bedah mungkin enggan campur tangan kerana alasan berikut:

 1. Keadaan serius pesakit yang berkaitan dengan penyakit serius organ dalaman, akibat serangan jantung, strok.
 2. Tuberkulosis tulang.
 3. Umur lanjut, kerapuhan tulang tinggi.
 4. Abses, keradangan teruk pada tisu lembut berhampiran tapak patah tulang.
 5. Artritis pada sendi.
 6. Patologi onkologi sendi atau darah.
 7. Osteomielitis.
 8. Sebilangan besar kecederaan lain (contohnya, akibat kemalangan).

Kontraindikasi berlaku untuk jenis operasi lain, termasuk pembedahan untuk patah leher femur atau osteosintesis femur.

Fisioterapi

Sebarang latihan semasa fasa pemulihan awal harus dilakukan dengan bantuan dan tidak terlalu berat. Pergerakan harus lancar dan perlahan pada mulanya dan berhenti sebaik sahaja pesakit merasa letih.

Terapi senaman untuk patah tulang paha menyebabkan penguatan otot yang lemah, dan juga mendorong pergerakan sendi dan peredaran darah yang baik. Tanpa peredaran darah yang aktif, pembentukan kalus yang cepat dan peleburan tulang yang lengkap tidak mungkin dilakukan. Aktiviti fizikal harus dilakukan secara konsisten, dari senaman ringan hingga berat.

Anda boleh mengembangkan kuas dari hari pertama setelah menggunakan pembalut, secara beransur-ansur meningkatkan beban:

 • jari dimampatkan, tidak dilekatkan dan dihamparkan ke sisi;
 • pad semua jari seterusnya menyambung ke pad ibu jari;
 • otot di jari bengkok tegang;
 • setiap jari, dan kemudian tangan, berputar mengikut arah jam dan berlawanan arah jam;
 • berus naik dan turun;
 • jari klik.

Setelah melepaskan pembalut, sendi siku dan bahu harus dikembangkan:

 • tangan diletakkan di bahu dan siku secara bergantian naik dan turun;
 • dalam kedudukan permulaan yang sama, pergerakan putaran dibuat dengan siku;
 • lengan diluruskan naik dan turun;
 • lengan ditarik ke belakang dengan siku dibengkokkan;
 • senaman "gunting" dan ayunan tangan lain dilakukan.

Berkat latihan sederhana seperti itu, tisu yang cedera pulih dalam jangka masa yang agak singkat..

Kemajuan operasi


Osteosintesis standard mengambil masa 30 hingga 60 minit. Dalam kes yang teruk, operasi memakan masa hingga 2-3 jam. Walau bagaimanapun, tekniknya sangat mudah dan tidak menimbulkan kesukaran bagi pakar bedah yang berpengalaman:

 1. Doktor meletakkan anestesia dengan suntikan.
 2. Di atas klavikula, sayatan dibuat sepanjang 7 cm dan lebar 8-10 mm, atau sayatan mikro.
 3. Lubang sedalam 6 cm dibuat di bahagian yang patah.
 4. Lubang dibuat di saluran yang bertentangan.
 5. Bahagian yang pecah terpaku, batang, pelat atau plat dipasang.
 6. Tisu lembut dijahit, jahitan pembedahan digunakan.

Skema ini digunakan dalam semua kes osteosintesis klavikula, tahapnya mungkin berbeza hanya sebahagian. Sekiranya plat besar dipasang, ia mesti dipasang dengan skru..

Pilihan pengancing untuk struktur logam

Plat rekonstruktif diletakkan di permukaan atas atau anterior tulang.

Sekiranya batang elastik titanium dimasukkan, ia dimasukkan terus ke tulang tubular.

Semasa menggunakan pelat cangkuk, diperlukan patah tulang dengan anjakan tulang. Terdapat banyak pilihan untuk osteosintesis seperti itu..

Urut

Semasa pulih dari patah klavikula, doktor menetapkan urutan punggung dan dada dari sisi kecederaan. Prosedur ini boleh dimulakan dari hari kedua selepas operasi. Sesi berlangsung tidak lebih dari lima belas minit dan tidak boleh menimbulkan rasa tidak selesa kepada pesakit. Doktor menggosok kulit dan menguli otot, yang menyebabkan peningkatan peredaran darah.

Umumnya, pada pesakit tua, tempoh pemulihan berlangsung lebih lama daripada pada orang yang lebih muda. Pemulihan selepas kecederaan tulang selangka kanak-kanak memerlukan lebih sedikit masa.

Diagnostik

Diagnosis patah tulang diperlukan untuk mengenal pasti keparahan bahaya kepada kesihatan yang disebabkan oleh kesan trauma dengan nama yang sama.

Sekiranya disyaki kecederaan tulang traumatik, pesakit diberikan sinar-X dada atas, serta diagnostik visual.

Sekiranya kecacatan patologi tulang mungkin berlaku, senarai ujian yang diperlukan akan bertambah, dan pesakit harus menjalani pemeriksaan dan lulus ujian darah umum, air kencing, darah vena dan bahan biopsi (bahagian tisu klavikula).

Pembedahan untuk mengeluarkan piring dari klavikula. Laporan foto dari operasi untuk membuang struktur logam

Kami berkesempatan membuat laporan foto tentang salah satu operasi yang dilakukan di Pusat Pembedahan Pesakit Luar dan menunjukkan dengan jelas "dari dan ke" keseluruhan proses mengeluarkan perkakasan yang dipasang setelah patah tulang selangka. Biasanya operasi ini memakan masa beberapa hari, dengan dimasukkan ke hospital di hospital. Di pusat kami mengambil masa beberapa jam.


Jadi, pesakit Eugene, 30 tahun, pelumba motosikal. Saya mengalami patah tulang selangka di trek kira-kira setahun yang lalu. Plat dipasang, yang baru-baru ini mula menimbulkan rasa tidak selesa. Oleh kerana tidak lagi memerlukannya, setelah berunding dengan traumatologist, diputuskan untuk menghapusnya. Eugene adalah orang yang aktif, sukar baginya untuk keluar dari irama biasa selama beberapa hari dan pergi ke hospital, jadi peluang untuk melakukan operasi ini secara rawat jalan sangat berguna. 11:00 Evgeniy tiba di Pusat Pembedahan Pesakit Luar


11:10 - 11:30 Konsultasi pakar anestesiologi Di pusat ini, doktor berpeluang menawarkan pesakit apa-apa jenis anestesia tempatan atau umum. Walaupun lebih kerap operasi seperti itu dilakukan di bawah anestesia umum, dalam hal ini, dengan mempertimbangkan keinginan pesakit dan kemampuan untuk membius proses tersebut tanpa memerlukannya, anestesia tempatan dipilih. 11:30 - 12:00 persiapan untuk operasi Evgenia diperiksa oleh traumatologist yang beroperasi, kad perubatan dan kebenaran maklumat untuk operasi diisi, keadaan umum dinilai, hasil ujian yang dihantar sehari sebelumnya. Tidak ada kontraindikasi, anda boleh teruskan.


12:00 permulaan operasi Anestesia selesai, sementara menunggu ia berfungsi sepenuhnya, doktor sekali lagi menilai skop kerja. Insisi di sepanjang bekas luka lama, penyingkiran struktur logam dan jahitan kosmetik dirancang.


12:00 - 13:00 operasi Operasi diteruskan seperti yang direncanakan, tulang telah sembuh dengan baik, salah satu skru bahkan mulai bergerak relatif terhadap piring, pengangkatan dilakukan tepat pada waktunya.


Pesakit tidak melihat prosesnya sendiri, tetapi boleh mengajukan pertanyaan kepada pakar bedah semasa operasi.


13:00 peringkat akhir operasi Operasi berjalan dengan baik, jahitan digunakan, rawatan terakhir, dan pesakit sudah siap dipindahkan ke bilik pemulihan.


13:00 - 14:00 rehat di ruang pemulihan Setelah tamat operasi, doktor meletakkan sejuk di bahu untuk mengurangkan bengkak dan sakit, memberitahu tentang kapan harus datang untuk pemeriksaan. Sekiranya perlu, pemerhatian sehingga pemulihan dan pemulihan dilakukan oleh doktor yang sama yang beroperasi.


Sebelum pesakit pulang ke rumah, doktor memberi cadangan untuk menghilangkan rasa sakit, menerangkan apa yang harus dilakukan sekiranya kesakitan berlaku di rumah. Di pusat kami, anda boleh menghubungi doktor jika ada sesuatu yang mengganggu anda, atur jururawat untuk berkunjung jika anda memerlukan pembalut atau suntikan anestetik. Dalam kes ini, kerana anestesia tempatan digunakan, Evgeniy sudah bersedia untuk meninggalkan klinik dengan cepat. Dengan anestesia umum, tempoh selepas operasi boleh memakan masa beberapa jam. 14:00 kerja selesai, anda boleh pulang Evgeny berasa sihat, walaupun doktor ingin berehat, dia sudah bersedia untuk memulakan perniagaan.


Selepas operasi, walaupun pesakit luar, anda tidak boleh memandu. Adalah perlu bahawa orang yang menemani bersama pesakit, jika ini tidak mungkin, ada perkhidmatan teksi pusat perubatan abad XXI. Pekerja kami akan membawa pesakit pulang dengan selamat dan selesa, jika perlu, dia akan membantu untuk sampai ke apartmen.

Apabila anda tidak dapat melakukan tanpa penghapusan?

Rawatan patah tulang segmen klavikular telah lama dilakukan, menghilangkan keperluan untuk memakai corak plaster besar atau serpihan kayu yang tidak selesa untuk jangka masa panjang.

Hari ini, pakar bedah di seluruh dunia lebih suka menggunakan reka bentuk yang lebih ringan untuk tujuan yang sama, sama ada jarum, plat logam penuh atau skru kekuatan tinggi tunggal. Kesemuanya dirancang untuk mempercepat proses pemulihan setelah kecederaan tulang selangka yang serius..

Beberapa teknik inovatif termasuk kemampuan memasukkan struktur logam stabil terus ke struktur tulang yang rosak. Ini membolehkan anda memperbaik kedudukan mereka dalam satu kedudukan, yang mempengaruhi kelajuan penyambungan dengan baik.

Tetapi plat klasik, yang kadang-kadang dipasang bersama dengan skru bersebelahan untuk kekuatan, biasanya dipasang di atas tulang. Kesannya lebih kurang sama. Satu-satunya perbezaan adalah jenis kecederaan awal. Untuk kemudahan traumatologist, para pembangun kaedah telah memberikan klasifikasi yang berasingan untuk semua fiksator logam yang dibekalkan ke pasaran perubatan. Mereka berbeza dari segi ukuran, tujuan, jenis patah tulang di bahagian klavikular.


Daripada menderita plaster yang tidak selesa yang sangat menyekat aktiviti biasa, kerana sukar untuk mencucinya, kini pesakit menikmati kelebihan plat kekuatan tinggi. Mereka mempunyai sejumlah kelebihan berbanding kaedah ketinggalan zaman untuk membantu mangsa patah tulang:

 • meningkatkan mobiliti mangsa;
 • pengurangan tempoh pemulihan;
 • peluang untuk kembali ke aktiviti sukan lebih awal.

Tetapi untuk berjaya kembali ke kehidupan normal, walaupun selepas patah tulang klavikular yang agak sederhana, pertama anda perlu menyingkirkan pembantu logam. Intervensi terbalik sangat penting jika, semasa pemeriksaan, doktor menemui tanda-tanda proses bernanah pada mangsa. Penyelarasan ini menunjukkan ketidakupayaan badan untuk menerima benda asing, walaupun demi tujuan yang baik, atau campur tangan pembedahan yang dilakukan secara sembarangan.

Sebab penting lain untuk keperluan membuang pinggan lebih awal daripada masa yang disyorkan oleh doktor adalah osteosintesis. Oleh itu, dalam istilah profesional disebut fiksasi tulang yang tidak memuaskan, yang menunjukkan pemampatan yang kuat atau tekanan yang terlalu sedikit.

Kes klinikal berlainan apabila mangsa mempunyai intoleransi individu terhadap implan atau reaksi alergi terhadap komponennya. Di sini tidak mungkin untuk melakukan ujian alergi sepenuhnya, kerana tindak balas badan mungkin tidak segera muncul. Oleh kerana itu, peneutralan peranti yang berpotensi berbahaya adalah petunjuk kecemasan..

Sekiranya kita bercakap mengenai patah tulang yang luas, yang sering menyebabkan kerosakan tambahan pada ligamen sendi akromiokavikular, maka perlu juga memasang plat khas. Tetapi biasanya operasi itu disertakan dengan pemasangan skru tambahan yang diperlukan untuk meningkatkan kesan pelakuran..

Ligamen yang rosak biasanya tumbuh bersama, mendapatkan semula prestasi semula, setelah kira-kira tiga bulan. Secara berasingan, adalah wajar untuk memberi hakikat bahawa struktur tulang dengan versi kerosakan yang berpecah dapat sembuh lebih lama.

Setelah pemulihan semua struktur berjaya diselesaikan, sangat penting untuk menyingkirkan struktur logam yang diperkenalkan sebelumnya. Sekiranya anda mengabaikan preskripsi doktor seperti itu, pesakit mungkin menghadapi kerosakan plat dalam masa terdekat..

Hasilnya dijelaskan oleh fakta bahawa peranti tertentu direka untuk tempoh operasi yang ditentukan dengan ketat. Walaupun mereka mungkin terus menjalankan tugas yang diberikan lebih lama, ini tidak akan membawa kebaikan..