Pengelasan air mata meniskus

Trauma

Air mata meniskus adalah salah satu penyebab sakit lutut dan disfungsi yang paling biasa..

Bekalan darah ke menisci dilakukan dari arteri kapsul sendi. Mengikut tahap bekalan darah, 3 zon dibezakan. Kawasan meniskus yang paling baik terletak lebih dekat dengan kapsul sendi (zon merah). Bekalan darah ke menisci disediakan oleh cawangan aa. genialis medial et lateral dan kapal kapsular. Pembahagian menisci, bergantung pada kualiti bekalan darah, menjadi tiga zon terkenal: merah (dengan bekalan darah yang mencukupi untuk pertumbuhan semula zon kerosakan periferal), zon merah-putih (peralihan) dan putih (avaskular). Bahagian dalam menisci tidak mempunyai bekalan darah sendiri (zon putih); bahagian ini disuburkan oleh peredaran cecair intra-artikular. Oleh itu, luka pada menisci berhampiran kapsul sendi (air mata parakapsular) lebih cenderung menyatu, dan air mata di bahagian dalam meniskus biasanya tidak sembuh..

Bergantung pada nisbah garis pecah meniskus dengan satah melintang pada imbasan MRI dalam unjuran sagital, terdapat:

 • rehat menegak.
 • rehat mendatar.

Bergantung pada nisbah dengan lilitan atau permukaan meniskus, terdapat:

 • air mata melintang atau radial.
 • rehat serong.
 • rehat membujur.

Air mata meniskus menegak mengalir berserenjang dengan bidang koronal meniskus dan berkaitan dengan paksi meniskus sebagai radial atau membujur.

Air mata radial menegak (melintang) adalah salah satu jenis air mata meniskus yang paling biasa. Dalam kes ini, garis pecah bergerak tegak lurus dengan paksi utama meniskus. Lokasi pecah radial yang paling biasa adalah pertiga pertengahan dari meniskus lateral. Kerosakan ini dapat dikesan hanya dalam satu unjuran - koronari atau sagital, selalunya hanya dalam satu atau dua kepingan. Pecah badan meniskus memisahkan pecahan anterior dan posterior meniskus dan dapat dilihat dengan lebih baik dalam unjuran sagital. Air mata tanduk anterior atau posterior memisahkan bahagian dalam dan luar meniskus dan dapat dilihat dengan lebih baik dalam unjuran koronari.

Air mata meniskus serong menegak (seperti paruh burung beo) adalah sejenis air mata radial menegak (melintang). Garis pecah bermula secara radikal dari pinggir dalam dan melewati bidang longitudinal, seperti pada pecah longitudinal. Pada imbasan MRI dalam unjuran sagital, garis pecah dikesan pada satu atau dua kepingan ekstrem, kerana irisan meniskus di satah sagital berserenjang dengan gambar pecah seperti itu..

Pecah membujur menegak selari dengan kontur luar meniskus, berserenjang dengan permukaan artikular kelenjar pineal dan membahagikan meniskus menjadi serpihan dalaman dan luaran. Air mata ini sering disetempat di bahagian pertengahan atau bahagian luar meniskus dan tidak menjejaskan pinggir bebas dalamannya. Rehat pendek hanya dapat dilihat dalam pandangan sagital, rehat panjang dikesan di kedua-dua pesawat. Air mata separa hanya meliputi satu permukaan artikular, dan air mata penuh mempengaruhi permukaan atas dan bawah dan dapat memisahkan bahagian dalam dan luar meniskus.

Salah satu jenis pemecahan menegak yang paling biasa adalah pemecahan longitudinal dengan perpindahan bahagian yang terkoyak - pemecahan jenis "pemegang penyiram" atau "pegangan baldi". Kerosakan ini dicirikan oleh pemisahan serpihan pusat meniskus dan perpindahannya secara menengah ke dalam fossa intercondylar atau anterior di atas tanduk anterior meniskus. Serpihan pusat yang dipisahkan secara visual menyerupai pemegang tin atau baldi penyiram. Air mata ini menyumbang kira-kira 10% daripada semua air mata meniskus dan lebih biasa pada meniskus medial.

Air mata mendatar boleh membujur atau serong, bergantung pada hubungan dengan pesawat meniskus. Air mata ini memisahkan bahagian atas dan bawah menisci. Semasa berkomunikasi dengan pinggir pinggir meniskus, cecair sinovial dapat mengalir ke dalam bidang pecah, oleh itu, pada 91% pecah mendatar digabungkan dengan sista meniskus.

Fraktur kompleks menggabungkan ciri-ciri fraktur menegak dan mendatar, membujur dan radial. Air mata yang rumit sering bermula dari pinggir bebas meniskus dan mengalir ke arah serong ke badan meniskus. Pada imbasan MRI, jeda ini boleh mempunyai ciri-ciri jeda menegak dan mendatar..

Air mata meniskus parakapsular

Air mata meniskus lutut: gejala dan rawatan

Sendi lutut adalah salah satu sendi terbesar dan paling kompleks di dalam tubuh manusia. Ia mempunyai banyak ligamen, tulang rawan dan tisu lembut yang dapat melindunginya dari kecederaan. Sendi lutut, seperti sendi pinggul, menyumbang seluruh beban tubuh manusia ketika berjalan, berlari dan bermain sukan.

 • Apa itu meniskus dan apakah sebab kecederaannya meningkat
 • Kekerapan berlakunya air mata meniskus
 • Klinik air mata meniskus
 • Diagnostik pecah meniskus
 • Rawatan perubatan dan pembedahan
 • Pemulihan

Ini membawa kepada kecederaan yang kerap pada sendi lutut. Air mata ligamen lateral dan cruciate, patah tulang kondur pada tulang paha dan tibia, patah tulang lutut boleh berlaku, dan jenis kecederaan yang paling biasa adalah air mata meniskus.

Apa itu meniskus dan apakah sebab kecederaannya meningkat

Menisci sendi lutut adalah plat tulang rawan yang terletak di antara tulang alat lutut dan berfungsi sebagai penyerap kejutan ketika berjalan.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan SustaLife. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda..
Baca lebih lanjut di sini...

Meniskus adalah plat kartilaginus separuh bulat yang terletak di antara tulang paha dan tibia. Ini terdiri daripada tanduk badan, belakang dan anterior. Setiap meniskus adalah separuh bulatan, di mana tengahnya adalah badan meniskus, dan tepi separuh bulatan adalah tanduk. Tanduk anterior melekat pada permukaan intercondylar di bahagian depan sendi lutut, dan tanduk posterior ke posterior. Terdapat dua jenis menisci:

 • luaran, atau lateral - terletak di bahagian luar sendi lutut, lebih mudah bergerak dan kurang terdedah kepada kecederaan;
 • meniskus dalaman, atau medial kurang bergerak, terletak lebih dekat dengan pinggir dalam dan dikaitkan dengan ligamen lateral dalaman. Jenis kecederaan yang paling biasa adalah pecah meniskus medial.

Menisci melakukan fungsi berikut:

 1. penyerapan kejutan dan pengurangan beban pada permukaan tulang lutut;
 2. peningkatan kawasan hubungan antara permukaan tulang, yang membantu mengurangkan beban pada tulang ini;
 3. penstabilan lutut;
 4. proprioceptor - terletak di meniskus dan menghantar isyarat ke otak mengenai kedudukan anggota bawah.

Menisci tidak mempunyai bekalan darah mereka sendiri, mereka disambungkan dengan kapsul sendi lutut, jadi bahagian lateral mereka mendapat bekalan darah dari kapsul, dan bahagian dalaman - hanya disebabkan oleh cairan intrakapsular. Terdapat tiga zon bekalan darah ke meniskus:

 • zon merah - terletak di sebelah kapsul dan mendapat bekalan darah terbaik,
 • zon pertengahan - terletak di tengah dan bekalan darahnya tidak signifikan;
 • kawasan putih - tidak menerima bekalan darah dari kapsul.

Bergantung pada zon di mana kawasan yang rosak berada, taktik rawatan dipilih. Pecah yang terletak di sebelah kapsul tumbuh bersama secara bebas, kerana bekalan darah yang banyak, dan pecahan di bahagian dalam meniskus, di mana tisu tulang rawan hanya disuburkan oleh cecair sinovial, tidak tumbuh sama sekali.

Kekerapan berlakunya air mata meniskus

Kecederaan ini menduduki tempat pertama di antara kecederaan dalaman sendi lutut. Ia lebih biasa pada atlet, orang yang melakukan kerja fizikal yang keras, penari profesional, dan seumpamanya. Lebih daripada 70% disebabkan oleh pecahnya meniskus medial, sekitar 20% - ke meniskus lateral dan sekitar 5% - kerana pecahnya kedua-dua menisci.

Mengikut jenis kerosakan, mereka dibezakan:

 • jurang membujur menegak - seperti "penyiram dapat menangani";
 • pecah meniskus serong, tampalan;
 • pecah degeneratif - percambahan tisu meniskus secara besar-besaran;
 • radial - pecah melintang;
 • rehat mendatar;
 • kerosakan pada tanduk anterior atau posterior meniskus;
 • jenis rehat yang lain.

Mereka juga mengalami kecederaan terpencil pada bahagian dalam atau luar menisci atau kerosakan yang berkaitan.

Punca air mata meniskus

Penyebab meniskus lutut pecah selalunya merupakan kesan traumatik tidak langsung, yang membawa kepada fakta bahawa kaki bawah tajam berpusing ke dalam atau ke luar, yang menyebabkan pecahnya ligamen lutut dan menisci. Juga, pecahnya menisci adalah mungkin dengan penculikan tajam atau penambahan kaki bawah, lanjutan yang berlebihan di lutut atau kecederaan langsung - pukulan tajam ke lutut.

Klinik air mata meniskus

Meniskus lutut yang pecah mempunyai gejala ciri. Membezakan antara tempoh akut dan kronik penyakit ini.

Tempoh akut - berlangsung hingga 4 - 5 minggu, pecah meniskus disertai dengan ciri-ciri retak, segera setelah cedera, rasa sakit akut muncul, peningkatan ukuran, pembengkakan, ketidakupayaan untuk bergerak, pendarahan ke rongga sendi. Gejala ciri adalah "patella terapung" - dari pengumpulan cecair di rongga sendi lutut.

Gejala-gejala ini biasa berlaku pada semua kecederaan sendi lutut, untuk menentukan jenis kecederaan dengan tepat, perlu dilakukan pemeriksaan sinar-X..

Apabila tempoh akut memasuki kronik, gejala ciri muncul yang memungkinkan untuk mengesahkan diagnosis pecah meniskus.

Gejala pecah meniskus adalah seperti berikut:

 • Gejala Baikov - kemunculan rasa sakit pada palpasi di bahagian depan lutut dan lanjutan serentak kaki bawah.
 • Gejala tanah - atau gejala "telapak tangan" - kaki pesakit yang terbaring dibengkokkan di lutut dan tapak tangan boleh diletakkan di bawahnya.
 • Gejala Turner - hapeesthesia hiper-il (peningkatan kepekaan kulit) di bawah lutut dan di sepertiga bahagian atas kaki bawah.
 • Simptom Perelman - berlakunya kesakitan dan kegigihan berjalan ketika turun di tingkat bawah.
 • Gejala Chaklin, atau gejala "penjahit" - ketika menaikkan kaki lurus, atrofi otot quadriceps femoris dan ketegangan kuat otot penjahit dapat dilihat.
 • Gejala penyumbatan adalah salah satu gejala yang paling penting dalam mendiagnosis pecah meniskus medial. Di bawah beban pada kaki yang sakit - menaiki tangga, berjongkok - ada "jamming" sendi lutut, pesakit tidak dapat meluruskan kaki sepenuhnya, rasa sakit dan efusi muncul di kawasan lutut.

Gejala kerosakan pada meniskus medial:

 • sakit lebih sengit di bahagian dalam sendi lutut;
 • semasa menekan pada tempat penyambungan ligamen ke meniskus, sakit titik berlaku;
 • "Penyumbatan" lutut;
 • sakit semasa hiperextensi dan memusingkan kaki bawah ke luar;
 • sakit dengan lenturan kaki yang berlebihan.

Gejala kerosakan pada meniskus lateral:

 • dengan ketegangan sendi lutut, rasa sakit berlaku, memancar ke bahagian luar;
 • sakit ketika berlebihan dan memusingkan bahagian bawah kaki ke dalam;
 • kelemahan otot di bahagian depan paha.

Keterukan kecederaan meniskus

Bergantung pada keparahannya, doktor menetapkan rawatan. Darjah berikut dibezakan:

 1. Air mata meniskus kecil - disertai dengan sakit kecil dan bengkak di lutut. Gejala hilang dalam beberapa minggu.
 2. Pecahnya keparahan sederhana - terdapat sakit akut pada sendi lutut, pembengkakan yang ketara muncul, pergerakannya terbatas, tetapi kemampuan untuk berjalan tetap terjaga. Dengan senaman fizikal, jongkok, menaiki tangga, terdapat sakit tajam di lutut. Gejala ini muncul selama beberapa minggu, jika tidak ada rawatan yang dilakukan, penyakit ini menjadi kronik.
 3. Pecah tahap yang teruk - sakit teruk dan pembengkakan sendi lutut, mungkin pendarahan ke rongga. Ia dicirikan oleh penghancuran penuh meniskus atau pemisahan bahagian, serpihan meniskus jatuh di antara permukaan artikular, yang menyebabkan kekakuan pergerakan dan ketidakupayaan untuk bergerak secara bebas. Gejala meningkat selama beberapa hari, pembedahan diperlukan.

Dengan microtraumas yang kerap pada orang tua, tahap penyakit kronik atau degeneratif berlaku. Tisu tulang rawan di bawah pengaruh banyak kerosakan kehilangan sifatnya, mengalami degenerasi. Dengan senaman fizikal atau tanpa sebab yang jelas, sakit lutut, bengkak, gangguan berjalan dan gejala kerosakan meniskus lain muncul.

Diagnostik pecah meniskus

Diagnosis dibuat berdasarkan gambaran klinikal, data pemeriksaan dan kaedah penyelidikan makmal. Diagnosis sedemikian memerlukan sinar-X, MRI, atau arthroscopy lutut..

Tanda utama meniskus yang koyak adalah sakit dan bengkak lutut. Keterukan gejala ini bergantung kepada keparahan kecederaan, lokasinya dan masa yang telah berlalu sejak saat kecederaan. Pakar bedah ortopedik melakukan pemeriksaan terperinci pada sendi yang cedera dan menjalankan prosedur diagnostik yang diperlukan.

Pemeriksaan sinar-X adalah kaedah diagnostik yang agak mudah. Menisci tidak dapat dilihat pada gambar sinar-X, oleh itu, kajian dilakukan menggunakan agen kontras atau kaedah penyelidikan yang lebih moden digunakan.

Arthroscopy adalah kaedah penyelidikan yang paling bermaklumat. Dengan bantuan alat khas, anda dapat melihat ke dalam lutut yang cedera, menentukan tempat dan keparahan pecahnya dengan tepat dan, jika perlu, melakukan prosedur perubatan.

Rawatan perubatan dan pembedahan

Pemilihan ubat bergantung kepada lokasi pecah dan keparahan kecederaan. Sekiranya pecahnya meniskus lutut, rawatan dijalankan secara konservatif atau pembedahan.

 1. Pertolongan cemas kepada pesakit:
  • rehat lengkap;
  • memohon kompres sejuk;
  • - melegakan kesakitan;
  • tusukan - untuk mengeluarkan cecair terkumpul;
  • pelakon plaster.
 2. Rehat di atas katil.
 3. Plaster cast sehingga 3 minggu.
 4. Penghapusan penyumbatan sendi lutut.
 5. Gimnastik fisioterapi dan pemulihan.
 6. Mengambil ubat anti-radang bukan steroid - diclofenac, ibuprofen, meloxicam.
 7. Penerimaan chondroprotectors yang membantu memulihkan tisu tulang rawan, mempercepat pertumbuhan semula dan peleburan tulang rawan - chondratin sulfate, glukosamin dan lain-lain.
 8. Ubat luaran - pelbagai salap dan krim digunakan untuk menggosok - Alezan, Ketoral, Voltaren, Dolgit dan sebagainya.

Dengan rawatan yang betul, tanpa komplikasi, pemulihan berlaku dalam 6-8 minggu.

Petunjuk untuk rawatan pembedahan pecah meniskus:

 1. penghancuran tisu rawan meniskus;
 2. pecah dan anjakan meniskus;
 3. kehadiran darah di rongga;
 4. detasmen tanduk dan badan meniskus;
 5. kekurangan kesan daripada terapi konservatif selama beberapa minggu.

Dalam kes-kes ini, campur tangan pembedahan ditetapkan, yang dapat dilakukan dengan kaedah seperti itu:

 1. Penyingkiran meniskus atau meniscektomi - penyingkiran sebahagian daripada meniskus atau keseluruhan meniskus ditunjukkan apabila tisu tulang rawan terurai sepenuhnya, sebahagian besar meniskus terkoyak, dan komplikasi muncul. Operasi seperti ini dianggap terlalu trauma, menyebabkan arthritis, berlakunya keradangan dan efusi pada sendi lutut dan menyebabkan penyingkiran sakit sendi hanya pada 50-70% kes..
 2. Pembaikan meniskus - Meniskus memainkan peranan penting dalam biomekanik sendi lutut dan hari ini pakar bedah berusaha untuk memelihara meniskus dan, jika boleh, memulihkannya. Operasi ini biasanya dilakukan pada orang muda, aktif dan dalam keadaan tertentu. Adalah mungkin untuk memulihkan meniskus dalam kes seperti:
  • air mata meniskus menegak membujur,
  • pecah periferal,
  • pemisahan meniskus dari kapsul,
  • pecah meniskus periferi dengan kemungkinan perpindahan ke pusat,
  • tiada perubahan degeneratif pada tisu tulang rawan,
  • usia muda pesakit.

Dengan operasi ini, perlu mengambil kira preskripsi dan penyetempatan jurang. Trauma segar dan penyetempatan di zon merah atau perantaraan, usia pesakit hingga 40 tahun meningkatkan kemungkinan operasi yang berjaya.

 • Arthroscopic adalah kaedah intervensi pembedahan yang paling moden dan atraumatik. Dengan bantuan arthroscope, visualisasi tapak kecederaan dan pembedahan dilakukan. Kelebihan kaedah ini adalah pelanggaran minimum integriti tisu di sekitarnya, dan juga kemungkinan melakukan intervensi di dalam lutut. Untuk menjahit meniskus dari dalam, jarum khas dengan bahan jahitan yang tidak dapat diserap digunakan, yang menghubungkan celah di rongga sendi lutut melalui kanula arthroscope. Jahitan dengan kaedah ini dapat digunakan dengan ketat, tegak lurus dengan garis koyak, yang menjadikan jahitan lebih kuat. Kaedah ini sesuai untuk air mata di tanduk anterior atau badan meniskus. Dalam 70-85% kes, terdapat gabungan tisu tulang rawan dan pemulihan fungsi sendi lutut.
 • Kencangkan meniskus dengan pengapit berbentuk anak panah atau panah khas. Ini membolehkan meniskus diikat tanpa sayatan tambahan atau penggunaan alat khas, seperti artoskop. Penahan penyerap generasi pertama dan kedua digunakan. Fiksator generasi pertama dibuat dari bahan yang menyerap lebih lama, mereka mempunyai berat badan yang lebih besar dan, oleh itu, lebih sering komplikasi berlaku dalam bentuk keradangan, pembentukan granuloma, efusi, kerosakan pada tulang rawan artikular, dan sejenisnya. Fiksator generasi kedua larut lebih cepat, mempunyai bentuk yang lebih bulat dan risiko komplikasi jauh lebih rendah.
 • Pemindahan meniskus - hari ini, berkat perkembangan pemindahan, menjadi mustahil untuk mengganti meniskus yang rosak sepenuhnya dan memulihkan fungsinya. Petunjuk untuk pembedahan adalah penghapusan meniskus yang lengkap, kemustahilan pemulihan dengan cara lain, kemerosotan taraf hidup pesakit yang ketara, ketiadaan kontraindikasi.
 • Kontraindikasi untuk pemindahan:

  • perubahan degeneratif;
  • ketidakstabilan lutut;
  • usia tua;
  • kehadiran penyakit somatik umum.

  Pemulihan

  Tempoh pemulihan selepas kecederaan adalah penting. Perlu melakukan pelbagai langkah pemulihan:

  • menjalankan latihan dan latihan khas yang bertujuan untuk mengembangkan sendi lutut;
  • penggunaan chondroprotectors, ubat anti-radang bukan steroid;
  • urut dan fisioterapi;
  • kekurangan aktiviti fizikal selama 6-12 bulan.

  Akibat meniskus lutut yang pecah praktikal tidak ada dengan rawatan yang tepat dan tepat pada masanya. Kesakitan semasa bersenam, kegigihan berjalan, kemungkinan berlakunya kecederaan berulang.

  Adalah perlu untuk melakukan satu set latihan khas, yang harus diresepkan oleh doktor, dengan mempertimbangkan lokasi, keparahan kecederaan, kehadiran atau ketiadaan komplikasi, usia pesakit dan keadaan lain yang berkaitan..

  Tahap pemulihan selepas meniskus lutut pecah

  Pemulihan selepas kecederaan seperti ini terdiri daripada 5 peringkat. Hanya setelah mencapai matlamat yang ditetapkan, anda dapat melangkah ke tahap seterusnya. Matlamat program pemulihan adalah untuk mengembalikan fungsi normal organ yang rosak.

  • Tahap 1 - tempohnya adalah 4-8 minggu, selama ini perlu memperluas jangkauan gerakan pada sendi yang rosak sebanyak mungkin, mengurangkan pembengkakan sendi dan mula berjalan tanpa kruk.
  • Tahap 2 - sehingga 2.5 bulan. Ia perlu untuk mengembalikan pergerakan keseluruhan sendi, melegakan bengkak sepenuhnya, mengembalikan kawalan sendi lutut ketika berjalan dan melatih otot yang lemah setelah cedera.
  • Tahap 3 - untuk mencapai pemulihan penuh gerakan dalam sendi lutut semasa bersukan, berlatih dan berlari, untuk mengembalikan kekuatan otot. Pada tahap ini, mereka mula melakukan latihan fisioterapi secara aktif dan secara beransur-ansur kembali ke irama kehidupan yang biasa..
  • Tahap 4 - latihan, tujuannya adalah untuk mencapai kemampuan bermain sukan, berlari, memberikan beban penuh pada sendi tanpa rasa sakit. Menguatkan kekuatan otot anggota badan yang cedera.
  • Tahap 5 - pemulihan semua fungsi sendi lutut yang hilang.

  Selepas tahap pemulihan, perlu untuk mengurangkan beban pada sendi yang cedera, cuba mengelakkan situasi di mana risiko kecederaan mungkin dan mengambil langkah pencegahan. Ini termasuk latihan untuk memperkuat kekuatan otot, menggunakan latihan khas, mengambil chondroprotectors dan ubat-ubatan yang meningkatkan peredaran periferal. Semasa bermain sukan, penggunaan alas lutut khas dianjurkan, yang dapat mengurangkan risiko kecederaan.

  • Gejala kerosakan pada meniskus
  • Rawatan kerosakan
  • Air mata meniskus
  • Gejala pecah
  • Rawatan rehat
  • Akibat dari jurang

  Apabila kita merasa sakit lutut, selalunya ia bermaksud meniskus sakit. Oleh kerana meniskus adalah lapisan tulang rawan, ia paling berisiko mengalami kerosakan. Kesakitan lutut dapat menunjukkan beberapa jenis kecederaan dan disfungsi meniskus. Apabila meniskus pecah, luka lama, dan juga ketika ligamen intermeniscus diregangkan, pelbagai gejala timbul dan kaedah untuk mengatasinya juga berbeza. Bagaimana untuk mendiagnosis penyebab kesakitan meniskus dengan betul? Apa rawatan yang ada?

  Gejala kerosakan pada meniskus

  Menisci lutut adalah formasi tulang rawan yang terletak di rongga sendi, yang berfungsi sebagai penyerap kejutan untuk pergerakan, penstabil yang melindungi tulang rawan artikular. Terdapat dua menisci secara total, iaitu meniskus dalaman (medial) dan luaran (lateral). Kerosakan pada meniskus dalaman sendi lutut lebih kerap berlaku, kerana pergerakannya yang lebih rendah. Kerosakan pada meniskus menampakkan diri dalam bentuk batasan pergerakan, sakit di lutut, dan dalam kes-kes kronik, ia juga boleh menyebabkan perkembangan arthrosis sendi lutut.

  Sakit memotong tajam, bengkak sendi, sukar menggerakkan anggota badan, dan klik yang menyakitkan menunjukkan bahawa meniskus rosak. Gejala ini berlaku sejurus selepas kecederaan dan mungkin menunjukkan kerosakan sendi yang lain. Gejala kerosakan meniskus yang lebih dipercayai muncul 2-3 minggu selepas kerosakan. Dengan kecederaan seperti itu, pesakit merasakan sakit setempat di ruang sendi, cecair terkumpul di rongga sendi, "penyumbatan" lutut, kelemahan otot permukaan anterior paha.

  Tanda-tanda kerosakan meniskus yang lebih dipercayai ditentukan dengan menggunakan ujian khas. Terdapat ujian untuk penyambungan sendi (Landa, Baykova, Roche, dan lain-lain), dengan pemanjangan sendi tertentu, gejala sakit terasa. Teknik ujian putaran didasarkan pada manifestasi kerosakan semasa melancarkan pergerakan sendi (Bragard, Steiman). Kerosakan meniskus juga dapat didiagnosis menggunakan gejala mampatan, ujian mediolateral dan MRI.

  Rawatan kerosakan

  Kerosakan meniskus dapat diubati secara berbeza, bergantung kepada keparahan dan jenis kecederaan. Dengan jenis klasik untuk menghilangkan penyakit, seseorang dapat membezakan jenis pendedahan utama yang digunakan untuk sebarang kerosakan.

  Pertama sekali, perlu menghilangkan rasa sakit, oleh itu, sebagai permulaan, pesakit diberi suntikan anestetik, selepas itu mereka mengambil tusukan sendi, mengeluarkan darah dan cecair yang terkumpul dari rongga artikular, dan, jika perlu, lepaskan penyumbatan sendi. Selepas prosedur ini, sendi perlu berehat, untuk membuat pembalut atau serpihan getah digunakan. Dalam kebanyakan kes, imobilisasi 3-4 minggu sudah mencukupi, tetapi dalam kes yang teruk, jangka masa boleh sampai 6 minggu. Sebaiknya gunakan ubat non-steroid yang sejuk secara topikal yang melegakan keradangan. Kemudian, anda boleh menambah latihan fisioterapi, berjalan dengan alat bantu, pelbagai jenis fisioterapi.

  Pembedahan disarankan dalam kes yang teruk, seperti kerosakan kronik pada meniskus. Salah satu kaedah intervensi pembedahan yang paling popular hari ini adalah pembedahan arthroscopic. Jenis intervensi pembedahan ini menjadi popular kerana rawatan tisu dengan teliti. Operasi ini adalah peleraian hanya pada bahagian meniskus yang rosak dan mengisar kecacatan.

  Untuk kecederaan seperti air mata meniskus, operasi dilakukan secara tertutup. Melalui dua lubang, arthroscope dengan instrumen dimasukkan ke dalam sendi untuk mengkaji kerusakan, setelah itu keputusan dibuat mengenai pemisahan sebahagian dari meniskus atau kemungkinan menjahitnya. Rawatan pesakit dalam berlangsung sekitar 1-3 hari, kerana trauma rendah dari jenis operasi ini. Semasa fasa pemulihan, aktiviti fizikal yang terhad disarankan sehingga 2-4 minggu. Dalam kes khas, disyorkan berjalan dengan alat bantu dan memakai pelindung lutut. Dari minggu pertama, anda sudah boleh memulakan pemulihan fizikal.

  Air mata meniskus lutut

  Kecederaan yang paling biasa pada sendi lutut adalah air mata meniskus dalaman. Membezakan antara air mata meniskus trauma dan degeneratif. Traumatik berlaku terutamanya pada atlet, orang muda berusia 20-40 tahun, jika tidak ada rawatan, mereka berubah menjadi pecah degeneratif, yang lebih ketara pada orang tua.

  Berdasarkan penyetempatan pecah, beberapa jenis utama pecah meniskus dibezakan: pecah yang menyerupai penyiram dapat menangani, pecah melintang, pecah membujur, pecah flap, pecah mendatar, kerosakan pada tanduk anterior atau posterior meniskus, lesi parakapsular. Air mata meniskus juga dikelaskan mengikut bentuknya. Terdapat longitudinal (mendatar dan menegak), serong, melintang dan digabungkan, serta degeneratif. Air mata traumatik, berlaku terutamanya pada usia muda, mengalir secara menegak dalam arah serong atau membujur; degeneratif dan gabungan - lebih kerap berlaku pada orang tua. Air mata menegak membujur, atau penyiraman dapat mengatasi air mata berbentuk, lengkap atau tidak lengkap, dan sering bermula dengan air mata di tanduk meniskus posterior.

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan SustaLife. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda..
  Baca lebih lanjut di sini...

  Pertimbangkan pecah tanduk posterior meniskus medial. Air mata jenis ini paling kerap berlaku, kerana sebahagian besar air mata yang membujur, menegak dan menyiram dapat menangani air mata yang berbentuk bermula dengan air mata di tanduk meniskus posterior. Dengan air mata yang panjang, ada kemungkinan besar bahagian meniskus yang terkoyak akan menghalang pergerakan sendi dan menyebabkan sakit, hingga dan termasuk penyumbatan sendi. Jenis gabungan pecah meniskus berlaku, merangkumi beberapa pesawat, dan paling sering dilokalisasikan di tanduk posterior meniskus sendi lutut dan secara besar-besaran berlaku pada orang tua dengan perubahan meniskus yang bersifat degeneratif. Sekiranya berlaku kerosakan pada tanduk posterior meniskus medial, yang tidak menyebabkan perpecahan dan perpindahan tulang rawan membujur, pesakit sentiasa merasakan ancaman penyumbatan sendi, tetapi tidak pernah terjadi. Pecahnya tanduk anterior meniskus medial tidak biasa.

  Pecahnya tanduk posterior meniskus lateral berlaku 6-8 kali lebih jarang daripada medial, tetapi tidak membawa kesan negatif. Penambahan dan putaran dalaman kaki bawah adalah penyebab utama pecahnya meniskus luaran. Kepekaan utama untuk kerosakan seperti ini adalah pada bahagian luar pada tanduk posterior meniskus. Pecah lengkungan meniskus lateral dengan anjakan dalam kebanyakan kes menyebabkan pembatasan pergerakan pada tahap akhir perpanjangan, dan kadang-kadang menyebabkan penyumbatan sendi. Pecah meniskus lateral diakui oleh bunyi klik khas semasa pergerakan putaran ke dalam sendi.

  Gejala pecah

  Dengan kecederaan seperti meniskus lutut yang pecah, gejalanya boleh berbeza. Terdapat air mata meniskus kronik yang akut dan kronik. Tanda utama pecahnya adalah sekatan sendi, sekiranya tidak sukar untuk menentukan pecahnya meniskus medial atau lateral pada masa akut. Setelah beberapa waktu, dalam masa subakut, pecahnya dapat dikenalpasti melalui penyusupan di kawasan ruang sendi, sakit setempat, serta menggunakan ujian sakit yang sesuai untuk sebarang jenis kerosakan pada meniskus lutut.

  Simptom utama pecah meniskus adalah sensasi yang menyakitkan ketika menyelidiki garis ruang sendi. Ujian diagnostik khas telah dikembangkan, seperti ujian Epley dan ujian McMurry. Ujian McMurry dibuat dalam dua jenis.

  Pada versi pertama, pesakit diletakkan di punggungnya, kaki dibengkokkan ke sudut sekitar 90 ° pada sendi lutut dan pinggul. Selepas itu, mereka memegang lutut dengan satu tangan, dan dengan tangan yang lain memutar kaki bawah, pertama ke luar dan kemudian ke dalam. Apabila anda mengklik atau meretas, anda boleh bercakap mengenai pelanggaran meniskus yang rosak di antara permukaan artikular, ujian seperti itu dianggap positif.

  Varian kedua ujian McMurry disebut fleksi. Ia dibuat seperti berikut: dengan satu tangan, mereka memegang lutut seperti pada ujian pertama, kemudian kaki di lutut dibengkokkan ke tahap maksimum; selepas itu, kaki bawah diputar ke luar untuk mengesan pecahnya meniskus dalaman. Di bawah keadaan sambungan lutut yang perlahan hingga kira-kira 90 ° dan pergerakan putaran kaki bawah ketika meniskus pecah, pesakit akan mengalami kesakitan pada permukaan sendi dari bahagian dalam belakang.

  Semasa menjalankan ujian Epley, pesakit diletakkan di perutnya dan kaki dibengkokkan di lutut, membentuk sudut 90 °. Dengan satu tangan, anda perlu menekan tumit pesakit, dan dengan tangan yang lain, pada masa yang sama, putar kaki dan kaki bawah. Sekiranya rasa sakit berlaku di ruang sendi, ujian boleh dianggap positif.

  Rawatan rehat

  Pecah meniskus dirawat secara konservatif dan pembedahan (reseksi meniskus, lengkap dan separa, dan pemulihannya). Dengan perkembangan teknologi inovatif, transplantasi meniskus menjadi semakin popular..

  Rawatan konservatif terutama digunakan untuk menyembuhkan air mata kecil di tanduk meniskus posterior. Kecederaan seperti itu sering disertai dengan sensasi yang menyakitkan, tetapi tidak menyebabkan pelanggaran tisu tulang rawan di antara permukaan artikular dan tidak menyebabkan sensasi klik dan putaran. Jenis pecah ini biasa berlaku pada sendi yang stabil. Rawatan merangkumi menyingkirkan aktiviti sukan seperti itu, di mana anda tidak boleh melakukan tanpa sentakan cepat dari pemain pertahanan dan gerakan yang meninggalkan satu kaki di tempatnya, aktiviti seperti itu memperburuk keadaan. Pada orang tua, rawatan ini membawa kepada hasil yang lebih positif, kerana pecah degeneratif dan artritis sering menjadi penyebab gejala. Pecah membujur kecil meniskus medial (kurang dari 10 mm), pecah permukaan bawah atau atas yang tidak menembusi keseluruhan ketebalan tulang rawan, pecah melintang tidak lebih dari 3 mm sering sembuh sendiri atau tidak muncul dengan cara apa pun.

  Juga, pecah meniskus dirawat dengan cara lain. Menjahit dari dalam ke luar. Untuk rawatan jenis ini, jarum panjang digunakan, yang ditarik tegak lurus ke garis kerosakan dari rongga artikular ke bahagian luar kawasan kapsul yang kuat. Dalam kes ini, jahitan ditumpangkan satu demi satu dengan rapat. Ini adalah salah satu kelebihan utama kaedah ini, walaupun meningkatkan tahap risiko kerosakan saluran darah dan saraf ketika mengeluarkan jarum dari rongga artikular. Kaedah ini sangat sesuai untuk merawat air mata di tanduk posterior meniskus dan air mata yang mengalir dari badan tulang rawan ke tanduk posterior. Sekiranya tanduk anterior terkoyak, mungkin sukar untuk melewati jarum.

  Sekiranya berlaku kerosakan pada tanduk anterior meniskus medial, lebih tepat menggunakan kaedah jahitan dari luar ke dalam. Kaedah ini lebih selamat untuk saraf dan saluran darah, dalam hal ini jarum melewati air mata meniskus dari luar sendi lutut dan seterusnya ke rongga artikular.

  Pengikat meniskus yang lancar di dalam sendi semakin popular dengan perkembangan teknologi. Prosedur ini memerlukan sedikit masa dan berlangsung tanpa penyertaan alat yang rumit seperti arthroscope, tetapi hari ini ia bahkan tidak memberi peluang 80% penyembuhan meniskus.

  Petunjuk pertama untuk pembedahan adalah efusi dan kesakitan, yang tidak dapat dirawat secara konservatif. Geseran semasa pergerakan atau penyumbatan sendi juga merupakan petunjuk pembedahan. Reseksi meniskus (meniscektomi) dianggap sebagai prosedur yang selamat. Berkat penyelidikan baru-baru ini, telah diketahui bahawa dalam kebanyakan kes, meniscektomi membawa kepada artritis. Fakta ini mempengaruhi kaedah utama rawatan untuk kecederaan seperti pecah tanduk posterior meniskus dalaman. Pada masa ini, penyingkiran separa meniskus dan pengisaran bahagian yang cacat menjadi lebih popular..

  Akibat meniskus lutut yang pecah

  Pemulihan yang berjaya dari kecederaan seperti kecederaan meniskus lateral dan kecederaan meniskus medial bergantung pada banyak faktor. Untuk pemulihan yang cepat, faktor-faktor seperti tempoh pecah dan penyetempatannya adalah penting. Kemungkinan pemulihan lengkap berkurang dengan alat ligamen yang lemah. Sekiranya usia pesakit tidak lebih dari 40 tahun, maka dia mempunyai peluang pemulihan yang lebih baik.

  • Meniskus lutut: sebab, gejala dan rawatan
  • Sakit Lutut: Punca dan Rawatan Kuat
  • Sakit lutut: rawatan yang betul dengan kaedah tradisional dan tradisional
  • Kecederaan meniskus lutut - apa yang perlu dilakukan?
  • Apa yang perlu dilakukan sekiranya lutut sakit ketika melenturkan? Punca dan rawatan

  Pecahnya meniskus medial

  Ciri kerosakan

  Jurang sendi sendi lutut mengandungi struktur tulang rawan berpasangan, yang disebut menisci. Bahagian lateral (luaran) dan medial (meniskus dalaman) dibezakan. Mereka berbentuk sabit dan terdiri daripada badan yang lebih lebar, tanduk anterior dan posterior. Struktur ini melakukan fungsi penting, ia memberikan kestabilan dan penyerapan kejutan pada sendi..

  Meniskus luarnya kurang tegas; di bawah tekanan mekanikal ia boleh bergerak, sehingga kerosakannya jarang terjadi. Meniskus dalaman lebih tegas, jadi lebih mudah dan sering rosak akibat pendedahan berlebihan.

  Oleh kerana tanduk menisci mengandungi jumlah tisu tulang rawan yang lebih kecil, pelanggaran integriti biasanya terjadi di kawasan penyetempatannya. Tekanan mekanikal yang lebih ketara dapat merosakkan meniskus di tanduk dan badan.

  Etiologi

  Kerosakan tulang rawan dalam bentuk pecahnya keparahan yang berlainan berlaku disebabkan oleh pengaruh pelbagai faktor etiologi (kausal), yang paling biasa adalah:

  • Kecederaan lutut yang lalu atau akut yang disebabkan oleh lenturan berlebihan, hentaman atau kejatuhan pada sendi, atau putaran kaki (putaran pinggul dengan kaki bawah tetap). Perubahan trauma terutama berlaku pada orang muda yang menjalani gaya hidup aktif atau terlibat dalam sukan luar.
  • Perubahan degeneratif-distrofik pada tisu tulang rawan, berkembang dengan latar belakang perubahan yang berkaitan dengan usia, gangguan pemakanan (trofisme) dan menyebabkan penurunan kekuatannya. Sebab ini sering berlaku pada orang tua, yang dikaitkan dengan perubahan yang berkaitan dengan usia umum (proses penglibatan).
  • Melemahkan kongenital struktur tulang rawan, disebabkan oleh perubahan pada tahap genetik (aktiviti fungsional gen yang bertanggungjawab untuk sintesis zat antar sel tisu tulang rawan berubah). Dalam kes ini, kerosakan pada menisci berkembang dengan latar belakang tekanan normal pada kanak-kanak atau orang muda..
  • Keradangan struktur sendi besar yang berpanjangan, menyebabkan pelanggaran keadaan fungsinya. Faktor etiologi ini berlaku semasa perkembangan proses patologi autoimun (rheumatoid arthritis, rematik), yang dicirikan oleh pembentukan autoantibodi oleh sel-sel imunokompeten yang mempengaruhi tisu mereka sendiri, terutamanya struktur sistem muskuloskeletal.

  Pengetahuan mengenai faktor-faktor yang menjadi penyebab utama kerosakan meniskus memungkinkan pakar perubatan memilih pemulihan yang optimum, dan juga memberi cadangan mengenai pencegahan perkembangannya.

  Untuk kemudahan diagnosis dan pilihan rawatan yang optimum, semua kecederaan meniskus medial pada lutut dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama, bergantung kepada beberapa kriteria. Dengan penyetempatan, pecah tanduk posterior yang terpencil (paling kerap berlaku), atau badan meniskus, menonjol. Bergantung pada keparahan pelanggaran integriti tisu tulang rawan, klasifikasi termasuk:

  • Pecah separa, di mana terdapat pelanggaran fokus integriti sambil mengekalkan struktur anatomi dan bentuk meniskus umum.
  • Pecah lengkap - pelanggaran integriti keseluruhan ketebalan tulang rawan, sementara serpihan terbentuk, yang dapat dipindahkan relatif terhadap struktur lutut lain.

  Untuk penentuan tahap keparahan kerosakan yang lebih tepat, terdapat klasifikasi menurut Stoller, di mana 4 darjah dibezakan:

  • 0 darjah - tiada perubahan.
  • 1 darjah - terdapat perubahan fokus kecil.
  • Gred 2 - perubahan yang lebih ketara yang mempunyai bentuk linier dan tidak melampaui permukaan tulang rawan.
  • Gred 3 - perubahan mempengaruhi keseluruhan ketebalan tulang rawan, sementara terdapat pecahnya meniskus sepenuhnya.

  Klasifikasi pecahnya meniskus dalaman lutut adalah mungkin berdasarkan hasil pemeriksaan klinikal menyeluruh, serta data diagnostik objektif, khususnya menggunakan MRI (pencitraan resonans magnetik diperlukan untuk klasifikasi menurut Stoller).

  Gejala

  Kecederaan pada meniskus dalaman lutut dalam bentuk air mata dicirikan oleh penampilan beberapa tanda klinikal utama:

  • Kesakitan disetempat terutamanya di bahagian dalam lutut. Keamatannya bergantung pada penyebab kerosakan (setelah kecederaan, rasa sakitnya akut, dan dengan proses degeneratif-dystrophik, ia berkembang secara beransur-ansur). Ia meningkat dengan percubaan untuk melakukan pergerakan di lutut, dan juga dengan latar belakang beban pada anggota bawah.
  • Batasan mobiliti dengan penurunan rentang pergerakan di lutut, hingga blok lengkap mereka, yang berlaku dengan pecahnya meniskus sepenuhnya, disertai dengan permulaan sakit akut yang tajam.
  • Tanda-tanda keradangan, termasuk kemerahan kulit (pembilasan), pembengkakan tisu lembut (pembengkakan), dan peningkatan kesakitan yang mungkin terdapat pada waktu rehat.

  Keterukan gejala klinikal bergantung pada lokasi dan keparahan proses patologi. Dengan pemusnahan tisu tulang rawan secara beransur-ansur dengan latar belakang proses degeneratif-distrofik, tanda-tanda muncul secara beransur-ansur, mereka dapat meningkat dalam jangka masa yang cukup lama.

  Diagnostik

  Untuk memilih rawatan yang sesuai untuk tahap dan penyetempatan kecederaan, doktor, setelah pemeriksaan klinikal, menetapkan diagnosis objektif, termasuk kaedah memvisualisasikan struktur lutut. Ini termasuk pemeriksaan sinar-X, ultrasound, MRI, CT, arthroscopy. Dengan bantuan MRI, klasifikasi Stoller dilakukan, tahap keparahannya ditentukan, dan juga jenis meniskus air mata. Doktor menetapkan rawatan tanpa pembedahan setelah diagnosis objektif.

  Terapi konservatif

  Setelah pecah meniskus medial didiagnosis, rawatan tanpa pembedahan hanya ditentukan berdasarkan kriteria tertentu, yang merangkumi lokasi, ciri dan keparahan lesi. Pakar perubatan mesti mengambil kira penyebab keadaan patologi.

  Biasanya adalah mungkin untuk menetapkan langkah-langkah konservatif jika perubahan kecil telah dikenal pasti yang tidak melampaui permukaan tulang rawan. Pecah meniskus yang tidak lengkap tanpa pembedahan dirawat dengan ubat-ubatan, fisioterapi dan langkah-langkah pemulihan. Semasa rawatan, lutut diberikan rehat fungsional, yang dicapai dengan imobilisasi (imobilisasi) dengan pembalut ketat atau pelempar plaster.

  Rawatan ubat

  Ubat-ubatan, dos dan cara penggunaannya ditentukan oleh pakar perubatan secara individu untuk setiap pesakit, dengan mengambil kira pelbagai faktor, seperti usia, jantina seseorang, penyetempatan dan tahap kerosakan. Terapi ubat terutamanya merangkumi penggunaan ubat-ubatan beberapa kumpulan farmakologi:

  • Ubat anti-radang bukan steroid - ubat digunakan untuk mengurangkan keparahan keradangan dengan intensiti sederhana. Biasanya, bentuk dos tablet atau suntikan diresepkan bersama ubat untuk kegunaan luaran (krim atau salap).
  • Glukokortikosteroid - ubat hormon yang diresepkan untuk keradangan berpanjangan yang teruk, khususnya terhadap latar belakang reaksi autoimun.
  • Chondroprotectors - sekumpulan ubat yang mengurangkan kadar proses pemusnahan tisu tulang rawan, dan juga menyumbang kepada pemulihannya.
  • Vitamin - memungkinkan untuk mempercepat perjalanan proses pertumbuhan semula tisu, dan juga memperbaiki keadaan umum pesakit.

  Sebagai kaedah alternatif terapi konservatif, suntikan intra-artikular jisim platelet (sediaan biologi yang merupakan penggantungan platelet dalam garam fisiologi) adalah mungkin. Ia mengandungi sebatian aktif secara biologi "faktor pertumbuhan" yang merangsang proses regenerasi pada tulang rawan dan tisu penghubung.

  Prosedur fisioterapi

  Fisioterapi melibatkan penggunaan pelbagai faktor fizikal yang mengurangkan keparahan proses keradangan, degeneratif-dystrophik, dan juga menyumbang kepada pemulihan tisu yang lebih cepat. Untuk ini, bergantung kepada keparahan proses patologi dan kemampuan teknikal institusi perubatan, perkara berikut dapat digunakan:

  • ozokerite;
  • mandi lumpur;
  • elektroforesis dengan pelbagai ubat anti-radang.

  Tempoh penggunaan prosedur fisioterapi ditentukan oleh pakar perubatan secara individu. Mereka biasanya digabungkan dengan ubat..

  Pemulihan

  Selepas kursus terapi asas, prosedur dan langkah pemulihan ditetapkan. Mereka melibatkan menjalankan latihan fizikal khas di kompleks latihan fisioterapi (LFK). Pada masa yang sama, beban pada lutut meningkat secara berperingkat, dan ini memungkinkan struktur tulang rawan menyesuaikan diri dengannya untuk mengelakkan kerosakan berulang..

  Kerana rehat sendi yang agak lama dalam keadaan rehat fungsional, terdapat risiko kontraktur (lekatan tisu penghubung), oleh itu, pemulihan dengan senaman diperlukan untuk mencegah perkembangan komplikasi ini. Jangka masa kejadian seperti ini bergantung pada jenis rawatan yang dilakukan, dan juga keparahan kerosakan. Biasanya berbeza dalam jangka masa dari beberapa bulan hingga enam bulan..

  Pembedahan

  Operasi adalah kaedah rawatan radikal. Ia diresepkan apabila terapi konservatif tidak sesuai atau tidak berkesan, biasanya dengan pecahnya meniskus dalaman. Hari ini, teknik akses terbuka digunakan, dan juga dengan bantuan arthroscopy. Campur tangan arthroscopic di institusi perubatan moden adalah kaedah pilihan, kerana dicirikan oleh trauma tisu yang kurang, serta jangka masa pemulihan.

  Ramalan

  Keberkesanan terapi konservatif bergantung kepada banyak faktor yang diambil kira oleh doktor sebelum menetapkannya, termasuk:

  • Umur pesakit - pada orang tua, proses regenerasi berjalan lebih perlahan.
  • Keterukan kerosakan, ditentukan menggunakan teknik pencitraan tambahan dan dikelaskan mengikut Stoller.
  • Penyetempatan perubahan - pecah tanduk memberikan prognosis yang baik berkaitan dengan kerosakan pada tubuh meniskus.
  • Keadaan umum tubuh manusia, serta kehadiran atau ketiadaan patologi somatik yang bersamaan.
  • Tempoh masa berlalu dari saat kecederaan hingga permulaan rawatan.

  Untuk menentukan keberkesanan langkah-langkah konservatif, kajian objektif kawalan berulang ditetapkan. Sekiranya tidak berkesan rawatan pecahnya meniskus dalaman, doktor memutuskan sama ada akan melakukan operasi.

  Kaedah moden rawatan tepat pada masanya dari pecah sebahagian dari meniskus dalaman tanpa pembedahan memungkinkan untuk memperoleh hasil jangka panjang yang baik dalam kaitannya dengan pemulihan keadaan fungsi struktur yang rosak..

  Rawatan air mata meniskus lutut tanpa pembedahan

  Selalunya, kecederaan seperti ini diubati dengan menjahit celah, tetapi bagaimanapun, ia dapat diubati secara konservatif..

  Anatomi dan fungsi meniskus

  Meniskus juga disebut tulang rawan "lunar" kerana bentuk bulan sabitnya. Ia adalah lapisan tulang rawan yang terletak di antara struktur tulang sendi lutut.

  Terdapat dua jenis tulang rawan ini:

  1. Lateral atau luaran, mudah alih, oleh itu kemungkinan kecil akan rosak;
  2. Medial atau dalaman, kurang bergerak kerana berkaitan dengan ligamen lateral, sehingga terdedah kepada kecederaan yang kerap

  Pelbagai fungsi meniskus merangkumi:

  • Fungsi redaman, yang terdiri dalam pengedaran berat seluruh badan semasa pergerakan;
  • Penstabilan sendi lutut. Bersama dengan otot dan ligamen, ia mengekalkan bentuk sendi dan mencegah pergerakan yang tidak perlu;
  • Mengurangkan geseran, bertindak sebagai bantal semula jadi antara struktur tulang;
  • Fungsi pelindung, mengurangkan kerosakan pada tekanan lutut yang meningkat.

  Air mata meniskus lutut - ciri

  Selalunya, kerosakan berlaku pada meniskus lateral kerana ketahanannya. Pecah separa dan lengkap boleh berlaku.

  Pada mulanya, kerana reaksi keradangan yang menyertai kerosakan, kecederaan seperti itu mula diperlakukan sebagai coxitis nonspesifik (radang pada sendi lutut akibat proses menular atau autoimun).

  Sebab jurang

  Penyebab pecahnya adalah kesan traumatik pada sendi lutut:

  • Perpanjangan yang ketara berlaku, serentak dengan memusingkan kaki;
  • Dengan kedudukan bengkok yang stabil, memusingkan kaki ke luar atau ke dalam;
  • Putaran tajam seluruh badan, sementara jika seseorang bersandar pada satu kaki;
  • Sekiranya kesan langsung berlaku dan tulang kering dipindahkan dari belakang ke depan dan sebaliknya.
  • Kemungkinan pecah meningkat dengan tisu fibrocartilaginous yang disebabkan oleh lesi degeneratif:
   • tamparan awal dengan pembentukan sista meniskus;
   • perubahan osteochondrosis;
   • perubahan keradangan awal sebagai aseptik: proses autoimun (reumatik, SLE, dll.), gout;
   • luka berjangkit pada sendi lutut: klamidia, mycoplasma, yersiniosis, dll..

  Jenis rehat

  Terdapat beberapa klasifikasi air mata meniskus.

  Pertama, mereka dikelaskan mengikut satah pecah:

  • Berorientasikan melintang;
  • Berorientasikan menegak;
  • Pecah radial;
  • Mengikut jenis "pen penyiram";
  • Tampalan;
  • Serong;
  • Kerosakan pada tanduk anterior atau posterior;
  • Lesi parakapsular;
  • Berorientasikan membujur.

  Kedua, dengan jumlah kerosakan:

  • Rehat lengkap;
  • Bukan rehat sepenuhnya.

  Kerana sebab dan mekanisme pecah:

  • Traumatik;
  • Degeneratif;
  • Gabungan.

  Tahap kecederaan

  Terdapat tiga darjah pecah meniskus, bergantung pada taktik selanjutnya untuk merawat mangsa:

  1. Tahap ringan: terdapat air mata kecil meniskus, ia tidak simptomatik, kadang-kadang saya tidak membuat diagnosis. Berlalu dengan sendirinya tanpa terapi khusus.
  2. Sedang: pergerakan pada anggota badan terhad disebabkan oleh sindrom kesakitan yang tajam, namun, ia berlaku sebagai keradangan bukan spesifik, dengan bentuk yang tidak dirawat menjadi bentuk kronik.
  3. Parah: Kerosakan lengkap berlaku, sering digabungkan dengan penghancuran tisu fibro-cartilaginous, serpihan dicubit di antara struktur tulang sendi, mencederakan periosteum, kerana sindrom kesakitan yang teruk, pergerakan tidak mungkin dilakukan, mungkin perkembangan hemarthrosis, kerana kerosakan pada komponen vaskular dan pendarahan.

  Gejala

  Pemeriksaan lutut menunjukkan manifestasi keradangan yang tidak spesifik: pendarahan (kemerahan), edema (peningkatan ketara dalam statut), kelembutan pada palpasi, hipertermia tempatan (suhu di atas sendi meningkat sebanyak 2-3 ° C), disfungsi sendi lutut.

  Kadang kala, ketika hemarthrosis bergabung, gejala turun naik bergabung.

  Gejala tertentu mungkin termasuk:

  • Gejala penyumbatan - walaupun dengan sedikit beban, terdapat sejenis pembekuan atau kemacetan sendi dalam satu kedudukan dengan peningkatan kesakitan dengan pengeluaran efusi febral ke dalam rongga sendi.
  • Sindrom "Tailor's" atau Chaklin - kontur otot penjahit dan otot paha quadriceps semasa mengangkat kaki ke atas.
  • Gejala Turner - paresthesia kulit di atas sendi lutut itu sendiri, dan juga pada bahagian ketiga bahagian bawah kaki.
  • Gejala Baikov - peningkatan kesakitan yang ketara pada palpasi lutut, dan juga ketika ia memanjang.
  • Gejala "Palmar" atau simptom Land - tapak tangan boleh diletakkan di bawah kaki yang dibengkokkan di lutut, iaitu mustahil untuk membengkokkan kaki sepenuhnya.
  • Gejala Perelman - kesakitan yang teruk ketika mengangkat pancaran, disertai dengan gaya berjalan yang tidak stabil dan mengejutkan.

  Diagnostik

  Diagnosis dibuat di pusat trauma berdasarkan aduan, anamnesis penyakit (setelah gejala ini muncul, mekanisme perkembangan trauma diketahui) dan pemeriksaan pesakit.

  Ujian darah klinikal (untuk mengecualikan komponen berjangkit), ujian air kencing umum, titer ASLO dan faktor reumatoid dikira tanpa gagal - diagnosis pembezaan lesi autoimun.

  Sinar X sendi diambil, sebaiknya dengan penggunaan agen kontras, kerana menisci tidak dapat dilihat pada sinar-X. Dihasilkan dalam 2 unjuran, serta diluruskan dan dibengkokkan pada sudut 45˚.

  Imej yang tepat dapat diperoleh dengan menggunakan kaedah pencitraan yang lebih moden iaitu CT atau MRI (pengimejan resonans magnetik juga mendiagnosis kemungkinan kerosakan pada serat saraf).

  Ultrasound untuk mengesan komponen cecair

  Arthroscopy adalah "standard emas", kaedah penyelidikan baru, peralatan endoskopi digunakan, diagnostik serentak dan pembedahan invasif rendah dilakukan.

  Rawatan

  Terdapat beberapa jenis terapi yang digabungkan secara individu atau lebih berkesan.

  1. Ubat
   • Ubat anestetik kumpulan ubat anti-radang bukan steroid dalam bentuk suntikan, tablet dan tempatan (gel, salap): Diclofenac, Ketanov, Nimesulide, Meloxicam dan ubat lain.
   • Chondroprotectors yang mencegah pemusnahan tisu tulang rawan lebih lanjut dan memperbaiki komposisi cecair intra-artikular untuk penyembuhan yang lebih baik: Asid hyaluronik, persiapan glukosamin glikan (Elbona, Dona, kompleks Chondroetin).
   • Terapi vitamin: gabungan vitamin A, C, kumpulan B, E.
   • Makanan tambahan: Kolagen ultra dan sejenisnya.
   • Dalam tempoh keradangan akut - menyejukkan salap untuk melegakan keradangan dan mengurangkan kesakitan.
   • Semasa tempoh pemulihan - pemanasan salap untuk meningkatkan peredaran darah dan mempercepat pertumbuhan semula.
  2. Pembedahan
   • Miniscectomy - penyingkiran meniskus atau sebahagian daripadanya.
   • Pembaikan meniskus - pembaikan meniskus.
   • Pemindahan meniskus - penggantian tulang rawan.
   • Arthroscopy - jahitan dengan kaedah endoskopi invasif minimum.
  3. Ubat-ubatan rakyat
   • Kompres pemanasan pada madu: madu dan alkohol diencerkan satu demi satu, dipanaskan dalam mandi air dan disapukan pada lutut yang terkena di bawah kain minyak.
    Prosedur selama dua jam pada waktu pagi dan petang, perjalanan rawatan - kurang dari sebulan.
   • Kompres pada daun burdock: daun kering yang ditumbuk marah dengan air mendidih, sedikit penyejukan digunakan pada sakit lutut selama 8-10 jam.
   • Penyerapan 200 gram kayu cacing kering dituangkan dengan air mendidih, dibiarkan diseduh selama kira-kira satu jam, kain dibasahi dalam larutan dan disapu ke tempat sakit selama 2-3 jam.
   • Penyerapan sebilangan besar rumput ungu, jelatang dan daun birch diminum 100-150 g empat kali sehari.
  4. Terapi senaman

  Dalam tempoh pemulihan setelah membuang pelekat plester yang tidak bergerak, adalah mustahak untuk mengembalikan fungsi anggota badan yang terjejas, untuk mengelakkan kontraksi sendi dan atrofi serat otot akibat hipodinamia.

  Rawatan air mata meniskus tanpa pembedahan

  Mula-mula, pesakit ditugaskan untuk berehat di tempat tidur dengan imobilisasi sepenuhnya sendi lutut dengan pengenaan plaster cast selama 3-4 minggu.

  Pertolongan cemas disediakan, yang merangkumi:

  • Melegakan kesakitan yang mencukupi;
  • Kompres ais;
  • Tusukan kapsul sekiranya terdapat efusi atau hemarthrosis;

  Selanjutnya, terapi konservatif dengan chondroprotectors, ubat bukan steroid untuk melawan keradangan dijalankan, agen luaran digunakan setelah menghilangkan serpihan.

  Temujanji fisioterapi (elektroforesis dengan kalsium, UHF, dorsanvalization sendi lutut, aplikasi parafin atau ozokerit) dan latihan fisioterapi.

  Pemulihan

  Mereka melakukan kursus gimnastik perubatan, latihan harian menggunakan satu set latihan untuk mengembalikan pergerakan pada sendi, terus mengambil chondroprotectors, terapi vitamin.

  Kemungkinan komplikasi dari air mata meniskus

  • Amyotrofi;
  • Kontrak bersama;
  • Klaudikasi sekejap;
  • Artritis kronik sendi lutut;
  • Jangkitan lutut yang terkena.

  Pencegahan

  Untuk mengelakkan kerosakan pada sendi lutut, disyorkan: memakai kasut yang selesa, senaman regangan harian, mencegah kecederaan pada sendi lutut, dengan kecederaan ringan, berunding dengan traumatologi ortopedik dan mengikuti cadangan doktor.

  Dianjurkan juga untuk mengikuti kursus terapi vitamin dan terapi chondroprotective 1 atau 2 kali setahun.