Latihan terapi senaman yang terbukti betul untuk osteochondrosis lumbal

Trauma

Langkah terapi utama yang memberikan kejayaan yang dijamin dalam kekalahan (pemusnahan) cakera intervertebral adalah dengan menguatkan otot punggung, punggung dan paha. Itulah sebabnya mengapa doktor dan pesakit harus memberi perhatian khusus kepada terapi terapi wajib untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar..

Anda boleh memulakan kelas hanya setelah berunding dengan pakar neurologi. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, latihan terapeutik boleh dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa latihan yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada gambar untuk membesarkan

Rancangan pelajaran, peraturan am

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua dalam tempoh akut (dengan kelemahan kesakitan);

dilakukan semasa pengampunan (rasa sakit minimum atau bahkan tidak ada).

Penting untuk mematuhi rancangan pelajaran dengan ketat dan tidak mencampurkan latihan dari blok yang berlainan..

Anda boleh melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa sepanjang hari, perkara utama adalah selepas makan satu jam atau lebih.

Semasa melakukan kompleks, pergerakan tidak boleh menyebabkan kesakitan. Jika tidak, ini adalah isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya..

Untuk mencapai kesan maksimum dari latihan terapeutik untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar, anda mesti:

 • lakukannya setiap hari;
 • bersenam dengan perlahan, memberi tumpuan kepada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • beritahu doktor anda tentang semua hasil dan masalah yang timbul.

Bersedia: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak boleh menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas..
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semula jadi, tetapi cukup hangat untuk mencegah hipotermia pada tulang belakang lumbar. Pilihan terbaik ialah kain kapas yang padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk terapi senaman, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah tulang kering semasa latihan dalam kedudukan terlentang - ini menghilangkan beban yang tidak perlu dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller mestilah sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut yang betul antara paha dan kaki bawah..

Baiklah, mari kita berlatih.

Satu set latihan dalam tempoh akut

Oleh kerana pada masa akut osteochondrosis, pesakit mematuhi rehat tidur, kompleks terapi senaman bertujuan untuk memperbaiki pernafasan dan mempunyai sifat penguat umum. Ia dilakukan dalam keadaan terlentang di tempat tidur (jika mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas permaidani tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang dapat dilakukan (bergantung pada bagaimana perasaan anda).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama dalam tempoh akut

Berbaring telentang, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah tulang kering sehingga terdapat sudut yang tepat antara paha dan tulang kering. Secara bergantian bengkokkan jari ke penumbuk dan lepaskan. Secara bergantian bengkokkan dan lepaskan kaki pada sendi pergelangan kaki.

Berbaring telentang, kaki kiri dibengkokkan di lutut, kaki terletak di permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tumit di sepanjang permukaan katil, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian luruskan juga perlahan-lahan. Ulangi 8 kali. Tukar kedudukan kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Posisi permulaan (selepas ini disebut IP) latihan 1, rentangkan lengan anda ke seluruh badan. Secara bergantian perlahan-lahan angkat lengan yang diluruskan ke belakang kepala anda.

Latihan PI nombor 2 blok ini. Pergerakan perlahan kaki kanan anda ke sisi. Ulangi 8 kali. Tukar kedudukan kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Panjangkan lutut secara bergantian. Punggung bawah tetap ditekan dengan kuat ke tempat tidur, pergerakan hanya dilakukan di lutut.

Berbaring telentang, kedua kaki dibengkokkan di lutut, kaki bersandar di permukaan katil. Secara bergantian tarik kaki yang bengkok ke perut. Julat pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP sama (No. 6). Secara bergantian bawa lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Secara bergilir putar kaki pada sendi pergelangan kaki mengikut arah jam.

Berbaring telentang, kaki lurus, memanjang, lengan di sepanjang badan, tapak tangan ke atas. Bengkokkan kedua-dua lengan pada sendi siku - nafas dalam-dalam, luruskan - hembuskan.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragmatik selama 1-2 minit: semasa menghirup, buangkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembus nafas, tarik ke dalam diri anda.

Latihan fisioterapi kompleks ini dapat dilakukan 2-3 kali sehari, bergantung pada bagaimana perasaan anda.

Tujuh Latihan untuk Tahap Kedua Period Akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot tekan dan pantat. Sebelum memulakan blok ini, lengkapkan kompleks sebelumnya.

Berbaring telentang, kedua kaki dibengkokkan di lutut, kaki bersandar di permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakrum, bersandar pada tulang belakang toraks bawah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, sambil menghembus nafas, perlahan-lahan turun.

SP sama. Tarik nafas dalam-dalam, sambil menghembuskan nafas, perlahan-lahan mengangkat kepala, menegangkan otot perut anda. Kembali ke kedudukan permulaan semasa menyedut.

Berbaring telentang, kaki lurus, memanjang, lengan di sepanjang badan, telapak tangan ke bawah. Tarik nafas, hembus dan ketatkan otot gluteal, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Tenang, tarik nafas dalam-dalam.

SP sama. Geser tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tarik ke arah sedekat mungkin dengan punggung, teruskan kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki anda. Ulangi untuk kaki yang lain. Lakukan 8 repetisi. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama..

Berbaring di punggung anda, lengan dilanjutkan di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut, letakkan di bawah tulang kering sehingga sudut kanan tetap berada di antara paha dan tulang kering. Semasa menghirup, meletakkan kaki anda di atas roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam posisi ini selama beberapa saat, sambil menghembus nafas, perlahan-lahan kembali ke posisi awal.

Bersiaplah di atas katil. Perlahan-lahan, gosokkan berus anda di sepanjang katil, duduk dengan punggung di tumit anda. Kembali ke kedudukan permulaan.

Dapatkan keempat-empat di atas katil, tulang belakang serviks dilonggarkan, dagu dekat dengan dada, pandangan diarahkan ke bawah. Tarik nafas dalam-dalam dan perlahan-lahan membengkokkan tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembuskan nafas, kembali ke posisi awal. Jangan bengkokkan punggung ke bawah, jangan angkat kepala!

Tiga belas latihan terapi senaman semasa remisi

Gimnastik terapeutik pada masa subakut osteochondrosis lumbal secara beransur-ansur merangkumi peningkatan jumlah otot dalam kerja. Latihan untuk tempoh subakut paling baik dilakukan di lantai, di atas permaidani..

Berbaring telentang, luruskan kaki anda. Secara bergantian bengkokkan dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Kawal. 4 peringkat kedua dalam tempoh akut.

Berbaring di punggung, lengan dilanjutkan di sepanjang badan, kaki lurus, memanjang. Secara bergantian perlahan-lahan angkat lengan yang diluruskan ke belakang kepala sambil menarik nafas, sambil menghembus nafas, kembali ke posisi awal.

Kawal. 4 peringkat pertama tempoh akut.

Berbaring di punggung, kaki kiri dibengkokkan di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Angkat perlahan kaki kanan ke atas. Tukar kedudukan kaki, ulangi untuk kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan dilanjutkan di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut, kaki ditekan ke tikar. Dengan bantuan otot perut dan paha, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal semasa anda menghembuskan nafas.

Berbaring telentang, lengan disilangkan di dada anda, kaki dibengkokkan di lutut, kaki ditekan ke tikar. Semasa anda menghembuskan nafas, perlahan-lahan angkat kepala dan bahu, tegangkan otot perut, semasa menghirup, kembali ke posisi awal.

Kawal. 3 peringkat kedua dalam tempoh akut.

Berbaring telentang, bengkokkan kaki ke lutut, tekan kaki ke tikar. Semasa anda menghembuskan nafas, perlahan-lahan angkat kedua kaki dan tarik lutut ke dada, bantu diri anda dengan tangan jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi awal.

Kawal. 6 peringkat kedua dalam tempoh akut.

Dapatkan keempat-empat. Perlahan-lahan unbend (ambil) kaki kiri ke belakang, mengekalkan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam kedudukan ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain..

Berbaring di perut anda, dengan roller, lengan ke sisi. Tarik nafas dalam-dalam, perlahan-lahan angkat kepala dan bahu anda di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turunkan diri anda ke posisi awal dan hembuskan nafas. Semasa melakukan latihan, jaga kepalanya lurus, jangan membuangnya ke belakang, melihat ke hadapan!

Berbaring di perut anda, dengan roller, dagu anda terletak di tangan anda. Tarik nafas dalam-dalam, perlahan-lahan angkat kaki dan pelvis di atas tempat tidur, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turunkan diri ke posisi awal dan hembuskan. Semasa melakukan, jangan menegangkan leher, jangan buang kepala ke belakang!

Sebarang kompleks latihan fisioterapi harus diselesaikan dengan pernafasan diafragmatik selama 2-3 minit.

Ini adalah latihan utama terapi senaman untuk kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Bersenam secara teratur dan tetap sihat!

Gimnastik terapeutik untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar: kompleks latihan fizikal

Dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar, pakar neurologi mengesyorkan agar pesakit melakukan terapi senaman dan gimnastik setiap hari. Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk merawat patologi kronik. Semasa latihan, otot-otot seluruh punggung diperkuat, peredaran darah bertambah baik, dan pemulihan tisu yang rosak dipercepat.

Keperluan am untuk kelas

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Osteochondrosis lumbal jarang disertai oleh keradangan akut pada tisu lembut, oleh itu, latihan bermula sejurus selepas melegakan kesakitan yang teruk. Ahli neurologi mengarahkan pesakit ke doktor terapi senaman, yang akan menyusun jadual kelas dan satu set latihan, dengan mengambil kira kecergasan fizikal, keparahan patologi, jumlah komplikasi yang telah berkembang.

Pemulihan semua fungsi struktur vertebra juga dilakukan oleh pakar di pusat pemulihan. Keperluan berikut dikenakan pada kelas:

 • senaman harus dilakukan setiap hari, bukan dari semasa ke semasa. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai kesan terapeutik maksimum dalam beberapa bulan;
 • anda tidak boleh berhenti bersenam setelah gejala hilang atau keparahannya telah berkurang. Osteochondrosis masih merupakan patologi yang tidak dapat disembuhkan, oleh itu, terapi dilakukan sepanjang hayat;
 • anda harus memulakan latihan sejam selepas makan;
 • latihan harus dilakukan dengan pakaian yang diperbuat daripada bahan bernafas yang dapat menyerap kelembapan dengan baik;
 • adalah perlu untuk menggabungkan latihan terapi dengan urut, aktiviti fisioterapi, mengunjungi kolam renang.

Semasa osteochondrosis lumbal, eksaserbasi digantikan oleh remisi. Setiap peringkat mempunyai satu set latihan yang tersendiri. Tidak mustahil semasa kambuh untuk melakukan gerakan yang kuat yang dapat menimbulkan sensasi yang menyakitkan. Tetapi apabila pengampunan dicapai, sedikit peningkatan beban sangat berguna untuk membina otot punggung bawah..

Bersedia untuk gimnastik

Selain pakaian yang selesa dan tidak ketat, senaman mungkin memerlukan karpet tebal dan roller elastik yang diletakkan di bawah lutut. Doktor terapi senaman juga mengesyorkan untuk melengkapkan bilik dengan palang khas. Menggantungnya selama 10-15 minit membantu meningkatkan jarak antara vertebra dan cakera, menghilangkan mampatan akar tulang belakang dan saluran darah.

Dengan osteochondrosis keparahan 2, 3 darjah, ditunjukkan secara klinikal oleh gangguan kepekaan, disarankan untuk membeli tikar urut di kedai khusus. Permukaan mereka meniru kerikil kecil, pasir, rumput. Bersenam di permaidani seperti itu dapat meningkatkan hasil kelas dengan ketara..

Latihan harus dilakukan di tempat yang berventilasi. Tidak boleh terlalu sejuk di dalamnya, kerana suhu rendah meningkatkan risiko keradangan otot punggung bawah. Dan di dalam bilik yang panas, kesejahteraan pesakit mungkin bertambah buruk kerana kekurangan udara segar.

Peraturan untuk melakukan gimnastik pemulihan

Latihan terapeutik untuk osteochondrosis lumbal sering menjadi satu-satunya cara untuk mengelakkan perkembangan penyakit ini. Tetapi disarankan untuk mengatasinya setelah berunding dengan doktor terapi fizikal. Dengan komplikasi yang telah timbul, melakukan beberapa latihan dapat menimbulkan peningkatan gejala. Doktor mesti hadir pada latihan pertama, mengawal teknik pergerakan, mencadangkan cara mengelakkan tekanan yang berlebihan pada cakera dan vertebra yang rosak.

Untuk mencapai kesan terapeutik maksimum, anda mesti mengikuti peraturan untuk melakukan latihan:

 • bernafas semasa latihan mestilah sekata, dalam. Hanya apabila sejumlah besar oksigen dibekalkan, bekalan darah ke tisu dengan nutrien dapat diperbaiki;
 • jika sakit punggung bawah muncul, senaman harus dihentikan sehingga anda merasa lebih baik atau cuba bersenam dengan perlahan;
 • pada bulan-bulan pertama kelas, anda tidak boleh meningkatkan kecepatan terlalu banyak, melakukan latihan yang tidak termasuk dalam kompleks oleh doktor terapi senaman. Meningkatkan intensiti pergerakan akan menguatkan otot, tetapi pada masa yang sama, ia akan mempercepat pemusnahan cakera dan vertebra kerana tekanan yang berlebihan;
 • semasa melakukan pergerakan, anda harus mendengar sensasi yang timbul. Sekiranya, setelah memiringkan atau memusingkan, ketidakselesaan di punggung bawah muncul, maka jumlah pendekatan harus dikurangkan;
 • anda perlu mengawal teknik pergerakan, bukan untuk mempercepat, tetapi juga tidak melambatkan;
 • kemunculan keletihan, kegagalan irama pernafasan adalah isyarat untuk berehat sedikit. Sebaiknya gantung dari bar selama beberapa minit semasa rehat..

Berolahraga setiap hari tidak boleh menjadi tugas. Semasa melakukan senaman, anda harus meregangkan kumpulan otot bukan sahaja dari punggung bawah, tetapi juga kaki, punggung atas, punggung. Ini bukan sahaja menyumbang untuk meningkatkan kesejahteraan, menguatkan kerangka otot, tetapi juga memberikan keseronokan dari latihan biasa..

Kompleks latihan terapi

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Latihan utama semestinya didahului dengan pemanasan. Keamatannya bergantung pada tahap perjalanan osteochondrosis lumbal, keparahan gejala. Doktor terapi senaman mengesyorkan agar anda melakukan pemanasan sekurang-kurangnya 10 minit. Anda perlu berjalan di sekitar bilik, mengambil langkah lebar, sedikit lebih tinggi dari biasa, mengangkat lutut. Putaran tangan, putaran sisi dengan amplitud rendah, selekoh cetek sangat membantu.

Semua pergerakan mengikut semasa pemanasan dan senaman utama mesti lancar, perlahan. Lebih baik melakukan 2-3 perjalanan dengan kadar yang betul daripada menyelesaikan keseluruhan program dengan cepat dan intensif dalam masa yang singkat. Di samping itu, selekoh dan lilitan tajam berbahaya, ia boleh mencetuskan pelanggaran akar tulang belakang, penampilan kesakitan akut dan keradangan seterusnya.

Tempoh akut

Semasa kambuh, latihan harus dilakukan hanya pada posisi terlentang, dan jarak gerakan harus rendah. Contohnya, ketika membengkokkan lutut, anda tidak perlu mencuba menarik kaki sedekat mungkin dengan badan. Anda hanya boleh mendekatkannya sedikit, menegangkan otot..

Latihan apa yang disyorkan untuk pesakit dalam tempoh akut:

 • bengkokkan dan lenturkan kaki secara bergantian, dan kemudian bersama-sama;
 • angkat kaki ke sisi dengan pencampuran seterusnya;
 • bengkokkan lutut anda, peregangan terlebih dahulu, kemudian kaki kedua secara bergilir, luncurkan kaki anda di sepanjang permukaan;
 • secara bergantian mengangkat tangan yang dikepal menjadi penumbuk;
 • bengkokkan satu kaki, dan bawa yang lain ke sisi, meluncurkannya di sepanjang permukaan. Ulangi latihan dengan lutut yang lain dibengkokkan;
 • bengkokkan tangan anda, letakkan telapak tangan anda di bahu anda, buat gerakan melingkar dengan siku anda ke satu arah, kemudian ke arah lain;
 • bengkokkan kaki anda, bawa sedikit ke sisi, pertama, kemudian lutut yang lain;
 • letakkan telapak tangan anda di belakang kepala anda atau luruskan di atas kepala anda, cuba meregangkan, menahan tumit anda.

Tidak semua pesakit dengan osteochondrosis lumbal dibenarkan untuk bersenam semasa eksaserbasi. Latihan hanya dibenarkan sekiranya tidak ada kesakitan dan keradangan yang teruk, yang disebabkan oleh kecederaan dari pertumbuhan tulang (osteofit) tisu lembut. Matlamat kelas adalah untuk mengurangkan keparahan gejala, termasuk kekakuan..

Tempoh subakut

Dalam tempoh subakut, kesejahteraan pesakit bertambah baik, sensasi menyakitkan timbul hanya ketika membuat kecondongan atau putaran badan yang kuat. Oleh itu, kompleks rawatan diisi dengan latihan yang lebih dinamik:

 • bengkokkan lutut anda dengan mengangkat satu kaki ke atas beberapa sentimeter, dan kemudian turunkan tanpa berhenti di posisi ini. Ulangi latihan dengan kaki yang lain;
 • condongkan siku anda di permukaan permaidani, bengkok, lemparkan kepala sedikit ke belakang. Kembali ke posisi awal, berehat selama 2-3 minit, cuba merehatkan otot sebanyak mungkin;
 • bengkokkan kaki anda, letakkan kaki anda di atas lantai dan naikkan punggung bawah anda sedikit. Semasa melakukan pergerakan, beban harus diagihkan antara kaki dan tulang belakang toraks;
 • bengkokkan kaki, angkat kepala, seolah-olah cuba berdiri. Pergerakan harus dilakukan kerana ketegangan otot-otot punggung, tekan perut. Sekiranya tidak ada ketidakselesaan, maka pelvis juga harus dinaikkan;
 • berehat, secara bergantian perlahan-lahan bengkokkan kaki anda dan tarik ke punggung, meluncurkan tumit di atas tikar.

Dalam tempoh subakut, seseorang harus fokus pada sensasi yang timbul. Apabila rasa sakit muncul, senaman tidak perlu dihentikan. Hanya latihan yang menyebabkan ketidakselesaan teruk yang harus dikecualikan..

Pengampunan

Pada tahap pengampunan, sensasi menyakitkan jarang terjadi, hilang setelah berehat sebentar. Dalam tempoh ini, lebih banyak masa harus diperuntukkan untuk latihan fisioterapi dan gimnastik. Tugas utama latihan harian dalam pengampunan adalah pencegahan eksaserbasi dan pemulihan sebahagian tisu yang rosak oleh osteochondrosis lumbal. Latihan apa yang paling berkesan secara terapi:

 • berbaring di sebelah anda, bengkokkan lutut secara bergantian dan cuba tarik ke perut anda. Ulangi latihan, berbalik ke seberang;
 • naik ke empat, bayangkan bar rendah di hadapan. Membongkok, cuba merangkak di bawahnya, melengkung punggung dan menundukkan kepala;
 • duduk di bangku rendah, turunkan tangan atau letakkan di lutut. Bawa badan kembali sedikit. Semasa melakukan senaman, beban utama harus jatuh pada otot perut, dan bukan punggung bawah;
 • naik ke empat, perlahan-lahan bengkok, dan kemudian bengkokkan punggung;
 • berdiri tegak, letakkan tangan anda di sisi anda, perlahan-lahan bersandar ke hadapan, cuba menyentuh kaki anda dengan jari;
 • duduk di kaki yang bengkok, angkat tangan. Gerakkan badan terlebih dahulu ke satu sisi, kemudian ke sisi lain, cuba menyentuh lantai dengan punggung;
 • berbaring di perut anda, angkat tangan anda terlebih dahulu, kemudian kaki anda. Dari kedudukan ini, duduk di lutut anda, geserkan tapak tangan anda ke lantai, meregangkan;
 • naik keempat-empat, angkat kaki kiri dan lengan kanan anda pada masa yang sama, lakukan latihan ke arah yang bertentangan.

Semasa fasa pengampunan, anda perlu menghabiskan banyak masa untuk meregangkan. Ini tergantung di palang, berlatih di papan Evminov. Setelah menyelesaikan latihan pengukuhan otot asas, adalah berguna untuk duduk di posisi "teratai" selama beberapa minit, hanya berbaring di atas lantai dan meregangkan perlahan.

Kesan yang dicapai

Merangka skema terapi, pakar neurologi menjelaskan kepada pesakit tentang makna pendidikan jasmani dan gimnastik biasa. Osteochondrosis lumbal tidak dapat disembuhkan dengan ubat farmakologi. Ubat belum disintesis, penggunaannya akan membantu memulihkan cakera dan tulang belakang yang hancur. Oleh itu, tujuan terapi adalah untuk meningkatkan peredaran darah di kawasan lumbar. Bersenam secara teratur adalah yang terbaik untuk tugas ini. Kesan apa yang diharapkan setelah beberapa bulan melakukan senaman harian:

 • bersama dengan darah, jumlah nutrien yang mencukupi untuk pertumbuhan semula mereka memasuki struktur vertebra;
 • otot-otot seluruh punggung diperkuat, yang membantu menstabilkan cakera dan tulang belakang, mencegah perpindahannya, pemampatan akar tulang belakang dan saluran darah;
 • peningkatan aliran keluar limfa dan peredaran darah merangsang pemulihan tisu lembut, ligamen, otot, tendon, dan sekiranya terdapat osteochondrosis keparahan pertama - dan tulang rawan.

Kekejangan di punggung bawah secara beransur-ansur hilang, postur dan gaya berjalan diperbaiki, beban yang timbul dari berjalan diagihkan secara merata ke semua bahagian tulang belakang.

Kontraindikasi untuk melakukan

Anda tidak boleh memulakan kelas dengan keadaan kesihatan yang buruk, kerana ini boleh menyebabkan kambuh osteochondrosis lumbal. Dilarang keras melatih jangkitan virus pernafasan akut, selesema, usus atau urogenital. Kontraindikasi untuk bersenam adalah kenaikan atau penurunan tekanan darah, bradikardia, takikardia, gangguan pergerakan koordinasi, mual, kembung, perut kembung.

Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar

Latihan fisioterapi, atau terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah kaedah utama rawatan konservatif. Kelas mengenai peralatan pemulihan khas, gimnastik artikular dapat meningkatkan peredaran darah, menormalkan metabolisme dan pemakanan cakera intervertebral, memperluas ruang antara vertebra, membentuk dan menguatkan korset otot. Mengurangkan beban pada tulang belakang membolehkan anda menghilangkan manifestasi klinikal penyakit ini, untuk mengelakkan komplikasi berbahaya.

Tugas latihan fisioterapi untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar

Beban dos yang dipilih khas untuk proses degeneratif tisu tulang rawan cakera intervertebral membolehkan:

 • mengurangkan mampatan akar saraf;
 • menguatkan otot punggung dan punggung bawah;
 • meningkatkan peredaran darah dan limfa di tulang belakang lumbal dan sacral;
 • meningkatkan julat pergerakan;
 • mengembangkan stereotaip motor tertentu;
 • postur yang betul;
 • berikan ligamen dan otot fleksibiliti yang diperlukan;
 • mencegah penonjolan cakera dan pembentukan hernia intervertebral;
 • menormalkan berat badan dengan menghilangkan tekanan berlebihan pada tulang belakang.

Latihan terapi untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar biasanya digabungkan dengan prosedur fisioterapeutik dan urut.

Latihan asas

Kumpulan latihan berbeza-beza bergantung pada tahap penyakit dan tahap keparahan prosesnya.

Gimnastik dilakukan dalam keadaan terlentang, dengan sangat berhati-hati, pergerakannya harus lancar. Peningkatan, walaupun sedikit, kesakitan adalah isyarat untuk berhenti bersenam. Pengawasan doktor atau tenaga pengajar diperlukan. Lakukan pergerakan 7-10 kali, pernafasan sekata, bebas.

Berbaring lurus, bengkok dan lenturkan kaki dan tangan, pertama bersama, kemudian bergantian, secara beransur-ansur mempercepat langkah pergerakan.

Bengkokkan kedua-dua kaki pada sendi lutut, biarkan satu dalam kedudukan yang bengkok, dan perlahan-lahan lepaskan yang lain, geser tumit dengan lancar ke atas permaidani atau tempat tidur, kemudian perlahan-lahan kembalikan ke kedudukan semula. Ulangi untuk kaki yang lain..

Angkat sebelah tangan setinggi mungkin dan kembalikan ke kedudukan semula - dilanjutkan di sepanjang badan. Kemudian ulangi latihan untuk tangan yang lain..

Bengkokkan satu kaki di lutut, dan perlahan-lahan angkat kaki yang lain ke sisi, tanpa mengangkatnya dari tikar, kemudian kembalikan ke kedudukan semula. Penculikan harus dilakukan dengan berhati-hati, tidak membiarkan rasa sakit semakin kuat. Ulangi untuk kaki yang lain..

Bengkokkan kedua lengan di siku, tangan berada di kawasan sendi bahu, buat gerakan putaran dengan tangan anda terlebih dahulu mengikut arah jam, kemudian ke arah yang bertentangan.

Letakkan gulung tuala di bawah paha, bengkokkan dan lepaskan kaki secara bergantian di lutut.

Semasa menghirup, dengan tangan kanan, sentuh permukaan sisi paha, bengkok di siku, sentuh bahu - hembuskan. Ulangi pergerakan dengan tangan kiri.

Bengkokkan kedua-dua kaki pada sendi lutut, gerakkan lutut secara bergantian ke sisi ke posisi maksimum yang mungkin, cegah gejala yang semakin kuat (sakit di punggung bawah, sacrum).

Angkat perlahan kedua lengan di atas kepala anda, regangkan selama 1-2 saat, kaus kaki pada diri anda, turunkan lengan anda di sepanjang badan, berehat.

Dengan berhati-hati tarik kaki ke atas, bengkok di lutut, ke perut, menolong tangan anda, tanpa mengetatkan otot-otot perut anda terlalu banyak.

Kedudukan permulaan - berbaring telentang di permukaan yang tegas. Untuk memulakan kelas dengan latihan untuk tempoh akut, mengulanginya 4-5 kali adalah pemanasan. Kemudian melakukan kompleks secara dinamik untuk tempoh subakut. Jumlah pengulangan dari 5 hingga 10, fokus pada sensasi.

Bengkokkan kedua kaki di lutut, luruskan satu kaki, angkat ke atas. Sekiranya rasa sakit muncul, maka jangan luruskan sepenuhnya, kembalikan ke kedudukan semula. Ulangi untuk kaki yang lain..

Angkat bahagian atas badan, bersandar pada lengan yang dibengkokkan di siku, bengkokkan tulang belakang dengan hati-hati di kawasan toraks, kemudian kembali ke posisi awal dan berehat.

Bengkokkan kedua kaki di sendi lutut, bengkok perlahan di punggung bawah, tanpa mengangkat bokong dari permukaan mendatar. Mencegah kesakitan daripada berlaku.

Bengkokkan kedua-dua kaki di lutut, angkat kepala, selari menegangkan otot perut dan punggung.

Mengetatkan dan mengendurkan otot gluteal. Gerakkan pergerakan secara berirama, pada kadar tertinggi.

Bengkokkan kaki anda pada sendi lutut secara bergantian. Semasa meluruskan anggota badan, berikan tekanan dengan kaki di permukaan tikar gimnastik, sementara perlu membengkokkan sedikit di punggung bawah.

Proses dalam pengampunan

Lakukan pergerakan secara dinamik, tetapi lancar, mengelakkan sentakan dan ketidakselesaan di tulang belakang lumbar. Pelbagai: 8-10 kali.

Kedudukan permulaan berada di sebelah. Bengkokkan bahagian atas kaki di lutut, tarik ke perut sebanyak mungkin. Pusing ke seberang, ulangi pergerakan dengan kaki yang lain.

Kedudukan permulaan adalah siku lutut. Pada tahap keempat, merangkak dengan teliti di atas halangan khayalan.

Posisi permulaan seperti latihan sebelumnya. Lengkungkan punggung anda, sambil menundukkan kepala ke bawah, kembali ke posisi awal.

Duduk di permukaan yang rata dan keras, tangan di lutut. Dengan perlahan membongkok ke belakang, tetapi jangan berbaring, biarkan otot perut dalam keadaan tegang, tahan selama 4-5 saat, dan kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal, menghembuskan nafas, berehat.

Kedudukan permulaan: pada keempat-empat. Secara bergantian angkat kaki yang bengkok pada sendi lutut, sekaligus membongkok di punggung bawah.

Posisi permulaan: duduk di atas lantai dengan kaki terentang. Bersandar ke hadapan, cuba mencapai jari kaki dengan jari anda.

Posisi permulaan: berdiri dengan tangan terentang di sepanjang badan. Bengkok ke hadapan, cuba menyentuh lantai dengan hujung jari anda.

Kedudukan permulaan: duduk di kaki, bengkok di lutut, punggung di tumit. Regangkan lengan ke atas, pegang tangan anda ke dalam kunci. Secara bergantian duduk dengan punggung anda di satu sisi dan yang lain.

Kedudukan permulaan: siku lutut. Angkat lengan kanan serentak dengan kaki kiri, betulkan kedudukan selama 4-5 saat, kemudian ulangi latihan untuk lengan kiri dan kaki kanan.

Orang yang sakit boleh melakukan latihan sederhana ini di rumah. Mereka akan berkesan sekiranya peraturan tertentu dipatuhi..

Peraturan untuk melakukan latihan fizikal terapeutik

Untuk mencapai hasil yang diinginkan, anda mesti:

 • melakukan senaman kompleks gimnastik dengan kerap;
 • jangan bersenam sebaik sahaja makan;
 • mencegah penampilan atau peningkatan kesakitan;
 • untuk melakukan pergerakan dengan lancar, tanpa tersentak, tetapi pada kadar tertentu, meratakan pernafasan;
 • jangan ubah urutan latihan di kompleks secara bebas;
 • mengadakan kelas dalam pakaian sukan yang selesa yang diperbuat daripada kain semula jadi;
 • melakukan gimnastik di kawasan yang berventilasi baik;
 • menggabungkan kompleks dengan kaedah rawatan lain;
 • mengadakan kelas pertama di bawah pengawasan pakar.

Di antara latihan, anda boleh menggantung di bar mendatar dalam masa satu minit, memasukkan kaki anda ke dalam. Untuk latihan, bar mendatar mestilah tinggi sehingga anda boleh mencapainya, dan tidak melompat. Kedudukan ini mengurangkan pemampatan cakera dan meningkatkan postur badan yang betul..

Sekatan terapi senaman

Latihan terapeutik dapat dilakukan pada setiap tahap perubahan distrofi pada cakera intervertebral, hanya satu set latihan yang harus dipilih secara khusus untuk setiap tempoh penyakit ini. Semasa membuat program latihan, doktor mesti mengambil kira patologi bersamaan.

Gimnastik tidak boleh dilakukan sekiranya terdapat:

 • sindrom kesakitan teruk;
 • pemampatan saraf tunjang oleh hernia intervertebral;
 • mobiliti patologi vertebra;
 • proses keradangan pada tisu di sekitar ruang tulang belakang;
 • jangkitan virus atau bakteria akut;
 • tekanan darah tinggi;
 • tumor malignan tulang belakang.

Pesakit yang mengalami kegagalan jantung dan pernafasan, aritmia jantung, yang baru-baru ini mengalami serangan jantung atau strok, perlu memulakan kelas hanya dengan kebenaran pakar dan di bawah pengawasannya. Dianjurkan untuk melakukan ini di pejabat terapi latihan institusi perubatan, sehingga jika terjadi kemerosotan keadaan, adalah mungkin untuk memberikan perawatan perubatan yang diperlukan kepada pasien dengan cara yang berkelayakan dan cepat..

Varieti terapi senaman

Latihan fizikal terapeutik adalah cabang penting perubatan klinikal. Keberkesanannya meningkat dengan ketara jika dijalankan bersama dengan terapi ubat, fisioterapi, urutan, kaedah daya tarikan.

Sebagai tambahan kepada latihan yang dijelaskan di atas, dalam tempoh pengampunan, kelas dengan bola khas - bola sepak juga boleh dilakukan. Senaman di dalam air sangat berkesan. Jenis terapi senaman ini disebut terapi hidrokinesis..

Dalam rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar, anda boleh menggabungkan pelbagai bentuk latihan fisioterapi: gimnastik kebersihan pagi, latihan terapeutik, berjalan kaki, kelas pada simulator terapi khas, latihan di dalam air. Kombinasi pelbagai bentuk dan kaedah terapi senaman dipilih oleh pakar.

Video

Kami menawarkan untuk melihat video mengenai topik artikel.

Kompleks terapi senaman yang berkesan untuk osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Osteochondrosis tulang belakang lumbosacral tidak biasa pada masa ini, kerana tulang belakang yang lebih rendah menderita lebih kerap, kerana ia mempunyai beban yang berat ketika berlari, berjalan, duduk, dan lain-lain. Vertebra saling berkaitan oleh cakera elastik yang mempunyai sifat menyerap kejutan dan memberikan kelenturan tulang belakang. Setiap cakera mengandungi nukleus separa cecair yang dibingkai oleh anulus keras yang ditutup dengan tulang rawan.

Dengan osteochondrosis, bekalan darah dan pemakanan cakera terganggu. Mereka mula mengering dan penurunan tinggi, retakan muncul di dalamnya. Anulus fibrosus tidak menahan beban, mula menonjol antara vertebra dan akhirnya pecah. Kandungannya jatuh ke saluran tulang belakang, keadaan ini disebut hernia intervertebral.

Mengapa betul-betul melakukan latihan fisioterapi?

Ramai orang menganggap bahawa penghilang rasa sakit akan menyembuhkan osteochondrosis. Ya, kesakitan akan hilang sebentar, tetapi tidak lebih. Masalahnya ialah bahawa tulang belakang dan fungsi mereka perlu dipulihkan. Untuk ini, ada terapi senaman, latihan khas akan membantu melambatkan proses degeneratif pada tulang belakang, memperbaiki pemakanan tisu, membuat korset otot semula jadi, menghilangkan kekejangan otot dan melegakan kesakitan untuk jangka masa panjang.

Kesan positif prosedur

Pendidikan jasmani cukup mampu menahan kehancuran vertebra. Ia meningkatkan peredaran darah, dan dengan itu tisu trofisme, memulihkan proses metabolik, berfungsi pada otot-otot licin tekan, yang membantu menyokong tulang belakang, menghilangkan mencubit saraf dan saluran darah.

Kontraindikasi

Latihan dikontraindikasikan jika terdapat:

 • kesesakan vena;
 • memendekkan kaki;
 • hernia intervertebral;
 • sakit teruk.

Keperluan untuk menjalankan kelas

Anda harus mengetahui syarat asas:

 1. Terapi senaman dapat dilakukan hanya setelah menghilangkan rasa sakit.
 2. Semasa eksaserbasi, hanya latihan termudah yang boleh dilakukan..
 3. Apabila pengampunan berlaku, senaman harus dilakukan secara berkala..
 4. Latihan harus dilakukan dengan lancar. Kesakitan adalah isyarat untuk berhenti bersenam.
 5. Beban bertambah secara beransur-ansur - amplitud dan bilangan pengulangan.
 6. Bernafas secara merata dan tenang.
 7. Kelas pertama harus dijalankan hanya di bawah pengawasan dan pengawasan pakar.
 8. Pakaian mesti bernafas.
 9. Sebelum memulakan latihan, mereka dipersetujui dengan doktor..

Apa yang tidak boleh dilakukan dengan masalah punggung bawah?

Dilarang:

 1. Mulakan kelas dengan beban maksimum.
 2. Semasa tempoh akut, bersenam hanya di tempat tidur.
 3. Lakukan senaman yang menyakitkan.
 4. Dengan penonjolan dan hernia, berpusing, berlari dan melompat, tekan kaki berbaring, sebarang mengangkat bar, latihan dalam posisi berdiri dikontraindikasikan.

Peraturan penyediaan

Terapi senaman ditetapkan oleh doktor yang hadir, setelah menjalani pemeriksaan menyeluruh. Ia bermula dengan persiapan yang mudah:

 • Lebih baik merancang prestasi kompleks pada separuh pertama hari, tidak lebih awal daripada 1.5 jam sebelum atau sesudah makan.
 • Mulakan sebarang aktiviti dengan pemanasan - ia akan membantu memanaskan seluruh badan dan menyiapkan otot dan jantung untuk menanggung beban.
 • Untuk latihan, sediakan roller tebal di bawah lutut anda. Tingginya harus sedemikian rupa sehingga paha dan kaki bawah tegak lurus.
 • Adalah berguna untuk menyimpan buku harian untuk mengesan latihan yang dilakukan dan hasil yang dicapai..

Rancangan pelajaran, peraturan am

Latihan untuk osteochondrosis berbeza tahap dan kerumitannya. Perlu mengikuti rancangan pelajaran dengan ketat tanpa mencampurkan kompleks yang berbeza.

Blok berjalan secara berperingkat:

 • Tahap pertama adalah terapi senaman dalam tempoh akut. Latihan harus semudah dan lambat mungkin..
 • Tahap kedua adalah tempoh subakut. Kurang rasa sakit dan lebih banyak tekanan.
 • Tahap ketiga adalah pengampunan. Sensasi menyakitkan telah berlalu dan sudah tiba masanya untuk menghubungkan program yang kompleks.

Pakaian dan inventori

Inventori yang diperlukan:

 • bola sepak;
 • Tembok Sweden;
 • tikar gimnastik;
 • penyokong lutut.

Kompleks untuk latihan

Tempoh keseluruhan latihan tidak lebih dari 20 minit. Keteraturan persembahan adalah penting, bilangan pengulangan latihan sebaiknya ditingkatkan menjadi 12-15.

Sebarang kompleks didahului dengan pemanasan:

 • condong ke arah yang berbeza;
 • menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • pergerakan bulat dengan bahu.

Kapasiti beban akut

Semua beban menguatkan dan lembut. Pada peringkat ini, semua latihan dilakukan dengan hati-hati mungkin. Walaupun dengan sedikit rasa sakit, pelajaran segera berhenti. Dalam keadaan akut, latihan hanya boleh dilakukan di hadapan pengajar..

Sepuluh latihan

Kedudukan permulaan semua latihan adalah berbohong. Sekiranya pelajaran diadakan di atas katil, tilam mestilah ortopedik.

 1. Penggelek di bawah lutut yang bengkok. Lenturan dan panjangan kaki dan jari.
 2. Bengkokkan dan lepaskan kaki secara bergilir-gilir, luncurkannya di sepanjang permukaan tikar.
 3. Peregangan payudara - tangan.
 4. Penculikan kaki lateral dan kembali bergantian.
 5. Kaki lurus. Secara bergantian mengangkat kaki ke atas, jari kaki "kelihatan" di lantai.
 6. Tarik kaki anda ke perut anda, menolong diri anda dengan tangan anda.
 7. Sebagai alternatif, bawa lutut ke sisi - "katak".
 8. Putaran kaki di pergelangan kaki mengikut arah jam dan lawan jam.
 9. Bengkokkan dan lepaskan siku anda, jangan menahan nafas. Kaki lurus.
 10. Vakum - penarikan perut.

Tahap subakut

Memberikan peningkatan dalam keadaan umum, penurunan kesakitan dan sedikit peningkatan beban. Tujuannya sudah berubah - menguatkan korset otot. Sebaiknya menjalani terapi fizikal dalam tempoh ini..

Tujuh latihan

Latihan TOP 7 untuk tempoh subakut:

 1. Berbaring di punggung dengan lutut bengkok melakukan separuh jambatan.
 2. Dari kedudukan yang sama dengan anda menghembuskan nafas, tegangkan perut dan angkat kepala, semasa menghirup, berehat.
 3. Tanpa menukar kedudukan, tegangkan punggung dengan kelewatan 10 saat. Relaksasi penyedutan.
 4. Berbaring di punggung, tarik tumit sedekat mungkin dengan punggung dan tahan selama 5-6 saat.
 5. Dari kedudukan yang sama, lakukan jambatan separuh dengan kelewatan 10 saat, berehat sambil menghembus nafas.
 6. Berdiri tegak dan tanpa mengangkat telapak tangan dari tempat tidur, duduk di tumit dengan punggung.
 7. Dari kedudukan yang sama, lakukan latihan "kucing yang baik dan jahat" - melengkung dan melengkung ke belakang.

Dalam keadaan stabil

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukannya di rumah, disarankan untuk memilih latihan dengan berat. Beban daya inilah yang akan mengembangkan otot untuk menyokong tulang belakang dan menguatkan punggung bawah..

Mengecas semasa pengampunan

 1. Berbaring di punggung, selekoh dan lutut selekoh.
 2. Dari kedudukan yang sama, tarik tumit sedekat mungkin dengan punggung dan tahan selama 5-6 saat.
 3. Secara bergantian angkat lengan lurus di belakang kepala dan belakang.
 4. Angkat kaki anda secara bergantian ke sisi.
 5. Secara bergantian angkat dan ganti kaki, dengan satu membengkokkan di lutut, yang lain lurus - seperti menunggang basikal.
 6. Dari kedudukan rawan, lakukan jambatan separuh dengan kelewatan 10 saat, sambil menghembus nafas, berehat.
 7. Salurkan tangan ke atas dada. Lakukan angkat kepala dan bahu dengan ketegangan perut.
 8. Dari kedudukan yang sama, tegangkan punggung dengan kelewatan 10 saat. Relaksasi penyedutan.
 9. Angkat dan tarik kedua kaki ke dada, pegang dengan tangan anda. Pendedahan - sehingga 10 saat.
 10. Berdiri tegak dan tanpa mengangkat telapak tangan dari tempat tidur, duduk di tumit dengan punggung.
 11. Dengan berdiri di atas keempat-empat, luruskan lengan dan kaki yang bertentangan, mengekalkan keseimbangan selama 5 saat.
 12. Semi-cobra - lengan ke sisi, roller di bawah perut. Angkat kepala dan bahu anda dengan kelewatan 3-4 saat. Pastikan kepala anda lurus.
 13. Tarik nafas dalam-dalam, angkat perlahan kaki dan pelvis anda, berlama-lama dalam posisi ini, turunkan diri dan hembuskan. Jangan membuang kepala anda ke belakang!

Bersenam tanpa berpusing

Semua latihan dilakukan dari posisi berbaring:

 1. Bengkokkan kaki anda di lutut, lakukan setengah jambatan semasa menghirup, berehat sambil menghembuskan nafas.
 2. Di jambatan separuh, berlama-lama selama 10 saat, lebih rendah semasa anda menghembuskan nafas. 3-4 kali.
 3. Tarik tulang belakang ke arah yang berbeza - dengan tulang ekor ke bawah. Bahagian atas kepala naik. Kaki bergantian menarik ke perut dan kembali dengan kelewatan.
 4. Bengkokkan dan tarik kaki ke perut anda, bungkus lengan anda di atasnya dan ayunkan seperti ini selama beberapa saat.
 5. Berbaring dalam pose pesawat di punggung anda, bengkokkan lutut dan rentangkan kaki anda, membuka pinggul anda.

Memusing

Latihan memutar:

 1. Berbaring di punggung anda dalam pose pesawat, angkat kaki dan bengkokkan lutut anda pada sudut yang betul. Kaki bengkok bawah secara bergantian ke sisi, jangan luruskan lutut.
 2. Regangkan permaidani. Tangan di belakang kepala. Tarik kaki anda ke arah anda secara menegak selama beberapa pusingan pernafasan dan turunkan dengan perlahan.
 3. Panjangkan lengan dan kaki di satu sisi secara bergantian. Dengan menghembus nafas, putar kepala dan lutut ke arah yang berbeza.
 4. Berlutut, turunkan pelvis secara bergantian, di sebelah kaki yang lain, rentangkan lengan di hadapan anda.
 5. Condongkan kepala ke lutut - duduk di atas lantai, kaki terpisah. Bengkokkan satu kaki di lutut sehingga tumit terletak di pangkal paha, lutut sedekat mungkin dengan lantai. Perlahan-lahan meraih kaki lurus, dan putar badan menjadi bengkok.

Pengisian Fitball

Fitball adalah bola getah besar, anda boleh berjaya melakukan latihan di atasnya:

 1. Belalang - berbaring di perut anda pada bola fitball, dalam posisi ini angkat tangan dan kaki secara bergantian.
 2. Hyperextension - pinggul dan perut pada bola, tangan di belakang kepala, kaki dilanjutkan ke belakang. Semasa menghirup, bengkok ke hadapan, membulatkan badan. Semasa menghembus nafas, luruskan dengan lancar.
 3. Jambatan separuh - kembali ke lantai, kaki di bola pada sudut yang betul. Semasa anda menghembuskan nafas, angkat pelvis dan luruskan kaki sambil menarik nafas, turunkan.
 4. Posenya sama. Tangan di belakang kepala, kaki membungkus bola. Naikkannya 90 darjah dan turunkannya, bergantian pengulangan.
 5. Flugel atau putar - lemparkan kaki anda ke bola fitball, kembali ke lantai, lengan ke sisi. Gulungkan kaki anda dengan bola ke kanan dan kiri untuk mencapai lantai dengan lutut anda.

Pakar mengesyorkan agar semua latihan dilakukan hingga 20 kali agar berkesan..

Kaedah Bubnovsky dan Evdokimenko

Dr.Sergey Bubnovsky adalah doktor + ahli terapi pemulihan, dia telah mengembangkan banyak kompleks pelbagai latihan untuk sendi, yang diakui oleh perubatan rasmi.

Pavel Evdokimenko adalah pakar rheumatologi dan ahli akademik kehormat Akademi Sains Perubatan Rusia. Dia telah menulis sejumlah buku mengenai rawatan arthrosis, artritis.

Satu set latihan:

 1. Berbaring di perut anda, bengkokkan kaki anda secara bergantian dan sampai dengan tumit anda ke punggung, tahan selama 10 saat. Kepala dipusingkan ke arah yang bertentangan. Berehat selama 5 saat dan ulangi lagi.
 2. Ikutilah permaidani. Bersenam "kucing yang marah" - terus melengkung kembali selama 5 saat, kemudian berehat.
 3. Berbaring di atas tikar, tarik kaki secara bergantian ke perut anda, menolong tangan anda, mengetatkan otot anda selama 7 saat, kemudian berehat.
 4. Berbaring di punggung, tarik kaki ke perut, menggenggam tangan anda. Kencangkan otot anda selama 10 saat, berehat.
 5. Duduk di atas kerusi, perlahan-lahan membongkok, meregangkan punggung. Kencangkan otot punggung bawah selama 6-7 saat, berehat semasa anda menghembus nafas.

Apabila tidak ada masa untuk menjalani latihan fisioterapi

Tidak semua orang mempunyai masa untuk latihan. Dalam kes seperti itu, anda tidak perlu melakukan komplek sepenuhnya, tetapi anda perlu melakukannya untuk merasakan ringan di badan. Untuk ini, kompleks 5 minit sudah cukup berbanding latihan pagi. Ia merangkumi latihan utama yang paling penting.

Mini-complex untuk punggung bawah yang bermasalah

 1. Berbaring di perut anda dan selekohkan kaki anda di lutut sebanyak mungkin sehingga seseorang membantu menahannya di pergelangan kaki selama 5-7 saat untuk mewujudkan daya tahan. Semasa cuba meluruskan kaki.
 2. Kemudian ulangi latihan, tetapi peranan pembantu dilakukan dengan tali pinggang atau tuala.
 3. Selepas latihan ini "kucing jahat-baik".
 4. Berbaring telentang dan bantu diri dengan tangan, bergilir-gilir menarik lutut ke dada.
 5. Berbaring telentang, bengkok dan tarik kaki ke arah anda. Seterusnya, pembantu memegang kaki, dan pesakit cuba menjauhkannya daripadanya.

Pencegahan

Terapi senaman adalah pencegahan osteochondrosis:

 • Ia juga berguna untuk meregangkan otot belakang dengan visom pada bar mendatar..
 • Perhatian harus diberikan kepada akhbar, ia menyokong tulang belakang.
 • Berenang berguna.
 • Semasa membawa beban berat, anda harus memakai tali pinggang korset; anda tidak boleh mengangkat lebih dari 10 kg.
 • Kursus urut berguna setiap enam bulan.

Sekiranya osteochondrosis tidak dimulakan, anda boleh hidup dengannya cukup lama walaupun tanpa rasa sakit. Terapi senaman akan membantu dengan ini, tetapi senaman tidak menggantikan lawatan ke doktor dan mengikuti preskripsi..

Latihan untuk osteochondrosis lumbal

Jaga punggung anda dari usia muda, atau Latihan yang betul untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anehnya, masih ada pendapat di kalangan orang yang didiagnosis dengan osteochondrosis bahawa pendidikan jasmani kini dikontraindikasikan untuk mereka - atau sekurang-kurangnya tidak digalakkan. Lebih-lebih lagi, selama-lamanya. Rehat sepenuhnya dan tiada tekanan - sehingga usia tua yang membosankan. Anda mesti melupakan prestasi hidup, perjalanan dan sukan yang aktif... Serius?!

Nasib baik, dalam kebanyakan kes, penaakulan seperti itu tidak banyak berkaitan dengan kenyataan. Osteochondrosis bukanlah ayat dan pastinya bukan akhir aktiviti fizikal. Lebih-lebih lagi, pendidikan jasmani yang betul adalah kunci untuk rawatan yang berkesan, kunci pemulihan dan pengukuhan keseluruhan badan..

Jadi, latihan apa untuk osteochondrosis lumbal yang ditunjukkan dan berkesan? Mari kita bersama-sama.

Kandungan

Osteochondrosis lumbal adalah proses degeneratif-distrofik yang mempengaruhi tisu tulang rawan dan cakera intervertebral tulang belakang lumbosacral. Ringkasnya, ini adalah perubahan dan kerosakan pada tisu dan cakera, disertai dengan sakit belakang, kekejangan dan lumbago, serta sejumlah gejala lain yang tidak menyenangkan. Sekiranya osteochondrosis tidak dirawat, ia boleh menyebabkan beberapa komplikasi teruk: dari hernia tulang belakang hingga kehilangan kemampuan motorik manusia.

Latihan fisioterapi untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar bukan sahaja dapat melegakan kesakitan dan ketidakselesaan, tetapi juga memberi "angin kedua" tulang belakang: mengembalikan kekuatan dan fleksibiliti yang ditetapkan oleh alam semula jadi, mengurangkan risiko kambuh minimum dan mengembalikan pesakit ke peluang untuk menjalani kehidupan yang penuh.

Berikut adalah beberapa faedah latihan biasa untuk osteochondrosis lumbal:

 • gimnastik meningkatkan aliran darah dan mengisi tisu dan saluran darah yang rosak dengan oksigen;
 • sudah dari minggu pertama latihan, pesakit melihat peningkatan ketara dalam pergerakan tulang belakang lumbar;
 • kesakitan berkurang, sifatnya, kekerapan kejadian dan perubahan tempoh;
 • otot menjadi lebih kuat, badan secara beransur-ansur mengembalikan nada yang hilang, kerja sistem dan organ lain yang menderita osteochondrosis dinormalisasi.

Kami menguatkan punggung dengan betul: keperluan dan cadangan semasa melakukan terapi senaman

Bagaimana pendidikan jasmani dimulakan dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar? Betul - dengan persediaan latihan yang berkualiti dan wajar.

Langkah 1. Rujuk pakar

Hanya doktor yang dapat menetapkan atau mengesahkan diagnosis osteochondrosis dan - yang paling penting - untuk mengecualikan kemungkinan kemerosotan dan kontraindikasi.

Antara kontraindikasi untuk latihan osteochondrosis lumbal mungkin:

 • fasa akut penyakit ini dan sakit tajam yang menyertai setiap pergerakan;
 • penyakit berjangkit dan keradangan yang baru dipindahkan;
 • tumor dan neoplasma;
 • tekanan darah tinggi kronik;
 • diabetes;
 • penyakit jantung;
 • gangguan peredaran darah.

Sekiranya terdapat salah satu faktor di atas, diperlukan nasihat doktor sebelum memulakan latihan.!

Langkah 2. Pilih set latihan yang betul

Selalunya, dengan osteochondrosis lumbal, terapi senaman ditetapkan bersama dengan kaedah rawatan lain: ubat-ubatan, suntikan, fisioterapi, dan lain-lain, tetapi boleh digunakan secara bebas sebagai profilaksis atau pemulihan setelah berlakunya eksaserbasi..

Walau apa pun, bincangkan jenis gimnastik dengan doktor anda sebelum memulakan senaman. Sekiranya anda melakukannya untuk tujuan pencegahan, kami mengesyorkan memulakannya dengan kompleks termudah, meningkatkan kerumitan dan beban secara beransur-ansur dan, tentu saja, mendengar badan anda sendiri..

Langkah 3. Sediakan semua yang anda perlukan

Agar latihan untuk osteochondrosis lumbal menjadi berkesan, ikuti beberapa peraturan mudah:

 • pilih masa yang sesuai untuk kelas: kunci kegunaan maksimum pendidikan jasmani adalah keteraturan;
 • melakukan senaman dalam pakaian sukan, memberi keutamaan kepada set kain semula jadi;
 • jangan lupa tentang gabungan latihan fisioterapi dengan aktiviti lain: berjalan kaki, permainan luar, berenang - merancang masa untuk mereka juga.

Langkah 4. Berhati-hati semasa melakukan latihan

Tugas utama terapi senaman adalah untuk menguatkan dan memulihkan badan. Namun, dengan pendekatan yang tidak masuk akal, kesan sebaliknya juga mungkin berlaku. Oleh itu, sangat penting untuk berhati-hati: sekiranya peningkatan kesakitan atau ketidakselesaan, anda mesti menghentikan senaman dengan segera, atau lebih baik - beritahu doktor atau jurulatih anda mengenai perkara ini, yang dapat menawarkan pengganti yang kompeten..

Di samping itu, semasa membuat satu set latihan untuk osteochondrosis lumbal, pastikan untuk menyertakan pemanasan dan penyejukan: pemanasan akan "membangunkan" otot, memberi mereka keanjalan yang diperlukan dan mempercepat darah, dan penyejukan akan membantu mengelakkan kecederaan, kelebihan otot dan eksaserbasi..

Satu set latihan untuk osteochondrosis lumbal

Pendidikan jasmani untuk osteochondrosis tulang belakang lumbosacral boleh merangkumi latihan yang berbeza bergantung pada tahap penyakit dan ciri-ciri individu organisma.

Di bawah ini kami akan menganalisis beberapa kompleks gimnastik universal untuk bahagian belakang (lihat foto), yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Contoh video latihan lengkap untuk osteochondrosis lumbal

Latihan untuk sakit belakang dengan osteochondrosis

Mari buat tempahan segera, sekiranya berlaku osteochondrosis akut dan sakit tajam yang teruk, lebih baik mengecualikan sebarang aktiviti fizikal, dan membincangkan kemungkinan menggunakan terapi senaman dengan doktor anda..

Gimnastik harus dimulakan dengan latihan paling sederhana - lapan pengulangan.

 1. Posisi permulaan - berbaring di punggung, kaki lurus, tumit ditekan ke lantai, lengan di sepanjang badan. Bengkokkan kaki anda satu demi satu, tarik jari kaki ke lutut. Semasa melakukan ini, anda pasti merasakan regangan pada otot betis. Lakukan senaman secara bergantian untuk kaki kiri dan kanan: jari kaki kiri ke arah anda, kanan dari anda, ubah.
 2. Kedudukan permulaan adalah sama. Bengkokkan lutut dengan perlahan dan tarik ke arah pelvis anda, sementara tumit harus meluncur di sepanjang lantai. Lakukan secara bergantian untuk kaki kanan dan kiri..
 3. Kedudukan permulaan adalah sama. Secara bergantian angkat kaki lurus hingga sudut 90 darjah berhubung dengan lantai, sambil menarik jari kaki ke arah anda. Sekiranya keras, tangan boleh diletakkan di bawah punggung bawah atau diletakkan ke sisi.
 4. Posisi permulaan - berbaring di punggung, punggung bawah ditekan ke lantai, kaki dibengkokkan di lutut, kaki di lantai. Secara bergantian tarik kaki bengkok ke arah anda. Sekiranya kesihatan memungkinkan, anda boleh menyukarkan latihan dengan menyentuh kaki yang diangkat dengan lutut yang bertentangan.
 5. Kedudukan permulaan adalah sama. Miringkan kedua kaki dengan lancar pada masa yang sama, pertama ke kiri, kemudian ke kanan. Pastikan pelvis dan kaki anda berada di lantai.
 6. Posisi permulaan - berbaring di punggung, kaki diluruskan, lengan tegak lurus dengan badan di sisi. Tanpa mengangkat tumit dan bilah bahu dari lantai, putar pinggul kiri ke kanan, seolah-olah anda ingin melemparkan satu kaki ke atas kaki. Pergerakan yang sama untuk pinggul kanan. Latihan boleh menjadi rumit jika, ketika membelok, satu tangan ditinggalkan di lantai, dan yang lain lancar menuju ke tangan pertama, menggambarkan busur di udara.

Dengan latihan biasa dan tanpa rasa tidak selesa, jumlah pengulangan dapat ditingkatkan, dan kompleks dapat diperluas dengan latihan berikut.

Latihan untuk pencegahan osteochondrosis lumbal

Sebagai pemanasan, anda boleh menggunakan kompleks umum untuk semua otot bahagian atas badan dan punggung..

Kedudukan permulaan - berdiri, kaki selebar bahu, tangan di tali pinggang, lurus ke belakang. Memanaskan semua otot secara bergilir - 8 pengulangan untuk setiap latihan:

 1. Mulakan di leher: condongkan dan pusingkan kepala ke kiri-kanan, ke belakang dan ke belakang, ke bawah.
 2. Bergerak ke bahu: pertama, lakukan gerakan bergantian dengan bahu ke atas dan ke bawah (turunkan tangan anda di sepanjang badan), kemudian serentak ke belakang (kembali tangan anda ke tali pinggang).
 3. Regangkan lengan anda: lakukan pergerakan putaran dengan tangan anda, kemudian tingkatkan amplitud putaran ke siku, kemudian ke bahu.
 4. Pegang jari anda bersama-sama, angkat tangan anda di atas kepala anda. Semasa menarik nafas, rentangkan lengan, bahu dan kepala ke atas - sehingga meregangkan di punggung bawah. Semasa anda menghembuskan nafas, punggung bawah.
 5. Selesaikan pemanasan dengan selekoh: geserkan badan ke kiri dan kanan, ke belakang dan ke belakang, ke belakang lurus, tangan di tali pinggang. Kemudian lakukan pergerakan putaran dengan pelvis, pertama ke kiri, kemudian ke kanan..

Seterusnya, teruskan ke latihan utama.

 1. Kedudukan permulaan - pada keempat-empat, punggung lurus, telapak tangan di bawah bahu, perhatikan lantai. Secara bergantian tarik kaki anda ke hadapan secara serong, seolah-olah melangkah dengan lutut. Pilihan yang mudah adalah meletakkan lutut di lantai, pilihan yang sukar adalah menahannya dengan berat.
 2. Kedudukan permulaan adalah sama. Peregangkan kaki anda satu demi satu, luruskan lutut anda. Pilihan mudah - sentuh lantai dengan jari kaki anda, sederhana - tahan berat, sukar - serentak dengan kaki anda, luruskan lengan yang berlawanan ke depan.
 3. Kedudukan permulaan adalah sama. Semasa menghirup, lengkungkan punggung anda di busur, sambil menghembus nafas, bengkok ke arah yang bertentangan, sementara kepala anda harus melihat ke siling.
 4. Kedudukan permulaan - berbaring di perut anda, telapak tangan terletak di lantai pada paras bahu. Angkat perlahan badan ke atas, tekan dengan tapak tangan anda. Dalam kes ini, pelvis dan kaki harus ditekan rapat ke lantai, terdapat pesongan di bahagian belakang. Di bahagian atas, angkat kepala ke belakang, lihat ke siling.
 5. Kedudukan permulaan - berbaring di perut anda, lengan dilanjutkan ke atas. Pada masa yang sama, angkat lengan dan kaki yang berlawanan dari lantai, jaga agar lurus. Kemudian lakukan perkara yang sama untuk kedua-dua lengan dan kaki pada masa yang sama..

Ingatlah bahawa dengan peningkatan osteochondrosis lumbal, doktor mengesyorkan pendekatan yang sangat berhati-hati terhadap pilihan latihan, dan dalam beberapa kes, bahkan mematuhi rehat tidur.

Latihan pada simulator Drevmass untuk menguatkan otot belakang

Alternatif yang berkesan untuk pendidikan jasmani konvensional untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah gimnastik dengan bantuan mesin latihan khas Drevmass. Set latihan hanya memerlukan 5-10 minit sehari, tetapi anda dapat memanaskan semua otot yang diperlukan dengan cepat, sambil mengelakkan beban yang berlebihan.

Contoh video gimnastik pada simulator Drevmass

Kami mengesyorkan bermula dengan statik, menambahkan dinamik secara beransur-ansur dan mencapai hingga 10-15 gulungan per tulang belakang. Pada awal sesi, anda boleh menggunakan selimut untuk melembutkan sensasi.

 1. Duduk di lantai dengan punggung menghadap mesin. Pegang pegangan, berbaring perlahan di permukaan, angkat pelvis dari lantai, bengkokkan kaki ke lutut.
 2. Lengankan lengan ke atas dengan lancar, merasakan selekoh belakang. Betulkan kedudukan selama 20-30 saat.
 3. Untuk meningkatkan kesannya, kaki dapat diluruskan, sambil berusaha untuk tidak menurunkan pelvis ke lantai.
 4. Setelah tamat latihan, berdiri perlahan-lahan, juga bersandar pada pegangan simulator.

Semasa menyusun semula roller aktif, ulangi kompleks ini untuk setiap bahagian tulang belakang. Apabila anda sudah bersedia, tambahkan statik bergulir. Tidak lama lagi, badan anda akan terbiasa dengan sensasi, dan anda boleh bergerak ke set latihan utama..

Sekiranya anda ingin berunding mengenai pencegahan dan rawatan diri osteochondrosis dan penyakit tulang belakang lain dengan bantuan simulator Drevmass profesional, kami dengan senang hati akan menjawab anda dengan menghubungi talian hotline 8 800-700-37-79 percuma atau e-mel [email protected]

Anda juga boleh membuat pesanan panggilan balik (pautan) atau tinggalkan anda maklum balas / cadangan (pautan).

Kami berharap bahan ini berguna untuk anda, dan kami mendoakan kesihatan dan umur panjang.!

Pasukan Drevmass anda