Satu set latihan selepas artroplasti pinggul

Diagnostik

Pembedahan untuk mengganti prostesis sendi pinggul selalunya satu-satunya peluang bagi orang tua yang mengalami patah tulang leher femoral untuk mengelakkan kecacatan dan kembali ke kehidupan yang penuh. Namun, kejayaan operasi tidak hanya bergantung pada kemahiran pakar bedah, tetapi juga pada kepatuhan hati-hati pesakit terhadap rancangan prosedur pemulihan. Terapi fizikal memainkan peranan penting dalam memulihkan fungsi anggota badan yang dikendalikan..

Manfaat terapi senaman selepas artroplasty pinggul

Pembedahan untuk mengganti sendi pinggul dengan prostesis adalah perlu untuk patah tulang yang rumit, yang diperoleh semasa jatuh dari ketinggian yang besar atau akibat kemalangan kereta, atau untuk patah leher femoral pada orang tua. Dalam kes terakhir, operasi membantu mengurangkan tempoh pemulihan dan mengelakkan komplikasi yang berkaitan dengan imobilisasi pesakit yang berpanjangan..

Langkah-langkah pemulihan selepas penggantian sendi bermula sehari selepas operasi dan terdiri daripada mengehadkan aktiviti fizikal, melakukan sekumpulan latihan khas secara berkala dan menjalani prosedur fisioterapi. Prinsip utama pemulihan adalah:

 • permulaan awal - aktiviti pemulihan bermula sebaik sahaja pesakit bangun dari anestesia;
 • kesinambungan - prosedur dan latihan mesti dilakukan setiap hari, mengikut jadual yang telah ditetapkan;
 • kerumitan;
 • urutan - beban pada anggota badan yang dikendalikan meningkat secara beransur-ansur;
 • pendekatan individu - kompleks langkah-langkah pemulihan dikembangkan secara individu untuk setiap pesakit sesuai dengan keadaan kesihatannya, usia, bentuk fizikal dan ciri-ciri lain.

Terapi fizikal memainkan peranan penting dalam pemulihan pesakit dengan membantu:

 • meningkatkan peredaran darah, dan oleh itu bekalan darah dan pemakanan tisu;
 • mempercepat pertumbuhan semula dan penyatuan prostesis dengan tisu tulang;
 • mencegah atrofi serat otot, menguatkan otot dan ligamen;
 • mengurangkan pembengkakan tisu di kawasan operasi;
 • mengembalikan fungsi anggota badan yang dikendalikan.

Melakukan senaman yang dirancang khas selepas artroplasti pinggul di semua peringkat terapi pemulihan adalah perlu, kerana akibat lemahnya otot dan ligamen, pelonggaran prostesis mungkin berlaku, mobiliti anggota badan tidak dapat dipulihkan sepenuhnya, kelesuan dan sakit kronik mungkin timbul.

Latihan Pemulihan Awal

Dalam beberapa hari pertama selepas operasi, pesakit ditunjukkan rehat di tempat tidur. Tetapi sudah pada tahap ini, latihan diresepkan untuk meningkatkan peredaran darah dan pemakanan tisu, mencegah perkembangan trombosis dan atrofi otot. Selama kira-kira 10-12 hari, semua latihan dilakukan dengan berbaring, kemudian beberapa latihan dibenarkan dilakukan semasa duduk di atas katil. Adalah sangat penting untuk membuat semua pergerakan perlahan dan lancar, tanpa tersentak. Kencangkan otot semasa menghirup, berehat sambil menghembus nafas, kembali ke posisi awal.

Apa yang tidak boleh dilakukan selepas pembedahan penggantian pinggul:

 • bengkokkan sendi lebih daripada 90 darjah,
 • bersilang dan memicit kaki,
 • berbaring di sebelah anda di sebelah kaki yang dikendalikan,
 • buat pergerakan putaran tajam pada sendi yang dikendalikan.

Latihan pada tahap awal pemulihan mesti dilakukan sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari, secara optimum - untuk menumpukannya pada prestasi mereka 10-15 minit setiap jam.

 • Pergerakan lenturan dan panjangan kaki - perlu untuk menggerakkan kaki ke arah dan menjauh dari anda seolah-olah anda sedang mengepam pam kaki. Senaman membolehkan anda mengembangkan dan memulihkan nada otot betis dan otot pergelangan kaki.
 • Pergerakan putaran kaki - anda secara bergantian harus melakukan pergerakan pekeliling kaki mengikut arah jam dan lawan jam selama beberapa minit untuk setiap kaki. Latihan ini juga bertujuan untuk memulihkan fungsi otot-otot kaki bawah dan pergelangan kaki..
 • Kontraksi otot quadriceps femoris - dalam kedudukan terlentang, anda perlu mencuba sekuat mungkin untuk menekan fossa di bawah lutut ke permukaan mendatar, tahan pada kedudukan ini selama beberapa saat, ulangi 4-5 kali. Latihan ini bertujuan untuk mengembangkan otot-otot sendi paha dan lutut.
 • Membengkokkan kaki di lutut. Berbaring, tanpa mengangkat kaki dari permukaan, perlahan-lahan menarik lutut ke arah anda ke sudut kurang dari 90 darjah dan sama seperti perlahan-lahan meluruskan.
 • Pengecutan otot gluteal. Berbaring di punggung, anda perlu meregangkan dan menahan otot-otot punggung dalam keadaan tegang selama beberapa saat; ulangi 8-10 kali.
 • Memimpin kaki ke sisi. Meletakkan bantal atau roller di antara kaki untuk mengelakkannya melintasi, sambil berbaring, perlahan-lahan gerakkan kaki yang dilanjutkan ke sisi dan kembali ke kedudukan semula.
 • Perkembangan sendi lutut. Dalam kedudukan terlentang, letakkan roller kecil di bawah lutut, angkat dan tahan kaki bawah. Senaman meningkatkan peredaran darah di sendi lutut dan membantu menegangkan otot paha dan kaki bawah.

Latihan untuk pemulihan lewat dan jangka panjang

Dianjurkan untuk menjalani pemulihan pada peringkat selanjutnya di pusat-pusat khas, di mana doktor memantau pemulihan pesakit, membuat program latihan individu untuk setiap individu pesakit. Sekiranya tidak ada peluang untuk mengunjungi pusat pemulihan, anda mesti meneruskan latihan fisioterapi sendiri. Sebagai tambahan kepada latihan di atas, kompleks ini harus merangkumi yang lain:

 • "Basikal" dari kedudukan terlentang - buat pergerakan melingkar dengan kaki anda seolah-olah anda mengayuh;
 • penculikan kaki dari kedudukan rawan - secara bergantian mengangkat dan memegang kaki lurus secara bergantian pada titik tertinggi;
 • separuh jongkok pada penyokong - berpegang pada bahagian belakang katil atau kerusi, sedikit jongkok sehingga kaki pada sendi lutut dibengkokkan ke sudut tidak melebihi 90 darjah;
 • lenturan kaki pada sendi lutut dari kedudukan rawan - secara bergantian membengkokkan ke lutut, seolah-olah cuba menyentuh punggung dengan tumit;
 • penculikan ke sisi kaki yang dikendalikan dari berbaring di sebelahnya - berbaring di sisi yang sihat dan meletakkan bantal atau roller khas di antara kaki, perlahan-lahan angkat kaki yang diluruskan ke atas dan perlahan-lahan kembali ke kedudukan semula.

Latihan yang perlu dilakukan di rumah

18-20 hari selepas operasi, setelah mengeluarkan jahitan, pesakit keluar dari hospital. Pada peringkat ini, dia sudah boleh bangun secara bebas dari tempat tidur dan bergerak dengan bantuan tongkat atau pejalan kaki. Penting untuk terus melakukan latihan setiap hari, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah pengulangan, serta berjalan lebih banyak, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah masa yang dihabiskan di kaki anda hingga satu jam atau lebih setiap hari..

Kompleks untuk pemenuhan diri pada tahap pemulihan kemudian dikembangkan secara individu, namun, senarai latihan di rumah setelah mengganti sendi pinggul adalah seperti berikut:

 • Semasa duduk atau berbaring di punggung, lakukan pemanjangan lenturan, serta pergerakan pekeliling kaki sehingga rasa sedikit keletihan pada otot kaki dan pergelangan kaki bawah.
 • Dalam keadaan duduk di atas kerusi, perlahan-lahan lepaskan kaki di sendi lutut, luruskan, dan perlahan-lahan turunkannya ke lantai. Ulangi 10-15 kali untuk setiap kaki.
 • Berdiri di atas penyokong (misalnya, belakang tempat tidur atau kerusi), angkat kaki secara bergantian, sedikit membengkokkannya di lutut, seolah-olah berjalan di satu tempat.
 • Dengan berdiri di bahagian sokongan, angkat kaki yang sihat dan dikendalikan secara bergantian, tahan di kedudukan atas selama beberapa saat.
 • Berdiri pada penyokong, bergilir-gilir mengambil kaki lurus ke sisi, 12-15 kali untuk setiap kaki.

Jumlah masa untuk satu set latihan tidak lebih dari 15 minit, ia mesti diulang beberapa kali sehari (sekurang-kurangnya 2-3). Latihan tidak boleh disertai dengan peningkatan kesakitan. Sekiranya rasa sakit di kawasan sendi yang dikendalikan meningkat, anda harus berhenti bersenam dan berjumpa doktor..

Pengisian berirama

Pada tahap pemulihan yang kemudian, bermula setelah keluar dari hospital dan berlangsung sehingga 3-4 bulan, latihan terapi senaman bertujuan terutamanya untuk memulihkan fungsi anggota badan, meningkatkan daya tahan alat muskul-ligamen, dan meningkatkan keanjalan otot. Salah satu jenis aktiviti fizikal yang paling berkesan semasa fasa ini adalah berjalan kaki, menggunakan walker, tongkat, atau dua tongkat sesuai keperluan. Adalah optimum untuk berlatih berjalan di udara segar, bermula pada 10 minit dan secara bertahap meningkatkan tempoh berjalan. Berjalan tanpa sokongan, dengan sokongan penuh pada kaki yang dikendalikan, dibenarkan tidak lebih awal dari satu setengah hingga dua bulan selepas operasi.

Pada peringkat ini, doktor pemulihan mengesyorkan kelas aerobik aqua untuk banyak pesakit: latihan di dalam air dapat menguatkan otot dan ligamen, sambil mengurangkan beban pada sendi. Pada peringkat ini, gimnastik selepas arthroplasty pinggul dilengkapi dengan prosedur fisioterapeutik: urut, terapi parafin, balneotherapy dan lain-lain..

Latihan fisioterapi menggunakan simulator

Pada tahap pemulihan akhir dan jangka panjang, latihan pada simulator dapat dimasukkan dalam set latihan untuk orang-orang setelah pembedahan pinggul. Jenis senaman aerobik yang paling lembut, tetapi pada masa yang sama berkesan adalah basikal senaman:

 • membantu meningkatkan kekuatan otot dan menguatkan ligamen,
 • meningkatkan julat pergerakan pada sendi yang dikendalikan,
 • melatih daya tahan otot.

Latihan dengan basikal pegun dibenarkan tidak lebih awal dari 2 bulan selepas operasi dan dengan ketat setelah berunding dengan doktor ortopedik atau ahli terapi pemulihan. Anda harus memulakan kelas harian dari 3-5 minit, secara beransur-ansur menjadikan sesi menjadi 25 minit sehari. Anda juga dapat menggunakan basikal latihan dengan posisi pedal rendah, yang dilanjutkan sepenuhnya ketika bergerak di posisi bawah..

Berjalan dengan langkah perlahan (dengan kelajuan tidak lebih dari 1-1.5 km / j) di treadmill dibenarkan. Secara beransur-ansur, laju dapat ditingkatkan menjadi sederhana. Kelas pada pelatih elips atau stepper juga boleh dilakukan, tetapi sebelum memulakan kelas, anda perlu berunding dengan doktor anda.

Pada peringkat akhir pemulihan, anda boleh melakukan latihan untuk memanjangkan sendi pinggul dengan berat badan minimum. Latihan menggunakan platform langkah dibenarkan: anda mesti memanjatnya dengan kaki yang sihat, dan kemudian meletakkan yang dikendalikan, dan turun dalam urutan yang sama.

Muatkan mod pada bahagian yang dikendalikan

Pergerakan pasif kaki yang dikendalikan dapat dilakukan pada keesokan harinya selepas pembedahan.

Pergerakan aktif kaki yang dikendalikan dibenarkan 3-4 hari selepas operasi setelah diperiksa oleh doktor.

Ia dibenarkan keluar dari tempat tidur dan duduk di atasnya dari 5-7 hari selepas operasi, pertama - dengan bantuan kakitangan perubatan, dan kemudian secara bebas.

Berjalan di tongkat atau berjalan kaki mungkin dilakukan setelah pesakit belajar berdiri sendiri, kira-kira seminggu selepas campur tangan.

Berjalan bebas dengan sokongan pada anggota badan yang dikendalikan tanpa sokongan dibenarkan tidak lebih awal 2-3 bulan selepas operasi.

Fisioterapi adalah elemen yang paling penting dan perlu dari kompleks langkah-langkah pemulihan pada semua peringkat pemulihan selepas pembedahan untuk menggantikan sendi pinggul dengan prostesis. Prestasi harian kompleks yang dikembangkan secara individu membolehkan anda mengembalikan fungsi anggota badan sepenuhnya dan kembali ke kehidupan aktif sepenuhnya.

Kompleks terapi senaman selepas artroplasti pinggul

Selepas arthroplasty pinggul, terapi senaman adalah bahagian wajib dalam terapi pemulihan. Melakukan senaman sederhana secara berkala dapat membantu anda mendapatkan kembali kemampuan untuk menggunakan sepenuhnya fungsi sendi anda. Namun, mencapai keputusan yang berkekalan bukanlah sesuatu yang mudah: memerlukan masa, ketekunan dan kesabaran..

Otot sendi pinggul yang lemah dan tidak siap menyebabkan kecederaan baru dan mencegah penyembuhan tisu. Oleh itu, agar tempoh pemulihan berlalu dengan cepat dan tanpa komplikasi, doktor sering menetapkan untuk memulakan gimnastik pemulihan walaupun sebelum operasi - artroplasty pinggul..

Tiga tempoh pemulihan

Campur tangan pembedahan, di mana bahagian buatan sendi pinggul ditanamkan, memerlukan tempoh pemulihan yang panjang. Doktornya secara konvensional dibahagikan kepada 3 tempoh, masing-masing mempunyai peraturan aktiviti fizikal dan ciri senamannya sendiri. Jangka masa untuk setiap tempoh ditunjukkan dalam jadual.

Kelas bermula pada hari ke-2 selepas operasi, dengan mengambil kira prinsip berikut:

 • Semua latihan dipilih oleh doktor secara individu, dengan mengambil kira ciri-ciri keadaan pesakit dan fisiologinya;
 • Beban meningkat dengan perlahan;
 • Kelas dilakukan tanpa gangguan;
 • Set latihan dibentuk sedemikian rupa sehingga dalam proses latihan semua kumpulan otot dikendalikan.

Setelah pesakit keluar dari hospital, dia harus terus belajar di rumah. Terapi pemulihan ditunjukkan di pusat pemulihan atau rawatan sanatorium. Secara keseluruhan, tempoh pemulihan selepas "implantasi" pada bahagian sendi pinggul memakan masa sehingga 1 tahun.

Kekurangan rawatan pemulihan yang terancang selepas pembedahan akan menyebabkan komplikasi berbahaya:

 • Ligamen yang lemah akan menyebabkan dislokasi kepala endoprosthesis;
 • Atas sebab yang sama, patah tulang sering berlaku di kawasan bahagian endoprosthesis;
 • Kemunculan neuritis.

Terapi senaman untuk penggantian pinggul

Endoprosthetics - implantasi implan ke sendi pinggul. Oleh itu, semasa pemulihan, sangat penting untuk mengembangkan tisu otot "sendiri", yang "akan membantu" bahagian tiruan untuk menghasilkan semula pergerakan manusia semula jadi..

Gimnastik selepas artroplasti pinggul membolehkan bahagian luarnya "berakar" dan berfungsi dengan stabil pada masa akan datang, tanpa menimbulkan sensasi yang tidak menyenangkan pada pesakit.

Kami akan memberikan contoh kompleks rawatan pada setiap tahap pemulihan, tujuan dan peraturan pelaksanaannya.

Tempoh pemulihan awal

Matlamat yang harus dicapai setelah menyelesaikan tahap pemulihan pertama:

 • Mencegah komplikasi pasca operasi daripada berkembang;
 • Mengurangkan kesakitan dan bengkak;
 • Ajar pesakit untuk melakukan aktiviti fizikal kecil untuk tujuan terapi semasa berbaring;
 • Meningkatkan aliran darah di sendi pelvis;
 • Ajar untuk "bergerak" dengan sokongan dari satu tempat tidur ke tempat tidur yang lain;
 • Kembalikan aktiviti fizikal dengan sokongan.

Pertimbangkan satu contoh latihan fisioterapi selepas penggantian pinggul.

 1. Bengkokkan dan panjangkan jari kaki dengan perlahan.
 2. Gerakkan kaki anda ke hadapan / ke belakang seolah-olah mengepam udara dengan hidung kaki anda.
 3. Putar dengan kaki anda. Putar dahulu ke kanan dan kemudian ke kiri.
 4. Latihan ini dimulakan pada hari kedua selepas operasi. Ia bermula dengan kaki yang sihat. Dan selama 4-5 hari mereka cuba mengulangi pergerakan kaki yang sakit. "Picit" kaki anda ke atas katil sehingga fossa popliteal berada di atasnya. Jangan menukar kedudukan selama 8-10 saat untuk "merasakan" semua otot.
 5. Regangkan dan kendurkan glute anda secara konsisten.
 6. Bengkokkan kaki anda perlahan-lahan sehingga kaki anda sedekat mungkin dengan punggung anda.
 7. Kaki lurus. Kaki yang belum disentuh oleh operasi perlahan-lahan ditarik ke samping. Pastikan ia tidak bengkok. Cuba buat semula pergerakan yang sama dengan kaki yang terkena..
 8. Letakkan roller di bawah lutut kaki baik anda. "Simpan" dalam keadaan lurus di atasnya selama 8-10 saat. Ulangi latihan dengan kaki yang terkena.
 9. Inti latihan adalah dengan menaikkan kaki lurus secara konsisten di atas permukaan tempat tidur. Adalah wajar untuk mencapai pemisahan 3-4 cm dari tempat tidur.

Setiap latihan yang bertujuan untuk memulihkan anggota badan setelah implantasi dilakukan 5-7 kali, meningkatkan jumlah pengulangan hanya di bawah pengawasan instruktur terapi latihan.

Untuk pemulihan yang berjaya semasa pemulihan pada peringkat pertama, pesakit mesti mengikuti cadangan doktor berikut:

 • Lakukan latihan setiap hari selama 3-4 lawatan;
 • Perlahan-lahan buat pergerakan lembut dan lancar;
 • Untuk pengudaraan paru-paru yang baik dan pencegahan genangan udara di dalamnya semasa melakukan semua pergerakan, peraturan gimnastik pernafasan diikuti: ketegangan otot harus bersamaan dengan penyedutan, relaksasi - dengan pernafasan;
 • Dalam tempoh ini, latihan dilakukan dengan berbaring dan kemudian duduk..

Sudah pada hari kedua setelah campur tangan pembedahan, pesakit diajar untuk berguling-guling, duduk dan bangun, cuba berjalan dengan kruk.

Mari lihat bagaimana menggunakan 2 kemahiran penting selepas pembedahan: duduk dan berjalan dengan tongkat.

 1. Belajar duduk
 • Untuk "mengamankan" saluran kaki, kaki pesakit dibalut dengan pembalut elastik;
 • Pergerakan bermula dari sisi kaki yang sihat, pastikan untuk mematuhi sokongan;
 • Objek lembut (bantal atau tuala digulung) "disisipkan" di antara kaki;
 • Sebelum memulakan pergerakan, luruskan punggung dan kaki;
 • Turunkan kaki yang sihat dari tempat tidur;
 • Dengan menggunakan pembalut elastik, turunkan kaki yang sakit.

2. Peraturan untuk bergerak dengan kruk

Biarkan kami mengingatkan anda bahawa doktor mengesyorkan bangun "untuk kruk" 2-3 hari selepas pembedahan. Oleh itu, lebih baik memulakan "belajar" berjalan dengan sokongan sebelum operasi..

 • Kaki yang sihat diturunkan ke lantai dan penekanan diberikan di atasnya;
 • Bersandar pada tongkat di satu sisi dan di tempat tidur di sebelah yang lain, berdiri;
 • Letakkan tongkat dengan selesa di bawah ketiak;
 • "Slide" tongkat ke depan, gerakkan kaki yang sihat di belakang mereka;
 • Perlahan-lahan "tarik" pesakit sehingga dia menyentuh lantai dengan tumit.

Fasa kedua

Tempoh dan intensiti tahap pemulihan kedua bergantung pada ciri-ciri pesakit: umurnya, kehadiran atau ketiadaan penyakit bersamaan.

Gimnastik terapeutik pada tempoh ke-2 mencapai tujuan berikut:

 • Kuatkan dan latih otot untuk menegangkannya;
 • Memulihkan dan meningkatkan pergerakan artikular yang berfungsi.

Kemahiran motor utama pada tahap ini adalah yakin berjalan dengan sokongan pada kruk, turun dan naik tangga. Setelah memperoleh kemahiran ini, latihan dengan basikal pegun dimasukkan ke dalam beban kerja pesakit. Semua latihan diadakan 2-3 kali sehari. Tempoh mereka hendaklah setengah jam..

Semasa mendaki, penekanan diberikan pada kaki yang sihat, meletakkannya terlebih dahulu. Semasa keturunan, kruk harus menjadi yang pertama memukul anak tangga, kemudian kaki yang dikendalikan, diikuti oleh anggota badan yang sihat.

Satu set latihan pemulihan dipilih oleh doktor.

Peringkat akhir

Tempoh penyesuaian adalah yang paling lama. Ia berlangsung selama 6 hingga 9 bulan dan merangkumi kerja rumah setelah keluar dari hospital.

Dengan arthroplasty pinggul, terapi senaman pada peringkat akhir membantu seseorang kembali ke gaya hidup biasa mereka. Matlamat gimnastik untuk peringkat 3:

 • Mengembalikan sepenuhnya fungsi sendi pinggul;
 • Meningkatkan proses penyembuhan tulang;
 • Meningkatkan ketumpatan ligamen dan keanjalannya;

Persiapkan pesakit untuk melakukan pergerakan harian yang mereka mesti lakukan di rumah.
Untuk nasihat terperinci mengenai cara melakukan senaman selepas artroplasti pinggul, lihat video di bawah..

Video berguna - Latihan yang lengkap

Langkah berjaga-berjaga

Selepas operasi yang rumit, penting untuk mengikuti semua peraturan dalam tempoh pemulihan. Antaranya terdapat larangan seperti itu:

 • Gunakan kerusi kecil, kerana ketika duduk di atas sendi pinggul, sudut selekoh melebihi sembilan puluh darjah;
 • Bersandar ke hadapan (dilarang memakai kasut anda sendiri dari posisi berdiri);
 • Tetap berpanjangan dalam kedudukan statik;
 • Menyilangkan kaki (untuk mengelakkan ini pada waktu malam, letakkan roller atau bantal di antara kaki).

Penting untuk mengedarkan beban pada kaki yang dikendalikan dengan betul semasa latihan. Perbanyakkan dengan perlahan. Pastikan dia tidak lebam. Air terjun sangat berbahaya semasa tempoh pemulihan. Mereka boleh menyebabkan anjakan kepala artikular dan proses komplikasi lain..

Selepas keluar, penting untuk meneruskan aktiviti fizikal, secara perlahan tetapi secara berkala meningkatkannya. Sehingga enam bulan selepas operasi, penting untuk menggunakan sokongan dalam bentuk walker atau kruk.

Pemulihan langkah demi langkah selepas pembedahan arthroplasty pinggul adalah kunci kejayaan

Operasi, walaupun dilakukan pada tahap tertinggi, tidak akan membawa kesan tanpa rawatan pasca operasi berkualiti tinggi. Pemulihan komprehensif selepas arthroplasty pinggul - terapi senaman, fisioterapi, pencegahan komplikasi - membolehkan anda mendapatkan sepenuhnya potensi rawatan jenis ini. Tanpa pemulihan, anda menghadapi risiko mengekalkan kesakitan, kepincangan, dan pergerakan yang terhad.

Taklimat pengenalan

Selepas arthroplasty pinggul, pemulihan berlangsung rata-rata 3 bulan. Ini terdiri dari tahap, untuk masing-masing sistem rawatan dan pemulihannya sendiri berdasarkan latihan fizikal dan prosedur tambahan telah dikembangkan. Kesan terapeutik bertahap pada segmen prostetik membolehkan anda mencegah komplikasi, menghilangkan tanda-tanda bengkak dan sakit yang cepat, mengembangkan anggota badan secara menyeluruh, memulihkan prestasi kaki.

Jahitan yang bagus dan tenang kira-kira 3 hari selepas pembedahan.

Kami harap anda akan risau tentang peranti seperti ini terlebih dahulu..

Aktiviti fizikal dirancang dan dioptimumkan mengikut syarat dan kriteria individu oleh ahli terapi pemulihan. Di rumah, anda perlu melakukan aktiviti kontraindikasi dengan serius, berlatih dengan ketat mengikut arahan, tanpa memaksa beban, selalu datang ke klinik untuk pemeriksaan yang dirancang, dan sekiranya terdapat manifestasi patologi (sakit, bengkak, hematoma, dll.), Segera hubungi doktor anda.

Prinsip umum pemulihan

Matlamat pemulihan adalah seperti berikut:

 • penghapusan lengkap proses keradangan dan kesakitan, yang merupakan hasil manipulasi pembedahan;
 • normalisasi keadaan kompleks muskul-ligamen, yang membawa tulang artikular (pelvis dan femur) menjadi pergerakan yang terkoordinasi;
 • penyatuan kuat komponen prostesis dengan tulang, yang berlaku secara beransur-ansur semasa proses pembaikan semula jadi pembaharuan tisu tulang;
 • mencegah perkembangan akibat negatif.

Rawatan ubat

Selepas operasi, semua ubat yang ditetapkan mesti diambil dengan ketat, ini sangat penting. Dan jika seseorang percaya bahawa ia berbahaya bagi tubuh, maka masalahnya tidak jauh..

Termasuk pengambilan atau suntikan formulasi ubat tertentu, seperti:

 • ubat antibakteria dari spektrum antibiotik (dari perkembangan jangkitan);
 • ubat pelindung antikoagulan (terhadap pembentukan trombus vena);
 • ubat anti-radang bukan steroid (terhadap kesakitan dan keradangan);
 • gastroprotectors dan ubat-ubatan yang meningkatkan fungsi saluran kencing;
 • suplemen protein dan kalsium untuk mempercepat pertumbuhan semula struktur tulang dan otot.

Fisioterapi kompleks

Fisioterapi adalah tambahan yang baik untuk pemulihan motor.

Ini adalah prosedur untuk elektromisostimulasi, elektroforesis, UHF, terapi laser, urut, terapi balneoterapi dan lumpur, yang bertujuan:

 • pengurangan sindrom kesakitan dan penghapusan bengkak;
 • penghapusan fenomena spasmodik pada otot;
 • rangsangan peredaran darah dan peredaran limfa pada struktur masalah kaki;
 • peningkatan nada otot dan pengukuhan ligamen;
 • pengaktifan proses metabolik dan regenerasi pada anggota bawah.

Pemulihan selepas penggantian pinggul di rumah dan di hospital adalah proses yang agak panjang dan sukar yang memerlukan kekuatan dan kesabaran. Tetapi dengan organisasi yang betul, kemampuan untuk bekerja kembali pada akhir minggu ke-10. Dengan tahap tahap pasca operasi yang rumit, pemulihan selepas penggantian pinggul berkemungkinan memakan masa 2 kali lebih lama.

Terdapat hubungan langsung, pesakit yang tidak berlebihan berat badan dan menjalani gaya hidup aktif, sejauh mungkin, sebelum pembedahan, pulih lebih cepat daripada yang lain.

Penerangan mengenai tahap pemulihan

Pemulihan utama selepas arthroplasty pinggul memerlukan 10 minggu. Dari jumlah tersebut, 3 minggu adalah fasa awal, dari minggu ketiga hingga 10 - peringkat akhir. Dan selama ini, adalah perlu untuk melakukan tugas dan latihan yang bermanfaat untuk pemulihan setelah arthroplasty pinggul, yang ditentukan oleh pakar bedah dan ahli terapi. Bersama-sama, pakar membuat skim latihan fisioterapi yang berkesan.

Inti dari latihan latihan terdiri daripada beban fizikal yang dapat digunakan semula, diulang secara berkala dan meningkatkan secara berurutan, yang secara beransur-ansur meningkatkan indeks aktiviti fizikal, meningkatkan dan mengembalikan keupayaan kerja secara dinamis. Selepas keseluruhan jangka masa yang ditentukan selepas pembedahan pada sendi pinggul, pemulihan akhirnya tidak berakhir. Semua pencapaian yang telah dicapai oleh pesakit begitu lama dan, akhirnya, mencapai kebebasan bergerak tanpa rasa dihargai, mesti disatukan.

Sanatorium yang luar biasa, di mana pemulihan yang betul diberikan setelah penggantian separa dan penggantian pinggul total, terletak di Wilayah Leningrad, Wilayah Krasnodar, dan Karelia. Sekiranya kita bercakap tentang tempat peranginan Eropah asing, Teplice dan Jachymov, yang terletak di Republik Czech, pasti menjadi yang utama di sini..

Peringkat awal

Orang yang dikendalikan sebaik sahaja campur tangan dari bilik operasi dipindahkan ke rawatan intensif selama 24 jam. Ini dilakukan untuk mengawal petunjuk utama fungsi badan yang penting: degupan jantung, pernafasan, tekanan darah, dan lain-lain, yang wajib dilakukan setelah menjalani prosedur pembedahan. Mereka segera memulakan terapi antibiotik dan pengenalan antikoagulan, mengambil ujian, dan jika perlu, melakukan transfusi darah. Latihan pernafasan diresepkan untuk mengelakkan kesesakan di paru-paru.

Mampatan pemampatan digunakan untuk mencegah trombosis.

Dari hari kedua hingga akhir minggu ketiga tempoh pemulihan selepas penggantian sendi pinggul, rawatan klinikal dan pemulihan dilakukan di unit pegun. Pesakit akan merasa bimbang akan kesakitan, yang merupakan reaksi normal badan, oleh itu, selain mengambil NSAID, dia akan diberikan fisioterapi dan kompres kering sejuk topikal. Mereka akan menghilangkan pembengkakan, yang digunakan pada bahagian luar lembut di atas sendi yang diganti. Sakit dan bengkak, setelah jahitan sembuh, akan berhenti menyebabkan penderitaan.

Arthromot digunakan dari hari kedua selepas pembedahan untuk pengembangan sendi pasif.

Kesakitan yang melemahkan tidak perlu ditanggung, ia akan memberi kesan buruk terhadap keadaan psikologi anda dan aktiviti organ dan sistem dalaman utama, misalnya, jantung, perut, usus, sistem peredaran darah dan pernafasan. Disfungsi mereka akan mengganggu permulaan normal mekanisme pengaturan diri dan regenerasi. Oleh itu, jangan menyeksa diri dan badan anda, yang sudah lemah: jika sakit tidak dapat ditanggung, beritahu jururawat atau doktor mengenainya, dan anda akan diberi pertolongan yang diperlukan. Sekiranya manifestasi menyakitkan ringan, tentu saja, lebih baik tidak menyalahgunakannya dengan anestesia..

Baiklah, sekarang mari kita terus mempertimbangkan persoalan: bagaimana pengaktifan seseorang dilakukan:

  Berjalan di tongkat boleh dilakukan dari 2-3 hari dalam mod ringan, bersandar pada tongkat atau berjalan kaki. Teknik pemilikan alat sokongan dan kaedah pergerakan ketika bergerak di ruang pesakit biasanya diajarkan walaupun dalam tempoh persediaan sebelum operasi. Berjalan pada waktu awal hanya dibenarkan di bawah bimbingan seorang metodologi-instruktur.

Pada masa ini, saluran saliran akan diletakkan di tempat luka, jadi walaupun tidak ada rasa sakit, berjalan tidak akan menyenangkan..

Pada mulanya, peraturan berikut berlaku - pesakit berjalan atau berbaring secara mendatar, mustahil untuk duduk lama.

Menyilangkan kaki meningkatkan risiko terkehel.

Latihan ini selamat dan boleh dilakukan tanpa sekatan khas.

Sekiranya sukar meluncurkan kaki ke permukaan, angkat kaus kaki.

Dalam latihan ini, jari kaki harus menunjuk lurus ke atas..

Cuba beri tekanan pada rongga popliteal.

Latihan ini berfungsi otot gluteal..

Setelah keluar dari hospital setelah pembedahan penggantian pinggul, pemulihan mengikut senario ini tidak sukar untuk dilakukan di rumah. Walau bagaimanapun, rangkaian aktiviti yang dicadangkan harus ditambah, kerana kemudian fasa pemulihan lewat dimulakan, yang mana terdapat standard..

Tempoh lewat

Langkah-langkah pemulihan awal yang berjaya diselesaikan dengan pemberhentian pesakit dari hospital. Sekarang dia harus menjalani pemulihan setelah pembedahan sendi pinggul di rumah, atau di pusat perubatan dan pemulihan khusus. Di sana, anda akan diberikan pemulihan profesional yang berkualiti tinggi selepas pembedahan, sendi pinggul di rumah tidak mungkin dikembangkan dengan begitu komprehensif dan kompeten. Kecuali, tentu saja, anda sendiri adalah traumatologist ortopedik atau pengajar terapi senaman.

Latihan keseimbangan membolehkan anda menggunakan otot penstabil yang tidak terlibat dalam pekerjaan dalam kehidupan normal..

Apa spesifik pemulihan lewat selepas penggantian sendi pinggul, dan latihan baru apa yang ditambahkan??

 1. Kembara berjalan kaki, bermula dari 22 hari, dilakukan hingga 3-4 kali sehari selama kira-kira setengah jam, dan lebih dekat dengan bulan ketiga, jumlah keseluruhan berjalan kaki setiap hari adalah sekitar 4 jam. Penting untuk mempraktikkan keadaan badan yang betul dan berjalan ketika bergerak, untuk menghilangkan postur dan pergerakan penyesuaian yang biasa dilakukan seseorang sebelum operasi.
 2. Berjalan dengan beban penuh pada anggota badan prostetik adalah mungkin selepas 1-1.5 bulan jika prostesis yang ditahan simen digunakan. Sekiranya kaedah tanpa simen digunakan, adalah tidak diinginkan untuk membuat sokongan penuh sehingga sekurang-kurangnya 2 bulan berlalu.
 3. Pembatalan kruk dan pejalan kaki, sebagai peraturan, berlaku pada giliran 1.5-2 bulan, kemudian pesakit beralih ke tongkat. Tidak digalakkan berhenti menggunakan tongkat sehingga kepincangan itu hilang dan anda yakin sepenuhnya untuk berjalan..
 4. Latihan pemulihan lewat arthroplasty pinggul merangkumi jenis latihan yang lebih bervariasi dan aktif, tetapi ia harus disyorkan oleh doktor anda. Kami mencadangkan agar anda membiasakan diri dengan kaedah terapi senaman yang biasa digunakan di pusat-pusat khusus..
 • Bekerja dengan tali getah, dengan latihan untuk menculik dan meregangkan anggota badan dengan daya tahan (jangan melintasi kaki anda!).

   Anda boleh menggunakan tourniquet atau hanya menekan lutut dengan tangan jika tidak ada.
  Kedudukan permulaan terletak di punggung anda. Secara bergantian bengkokkan kaki di sendi lutut, mengangkat anggota badan, arah pergerakan lutut ke arah diri sendiri.

  Tangan boleh diletakkan di perut atau dilanjutkan di sepanjang badan.

  Cuba sampai ke punggung dengan tumit anda. Tidak mungkin anda berjaya, tetapi matlamatnya harus seperti ini.

  Jari kaki diarahkan lurus ke atas semasa latihan..

  Perbaiki selama beberapa saat di titik akhir.

  Anda boleh memberikan beban tambahan dengan meletakkan kaki yang sihat di atas sakit.

  Basikal adalah peralatan terbaik untuk aktiviti fizikal.

  Fasa jauh

  Adalah wajar jika di kemudian hari akan ada pemulihan selepas penggantian pinggul di sanatorium. Sebagai tambahan kepada kaedah latihan pemulihan dan fizikal, yang dilaksanakan pada pelbagai alat pemulihan dan peralatan latihan di gimnasium atau di persekitaran air, klinik kesihatan mengkhususkan diri dalam penggunaan sumber penyembuhan semula jadi, unik dalam komposisi kimia dan biologi mereka..

  Mula berkunjung ke kolam renang, sangat berguna.

  Di sanatorium, pemulihan selepas penggantian sendi pinggul adalah berdasarkan penggunaan kursus peloidoterapi (aplikasi lumpur terapi) dan balneoterapi dalam bentuk air garam (mineral), radon, karbon dioksida, mandi mutiara, dll. Berenang di kolam renang. Bahan organik dan anorganik yang terkandung dalam lumpur dan perairan kuratif menembusi ke dalam badan pada masa sesi rawatan dan menyumbang kepada:

  • menguatkan tulang, meningkatkan daya tahan otot;
  • penyerapan semula kulit, tendon, pembentukan cicatricial otot, peningkatan mobiliti bukan sahaja di lokasi penyetempatan sendi tiruan, tetapi juga pada organ osteokondral lain;
  • meningkatkan bekalan darah dan pemakanan dalam segmen masalah;
  • penghapusan bengkak struktur tisu lembut;
  • menyingkirkan faktor kesakitan, yang sering terus mengganggu hingga satu tahap atau yang lain, walaupun setelah sekian lama dari saat prostetik;
  • konsistensi sistem saraf pusat, keharmonian mental, sikap positif, normalisasi tidur dan semangat siang hari.

  Gimnastik selepas arthroplasty pinggul di rumah

  Dalam artikel ini, anda akan belajar mengenai pemulihan selepas arthroplasty pinggul dengan latihan di rumah. Contoh kompleks terapi senaman (tersedia di rumah) untuk setiap tiga tahap pemulihan selepas pembedahan. Analisis kesalahan biasa semasa melakukan gimnastik.

  Pengarang artikel: Yachnaya Alina, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dalam bidang "Perubatan Umum".

  Aktiviti fizikal dos dengan latihan tertentu adalah bahagian pemulihan yang wajib dilakukan selepas pembedahan penggantian pinggul. Ini membantu mengembalikan pergerakan sepenuhnya pada anggota badan yang dikendalikan..

  Contoh latihan selepas arthroplasty pinggul. Klik pada foto untuk membesarkan

  Latihan adalah salah satu titik utama rawatan selepas penggantian sendi. Hanya melalui senam dan terapi senaman seseorang dapat mencapai fungsi yang sama dari endoprosthesis dengan sendi pinggul yang sihat. Kegagalan untuk mematuhi prinsip ini mengancam perkembangan komplikasi, oleh itu, latihan mesti dimulakan sejurus selepas operasi dan tidak dihentikan selama 5-6 bulan.

  Berdasarkan jumlah beban yang disyorkan, pemulihan dibahagikan kepada jangka masa:

  Pusat atau jabatan trauma pesakit dalam

  Di pusat pemulihan atau di rumah

  Adaptif atau jauh

  Di rumah atau di sanatorium khas

  Tempoh yang ditunjukkan adalah nilai rata-rata, mereka dapat meningkat atau menurun bergantung pada:

  • akses pembedahan ke sendi (posterior, anterior, lateral);
  • usia pesakit (semakin tua, semakin banyak masa diperlukan);
  • patologi umum badan (penurunan fungsi otot jantung dan (atau) paru-paru, kekurangan sistem vaskular - mereka memanjangkan masa pemulihan);
  • keadaan tulang (kerapuhan mengganggu pemulihan pesat);
  • semangat pesakit (untuk mendapatkan hasil yang terbaik, sangat penting untuk mengikuti semua cadangan tanpa penurunan atau kenaikan beban yang tidak dibenarkan).
  Kerapuhan tulang - penyakit osteoporosis

  Tiga bulan pertama adalah masa yang paling penting untuk pemulihan selepas artroplasti. Dalam jangka masa inilah kerangka otot ligamen diperkuat di sekitar sendi baru, yang menentukan fungsi kaki yang lebih jauh dan kemungkinan pemulihan sepenuhnya..

  Pelaksanaan kumpulan latihan tertentu adalah prasyarat untuk pemulihan, penolakan untuk melatih petunjuk:

  • kepada kelemahan alat ligamen dengan kehelan berterusan pada sendi;
  • penurunan julat pergerakan yang tersedia, sehingga kehilangan mobiliti sepenuhnya;
  • kecacatan, ketidakupayaan untuk melakukan beberapa tugas rumah tangga, mengurus diri sendiri.

  Gimnastik bermula sejurus selepas operasi, apabila kesan ubat anestetik hilang sepenuhnya. Arahan diberikan oleh doktor yang beroperasi pada peringkat persediaan untuk endoprosthetics. Pada masa akan datang, beban secara beransur-ansur berkembang.

  Setelah keluar, pesakit menerima cadangan terperinci untuk semua tempoh pemulihan. Anda perlu melakukan latihan dalam tempoh pemulihan baik di rumah dan di pusat latihan fisioterapi (LFK), di mana mereka akan mengajar anda bagaimana melakukan latihan dengan betul. Juga, pusat-pusat khusus dilengkapi dengan simulator yang diperlukan yang akan membantu menguatkan lagi rangka otot-otot ligamen, kerana beberapa latihan tidak dapat dilakukan di rumah..

  Apabila tiga bulan berlalu selepas operasi pinggul, satu caj di rumah sudah mencukupi, dengan syarat ia tetap dan seluruh latihan yang disyorkan dilakukan.

  Rawatan sanatorium 6-12 bulan selepas operasi membantu menggabungkan kemahiran yang diperoleh, dan juga membantu pesakit yang tidak dapat belajar di rumah. Tidak wajib, mereka dihantar ke sanatorium mengikut petunjuk individu.

  Rawatan sanatorium selepas artroplasti pinggul

  Saran untuk pemulihan diberikan oleh traumatologist ortopedik, terapi pemulihan dan doktor terapi senaman.

  Latihan dalam tempoh pertama selepas operasi (3-6 minggu)

  Nama lain untuk tempoh ini adalah fasa penjagaan yang ketat. Kira-kira dilakukan dari hari operasi, akhir dianggap 3-6 minggu. Sebilangan besar masa ini dihabiskan di hospital, dan dengan berlakunya komplikasi, ia selalu berlalu di sana.

  Nasihat terperinci mengenai tingkah laku dan senaman selepas penggantian pinggul pertama kali diberikan oleh doktor yang beroperasi dan kemudian oleh pakar perubatan pemulihan.

  Prinsip pemulihan fasa pertama:

  1. Mod ganti.
  2. Beban kecil dan biasa.
  3. Kelancaran pergerakan.
  4. Keringkasan.

  Minggu ke-1

  Latihan harus dimulakan pada hari penggantian sendi. Ia dilakukan dengan perlahan, tanpa tersentak atau tekanan yang tidak semestinya. Sekiranya anda merasa lebih teruk (kelemahan, berpeluh, degupan jantung yang cepat, sindrom kesakitan meningkat), perlahankan atau hentikan latihan sepenuhnya. Kegigihan gejala selepas berhenti bersenam adalah alasan untuk memanggil doktor.

  Cadangan umum untuk tempoh ini:

  • tidur di punggung;
  • jangan bawa, jangan menyilangkan kaki;
  • berpusing dengan bantuan pekerja kesihatan hanya ke sisi dengan kaki yang sihat;
  • bengkokkan kaki pada sendi hanya pada sudut 90 darjah;
  • jangan cuba bangun dari tidur sendiri (bangun dari 2-3 hari, tetapi dengan pertolongan seseorang).
  Lenturan lutut yang lancar

  Di bawah ini adalah satu set latihan yang biasa, doktor dapat menyesuaikannya sesuai dengan keadaan individu pesakit..

  Latihan dilakukan dengan berbaring di punggung, pertama dengan kaki yang sihat. Jumlah masa latihan - 10-15 minit.

  TempohJangka masa selepas pembedahanDimanakah mereka

  Selang selekoh, luruskan kaki di pergelangan kaki

  Putar kaki di pergelangan kaki secara bergantian ke arah yang berbeza

  Kencangkan otot kaki bawah anda. Tahan ketegangan sehingga 10 saat.

  Angkat kaki lurus ke sisi hingga sudut 30-45 darjah. Tahan selama beberapa saat

  Bengkokkan lutut sambil menggeser tumit ke permukaan yang anda lekap. Buka dengan cara yang sama

  Ketatkan glute anda. Tahan selama 10 saat.

  Tekan kaki anda dengan kuat ke atas katil. Kencangkan otot paha anda satu demi satu. Adalah mungkin untuk mengekalkan ketegangan pada bahagian anggota badan yang dikendalikan tidak lebih awal dari 2-3 hari

  Letakkan roller di bawah lutut anda. Panjangkan kaki anda terlebih dahulu secara bergilir, kemudian serentak

  Angkat kaki anda, tanpa membengkokkan, 5-15 cm

  Apa nak buatBilangan pengulangan dalam satu pendekatanBilangan pendekatan setiap hari
  Lenturan dan putaran pergelangan kaki

  2-3 minggu

  Dibiarkan bergolek secara bebas di atas katil di bahagian yang terkena. Anda boleh tidur di perut dan punggung, bangun dari katil tanpa bantuan, duduk di permukaan yang keras.

  Anda hanya boleh berjalan dengan kruk, tidak bersandar pada kaki yang dikendalikan. Selanjutnya, ia dibenarkan untuk mulai menyerangnya. Anda tidak boleh berjalan lebih dari 150-200 m setiap hari.

  Latihan diteruskan mengikut program yang sama, secara beransur-ansur memanjangkan kelas dengan meningkatkan jumlah pendekatan.

  Terapi senaman dilengkapi dengan latihan yang dilakukan semasa duduk. Berikut adalah latihan baru ini, semuanya diulang 1-2 kali sehari:

  Berbaring di permukaan lembut, duduk dengan punggung lurus. Ia dibenarkan bersandar pada tangan

  Berbaring, pada masa yang sama menyebarkan kaki anda yang diluruskan ke sudut 45 darjah

  Duduk di kerusi lurus, angkat kaki dan kaki anda dengan memanjangkan lutut. Lakukan secara bergantian pada setiap kaki

  Duduk di atas kerusi, bengkok dan lenturkan lutut anda, angkat kaki ke belakang, di antara kaki kerusi

  Juga semasa duduk, menggunakan sandaran tangan atau pemegang tangan khas, angkat pelvis dan pinggul, bersandar pada tangan anda

  Apa nak buatBilangan pengulangan dalam satu pendekatan
  Peluang lutut kerusi

  Latihan pada tempoh kedua selepas operasi (6-12 minggu)

  Nama lain untuk tempoh ini adalah "fasa peluang menipu." Tempoh menerima nama ini kerana fakta bahawa rasa sakit pasca operasi hilang, mobiliti pada prostesis mencukupi dan pesakit merasa kehilangan pergerakan yang hilang. Tetapi beban yang berlebihan atau salah membawa kepada komplikasi:

  • patah tulang periartikular di zon fiksasi endoprosthesis;
  • kehelan;
  • mencubit batang saraf.

  Cadangan umum untuk latihan dalam fasa ini:

  1. Pastikan untuk meneruskan aktiviti fizikal.
  2. Jangan membongkok ke lantai.
  3. Jangan mencangkung.
  4. Jangan berjalan di atas tingkat 5.
  5. Jangan bengkokkan sendi lebih dari 90 darjah.
  6. Berjalan tidak lebih dari 1-2 km tanpa rehat.
  7. Duduk menggunakan alas untuk menaikkan tahap tempat duduk.
  8. Jangan memandu kereta.

  Latihan dilakukan di rumah dan di pusat pemulihan yang dilengkapi dengan peralatan yang diperlukan.

  4-9 minggu

  Ia dibenarkan menggunakan tongkat dan bukan tongkat, ia mesti dipegang di tangan yang bertentangan dengan sisi prostetik. Anda boleh menaiki tangga tangga (naik 1 minggu) dengan penekanan pada kaki yang baik.

  Rangkaian latihan gimnastik berkembang untuk merangkumi latihan yang dilakukan semasa berdiri. Di sini mereka:

  Berbaring di punggung dengan roller di antara kaki anda, angkat pelvis anda, bersandar pada tangan anda

  Duduk di atas kerusi dengan guling di bawah punggung anda, berehat di tempat duduk. Angkat kaki anda sehingga sudut lenturan pada sendi pinggul adalah 90 0

  Dengan berdiri di hadapan meja atau kerusi, letakkan tangan anda di atasnya dan angkat kaki anda ke belakang tanpa membengkokkannya

  Dengan berdiri di hadapan meja atau kerusi, letakkan tangan anda di atasnya dan gerakkan kaki anda ke sisi tanpa membengkokkannya

  Berdiri menghadap sokongan, bengkokkan lutut anda

  Berdiri dengan kaki anda selebar 20-30 cm, tegangkan punggung dan pinggul anda, alihkan berat badan anda ke satu atau kaki yang lain

  Apa nak buatBilangan pengulangan dalam satu pendekatanBilangan pendekatan setiap hari
  Penyokong penculikan dan kelenturan kaki

  Kelas kompleks di pusat terapi senaman merangkumi:

  • basikal senaman tegak;
  • lenturan kaki dengan beban.

  Minggu ke-10

  Anda boleh kembali bekerja jika tidak bermaksud duduk lama, berdiri, bekerja dengan berat..

  Semua aktiviti harian dibenarkan, termasuk berjalan di tangga dengan sokongan pada kedua kaki dan berjalan kaki panjang.

  • setinggan;
  • membongkok ke lantai;
  • bengkokkan sendi lebih daripada 90 darjah.

  Seks boleh disambung semula, tidak termasuk postur dengan lenturan sendi yang berlebihan atau ligamen berlebihan.

  Anda harus terus melakukan latihan yang dijelaskan sebelumnya, kecuali untuk minggu pertama latihan. Pengembangan beban otot dilakukan melalui penggunaan jalur elastik, yang digunakan dalam semua latihan penculikan kaki.

  Set latihan tambahan:

  Berdiri dengan punggung ke dinding, lakukan jongkok, meluncur di sepanjang sokongan. Jangan turunkan punggung anda di bawah paras lutut

  Berdiri dengan sisi anda menekan dinding, angkat kaki anda, bengkokkan lutut anda tidak lebih dari 55-60 0

  Semasa berdiri, rentangkan kaki anda 30 cm. Sebagai alternatif, bengkokkan lutut sambil berdiri di sebelah kaki

  Berdiri di hujung kaki menghadap sokongan, secara bergantian memindahkan berat badan ke satu atau kaki yang lain

  Apa nak buatBerapa kali dalam satu pendekatanBerapa kali dalam sehari
  Jongkok Dinding

  Latihan pada tempoh ketiga (12-24 minggu)

  Ini adalah fasa "memulakan". Dalam tempoh ini:

  1. Sensasi kesakitan tidak lagi mengganggu.
  2. Berjalan tanpa tongkat dibenarkan.
  3. Anda boleh berjalan lebih dari 4-5 km.
  4. Dibolehkan menaiki tangga ke lantai mana pun.
  5. Anda boleh memandu kereta, menggunakan kerusi dengan ketinggian normal.

  Kelas di pusat khusus tidak lagi diperlukan, tetapi latihan di rumah mengikut skema yang dijelaskan di atas mesti diteruskan. Ia juga dibenarkan mengadakan kelas di kelab sukan biasa, tetapi tanpa lenturan sendi pinggul yang berlebihan.

  Pada masa ini, pesakit akan kembali bekerja sekiranya semua tempoh pemulihan sebelumnya telah berlalu tanpa komplikasi.

  Kompleks gimnastik yang dijelaskan sebelumnya dilengkapi dengan beban yang lebih aktif:

  Berbaring di lantai, lipatkan lengan di dada, luruskan satu kaki, bengkokkan yang lain di lutut. Angkat pelvis anda untuk membentuk garis lurus dengan bilah bahu anda

  Berdirilah di sebelah sokongan, angkat kaki anda ke belakang. Jongkok (terjun) ke paras lutut di hadapan. Jangan bersandar ke hadapan, jangan letakkan berat di lutut anda

  1, 1 setiap 3 hari

  Letakkan tumit satu kaki di hadapan jari kaki yang lain. Alihkan berat badan anda ke satu kaki atau yang lain

  Berdiri di tangga, satu kaki lebih tinggi daripada yang lain selangkah.

  Bangun dan turun di satu tempat dengan sokongan penuh pada kaki anda

  1, 1 kali dalam 7 hari

  Berdiri di tangga dengan cara yang sama seperti sebelumnya, kembangkan kaki anda ke sisi

  Apa nak buatBilangan pengulangan dalam satu pendekatanBilangan pendekatan setiap hari
  Senaman tangga

  Latihan boleh ditambah dengan berdiri di permukaan yang tidak stabil atau menggunakan sedikit angkat.

  Ia dibenarkan untuk melakukan latihan pada simulator, tetapi pada masa yang sama untuk mengelakkan lenturan sendi yang dikendalikan. Aktiviti berenang dan air memberi kesan yang baik..

  Aktiviti fizikal selepas pemulihan

  Enam bulan untuk pemulihan adalah angka bersyarat yang berubah sesuai dengan ciri-ciri pesakit. Tetapi lambat laun, ketiga-tiga tahap pemulihan akan berakhir. Beban apa yang dapat dilakukan selepas itu:

  • Sekiranya tidak ada komplikasi, maka anda boleh menjalani jalan hidup yang sebelum perkembangan patologi.
  • Pastikan melakukan aktiviti fizikal, lebih baik di luar rumah, dari 30 minit sehari, 5 hari seminggu.
  • Jaga berat badan dalam had yang boleh diterima.
  • Elakkan aktiviti trauma (terjun payung terjun, ke dalam air dari ketinggian yang tinggi, dll.).
  Contoh senaman untuk kaki selepas endoprosthetics. Klik pada foto untuk membesarkan

  Beban yang dilarang

  • Semua jenis beban yang berkaitan dengan larian dan luncur (besbol, hoki, bola sepak).
  • Latihan seni mempertahankan diri, gusti.
  • Senamrobik intensif (langkah, tarian).

  13 kesalahan latihan

  Melakukan sebarang program latihan di rumah sering menyebabkan kesalahan yang tidak disengajakan. Sekiranya ini berlaku di hospital atau pusat pemulihan, maka pengajar pasti akan membuat pindaan.

  Dalam proses pemulihan rumah, untuk mengelakkan kesilapan, ikuti peraturan:

  1. Ikut cadangannya dengan teliti.
  2. Jangan mengurangkan atau melebihi jumlah latihan yang disyorkan.
  3. Lakukan senaman sehingga sedikit keletihan otot..
  4. Sekiranya sindrom kesakitan, edema, atau gangguan pergerakan di kawasan kaki yang dikendalikan meningkat atau muncul, segera berjumpa doktor..
  5. Terus menggunakan tongkat, pejalan kaki, dan tongkat sehingga anda dibenarkan berjalan tanpa mereka..
  6. Jangan gunakan kerusi, kerusi berlengan dan tandas dengan ketinggian normal selama 3 bulan pertama selepas pembedahan.
  7. Elakkan jongkok dalam dan lenturan berlebihan sepanjang hidup anda.
  8. Sekiranya anda tidak pernah terlibat dalam aktiviti sukan yang aktif, anda tidak boleh mula melakukannya.
  9. Jangan membawa berat lebih dari 15 kg, sebarkan berat di kedua tangan.
  10. Elakkan berat badan berlebihan.
  11. Pastikan untuk terus aktif pada tahap yang sama seperti pada akhir pemulihan.
  12. Dalam hubungan seksual, jangan gunakan postur di mana beban yang berlebihan pada sendi pinggul dilakukan.
  13. Jangan melompat dari ketinggian.

  Latihan yang lengkap dan pelaksanaan peraturan mudah ini akan membolehkan anda mendapatkan semula kemampuan yang hilang dan mengekalkan fungsi sendi baru untuk jangka masa yang panjang..