Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Diagnostik

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik sendi menurut Norbekov - peluang untuk mempunyai sendi yang sihat untuk semua orang

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi normal semua sendi badan. Sebagai perbandingan dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal. Kepentingan besar di dalamnya diberikan kepada keadaan dalaman seseorang, keadaan emosinya. Pertimbangkan gimnastik seperti itu, dan bagaimana ia dilakukan.

Gimnastik sendi menurut Norbekov: keterangan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang metodologinya sendiri dan pakar dalam bidang perubatan alternatif. Dia adalah pengasas dan ketua Institut Penyembuhan Diri Manusia di Moscow. Kaedah mempercepat pembelajaran pengaturan diri psikosomatik, yang dikembangkannya pada tahun 1998, dianggap paling mudah diakses dan berkesan di antara banyak sistem kesihatan lain..

Hari ini teknik ini dipraktikkan secara aktif di Rusia dan jauh di luar sempadannya. Sebagai asas sistem, penulis mengambil perubatan oriental kuno dan maklumat mengenai urutan sistem pengetahuan mengenai kehidupan manusia. Idea utamanya adalah bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan semula jadi yang tidak terhad. Orang bijak Timur menganggap tubuh sebagai rumah jiwa dan menegaskan bahawa sebarang rawatan harus dimulakan dengan penyembuhan jiwa manusia. Pengetahuan inilah yang menjadi asas sistem peningkatan kesihatan Norbekov. Pada seminar mengenai sistem Norbekov, pakar mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofizik mereka ke arah positif.

Orang yang telah menguasai teknik ini dapat mengawal keadaan emosi dan mood mereka. Pengetahuan ini sangat penting memandangkan irama kehidupan moden, yang memerlukan kawalan diri emosi yang berterusan..

Juga, ketenangan fikiran mempunyai kesan yang baik terhadap aspek psikologi, sosial, profesional..

Menurut konsep umum, gimnastik Norbekov didefinisikan sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menegaskan bahawa tidak begitu penting latihan apa yang dilakukan, yang lebih penting adalah keadaan emosi pesakit..

Gimnastik menurut Norbekov untuk sendi adalah kompleks latihan sederhana yang serupa dengan elemen latihan fisioterapi. Tugas utamanya adalah seperti berikut:

 • Memberi kekuatan kepada seseorang dan kesan yang baik pada tubuhnya.
 • Pemulihan fungsi badan, kawalan lengkap. Ketidakselesaan pada sendi menimbulkan banyak masalah dalam pergerakan, membatasi kemungkinan. Melalui penggunaan gimnastik, kesihatan fizikal dan emosi dapat ditingkatkan.
 • Fungsi ligamen otot bertambah baik. Latihan yang sistematik menyumbang kepada pembentukan korset otot yang elastik dan fleksibel pada seseorang.

Kontraindikasi

Gimnastik Norbekov untuk sendi mempunyai kontraindikasi, yang merangkumi perkara berikut:

 • Tempoh selepas operasi;
 • Penyakit jantung;
 • Penyakit kronik;
 • Kesakitan pada sendi dan tulang belakang;
 • Kehamilan;
 • Gangguan mental.

Salah satu kelebihan gimnastik adalah bahawa ia tidak mempunyai batasan umur..

Pratetap

Pengarang gimnastik menegaskan bahawa sangat penting untuk mewujudkan sikap positif sebelum bersenam. Pengulangan mekanikal mereka untuk tujuan pemulihan, menurutnya, bukan sahaja tidak membawa faedah, tetapi juga merugikan. Oleh itu, sebelum anda mula melakukan senam sendi Norbekov, lakukan perkara berikut:

 • merehatkan seluruh badan dan otot, termasuk wajah;
 • cuba rilekskan organ dalaman sehingga timbul rasa lemah;
 • menyesuaikan diri dengan senaman positif;
 • berguna untuk mengurut telinga, menariknya ke arah yang berbeza - ini akan membantu mengaktifkan badan.

Gimnastik sendi terbaik Norbekov: latihan

Latihan yang ditunjukkan di bawah harus dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal. Ulangi 8-10 kali.

Latihan berikut dilakukan untuk sendi tangan:

 • Jaga tangan anda di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, mula-mula menumpukan pada pengepalan dan kemudian pada pelepasan.
 • Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam, seolah-olah anda ingin memberi "klik" kepada seseorang.
 • Lakukan pergerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke belakang..
 • Bersalaman.
 • Regangkan tangan ke hadapan, turunkan tangan anda. Tarik mereka ke arah anda. Sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.
 • Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain ke dalam, kemudian bertentangan, antara satu sama lain ke sisi. Bersalaman.
 • Picit jari anda ke penumbuk dan lakukan gerakan bulat.
 • Regangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku. Putar lengan bawah anda dalam bulatan, pertama ke depan, kemudian ke belakang. Bersalaman.
 • Lakukan "kilang" dengan tangan lurus, yang pertama, kemudian yang kedua. Dalam kes ini, perhatian harus tertumpu pada sendi bahu..
 • Berdiri tegak, letakkan tangan anda ke bawah, lurus kepala anda. Lakukan pergerakan ke arah bahu, dan kemudian, sebaliknya, bawa ke belakang, cuba membawa bilah bahu.
 • Kemudian turunkan bahu anda ke bawah. Angkat mereka sehingga sampai ke telinga anda.
 • Berkonsentrasi pada bahu anda, lakukan dengan gerakan melingkar dengan lengan ke bawah, ke belakang dan ke belakang..
 • Berdiri tegak, turunkan tangan anda ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda, kemudian jauhkan tangan dari anda. Bersalaman.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, pegang siku dengan kiri anda dan tarik ke belakang belakang anda, pada paras leher anda. Dalam kes ini, hanya lengan, kepala dan bahu yang boleh berputar. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan anda yang lain..

Latihan berikut adalah untuk sendi kaki:

 • Berdiri tegak, angkat satu kaki dan bengkokkan di lutut. Lakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian dengan kaki lurus ke arah anda.
 • Pergerakannya serupa dengan gerakan sebelumnya, tetapi kaki mesti ditarik ke dalam, dan kemudian dipusing ke sebelah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Berjongkok, lakukan gerakan bulat dengan lutut ke dalam, dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda dengan lutut ke belakang.
 • Letakkan kaki anda bersama, letakkan tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Berjongkok, lakukan putaran lutut, pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang lain. Bawa lutut ke belakang, luruskan kaki anda.
 • Kedudukan permulaan - berdiri dengan kaki selebar bahu. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan bawa sejauh mungkin ke sisi. Tarik balik dengan pergerakan kenyal. Lakukan perkara yang sama untuk kaki kiri..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan, angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali dan lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain..
 • Kedudukan permulaan yang serupa. Pegang kaki bengkok anda ke sisi dan lakukan gerakan bulat dengan lutut anda, seolah-olah anda ingin melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama untuk kaki kedua.

Untuk tulang belakang, gimnastik artikular melibatkan latihan berikut:

 • Turunkan kepala ke dada dan sentuh dengan dagu. Turunkan dengan lancar ke bawah dan ke bawah untuk merasakan ketegangan pada tulang belakang serviks.
 • Tarik dagu ke atas, sedikit memiringkan kepala ke belakang. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.
 • Condongkan kepala anda ke sisi. Semasa memiringkan, cuba sampaikan bahu dengan telinga tanpa menggerakkan sendi bahu..
 • Anda harus membayangkan bahawa hidung anda adalah pusat tetap. Lihat lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di tempatnya. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..
 • Pusingkan kepala ke kanan dan kiri, sambil menahan dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.
 • Lakukan pusingan kepala penuh ke arah paksi anda. Lakukan senaman dengan lancar dan ke dua arah.
 • Berdiri tegak dengan tangan anda di bahagian bawah di kunci di hadapan anda. Gabungkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke depan dan ke bawah. Kemudian pegang tangan anda ke belakang dan bawa bilah bahu anda bersama, dengan sternum anda maju dan naik.
 • Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah, kemudian sebaliknya..
 • Berdiri tegak dengan lengan di sepanjang batang tubuh anda.
 • Tarik lengan dan bahu ke bawah, dan kemudian ke atas, mengubah ketegangan dan kelonggaran.
 • Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, sambil membongkok dan membongkok di dada dengan tangan ke bawah.
 • Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan kepala dan dada, gabungkan lengan seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian angkat tangan ke belakang dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.
 • Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku anda menghala ke atas. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Kemudian tukar tangan anda.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda. Lakukan putaran badan penuh mengikut arah jam dan lawan jam. Dalam kes ini, kaki mesti tidak bergerak..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Bersandar ke depan, kemudian pusingkan badan ke sisi, melihat siling. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua. Kemudian bengkok ke belakang dan lakukan putaran yang sama pada paksi badan. Luruskan ke atas, bersandar ke sisi. Pusingkan juga paksi sambil berpusing ke atas dan ke bawah.
 • Sekarang anda perlu melakukan nafas yang menenangkan, mengangkat tangan semasa menghirup dan menurunkannya semasa menghembus nafas..

Ini melengkapkan kompleks gimnastik sendi terbaik Norbekov. Melakukan senaman ini secara berkala akan membantu mengekalkan kesihatan sendi untuk jangka masa yang lama, serta meningkatkan mood dan keadaan badan anda secara keseluruhan. Kami menawarkan anda untuk menonton video penuh dengan latihan.

Gimnastik terapeutik untuk arthrosis lutut

Kandungan:

 • Penyebab gonarthrosis
 • Manifestasi penyakit
 • Latihan terapeutik untuk arthrosis lutut
 • Apabila gimnastik dikontraindikasikan untuk arthrosis lutut
 • Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut
 • Gimnastik artikular M.S. Norbekov dalam rawatan arthrosis sendi lutut

Arthrosis lutut (aka gonarthrosis) adalah penyakit kronik pada sendi lutut. Semasa penyakit ini, tulang rawan sendi lutut hancur pada kadar yang tinggi. Dengan pemusnahan tulang rawan ini, perubahan tidak dapat dipulihkan berlaku pada tulang, serta kapsul sendi. Arthrosis lutut adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan dengan pil saja. Wanita berusia lebih dari 50-55 tahun dan atlet, yang sering cedera pada sendi, paling rentan terhadap penyakit ini..

Penyebab gonarthrosis

 • pelbagai kecederaan sendi;
 • membebankan keturunan;
 • kegemukan;
 • beban lutut;
 • penyakit yang berkaitan secara langsung dengan metabolisme (gout, rematik).

Manifestasi penyakit

 • sakit pada bahagian sendi yang terjejas, yang muncul dan / atau bertambah buruk ketika berjalan;
 • bengkak pada kulit;
 • kekejangan sendi lutut pada waktu pagi. Pesakit dengan arthrosis berpendapat bahawa untuk melegakan kekejangan ini, perlu "bersurai" terlebih dahulu, setelah itu pergerakan di kawasan yang terjejas bertambah baik dan endowmen datang;
 • kekejangan sendi semasa pergerakan.

Latihan terapeutik untuk arthrosis lutut

Sekiranya anda melihat sekurang-kurangnya satu daripada gejala ini, sudah tiba masanya untuk bertindak. Malangnya, ubat moden tidak dapat sepenuhnya menyembuhkan arthrosis sendi lutut. Walau bagaimanapun, adalah mungkin, terutama pada peringkat awal penyakit, untuk menghentikan pemusnahan tulang rawan sendi lutut untuk jangka masa yang lama..

Kaedah terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah latihan terapi untuk arthrosis sendi lutut. Kaedah lembut untuk mengekalkan struktur dan pergerakan sendi memanjangkan fungsi lutut yang normal. Latihan yang sederhana meningkatkan bekalan darah ke kawasan yang bermasalah dengan secara automatik merangsang metabolisme tulang rawan dan tulang. Beban pada ligamen memaksa periosteum pulih, dan rasuk tulang menguat dan tumbuh di kawasan kecacatan tulang.

Semasa melakukan gimnastik, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara:

 • kelas harus dijalankan secara eksklusif selama tempoh pengampunan penyakit (iaitu, ketika penyakit itu baru mulai berkembang, tidak ada gejala seperti sakit atau kemerahan). Sekiranya kelas dijalankan dalam keadaan memburukkan atau kemajuan penyakit, maka ini akan menyebabkan penderitaan dan memerlukan perubahan, dan yang lebih teruk;
 • Sebelum melakukan sebarang latihan, pastikan anda berjumpa doktor. Mungkin ada sebilangan latihan yang harus dibatalkan;
 • jika blok latihan terlalu berat, maka lebih baik menggantinya atau mengurangkan intensiti latihan.

Apabila gimnastik dikontraindikasikan untuk arthrosis lutut?

 • Untuk masalah teruk pada jantung dan saluran darah (kegagalan jantung, gangguan irama berterusan, hipertensi arteri yang tidak terkawal, kemalangan serebrovaskular akut, trombophlebitis semasa eksaserbasi, penghilangan endarteritis).
 • Sekiranya terdapat penyakit darah (anemia teruk, leukemia, gangguan pembekuan).
 • Sekiranya terdapat hernia perut atau pinggul.
 • Pada hari-hari pertama selepas pembedahan lutut.
 • Semasa penyakit berjangkit akut dan demam.

Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut

Dianjurkan untuk memanaskan badan sebelum bersenam. Ini akan menghangatkan otot, membuang jumlah darah tambahan dari depot dan menepu tisu dengan oksigen. Kegiatan tradisional merangkumi:

 • berjalan di tempat,
 • berjinjit,
 • berjalan di tumit,
 • senaman pernafasan.

Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut, video yang mudah dijumpai di Internet, boleh dilakukan pada usia berapa pun. Bagi orang tua, ia dapat mengurangkan risiko pembedahan penggantian sendi dan mengekalkan aktiviti fizikal. Kompleks klasik ditunjukkan di bawah.

 • Latihan pertama. Ia mesti dilakukan di lantai, berbaring di perut anda. Kaki harus lurus, dan lengan harus dilanjutkan sepanjang badan. Anda perlu perlahan-lahan mengangkat kaki lurus 15 sentimeter dari lantai dan menahannya dalam kedudukan ini selama 30 - 40 saat. Selepas rehat selama 15 saat, anda perlu menukar kaki anda. Latihan dilakukan 1 kali untuk setiap kaki..
 • Latihan kedua harus dilakukan dengan cara yang hampir sama, dengan perbezaan yang anda perlukan untuk menahan kaki di udara selama 1-2 saat, dan anda perlu mengulangi ini 10-12 kali.
 • Sebagai kelonggaran, mereka melakukan gegaran dengan kaki atau berbaring di punggung dengan kaki yang terbentang dan menarik jari kaki ke arah mereka sendiri.
 • Pergerakan lenturan dan perpanjangan di lutut, dilakukan pada kedudukan terlentang.
 • Dalam kedudukan permulaan yang sama, membengkokkan lutut dan pinggul, tekan tumit ke punggung.
 • Simulasikan mengayuh basikal.
 • Kaki yang diluruskan disilang secara bergantian.
 • Dalam keadaan duduk, ayunkan satu kaki yang dibengkokkan di lutut, kemudian yang lain.

Gimnastik artikular M.S. Norbekov dalam rawatan arthrosis sendi lutut

Gimnastik artikular Norbekov bukan hanya latihan fizikal, tetapi juga latihan psikologi, yang membantu mewujudkan perasaan unggul daripada penyakit di dalam badan. Pada usia berapa pun, melalui latihan minda dan tubuh yang berterusan, anda dapat mencapai pertumbuhan semula tisu tulang rawan dan tulang, memperpanjang usia aktif walaupun pada usia tua.

Sebelum gimnastik, anda perlu mencipta kegembiraan dan cinta dalam jiwa anda, tersenyum dan meluruskan punggung. Penting untuk melakukan semua latihan dengan senang hati dan berterima kasih kepada diri sendiri kerana menjaga kesihatan anda..

 • Sebagai pemanasan, latihan pernafasan boleh digunakan, video yang mudah dijumpai.
 • Dalam posisi berdiri, kaki membongkok di lutut dan putaran kaki bawah yang santai bermula (mengikut arah jam dan lawan jam). Kemudian kaki berubah.
 • Kaki dengan kaki selari diatur sedikit lebih lebar daripada bahu, telapak tangan diletakkan di atas lutut, selepas itu gerakan melingkar lutut bermula. Dalam kes ini, lutut harus diluruskan sepenuhnya. Selepas beberapa pergerakan, arah putaran berubah (ke dalam atau ke luar).
 • Kaki diletakkan bersama, tangan dijaga di lutut. Dengan beban, lutut berputar satu arah, dan yang lain..
 • Dari kedudukan permulaan yang sama, telapak tangan ditekan pada lutut, menjaga punggung lurus dan melihat ke hadapan.

Semasa pelaksanaan kompleks perubatan, perlu menjaga rasa gembira dan perasaan menjadi orang yang sihat sepenuhnya.

Gimnastik artikular untuk arthrosis sendi lutut, yang mana videonya akan memberi idea mengenai pergerakan utama - ini hanya sebahagian daripada M. Norbekova. Adalah mungkin dan perlu untuk membuat otot dan sendi tidak berfungsi, tetapi juga bawah sedar, imuniti, dan merangsang tisu tulang dan tulang rawan untuk tumbuh semula dengan bantuan teknik lain yang dikembangkan oleh M.S. Norbekov. Untuk membiasakan diri sepenuhnya dengan kaedah memulihkan badan, anda harus menghubungi M.S. Norbekova, di mana guru yang berpengalaman akan dapat mengajar anda banyak dan mengawal kebenaran menguasai gimnastik, asas-asas urut diri, memberi perhatian yang cukup kepada persiapan psikologi dan mobilisasi simpanan dalaman pelajar.

Gimnastik untuk sendi mengikut Norbekov: ciri, kompleks latihan

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk memulihkan aktiviti fungsi setiap sendi badan. Berbanding dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal; gimnastik ini didasarkan pada mewujudkan suasana psikologi positif (walaupun secara buatan) dan bekerja dengan keadaan dalaman anda.

Kompleks Norbekov untuk sendi boleh digunakan untuk pencegahan penyakit sendi (arthrosis, arthritis, osteochondrosis dan lain-lain), dan untuk rawatannya. Menurut ulasan mereka yang terlibat, kompleks ini sangat membantu: aktiviti motor sendi meningkat, tekanan menormalkan, rasa sakit hilang.

Saya, pengarang artikel itu, tidak dapat menyatakan objektif mana yang lebih baik: latihan fisioterapi klasik untuk sendi atau kelas mengikut sistem Norbekov. Terdapat ulasan orang yang, menurut mereka, berjaya memulihkan kesihatan sendi dengan melakukannya mengikut sistem Norbekov. Pada pendapat saya, sudah cukup menarik untuk mencuba pendidikan jasmani seperti ini.

Sebelum melakukan gimnastik, anda perlu berjumpa dan berunding dengan doktor anda (ortopedis, arthrologi, reumatologi atau terapis) dan (atau) dengan perunding di pusat Norbekov.

Seterusnya, anda akan belajar: bagaimana melakukan senam ini dengan betul untuk sendi, bagaimana membuat mood yang betul, dan latihan apa yang termasuk dalam kompleks.

Pengarang gimnastik untuk sendi Mirzakarim Norbekov

Pratetap

Penulis gimnastik Mirzakarim Norbekov menegaskan untuk mewujudkan sikap positif awal sebelum melakukan gimnastik sendi. Dia menekankan bahawa pengulangan latihan secara mekanikal, yang didorong oleh keperluan untuk pemulihan, bukan hanya tidak bermanfaat, tetapi juga berbahaya..

Oleh itu, sebelum terus ke kompleks gimnastik untuk sendi dari Mirzakarim Norbekov, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • merehatkan badan sepenuhnya (termasuk otot muka);
 • "Tenang" organ dalaman sehingga timbul rasa kelesuan;
 • selaras dengan prestasi positif dan lucu;
 • urut telinga (untuk mengaktifkan badan), menariknya ke arah yang berbeza.

Latihan gimnastik bersama

Semua latihan gimnastik sendi yang diberikan di bawah menurut Norbekov mesti dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal, dengan pengulangan 8-10 kali.

Berikut adalah video lengkap mengenai gimnastik ini:

Teks selanjutnya - bertindih sepenuhnya dengan video ini, jadi anda berdua dapat menonton latihan di video dan membaca keterangan teksnya.

Gimnastik Norbekov untuk sendi tangan

Tangan di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, fokus pada mengepalkan dan kemudian melepaskan.

Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam (seolah-olah anda menekan seseorang).

Lakukan gerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke arah yang bertentangan..

Regangkan lengan ke hadapan, turunkan tangan ke bawah. Hulurkan berus ke arah anda. Kemudian, sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.

Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain (ke dalam). Kemudian - sebaliknya, ke sisi antara satu sama lain. Bersalaman.

Buat penumbuk dan buat bulatan dengannya..

Regangkan tangan anda ke sisi, bengkokkan ke siku. Putar lengan bawah ke belakang dalam bulatan. Bersalaman.

Buat "kilang" dengan lengan lurus. Pertama, kemudian yang lain. Fokus pada sendi bahu.

Berdiri tegak dengan lengan ke bawah dan kepala anda lurus. Gerakkan bahu ke arah satu sama lain, dan sebaliknya, bawa mereka kembali, cuba menyatukan bilah bahu.

Sekarang letakkan bahu anda ke bawah. Selepas itu, angkat mereka, cuba sampai ke telinga anda..

Berkonsentrasi pada sendi bahu, buat bulatan dengan bahu (lengan di bawah) ke belakang dan ke belakang.

Berdiri tegak, turunkan tangan ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda. Kemudian lepaskan mereka dari anda. Bersalaman.

Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, angkat siku kiri anda dan tarik ke belakang, di belakang punggung anda, pada paras leher anda. Hanya lengan, bahu, dan kepala yang berpusing. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan yang lain..

Contoh beberapa latihan gimnastik Norbekov untuk sendi tangan. Klik pada foto untuk membesarkan

Gimnastik Norbekov untuk sendi kaki

Berdiri tegak. Angkat satu kaki dengan membengkokkannya ke lutut. Melakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian ke arah diri anda dengan kaki lurus.

Pergerakan yang sama seperti latihan sebelumnya, hanya tarik kaki terlebih dahulu ke dalam, dan kemudian - putar ke sisi. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.

Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Semasa berjongkok, buat gerakan melingkar dengan lutut ke dalam dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda ketika membawa lutut ke belakang.

Letakkan kaki anda bersama-sama, tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Semasa berjongkok, putar lutut terlebih dahulu ke satu arah, kemudian ke arah yang lain. Apabila lutut kembali, luruskan kaki anda..

Kedudukan permulaan (disingkat I. p.): Kaki bahu selebar. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan gerakkan sejauh mungkin ke sisi. Gerakkannya kembali dengan pergerakan kenyal. Kemudian ulangi dengan kaki kiri anda.

I. h sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan dan angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali. Kemudian - dengan kaki yang lain.

I. h sama. Jauhkan kaki anda yang bengkok ke sisi, buat gerakan melingkar dengan lutut anda, seolah-olah anda melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama - dengan kaki yang lain.

Contoh beberapa latihan gimnastik Norbekov untuk sendi kaki. Klik pada foto untuk membesarkan

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Turunkan kepala ke dada, sentuh dengan dagu. Secara beransur-ansur turunkannya lebih rendah dan lebih rendah, merasakan ketegangan di tulang belakang serviks.

Tarik dagu ke atas dengan kepala sedikit ke belakang. Ketegangan gantian dengan kelonggaran.

Condongkan kepala anda ke sisi. Sambil mencondongkan badan, cuba sampaikan bahu dengan telinga. Jangan gerakkan bahu anda..

Bayangkan bahawa hidung adalah pusat tetap. Pandang lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di satu tempat. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..

Belok kepala ke kanan dan kiri, berlama-lama dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.

Buat kepala penuh membalikkan paksi anda. Lakukan dengan perlahan, bergilir-gilir di kedua arah.

Berdiri tegak, gabungkan tangan anda di kunci di bawah di hadapan anda. Rapatkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke bawah dan ke hadapan. Kemudian pegang tangan anda dari belakang dan bawa bilah bahu anda, mengarahkan sternum anda ke depan dan ke atas.

Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah. Kemudian sebaliknya.

Berdiri tegak dengan tangan anda di sisi anda. Tarik lengan dan bahu ke bawah dan kemudian ke atas, bergantian antara ketegangan dan kelonggaran..

Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, melengkung dan membongkok di dada (lengan ke bawah).

Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan bahagian kepala dan dada anda, gabungkan lengan anda seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian tarik lengan anda ke belakang, dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.

Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku mendongak. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Tukar tangan anda.

Letakkan tangan anda di bahu anda. Putar seluruh badan anda mengikut arah jam dan lawan jam. Jaga kaki anda..

I. h sama. Bersandar ke depan, dan kemudian pusingkan badan anda ke sisi, menatap siling. Ulangi di seberang. Kemudian bengkok ke belakang dan buat putaran yang sama pada paksi badan (tulang belakang). Luruskan ke atas dan bengkok ke sisi. Putar juga di sekitar paksi, pusing ke atas dan ke bawah.

Tarik nafas yang menenangkan: angkat tangan semasa anda menarik nafas, turun semasa anda menghembuskan nafas..

Contoh beberapa latihan gimnastik Norbekov untuk tulang belakang. Klik pada foto untuk membesarkan

Ini melengkapkan kompleks Norbekov untuk sendi. Lakukan setiap hari, tambah diri dengan mood, kesejahteraan dan kegembiraan. sihat!

Gimnastik sendi Norbekov ditunjukkan dan sejauh mana keberkesanannya??

Anda berulang kali memerhatikan dalam hidup kita orang tua dan juga orang pertengahan yang mempunyai masalah dalam bidang sistem muskuloskeletal. Osteochondrosis, arthritis dan penyakit lain tidak membenarkan orang bergerak dengan cepat, yakin dan tanpa rasa sakit ketika berjalan. Gimnastik artikular Norbekov akan memperbaiki keadaan umum badan dan mencegah penyakit sistem motor.

Siapa Norbekov?

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang serangkaian buku yang harus aktif melarikan diri dari pemikiran negatif dan bertindak segera ke arah kesedaran yang positif. Ahli akademik dan Doktor Psikologi, Falsafah, serta pencipta pusat pemulihan kesihatan yang unik akan membantu anda mengalami suasana kehidupan yang baru. Kaedah latihan biasa boleh menyebabkan penurunan gejala keletihan kronik, hipertensi, penurunan kualiti penglihatan, osteochondrosis dan penyakit lain.

Senang bekerjasama dengan orang seperti itu, tetapi tidak semua orang mempunyai pendapat positif mengenai Mirzakarim, bekas isterinya secara aktif mengkritiknya dalam buku-bukunya sendiri, dan beberapa kenalan mendakwa bahawa licik Norbekov adalah kebahagiaan kedua. Sekiranya anda tidak mempunyai disiplin yang cukup untuk melakukan gimnastik dari doktor falsafah dan ahli akademik anda sendiri, maka adalah mungkin untuk membuat temujanji dengannya. Anda dapat membiasakan diri dengan penulis secara terperinci dengan membaca semua 50 bukunya.

Apakah ciri kaedahnya?

Gimnastik bersama Norbekov, seperti semua buku lain dari doktor psikologi, menerangkan program metodologi khusus untuk peningkatan kesihatan. Penerbitan ini menerangkan sistem tiga langkah yang mesti diatasi. Semuanya bermula dengan pemulihan awal, kemudian mengalir dengan lancar ke peringkat persediaan dan diakhiri dengan rawatan utama.

Set senaman dari Norbekov meningkatkan fungsi sistem pencernaan, kardiovaskular, dan pernafasan badan. Fokus utama gimnastik adalah pada sistem muskuloskeletal. Sebagai tambahan kepada pemulihan, Mirzakarim, seperti biasa, menyenangkan orang dengan peningkatan kekuatan dan daya hidup..

Gimnastik untuk sendi

Latihan dilakukan secara berurutan, bermula dari lengan dan kaki, diikuti oleh bahagian atas tulang belakang dan kemudian bahagian bawah. Apabila sesuatu sakit di kaki atau lengan, masalah utama boleh datang dari tulang belakang. Sekiranya anda tidak berminat untuk latihan biasa, maka lebih baik tidak memulakannya sama sekali. Suasana itu sendiri mesti positif, dan pelaksanaannya berkualiti tinggi dan berkesan, seseorang tidak harus terburu-buru.

Untuk sendi, senaman dianjurkan di luar rumah atau di kawasan yang berventilasi baik. Berdiri tegak dan tekuk lutut secara bergantian, lakukan perkara yang sama dengan kaki anda. Putar kaki anda, jauhkan selebar bahu, kemudian satukan dan letakkan tangan anda di lutut. Lakukan selekoh, berhenti sejenak untuk meluruskan otot.

Pengecasan berterusan, kami mula melakukan squat, menjulurkan lutut ke sisi. Seterusnya, anda mula menggerakkan kaki anda yang bengkok di lutut ke sisi. Gimnastik ini untuk kaki. Untuk tangan, bekerjasama dengan jari anda, rentangkan tangan anda dan tekan jari anda, kemudian kipaslah. Kompleks ini merangkumi latihan "kilang", berpusing dengan bahu dan kelonggaran tangan.

Untuk menegangkan tulang belakang, kita bermula dari kepala, melakukan pergerakan putaran. Kami menarik dan menurunkan dagu, melakukan pergerakan bulat dengan pelvis. Untuk tulang belakang, anda seharusnya dapat meregangkan ke arah yang berbeza dan memutar badan ke kanan dan kiri.

Adakah gimnastik berfungsi?

Dengan pendekatan yang betul dan latihan biasa, gimnastik berfungsi. Suasana yang sangat baik sebelum bermulanya senaman dan senaman harian selama 28 minit memberi perubahan positif pada artritis pada minggu ketiga melakukan kompleks ini. Mereka yang berlatih dari awal pagi lebih kerap mengesahkan keberkesanan kaedah Mirzakarim Norbekov.

Bagi saya, ini adalah bagaimana kami melakukan semua latihan ini dalam pelajaran pendidikan jasmani, ketika penulis belum dilahirkan. Walaupun pendekatan di sini sama sekali berbeza, kami terpaksa melakukannya dengan tidak semestinya, dan penulisnya adalah seorang psikologi dan baginya juga positif, penyinaran itu penting. Tidak ada yang memberitahu kami tentang perkara ini, tetapi sebenarnya sayang.

Satu lagi perkara yang halus, lakukan latihan dengan orang yang anda selesa berada di sekitar. Pasangan yang paling berkesan, mereka yang baru saja jatuh cinta satu sama lain, keadaan euforia dan misteri memaksa mereka untuk menyerah ke kompleks tanpa jejak. Sayangi diri anda semasa bersenam, sekurang-kurangnya.

Ulasan mengenai gimnastik untuk sendi

Seseorang menganggap doktor sebagai penipu, tetapi satu perkara yang jelas, budaya fizikal selalu bermanfaat bagi kesihatan. Berfikir positif, gaya hidup aktif dan getaran positif yang dikeluarkan oleh orang. Dalam keadaan ini, adalah tidak realistik untuk melakukan sesuatu tanpa kompromi dan tidak berkesan..

Terdapat juga ulasan yang paling menyenangkan untuk ahli akademik. Orang yang hampir terlupa berjalan boleh melakukannya lagi. Terdapat sebilangan kecil dari mereka, tetapi jika kaedah menyelamatkan nyawa seseorang dan tidak melumpuhkan sesiapa, maka ia berhak untuk dikenali. Doktor pasti menentang kaedah ini, kerana mereka menjauhkan pesakit dari mereka dan menjadikan mereka benar-benar sihat.

Gimnastik sendi Norbekov - penerangan latihan untuk sendi

Tubuh manusia terdiri daripada hampir dua ratus sendi dan lebih dari 50 vertebra, bersama dengan cakera intervertebral. Semua mekanisme yang kompleks dan mantap ini telah melayani kita selama beberapa dekad, dengan kerap memenuhi "misinya", membantu bergerak dengan mudah dan bebas.

Kami menganggapnya sebagai sesuatu yang wajar dan mengingatnya ketika mekanisme sensitif ini mulai tidak berfungsi, mengekang pergerakan kita dan mengecam kita kesakitan. Kedua-dua ubat klasik dan alternatif merawat masalah dengan sistem muskuloskeletal..

Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda salah satu kaedah rawatan yang paling berkesan, yang disebut "gimnastik sendi Norbekov".

 1. Memperkenalkan pengarang kaedah
 2. Sistem Norbekov - apa itu?
 3. Matlamat dan objektif utama metodologi
 4. Kontraindikasi
 5. Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov
 6. Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan
 7. Latihan untuk sendi anggota badan
 8. Latihan tulang belakang
 9. Serviks
 10. Dada
 11. Gimnastik bersama pada video

Memperkenalkan pengarang kaedah

Dr. Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah seorang saintis Rusia yang berasal dari Uzbekistan yang telah lama berlatih dalam bidang perubatan alternatif selama bertahun-tahun..

Dia menubuhkan Institut Penyembuhan Diri Manusia, serta Pusat Teknologi dan Teknologi Pemulihan atas namanya..

Minat dalam metodologi Norbekov sangat besar: ini dibuktikan dengan peredaran buku yang besar di mana ia menggambarkan sistemnya - buku-buku itu tersembunyi di Rusia dan di luar negara.

Terdapat juga pengkritik sistem Dr Norbekov. Namun, kenyataannya tetap ada: gimnastik menurut Norbekov benar-benar membantu puluhan ribu orang menghilangkan rasa sakit.

Sistem Norbekov - apa itu?

Gimnastik artikular Norbekov, walaupun dianggap tidak konvensional, mempunyai akar saintifik: ia berdasarkan tradisi doktor terbaik China kuno dan merupakan gabungan gimnastik dan psikologi yang meningkatkan kesihatan.

Prinsip kaedah Norbekov, yang terdiri daripada tiga kursus penuh - awal (kesihatan), persediaan dan asas, adalah untuk menyembuhkan tubuh dari penyakit dengan menguasai minda dan badan anda..

Setiap kursus melibatkan latihan yang kompleks untuk kumpulan otot individu, menyumbang kepada pemulihan setiap sendi yang sakit.

Dengan bantuan latihan saintis, anda dapat mencegah penyakit seperti arthritis, arthrosis, osteochondrosis dan banyak lagi..

Gimnastik Norbekov membantu memperbaiki keadaan cakera intervertebral, memperbaiki keadaan umum tulang belakang, yang, menurut Dr Norbekov, adalah pintu masuk ke sistem berfungsi tubuh.

Matlamat dan objektif utama metodologi

Matlamat dan objektif utama sistem Norbek adalah:

 • Peningkatan badan yang kompleks. Gimnastik sendi Norbekov menguatkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, meningkatkan daya hidup pesakit;
 • Rasa kawalan terhadap badan anda sendiri dan mencari irama kehidupan yang normal;
 • Pemulihan fleksibiliti dan pergerakan semula jadi tulang belakang;
 • Rangsangan keanjalan ligamen dan otot;
 • Menguatkan sendi;
 • Penciptaan kepercayaan pesakit terhadap kemampuannya sendiri dengan mengukuhkan dunia batinnya.

Kontraindikasi

Sebelum memulakan kelas dan melakukan latihan, disarankan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan kontraindikasi.

Berikut adalah kontraindikasi utama:

 • Gangguan mental;
 • Baru menjalani pembedahan;
 • Penyakit kardiovaskular tertentu;
 • Kesakitan yang sangat teruk di bahagian belakang dan sendi;
 • Penyakit kronik semasa eksaserbasi;

Di samping itu, kelas untuk wanita hamil dan remaja tidak digalakkan (mereka masih mempunyai tulang belakang yang kurang kuat).

Sekiranya kesakitan berlaku semasa bersenam, ia mesti dihentikan..

Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov

Peraturan yang paling penting ketika melakukan senaman gimnastik Norbekov menganggap kehadiran sikap positif dengan senyuman di wajahnya dan pemikiran yang cerah. Inilah positif yang menjanjikan kejayaan hampir seratus peratus.!

Anda perlu melakukan latihan setiap hari sehingga tamat kursus. Sebelum memulakan gimnastik, anda perlu mewujudkan suasana hati yang baik dan membebaskan diri sepenuhnya. Jika tidak, pelajaran pada hari ini tidak boleh dimulakan - ia tidak akan berguna.

Semasa gimnastik, Dr Norbekov menasihati untuk memenuhi syarat berikut:

 • Tenangkan organ dalaman, ekspresi wajah sebanyak mungkin - semua yang mungkin;
 • Mengurut telinga - meningkatkan bekalan darah ke badan.

Dengan bantuan senam artikular Norbek, bukan sahaja sendi, tetapi juga semua sistem dan organ dalaman seseorang dapat kembali normal. Tempoh optimum gimnastik kekuatan pada awal kursus adalah seperempat jam, secara beransur-ansur meningkat menjadi setengah jam atau lebih.

Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan

Di bawah ini kami akan memperkenalkan anda kepada beberapa latihan gimnastik bersama Norbekov. Di bawah ini anda dapat mencari tutorial video mengenai sistem.

Gimnastik Norbekov untuk sendi kaki

Hari ini kita menerangkan topik: "Senam Norbekov untuk sendi kaki" dengan penerangan, metodologi dan komen pakar.

Latihan terapeutik Norbekov untuk tulang belakang dan sendi

Gimnastik untuk sendi menurut Norbekov adalah kaedah yang berkesan untuk memulihkan sendi dan mencegah artritis, arthrosis dan penyakit lain yang serupa. Apakah intipati teknik ini? Apa jenis latihan yang harus dilakukan, dan apakah ada batasan untuk terapi fizikal??

Inti dan sifat teknik

Gimnastik sendi adalah pilihan yang ideal untuk orang yang mempunyai masalah sendi dan mereka yang bekerja dan gaya hidup meningkatkan risiko mendapatkannya. Latihan yang direka khas oleh Norbekov membantu meningkatkan aktiviti fizikal, mengembalikan kelenturan, keanjalan tulang rawan, tisu artikular dan tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada faedah fizikal yang dibawa oleh latihan fisioterapi, sikap psikologi pesakit juga sangat penting untuk mencapai kesan positif maksimum: anda perlu melakukan gimnastik dalam suasana hati yang baik, bersukacita dengan bagaimana keadaan sendi berubah menjadi lebih baik..

Gimnastik Norbekov untuk sendi melibatkan pematuhan peraturan mudah berikut yang diperlukan untuk mencapai hasil yang sangat baik dan cepat:

 1. Semasa kelas, anda perlu memantau perasaan dalaman anda dengan teliti, menumpukan perhatian pada keadaan sendi. Menurut Norbekov sendiri, keberkesanan gimnastik sendi bergantung pada sikap dalaman, dan bukan pada teknik yang betul untuk melakukan latihan..
 2. Dianjurkan untuk melakukan setiap pergerakan sekurang-kurangnya 10 kali..
 3. Sikap psikologi sangat penting, jadi anda perlu melakukannya dalam suasana hati yang baik dan gembira, tersenyum gembira.
 4. Latihan harus dilakukan secara teratur dan sistematik, hanya dalam kes ini anda boleh bergantung pada penyembuhan lengkap. Sekiranya anda ingin mencapai kesan terapeutik maksimum dan melupakan penyakit sendi, lakukan setiap hari, tanpa melangkau senaman.
 5. Anda perlu melakukannya dengan penuh makna, tidak termasuk apa yang disebut "sistem automatik" - ini sangat penting! Dan jangan lupa memuji diri anda untuk setiap latihan yang anda lakukan..

Mengapa teknik ini berguna

Gimnastik untuk sendi dengan Mirzaakhmat Norbekov, jika dilakukan dengan betul dan sistematik, dapat mencapai hasil yang luar biasa, seperti yang dibuktikan oleh banyak tinjauan pesakit yang telah menerapkan teknik ini dalam praktik. Gimnastik artikular, selain kesan yang baik secara langsung pada tisu artikular, membantu menguatkan dan memperbaiki seluruh tubuh pesakit secara keseluruhan. Dengan bantuan set latihan ini (terapi senaman), anda dapat mencapai hasil terapi yang luar biasa. Contohnya:

 • meningkatkan kelenturan dan keanjalan artikular;
 • meningkatkan nada otot;
 • meningkatkan aktiviti motor sendi;
 • meningkatkan koordinasi pergerakan;
 • menyingkirkan keadaan tertekan dan akibat tekanan;
 • menguatkan sistem kardiovaskular;
 • meningkatkan fungsi sistem pernafasan dan saraf.

Latihan seperti ini sangat sesuai untuk orang yang menderita penyakit sendi dan untuk tujuan pencegahan. Di samping itu, latihan ini disarankan untuk pesakit dalam tempoh pemulihan sekiranya mereka telah menyelesaikan kursus rawatan..

Berbeza dengan ubat-ubatan dan sejumlah prosedur fisioterapi, gimnastik artikular tidak membahayakan kesihatan dan tidak menyebabkan perkembangan reaksi yang tidak diingini. Di samping itu, kelas seperti itu tidak memerlukan pelaburan kewangan, kerana anda boleh melakukan gimnastik di rumah dan pada bila-bila masa..

Hasil apa yang boleh diharapkan

Dengan pendekatan yang betul ke kelas dan latihan yang sistematik berkat gimnastik artikular, hasil positif berikut dapat dicapai:

 • memperbaiki keadaan tisu artikular dan tulang rawan;
 • menghilangkan sakit kepala;
 • meningkatkan fleksibiliti ruang tulang belakang;
 • meningkatkan mobiliti artikular;
 • meningkatkan mood;
 • menormalkan isipadu cecair sinovial;
 • menstabilkan proses peredaran darah;
 • meningkatkan nada umum badan;
 • melakukan pelbagai bahagian vertebra;
 • menghilangkan sakit sendi;
 • untuk mempercepat proses penyembuhan sekiranya terdapat penyakit sendi, untuk mencegah perkembangan proses patologi lebih lanjut dan perkembangan komplikasi bersamaan;
 • menguatkan ligamen dan kumpulan otot.

Di samping itu, semasa melakukan latihan sistematik, pesakit mengembangkan keyakinan terhadap kekuatannya sendiri, dan gaya hidup itu sendiri berubah: seseorang menjadi lebih aktif dan mudah bergerak, yang penting apabila terdapat osteopatologi..

Kemungkinan had

Walaupun terdapat manfaat latihan fizikal yang tidak diragukan, dalam beberapa keadaan, doktor tidak mengesyorkan terapi fizikal aktif kepada pesakit. Kompleks perubatan gimnastik Norbekov untuk sendi dikontraindikasikan dalam kes berikut:

 • gangguan mental;
 • tempoh menunggu bayi;
 • penyakit teruk yang berlaku dalam bentuk kronik;
 • campur tangan pembedahan baru-baru ini;
 • riwayat serangan jantung atau strok pesakit;
 • kategori umur sehingga 15 tahun;
 • proses keradangan;
 • sakit sendi dan vertebra yang teruk;
 • gangguan saraf;
 • penyakit teruk pada tulang belakang;
 • keadaan demam.

Perlu diingat bahawa gimnastik artikular tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan yang teruk. Sebelum memulakan kelas, sangat disarankan untuk berunding dengan doktor anda mengenai kemungkinan kontraindikasi dan keselamatan latihan fisioterapi menurut Norbekov.

Peraturan penyediaan

Gimnastik sendi tidak memerlukan persiapan khas, namun, sebelum memulakan kelas, untuk meningkatkan kecekapan, masih diinginkan:

 • memakai pakaian yang selesa yang tidak akan mengganggu dan menghalang pergerakan;
 • urut telinga;
 • berehat seboleh mungkin dan menumpukan perhatian pada keadaan dalaman anda;
 • cuba dirikan diri anda dengan cara yang positif dan mulakan kelas dengan senyuman.

Kompleks utama latihan bersama

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang dan sendi merangkumi set latihan fizikal berikut:

 1. Picit jari anda dengan cepat ke dalam cam dan buka dengan tajam.
 2. Bengkokkan kepala anda - secara bergantian ke kiri dan kanan.
 3. Petik jari kamu.
 4. Letakkan kaki anda selebar bahu dan turunkan lengan anda, mulailah menariknya ke bawah dengan paksa.
 5. Regangkan lengan ke hadapan dan turunkan dengan telapak tangan ke bawah, buat gerakan putaran dengan tangan, lakukan tindakan yang sama, mengepalkan penumbuk.
 6. Bengkokkan kaki anda di sendi lutut dan angkat kaki anda, mulailah menariknya dari anda, dan kemudian tarik ke arah anda. Ulangi latihan dengan kaki ke dalam..
 7. Dengan kaki anda selebar pinggul, mulailah memutar lutut ke luar dan ke belakang.
 8. Bengkokkan siku anda, mulailah memutar lengan bawah secara aktif ke belakang. Dalam kes ini, penting untuk menjaga bahu tidak bergerak, bekerja secara eksklusif dengan lengan bawah..
 9. Menaikkan satu bahu, perlahan-lahan mengangkatnya, sambil menarik bahu yang lain ke bawah.
 10. Bersandar sedikit ke depan dan meletakkan kaki anda selebar bahu, buat putaran tajam dengan badan anda ke kiri dan kanan.
 11. Cuba berehat sebisa mungkin, dan kemudian mulakan latihan pernafasan. Semasa menghirup, angkat tangan ke atas, dan semasa anda menghembuskan nafas, turunkan dengan tajam ke bawah..
 12. Putar kepala anda ke arah yang berbeza sehingga pandangan anda tertumpu lurus ke depan.

Semua latihan di atas harus diulang sekurang-kurangnya 10 kali. Perhatikan bahawa ini hanyalah sekumpulan latihan bersama asas ringkas yang dikembangkan oleh Norbekov. Kompleks ini praktikalnya tidak mempunyai sekatan dan, dengan prestasi sistematik setiap hari, membolehkan anda mencapai hasil positif yang nyata yang akan menjadi ketara selepas bulan pertama latihan..

Langkah berjaga-berjaga

Agar gimnastik sendi terapeutik seefektif dan selamat mungkin, pastikan untuk berunding dengan pakar sebelum mula melakukannya. Terutama nasihat doktor penting bagi mereka yang mempunyai beberapa masalah kesihatan serius atau penyakit yang kronik..

Kita tidak boleh lupa bahawa dalam patologi sendi yang teruk, cepat berkembang dan diabaikan, gimnastik sahaja tidak akan mencukupi. Latihan fisioterapi akan meningkatkan keberkesanan proses rawatan dan akan menjadi komponen terapi kompleks yang sangat baik yang ditetapkan kepada pesakit oleh doktor yang menghadiri.

Sekiranya semasa latihan anda mengalami kesakitan atau rasa tidak enak badan, disarankan agar anda berhenti bersenam. Sekiranya gejala yang tidak menyenangkan berterusan, berjumpa dengan pakar.

Gimnastik artikular Norbekov adalah kaedah terbaik bukan sahaja untuk memperbaiki keadaan tisu tulang rawan dan artikular, tetapi juga untuk menguatkan seluruh badan secara keseluruhan. Untuk mencapai hasil yang paling positif, penting untuk melakukan gimnastik secara sistematik dan dengan sikap dalaman yang positif..

Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan

Gimnastik ini terdiri daripada satu set latihan yang merangsang dan membetulkan hubungan sendi dan ligamen. Gimnastik berkesan mempengaruhi kelenturan tulang belakang. Penggunaan kompleks ini secara sistematik membantu memulihkan dan merawat keadaan umum tubuh manusia..

Siapa Norbekov Mirzakarim Sanakulovich

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang tekniknya sendiri dan pakar dalam perubatan alternatif. Dia mendirikan dan mengetuai "Institut Penyembuhan Diri Manusia" di kota Moscow, menurut sumbernya, seminar diadakan pada kehidupan yang sihat dan memuaskan.

Kaedah mempercepat latihan pengaturan diri psikosomatik, yang dikembangkan oleh Norbekov pada tahun 1998, diakui sebagai yang paling berkesan dan mudah diakses di antara sistem kesihatan lain.

Telah diketahui bahawa sebelum menganjurkan institusi penyembuhan diri, dia mempraktikkan teknik tersebut di Uzbekistan selama 22 tahun..

Kini teknik ini dipraktikkan di lebih daripada 200 bandar di Rusia, Jerman, Amerika Syarikat, Kanada, New Zealand, Yunani, Turki, Itali. Metodologi ini berdasarkan tradisi perubatan oriental kuno dengan gabungan moden.

Sistem Norbekov

Sistem M. S. Norbekov didasarkan pada perubatan oriental kuno, dari mana maklumat mengenai urutan sistem pengetahuan mengenai kehidupan manusia diambil. Idea utama, yang dipromosikan secara aktif, adalah bahawa kemampuan semula jadi tubuh manusia tidak terhad.

Orang bijak Timur percaya bahawa jasad adalah rumah jiwa, dan rawatan harus dimulakan dengan penyembuhan jiwa seseorang. Pengetahuan ini membentuk asas sistem peningkatan kesihatan Norbekov.

Pada seminar tersebut, pakar mengenai sistem M.S. Norbekov mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofizik mereka secara positif.

Orang yang telah menguasai teknik ini dapat mengawal keadaan dan mood emosi mereka dengan sempurna. Pengetahuan yang diperoleh akan berguna, terutama dalam irama kehidupan moden, di mana kawalan diri emosi diperlukan..

Di samping itu, keselesaan dalam jiwa mempengaruhi keadaan fizikal, psikologi dan sosial secara organik dan mempunyai kesan positif terhadap pencapaian kualiti profesional..

Kursus kesihatan berikut diketahui:

 • Cara menghilangkan cermin mata, parut, penyakit kronik;
 • Asas intuisi;
 • Bengkel kejayaan.

Seminar yang diadakan mengikut kaedah pengarang, merangkumi teknik berikut:

 1. Alat bantu visual melalui persembahan;
 2. Ujian;
 3. Menggunakan teknik saintifik untuk mewujudkan emosi positif;
 4. Penciptaan model, iaitu pemilihan serpihan yang jelas untuk diperjuangkan dan dicapai (contohnya, masa muda, kegembiraan, saat-saat cerah);
 5. Mengajar dengan mencatat topik dan teknik utama;
 6. Terapi fizikal.

Kursus latihan memberi kesan positif terhadap harga diri seseorang, menyumbang kepada pelaksanaan rancangan, meningkatkan aktiviti, dan memberi kesan positif terhadap keadaan emosi. Sistem ini mempunyai sejarah penciptaan yang panjang lebih dari 30 tahun. Akibatnya, ia dinamakan sistem Norbekov..

* Juga, perhatikan gimnastik menggunakan kaedah lain:

Tugas dan matlamat gimnastik untuk sendi menurut Norbekov

Menurut konsep umum, gimnastik Norbekov dianggap sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menggariskan perkara utama metodologi seperti berikut - tidak peduli latihan apa yang anda lakukan, dan usaha apa yang anda lakukan, penting untuk tetap dalam suasana hati yang baik.

Gimnastik merangkumi satu set latihan yang mudah dan senang dilakukan yang serupa dengan elemen latihan fisioterapi.

Tugas utama gimnastik sendi:

 • Latihan yang dilakukan memberi kekuatan dan memberi kesan positif pada tubuh manusia;
 • Pemulihan fungsi badan dan kawalan sepenuhnya. Ketidakselesaan artikular membawa banyak masalah dalam pergerakan dan kemungkinan. Penggunaan gimnastik mempunyai kesan positif terhadap psikologi;
 • Fungsi ligamen otot meningkat dan bertambah baik. Hasil daripada prestasi gimnastik yang sistematik, kerangka otot yang elastik dan fleksibel terbentuk dalam diri seseorang..

Video: M.S. Norbekov

Kontraindikasi

Sebelum anda mula melakukan gimnastik, anda perlu berjumpa doktor..

 1. Orang dalam tempoh selepas operasi;
 2. Dengan penyakit kardiovaskular;
 3. Dengan penyakit kronik;
 4. Apabila anda merasa sakit pada sendi dan tulang belakang;
 5. Dengan gejala penyakit mental;
 6. Wanita dalam kedudukan yang menarik.

Kelebihan gimnastik ialah ia dapat dilakukan pada usia berapa pun..

Satu set latihan asas

Sebelum memulakan latihan, urut telinga dengan gerakan bulat ringan..

Gimnastik untuk sendi lengan dan kaki

Latihan berikut disyorkan untuk sendi kaki dan lengan:

 • Panjangkan tangan anda di hadapan anda dan buat gerakan ke hadapan - mengepalkan dan melepaskan penumbuk anda;
 • Tangan dalam kedudukan yang sama, kami menghubungkan jari dengan ibu jari secara bergantian, melakukan satu klik;
 • Dalam kedudukan yang sama, goncangkan jari anda, merehatkannya;
 • Kami meluruskan lengan di depan kami, dengan berus lurus yang kami buat membongkok ke atas, bawah, kiri, kanan. Kemudian kami melakukan pergerakan bulat dengan penumbuk;
 • Kami menyebarkan lengan ke sisi dan memutar lengan di siku, ke belakang dan ke belakang, kiri, kanan;
 • Kami berdiri di kaki kiri, membongkok kanan di lutut. Kami melakukan latihan musim bunga dengan kaki kiri. Kemudian kami menukar kaki;
 • Kami meletakkan kaki selebar bahu, membengkokkan lutut, meletakkan tangan di lutut. Kami melakukan pergerakan bulat dengan lutut.

Penyelesaian latihan yang berkesan ini adalah pelaksanaan pergerakan lingkaran sendi pinggul..

Menurut profesor, seseorang mendapat bukan sahaja kesannya, tetapi juga keseronokan jika dia tersenyum dan berada dalam mood yang baik semasa pelaksanaannya.

Untuk tulang belakang

Satu set latihan untuk tulang belakang boleh dilakukan secara berperingkat.

 1. Kami memiringkan kepala dan menurunkan dagu ke bawah dengan gerakan meluncur, sehingga menarik bahagian belakang leher;
 2. Kami memiringkan kepala ke arah yang berbeza;
 3. Angkat dagu dan putar kepala ke arah yang berbeza;
 4. Kami menurunkan dagu dan memutar kepala ke sisi;
 5. Tangan di hadapan anda, kami menyambungkan jari ke kunci, menurunkan dagu, dan meregangkan punggung;
 6. Kami menyambungkan tangan di belakang, membawa bilah bahu bersama-sama;
 7. Naikkan siku ke atas, meregangkan otot lateral;
 8. Pergerakan pekeliling sendi pinggul.

Kesimpulannya

Gimnastik sendi adalah satu set latihan yang dilakukan dalam kombinasi dengan mood yang baik dan emosi positif..

Anda boleh melakukan latihan ini pada usia berapa pun..

Gimnastik untuk sendi: satu set latihan terapi

Video (klik untuk bermain).

Perkembangan banyak patologi sendi berlaku kerana hipodinamik. Gaya hidup moden seseorang sering berlaku dalam keadaan duduk, semua pergerakan dilakukan dengan kereta bawah tanah, kereta dan tidak ada beban pada anggota badan. Atas sebab ini, gimnastik untuk sendi sangat penting untuk menguatkannya, menjaga pergerakan, dan mencegah perkembangan patologi. Latihan fisioterapi ditunjukkan dalam rawatan arthrosis, gout, osteochondrosis dan jenis artritis lain.

Apa itu gimnastik sendi

Tugas utama terapi senaman adalah untuk memulihkan sendi, perlu untuk pemulihan, terapi pelbagai patologi sistem muskuloskeletal. Dengan pelaksanaan latihan yang betul, seseorang dapat meningkatkan metabolisme pada sendi yang terjejas, aliran darah, kelenturan sendi, dan menguatkan otot. Pengecasan untuk sendi tidak selalu digunakan untuk rawatan, ia boleh digunakan untuk tujuan pencegahan jika ada prasyarat untuk perkembangan rematik, osteochondrosis, arthrosis, arthritis.

Petua senaman yang selamat

Untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, sangat penting untuk melakukan terapi senaman untuk penyakit sendi sesuai dengan peraturan, mematuhi saranan doktor. Kesan maksimum akan dicapai dengan kombinasi serentak pendidikan jasmani dengan prosedur air, pemakanan yang betul. Agar gimnastik mempunyai kesan terapeutik, disarankan untuk mematuhi peraturan berikut:

 • anda perlu minum lebih banyak air minuman bersih setiap hari;
 • jangan makan sebelum mengisi (2 jam lebih awal) dan selepas itu selama 1 jam;
 • mengekalkan pernafasan yang dalam dan tenang semasa gimnastik;
 • luangkan masa untuk memanaskan badan sebelum terapi senaman, sekurang-kurangnya 5 minit;
 • setelah selesai bersenam, anda perlu mandi air suam, gosokkan sendi yang sakit dengan tuala kering yang keras dan menguli, lakukan urutan sendiri menggunakan krim pemanasan dan anti-radang.

Latihan bersama

Aktiviti fizikal yang teratur membantu seseorang untuk kekal bertenaga, cergas, tangkas, dan meningkatkan daya tahan dan kelenturan. Latihan untuk sakit sendi akan berhenti dan mencegah berlanjutannya perkembangan proses degeneratif, yang, sebagai akibatnya, dapat memperburuk kualiti hidup dengan ketara. Matlamat kelas adalah untuk mengembangkan, meningkatkan pergerakan sendi. Gimnastik pemulihan sesuai untuk orang-orang dari segala usia dan dengan latihan sukan yang berbeza.

Anggota badan bawah mempunyai pelbagai artikulasi yang terdedah kepada pelbagai jenis artritis. Tanpa berjalan kaki dan berjoging yang diperlukan, sendi badan kehilangan keanjalan dan kelenturan. Latihan akan membantu mengelakkan perubahan patologi. Berikut adalah beberapa pilihan untuk sendi pergelangan kaki dan pinggul:

 1. Duduk di atas kerusi, tumit kaki terletak di atas lantai, bergerak ke belakang dengan kaki, ulangi 10 kali.
 2. Kedudukannya sama, tumit dengan kuat di atas lantai, putar ke dua arah dengan kaki. Ulangi sehingga keletihan ringan muncul.
 3. Bersenam dengan basikal pegun sesuai untuk sendi pinggul.
 4. Berdiri di dinding, letakkan tangan anda di atasnya, lakukan ayunan ringan dengan kaki ke hadapan. Ulangi setiap 10 kali.
 5. Kedudukannya sama seperti anda bersenam di atas, lakukan ayunan kaki ke sisi.
 6. Kemudian, dalam kedudukan yang sama, ayunkan kaki anda ke belakang.

Untuk mengerjakan sendi siku

Latihan lenturan dan lenturan, putaran lengan bawah dan dalam lengan sangat sesuai untuk berfungsi dengan berkesan pada sendi ini. Anda boleh menggunakan pergerakan berikut:

 1. Berdiri tegak, lengan dibengkokkan di siku, angkat ke bahu dengan kelajuan maksimum. Boleh dilakukan secara bergantian atau serentak dengan dua anggota badan.
 2. Lakukan push-up dari permukaan tegak sambil berdiri. Mana-mana arah siku (bawah atau keluar).
 3. Duduk atau berdiri, bengkokkan siku, buat gerakan bulat dengan lengan bawah. Dalam kes ini, bahu tidak boleh bergerak..

Mengembangkan sendi pergelangan tangan dalam dua arah, untuk ini perlu melakukan pergerakan untuk lenturan dan pemanjangan, penculikan berulang-alik. Pilihan untuk latihan terapeutik untuk tangan:

 1. Rehatkan otot lengan sebanyak mungkin, buka tangan, lakukan pergerakan pada sendi pergelangan tangan ke arah lengan bawah, kemudian ke arah yang bertentangan. Ulangi 5 kali dengan setiap tangan..
 2. Paut tangan ke penumbuk, kendurkan otot lengan, lakukan gerakan bulat berlawanan arah jam dan arah jam.

Untuk mengerjakan sendi bahu

Bahagian lengan ini sakit, sebagai peraturan, setelah beban berlebihan yang teruk sementara atau dengan patologi sistem muskuloskeletal. Dalam mana-mana kes ini, anda perlu melakukan latihan terapeutik, yang merangkumi latihan berikut:

 • pergerakan tangan putaran;
 • luruskan lengan anda dan ayunkan ke atas dan ke bawah;
 • menaikkan, menurunkan bahu, pergerakan bulat dengannya;
 • pengurangan bahu ke arah dada dan penculikan ke bilah bahu.

Untuk sendi lutut

Sendi ini adalah salah satu yang paling rentan pada tubuh manusia, selalunya ia menderita radang sendi. Penting untuk mendiagnosis dan mula merawat sendi lutut tepat pada masanya, kerana komplikasi, termasuk keterbatasan pergerakan, dapat berkembang dengan komplikasi keadaan. Senaman bagus untuk mencegah sakit sendi. Lebih baik mengerjakan sendi dengan berbaring di belakang atau berbaring di sisinya. Latihan terapi senaman utama adalah seperti berikut:

 • lakukan pergerakan "basikal", berbaring di punggung, angkat kaki dan bayangkan bahawa anda mengayuh;
 • berbaring di belakang anda, tarik lengan anda di atas kepala, dan kaki anda serendah mungkin;
 • sambil duduk di atas kerusi, lakukan lenturan dan lenturan lutut secara bergantian;
 • tarik kaki yang diluruskan jauh dari anda dan ke arah anda;
 • bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan telapak tangan anda di lutut, lakukan gerakan bulat dengan sendi anda keluar dan.

Gimnastik sendi Norbekov

Ini adalah pengarang terkenal yang menawarkan latihan khusus untuk bahagian tubuh yang berlainan. Gimnastik terapeutik untuk sendi digabungkan dengan suasana psikologi khas, jadi pesakit perlu bekerja dengan keadaan dalamannya. Terapi senaman dari Norbekov sangat sesuai untuk pesakit dengan diagnosis arthritis atau arthrosis. Ia mesti dilakukan setiap hari sehingga peredaran darah di tisu dan keadaan sendi badan menjadi normal. Penulis mencadangkan latihan untuk setiap sendi.

 1. Berdiri tegak, angkat satu kaki 90 darjah dan tahan pada sudut itu, kemudian bengkokkan di lutut. Lakukan gerakan kenyal, menunjuk jari ke arah lantai, kemudian ke arah diri sendiri.
 2. Putar sendi lutut sambil mencangkung ke bawah.
 3. Sebarkan kaki anda selebar bahu, angkat kanan dan bengkokkan lutut. Gerakkan kaki anda ke kanan dengan gerakan kilat ringan..

1. Rentangkan tangan anda di hadapan anda, perlahan-lahan meremas dan melepaskan jari anda, cuba menjauhkannya dari telapak tangan sejauh mungkin. Ulangi 10-15 kali.

 1. Putar setiap jari secara berpusing ke arah lawan jam dan mengikut arah jam.
 2. Rentangkan lengan anda ke hadapan, tapak tangan menghadap ke lantai. Kemudian perlahan-lahan gerakkan tangan anda ke atas sehingga jari anda saling berpandangan. Ulangi perkara yang sama pada arah yang bertentangan..
 3. Rentangkan tangan anda pada sisi yang berlainan, lakukan pergerakan putaran pada sendi siku ke arah yang berbeza.
 4. Berdiri tegak, jangan membungkuk, turunkan lengan anda di sepanjang badan, pandangan anda dihala ke hadapan. Lakukan pergerakan putaran ke arah luar, kemudian ke dalam, cuba bawa bilah bahu sebanyak mungkin.
 5. Sebarkan kaki anda selebar bahu, tarik siku kiri anda dengan tangan kanan dan tarik di belakang kepala anda. Semasa melakukan senaman, hanya tangan yang boleh bekerja, badan harus bergerak tidak bergerak.

Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Ada ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi. "Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik terapeutik untuk arthrosis lutut

Kandungan:

Arthrosis lutut (aka gonarthrosis) adalah penyakit kronik pada sendi lutut. Semasa penyakit ini, tulang rawan sendi lutut hancur pada kadar yang tinggi. Dengan pemusnahan tulang rawan ini, perubahan tidak dapat dipulihkan berlaku pada tulang, serta kapsul sendi. Arthrosis lutut adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan dengan pil saja. Wanita berusia lebih dari 50-55 tahun dan atlet, yang sering cedera pada sendi, paling rentan terhadap penyakit ini..

Penyebab gonarthrosis

 • pelbagai kecederaan sendi;
 • membebankan keturunan;
 • kegemukan;
 • beban lutut;
 • penyakit yang berkaitan secara langsung dengan metabolisme (gout, rematik).

Manifestasi penyakit

 • sakit pada bahagian sendi yang terjejas, yang muncul dan / atau bertambah buruk ketika berjalan;
 • bengkak pada kulit;
 • kekejangan sendi lutut pada waktu pagi. Pesakit dengan arthrosis berpendapat bahawa untuk melegakan kekejangan ini, perlu "bersurai" terlebih dahulu, setelah itu pergerakan di kawasan yang terjejas bertambah baik dan endowmen datang;
 • kekejangan sendi semasa pergerakan.

Latihan terapeutik untuk arthrosis lutut

Sekiranya anda melihat sekurang-kurangnya satu daripada gejala ini, sudah tiba masanya untuk bertindak. Malangnya, ubat moden tidak dapat sepenuhnya menyembuhkan arthrosis sendi lutut. Walau bagaimanapun, adalah mungkin, terutama pada peringkat awal penyakit, untuk menghentikan pemusnahan tulang rawan sendi lutut untuk jangka masa yang lama..

Kaedah terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah latihan terapi untuk arthrosis sendi lutut. Kaedah lembut untuk mengekalkan struktur dan pergerakan sendi memanjangkan fungsi lutut yang normal. Latihan yang sederhana meningkatkan bekalan darah ke kawasan yang bermasalah dengan secara automatik merangsang metabolisme tulang rawan dan tulang. Beban pada ligamen memaksa periosteum pulih, dan rasuk tulang menguat dan tumbuh di kawasan kecacatan tulang.

Semasa melakukan gimnastik, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara:

 • kelas harus dijalankan secara eksklusif selama tempoh pengampunan penyakit (iaitu, ketika penyakit itu baru mulai berkembang, tidak ada gejala seperti sakit atau kemerahan). Sekiranya kelas dijalankan dalam keadaan memburukkan atau kemajuan penyakit, maka ini akan menyebabkan penderitaan dan memerlukan perubahan, dan yang lebih teruk;
 • Sebelum melakukan sebarang latihan, pastikan anda berjumpa doktor. Mungkin ada sebilangan latihan yang harus dibatalkan;
 • jika blok latihan terlalu berat, maka lebih baik menggantinya atau mengurangkan intensiti latihan.

Apabila gimnastik dikontraindikasikan untuk arthrosis lutut?

 • Untuk masalah teruk pada jantung dan saluran darah (kegagalan jantung, gangguan irama berterusan, hipertensi arteri yang tidak terkawal, kemalangan serebrovaskular akut, trombophlebitis semasa eksaserbasi, penghilangan endarteritis).
 • Sekiranya terdapat penyakit darah (anemia teruk, leukemia, gangguan pembekuan).
 • Sekiranya terdapat hernia perut atau pinggul.
 • Pada hari-hari pertama selepas pembedahan lutut.
 • Semasa penyakit berjangkit akut dan demam.

Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut

Dianjurkan untuk memanaskan badan sebelum bersenam. Ini akan menghangatkan otot, membuang jumlah darah tambahan dari depot dan menepu tisu dengan oksigen. Kegiatan tradisional merangkumi:

 • berjalan di tempat,
 • berjinjit,
 • berjalan di tumit,
 • senaman pernafasan.

Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut, video yang mudah dijumpai di Internet, boleh dilakukan pada usia berapa pun. Bagi orang tua, ia dapat mengurangkan risiko pembedahan penggantian sendi dan mengekalkan aktiviti fizikal. Kompleks klasik ditunjukkan di bawah.

 • Latihan pertama. Ia mesti dilakukan di lantai, berbaring di perut anda. Kaki harus lurus, dan lengan harus dilanjutkan sepanjang badan. Anda perlu perlahan-lahan mengangkat kaki lurus 15 sentimeter dari lantai dan menahannya dalam kedudukan ini selama 30 - 40 saat. Selepas rehat selama 15 saat, anda perlu menukar kaki anda. Latihan dilakukan 1 kali untuk setiap kaki..
 • Latihan kedua harus dilakukan dengan cara yang hampir sama, dengan perbezaan yang anda perlukan untuk menahan kaki di udara selama 1-2 saat, dan anda perlu mengulangi ini 10-12 kali.
 • Sebagai kelonggaran, mereka melakukan gegaran dengan kaki atau berbaring di punggung dengan kaki yang terbentang dan menarik jari kaki ke arah mereka sendiri.
 • Pergerakan lenturan dan perpanjangan di lutut, dilakukan pada kedudukan terlentang.
 • Dalam kedudukan permulaan yang sama, membengkokkan lutut dan pinggul, tekan tumit ke punggung.
 • Simulasikan mengayuh basikal.
 • Kaki yang diluruskan disilang secara bergantian.
 • Dalam keadaan duduk, ayunkan satu kaki yang dibengkokkan di lutut, kemudian yang lain.

Gimnastik artikular M.S. Norbekov dalam rawatan arthrosis sendi lutut

Gimnastik artikular Norbekov bukan hanya latihan fizikal, tetapi juga latihan psikologi, yang membantu mewujudkan perasaan unggul daripada penyakit di dalam badan. Pada usia berapa pun, melalui latihan minda dan tubuh yang berterusan, anda dapat mencapai pertumbuhan semula tisu tulang rawan dan tulang, memperpanjang usia aktif walaupun pada usia tua.

Sebelum gimnastik, anda perlu mencipta kegembiraan dan cinta dalam jiwa anda, tersenyum dan meluruskan punggung. Penting untuk melakukan semua latihan dengan senang hati dan berterima kasih kepada diri sendiri kerana menjaga kesihatan anda..

 • Sebagai pemanasan, latihan pernafasan boleh digunakan, video yang mudah dijumpai.
 • Dalam posisi berdiri, kaki membongkok di lutut dan putaran kaki bawah yang santai bermula (mengikut arah jam dan lawan jam). Kemudian kaki berubah.
 • Kaki dengan kaki selari diatur sedikit lebih lebar daripada bahu, telapak tangan diletakkan di atas lutut, selepas itu gerakan melingkar lutut bermula. Dalam kes ini, lutut harus diluruskan sepenuhnya. Selepas beberapa pergerakan, arah putaran berubah (ke dalam atau ke luar).
 • Kaki diletakkan bersama, tangan dijaga di lutut. Dengan beban, lutut berputar satu arah, dan yang lain..
 • Dari kedudukan permulaan yang sama, telapak tangan ditekan pada lutut, menjaga punggung lurus dan melihat ke hadapan.

Semasa pelaksanaan kompleks perubatan, perlu menjaga rasa gembira dan perasaan menjadi orang yang sihat sepenuhnya.

Video (klik untuk bermain).

Gimnastik artikular untuk arthrosis sendi lutut, yang mana videonya akan memberi idea mengenai pergerakan utama - ini hanya sebahagian daripada M. Norbekova. Adalah mungkin dan perlu untuk membuat otot dan sendi tidak berfungsi, tetapi juga bawah sedar, imuniti, dan merangsang tisu tulang dan tulang rawan untuk tumbuh semula dengan bantuan teknik lain yang dikembangkan oleh M.S. Norbekov. Untuk membiasakan diri sepenuhnya dengan kaedah memulihkan badan, anda harus menghubungi M.S. Norbekova, di mana guru yang berpengalaman akan dapat mengajar anda banyak dan mengawal kebenaran menguasai gimnastik, asas-asas urut diri, memberi perhatian yang cukup kepada persiapan psikologi dan mobilisasi simpanan dalaman pelajar.