Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Artritis

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik untuk sendi mengikut Norbekov: ciri, kompleks latihan

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk memulihkan aktiviti fungsi setiap sendi badan. Berbanding dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal; gimnastik ini didasarkan pada mewujudkan suasana psikologi positif (walaupun secara buatan) dan bekerja dengan keadaan dalaman anda.

Kompleks Norbekov untuk sendi boleh digunakan untuk pencegahan penyakit sendi (arthrosis, arthritis, osteochondrosis dan lain-lain), dan untuk rawatannya. Menurut ulasan mereka yang terlibat, kompleks ini sangat membantu: aktiviti motor sendi meningkat, tekanan menormalkan, rasa sakit hilang.

Saya, pengarang artikel itu, tidak dapat menyatakan objektif mana yang lebih baik: latihan fisioterapi klasik untuk sendi atau kelas mengikut sistem Norbekov. Terdapat ulasan orang yang, menurut mereka, berjaya memulihkan kesihatan sendi dengan melakukannya mengikut sistem Norbekov. Pada pendapat saya, sudah cukup menarik untuk mencuba pendidikan jasmani seperti ini.

Sebelum melakukan gimnastik, anda perlu berjumpa dan berunding dengan doktor anda (ortopedis, arthrologi, reumatologi atau terapis) dan (atau) dengan perunding di pusat Norbekov.

Seterusnya, anda akan belajar: bagaimana melakukan senam ini dengan betul untuk sendi, bagaimana membuat mood yang betul, dan latihan apa yang termasuk dalam kompleks.

Pengarang gimnastik untuk sendi Mirzakarim Norbekov

Pratetap

Penulis gimnastik Mirzakarim Norbekov menegaskan untuk mewujudkan sikap positif awal sebelum melakukan gimnastik sendi. Dia menekankan bahawa pengulangan latihan secara mekanikal, yang didorong oleh keperluan untuk pemulihan, bukan hanya tidak bermanfaat, tetapi juga berbahaya..

Oleh itu, sebelum terus ke kompleks gimnastik untuk sendi dari Mirzakarim Norbekov, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • merehatkan badan sepenuhnya (termasuk otot muka);
 • "Tenang" organ dalaman sehingga timbul rasa kelesuan;
 • selaras dengan prestasi positif dan lucu;
 • urut telinga (untuk mengaktifkan badan), menariknya ke arah yang berbeza.

Latihan gimnastik bersama

Semua latihan gimnastik sendi yang diberikan di bawah menurut Norbekov mesti dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal, dengan pengulangan 8-10 kali.

Berikut adalah video lengkap mengenai gimnastik ini:

Teks selanjutnya - bertindih sepenuhnya dengan video ini, jadi anda berdua dapat menonton latihan di video dan membaca keterangan teksnya.

Gimnastik Norbekov untuk sendi tangan

Tangan di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, fokus pada mengepalkan dan kemudian melepaskan.

Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam (seolah-olah anda menekan seseorang).

Lakukan gerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke arah yang bertentangan..

Regangkan lengan ke hadapan, turunkan tangan ke bawah. Hulurkan berus ke arah anda. Kemudian, sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.

Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain (ke dalam). Kemudian - sebaliknya, ke sisi antara satu sama lain. Bersalaman.

Buat penumbuk dan buat bulatan dengannya..

Regangkan tangan anda ke sisi, bengkokkan ke siku. Putar lengan bawah ke belakang dalam bulatan. Bersalaman.

Buat "kilang" dengan lengan lurus. Pertama, kemudian yang lain. Fokus pada sendi bahu.

Berdiri tegak dengan lengan ke bawah dan kepala anda lurus. Gerakkan bahu ke arah satu sama lain, dan sebaliknya, bawa mereka kembali, cuba menyatukan bilah bahu.

Sekarang letakkan bahu anda ke bawah. Selepas itu, angkat mereka, cuba sampai ke telinga anda..

Berkonsentrasi pada sendi bahu, buat bulatan dengan bahu (lengan di bawah) ke belakang dan ke belakang.

Berdiri tegak, turunkan tangan ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda. Kemudian lepaskan mereka dari anda. Bersalaman.

Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, angkat siku kiri anda dan tarik ke belakang, di belakang punggung anda, pada paras leher anda. Hanya lengan, bahu, dan kepala yang berpusing. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan yang lain..

Contoh beberapa latihan gimnastik Norbekov untuk sendi tangan. Klik pada foto untuk membesarkan

Gimnastik Norbekov untuk sendi kaki

Berdiri tegak. Angkat satu kaki dengan membengkokkannya ke lutut. Melakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian ke arah diri anda dengan kaki lurus.

Pergerakan yang sama seperti latihan sebelumnya, hanya tarik kaki terlebih dahulu ke dalam, dan kemudian - putar ke sisi. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.

Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Semasa berjongkok, buat gerakan melingkar dengan lutut ke dalam dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda ketika membawa lutut ke belakang.

Letakkan kaki anda bersama-sama, tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Semasa berjongkok, putar lutut terlebih dahulu ke satu arah, kemudian ke arah yang lain. Apabila lutut kembali, luruskan kaki anda..

Kedudukan permulaan (disingkat I. p.): Kaki bahu selebar. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan gerakkan sejauh mungkin ke sisi. Gerakkannya kembali dengan pergerakan kenyal. Kemudian ulangi dengan kaki kiri anda.

I. h sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan dan angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali. Kemudian - dengan kaki yang lain.

I. h sama. Jauhkan kaki anda yang bengkok ke sisi, buat gerakan melingkar dengan lutut anda, seolah-olah anda melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama - dengan kaki yang lain.

Contoh beberapa latihan gimnastik Norbekov untuk sendi kaki. Klik pada foto untuk membesarkan

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Turunkan kepala ke dada, sentuh dengan dagu. Secara beransur-ansur turunkannya lebih rendah dan lebih rendah, merasakan ketegangan di tulang belakang serviks.

Tarik dagu ke atas dengan kepala sedikit ke belakang. Ketegangan gantian dengan kelonggaran.

Condongkan kepala anda ke sisi. Sambil mencondongkan badan, cuba sampaikan bahu dengan telinga. Jangan gerakkan bahu anda..

Bayangkan bahawa hidung adalah pusat tetap. Pandang lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di satu tempat. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..

Belok kepala ke kanan dan kiri, berlama-lama dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.

Buat kepala penuh membalikkan paksi anda. Lakukan dengan perlahan, bergilir-gilir di kedua arah.

Berdiri tegak, gabungkan tangan anda di kunci di bawah di hadapan anda. Rapatkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke bawah dan ke hadapan. Kemudian pegang tangan anda dari belakang dan bawa bilah bahu anda, mengarahkan sternum anda ke depan dan ke atas.

Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah. Kemudian sebaliknya.

Berdiri tegak dengan tangan anda di sisi anda. Tarik lengan dan bahu ke bawah dan kemudian ke atas, bergantian antara ketegangan dan kelonggaran..

Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, melengkung dan membongkok di dada (lengan ke bawah).

Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan bahagian kepala dan dada anda, gabungkan lengan anda seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian tarik lengan anda ke belakang, dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.

Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku mendongak. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Tukar tangan anda.

Letakkan tangan anda di bahu anda. Putar seluruh badan anda mengikut arah jam dan lawan jam. Jaga kaki anda..

I. h sama. Bersandar ke depan, dan kemudian pusingkan badan anda ke sisi, menatap siling. Ulangi di seberang. Kemudian bengkok ke belakang dan buat putaran yang sama pada paksi badan (tulang belakang). Luruskan ke atas dan bengkok ke sisi. Putar juga di sekitar paksi, pusing ke atas dan ke bawah.

Tarik nafas yang menenangkan: angkat tangan semasa anda menarik nafas, turun semasa anda menghembuskan nafas..

Contoh beberapa latihan gimnastik Norbekov untuk tulang belakang. Klik pada foto untuk membesarkan

Ini melengkapkan kompleks Norbekov untuk sendi. Lakukan setiap hari, tambah diri dengan mood, kesejahteraan dan kegembiraan. sihat!

Gimnastik sendi Norbekov ditunjukkan dan sejauh mana keberkesanannya??

Anda berulang kali memerhatikan dalam hidup kita orang tua dan juga orang pertengahan yang mempunyai masalah dalam bidang sistem muskuloskeletal. Osteochondrosis, arthritis dan penyakit lain tidak membenarkan orang bergerak dengan cepat, yakin dan tanpa rasa sakit ketika berjalan. Gimnastik artikular Norbekov akan memperbaiki keadaan umum badan dan mencegah penyakit sistem motor.

Siapa Norbekov?

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang serangkaian buku yang harus aktif melarikan diri dari pemikiran negatif dan bertindak segera ke arah kesedaran yang positif. Ahli akademik dan Doktor Psikologi, Falsafah, serta pencipta pusat pemulihan kesihatan yang unik akan membantu anda mengalami suasana kehidupan yang baru. Kaedah latihan biasa boleh menyebabkan penurunan gejala keletihan kronik, hipertensi, penurunan kualiti penglihatan, osteochondrosis dan penyakit lain.

Senang bekerjasama dengan orang seperti itu, tetapi tidak semua orang mempunyai pendapat positif mengenai Mirzakarim, bekas isterinya secara aktif mengkritiknya dalam buku-bukunya sendiri, dan beberapa kenalan mendakwa bahawa licik Norbekov adalah kebahagiaan kedua. Sekiranya anda tidak mempunyai disiplin yang cukup untuk melakukan gimnastik dari doktor falsafah dan ahli akademik anda sendiri, maka adalah mungkin untuk membuat temujanji dengannya. Anda dapat membiasakan diri dengan penulis secara terperinci dengan membaca semua 50 bukunya.

Apakah ciri kaedahnya?

Gimnastik bersama Norbekov, seperti semua buku lain dari doktor psikologi, menerangkan program metodologi khusus untuk peningkatan kesihatan. Penerbitan ini menerangkan sistem tiga langkah yang mesti diatasi. Semuanya bermula dengan pemulihan awal, kemudian mengalir dengan lancar ke peringkat persediaan dan diakhiri dengan rawatan utama.

Set senaman dari Norbekov meningkatkan fungsi sistem pencernaan, kardiovaskular, dan pernafasan badan. Fokus utama gimnastik adalah pada sistem muskuloskeletal. Sebagai tambahan kepada pemulihan, Mirzakarim, seperti biasa, menyenangkan orang dengan peningkatan kekuatan dan daya hidup..

Gimnastik untuk sendi

Latihan dilakukan secara berurutan, bermula dari lengan dan kaki, diikuti oleh bahagian atas tulang belakang dan kemudian bahagian bawah. Apabila sesuatu sakit di kaki atau lengan, masalah utama boleh datang dari tulang belakang. Sekiranya anda tidak berminat untuk latihan biasa, maka lebih baik tidak memulakannya sama sekali. Suasana itu sendiri mesti positif, dan pelaksanaannya berkualiti tinggi dan berkesan, seseorang tidak harus terburu-buru.

Untuk sendi, senaman dianjurkan di luar rumah atau di kawasan yang berventilasi baik. Berdiri tegak dan tekuk lutut secara bergantian, lakukan perkara yang sama dengan kaki anda. Putar kaki anda, jauhkan selebar bahu, kemudian satukan dan letakkan tangan anda di lutut. Lakukan selekoh, berhenti sejenak untuk meluruskan otot.

Pengecasan berterusan, kami mula melakukan squat, menjulurkan lutut ke sisi. Seterusnya, anda mula menggerakkan kaki anda yang bengkok di lutut ke sisi. Gimnastik ini untuk kaki. Untuk tangan, bekerjasama dengan jari anda, rentangkan tangan anda dan tekan jari anda, kemudian kipaslah. Kompleks ini merangkumi latihan "kilang", berpusing dengan bahu dan kelonggaran tangan.

Untuk menegangkan tulang belakang, kita bermula dari kepala, melakukan pergerakan putaran. Kami menarik dan menurunkan dagu, melakukan pergerakan bulat dengan pelvis. Untuk tulang belakang, anda seharusnya dapat meregangkan ke arah yang berbeza dan memutar badan ke kanan dan kiri.

Adakah gimnastik berfungsi?

Dengan pendekatan yang betul dan latihan biasa, gimnastik berfungsi. Suasana yang sangat baik sebelum bermulanya senaman dan senaman harian selama 28 minit memberi perubahan positif pada artritis pada minggu ketiga melakukan kompleks ini. Mereka yang berlatih dari awal pagi lebih kerap mengesahkan keberkesanan kaedah Mirzakarim Norbekov.

Bagi saya, ini adalah bagaimana kami melakukan semua latihan ini dalam pelajaran pendidikan jasmani, ketika penulis belum dilahirkan. Walaupun pendekatan di sini sama sekali berbeza, kami terpaksa melakukannya dengan tidak semestinya, dan penulisnya adalah seorang psikologi dan baginya juga positif, penyinaran itu penting. Tidak ada yang memberitahu kami tentang perkara ini, tetapi sebenarnya sayang.

Satu lagi perkara yang halus, lakukan latihan dengan orang yang anda selesa berada di sekitar. Pasangan yang paling berkesan, mereka yang baru saja jatuh cinta satu sama lain, keadaan euforia dan misteri memaksa mereka untuk menyerah ke kompleks tanpa jejak. Sayangi diri anda semasa bersenam, sekurang-kurangnya.

Ulasan mengenai gimnastik untuk sendi

Seseorang menganggap doktor sebagai penipu, tetapi satu perkara yang jelas, budaya fizikal selalu bermanfaat bagi kesihatan. Berfikir positif, gaya hidup aktif dan getaran positif yang dikeluarkan oleh orang. Dalam keadaan ini, adalah tidak realistik untuk melakukan sesuatu tanpa kompromi dan tidak berkesan..

Terdapat juga ulasan yang paling menyenangkan untuk ahli akademik. Orang yang hampir terlupa berjalan boleh melakukannya lagi. Terdapat sebilangan kecil dari mereka, tetapi jika kaedah menyelamatkan nyawa seseorang dan tidak melumpuhkan sesiapa, maka ia berhak untuk dikenali. Doktor pasti menentang kaedah ini, kerana mereka menjauhkan pesakit dari mereka dan menjadikan mereka benar-benar sihat.

Teknik Dr. Norbekov - latihan untuk sendi dan tulang belakang dengan penerangan dan video

Ubat yang diambil untuk menghilangkan sakit sendi sering tidak berbahaya, dan pesakit mula mencari alternatif. Gimnastik bersama oleh Norbekov, pengamal terkenal sistem perubatan yang tidak konvensional, bertujuan untuk memulihkan aktiviti sistem muskuloskeletal (leher, tulang belakang, dll.) Sekiranya berlaku pelanggaran fungsinya. Kompleks ini dapat digunakan untuk pencegahan penyakit sendi dan rawatannya..

Gimnastik Norbekov

Kaedah peningkatan kesihatan Dr Norbekov adalah satu set kelas, yang bertujuan untuk meningkatkan kesihatan, meningkatkan nada keseluruhan, dan memperkuat keyakinan diri. Perhatian penting diberikan kepada suasana psikologi, untuk bekerja dengan keadaan fikiran seseorang. Mengecas menurut Norbekov dibandingkan dengan terapi senaman bukanlah pengulangan pergerakan secara mekanikal. Lebih-lebih lagi, penulis berpendapat bahawa pengulangan automatik tidak bermanfaat, tetapi berbahaya. Oleh itu, adalah penting untuk mematuhi peraturan Norbekov sebagai jaminan pemulihan:

 • Bayaran setiap hari.
 • Mulakan dengan suasana yang baik.
 • Selamat bersenam.
 • Sebelum memulakan, berehat sepenuhnya sehingga anda merasa lemas.

Latihan dari Norbekov memberi kesan positif bukan hanya pada kumpulan artikular, tetapi juga pada seluruh badan. Fleksibiliti dipulihkan, fungsi otot bertambah baik, sistem pernafasan dan penglihatan diperkuat, perlindungan dibuat untuk sendi dan seluruh kerangka. Tubuh, tanpa keterlaluan, mendapat pemuda kedua. Kompleks gimnastik sendi oleh Norbekov mudah difahami dan tidak menanggung kos tambahan. Selain itu, anda boleh memulakan pembelajaran sendiri secara percuma mengenai perihal kursus rawatan.

Menurut Norbekov, semasa gimnastik, semua orang harus menjadi anak untuk sementara waktu tanpa batasan dalam jarak gerakan, tetapi sekatan kelas harus diambil kira:

 • kehamilan;
 • operasi baru-baru ini;
 • gangguan mental;
 • mengalami strok tiga bulan sebelumnya, serangan jantung;
 • pemburukan penyakit kronik;
 • sakit sendi dan belakang akut;
 • berlakunya kesakitan yang teruk semasa melakukan kompleks.
 • Produk diuretik
 • Cara menjadikan rambut anda licin
 • Mengapa kaki di pergelangan kaki membengkak pada wanita

Untuk tulang belakang

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang meningkatkan fungsi peredaran darah, sistem pencernaan, pernafasan, buah pinggang. Healer Norbekov mendakwa bahawa memutar sangat berkesan untuk tulang belakang. Urutan menjalankan:

 1. Sebarkan kaki anda seolah-olah kaki anda dilekatkan ke lantai.
 2. Dengan pengagihan beban yang sekata, putar kepala ke kanan, kemudian badan. Kembangkan sebanyak mungkin, ketegangan, kemudian berehat. Ulang putar dengan cara yang lain.
 3. Tutup tangan anda di hadapan anda di bahagian bawah kunci, turunkan dagu ke dada anda. Gerakkan lengan ke bawah, bahagian belakang leher ke atas, tarik bahu anda ke arah satu sama lain, dagu ke bawah.
 4. Gerakkan tangan ke belakang dan tarik, sehingga membawa bilah bahu.
 5. Bengkokkan siku, turunkan bahu secara bergantian, angkat.
 6. Turunkan bahu anda, tarik tangan ke bawah, angkat bahu, meregangkan mahkota kepala anda ke atas. Pengulangan alternatif.
 7. Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang.
 8. Letakkan sikat di bahu, bengkokkan siku, putar bahu ke kiri-kanan.
 9. Condongkan kepala ke bawah, ambil tulang kering anda dengan tangan anda, bengkokkan punggung ke belakang; kurangkan bilah bahu, bengkokkan punggung ke hadapan.
 10. Bengkokkan lengan kanan anda ke belakang kepala, tarik bahu kiri ke bawah. Tukar tangan, ulangi.
 11. Bengkokkan kaki anda sedikit, gerakkan pelvis anda ke belakang dan ke belakang.
 12. Gerakkan pinggul dalam bulatan ke kiri dan ke kanan, sehingga bahagian atas badan tidak bergerak.
 13. Turunkan sungai kiri, angkat sebelah kanan, tarik ke arah siling. Tukar tangan dan ulangi.
 14. Bersantai dengan menggelengkan kepala, kawasan serviks, lengan, kawasan dada, perut, pinggul, kaki.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

Latihan menstabilkan tekanan intrakranial, meningkatkan daya ingatan, tidur, dan fungsi otak. Pengecasan mengikut Norbekov harus bermula dengan meluruskan postur, kemudian kompleks dilakukan:

 1. Condongkan kepala ke belakang, tarik dagu ke atas.
 2. Luruskan kepala anda, condongkan ke kanan, ke kiri, sambil cuba menyentuh bahu dengan telinga anda.
 3. Putar kepala anda, menunjuk dagu ke atas. Condongkan kepala ke bawah, putar dagu ke sisi.
 4. Luruskan kepala anda, pandang ke depan, putar leher ke satu sisi dan yang lain sehingga hidung tidak bergerak.
 5. Turunkan kepala, letakkan dagu di dada, sehingga ketegangan serviks muncul.
 6. Perlahan-lahan putar kepala anda dalam bulatan di kedua arah secara bergantian.
 7. Lakukan nafas yang menenangkan: menghirup, mengangkat tangan; turun, menghembus nafas.

Untuk sendi tangan

Latihan bersama adalah bahagian penting dalam menguasai keseluruhan sistem Norbekov. Bersalaman selepas setiap latihan:

 1. Tangan di hadapan, jari mengepal-tidak tertutup.
 2. Lakukan klik secara bergantian dengan jari anda dengan gerakan tangan ke hadapan yang tajam.
 3. Gerakkan jari anda dengan cara seperti kipas, bermula dari jari kelingking dan belakang.
 4. Rentangkan tangan anda di hadapan anda; berus, menarik ke arah anda, turun dan angkat.
 5. Tapak tangan selari dengan lantai, putar berus ke dalam, kemudian dari satu sama lain.
 6. Mengepalkan penumbuk, putarnya.
 7. Tangan ke sisi, bengkokkan siku, buat gerakan bulat dengan lengan bawah dan belakang.
 8. Lakukan "kilang" dengan satu tangan, kemudian tangan yang lain.
 9. Turunkan bahu, angkat, cuba sampai ke telinga anda.
 10. Putar bahu anda ke belakang dalam bulatan.
 11. Turunkan tangan anda, putar tangan anda ke dalam dan ke luar.
 12. Dengan tangan kanan anda, ambil siku kiri anda dan tarik di belakang punggung anda. Ulangi dengan tangan yang lain.

Gimnastik terapeutik untuk arthrosis lutut

Kandungan:

 • Penyebab gonarthrosis
 • Manifestasi penyakit
 • Latihan terapeutik untuk arthrosis lutut
 • Apabila gimnastik dikontraindikasikan untuk arthrosis lutut
 • Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut
 • Gimnastik artikular M.S. Norbekov dalam rawatan arthrosis sendi lutut

Arthrosis lutut (aka gonarthrosis) adalah penyakit kronik pada sendi lutut. Semasa penyakit ini, tulang rawan sendi lutut hancur pada kadar yang tinggi. Dengan pemusnahan tulang rawan ini, perubahan tidak dapat dipulihkan berlaku pada tulang, serta kapsul sendi. Arthrosis lutut adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan dengan pil saja. Wanita berusia lebih dari 50-55 tahun dan atlet, yang sering cedera pada sendi, paling rentan terhadap penyakit ini..

Penyebab gonarthrosis

 • pelbagai kecederaan sendi;
 • membebankan keturunan;
 • kegemukan;
 • beban lutut;
 • penyakit yang berkaitan secara langsung dengan metabolisme (gout, rematik).

Manifestasi penyakit

 • sakit pada bahagian sendi yang terjejas, yang muncul dan / atau bertambah buruk ketika berjalan;
 • bengkak pada kulit;
 • kekejangan sendi lutut pada waktu pagi. Pesakit dengan arthrosis berpendapat bahawa untuk melegakan kekejangan ini, perlu "bersurai" terlebih dahulu, setelah itu pergerakan di kawasan yang terjejas bertambah baik dan endowmen datang;
 • kekejangan sendi semasa pergerakan.

Latihan terapeutik untuk arthrosis lutut

Sekiranya anda melihat sekurang-kurangnya satu daripada gejala ini, sudah tiba masanya untuk bertindak. Malangnya, ubat moden tidak dapat sepenuhnya menyembuhkan arthrosis sendi lutut. Walau bagaimanapun, adalah mungkin, terutama pada peringkat awal penyakit, untuk menghentikan pemusnahan tulang rawan sendi lutut untuk jangka masa yang lama..

Kaedah terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah latihan terapi untuk arthrosis sendi lutut. Kaedah lembut untuk mengekalkan struktur dan pergerakan sendi memanjangkan fungsi lutut yang normal. Latihan yang sederhana meningkatkan bekalan darah ke kawasan yang bermasalah dengan secara automatik merangsang metabolisme tulang rawan dan tulang. Beban pada ligamen memaksa periosteum pulih, dan rasuk tulang menguat dan tumbuh di kawasan kecacatan tulang.

Semasa melakukan gimnastik, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara:

 • kelas harus dijalankan secara eksklusif selama tempoh pengampunan penyakit (iaitu, ketika penyakit itu baru mulai berkembang, tidak ada gejala seperti sakit atau kemerahan). Sekiranya kelas dijalankan dalam keadaan memburukkan atau kemajuan penyakit, maka ini akan menyebabkan penderitaan dan memerlukan perubahan, dan yang lebih teruk;
 • Sebelum melakukan sebarang latihan, pastikan anda berjumpa doktor. Mungkin ada sebilangan latihan yang harus dibatalkan;
 • jika blok latihan terlalu berat, maka lebih baik menggantinya atau mengurangkan intensiti latihan.

Apabila gimnastik dikontraindikasikan untuk arthrosis lutut?

 • Untuk masalah teruk pada jantung dan saluran darah (kegagalan jantung, gangguan irama berterusan, hipertensi arteri yang tidak terkawal, kemalangan serebrovaskular akut, trombophlebitis semasa eksaserbasi, penghilangan endarteritis).
 • Sekiranya terdapat penyakit darah (anemia teruk, leukemia, gangguan pembekuan).
 • Sekiranya terdapat hernia perut atau pinggul.
 • Pada hari-hari pertama selepas pembedahan lutut.
 • Semasa penyakit berjangkit akut dan demam.

Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut

Dianjurkan untuk memanaskan badan sebelum bersenam. Ini akan menghangatkan otot, membuang jumlah darah tambahan dari depot dan menepu tisu dengan oksigen. Kegiatan tradisional merangkumi:

 • berjalan di tempat,
 • berjinjit,
 • berjalan di tumit,
 • senaman pernafasan.

Gimnastik untuk arthrosis sendi lutut, video yang mudah dijumpai di Internet, boleh dilakukan pada usia berapa pun. Bagi orang tua, ia dapat mengurangkan risiko pembedahan penggantian sendi dan mengekalkan aktiviti fizikal. Kompleks klasik ditunjukkan di bawah.

 • Latihan pertama. Ia mesti dilakukan di lantai, berbaring di perut anda. Kaki harus lurus, dan lengan harus dilanjutkan sepanjang badan. Anda perlu perlahan-lahan mengangkat kaki lurus 15 sentimeter dari lantai dan menahannya dalam kedudukan ini selama 30 - 40 saat. Selepas rehat selama 15 saat, anda perlu menukar kaki anda. Latihan dilakukan 1 kali untuk setiap kaki..
 • Latihan kedua harus dilakukan dengan cara yang hampir sama, dengan perbezaan yang anda perlukan untuk menahan kaki di udara selama 1-2 saat, dan anda perlu mengulangi ini 10-12 kali.
 • Sebagai kelonggaran, mereka melakukan gegaran dengan kaki atau berbaring di punggung dengan kaki yang terbentang dan menarik jari kaki ke arah mereka sendiri.
 • Pergerakan lenturan dan perpanjangan di lutut, dilakukan pada kedudukan terlentang.
 • Dalam kedudukan permulaan yang sama, membengkokkan lutut dan pinggul, tekan tumit ke punggung.
 • Simulasikan mengayuh basikal.
 • Kaki yang diluruskan disilang secara bergantian.
 • Dalam keadaan duduk, ayunkan satu kaki yang dibengkokkan di lutut, kemudian yang lain.

Gimnastik artikular M.S. Norbekov dalam rawatan arthrosis sendi lutut

Gimnastik artikular Norbekov bukan hanya latihan fizikal, tetapi juga latihan psikologi, yang membantu mewujudkan perasaan unggul daripada penyakit di dalam badan. Pada usia berapa pun, melalui latihan minda dan tubuh yang berterusan, anda dapat mencapai pertumbuhan semula tisu tulang rawan dan tulang, memperpanjang usia aktif walaupun pada usia tua.

Sebelum gimnastik, anda perlu mencipta kegembiraan dan cinta dalam jiwa anda, tersenyum dan meluruskan punggung. Penting untuk melakukan semua latihan dengan senang hati dan berterima kasih kepada diri sendiri kerana menjaga kesihatan anda..

 • Sebagai pemanasan, latihan pernafasan boleh digunakan, video yang mudah dijumpai.
 • Dalam posisi berdiri, kaki membongkok di lutut dan putaran kaki bawah yang santai bermula (mengikut arah jam dan lawan jam). Kemudian kaki berubah.
 • Kaki dengan kaki selari diatur sedikit lebih lebar daripada bahu, telapak tangan diletakkan di atas lutut, selepas itu gerakan melingkar lutut bermula. Dalam kes ini, lutut harus diluruskan sepenuhnya. Selepas beberapa pergerakan, arah putaran berubah (ke dalam atau ke luar).
 • Kaki diletakkan bersama, tangan dijaga di lutut. Dengan beban, lutut berputar satu arah, dan yang lain..
 • Dari kedudukan permulaan yang sama, telapak tangan ditekan pada lutut, menjaga punggung lurus dan melihat ke hadapan.

Semasa pelaksanaan kompleks perubatan, perlu menjaga rasa gembira dan perasaan menjadi orang yang sihat sepenuhnya.

Gimnastik artikular untuk arthrosis sendi lutut, yang mana videonya akan memberi idea mengenai pergerakan utama - ini hanya sebahagian daripada M. Norbekova. Adalah mungkin dan perlu untuk membuat otot dan sendi tidak berfungsi, tetapi juga bawah sedar, imuniti, dan merangsang tisu tulang dan tulang rawan untuk tumbuh semula dengan bantuan teknik lain yang dikembangkan oleh M.S. Norbekov. Untuk membiasakan diri sepenuhnya dengan kaedah memulihkan badan, anda harus menghubungi M.S. Norbekova, di mana guru yang berpengalaman akan dapat mengajar anda banyak dan mengawal kebenaran menguasai gimnastik, asas-asas urut diri, memberi perhatian yang cukup kepada persiapan psikologi dan mobilisasi simpanan dalaman pelajar.

Gimnastik sendi menurut Norbekov - peluang untuk mempunyai sendi yang sihat untuk semua orang

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi normal semua sendi badan. Sebagai perbandingan dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal. Kepentingan besar di dalamnya diberikan kepada keadaan dalaman seseorang, keadaan emosinya. Pertimbangkan gimnastik seperti itu, dan bagaimana ia dilakukan.

Gimnastik sendi menurut Norbekov: keterangan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang metodologinya sendiri dan pakar dalam bidang perubatan alternatif. Dia adalah pengasas dan ketua Institut Penyembuhan Diri Manusia di Moscow. Kaedah mempercepat pembelajaran pengaturan diri psikosomatik, yang dikembangkannya pada tahun 1998, dianggap paling mudah diakses dan berkesan di antara banyak sistem kesihatan lain..

Hari ini teknik ini dipraktikkan secara aktif di Rusia dan jauh di luar sempadannya. Sebagai asas sistem, penulis mengambil perubatan oriental kuno dan maklumat mengenai urutan sistem pengetahuan mengenai kehidupan manusia. Idea utamanya adalah bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan semula jadi yang tidak terhad. Orang bijak Timur menganggap tubuh sebagai rumah jiwa dan menegaskan bahawa sebarang rawatan harus dimulakan dengan penyembuhan jiwa manusia. Pengetahuan inilah yang menjadi asas sistem peningkatan kesihatan Norbekov. Pada seminar mengenai sistem Norbekov, pakar mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofizik mereka ke arah positif.

Orang yang telah menguasai teknik ini dapat mengawal keadaan emosi dan mood mereka. Pengetahuan ini sangat penting memandangkan irama kehidupan moden, yang memerlukan kawalan diri emosi yang berterusan..

Juga, ketenangan fikiran mempunyai kesan yang baik terhadap aspek psikologi, sosial, profesional..

Menurut konsep umum, gimnastik Norbekov didefinisikan sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menegaskan bahawa tidak begitu penting latihan apa yang dilakukan, yang lebih penting adalah keadaan emosi pesakit..

Gimnastik menurut Norbekov untuk sendi adalah kompleks latihan sederhana yang serupa dengan elemen latihan fisioterapi. Tugas utamanya adalah seperti berikut:

 • Memberi kekuatan kepada seseorang dan kesan yang baik pada tubuhnya.
 • Pemulihan fungsi badan, kawalan lengkap. Ketidakselesaan pada sendi menimbulkan banyak masalah dalam pergerakan, membatasi kemungkinan. Melalui penggunaan gimnastik, kesihatan fizikal dan emosi dapat ditingkatkan.
 • Fungsi ligamen otot bertambah baik. Latihan yang sistematik menyumbang kepada pembentukan korset otot yang elastik dan fleksibel pada seseorang.

Kontraindikasi

Gimnastik Norbekov untuk sendi mempunyai kontraindikasi, yang merangkumi perkara berikut:

 • Tempoh selepas operasi;
 • Penyakit jantung;
 • Penyakit kronik;
 • Kesakitan pada sendi dan tulang belakang;
 • Kehamilan;
 • Gangguan mental.

Salah satu kelebihan gimnastik adalah bahawa ia tidak mempunyai batasan umur..

Pratetap

Pengarang gimnastik menegaskan bahawa sangat penting untuk mewujudkan sikap positif sebelum bersenam. Pengulangan mekanikal mereka untuk tujuan pemulihan, menurutnya, bukan sahaja tidak membawa faedah, tetapi juga merugikan. Oleh itu, sebelum anda mula melakukan senam sendi Norbekov, lakukan perkara berikut:

 • merehatkan seluruh badan dan otot, termasuk wajah;
 • cuba rilekskan organ dalaman sehingga timbul rasa lemah;
 • menyesuaikan diri dengan senaman positif;
 • berguna untuk mengurut telinga, menariknya ke arah yang berbeza - ini akan membantu mengaktifkan badan.

Gimnastik sendi terbaik Norbekov: latihan

Latihan yang ditunjukkan di bawah harus dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal. Ulangi 8-10 kali.

Latihan berikut dilakukan untuk sendi tangan:

 • Jaga tangan anda di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, mula-mula menumpukan pada pengepalan dan kemudian pada pelepasan.
 • Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam, seolah-olah anda ingin memberi "klik" kepada seseorang.
 • Lakukan pergerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke belakang..
 • Bersalaman.
 • Regangkan tangan ke hadapan, turunkan tangan anda. Tarik mereka ke arah anda. Sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.
 • Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain ke dalam, kemudian bertentangan, antara satu sama lain ke sisi. Bersalaman.
 • Picit jari anda ke penumbuk dan lakukan gerakan bulat.
 • Regangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku. Putar lengan bawah anda dalam bulatan, pertama ke depan, kemudian ke belakang. Bersalaman.
 • Lakukan "kilang" dengan tangan lurus, yang pertama, kemudian yang kedua. Dalam kes ini, perhatian harus tertumpu pada sendi bahu..
 • Berdiri tegak, letakkan tangan anda ke bawah, lurus kepala anda. Lakukan pergerakan ke arah bahu, dan kemudian, sebaliknya, bawa ke belakang, cuba membawa bilah bahu.
 • Kemudian turunkan bahu anda ke bawah. Angkat mereka sehingga sampai ke telinga anda.
 • Berkonsentrasi pada bahu anda, lakukan dengan gerakan melingkar dengan lengan ke bawah, ke belakang dan ke belakang..
 • Berdiri tegak, turunkan tangan anda ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda, kemudian jauhkan tangan dari anda. Bersalaman.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, pegang siku dengan kiri anda dan tarik ke belakang belakang anda, pada paras leher anda. Dalam kes ini, hanya lengan, kepala dan bahu yang boleh berputar. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan anda yang lain..

Latihan berikut adalah untuk sendi kaki:

 • Berdiri tegak, angkat satu kaki dan bengkokkan di lutut. Lakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian dengan kaki lurus ke arah anda.
 • Pergerakannya serupa dengan gerakan sebelumnya, tetapi kaki mesti ditarik ke dalam, dan kemudian dipusing ke sebelah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Berjongkok, lakukan gerakan bulat dengan lutut ke dalam, dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda dengan lutut ke belakang.
 • Letakkan kaki anda bersama, letakkan tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Berjongkok, lakukan putaran lutut, pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang lain. Bawa lutut ke belakang, luruskan kaki anda.
 • Kedudukan permulaan - berdiri dengan kaki selebar bahu. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan bawa sejauh mungkin ke sisi. Tarik balik dengan pergerakan kenyal. Lakukan perkara yang sama untuk kaki kiri..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan, angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali dan lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain..
 • Kedudukan permulaan yang serupa. Pegang kaki bengkok anda ke sisi dan lakukan gerakan bulat dengan lutut anda, seolah-olah anda ingin melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama untuk kaki kedua.

Untuk tulang belakang, gimnastik artikular melibatkan latihan berikut:

 • Turunkan kepala ke dada dan sentuh dengan dagu. Turunkan dengan lancar ke bawah dan ke bawah untuk merasakan ketegangan pada tulang belakang serviks.
 • Tarik dagu ke atas, sedikit memiringkan kepala ke belakang. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.
 • Condongkan kepala anda ke sisi. Semasa memiringkan, cuba sampaikan bahu dengan telinga tanpa menggerakkan sendi bahu..
 • Anda harus membayangkan bahawa hidung anda adalah pusat tetap. Lihat lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di tempatnya. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..
 • Pusingkan kepala ke kanan dan kiri, sambil menahan dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.
 • Lakukan pusingan kepala penuh ke arah paksi anda. Lakukan senaman dengan lancar dan ke dua arah.
 • Berdiri tegak dengan tangan anda di bahagian bawah di kunci di hadapan anda. Gabungkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke depan dan ke bawah. Kemudian pegang tangan anda ke belakang dan bawa bilah bahu anda bersama, dengan sternum anda maju dan naik.
 • Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah, kemudian sebaliknya..
 • Berdiri tegak dengan lengan di sepanjang batang tubuh anda.
 • Tarik lengan dan bahu ke bawah, dan kemudian ke atas, mengubah ketegangan dan kelonggaran.
 • Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, sambil membongkok dan membongkok di dada dengan tangan ke bawah.
 • Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan kepala dan dada, gabungkan lengan seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian angkat tangan ke belakang dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.
 • Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku anda menghala ke atas. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Kemudian tukar tangan anda.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda. Lakukan putaran badan penuh mengikut arah jam dan lawan jam. Dalam kes ini, kaki mesti tidak bergerak..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Bersandar ke depan, kemudian pusingkan badan ke sisi, melihat siling. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua. Kemudian bengkok ke belakang dan lakukan putaran yang sama pada paksi badan. Luruskan ke atas, bersandar ke sisi. Pusingkan juga paksi sambil berpusing ke atas dan ke bawah.
 • Sekarang anda perlu melakukan nafas yang menenangkan, mengangkat tangan semasa menghirup dan menurunkannya semasa menghembus nafas..

Ini melengkapkan kompleks gimnastik sendi terbaik Norbekov. Melakukan senaman ini secara berkala akan membantu mengekalkan kesihatan sendi untuk jangka masa yang lama, serta meningkatkan mood dan keadaan badan anda secara keseluruhan. Kami menawarkan anda untuk menonton video penuh dengan latihan.

Gimnastik sendi Norbekov - penerangan latihan untuk sendi

Tubuh manusia terdiri daripada hampir dua ratus sendi dan lebih dari 50 vertebra, bersama dengan cakera intervertebral. Semua mekanisme yang kompleks dan mantap ini telah melayani kita selama beberapa dekad, dengan kerap memenuhi "misinya", membantu bergerak dengan mudah dan bebas.

Kami menganggapnya sebagai sesuatu yang wajar dan mengingatnya ketika mekanisme sensitif ini mulai tidak berfungsi, mengekang pergerakan kita dan mengecam kita kesakitan. Kedua-dua ubat klasik dan alternatif merawat masalah dengan sistem muskuloskeletal..

Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda salah satu kaedah rawatan yang paling berkesan, yang disebut "gimnastik sendi Norbekov".

 1. Memperkenalkan pengarang kaedah
 2. Sistem Norbekov - apa itu?
 3. Matlamat dan objektif utama metodologi
 4. Kontraindikasi
 5. Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov
 6. Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan
 7. Latihan untuk sendi anggota badan
 8. Latihan tulang belakang
 9. Serviks
 10. Dada
 11. Gimnastik bersama pada video

Memperkenalkan pengarang kaedah

Dr. Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah seorang saintis Rusia yang berasal dari Uzbekistan yang telah lama berlatih dalam bidang perubatan alternatif selama bertahun-tahun..

Dia menubuhkan Institut Penyembuhan Diri Manusia, serta Pusat Teknologi dan Teknologi Pemulihan atas namanya..

Minat dalam metodologi Norbekov sangat besar: ini dibuktikan dengan peredaran buku yang besar di mana ia menggambarkan sistemnya - buku-buku itu tersembunyi di Rusia dan di luar negara.

Terdapat juga pengkritik sistem Dr Norbekov. Namun, kenyataannya tetap ada: gimnastik menurut Norbekov benar-benar membantu puluhan ribu orang menghilangkan rasa sakit.

Sistem Norbekov - apa itu?

Gimnastik artikular Norbekov, walaupun dianggap tidak konvensional, mempunyai akar saintifik: ia berdasarkan tradisi doktor terbaik China kuno dan merupakan gabungan gimnastik dan psikologi yang meningkatkan kesihatan.

Prinsip kaedah Norbekov, yang terdiri daripada tiga kursus penuh - awal (kesihatan), persediaan dan asas, adalah untuk menyembuhkan tubuh dari penyakit dengan menguasai minda dan badan anda..

Setiap kursus melibatkan latihan yang kompleks untuk kumpulan otot individu, menyumbang kepada pemulihan setiap sendi yang sakit.

Dengan bantuan latihan saintis, anda dapat mencegah penyakit seperti arthritis, arthrosis, osteochondrosis dan banyak lagi..

Gimnastik Norbekov membantu memperbaiki keadaan cakera intervertebral, memperbaiki keadaan umum tulang belakang, yang, menurut Dr Norbekov, adalah pintu masuk ke sistem berfungsi tubuh.

Matlamat dan objektif utama metodologi

Matlamat dan objektif utama sistem Norbek adalah:

 • Peningkatan badan yang kompleks. Gimnastik sendi Norbekov menguatkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, meningkatkan daya hidup pesakit;
 • Rasa kawalan terhadap badan anda sendiri dan mencari irama kehidupan yang normal;
 • Pemulihan fleksibiliti dan pergerakan semula jadi tulang belakang;
 • Rangsangan keanjalan ligamen dan otot;
 • Menguatkan sendi;
 • Penciptaan kepercayaan pesakit terhadap kemampuannya sendiri dengan mengukuhkan dunia batinnya.

Kontraindikasi

Sebelum memulakan kelas dan melakukan latihan, disarankan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan kontraindikasi.

Berikut adalah kontraindikasi utama:

 • Gangguan mental;
 • Baru menjalani pembedahan;
 • Penyakit kardiovaskular tertentu;
 • Kesakitan yang sangat teruk di bahagian belakang dan sendi;
 • Penyakit kronik semasa eksaserbasi;

Di samping itu, kelas untuk wanita hamil dan remaja tidak digalakkan (mereka masih mempunyai tulang belakang yang kurang kuat).

Sekiranya kesakitan berlaku semasa bersenam, ia mesti dihentikan..

Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov

Peraturan yang paling penting ketika melakukan senaman gimnastik Norbekov menganggap kehadiran sikap positif dengan senyuman di wajahnya dan pemikiran yang cerah. Inilah positif yang menjanjikan kejayaan hampir seratus peratus.!

Anda perlu melakukan latihan setiap hari sehingga tamat kursus. Sebelum memulakan gimnastik, anda perlu mewujudkan suasana hati yang baik dan membebaskan diri sepenuhnya. Jika tidak, pelajaran pada hari ini tidak boleh dimulakan - ia tidak akan berguna.

Semasa gimnastik, Dr Norbekov menasihati untuk memenuhi syarat berikut:

 • Tenangkan organ dalaman, ekspresi wajah sebanyak mungkin - semua yang mungkin;
 • Mengurut telinga - meningkatkan bekalan darah ke badan.

Dengan bantuan senam artikular Norbek, bukan sahaja sendi, tetapi juga semua sistem dan organ dalaman seseorang dapat kembali normal. Tempoh optimum gimnastik kekuatan pada awal kursus adalah seperempat jam, secara beransur-ansur meningkat menjadi setengah jam atau lebih.

Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan

Di bawah ini kami akan memperkenalkan anda kepada beberapa latihan gimnastik bersama Norbekov. Di bawah ini anda dapat mencari tutorial video mengenai sistem.