Jenis-jenis sendi manusia

Artritis

Tulang disambungkan pada sendi, permukaannya ditutup dengan tulang rawan dan diperkuat oleh kapsul artikular dan ligamen. Sendi terlibat dalam mengatur pergerakan tubuh manusia. Gelongsor yang halus tanpa patah tulang berlaku kerana ciri-ciri anatomi sendi ini.

Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan apa itu sendi dan ligamen, berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang, struktur dan klasifikasinya.

Ciri-ciri anatomi

Mari kita perhatikan lebih dekat apa sendi dan di mana ia berada.

Sendi adalah sendi bergerak yang dibentuk oleh permukaan tulang rawan tulang tulang belakang, terletak di kapsul pelindung khas dengan cecair sinovial. Beg ini terdiri daripada lapisan berserat luar berserat dan sinovium di dalamnya, menyediakan rongga kedap udara. Cecair sinovial melembutkan tulang dari geseran semasa pergerakan.

Rujukan. Sendi dapat menahan beban kolosal - beratus-ratus kilogram.

Diarthrosis - sendi benar - terletak di tempat kerangka bergerak. Intensiti pergerakan bergantung pada bentuk tulang pada titik kontak, ketegangan otot dan ligamen. Bergantung pada beban daya pada sendi, ketebalan tulang rawan berkisar antara 0,2 mm hingga 6 mm.

Anatomi dan ciri-ciri diarthrosis membaginya menjadi sederhana - dibentuk oleh dua permukaan artikular, dan kompleks - terdiri daripada beberapa sederhana.

Unsur asas sendi

Setiap diarthrosis mempunyai formasi struktur wajib dan elemen bantu yang menentukan struktur dan fungsi yang membezakan beberapa sendi dari yang lain.

Struktur sendi manusia merangkumi unsur-unsur berikut:

 • permukaan artikular - pangkal tulang dengan pelbagai bentuk dan saiz,
 • tulang rawan - tisu berserat yang menutup permukaan tulang,
 • kapsul adalah kapsul sendi, di bahagian luarnya terdiri daripada dua lapisan: luaran dan dalaman, ia meliputi tulang artikulasi. Kapsul itu dikepang dengan banyak saluran dan ujung saraf, kerosakan pada sendi menyebabkan kesakitan yang teruk,
 • rongga artikular - ruang tertutup dengan cecair sinovial, mungkin mengandungi menisci,
 • cecair sinovial - melincirkan dan melembapkan pangkal tulang, menjadikan tulang meluncur dengan lancar,
 • tisu periartikular - ligamen dan otot.

Ligamen memperbaiki tulang, memberikan kekuatan dan intensiti pergerakan yang berbeza-beza. Kapal dan ujung saraf melestarikan dan menyuburkan tisu artikulasi.

Pengelasan dan ciri umum

Pelbagai jenis dan bentuk sendi pada kerangka manusia terbentuk dalam proses perkembangannya, gaya hidup dan interaksi dengan dunia luar.

Sendi siku memberikan pergerakan tangan yang kompleks dan bervariasi dalam kehidupan kerja seseorang. Hanya dia yang cenderung memutar lengan bawah di sekitar paksinya, dengan ciri-ciri pergerakan melilit atau memutar.

Sendi lutut mengarahkan kaki bawah ketika berjalan, berlari dan melompat. Ligamen lutut pada manusia menentukan kekuatan, sokongan ketika meluruskan anggota badan.

Kepala bahu tidak terhad pada gerakan melingkar lengan yang luas - contohnya, ketika melempar lembing. Kepala femur menonjol jauh ke dalam celah pelvis, yang membatasi pergerakan. Ligamen sendi ini adalah yang paling kuat dan mengekalkan berat badan pada pinggul..

Pengelasan sendi sering ditunjukkan dalam jadual oleh anatomi dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Mari pertimbangkannya dengan lebih terperinci.

Dengan bilangan tulang yang diartikulasikan, mereka adalah:

 • sederhana - dengan dua permukaan,
 • kompleks - terdiri daripada beberapa sendi sederhana, pergerakan di mana berlaku secara berasingan,
 • kompleks - mengandungi rawan intraartikular, yang membahagikan artikulasi menjadi dua ruang, dalam bentuk cakera atau meniskus bulan,
 • gabungan sendi - mengandungi beberapa unsur yang diasingkan antara satu sama lain, berfungsi bersama.

Sendi yang kompleks dan sederhana ditunjukkan dalam rangka manusia oleh sendi lutut dan interphalangeal.

Rujukan. Sendi manusia yang paling kuat adalah pinggul, dan yang paling mudah bergerak adalah bahu.

Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan artikular:

 • silinder - silinder,
 • sambungan blok - permukaannya mempunyai bentuk silinder yang terletak melintang,
 • heliks - pada permukaan yang diartikulasikan terdapat alur pada sudut sumbu dan rabung, yang bersama-sama membentuk garis heliks, menghilangkan gelongsor lateral,
 • Sendi elips - hujung satu tulang cembung, yang lain cekung,
 • sendi condylar - satu tulang artikulasi mempunyai proses membulat, yang kedua berbentuk kemurungan, ukurannya berbeza,
 • pelana - dua permukaan yang terletak di atas satu sama lain. Tulang bergerak ke atas dan ke bawah,
 • sfera - satu permukaannya cembung, yang lain cekung, membolehkan seseorang melakukan pergerakan bulat,
 • berbentuk cawan - terdiri daripada kemurungan mendalam pada satu tulang, yang merangkumi sebahagian besar bahagian kepala kedua,
 • sendi rata - tulang yang diartikulasikan mempunyai permukaan rata dengan ukuran yang sama, yang menghasilkan gerakan kecil,
 • ketat - terdiri daripada artikulasi tulang, saling berkaitan antara satu sama lain, dengan pelbagai bentuk dan saiz, tidak aktif. Sendi ini terletak dalam kapsul ketat dengan ligamen pendek.

Mengikut fungsi:

 • synarthrosis - sendi antara tulang, tulang rawan dan tisu tulang yang menghalang pergerakan - misalnya, jahitan tengkorak dan penyambungan gigi ke tengkorak,
 • amphiarthrosis - membenarkan sedikit pergerakan tulang: cakera intervertebral, simfisis kemaluan, sendi berbentuk baji yang terletak di kaki,
 • diarthrosis bergerak bebas - sendi yang sangat fleksibel: siku, lutut, bahu dan pergelangan tangan.

Nama jenis sendi mengikut struktur:

 • berserat - jahitan tengkorak, sendi radioulnar, terdiri daripada serat kolagen tegar,
 • tulang rawan - diarthrosis antara tulang rusuk dan tulang rawan kostum, cakera intervertebral, terdiri daripada sekumpulan tulang rawan yang menghubungkan tulang bersama-sama,
 • sinovial - dipenuhi dengan cecair di ruang antara tulang yang bersambung, seperti lutut.

Sendi pelana dan sfera, sendi berbentuk heliks dan cawan, serta semua perkara di atas, terbahagi di sepanjang paksi putaran menjadi sendi uniaxial, biaxial dan triaxial. Mari pertimbangkan pengelasan ini dengan lebih terperinci..

Uniaxial

Diarthrosis uniaxial berputar di sekitar satu paksi. Ini termasuk:

 • silinder - paksi putaran menegak, pergerakan putaran,
 • tersekat - tegak lurus dengan tulang yang bersambung, melakukan pergerakan lenturan dan pemanjangan,
 • heliks - paksi putaran membentuk skru.

Sendi silinder ditunjukkan pada gambar di bawah. Contohnya ialah sendi antara vertebra serviks pertama dan kedua dan sendi radioulnar..

Biaxial

Pada sendi ini, putaran berlaku di sekitar dua paksi:

 • elips - bentuk cembung dan cekung memberikan pergerakan di sekitar dua paksi yang saling tegak lurus antara satu sama lain: lenturan, pemanjangan, penculikan dan penambahan. Ini adalah sendi pergelangan tangan.,
 • condylar - mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses penonjolan, yang sesuai dengan kemurungan pada permukaan tulang yang lain. Ukuran permukaan boleh berbeza. Diarthrosis kondylar adalah bentuk peralihan dari berbentuk blok ke elips. Contoh - lutut,
 • pelana - dua permukaan pelana yang terletak di atas satu sama lain membuat pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus, memberikan lenturan dan pemanjangan, penculikan dan penambahan anggota badan. Jenis ini diwakili oleh diarthrosis carpometacarpal pada jari pertama.

Multiaxial

Sendi berbilang paksi yang bergerak memberikan pergerakan di sekitar tiga atau lebih paksi.

 • sfera - putaran berlaku di sepanjang tiga paksi tegak lurus dengan titik persimpangan di tengah kepala. Bergerak dari satu paksi ke paksi, gerakan bulat diperolehi. Jenis diarthrosis memberi seseorang putaran, lenturan dan panjangan anggota badan.,
 • berbentuk cawan - rongga glenoid mendalam menutup kepala yang lebih kecil dan mengurangkan kebebasan bergerak. Pandangan ini dilambangkan oleh sendi pinggul,
 • rata - contohnya adalah sendi intervertebral, yang mempunyai permukaan artikular hampir rata, jadi jarak gerakan tidak signifikan.

Sendi yang ketat & # 8212, amphiarthrosis

Pada sendi yang kaku, permukaan artikular saling berhubungan antara satu sama lain, sebab itulah pergerakannya mempunyai watak gelongsor, sangat terhad. Amphiarthrosis ini mempunyai permukaan artikular yang berbeza, kapsul artikular pendek, tegang dan ligamen kuat, pendek, tidak meregang.

Sacroiliac amphiarthrosis adalah wakil dari jenis ini. Fungsi sendi yang ketat adalah untuk mengatasi kejutan dan kejutan antara tulang.

Kerosakan dan penyakit

Jenis kecederaan tulang yang paling biasa adalah patah tulang. Mereka biasanya disebabkan oleh tekanan, hentaman atau beban langsung. Pukulan yang sangat kuat ke kawasan sendi, pergerakan yang sangat tajam mempengaruhi sendi tulang, mengendurkannya, mengakibatkan terkehel..

Meluncur atau melakukan pergerakan secara tiba-tiba boleh merosakkan ligamen atau kapsul sendi, mengakibatkan keseleo atau air mata ligamen. Kerosakan pada periosteum menyebabkan kesakitan yang teruk, kerana kawasan ini dihidupkan dengan baik.

Perhatian! Sekiranya ada gejala yang menampakkan dirinya - rasa sakit, renyuk atau bengkak - lawati pakar ortopedik.

Osteoarthritis adalah sekumpulan penyakit sendi, yang disatukan dengan nama umum, di mana perubahan degeneratif primer, tulang rawan artikular berlaku. Sebagai peraturan, komponen keradangan tidak berterusan..

Perubahan degeneratif pada tulang rawan membawa kepada perubahan pada semua tisu sendi, sementara osteosclerosis berlaku - pemadatan tulang subkondral dan pertumbuhannya, perubahan kulit sendi - hiperemia, keradangan berlaku, yang membawa kepada fibrosis dan perkembangan penyakit.

Jurang sendi menyempit dan ada saat ketika permukaan artikular kepala tulang benar-benar menyatu, menyatu dengan permukaan tulang. Ankylosis berlaku, dan orang itu tidak lagi dapat melakukan sekurang-kurangnya pergerakan, kerana konglomerat tunggal timbul di mana tidak ada sendi. Penyakit ini teruk, progresif, sering menyebabkan orang sakit menjadi cacat.

Dalam perubatan moden, pakar ortopedik dan pakar bedah melakukan operasi yang kompleks, menggantikan tulang yang terkena dengan unsur buatan.

Kesimpulannya

Diarthrosis pada rangka manusia terlibat dalam menyokong dan fungsi motor, menyumbang kepada kedudukan badan yang stabil, mengubah sifat dan amplitud pergerakan bahagian-bahagian kerangka yang saling berkaitan. Di badan kita, pakar mengira 230 hingga 360 sendi, yang berbeza dalam struktur dan ciri..

Seperti mana-mana organ tubuh manusia, mereka terdedah kepada pelbagai penyakit. Penting untuk menjaga kesihatan sendi dan tulang, kerana patologi dan kecacatan dari pelbagai sifat membatasi aktiviti fizikal hingga kecacatan.

Sendi manusia: anatomi dan klasifikasi

Pergerakan adalah salah satu hadiah semula jadi yang paling hebat yang disampaikan dengan teliti kepada seseorang. Untuk mempunyai masa untuk beratus-ratus tugas sehari-hari, anda harus mengatasi lebih dari satu kilometer, dan semua ini berkat kerja sendi yang diselaraskan dengan baik. Mereka menyatukan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan, membentuk sistem kompleks sistem muskuloskeletal.

Sendi tubuh manusia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi. Yang pertama - synarthrosis - memberikan artikulasi yang tidak bergerak dari dua atau lebih tulang dan terbentuk di tengkorak manusia kerana fontanelles bayi tumbuh.

Yang kedua - amphiarthrosis - bergerak sangat terhad dan diwakili oleh lajur vertebra. Dan akhirnya, ketiga - diarthrosis - sendi yang paling banyak di dalam badan, yang benar dan boleh bergerak sepenuhnya. Terima kasih kepada mereka, seseorang dapat menikmati gaya hidup aktif, melakukan pekerjaan atau hobi kegemaran, mengatasi tugas-tugas rumah tangga - melakukan semua yang tidak dapat dilakukan tanpa pergerakan..

Struktur sendi manusia

Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung ke dalam satu sistem fungsional, berkat yang seseorang dapat mempertahankan postur yang stabil dan bergerak di angkasa. Unsur utama sendi diwakili oleh formasi berikut:

 • permukaan artikular yang ditutup dengan tisu tulang rawan;
 • rongga artikular;
 • kapsul;
 • sinovium dan cecair.

Permukaan artikular terletak di tulang artikulasi dan ditutup dengan tulang rawan nipis dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 mm. Tulang rawan ini mempunyai struktur elastik yang padat kerana jalinan gentian hyaline. Permukaan yang benar-benar licin, digilap oleh gelongsor tulang yang tetap antara satu sama lain, sangat memudahkan pergerakan di dalam sendi; dan rawan elastik memberikan keselamatan, memainkan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan di bawah beban dan kejutan tajam.

Kapsul sendi membentuk rongga tertutup di sekitar sendi, melindunginya dari pengaruh luaran. Ia terdiri daripada benang elastik yang saling berkaitan, terpaku pada pangkal tulang yang membentuk artikulasi. Untuk kekuatan tambahan, serat otot dan tendon bersebelahan ditenun ke dinding kapsul.

Di luar, kapsul sendi dikelilingi oleh membran berserat, dari dalam - oleh membran sinovial. Lapisan berserabut luar lebih padat dan tebal, kerana dibentuk oleh helai tisu penghubung berserat membujur. Membran sinovial kurang besar. Di sinilah sebahagian besar ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kepekaan kesakitan pada sendi tertumpu..

Permukaan sinovium dan artikular membentuk ruang seperti celah hermetik - rongga artikular. Ia boleh mengandungi menisci dan cakera untuk memberikan pergerakan dan sokongan pada sendi..

Di permukaan membran sinovial terdapat vili sekretori khas yang bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair sinovial. Mengisi ruang dalaman rongga, bahan ini menyuburkan dan melembapkan sendi, dan juga melembutkan geseran yang berlaku di antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Secara langsung di sekitar sendi terdapat tisu periartikular, yang diwakili oleh serat otot, ligamen, tendon, saraf dan saluran darah. Otot memberikan pergerakan sepanjang lintasan yang berbeza; tendon memegang sendi, mengehadkan sudut dan intensiti pergerakan; lapisan tisu penghubung berfungsi sebagai tempat untuk memperbaiki saluran darah dan saraf; dan darah dan katil limfa menyuburkan tisu sendi dan bersebelahan. Sebagai peraturan, tisu periartikular di dalam badan tidak dilindungi dengan cukup, oleh itu mereka secara aktif bertindak balas terhadap pengaruh luaran. Pada masa yang sama, pelanggaran yang berlaku pada tisu periartikular juga mempengaruhi keadaan sendi, memprovokasi terjadinya pelbagai penyakit.

Ligamen menempati tempat yang istimewa dalam anatomi sendi manusia. Serat kuat ini menguatkan artikulasi tulang dengan menyokong semua unit anatomi sendi dan mengehadkan jarak pergerakan tulang. Pada kebanyakan diarthrosis, ligamen terletak di bahagian luar beg, tetapi yang paling kuat (misalnya, pinggul) memerlukan sokongan tambahan, oleh itu mereka juga mempunyai lapisan ligamen dalaman.

Anatomi sendi: bekalan darah dan pemeliharaan

Untuk mengekalkan keupayaan fisiologi sendi, ia memerlukan pemakanan yang mencukupi, yang sebahagian besarnya disediakan oleh peredaran darah. Jaringan arteri yang mengelilingi kapsul artikular biasanya terdiri dari cabang-cabang dari 3-8 arteri dengan pelbagai diameter, di mana oksigen dan molekul nutrien memasuki tisu. Dan katil vena bertanggungjawab untuk penghapusan racun dan produk pembusukan sepenuhnya dari tisu bersebelahan.

Pemeliharaan sendi diberikan melalui pertalian saraf simpatik dan tulang belakang. Hujung saraf dijumpai di hampir setiap unit anatomi yang membentuk sendi, kecuali tulang rawan hyaline. Persepsi kesakitan dan pengaktifan mekanisme pertahanan tubuh bergantung pada kepekaannya..

Fungsi sendi

Fungsi utama sendi adalah menggabungkan formasi tulang menjadi satu struktur. Bersama tulang dan ligamen, mereka membentuk bahagian pasif dari sistem muskuloskeletal, yang digerakkan dengan penyertaan serat otot. Berkat sendi, tulang boleh berubah kedudukan antara satu sama lain, meluncur dan pada masa yang sama tidak luntur. Penipisan tisu sendi yang sedikit boleh membawa kepada akibat yang serius, kerana struktur tulang cepat habis semasa geseran, menyebabkan rasa sakit yang teruk dan ubah bentuk rangka yang tidak dapat dipulihkan.

Selain itu, sendi membantu mengekalkan kedudukan pegun badan di ruang angkasa. Sendi yang tetap memberikan bentuk tengkorak yang tetap, sendi yang tidak aktif membolehkan anda mengambil kedudukan tegak, dan yang bergerak merujuk kepada organ pergerakan, iaitu pergerakan badan.

Pengelasan bersama

Dalam anatomi, kebiasaan mengklasifikasikan sendi menjadi beberapa kumpulan bergantung pada bilangan dan bentuk permukaan artikular, fungsi yang dilakukan dan jarak gerakan. Dengan bilangan permukaan artikular, jenis sendi berikut dibezakan:

 • Simple mempunyai dua permukaan artikular (contohnya, phalanges jari). Hanya dua tulang yang mengambil bahagian dalam pembentukannya..
 • Kompleks merangkumi tiga atau lebih permukaan artikular, kerana dibentuk oleh sekurang-kurangnya tiga tulang (contohnya, ulna).
 • Kompleks mempunyai elemen kartilaginus intra-artikular - meniskus atau cakera. Ia membahagikan rongga sendi menjadi dua ruang bebas (contohnya, lutut).
 • Gabungan adalah kompleks dari beberapa sendi yang terpisah yang mengambil bahagian dalam tindakan yang sama (contohnya, temporomandibular). Setiap sendi di kompleks ini diasingkan secara anatomi, tetapi secara fisiologi ia tidak dapat mengatasi tugas tanpa "pendamping".

Klasifikasi mengikut fungsi dan lintasan pergerakan berdasarkan bentuk permukaan artikular. Berdasarkan kriteria ini, kumpulan berikut dibezakan:

 1. Sendi uniaxial: silinder, tersumbat dan heliks. Sendi silinder mampu memutar pergerakan. Menurut prinsip ini, artikulasi disusun antara vertebra serviks pertama dan kedua. Sendi blok membenarkan pergerakan hanya di sepanjang satu paksi, misalnya, maju / mundur atau kanan / kiri. Pelbagai sendi seperti sendi berbentuk skru, di mana lintasan pergerakan dilakukan sedikit serong, membentuk sejenis skru.
 2. Sendi dwifungsi: elipsoid, pelana, kondil. Sendi ellipsoid dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya cembung dan yang lain cekung. Oleh kerana itu, pada sendi jenis ini, pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus dapat dipertahankan. Hanya terdapat satu sendi pelana di dalam tubuh manusia - karpetometacarpal. Lintasan pergerakan di dalamnya merangkumi putaran, termasuk berayun dari sisi ke sisi dan ke depan / ke belakang. Sendi condylar dapat mengekalkan mobiliti yang serupa kerana proses elipsoid (condyle) pada salah satu tulang dan rongga yang sesuai pada permukaan artikular yang lain.
 3. Sendi multiaxial: sfera, berbentuk mangkuk, rata. Sendi bola adalah antara yang paling berfungsi, kerana ia menawarkan gerakan yang paling luas. Sendi berbentuk cawan adalah versi sambungan bola yang agak kurang bergerak. Sebaliknya, sendi rata dibezakan oleh struktur primitif dan jarak pergerakan minimum..

Penyakit sendi manusia

Menurut statistik WHO, sakit sendi sudah biasa dilakukan oleh sekurang-kurangnya satu daripada tujuh orang di seluruh dunia, dan di antara kumpulan umur dari 40 hingga 70 tahun, satu atau satu lagi masalah dapat dijumpai pada 50% kes, berusia lebih dari 70 tahun - dalam 90% kes. Penyebaran penyakit sistem muskuloskeletal seperti ini dikaitkan dengan banyak faktor:

 • aktiviti fizikal yang rendah, di mana sendi tidak berfungsi dan, oleh itu, tidak mendapat jumlah pemakanan yang betul dengan aliran darah;
 • kasut dan pakaian yang tidak selesa, terlalu ketat yang menghadkan fungsi yang ditetapkan oleh alam semula jadi;
 • keturunan yang lemah sebagai salah satu faktor risiko perkembangan patologi yang berkaitan dengan sendi;
 • perubahan drastik dalam keadaan suhu, termasuk pemanasan berlebihan dan hipotermia;
 • proses berjangkit di dalam badan, yang sering menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kerja sendi;
 • kecederaan yang mengurangkan fungsi sistem muskuloskeletal;
 • usia lanjut.

Pakar mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menjaga kesihatan sendi jika anda mula mencegah penyakit pada waktunya. Anda harus mengelakkan kecederaan dan kecederaan, memperkuat kekebalan tubuh, dan memasukkan sukan dalam jadual harian anda. Yoga boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kerana beban statik menguatkan otot dan ligamen yang menahan sendi dengan baik. Jaga kesihatan anda terlebih dahulu - sumber semula jadi ini jauh lebih mudah dijaga daripada diisi semula!

Apa yang merujuk kepada sendi besar

Hari ini kita akan membahas topik: "Apa yang berkaitan dengan sendi besar." Pakar kami telah mengumpulkan dan memproses maklumat berguna mengenai topik tersebut dan menyampaikannya dalam bentuk yang mudah dibaca.

AlterMedicine

Kerangka batang badan

Sendi besar anggota atas

ditunjukkan dalam Rajah 10.

Humerus adalah tulang panjang. Ia menyambung ke lengan bawah melalui sendi siku. Lengan bawah terdiri daripada dua tulang: ulna dan jari-jari. Ulna di lengan bawah berada di satu sisi jari kelingking dan jari-jari berada di sisi ibu jari yang sama.

Tangan mempunyai permukaan palmar dan punggung. Di kerangka tangan, tulang pergelangan tangan, metacarpal dan tulang falang jari dibezakan. Pangkal tulang tangan terdiri daripada 27 tulang.

Lengan di sendi bahu (Gbr. 11) mempunyai pergerakan yang tinggi, kerana kesesuaiannya tidak signifikan, kapsul sendi nipis dan bebas, dan hampir tidak ada ligamen. Oleh itu, terdapat kemungkinan dislokasi dan kecederaan yang kerap (biasa)..

Sendi bahu adalah sendi sfera triaksial yang dibentuk oleh kepala humerus dan rongga glenoid pada hujung lateral tulang belakang skapula. Sendi diperkuat oleh ligamen dan otot coracohumeral. Pergerakan pada sendi boleh dilakukan di sekitar tiga paksi: lenturan (mengangkat lengan ke hadapan ke tahap mendatar) dan lanjutan, penculikan (ke tahap mendatar) dan penambahan, putaran seluruh anggota badan. Sendi sternoklavikular juga terlibat dalam penculikan dan lenturan bahu di atas tahap mendatar..

Sendi siku (Gamb. 12) adalah kompleks, yang terdiri daripada sendi siku bahu, brachioradial dan proksimal radioulnar. Pergerakan di dalamnya dilakukan di sekitar dua paksi: lenturan, pemanjangan dan putaran lengan bawah.

Sendi besar anggota bawah

ditunjukkan dalam Rajah 13.

Kerangka anggota bawah bebas dibentuk oleh tulang paha, patela, tulang shin (tibia dan fibula) dan kaki.

Tulang kaki terbahagi kepada tulang tarsus, metatarsus dan tulang phalanges jari. Kerangka kaki mempunyai ciri-ciri yang bergantung pada peranannya sebagai bahagian alat sokongan dalam kedudukan tegak. Tulang kaki membentuk satu lengkungan membujur dan lima lengkungan membujur, menghadap ke cekungan ke arah telapak, dan cembung ke arah belakang.

Tepi luar kaki berdiri lebih rendah, hampir menyentuh permukaan sokongan, dan dipanggil lengkungan sokongan. Tepi dalam dinaikkan dan terbuka dari bahagian tengah. Ini adalah peti besi musim bunga. Struktur kaki ini melembutkan gegaran dan memberikan keanjalan semasa berjalan. Bilik kebal melintang terletak di titik tertinggi dari lima peti besi longitudinal. Penurunan keparahan lengkungan kaki disebut kaki rata..

Sendi pinggul ditunjukkan dalam Rajah 14..

Sendi pinggul dibentuk oleh asetabulum tulang pelvis dan kepala femur. Di dalam rongga sendi pinggul terdapat ligamen kepala femoral. Ia bertindak sebagai penyerap kejutan ketika memandu.

Pergerakan pada sendi pinggul berlaku di sekitar tiga paksi: lenturan dan pemanjangan, penambahan dan penculikan, putaran ke dalam dan ke luar.

Sendi lutut dibentuk oleh tiga tulang: tulang paha, tibia, dan patella (dikenali sebagai patella). Permukaan artikular tibia dan femur dilengkapi dengan rawan intra-artikular: semilunar medial dan lateral menisci. Menisci, sebagai formasi elastik, menyerap kejutan yang dipancarkan dari kaki sepanjang anggota badan ketika berjalan, berlari dan melompat.

Ligamen cruciate anterior dan posterior berjalan di dalam rongga sendi, menghubungkan femur dan tibia. Mereka menguatkan sendi lebih.

Teori penindasan dan perkembangan penyakit
Orang yang biasa dengan dunia homeopati sering mendapat kesan bahawa secara harfiah setiap doktor homeopati mencapai hasil yang sangat baik, sama ada dengan mengambil empat atau lima ubat pada masa yang sama.,.

Kesihatan dan hubungan intim
Keintiman adalah salah satu kaedah untuk meningkatkan kesihatan. Doktor China kuno sangat mementingkan hubungan intim dalam menjaga kesihatan. Walaupun pada hakikatnya tidak ada buddhi.

Kata Laluan
Kembali dari perjalanan dan melihat catatan banyak resipi, saya yakin dengan yang berikut. Sebarang kesan biokimia pada tubuh manusia dengan bantuan ubat hanya berfungsi sebagai pemangkin di.

Sendi di dalam badan manusia

Pertumbuhan dan perkembangan tulang berlaku sehingga 20-25 tahun pada lelaki dan pada usia 18-21 tahun pada wanita. Sendi manusia, sebagai organ yang tidak terpisahkan, menjadikannya mudah bergerak, memudahkan pergerakan bahagian-bahagian tubuh yang saling berkaitan, dan melindungi organ dalaman. Terdapat lebih daripada 180 daripadanya di dalam tubuh manusia, masing-masing menjalankan fungsinya sendiri..

IA PENTING UNTUK TAHU! Malah sendi "terabai" dapat disembuhkan di rumah, tanpa pembedahan dan hospital. Baca sahaja apa yang dikatakan Valentin Dikul baca cadangannya.

Anatomi sendi pada manusia

Sambungan tulang adalah interaksi permukaan artikular, rongga sinovial, dan alat bantu. Rawan berserat dan hyaline memberikan gelongsor di dalamnya. Kapsul artikular mempunyai dua bahagian: sinovial dalaman dan membran berserat luar. Fungsi utamanya adalah untuk mengasingkan sinovium pada permukaan artikular dan melindunginya. Kesesuaian permukaan disediakan oleh elemen bantu, yang meliputi ligamen, tendon otot, tulang rawan. Pengelasan anatomi sendi dan ciri - terdiri daripada banyak peringkat.

Struktur sendi dan fungsinya ditentukan oleh jenis tisu yang membentuknya.

Klasifikasi, fungsi, penyetempatan, struktur

Sendi menghubungkan tulang menjadi satu sistem dalam tubuh manusia, yang membolehkannya bergerak di angkasa dan melakukan kerja. Dari atas, mereka ditutup dengan unsur-unsur alat bantu. Dari segi bentuk, ukuran, fungsi, serta jumlah permukaan yang akan disatukan, sains seperti osteologi dan anatomi klinikal disistematikkan.

Mengikut fungsi

Dengan bilangan permukaan artikular

 • Sendi sederhana - dua permukaan.
 • Kompleks - dua atau lebih komponen.
 • Kompleks - dibahagi dengan tulang rawan ke dalam ruang.
 • Gabungan - menghubungkan kompleks dengan fungsi biasa.

Terdapat dua jenis sambungan lagi: berserabut dan sinovial. Lutut, siku, bahu dan pinggul, karpal, sendi interkondral leher dan tulang belakang adalah contoh sendi sinovial. Cecair sinovial memberikan pergerakan di dalamnya. Kekuatan dan imobilitas sambungan berserabut disediakan oleh tisu tulang rawan. Peruntukkan:

INI SANGAT PENTING! Buat masa ini, anda boleh mendapatkan kaedah yang murah untuk menghilangkan sakit sendi. FIKIRKAN >>

Video dipadamkan.
Video (klik untuk bermain).

Jadual di bawah mencirikan jenis dan jenis sendi:

Video (klik untuk bermain).

Selaras dengan ini, dalam ontogeny, semua sendi tulang melalui dua peringkat perkembangan, yang mengingatkan pada filogeni, pada mulanya berterusan, kemudian tidak putus (sendi). Pada mulanya, pada peringkat awal perkembangan janin, semua tulang saling terhubung satu sama lain secara berterusan, dan hanya kemudian (pada minggu ke-15 perkembangan janin pada lembu), di tempat-tempat di mana sendi masa depan terbentuk, mesenkim, yang membentuk lapisan antara tulang, larut, dan celah yang penuh dengan sinovia terbentuk. Kapsul artikular terbentuk di sepanjang tepi tulang penghubung, yang membentuk rongga artikular. Menjelang kelahiran, semua jenis sambungan tulang terbentuk dan bayi yang baru lahir dapat bergerak. Pada usia muda, tulang rawan artikular lebih tebal daripada yang tua, kerana pada usia tua terdapat penipisan tulang rawan artikular, perubahan komposisi sinovium, dan bahkan - ankylosis sendi boleh berlaku, iaitu peleburan tulang dan kehilangan mobiliti.

Setiap sendi mempunyai bentuk, ukuran, struktur dan membuat pergerakan di sekitar bidang tertentu.

Bergantung pada ini, terdapat beberapa klasifikasi sendi: mengikut struktur, bentuk permukaan artikular, oleh sifat pergerakan.

Mengikut struktur, jenis sendi berikut dibezakan:

1. Sederhana (art.simplex). Permukaan artikular dua tulang (sendi bahu dan pinggul) terlibat dalam pembentukannya..

2. Kompleks (art.composita). Tiga atau lebih permukaan artikular tulang (karpal, sendi tarsal) mengambil bahagian dalam pembentukannya.

3. Kompleks (art. Complexa) mengandungi rawan tambahan di rongga artikular dalam bentuk cakera atau meniskus (sendi lutut).

Bentuk permukaan artikular dibezakan:

1. Sendi bola (art. Spheroidea). Mereka dicirikan oleh fakta bahawa permukaan salah satu tulang penghubung mempunyai bentuk bola, dan permukaan yang lain agak cekung. Sendi bola khas - bahu.

2. Sendi Ellipsoid (seni. Ellipsoidea). Mereka mempunyai permukaan artikular (baik cembung dan cekung) dalam bentuk elips. Contoh sendi seperti itu adalah sendi oksipital-atlas..

3. Sendi condylar (art.condylaris) mempunyai permukaan artikular dalam bentuk condyle (sendi lutut).

4. Sendi pelana (seni. Sellaris). Ini dicirikan oleh kenyataan bahawa permukaan artikular mereka menyerupai sebahagian permukaan pelana. Sendi pelana khas - temporomandibular.

5. Sambungan silinder (art. Trochoidea) mempunyai permukaan artikular dalam bentuk segmen silinder, salah satunya adalah cembung, yang lain adalah cekung. Contoh sambungan seperti itu ialah sendi atlas-paksi..

6. Sendi blok (ginglimus) dicirikan sedemikian rupa sehingga permukaan satu tulang mengalami kemurungan, dan permukaan yang lain mempunyai penonjolan, sesuai dengan kemurungan. Contoh sendi berbentuk blok adalah sendi jari..

7. Sendi rata (art. Plana) dicirikan oleh fakta bahawa permukaan artikular tulang sesuai dengan satu sama lain. Mobiliti di dalamnya kecil (sendi sacroiliac).

Oleh sifat pergerakan dibezakan:

1. Berbilang sendi. Di dalamnya, pergerakan mungkin dilakukan di sepanjang banyak sumbu (perpanjangan lenturan, penambahan-penarikan, supinasi-pronasi). Contoh sendi ini adalah sendi bahu, pinggul.

2. Sendi dwifungsi. Pergerakan mungkin dilakukan di sepanjang dua paksi, iaitu kemungkinan perpanjangan, penambahan-penculikan. Contohnya, sendi temporomandibular.

3. Sendi uniaxial. Pergerakan berlaku di sekitar satu paksi, iaitu hanya perluasan lenturan. Contohnya, siku, sendi lutut.

4. Sendi tanpa paksi. Mereka tidak mempunyai paksi putaran dan hanya gelongsor tulang yang saling berkaitan boleh dilakukan. Contoh sendi ini termasuk sendi sacroiliac dan sendi hyoid, di mana pergerakan sangat terhad..

5. Gabungan sendi. Termasuk dua atau lebih sendi yang diasingkan secara anatomi yang berfungsi bersama. Contohnya, pergelangan tangan dan sendi tarsal.

BERSAMA. Dalam anatomi, sendi adalah artikulasi (sambungan) dua atau lebih tulang. Pada mamalia, sendi biasanya dibahagikan kepada tiga kumpulan: synarthrosis - tidak bergerak (tetap); amphiarthrosis (separa sendi) - sebahagian bergerak; dan diarthrosis (sendi benar) - mudah alih. Sebilangan besar sendi adalah sendi bergerak.

Memperbaiki sendi.

Synarthrosis adalah hubungan langsung dua tulang tanpa jurang di antara mereka. Lapisan nipis tisu penghubung berserat atau tulang rawan boleh mengambil bahagian dalam sambungan. Terdapat empat jenis synarthrosis pada tengkorak. Jahitan - sendi antara tulang rata tengkorak serebrum; contoh khas ialah jahitan antara tulang parietal dan frontal. Schindylosis adalah bentuk synarthrosis di mana lamina satu tulang memasuki celah atau kedudukan tulang yang lain. Dengan cara ini, vomer (tulang median tengkorak muka) dan tulang palatine disambungkan. Homphosis adalah sejenis synarthrosis di mana proses kerucut satu tulang memasuki kemurungan tulang yang lain. Di dalam tubuh manusia, tidak ada artikulasi dua tulang, tetapi ini adalah bagaimana gigi menyambung ke rahang. Synchondrosis - sambungan tulang yang berterusan melalui tulang rawan; ia adalah ciri usia muda dan berlaku, misalnya, antara hujung dan bahagian tengah tulang panjang; pada orang dewasa, tulang rawan ini kelihatan. Artikulasi serupa antara tulang sphenoid, yang terletak di tengah-tengah pangkal tengkorak, dan tulang oksipital kekal pada anak selama beberapa tahun selepas kelahiran.

Sendi separa bergerak

biasanya mempunyai cakera atau plat fibro-kartilaginous (ini termasuk cakera intervertebral) antara dua unsur tulang, atau tulang dihubungkan oleh ligamen inelastik padat. Jenis pertama disebut symphysis, yang kedua adalah syndesmosis. Sambungan antara badan vertebra dalam bentuk cakera intervertebral adalah simfisis khas, dan sendi antara hujung atas fibula dan tibia pada kaki bawah adalah contoh syndesmosis..

Sendi yang boleh bergerak

- yang paling biasa pada haiwan. Pada sendi jenis ini (sendi sejati), permukaan tulang ditutup dengan tulang rawan artikular, dan sendi itu sendiri tertutup dalam kapsul tisu penghubung berserat, yang dilapisi dari dalam dengan membran sinovial. Sel-sel dalam membran ini mengeluarkan cecair pelincir yang memudahkan pergerakan pada sendi. Diarthrosis merangkumi sendi blok dan silinder (batang, putaran), serta sfera, rata (pergerakan gelongsor), pelana dan condylar (elipsoid).

Sekat sendi.

Contoh yang biasa adalah sendi antara phalanges jari. Pergerakan terhad kepada satu satah: ke hadapan - ke belakang. Tulang terletak pada satu garis lurus, ligamen lateral yang kuat menjauhkannya dari anjakan lateral. Sendi temporomandibular juga sendi seperti blok, walaupun pergerakan gelongsor juga mungkin dilakukan di dalamnya. Putaran sedikit mungkin pada sendi lutut dan pergelangan kaki, jadi mereka bukan sendi blok khas, walaupun pergerakan utama di dalamnya adalah ke depan dan ke belakang.

Sendi silinder

terdiri daripada dua jenis. Contohnya ialah sendi antara vertebra serviks pertama dan kedua (atlas dan sumbu) dan sendi antara kepala jejari dan ulna. Pada sendi atlanto-axial, proses odontoid vertebra serviks kedua memasuki pembukaan vertebra serviks pertama, yang mempunyai bentuk cincin, dan dipegang oleh ligamen sehingga pergerakannya terbatas pada putaran di sekitar proses tersebut. Pada artikulasi antara kepala jejari dan ulna, cincin terdiri daripada takaran radial ulna dan ligamen bulat yang memegang kepala jejari sehingga dapat berputar. Dengan kata lain, pada sendi atlanto-axial, batang (proses odontoid) terpaku, dan cincin berputar di sekelilingnya, dan pada sendi radioulnar, cincin tetap, dan batang berputar di dalamnya.

Sendi bola

berikan jarak gerakan yang terbaik: putaran dan lenturan mungkin dilakukan, sehingga anggota badan dapat menggambarkan kerucut; pergerakan dibatasi hanya oleh dimensi permukaan kawin. Contohnya adalah sendi bahu dan pinggul. Kedua-duanya terdiri dari relung berbentuk mangkuk di mana kepala berbentuk bola terletak.

Sendi rata.

Ini adalah bentuk sendi yang paling mudah; sebagai peraturan, ia dibentuk oleh dua kawasan tulang yang rata. Julat pergerakan dibatasi oleh proses ligamen dan tulang sepanjang pinggir permukaan artikulasi. Beberapa sendi rata terdiri daripada permukaan yang sedikit cekung dan sedikit cembung. Ini adalah sendi pergelangan tangan dan pergelangan kaki, sendi sacroiliac, serta sendi proses artikular vertebra..

Sendi pelana

menyerupai penunggang di pelana, yang dapat membuat pergerakan ke depan dan ke belakang dan berayun dari sisi ke sisi. Tetapi tanpa berdiri di atas sanggur, penunggang tidak akan dapat melakukan gerakan putaran, dan walaupun kakinya akan mengganggu dia; putaran juga mustahil pada sendi pelana. Jenis sendi ini terdapat pada manusia hanya di pangkal ibu jari tangan: ini adalah sendi carpometacarpal, di mana tulang metacarpal pertama berfungsi sebagai pelana, dan trapezium pergelangan tangan berfungsi sebagai penunggang.

Sendi condylar.

Mereka serupa dengan pelana, seperti di dalamnya, lenturan - pemanjangan, penambahan - penculikan, dan juga pergerakan busur adalah mungkin. Putaran tidak mungkin. Jenis ini merangkumi, misalnya, pergelangan tangan antara jari-jari, tulang scafoid dan tulang pergelangan tangan..

Artikulasi pada invertebrata.

Penyakit sendi.

Sebarang proses keradangan pada sendi disebut artritis. Terdapat banyak jenis artritis, yang disebabkan oleh jangkitan, proses degeneratif, tumor, kecederaan atau gangguan metabolik. Dengan rheumatoid arthritis, sendi membengkak, sakit, dan kaku. Sambungan sendi tangan, lutut dan pinggul dan tulang belakang paling kerap terjejas. Punca penyakit ini masih belum jelas. Synovitis - keradangan sinovium - adalah keadaan yang sangat menyakitkan yang berlaku akibat kecederaan atau jangkitan pada kapsul sendi. Dislokasi sering menjadi komplikasi penyakit sendi. Kecederaan biasa termasuk keseleo dan kehelan sendi dengan sebahagian air mata ligamen. Kecederaan pada tulang rawan intra-artikular sangat menyakitkan, terutamanya pada sendi lutut. Lekatan yang timbul pada sendi membawa kepada ankylosis - ketidakstabilan dan pertumbuhan sendi yang berlebihan. Lihat juga ARTHRITIS. GOUT.

25. Sambungan terputus. Unsur mandatori dan tambahan sendi. Pengelasan sendi mengikut struktur.

Bergantung pada jumlah tulang yang membentuk sendi, sendi dibahagikan kepada sederhana, jika dibentuk oleh dua tulang (sendi bahu) dan kompleks, yang mempunyai lebih dari dua tulang artikulasi (ulna). Sendi disebut sendi kompleks jika terdapat cakera (sendi sternoklavikular) atau meniskus (sendi lutut) di antara permukaan artikularnya. Sekiranya dua (atau lebih) sendi bebas yang terpisah secara anatomi berfungsi bersama, maka ia dipanggil gabungan (sendi temporomandibular kanan dan kiri).

26. Jenis pergerakan sendi. Pengelasan sendi berdasarkan paksi putaran dan bentuk.

Sendi dibahagikan mengikut bentuk permukaan artikularnya dan mengikut bilangan paksi putaran di mana pergerakan dilakukan pada sendi ini.

Bentuk permukaan artikular menentukan bilangan paksi di mana pergerakan berlaku. Sendi boleh menjadi satu-, dua- dan multiaxial.

Sendi uniaxial merangkumi sendi silinder dan tersumbat, serta berbentuk skru (sejenis sumbatan). Silinder - ini adalah radioulnar proksimal dan distal dan mid-atlanto-axial. Pergerakan - putaran di sekitar satu paksi. Tersekat - ini adalah sendi interphalangeal dan pergelangan kaki, berbentuk skru - sendi bahu. Pergerakan di dalamnya berlaku di sekitar paksi frontal (melintang) - ini adalah lenturan dan pemanjangan.

Sendi dwifungsi merangkumi sendi elipsoid, pelana, dan condylar. Pada sendi elipsoidal dan pelana, pergerakan berlaku di sekitar paksi frontal - lenturan dan panjangan dan sumbu sagital - penambahan dan penculikan. Ellipsoid adalah pergelangan tangan, sendi temporomandibular; pelana - sendi carpometacarpal ibu jari, sternoklavikular. Pada sendi condylar, lenturan dan pemanjangan di sekitar paksi frontal dan putaran di sekitar paksi membujur berlaku. Sendi condylar merangkumi sendi lutut dan atlanto-oksipital..

Sendi poliaksial merangkumi sendi berbentuk sfera, berbentuk cawan (sejenis sfera) dan rata. Pada sendi berbentuk sfera dan berbentuk cawan, pergerakan berlaku di sekitar tiga paksi: frontal - lenturan dan pemanjangan, sagital - penambahan dan penculikan, dan paksi longitudinal menegak - putaran. Sendi sfera adalah sendi bahu, sendi berbentuk cawan adalah sendi pinggul, berbeza dengan sendi bahu pada kedalaman glossoid fossa yang lebih besar, yang merangkumi lebih dari separuh kepala, oleh itu, pergerakan pada sendi pinggul adalah terhad berbanding dengan sendi bahu. Pada sendi rata, pergerakan juga dilakukan di sekitar tiga paksi saling tegak lurus: frontal, sagittal dan longitudinal, tetapi jarak pergerakan terhad kerana permukaan rata. Sendi rata merangkumi sendi tarsometatarsal, carpometacarpal dan lateral atlanto-axial..

Struktur sendi lutut

Untuk memahami peranan klinikal patologi tertentu, anda perlu mengetahui anatomi tubuh manusia. Ini juga berlaku untuk patologi sistem osteoartikular..

Sendi lutut adalah sendi terbesar di tubuh manusia. Setiap hari, dia mengalami banyak beban dan melakukan banyak pergerakan. Struktur anatomi unsur kerangka ini membantu memenuhi fungsinya.

Anatomi sendi lutut adalah skema yang kompleks dan menarik yang merangkumi tisu keras dan lembut, serta saluran dan saraf yang memastikan fungsi sendi..

Tulang artikulasi

Komposisi lutut seseorang terbentuk apabila dua tulang terbesar - tulang paha dan tibia disambungkan dalam kapsul sinovial biasa.

Paha adalah elemen terbesar kerangka manusia. Ia mengekalkan bukan sahaja jumlah otot yang mengagumkan, tetapi juga membolehkan seseorang berjalan lurus dengan dua anggota badan. Seluruh jisim bahagian atas badan jatuh di paha.

Tulang distal (bawah) terlibat dalam pembentukan lutut. Ia terdiri daripada dua bahagian - kondiel medial dan lateral. Formasi ini ditutup dari atas dengan tulang rawan sinovial, mereka bersentuhan dengan kawasan yang sesuai di bahagian atas tibia.

Tibia manusia adalah salah satu daripada dua tulang kaki bawah, di mana membran tisu penghubung diregangkan. Tidak seperti lengan bawah, di mana kedua-dua tulang melakukan tugas yang setara, fibula kaki bawah tidak membawa beban fungsi yang sama dengan tibia. Yang terakhir mempunyai epifisis proksimal dan distal..

Proksimal (atas) terlibat dalam pembentukan sendi. Bahagian atas tulang membentuk dataran tinggi tibial, yang terdiri daripada dua bahagian. Condyle medial femur diartikulasikan dengan bahagian dalam dataran tinggi, dan condyle lateral dengan bahagian luar.

Struktur sendi lutut juga istimewa kerana alat ini dilengkapi dengan tulang ketiga - patela.

Secara popular, tulang ini dipanggil patella. Ia tidak melekat pada permukaan artikular, tetapi merangkumi artikulasi dan memainkan peranan sebagai pelindung dan penyekat.

Rawan dan menisci

Setiap sendi badan dibina mengikut prinsip yang sama. Permukaan artikular tulang semestinya ditutup dengan rawan nipis khas. Ini membolehkan anda melancarkan pergerakan, untuk menghilangkan geseran antara tulang. Rawan seperti itu juga meliputi permukaan artikular pada sendi lutut. Selain melancarkan pergerakan, struktur elastik tulang rawan membantunya menyerap beban menegak.

Ciri sendi lutut adalah kehadiran menisci - unsur kartilaginus khas yang mempunyai bentuk sabit. Menisci medial dan lateral terletak di bawah condyles femur yang sesuai.

Struktur kimia menisci sedikit berbeza dengan rawan hyaline yang biasa. Mereka mempunyai konsistensi yang lebih padat dan elastik dan mampu menahan beban yang berat.

Fungsi menisci yang terlibat dalam pembentukan sendi:

 • Penyerapan beban menegak.
 • Malah pengedaran berat badan jatuh di tibia.
 • Peningkatan kekuatan dan kestabilan sendi.
 • Julat pergerakan meningkat.
 • Pembentukan asas untuk ligamen cruciate.
 • Menjaga sendi daripada berlebihan.

Tanpa menisci, sukar untuk membayangkan operasi sendi yang betul. Sendi lutut adalah mekanisme kompleks di mana kerosakan pada salah satu elemen membawa kepada sekatan fungsi yang ketara.

Ligamen intra-artikular

Salah satu fungsi yang paling penting dari meniskus adalah memberikan sokongan (anchor point) untuk ligamen cruciate. Unsur-unsur tisu penghubung ini terletak di dalam rongga sendi dan memainkan peranan penting:

Ligamen luaran

Struktur lutut tidak dapat dibayangkan tanpa struktur tisu penghubung yang menutupi sendi dari luar. Mereka adalah ligamen cagaran. Sendi lutut manusia ditutup dengan:

Sendi lutut manusia tidak sia-sia dikelilingi oleh begitu banyak unsur ligamen yang kuat. Semua struktur ini dirancang untuk melengkapkan fungsi formasi seperti kapsul sendi.

Kapsul sendi

Unsur yang paling penting pada mana-mana sendi adalah kapsulnya. Struktur ini melakukan fungsi berikut:

Walaupun ukuran kapsulnya mengagumkan, sebahagian besarnya adalah struktur yang agak nipis. Ini dikompensasikan oleh ligamen lutut yang dijelaskan di atas..

Kepentingan klinikal kapsul sangat tinggi. Dengan kerosakannya, tidak hanya banyak kecederaan pada sendi - dari lebam hingga terkehel, tetapi juga penembusan jangkitan dengan perkembangan arthritis purulen.

Bahagian dalam kapsul adalah membran sinovial. Ini merangkumi semua elemen artikulasi dari dalam, menyelimuti ligamen-salibi yang menyakitkan dan membentuk lipatan khas - beg sinovial. Sebahagian daripadanya masih mempunyai rongga terhad, tidak berkaitan dengan rongga biasa..

Beg sinovial

Cangkang dalam kapsul melewati banyak elemen sendi dengan pembentukan pelbagai lipatan, poket dan beg. Sebilangan dari mereka tidak mempunyai peranan klinikal yang signifikan, yang lain berfungsi sebagai penyerap kejutan dan melancarkan pergerakan pada sendi..

13 putaran di dalam rongga artikulasi meningkatkan isipadu, membiarkan cecair sinovial beredar dalam jumlah yang mencukupi, dan dengan perkembangan keradangan adalah tempat pengumpulan eksudat patologi.

Sendi lutut mempunyai poket sinovial berikut:

Poket yang disenaraikan terletak di dalam rongga artikulasi. Di luarnya, terdapat rongga khas lain - beg. Sendi lutut mempunyai bursa berikut:

 • Pelindung lutut.
 • Pra-patellar subkutan.
 • Pra-patellar subfascial.
 • Pra-patellar subgaleneurotik.
 • Subpatellar dalam.
 • Rongga popliteal.
 • Tendon bursa otot gastrocnemius medial.
 • Beg semimembranosus - beg Brody.

Tidak semua rongga berkomunikasi dengan kapsul artikulasi, ini disebabkan oleh ciri-ciri anatomi individu.

Struktur tulang dan ligamen adalah unsur tetap mana-mana sendi di dalam badan. Otot-otot yang mengelilinginya bertanggungjawab untuk fungsi sendi bergerak. Ini juga berlaku untuk elemen sistem osteoartikular yang besar seperti sendi lutut..

Otot manakah yang menggerakkan sendi kaki terbesar? Mereka dibahagikan kepada 3 kategori.

Kumpulan depan yang bertanggungjawab untuk lenturan lutut:

Kumpulan dalaman - otot yang memimpin paha ke badan:

 • Otot nipis - bermula dari tulang kemaluan, serat otot kecil ini mencapai tuberosity pada tibia.
 • Sakit adductor otot - serat ini cukup besar. Ia bermula di permukaan bawah tulang pelvis dan menuju ke sendi lutut. Bersama dengan otot semitendinosus dan sartorius, ia membentuk tendon yang disebut kaki gagak superfisial.

Peregangan otot di bahagian belakang sendi:

 • Biceps femoris - bermula dengan dua kepala dari ischium dan femur dan menuju ke fibula di kelenjar pineal proksimal.
 • Otot semitendinosus - terletak sangat dekat dengan otot sebelumnya, bermula di kawasan tuberositi iskial, membentuk kaki gagak yang dangkal.
 • Otot separa membran - bermula di ischium dan melekat pada fascia otot popliteal, membentuk kaki gagak yang dalam.

Semua struktur ini membolehkan lutut melakukan pergerakan yang banyak..

Bentuk dan pergerakan

Setelah meneliti ciri-ciri anatomi sendi, kita dapat menonjolkan ciri utamanya. Bentuk sendi lutut condylar, tersumbat.

Bentuk lutut menentukan peranannya dalam badan dan jarak gerakan maksimum di semua satah. Pergerakan yang mungkin:

 • Fleksi 130 darjah. Pergerakan pasif mungkin hingga 160 darjah.
 • Sambungan 10-15 darjah.
 • Supinasi sedikit - putaran ke luar, pronasi - putaran ke luar.

Amplitudo ini memastikan berjalan lancar dan berjalan, membolehkan anda melakukan pelbagai pergerakan dari segi kelantangan dan pada masa yang sama menjaga sendi dalam keadaan stabil badan tanpa berlebihan.

Bekalan darah

Bekalan darah ke sendi lutut dilakukan oleh arteri popliteal yang besar. Kapal ini merupakan kesinambungan dari arteri paha yang dalam dan terletak di permukaan artikulasi posterior.

Arteri terbahagi kepada rangkaian cabang besar yang mengelilingi sendi di semua sisi. Percabangan ini membolehkan elemen sistem muskuloskeletal yang besar dibekalkan dengan jumlah oksigen dan nutrien yang mencukupi..

Darah vena dikumpulkan dari tisu artikular ke venula, yang juga membentuk rangkaian vena. Ia bersatu ke dalam urat popliteal, yang merupakan salah satu bahagian sistem vena dalam anggota bawah.

Peranan klinikal

Bercakap mengenai anatomi lutut, seseorang tidak dapat menyebut peranan strukturnya di klinik pelbagai penyakit sendi lutut..

Kehadiran struktur tulang besar dan tulang rawan yang menutupinya menjelaskan perkembangan penyakit di lutut, seperti arthrosis yang cacat. Dengan peningkatan beban pada sendi, perkara berikut berlaku:

 • Tisu tulang rawan artikular rosak.
 • Microcracks di tulang rawan adalah sumber keradangan.
 • Proses keradangan membawa kepada pertumbuhan tisu tulang.
 • Kerosakan tisu berlaku.

Penembusan ke dalam rongga sinovial jangkitan memprovokasi perkembangan arthritis purulen, dan banyak poket dan beg boleh menyebabkan pembentukan jalur bernanah.

Kehadiran ligamen menisci dan cruciate rapuh menjelaskan banyak kecederaan pada meniskus. Terutama sering meniskus lateral dan ligamen cruciate anterior terlibat dalam proses patologi..

Bekalan darah yang banyak ke sendi menerangkan perkembangan yang kerap di kawasan ini proses autoimun yang membawa kepada artritis.

Semua ciri anatomi di atas harus diambil kira oleh doktor yang hadir untuk mendapatkan gambaran klinikal yang jelas mengenai proses patologi pada setiap pesakit..