Sendi buku lali

Trauma

1. Sendi buku lali, seni. talocruralis,
dibentuk oleh permukaan artikular hujung bawah kedua-dua tulang tibia, yang menutupi blok, trochlea, talus seperti garpu, dan permukaan artikular bawah tibia melekat pada fasik artikularis yang lebih tinggi dari blok, dan permukaan artikular pergelangan kaki dilekatkan pada permukaan lateral blok.

Kapsul artikular dilekatkan di sepanjang pinggir permukaan artikular pada tulang rawan, di depannya menangkap bahagian leher talus. Ligamen aksesori terletak di sisi sendi dan berlari dari pergelangan kaki ke tulang tarsus yang berdekatan.

Medial, lig. mediale (deltoideum), mempunyai bentuk piring yang menyerupai delta huruf Yunani, bergerak dari pergelangan kaki medial dan kipas ke bawah ke tiga tulang - talus, calcaneus dan scaphoid; lateral terdiri daripada tiga bundel yang memanjang dari malleolus lateral dalam tiga arah yang berbeza: maju - lig. talofibulare anterius, bawah - lig. calcaneofibulare dan belakang - lig. tabofibulare posterius.

Oleh sifat strukturnya, sendi pergelangan kaki adalah sendi tersumbat. Pergerakan berlaku di sekitar paksi frontal yang melalui blok talus, dan kaki sama ada naik ke atas dengan jari kaki (perpanjangan), kemudian jatuh ke bawah (fleksi).

Amplitud pergerakan ini adalah 63 - 66 °. Semasa lenturan, pergerakan lateral sangat sedikit juga dapat dilakukan, kerana pada kedudukan ini bahagian posterior blok talus yang lebih sempit tidak begitu kuat dicengkam oleh garpu tulang shin. Sebaliknya, semasa pemanjangan, pergerakan ini sama sekali tidak mungkin kerana blok tersebut tertahan rapat di garpu pergelangan kaki.

Video Instruksional Anatle Ankle

Sendi kaki

2. Pada sendi antara tulang tarsus, articulationes intertarseae, terdapat 4 sendi:

A. Sendi subtalar, seni. subtalaris, dibentuk oleh permukaan artikular talus dan calcaneus posterior, yang umumnya merupakan segmen permukaan silinder.

B. Sendi Talocalcaneonavicular, seni. talocalcaneonavicular, terletak di anterior subtalar dan terdiri dari kepala talus yang hampir bulat, rongga glenoid yang sesuai yang dibentuk oleh scaphoid, aspek artikular pada tali pengikat calcaneus dan lig calcaneonaviculare plantare, mengisi jurang antara Sustentaculum dan pinggir posterior os naviculare dan mengandung ketebalan lapisan tulang rawan berserat, fibrocartilago navicularis.

Kapsul artikular di bahagian belakang diperkuat dengan lig. talonaviculare dan plantar lig. canacaneonaviculare plantare.

Di antara kedua sendi yang dinamakan melintasi saluran tulang - sinus tarsi, di mana ligamen kuat terletak, lig. talocalcaneum interosseum, membentang antara talus dan calcaneus.

B. Sendi calcaneal-kuboid, seni. calcaneocuboidea, dibentuk oleh permukaan artikular tulang calcaneus dan kuboid yang saling berhadapan. Dia mengambil bahagian dalam pergerakan sendi subtalar dan talocalcaneonavicular, meningkatkan jumlahnya. Seni. calcaneocuboidea bersama seni. talonavicular juga dijelaskan dengan nama umum sendi melintang tarsus, seni. tarsi transversa.
Selain ligamen yang menguatkan seni. calcaneocuboidea dan seni. talonavicularis secara berasingan, sendi melintang juga mempunyai ligamen yang sama untuk kedua-dua sendi, yang sangat penting dalam kepentingan praktikalnya. Ini adalah lig. bifurcatum adalah ligamen yang berasal dengan hujung posteriornya di pinggir atas calcaneus dan kemudian dibahagikan kepada dua bahagian, yang mana satu, lig. calcaneonaviculare, melekat pada tepi posterolateral scaphoid, dan yang lain, lig. calcaneocuboideum, tumbuh ke dorsum tulang kuboid. Ligamen pendek tetapi kuat ini adalah "kunci" sendi melintang, kerana hanya dengan memotongnya, perbezaan permukaan artikular dapat dicapai semasa operasi mengasingkan kaki pada sendi yang dinamakan.

G. Sendi berbentuk baji, seni. cuneonavicular, dibentuk oleh artikulasi permukaan artikular posterior tulang sphenoid dengan tiga aspek permukaan artikular distal scaphoid.

Adapun pergerakan di artt. intertarseae, di sini pertama-tama terdapat putaran calcaneus bersama dengan skafoid dan hujung anterior kaki di sekitar paksi sagital dengan jarak gerakan 55 ° (paksi ini bergerak serong, memasuki kepala talus di dorsum dan keluar dari sol pada permukaan lateral calcaneus).

Apabila kaki berpusing ke dalam (pronasi), pinggir sisi naik, dan bahagian belakang kaki berpusing ke sisi medial; sebaliknya, ketika berputar ke luar (supinasi), pinggir medial naik dengan bahagian belakang kaki berpusing ke sisi sisi. Selain itu, penambahan dan penculikan di sekitar paksi menegak adalah mungkin, apabila hujung kaki menyimpang dari garis tengah secara pertengahan dan lateral.

Akhirnya, mungkin terdapat lebih banyak lanjutan dan lenturan di sekitar paksi depan. Pergerakan di sekitar tiga paksi juga dilakukan dalam seni. talocalcaneonavicularis, yang merupakan sendi bola kompleks. Semua pergerakan ini kecil dan biasanya digabungkan bersama, sehingga serentak dengan supinasi, kaki depan dimasukkan dan sedikit lentur, atau sebaliknya: pronasi disertai dengan penculikan dan peluasan.

Secara umum, sendi pergelangan kaki dalam kombinasi dengan artt. intertarseae membolehkan kebebasan pergerakan kaki seperti sendi multiaxial.

3. Sendi tarsometatarsal, artt. tarsometatarseae, sambungkan tulang barisan kedua tarsus dengan tulang metatarsal. Artt. tarsometatarseae adalah sendi ketat yang khas, di mana sedikit pergerakan berfungsi untuk memberi keanjalan pada lengkungan kaki. Kapsul artikular yang berasingan mempunyai artikulasi tulang metatarsal I dan sphenoid medial, artikulasi tulang metatarsal II dan III - dengan kuboid. Sendi tarsometatarsal diperkuat oleh ligamen dorsal, plantar dan interosseous, ligg. tarsometatarsea dorsalia, plantaria et cuneometatarsea interossea.
Sendi intermetatarsal, artt. intermetatarseae, dibentuk oleh permukaan tulang metatarsal yang saling berhadapan; ruang sendi mereka sering berkomunikasi dengan rongga artt. tarsometatarseae. Sendi diperkuat dengan ligg melintang. metatarsea dorsalia, plantaria et interossea.

4. Artikulasi tulang jari:

A. Sendi metatarsophalangeal, artt. metatarsophalangeae, antara kepala tulang metatarsal dan pangkal phalanges proksimal, oleh sifat peranti dan alat ligamen serupa dengan artikulasi tangan yang serupa. Pergerakan pada sendi umumnya sama seperti tangan pada sendi yang sepadan, tetapi terhad. Kecuali untuk penarikan jari yang mudah ke sisi dan pergerakan terbalik (penambahan), maka hanya ada peluasan dan lenturan semua jari, dan pemanjangan dilakukan dalam ukuran yang lebih besar daripada lenturan, berbeza dengan apa yang kita miliki.

B. Sendi interphalangeal, artt. interphalangeae pedis, tidak berbeza strukturnya dari sendi serupa di lengan. Harus diingat bahawa selalunya falang distal dan tengah pada jari V disambungkan bersama tulang..

Sendi kaki vaskularisasi dari dahan arcus plantaris dan r. plantaris profundus a. dorsalis pedis. Aliran keluar vena berlaku pada urat mendalam anggota bawah - vv. tibiales anterior et posterior, v. peronea.

Pengaliran keluar limfa dilakukan melalui saluran limfa dalam pada nodi lymphatici poplitei. Pemeliharaan kapsul sendi disediakan oleh cawangan nn. plantares medialis et lateralis u nn. peronei superficialis et profundus.

Ligamen pergelangan kaki: gambar, jenis kecederaan dan rawatan

Keupayaan untuk menggerakkan seseorang dengan betul dan yakin disediakan oleh sendi pergelangan kaki. Dengannya, anda boleh menuruni tangga. Lakukan pergerakan putaran tanpa mengangkat kaki dari lantai.

Sendi pergelangan kaki membolehkan kaki berfungsi, yang memberikan kestabilan pada tubuh manusia. Ini adalah jenis sokongan, tetapi sangat dipercayai. Sehingga kaki dapat menaikkan atau menurunkan pergelangan kaki. Untuk dapat melakukan pergerakan ke sisi talus dan calcaneus, yang saling berkaitan.

Struktur buku lali

Pertimbangkan struktur pergelangan kaki. Ini adalah simpulan yang menghubungkan dengan tulang. Terdapat empat tulang utama di sendi pergelangan kaki. Ia juga mengandungi serat yang disebut bundle. Mereka harus memegang tulang, tetapi tidak menghalang pergerakan mereka. Ligamen inilah yang membolehkan anda melakukan pergerakan dengan amplitud yang berbeza. Ligamen mestilah elastik.

Terdapat kapal di sendi. Mereka diperlukan untuk peredaran darah yang normal. Mereka tidak dianggap sebagai bahagian sendi pergelangan kaki, tetapi tanpanya ia tidak akan memenuhi tujuannya..

Dibolehkan membandingkan anatomi sendi pergelangan kaki dengan beg, yang mempunyai 2 lapisan. Di dalamnya tulang bersambung. Tujuan utama beg adalah untuk membuat meterai dan menghasilkan semula cecair sinovial khas. Dia akan mengisi semua rongga.

Tulang sendi

Sendi pergelangan kaki terletak di persimpangan dua tulang:

 • tibia;
 • peroneal.

Mereka membentuk rongga di mana sendi itu sendiri berada. Oleh itu, pada saat pergerakan, beban besar jatuh pada tulang. Kerana fakta bahawa seluruh berat badan jatuh pada sendi pergelangan kaki.

Rongga tulang akan dibahagikan kepada beberapa bahagian:

 • Pergelangan kaki luaran.
 • Permukaan dalaman.
 • Permukaan distal tibia.

Pada pergelangan kaki pertama dilampirkan:

 • pembentukan tisu penghubung;
 • menyambung sarung;
 • tisu tulang rawan.

Otot

Agar pergelangan kaki boleh bergerak, terdapat 8 bundel otot di dalamnya, dengan bantuannya, lenturan, perpanjangan dan putaran berlaku.

Oleh itu, ketika bergerak, seseorang mengekalkan keseimbangan, kakinya tidak membungkus. Pergerakan putaran dapat dilakukan, dan otot akan menjamin keselamatan sepenuhnya.

Sekiranya terdapat pelanggaran pengecutan otot atau kelenturannya menjadi tidak mencukupi, orang tersebut tidak akan dapat bergerak dengan betul di tempat yang tidak rata. Kaki akan berpusing dan mungkin cedera. Atas sebab yang sama, mungkin terdapat kecederaan pada sendi pergelangan kaki..

Otot terletak di sendi yang terletak di kaki:

 • Boleh dibengkokkan. Ini termasuk flexor jari kaki, plantar, trisep, tibial posterior.
 • Memanjangkan. Ini akan menjadi otot ekstensor jari kaki dan otot tibial anterior..
 • Otot yang menjamin putaran. Ini adalah otot peroneal yang panjang dan pendek. Otot-otot ini disebut pronator..
 • Extensor ibu jari, otot peroneal anterior. Mereka dipanggil sokongan instep.

Kerja semua komponen yang betul akan memastikan kerja sendi pergelangan kaki yang jelas.

Ligamen dan tendon

Ligamen dan tendon diperlukan untuk menyokong tulang. Mereka menghalang mereka bergerak dan mengawal pergerakan sendi.

Ligamen pergelangan kaki mempunyai tiga kumpulan:

 • Ligamen antara tibia, ia dipanggil ligamen interosseous.
 • Untuk mengelakkan keruntuhan sendi, terdapat ligamen deltoid atau ligamen medial di dalamnya. Terdapat juga talofibular dan calcaneofibular, yang melekat pada pergelangan kaki lateral.
 • Ligamen tibial mengawal pergerakan putaran. Ini akan menjadi ligamen posterior. Tetapi pergelangan kaki mempunyai ligamen anterior yang sama.

Sendi pergelangan kaki disusun mengikut prinsip blok. Sendi mempunyai tendon tumit. Dengan pertolongannya, sendi menjadi kuat dan dapat menahan beban lebih dari 300 kg.

Fungsi tendon tumit:

 • memberikan pergerakan menegak seseorang;
 • melakukan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan ketika berjalan;
 • kaki bergerak dengan pertolongannya;
 • kehadiran tendon tumit membolehkan seseorang bergerak dengan agak pantas dan melompat.

Hujung saraf dan saluran darah

Untuk fungsi pergelangan kaki yang normal, diperlukan peredaran darah yang normal.

Ini disediakan oleh 3 arteri yang melaluinya:

 • Peroneal posterior.
 • Peroneal anterior.
 • Tibial.

Mereka semua bercabang ke kawasan pergelangan kaki dan membungkus sendi pergelangan kaki di semua sisi. Darah mengalir melalui urat melalui saluran dalaman dan luaran, yang membentuk hubungan. Ini adalah urat saphenous dan tibial..

Kecederaan pergelangan kaki

Sendi pergelangan kaki terdiri daripada tulang yang bersambung bersama. Ia mengandungi ligamen, cecair sendi. Keseluruhan mekanisme ini akan berfungsi hanya dengan integriti semua elemen. Tetapi kecederaan sering muncul, ia boleh menyebabkan gangguan pada sistem muskuloskeletal..

Kemungkinan kecederaan pada pergelangan kaki:

 • lebam dan keseleo;
 • pecah ligamen;
 • kehelan;
 • subluksasi;
 • patah tulang.

Untuk ini, pergerakan yang canggung mungkin cukup, yang akan menyebabkan kecederaan. Sekiranya pendedahan tisu berlaku, doktor akan mendiagnosis gangguan. Dalam kes ini, bengkak dan sedikit rasa sakit muncul. Pesakit boleh memijak kaki, tetapi mengalami ketidakselesaan.

Apabila sendi sedikit tergelincir dan titik kontak tidak terganggu, subluxation didiagnosis. Dalam kes ini, rasa sakit akan dirasakan dan fungsi sendi sedikit terganggu. Tetapi semua gejala tidak begitu ketara..

Ligamen terseliuh atau koyak

Kerosakan ligamen biasanya berlaku akibat kehelan pergelangan kaki. Air mata ligamen adalah perkara biasa pada kanak-kanak yang bermain sukan atau gimnastik.

Apa yang mencirikan pecahnya ligamen:

 • pesakit memusingkan kakinya dan pada masa ini bersandar di atasnya, boleh mematahkan ligamen;
 • ligamen diregangkan;
 • pendarahan berlaku di kedua-dua belah sendi;
 • edema muncul di tempat ini;
 • sakit teruk ketika memusingkan kaki ke dalam;
 • apabila diperiksa dan disentuh, pesakit akan merasa sakit yang teruk;
 • keseleo boleh disertai dengan patah tulang kaki. Ini biasanya tulang metatarsal ke-5;
 • sekiranya patah tulang berlaku, orang tersebut akan mengalami kesakitan yang sangat teruk, terutamanya ketika menyentuh tempat ini.

Kecederaan kompleks termasuk patah sendi pergelangan kaki, sementara pesakit akan mengalami:

 • Sakit yang teruk dan tajam, suhu.
 • Edema ciri muncul.
 • Pergelangan kaki beralih.
 • Anda tidak boleh bergantung padanya.
 • Ia akan berbeza dengan sendi pada kaki yang sihat walaupun pada penampilan..

Jenis patah tulang:

 • patah pergelangan kaki luar. Ia juga dipanggil fraktur berserabut terpencil. Dalam kes ini, subluksasi kaki biasanya berlaku;
 • patah pergelangan kaki dalam dicirikan oleh kerosakan pada pinggir posterior di dalam tibia dan subluksasi kaki;
 • jika seseorang jatuh dari ketinggian yang agak besar ke kakinya, talus boleh pecah. Ini adalah patah tulang yang agak kompleks di mana bekalan darah ke pergelangan kaki terganggu..

Sebarang kecederaan pada sendi pergelangan kaki memerlukan pemeriksaan dan rawatan doktor, kerana tidak mungkin untuk menyembuhkan kecederaan serius sendiri.

Kecederaan kaki ICD-10 merujuk pada bahagian dengan kod S93:

 • S93.0 - Kehelan sendi pergelangan kaki.
 • S93.2 - pecahnya ligamen sendi kaki atau pergelangan kaki;
 • S93.3 Kehelan mana-mana bahagian kaki.
 • S93.4 Ketegangan dan kekejangan ligamen pergelangan kaki yang teruk.
 • S93.5 - Keseleo dan ketegangan ligamen jari kaki yang teruk;
 • S93.6 - Kecederaan dan keseleo ligamen pada sendi kaki.

Tanda-tanda khas pecah ligamen

Pecah ligamen mempunyai tahap yang berbeza-beza dan perubahan yang berlaku pada sendi pergelangan kaki bergantung kepada ini:

 • Regangan. Dalam kes ini, ligamen kehilangan keanjalannya, tetapi tidak pecah sepenuhnya. Dia terus menyokong sendi.
 • Pecah separa. Dalam kes ini, integriti ligamen akan dilanggar. Sendi akan menjadi tidak stabil.
 • Rehat lengkap. Dalam kes ini, ligamen terkoyak sepenuhnya. Sendi menjadi tidak stabil dan longgar. Tidak akan ada fiksasi pergelangan kaki.
 • Kerosakan khas pada ligamen. Dalam kes ini, ligamen sedikit meregang, tetapi sedikit terlepas dari tulang. Dalam kes ini, kerosakan kompleks pada ligamen dinyatakan dan menyebutnya sebagai osteoepiphyseolysis..

Tanda-tanda keseleo pergelangan kaki:

 • Kesakitan tidak muncul ketika pergelangan kaki dalam keadaan rehat. Tetapi menjadi tajam ketika anda cuba berdiri di atas kaki anda dan akan terasa tepat di tempat pecahnya ligamen. Semakin kuat kesakitan, semakin banyak ligamen yang rosak.
 • Edema. Ia mula menjelma secara beransur-ansur. Pada mulanya, sedikit bengkak akan muncul dan hanya selepas beberapa jam seluruh pergelangan kaki akan menjadi bengkak. Ia boleh tinggal selama sebulan.
 • Lebam atau hematoma. Mereka muncul ketika ligamen pergelangan kaki terkoyak. Sekiranya kerosakan pada ligamen kecil, akan ada sedikit warna biru. Apabila sianosis muncul sejurus selepas kecederaan, biasanya terdapat kerosakan yang teruk. Semakin biru kulit, kecederaan akan menjadi lebih kompleks..
 • Pergelangan kaki tidak berfungsi seperti biasa. Dalam kes ini, orang mula lemas, merasa sakit ketika memijak kaki. Sekiranya pecah ligamen berlaku, rasa sakit dapat dirasakan dengan tajam. Ketika disentuh, pesakit juga mengalami kesakitan yang cukup teruk.

Diagnosis

Selepas disfungsi sendi pergelangan kaki, anda mesti pergi ke hospital untuk mendapatkan diagnosis. Jenis diagnostik utama adalah sinar-X.

Pesakit harus diperiksa oleh traumatologist atau pakar bedah:

 • Pemeriksaan awal. Pada masa yang sama, dia mendengar keluhan pesakit.
 • Pemeriksaan kawasan yang terjejas dengan palpasi.
 • Biasanya tidak lengkap tanpa sinar-X. Tetapi doktor akan membuat keputusan.
 • Sekiranya perlu, lakukan pengimejan resonans magnetik.
 • Pemeriksaan ultrabunyi (ultrasound) dilakukan sebagai tambahan.

Rawatan Kecederaan Pergelangan Kaki

Dengan tanda-tanda, doktor dapat menentukan kerumitan kecederaan. Tetapi perlu dilakukan diagnosis lengkap untuk memilih rawatan yang tepat..

Pembalut terseliuh

Kompres sejuk digunakan untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan ais atau tuala yang dicelupkan ke dalam air sejuk. Secara amnya, sebarang objek sejuk akan berlaku. Kompres sedemikian akan berkesan dalam 12 hingga 18 jam pertama selepas kecederaan..

Adalah mustahak untuk melumpuhkan atau memperbaiki sendi pergelangan kaki:

 • pembalut elastik akan dilakukan. Ia digunakan untuk peregangan, pecah dan pemulihan;
 • orthosis bertindak sebagai pembalut yang ketat dan menggantikan pembalut elastik. Pemakaiannya lebih senang;
 • pelakon atau serpihan digunakan di hospital. Dia boleh dibiarkan selama sebulan. Itu semua bergantung pada keparahan kecederaan.

Fiksasi diperlukan supaya tisu mula tumbuh bersama dan tumbuh semula. Sekiranya ini tidak dilakukan tepat pada waktunya, maka rawatan akan ditangguhkan dalam jangka masa yang lama..

Ubat-ubatan

Rawatan ligamen yang pecah tidak akan dilakukan tanpa penggunaan rawatan ubat dengan ubat-ubatan, tetapi selalu penting:

 • Menghilangkan keradangan.
 • Mengurangkan kesakitan.
 • Menghilangkan edema.

Boleh digunakan:

 • Suntikan, suntikan - Ketanov, Revmoxicam, Movalis ditetapkan untuk mereka.
 • Ubat oral, tablet - Diclofenac, Larfix, Nimesulide.
 • Anestetik tempatan, salap - Gel fastum, gel Diklak, Finalgon, Hepatrombin.

Ubat tersebut ditetapkan oleh doktor. Analog boleh dipilih yang dapat meningkatkan kesan terapi.

Campur tangan operasi

Pembedahan ligamen pergelangan kaki dilakukan dengan kecederaan teruk. Terutama jika jurang sangat lengkap.

Masih mustahil dilakukan tanpa campur tangan pembedahan sekiranya berlaku pecahnya ligamen pergelangan kaki:

 • Operasi dijalankan selewat-lewatnya 30 hari kemudian. Sekiranya ini dilakukan kemudian tidak mungkin mengelakkan komplikasi dan tempoh pemulihan yang lama.
 • Untuk memulihkan ligamen sepenuhnya, pembedahan plastik diperlukan.
 • Tisu ligamen yang rosak dijahit.
 • Tisu tulang penghubung dan unsur kapsul sendi juga dijahit.

Sekiranya bahan tidak mencukupi, implan boleh digunakan untuk plastik. Untuk melakukan ini, gunakan kain berdekatan yang serupa dengan sifatnya..

Sekiranya mustahil untuk memelihara keseluruhan struktur ligamen, doktor cuba melakukan segala yang mungkin agar pergelangan kaki dapat menjalankan fungsinya. Setelah operasi seperti itu, kruk digunakan untuk memastikan penyembuhan lengkap..

Fisioterapi

Untuk 3 hari pertama, tidak perlu dilakukan fisioterapi. Ia hanya dilarang untuk dilakukan.

Kemudian, seperti yang ditetapkan oleh doktor, boleh digunakan:

 • aplikasi dari ozokerite atau parafin;
 • elektroforesis;
 • pemanasan kompres yang diperbuat daripada alkohol atau ubat anti-radang;
 • magnetoterapi dengan alat Almag untuk kegunaan rumah;
 • fonoforesis dan terapi frekuensi tinggi-tinggi;
 • urut.

Fisioterapi

Latihan dilakukan sekurang-kurangnya 3 kali dan 10 pendekatan masing-masing:

 • Latihan No. 1. Adalah perlu untuk meregangkan otot-otot pada kaki kaki kiri dan kanan dan kaki bawah.
 • Latihan nombor 2. Gerakkan jari kaki dengan pantas, dan kemudian gerakkan sendi lutut anda. Latihan menjadi lebih sukar setelah seminggu.
 • Latihan nombor 3. Anda perlu berdiri di atas kaki dan berdiri di atas jari kaki.
 • Latihan nombor 4. Dengan jari kaki, anda perlu menarik objek ke arah anda.
 • Latihan # 5. Berjalan sekurang-kurangnya 2 jam, setiap hari di permukaan rata.
 • Latihan nombor 6. Regangkan ligamen dengan pembalut elastik dan pembesar.

Selepas latihan sedemikian, peredaran darah akan dipulihkan, dan otot akan kembali ke nada yang diinginkan. Semua latihan mesti diselaraskan dengan doktor..

Untuk memulihkan sendi pergelangan kaki, dibenarkan menggunakan pita:

 • Untuk melakukan ini, gunakan plaster - pita khas, yang terbuat dari kapas dan lycra. Oleh kerana gabungan dua bahan, ia meregang dengan baik, memungkinkan udara melewati dan memperbaiki pergelangan kaki.
 • Ia diresapi dengan gam khas dan dikuatkan pada kaki. Oleh itu, ia dapat digunakan ketika berenang, bersenam.
 • Ia telah lama digunakan, membolehkan anda menguatkan rangka otot di kawasan kecederaan dan melumpuhkan ligamen.

Sebelum menggunakan sebarang rawatan, anda perlu berjumpa doktor.

Komplikasi dan pemulihan

Selalunya, setelah terseliuh di pergelangan kaki, komplikasi boleh muncul. Oleh itu, ini akan berlaku sekiranya kemasukan ke hospital pada waktunya, rawatan atau pemulihan yang tidak betul, dengan kecederaan yang sangat kompleks. Kecederaan ligamen sembuh untuk masa yang lama, secara purata dari sebulan hingga enam bulan.

Akibat yang muncul selama beberapa tahun:

 • pembentukan abses;
 • pendarahan sendi;
 • kehelan sendi;
 • artritis;
 • arthrosis;
 • Kaki leper.

Sekiranya nodul terbentuk semasa penyembuhan ligamen, pesakit mungkin mengalami kesakitan yang berterusan.

Dengan tempoh pemulihan yang betul, segala komplikasi dapat dielakkan, fisioterapi mempunyai kesan pemulihan pada sendi yang berpenyakit:

 • melegakan kesakitan;
 • mengembalikan peredaran darah;
 • mencegah perkembangan proses keradangan;
 • mengembalikan metabolisme;
 • menormalkan aliran keluar limfa, yang menyumbang kepada penyerapan ubat yang lebih baik.

Kekejangan pergelangan kaki

Lebam boleh menjadi teruk:

 • Dalam kes pertama, kulit hampir tidak utuh. Mungkin ada calar. Biasanya hilang selepas jangka masa yang singkat.
 • Pada darjah kedua, pecah otot berlaku, edema muncul dan hematoma mungkin muncul. Rasa sakitnya tajam dan teruk.
 • Pada gred 3, kerosakan tendon dan otot berlaku. Kadang-kadang ia berkaitan dengan kehelan.
 • Pada 4 darjah keparahan lebam, perubahan akan berlaku yang akan mempengaruhi kualiti hidup. Pergelangan kaki tidak akan dapat melakukan sebarang fungsi.

Penyakit ligamen pergelangan kaki

Penyakit ligamen lain:

 • keradangan. Ia boleh mula berkembang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah atau gaya hidup yang tidak aktif;
 • Penyimpangan ligamen disebut sprain atau koyakan. Penyakit ini boleh bermula dengan usaha yang teruk. Ini boleh merosakkan tulang rawan artikular;
 • kalsifikasi ligamen pada sendi pergelangan kaki berlaku apabila cedera dan menampakkan diri dalam bentuk bayang-bayang tulang;
 • tendinitis kaki adalah proses patologi yang menyumbang kepada kerosakan pada tisu ligamen dan perkembangan keradangan;
 • dengan ketegangan ligamen yang berpanjangan, hampir mustahil untuk mengelakkan kerosakannya. Ia boleh menyebabkan perkembangan keradangan, sakit kronik;
 • dengan ligamenitis ligamen pergelangan kaki, ligamen plantar terpanjang rosak. Ligamentosis berlaku apabila jangkitan atau kecederaan berlaku.

Rawatan ligamen pergelangan kaki di rumah

Sekiranya regangan tidak terlalu kuat dan pergelangan kaki diperiksa, ia boleh dirawat di rumah dengan ubat-ubatan rakyat:

 • Kentang mentah parut disapu pada tempat yang sakit.
 • Mereka membuat kompres bawang parut dan gula, anda sering boleh merawatnya dengan ubat seperti itu.
 • Lard, bawang putih yang perlu anda kisar. Masukkan daun kayu putih dan saring melalui kain tipis dan cecair yang dihasilkan harus disapu ke tempat yang sakit.
 • Tuangkan beberapa ulas bawang putih dengan cuka, lebih baik epal dan vodka. Berkeras selama 14 hari. Kemudian tambahkan 20 tetes minyak kayu putih ke dalamnya dan gunakan untuk memampatkan pada pergelangan kaki yang sakit.
 • Sapukan daun elderberry segar.

Arahan langkah demi langkah untuk memberikan pertolongan cemas kepada orang yang cedera sekiranya cedera:

 • Sila tanggalkan kasut anda.
 • Sapukan pembalut yang ketat pada kaki sehingga membetulkan sendi pergelangan kaki.
 • Sapukan kompres sejuk pada sendi yang terjejas.
 • Panggil ambulans atau mengawal orang itu ke hospital. Terutama jika hematoma atau pembengkakan teruk muncul.

Hospital dengan ligamen pergelangan kaki terseliuh

Bergantung pada keparahan kecederaan, pesakit mungkin mendapat cuti sakit. Ia mesti diberikan semasa pembedahan dan diagnosis pecah ligamen. Tempoh rawatan bergantung kepada rawatan pesakit luar bergantung kepada keadaan pesakit dan pendapat doktor yang hadir.

Sendi buku lali: struktur dan mekanisme asas kerja

Sendi pergelangan kaki adalah salah satu yang paling rentan. Sekiranya rosak, seseorang kehilangan keupayaan untuk bergerak. Tugas utamanya adalah menyambungkan kaki bawah dengan kaki, untuk memastikan pergerakan yang terakhir dari bahagian bawah.

Struktur

Pergelangan kaki terdiri daripada tiga bahagian besar:

 • Luaran. Dengan itu kita boleh menggoyangkan jari kaki. Ini dimungkinkan oleh sendi khas. Tisu lembut lateral menguatkan kapsul setiap sendi bergerak. Oleh kerana itu, tahap kestabilan tertentu dicapai.
 • Rata-rata. Terdiri daripada dua hubungan utama. Calcaneal-cuboid kurang bergerak. Talocalcaneonavicular dapat melakukan lebih banyak pergerakan.
 • Belakang. Dibentuk oleh tulang talus dan tumit. Bertanggungjawab terhadap penyerapan kejutan, adalah salah satu yang paling stabil, tahan hingga 350 kg. Sekiranya berlaku pelanggaran, terdapat kehilangan kemampuan untuk menggerakkan kaki.

Sendi pergelangan kaki mempunyai bentuk seperti blok. Paksi melintang melewati tisu tulang talus. Berkat ini, kita dapat membengkokkan dan melepaskan bahagian badan ini. Jumlah pergerakan mencapai 90%. Oleh kerana blok di bahagian belakang mempunyai bentuk yang sedikit menyempit, terdapat sedikit penambahan dan penculikan di antara tindakan tersebut. Di sisi, sendi dikelilingi oleh pembentukan tisu penghubung yang padat.

Tulang pergelangan kaki

Sekiranya anda melihat pergelangan kaki di foto, dua tulang utama mencolok, yang disebut tibia dan tibia. Pandangan supra-calcaneal dihubungkan dengan mereka. Bahagian bawah kedua elemen ini membuat sarang, yang mengandungi sekeping tisu ram. Kompleks ini membentuk asas sambungan mudah alih.

Struktur tulang diperlukan untuk fungsi sokongan dan sebahagiannya mengambil beban pampasan. Kemungkinan setiap langkah, lompatan terletak pada bahagian ini. Pembentukan tulang boleh haus.

Jadi, terdapat beberapa tulang yang terletak di pergelangan kaki:

 • Memukul. Terdiri daripada badan dan kepala, dihubungkan oleh leher. Yang terakhir dibezakan dengan lebarnya yang kecil. Terdapat permukaan artikular di bahagian atas, yang diperlukan untuk berhubung dengan tulang lain. Terdapat alur di bahagian bawah yang memisahkan sendi.
 • Calcaneal. Ia mempunyai bentuk yang rata, tetapi agak panjang, dan diakui sebagai tulang terbesar di bahagian ini. Oleh kerana permukaan artikular, ada kaitan dengan pandangan ram dan kuboid radas tulang.
 • Scaphoid. Terletak di sempadan tepi dalam kaki. Ia mudah dirasakan di bawah kulit untuk menentukan ketinggian lengkungan.
 • Kuboid. Ia dijumpai di pinggir luar. Ia menghubungkan ke hampir semua elemen sendi pergelangan kaki.
 • Berbentuk baji. Terdapat beberapa jenis ini, semuanya membentuk bahagian anterointernal tarsus.

Otot

Pergelangan kaki mempunyai dua jenis otot: flexor dan extensor. Setiap kumpulan ini mempunyai lokasi sendiri. Flexion disediakan oleh trisep dan tisu plantar. Peluang disediakan oleh otot tibial anterior dan ekstensor jari. Pada masa yang sama, tisu pendek yang terletak di plantar dan belakang kaki juga bertanggungjawab untuk pergerakan yang terakhir..

Serat otot lateral, tengah dan dalaman menguatkan lengkungan kaki. Putaran ke dalam adalah mungkin kerana penampilan tibial dan ekstensor jari kaki.

Selama bertahun-tahun anda bergelut dengan JOINT PAINS tanpa kejayaan? "Ubat yang berkesan dan berpatutan untuk memulihkan kesihatan sendi dan mobiliti akan membantu dalam 30 hari. Ubat semula jadi ini melakukan sesuatu yang hanya dilakukan oleh pembedahan sebelum ini."

Ligamen

Mengkaji ligamen pergelangan kaki secara anatomi, kita perhatikan bahawa kompleks mereka memberikan kestabilan dan mobiliti sendi, dan juga menghalang struktur tulang mengambil kedudukan yang tidak betul.

Yang paling kuat ialah tendon Achilles. Walaupun demikian, ia mempunyai keplastikan yang rendah, oleh karena itu, ia terdedah kepada pelbagai kerosakan. Terdapat juga ligamen interosseous yang menghubungkan dua tulang utama di pergelangan kaki. Formasi penyambungan melintang dan posterior menghalang kaki berpusing terlalu banyak ke dalam.

Pandangan bahagian bawah depan bertindak sebagai sejenis limiter yang tidak membenarkan putaran kaki terlalu banyak ke luar. Terdapat tisu penghubung yang lain, masing-masing membawa beban tersendiri dalam kerja sendi pergelangan kaki..

Bekalan darah

Cecair biologi dibekalkan menggunakan tiga rantai saluran darah utama. Masing-masing mempunyai tiub elastik tersendiri yang membentuk rangkaian vaskular. Pergerakan seluruh isipadu darah berlaku melalui urat intraosseous arteri periosteal.

Pengumpulan urat kecil kapsul membentuk rangkaian:

 • dangkal,
 • dalam.

Aliran keluar limfa dilakukan melalui saluran elastik sistem saliran. Mereka berjalan selari dengan arteri tibial anterior. Di kedua-dua sisi, limfa melewati saluran yang selari dengan tiub elastik tibial posterior. Sistem limfa mempunyai struktur yang serupa dengan peredaran darah.

Sekiranya anda melihat struktur pergelangan kaki, anda dapat melihat ujung saraf melaluinya dalam jumlah yang banyak. Antaranya terdapat gastrocnemius, peroneal, superficial tibial.

Apabila saraf terbelah, bahagian-bahagiannya datang dari batang utama itu sendiri dan dari dua cabangnya. Cabang bundle serat di bawah pergelangan kaki di kawasan kepala talus membawa kepada penyambungan bahagian dari batang utama.

Sendi pergelangan kaki tidak tahan terhadap kecederaan. Sebarang kecederaan membawa kepada pelanggaran integriti serat otot, saraf dan saluran darah. Dalam kes yang terakhir, mereka yang terutama di luar sangat rentan..

Mekanisme kerja sendi pergelangan kaki

Seperti yang telah kita fahami, pergelangan kaki adalah mekanisme kompleks yang memastikan pergerakan kaki. Untuk ini, sambungan menyelesaikan dua tugas utama:

 • Memberi rasa sesak,
 • Menghasilkan cecair jernih atau sedikit kekuningan

Yang terakhir adalah bahan khusus elastik. Ia diperlukan untuk mengisi rongga organ yang menyerupai beg. Operasi sendi pergelangan kaki yang lengkap dan betul adalah kunci untuk mewujudkan keadaan yang betul untuk menyokong batang, menjamin fungsi kaki.

Gangguan pergelangan kaki akibat trauma

Selalunya kerosakan pada bahagian ini dikaitkan dengan kecederaan ketika kaki tiba-tiba mengambil kedudukan yang salah atau seseorang jatuh. Selalunya, doktor mencatatkan kerosakan pada ligamen dan patah pergelangan kaki. Dalam semua kes ini, kesakitan teruk berlaku..

Kerosakan boleh mengakibatkan:

 • Subluksasi pergelangan kaki. Ia paling biasa bagi orang gemuk dan dengan kegagalan sistem ligamen. Dalam kes terakhir, subluksasi dapat diulang, mengganggu kerja tulang rawan. Ini membawa kepada perkembangan arthrosis..
 • Keseleo buku lali. Muncul ketika badan canggung berubah, ketika seluruh jisim bergerak pada satu kaki. Keseluruhan ligamen atau sebahagian daripada serat boleh pecah.

Ubat yang sudah lama dilupakan untuk sakit sendi! "Kaedah paling berkesan untuk merawat masalah sendi dan punggung" Baca lebih lanjut >>>

Penyakit

Osteoartritis boleh menyebabkan ketidakupayaan untuk bekerja dan hilang upaya. Di bawah pengaruh faktor luaran negatif, keradangan dan pemusnahan tulang rawan secara beransur-ansur berlaku. Akibatnya, ubah bentuk kasarnya berlaku. Gejala utama penyakit ini adalah kesakitan dan pembengkakan yang teruk. Mereka menjadi lebih teruk semasa berjalan. Pesakit mengadu mengalami pergelangan kaki.

Dengan tindak balas keradangan yang mempengaruhi membran dalaman sendi tulang yang bergerak, kita bercakap mengenai arthritis. Seseorang mengadu kesukaran melakukan pergerakan, kemerahan kulit, bengkak, peningkatan suhu di kawasan yang terjejas. Pada peringkat lanjut, tanda-tanda keracunan umum muncul. Ujian menunjukkan peningkatan leukosit.

Sekiranya penyakit itu mempengaruhi tendon Achilles, maka kita bercakap mengenai Achillitis. Selalunya berlaku dengan beban yang terlalu tinggi semasa latihan dan ketika otot betis dipendekkan. Prekursornya adalah keradangan pada artikulasi calcaneus dan tendon Achilles. Penyakit sendi pergelangan kaki seperti itu disertai dengan rasa sakit yang teruk, ketidakselesaan semasa pergerakan..

Plantar fasciitis dicirikan oleh keradangan fasia, jalur tisu penghubung yang tebal. Yang terakhir berjalan dari bahagian bawah calcaneus. Keradangan kawasan ini di bawah tekanan yang terlalu banyak sering menyebabkan kesakitan. Orang yang mempunyai:

 • gemuk,
 • struktur sendi pergelangan kaki yang tidak normal,
 • kasut yang tidak betul dipasang.

Perasaan menyakitkan berlaku secara tiba-tiba atau beberapa hari selepas kejadian traumatik. Penting untuk mengenal pasti punca sensasi yang tidak menyenangkan, untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai.

Sendi pergelangan kaki boleh menjadi sakit kerana penyumbatan vaskular atau jangkitan tisu lembut. Dalam kes pertama, kesakitan dikaitkan dengan pelanggaran peredaran darah yang disebabkan oleh pembekuan darah di dalam kapal. Sekiranya tidak dirawat, bengkak boleh mempengaruhi seluruh anggota badan yang terkena. Jangkitan disebabkan oleh virus dan bakteria. Penyakit seperti itu dirawat dengan ubat. Pada peringkat lanjut, pembedahan mungkin diperlukan.

Langkah-langkah diagnostik

Sekiranya penyakit itu tidak disebabkan oleh kecederaan, penting untuk menentukan penyebab sakit pergelangan kaki. Oleh itu, doktor selalu menetapkan ujian darah terperinci, ujian reumatoid. Untuk mendapatkan maklumat terperinci, gunakan:

 • radiografi dalam dua unjuran,
 • Ultrasound,
 • Imbasan CT,
 • MRI.

Pencitraan resonans magnetik dapat mengesan penyimpangan terkecil dari norma. Sekiranya kaedah ini dikontraindikasikan, maka tomografi dikira ditetapkan. Ultrasound memungkinkan untuk melihat rongga sendi dan perubahan pada tisu lembut.

Kesakitan dan pembengkakan dapat terjadi dengan latar belakang penyakit lain, mulai dari luka terbuka hingga diabetes. Oleh itu, penting untuk membuat diagnosis pembezaan primer yang betul. Kompleks langkah-langkah terapi akan bergantung pada ini..

Rawatan dan pencegahan

Terlepas dari kawasan mana yang terjejas, perlu memastikan seluruh kaki yang sempurna. Sekiranya pergelangan kaki tetap tidak stabil, disarankan menggunakan tongkat ketika berjalan. Sekiranya berlaku kecederaan dan edema, kaki anda tetap tinggi di atas paras jantung. Kompres dan sejuk boleh digunakan.

Sekiranya keseleo berlaku, pembalut yang ketat dikenakan pada sendi pergelangan kaki. Pengambilan ubat sakit ditentukan pada temujanji doktor bergantung kepada penyebab masalahnya. Prosedur fisioterapeutik juga ditentukan, yang ditentukan oleh jenis kecederaan dan ciri-ciri perjalanan penyakit ini..

Pencegahan kecederaan

Setelah mengkaji struktur sendi pergelangan kaki, kami menyedari bahawa mana-mana bahagiannya boleh rosak. Lebih mudah untuk mencegah penyakit daripada daripada menyembuhkannya. Untuk mengelakkan keseleo, kasut yang betul menyokong pergelangan kaki harus dipakai semasa bersukan. Latihan khas harus dilakukan untuk menguatkan otot-otot radas ligamen..

Untuk mengelakkan berlakunya penyakit pergelangan kaki, kasut harus dipilih dengan berhati-hati. Pilih tapak kaki yang agak tegas dengan tumit kecil. Hadkan tekanan pada sendi. Untuk melakukan ini, elakkan kerja keras atau latihan fizikal yang berlebihan. Pastikan untuk menormalkan berat badan anda. Ia memberi tekanan tambahan pada pergelangan kaki.

Pergelangan kaki: anatomi dan struktur pergelangan kaki manusia

Unsur tulang

Sendi pergelangan kaki mempunyai struktur dan peredaran darah yang kompleks, radas tendon-ligamen yang kuat. Ia menghubungkan tulang kering dan kaki.

Anatomi pergelangan kaki:

 • Permukaan dalaman. Terletak di sisi malleolus medial.
 • Luar. Terletak di sisi pergelangan kaki lateral.
 • Depan. Bersambung ke bahagian depan kaki bawah dan bahagian belakang kaki.
 • Belakang. Dibentuk oleh tendon Achilles, yang dapat menampung berat hingga 400 kg.

Pergelangan kaki diwakili bukan hanya oleh tulang, tetapi juga oleh jisim otot, ligamen, tendon dan saluran darah.

Tulang pergelangan kaki memberikan fungsi sendi. Artikulasi terdiri daripada dua struktur tulang besar - tibial dan peroneal, di mana talus dan tulang kaki melekat.

Proses tibia yang lebih rendah bersama talus adalah asas sendi pergelangan kaki.

Di bahagian dalam dan luar pergelangan kaki, terdapat tonjolan tulang - pergelangan kaki. Terdapat medial dan lateral. Yang pertama dibentuk oleh bahagian bawah tibia. Lateral yang dibentuk oleh struktur tulang peroneal, fasia dan tendon melekat padanya.

Otot

Otot pergelangan kaki bertanggungjawab untuk pergerakan sendi. Otot terletak di bahagian belakang dan depan kaki bawah. Terdapat sekumpulan otot yang bertanggungjawab untuk pemanjangan dan lenturan permukaan artikular.

Yang pertama dilambangkan oleh otot seperti:

 • berkepala tiga;
 • tibial punggung;
 • flexor jari kaki;
 • plantar;
 • lentur jari lain.

Otot tibialis anterior dan pemanjangan jari bertanggungjawab untuk pemanjangan. Unsur-unsur ini terletak di permukaan anterior kaki bawah.

Di pergelangan kaki, bukan sahaja lenturan dan pemanjangan mungkin, tetapi juga lilitan ke dalam dan ke luar. Otot peroneal pendek, panjang dan ketiga bertanggungjawab untuk pergerakan ke luar, dan ke dalam - ekstensor panjang ibu jari dan otot tibial anterior.

Struktur sendi pergelangan kaki manusia juga merangkumi unsur kompleks - tendon Achilles. Ia melekat pada tumit.

Terima kasih kepada tendon Achilles, sendi melenturkan, seseorang boleh berdiri di atas jari kakinya, melompat pada satu atau kedua kaki. Ia terdiri daripada dua otot - gastrocnemius dan soleus. Mereka membentuk bujur dengan celah di dalam. Di sekitar pergelangan kaki lateral dengan otot tendon.

Ligamen

Alat ligamen memainkan peranan penting dalam fungsi pergelangan kaki. Ligamen menghubungkan pergelangan kaki dan pergelangan kaki. Mereka mengurangkan jarak pergerakan.

Ligamen melekat kuat pada tulang, yang terbesar dan paling ketara adalah:

 • deltoid;
 • tibiofibular;
 • melintang.

Ligamen deltoid menghubungkan pergelangan kaki dalam ke tulang talus, calcaneus, dan scaphoid. Tibia menghubungkan pergelangan luar dan tibia. Ini bertanggung jawab untuk mengurangkan jarak gerakan, khususnya, melindungi dari putaran kuat.

Ligamen melintang melindungi daripada putaran luaran yang kuat, di mana jari kaki dipusing ke luar.

Anatomi sendi pergelangan kaki diwakili oleh ligamen lain yang sama pentingnya:

 • interosseous;
 • punggung bawah;
 • memukul;
 • calcaneal;
 • scaphoid;
 • cagaran;
 • sisi;
 • calcaneofibular;
 • talofibular luaran dan dalaman.

Bekalan darah dan ujung saraf

Pada sendi pergelangan kaki, anatomi bekalan darah diwakili oleh arteri peroneal dan tibial anterior dan posterior. Darah mengalir melalui mereka ke kaki, aliran keluar berlaku melalui urat dengan nama yang sama.

Sendi ini juga disuburkan oleh sebilangan besar saluran darah. Kerana itu, peredaran darah di kawasan pergelangan kaki agak baik. Rangkaian saluran darah meluas ke kawasan pergelangan kaki, kapsul sendi dan ligamen.

Ujung saraf seperti itu melintas di pergelangan kaki - dubur peroneal dan tibial, serta saraf sural, saraf tibial.

Ciri-ciri fungsional

Sendi pergelangan kaki terlibat dalam pembentukan pusat graviti, berat badan manusia diagihkan secara merata di atasnya. Ia dapat menahan beban yang paling besar dan sentiasa mengalami tekanan.

Pergerakan 60-90˚ mungkin berlaku di pergelangan kaki. Tidak ada sendi yang boleh membengkokkan sebanyak itu. Sendi pergelangan kaki bertanggungjawab untuk pergerakan berikut:

 • di sekitar paksi;
 • pergerakan kaki masuk dan keluar;
 • lenturan dan panjangan kaki.

Oleh kerana pergerakan tinggi amplitud, pergelangan kaki melakukan banyak fungsi penting. Tanpa itu, mustahil untuk berdiri tegak atau bergerak..

Sendi pergelangan kaki melakukan fungsi berikut:

 • Susutnilai. Sistem muskuloskeletal, khususnya, tulang belakang mempunyai beban yang berat. Pergelangan kaki inilah yang bertanggungjawab untuk merata berat badan seseorang di kaki. Kapsul sendi melindungi sendi lain, seperti lutut atau pinggul, dari pergerakan tiba-tiba.
 • Pergerakan lancar: Pergelangan kaki membantu anda bergerak dengan lancar semasa menuruni atau menaiki tangga. Tendon Achilles mengandungi cecair yang menghalang geseran.
 • Kestabilan. Pergelangan kaki mempunyai alat tendon-ligamen yang kuat. Berkat ini, ketika bergerak di permukaan yang tidak rata, seseorang tidak kehilangan kestabilan..

Kerana struktur yang kompleks, pergelangan kaki sering cedera. Apabila sendi ini cedera, pergerakan kaki hilang.

Kaedah penyelidikan

Terdapat banyak kaedah pemeriksaan untuk mengenal pasti proses patologi pada sendi pergelangan kaki. Diagnosis dibuat berdasarkan pemeriksaan visual, aduan pesakit dan diagnostik instrumental.

Tinjauan merangkumi:

 • Radiografi. Ini adalah kaedah diagnostik yang paling mudah dicapai dan bermaklumat. Gambar sendi diambil dalam beberapa unjuran, di mana kerosakan dapat dilihat.
 • Ultrasonografi. Kaedah ini jarang digunakan kerana pergelangan kaki berukuran kecil. Menurut hasil pemeriksaan, mungkin untuk mengesan edema, pendarahan, dan juga untuk melihat keadaan radas tendon-ligamen.
 • CT. Ini adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk menilai keadaan sistem rangka. Neoplasma, patah tulang, dislokasi, subluksasi dan lebam dapat dijumpai. Imbasan CT yang paling bermaklumat untuk arthrosis.
 • MRI. Seperti CT, anda dapat melihat keadaan tulang, tulang rawan dan ligamen anda. Tekniknya informatif, tetapi mahal.
 • Atroskopi. Teknik invasif yang minimum, melibatkan pengenalan kamera ke dalam kapsul sendi.

Dalam beberapa kes, ujian makmal mungkin diperlukan.

Doktor apa yang menangani rawatan penyakit pergelangan kaki?

Pakar trauma mendiagnosis dan merawat penyakit pergelangan kaki.

Penyakit

Sendi ini paling kerap mengalami kecederaan dan kerosakan, dan penyakit tidak terkecuali. Faktor berikut mempengaruhi penampilan penyakit:

 • keradangan;
 • kerosakan mekanikal;
 • proses berjangkit;
 • neoplasma onkologi.

Arthrosis ubah bentuk

Penyakit ini dimanifestasikan oleh ubah bentuk permukaan tulang. Kerana ini, kelancaran pergerakan terganggu. Gejala adalah kesakitan yang teruk semasa pergerakan dan pertumbuhan tulang di kawasan pergelangan kaki.

Artritis

Ia adalah penyakit radang yang boleh menjadi akut atau kronik. Artritis pergelangan kaki ditunjukkan oleh kesakitan dan pergerakan yang terganggu. Kawasan pergelangan kaki menjadi merah, bengkak dan panas apabila disentuh.

Kecederaan

Kerosakan pada ligamen pergelangan kaki adalah perkara biasa, terutama pada atlet. Tidak jarang berlaku patah pergelangan kaki atau avulsion, atau retakan atau patah tulang di tibia. Kemungkinan kerosakan pada otot dan saraf.

Pecah tendon Achilles

Ini boleh berlaku akibat kecederaan. Tendon Achilles yang pecah dapat dikenali dengan klik khas. Kesakitan tajam berlaku semasa bergerak. Lama kelamaan, pembengkakan teruk muncul.

Rawatan penyakit pergelangan kaki boleh menjadi konservatif dan operasi. Jenis terapi ditentukan oleh doktor.

Pergelangan kaki: anatomi dan struktur pergelangan kaki manusia

Apakah pergelangan kaki, di mana ia terletak dan apa yang bertanggungjawab

Pergelangan kaki adalah pembentukan tulang yang terletak di antara kawasan betis dan kaki. Dengan kata lain, tulang yang sama menonjol di dekat tumit. Pada sendi pergelangan kaki, terdapat dua pergelangan kaki secara anatomi - luaran dan dalaman.

Jangan mengelirukan pergelangan kaki dengan sendi atau otot, kerana ia adalah pautan membentuk kaki bawah, dan membolehkan anda menahan beban badan.

Faktanya adalah bahawa seluruh berat badan semasa bergerak memfokuskan pada kaki, dan pergelangan kaki berfungsi sebagai penghubung dalam sistem, berkat yang lebih mudah bagi seseorang untuk bergerak, berpusing ke arah yang berbeza dan membetulkan pergerakan kaki.

Ciri-ciri anatomi sendi pergelangan kaki


Anatomi pergelangan kaki

Alat pergelangan kaki inilah yang bertanggungjawab untuk pengagihan berat badan manusia ke seluruh permukaan kaki. Beban berat berbeza bagi setiap orang, dan struktur anatomi sendi dan tulang hampir sama untuk semua orang, kecuali bahawa wanita dibezakan oleh pergelangan kaki yang lebih tipis dan betis langsing. Di atas, sempadan anatomi adalah 7-8 cm di atas mede malleolus. Garis visual antara pergelangan kaki lateral dan medial adalah sempadan utama antara kaki dan sendi. Pergelangan kaki lateral dan medial saling bertentangan, di kedua-dua belah tulang.

Lateral malleolus dari fibula - dalam bahasa Latin "malleolus lateralis fibulae" - lateral, terletak lebih jauh dari tengah. Konsep "medial" dalam bahasa Latin bermaksud kebalikan dari konsep "lateral". Malleolus medial tibia disebut "malleolus medialis tibiae" dalam bahasa Latin dan terletak lebih dekat ke tengah. Pergelangan kaki medial disebut dalaman, masing-masing, lateral disebut luaran.

Titik seterusnya adalah sekumpulan sendi yang mempunyai bahagian pada bahagian dalam, luar, depan dan belakang kaki. Kaki depan adalah bahagian belakang kaki. Kawasan elastik tendon Achilles adalah kawasan posterior yang merangkumi telapak kaki.

Struktur tulang dan artikular pergelangan kaki merangkumi tulang fibula, tibia, supracal. Calcaneus mempunyai beberapa nama lain - talus atau sederhana - tulang kaki. Ia mempunyai proses aksesori yang secara fisiologi mengisi ruang antara hujung distal bawah fibula dan tibia. Tulang, ligamen, sendi, kapal, tulang rawan dan tisu lembut penghubung mereka membentuk sendi pergelangan kaki. Inilah tulang sesamoid, yang tersembunyi dalam ketebalan tendon yang tersebar di sendi..

Ini adalah sendi pergelangan kaki, yang merangkumi:

 • pergelangan kaki dari lokasi dalaman - bahagian bawah, bahagian bawah tibia;
 • pergelangan kaki luaran - bahagian bawah fibula;
 • permukaan tulang artikulasi distal tibial.

Dalam lekukan pergelangan kaki luar, tendon terpaku yang menyokong otot peroneal panjang dan pendek. Hujung tulang ditutup dengan fasia, selubung tisu penghubung yang melekat di bahagian luar pergelangan kaki bersama dengan ligamen lateral. Mengikut tujuan fisiologi mereka, fasia adalah sejenis sarung pelindung yang menutupi tendon, pembuluh darah, dan serat saraf. Keanehan lampiran fasia dan ligamen deltoid - tidak ada permukaan artikular dalam hubungannya.

Terdapat takik besar di tibia, yang merangkumi pangkal takik berserat - ini adalah sindesmosis tibiofibular, yang kesihatannya sangat penting untuk fungsi penuh sendi artikular. Syndesmosis ini mesti kekal untuk memastikan fungsi kaki sepenuhnya..

Sendi pergelangan kaki mempunyai celah yang terbentuk dari dalam oleh jarak talus dengan tulang rawan hyaline. Di kaki kanan dan kiri, mereka kelihatan simetri, seperti pada gambar cermin. Peranti sendi pergelangan kaki tergolong dalam bentuk blok, dalam bentuk sambungan berbentuk skru. Sebenarnya, ini adalah sambungan engsel yang memberikan kemungkinan pergerakan kaki dalam bidang yang berbeza..


Struktur otot pergelangan kaki

Struktur sendi pergelangan kaki tidak dapat dibayangkan tanpa kumpulan otot. Otot artikular berjalan di belakang dan di luar pergelangan kaki, untuk memastikan lenturan kaki, putaran kaki ke atas dan ke kiri - seperti yang dikehendaki pemiliknya.

Otot lenturan:

 • otot lentur panjang, yang memberikan lenturan jari kaki;
 • belakang tibial;
 • otot plantar yang padat dan besar;
 • otot betis trisep.

Otot pemanjangan:

 • anterior tibial;
 • otot ekstensor yang memberikan lanjutan jari kaki.

Di kompleksnya, kumpulan otot pada setiap kaki memberikan pergerakan kaki yang diperlukan agar seseorang dapat bergerak dengan yakin dan mengekalkan keseimbangan kerana kerja otot pergelangan kaki. Ini adalah kebiasaan untuk pergelangan kaki yang sihat..

Di samping itu, ligamen berkaitan dengan struktur pergelangan kaki. Tugas mereka adalah memastikan fungsi dan pergerakan sendi yang normal, menyokong elemen tulang di tempat mereka. Ligamen yang paling kuat dalam struktur pergelangan kaki adalah deltoid. Ia menghubungkan tulang talus, calcaneus, dan navicular ke pergelangan kaki dalam. Anda boleh memecahkannya hanya dalam keadaan yang teruk dengan beban yang sangat meningkat, dan ini akan menjadi kecederaan yang sangat serius dengan tanda yang jelas.

Khasiat sendi artikular disediakan oleh rangkaian saluran darah. Arteri melintas di sini: peroneal, anterior, posterior tibial. Di tapak kapsul artikular, arteri bercabang, membentuk rangkaian vaskular. Pengaliran darah dilakukan melalui jaringan dari sisi luar dan dalam tulang, jaringan menyambung dengan lancar ke urat anterior dan posterior pada tibia, ke urat kecil dan besar yang terletak jauh di bawah kulit.

Urat nipis disambungkan ke saluran vena besar dari satu rangkaian oleh anastomoses - anastomōsis venosa, ia adalah pembentukan semula jadi yang membawa kepada sambungan vena yang rapat, dan merupakan salah satu elemen struktur penting pergelangan kaki.

Fungsi buku lali

 1. mengekalkan berat badan manusia;
 2. pemerataan semua berat badan di kaki;
 3. fungsi kedudukan menegak;
 4. fungsi aktif membolehkan melompat, berlari dan lain-lain.
 5. fungsi putaran. Ia membolehkan seseorang membuat putaran pada paksinya, sementara kaki, ketika berpusing, tetap berada dalam posisi yang sama, iaitu, mereka tidak bergerak;
 6. fungsi susut nilai. Membolehkan seseorang melembutkan kekuatan hentakan semasa berjalan atau berlari.

Kerana pergelangan kaki adalah tempat yang agak rentan dalam anatomi manusia, semua jenis kecederaan pergelangan kaki sering berlaku, terutamanya jika anda seorang yang aktif bermain sukan, atau hanya banyak bergerak. Mari lihat jenis kecederaan pergelangan kaki.

Bekalan darah dan ujung saraf

Pada sendi pergelangan kaki, anatomi bekalan darah diwakili oleh arteri peroneal dan tibial anterior dan posterior. Darah mengalir melalui mereka ke kaki, aliran keluar berlaku melalui urat dengan nama yang sama.

Sendi ini juga disuburkan oleh sebilangan besar saluran darah. Kerana itu, peredaran darah di kawasan pergelangan kaki agak baik. Rangkaian saluran darah meluas ke kawasan pergelangan kaki, kapsul sendi dan ligamen.

Ujung saraf seperti itu melintas di pergelangan kaki - dubur peroneal dan tibial, serta saraf sural, saraf tibial.

Jenis kecederaan dan penyakit pergelangan kaki

 1. Artritis. Dicirikan oleh proses keradangan, di mana terdapat pembengkakan, kemerahan, kadang-kadang perubahan warna biru, bahkan suppuration dan pengumpulan cairan Pergelangan kaki dan kaki bawah mungkin membengkak, bergantung pada sifat penyakit ini.
 2. Arthrosis. Selalunya ia berlaku kerana kecederaan, namun, kadang-kadang penyebab arthrosis boleh menjadi berat badan berlebihan, beban pergelangan kaki berat, kecenderungan genetik dan banyak sebab lain.
 3. Kehelan. Ia disertai dengan sakit tajam pada masa kecederaan, ligamen rosak, edema, bengkak, hematoma dan lecet berlaku.
 4. Kecederaan. Salah satu kecederaan paling popular yang berlaku ketika bergerak atau bertembung dengan objek (terkena). Ia disertai dengan sensasi yang menyakitkan, tidak terasa selesa pada kaki hingga penuh, mungkin ada lecet pada kulit, bengkak.
 5. Patah tulang. Dengan patah tulang, rasa sakit yang sangat tajam berlaku, kadang-kadang anda dapat mendengar kekejangan, menjadi mustahil pada kaki dengan patah tulang, dan rawatan patah tulang seperti ini adalah proses yang sukar, kerana terdapat kemungkinan besar kecacatan kerana fakta bahawa pukulan langsung ke tulang.

Sekarang anda tahu di mana pergelangan kaki seseorang!

Otot

Otot pergelangan kaki bertanggungjawab untuk pergerakan sendi. Otot terletak di bahagian belakang dan depan kaki bawah. Terdapat sekumpulan otot yang bertanggungjawab untuk pemanjangan dan lenturan permukaan artikular.

Yang pertama dilambangkan oleh otot seperti:

 • berkepala tiga;
 • tibial punggung;
 • flexor jari kaki;
 • plantar;
 • lentur jari lain.

Otot tibialis anterior dan pemanjangan jari bertanggungjawab untuk pemanjangan. Unsur-unsur ini terletak di permukaan anterior kaki bawah.

Di pergelangan kaki, bukan sahaja lenturan dan pemanjangan mungkin, tetapi juga lilitan ke dalam dan ke luar. Otot peroneal pendek, panjang dan ketiga bertanggungjawab untuk pergerakan ke luar, dan ke dalam - ekstensor panjang ibu jari dan otot tibial anterior.

Struktur sendi pergelangan kaki manusia juga merangkumi unsur kompleks - tendon Achilles. Ia melekat pada tumit.

Terima kasih kepada tendon Achilles, sendi melenturkan, seseorang boleh berdiri di atas jari kakinya, melompat pada satu atau kedua kaki. Ia terdiri daripada dua otot - gastrocnemius dan soleus. Mereka membentuk bujur dengan celah di dalam. Di sekitar pergelangan kaki lateral dengan otot tendon.

Ligamen pergelangan kaki

Fungsi dan pergerakan normal pada sendi disediakan oleh ligamen, yang juga menahan unsur tulang sendi pada tempatnya. Ligamen pergelangan kaki yang paling kuat adalah deltoid. Ia menghubungkan talus, calcaneus dan scaphoid (kaki) ke pergelangan kaki dalam.


Ligamen calcaneofibular, serta ligamen talofibular posterior dan anterior, adalah ligamen luar

Pembentukan yang kuat adalah radas ligamen dari sindesmosis tibiofibular. Tulang shin dipegang bersama oleh ligamen interosseous, yang merupakan lanjutan dari membran interosseous. Ligamen interosseous masuk ke ligamen bawah posterior, yang membuat sendi tidak berpusing terlalu banyak. Ligamen tibiofibular inferior anterior menahan dari putaran luar yang terlalu kuat. Ia terletak di antara takuk peroneal, yang terletak di permukaan tibia dan malleolus luar. Selain itu, ligamen melintang yang terletak di bawah tibiofibular menghalang putaran kaki yang berlebihan ke arah luar..

Langkah pencegahan

Sebagai langkah pencegahan, doktor mengesyorkan:

 • mematuhi gaya hidup sihat;
 • makan secara rasional;
 • terlibat dalam latihan fisioterapi dan memantau intensiti latihan;
 • memerhatikan rejim kerja dan rehat;
 • termasuk berjalan-jalan di luar dalam aktiviti harian;
 • enggan memakai kasut ketat dan kasut bertumit tinggi;
 • gunakan sol ortopedik;
 • ikuti cadangan doktor yang hadir, menghadiri pemeriksaan perubatan tepat pada masanya dan menjalani prosedur diagnostik. Semasa menetapkan rawatan, anda harus mematuhinya;
 • elakkan hipotermia, dll..

Saranan ini membolehkan anda mengecualikan kerosakan pada sendi pergelangan kaki dan menjaga kesihatan sistem muskuloskeletal..

Penyakit

Sendi ini paling kerap mengalami kecederaan dan kerosakan, dan penyakit tidak terkecuali. Faktor berikut mempengaruhi penampilan penyakit:

 • keradangan;
 • kerosakan mekanikal;
 • proses berjangkit;
 • neoplasma onkologi.

Arthrosis ubah bentuk

Penyakit ini dimanifestasikan oleh ubah bentuk permukaan tulang. Kerana ini, kelancaran pergerakan terganggu. Gejala adalah kesakitan yang teruk semasa pergerakan dan pertumbuhan tulang di kawasan pergelangan kaki.

Artritis

Ia adalah penyakit radang yang boleh menjadi akut atau kronik. Artritis pergelangan kaki ditunjukkan oleh kesakitan dan pergerakan yang terganggu. Kawasan pergelangan kaki menjadi merah, bengkak dan panas apabila disentuh.

Kecederaan

Kerosakan pada ligamen pergelangan kaki adalah perkara biasa, terutama pada atlet. Tidak jarang berlaku patah pergelangan kaki atau avulsion, atau retakan atau patah tulang di tibia. Kemungkinan kerosakan pada otot dan saraf.

Pergelangan kaki atau buku lali

Lihat kaki anda dan turunkan mata anda ke bahagian bawahnya.

Tempat di mana kaki bertemu kaki disebut pergelangan kaki.

Perkataan "pergelangan kaki" itu sendiri tidak pernah terdapat dalam buku rujukan anatomi, kerana ini adalah nama yang popular untuk buku lali. Walaupun "pergelangan kaki" pada rajah struktur kaki tidak akan pernah ditandatangani dengan perkataan ini. Dalam gambar, yang terakhir akan ditentukan oleh dua nama:

 • pergelangan kaki lateral;
 • malleolus medial.

Struktur tulang

Tiga tulang membentuk sendi pergelangan kaki: tibial, fibular, dan talus. Perlu diperhatikan bahawa kedua-dua tulang tibia bersama-sama membuat "soket" di mana talus sesuai dengan anatomi, membentuk pergelangan kaki berbentuk blok.

Struktur sedemikian memberikan kemampuan untuk melakukan gerakan yang diperlukan dengan risiko rendah subluksasi dan kehelan.

Foto dengan keterangan tulang menunjukkan bahagian utama mereka yang membentuk pergelangan kaki - pergelangan kaki medial dan lateral, tibia distal, serta bahagian atas struktur talus.

Selain fungsi membentuk, pada formasi tulang terdapat kemurungan dan area kekasaran, yang mana ligamen dan tendon utama otot melekat.

Permukaan dalaman kawasan tulang yang membentuk sendi artikular ditutup dengan lapisan tisu kartilaginus yang nipis, yang memastikan fungsi keseluruhan sendi pergelangan kaki dan mengurangkan beban pada struktur tulang.

Ini adalah tulang rawan artikular yang memastikan integriti seluruh pergelangan kaki, dan jika ia rosak, artritis dan arthrosis berkembang, dicirikan oleh rasa tidak selesa, sakit dan gejala lain.

Cara merawat

Sebarang patologi di kawasan pergelangan kaki memerlukan rawatan segera. Sesungguhnya, dalam kes yang lebih maju, fungsi sendi pergelangan kaki dapat terganggu sepenuhnya. Oleh itu, rawatan penyakit dan kecederaan di tempat ini harus dimulakan seawal mungkin. Pemilihan teknik terapi dilakukan hanya oleh doktor setelah pemeriksaan dan diagnosis. Untuk mengesan kecederaan, sinar-X paling kerap dilakukan, mungkin MRI dan ujian darah biokimia.

Anda juga boleh membaca: Penyebab edema kaki dan pergelangan kaki

Apabila rasa sakit yang teruk muncul, pertama sekali, perlu memberi pertolongan cemas kepada orang itu. Sejurus selepas kecederaan, anda perlu membuang kasut dengan berhati-hati agar bengkak yang semakin meningkat tidak menyebabkan kemerosotan. Sebaiknya gunakan sejuk di kawasan yang terkena secepat mungkin. Ini akan membantu mengurangkan kesakitan serta mencegah pembengkakan. Ia juga sangat penting untuk menghadkan tekanan pada anggota badan yang cedera. Pesakit perlu duduk atau berbaring lebih-lebih lagi, kaki harus berada di atas panggung.

Semua rawatan lain bergantung kepada penyebab ketidakselesaan pergelangan kaki. Sekiranya berlaku patah tulang, bantuan pakar bedah diperlukan, yang menggabungkan tulang yang rosak dan menggunakan pelekat. Penghapusan lengkap, dan kadang kala hanya mengehadkan beban, mempercepat pemulihan. Untuk mempercepat penyatuan tulang, persediaan kalsium, vitamin D, mumia, bahan tambahan aktif secara biologi yang dapat meningkatkan proses metabolik dapat diresepkan.

Biasanya tidak ada kerosakan tisu yang serius ketika ligamen terseliuh atau terkilir. Tetapi edema selalu ada. Untuk mengurangkannya, selain kompres sejuk dan NSAID, anda boleh menggunakan salap berdasarkan heparin atau troxevasin. Diuretik juga sering diresepkan. Seperti patah tulang, pergelangan kaki mesti bergerak selama sekurang-kurangnya beberapa hari. Tetapi bukannya plaster, pembalut elastik digunakan untuk ini. Anda perlu membalut pergelangan kaki sehingga kaki berada pada sudut tepat ke kaki bawah. Dengan kecederaan seperti itu, dalam beberapa hari pertama, pemanasan kompres tidak boleh dilakukan, kerana ini dapat menyebabkan peningkatan edema..

Untuk merawat patologi pergelangan kaki yang disebabkan oleh proses keradangan atau distrofik pada sendi, perlu menggunakan ubat anti-radang bukan steroid. Selalunya, ini adalah produk berdasarkan diclofenac, ketoprofen atau ibuprofen. Mereka datang dalam bentuk tablet, salap atau suntikan. Sebagai kaedah terapi tambahan, prosedur fisioterapeutik semestinya digunakan: magnet, UHF, terapi laser, aplikasi lumpur, mandi mineral.


Untuk mengelakkan kecederaan pergelangan kaki, pilih kasut bertumit rendah yang selesa