Korset untuk scoliosis: kebaikan dan keburukan

Siku

Korset scoliosis adalah peranti yang membolehkan anda memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan tertentu. Ini diresepkan untuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, kerana hanya dalam hal ini alat ini dapat memberi pengaruh yang signifikan terhadap pembentukan ruang tulang belakang, mencegah ubah bentuknya lebih lanjut. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa walaupun alat yang terbaik dan paling mahal tidak dapat menyembuhkan penyakit ini jika anak tidak mendapat rawatan tambahan pada masa yang sama..

Bagaimana korset berfungsi untuk scoliosis?

Prinsip operasi korset mana pun dikurangkan untuk mengekalkan tulang belakang pada kedudukan tertentu.

Tugas utama yang diselesaikan oleh pembetulan postur:

Memberi tekanan pada bahagian-bahagian ruang tulang belakang yang telah mengalami kelengkungan. Ini membolehkan anda menghentikan ubah bentuknya yang lebih jauh..

Fiksasi tulang belakang pada kedudukan yang betul secara anatomi.

Mengurangkan beban pada bahagian tulang belakang yang terkena scoliosis.

Penurunan aktiviti patologi tulang belakang.

Mengembangkan kemahiran untuk postur fisiologi yang betul.

Peraturan pemilihan korset untuk skoliosis

Sangat sukar untuk memilih korset yang tepat untuk rawatan scoliosis sendiri. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai risiko komplikasi yang tinggi. Oleh itu, pemilihan alat sokongan harus dikendalikan oleh doktor.

Perkara utama yang perlu dipertimbangkan semasa memilih korset:

Jenis skoliosis dan lokasi tepat penyetempatannya.

Tahap kelengkungan patologi.

Pasaran perubatan moden dipenuhi dengan korset pelbagai jenis. Walau bagaimanapun, untuk rawatan mempunyai kesan yang diinginkan, selalunya perlu membuat ortosis buatan. Secara amnya, semakin tinggi tahap skoliosis, korset semakin kaku..

Untuk membetulkan kecacatan pada tahap tulang belakang toraks kelas 3 atau 4, korset Chenot digunakan. Untuk scoliosis toraks darjah 2, korset Lyons atau korset Milukoni boleh digunakan. Dengan kelengkungan di punggung bawah, keutamaan diberikan kepada korset Boston.

Jenis utama korset

Jenis korset berikut boleh digunakan untuk merawat scoliosis.

Peranti yang menyokong

Mereka diperlukan untuk meringankan beban pada tulang belakang, untuk meredakan kesakitan yang ditimbulkan oleh scoliosis. Secara selari, nada otot di tempat ketegangan maksimumnya menurun. Korset sokongan boleh digunakan pada peringkat pertama atau kedua penyakit scoliotik. Ia boleh dipakai selama 6 bulan.

Petunjuk lain untuk memakai peranti sokongan:

Terapi pencegahan, jika ada prasyarat untuk pengembangan skoliosis dan patologi lain dari sistem muskuloskeletal.

Mengekalkan postur untuk penyakit saluran tulang belakang.

Korset sokongan membolehkan anda mengurangkan beban pada bahagian tulang belakang yang melengkung, menghalangnya daripada terus berubah bentuk. Korset seperti itu boleh dibuat mengikut pesanan, atau boleh dibeli siap pakai..

Kelebihan utama korset sokongan adalah kelembutan, kebolehcapaian dan fleksibiliti mereka..

Kesan terapi penggunaan korset pendukung dapat dilihat hanya jika anak terlibat dalam terapi senaman, mengunjungi tukang urut dan menjalani prosedur fisioterapi. Berenang sangat bermanfaat untuk scoliosis.

Korset reclinator. Mereka dilambangkan dengan tali pinggang dalam bentuk angka lapan. Pembetulan sedemikian membolehkan anda menyokong tulang belakang di kawasan toraks, membentuk postur yang betul. Semasa memakai korset, bilah bahu akan disatukan dan bahu akan ditarik ke belakang. Oleh itu, beban pada otot belakang diedarkan secara merata, yang membolehkan anda menghentikan perkembangan scoliosis. Reclinators diresepkan semasa mendiagnosis scoliosis tahap 1. Mereka juga selesa kerana boleh digabungkan dengan jenis korset lain..

Korset dada yang membolehkan anda menguatkan otot punggung dan membentuk postur yang betul secara fisiologi. Korset dilengkapi dengan tulang rusuk yang kaku, yang dibuat dalam bentuk sisipan yang terletak di sepanjang tulang belakang di kawasan rantau toraksnya. Pembetulkan postur seperti itu boleh diresepkan untuk pesakit dengan skoliosis tahap 1 dan 2..

Jenis korset sokongan lain ialah alat torakolumbar. Mereka dibuat mengikut pesanan. Korset ini mempunyai punggung yang kaku yang dirancang untuk menyokong tulang belakang toraks dan lumbar. Peranti ini juga dilengkapi dengan tali berbentuk lapan yang membolehkan anda mengangkat bahu ke belakang.

Korset pembetulan

Peranti ini digunakan untuk memperbaiki kelengkungan tulang belakang, dan juga mencegah skoliosis berkembang lebih jauh. Korset pembetulan semasa memakainya menyebabkan sedikit ketidakselesaan, jadi ubat ini hanya diberikan kepada pesakit di mana skoliosis mencapai tahap kedua, ketiga atau keempat. Mereka dibuat mengikut ukuran individu, berdasarkan pelepasan batang tubuh pesakit..

Korset pembetulan dipakai sepanjang hari, membawanya melakukan prosedur kebersihan asas. Semasa rawatan, pesakit harus kerap mengunjungi pakar ortopedik dan menjalani sinar-X.

Jenis alat pembetulan adalah korset Chenot. Selalunya diresepkan untuk kanak-kanak dengan skoliosis lanjut. Korset seperti itu boleh digunakan untuk kelengkungan pada tulang belakang lumbal dan toraks. Ia diwakili oleh bingkai tegar yang terbuat dari termoplastik. Di luar, peranti ini dilapisi dengan busa busa. Mereka direka untuk menyokong belakang pada posisi yang betul, sejajar bonjolan yang ada. Korset Chenot dapat disesuaikan bergantung pada perkembangan penyakit ini. Peranti sedemikian sangat dituntut oleh pesakit dengan skoliosis, kerana sangat berkesan. Selalunya, dengan bantuan korset seperti itu, mungkin untuk membetulkan scoliosis gred 4 genap..

Korset Milwaukee boleh digunakan untuk merawat dan mencegah perkembangan scoliosis pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ia digunakan untuk merawat penyakit di mana-mana bahagian tulang belakang. Ia dilengkapi dengan pangkalan semi-kaku, dilengkapi dengan sokongan untuk menyokong bahagian belakang kepala dan dagu. Dengan korset seperti itu, anda boleh mengubah ketinggian, yang penting untuk rawatan anak-anak yang cepat tumbuh.

Korset Lyon atau korset pendakap. Dianjurkan untuk menggunakannya untuk pesakit yang didiagnosis dengan skoliosis dari semua bahagian tulang belakang. Peranti ini diwakili oleh bingkai dengan sisipan, yang diperkuat dengan penyokong logam.

Korset Boston digunakan untuk merawat scoliosis di kawasan lumbal dan sakrum. Ia diresepkan untuk pesakit dengan peringkat terakhir penyakit ini..

Semasa pesakit ditunjukkan memakai korset?

Sekiranya pesakit didiagnosis dengan scoliosis gred 3 atau 4, maka korset tidak segera diresepkan kepadanya. Pertama, mereka cuba menyembuhkan penyakit dengan bantuan senam gimnastik, fisioterapi. Terapi senaman yang harus dilakukan seseorang setiap hari, selama beberapa jam. Sekiranya terapi yang berterusan tidak memungkinkan mencapai kesan yang diinginkan, maka sebagai kaedah rawatan tambahan, pesakit diresepkan memakai korset. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa pesakit harus menghentikan rawatan..

Cara memakai korset dengan betul?

Bergantung pada jenis alat sokongan, skema penggunaannya berbeza. Jadi, korset sokongan dipakai selama 2 jam sehari pada minggu pertama. Pada masa akan datang, setiap minggu waktu memakai korset meningkat satu jam. Masa maksimum untuk menggunakan korset sehari ialah 6 jam. Terapi ini berlangsung selama 2-4 bulan. Kemudian masa penggunaannya dikurangkan secara beransur-ansur: satu jam, setiap 10 hari. Selepas itu, penggunaan alat sokongan sepenuhnya ditinggalkan. Sekiranya postur pesakit mula merosot lagi, maka rawatan seterusnya akan berlangsung selama 2 bulan. Dalam kes ini, korset dipakai selama 4 jam sehari..

Sekiranya korset pembetulan dipilih untuk rawatan scoliosis, proses penyesuaian pada peranti memerlukan masa 21 hari. Mereka memakainya selama dua jam, kemudian berehat selama dua jam, kemudian mengenakannya semula. Corak ini berterusan sepanjang hari. Dengan lancar, masa penggunaan peranti meningkat, menjadikannya satu hari. Sekiranya doktor mengizinkan, anda boleh mengeluarkan korset selama beberapa jam sehari untuk merehatkan badan. Pada masa ini, seseorang boleh berehat, mengunjungi ahli terapi urut atau melakukan langkah-langkah kebersihan.

Peraturan asas untuk memakai korset untuk skoliosis, tanpa mengira jenis peranti:

Korset tidak boleh dipakai pada badan yang telanjang. Sama ada baju atau T-shirt yang ketat mesti sentiasa ada di bawahnya..

Dilarang mengangkat berat semasa memakai struktur.

Anda secara beransur-ansur harus membiasakan diri dengan korset..

Semasa memakai alat ini, anda mesti kerap berjumpa doktor untuk memantau terapi.

Berhenti memakai korset sedikit demi sedikit.

Kelebihan memakai korset

Terima kasih kepada penggunaan korset untuk scoliosis, anda dapat mencapai aspek positif berikut:

Hentikan perkembangan penyakit ini.

Kembangkan kemahiran yang kuat untuk menjaga tulang belakang pada kedudukan yang betul.

Regangkan tulang belakang, jika perlu.

Meningkatkan fungsi organ dalaman, terutamanya paru-paru dan jantung.

Turunkan otot belakang yang mengalami hipertensi.

Walaupun korset untuk skoliosis dapat memberi kesan terapeutik yang jelas, penggunaannya dapat dikontraindikasikan pada beberapa pesakit. Sebagai contoh, mereka tidak boleh dipakai untuk penyakit yang bersifat dermatologi, ketika kulit memerlukan perawatan dan rawatan biasa. Geseran korset boleh menyebabkan peningkatan patologi yang ada. Oleh itu, sebelum memutuskan untuk membeli korset untuk membetulkan postur dan merawat skoliosis, anda harus berjumpa doktor.

Kekurangan menggunakan korset untuk scoliosis

Kelemahan utama korset untuk rawatan scoliosis termasuk:

Apa-apa alat akan dengan satu cara atau cara lain menghalang pergerakan pesakit.

Sekiranya anda tidak mengikuti cadangan doktor dan memakai korset untuk jangka masa yang panjang, ini akan menyebabkan otot akan lemah dan tidak dapat menyokong tulang belakang..

Sekiranya alat sokongan tidak dipilih dengan betul, penyakit ini akan berkembang..

Di tempat-tempat di mana korset memberikan tekanan maksimum, kulit boleh menjadi gatal dan jengkel.

Pemakaian korset mungkin dikontraindikasikan pada beberapa pesakit.

Memilih korset tulang belakang untuk skoliosis

Scoliosis adalah salah satu penyakit tulang belakang yang paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa. Untuk rawatannya, satu set langkah-langkah digunakan, termasuk dalam banyak kasus, disarankan untuk memakai pendakap belakang untuk skoliosis. Dengan mengambil kira nuansa apa yang harus anda pilih produk ortopedik ini? Adakah memakainya akan memberi kesan? Adakah terdapat kontraindikasi untuk digunakan? Dan bagaimana memakai pembalut dengan betul? Kami akan menjawab semua soalan dengan teratur.

Adakah korset dapat membantu mengatasi skoliosis


Hanya doktor yang dapat menjawab persoalan sama ada korset untuk scoliosis akan membantu anda secara khusus, kerana perlu mengambil kira tahap kelengkungan tulang belakang, irama penyakit, usia, gaya hidup dan banyak lagi faktor lain.

Kejayaan rawatan juga bergantung pada kesediaan anda untuk mengikuti cadangan doktor: sama ada anda akan mengikuti cara memakai pembalut, sama ada anda memilih model yang betul, sama ada anda mahu mengubah gaya hidup biasa anda, dll..

Sekiranya semuanya dilakukan "sesuai dengan pikiran", maka korset untuk skoliosis akan menjadi sokongan yang dapat dipercayai (secara harfiah dan kiasan) dalam memerangi penyakit ini, terutama dalam kombinasi dengan tilam ortopedik yang dipilih dengan betul.

Jenis skoliosis

Terdapat empat darjah skoliosis, masing-masing mempunyai ciri tersendiri dan melibatkan pelbagai kaedah rawatan.

Ijazah pertama

Tulang belakang menyimpang dari kedudukan anatomi yang betul tidak lebih dari 10 darjah. Selalunya didiagnosis pada masa kanak-kanak dengan pemeriksaan perubatan biasa kanak-kanak prasekolah dan sekolah rendah.

Setiap ibu bapa boleh mengesyaki skoliosis pada anak. Untuk melakukan ini, minta anak membongkok ke depan dan meletakkan tangannya ke bawah. Lajur tulang belakang yang melengkung akan "bergerak" jauh dari pusat punggung. Dalam kes ini, anda harus segera berjumpa doktor, yang, di antara janji-janji lain, mungkin mengesyorkan memakai korset untuk scoliosis kelas 1..

Darjah kedua

Sekiranya tulang belakang menyimpang dari norma tidak lebih dari 25 darjah, maka pesakit didiagnosis dengan scoliosis gred 2. Dalam kes ini, diperlukan untuk mengarahkan semua usaha untuk memperbaiki tulang belakang, kerana penyakit ini dapat berkembang dengan cepat. Senarai janji temu yang disarankan merangkumi latihan terapi, urut, dan memakai pendakap belakang untuk skoliosis.

Darjah ketiga dan keempat

Bentuk penyakit lanjut ini agak jarang berlaku, kerana kebanyakan orang masih mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap kesihatan mereka. Dengan skoliosis 3 dan 4 darjah, tulang belakang "meninggalkan" dari kedudukan yang betul lebih dari 26 darjah. Dengan penyimpangan lebih dari 40 darjah, rawatan mungkin tidak berkesan, oleh itu semua kekuatan diarahkan untuk menghentikan perkembangan kemerosotan, yang dapat menyebabkan munculnya bonggol di punggung dan menyebabkan gangguan serius pada sistem pernafasan dan peredaran darah..

Scoliosis tulang belakang boleh terletak di tulang belakang serviks, toraks, toraks-lumbar, lumbar, atau lumbosacral.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan


Jadi, seperti yang dikatakan, korset untuk tulang belakang ditetapkan untuk skoliosis 2 darjah, lebih jarang - 1 atau 3 darjah.

Fungsi apa yang dilakukannya?

 • Meringankan tekanan pada tulang belakang, dengan pasti memperbaiki ruang tulang belakang pada kedudukan yang betul.
 • Postur badan yang sekata - dengan menyesuaikan daya fiksasi korset, anda secara beransur-ansur dapat membawa kembali ke bentuk yang ideal.
 • Menghentikan perkembangan penyakit - ia dipilih apabila tulang belakang secara aktif menyimpang dari norma untuk menghentikan pelanggaran dan mencegah akibat bencana.

Apakah garis panduan khas untuk memakai korset?

 • Penyimpangan dari norma di kawasan ubah bentuk tidak lebih dari 20 darjah pada kanak-kanak.
 • Jumlah kelengkungan pada orang dewasa tidak lebih daripada 40 darjah.
 • Pembetulan separa kelengkungan di satu atau bahagian tulang belakang yang lain.

Tidak ada kontraindikasi langsung untuk memakai korset. Walau bagaimanapun, hanya doktor yang dapat menentukan sama ada anda harus "memakai" korset atau lebih bijak mengarahkan kekuatan anda untuk memulihkan tulang belakang menggunakan kaedah lain.

Apakah korset untuk rawatan scoliosis

Untuk skoliosis dari pelbagai peringkat dan untuk mempengaruhi bahagian tulang belakang tertentu, model korset yang berbeza harus digunakan. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar - pembetulan dan sokongan.

Korset pembetulan

Mereka boleh disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 16 tahun untuk memulihkan kedudukan anatomi tulang belakang yang betul, termasuk skoliosis lateral. Digunakan untuk melambatkan perkembangan scoliosis. Korset bertindak pada tulang belakang dari kedua-dua belah pihak - dari sisi dan depan belakang.

Menyokong korset

Mereka digunakan pada masa dewasa setelah selesainya pembentukan tisu tulang-tulang. Digunakan untuk menghilangkan tekanan pada tulang belakang, menghilangkan rasa tidak selesa pada tulang belakang lumbar. Korset sokongan boleh dipakai dari semasa ke semasa, termasuk sebagai langkah pencegahan untuk mengekalkan tulang belakang yang sihat.

Model apa yang ditawarkan oleh pengeluar moden produk ortopedik??

Korset Boston

Salah satu daripada beberapa model yang boleh digunakan untuk fiksasi awal skoliosis kelas 3. Korset berkesan yang diperbuat daripada plastik kelas perubatan sepenuhnya membungkus dada dan belakang. Kehadiran tali elastik membolehkan anda memasangkan produk dengan tepat pada gambar dan memperbaiki tulang belakang dengan selamat.

Korset Milwaukee

Reka bentuk korset memberikan "pelana" untuk pemasangan pada pelvis, pelantar logam sokongan, serta klip untuk dagu dan leher. Model dibuat dengan mempertimbangkan ketinggian pesakit dan mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan diri.

Korset Chenot

Korset pembetulan yang paling popular. Secara struktural, ia adalah produk tegar yang terbuat dari gabungan plat polimer, di mana sisipan busa diletakkan. Ringan dan keanjalan model tidak melanggar irama kehidupan biasa pesakit, yang menjadikan korset begitu popular. Ia ditetapkan untuk rawatan skoliosis 2 dan 3 darjah, lebih kerap - untuk kanak-kanak dan remaja dengan penyimpangan tulang belakang tidak lebih dari 15 darjah.

Korset Lyon (korset pendakap)

Model kekerasan sederhana, terdiri daripada sisipan menegak dan batang sokongan logam. Keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian membantu menerapkan korset dengan anjakan lateral kedua-dua tulang belakang toraks dan lumbar.

Korset Ramuni

Dengan skoliosis frontal 2 darjah, adalah mungkin untuk menetapkan korset Ramuni dengan kelengkungan yang tidak melebihi 20 darjah. Tempoh penyesuaian pada korset cukup lama dengan kesan memakainya yang cukup tinggi.

Korset Dikul "Samurai"

Salah satu model sokongan, yang diperbuat daripada bahan mesh yang membolehkan kulit "bernafas". Sangat baik untuk pencegahan scoliosis, terutama pada cuaca panas. Korset dipasang dengan menggunakan tali elastik, yang memasang "Samurai" dengan ketat dan menyokong tulang belakang dengan pasti. Dianjurkan untuk pelajar sekolah, pelajar, dan semua orang yang menjalani gaya hidup yang tidak bergerak dengan kelengkungan tulang belakang yang kecil. Harga yang berpatutan untuk pembangunan domestik juga merupakan kelebihan..

Cara memilih produk ortopedik yang betul


Sekiranya anda ingin mendapatkan jaminan mutlak bahawa ortosis akan dipilih dengan betul, dan pemakaiannya lebih berkesan, percayakan pemilihan produk tersebut kepada pakar ortopedik profesional. Dia tidak hanya akan mempertimbangkan tahap penyakit dan menentukan bahagian tulang belakang yang telah mengalami kelengkungan, tetapi juga akan memilih ukuran yang tepat jika anda memutuskan untuk membeli model siap pakai.

Dengan keutamaan tertentu, seseorang harus mendekati pemilihan korset kanak-kanak untuk skoliosis. Model kaku akan membatasi mobiliti anak, yang bermaksud memerlukan banyak usaha untuk membiasakan diri dengan mereka..

Cara memakai korset untuk membetulkan skoliosis


Rata-rata, kursus terapi korset boleh berlangsung dari 6 hingga 12 bulan. Tetapi sebelum anda membeli korset skoliosis, anda harus membiasakan diri dengan peraturan asas untuk memakainya:

 • anda tidak boleh memakai korset dengan badan telanjang, sementara seluar dalam tidak boleh mempunyai jahitan pada titik hubungan produk ortopedik dengan badan;
 • tidak digalakkan melebihi beban statik pada batang melebihi 5 kg;
 • di bawah tuala wanita yang ketat, perlu menilai keadaan kulit secara berkala, dan sekiranya berlaku kerengsaan atau kemerahan yang berterusan, segera berjumpa doktor..

Kekerapan dan jangka masa memakai korset ditentukan oleh doktor yang merawat. Biasanya, dengan skoliosis 1 dan 2 darjah, mereka mula memakai pendakap selama satu setengah jam sehari. Selepas beberapa minggu, waktunya dua kali ganda, dan setiap 30 hari, 2-4 jam lagi ditambahkan.

Korset yang dipilih dengan betul akan membantu memperbaiki gangguan tulang belakang dengan cepat, serta mencegah komplikasi pada peringkat awal scoliosis.

Cara memilih korset untuk scoliosis?

Salah satu rawatan konservatif yang paling berkesan untuk skoliosis belakang adalah memakai korset pembetulan ortopedik (pembetulan) untuk tulang belakang. Pembetulan ortopedik digunakan untuk merawat scoliosis semua bahagian ruang tulang belakang - toraks, lumbal dan serviks.

Tidak hanya terdapat korset, tetapi juga pembalut dengan tali pinggang. Mereka paling sering digunakan untuk rawatan penyakit scoliotik kompleks (contohnya, penyetempatan thoracolumbar atau serviksothoracic). Dalam gudang perubatan moden, terdapat pembetulan untuk pesakit dewasa dan kanak-kanak..

1 Adakah memakai korset dapat membantu mengatasi skoliosis?

Korset dan reclinators ortopedik (yang terakhir mengkhususkan diri dalam pembetulan postur) sangat berkesan untuk rawatan penyakit scoliotik kelas 1-2. Pada 3-4 peringkat penyakit, penyakit ini tidak begitu berkesan dan digunakan untuk mempertahankan tulang belakang pada kedudukan yang betul, tetapi tidak mungkin lagi untuk mendapatkan penyembuhan kerana mereka.

Tetapi bagaimana kecekapan tinggi korset untuk scoliosis dicapai? Terutama kerana fakta bahawa produk sedemikian menyokong ruang tulang belakang dalam kedudukan yang betul. Secara ringkas, mereka memudahkan kerja otot tulang belakang dan mengurangkan beban di bahagian belakang..

Korset pembetulan untuk scoliosis

Kedua, mereka menyelaraskan ruang tulang belakang, memulihkan postur (membawanya ke norma fisiologi). Adakah korset membantu meluruskan postur pada tahap akhir scoliosis adalah soalan yang tidak mempunyai jawapan universal. Dalam kebanyakan kes, keberkesanannya terlalu rendah, tetapi pada beberapa pesakit korset dapat memulihkan postur sebahagiannya walaupun pada tahap keempat scoliosis.

Terdapat korset ortopedik untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Pembaca bukti kanak-kanak menggunakan prinsip yang sama dengan orang dewasa. Termasuk untuk kanak-kanak, anda perlu memilih korset tegar yang sesuai dengan ketat di badan dan tidak membenarkan tulang belakang "berjalan".

Harus diingat bahawa dalam kebanyakan kes scoliosis tidak dapat disembuhkan dengan korset saja, walaupun pada tahap pertama. Produk sedemikian hanya berkesan dalam kombinasi dengan kaedah terapi lain (terapi senaman, urut, fisioterapi, ubat).
ke menu ↑

1.1 Bentuk dan tahap skoliosis apa yang akan membantu korset?

Pembetulkan ortopedik boleh digunakan untuk sebarang tahap penyakit scoliotik, tetapi mereka menunjukkan diri mereka yang terbaik pada peringkat pertama dan kedua patologi. Pada peringkat ini, penyakit scoliotik sangat sederhana, kecacatan, jika ada, penyakit ini tidak dapat dilihat.

Jenis korset untuk rawatan scoliosis

Walaupun begitu, sudah bermula dari tahap pertama scoliosis, perubahan patologi dalam postur adalah mungkin, lebih-lebih lagi, diucapkan. Pertama sekali, tali pinggang bahu dan kawasan klavikula menderita - asimetri badan yang dapat dilihat dengan mata kasar berkembang.

Tetapi memandangkan belum ada pelanggaran berat, korset ortopedik akan dengan mudah membantu menyelaraskan ruang tulang belakang (dalam kebanyakan kes, tetapi tidak selalu). Tetapi perkara sama sekali berbeza dengan tahap terakhir scoliosis - ketiga dan keempat.

Di sini, apa sahaja korset yang diambil pesakit, tidak akan ada hasil yang nyata. Pelanggaran itu terlalu berat untuk diperbetulkan dengan kaedah bukan pembedahan. Oleh itu, rawatan pembedahan dijalankan, selepas itu, dalam tempoh selepas operasi, pesakit diresepkan memakai pembetulan ortopedik (kadang-kadang bahkan selama beberapa tahun).

Perlu diketahui juga bahawa korset ortopedik boleh digunakan untuk sebarang bentuk skoliosis. Yaitu, dengan berbentuk C, berbentuk S dan berbentuk Z (dalam kes terakhir, sangat penting untuk membeli pembetulan individu).

Tetapi anda tidak boleh membeli dan lebih-lebih lagi memakai produk sedemikian atas inisiatif anda sendiri. Keputusan sedemikian harus dibincangkan dengan doktor yang hadir (sekurang-kurangnya dengan ahli terapi tempatan atau pakar neurologi).
ke menu ↑

2 Korset apa yang sesuai untuk scoliosis?

Terdapat beratus-ratus model korset dan pembalut pembetulan ortopedik yang berlainan di rangkaian kedai peralatan perubatan moden. Buat pertama kalinya, berhadapan dengan keperluan untuk membeli produk seperti itu, pesakit itu hilang dan tidak memahami apa sebenarnya yang dia perlukan.

Pembetulkan postur untuk scoliosis

Keputusan yang paling tepat dalam kes ini adalah berunding dengan pakar bedah ortopedik atau traumatologist yang akan membantu anda memilih produk yang paling sesuai untuk keadaan anda. Pemilihan akan mengambil kira data sinar-X dan tahap perkembangan penyakit ini.

Dalam kes lain, anda boleh memilih sendiri korset. Untuk scoliosis, tiga jenis korset berkesan:

 1. Tempat duduk. Ini adalah pita elastik yang kuat yang dipasang pada tali pinggang bahu dengan angka lapan. Mereka membentangkan bahu ke belakang dan menyokongnya dalam satu kedudukan, jadi punggung selalu diluruskan (sebagaimana mestinya). Berkesan dalam patologi scoliotik peringkat pertama.
 2. Orthosis Thoracolumbar. Ia adalah korset besar dengan tali pinggang yang diikat pada tahap tulang belakang lumbar. Produk ini digunakan untuk merawat penyakit skoliotik pada peringkat pertama dan kedua, tetapi kadang-kadang kesan yang ketara dapat diperoleh pada tahap ketiga penyakit ini (jika tidak rumit).
 3. Orthosis Dikul "Samurai" dan analognya. Ia digunakan untuk penyakit scoliotik dengan komplikasi dalam bentuk kesakitan yang teruk dan kekakuan di bahagian belakang. Hakikatnya, produk ini adalah jaring yang tahan lama dan tali elastik. Produk ini berkesan dalam rawatan penyakit scoliotik kelas 1, 2 dan 3..

2.1 Cara memilih korset?

Sebilangan besar pesakit scoliosis berfikir tentang berapa lama mereka perlu berjalan dengan pendakap pembetulan tulang belakang. Tetapi anda perlu memikirkan sesuatu yang sama sekali berbeza: bagaimana untuk memilih produk pada awalnya yang sesuai dengan keadaan khusus anda, kerana tidak setiap pembetulan sesuai untuk anda.

Pembetulkan postur kanak-kanak untuk scoliosis

Kami dapati dengan segera bahawa pemilihan produk pembetulan bebas untuk rawatan scoliosis tidak sesuai. Sudah tentu, anda boleh memberi tumpuan kepada cadangan di Internet atau dari rakan, tetapi ada risiko memperoleh model yang tidak sesuai untuk anda..

Apa yang berlaku dalam kes ini? Dalam kes terbaik, anda hanya akan membuang wang dan masa; rawatan tidak akan memberikan hasil. Paling teruk, anda akan memburukkan lagi penyakit, lebih-lebih lagi mengganggu postur badan anda..

Bagaimana menjadi? Kami sangat mengesyorkan agar anda mendapatkan nasihat mengenai pemilihan korset untuk scoliosis kepada doktor. Sebaiknya dapatkan nasihat daripada pakar neurologi, traumatologi atau pakar bedah, tetapi anda juga boleh menghubungi ahli terapi, ahli vertebrologi atau pakar pemulihan.

Doktor pengkhususan ini akan menasihati anda mengenai jenis pembetulan tulang belakang ortopedik tertentu, tetapi sudah ada di kedai bekalan perubatan, anda boleh memilih, bersama-sama dengan penjual, model yang sesuai khusus untuk keadaan anda..

Ramai pesakit dengan wajar mengemukakan soalan: berapa kos korset ortopedik yang baik untuk merawat scoliosis? Harga untuk model yang berbeza adalah berbeza, tetapi anda perlu memusatkan perhatian pada harga antara 7.500 dan 9.000 rubel, model anggaran berharga sekitar 3.000-4.000 rubel.
ke menu ↑

2.2 Korset untuk skoliosis gred 2 (video)

2.3 Cara memakai dengan betul?

Rundingan dengan doktor telah selesai, pilihan model pembetulan tertentu telah dibuat, dan produk itu sendiri telah dibeli. Sekarang ia perlu diaplikasikan, dan beberapa persoalan segera muncul di sini. Bagaimana cara memakai korset untuk scoliosis? Dan berapa banyak memakai korset untuk scoliosis sehingga memberikan hasil yang nyata?

Anda perlu mematuhi cadangan berikut untuk memakai korset ortopedik pembetulan:

 • pada hari-hari pertama penggunaan, pakai produk hanya selama beberapa jam: anda perlu memberi masa kepada badan untuk membiasakan diri dengan pembetulan, dan anda memerlukan bukan sahaja penyesuaian fizikal, tetapi juga psikologi (pada mulanya anda akan merasa sangat tidak selesa dan sedih kerana merasa sakit);
 • jangan meletakkan produk pada kulit terbuka, lebih baik mengenakan kemeja-T atau kemeja-T untuk mengelakkan dermatitis dan luka di tempat tekanan tali;
 • apabila memakai pembetulan, pesakit dilarang mengangkat barang yang lebih berat daripada lima kilogram;
 • setiap dua hingga tiga bulan, anda mesti berjumpa doktor yang hadir untuk mendapatkan diagnosis kawalan, yang termasuk dalam rancangan pemantauan dinamik keberkesanan rawatan konsolatif penyakit scoliotik;
 • pada masa yang sama, setiap dua hingga tiga bulan, menurut data radiografi berulang, CT atau MRI, produk tersebut diperbetulkan (disesuaikan) (jika diperlukan sama sekali).

Tempoh memakai korset untuk scoliosis ditentukan secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri. Rata-rata, dengan penyakit scoliotik tahap pertama, ia perlu dipakai selama empat bulan, untuk darjah kedua - enam bulan, untuk yang ketiga - dari satu hingga dua tahun.

Cara memilih korset untuk rawatan scoliosis?

Scoliosis adalah kelengkungan tulang belakang yang tidak simetri yang sebenarnya merupakan gejala umum, bukan penyakit yang berasingan. Mustahil untuk menyembuhkan penyakit ini dengan ubat-ubatan. Kedudukan tulang belakang yang standard dapat dipulihkan dengan menggunakan pendakap scoliosis bersama dengan fisioterapi..

Fungsi korset

Struktur korset terdiri daripada bahan elastik yang diperkuat dengan sisipan tegar di dasar produk ortopedik. Korset untuk skoliosis menyokong tulang belakang pada kedudukan semula jadi yang diperlukan, di mana rangka seseorang yang sihat secara fizikal berada.

Fungsi peranti ini membolehkan pesakit untuk:

 1. Meringankan beban dari tulang belakang: kesan negatif aktiviti fizikal dikompensasi oleh penetapan struktur korset yang boleh dipercayai;
 2. Postur yang betul: tulang belakang dijaga pada kedudukan yang diinginkan berkat pembetulan khas yang melengkapkan kelengkungan dan mencegah penampilannya yang seterusnya;
 3. Hentikan perkembangan penyakit: korset untuk tulang belakang dengan skoliosis, yang sedang berkembang secara aktif, sangat relevan.

Pengelasan

Korset boleh dipakai di atas seluar dalam atau di atas badan yang telanjang. Dengan kelengkungan yang berbeza-beza, penggunaan korset perubatan ditetapkan - ortosis, yang keras, separa kaku atau elastik.

Korset tegar untuk tulang belakang sesuai untuk skoliosis gred 3, dan dua yang lain untuk penyimpangan sederhana dan ringan. Juga, korset boleh dibahagikan mengikut cara tindakan pada tulang belakang: untuk sokongan atau untuk pembetulan postur.

Menyokong korset

Pada asasnya, ortosis seperti itu diresepkan untuk orang berumur untuk menghilangkan keletihan dan ketegangan di bahagian belakang. Korset ini untuk bahagian belakang dengan skoliosis tidak boleh dipakai setiap hari, tetapi hanya jika berlaku kesakitan.

Korset terhadap skoliosis tidak dapat membetulkan patologi teruk dengan sendirinya, oleh itu ia paling sering digunakan sebagai agen profilaksis, menetapkan dalam situasi berikut:

 • Rawatan kelengkungan tulang belakang I-darjah;
 • Penghapusan gejala kesakitan, penyumbatan otot dan menghentikan proses ubah bentuk;
 • Langkah pencegahan ahli terapi: sekiranya ketidakpatuhan postur yang betul pada kanak-kanak dan kecurigaan timbulnya skoliosis, penyakit lain dari sistem muskuloskeletal;
 • Untuk pelbagai penyakit tulang belakang sebagai bantuan.

Jenis korset sokongan

Korset ini untuk bahagian belakang dengan skoliosis senang dipakai secara tersembunyi, serba boleh dan berpatutan. Bergantung pada reka bentuk, korset ini boleh dibahagikan kepada tiga jenis:

 1. Reclinator adalah alat ortopedik sederhana yang terdiri daripada jalur tisu elastik padat yang dikumpulkan dalam bentuk lapan di dada. Sedikit meluruskan tulang belakang, memperbaikinya dari penyimpangan lateral dan membongkok pada postur. Kepraktisan tempat duduk terletak pada kemampuan untuk menggabungkannya dengan peranti pemasangan lain yang lebih kompleks;
 2. Pembetul dada adalah ubat ortopedik untuk memerangi skoliosis, kelengkungan bilah bahu dan pengabaian yang diabaikan. Reka bentuk pembalut anti-skoliosis dilengkapi dengan jalur tambahan untuk pemasangan bahagian atas batang yang lebih baik;
 3. Korset separa tegar tulang belakang toraks-lumbar sepenuhnya menutupi seluruh permukaan belakang dengan tulang rusuk yang kaku. Penyangga skoliosis darjah 2 ini lebih berkesan. Ini dapat digunakan sebagai tahap peralihan dari langkah-langkah sokongan hingga rawatan pembetulan. Untuk rawatan yang berkesan, alat fiksasi seperti ini dipilih secara berasingan dan dipakai menggunakan teknik khas..

Pembetulan

Pada dasarnya, korset seperti ini untuk skoliosis diresepkan kepada kanak-kanak untuk terapi jangka panjang. Korset pembetulan membolehkan semasa proses pemulihan meletakkan tulang belakang sepenuhnya, meluruskan postur, menguatkan otot belakang.

Pada peringkat awal perkembangan patologi, jika kelengkungan tidak serius, ortosis boleh diresepkan untuk orang dewasa.

Bergantung pada reka bentuk, korset seperti itu terbahagi kepada jenis berikut:

 • Korset lumbar, yang mempunyai tulang rusuk penguat tambahan;
 • Pembetulan toraks dibuat dalam bentuk pembalut;
 • Reclinator - korset yang boleh dipercayai digunakan untuk memperbaiki bahagian atas kawasan toraks, dipasang secara struktural dari pita pita elastik.

Tempoh penggunaan agen pembetulan bermula dari 30 minit sehari, secara beransur-ansur waktu ini meningkat menjadi 4 jam. Kerja tidak aktif yang monoton (membaca buku, belajar di depan komputer), sebarang aktiviti fizikal harus dilakukan hanya dengan memakai korset skoliosis terlebih dahulu..

Mereka beralih ke pembetulan sepenuhnya jika kaedah pencegahan tidak memberikan hasil: rasa sakit muncul, patologi tambahan tulang belakang, sudut kelengkungan melebihi 20 darjah dari standard.

Korset untuk skoliosis kelas 3 mempunyai asas kaku dengan sokongan tambahan untuk ruang tulang belakang. Peranti ini secara berkesan memberikan pelekapan batang pada lenturan frontal dan lateral. Korset dibuat berdasarkan corak plaster individu tubuh manusia.

Dengan dinamika rawatan yang positif, masa memakai korset secara berterusan dapat dikurangkan menjadi satu jam sehari. Pemeriksaan berterusan dan sinar-X adalah syarat asas dalam rawatan kelengkungan tulang belakang.

Model korset yang popular

Di antara pelbagai jenis model korset, beberapa yang paling popular dapat dibezakan:

 • Korset Milwaukee. Orthosis separa tegar dengan sokongan pemandu pada bingkai tegar dengan pelana. Mempunyai penyokong leher dan dagu di bahagian yang bertentangan. Kelebihan utama peranti ini adalah keupayaan untuk mengubah ketinggian, yang penting untuk rawatan kelengkungan tulang belakang pada kanak-kanak semasa pertumbuhan aktif;
 • Korset Chenot. Rangka kaku dibuat berdasarkan ciri anatomi pesakit dari termoplastik tahan lama dengan pelapik busa. Untuk menyelaraskan kawasan cembung di belakang, bantalan tambahan dan rongga bebas diletakkan di badan, yang berfungsi sebagai titik sokongan untuk pangkal punggung. Bergantung pada dinamika perubahan patologi, bentuk korset mungkin berubah. Populariti tinggi korset ini terhadap skoliosis dikaitkan dengan kemudahan pembuatan dan kecekapan tinggi, kerana dalam beberapa kes digunakan untuk merawat skoliosis kelas IV;
 • Korset Lyon adalah versi korset Milwaukee yang lebih kompleks dengan pengenalan elemen mendatar tambahan ke dalam reka bentuk untuk melegakan beban dari punggung dan dada bawah. Menyiapkan produk adalah mudah. Polimer atau logam digunakan sebagai bahan sokongan. Julat tindakan sangat besar: dari tulang dada hingga leher;
 • Korset Boston - tali pinggang untuk skoliosis secara kaku, sampai ke dada. Korset ini difokuskan pada rawatan masalah pada tulang belakang sakral dan lumbal.

Pemilihan korset

Untuk pilihan korset ortopedik yang betul, faktor berikut mesti dipertimbangkan:

 1. Ukuran betul. Asasnya adalah lilitan badan di bawah dada semasa penyedutan. Pilih satu ukuran yang lebih besar jika parameter pesakit sesuai dengan pengukuran antara dua ukuran;
 2. Bahan korset dengan kelengkungan tulang belakang tidak boleh tebal, ringan dan elastik. Model berkualiti menggunakan kapas bernafas untuk lapisan dalam;
 3. Tali penyesuaian dan pelekapan yang terlalu nipis dan kaku dapat merekah kulit;
 4. Orang yang terdedah kepada reaksi alahan harus memilih korset hypoallergenic yang terbuat dari bahan semula jadi yang tidak akan menyebabkan ruam pada kulit dan ketidakselesaan lain..

Syarat penggunaan

Peraturan untuk menggunakan korset adalah seperti berikut:

 • Anda mesti memakai kemeja-T lengan pendek di bawah korset;
 • Setelah memakai korset untuk membetulkan skoliosis, dilarang meningkatkan tahap beban statik, yang maksimum 5 kg;
 • Adalah perlu untuk selalu memantau keadaan kulit di tempat bersentuhan dengan bahagian pembalut, untuk mengikuti rejimen rawatan dengan tepat;
 • Semasa menggunakan satu produk, perlu memantau proses rawatan secara berkala (setelah 3 bulan) menggunakan radiografi di pelbagai pesawat;
 • Setelah menerima gambar, doktor dapat mengubah lokasi alat, tekanan pada badan dengan pembetulan seperti itu dapat meningkat.

Semasa menjalani terapi, kadang-kadang perlu mengganti korset dengan alat lain. Kursus rawatan rata-rata dengan alat ortopedik berbeza dari 6 hingga 12 bulan.

Korset untuk kanak-kanak

Korset scoliosis untuk kanak-kanak harus dipilih dengan berhati-hati. Peranti pembatas ini boleh menyebabkan ketidakselesaan pada kanak-kanak, kerana mereka sangat aktif pada usia ini. Latihan secara beransur-ansur dalam penggunaan korset akan membantu dalam keadaan ini..

Pada mulanya, kanak-kanak memakai korset untuk skoliosis 1 darjah selama satu setengah hingga dua jam. Selepas 2 minggu, tempoh sesi ditingkatkan menjadi 2-3 jam. Tempoh terapi mencapai 2-4 jam pada setiap bulan berikutnya.

Dalam selang waktu bebas dari penggunaan korset, seseorang harus melakukan latihan terapeutik, yang akan memperlambat perkembangan kelainan patologi..

Dengan dinamik positif dalam rawatan skoliosis, doktor mengehadkan masa memakai alat fiksasi hingga 2 jam sehari. Setelah melakukan beberapa siri pemeriksaan, pakar dapat menentukan sama ada korset membantu scoliosis pada tahap rawatan ini.

Sekiranya kemajuan berterusan dalam 3 bulan ke depan, doktor boleh memutuskan untuk berhenti menggunakan pengekangan dan anak itu dapat kembali ke kehidupan normal..

Orang yang sihat tidak boleh memakai korset profilaksis. Di bawah pengaruh korset pada orang normal, otot punggung membujur dari fiksasi paksa dan boleh kehilangan fungsi asalnya kerana pembiasaan.

Korset untuk scoliosis

Dalam kebanyakan kes, korset diresepkan oleh doktor yang sesuai. Penemuan kuno ini muncul pada Abad Pertengahan, di mana ia menjalankan fungsi hiasan secara eksklusif. Korset moden mampu menyingkirkan scoliosis dan jenis kelengkungan tulang belakang yang lain.

Bahan dari mana ia dibuat sama sekali tidak menghilangkan pergerakan biasa. Dalam korset, anda boleh bermain sukan, tugas rumah tangga, pergi bekerja atau berjalan kaki. Semasa melakukan perkara-perkara rumah tangga, anda dapat mengubah bentuk punggung anda secara serentak, menjadikannya lurus dan cantik.

Mengapa korset berguna??

 1. Mengembalikan postur belakang lurus, menjadikan badan lebih cantik dan anggun.
 2. Menghalang simpanan garam di bahagian belakang leher.
 3. Membolehkan semua organ dalaman diposisikan sebagai sifat yang dimaksudkan, dan tidak "menanggung" beban tulang belakang yang kekal.
 4. Memakai korset dari semasa ke semasa, untuk tujuan pencegahan, selamanya akan melegakan skoliosis berulang.

Jenis korset

Untuk memahami jenis sokongan yang diperlukan pesakit hanya boleh dilakukan dengan berunding dengan pakar ortopedik. Dia memeriksa pesakit. Mengenal pasti tahap scoliosis dan menentukan rawatan yang sesuai. Dalam proses pemakaian, korset boleh diganti kerana perubahan pada tulang belakang.

Terdapat sebilangan besar model. Lebih lembut sesuai untuk orang dengan penyakit ringan. Korset kaku dimaksudkan untuk mereka yang mempunyai tahap scoliosis kritikal. Beberapa model dipakai secara eksklusif di badan itu sendiri, beberapa di bahagian atas pakaian.

Korset boleh melakukan beberapa fungsi:

 • melaraskan.
 • sokongan.

Korset untuk pembetulan

Direka untuk kanak-kanak, ia dapat menghilangkan scoliosis sepenuhnya. Tetapi anda mesti memakainya untuk waktu yang sangat lama. Hanya dengan memakai yang berpanjangan, postur semula jadi akan kembali ke belakang. Terdapat jenis korset pembetulan berikut:

 • reclinators menyokong bahagian atas belakang, diperbuat daripada bahan elastik dalam bentuk jalur.
 • pembetulan dada separuh tegar adalah sejenis pendakap yang ditujukan untuk tulang belakang atas.
 • korset dada-lumbar menggabungkan tali elastik dan tulang rusuk kaku untuk bahagian utama belakang, menyokong bahagian belakang sepenuhnya.

Chenot terbuat dari termoplastik, mengikut parameter individu pesakit.

Menyokong korset

Lebih kerap berlaku untuk orang dewasa. Melegakan keletihan otot, memulihkan postur badan, tidak memerlukan pemakaian biasa. Mengubah lengkungan belakang dengan korset ini adalah mungkin, tetapi anda harus memakainya secara berkursus. Berapa jam sehari dan berapa hari anda perlu menyokong punggung, doktor menentukan semasa pemeriksaan peribadi.

Korset sokongan dibahagikan kepada korset yang dirancang untuk kawasan toraks badan manusia, dan korset yang betul-betul pas di bahagian belakang..

Petunjuk untuk penggunaan korset

Sokongan tambahan diperlukan untuk tulang belakang jika:

 • dalam proses pertumbuhan aktif pada kanak-kanak, terdapat kelengkungan postur.
 • kecederaan belakang.
 • terdapat penyakit seperti osteochondrosis dan spondylosis.
 • ada keperluan untuk pencegahan.

Memakai korset adalah wajib pada penyimpangan sedikit pun dari kedudukan normal tulang belakang. Oleh itu, anda mesti kerap mengunjungi pakar ortopedik. Postur yang tidak betul tidak hanya secara estetik tidak menarik, tetapi juga sangat berbahaya bagi semua organ dalaman. Di bawah pengaruh tulang belakang, mereka harus bergerak, kerja mereka terganggu. Orang dengan skoliosis yang ketara mempunyai banyak penyakit bersamaan jantung, paru-paru, sistem genitouriner.

Korset moden diperbuat daripada fabrik hypoallergenic terbaik yang senang disentuh. Memakainya, bahkan setiap hari, tidak sukar, dan faedah daripadanya sangat besar..

Korset scoliosis

Scoliosis adalah penyakit yang menampakkan diri pada kelengkungan tulang belakang dan pelbagai akibat negatif yang paling sering terjadi dalam tempoh pertumbuhan tulang kerangka manusia yang paling cepat, iaitu pada masa remaja. Ia tidak hanya membawa perubahan ubah bentuk pada tulang belakang, tetapi juga mengubah keseluruhan postur tubuh, dan juga secara bersamaan mengurangkan isipadu sternum dan mengurangkan ukuran rongga perut. Oleh itu, selain perubahan luaran, kelengkungan ruang tulang belakang tidak dapat mempengaruhi keadaan beberapa organ dalaman. Untuk mengelakkan ubah bentuk yang cepat dan mencegah komplikasi, memakai korset ditunjukkan pada peringkat awal dan progresif penyakit ini.

Mengapa scoliosis berlaku?

80% kes penyakit ini adalah idiopatik, iaitu, ia muncul tanpa sebab, atau sebab ini sukar dikenal pasti. Hampir mustahil untuk menilai risiko scoliosis terlebih dahulu, sebelum manifestasi penyakit ini jelas..

Dari kemungkinan penyebab berlakunya, perkara berikut disebut.

 1. Umur dari 10 hingga 18 tahun, ketika terdapat perkembangan fizikal, pertumbuhan dan pembentukan kerangka dan sistem rangka yang intensif.
 2. Tidak aktif, kedudukan duduk terutamanya.
 3. Kekurangan aktiviti fizikal.
 4. Pembahagian berat yang tidak rata semasa memikulnya.
 5. Kedudukan duduk melengkung yang tidak betul.
 6. Kekurangan atau kekurangan mineral tertentu yang terlibat dalam pembentukan sistem rangka.

Oleh itu. Sudah tentu, tidak semua faktor ini semestinya berfungsi untuk perkembangan skoliosis, tetapi secara agregat dan dalam keadaan tertentu mereka boleh menyebabkan penyakit yang akan membawa kepada masalah postur melengkung dalam waktu terdekat dan untuk menghidap penyakit di tempat yang jauh.

Korset sebagai bahagian terapi wajib

Scoliosis tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan sahaja. Penyakit ini dapat disembuhkan hanya dengan kompleks, di mana terapi pembetulan memainkan peranan penting. Kursus bukan sahaja rawatan pembetulan, tetapi pencegahan juga merangkumi pemakaian korset.

Oleh kerana dengan nama umum "scoliosis" terdapat banyak asimetri, kelengkungan dan patologi lajur tulang belakang yang berbeza, pilihan untuk korset dan cara pemakaiannya juga berbeza..

Penting! Tidak terdapat dua bentuk kelengkungan yang sama pada orang yang berbeza. Oleh itu, korset pembetulan selalu dipilih secara ketat secara individu, sesuai dengan kawasan yang ingin dibetulkan. Kekerapan memakai juga diberikan secara individu..

Varieti korset untuk skoliosis

Bergantung pada ciri-ciri penyakit pada pesakit tertentu, keparahan asimetri dan intensiti mereka, dan kadar perkembangannya, terdapat dua jenis korset - pembetulan dan sokongan.

Menyokong

Ini bukan cara untuk menghilangkan penyakit, melainkan alat pencegahan. Korset sokongan ditunjukkan untuk dipakai dalam kes berikut.

 1. Apabila pesakit mempunyai skoliosis primer (peringkat awal).
 2. Sekiranya terdapat prasyarat serius untuk permulaan penyakit ini, kerana anak atau remaja tidak selalu melihat postur. Dalam kes ini, menjaga postur bertindak sebagai langkah pencegahan..
 3. Dengan kecacatan progresif, untuk menghilangkan rasa sakit yang menyertainya dari kumpulan otot tertentu.
 4. Sekiranya terdapat penyakit tulang belakang lain (bukan scoliosis) untuk menyelaraskan dan mengekalkan postur.

Oleh itu. Model sokongan mudah dipakai, senang disembunyikan di bawah pakaian, berpatutan dan serba boleh.

Jadual. Jenis utama korset sokongan.

JenisPenerangan dan penggunaan
Ini adalah salah satu produk ortopedik termudah, yang merupakan gabungan tali pinggang yang diperbuat daripada bahan elastik, silang di dada dalam bentuk angka lapan.

Produk ini digunakan untuk mengagumkan postur ke samping, membongkok, membengkokkan tulang belakang ke hadapan.

Jenis ini boleh digunakan secara bebas dan bersama dengan jenis korsetri yang lebih kompleks.

Pembalut sokongan untuk batang atas, pangkalnya dilengkapi dengan tali tambahan. Mereka elastik, melingkari badan, dan dasarnya adalah rangka separa kaku yang menyokong seluruh dada dan tidak membiarkan pesakit tersendat.

Digunakan untuk memerangi asimetri skapular dengan keadaan teruk.

Juga penampilan separa kaku, yang dipakai walaupun dengan skoliosis darjah kedua, iaitu semasa perkembangan pertengahannya.

Oleh kerana produk ini bukan sahaja meliputi dan menyokong tulang rusuk dan tulang rusuk, tetapi juga meliputi seluruh permukaan belakang, ia digunakan untuk anomali jenis campuran (thoracolumbar).

Produk ini, walaupun tergolong dalam kelas sokongan, sebenarnya merupakan peralihan antara sokongan dan pembetulan..

Tempat duduk

Fungsi utamanya adalah untuk memunggah tulang belakang, menyokong otot punggung, melemahkan dan menghilangkan ketegangan di dalamnya, serta mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan pelbagai penyakit punggung yang tidak tergolong dalam kumpulan skoliosis.

Peranti ini tidak akan membetulkan ubah bentuk yang sudah terbentuk atau sangat progresif, tetapi cukup mampu menunda kemajuan, terutamanya dengan permulaan penggunaan yang tepat pada masanya. Mereka ditunjukkan pada masa kanak-kanak dan remaja, serta pada orang dewasa dengan patologi tulang belakang yang dihasilkan, untuk menghilangkan kesan sampingannya pada tubuh.

Pita silang di dada boleh mempunyai tahap ketegangan yang berlainan, yang memungkinkan untuk merapatkan tali, menyebarkan bahu dan melegakan kawasan tali pinggang bahu.

Jenis ini boleh diresepkan untuk skoliosis awal, gangguan postur awal, serta otot yang lemah dan kecenderungan kelengkungan asimetrik..

Majlis. Kursi harus dipakai hingga satu hingga dua jam setiap hari. Sangat penting untuk memakainya semasa duduk di komputer atau menonton TV, semasa membaca atau membuat kerja rumah oleh pelajar sekolah.

Oleh kerana korset hampir tidak kelihatan walaupun dengan kemeja-T, ia boleh dipakai ke sekolah atau di tempat kerja..

Pada peringkat kedua scoliosis dan lebih tinggi, produk ini tidak berkesan dan tidak dapat digunakan.

Sektoral

Ini adalah "rompi belakang" yang menangkap sebahagian besarnya. Bergantung pada modelnya, luas pengaruh berbeza - ia boleh menjadi ruang tulang belakang secara langsung, atau fokus pada masalahnya, misalnya, pemulihan nada otot.

Melegakan otot, menghilangkan kekejangan, mengatur metabolisme dan mempercepat peredaran darah jika terganggu.

Oleh itu. Pengangkatan boleh dilakukan bukan hanya pada tahap awal scoliosis, tetapi juga dengan kecederaan pelbagai jenis, mencubit saraf, keseleo otot dan anomali lain.

Jenis ini dihasilkan dalam pengeluaran bersiri, untuk penggunaan sejagat, dan dalam model individu yang dibuat secara peribadi untuk pesakit..

Produk sedemikian boleh digunakan hingga tiga jam sehari, mereka sangat baik dalam membantu menghilangkan lekukan dan semua jenis kelengkungan ke depan awal (bukan lateral).

Thoracolumbar

Reka bentuk korset thoracolumbar menggabungkan reclinator dengan korset separa tegar pinggang dan dada. Jenis yang paling sukar, yang bertujuan untuk memperbaiki skoliosis darjah pertama dan kedua.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci jenis, ukuran dan peraturan untuk memilih korset untuk tulang belakang toraks, serta mempertimbangkan kaedah rawatan alternatif, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Penting! Ia, tidak seperti dua jenis pertama, tidak boleh bersifat universal, dan dipilih secara peribadi untuk setiap pesakit oleh doktornya, dan juga dibuat di bengkel ortopedik..

Korset harus dipakai dengan cara khas, menggunakan teknik khas yang diajarkan kepada pesakit. Hanya apabila dipakai dengan betul, ia akan menjamin penggunaan yang berkesan.

Sekiranya teknologi pemakaian diperhatikan, tulang belakang diluruskan, dada diluruskan, bahu sedikit diletakkan ke belakang. Pemakaian harus bermula dari setengah jam sehari, menambah beberapa minit setiap hari hingga empat jam.

Oleh itu. Secara berkala, doktor, menggunakan radiografi, memantau tahap pendedahan pada korset dan mencatat arah aliran positif. Sekiranya peningkatan berlaku, pemakaian dikurangkan menjadi satu jam sehari, diikuti dengan penurunan waktu.

Pembetulan

Dalam korset sokongan, mereka melakukan kerja tidak aktif atau melakukan kerja fizikal. Tetapi, jika janji temu tidak tepat waktu, atau jenis yang salah dipilih, atau penyakit itu berkembang dengan alasan yang tidak bergantung pada kehadiran / ketiadaan terapi, ada keperluan untuk pembetulan yang ketara. Dalam kes ini, korset pembetulan digunakan.

Penting! Pembetulan penuh untuk scoliosis, bermula dari tahap ketiga penyakit ini, hanya mungkin dilakukan ketika melakukan senaman khas, urut, fisioterapi dan memakai korset pembetulan.

Perbezaannya dari jenis sokongan ialah strukturnya dilengkapi dengan bingkai tegar dengan titik sokongan tambahan. Oleh itu, ruang tulang belakang dipasang (disokong) ke semua arah - dari sisi dan depan.

Oleh itu. Korset pembetulan dibuat hanya selepas pelekat plaster diambil dari belakang pesakit. Dan anda harus memakainya sekiranya terdapat masalah serius hampir selalu, membuangnya hanya semasa prosedur air.

Jadual. Jenis korset pembetulan.

JenisPenerangan dan penggunaan
Terdiri daripada bingkai tegar satu bahagian, yang dihasilkan mengikut ciri anatomi pesakit. Bahan - plastik tahan panas. Dilengkapi dengan pelapik busa dan rongga percuma. Mereka membuat titik sokongan untuk tulang belakang di mana cekung dan membantu menyelaraskan kawasan cembung.
Strukturnya separa kaku, tetapi dilengkapi dengan sokongan pemandu yang dipasang pada dasar tegar. Jenis ini digunakan untuk merawat skoliosis pada anak kecil, yang mengenakan korset konvensional bermasalah kerana kegelisahan mereka dan kurang memahami betapa seriusnya apa yang berlaku.
Ia juga digunakan terutama untuk dipakai oleh anak-anak, kerana reka bentuk korset Milwaukee yang rumit. Sesuai untuk membetulkan skoliosis kelas empat.

Produk ini berdasarkan jenis tegar yang meluas dari pinggang hingga ke paras dada. Memperbaiki patologi tulang belakang di kawasan lumbar, wilayah sacral.

Digunakan terutamanya untuk scoliosis kelas 3.

Model ini dapat dianggap paling diminati, kerana pembuatannya mudah, sedangkan kecekapan semasa pemakaian cukup tinggi. Ia selalu digunakan untuk membetulkan skoliosis darjah ketiga, dan dalam beberapa kes, ia ditetapkan sebagai agen pembetulan untuk tahap keempat penyakit ini, ketika sudut kecenderungan tulang belakang lebih dari 20 darjah..

Milwaukee

Reka bentuknya dilengkapi dengan tempat duduk di kawasan pelvis dan penyangga dagu, serta sokongan untuk bahagian belakang kepala. Pengapit membantu menyesuaikan ketinggian produk, yang penting untuk tubuh anak yang cepat berkembang. Platform sokongan yang diperbuat daripada logam.

Berdasarkan tahap manifestasi skoliosis, struktur dibuat menggunakan corak tokoh. Keupayaan untuk mengatur ketinggian memungkinkan untuk digunakan untuk pembetulan penuh, hingga waktu pemakaiannya minimum dan korset dapat dikeluarkan dan diganti dengan yang mendukung.

Lyon

Pandangan ini serupa dalam reka bentuk dengan Milwaukee, tetapi mempunyai alat mendatar tambahan untuk menghilangkan tekanan dari punggung bawah dan memunggah kawasan toraks.

Berbeza dengan kecekapan tinggi dalam pelbagai skoliosis - dari leher hingga ke sakrum.

Mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan ketinggian. Dihasilkan dari plat asas logam yang digabungkan dengan polimer.

Boston

Skoliosis, dilokalisasikan di kawasan lumbar, dan kelengkungan tulang belakang di kawasan sakral sukar dibetulkan. Khusus untuk rawatan skoliosis jenis ini pada tahap ketiga, korset jenis ini telah dikembangkan.

Bingkai terletak di badan pesakit dari sakrum ke garis dada. Sesuai dengan bahagian depan dan belakang berkat pengikat khas.

Penting! Korset jenis ini diresepkan untuk dipakai hanya setelah diagnosis menyeluruh, yang merangkumi sinar-X, dan dibuat secara peribadi.

Peranti tidak dapat disesuaikan, oleh itu, untuk mencapai hasilnya, perlu mengubahnya tepat pada masanya (sekiranya berlaku perubahan pada gambaran klinikal) dan memakainya dengan betul.

Korset untuk scoliosis adalah keperluan, yang, bersama dengan kaedah anti-scoliosis lain, membantu pesakit untuk memulihkan tulang belakang dan menyelaraskannya. Dengan menggunakan korset yang selari dengan gimnastik, terapi manual, fisioterapi, hidro dan urutan jenis lain, anda dapat menyingkirkan penyakit ini dalam beberapa bulan dan mendapatkan kembali postur yang sihat..

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci cara memilih korset ortopedik untuk tulang belakang lumbosacral, gambaran keseluruhan produk dan mengetahui harga, anda boleh membaca artikel mengenai ini di portal kami.

Video - Korset untuk scoliosis

Scoliosis - klinik di Moscow

Pilih antara klinik terbaik berdasarkan ulasan dan harga terbaik dan buat janji temu

Klinik Perubatan Oriental "Sagan Dali"

 • Rundingan mulai 1500
 • Diagnostik dari 0
 • Refleksologi dari 1000