Korset untuk scoliosis: kebaikan dan keburukan

Meniskus

Korset scoliosis adalah peranti yang membolehkan anda memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan tertentu. Ini diresepkan untuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, kerana hanya dalam hal ini alat ini dapat memberi pengaruh yang signifikan terhadap pembentukan ruang tulang belakang, mencegah ubah bentuknya lebih lanjut. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa walaupun alat yang terbaik dan paling mahal tidak dapat menyembuhkan penyakit ini jika anak tidak mendapat rawatan tambahan pada masa yang sama..

Bagaimana korset berfungsi untuk scoliosis?

Prinsip operasi korset mana pun dikurangkan untuk mengekalkan tulang belakang pada kedudukan tertentu.

Tugas utama yang diselesaikan oleh pembetulan postur:

Memberi tekanan pada bahagian-bahagian ruang tulang belakang yang telah mengalami kelengkungan. Ini membolehkan anda menghentikan ubah bentuknya yang lebih jauh..

Fiksasi tulang belakang pada kedudukan yang betul secara anatomi.

Mengurangkan beban pada bahagian tulang belakang yang terkena scoliosis.

Penurunan aktiviti patologi tulang belakang.

Mengembangkan kemahiran untuk postur fisiologi yang betul.

Peraturan pemilihan korset untuk skoliosis

Sangat sukar untuk memilih korset yang tepat untuk rawatan scoliosis sendiri. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai risiko komplikasi yang tinggi. Oleh itu, pemilihan alat sokongan harus dikendalikan oleh doktor.

Perkara utama yang perlu dipertimbangkan semasa memilih korset:

Jenis skoliosis dan lokasi tepat penyetempatannya.

Tahap kelengkungan patologi.

Pasaran perubatan moden dipenuhi dengan korset pelbagai jenis. Walau bagaimanapun, untuk rawatan mempunyai kesan yang diinginkan, selalunya perlu membuat ortosis buatan. Secara amnya, semakin tinggi tahap skoliosis, korset semakin kaku..

Untuk membetulkan kecacatan pada tahap tulang belakang toraks kelas 3 atau 4, korset Chenot digunakan. Untuk scoliosis toraks darjah 2, korset Lyons atau korset Milukoni boleh digunakan. Dengan kelengkungan di punggung bawah, keutamaan diberikan kepada korset Boston.

Jenis utama korset

Jenis korset berikut boleh digunakan untuk merawat scoliosis.

Peranti yang menyokong

Mereka diperlukan untuk meringankan beban pada tulang belakang, untuk meredakan kesakitan yang ditimbulkan oleh scoliosis. Secara selari, nada otot di tempat ketegangan maksimumnya menurun. Korset sokongan boleh digunakan pada peringkat pertama atau kedua penyakit scoliotik. Ia boleh dipakai selama 6 bulan.

Petunjuk lain untuk memakai peranti sokongan:

Terapi pencegahan, jika ada prasyarat untuk pengembangan skoliosis dan patologi lain dari sistem muskuloskeletal.

Mengekalkan postur untuk penyakit saluran tulang belakang.

Korset sokongan membolehkan anda mengurangkan beban pada bahagian tulang belakang yang melengkung, menghalangnya daripada terus berubah bentuk. Korset seperti itu boleh dibuat mengikut pesanan, atau boleh dibeli siap pakai..

Kelebihan utama korset sokongan adalah kelembutan, kebolehcapaian dan fleksibiliti mereka..

Kesan terapi penggunaan korset pendukung dapat dilihat hanya jika anak terlibat dalam terapi senaman, mengunjungi tukang urut dan menjalani prosedur fisioterapi. Berenang sangat bermanfaat untuk scoliosis.

Korset reclinator. Mereka dilambangkan dengan tali pinggang dalam bentuk angka lapan. Pembetulan sedemikian membolehkan anda menyokong tulang belakang di kawasan toraks, membentuk postur yang betul. Semasa memakai korset, bilah bahu akan disatukan dan bahu akan ditarik ke belakang. Oleh itu, beban pada otot belakang diedarkan secara merata, yang membolehkan anda menghentikan perkembangan scoliosis. Reclinators diresepkan semasa mendiagnosis scoliosis tahap 1. Mereka juga selesa kerana boleh digabungkan dengan jenis korset lain..

Korset dada yang membolehkan anda menguatkan otot punggung dan membentuk postur yang betul secara fisiologi. Korset dilengkapi dengan tulang rusuk yang kaku, yang dibuat dalam bentuk sisipan yang terletak di sepanjang tulang belakang di kawasan rantau toraksnya. Pembetulkan postur seperti itu boleh diresepkan untuk pesakit dengan skoliosis tahap 1 dan 2..

Jenis korset sokongan lain ialah alat torakolumbar. Mereka dibuat mengikut pesanan. Korset ini mempunyai punggung yang kaku yang dirancang untuk menyokong tulang belakang toraks dan lumbar. Peranti ini juga dilengkapi dengan tali berbentuk lapan yang membolehkan anda mengangkat bahu ke belakang.

Korset pembetulan

Peranti ini digunakan untuk memperbaiki kelengkungan tulang belakang, dan juga mencegah skoliosis berkembang lebih jauh. Korset pembetulan semasa memakainya menyebabkan sedikit ketidakselesaan, jadi ubat ini hanya diberikan kepada pesakit di mana skoliosis mencapai tahap kedua, ketiga atau keempat. Mereka dibuat mengikut ukuran individu, berdasarkan pelepasan batang tubuh pesakit..

Korset pembetulan dipakai sepanjang hari, membawanya melakukan prosedur kebersihan asas. Semasa rawatan, pesakit harus kerap mengunjungi pakar ortopedik dan menjalani sinar-X.

Jenis alat pembetulan adalah korset Chenot. Selalunya diresepkan untuk kanak-kanak dengan skoliosis lanjut. Korset seperti itu boleh digunakan untuk kelengkungan pada tulang belakang lumbal dan toraks. Ia diwakili oleh bingkai tegar yang terbuat dari termoplastik. Di luar, peranti ini dilapisi dengan busa busa. Mereka direka untuk menyokong belakang pada posisi yang betul, sejajar bonjolan yang ada. Korset Chenot dapat disesuaikan bergantung pada perkembangan penyakit ini. Peranti sedemikian sangat dituntut oleh pesakit dengan skoliosis, kerana sangat berkesan. Selalunya, dengan bantuan korset seperti itu, mungkin untuk membetulkan scoliosis gred 4 genap..

Korset Milwaukee boleh digunakan untuk merawat dan mencegah perkembangan scoliosis pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ia digunakan untuk merawat penyakit di mana-mana bahagian tulang belakang. Ia dilengkapi dengan pangkalan semi-kaku, dilengkapi dengan sokongan untuk menyokong bahagian belakang kepala dan dagu. Dengan korset seperti itu, anda boleh mengubah ketinggian, yang penting untuk rawatan anak-anak yang cepat tumbuh.

Korset Lyon atau korset pendakap. Dianjurkan untuk menggunakannya untuk pesakit yang didiagnosis dengan skoliosis dari semua bahagian tulang belakang. Peranti ini diwakili oleh bingkai dengan sisipan, yang diperkuat dengan penyokong logam.

Korset Boston digunakan untuk merawat scoliosis di kawasan lumbal dan sakrum. Ia diresepkan untuk pesakit dengan peringkat terakhir penyakit ini..

Semasa pesakit ditunjukkan memakai korset?

Sekiranya pesakit didiagnosis dengan scoliosis gred 3 atau 4, maka korset tidak segera diresepkan kepadanya. Pertama, mereka cuba menyembuhkan penyakit dengan bantuan senam gimnastik, fisioterapi. Terapi senaman yang harus dilakukan seseorang setiap hari, selama beberapa jam. Sekiranya terapi yang berterusan tidak memungkinkan mencapai kesan yang diinginkan, maka sebagai kaedah rawatan tambahan, pesakit diresepkan memakai korset. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa pesakit harus menghentikan rawatan..

Cara memakai korset dengan betul?

Bergantung pada jenis alat sokongan, skema penggunaannya berbeza. Jadi, korset sokongan dipakai selama 2 jam sehari pada minggu pertama. Pada masa akan datang, setiap minggu waktu memakai korset meningkat satu jam. Masa maksimum untuk menggunakan korset sehari ialah 6 jam. Terapi ini berlangsung selama 2-4 bulan. Kemudian masa penggunaannya dikurangkan secara beransur-ansur: satu jam, setiap 10 hari. Selepas itu, penggunaan alat sokongan sepenuhnya ditinggalkan. Sekiranya postur pesakit mula merosot lagi, maka rawatan seterusnya akan berlangsung selama 2 bulan. Dalam kes ini, korset dipakai selama 4 jam sehari..

Sekiranya korset pembetulan dipilih untuk rawatan scoliosis, proses penyesuaian pada peranti memerlukan masa 21 hari. Mereka memakainya selama dua jam, kemudian berehat selama dua jam, kemudian mengenakannya semula. Corak ini berterusan sepanjang hari. Dengan lancar, masa penggunaan peranti meningkat, menjadikannya satu hari. Sekiranya doktor mengizinkan, anda boleh mengeluarkan korset selama beberapa jam sehari untuk merehatkan badan. Pada masa ini, seseorang boleh berehat, mengunjungi ahli terapi urut atau melakukan langkah-langkah kebersihan.

Peraturan asas untuk memakai korset untuk skoliosis, tanpa mengira jenis peranti:

Korset tidak boleh dipakai pada badan yang telanjang. Sama ada baju atau T-shirt yang ketat mesti sentiasa ada di bawahnya..

Dilarang mengangkat berat semasa memakai struktur.

Anda secara beransur-ansur harus membiasakan diri dengan korset..

Semasa memakai alat ini, anda mesti kerap berjumpa doktor untuk memantau terapi.

Berhenti memakai korset sedikit demi sedikit.

Kelebihan memakai korset

Terima kasih kepada penggunaan korset untuk scoliosis, anda dapat mencapai aspek positif berikut:

Hentikan perkembangan penyakit ini.

Kembangkan kemahiran yang kuat untuk menjaga tulang belakang pada kedudukan yang betul.

Regangkan tulang belakang, jika perlu.

Meningkatkan fungsi organ dalaman, terutamanya paru-paru dan jantung.

Turunkan otot belakang yang mengalami hipertensi.

Walaupun korset untuk skoliosis dapat memberi kesan terapeutik yang jelas, penggunaannya dapat dikontraindikasikan pada beberapa pesakit. Sebagai contoh, mereka tidak boleh dipakai untuk penyakit yang bersifat dermatologi, ketika kulit memerlukan perawatan dan rawatan biasa. Geseran korset boleh menyebabkan peningkatan patologi yang ada. Oleh itu, sebelum memutuskan untuk membeli korset untuk membetulkan postur dan merawat skoliosis, anda harus berjumpa doktor.

Kekurangan menggunakan korset untuk scoliosis

Kelemahan utama korset untuk rawatan scoliosis termasuk:

Apa-apa alat akan dengan satu cara atau cara lain menghalang pergerakan pesakit.

Sekiranya anda tidak mengikuti cadangan doktor dan memakai korset untuk jangka masa yang panjang, ini akan menyebabkan otot akan lemah dan tidak dapat menyokong tulang belakang..

Sekiranya alat sokongan tidak dipilih dengan betul, penyakit ini akan berkembang..

Di tempat-tempat di mana korset memberikan tekanan maksimum, kulit boleh menjadi gatal dan jengkel.

Pemakaian korset mungkin dikontraindikasikan pada beberapa pesakit.

Korset untuk pembetulan skoliosis

Kerana tekanan pada tulang belakang yang berterusan, banyak orang menghidap skoliosis. Patologi ini berlaku pada orang dewasa dan kanak-kanak. Kelengkungan yang muncul menyebabkan banyak kesulitan dan secara beransur-ansur dapat berkembang. Oleh itu, para pakar mengesyorkan memakai korset skoliosis untuk membetulkan kedudukan tulang belakang dan mengurangkan beban pada tulang belakang secara keseluruhan. Peranti ini digunakan dalam kombinasi dengan latihan fisioterapi dan urut. Pilihan yang dipilih dengan betul akan meredakan keadaan, melegakan otot dan memperbaiki vertebra dalam satu kedudukan.

Kebanyakan kelengkungan tulang belakang berkembang tanpa sebab yang jelas. Adalah mustahil untuk menentukan apa yang menyebabkan kemunculan scoliosis pada 80% kes. Oleh itu, risiko menghidap penyakit ini ada pada semua kategori orang. Tetapi selalunya, patologi muncul akibat pendedahan kepada tulang belakang faktor berikut:

 • Kegiatan fizikal yang berlebihan pada usia pertumbuhan dan pembentukan sistem rangka.
 • Gaya hidup yang tidak menentu, kerja pejabat, seharian duduk.
 • Kekurangan latihan sukan atau permainan aktif.
 • Postur yang tidak betul semasa bekerja di komputer.
 • Berat dengan berat menggunakan kebanyakan sebelah tangan.
 • Pemakanan yang tidak betul, kekurangan vitamin dan mineral berguna dalam diet.
 • Kedudukan tidur yang tidak betul.
 • Kecederaan tulang belakang dan kekurangan rawatan yang betul.

Skoliosis berkembang dalam beberapa peringkat, dan dengan diagnosis awal, ia memerlukan terapi. Doktor menetapkannya, berdasarkan hasil ujian yang diperoleh dan sinar-X. Semakin cepat memerangi penyakit ini, rawatan kelengkungan akan menjadi lebih berkesan. Scoliosis berbahaya bukan hanya dengan punggung yang tidak menarik secara estetik, tetapi juga dengan munculnya gejala yang tidak menyenangkan seperti sesak nafas, sakit belakang, gangguan fungsi normal organ dalaman.

Korset sebagai sebahagian daripada rawatan pembetulan

Korset tulang belakang untuk scoliosis sering digunakan oleh pakar ortopedik, kerana ia membolehkan anda menghentikan perkembangan penyakit dengan cepat dan mengurangkan kesan negatif patologi pada badan. Banyak pakar menggunakannya hanya sebagai langkah sementara jika terdapat risiko terkena atrofi otot, tetapi keputusannya selalu dibuat secara individu, berdasarkan kesihatan umum pesakit..

Fungsi utama korset adalah:

 • pemberhentian perkembangan patologi;
 • memperbaiki vertebra pada kedudukan yang diingini;
 • normalisasi kerja organ dalaman;
 • mengurangkan beban pada rangka otot dan cakera intervertebral;
 • pembetulan postur (sangat berkesan untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun);
 • meluruskan rabung dan meregangkannya, dengan adanya anjakan.

Orang yang berbeza tidak mempunyai dua kelengkungan yang sama, oleh itu, korset untuk pembetulan dipilih dengan mengambil kira semua ciri patologi. Tidak semua orang perlu memakai alat sokongan sepanjang hari, kadang-kadang beberapa jam sehari cukup untuk pendedahan..

Varieti

Korset untuk skoliosis darjah 1 dan alat untuk mempengaruhi kelengkungan darjah 2 akan sedikit berbeza antara satu sama lain, dan ini mesti diambil kira semasa membuat pembelian. Semua pilihan yang dibentangkan di pasaran berbeza dalam tahap ketegaran, pengapit dan jenis tali. Bahkan ada pembetulan untuk membetulkan kedudukan, mereka dibezakan oleh kesan yang lebih setia pada postur. Untuk pencegahan kelengkungan, reclinators khas digunakan.

Menyokong korset

Salah satu aspek rawatan skoliosis yang baik adalah memakai alat sokongan. Ia membolehkan anda mengurangkan beban pada organ dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Sesuai untuk penggunaan berterusan atau dalam tempoh aktiviti fizikal yang sengit. Mereka diresepkan kepada pesakit dalam kes berikut:

 • Scoliosis keparahan pertama.
 • Sebagai langkah terapi dengan adanya prasyarat untuk perkembangan scoliosis.
 • Patologi sistem muskuloskeletal.
 • Mengekalkan postur normal pada anak dengan kedudukan yang tidak betul semasa menulis atau belajar di komputer.
 • Apabila blok muncul di kerangka otot atau sakit di tulang belakang.
 • Sekiranya terdapat risiko kelengkungan tulang belakang pada penyakit tisu tulang.

Kelebihan utama reka bentuk ini adalah kesederhanaan struktur dan kemudahan pemakaian walaupun di bawah pakaian. Peranti ini berkesan melawan scoliosis dan sering digunakan untuk mencegahnya. Terdapat tiga jenis pembetulan sokongan:

 • Tempat duduk. Ia dianggap sebagai salah satu struktur pembetulan postur yang paling mudah dan berkesan. Ini adalah gabungan tali elastik yang diperbuat daripada kain yang kuat dan lebat yang melintasi dada untuk membantu menghilangkan kelonggaran. Kelebihan utamanya ialah kemampuan memakai peranti bersama dengan korset yang lebih serius..
 • Korset dada. Ia adalah pendakap lengkap yang bertindak pada tulang belakang di bahagian atas badan. Ia mempunyai bingkai tegar atau separa tegar yang badannya gunakan sebagai penyokong. Ia digunakan untuk membetulkan lekukan yang teruk dan pesongan bilah bahu..
 • Korset untuk dada dan punggung bawah. Jenis peranti sokongan campuran, yang berkesan bukan sahaja pada peringkat awal, tetapi juga pada tahap kedua skoliosis. Ia dipilih oleh doktor secara individu, dan mengambil kira keadaan umum orang tersebut. Ia dibuat dengan mengambil kira peralatan khas.

Dengan bantuan korset sokongan, mustahil untuk menghilangkan kelengkungan sepenuhnya, tetapi mereka dapat mengurangkan atau menghentikan sepenuhnya perkembangan penyakit ini. Rata-rata, pemakaian adalah dari 2 hingga 4 bulan, dan disertai dengan terapi manual, urut, latihan terapi atau latihan pernafasan. Tidak digalakkan memakainya selama sehari lebih lama daripada 6 jam.

Korset pembetulan

Pada kanak-kanak, scoliosis berkembang sangat cepat kerana kerangka otot yang lemah. Oleh itu, mereka segera memerlukan korset pembetulan yang akan membantu membetulkan kelengkungan untuk menyelesaikan pengosongan ruang tulang belakang. Pakar menasihatkan untuk memerintahkannya mengikut ukuran individu, atau memilih produk dari jenama yang terbukti agar tidak membahayakan tubuh yang sedang tumbuh. Jenama seperti Chenot, Milwaukee, Lyons, Ramuni telah membuktikan diri mereka di pasaran. Semasa anak membesar, ia mesti diubah menjadi anak yang lebih sesuai..

Tidak seperti peranti sokongan, korset pembetulan dengan tegas memperbaiki tulang belakang rabung dan merupakan penghalang yang boleh dipercayai untuk perpindahan mereka. Produk kanak-kanak hanya sedikit berbeza dengan orang dewasa.

Peraturan pemakaian untuk mereka adalah sama:

 • Pada hari-hari awal, hanya perlu mengeluarkan korset sekali-sekala, semasa rehat malam atau semasa tempoh tidak adanya beban yang kuat.
 • Pantau keadaan tulang belakang di tulang belakang toraks dan lumbal menggunakan pemeriksaan sinar-X setiap 3 bulan.
 • Sekiranya tidak ada perkembangan penyakit, masa memakai korset secara beransur-ansur berkurang.
 • Memakai korset disertai dengan penggunaan kasut, tilam dan bantal ortopedik, serta senaman, terapi senaman atau berenang secara berkala.

Korset pembetulan membantu mengatasi kelengkungan belakang hanya dengan pendekatan bersepadu. Semasa memilih produk yang tepat, cadangan dan preskripsi doktor, serta ulasan orang yang sudah menggunakan jenama atau jenama lain semestinya diambil kira. Untuk patologi seperti kyphoscoliosis atau gangguan tulang yang teruk, pemilihan produk secara bebas adalah dilarang, hanya dengan preskripsi doktor.

Korset kanak-kanak diperintahkan mengikut parameter individu, mengikut corak batang tubuh pesakit. Kelengkungan di kawasan toraks diambil kira, yang mesti diperbetulkan. Bagi mereka, kriteria utama dalam pengeluaran adalah kemudahan penggunaan, kerana kain yang terlalu keras akan menyebabkan rasa tidak selesa dan menggosok kulit anak yang halus.

Peraturan memakai korset

Penting bagi pesakit bukan hanya untuk mengetahui apa itu korset, tetapi juga bagaimana memakainya dengan betul semasa terapi. Terdapat beberapa cadangan pakar yang perlu dipertimbangkan..

 1. Tempoh masa alat sokongan atau pembetulan dipakai ditentukan oleh doktor, bergantung pada kesan yang diharapkan dari penggunaannya..
 2. Anda harus membiasakan diri dengan korset secara perlahan, bermula dari setengah jam sehari dan secara beransur-ansur meningkatkan masa pemakaian.
 3. Terlepas dari jenis korset apa yang ditunjukkan untuk digunakan, anda tidak boleh meletakkannya di badan telanjang. Mesti ada kemeja-T atau kemeja nipis di bawahnya..
 4. Dalam proses terapi, dilarang sama sekali melakukan beban, melakukan kerja fizikal.
 5. Anda mesti berjumpa pakar ortopedis untuk memantau perkembangan patologi setiap 2-3 bulan, bergantung kepada keparahan penyakit.
 6. Anda tidak boleh berhenti memakai alat sokongan secara tiba-tiba. Badan mesti menyapunya dengan perlahan seperti dulu.

Korset semasa rawatan skoliosis adalah keperluan yang membolehkan doktor mempengaruhi tulang belakang dan membetulkan kelengkungan. Mereka digunakan selari dengan terapi manual, latihan gimnastik dan prosedur fizikal. Memakai selama beberapa bulan membolehkan anda mengembalikan postur yang cantik dan sekata.

Korset (orthosis) untuk skoliosis: fungsi apa yang dilakukannya, peraturan umum untuk memakai, di mana untuk membeli dan berapa harganya

Scoliosis adalah penyakit yang agak biasa yang paling sering berlaku pada remaja. Dengan penyakit ini, kelengkungan tulang belakang berlaku, yang, jika tidak dirawat, berkembang dengan cepat dan memberi kesan negatif pada keadaan organ dalaman.

Korset untuk skoliosis adalah alat ortopedik yang tidak dapat diganti yang membolehkan anda mencegah kecacatan tulang belakang dan membetulkan perubahan yang ada.

Apakah peranti ini?

Korset direka untuk memperbaiki tulang belakang pada kedudukan fisiologi yang betul. Mereka adalah komponen rawatan skoliosis yang sangat penting, bersama dengan latihan terapi khas..

Ortosis sedemikian melakukan lebih daripada satu fungsi penting, iaitu:

 • memastikan pemeliharaan tulang belakang pada kedudukan yang betul;
 • membantu melegakan ketegangan otot yang berlebihan;
 • mengurangkan manifestasi yang menyakitkan;
 • mengurangkan tekanan pada tulang belakang;
 • menghilangkan kecacatan tulang belakang.

Varieti korset

Terdapat banyak jenis korset dan jumlahnya meningkat setiap tahun. Para saintis perubatan membuat dan mengembangkan model ortosis yang lebih baru dan lebih maju. Semua korset dibahagikan kepada 2 kumpulan besar: sokongan dan pembetulan.

Orthosis sokongan hanya digunakan pada peringkat awal penyakit ini, atau untuk mencegah kelengkungan tulang belakang, misalnya, pada remaja yang mengalami kelonggaran. Korset jenis ini tidak dapat membetulkan kecacatan tulang belakang yang ada. Penggunaannya memastikan kebiasaan memantau postur tubuh mereka, melegakan otot punggung, dan mengurangkan rasa sakit. Juga, alat ortopedik jenis ini dapat digunakan dalam tempoh selepas operasi untuk menyokong tulang belakang..

Korset pembetulan biasanya digunakan pada masa remaja, ketika masih mungkin mempengaruhi perkembangan tulang belakang dan memperbaiki kecacatan. Pada masa dewasa, penggunaannya ditunjukkan untuk kelengkungan tulang belakang yang teruk..

Pembetulan ortosis membolehkan anda membetulkan kecacatan yang ada dengan memberi tekanan belakang ke tapak kelengkungan. Korset sedemikian dibuat secara individu, dengan mengambil kira semua ciri perjalanan penyakit dan kecacatan yang ada.

Ciri orthoses sokongan

Terdapat beberapa jenis korset sokongan. Paling biasa: reclinators, corrector postur dada, dan corrector postur torakolumbar.

Tempat duduk terbuat dari tali elastik. Mereka diletakkan di bahu dalam bentuk angka lapan. Mereka digunakan pada peringkat awal scoliosis dan dengan membongkok. Membantu punggung lurus.

Pembetulkan postur dada kelihatan seperti rompi dengan sisipan keras di bahagian belakang dan tali elastik di hadapan. Mereka digunakan untuk scoliosis gred 1, kyphosis dan serangan yang teruk..

Pembetulkan postur dada-lumbar mempunyai struktur yang agak rumit. Mereka serentak mempunyai reclinator, tali pinggang korset dan bahagian sokongan untuk bahagian belakang yang diperkuat dengan tulang rusuk. Boleh digunakan untuk menghilangkan skoliosis gred 1 dan 2.

Mereka mula memakai korset sokongan dari 30 minit sehari, secara beransur-ansur menjadikan waktu menjadi 4 jam. Dianjurkan untuk memakainya semasa senaman fizikal, semasa duduk berpanjangan. Sekiranya tidak ada perubahan positif ketika memakai korset jenis ini, maka doktor ortopedik menetapkan korset pembetulan yang lebih kaku.

Ciri-ciri ortosis pembetulan

Korset pembetulan adalah alat yang sangat serius. Mereka biasanya dipakai selama lebih dari 6 bulan. Terdapat beberapa keistimewaan memakai korset jenis ini:

 • struktur korset dipilih sesuai dengan ubah bentuk yang ada;
 • pada mulanya ia mesti dipakai, secara praktikal tanpa menanggalkan;
 • sekurang-kurangnya 1 kali dalam 3 bulan, perlu menjalani pemeriksaan kedua untuk menentukan dinamika rawatan;
 • 2 gambar sinar-X diambil - pertama di korset, dan kemudian 2 jam selepas dikeluarkan;
 • bergantung pada kejayaan rawatan, jangka masa memakai korset, serta penampilannya, dapat diubah;
 • selain memakai ortosis, perlu melakukan latihan fizikal khas;
 • semasa pertumbuhan anak, perlu mengganti korset secara berkala; secara purata, satu orthosis dipakai selama 6-12 bulan;
 • kemunculan lecet adalah mungkin, yang merupakan fenomena biasa ketika membiasakan diri dengan produk ortopedik. Lama kelamaan, mereka meneruskannya sendiri.

Pembetulan dengan mengambil kira semua kecacatan tulang belakang dan dapat memperbaiki keadaan dengan skoliosis darjah 3.

Korset Chenot

Orthosis ini adalah salah satu yang paling popular, ia tergolong dalam korset tegar. Ia diperbuat daripada termoplastik khas mengikut pelekat plaster yang diambil. Untuk keselesaan di tempat di mana tekanan diberikan pada tulang belakang, bantalan busa dilekatkan dari dalam. Di zon hentaman bertentangan, kawasan tetap bebas sehingga kelengkungan dapat maju di sana. Korset ini memerlukan pemantauan perubahan dan pembaharuan reka bentuk secara berkala, serta penggantian ketika ketinggian anak berubah.

Sesuai untuk ubah bentuk dari 2 hingga 15 darjah.

Korset Lyon (korset pendakap)

Jenis ortosis ini sangat sesuai untuk rawatan scoliosis, yang berkembang secara serentak di semua bahagian tulang belakang..

Ia terdiri daripada bahan logam-polimer dalam bentuk tiang menegak dan mendatar. Ciri strukturnya membolehkan anda menyesuaikan ketinggian korset. Oleh kerana itu, korset seperti itu dapat diubah tidak lebih kerap daripada sekali setiap 2-3 tahun, kerana panjangnya dapat disesuaikan sesuai dengan pertumbuhannya. Ia digunakan untuk ubah bentuk dari 2 hingga 15 darjah.

Korset Milwaukee

Orthosis ini mempunyai struktur yang kompleks dengan pendakap dagu dan leher, pelana pelvis dan plat sokongan logam. Ia dibuat dengan jelas mengikut ukuran individu. Reka bentuknya juga membolehkan beberapa penyesuaian panjangnya.

Korset Boston

Orthosis ini bertujuan untuk rawatan scoliosis kelas 3 yang dilokalisasi di kawasan lumbosacral. Ia dilakukan dalam bentuk rangka yang kaku, setinggi dada.

Penutupan di depan memberikan kemudahan.

Korset Ramuni

Jenis ortosis kaku ini dirancang untuk membetulkan kelengkungan tulang belakang lebih dari 20 darjah. Ia sangat berkesan untuk kelengkungan lateral kelas 3. Peranti ini dibuat mengikut ukuran individu dari bahan polimer. Semasa memakainya, anda mesti kerap melakukan senaman pernafasan.

Cara memilih korset yang betul?

Semasa memilih korset, perkara yang paling penting adalah pemilihan individu. Bagaimanapun, tidak ada pengulangan tepat pada kelengkungan tulang belakang, jadi satu ortosis pembetulan tidak sesuai untuk beberapa pesakit sekaligus.

Hanya doktor yang dapat menentukan jenis korset setelah semua kajian yang diperlukan. Biasanya, ortosis sokongan ditetapkan untuk tahap pertama scoliosis..

Peraturan am untuk memakai korset

Perkara penting ialah penggunaan korset yang betul untuk scoliosis. Setiap produk mempunyai ciri tersendiri, namun, anda dapat merumuskan cadangan utama yang harus diikuti ketika memakai korset apa pun:

 • memakai korset hanya setelah berunding dengan doktor;
 • jenis korset ditentukan secara individu oleh doktor ortopedik;
 • perlu mematuhi corak pemakaian yang ditunjukkan oleh doktor yang menghadiri;
 • di bawah ortosis, pastikan anda memakai kemeja T, kemeja-T atau kapas tanpa jahitan di tempat-tempat di mana korset menyentuh;
 • anda mesti kerap memeriksa keadaan kulit di bawah orthosis. Sekiranya kerengsaan atau tanda-tanda ketidakselesaan muncul, anda harus berjumpa doktor;
 • anda tidak boleh mengangkat dan membawa berat melebihi 5 kg;
 • masa memakai korset meningkat secara beransur-ansur;
 • adalah perlu untuk memantau keadaan tulang belakang secara berkala semasa memakai alat pembetulan untuk memastikan penggantian atau pembetulan ortosis tepat pada masanya;
 • ketika memakai korset kaku, sangat mustahak untuk melakukan senaman pernafasan.

Kos ortosis

Harga korset bergantung kepada banyak faktor. Ini adalah struktur korset itu sendiri, bahan yang digunakan, pengeluaran kilang atau individu, jenis orthosis, pengeluar, dll..

Pembetulkan postur boleh dibeli dengan harga 800 rubel. Hampir tidak ada had atas yang pasti. Pembetulkan postur yang lebih maju boleh menelan belanja 10,000 atau 15,000 rubel.

Sekiranya kita bercakap mengenai korset pembetulan, maka harganya jauh lebih tinggi, kerana pengeluaran individu disediakan dengan mengambil kira keunikan ubah bentuk. Kos pembuatan ortosis sedemikian bermula dari 40-50 ribu rubel.

Di manakah boleh dibeli?

Anda boleh membeli ortosis untuk membetulkan skoliosis di pelbagai kedai perubatan, dan juga di klinik yang pakar dalam masalah sistem muskuloskeletal dengan kemungkinan membuat korset yang diperlukan.

Anda boleh bertanya mengenai alat ortopedik yang diperlukan di kedai dan klinik berikut:

 • Scoliologic-Moscow.ru - cabang makmal prostetik dan ortopedik Scoliologic.ru

Moscow st. Tikhaya, 28

 • Rangkaian kedai perubatan "Dobrota"

st. Uglichskaya, 1

6 st. Menzhinsky, 32, bldg. 3

st. Veshnyakovskaya, 24B dan lain-lain (anda boleh mengetahui alamat kedai terdekat melalui telefon)

 • Orteka - rangkaian salun ortopedik

st. Bratislavskaya, rumah 13/1

st. Menzhinsky, 38, bldg. 1, halaman 2 dan lain-lain (lebih baik menjelaskan lokasi salun terdekat melalui telefon)

Korset tulang belakang Scoliosis

Scoliosis adalah kelengkungan lateral ruang tulang belakang. Penyakit ini berlaku tanpa disedari oleh pesakit dan cenderung berkembang dengan stabil. Untuk mengelakkan kelengkungan mencapai tahap yang teruk, yang menyebabkan gangguan fungsi organ-organ dalaman, rawatan kompleks harus dilakukan.

Salah satu cara untuk menghilangkan penyakit ini adalah imobilisasi perubatan. Ia melibatkan pemakaian struktur pembalut khas yang meluruskan postur pada paksi yang betul.

Adalah disyorkan untuk memakai korset tulang belakang untuk skoliosis yang sudah pada tahap kelengkungan pertama. Bagaimana memilih pembetulan postur untuk scoliosis? Bagaimana cara memakai peranti dengan betul? Perlu memahami isu-isu ini.

Prinsip operasi

Bagaimana korset scoliosis berfungsi? Dengan kelengkungan belakang, pembalut pembetulan bertujuan untuk mencapai beberapa kesan sekaligus:

 1. Kelonggaran otot belakang. Postur yang lemah disebabkan oleh daya tarikan otot. Penghapusan faktor ini membawa kepada pembetulan skoliosis..
 2. Penciptaan paksi tulang belakang yang betul. Vertebra diselaraskan dalam garis menegak yang betul, penyimpangan pada bahagian lateral dihapuskan.
 3. Memunggah tulang belakang. Dalam keadaan kelengkungan ruang tulang belakang, menjadi lebih sukar untuk menahan berat badan. Korset scoliosis memungkinkan untuk mengurangkan beban.
 4. Penghapusan gejala. Sudah dengan tahap kedua dan ketiga penyakit ini, pesakit merasa berat di bahagian belakang, cepat letih. Scoliosis korset membantu melegakan gejala yang tidak menyenangkan.

Kesan yang disenaraikan menjadikan korset skoliosis sebagai alat yang sangat berguna untuk merawat penyakit ini..

Sudah tentu, kesan yang diinginkan dicapai secara eksklusif ketika menggunakan struktur pemasangan apabila ditunjukkan. Pemakaian radas jangka panjang oleh orang yang sihat boleh menyebabkan kelemahan otot, dan sebaliknya, penggunaan fixator pada kelengkungan 4 darjah tidak sesuai - dalam kes ini, penyakit ini dapat dihilangkan hanya dengan kaedah operasi..

Petunjuk

Pendakap untuk membetulkan postur belakang yang tidak normal dapat digunakan dalam rawatan penyakit lain. Imobilisasi terapeutik digunakan untuk kecederaan dan operasi, osteochondrosis, arthrosis, spondylolisthesis dan herniasi cakera.

Walau bagaimanapun, walaupun dengan skoliosis, pembalut tidak selalu ditunjukkan. Kriteria pelantikan pegawai simpanan merangkumi perkara berikut:

 1. Pada pesakit di bawah 16 tahun, sudut kelengkungan kurang dari 20 darjah.
 2. Pada pesakit dewasa, sudut tidak boleh melebihi 40 darjah.
 3. Tiada komplikasi dari organ dalaman.

Sebelum memilih peranti, pastikan anda berjumpa dengan doktor anda. Pakar akan menentukan sudut kelengkungan, menasihati model penahan yang diinginkan.

Peranti yang dipasang dengan tidak betul malah boleh memperburuk keadaan pesakit. Oleh itu, pemilihan korset bebas adalah kontraindikasi..

Sebelum memilih korset untuk membetulkan postur belakang anda, anda perlu membiasakan diri dengan pelbagai produk yang ditawarkan. Di salon ortopedik, terdapat pilihan untuk fixator dengan petunjuk yang berbeza untuk digunakan. Mengikut tujuan penggunaan, pilihan peranti berikut dibezakan:

 1. Pembetulan - bertujuan untuk menghilangkan kelengkungan yang ada. Tujuannya adalah untuk mengurangkan tahap scoliosis.
 2. Sokongan - digunakan untuk profilaksis setelah penghilangan kelengkungan belakang. Ia juga boleh digunakan untuk merawat skoliosis kelas 1 apabila sudut kelengkungannya sangat kecil.

Berdasarkan pembahagian sederhana ini, semua peranti pita dapat dikelaskan. Sebaliknya, fiksatif pembetulan dibahagikan mengikut tahap ketegaran. Model keras digunakan untuk menghilangkan penyakit kelas 3 yang teruk, sementara produk kekerasan sederhana sesuai untuk tahap kedua.

Korset dengan kelengkungan 1 darjah

Seperti disebutkan di atas, dengan tahap kelengkungan ringan, jalur sokongan sangat baik untuk pesakit. Produk ini diperbuat daripada bahan elastik dalam bentuk jalur yang menghasilkan daya tarikan tambahan pada ruang tulang belakang.

Contoh produk seperti itu adalah alat domestik Profesor Dikul "Samurai". Pembalut ini mempunyai beberapa kelebihan:

 1. Jaring telus diregangkan di antara tali elastik, yang membolehkan kulit bernafas, mencegah tekanan pada tisu permukaan.
 2. Boleh digunakan oleh remaja dan dewasa kerana ukuran penahan yang berbeza.
 3. Peranti boleh dipasang dan diperbaiki sendiri.
 4. Produk boleh dicuci, senang digunakan untuk jangka masa panjang.

Penyokong pendakap disyorkan bukan sahaja untuk tahap pertama penyakit ini. Apabila scoliosis telah dihilangkan, kali pertama anda perlu menggabungkan kesannya. Dalam kes ini, imobilisasi perubatan menggunakan pembalut sedemikian adalah pilihan yang sangat baik..

Korset dengan kelengkungan 2 darjah

Sekiranya terdapat kelengkungan yang dapat dilihat, penggunaan korset pembetulan adalah disyorkan. Tahap kedua penyakit ini adalah petunjuk untuk penggunaan alat kekerasan sederhana.

Produk sedemikian diperbuat daripada bahan elastik, ditambah dengan logam atau bahagian tegar lain. Oleh kerana daya tarikan unsur elastik, julat gerakan diperbaiki, dan pengapit yang kaku membetulkan hasil yang diperoleh.

Contoh peranti sedemikian adalah korset Lyon. Model ini mempunyai reka bentuk yang unik dengan ketinggian yang boleh disesuaikan. Peranti sedemikian membolehkan anda menghilangkan skoliosis secara serentak pada tahap toraks dan lumbar pada ruang tulang belakang..

Korset pada kelengkungan 3 darjah

Fixator disajikan secara meluas untuk menghilangkan skoliosis yang teruk. Tahap penyakit ini memerlukan fiksasi kaku, yang melemaskan otot dan membawanya ke posisi yang diinginkan..

Produk untuk tujuan tersebut diperbuat daripada bahan padat - plastik atau logam. Contoh struktur tegar:

 • Korset Boston.
 • Perbudakan Shino.
 • Orthosis Ramuni.

Model berbeza antara satu sama lain dalam pilihan ukuran, bentuk, penyesuaian dan pemasangan. Skoliosis gred 3 adalah keadaan yang serius. Untuk mengelakkan berlakunya komplikasi, disarankan untuk mempercayai pilihan alat ini kepada doktor yang merawat.

Petua penggunaan

Agar proses rawatan tidak rumit oleh saat-saat tambahan yang tidak menyenangkan, anda mesti mengikuti peraturan untuk menggunakan pembalut. Ini merangkumi garis panduan berikut:

 1. Sebarang reka bentuk, tidak kira reka bentuknya, tidak boleh dipakai secara langsung pada badan. Dianjurkan untuk memakai baju yang diperbuat daripada kain semula jadi di bawah orthosis.
 2. Jangan tegangkan tulang belakang anda semasa memakai pembalut. Beban yang dibenarkan untuk orang dewasa - 5 kg.
 3. Perhatikan kulit di tulang belakang toraks dan lumbal. Elakkan pembentukan kerosakan pada kulit.
 4. Kekerapan dan masa penggunaan pembalut ditentukan oleh pakar. Tidak digalakkan untuk menukar mod pemakaian peranti.
 5. Semasa menggunakan imobilisasi perubatan, diperlukan pemeriksaan berkala oleh doktor, dan juga kawalan menggunakan sinar-X..
 6. Perlu disediakan bahawa rata-rata penggunaan fiksatif adalah dari 6 hingga 12 bulan.

Ingatlah untuk menggabungkan memakai pembalut dengan terapi senaman dan rawatan urut. Ini akan memastikan otot sentiasa dalam keadaan baik dan mengurangkan gejala penyakit..

Memilih korset tulang belakang untuk skoliosis

Scoliosis adalah salah satu penyakit tulang belakang yang paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa. Untuk rawatannya, satu set langkah-langkah digunakan, termasuk dalam banyak kasus, disarankan untuk memakai pendakap belakang untuk skoliosis. Dengan mengambil kira nuansa apa yang harus anda pilih produk ortopedik ini? Adakah memakainya akan memberi kesan? Adakah terdapat kontraindikasi untuk digunakan? Dan bagaimana memakai pembalut dengan betul? Kami akan menjawab semua soalan dengan teratur.

Adakah korset dapat membantu mengatasi skoliosis


Hanya doktor yang dapat menjawab persoalan sama ada korset untuk scoliosis akan membantu anda secara khusus, kerana perlu mengambil kira tahap kelengkungan tulang belakang, irama penyakit, usia, gaya hidup dan banyak lagi faktor lain.

Kejayaan rawatan juga bergantung pada kesediaan anda untuk mengikuti cadangan doktor: sama ada anda akan mengikuti cara memakai pembalut, sama ada anda memilih model yang betul, sama ada anda mahu mengubah gaya hidup biasa anda, dll..

Sekiranya semuanya dilakukan "sesuai dengan pikiran", maka korset untuk skoliosis akan menjadi sokongan yang dapat dipercayai (secara harfiah dan kiasan) dalam memerangi penyakit ini, terutama dalam kombinasi dengan tilam ortopedik yang dipilih dengan betul.

Jenis skoliosis

Terdapat empat darjah skoliosis, masing-masing mempunyai ciri tersendiri dan melibatkan pelbagai kaedah rawatan.

Ijazah pertama

Tulang belakang menyimpang dari kedudukan anatomi yang betul tidak lebih dari 10 darjah. Selalunya didiagnosis pada masa kanak-kanak dengan pemeriksaan perubatan biasa kanak-kanak prasekolah dan sekolah rendah.

Setiap ibu bapa boleh mengesyaki skoliosis pada anak. Untuk melakukan ini, minta anak membongkok ke depan dan meletakkan tangannya ke bawah. Lajur tulang belakang yang melengkung akan "bergerak" jauh dari pusat punggung. Dalam kes ini, anda harus segera berjumpa doktor, yang, di antara janji-janji lain, mungkin mengesyorkan memakai korset untuk scoliosis kelas 1..

Darjah kedua

Sekiranya tulang belakang menyimpang dari norma tidak lebih dari 25 darjah, maka pesakit didiagnosis dengan scoliosis gred 2. Dalam kes ini, diperlukan untuk mengarahkan semua usaha untuk memperbaiki tulang belakang, kerana penyakit ini dapat berkembang dengan cepat. Senarai janji temu yang disarankan merangkumi latihan terapi, urut, dan memakai pendakap belakang untuk skoliosis.

Darjah ketiga dan keempat

Bentuk penyakit lanjut ini agak jarang berlaku, kerana kebanyakan orang masih mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap kesihatan mereka. Dengan skoliosis 3 dan 4 darjah, tulang belakang "meninggalkan" dari kedudukan yang betul lebih dari 26 darjah. Dengan penyimpangan lebih dari 40 darjah, rawatan mungkin tidak berkesan, oleh itu semua kekuatan diarahkan untuk menghentikan perkembangan kemerosotan, yang dapat menyebabkan munculnya bonggol di punggung dan menyebabkan gangguan serius pada sistem pernafasan dan peredaran darah..

Scoliosis tulang belakang boleh terletak di tulang belakang serviks, toraks, toraks-lumbar, lumbar, atau lumbosacral.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan


Jadi, seperti yang dikatakan, korset untuk tulang belakang ditetapkan untuk skoliosis 2 darjah, lebih jarang - 1 atau 3 darjah.

Fungsi apa yang dilakukannya?

 • Meringankan tekanan pada tulang belakang, dengan pasti memperbaiki ruang tulang belakang pada kedudukan yang betul.
 • Postur badan yang sekata - dengan menyesuaikan daya fiksasi korset, anda secara beransur-ansur dapat membawa kembali ke bentuk yang ideal.
 • Menghentikan perkembangan penyakit - ia dipilih apabila tulang belakang secara aktif menyimpang dari norma untuk menghentikan pelanggaran dan mencegah akibat bencana.

Apakah garis panduan khas untuk memakai korset?

 • Penyimpangan dari norma di kawasan ubah bentuk tidak lebih dari 20 darjah pada kanak-kanak.
 • Jumlah kelengkungan pada orang dewasa tidak lebih daripada 40 darjah.
 • Pembetulan separa kelengkungan di satu atau bahagian tulang belakang yang lain.

Tidak ada kontraindikasi langsung untuk memakai korset. Walau bagaimanapun, hanya doktor yang dapat menentukan sama ada anda harus "memakai" korset atau lebih bijak mengarahkan kekuatan anda untuk memulihkan tulang belakang menggunakan kaedah lain.

Apakah korset untuk rawatan scoliosis

Untuk skoliosis dari pelbagai peringkat dan untuk mempengaruhi bahagian tulang belakang tertentu, model korset yang berbeza harus digunakan. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar - pembetulan dan sokongan.

Korset pembetulan

Mereka boleh disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 16 tahun untuk memulihkan kedudukan anatomi tulang belakang yang betul, termasuk skoliosis lateral. Digunakan untuk melambatkan perkembangan scoliosis. Korset bertindak pada tulang belakang dari kedua-dua belah pihak - dari sisi dan depan belakang.

Menyokong korset

Mereka digunakan pada masa dewasa setelah selesainya pembentukan tisu tulang-tulang. Digunakan untuk menghilangkan tekanan pada tulang belakang, menghilangkan rasa tidak selesa pada tulang belakang lumbar. Korset sokongan boleh dipakai dari semasa ke semasa, termasuk sebagai langkah pencegahan untuk mengekalkan tulang belakang yang sihat.

Model apa yang ditawarkan oleh pengeluar moden produk ortopedik??

Korset Boston

Salah satu daripada beberapa model yang boleh digunakan untuk fiksasi awal skoliosis kelas 3. Korset berkesan yang diperbuat daripada plastik kelas perubatan sepenuhnya membungkus dada dan belakang. Kehadiran tali elastik membolehkan anda memasangkan produk dengan tepat pada gambar dan memperbaiki tulang belakang dengan selamat.

Korset Milwaukee

Reka bentuk korset memberikan "pelana" untuk pemasangan pada pelvis, pelantar logam sokongan, serta klip untuk dagu dan leher. Model dibuat dengan mempertimbangkan ketinggian pesakit dan mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan diri.

Korset Chenot

Korset pembetulan yang paling popular. Secara struktural, ia adalah produk tegar yang terbuat dari gabungan plat polimer, di mana sisipan busa diletakkan. Ringan dan keanjalan model tidak melanggar irama kehidupan biasa pesakit, yang menjadikan korset begitu popular. Ia ditetapkan untuk rawatan skoliosis 2 dan 3 darjah, lebih kerap - untuk kanak-kanak dan remaja dengan penyimpangan tulang belakang tidak lebih dari 15 darjah.

Korset Lyon (korset pendakap)

Model kekerasan sederhana, terdiri daripada sisipan menegak dan batang sokongan logam. Keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian membantu menerapkan korset dengan anjakan lateral kedua-dua tulang belakang toraks dan lumbar.

Korset Ramuni

Dengan skoliosis frontal 2 darjah, adalah mungkin untuk menetapkan korset Ramuni dengan kelengkungan yang tidak melebihi 20 darjah. Tempoh penyesuaian pada korset cukup lama dengan kesan memakainya yang cukup tinggi.

Korset Dikul "Samurai"

Salah satu model sokongan, yang diperbuat daripada bahan mesh yang membolehkan kulit "bernafas". Sangat baik untuk pencegahan scoliosis, terutama pada cuaca panas. Korset dipasang dengan menggunakan tali elastik, yang memasang "Samurai" dengan ketat dan menyokong tulang belakang dengan pasti. Dianjurkan untuk pelajar sekolah, pelajar, dan semua orang yang menjalani gaya hidup yang tidak bergerak dengan kelengkungan tulang belakang yang kecil. Harga yang berpatutan untuk pembangunan domestik juga merupakan kelebihan..

Cara memilih produk ortopedik yang betul


Sekiranya anda ingin mendapatkan jaminan mutlak bahawa ortosis akan dipilih dengan betul, dan pemakaiannya lebih berkesan, percayakan pemilihan produk tersebut kepada pakar ortopedik profesional. Dia tidak hanya akan mempertimbangkan tahap penyakit dan menentukan bahagian tulang belakang yang telah mengalami kelengkungan, tetapi juga akan memilih ukuran yang tepat jika anda memutuskan untuk membeli model siap pakai.

Dengan keutamaan tertentu, seseorang harus mendekati pemilihan korset kanak-kanak untuk skoliosis. Model kaku akan membatasi mobiliti anak, yang bermaksud memerlukan banyak usaha untuk membiasakan diri dengan mereka..

Cara memakai korset untuk membetulkan skoliosis


Rata-rata, kursus terapi korset boleh berlangsung dari 6 hingga 12 bulan. Tetapi sebelum anda membeli korset skoliosis, anda harus membiasakan diri dengan peraturan asas untuk memakainya:

 • anda tidak boleh memakai korset dengan badan telanjang, sementara seluar dalam tidak boleh mempunyai jahitan pada titik hubungan produk ortopedik dengan badan;
 • tidak digalakkan melebihi beban statik pada batang melebihi 5 kg;
 • di bawah tuala wanita yang ketat, perlu menilai keadaan kulit secara berkala, dan sekiranya berlaku kerengsaan atau kemerahan yang berterusan, segera berjumpa doktor..

Kekerapan dan jangka masa memakai korset ditentukan oleh doktor yang merawat. Biasanya, dengan skoliosis 1 dan 2 darjah, mereka mula memakai pendakap selama satu setengah jam sehari. Selepas beberapa minggu, waktunya dua kali ganda, dan setiap 30 hari, 2-4 jam lagi ditambahkan.

Korset yang dipilih dengan betul akan membantu memperbaiki gangguan tulang belakang dengan cepat, serta mencegah komplikasi pada peringkat awal scoliosis.

Cara memilih korset untuk scoliosis?

Salah satu rawatan konservatif yang paling berkesan untuk skoliosis belakang adalah memakai korset pembetulan ortopedik (pembetulan) untuk tulang belakang. Pembetulan ortopedik digunakan untuk merawat scoliosis semua bahagian ruang tulang belakang - toraks, lumbal dan serviks.

Tidak hanya terdapat korset, tetapi juga pembalut dengan tali pinggang. Mereka paling sering digunakan untuk rawatan penyakit scoliotik kompleks (contohnya, penyetempatan thoracolumbar atau serviksothoracic). Dalam gudang perubatan moden, terdapat pembetulan untuk pesakit dewasa dan kanak-kanak..

1 Adakah memakai korset dapat membantu mengatasi skoliosis?

Korset dan reclinators ortopedik (yang terakhir mengkhususkan diri dalam pembetulan postur) sangat berkesan untuk rawatan penyakit scoliotik kelas 1-2. Pada 3-4 peringkat penyakit, penyakit ini tidak begitu berkesan dan digunakan untuk mempertahankan tulang belakang pada kedudukan yang betul, tetapi tidak mungkin lagi untuk mendapatkan penyembuhan kerana mereka.

Tetapi bagaimana kecekapan tinggi korset untuk scoliosis dicapai? Terutama kerana fakta bahawa produk sedemikian menyokong ruang tulang belakang dalam kedudukan yang betul. Secara ringkas, mereka memudahkan kerja otot tulang belakang dan mengurangkan beban di bahagian belakang..

Korset pembetulan untuk scoliosis

Kedua, mereka menyelaraskan ruang tulang belakang, memulihkan postur (membawanya ke norma fisiologi). Adakah korset membantu meluruskan postur pada tahap akhir scoliosis adalah soalan yang tidak mempunyai jawapan universal. Dalam kebanyakan kes, keberkesanannya terlalu rendah, tetapi pada beberapa pesakit korset dapat memulihkan postur sebahagiannya walaupun pada tahap keempat scoliosis.

Terdapat korset ortopedik untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Pembaca bukti kanak-kanak menggunakan prinsip yang sama dengan orang dewasa. Termasuk untuk kanak-kanak, anda perlu memilih korset tegar yang sesuai dengan ketat di badan dan tidak membenarkan tulang belakang "berjalan".

Harus diingat bahawa dalam kebanyakan kes scoliosis tidak dapat disembuhkan dengan korset saja, walaupun pada tahap pertama. Produk sedemikian hanya berkesan dalam kombinasi dengan kaedah terapi lain (terapi senaman, urut, fisioterapi, ubat).
ke menu ↑

1.1 Bentuk dan tahap skoliosis apa yang akan membantu korset?

Pembetulkan ortopedik boleh digunakan untuk sebarang tahap penyakit scoliotik, tetapi mereka menunjukkan diri mereka yang terbaik pada peringkat pertama dan kedua patologi. Pada peringkat ini, penyakit scoliotik sangat sederhana, kecacatan, jika ada, penyakit ini tidak dapat dilihat.

Jenis korset untuk rawatan scoliosis

Walaupun begitu, sudah bermula dari tahap pertama scoliosis, perubahan patologi dalam postur adalah mungkin, lebih-lebih lagi, diucapkan. Pertama sekali, tali pinggang bahu dan kawasan klavikula menderita - asimetri badan yang dapat dilihat dengan mata kasar berkembang.

Tetapi memandangkan belum ada pelanggaran berat, korset ortopedik akan dengan mudah membantu menyelaraskan ruang tulang belakang (dalam kebanyakan kes, tetapi tidak selalu). Tetapi perkara sama sekali berbeza dengan tahap terakhir scoliosis - ketiga dan keempat.

Di sini, apa sahaja korset yang diambil pesakit, tidak akan ada hasil yang nyata. Pelanggaran itu terlalu berat untuk diperbetulkan dengan kaedah bukan pembedahan. Oleh itu, rawatan pembedahan dijalankan, selepas itu, dalam tempoh selepas operasi, pesakit diresepkan memakai pembetulan ortopedik (kadang-kadang bahkan selama beberapa tahun).

Perlu diketahui juga bahawa korset ortopedik boleh digunakan untuk sebarang bentuk skoliosis. Yaitu, dengan berbentuk C, berbentuk S dan berbentuk Z (dalam kes terakhir, sangat penting untuk membeli pembetulan individu).

Tetapi anda tidak boleh membeli dan lebih-lebih lagi memakai produk sedemikian atas inisiatif anda sendiri. Keputusan sedemikian harus dibincangkan dengan doktor yang hadir (sekurang-kurangnya dengan ahli terapi tempatan atau pakar neurologi).
ke menu ↑

2 Korset apa yang sesuai untuk scoliosis?

Terdapat beratus-ratus model korset dan pembalut pembetulan ortopedik yang berlainan di rangkaian kedai peralatan perubatan moden. Buat pertama kalinya, berhadapan dengan keperluan untuk membeli produk seperti itu, pesakit itu hilang dan tidak memahami apa sebenarnya yang dia perlukan.

Pembetulkan postur untuk scoliosis

Keputusan yang paling tepat dalam kes ini adalah berunding dengan pakar bedah ortopedik atau traumatologist yang akan membantu anda memilih produk yang paling sesuai untuk keadaan anda. Pemilihan akan mengambil kira data sinar-X dan tahap perkembangan penyakit ini.

Dalam kes lain, anda boleh memilih sendiri korset. Untuk scoliosis, tiga jenis korset berkesan:

 1. Tempat duduk. Ini adalah pita elastik yang kuat yang dipasang pada tali pinggang bahu dengan angka lapan. Mereka membentangkan bahu ke belakang dan menyokongnya dalam satu kedudukan, jadi punggung selalu diluruskan (sebagaimana mestinya). Berkesan dalam patologi scoliotik peringkat pertama.
 2. Orthosis Thoracolumbar. Ia adalah korset besar dengan tali pinggang yang diikat pada tahap tulang belakang lumbar. Produk ini digunakan untuk merawat penyakit skoliotik pada peringkat pertama dan kedua, tetapi kadang-kadang kesan yang ketara dapat diperoleh pada tahap ketiga penyakit ini (jika tidak rumit).
 3. Orthosis Dikul "Samurai" dan analognya. Ia digunakan untuk penyakit scoliotik dengan komplikasi dalam bentuk kesakitan yang teruk dan kekakuan di bahagian belakang. Hakikatnya, produk ini adalah jaring yang tahan lama dan tali elastik. Produk ini berkesan dalam rawatan penyakit scoliotik kelas 1, 2 dan 3..

2.1 Cara memilih korset?

Sebilangan besar pesakit scoliosis berfikir tentang berapa lama mereka perlu berjalan dengan pendakap pembetulan tulang belakang. Tetapi anda perlu memikirkan sesuatu yang sama sekali berbeza: bagaimana untuk memilih produk pada awalnya yang sesuai dengan keadaan khusus anda, kerana tidak setiap pembetulan sesuai untuk anda.

Pembetulkan postur kanak-kanak untuk scoliosis

Kami dapati dengan segera bahawa pemilihan produk pembetulan bebas untuk rawatan scoliosis tidak sesuai. Sudah tentu, anda boleh memberi tumpuan kepada cadangan di Internet atau dari rakan, tetapi ada risiko memperoleh model yang tidak sesuai untuk anda..

Apa yang berlaku dalam kes ini? Dalam kes terbaik, anda hanya akan membuang wang dan masa; rawatan tidak akan memberikan hasil. Paling teruk, anda akan memburukkan lagi penyakit, lebih-lebih lagi mengganggu postur badan anda..

Bagaimana menjadi? Kami sangat mengesyorkan agar anda mendapatkan nasihat mengenai pemilihan korset untuk scoliosis kepada doktor. Sebaiknya dapatkan nasihat daripada pakar neurologi, traumatologi atau pakar bedah, tetapi anda juga boleh menghubungi ahli terapi, ahli vertebrologi atau pakar pemulihan.

Doktor pengkhususan ini akan menasihati anda mengenai jenis pembetulan tulang belakang ortopedik tertentu, tetapi sudah ada di kedai bekalan perubatan, anda boleh memilih, bersama-sama dengan penjual, model yang sesuai khusus untuk keadaan anda..

Ramai pesakit dengan wajar mengemukakan soalan: berapa kos korset ortopedik yang baik untuk merawat scoliosis? Harga untuk model yang berbeza adalah berbeza, tetapi anda perlu memusatkan perhatian pada harga antara 7.500 dan 9.000 rubel, model anggaran berharga sekitar 3.000-4.000 rubel.
ke menu ↑

2.2 Korset untuk skoliosis gred 2 (video)

2.3 Cara memakai dengan betul?

Rundingan dengan doktor telah selesai, pilihan model pembetulan tertentu telah dibuat, dan produk itu sendiri telah dibeli. Sekarang ia perlu diaplikasikan, dan beberapa persoalan segera muncul di sini. Bagaimana cara memakai korset untuk scoliosis? Dan berapa banyak memakai korset untuk scoliosis sehingga memberikan hasil yang nyata?

Anda perlu mematuhi cadangan berikut untuk memakai korset ortopedik pembetulan:

 • pada hari-hari pertama penggunaan, pakai produk hanya selama beberapa jam: anda perlu memberi masa kepada badan untuk membiasakan diri dengan pembetulan, dan anda memerlukan bukan sahaja penyesuaian fizikal, tetapi juga psikologi (pada mulanya anda akan merasa sangat tidak selesa dan sedih kerana merasa sakit);
 • jangan meletakkan produk pada kulit terbuka, lebih baik mengenakan kemeja-T atau kemeja-T untuk mengelakkan dermatitis dan luka di tempat tekanan tali;
 • apabila memakai pembetulan, pesakit dilarang mengangkat barang yang lebih berat daripada lima kilogram;
 • setiap dua hingga tiga bulan, anda mesti berjumpa doktor yang hadir untuk mendapatkan diagnosis kawalan, yang termasuk dalam rancangan pemantauan dinamik keberkesanan rawatan konsolatif penyakit scoliotik;
 • pada masa yang sama, setiap dua hingga tiga bulan, menurut data radiografi berulang, CT atau MRI, produk tersebut diperbetulkan (disesuaikan) (jika diperlukan sama sekali).

Tempoh memakai korset untuk scoliosis ditentukan secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri. Rata-rata, dengan penyakit scoliotik tahap pertama, ia perlu dipakai selama empat bulan, untuk darjah kedua - enam bulan, untuk yang ketiga - dari satu hingga dua tahun.