Sendi manusia: anatomi dan klasifikasi

Siku

Pergerakan adalah salah satu hadiah semula jadi yang paling hebat yang disampaikan dengan teliti kepada seseorang. Untuk mempunyai masa untuk beratus-ratus tugas sehari-hari, anda harus mengatasi lebih dari satu kilometer, dan semua ini berkat kerja sendi yang diselaraskan dengan baik. Mereka menyatukan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan, membentuk sistem kompleks sistem muskuloskeletal.

Sendi tubuh manusia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi. Yang pertama - synarthrosis - memberikan artikulasi yang tidak bergerak dari dua atau lebih tulang dan terbentuk di tengkorak manusia kerana fontanelles bayi tumbuh.

Yang kedua - amphiarthrosis - bergerak sangat terhad dan diwakili oleh lajur vertebra. Dan akhirnya, ketiga - diarthrosis - sendi yang paling banyak di dalam badan, yang benar dan boleh bergerak sepenuhnya. Terima kasih kepada mereka, seseorang dapat menikmati gaya hidup aktif, melakukan pekerjaan atau hobi kegemaran, mengatasi tugas-tugas rumah tangga - melakukan semua yang tidak dapat dilakukan tanpa pergerakan..

Struktur sendi manusia

Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung ke dalam satu sistem fungsional, berkat yang seseorang dapat mempertahankan postur yang stabil dan bergerak di angkasa. Unsur utama sendi diwakili oleh formasi berikut:

 • permukaan artikular yang ditutup dengan tisu tulang rawan;
 • rongga artikular;
 • kapsul;
 • sinovium dan cecair.

Permukaan artikular terletak di tulang artikulasi dan ditutup dengan tulang rawan nipis dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 mm. Tulang rawan ini mempunyai struktur elastik yang padat kerana jalinan gentian hyaline. Permukaan yang benar-benar licin, digilap oleh gelongsor tulang yang tetap antara satu sama lain, sangat memudahkan pergerakan di dalam sendi; dan rawan elastik memberikan keselamatan, memainkan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan di bawah beban dan kejutan tajam.

Kapsul sendi membentuk rongga tertutup di sekitar sendi, melindunginya dari pengaruh luaran. Ia terdiri daripada benang elastik yang saling berkaitan, terpaku pada pangkal tulang yang membentuk artikulasi. Untuk kekuatan tambahan, serat otot dan tendon bersebelahan ditenun ke dinding kapsul.

Di luar, kapsul sendi dikelilingi oleh membran berserat, dari dalam - oleh membran sinovial. Lapisan berserabut luar lebih padat dan tebal, kerana dibentuk oleh helai tisu penghubung berserat membujur. Membran sinovial kurang besar. Di sinilah sebahagian besar ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kepekaan kesakitan pada sendi tertumpu..

Permukaan sinovium dan artikular membentuk ruang seperti celah hermetik - rongga artikular. Ia boleh mengandungi menisci dan cakera untuk memberikan pergerakan dan sokongan pada sendi..

Di permukaan membran sinovial terdapat vili sekretori khas yang bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair sinovial. Mengisi ruang dalaman rongga, bahan ini menyuburkan dan melembapkan sendi, dan juga melembutkan geseran yang berlaku di antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Secara langsung di sekitar sendi terdapat tisu periartikular, yang diwakili oleh serat otot, ligamen, tendon, saraf dan saluran darah. Otot memberikan pergerakan sepanjang lintasan yang berbeza; tendon memegang sendi, mengehadkan sudut dan intensiti pergerakan; lapisan tisu penghubung berfungsi sebagai tempat untuk memperbaiki saluran darah dan saraf; dan darah dan katil limfa menyuburkan tisu sendi dan bersebelahan. Sebagai peraturan, tisu periartikular di dalam badan tidak dilindungi dengan cukup, oleh itu mereka secara aktif bertindak balas terhadap pengaruh luaran. Pada masa yang sama, pelanggaran yang berlaku pada tisu periartikular juga mempengaruhi keadaan sendi, memprovokasi terjadinya pelbagai penyakit.

Ligamen menempati tempat yang istimewa dalam anatomi sendi manusia. Serat kuat ini menguatkan artikulasi tulang dengan menyokong semua unit anatomi sendi dan mengehadkan jarak pergerakan tulang. Pada kebanyakan diarthrosis, ligamen terletak di bahagian luar beg, tetapi yang paling kuat (misalnya, pinggul) memerlukan sokongan tambahan, oleh itu mereka juga mempunyai lapisan ligamen dalaman.

Anatomi sendi: bekalan darah dan pemeliharaan

Untuk mengekalkan keupayaan fisiologi sendi, ia memerlukan pemakanan yang mencukupi, yang sebahagian besarnya disediakan oleh peredaran darah. Jaringan arteri yang mengelilingi kapsul artikular biasanya terdiri dari cabang-cabang dari 3-8 arteri dengan pelbagai diameter, di mana oksigen dan molekul nutrien memasuki tisu. Dan katil vena bertanggungjawab untuk penghapusan racun dan produk pembusukan sepenuhnya dari tisu bersebelahan.

Pemeliharaan sendi diberikan melalui pertalian saraf simpatik dan tulang belakang. Hujung saraf dijumpai di hampir setiap unit anatomi yang membentuk sendi, kecuali tulang rawan hyaline. Persepsi kesakitan dan pengaktifan mekanisme pertahanan tubuh bergantung pada kepekaannya..

Fungsi sendi

Fungsi utama sendi adalah menggabungkan formasi tulang menjadi satu struktur. Bersama tulang dan ligamen, mereka membentuk bahagian pasif dari sistem muskuloskeletal, yang digerakkan dengan penyertaan serat otot. Berkat sendi, tulang boleh berubah kedudukan antara satu sama lain, meluncur dan pada masa yang sama tidak luntur. Penipisan tisu sendi yang sedikit boleh membawa kepada akibat yang serius, kerana struktur tulang cepat habis semasa geseran, menyebabkan rasa sakit yang teruk dan ubah bentuk rangka yang tidak dapat dipulihkan.

Selain itu, sendi membantu mengekalkan kedudukan pegun badan di ruang angkasa. Sendi yang tetap memberikan bentuk tengkorak yang tetap, sendi yang tidak aktif membolehkan anda mengambil kedudukan tegak, dan yang bergerak merujuk kepada organ pergerakan, iaitu pergerakan badan.

Pengelasan bersama

Dalam anatomi, kebiasaan mengklasifikasikan sendi menjadi beberapa kumpulan bergantung pada bilangan dan bentuk permukaan artikular, fungsi yang dilakukan dan jarak gerakan. Dengan bilangan permukaan artikular, jenis sendi berikut dibezakan:

 • Simple mempunyai dua permukaan artikular (contohnya, phalanges jari). Hanya dua tulang yang mengambil bahagian dalam pembentukannya..
 • Kompleks merangkumi tiga atau lebih permukaan artikular, kerana dibentuk oleh sekurang-kurangnya tiga tulang (contohnya, ulna).
 • Kompleks mempunyai elemen kartilaginus intra-artikular - meniskus atau cakera. Ia membahagikan rongga sendi menjadi dua ruang bebas (contohnya, lutut).
 • Gabungan adalah kompleks dari beberapa sendi yang terpisah yang mengambil bahagian dalam tindakan yang sama (contohnya, temporomandibular). Setiap sendi di kompleks ini diasingkan secara anatomi, tetapi secara fisiologi ia tidak dapat mengatasi tugas tanpa "pendamping".

Klasifikasi mengikut fungsi dan lintasan pergerakan berdasarkan bentuk permukaan artikular. Berdasarkan kriteria ini, kumpulan berikut dibezakan:

 1. Sendi uniaxial: silinder, tersumbat dan heliks. Sendi silinder mampu memutar pergerakan. Menurut prinsip ini, artikulasi disusun antara vertebra serviks pertama dan kedua. Sendi blok membenarkan pergerakan hanya di sepanjang satu paksi, misalnya, maju / mundur atau kanan / kiri. Pelbagai sendi seperti sendi berbentuk skru, di mana lintasan pergerakan dilakukan sedikit serong, membentuk sejenis skru.
 2. Sendi dwifungsi: elipsoid, pelana, kondil. Sendi ellipsoid dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya cembung dan yang lain cekung. Oleh kerana itu, pada sendi jenis ini, pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus dapat dipertahankan. Hanya terdapat satu sendi pelana di dalam tubuh manusia - karpetometacarpal. Lintasan pergerakan di dalamnya merangkumi putaran, termasuk berayun dari sisi ke sisi dan ke depan / ke belakang. Sendi condylar dapat mengekalkan mobiliti yang serupa kerana proses elipsoid (condyle) pada salah satu tulang dan rongga yang sesuai pada permukaan artikular yang lain.
 3. Sendi multiaxial: sfera, berbentuk mangkuk, rata. Sendi bola adalah antara yang paling berfungsi, kerana ia menawarkan gerakan yang paling luas. Sendi berbentuk cawan adalah versi sambungan bola yang agak kurang bergerak. Sebaliknya, sendi rata dibezakan oleh struktur primitif dan jarak pergerakan minimum..

Penyakit sendi manusia

Menurut statistik WHO, sakit sendi sudah biasa dilakukan oleh sekurang-kurangnya satu daripada tujuh orang di seluruh dunia, dan di antara kumpulan umur dari 40 hingga 70 tahun, satu atau satu lagi masalah dapat dijumpai pada 50% kes, berusia lebih dari 70 tahun - dalam 90% kes. Penyebaran penyakit sistem muskuloskeletal seperti ini dikaitkan dengan banyak faktor:

 • aktiviti fizikal yang rendah, di mana sendi tidak berfungsi dan, oleh itu, tidak mendapat jumlah pemakanan yang betul dengan aliran darah;
 • kasut dan pakaian yang tidak selesa, terlalu ketat yang menghadkan fungsi yang ditetapkan oleh alam semula jadi;
 • keturunan yang lemah sebagai salah satu faktor risiko perkembangan patologi yang berkaitan dengan sendi;
 • perubahan drastik dalam keadaan suhu, termasuk pemanasan berlebihan dan hipotermia;
 • proses berjangkit di dalam badan, yang sering menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kerja sendi;
 • kecederaan yang mengurangkan fungsi sistem muskuloskeletal;
 • usia lanjut.

Pakar mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menjaga kesihatan sendi jika anda mula mencegah penyakit pada waktunya. Anda harus mengelakkan kecederaan dan kecederaan, memperkuat kekebalan tubuh, dan memasukkan sukan dalam jadual harian anda. Yoga boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kerana beban statik menguatkan otot dan ligamen yang menahan sendi dengan baik. Jaga kesihatan anda terlebih dahulu - sumber semula jadi ini jauh lebih mudah dijaga daripada diisi semula!

Sendi yang kompleks adalah

Pengelasan sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut:
1) dengan bilangan permukaan artikular,
2) bentuk permukaan artikular dan
3) mengikut fungsi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:
1. Sendi sederhana (art. Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal.
2. Sendi komposit (art. Komposit), yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
3. Sendi kompleks (art. Complexa), mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (sendi dua ruang). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama ada jika rawan intraartikular berbentuk cakera (contohnya, pada sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus bulan (misalnya, pada sendi lutut).
4. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak terpisah antara satu sama lain, tetapi berfungsi bersama. Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dll..
Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsional dari dua atau lebih sendi yang terpisah secara anatomi, ia berbeza dari sendi yang kompleks dan kompleks, masing-masing, yang disatukan secara anatomi, terdiri daripada sendi yang berfungsi secara berbeza.

Dari segi bentuk dan fungsi, klasifikasi dilakukan seperti berikut.
Fungsi sambungan ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku pada sendi tertentu bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Jadi, sebagai contoh, bentuk silinder sendi membenarkan pergerakan hanya di sekitar satu paksi putaran.
Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder menegak, maka pergerakan dilakukan di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak secara mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi lokasi kepala, misalnya, frontal (sambungan tersumbat).

Sebaliknya, bentuk bulat kepala memungkinkan untuk berputar di sekitar sejumlah paksi yang bertepatan dengan jari-jari bola (sambungan bola).
Akibatnya, terdapat korespondensi lengkap antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menentukan bentuknya (P.F.Lesgaft).

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektika kesatuan bentuk dan fungsi.
Berdasarkan prinsip ini, kita dapat menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi gabungan berikut.

Gambar menunjukkan:
Sendi uniaxial: 1a - talocruralis berbentuk glyingmus berbentuk blok (articulario talocruralis ginglymus)
1b - sendi tangan interphalangeal yang tersumbat (articulatio interpalangea manus ginglymus);
1c - sendi bahu-jari silinder sendi siku, articulatio radioulnaris proximalis trochoidea.

Sendi dwifungsi: 2a - sendi pergelangan elipsoid, artikulatio radiocarpea ellipsoidea;
2b - sendi lutut condylar (articulatio genus -articulatio condylaris);
2c - sendi carpometacarpal pelana, (articulatio carpometacarpea pollicis - articulatio sellaris).

Sendi triaksial: 3a - sendi bahu sfera (articulatio humeri - articulatio spheroidea);
3b - sendi pinggul berbentuk cawan (articulatio coxae - articulatio cotylica);
3c - sendi sacroiliac rata (articulatio sacroiliaca - articulatio plana).

I. Sendi uniaxial

1. Sendi silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikular silinder, paksinya terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang artikulasi atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar satu paksi menegak - putaran, rotatio; sendi seperti itu juga dipanggil putaran.

2. Sendi tersumbat, ginglymus (contoh - sendi jari interphalangeal). Permukaan artikularnya yang tersumbat adalah silinder berbaring melintang, paksi panjangnya terletak melintang, di satah frontal, tegak lurus dengan paksi panjang tulang artikulasi; oleh itu, pergerakan pada sendi tersekat dilakukan di sekitar paksi frontal ini (lenturan dan pemanjangan) Panduan alur dan rabung yang terdapat di permukaan yang diartikulasikan menghilangkan kemungkinan tergelincir lateral dan memudahkan pergerakan di sekitar satu paksi.
Sekiranya alur panduan blok tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, garis heliks diperoleh apabila terus berlanjutan. Sambungan tersekat seperti itu dianggap sebagai sendi berbentuk skru (contohnya, sendi bahu). Pergerakan pada sendi skru adalah sama seperti pada sendi blok tulen.
Mengikut corak lokasi radas ligamen, pada sendi silinder, ligamen pemandu akan terletak tegak lurus dengan paksi putaran menegak, pada sendi tersekat - tegak lurus dengan paksi frontal dan di sisinya. Susunan ligamen ini menjadikan tulang berada dalam kedudukannya tanpa mengganggu pergerakan..

II. Sendi dwifungsi

1. Sendi Ellipsoid, articulatio ellipsoidea (contohnya, sendi pergelangan tangan). Permukaan yang diartikulasikan mewakili segmen elips: salah satunya berbentuk cembung, berbentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain, masing-masing, cekung. Mereka memberikan pergerakan di sekitar 2 paksi mendatar tegak lurus antara satu sama lain: di sekitar paksi frontal - lenturan dan lanjutan dan sekitar sumbu sagital - penculikan dan penambahan.
Ligamen pada sendi elips terletak tegak lurus dengan paksi putaran, di hujungnya.

2. Sendi condylar, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).
Sendi condylar mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, bentuknya hampir dengan elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi itu berasal. Condyle sesuai dengan kemurungan pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan ukuran di antara mereka dapat menjadi signifikan.

Sendi condylar dapat dianggap sebagai jenis elipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi putaran utama akan menjadi bahagian depan.

Sendi condylar berbeza dari blok condylar kerana terdapat perbezaan besar ukuran dan bentuk antara permukaan artikulasi. Akibatnya, berbeza dengan sendi tersumbat, pergerakan di sekitar dua paksi adalah mungkin pada sendi condylar..

Ia berbeza dengan sendi elips dalam jumlah kepala artikular. Sendi condylar selalu mempunyai dua condyle, terletak lebih kurang secara sagittally, yang mana satu terletak di satu kapsul (contohnya, dua condyles femur yang terlibat dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul sendi yang berlainan, seperti pada sendi atlantooccipital.

Oleh kerana kepala pada sendi condylar tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya mendatar, seperti halnya sendi elips biasa; ia boleh menegak (sendi lutut).

Sekiranya kondilus terletak dalam kapsul sendi yang berlainan, maka sambungan condylar seperti ini berfungsi dengan baik pada sendi ellipsoidal (sendi atlantooccipital). Sekiranya kondyles berdekatan dan berada dalam kapsul yang sama, seperti, misalnya, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhan menyerupai silinder (blok) yang berpusing, yang dibedah di tengah (ruang di antara kondyles). Dalam kes ini, sendi condylar yang berfungsi akan lebih dekat ke bloky.

3. Sendi pelana, seni. sellaris (contoh - sendi karpal-metacarpal jari pertama).
Sendi ini dibentuk oleh 2 permukaan artikulasi berbentuk pelana, duduk "di atas" di atas satu sama lain, salah satunya bergerak di sepanjang dan melintasi yang lain. Oleh kerana itu, pergerakan dilakukan di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (fleksi dan perpanjangan) dan sagittal (penculikan dan penambahan).
Pada sendi biaxial, peralihan pergerakan dari satu paksi ke paksi yang lain juga mungkin, iaitu pergerakan bulat (circumductio).

III. Sendi multiaxial

1. Sfera. Sendi bola, seni. spheroidea (contohnya sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala sfera, yang lain, masing-masing, adalah rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan dapat terjadi di sekitar satu set paksi yang sesuai dengan jari-jari bola, tetapi dalam praktiknya, di antaranya, tiga sumbu utama biasanya dibezakan, tegak lurus antara satu sama lain dan bersilang di tengah kepala:
1) melintang (frontal), di mana lenturan berlaku, flexio, ketika bahagian bergerak membentuk sudut dengan satah frontal, terbuka anterior, dan ekstensi, extensio, ketika sudut terbuka ke belakang;
2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan, penculikan, dan penambahan, penambahan dilakukan;
3) menegak, di mana putaran berlaku, rotatio, ke dalam, pronatio, dan ke luar, supinatio.
Semasa bergerak dari satu paksi ke paksi yang lain, gerakan bulat diperoleh, circumductio.

Sendi bola adalah yang paling longgar dari semua sendi. Oleh kerana besarnya pergerakan bergantung pada perbezaan pada permukaan permukaan artikular, glossoid fossa pada sendi itu kecil berbanding dengan ukuran kepala. Terdapat sedikit ligamen tambahan pada sendi bola khas, yang menentukan kebebasan bergerak mereka.

Sejenis sambungan bola - sendi cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya dalam dan meliputi sebahagian besar kepala. Akibatnya, pergerakan pada sendi seperti itu kurang bebas daripada pada sendi bola biasa; contoh sambungan berbentuk cawan yang kita ada di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan sendi yang lebih besar.

A - sendi uniaxial: 1,2 - sendi tersumbat; 3 - sendi silinder;
B - sendi biaxial: 4 - sendi elips: 5 - kami adalah sendi sutera; 6 - sendi pelana;
B - sendi triaksial: 7- sendi sfera; 8- sendi berbentuk cawan; 9 - sendi rata

2. Sendi rata, seni. plana (contoh - artt. intervertebrales), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka dapat dianggap sebagai permukaan bola dengan jari-jari yang sangat besar, oleh itu, gerakan di dalamnya dilakukan di sekitar ketiga sumbu, tetapi jarak pergerakannya kerana perbezaan yang tidak signifikan pada bidang permukaan artikular kecil.
Ligamen pada sendi polyaxial terletak di semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis

Di bawah nama ini, sekumpulan sendi dengan bentuk permukaan artikular yang berbeza dibezakan, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain: mereka mempunyai kapsul sendi yang pendek dan ketat dan alat bantu yang sangat kuat dan tidak meregang, khususnya ligamen penguat pendek (contohnya, sendi sacroiliac).

Akibatnya, permukaan artikular saling berhubungan satu sama lain, yang menyekat pergerakan secara tajam. Sendi yang tidak aktif ini dipanggil sendi yang ketat - amphiarthrosis (BNA). Sendi yang ketat menenangkan gegaran dan gegaran antara tulang.

Sendi ini juga merangkumi sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata sama luasnya. Pada sendi yang ketat, pergerakan meluncur dan sangat tidak penting..

Sendi A - triaxial (polyaxial): A1 - sendi sfera; A2 - sendi rata;
B - sendi biaxial: B1 - sendi elips; B2 - sendi pelana;
B - sendi uniaxial: B1 - sendi silinder; B2 - sendi tersumbat

Sendi yang kompleks adalah. Pengelasan bersama

Bahan popular

Hari ini:

 • Lempeng PP. 5 resipi penkek untuk pinggang yang nipis.
 • Jem raspberry seperti jeli yang lazat dan indah!
 • Makanan apa yang memperbaiki najis pada orang dewasa. Produk apa yang diperbaiki, mana yang dilemahkan?
 • 3 makanan terbaik untuk geranium tanpa bahan kimia.
 • Salad pelangsingan!
 • Resipi lama - rawatan buah pinggang millet.
 • Marigolds - untuk kesihatan.
 1. Sendi yang kompleks adalah. Pengelasan bersama
  • Pengelasan anatomi
  • Pengelasan biomekanik sendi
  • Julat pergerakan dan pergerakan sendi
 2. Senarai contoh sendi kompleks. Sendi sederhana dan kompleks
 3. Sendi kompleks bahagian atas anggota badan. HUBUNGAN BON BATAS HINGGA
 4. Anatomi sendi kompleks. Pelbagai kombinasi
 5. Sendi kompleks adalah contoh. Berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang?
 6. Sendi kompleks bahagian atas anggota badan dengan cakera artikular. Cakera sendi, menisci, bibir. bekalan darah dan pemeliharaan sendi
 7. Sendi yang kompleks. Sendi

Sendi yang kompleks adalah. Pengelasan bersama

Pengelasan bersama: anatomi dan biomekanik. Jenis sendi mengikut bentuk permukaan artikular dan bilangan paksi putaran.

Pengelasan sendi terbahagi kepada dua bahagian:

 • klasifikasi anatomi,
 • klasifikasi biokimia.

Pengelasan anatomi

Menurut klasifikasi anatomi, terdapat:

 • Sendi sederhana (articulatio simplex) - dibentuk oleh dua permukaan artikulasi (bahu, pinggul dan banyak sendi lain).
 • Sendi kompleks (articulatio composita) dibentuk oleh tiga atau lebih permukaan artikular tulang (pergelangan tangan, dll.)
 • Sendi kompleks (articulatio complex) - mempunyai cakera artikular atau menisci (sternoklavikular, temporomandibular, lutut).
 • Sendi gabungan - diasingkan secara anatomi, berjauhan, tetapi berfungsi bersama (contohnya, sendi temporomandibular).

Pengelasan biomekanik sendi

Menurut klasifikasi biomekanik, sendi dibahagikan:

 • mengikut bentuk permukaan artikular:
  • menyekat sendi (art.ginglimus) - uniaxial (mis. sendi bahu).
  • sendi silinder (art.trochoidea) - uniaxial (mis. sendi radioulnar proksimal dan distal).
  • Sendi elipsoidal (art.ellipsoidea) - biaxial (mis. sendi pergelangan tangan).
  • sendi pelana (art. sellaris) - dwiaksial (mis. sendi carpometacarpal ibu jari tangan).
  • sendi condylar (art.bicondylaris) - biaxial (mis. sendi atlantooccipital).
  • sendi sfera (art.spheroidea) - multiaxial (mis. bahu dan pinggul).
  • sendi rata (art.plana) - multiaxial (mis. sendi intercarpal).
 • dengan bilangan paksi putaran
  • Uniaxial - mempunyai satu paksi putaran di sekitar mana perpanjangan-perpanjangan atau penambahan penculikan berlaku, serta putaran (putaran) ke luar (supinasi) atau ke dalam (sebutan).
  • Biaxial - mempunyai dua paksi putaran - misalnya, frontal dan sagittal (perpanjangan lenturan, penculikan-penambahan tangan, dll.).
  • Sendi multiaxial - mampu melakukan pelbagai pergerakan.

Julat pergerakan dan pergerakan sendi

Julat pergerakan pada sendi ditentukan oleh bentuk dan ukuran permukaan artikular, kesesuaian antara satu sama lain (kesesuaian). Jumlah pergerakan pada sendi bergantung pada ketegangan kapsul sendi dan ligamen yang menguatkan sendi, pada ciri individu, umur dan jantina. Mobiliti sendi ditentukan oleh perbezaan nilai sudut permukaan tulang penghubung. Jadi, jika kelengkungan rongga artikular adalah 140 °, dan kepala artikular adalah 210 °, maka julat pergerakan yang mungkin adalah 70 °. Semakin besar perbezaan kelengkungan permukaan artikular, semakin besar julat pergerakan.

Senarai contoh sendi kompleks. Sendi sederhana dan kompleks

Pengelasan sendi oleh alat anatomi

Dengan struktur anatomi mereka, sendi dibahagikan kepada:

 1. Ringkas. Persimpangan terdiri daripada dua tulang. Contoh - sendi bahu atau interphalangeal.
 2. Sukar. Sendi dibentuk oleh 3 atau lebih tulang. Contoh - sendi siku.
 3. Gabungan. Secara fisiologi, kedua-dua sendi itu wujud secara terpisah, tetapi hanya berfungsi secara berpasangan. Ini adalah bagaimana sendi temporomandibular disusun (mustahil untuk menurunkan bahagian rahang kiri atau kanan sahaja, kedua-dua sendi berfungsi serentak). Contoh lain ialah sendi faset yang terletak secara simetris pada ruang tulang belakang. Struktur tulang belakang manusia sedemikian rupa sehingga pergerakan di salah satu daripadanya memerlukan perpindahan yang lain. Untuk memahami dengan lebih tepat cara kerjanya, baca artikel dengan ilustrasi yang sangat baik mengenai struktur tulang belakang manusia..
 4. Kompleks. Jurang sendi dibahagikan kepada dua rongga oleh tulang rawan atau meniskus. Contohnya ialah sendi lutut.

Pengelasan sendi mengikut bentuk

Bentuk sendi boleh:

 1. Silinder. Salah satu permukaan artikular kelihatan seperti silinder. Yang lain mempunyai ruang rehat yang sesuai. Sendi silinder merangkumi radioulnar.
 2. Tersekat. Kepala sendi adalah silinder yang sama, di bahagian bawah yang mana rabung terletak tegak lurus dengan paksi. Pada tulang yang lain terdapat kemurungan - alur. Rabung masuk ke alur seperti kunci kunci. Ini adalah bagaimana sendi pergelangan kaki berfungsi.
  Kes khas sendi blok adalah sendi heliks. Ciri khasnya adalah susunan alur berbentuk lingkaran. Contohnya ialah sendi bahu..
 3. Ellipsoidal. Satu permukaan artikular mempunyai tonjolan ovoid, yang lain mempunyai takik bujur. Ini adalah sendi metacarpophalangeal. Apabila rongga metacarpal berputar relatif dengan tulang phalangeal, badan putaran lengkap terbentuk - elips.
 4. Conyshelkov. Strukturnya mirip dengan elipsoid, tetapi kepala artikularnya terletak di menonjol tulang - condyle. Contoh - sendi lutut.
 5. Berbentuk pelana. Dalam bentuknya, artikulasi serupa dengan dua pelana bersarang, sumbu yang bersilang pada sudut tepat. Sendi pelana adalah sendi carpometacarpal ibu jari, yang, di antara semua mamalia, hanya terdapat pada manusia..
 6. Sfera. Sendi mengartikulasikan kepala berbentuk bola satu tulang dan lekukan berbentuk cawan yang lain. Wakil sendi jenis ini adalah sendi pinggul. Apabila rongga tulang pelvis berputar relatif ke kepala femur, bola terbentuk.
 7. Rata. Permukaan artikular sendi diratakan, jarak pergerakan tidak signifikan. Flat adalah sendi atlanto-axial lateral, yang menghubungkan vertebra serviks 1 dan 2, atau sendi lumbosacral.
  Mengubah bentuk sendi menyebabkan disfungsi sistem muskuloskeletal dan perkembangan patologi. Sebagai contoh, dengan latar belakang ostechondrosis, permukaan artikular vertebra saling berpindah antara satu sama lain. Keadaan ini dipanggil spondyloarthrosis. Lama kelamaan, kecacatan tetap dan berkembang menjadi kelengkungan tulang belakang yang berterusan. Kaedah pemeriksaan instrumental (komputasi tomografi, radiografi, MRI tulang belakang) membantu mengesan penyakit.

Sendi kompleks bahagian atas anggota badan. HUBUNGAN BON BATAS HINGGA

Tulang kelopak anggota atas dihubungkan antara satu sama lain dan ke sternum dengan bantuan pelbagai jenis sendi yang memberikan pergerakan bahu, lengan bawah dan tangan yang lebih besar (Jadual 30, Gamb. 146).

Lima sendi di kawasan bahu memberikan gerakan yang luas untuk anggota atas di sendi bahu. Terdapat tiga sendi bahu yang benar dan dua berfungsi.

1. Sternoklavikular sendi;

2. Sendi akromiokavikular;

3. Sendi bahu.

4. Ruang subakromial terletak di sebelah beg mukus (beg subakromial dan beg subdeltoid). Ini memungkinkan untuk meluncur antara proses akomial dan "rotator cuff" (cuff otot sendi bahu, terdiri daripada supraspinatus, infraspinatus, subscapularis dan otot bulat kecil, yang menekan kepala humerus terhadap rongga artikular skapula).

5. Sendi bahu-toraks - tisu penghubung terletak di antara subscapularis dan otot dentate anterior, menyumbang kepada gelongsor skapula di sepanjang dinding dada.

Sebagai tambahan kepada sendi yang betul dan berfungsi, dua lagi ligamen menyumbang kepada pergerakan anggota badan atas: ligamen costoclavicular (antara klavikula dan tulang rusuk pertama) dan ligamen corakoclavicular (antara klavikula dan proses corakoid). Walau bagaimanapun, pergerakan bahu yang lebih besar dicapai kerana kehilangan kestabilan di dalamnya. Oleh kerana sendi bahu mempunyai kapsul yang longgar dan ligamen penguat yang lemah, fungsi penstabilan jatuh pada tendon otot manset pemutar. Perubahan anggota badan atas dalam proses evolusi, ketika anggota badan atas dari organ sokongan berubah menjadi organ manipulasi, menjadikan patologi tisu lembut periartikular menjadi masalah yang sangat mendesak. Dalam peratusan besar kes kecederaan bahu, tisu periartikular lembut terlibat dalam proses patologi..

Sendi sternoklavikular (articulatio steroclaviculalis) adalah multiaxial kompleks rata, dibentuk oleh permukaan artikular hujung sternal klavikula dan takik klavikular pemegang sternum (Gamb. 147-A). Kapsul nipis dilekatkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Cakera intra-artikular (diskus artikularis), yang disatukan dengan kapsul, membahagikan rongga artikular menjadi dua ruang. Beberapa ligamen menguatkan sendi. Ligamen sternoklavikular anterior dan posterior (ligamenta sternoclavicularia anterius et posterius) ditenun ke dalam sternum periosteum. Ligamen interclavicular (ligamentum interclaviculare) menghubungkan hujung sternal klavikula kanan dan kiri. Ligamen kostoklavikular pendek dan lebar (ligamentum costoclaviculare) menghubungkan permukaan bawah hujung sternal klavikula dengan tulang rawan dan bahagian tulang tulang rusuk ke-1.

Sendi acromioclavicular (articulatio acromioclaviculare) adalah polyaxial rata, dibentuk oleh permukaan artikular akromion dan permukaan artikular akromial klavikula (Gamb. 147-B). Dalam 1/3 kes di antara permukaan artikular ini terdapat cakera intra-artikular - tulang rawan Weitbrecht (Weitbrecht Josiah (1702-1747) - ahli anatomi domestik, pelajar D. Bernoulli). Kapsul artikular nipis dilekatkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Sendi diperkuat oleh ligamen acromioclavicular (ligamentum acromioclaviculare), yang menghubungkan hujung akromion dan hujung akromial klavikula, dan ligamen corakoklavikular yang kuat (ligamentum coracoclaviculare) - ligamen Kaldani (Caldani Leopold (Caldani Leo Ahli anatomi dan doktor Itali). Ligamen corakoklavikular terdiri daripada dua ikatan serat yang bermula di dasar proses coracoid skapula dan melekat pada garis tubercle berbentuk kerucut dan garis trapezoid dari permukaan bawah ujung akromial klavikula. Lebih penting lagi adalah ligamen trapezoid (ligamentum trapezoideum), dan lateral - ligamen berbentuk kerucut (ligamentum conoideum).

Anatomi sendi kompleks. Pelbagai kombinasi

Pelbagai permukaan tulang rawan yang berfungsi bersama menentukan kesederhanaan atau kerumitan struktur sendi. Pengelasan sendi (jadual dengan anatomi) membolehkannya dibahagikan kepada sederhana, kompleks, gabungan, kompleks.

Klasifikasi struktur sendiCiriNama bersama
RingkasDibentuk oleh 2 tulangInterphalangeal
KompleksDibentuk oleh 3 atau lebih tulangSiku
KompleksMempunyai cakera atau meniskus tambahanLutut
GabunganBekerja secara berpasangan, pada masa yang samaTemporomandibular

Sederhana - dicirikan oleh kehadiran dua permukaan tulang rawan, dan ia dapat dibentuk oleh dua atau lebih tulang. Contohnya ialah sendi anggota atas: phalangeal dan pergelangan tangan. Yang pertama dibentuk oleh dua tulang. Yang kedua lebih rumit. Salah satu permukaannya mempunyai dasar tiga tulang barisan karpal proksimal sekaligus.

Kompleks - terbentuk dari tiga atau lebih permukaan yang diletakkan dalam satu kapsul. Sebenarnya, ini adalah beberapa sendi mudah yang boleh berfungsi bersama dan berasingan. Contohnya, sendi siku mempunyai sebanyak enam permukaan. Mereka membentuk tiga sebatian bebas dalam satu kapsul.

Sebilangan sendi dalam komposisi mereka, selain yang utama, mempunyai alat tambahan, seperti cakera atau menisci. Pengelasan sendi menyebutnya kompleks. Cakera membahagi rongga sendi menjadi dua bahagian, sehingga membentuk "bilangan tingkat" sambungan. Menisci mempunyai bentuk bulan sabit. Kedua-dua peranti memastikan kesesuaian bentuk tulang rawan yang berdekatan dalam kapsul artikular yang saling berkaitan..

Pengelasan sendi mengikut struktur mengenal pasti konsep seperti gabungan. Ini bermaksud bahawa dua sambungan berasingan, yang bebas, dapat berfungsi secara eksklusif bersama. Contoh khas sinergi seperti itu adalah sendi temporomandibular kanan dan kiri..

Sendi kompleks adalah contoh. Berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang?

Seseorang mempunyai lebih daripada 180 sendi. Terdapat jenis sendi ini, bergantung pada bahagian (bahagian adalah elemen dari set; unit ketenteraan - dalam Angkatan Bersenjata USSR dan Persekutuan Rusia - adalah unit pertempuran, latihan dan pentadbiran bebas organisasi di Angkatan Bersenjata Kesatuan dan) badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • karpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Di dalam jadual, bilangan sendi artikular bergantung pada bahagian badan.

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • borang;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Mengikut jumlah permukaan artikular, ada yang biasa, kompleks, lengkap dan digabungkan. Yang pertama terbentuk dari permukaan 2 tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Yang sukar adalah sendi dari 3 atau lebih permukaan artikular, contohnya, siku, bahu, radial.

Berbeza dengan yang tidak selesa, gabungannya berbeza kerana ia terdiri daripada sepasang sendi terpisah yang melakukan satu fungsi. Contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Full adalah dua ruang, kerana ia mempunyai tulang rawan intraartikular, yang membaginya menjadi dua ruang. Ini adalah lutut.

Mengikut bentuk sendi, terdapat:

 • Silinder. Di luar, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah ulnar.
 • Tersekat. Kepala kelihatan seperti silinder dengan rabung 90˚ di bawahnya. Di bawahnya terdapat kemurungan pada tulang yang lain. Contohnya ialah buku lali.
 • Heliks. Ini adalah jenis tersekat. Perbezaannya adalah penempatan lingkaran pada alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar. Ini adalah sendi lutut dan temporomandibular. Kepala artikular diletakkan pada tulang yang menonjol.
 • Ellipsoidal. Kepala dan rongga artikular berbentuk ovoid. Contohnya ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Pelana. Permukaan artikular berbentuk pelana, mereka diletakkan tegak lurus antara satu sama lain. Pelana adalah sendi ibu jari karpal-metacarpal..
 • Sfera. Kepala artikular berbentuk bola, kemurungan adalah takik yang sesuai dengan ukuran. Contoh jenis ini adalah bahu.
 • Berbentuk cawan. Ini adalah sejenis globular. Pergerakan boleh berada di semua 3 paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Tipis. Ini adalah sendi dengan jarak pergerakan yang tidak signifikan. Jenis ini merangkumi sendi antara vertebra.

Sendi kompleks bahagian atas anggota badan dengan cakera artikular. Cakera sendi, menisci, bibir. bekalan darah dan pemeliharaan sendi

Permukaan artikular jarang sekali sama bentuknya. Untuk mencapai kesesuaian (dari Lat. Congrluens - konsonan antara satu sama lain, sepadan) pada sendi terdapat sebilangan besar formasi - cakera tulang rawan, menisci, bibir (Gamb. 1). Jadi, sebagai contoh, pada sendi temporomandibular terdapat cakera kartilaginus yang menyatu dengan kapsul di sepanjang pinggir luar. Cakera artikular biasanya membahagikan rongga artikular kepada dua tahap.

Menisci artikular adalah plat tisu tulang rawan atau penghubung berbentuk bulan yang terletak di antara permukaan artikular. Sendi lutut mempunyai setengah tengah lingkaran dan menisci lateral, yang terletak di antara permukaan artikular femur dan tibia.

Cakera dan menisci terdiri daripada tulang rawan berserat (kolagen) yang mengandungi susunan serat kolagen yang teratur yang berorientasi pada arah tegangan dan tekanan. Serat dalam cakera, menisci dibina terutamanya dari kolagen jenis I (90%), tetapi kolagen jenis II juga terdapat (hingga 10%). Jumlah bahan amorf adalah kecil. Ia kaya dengan glikosaminoglikan sulfat. Pada lapisan rawan dangkal, terdapat chondrocytes memanjang yang tertutup dalam kapsul birefringent basofilik. Bahagian tengah menisci dan cakera terdiri daripada kumpulan serat kolagen selari tebal, dipisahkan oleh sel tendon dengan banyak proses pterygoid rata. Cakera dan menisci mampu beralih semasa pergerakan. Mereka menghaluskan permukaan permukaan yang tidak rata, menjadikannya serasi, menyerap kejutan dan kejutan ketika bergerak.

Bibir artikular (labrum articulare), yang terletak di sepanjang tepi permukaan artikular cekung, melengkapkan dan memperdalamnya. Ia dilekatkan oleh pangkalnya ke tepi permukaan artikular, dan permukaan cekung dalam diarahkan ke rongga sendi. Jadi, di sepanjang pinggir permukaan artikular semilunar dari tulang pelvis terdapat bibir asetabular, yang menyebabkan permukaan artikular sendi pinggul menjadi lebih dalam dan lebih sesuai dengan kepala bulat femur. Bibir artikular mempunyai struktur yang serupa dengan menisci, tetapi mereka didominasi oleh tisu kolagen (berserat) yang padat dan terbentuk, menyerupai tendon dalam struktur.

BEKALAN DARAH DAN INERVASI BERSAMA

Sendi dibekalkan dengan darah oleh cawangan batang arteri utama, yang berjalan bersebelahan. Kadang-kadang pembuluh darah beberapa arteri terbentuk di permukaan sendi, contohnya, rangkaian arteri sendi siku dan lutut. Pengaliran darah vena berlaku di saluran vena yang menyertai arteri dengan nama yang sama. Pemeliharaan sendi dilakukan oleh saraf terdekat. Mereka menghantar cabang saraf ke dalam kapsul artikular, membentuk sejumlah cabang dan radas saraf terminal (reseptor) di dalamnya. Aliran keluar limfa berlaku ke kelenjar getah bening serantau yang berdekatan.

Gambar: 1. Pelbagai jenis sendi dengan formasi bantu:

A - sendi lutut, kanan; bahagian mendatar menunjukkan kapsul artikular dan ligamen cruciate (terputus), serta epifisis proksimal tibia dengan menisci: 1 - ligamen patellar; 2 - beg patellar; Ligamen lutut 3-melintang; 4 - kapsul sendi; 5 - meniskus lateral; 6 - ligamen cagaran peroneal (potong); 7 - ligamen cruciate posterior; 8 - meniskus medial; 9 - ligamen cagaran tibial (potong); 10 - ligamen cruciate anterior;

B - sendi sternoklavikular (sendi kanan dibuka), pandangan depan: 1 - cakera artikular; 2 - kapsul sendi; 3 - ligamen interclavicular;
4 - ligamen sternoklavikular anterior; 5 - ligamen costoclavicular; 6 - klavikula; 7 - Saya tulang rusuk; 8 - pemegang sternum;

B - sendi acromioclavicular (kanan), ligamen skapula: 1 - ligamen coracoacromial; 2 - ligamen trapezoid; 3 - ligamen kon; 4 - hujung klavikula akromial; 5 - proses coracoid; 6 - ligamen melintang atas skapula; 7 - skapula; 8 - bibir artikular; 9 - rongga glenoid skapula; 10 - acromion; 11 - sendi acromioclavicular, ligamen acromioclavicular kelihatan

Anatomi manusia: Sapin M.R., buku teks Bilich G.L. dalam 3 jilid - ed. Rev 3. 2007
Anatomi manusia: buku teks: dalam 2 jilid / S. S. Mikhailov, A. V. Chukbar, A. G. Tsybulkin; ed. L. L. Kolesnikova.

Sendi yang kompleks. Sendi

Sendi (artikulasi; sinonim untuk artikulasi) adalah sendi tulang kerangka yang bergerak, yang terlibat dalam pergerakan tuas tulang individu yang saling berkaitan satu sama lain, dalam pergerakan (pergerakan) badan di ruang dan mengekalkan kedudukannya.

Membezakan antara sendi tulang berserat dan tulang rawan. Sendi berserabut termasuk sindesmosis, jahitan (lihat Tengkorak) dan palu - sendi dentoalveolar (lihat Gigi), dan tulang rawan - sinkronosis (contohnya, tengkorak, sternum), simfisis (contohnya, pegangan sternum, intervertebral, kemaluan), sendi sinovial (sendi). Apa yang disebut sendi tulang yang tidak bergerak, atau synarthrosis, pada gilirannya, dibahagikan kepada syndesmoses dan synchondrosis. Syndesmosis adalah penyambungan tulang yang berterusan melalui tisu penghubung, seperti tulang tengkorak, proses putaran vertebra, tulang lengan bawah dan kaki bawah (membran interosseous). Fontanelles dan ligamen adalah bentuk khas sindesmosis. Synchondrosis adalah penyambungan tulang yang berterusan melalui tisu tulang rawan. Mengikut jangka masa keberadaan mereka, mereka dibahagikan kepada sementara, iaitu wujud hingga usia tertentu dan kemudian digantikan oleh sinostosis (contohnya, antara kelenjar pineal dan metafisis, antara tiga tulang pelvis, bergabung menjadi tulang pelvis tunggal), dan kekal, iaitu. terdapat sepanjang hayat (contohnya, synchondrosis sphenoid-occipital, synchondrosis stony-occipital) Synchondrosis baji-etmoid tidak berubah menjadi sinostosis, tetapi menjadi simfisis. Pada sendi tulang yang separuh bergerak, atau simfisis (sebelumnya mereka disebut sendi peralihan, separa sendi atau hemiarthrosis), dan juga pada sinkronosis, tulang saling berkaitan oleh tisu tulang rawan, namun, mereka mempunyai rongga rongga artikular, yang memungkinkan pergerakan kecil. Pada sendi tulang yang bergerak, atau diarthrosis (sendi sinovial yang benar), tulang dipisahkan sepenuhnya antara satu sama lain oleh tulang rawan. Permukaan artikular tulang artikulasi diarthrosis dikelilingi oleh kapsul artikular, rongga artikular terbentuk di antara mereka. Pada masa kanak-kanak, hujung artikular tulang yang menghubungkan terdiri daripada tisu tulang rawan, yang kemudiannya berubah menjadi tulang. Sebilangan sendi pada orang dewasa terbentuk sepenuhnya oleh formasi tulang rawan, misalnya, sendi laring (cricothyroid, cricoid, dll.), Sendi interkondral tulang rawan kostum, kapsul artikular adalah perikondrium. Bersama dengan sendi sinovial yang benar, beberapa sendi tambahan dijumpai di bahagian buritan. Oleh itu, dalam beberapa kes, selain sendi bahu kekal, subakromial S. tambahan terbentuk, dibentuk oleh tuberkel besar humerus dan akromion. Terdapat juga sendi paruh-klavikular, klavikular, dll. Mereka berbeza dengan sendi palsu (pseudoarthrosis) kerana penampilan mereka tidak dikaitkan dengan proses patologi.

Pengelasan bersama

Pengelasan bersama: anatomi dan biomekanik. Jenis sendi mengikut bentuk permukaan artikular dan bilangan paksi putaran.

Pengelasan sendi terbahagi kepada dua bahagian:

 • klasifikasi anatomi,
 • klasifikasi biokimia.

Pengelasan anatomi

Menurut klasifikasi anatomi, terdapat:

 • Sendi sederhana (articulatio simplex) - dibentuk oleh dua permukaan artikulasi (bahu, pinggul dan banyak sendi lain).
 • Sendi kompleks (articulatio composita) dibentuk oleh tiga atau lebih permukaan artikular tulang (pergelangan tangan, dll.)
 • Sendi kompleks (articulatio complex) - mempunyai cakera artikular atau menisci (sternoklavikular, temporomandibular, lutut).
 • Sendi gabungan - diasingkan secara anatomi, berjauhan, tetapi berfungsi bersama (contohnya, sendi temporomandibular).

Pengelasan biomekanik sendi

Menurut klasifikasi biomekanik, sendi dibahagikan:

 • mengikut bentuk permukaan artikular:
  • menyekat sendi (art.ginglimus) - uniaxial (mis. sendi bahu).
  • sendi silinder (art.trochoidea) - uniaxial (mis. sendi radioulnar proksimal dan distal).
  • Sendi elipsoidal (art.ellipsoidea) - biaxial (mis. sendi pergelangan tangan).
  • sendi pelana (art. sellaris) - dwiaksial (mis. sendi carpometacarpal ibu jari tangan).
  • sendi condylar (art.bicondylaris) - biaxial (mis. sendi atlantooccipital).
  • sendi sfera (art.spheroidea) - multiaxial (mis. bahu dan pinggul).
  • sendi rata (art.plana) - multiaxial (mis. sendi intercarpal).
 • dengan bilangan paksi putaran
  • Uniaxial - mempunyai satu paksi putaran di sekitar mana perpanjangan-perpanjangan atau penambahan penculikan berlaku, serta putaran (putaran) ke luar (supinasi) atau ke dalam (sebutan).
  • Biaxial - mempunyai dua paksi putaran - misalnya, frontal dan sagittal (perpanjangan lenturan, penculikan-penambahan tangan, dll.).
  • Sendi multiaxial - mampu melakukan pelbagai pergerakan.

Julat pergerakan dan pergerakan sendi

Julat pergerakan pada sendi ditentukan oleh bentuk dan ukuran permukaan artikular, kesesuaian antara satu sama lain (kesesuaian). Jumlah pergerakan pada sendi bergantung pada ketegangan kapsul sendi dan ligamen yang menguatkan sendi, pada ciri individu, umur dan jantina. Mobiliti sendi ditentukan oleh perbezaan nilai sudut permukaan tulang penghubung. Jadi, jika kelengkungan rongga artikular adalah 140 °, dan kepala artikular adalah 210 °, maka julat pergerakan yang mungkin adalah 70 °. Semakin besar perbezaan kelengkungan permukaan artikular, semakin besar julat pergerakan.

Jenis-jenis sendi manusia

Tulang disambungkan pada sendi, permukaannya ditutup dengan tulang rawan dan diperkuat oleh kapsul artikular dan ligamen. Sendi terlibat dalam mengatur pergerakan tubuh manusia. Gelongsor yang halus tanpa patah tulang berlaku kerana ciri-ciri anatomi sendi ini.

Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan apa itu sendi dan ligamen, berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang, struktur dan klasifikasinya.

Ciri-ciri anatomi

Mari kita perhatikan lebih dekat apa sendi dan di mana ia berada.

Sendi adalah sendi bergerak yang dibentuk oleh permukaan tulang rawan tulang tulang belakang, terletak di kapsul pelindung khas dengan cecair sinovial. Beg ini terdiri daripada lapisan berserat luar berserat dan sinovium di dalamnya, menyediakan rongga kedap udara. Cecair sinovial melembutkan tulang dari geseran semasa pergerakan.

Rujukan. Sendi dapat menahan beban kolosal - beratus-ratus kilogram.

Diarthrosis - sendi benar - terletak di tempat kerangka bergerak. Intensiti pergerakan bergantung pada bentuk tulang pada titik kontak, ketegangan otot dan ligamen. Bergantung pada beban daya pada sendi, ketebalan tulang rawan berkisar antara 0,2 mm hingga 6 mm.

Anatomi dan ciri-ciri diarthrosis membaginya menjadi sederhana - dibentuk oleh dua permukaan artikular, dan kompleks - terdiri daripada beberapa sederhana.

Unsur asas sendi

Setiap diarthrosis mempunyai formasi struktur wajib dan elemen bantu yang menentukan struktur dan fungsi yang membezakan beberapa sendi dari yang lain.

Struktur sendi manusia merangkumi unsur-unsur berikut:

 • permukaan artikular - pangkal tulang dengan pelbagai bentuk dan saiz,
 • tulang rawan - tisu berserat yang menutup permukaan tulang,
 • kapsul adalah kapsul sendi, di bahagian luarnya terdiri daripada dua lapisan: luaran dan dalaman, ia meliputi tulang artikulasi. Kapsul itu dikepang dengan banyak saluran dan ujung saraf, kerosakan pada sendi menyebabkan kesakitan yang teruk,
 • rongga artikular - ruang tertutup dengan cecair sinovial, mungkin mengandungi menisci,
 • cecair sinovial - melincirkan dan melembapkan pangkal tulang, menjadikan tulang meluncur dengan lancar,
 • tisu periartikular - ligamen dan otot.

Ligamen memperbaiki tulang, memberikan kekuatan dan intensiti pergerakan yang berbeza-beza. Kapal dan ujung saraf melestarikan dan menyuburkan tisu artikulasi.

Pengelasan dan ciri umum

Pelbagai jenis dan bentuk sendi pada kerangka manusia terbentuk dalam proses perkembangannya, gaya hidup dan interaksi dengan dunia luar.

Sendi siku memberikan pergerakan tangan yang kompleks dan bervariasi dalam kehidupan kerja seseorang. Hanya dia yang cenderung memutar lengan bawah di sekitar paksinya, dengan ciri-ciri pergerakan melilit atau memutar.

Sendi lutut mengarahkan kaki bawah ketika berjalan, berlari dan melompat. Ligamen lutut pada manusia menentukan kekuatan, sokongan ketika meluruskan anggota badan.

Kepala bahu tidak terhad pada gerakan melingkar lengan yang luas - contohnya, ketika melempar lembing. Kepala femur menonjol jauh ke dalam celah pelvis, yang membatasi pergerakan. Ligamen sendi ini adalah yang paling kuat dan mengekalkan berat badan pada pinggul..

Pengelasan sendi sering ditunjukkan dalam jadual oleh anatomi dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Mari pertimbangkannya dengan lebih terperinci.

Dengan bilangan tulang yang diartikulasikan, mereka adalah:

 • sederhana - dengan dua permukaan,
 • kompleks - terdiri daripada beberapa sendi sederhana, pergerakan di mana berlaku secara berasingan,
 • kompleks - mengandungi rawan intraartikular, yang membahagikan artikulasi menjadi dua ruang, dalam bentuk cakera atau meniskus bulan,
 • gabungan sendi - mengandungi beberapa unsur yang diasingkan antara satu sama lain, berfungsi bersama.

Sendi yang kompleks dan sederhana ditunjukkan dalam rangka manusia oleh sendi lutut dan interphalangeal.

Rujukan. Sendi manusia yang paling kuat adalah pinggul, dan yang paling mudah bergerak adalah bahu.

Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan artikular:

 • silinder - silinder,
 • sambungan blok - permukaannya mempunyai bentuk silinder yang terletak melintang,
 • heliks - pada permukaan yang diartikulasikan terdapat alur pada sudut sumbu dan rabung, yang bersama-sama membentuk garis heliks, menghilangkan gelongsor lateral,
 • Sendi elips - hujung satu tulang cembung, yang lain cekung,
 • sendi condylar - satu tulang artikulasi mempunyai proses membulat, yang kedua berbentuk kemurungan, ukurannya berbeza,
 • pelana - dua permukaan yang terletak di atas satu sama lain. Tulang bergerak ke atas dan ke bawah,
 • sfera - satu permukaannya cembung, yang lain cekung, membolehkan seseorang melakukan pergerakan bulat,
 • berbentuk cawan - terdiri daripada kemurungan mendalam pada satu tulang, yang merangkumi sebahagian besar bahagian kepala kedua,
 • sendi rata - tulang yang diartikulasikan mempunyai permukaan rata dengan ukuran yang sama, yang menghasilkan gerakan kecil,
 • ketat - terdiri daripada artikulasi tulang, saling berkaitan antara satu sama lain, dengan pelbagai bentuk dan saiz, tidak aktif. Sendi ini terletak dalam kapsul ketat dengan ligamen pendek.

Mengikut fungsi:

 • synarthrosis - sendi antara tulang, tulang rawan dan tisu tulang yang menghalang pergerakan - misalnya, jahitan tengkorak dan penyambungan gigi ke tengkorak,
 • amphiarthrosis - membenarkan sedikit pergerakan tulang: cakera intervertebral, simfisis kemaluan, sendi berbentuk baji yang terletak di kaki,
 • diarthrosis bergerak bebas - sendi yang sangat fleksibel: siku, lutut, bahu dan pergelangan tangan.

Nama jenis sendi mengikut struktur:

 • berserat - jahitan tengkorak, sendi radioulnar, terdiri daripada serat kolagen tegar,
 • tulang rawan - diarthrosis antara tulang rusuk dan tulang rawan kostum, cakera intervertebral, terdiri daripada sekumpulan tulang rawan yang menghubungkan tulang bersama-sama,
 • sinovial - dipenuhi dengan cecair di ruang antara tulang yang bersambung, seperti lutut.

Sendi pelana dan sfera, sendi berbentuk heliks dan cawan, serta semua perkara di atas, terbahagi di sepanjang paksi putaran menjadi sendi uniaxial, biaxial dan triaxial. Mari pertimbangkan pengelasan ini dengan lebih terperinci..

Uniaxial

Diarthrosis uniaxial berputar di sekitar satu paksi. Ini termasuk:

 • silinder - paksi putaran menegak, pergerakan putaran,
 • tersekat - tegak lurus dengan tulang yang bersambung, melakukan pergerakan lenturan dan pemanjangan,
 • heliks - paksi putaran membentuk skru.

Sendi silinder ditunjukkan pada gambar di bawah. Contohnya ialah sendi antara vertebra serviks pertama dan kedua dan sendi radioulnar..

Biaxial

Pada sendi ini, putaran berlaku di sekitar dua paksi:

 • elips - bentuk cembung dan cekung memberikan pergerakan di sekitar dua paksi yang saling tegak lurus antara satu sama lain: lenturan, pemanjangan, penculikan dan penambahan. Ini adalah sendi pergelangan tangan.,
 • condylar - mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses penonjolan, yang sesuai dengan kemurungan pada permukaan tulang yang lain. Ukuran permukaan boleh berbeza. Diarthrosis kondylar adalah bentuk peralihan dari berbentuk blok ke elips. Contoh - lutut,
 • pelana - dua permukaan pelana yang terletak di atas satu sama lain membuat pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus, memberikan lenturan dan pemanjangan, penculikan dan penambahan anggota badan. Jenis ini diwakili oleh diarthrosis carpometacarpal pada jari pertama.

Multiaxial

Sendi berbilang paksi yang bergerak memberikan pergerakan di sekitar tiga atau lebih paksi.

 • sfera - putaran berlaku di sepanjang tiga paksi tegak lurus dengan titik persimpangan di tengah kepala. Bergerak dari satu paksi ke paksi, gerakan bulat diperolehi. Jenis diarthrosis memberi seseorang putaran, lenturan dan panjangan anggota badan.,
 • berbentuk cawan - rongga glenoid mendalam menutup kepala yang lebih kecil dan mengurangkan kebebasan bergerak. Pandangan ini dilambangkan oleh sendi pinggul,
 • rata - contohnya adalah sendi intervertebral, yang mempunyai permukaan artikular hampir rata, jadi jarak gerakan tidak signifikan.

Sendi yang ketat & # 8212, amphiarthrosis

Pada sendi yang kaku, permukaan artikular saling berhubungan antara satu sama lain, sebab itulah pergerakannya mempunyai watak gelongsor, sangat terhad. Amphiarthrosis ini mempunyai permukaan artikular yang berbeza, kapsul artikular pendek, tegang dan ligamen kuat, pendek, tidak meregang.

Sacroiliac amphiarthrosis adalah wakil dari jenis ini. Fungsi sendi yang ketat adalah untuk mengatasi kejutan dan kejutan antara tulang.

Kerosakan dan penyakit

Jenis kecederaan tulang yang paling biasa adalah patah tulang. Mereka biasanya disebabkan oleh tekanan, hentaman atau beban langsung. Pukulan yang sangat kuat ke kawasan sendi, pergerakan yang sangat tajam mempengaruhi sendi tulang, mengendurkannya, mengakibatkan terkehel..

Meluncur atau melakukan pergerakan secara tiba-tiba boleh merosakkan ligamen atau kapsul sendi, mengakibatkan keseleo atau air mata ligamen. Kerosakan pada periosteum menyebabkan kesakitan yang teruk, kerana kawasan ini dihidupkan dengan baik.

Perhatian! Sekiranya ada gejala yang menampakkan dirinya - rasa sakit, renyuk atau bengkak - lawati pakar ortopedik.

Osteoarthritis adalah sekumpulan penyakit sendi, yang disatukan dengan nama umum, di mana perubahan degeneratif primer, tulang rawan artikular berlaku. Sebagai peraturan, komponen keradangan tidak berterusan..

Perubahan degeneratif pada tulang rawan membawa kepada perubahan pada semua tisu sendi, sementara osteosclerosis berlaku - pemadatan tulang subkondral dan pertumbuhannya, perubahan kulit sendi - hiperemia, keradangan berlaku, yang membawa kepada fibrosis dan perkembangan penyakit.

Jurang sendi menyempit dan ada saat ketika permukaan artikular kepala tulang benar-benar menyatu, menyatu dengan permukaan tulang. Ankylosis berlaku, dan orang itu tidak lagi dapat melakukan sekurang-kurangnya pergerakan, kerana konglomerat tunggal timbul di mana tidak ada sendi. Penyakit ini teruk, progresif, sering menyebabkan orang sakit menjadi cacat.

Dalam perubatan moden, pakar ortopedik dan pakar bedah melakukan operasi yang kompleks, menggantikan tulang yang terkena dengan unsur buatan.

Kesimpulannya

Diarthrosis pada rangka manusia terlibat dalam menyokong dan fungsi motor, menyumbang kepada kedudukan badan yang stabil, mengubah sifat dan amplitud pergerakan bahagian-bahagian kerangka yang saling berkaitan. Di badan kita, pakar mengira 230 hingga 360 sendi, yang berbeza dalam struktur dan ciri..

Seperti mana-mana organ tubuh manusia, mereka terdedah kepada pelbagai penyakit. Penting untuk menjaga kesihatan sendi dan tulang, kerana patologi dan kecacatan dari pelbagai sifat membatasi aktiviti fizikal hingga kecacatan.