Contoh sendi yang kompleks

Siku

Pengelasan sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut:
1) dengan bilangan permukaan artikular,
2) bentuk permukaan artikular dan
3) mengikut fungsi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:
1. Sendi sederhana (art. Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal.
2. Sendi komposit (art. Komposit), yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
3. Sendi kompleks (art. Complexa), mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (sendi dua ruang). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama ada jika rawan intraartikular berbentuk cakera (contohnya, pada sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus bulan (misalnya, pada sendi lutut).
4. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak terpisah antara satu sama lain, tetapi berfungsi bersama. Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dll..
Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsional dari dua atau lebih sendi yang terpisah secara anatomi, ia berbeza dari sendi yang kompleks dan kompleks, masing-masing, yang disatukan secara anatomi, terdiri daripada sendi yang berfungsi secara berbeza.

Dari segi bentuk dan fungsi, klasifikasi dilakukan seperti berikut.
Fungsi sambungan ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku pada sendi tertentu bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Jadi, sebagai contoh, bentuk silinder sendi membenarkan pergerakan hanya di sekitar satu paksi putaran.
Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder menegak, maka pergerakan dilakukan di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak secara mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi lokasi kepala, misalnya, frontal (sambungan tersumbat).

Sebaliknya, bentuk bulat kepala memungkinkan untuk berputar di sekitar sejumlah paksi yang bertepatan dengan jari-jari bola (sambungan bola).
Akibatnya, terdapat korespondensi lengkap antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menentukan bentuknya (P.F.Lesgaft).

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektika kesatuan bentuk dan fungsi.
Berdasarkan prinsip ini, kita dapat menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi gabungan berikut.

Gambar menunjukkan:
Sendi uniaxial: 1a - talocruralis berbentuk glyingmus berbentuk blok (articulario talocruralis ginglymus)
1b - sendi tangan interphalangeal yang tersumbat (articulatio interpalangea manus ginglymus);
1c - sendi bahu-jari silinder sendi siku, articulatio radioulnaris proximalis trochoidea.

Sendi dwifungsi: 2a - sendi pergelangan elipsoid, artikulatio radiocarpea ellipsoidea;
2b - sendi lutut condylar (articulatio genus -articulatio condylaris);
2c - sendi carpometacarpal pelana, (articulatio carpometacarpea pollicis - articulatio sellaris).

Sendi triaksial: 3a - sendi bahu sfera (articulatio humeri - articulatio spheroidea);
3b - sendi pinggul berbentuk cawan (articulatio coxae - articulatio cotylica);
3c - sendi sacroiliac rata (articulatio sacroiliaca - articulatio plana).

I. Sendi uniaxial

1. Sendi silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikular silinder, paksinya terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang artikulasi atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar satu paksi menegak - putaran, rotatio; sendi seperti itu juga dipanggil putaran.

2. Sendi tersumbat, ginglymus (contoh - sendi jari interphalangeal). Permukaan artikularnya yang tersumbat adalah silinder berbaring melintang, paksi panjangnya terletak melintang, di satah frontal, tegak lurus dengan paksi panjang tulang artikulasi; oleh itu, pergerakan pada sendi tersekat dilakukan di sekitar paksi frontal ini (lenturan dan pemanjangan) Panduan alur dan rabung yang terdapat di permukaan yang diartikulasikan menghilangkan kemungkinan tergelincir lateral dan memudahkan pergerakan di sekitar satu paksi.
Sekiranya alur panduan blok tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, garis heliks diperoleh apabila terus berlanjutan. Sambungan tersekat seperti itu dianggap sebagai sendi berbentuk skru (contohnya, sendi bahu). Pergerakan pada sendi skru adalah sama seperti pada sendi blok tulen.
Mengikut corak lokasi radas ligamen, pada sendi silinder, ligamen pemandu akan terletak tegak lurus dengan paksi putaran menegak, pada sendi tersekat - tegak lurus dengan paksi frontal dan di sisinya. Susunan ligamen ini menjadikan tulang berada dalam kedudukannya tanpa mengganggu pergerakan..

II. Sendi dwifungsi

1. Sendi Ellipsoid, articulatio ellipsoidea (contohnya, sendi pergelangan tangan). Permukaan yang diartikulasikan mewakili segmen elips: salah satunya berbentuk cembung, berbentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain, masing-masing, cekung. Mereka memberikan pergerakan di sekitar 2 paksi mendatar tegak lurus antara satu sama lain: di sekitar paksi frontal - lenturan dan lanjutan dan sekitar sumbu sagital - penculikan dan penambahan.
Ligamen pada sendi elips terletak tegak lurus dengan paksi putaran, di hujungnya.

2. Sendi condylar, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).
Sendi condylar mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, bentuknya hampir dengan elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi itu berasal. Condyle sesuai dengan kemurungan pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan ukuran di antara mereka dapat menjadi signifikan.

Sendi condylar dapat dianggap sebagai jenis elipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi putaran utama akan menjadi bahagian depan.

Sendi condylar berbeza dari blok condylar kerana terdapat perbezaan besar ukuran dan bentuk antara permukaan artikulasi. Akibatnya, berbeza dengan sendi tersumbat, pergerakan di sekitar dua paksi adalah mungkin pada sendi condylar..

Ia berbeza dengan sendi elips dalam jumlah kepala artikular. Sendi condylar selalu mempunyai dua condyle, terletak lebih kurang secara sagittally, yang mana satu terletak di satu kapsul (contohnya, dua condyles femur yang terlibat dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul sendi yang berlainan, seperti pada sendi atlantooccipital.

Oleh kerana kepala pada sendi condylar tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya mendatar, seperti halnya sendi elips biasa; ia boleh menegak (sendi lutut).

Sekiranya kondilus terletak dalam kapsul sendi yang berlainan, maka sambungan condylar seperti ini berfungsi dengan baik pada sendi ellipsoidal (sendi atlantooccipital). Sekiranya kondyles berdekatan dan berada dalam kapsul yang sama, seperti, misalnya, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhan menyerupai silinder (blok) yang berpusing, yang dibedah di tengah (ruang di antara kondyles). Dalam kes ini, sendi condylar yang berfungsi akan lebih dekat ke bloky.

3. Sendi pelana, seni. sellaris (contoh - sendi karpal-metacarpal jari pertama).
Sendi ini dibentuk oleh 2 permukaan artikulasi berbentuk pelana, duduk "di atas" di atas satu sama lain, salah satunya bergerak di sepanjang dan melintasi yang lain. Oleh kerana itu, pergerakan dilakukan di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (fleksi dan perpanjangan) dan sagittal (penculikan dan penambahan).
Pada sendi biaxial, peralihan pergerakan dari satu paksi ke paksi yang lain juga mungkin, iaitu pergerakan bulat (circumductio).

III. Sendi multiaxial

1. Sfera. Sendi bola, seni. spheroidea (contohnya sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala sfera, yang lain, masing-masing, adalah rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan dapat terjadi di sekitar satu set paksi yang sesuai dengan jari-jari bola, tetapi dalam praktiknya, di antaranya, tiga sumbu utama biasanya dibezakan, tegak lurus antara satu sama lain dan bersilang di tengah kepala:
1) melintang (frontal), di mana lenturan berlaku, flexio, ketika bahagian bergerak membentuk sudut dengan satah frontal, terbuka anterior, dan ekstensi, extensio, ketika sudut terbuka ke belakang;
2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan, penculikan, dan penambahan, penambahan dilakukan;
3) menegak, di mana putaran berlaku, rotatio, ke dalam, pronatio, dan ke luar, supinatio.
Semasa bergerak dari satu paksi ke paksi yang lain, gerakan bulat diperoleh, circumductio.

Sendi bola adalah yang paling longgar dari semua sendi. Oleh kerana besarnya pergerakan bergantung pada perbezaan pada permukaan permukaan artikular, glossoid fossa pada sendi itu kecil berbanding dengan ukuran kepala. Terdapat sedikit ligamen tambahan pada sendi bola khas, yang menentukan kebebasan bergerak mereka.

Sejenis sambungan bola - sendi cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya dalam dan meliputi sebahagian besar kepala. Akibatnya, pergerakan pada sendi seperti itu kurang bebas daripada pada sendi bola biasa; contoh sambungan berbentuk cawan yang kita ada di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan sendi yang lebih besar.

A - sendi uniaxial: 1,2 - sendi tersumbat; 3 - sendi silinder;
B - sendi biaxial: 4 - sendi elips: 5 - kami adalah sendi sutera; 6 - sendi pelana;
B - sendi triaksial: 7- sendi sfera; 8- sendi berbentuk cawan; 9 - sendi rata

2. Sendi rata, seni. plana (contoh - artt. intervertebrales), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka dapat dianggap sebagai permukaan bola dengan jari-jari yang sangat besar, oleh itu, gerakan di dalamnya dilakukan di sekitar ketiga sumbu, tetapi jarak pergerakannya kerana perbezaan yang tidak signifikan pada bidang permukaan artikular kecil.
Ligamen pada sendi polyaxial terletak di semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis

Di bawah nama ini, sekumpulan sendi dengan bentuk permukaan artikular yang berbeza dibezakan, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain: mereka mempunyai kapsul sendi yang pendek dan ketat dan alat bantu yang sangat kuat dan tidak meregang, khususnya ligamen penguat pendek (contohnya, sendi sacroiliac).

Akibatnya, permukaan artikular saling berhubungan satu sama lain, yang menyekat pergerakan secara tajam. Sendi yang tidak aktif ini dipanggil sendi yang ketat - amphiarthrosis (BNA). Sendi yang ketat menenangkan gegaran dan gegaran antara tulang.

Sendi ini juga merangkumi sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata sama luasnya. Pada sendi yang ketat, pergerakan meluncur dan sangat tidak penting..

Sendi A - triaxial (polyaxial): A1 - sendi sfera; A2 - sendi rata;
B - sendi biaxial: B1 - sendi elips; B2 - sendi pelana;
B - sendi uniaxial: B1 - sendi silinder; B2 - sendi tersumbat

Sendi yang kompleks adalah. Pengelasan bersama

Bahan popular

Hari ini:

 • Lempeng PP. 5 resipi penkek untuk pinggang yang nipis.
 • Blueberry curd: pengganti kek kalori tinggi!
 • Jem raspberry seperti jeli yang lazat dan indah!
 • 10 resepi pilaf.
 • 10 fakta menarik mengenai teh Ivan:
 • Rawatan osteochondrosis dengan ubat-ubatan rakyat.
 • Tujuh wanita digalakkan minum setiap hari!
 1. Sendi yang kompleks adalah. Pengelasan bersama
  • Pengelasan anatomi
  • Pengelasan biomekanik sendi
  • Julat pergerakan dan pergerakan sendi
 2. Senarai contoh sendi yang kompleks. Sendi sederhana dan kompleks
 3. Sendi kompleks bahagian atas anggota badan. HUBUNGAN BON BATAS HINGGA
 4. Anatomi sendi kompleks. Pelbagai kombinasi
 5. Sendi kompleks adalah contoh. Berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang?
 6. Sendi kompleks bahagian atas anggota badan dengan cakera artikular. Cakera sendi, menisci, bibir. bekalan darah dan pemeliharaan sendi
 7. Sendi yang kompleks. Sendi

Sendi yang kompleks adalah. Pengelasan bersama

Pengelasan bersama: anatomi dan biomekanik. Jenis sendi mengikut bentuk permukaan artikular dan bilangan paksi putaran.

Pengelasan sendi terbahagi kepada dua bahagian:

 • klasifikasi anatomi,
 • klasifikasi biokimia.

Pengelasan anatomi

Menurut klasifikasi anatomi, terdapat:

 • Sendi sederhana (articulatio simplex) - dibentuk oleh dua permukaan artikulasi (bahu, pinggul dan banyak sendi lain).
 • Sendi kompleks (articulatio composita) dibentuk oleh tiga atau lebih permukaan artikular tulang (pergelangan tangan, dll.)
 • Sendi kompleks (articulatio complex) - mempunyai cakera artikular atau menisci (sternoklavikular, temporomandibular, lutut).
 • Sendi gabungan - diasingkan secara anatomi, berjauhan, tetapi berfungsi bersama (contohnya, sendi temporomandibular).

Pengelasan biomekanik sendi

Menurut klasifikasi biomekanik, sendi dibahagikan:

 • mengikut bentuk permukaan artikular:
  • menyekat sendi (art.ginglimus) - uniaxial (mis. sendi bahu).
  • sendi silinder (art.trochoidea) - uniaxial (mis. sendi radioulnar proksimal dan distal).
  • Sendi elipsoidal (art.ellipsoidea) - biaxial (mis. sendi pergelangan tangan).
  • sendi pelana (art. sellaris) - dwiaksial (mis. sendi carpometacarpal ibu jari tangan).
  • sendi condylar (art.bicondylaris) - biaxial (mis. sendi atlantooccipital).
  • sendi sfera (art.spheroidea) - multiaxial (mis. bahu dan pinggul).
  • sendi rata (art.plana) - multiaxial (mis. sendi intercarpal).
 • dengan bilangan paksi putaran
  • Uniaxial - mempunyai satu paksi putaran di sekitar mana perpanjangan-perpanjangan atau penambahan penculikan berlaku, serta putaran (putaran) ke luar (supinasi) atau ke dalam (sebutan).
  • Biaxial - mempunyai dua paksi putaran - misalnya, frontal dan sagittal (perpanjangan lenturan, penculikan-penambahan tangan, dll.).
  • Sendi multiaxial - mampu melakukan pelbagai pergerakan.

Julat pergerakan dan pergerakan sendi

Julat pergerakan pada sendi ditentukan oleh bentuk dan ukuran permukaan artikular, kesesuaian antara satu sama lain (kesesuaian). Jumlah pergerakan pada sendi bergantung pada ketegangan kapsul sendi dan ligamen yang menguatkan sendi, pada ciri individu, umur dan jantina. Mobiliti sendi ditentukan oleh perbezaan nilai sudut permukaan tulang penghubung. Jadi, jika kelengkungan rongga artikular adalah 140 °, dan kepala artikular adalah 210 °, maka julat pergerakan yang mungkin adalah 70 °. Semakin besar perbezaan kelengkungan permukaan artikular, semakin besar julat pergerakan.

Senarai contoh sendi kompleks. Sendi sederhana dan kompleks

Pengelasan sendi oleh alat anatomi

Dengan struktur anatomi mereka, sendi dibahagikan kepada:

 1. Ringkas. Persimpangan terdiri daripada dua tulang. Contoh - sendi bahu atau interphalangeal.
 2. Sukar. Sendi dibentuk oleh 3 atau lebih tulang. Contoh - sendi siku.
 3. Gabungan. Secara fisiologi, kedua-dua sendi itu wujud secara terpisah, tetapi hanya berfungsi secara berpasangan. Ini adalah bagaimana sendi temporomandibular disusun (mustahil untuk menurunkan bahagian rahang kiri atau kanan sahaja, kedua-dua sendi berfungsi serentak). Contoh lain ialah sendi faset yang terletak secara simetris pada ruang tulang belakang. Struktur tulang belakang manusia sedemikian rupa sehingga pergerakan di salah satu daripadanya memerlukan perpindahan yang lain. Untuk memahami dengan lebih tepat cara kerjanya, baca artikel dengan ilustrasi yang sangat baik mengenai struktur tulang belakang manusia..
 4. Kompleks. Jurang sendi dibahagikan kepada dua rongga oleh tulang rawan atau meniskus. Contohnya ialah sendi lutut.

Pengelasan sendi mengikut bentuk

Bentuk sendi boleh:

 1. Silinder. Salah satu permukaan artikular kelihatan seperti silinder. Yang lain mempunyai ruang rehat yang sesuai. Sendi silinder merangkumi radioulnar.
 2. Tersekat. Kepala sendi adalah silinder yang sama, di bahagian bawah yang mana rabung terletak tegak lurus dengan paksi. Pada tulang yang lain terdapat kemurungan - alur. Rabung masuk ke alur seperti kunci kunci. Ini adalah bagaimana sendi pergelangan kaki berfungsi.
  Kes khas sendi blok adalah sendi heliks. Ciri khasnya adalah susunan alur berbentuk lingkaran. Contohnya ialah sendi bahu..
 3. Ellipsoidal. Satu permukaan artikular mempunyai tonjolan ovoid, yang lain mempunyai takik bujur. Ini adalah sendi metacarpophalangeal. Apabila rongga metacarpal berputar relatif dengan tulang phalangeal, badan putaran lengkap terbentuk - elips.
 4. Conyshelkov. Strukturnya mirip dengan elipsoid, tetapi kepala artikularnya terletak di menonjol tulang - condyle. Contoh - sendi lutut.
 5. Berbentuk pelana. Dalam bentuknya, artikulasi serupa dengan dua pelana bersarang, sumbu yang bersilang pada sudut tepat. Sendi pelana adalah sendi carpometacarpal ibu jari, yang, di antara semua mamalia, hanya terdapat pada manusia..
 6. Sfera. Sendi mengartikulasikan kepala berbentuk bola satu tulang dan lekukan berbentuk cawan yang lain. Wakil sendi jenis ini adalah sendi pinggul. Apabila rongga tulang pelvis berputar relatif ke kepala femur, bola terbentuk.
 7. Rata. Permukaan artikular sendi diratakan, jarak pergerakan tidak signifikan. Flat adalah sendi atlanto-axial lateral, yang menghubungkan vertebra serviks 1 dan 2, atau sendi lumbosacral.
  Mengubah bentuk sendi menyebabkan disfungsi sistem muskuloskeletal dan perkembangan patologi. Sebagai contoh, dengan latar belakang ostechondrosis, permukaan artikular vertebra saling berpindah antara satu sama lain. Keadaan ini dipanggil spondyloarthrosis. Lama kelamaan, kecacatan tetap dan berkembang menjadi kelengkungan tulang belakang yang berterusan. Kaedah pemeriksaan instrumental (komputasi tomografi, radiografi, MRI tulang belakang) membantu mengesan penyakit.

Sendi kompleks bahagian atas anggota badan. HUBUNGAN BON BATAS HINGGA

Tulang kelopak anggota atas dihubungkan antara satu sama lain dan ke sternum dengan bantuan pelbagai jenis sendi yang memberikan pergerakan bahu, lengan bawah dan tangan yang lebih besar (Jadual 30, Gamb. 146).

Lima sendi di kawasan bahu memberikan gerakan yang luas untuk anggota atas di sendi bahu. Terdapat tiga sendi bahu yang benar dan dua berfungsi.

1. Sternoklavikular sendi;

2. Sendi akromiokavikular;

3. Sendi bahu.

4. Ruang subakromial terletak di sebelah beg mukus (beg subakromial dan beg subdeltoid). Ini memungkinkan untuk meluncur antara proses akomial dan "rotator cuff" (cuff otot sendi bahu, terdiri daripada supraspinatus, infraspinatus, subscapularis dan otot bulat kecil, yang menekan kepala humerus terhadap rongga artikular skapula).

5. Sendi bahu-toraks - tisu penghubung terletak di antara subscapularis dan otot dentate anterior, menyumbang kepada gelongsor skapula di sepanjang dinding dada.

Sebagai tambahan kepada sendi yang betul dan berfungsi, dua lagi ligamen menyumbang kepada pergerakan anggota badan atas: ligamen costoclavicular (antara klavikula dan tulang rusuk pertama) dan ligamen corakoclavicular (antara klavikula dan proses corakoid). Walau bagaimanapun, pergerakan bahu yang lebih besar dicapai kerana kehilangan kestabilan di dalamnya. Oleh kerana sendi bahu mempunyai kapsul yang longgar dan ligamen penguat yang lemah, fungsi penstabilan jatuh pada tendon otot manset pemutar. Perubahan anggota badan atas dalam proses evolusi, ketika anggota badan atas dari organ sokongan berubah menjadi organ manipulasi, menjadikan patologi tisu lembut periartikular menjadi masalah yang sangat mendesak. Dalam peratusan besar kes kecederaan bahu, tisu periartikular lembut terlibat dalam proses patologi..

Sendi sternoklavikular (articulatio steroclaviculalis) adalah multiaxial kompleks rata, dibentuk oleh permukaan artikular hujung sternal klavikula dan takik klavikular pemegang sternum (Gamb. 147-A). Kapsul nipis dilekatkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Cakera intra-artikular (diskus artikularis), yang disatukan dengan kapsul, membahagikan rongga artikular menjadi dua ruang. Beberapa ligamen menguatkan sendi. Ligamen sternoklavikular anterior dan posterior (ligamenta sternoclavicularia anterius et posterius) ditenun ke dalam sternum periosteum. Ligamen interclavicular (ligamentum interclaviculare) menghubungkan hujung sternal klavikula kanan dan kiri. Ligamen kostoklavikular pendek dan lebar (ligamentum costoclaviculare) menghubungkan permukaan bawah hujung sternal klavikula dengan tulang rawan dan bahagian tulang tulang rusuk ke-1.

Sendi acromioclavicular (articulatio acromioclaviculare) adalah polyaxial rata, dibentuk oleh permukaan artikular akromion dan permukaan artikular akromial klavikula (Gamb. 147-B). Dalam 1/3 kes di antara permukaan artikular ini terdapat cakera intra-artikular - tulang rawan Weitbrecht (Weitbrecht Josiah (1702-1747) - ahli anatomi domestik, pelajar D. Bernoulli). Kapsul artikular nipis dilekatkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Sendi diperkuat oleh ligamen acromioclavicular (ligamentum acromioclaviculare), yang menghubungkan hujung akromion dan hujung akromial klavikula, dan ligamen corakoklavikular yang kuat (ligamentum coracoclaviculare) - ligamen Kaldani (Caldani Leopold (Caldani Leo Ahli anatomi dan doktor Itali). Ligamen corakoklavikular terdiri daripada dua ikatan serat yang bermula di dasar proses coracoid skapula dan melekat pada garis tubercle berbentuk kerucut dan garis trapezoid dari permukaan bawah ujung akromial klavikula. Lebih penting lagi adalah ligamen trapezoid (ligamentum trapezoideum), dan lateral - ligamen berbentuk kerucut (ligamentum conoideum).

Anatomi sendi kompleks. Pelbagai kombinasi

Pelbagai permukaan tulang rawan yang berfungsi bersama menentukan kesederhanaan atau kerumitan struktur sendi. Pengelasan sendi (jadual dengan anatomi) membolehkannya dibahagikan kepada sederhana, kompleks, gabungan, kompleks.

Klasifikasi struktur sendiCiriNama bersama
RingkasDibentuk oleh 2 tulangInterphalangeal
KompleksDibentuk oleh 3 atau lebih tulangSiku
KompleksMempunyai cakera atau meniskus tambahanLutut
GabunganBekerja secara berpasangan, pada masa yang samaTemporomandibular

Sederhana - dicirikan oleh kehadiran dua permukaan tulang rawan, dan ia dapat dibentuk oleh dua atau lebih tulang. Contohnya ialah sendi anggota atas: phalangeal dan pergelangan tangan. Yang pertama dibentuk oleh dua tulang. Yang kedua lebih rumit. Salah satu permukaannya mempunyai dasar tiga tulang barisan karpal proksimal sekaligus.

Kompleks - terbentuk dari tiga atau lebih permukaan yang diletakkan dalam satu kapsul. Sebenarnya, ini adalah beberapa sendi mudah yang boleh berfungsi bersama dan berasingan. Contohnya, sendi siku mempunyai sebanyak enam permukaan. Mereka membentuk tiga sebatian bebas dalam satu kapsul.

Sebilangan sendi dalam komposisi mereka, selain yang utama, mempunyai alat tambahan, seperti cakera atau menisci. Pengelasan sendi menyebutnya kompleks. Cakera membahagi rongga sendi menjadi dua bahagian, sehingga membentuk "bilangan tingkat" sambungan. Menisci mempunyai bentuk bulan sabit. Kedua-dua peranti memastikan kesesuaian bentuk tulang rawan yang berdekatan dalam kapsul artikular yang saling berkaitan..

Pengelasan sendi mengikut struktur mengenal pasti konsep seperti gabungan. Ini bermaksud bahawa dua sambungan berasingan, yang bebas, dapat berfungsi secara eksklusif bersama. Contoh khas sinergi seperti itu adalah sendi temporomandibular kanan dan kiri..

Sendi kompleks adalah contoh. Berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang?

Seseorang mempunyai lebih daripada 180 sendi. Terdapat jenis sendi ini, bergantung pada bahagian (bahagian adalah elemen dari set; unit ketenteraan - dalam Angkatan Bersenjata USSR dan Persekutuan Rusia - adalah unit pertempuran, latihan dan pentadbiran bebas organisasi di Angkatan Bersenjata Kesatuan dan) badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • karpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Di dalam jadual, bilangan sendi artikular bergantung pada bahagian badan.

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • borang;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Mengikut jumlah permukaan artikular, ada yang biasa, kompleks, lengkap dan digabungkan. Yang pertama terbentuk dari permukaan 2 tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Yang sukar adalah sendi dari 3 atau lebih permukaan artikular, contohnya, siku, bahu, radial.

Berbeza dengan yang tidak selesa, gabungannya berbeza kerana ia terdiri daripada sepasang sendi terpisah yang melakukan satu fungsi. Contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Full adalah dua ruang, kerana ia mempunyai tulang rawan intraartikular, yang membaginya menjadi dua ruang. Ini adalah lutut.

Mengikut bentuk sendi, terdapat:

 • Silinder. Di luar, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah ulnar.
 • Tersekat. Kepala kelihatan seperti silinder dengan rabung 90˚ di bawahnya. Di bawahnya terdapat kemurungan pada tulang yang lain. Contohnya ialah buku lali.
 • Heliks. Ini adalah jenis tersekat. Perbezaannya adalah penempatan lingkaran pada alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar. Ini adalah sendi lutut dan temporomandibular. Kepala artikular diletakkan pada tulang yang menonjol.
 • Ellipsoidal. Kepala dan rongga artikular berbentuk ovoid. Contohnya ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Pelana. Permukaan artikular berbentuk pelana, mereka diletakkan tegak lurus antara satu sama lain. Pelana adalah sendi ibu jari karpal-metacarpal..
 • Sfera. Kepala artikular berbentuk bola, kemurungan adalah takik yang sesuai dengan ukuran. Contoh jenis ini adalah bahu.
 • Berbentuk cawan. Ini adalah sejenis globular. Pergerakan boleh berada di semua 3 paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Tipis. Ini adalah sendi dengan jarak pergerakan yang tidak signifikan. Jenis ini merangkumi sendi antara vertebra.

Sendi kompleks bahagian atas anggota badan dengan cakera artikular. Cakera sendi, menisci, bibir. bekalan darah dan pemeliharaan sendi

Permukaan artikular jarang sekali sama bentuknya. Untuk mencapai kesesuaian (dari Lat. Congrluens - konsonan antara satu sama lain, sepadan) pada sendi terdapat sebilangan besar formasi - cakera tulang rawan, menisci, bibir (Gamb. 1). Jadi, sebagai contoh, pada sendi temporomandibular terdapat cakera kartilaginus yang menyatu dengan kapsul di sepanjang pinggir luar. Cakera artikular biasanya membahagikan rongga artikular kepada dua tahap.

Menisci artikular adalah plat tisu tulang rawan atau penghubung berbentuk bulan yang terletak di antara permukaan artikular. Sendi lutut mempunyai setengah tengah lingkaran dan menisci lateral, yang terletak di antara permukaan artikular femur dan tibia.

Cakera dan menisci terdiri daripada tulang rawan berserat (kolagen) yang mengandungi susunan serat kolagen yang teratur yang berorientasi pada arah tegangan dan tekanan. Serat dalam cakera, menisci dibina terutamanya dari kolagen jenis I (90%), tetapi kolagen jenis II juga terdapat (hingga 10%). Jumlah bahan amorf adalah kecil. Ia kaya dengan glikosaminoglikan sulfat. Pada lapisan rawan dangkal, terdapat chondrocytes memanjang yang tertutup dalam kapsul birefringent basofilik. Bahagian tengah menisci dan cakera terdiri daripada kumpulan serat kolagen selari tebal, dipisahkan oleh sel tendon dengan banyak proses pterygoid rata. Cakera dan menisci mampu beralih semasa pergerakan. Mereka menghaluskan permukaan permukaan yang tidak rata, menjadikannya serasi, menyerap kejutan dan kejutan ketika bergerak.

Bibir artikular (labrum articulare), yang terletak di sepanjang tepi permukaan artikular cekung, melengkapkan dan memperdalamnya. Ia dilekatkan oleh pangkalnya ke tepi permukaan artikular, dan permukaan cekung dalam diarahkan ke rongga sendi. Jadi, di sepanjang pinggir permukaan artikular semilunar dari tulang pelvis terdapat bibir asetabular, yang menyebabkan permukaan artikular sendi pinggul menjadi lebih dalam dan lebih sesuai dengan kepala bulat femur. Bibir artikular mempunyai struktur yang serupa dengan menisci, tetapi mereka didominasi oleh tisu kolagen (berserat) yang padat dan terbentuk, menyerupai tendon dalam struktur.

BEKALAN DARAH DAN INERVASI BERSAMA

Sendi dibekalkan dengan darah oleh cawangan batang arteri utama, yang berjalan bersebelahan. Kadang-kadang pembuluh darah beberapa arteri terbentuk di permukaan sendi, contohnya, rangkaian arteri sendi siku dan lutut. Pengaliran darah vena berlaku di saluran vena yang menyertai arteri dengan nama yang sama. Pemeliharaan sendi dilakukan oleh saraf terdekat. Mereka menghantar cabang saraf ke dalam kapsul artikular, membentuk sejumlah cabang dan radas saraf terminal (reseptor) di dalamnya. Aliran keluar limfa berlaku ke kelenjar getah bening serantau yang berdekatan.

Gambar: 1. Pelbagai jenis sendi dengan formasi bantu:

A - sendi lutut, kanan; bahagian mendatar menunjukkan kapsul artikular dan ligamen cruciate (terputus), serta epifisis proksimal tibia dengan menisci: 1 - ligamen patellar; 2 - beg patellar; Ligamen lutut 3-melintang; 4 - kapsul sendi; 5 - meniskus lateral; 6 - ligamen cagaran peroneal (potong); 7 - ligamen cruciate posterior; 8 - meniskus medial; 9 - ligamen cagaran tibial (potong); 10 - ligamen cruciate anterior;

B - sendi sternoklavikular (sendi kanan dibuka), pandangan depan: 1 - cakera artikular; 2 - kapsul sendi; 3 - ligamen interclavicular;
4 - ligamen sternoklavikular anterior; 5 - ligamen costoclavicular; 6 - klavikula; 7 - Saya tulang rusuk; 8 - pemegang sternum;

B - sendi acromioclavicular (kanan), ligamen skapula: 1 - ligamen coracoacromial; 2 - ligamen trapezoid; 3 - ligamen kon; 4 - hujung klavikula akromial; 5 - proses coracoid; 6 - ligamen melintang atas skapula; 7 - skapula; 8 - bibir artikular; 9 - rongga glenoid skapula; 10 - acromion; 11 - sendi acromioclavicular, ligamen acromioclavicular kelihatan

Anatomi manusia: Sapin M.R., buku teks Bilich G.L. dalam 3 jilid - ed. Rev 3. 2007
Anatomi manusia: buku teks: dalam 2 jilid / S. S. Mikhailov, A. V. Chukbar, A. G. Tsybulkin; ed. L. L. Kolesnikova.

Sendi yang kompleks. Sendi

Sendi (artikulasi; sinonim untuk artikulasi) adalah sendi tulang kerangka yang bergerak, yang terlibat dalam pergerakan tuas tulang individu yang saling berkaitan satu sama lain, dalam pergerakan (pergerakan) badan di ruang dan mengekalkan kedudukannya.

Membezakan antara sendi tulang berserat dan tulang rawan. Sendi berserabut termasuk sindesmosis, jahitan (lihat Tengkorak) dan palu - sendi dentoalveolar (lihat Gigi), dan tulang rawan - sinkronosis (contohnya, tengkorak, sternum), simfisis (contohnya, pegangan sternum, intervertebral, kemaluan), sendi sinovial (sendi). Apa yang disebut sendi tulang yang tidak bergerak, atau synarthrosis, pada gilirannya, dibahagikan kepada syndesmoses dan synchondrosis. Syndesmosis adalah penyambungan tulang yang berterusan melalui tisu penghubung, seperti tulang tengkorak, proses putaran vertebra, tulang lengan bawah dan kaki bawah (membran interosseous). Fontanelles dan ligamen adalah bentuk khas sindesmosis. Synchondrosis adalah penyambungan tulang yang berterusan melalui tisu tulang rawan. Mengikut jangka masa keberadaan mereka, mereka dibahagikan kepada sementara, iaitu wujud hingga usia tertentu dan kemudian digantikan oleh sinostosis (contohnya, antara kelenjar pineal dan metafisis, antara tiga tulang pelvis, bergabung menjadi tulang pelvis tunggal), dan kekal, iaitu. terdapat sepanjang hayat (contohnya, synchondrosis sphenoid-occipital, synchondrosis stony-occipital) Synchondrosis baji-etmoid tidak berubah menjadi sinostosis, tetapi menjadi simfisis. Pada sendi tulang yang separuh bergerak, atau simfisis (sebelumnya mereka disebut sendi peralihan, separa sendi atau hemiarthrosis), dan juga pada sinkronosis, tulang saling berkaitan oleh tisu tulang rawan, namun, mereka mempunyai rongga rongga artikular, yang memungkinkan pergerakan kecil. Pada sendi tulang yang bergerak, atau diarthrosis (sendi sinovial yang benar), tulang dipisahkan sepenuhnya antara satu sama lain oleh tulang rawan. Permukaan artikular tulang artikulasi diarthrosis dikelilingi oleh kapsul artikular, rongga artikular terbentuk di antara mereka. Pada masa kanak-kanak, hujung artikular tulang yang menghubungkan terdiri daripada tisu tulang rawan, yang kemudiannya berubah menjadi tulang. Sebilangan sendi pada orang dewasa terbentuk sepenuhnya oleh formasi tulang rawan, misalnya, sendi laring (cricothyroid, cricoid, dll.), Sendi interkondral tulang rawan kostum, kapsul artikular adalah perikondrium. Bersama dengan sendi sinovial yang benar, beberapa sendi tambahan dijumpai di bahagian buritan. Oleh itu, dalam beberapa kes, selain sendi bahu kekal, subakromial S. tambahan terbentuk, dibentuk oleh tuberkel besar humerus dan akromion. Terdapat juga sendi paruh-klavikular, klavikular, dll. Mereka berbeza dengan sendi palsu (pseudoarthrosis) kerana penampilan mereka tidak dikaitkan dengan proses patologi.

Ciri-ciri struktur sendi kaki

Oleh kerana kekerasan rangka manusia yang tidak fleksibel, aktiviti fizikal dan mobiliti tidak mungkin dilakukan secara fizikal jika tidak kerana banyak unsur penghubung antara tulang - sendi yang berlainan. Mereka memberikan keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian individu badan, anggota badan, membengkok dan memutar. Mengetahui struktur sendi di badan homo sapiens, seseorang dapat memahami mengapa kerentanan terhadap kecederaan tinggi dan bagaimana menghindari penyakit.

Unsur utama sendi

Sendi dalam badan dari segi organisasi dan prinsip berfungsi tidak berbeza antara satu sama lain dan merangkumi komponen struktur berikut:

 • Secara langsung rongga di mana struktur berada.
 • Epifisis. Tujuannya adalah untuk menghubungkan dua tulang pada sendi ergonomik. Untuk melakukan ini, salah satu permukaan mengambil bentuk cekung (yang disebut glenoid fossa), dan pelengkap mengambil bentuk cembung..
 • Tulang rawan. Membantu struktur tulang hujung yang kaku agar tidak haus atau cedera.
 • Lapisan sinovial, atau sinovium. Sendi kekurangan saluran darah mereka sendiri, dan oleh itu cecair khas dihasilkan untuk melumasi kawasan interaksi tulang rawan, sintesisnya berlaku di dalam beg ini.
 • Kapsul sendi. Lengan berserat mengelilingi elemen. Membantu setiap komponen berada di tempatnya.
 • Menisci. Pada intinya, ia adalah tulang rawan dalam bentuk sabit. Menguatkan struktur dengan meningkatkan kawasan hubungan tulang.
 • Ligamen.

Permukaan artikular

Mereka bertanggungjawab untuk mengartikulasikan betul semua "perincian" sendi. Sebilangan besar tisu penghubung jatuh pada kelenjar pineal - hujung tiub tulang yang bulat dan mengembang. Pada persimpangan dua tulang, salah satu elemen masuk sedikit kerana struktur membulat cekung cembung keduanya (kepala artikular dan fossa).

Untuk bantalan penuh, tulang rawan hyaline disediakan di badan untuk mengelakkan kecederaan dan tambahan. Ketebalannya berbeza dari lokasi, julat nilai bervariasi dari 0,5 hingga 2 mm.

Kapsul artikular

Nama alternatif adalah kapsul sendi. Fungsi utama kapsul adalah perlindungan dari kerosakan mekanikal. Untuk melakukan ini, dengan pasti mengelilingi rongga sendi, yang terletak betul-betul di sebelah mekanisme.

Mengikut lokasi di badan dan ciri khas kandungan yang terkandung, ketebalan dan tahap ketegangan membran berubah..

 • sinovial dalaman. Menghasilkan yang disebut cecair sinovial untuk bahagian pelincir. Menghalang geseran berlebihan.
 • Serat luaran tisu penghubung.

Sendi diperkuat bukan sahaja dengan kapsul, tetapi juga disebabkan oleh:

 • unsur penghubung ekstra-artikular dan intra-artikular;
 • otot;
 • tendon.

Rongga artikular

Mengandungi isi padu cecair sinovial yang tetap, jisim padat berwarna kuning terang yang dilancarkan oleh lapisan dengan nama yang sama.

Nama lain adalah sinovia. Susunannya:

 • 95% air;
 • 5% - protein, karbohidrat dan larutan garam.

Tujuan cecair adalah untuk:

 • memberikan penyerapan kejutan yang boleh dipercayai untuk sendi semasa pergerakan;
 • menyerap kejutan dari luar dan akibat kerosakan pada sendi;
 • mengurangkan geseran permukaan tulang dan memanjangkan hayatnya;
 • membekalkan kuasa tambahan kepada komponen sambungan;
 • melaksanakan sifat bakteria dan melawan mikroflora patogen, jangkitan dari luar;
 • memberi peluang untuk bergerak bebas.

Tisu periartikular

Oleh kerana sendi tidak disambungkan secara langsung ke sistem peredaran darah, semua pemakanan datang kepada mereka melalui kawasan bersebelahan bahagian tubuh:

 • otot;
 • tendon;
 • ligamen;
 • kapal;
 • saraf.

Setiap tisu rentan terhadap pengaruh luaran dan proses keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus, dan gangguan dalam fungsi bahkan salah satu daripadanya menyebabkan perubahan negatif pada keseluruhan sendi.

Otot melindungi struktur dari luar, di sepanjang ujung sarafnya memancarkan impuls, dan nutrien darah dan getah bening, mengambil produk buangan.

Ligamen sendi

Dibentuk dari tisu penghubung pekat dan paling sering terletak di luar beg artikular, melakukan fungsi fiksator tulang dan tidak membenarkan mereka melampaui batas yang dibenarkan. Pengecualian adalah sendi lutut dan pinggul. Di dalamnya, ligamen juga terletak di dalam.

Selain tulang rawan hyaline, semua komponen struktur mempunyai ujung saraf yang dapat memberi isyarat kepada otak mengenai kerosakan tertentu, akibatnya seseorang mengalami kesakitan.

Pengelasan dan jenis

Mengikut struktur

Sendi berbeza-beza dalam jumlah tulang yang mereka bergabung. Komuniti saintifik mentakrifkan:

 • Sederhana - persimpangan dua tulang penghubung.
 • Kompleks - interaksi komponen kerangka dengan struktur sederhana dalam jumlah lebih dari 2 keping.
 • Kompleks - komposisi merangkumi tulang rawan yang memisahkan beberapa sebatian sederhana. Ia boleh menjadi penghalang padat penuh dan berbentuk cakera, atau separa, seperti pada meniskus lutut (dalam bentuk bulan sabit).
 • Gabungan. Penyambungan sendi bebas berlaku.

Dengan bentuk permukaan

Setiap sendi mempunyai sumbu putaran tersendiri yang melekat padanya, ditentukan oleh penampilan tulang dan kelenjar pineal. Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan dicirikan oleh subtipe berikut:

 • Putar silinder. Ia dibezakan dengan adanya paksi menegak tunggal.
 • Tersekat. Ia jauh menyerupai silinder melintang. Ia mempunyai dua paksi: di bidang frontal dan tegak lurus dengan tulang yang lain. Sifat pergerakan digambarkan sebagai flexion-extensor.
 • Heliks. Pada struktur, pada manusia, sendi ini serupa dengan yang berbentuk blok, tetapi paksi kedua terletak pada sudut yang berbeza..
 • Ellipsoidal. Satu permukaannya cembung dan sedikit memasuki glenoid fossa yang kedua. Pergerakan ini ditujukan untuk pemanjangan lenturan dan penambahan penculikan.
 • Sendi condylar. Bentuknya serupa dengan yang sebelumnya. Terutamanya berpusing di satah depan.
 • Pelana. Salah satu tulang mempunyai watak pergerakan melintang, yang kedua adalah membujur.
 • Globular. Ia memerlukan minimum ligamen dan bergerak di sepanjang tiga paksi saling tegak lurus. Oleh kerana ciri-ciri ini, sendi membuat pergerakan bulat, dalam dinamika, rujukan pada engsel dapat dikesan. Hujung tiub tulang berbentuk sfera.
 • Berbentuk cawan. Ia serupa dengan sfera, tetapi kerana dimensi glenoid fossa yang besar, ia kurang bergerak dan fleksibel. Skema anatomi untuk menggabungkan komponen difokuskan pada memastikan kestabilan struktur.
 • Rata. Ia dikelilingi oleh sejumlah besar ligamen, mempunyai vektor pergerakan yang terhad. Merupakan persimpangan hujung bony yang tidak cembung.
 • Ketat. Titik persimpangan tulang dengan pelbagai bentuk. Batang pengikat luaran pendek, tidak meregangkan secara elastik, yang menjadikan jalur pangsi yang tersedia sangat terhad.

Dengan sifat pergerakan

Bergantung pada bilangan dan arah vektor yang ada, terdapat:

 • Sendi uniaxial. Pergerakan paksi tunggal.
 • Biaxial. Putaran biasanya dalam X dan Y, satah mendatar dan menegak.
 • Multiaxial. Selalunya - 3 gandar.
 • Tanpa sumbu. Mereka adalah persimpangan tulang, hampir sama sekali tidak mempunyai kemampuan motor.

Ciri struktur

Sendi pinggul

 • asetabulum pelvis. Dilindungi dengan kedua-dua rawan hyaline dan membran sinovial;
 • kepala femur, yang ditutup dengan rawan hyaline di mana-mana kecuali glenoid fossa.

Sendi pinggul dikelilingi oleh ligamen berikut:

 • ischio-femoral;
 • ilio-femoral (membantu mengekalkan badan dalam kedudukan tegak untuk postur tegak);
 • kemaluan-femoral;
 • ligamen paha;
 • zon bulat.

Bersama bahu, ia adalah sendi yang dikelaskan sebagai sfera.

Sendi lutut

Ini adalah artikulasi 3 tulang:

 • patellar;
 • femoral dari hujung distal;
 • proksimal tibial.

Beg artikular dilekatkan pada:

 • penutup luar tibial;
 • femoral di bawah epikondil;
 • tulang patellar (depan melangkaui kawasannya).

Ligamen lutut dibezakan kepada 2 jenis:

 • terletak di dalam beg (silang depan dan belakang, melintang);
 • berbaring di luarnya (bergantung pada kedudukannya, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal).

Bergantung pada kedudukan, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal.

Kedua-dua tulang rawan di persimpangan kondoral femoral dan tiub tibial disebut menisci..

Vektor utama pergerakan lutut adalah pemanjangan lenturan. Penculikan lateral kaki bawah boleh diterima.

Lutut menerima nutrien melalui arteri popliteal.

Sendi buku lali

Terdiri daripada permukaan artikular:

 • berserabut;
 • memukul;
 • tibia.

Bursa menghubungkan ke tulang rawan di seluruh permukaan, kecuali yang anterior pada talus.

Ligamen terletak di sisi dan adalah:

 • deltoid;
 • calcaneofibular;
 • talofibular.

Kaki bawah mempunyai gerakan skru dan tergolong dalam sendi blok. Arah plantar berfungsi ke arah lenturan, sementara arah punggung berfungsi ke arah pemanjangan. Seorang dewasa mengembangkan jarak gerakan rata-rata 80 °.

Darah memasuki sendi melalui arteri tibial. Kulit, sendi sesuai dengan kuat pada tulang.

 • kecederaan;
 • pecah ligamen;
 • patah tulang masuk.

Anatomi sendi menentukan fungsi, pergerakan dan kekuatan sendi. Keadaan tulang yang bergabung, ligamen bersebelahan dan otot yang lewat secara langsung bergantung kepada integriti. Sikap cuai terhadap kesihatan diri tidak hanya mengancam kesakitan, tetapi juga penyakit serius yang mempengaruhi keseluruhan sistem muskuloskeletal. Mengetahui apa itu sendi, sekiranya sakit, anda boleh mencadangkan penyebabnya dan memberi pertolongan cemas kepada anda.

Contoh sendi yang kompleks

Apa itu sendi manusia

Selama bertahun-tahun berusaha untuk menyembuhkan BERSAMA?

Ketua Institut Rawatan Sendi: “Anda akan kagum betapa mudahnya menyembuhkan sendi dengan mengambil ubat untuk 147 rubel setiap hari..

Sendi (artikulatio) adalah sambungan bergerak (artikulasi) dari 2 hujung tulang. Sendi yang bergerak bertanggungjawab untuk pergerakan struktur rangka padat.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami telah berjaya menggunakan Sustalaif. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda..
Baca lebih lanjut di sini...

Beberapa yang paling mudah alih, selebihnya paling sedikit, yang ketiga umumnya tidak bergerak. Semuanya bergantung pada:

 • Berapa banyak bahan ikatan di antara hujung sendi rangka.
 • Apakah komposisi bahan pengikat.
 • Apakah bentuk permukaannya.
 • Bagaimana tegang dan kedudukan otot, ligamen (1) beberapa objek yang bersambung, diikat bersama; 2) sesuatu di antara, menghubungkan dua perkara).

Dengan mengambil kira aspek yang diberikan, sendi akan dibahagikan kepada dua jenis.

Berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang?

Seseorang mempunyai lebih daripada 180 sendi. Terdapat jenis sendi seperti itu, bergantung pada bahagian (bahagian adalah elemen set; unit ketenteraan - dalam Angkatan Bersenjata USSR dan Persekutuan Rusia - unit pertempuran, latihan dan pentadbiran bebas organisasi dalam Angkatan Bersenjata Kesatuan dan) badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • karpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Di dalam jadual, bilangan sendi artikular bergantung pada bahagian badan.

Bahagian badanBilangan keping anggaran
Tulang belakang147
Dada24
Anggota badan atas43
Bahagian bawah anggota badan44
Kawasan pelvislima belas

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • borang;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Mengikut jumlah permukaan artikular, ada yang biasa, kompleks, lengkap dan digabungkan. Yang pertama terbentuk dari permukaan 2 tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Yang sukar adalah sendi dari 3 atau lebih permukaan artikular, contohnya, siku, bahu, radial.

Berbeza dengan yang tidak selesa, gabungannya berbeza kerana ia terdiri daripada sepasang sendi terpisah yang melakukan satu fungsi. Contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Full adalah dua ruang, kerana ia mempunyai tulang rawan intraartikular, yang membaginya menjadi dua ruang. Ini adalah lutut.

Mengikut bentuk sendi, terdapat:

 • Silinder. Di luar, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah ulnar.
 • Kepala kelihatan seperti silinder, di bawahnya terdapat rabung yang terletak pada sudut 90˚. Di bawahnya terdapat kemurungan pada tulang yang lain. Contohnya ialah buku lali.
 • Heliks. Ini adalah jenis tersekat. Perbezaannya adalah penempatan lingkaran pada alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar Ini adalah sendi lutut dan temporomandibular. Kepala artikular diletakkan pada tulang yang menonjol.
 • Ellipsoidal. Kepala dan rongga artikular berbentuk ovoid. Contohnya ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Pelana Permukaan artikular berbentuk pelana, mereka diletakkan tegak lurus antara satu sama lain. Pelana adalah sendi ibu jari karpal-metacarpal..
 • Sfera. Kepala artikular berbentuk bola, kemurungan adalah takik yang sesuai dengan ukuran. Contoh jenis ini adalah bahu.
 • Berbentuk cawan. Ini adalah sejenis globular. Pergerakan boleh berada di semua 3 paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Tipis Ini adalah sendi dengan jarak pergerakan yang tidak signifikan. Jenis ini merangkumi sendi antara vertebra.

Terdapat juga jenis bergantung pada mobiliti. Terdapat synarthrosis (sendi artikular tetap), amphiarthrosis (sebahagian mudah alih) dan diarthrosis (mudah alih). Sebilangan besar sendi tulang pada manusia bergerak.

Sendi uniaxial: contoh, klasifikasi, (blok, sfera)

Sistem muskuloskeletal adalah sistem yang agak kompleks, yang menjadi asas bagi semua sistem lain. Selain daripada itu, fungsi utamanya adalah untuk memastikan pergerakan seseorang (makhluk sosial dengan akal dan kesedaran, serta subjek aktiviti dan budaya sosio-sejarah) di tempatnya. Fungsi motor disediakan oleh kerja sendi.

Dari mana sendi terbentuk?

Sekiranya tulang disambungkan tanpa bergerak, maka sambungan seperti itu disebut synarthrosis. Dengan cara ini, misalnya, tulang tengkorak saling berkaitan. Sendi adalah sambungan bergerak dari 2 atau lebih tulang kerangka manusia.

Ia dibentuk oleh epifisis tulang yang memasuki artikulasi, rongga artikular dengan sejumlah kecil pelincir sinovial, kapsul artikular dan membran sinovial. Dari masa ke masa, terdapat formasi tulang rawan bebas di rongga. Contoh rawan seperti itu adalah meniskus lutut. Pergerakan ini disediakan oleh kerja alat otot dan ligamen.

Pengelasan

Fungsi artikulasi secara langsung bergantung pada berapa paksi yang terdapat di sekitar pergerakan itu. Jumlah paksi pula bergantung pada bentuk permukaan artikular. Sebagai contoh, sendi sfera akan sentiasa mempunyai beberapa paksi gerakan, dan satu sendi silinder hanya akan mempunyai satu. Klasifikasi berdasarkan jumlah permukaan artikular yang membentuk struktur anatomi, bentuk (boleh bermaksud: Bentuk objek - kedudukan relatif batas (kontur) objek, objek, serta kedudukan relatif titik garis) dan fungsi (hubungan antara elemen, di mana perubahan dalam satu elemen memerlukan perubahan yang lain: Fungsi dalam falsafah - tugas, ruang lingkup aktiviti).

Bergantung pada bilangan tulang:

 • Biasa - dibentuk oleh 2 permukaan artikular. Contoh sendi seperti itu boleh disebut sendi interphalangeal..
 • Sukar. Ia merangkumi 2 permukaan artikular di atas.
 • Penuh. Dalam versi ini, rongga dibahagikan kepada ruang oleh meniskus di dalamnya. Peranti sedemikian mempunyai lutut.
 • Gabungan. Terdiri daripada sepasang sendi yang terletak terasing antara satu sama lain. Kumpulan sendi ini merangkumi temporomandibular.

Mengikut bentuk dan fungsi:

 • uniaxial: silinder, berbentuk blok, heliks;
 • biaxial: ellipsoid, condyle, pelana;
 • multiaxial: berbentuk bulat, nipis, berbentuk mangkuk.

Apa itu sendi uniaxial

Sendi uniaxial adalah sendi yang mana pergerakan hanya berlaku di sekitar satu paksi. Sekiranya ini adalah paksi frontal, maka lenturan dan pemanjangan dilakukan, dan jika menegak, maka putaran. Prinsip penempatan alat ligamen sedemikian rupa sehingga pada sendi silinder ligamen akan bergerak pada sudut 90 darjah ke paksi putaran menegak, dan pada sendi tersekat - tegak lurus dengan paksi frontal dan sepanjang sisinya.

Keteraturan ini memastikan kestabilan kedudukan tulang (nama peribadi lelaki Rusia yang berasal dari Latin; kembali ke konstanta Latin (konstanta genetik) - "tetap, berterusan"), pada masa yang sama tidak mengganggu ukuran pergerakan penuh pada sendi.

Sendi silinder

Dalam perwujudan ini, permukaan artikular berbentuk silinder, dengan permukaan cembung ditutup oleh permukaan cekung. Paksi gerakan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri, iaitu pergerakan berlaku di sepanjang paksi menegak ke dalam dan ke luar.

Oleh kerana silinder Atlanto-paksi silinder, kepala berpusing pada paksi menegak

Sekat sendi

Perbezaannya dari satu silinder ialah ia berputar di sekitar paksi melintang (frontal). Contohnya adalah sendi interphalangeal, yang memberikan fungsi pemanjangan dan lenturan jari..

Heliks

Ia adalah varian blok. Perbezaannya adalah bahawa roller panduan dan relung yang sesuai membuat arah pergerakan heliks. Ini adalah sambungan brachioradial..

Contoh (Contoh (retorik) adalah konsep dalam retorik, kes khas yang digunakan untuk menjelaskan umum)

Berikut adalah contoh utama sendi uniaxial..

Radioulnar distal (articulatio radioulnaris distalis)

Sambungan ini terbentuk oleh lilitan artikular kepala ulna dan sayatan ulna radius. Di rongga artikular terdapat cakera kartilaginus segitiga, yang membatasi sendi radioulnar distal dan sendi pergelangan tangan. Segitiga kartilaginus dipasang oleh pangkal ke sayatan ulnar radius, dan puncak ke proses styloid ulna.

Sambungan radioulnar distal berbentuk silinder uniaxial dengan paksi putaran menegak. Bersama dengan radioulnar proksimal, ia memasuki artikulasi ulnar gabungan, yang memberikan pergerakan putaran jari-jari sehubungan dengan ulna.

Bahu (articulátio cúbiti)

Hujung humerus yang jauh (paling jauh) mempunyai permukaan artikular berbentuk blok. Dari bawah dan dari belakang, blok ini dibalut oleh benang di permukaan artna ulna. Oleh itu, artikulasi berbentuk blok biasa dibentuk dengan satu paksi pergerakan frontal, yang memberikan lenturan dan pemanjangan lengan bawah pada sudut 140 darjah..

Sendi bahu adalah bahagian sendi siku yang tidak selesa

Sendi interphalangeal jari (articulationes interphalangeae manus)

Seperti namanya, sendi ini terletak di antara falang jari. Setiap phalanx mempunyai permukaan artikular berbentuk blok dan alur panduan. Pangkal phalanx mempunyai rabung panduan yang terletak di permukaan artikular rata (dalam geometri dan topologi - manifold topologi dua dimensi). Sendi ini adalah sambungan uniaxial konvensional, menjadikan fungsi perpanjangan lenturan.

Median atlanto-axial (articulatio atlanto-axialis mediana)

Dibentuk oleh permukaan belakang lengkungan atlas (vertebra serviks pertama) dan gigi vertebra paksi (serviks ke-2). Sendi gigi adalah sendi silinder. Paksi putaran dalam hubungan ini adalah menegak, kerana kepala berpusing ke kiri dan ke kanan.

Seperti yang anda lihat, walaupun sendi uniaxial disusun agak sukar dan melakukan fungsi asas dalam badan yang diperlukan dalam aktiviti seharian. Oleh itu, apa pun patologi mereka mengurangkan kualiti hidup dengan ketara.

Keperibadian anatomi

Sendi manusia adalah asas setiap pergerakan badan. Mereka dijumpai di semua tulang badan (satu-satunya pengecualian adalah tulang hyoid). Struktur mereka menyerupai engsel, kerana tulang meluncur dengan lancar, mencegah geseran dan kehancurannya. Sendi adalah sambungan mudah alih sepasang tulang, dan di dalam badan terdapat lebih daripada 180 daripadanya di semua bahagian badan (kata polisemantik, itu boleh bermaksud). Mereka tidak bergerak, sebahagian bergerak dan bahagian utamanya dilambangkan oleh sendi bergerak.

Tahap mobiliti bergantung pada kriteria ini:

 • saiz bahan penyambung;
 • jenis bahan di dalam beg;
 • bentuk tulang pada titik kontak;
 • tahap ketegangan otot, serta ligamen di dalam sendi;
 • penempatan mereka di dalam beg.

Bagaimana sendi berfungsi? Ia kelihatan seperti beg 2 lapisan yang mengelilingi sambungan (proses pembuatan produk dari bahagian, unit pemasangan (pemasangan), agregat dengan bergabung secara fizikal menjadi satu keseluruhan; ia adalah bahagian utama proses pengeluaran pemasangan) sepasang tulang. Beg ini memberikan ketumpatan rongga dan mempromosikan pengeluaran air sinovial. Dia, pada gilirannya, adalah penyerap kejutan untuk pergerakan tulang. Bersama-sama mereka melakukan tiga fungsi utama sendi: mereka membantu menstabilkan kedudukan badan, mereka adalah bahagian dari proses pergerakan di tempat, mereka memberikan pergerakan bahagian-bahagian tubuh yang saling berkaitan.

Unsur-unsur utama sendi

Struktur sendi manusia adalah kompleks dan terbahagi kepada unsur-unsur utama: rongga, kapsul, permukaan, cecair sinovial, tisu tulang rawan, ligamen dan otot. Kami akan membincangkan secara ringkas antara satu sama lain..

 • Rongga sendi adalah tempat seperti celah, yang tertutup rapat dan dipenuhi dengan cecair sinovial.
 • Kapsul sendi - terdiri daripada tisu penghubung yang mengepang hujung tulang yang bersambung. Kapsul terbentuk dari luar membran berserat, di dalamnya mempunyai membran sinovial sempit (sumber air sinovial).
 • Permukaan artikular - mempunyai bentuk khusus, salah satunya berbentuk cembung (juga disebut kepala), dan yang kedua berbentuk lubang.
 • Cecair sinovial. Fungsi utamanya adalah melincirkan dan melembabkan permukaan, ia juga memainkan peranan penting dalam pertukaran air. Ia adalah zon penyangga untuk pergerakan yang berbeza (tersentak, tersentak, memerah). Menyediakan gelongsor dan perbezaan tulang di rongga. Penurunan jumlah sinovia menyebabkan sejumlah penyakit, ubah bentuk tulang, kehilangan kemampuan seseorang untuk melakukan aktiviti fizikal yang normal dan, sebagai akibatnya, bahkan kecacatan.
 • Tisu tulang rawan (ketebalan 0,2 - 0,5 mm). Permukaan tulang ditutup dengan tisu tulang rawan, fungsi utamanya adalah penyerapan kejutan ketika berjalan, bermain sukan. Anatomi tulang rawan diwakili oleh serat tisu penghubung yang diisi dengan cecair. Pada gilirannya, ia menyuburkan tulang rawan dalam keadaan sederhana, dan semasa pergerakan, ia mengeluarkan cecair untuk melumasi tulang..
 • Ligamen dan otot adalah bahagian tambahan struktur, tetapi tanpanya fungsi biasa keseluruhan organisma adalah mustahil. Dengan bantuan ligamen, tulang diperbaiki tanpa mengganggu pergerakan amplitud kerana keanjalannya sendiri.

Penonjolan serong di sekitar sendi juga memainkan peranan penting. Fungsi utama mereka adalah untuk menghadkan jarak gerakan. Sebagai contoh, pertimbangkan bahu. Terdapat tubercle bertulang di humerus. Dengan meletakkannya di sebelah skapula, ia mengurangkan jarak pergerakan tangan.