Latihan untuk ankylosing spondylitis

Siku

Gimnastik terapeutik bertujuan untuk pesakit dengan spondylitis ankylosing (AS atau spondylitis ankylosing).

Matlamat dan asas gimnastik perubatan untuk ankylosing spondylitis

Kelas terapi senaman berkesan menentang peleburan tulang dan pemusnahan sendi - akibat negatif utama penyakit ini. Penggunaan senaman, jika dilakukan secara berkala, tanpa mengira tahap kesakitan yang ditoleransi, dapat mengurangkan sindrom kesakitan. Agar tidak menimbulkan sensasi yang tidak menyenangkan, anda perlu memahami tujuan dan peruntukan asas latihan fisioterapi.

Pesakit secara bebas menentukan jumlah latihan terapi dan jangka masa mereka, menganalisis keadaannya untuk jangka waktu tertentu (tahun, bulan, minggu, hari).

Gimnastik pagi

Melakukan senaman pagi sangat diperlukan! Tanpa gimnastik kebersihan, mustahil untuk membayangkan rejimen motor yang optimum pada siang hari. Proses keradangan dan ankylosing paling sengit semasa tidur malam. Senaman pagi melegakan kekejangan sendi dan mengembalikan pergerakan.

Siang "lima minit"

Pada siang hari, anda perlu melakukan latihan mini set 2-4 kali. Sekiranya pesakit terpaksa mengambil postur paksa atau tidak selesa untuk waktu yang lama semasa bekerja, "lima minit" diadakan setiap jam.

Latihan utama latihan fisioterapi

Pelaksanaan terapi utama kompleks latihan jatuh pada selang waktu 11-14 jam atau 17-20 jam. Ini adalah tempoh pendedahan kepada beban dos yang paling sensitif. Tujuan pelajaran adalah untuk mengembangkan daya tahan, kelenturan, kekuatan.

Kompleks ini tidak termasuk beban paksi pada ruang tulang belakang:

Squats berwajaran,

Bersenam di treadmill,

Lereng berwajaran.

Jangan sertakan dalam latihan yang kompleks di mana tulang belakang berada dalam kedudukan tetap untuk jangka masa yang panjang (berbasikal). Semasa melakukan latihan kekuatan di gimnasium, anda perlu memperhatikan regangan kumpulan otot yang telah menerima beban kekuatan semasa berhenti. Kesakitan ditoleransi minimum, walaupun yang terbaik adalah tanpa rasa sakit. Kesakitan yang berterusan untuk masa yang lama selepas bersenam adalah alasan untuk mengurangkan beban pada masa akan datang.

Kekuatan dan ketahanan

Peraturan untuk pengembangan kekuatan otot:

Kelas untuk pengembangan kekuatan dan daya tahan bergantian setiap hari;

Sekurang-kurangnya 3 sesi pengembangan kekuatan diadakan setiap minggu, kerana otot yang telah mengalami tekanan semasa bersenam memerlukan rehat untuk memperbaiki hasil yang diinginkan.

Pembangunan fleksibiliti

Latihan untuk pengembangan kualiti ini setiap hari termasuk di kompleks terapi senaman.

Sebaiknya sertakan mereka dalam kelas selepas melakukan rintangan:

Latihan Dumbbell,

Latihan simulator,

Bersenam dengan pembalut getah.

Latihan ketahanan memanaskan otot, ligamen, kapsul sendi. Hasilnya, peregangan tisu seterusnya dilakukan dengan kualiti yang lebih baik, dengan kesan yang lebih baik..

Untuk mengembangkan fleksibiliti, ada baiknya mengikuti kelas kecergasan berikut:

Nafas

Untuk mengekalkan perjalanan dada dan meningkatkan keupayaan vital paru-paru, latihan pernafasan setiap hari dilakukan. Teknologi pernafasan yang optimum semasa latihan terapi adalah penyedutan dengan bahagian atas dada dan menarik diafragma dengan menarik di perut.

Satu set latihan untuk ankylosing spondylitis

Kawal. 1: I. hlm - duduk di atas kerusi, lengan dibengkokkan di siku, diangkat selari dengan lantai, pegang siku sebelah tangan dengan telapak tangan yang lain. Dagu "garis besar" garis lengan yang dinaikkan dan dibengkokkan, meregangkan ke depan sejauh mungkin. Lakukan 4 kali ke kanan dan ke kiri.

Kawal. 2: I. hlm - berdiri, tangan ke bawah. Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, dengan usaha yang maksimum. Lakukan 4 kali pada setiap arah.

Kawal. 3: I. hlm - berdiri, lengan diangkat di atas kepala, siku bengkok digenggam oleh telapak tangan. Dengan amplitud maksimum, bengkok kiri dan kanan, lakukan usaha yang nyata. Lakukan 4 kali pada setiap arah.

Kawal. 4: I. hlm - berdiri, lengan dibengkokkan ke siku, dinaikkan selari dengan lantai, siku ditutup dengan telapak tangan. Berpusing sejauh hentian dengan daya tegangan yang ketara. Lakukan dengan perlahan, 4 kali ke dua arah.

Kawal. 5: I. h - berdiri, letakkan tangan anda ke bawah. Semasa memiringkan, peluk lutut dengan tangan anda, rentangkan dada ke arah mereka. Kembali ke posisi berdiri, bengkokkan dada, rentangkan lengan ke atas dan ke sisi. Lakukan 6-8 repetisi.

Kawal. 6: I. hlm - berbaring di punggung, lengan di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut. Secara bergantian perlahan-lahan tarik bahagian bawah kaki yang dibengkokkan di lutut ke sisi, dengan usaha yang nyata. Lakukan 4 kali dengan setiap kaki.

Kawal. 7: I. h - berbaring di punggung, lengan dibengkokkan ke siku, lengan bawah dalam kedudukan tegak. Bengkokkan di dada, bersandar pada siku dan belakang kepala, kembali ke dan. n. Jangan lepaskan pelvis dari lantai, lakukan pergerakan dengan perlahan. Sebanyak 8 pengulangan diperlukan.

Kawal. 8: I. hlm - berbaring di punggung, lengan di sepanjang badan. Angkat kepala, sambil bahu ditekan ke lantai. Tarik kaki anda pada masa yang sama. Kembali ke dan. dll, ulangi 6-8 kali.

Kawal. 9: I. hlm - berbaring di perutnya, tangan dilanjutkan ke hadapan. Bersandar di tangan kanan anda, angkat tangan anda yang lain selari dengan lantai. Pada masa yang sama, angkat dada, tanpa memutar batang tubuh, kembali ke dan. n. Lakukan 4-6 kali dengan setiap tangan.

Kawal. 10: I. p - berbaring di perutnya, dagu bersandar pada lengan yang dibengkokkan pada siku, kaki - berhampiran sokongan menegak. Angkat kaki kiri anda ke atas, tarik kaki anda ke arah anda, tekan kaki kanan anda pada sokongan, kembali ke dan. n. Lakukan senaman sebanyak 4 kali dengan kaki kanan dan kiri.

Kawal. 11: I. h - berbaring di perutnya, tangan di sepanjang badan dengan tepi tapak tangan ke atas. Angkat bahagian atas badan ke atas, menekan dagu ke dada. Kaki ditekan ke lantai, kembali ke dan. hlm. Lakukan 6-8 pengulangan.

Kawal. 12 "Cat": I. hlm - berdiri di atas keempat-empat. Lakukan pusingan belakang, bawa pelvis sedekat mungkin ke kepala, dengan usaha untuk menarik dada. Kemudian bengkokkan di dada dan di punggung bawah, tanpa mengangkat kepala, tanpa membengkokkan tangan di siku. Lakukan 6-8 repetisi.

Kawal. 12 "Kucing melihat ekornya": I. h - sama seperti dalam latihan sebelumnya. Pusingkan badan ke satu arah atau yang lain dengan usaha yang nyata, cuba menggerakkan pelvis sebanyak mungkin ke arah bahu. 4 pengulangan pada setiap arah.

Latihan 14: I. hlm - berdiri di atas keempat-empat. Tarik lutut kanan ke arah tangan kiri, "melangkah" halangan khayalan di sepanjang jalan. Pada masa yang sama, lutut menggambarkan busur; ia tidak boleh dibawa ke sisi. Kembali ke dan. dll, lakukan dengan kaki yang lain. Ulangi 4 kali.

Kawal. 15: I. hlm - penekanan pada tapak tangan dan lutut. Angkat perlahan-lahan setiap kaki secara bergilir-gilir, tarik hujung kaki. Kaki yang dilanjutkan hendaklah selari dengan lantai. Lakukan 4 kali dengan setiap kaki.

Untuk mencapai kesan terapeutik, teknik senaman mesti diikuti dengan sempurna. Sebaiknya pelajari kompleks terapi senaman di bawah bimbingan pakar fisioterapi. Anda harus memusatkan perhatian pada sensasi otot, ketepatan pergerakan, perubahan postur. Adalah mungkin untuk mencatat dinamika positif hanya setelah 2-3 bulan melakukan senaman biasa..

Latihan fisioterapi untuk ankylosing spondylitis dengan aktiviti penyakit yang rendah

Kumpulan latihan No. 1 yang dicadangkan dalam video ditujukan untuk pesakit dengan sindrom kesakitan rendah dan aktiviti AS rendah, dengan sendi periferal yang tidak terkena penyakit. Pengarang kompleks ini, seorang pakar dalam latihan fisioterapi Kuzyakov S.N., selain bahagian utama, termasuk latihan pemanasan di dalamnya..

Adalah mustahil untuk mengekalkan jarak pergerakan sendi dan tulang belakang dalam spondylitis ankylosing tanpa melakukan latihan terapeutik, kerana hanya aktiviti fizikal yang dapat menahan spondylitis ankylosing.

Latihan fisioterapi untuk ankylosing spondylitis untuk pesakit dengan aktiviti penyakit tinggi

Latihan nombor 3 kompleks bertujuan untuk pesakit dengan aktiviti tinggi ankylosing spondylitis dengan sindrom kesakitan tinggi. Pengarang kompleks Kuzyakov S.N. termasuk latihan pemanasan di dalamnya, jadi tidak perlu dilakukan juga.

Dengan ankylosing spondylitis, senaman sangat penting untuk mengekalkan aktiviti fizikal. Hanya melalui latihan terapeutik, sendi dan tulang belakang dapat mengekalkan jarak pergerakan.

Kuliah oleh A.G. Bochkova di Sekolah untuk Pesakit dengan Penyakit Bechterew

Kuliah video "Penyakit Bechterew - maklumat umum dan aspek asas penyakit".

Gimnastik terapeutik untuk spondylitis ankylosing

Ankylosing spondylitis, ankylosing spondylitis, adalah penyakit sistemik kronik yang bersifat keradangan. Sasaran utamanya adalah ruang tulang belakang, yang secara beransur-ansur kehilangan kelenturannya dan menjadi serupa dengan batang buluh..

Sendi sacroiliac dan tisu paravertebral - alat dan otot ligamen-tendon juga terjejas. Perkembangan spondylitis ankylosing membawa kepada meluruskan lengkung semula jadi tulang belakang dan mencubit akar saraf, yang melibatkan munculnya gejala neurologi - sakit, ketegangan otot dan kekakuan pergerakan.

Matlamat dan asas terapi senaman

Baru-baru ini, hanya dua dekad yang lalu, tidak ada konsep bagaimana merawat spondylitis ankylosing. Ini menyebabkan banyak penderitaan bagi orang sakit dan saudara mereka..

Sekarang dalam praktik perubatan, beberapa kaedah terapi digunakan, salah satunya adalah latihan fisioterapi. Latihan harus dilakukan secara sistematik, tanpa jurang, tanpa mengira kehadiran kesakitan.

Terapi senaman untuk ankylosing spondylitis adalah kaedah yang tidak dapat diganti dan paling murah untuk menghilangkan akibat serius dalam bentuk sendi yang hancur dan peleburan vertebra (ankylosis). Tempoh dan jumlah latihan bergantung pada keadaan pesakit pada siang hari, bulan atau tahun.

Bersenam pagi

Latihan pagi setiap hari mesti memasuki rutin harian pesakit dengan spondyloarthritis. Titik ini adalah yang paling penting dalam mod motor! Pada waktu malam, ketika seseorang sedang tidur, proses keradangan dan ankylosing sangat aktif. Oleh itu, pada waktu pagi adalah perlu untuk menghilangkan kekakuan dan mengembalikan pergerakan yang normal..

Pemanasan pada waktu siang-lima minit

Mereka disyorkan untuk dijalankan dua hingga empat kali sehari. Dengan kerja tidak aktif atau lama tinggal dalam keadaan statik, kekerapan lima minit meningkat, dan anda harus memanaskan badan setiap jam.

Peraturan utama

Latihan utama dilakukan 1-2 kali sehari. Satu set latihan boleh ditujukan untuk daya tahan, kekuatan, atau kelenturan. Waktu yang optimum untuk kelas adalah dari 11 hingga 14 atau dari 17 hingga 20 jam: dalam tempoh ini, tubuh paling rentan terhadap aktiviti fizikal.

Adalah perlu untuk mengecualikan beban paksi di tulang belakang - jongkok dan selekoh dengan berat (dumbbells), melompat, berlari, termasuk "maraton" pada simulator treadmill. Aktiviti di mana tulang belakang berada dalam kedudukan tetap untuk waktu yang lama juga sangat tidak diingini - contoh yang mencolok adalah berbasikal.

Di antara latihan kekuatan, anda perlu meregangkan kumpulan otot yang terutama dimuatkan. Semasa latihan, idealnya, tidak ada rasa sakit, tetapi sensasi kesakitan ringan masih dibenarkan. Sekiranya selepas pelajaran rasa sakit tidak hilang untuk waktu yang lama, maka pada masa akan datang bebannya berkurang.

Kekuatan dan ketahanan

Kekuatan otot dilatih mengikut peraturan tertentu. Selama seminggu, terdapat sekurang-kurangnya tiga latihan yang bertujuan untuk mengembangkan kekuatan dan daya tahan. Kedua-dua kadar ini meningkat semasa waktu rehat, dan senaman menekan otot. Rejimen latihan kekuatan optimum - dua hari sekali.

Kelenturan

Pengembangan fleksibiliti hanya mungkin dilakukan dengan latihan harian, jadi pergerakan untuk meningkatkannya perlu dimasukkan ke dalam kompleks harian utama. Sebaiknya lakukan latihan fleksibiliti selepas latihan kekuatan dengan bobot kecil - dumbbells, band elastik, tongkat gimnastik, serta selepas latihan dinamik aktif dan latihan pada simulator.

Latihan kekuatan memanaskan otot dan ligamen punggung, kerana lebih mudah meregangkan tisu, dan hasilnya akan lebih ketara. Bagi pesakit dengan spondylitis ankylosing, bermanfaat untuk menghadiri kelab kecergasan, bersenam Pilates, berenang di kolam renang dan berlatih yoga.

Nafas

Latihan pernafasan, seperti latihan fleksibiliti, mesti dilakukan setiap hari. Ini akan mengekalkan pergerakan dada dan keupayaan paru-paru yang normal. Semua pesakit harus belajar teknik yang betul dan "bernafas melalui dada" dengan menghisap perut dan menaikkan diafragma.

Kelebihan terapi senaman

Sekiranya anda melakukan senaman fizikal dengan ankylosing spondylitis secara teratur dan mengikuti semua peraturan, maka pasti ada hasilnya:

 • keupayaan motor akan tetap sepenuhnya pada tahap orang yang sihat;
 • otot punggung dan seluruh badan akan menjadi lebih kuat, stamina akan meningkat, kemudahan menyenangkan dan keyakinan pergerakan akan muncul;
 • keplastikan dan kelenturan akan berkembang;
 • akan ada keramahan dalam kerja otot, yang akan berfungsi secara harmoni, secara keseluruhan;
 • penyelarasan akan bertambah baik;
 • keperluan untuk ubat sakit akan berkurang. Anda mesti minum hormon dalam jumlah yang lebih kecil, sebilangan ubat boleh dibatalkan.

FAKTA! Dengan tahap lanjutan, latihan bertujuan untuk mencapai jarak gerakan yang sama.

Mengecas sepanjang hari

Terapi senaman untuk senaman pagi

Pendidikan jasmani selepas bangun tidur melibatkan pergerakan perlahan dan lancar tanpa tersentak. Pengecasan harus selalu dimulakan dengan amplitud kecil, secara bertahap meningkatkannya. Semua pergerakan harus serupa dengan berenang, kerana putaran tajam, lompatan dan langkah pantas dapat menyebabkan kesakitan yang teruk.

Kekakuan punggung yang ketara, yang berlaku semasa eksaserbasi, bukan alasan untuk berhenti kelas. Latihan isometrik hanya dilakukan semasa berbaring.

Latihan pagi terdiri daripada dua peringkat: pertama, urut diri dilakukan, dan kemudian latihan dimulakan. Pada peringkat pertama:

 • tangan dan kepala diurut. Pergelangan tangan, tangan dan jari digosok selama 10-15 saat, kepala dan muka dibelai, telinga diregangkan;
 • urut tangan diteruskan dan bergerak ke lengan bawah. Mereka digosok dan diuli dengan gerakan melingkar, kemudian otot bahu dan dada diurut. Di setiap laman web 3-4 pusingan dibuat;
 • punggung bawah digosok dan diuli selama 10-15 saat, kemudian otot perut dilancarkan dengan lembut. Urut perut dengan telapak tangan anda mengikut arah jam, buat bulatan besar di seluruh perimeter;
 • otot-otot kaki dikendalikan, bermula dengan kaki, dalam gerakan bulat. Pertama, satu diurut, kemudian kaki yang lain dari bawah ke atas, ke paha. Urutan diakhiri dengan tepukan.

Senaman pagi, termasuk urut, boleh dilakukan semasa duduk. Kemudian mereka melangkah ke tahap kedua, yang terdiri daripada latihan berikut:

 • kepala berpusing ke kanan, kemudian ke kiri;
 • putaran bahu dengan penculikan ke belakang maksimum dan pengurangan bilah bahu;
 • putaran tangan, kemudian pergerakan bulat pada sendi siku ke hadapan dan ke belakang;
 • meletakkan tangan anda di tali pinggang anda, pusing pertama ke kiri dan melihat ke belakang, kemudian ke kanan, melihat juga di belakang bahu kanan anda;
 • angkat kaki gantian dengan lenturan lutut maksimum;
 • putaran setiap kaki mengikut arah jam dan ke arah yang bertentangan.

Semua pergerakan dilakukan 10-15 kali.

Memanaskan badan di hadapan kompleks utama

Latihan memanaskan badan diperlukan untuk memanaskan otot dan sendi, mempersiapkan mereka untuk tekanan dan mencegah kecederaan. Bahagian terapi senaman ini sangat penting bagi orang yang tidak terlatih yang baru mula terlibat dalam latihan fizikal..

Pemanasan bermula dari bahagian atas, iaitu dari tulang belakang serviks. Latihan pertama adalah memiringkan dan memusingkan kepala ke bahu. Pada masa yang sama, tangan berada di hadapan anda. Kemudian perkara yang sama dilakukan dengan mengangkat tangan ke atas (10 kali). Latihan 2 - gerakan bulat dari bahu ke bahu dengan sedikit kecondongan kepala ke dada, di titik tengah (10 kali).

Seterusnya, kawasan toraks diuli: pertama, bahu bergerak ke belakang dan ke belakang, kemudian dalam bulatan (10 kali untuk setiap pergerakan).

Memanaskan tangan: tangan dikepal ke penumbuk dan putar mengikut arah jam dan lawan jam. Kemudian penumbuk bergerak ke kiri dan kanan dengan pantas (8 kali). Latihan seterusnya adalah dengan meregangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku dan putar lengan bawah ke depan, kemudian ke belakang (8 kali). Seterusnya, tekan tangan anda ke bahu anda dan lakukan gerakan melingkar dengan siku anda juga ke belakang dan ke belakang (8 kali).

Memusing diperlukan untuk meregangkan punggung bawah. Letakkan tangan di pinggang, putar batang badan ke kanan dan ke kiri (8 kali). Kemudian - putaran badan dengan pelvis yang tidak bergerak sepenuhnya dengan amplitud maksimum. 5 kali pada setiap arah.

Memanaskan kaki: putaran, penambahan dan penculikan kaki bolak-balik pada sendi pergelangan kaki - semuanya 10 kali. Latihan seterusnya memerlukan kerusi. Pegang pada punggungnya, ayunkan kaki anda, 8 kali dengan setiap anggota badan. Kemudian, dengan bersandar di bahagian belakang kerusi, angkat satu kaki dan lukiskan lingkaran khayalan dengan hujung kaki, tanpa menurunkannya ke lantai. Oleh itu, sendi pinggul berfungsi dengan baik. Bilangan pengulangan - 10 ayunan dan 10 putaran kaki kiri dan kanan.

Bahagian utama

Latihan terapeutik untuk spondylitis ankylosing dilakukan terutamanya dalam keadaan duduk atau berbaring untuk mengelakkan kelebihan tulang belakang. Agar kelas berlangsung dalam persekitaran yang selesa, anda perlu membuat persiapan terlebih dahulu dan mengosongkan ruang untuk latihan, memilih pakaian yang selesa. Pakaian seragam tidak boleh menghalang pergerakan atau sebaliknya, melepak dan mengganggu mereka.

Sekiranya boleh, disarankan untuk mendapatkan peralatan dinding dan sukan Sweden - dumbbells, fitball (bola gimnastik), gelang getah, alat pengembang atau tongkat khas. Semua alat ini akan membantu mempelbagaikan kompleks dan menyumbang kepada pengembangan kumpulan otot yang berbeza..

Sangat penting untuk melakukan latihan dengan betul, jadi fokus utama dalam latihan pertama harus pada teknik. Sebaiknya berlatih di depan cermin, memerhatikan dan mengawal setiap pergerakan.

Kami mengembangkan tulang belakang mengikut zon

Serviks

kedudukan permulaan (IP) - duduk di kerusi atau di atas karpet. Condongkan kepala anda ke kiri, kemudian ke bahu kanan, kemudian turunkan dagu ke hadapan dan lemparkan kepala anda ke belakang. Dengan santai

 1. lakukan 4-6 wakil;
 2. letakkan tangan anda di depan dada, telapak tangan bersama. Sentuh tangan dengan dagu, satu telinga dan yang lain. 6 hingga 8 kali;
 3. putar kepala anda ke bahu kiri terlebih dahulu, kemudian, dengan condong ke depan, bawa dagu ke bahagian atas bahu kanan. 5 kali pada setiap arah;
 4. lengan berada di hadapan dada dan dibengkokkan pada siku. Lukiskan garis dengan dagu dari siku kiri ke kanan dan belakang. 5 kali dalam satu arah dan 5 kali ke arah yang lain;
 5. letakkan tangan di pinggang, pusingkan kepala ke kanan dan lihat ke belakang, kemudian ubah sisi. Buat 5 pusingan ke setiap sisi.

Kawasan lumbosacral

 1. IP - berbaring di atas permaidani. Bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan lengan anda secara menyerong ke badan. Pusingkan kaki ke kanan, cuba meletakkan lutut bawah anda ke lantai tanpa mengangkat bilah bahu anda. Lakukan senaman 4 kali ke setiap arah;
 2. kaki diluruskan, tangan berada di sepanjang badan. Tarik lutut ke dada anda, menolong diri anda dengan tangan yang bertentangan, dan berlama-lama di titik paling atas. Tukar kaki dan lengan anda. Bilangan pengulangan adalah 4 di setiap sisi;
 3. IP - berbaring di perutnya, tangan berada di sepanjang badan. Angkat kepala dan badan atas, melihat ke depan, turun setelah 2-3 saat. 4 hingga 6 kali, mengikut kekuatan;
 4. IP - lengan yang sama, tetapi lurus terletak di belakang kepala. Pada masa yang sama, angkat lengan dan kaki lurus, tahan selama beberapa saat di kedudukan atas. Lari sebanyak 4 kali. Sekiranya regangan dan kekuatan memungkinkan, buat bakul dan bungkus tangan anda di kaki anda di bahagian atas;
 5. dari IP yang sama dengan lengan terentang di belakang kepala, angkat satu tangan dan bahagian atas badan, sambil bersandar di tangan yang lain. "Gantung" selama 2-3 saat dan kembali ke IP. Setelah melakukan 4 repetisi, bertukar tangan.

Melegakan tulang belakang

 • kucing: berdiri di atas keempat-empat, bulat ke belakang dan turunkan kepala ke bawah. Kemudian bengkok di dada. Bilangan pengulangan adalah 7. Dalam latihan yang dilakukan dari kedudukan permulaan ini, adalah penting bahawa tangan berada tepat di bawah bahu dan lutut di bawah sendi pinggul;
 • bersenam "anjing mengibaskan ekornya", IP - berdiri di atas keempat-empat. Serentak putar pelvis dan kepala ke satu arah, "lipat" di tali pinggang dan mengarahkan pandangan ke belakang. 4 kali pada setiap arah;
 • dari PI yang sama, bawa kaki ke sisi, tanpa melenturkannya di lutut. Setelah membuat 4 lif, ubah kaki anda. Di sini anda perlu memastikan bahawa pelvis tetap di tempatnya dan tidak bergerak ke arah yang bertentangan;
 • hulurkan tangan ke hadapan, cuba menurunkan dada ke lantai dan terus berlutut;
 • putar kaki tanpa membengkokkannya pada sendi lutut. 4 putaran setiap anggota badan;
 • serentak mengangkat lengan dan kaki yang berlawanan, meregangkannya, sebagai lanjutan badan - lengan maju, dan kaki kembali ke belakang. Penting agar anggota badan sesuai dengan batang tubuh. 4 repetisi setiap pasangan lengan-kaki.

Dada

Hanya ada tiga daripadanya: yang pertama adalah tendangan. Berbaring di sebelah kanan anda, angkat kaki kiri lurus ke atas. Lakukan 6 kali, kemudian gulung ke sebelah kiri dan selesaikan 6 ayunan dengan kaki kanan.

Latihan kedua adalah mengangkat kedua kaki dan badan atas secara serentak dari posisi berbaring di sisi anda. Teknik yang betul adalah seperti berikut: di posisi permulaan, anda perlu berbohong sehingga batang tubuh dan kaki berada dalam satu garis lurus, dan lengan yang diluruskan bawah berada di bawah kepala. Naik dilakukan sebanyak 6 kali di setiap sisi.

Latihan ketiga - dari PI "teknikal" yang sama, serentak menarik satu tangan ke hadapan dan kaki yang berlawanan ke belakang. Lakukan 6 kali di satu sisi dan jumlah yang sama di sisi lain.

Regangan

Ramai pesakit berminat sama ada kemungkinan melakukan peregangan dengan spondylitis ankylosing. Jawapannya adalah ya, kerana peregangan membantu mengembangkan fleksibiliti, yang merupakan salah satu tujuan utama dalam rawatan spondylitis ankylosing..

Peregangan otot dan ligamen bermanfaat bagi semua pesakit, tanpa mengira jantina. Latihan fleksibiliti harus dilakukan oleh lelaki dan wanita, walaupun pada lelaki ankylosing spondylitis berlaku 7 kali lebih kerap dan lebih teruk.

Terapi senaman disyorkan untuk wanita dengan penekanan pada penguatan kawasan lumbosacral, kerana punggung atas agak jarang terjejas. Sekiranya ini masih berlaku, maka latihan dari latihan pernafasan akan ditambah.

Beban isometrik dengan kekakuan yang teruk

Latihan isometrik disebut latihan di mana panjang otot kerja tidak berubah, dan sendi tetap tidak bergerak. Mereka ditunjukkan untuk memburukkan lagi penyakit, ketika rasa kaku yang teruk dan / atau sakit di punggung dirasakan. Masa ketegangan satu atau sekumpulan otot harus sekurang-kurangnya 5 saat, jumlah yang sama diberikan untuk berehat.

Latihan tangan:

 • berbaring di punggung dengan tangan anda di sepanjang badan, tekan kedua telapak tangan anda ke lantai dengan usaha yang maksimum. Kemudian berehat dan ulangi latihan 10 kali atau lebih, mengikut kekuatan anda;
 • bengkokkan kaki anda di lutut dan bayangkan bahawa terdapat beban berat di tangan anda. Kencangkan otot anda, seolah-olah cuba mengatasi daya tahan beban ini, tetapi tanpa mengangkat tangan dari permukaan tempat tidur. Bilangan pengulangan adalah 10;
 • mengepalkan tangan anda ke penumbuk dan cuba melebarkan tangan anda ke sisi, menghadirkan halangan dalam bentuk dinding. Mengencangkan dan meregangkan anggota badan 10 kali.

Latihan untuk kaki:

 • tarik stoking kaki ke arah anda dan berlama-lama dalam kedudukan ini, kemudian berehat. 8 kali;
 • tarik jari kaki ke atas diri sendiri, cubalah melebarkan kaki ke sisi, tetapi tetap tidak bergerak. Lakukan ini 8 kali, bergantian antara ketegangan dan kelonggaran;
 • bersenam mengikut urutan terbalik: dengan jari kaki ditarik ke atas diri sendiri, cuba gerakkan kaki anda 8 kali;
 • bengkokkan kaki anda pada sendi lutut dan cuba melebarkannya, membayangkan halangan dalam bentuk dinding. Selepas 8 pengulangan, ratakan sedikit lutut dan berusaha untuk menyatukannya, juga melakukan 8 kali.

Yang paling penting

Latihan terapeutik memberikan kesan tertunda yang muncul hanya selepas 2-3 bulan latihan biasa. Pada mulanya, disarankan untuk menjalankan terapi senaman di bawah pengawasan instruktur, setelah menguasai teknik yang betul, anda dapat terus melakukan latihan di rumah.

Latihan untuk ankylosing spondylitis

Ankylosing spondylitis adalah penyakit autoimun yang tidak dapat disembuhkan yang melucutkan peluang seseorang untuk hidup sepenuhnya. Tetapi berkat terapi fizikal, adalah mungkin untuk menangguhkan perubahan patologi dan meningkatkan aktiviti motor pada sendi yang sudah terjejas..

Kesan sampingan dari terapi senaman

Latihan gimnastik pemulihan harus dipilih secara individu oleh pakar terapi senaman.
Melakukan semua latihan dengan betul dan mematuhi semua cadangan doktor, tidak ada kesan sampingan dari terapi senaman, hanya akan ada penambahbaikan.

Terdapat latihan dan jenis aktiviti fizikal yang dilarang dengan ankylosing spondylitis:

 • lari;
 • melompat;
 • setinggan;
 • permainan kumpulan tajam dan aktif.

Bersedia untuk Bersenam

Terapi senaman harus dimulakan pada waktu perut kosong, sekurang-kurangnya 2 jam setelah makan berlalu. Pakaian yang selesa diperlukan. Sebelum kelas, anda perlu mengudarakan bilik.

Inventori yang diperlukan:

 • tikar;
 • kerusi stabil.

Ada baiknya jika ada:

 • bar dinding atau bar mendatar;
 • tukang urut roller;
 • bola jaring.

Gimnastik dengan spondylitis ankylosing

Semasa melakukan latihan, anda tidak dapat melakukan gerakan aktif dengan segera, anda perlu meningkatkan beban secara beransur-ansur. Nafas mesti dalam, dengan hidung, jika perlu, bernafas dengan mulut, laju senaman harus diperlahankan. Semua pergerakan harus perlahan tanpa tersentak, seperti di bawah air.

Jabatan serviks. Lakukan senaman sambil berdiri atau duduk di atas kerusi, dengan punggung lurus. Lakukan 8 kali setiap satu.

 • Ambil kedudukan yang betul dan condongkan kepala ke kanan dan kiri.
 • Condongkan kepala ke belakang dan ke belakang.
 • Lakukan pergerakan kepala yang lancar, menggambarkan separa bulatan, kiri dan kanan.
 • Sentuh siku yang bertentangan dengan tangan kanan dan kiri anda. Angkat tangan di hadapan anda. Bergilir-gilir dengan dahi dan dagu anda untuk mencuba tangan anda.

Bahagian dada. Lakukan tiga latihan sambil duduk di kerusi, yang terakhir di belakang. Jalankan setiap 10 kali.

 • Angkat lengan bengkok di siku. Gerakkan lengan dan bahu ke belakang dengan lancar, melengkung punggung, dan ke hadapan.
 • Lakukan putaran bahu bergantian. Bahu harus berada dalam separuh bulatan sebanyak mungkin.
 • Letakkan tangan anda di tali pinggang anda. Ke kiri dan kanan, buat badan licin berpusing. Dalam kes ini, kepala tidak bergerak..
 • Ambil kedudukan di punggung anda. Pada masa yang sama, berehat di lantai dengan siku lengan bengkok. Lakukan pesongan halus di kawasan toraks, bersandar di siku. Punggung bawah tetap ditekan.

Kawasan lumbar. Lakukan empat latihan di belakang anda, yang terakhir di sebelah anda. Lakukan setiap 10 kali.

 • Kaki dibengkokkan di lutut, kaki dan punggung bawah ditekan ke lantai. Miringkan kaki anda ke kanan dan kiri dengan lancar.
 • Naikkan pelvis hingga ke tahap kesakitan, turunkan dengan lembut. Bilah bahu tidak naik.
 • Bengkokkan kaki kanan, panjangkan kiri. Angkat lutut kanan ke sisi tanpa mengangkat kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki yang lain.
 • Bengkokkan siku dan lutut dari sisi yang bertentangan pada masa yang sama dan cuba sampai.
 • Berbaring di satu sisi, letakkan satu tangan di bawah kepala anda, yang lain di lantai. Bengkokkan kaki, bawa ke perut dan belakang.

Senaman regangan. Lakukan setiap senaman 5 kali.

 • Berbaring telentang, bengkokkan tangan di siku, sentuh siku kiri dengan tangan kanan, dan sentuh siku kanan dengan kiri. Angkat perlahan-lahan tangan anda di belakang kepala, sambil menghulurkan jari kaki ke hadapan.
 • Dalam kedudukan rawan, luruskan lengan anda di sepanjang badan. Angkat kepala dan dada dengan lancar, berlarutan di kedudukan atas, dan perlahan-lahan ke bawah.
 • Tinggal dalam kedudukan yang sama, angkat lengan dan kaki anda pada masa yang sama, turunkan perlahan-lahan.

Latihan Bubnovsky

Latihan menurut Bubnovsky dianggap berkesan. Kompleksnya dipanggil kinesitherapy. Peraturan asas untuk kelas:

 • kelas wajib pagi;
 • 3-4 kali melakukan beberapa kelas mini pada waktu siang, sekitar jam 11-14 dan 17-20 jam;
 • jika kerja tidak bergerak, lakukan satu senaman setiap 45 minit;
 • jika boleh, latih beberapa kali seminggu di simulator.

Contoh latihan di rumah. Lakukan tiga latihan pertama dalam posisi siku lutut, keempat dan kelima, berbaring di punggung anda. Lakukan setiap 12 kali.

 • Dengan lancar semasa anda menghembuskan nafas, turunkan punggung ke tumit anda, sambil menghirup, bangkit dan bengkok ke hadapan.
 • Letakkan lutut bersama, angkat dagu. Angkat dua kaki pada masa yang sama, fokus pada lutut, dan lakukan pergerakan ke kiri dan kanan.
 • Semasa anda menghirup, bengkokkan punggung anda, berusaha untuk mencapai, semasa anda menghembuskan nafas, bengkokkan punggung ke bawah.
 • Bengkokkan satu kaki dan tarik ke perut semasa anda menghembus nafas.
 • Semasa anda menghembuskan nafas, tarik dua kaki yang bengkok di lutut ke perut. Semasa menyedut, kembalikan kaki anda.

Latihan isometrik

Latihan dilakukan sedemikian rupa sehingga kekuatan otot diarahkan ke arah rintangan objek. Tidak seperti latihan lain, latihan ini menguatkan dan memanjangkan otot. Korset otot yang kuat sangat penting bagi pesakit dengan spondylitis ankylosing. Semasa melakukan senaman, anda perlu bernafas dengan tenang tanpa berlengah..

Lakukan dua latihan duduk di atas kerusi, dua yang lain berbaring di belakang anda. Lakukan setiap 7 kali.

 1. Letakkan tangan anda yang bengkok ke pelipis anda. Tanpa memiringkan kepala, kami memaut leher ke arah lengan. Tahan dalam keadaan tegang selama 5 saat. Perkara yang sama di sisi lain.
 2. Letakkan tangan di dahi anda. Buat tekanan dahi pada tangan, seolah-olah kita ingin menurunkannya. Tunggu sebentar, berehat, berehat.
 3. Bengkokkan kaki anda dan lakukan gerakan menekan dengan bilah bahu dan bahu ke lantai. Dalam kes ini, punggung bawah tidak membengkok.
 4. Lakukan pergerakan menekan tulang belakang lumbar ke lantai.

Yoga untuk ankylosing spondylitis

Yoga adalah ubat yang baik untuk penyakit Bechterew. Dengan bantuan senamannya, anda dapat memperbaiki keadaan sendi, mengurangkan kesakitan, meningkatkan mobiliti di tulang belakang, dan juga memperbaiki keadaan psikologi anda..
Anda perlu melakukan yoga di persekitaran yang selesa, dengan muzik yang tenang.

Berikut adalah beberapa latihan. Tiga latihan dilakukan di bahagian belakang, yang keempat di posisi siku lutut, yang ke lima di perut.

 1. Kami menyilangkan kaki di pergelangan kaki. Sebarkan lengan ke sisi, arahkan telapak tangan ke atas. Menghembus nafas, kita memutar pelvis ke kanan, kemudian ke kiri, dengan pergerakan yang lancar.
 2. Bengkokkan lutut, kaki berada di atas lantai. Kami mengangkat tangan dan berbaring di belakang kepala. Semasa kita menghembuskan nafas, kita menaikkan pelvis ke atas, dan menahannya sebentar, sambil menghirup kita menurunkannya.
 3. Angkat kaki yang bengkok ke dada anda, dan pegang lutut dengan tangan anda, bergerak perlahan semasa anda menghembuskan nafas ke kanan dan kiri.
 4. Pada masa yang sama kita mengangkat, meluruskan dan menarik kaki dan lengan dari sisi yang bertentangan. Kami tidak lama bertangguh. Kami melakukan perkara yang sama dengan kaki dan tangan yang lain..
 5. Kami memegang tangan kami di belakang dan mengunci mereka ke dalam kunci. Semasa kita menghembuskan nafas, kita mengangkat badan, lengan kita meraih ke depan, kaus kaki diikat, kita menurunkan diri kita semasa menyedut.

Senamrobik air

Kesan yang baik dalam memerangi spondylitis ankylosing ditunjukkan oleh aerobik air. Faedah Latihan Air:

 • air mewujudkan rintangan tambahan;
 • koordinasi pergerakan dan alat vestibular terlatih dengan baik;
 • air mengendurkan otot dengan baik;
 • air mempunyai kesan urut ringan;
 • pekerjaan di air trauma;
 • air melegakan sakit sendi dengan baik;
 • aktiviti seperti itu menceriakan.

Ciri-ciri latihan untuk wanita

Wanita lebih jarang daripada lelaki menderita ankylosing spondylitis. Tidak seperti lelaki, tulang belakang wanita tidak terjejas sepenuhnya. Tulang belakang lumbal dan sacral biasanya terjejas. Pada wanita, kerana patologi, ligamen tulang belakang toraks dan serviks cacat teruk, yang menyebabkan mampatan arteri utama. Akibatnya, kebuluran oksigen berkembang. Oleh itu, semasa menjalani terapi senaman, senaman pernafasan harus dilakukan di tempat pertama.

Semasa melakukan senaman, pergerakan harus aktif dengan amplitud tinggi untuk mengelakkan pelakuran ligamen. Penekanan utama adalah pada latihan untuk tulang belakang lumbar.

Latihan untuk spondylitis ankylosing: nasihat pakar

Ankylosing spondylitis adalah penyakit kronik yang memburukkan kualiti hidup pesakit. Adalah perlu untuk menangani patologi secara menyeluruh. Latihan untuk penyakit Bechterew membantu mengekalkan fungsi sendi dan tulang belakang, tetapi harus menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian.

Mengenai penyakit ini

Penyakit ini membawa kepada kelengkungan tulang belakang dan penyambungan vertebra

Penyakit Bechterew adalah lesi keradangan pada rangka aksial dan sendi periferal. Keradangan sendi adalah tindak balas imun yang spesifik, oleh itu penyakit ini bersifat sistemik.

 • sakit paroxysmal di tulang belakang;
 • kekejangan sendi yang hilang selepas latihan fizikal;
 • peningkatan pergerakan sendi pinggul;
 • perkembangan kyphosis patologi;
 • pengesahan cakera intervertebral (pada peringkat kemudian);
 • keradangan pada sendi kawasan sakral.

Untuk menghilangkan rasa sakit, ubat-ubatan digunakan. Tetapi mereka tidak cukup untuk meningkatkan kualiti hidup dan menormalkan mobiliti, peranan penting dalam terapi diberikan kepada gaya hidup dan aktiviti fizikal.

Mengapa anda memerlukan latihan fisioterapi?

Latihan fisioterapi, atau terapi senaman, dengan ankylosing spondylitis adalah salah satu kaedah terpenting untuk menjaga kesihatan normal. Latihan untuk spondylitis ankylosing tidak dapat sepenuhnya menghilangkan patologi, tetapi secara signifikan mengurangkan kekerapan serangan sakit dan meningkatkan mobiliti. Fisioterapi mempunyai matlamat berikut:

 • memastikan pergerakan normal pada sendi yang terjejas;
 • membentuk korset otot yang kuat untuk memberi sokongan pada tulang belakang;
 • normalisasi nada otot, pencegahan atrofi otot;
 • meningkatkan pengangkutan oksigen ke otot dan sendi;
 • peningkatan koordinasi pergerakan;
 • normalisasi kesejahteraan psikologi.

Latihan untuk ankylosing spondylitis memainkan peranan penting bukan sahaja dalam pembentukan korset otot yang kuat, tetapi juga dalam menstabilkan kesejahteraan emosi seseorang. Latihan setiap hari membantu mengalihkan perhatian diri anda, mengelakkan rasa tidak peduli dan kemurungan yang sering menyertai patologi ini.

Di samping itu, pelaksanaan latihan terapeutik dalam ankylosing spondylitis mencegah kalsifikasi vertebra, sehingga mencegah perkembangan kelengkungan tulang belakang yang teruk. Terapi senaman dan senaman merangsang proses metabolik, memperbaiki pemakanan tisu-tisu vertebra dan sendi, mencegah perkembangan penyakit.

Penyakit dan mod pergerakan Bechterew

Fisioterapi harus dilakukan setiap hari, tanpa hilang

Untuk meningkatkan kesejahteraan anda dan menjalani kehidupan yang penuh dengan diagnosis seperti itu, tidak cukup dengan mengambil ubat. Dengan ankylosing spondylitis, pendekatan terapi yang bersepadu diperlukan, jika tidak, kesan rawatan akan berumur pendek. Penting untuk mengubah gaya hidup anda agar anda dapat aktif secara fizikal setiap hari.

Mod pergerakan biasa dengan diagnosis ini adalah pengisian dua kali selama setengah jam setiap hari. Set senaman harus dilakukan pada waktu pagi dan petang, dan tanpa mengira keadaan kesihatan dan ketidakselesaan. Pendekatan ini memanjangkan kemampuan bergerak secara normal dan mengurangkan keparahan kesakitan..

Gimnastik mesti dilakukan secara bebas di rumah. Namun, pada mulanya, pesakit harus dilatih di ruang terapi senaman di bawah pengawasan doktor pemulihan. Pakar akan menyusun skema latihan individu, mengawal kebenaran latihan gimnastik untuk ankylosing spondylitis, dan mengajar teknik yang betul.

Mod pemanduan adalah seperti berikut:

 • senaman pagi setiap hari (beberapa latihan sederhana, tidak lebih dari 15 minit);
 • kompleks latihan pertama - dari jam 11:00 hingga 14:00, mengambil masa 30-40 minit;
 • kompleks latihan kedua - program mungkin berbeza dari yang pertama, disarankan untuk terlibat dalam selang waktu antara 17:00 hingga 20:00.

Kumpulan latihan semestinya merangkumi pergerakan regangan, kerana tepatnya pengapuran sendi dan cakera intervertebral itulah sebab utama kehilangan mobiliti dalam penyakit progresif..

Program senaman pagi

Latihan pagi untuk ankylosing spondylitis dijalankan di rumah dan mesti dilakukan. Walau bagaimanapun, program senaman pagi disusun oleh doktor secara individu untuk setiap pesakit. Penekanan diberikan pada peregangan kerana ia membantu mengembalikan peredaran dan pergerakan selepas berehat malam.

Senaman pagi dengan cepat mengembalikan mobiliti, meningkatkan koordinasi dan konsistensi pergerakan sendi, dan memberikan tenaga dan semangat sepanjang hari.

Prinsip pengisian asas:

 • semua latihan dilakukan dengan lancar dengan kadar yang selesa;
 • pergerakan tiba-tiba dilarang;
 • anda tidak dapat mengubah kedudukan badan dengan tajam, melakukan pelbagai kecenderungan;
 • anda perlu memulakan dengan latihan paling ringan untuk menyiapkan badan;
 • melonjak, tersentak, memuatkan kejutan pada tulang belakang adalah dilarang;
 • jika rasa sakit berlaku, anda perlu mengurangkan jarak pergerakan, tetapi terus mengecas;
 • malaise selepas latihan pagi - alasan untuk berunding dengan doktor anda tentang mengubah rancangan senaman anda.

Pemburukan spondylitis ankylosing bukanlah alasan untuk membatalkan gimnastik. Dalam kes sedemikian, anda boleh melakukan latihan sambil duduk atau berbaring di atas katil. Sebagai peraturan, ketika menyusun rancangan individu, doktor mempertimbangkan kemungkinan berlakunya eksaserbasi, oleh itu, dia akan menyiapkan program cadangan gimnastik lembut sederhana yang dapat dilakukan secara statik.

Gimnastik duduk dan urut sendiri

Malah boleh dilakukan di tempat kerja

Latihan dan pergerakan berikut bertujuan untuk merangsang peredaran darah dan menyuburkan sendi dan tulang belakang. Boleh dilakukan pada waktu pagi sebagai sebahagian daripada senaman harian.

 1. Gosokkan tangan yang lain dengan jari sebelah tangan dengan lembut. Kemudian urut telapak tangan dan setiap jari anda. Satu zon memerlukan masa sekurang-kurangnya 10 saat. Setelah selesai dengan satu tangan, anda harus melakukan urutan yang sama di tangan yang lain..
 2. Bergerak di sepanjang garis urut, gosokkan wajah, sisi dan belakang leher, kepala dan telinga dengan lembut - ini meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan.
 3. Gerakkan telapak tangan ke atas, gosokkan lengan bawah anda selama satu minit.
 4. Angkat dan turunkan bahu semasa mengembangkan sendi. Kemudian tarik ke udara dan buka dada, dan kemudian menghembuskan nafas sepenuhnya. Ulangi 10 kali untuk meningkatkan nada otot dan merangsang peredaran darah di kawasan toraks.
 5. Letakkan tangan anda di belakang punggung dan gosok perlahan kawasan lumbosacral anda selama 20 saat.
 6. Selesaikan gimnastik dengan urutan kaki. Untuk melakukan ini, mula-mula mengisar jari kaki, kemudian lengkungan dan tumit, kaki bawah dan lutut, kemudian pergi ke otot paha.

Setiap zon diurut selama 10-15 saat, kaki boleh digosok lebih lama. Urutan diri seperti itu menyiapkan badan untuk senaman atau gimnastik dengan sempurna..

Senaman untuk otot dan sendi

Untuk pemanasan seterusnya, anda perlu berdiri tegak dengan kaki sedikit terpisah untuk keseimbangan yang lebih baik. Anda perlu melakukan pemanasan selama sekurang-kurangnya lima minit.

 1. Turunkan lengan anda di sepanjang badan, pusingkan bahu ke sisi. Dari kedudukan ini, pusingkan kepala ke kanan dan kiri 10 kali.
 2. Lengan dilanjutkan di sepanjang badan, bahu mesti diangkat ke depan, kemudian ke belakang. Ulangi 10 kali. Setelah menaikkan dan menurunkan bahu tanpa menggerakkan tangan.
 3. Condongkan badan ke hadapan sedikit dan panjangkan lengan ke sisi. Lakukan pergerakan bulat dengan tangan anda, pertama mengikut arah jam, kemudian lawan.
 4. Letakkan telapak tangan di pinggang, pusingkan badan terlebih dahulu ke kiri, kemudian ke kanan. Ulangi 10 kali pada setiap sisi.
 5. Tangan masih terletak di pinggang, dari posisi ini angkat satu kaki, bengkok di lutut, setinggi mungkin, kemudian turunkan ke lantai dan ulangi untuk kaki yang lain. Lakukan 15 kali.
 6. Angkat kaki anda dan rentangkan di hadapan anda. Kemudian putar kaki ke kiri dan kemudian ke kanan, atau lakukan pergerakan putaran. Ulangi 20 kali untuk setiap kaki..

Selepas memanaskan badan, anda boleh beralih ke latihan lain. Pemanasan boleh dilakukan pada bila-bila masa dengan kekejangan sendi.

Peraturan asas untuk melakukan gimnastik

Anda tidak boleh mengikuti sukan aktif

Penyakit Bechterew mengganggu pergerakan di tulang belakang, oleh itu, sebarang beban paksi pada tulang belakang dilarang. Ini bermaksud berlari, berjalan kaki atau bermain ski dikontraindikasikan pada pesakit..

Sebarang latihan pengembangan otot harus diakhiri dengan peregangan otot-otot ini..

Penting untuk bernafas dengan betul semasa bersenam. Segala usaha dilakukan semasa menghembuskan nafas, anda perlu menghembuskan nafas dengan hidung.

Gimnastik harian

Memanaskan badan sebelum melakukan latihan. Anda boleh melakukan pemanasan kompleks yang dijelaskan, atau latihan berikut:

 • kepala condong ke hadapan dan ke belakang, kiri dan kanan (lengan dilanjutkan di hadapan anda);
 • menyatukan bilah bahu;
 • putaran bahu;
 • angkat bahu.

Setiap latihan mesti diulang 10 kali, dan kemudian anda boleh meneruskan ke bahagian utama gimnastik.

Terapi senaman menurut Bubnovsky

Terapi senaman menurut Bubnovsky adalah salah satu kaedah universal untuk menghilangkan kesakitan pada pelbagai penyakit tulang belakang, termasuk ankylosing spondylitis.

 1. Berbaring di lantai atau di atas katil, rentangkan lengan ke dada, tarik kaki ke atas diri anda. Peregangan sebanyak mungkin selama 5 saat, dengan mencengkam lengan, kaki tegang sepanjang masa. Kemudian berehat selama beberapa saat dan ulangi latihan..
 2. Kedudukan permulaan adalah sama. Rentangkan tangan anda ke sisi, angkat kaki dan luruskan sepenuhnya. Ulangi latihan sebelumnya, tetapi panjangkan kaki ke arah siling, dan tekan lengan penyebaran anda sebanyak mungkin ke permukaan lantai.
 3. Tanpa menukar kedudukan, turunkan kedua kaki ke sisi.
 4. Berbaring di perut anda, luruskan kaki anda, luruskan tangan anda di hadapan anda. Semasa menghembus nafas, koyakkan lengan dan kaki anda dari lantai, sambil mengangkat bahu dan pelvis bawah.
 5. Duduk di atas lantai, kaki disatukan dan dilanjutkan di hadapan anda. Otot-otot gluteal "berjalan" di lantai berulang-alik.

Setiap latihan mesti diulang 10-15 kali, bergantung pada sensasinya.

Latihan isometrik

Kompleks seterusnya dilakukan secara statik, iaitu tidak ada pergerakan aktif.

 1. Letakkan telapak tangan anda di sisi kepala anda, tegangkan leher anda, dan cubalah menekan telapak tangan dengan kepala anda. Pada masa yang sama, leher tidak bergerak, kepala tidak dapat dimiringkan.
 2. Letakkan kedua tangan di dahi, tekan dengan kepala anda, cuba mengatasi daya tahan tangan.
 3. Berbaring di lantai dengan kaki dan tangan lurus. Tekankan tekanan pada anggota badan anda, seolah-olah cuba mendorongnya ke lantai.
 4. Tanpa mengubah kedudukan badan, tegangkan bilah bahu, cuba "mendorong" lantai dengan mereka.
 5. Angkat lengan anda di atas dada, tegangkan otot anda seolah-olah ada sesuatu yang menghalang anda memanjangkan lengan. Kemudian, dengan paksa, rentangkan tangan anda ke sisi. Ulangi senaman kaki.
 6. Tekan punggung bawah ke lantai dan tekan di lantai.

Ulangi setiap latihan selama 30-60 saat.

Semasa kelas, anda tidak perlu melakukan pergerakan secara tiba-tiba

Melakukan yoga dengan spondylitis ankylosing tidak kurang berguna daripada terapi senaman. Latihan yoga bertujuan untuk meregangkan dan merangsang peredaran darah, yang meningkatkan pergerakan dan koordinasi pergerakan spondylitis ankylosing.

 1. Berbaring di lantai, bengkokkan kaki di lutut, kaki ditekan kuat ke lantai. Luruskan satu kaki, tarik yang lain sedekat mungkin dengan punggung. Kemudian koyakkan bilah bahu dari lantai dan capai kaki yang diluruskan, sambil menegangkan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain..
 2. Berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di lantai pada paras pinggang, regangkan kaki anda. Koyakkan bahagian atas badan, bengkok di belakang, rentangkan kepala ke arah punggung, bersandar pada lengan ketika ini.
 3. Berbaring telentang, letakkan tangan di belakang kepala, siku diluruskan dan lihat ke sisi. Kaki lurus, ditekan ke lantai, jari kaki ditarik ke arah anda. Dari kedudukan ini, lepaskan tali pinggang bahu dari lantai dan tinggalkan kedudukan ini selama beberapa saat.

Lakukan semua latihan dengan lancar, satu minit pada satu masa.

Senamrobik air

Latihan air membantu meningkatkan keadaan kesihatan dengan spondylitis ankylosing, akibatnya, penyakit ini semakin surut. Senaman adalah kompleks terapi senaman biasa, tetapi di kolam renang.

Mula-mula anda perlu berenang untuk memanaskan otot. Kemudian, sambil berdiri di air, lakukan latihan sederhana - memutar lengan, mengangkat kaki yang bengkok di lutut, membongkokkan badan ke depan dan ke belakang, mengangkat bahu dan memusingkan kepala.

Selepas latihan, anda harus berenang di punggung, kemudian anda boleh melakukan latihan lain untuk penyakit Bechterew, tetapi tidak di dalam air.

Gimnastik Kuzyakov

Kuzyakov S.N. - pengajar dalam latihan fisioterapi, yang membuat kumpulan latihan terapi latihan penulis untuk ankylosing spondylitis.

 1. Berbaring di punggung, angkat lengan, tetapi bahu dan siku anda ditekan ke lantai. Tekankan tekanan ke lantai dengan siku dan belakang kepala sambil membongkok dada.
 2. Berbaring di atas lantai, lengan terentang di lipit. Angkat kepala anda, sambil menarik jari kaki ke arah anda, tetap dalam kedudukan ini selama 20 saat, dan kemudian berehat.
 3. Dapatkan keempat, penekanan pada lengan yang diluruskan. Bulatkan punggung anda, kemudian lengkung punggung bawah anda.
 4. Berdiri tegak, kaki bersama-sama, jari kaki menghadap ke sisi. Angkat tangan anda di atas kepala anda, pegang tangan kiri anda dengan jari tangan kanan anda, tegangkan lengan bawah anda. Pegang tangan sehingga bengkok ke kanan, kemudian ke kiri..
 5. Tanpa membuka tangan, turunkan dan angkat di hadapan anda, sambil memusingkan badan ke sisi.

Latihan ini harus diulang 10 kali..

Ciri-ciri latihan untuk wanita

Ankylosing spondylitis terutamanya menyerang lelaki, wanita menderita 7 kali lebih jarang. Seorang lelaki mesti melakukan terapi terapi kompleks, yang dirancang untuk menguatkan otot-otot seluruh badan dan mengembangkan sendi dan tulang belakang. Bagi wanita, doktor paling kerap mengesyorkan kompleks dengan penekanan pada penguatan zon lumbosacral.

Punggung atas wanita jarang terjejas, tetapi jika ini berlaku, doktor mengesyorkan menambah latihan pernafasan.

Satu set latihan untuk ankylosing spondylitis

Ankylosing spondylitis adalah keradangan vertebra yang teruk dan melumpuhkan, yang menyebabkan perpaduan mereka (ankylosis). Oleh itu nama lain - spondylitis ankylosing. Penyakit berlaku kerana kerosakan sistem imun dan mempunyai kecenderungan keturunan. Latihan terapi senaman untuk ankylosing spondylitis membantu melambatkan perkembangan keradangan dan peleburan sendi tulang belakang.

Terapi senaman untuk ankylosing spondylitis: intipati latihan

Gimnastik terapeutik yang ditetapkan untuk ankylosing spondylitis dirancang untuk menyelesaikan beberapa masalah sekaligus:

 • Melatih otot-otot batang dan pernafasan;
 • Meningkatkan jarak pergerakan pada sendi intervertebral;
 • Menormalkan postur;
 • Meningkatkan koordinasi dan keplastikan pergerakan;
 • Kurangkan manifestasi yang menyakitkan.

Kerana adanya kekakuan pagi, pesakit mesti melakukan satu set latihan khas untuk ankylosing spondylitis setelah bangun tidur. Waktu optimum untuk latihan kedua ialah 11-14 atau 17-20 jam. Di samping itu, pada waktu siang anda perlu menyisihkan 5 minit untuk pemanasan kecil. Latihan untuk penyakit harus teratur dan konsisten.

Pemilihan elemen gimnastik tertentu dilakukan sesuai dengan tahap penyakit oleh doktor yang menghadiri dan pakar terapi senaman. Anda tidak dapat meningkatkan beban secara dramatik dan terlibat, tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor.

Gimnastik dengan spondylitis ankylosing

Semua elemen gimnastik harus dilakukan dengan gerakan lembut dan lembut, dengan fokus pada pernafasan. Jangan menghirup udara melalui mulut anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pernafasan hidung yang mencukupi, maka beban ini berlebihan untuk anda. Apa sahaja pilihan latihan yang anda pilih daripada yang disenaraikan, peregangan harus menjadi asasnya. Latihan kekuatan tidak perlu dilakukan setiap hari.

Terapi senaman mempunyai kesan yang tertunda, jadi anda perlu melakukannya sekurang-kurangnya 3 bulan untuk mencapai hasil yang berkekalan.

Latihan Bubnovsky

Teknik yang dikembangkan oleh S.M. Bubnovsky digunakan secara meluas bukan sahaja dalam rawatan ankylosing spondylitis, tetapi juga pada patologi lain dari tulang belakang. Ia membantu menekan kesakitan, meningkatkan fleksibiliti sistem muskuloskeletal dan mengekalkan pergerakan vertebra. Sebaiknya lakukan setiap latihan 8-12 kali:

 1. Dari kedudukan mendatar, kami meregangkan dengan lengan lurus ke siling dan, selari dengan maksimum, bengkokkan kaki ke arah diri kita sendiri.
 2. Dari kedudukan yang sama kita meluaskan tangan ke kanan dan kiri. Regangkan kaki yang diluruskan ke siling. Membiarkan punggung ditekan ke permukaan yang keras, bergantian menurunkan kaki lurus ke kanan dan kemudian ke kiri.
 3. Kami meletakkan bahagian belakang kepala di telapak tangan, dihubungkan dengan "kunci". Kami membengkokkan satu kaki, tanpa mengangkat kaki dari lantai, meletakkan kaki bawah kaki yang lain di lututnya. Angkat kepala dan bahu anda, cuba bawa mereka sedekat mungkin dengan lutut. Kemudian kita ulangi pada kaki yang lain..
 4. Kami berguling-guling ke perut. Kami menyebarkan lengan ke sisi, sambil mengangkat sendi bahu dari satah mendatar.
 5. Kami duduk di atas lantai dan bergerak bersama-sama dengan bantuan otot-otot gluteal, yang, dengan kontraksi, mendorong badan ke hadapan.

Latihan isometrik

Latihan jenis ini melibatkan ketegangan otot statik tanpa pergerakan aktif. Bahkan pesakit pada tahap perubahan ketara pada tulang belakang dapat melakukan latihan isometrik. Dengan latihan seperti itu, tidak ada rasa sakit, dan korset otot menjadi lebih kuat. Latihan dilakukan dalam 8 pendekatan, ketegangan otot harus dipertahankan selama 5-7 saat. Di antara setiap pendekatan, anda perlu mengekalkan jeda yang 2 kali lebih lama daripada masa pengecutan otot.

 1. Pegang kepala anda di sisi dengan telapak tangan anda. Beri tekanan dengan kepala ke telapak tangan, tegangkan leher, tetapi jangan memiringkan kepala.
 2. Letakkan telapak tangan anda di dahi anda, tekan pada tangan anda, seolah-olah cuba mengangkat kepala anda.
 3. Berbaring rata di permukaan mendatar, meregangkan kaki dan lengan anda. Paksa "tekan" tangan ke lantai.
 4. Sekarang, dari kedudukan yang sama, tekan di lantai dengan bilah bahu anda, tanpa membengkokkan punggung bawah.
 5. Pertama, kami berusaha mengangkat tangan, mengatasi rintangan yang tidak dapat dilihat, kemudian - untuk merebak.
 6. Sama dengan tugas sebelumnya, seolah-olah kita sedang berusaha menyebarkan kaki di sisi, dan kemudian menyambung.
 7. Memberi tekanan di lantai dengan tulang belakang lumbar.

Yoga untuk ankylosing spondylitis

Elemen yoga untuk spondyloarthritis bertujuan untuk meregangkan tulang belakang, menormalkan fungsi pernafasan, dan melatih otot. Setiap kedudukan mesti dipegang selama setengah minit..

 1. Kami berbaring di atas lantai, menarik kaki kami sendiri dengan sokongan di kaki. Kemudian, pada masa yang sama, kita meluruskan satu kaki di lutut, tanpa mengubah kedudukan pinggul, menarik kaki ke atas diri kita sendiri dan menaikkan bilah bahu, cuba mencapai kaki dengan jari kita.
 2. Kami menghidupkan perut, dengan berus kami meletakkan di atas lantai, meletakkannya di paras pinggang dan mengarahkan jari ke belakang. Angkat kepala, bahu, kaki ke atas, bengkokkan tulang belakang "seperti perahu".
 3. Kami mengendap perut dengan lebih selesa, mengangkat tali pinggang bahu dengan sokongan pada sendi siku. Kaki kiri terletak di atas lantai dengan jari kaki anda. Kanan yang diluruskan juga terletak di sebelah kiri dengan sokongan, bukan bahagian tumitnya. Kami menolak tumit ke belakang, dan cuba menolak lantai dengan tangan kami, seperti dalam latihan isometrik.
 4. Kami mengunci berus di belakang. Kami menarik kepala, dada, lengan, kaus kaki yang kita tarik dari diri kita sendiri.
 5. Kami berada di tahap empat, meregangkan kaki yang diluruskan. Kami mengatur kepala lurus, melihat lantai, menarik kaki ke arah diri kita sendiri.

Senamrobik air

Latihan fisioterapi di dalam air untuk ankylosing spondylitis sangat berguna, kerana dapat mengurangkan beban pada sendi dan tulang belakang, menguatkan otot dan membentuk postur. Lebih mudah melakukan latihan pernafasan di bawah air, kerana persekitaran air memberi tekanan pada dada dan otot pernafasan mendapat senaman yang baik. Contoh unsur aerobik aqua yang diperlukan untuk mengekalkan keadaan normal tulang belakang:

 1. Untuk memanaskan badan, anda perlu berenang sedikit di kolam renang dengan gaya dada atau merangkak. Teknik kupu-kupu dan gaya belakang memberi tekanan yang terlalu tinggi pada sendi.
 2. Kami berdiri sehingga air menutup bahu kita. Kami membawa bilah bahu sedekat mungkin semasa menghembus nafas.
 3. Semasa menghirup, kita meregangkan lengan lurus ke depan, semasa menghembus nafas kita menurunkannya di sepanjang badan.
 4. Meregangkan lengan kita di depan dada semasa menghirup, kita menyebarkannya ke sisi, menghubungkan bilah bahu, sambil menghembus nafas.
 5. Kami membentang di atas air dengan punggung ke atas, memegang dengan tangan yang diluruskan di tepi kolam. Semasa kita menghembuskan nafas, kita menarik diri ke sisi, sambil menghirup, kita mendorong diri kita ke belakang. Ulangi dengan tangan yang lain.
 6. Pada posisi permulaan sebelumnya, menghirup, kita menarik kaki ke perineum, menyebarkan sendi lutut ke sisi, sambil menghembus nafas, kita meluruskan kaki.

Suhu air hendaklah sekurang-kurangnya 27 ° C untuk aerobik dan sekurang-kurangnya 34 ° C untuk daya tarikan tulang belakang yang lebih tenang.

Ciri-ciri latihan untuk wanita

Pada wanita, spondylitis ankylosing jarang berlaku dan berlaku dalam bentuk yang lebih jinak, terutamanya mempengaruhi tulang belakang bawah. Oleh itu, gimnastik terutamanya harus ditujukan khusus ke kawasan lumbar..

Sekiranya proses patologi masih meluas ke kawasan servikotoraksis, maka pada wanita, saluran leher dan dada lebih sering dimampatkan oleh tulang belakang yang melengkung dan ligamen yang dipadatkan. Dengan bentuk penyakit ini, latihan pernafasan adalah wajib, mengembalikan peredaran darah yang normal di organ rongga dada dan menguatkan otot pernafasan sehingga dapat dengan lebih mudah mengatasi posisi terhad yang dipaksa ketika membungkuk.

Video berguna - Terapi senaman - Kuzyakov S.N. - Nombor kompleks 1

Satu set latihan untuk ankylosing spondylitis Kuzyakova S. N.

SN Kuzyakov adalah pengajar terapi senaman dari Institut Penyelidikan Rheumatologi dengan pengalaman lebih dari 20 tahun. Ia menawarkan kompleks gimnastik jangka panjang untuk rawatan spondylitis ankylosing. Anda harus melakukannya sekali setiap 2-3 hari. Bilangan set meningkat setiap bulan, bermula dari 6 kali pada awal latihan dan berakhir dengan tiga set 12 pengulangan pada akhir bulan ketiga.

 1. Kami berbaring di belakang, menaikkan lengan bawah. Menekan permukaan mendatar dengan bahagian belakang kepala dan siku, kami membengkokkan bahagian dada di belakang. Kami tidak merobek punggung dari lantai.
 2. Kami berbaring telentang, lengan sejajar dengan badan, Pada masa yang sama kami menarik kaki ke atas diri kita sendiri dan mengangkat kepala, seolah-olah cuba melihatnya.
 3. Kami menoleh ke bawah, memanjangkan lengan di atas kepala. Bersandar di satu tangan, yang lain, bersama dengan kepala dan bahu, mengangkat. Badan tidak bergerak.
 4. Kita berada di tahap empat dan, seperti kucing, kita melengkung punggung kita di lengkungan, menundukkan kepala sebanyak mungkin dan mendorong pelvis kita ke hadapan.
 5. Dalam keadaan berdiri, kita menghubungkan kaki kita bersama-sama, mengangkat tangan di atas kepala dan mengikat siku dengan telapak tangan kita. Kami melakukan kecondongan badan ke sisi.
 6. Kami menurunkan tangan, masih tertutup cincin, selari dengan lantai, bergilir-gilir dengan badan secara bergantian ke kanan dan kiri.

Diet

Diet untuk ankylosing spondylitis harus mengambil kira keperluan untuk menekan proses keradangan dan mengurangkan berat badan untuk mengurangkan beban pada sendi. Cadangan diet asas merangkumi yang berikut:

 • Dengan berat badan berlebihan, penurunan jumlah pengambilan kalori dengan menghadkan makanan karbohidrat dan, pada tahap yang lebih rendah, lemak haiwan;
 • Mengurangkan pengambilan garam, yang merangsang proses keradangan;
 • Peningkatan penggunaan makanan protein (produk tenusu, daging tanpa lemak), kerana keradangan kronik meningkatkan pemecahan molekul protein;
 • Sebilangan besar cecair diminum setiap hari - 2.0-2.5 liter;
 • Makanan kecil;
 • Rawatan haba pinggan yang betul - mendidih, membakar, mengukus;
 • Pengecualian alkohol, daging asap, perap, rempah panas, makanan segera;
 • Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, serta ikan berlemak (ikan trout, ikan hering, salmon).

Video - Latihan untuk ankylosing spondylitis

Kontraindikasi dan kesan sampingan

Beberapa aktiviti fizikal dan aktiviti sukan dengan ankylosing spondylitis dikontraindikasikan dengan ketat:

 • Melompat;
 • Senamrobik langkah;
 • Lari;
 • Permainan dinamik;
 • Mengangkat beban;
 • Fiksasi berpanjangan dalam posisi terpaksa (misalnya, ketika bermain pingpong).

Kadang-kadang, dengan latar belakang latihan, sindrom kesakitan meningkat, sesak nafas dan kelemahan umum muncul. Dalam kes ini, anda perlu mengetahui apa sebenarnya yang menyebabkan kemerosotan kesejahteraan. Sebab-sebab tersebut mungkin:

 • Bersenam terlalu kuat atau terlalu lama;
 • Kekurangan rehat antara set atau latihan kekuatan mengikut satu demi satu berturut-turut;
 • Jenis beban yang dikontraindikasikan;
 • Ketidakkonsistenan kompleks gimnastik dengan tahap penyakit.

Sekiranya masalah utama dikenal pasti, anda perlu menyesuaikan rancangan pelajaran anda sendiri atau setelah berunding dengan doktor terapi senaman.

Harus diingat bahawa ankylosing spondylitis adalah penyakit berbahaya, ia bermula dengan sindrom kesakitan yang ringan, sehingga banyak yang tidak memberi perhatian, dan mereka berjumpa doktor pada peringkat kemudian. Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan kesihatan anda dan membunyikan penggera tepat pada waktunya. Dan aktiviti fizikal yang kompeten, bersama dengan rawatan asas, akan membantu mengatasi patologi.