Gimnastik yang betul untuk coxarthrosis sendi pinggul

Artritis

Dari artikel ini anda akan belajar: latihan apa untuk coxarthrosis sendi pinggul yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki keadaan anda. Contoh latihan gimnastik yang termasuk dalam program gimnastik terapeutik untuk coxarthrosis sendi pinggul pada suhu 1, 2 dan 3 darjah.

Pengarang artikel: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, 8 tahun pengalaman kerja. Pengajian tinggi dalam bidang "Perubatan Am".

Fisioterapi (terapi senaman) atau gimnastik adalah salah satu kaedah utama rawatan konservatif coxarthrosis (arthrosis sendi pinggul). Senaman dapat membantu melegakan simptom dan meningkatkan fungsi sendi pelvis yang terjejas.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk menyembuhkan coxarthrosis sepenuhnya dengan terapi senaman. Perubahan degeneratif yang berlaku pada tisu tulang rawan sendi pinggul semasa arthrosis (ini adalah kemusnahan, lelasan, penuaan, retak tulang rawan) tidak dapat dipulihkan.

Terdapat 3 darjah keparahan coxarthrosis, tetapi program senaman untuk merawat penyakit ini hampir sama untuk tahap apa pun. Perbezaan utama antara terapi senaman pada peringkat awal dan akhir penyakit adalah intensiti latihan yang dibenarkan dan kemungkinan pergerakan pada sendi yang terjejas..

Sebilangan besar doktor menasihatkan untuk menahan diri dalam kes coxarthrosis yang paling teruk daripada beban berat pada sendi pinggul.

Latihan untuk coxarthrosis diresepkan oleh traumatologist, dan doktor terapi latihan membuat program latihan individu, dengan mempertimbangkan keparahan penyakit. Mereka juga mengajar pesakit bagaimana melaksanakannya..

Contoh latihan di bawah ini juga sangat sesuai untuk pencegahan coxarthrosis.

Manfaat terapi senaman untuk coxarthrosis

Aktiviti fizikal dan gimnastik dengan coxarthrosis sendi pinggul dapat memperlambat perkembangan penyakit dan mengurangkan simptomnya, serta melambatkan penampilan disfungsi yang ketara.

Program terapi senaman yang betul akan membantu:

 1. Mengurangkan kesakitan. Latihan digabungkan dengan terapi manual, urut, terapi fizikal, dan kaedah lain membantu melegakan kesakitan.
 2. Meningkatkan mobiliti. Doktor terapi senaman dapat mengembangkan program individu di mana banyak pesakit dapat memulihkan jarak pergerakan pada sendi yang terjejas. Program ini boleh dimulakan dengan gerakan pasif, yang dilakukan oleh doktor dengan kaki pesakit, dan kemudian dikembangkan dengan latihan aktif yang dilakukan oleh pesakit sendiri..
 3. Meningkatkan kekuatan otot. Dengan coxarthrosis, latihan untuk meningkatkan kekuatan otot yang terletak di sebelah sendi pinggul juga sangat penting. Ini mengurangkan beban pada sendi yang terjejas dan meningkatkan kestabilannya..
 4. Mempercepat pemulihan. Latihan menolong anda kembali ke aktiviti harian atau kerja anda dengan lebih cepat dan selamat.

Terapi senaman adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari pemulihan pesakit selepas pembedahan untuk menggantikan sendi pinggul pada coxarthrosis yang teruk.

Dalam kes sedemikian, ia membantu mengurangkan kesakitan, mengembalikan mobiliti dan kekuatan, dan kembali ke tahap aktiviti fizikal yang normal..

Jenis aktiviti fizikal yang sesuai pada peringkat awal coxarthrosis (gred 1)

Lebih baik memulakan kelas terapi fizikal dengan pergerakan yang tidak terlalu kuat:

 • Berjalan. Berjalan dengan pantas untuk pesakit di udara segar adalah contoh aktiviti fizikal intensiti rendah. Bagi orang yang mempunyai masalah dengan koordinasi atau keseimbangan, berjalan di treadmill mungkin sesuai..
 • Basikal senaman. Menunggang basikal senaman dengan beban yang dapat disesuaikan membolehkan pesakit untuk perlahan-lahan meningkatkan kekuatannya di rumah.

Latihan di air (berenang, aerobik air). Kelas aerobik air adalah pilihan yang baik untuk pesakit coxarthrosis pada awal pemulihan. Bersenam di air hingga ke pinggang mengurangkan beban pada sendi pinggul sebanyak 50%, dan di dada - sebanyak 75%.

Yoga. Latihan yoga secara berkala dapat membantu meningkatkan kelenturan sendi, menguatkan otot, dan mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, beberapa postur yoga (seperti kedudukan rawan) dapat menekan sendi pinggul, oleh itu pesakit harus berbincang dengan jurulatihnya untuk menyesuaikan latihan. Kelas yoga pemula adalah titik permulaan yang baik untuk pemulihan..

Tai chi (salah satu jenis wushu). Pergerakan tai chi yang perlahan dapat meredakan sakit sendi dan meningkatkan keseimbangan.

Pelajaran Tai-chi (taijiquan) - untuk coxarthrosis sendi pinggul. Tai chi terkenal sebagai gimnastik kesihatan, tetapi awalan "chuan" (penumbuk) menunjukkan bahawa Taijiquan adalah seni mempertahankan diri.

Latihan untuk menguatkan otot

Satu set latihan untuk coxarthrosis sendi pinggul semestinya merangkumi latihan untuk menguatkan otot. Otot yang kuat dapat menghilangkan tekanan dari sendi yang terjejas dan membantu meningkatkan keseimbangan.

Latihan kekuatan harus dilakukan tidak lebih dari 2 kali seminggu..

 • Berbaring telentang dengan kaki lurus. Kencangkan otot di punggung anda dengan menyatukannya. Tahan pengecutan selama 10 saat, kemudian berehat. Ulangi 10 kali.

Berbaring telentang, bengkokkan kaki anda di lutut sehingga tapak kaki anda berada di atas lantai. Kumpulkan punggung anda dan angkat pelvis anda dari lantai. Jangan melengkung punggung anda di busur. Kembali ke kedudukan permulaan dan ulangi 10 kali.

Berdiri di sebelah kerusi atau meja dengan tangan anda di atasnya. Angkat kaki yang terkena di hadapan anda, bengkokkan pada sendi lutut dan pinggul setinggi yang anda boleh. Perlahan-lahan turunkannya ke lantai, ulangi 10 kali.

Berdiri di sebelah kerusi atau meja dengan tangan anda di atasnya. Gerakkan kaki yang terkena ke sisi tanpa membengkokkan batang badan anda. Kembali ke kedudukan permulaan, ulangi 10 kali.

Bersandar di belakang kerusi atau meja untuk keseimbangan. Duduk, tekuk lutut dan lurus punggung. Jongkok tidak boleh lebih dari 45 °. Ulangi 10 kali.

Berbaring di sebelah anda dengan lutut dibengkokkan. Angkat lutut atas anda sejauh mungkin tanpa membiarkan pelvis anda berputar. Jaga kaki dan punggung anda lurus semasa latihan ini. Turunkan lutut dengan perlahan, ulangi 10 kali dan ubah kaki.

Berbaring di sebelah anda, bengkokkan kaki bawah anda di lutut, dan luruskan kaki atas anda. Angkat kaki atas, kemudian turunkan perlahan-lahan. Ulangi 10 kali, kemudian ganti anggota badan..

Latihan berbaring di sebelah

Latihan Peregangan Pinggul

Gimnastik untuk coxarthrosis sendi pinggul darjah 2, apabila seseorang sudah mempunyai pergerakan terhad, harus merangkumi latihan regangan. Mereka akan membantu pesakit untuk meningkatkan jarak pergerakan pada sendi yang terjejas, meningkatkan kemampuannya untuk bergerak..

Biasanya aktiviti seperti itu mesti dilakukan setiap hari..

Contoh senaman regangan untuk sendi pinggul:

 1. Berdiri tegak, letakkan sebelah kaki di pelantar atau anak tangga. Miringkan badan anda perlahan-lahan sehingga anda merasakan regangan di bahagian belakang paha anda. Pastikan punggung lurus semasa bersenam. Pegang kedudukan ini selama 20-30 saat, kemudian luruskan. Ulangi 5 kali, kemudian tukar kaki..

 • Dengan berdiri tegak, letakkan tangan anda di belakang kerusi atau meja. Balut tuala di sekitar pergelangan kaki yang terkena coxarthrosis. Menjaga punggung anda lurus, gunakan tuala untuk menarik tumit ke arah punggung anda sehingga anda merasakan regangan di bahagian depan paha anda. Pegang kedudukan ini selama 20-30 saat, kemudian luruskan. Ulangi 5 kali. Meregangkan bahagian depan paha (daripada menggunakan lengan, lebih baik menarik kaki dengan tuala)
 • Berdiri tegak, bawa sebelah kaki ke hadapan anda. Letakkan tangan anda di atas meja atau kerusi di belakang. Bersandar ke hadapan dan bengkokkan lutut kaki depan anda, lurus ke belakang. Anda harus merasakan regangan di bahagian depan paha depan anda dan di bahagian belakang kaki belakang anda. Pegang kedudukan selama 20-30 saat. Ulangi 5 kali, kemudian tukar kaki..

 • Berbaring di lantai dengan pergelangan kaki yang terkena di lutut yang baik. Semasa mengekalkan kedudukan ini, angkat kaki yang baik ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda di bahagian belakang paha anda. Anda mesti merasakan peregangan di punggung anda di bahagian yang terkena. Pegang kedudukan selama 20 saat, ulangi dua kali. Menarik lutut ke dada sambil berbaring di belakang
 • Berbaring di belakang anda. Dengan menggunakan tangan anda, tarik lutut sebelah kaki ke arah dada anda. Tahan selama 20 saat, ulangi tiga kali untuk setiap kaki.

 • Duduk di kerusi dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda bersama-sama. Bersandar ke depan perlahan-lahan, menjaga tulang kering anda di tempat. Tekan perlahan-lahan di lutut dengan siku, tahan kedudukan ini selama 20-30 saat. Ulangi 5 kali.
 • Berbaring telentang, bengkokkan lutut sehingga tapak kaki anda berada di atas lantai. Turunkan perlahan lutut ke satu sisi, sambil memusingkan kepala ke arah yang bertentangan. Kemudian angkat kaki anda dan ulangi dengan lutut yang lain. Lakukan 5 kali untuk setiap kaki..

  Latihan untuk meningkatkan keseimbangan

  Latihan terapeutik untuk coxarthrosis harus merangkumi latihan untuk meningkatkan keseimbangan untuk mengurangkan risiko jatuh dan meningkatkan keyakinan pesakit ketika berjalan.

  • Kelas Tai chi.
  • Berdiri di sebelah kaki.
  • Perlahan berjalan ke belakang.
  Berdiri di sebelah kaki

  Senaman Aerobik

  Latihan aerobik, sering disebut sebagai latihan kardio atau daya tahan, adalah jenis aktiviti fizikal yang membuat jantung anda berdegup lebih cepat. Semasa pergerakan ini, oksigen adalah sumber tenaga utama yang digunakan oleh badan..

  Mereka baik untuk sistem kardiovaskular dan juga membantu menjaga keadaan fizikal seseorang..

  Walau bagaimanapun, pesakit dengan coxarthrosis pinggul kelas 3 harus berhati-hati ketika melakukan senaman aerobik agar tidak membebani sendi pinggul yang terkena..

  Bergantung pada keadaan fungsi sendi pinggul dan keupayaan fizikal pesakit, contoh latihan aerobik mungkin termasuk:

  • berjalan pantas,
  • berenang,
  • bersenam dengan basikal pegun.

  Cadangan gimnastik

  Semasa melakukan latihan yang ditetapkan oleh doktor terapi latihan untuk rawatan coxarthrosis darjah pertama, kedua dan ketiga, cadangan berikut mesti diperhatikan:

  1. Dengarkan badan anda dan atur intensiti yang diperlukan.
  2. Memanaskan otot dan sendi anda sebelum setiap senaman. Berjalan selama 3-4 minit atau bersenam adalah baik untuk ini. Pemanasan ini meningkatkan aliran darah dan membantu otot bersiap untuk bergerak..
  3. Sekiranya anda merasa sakit semasa melakukan senaman gimnastik, berhenti dan berehat. Sekiranya kesakitan berterusan selama beberapa jam setelah anda berhenti bersenam, ini bermakna anda memberi tekanan yang berlebihan pada sendi anda..
  4. Setelah menyelesaikan senaman anda, biarkan degupan jantung anda perlahan secara beransur-ansur. Untuk melakukan ini, anda perlu berjalan kaki selama beberapa minit selepas kelas.
  5. Tingkatkan aktiviti fizikal anda sepanjang hari.
  6. Gunakan ubat anti-radang (seperti ibuprofen) untuk melegakan atau menghilangkan rasa sakit. Ibuprofen adalah ubat anti-radang yang membantu menghilangkan rasa sakit
  7. Tidur lena.
  8. Menormalkan berat badan anda. Berat badan berlebihan memberi banyak tekanan pada sendi.
  9. Hubungi profesional penjagaan kesihatan anda jika anda memerlukan tongkat.

  Latihan apa yang tidak dapat dilakukan dengan coxarthrosis

  Ramai doktor tidak mengesyorkan bahawa pesakit dengan coxarthrosis melakukan latihan di mana terdapat beban besar pada sendi pinggul (terutamanya jika tahap ketiga patologi didiagnosis).

  • berjalan, terutamanya pada permukaan yang tidak rata;
  • tenis, bola sepak, bola keranjang atau sukan lain di mana anda perlu mengubah arah pergerakan secara tiba-tiba;
  • senamrobik dan jenis latihan lain yang perlu anda lompat.

  Walau bagaimanapun, sebilangan doktor menganggap wajar untuk menggunakan latihan tersebut dalam program terapi senaman selama 1 dan 2 darjah coxarthrosis, dengan alasan bahawa mereka merangsang proses regeneratif pada tisu tulang rawan..

  Tetapi ini tidak bermakna seseorang perlu segera berlari dan melompat - pertama anda perlu membina kekuatan otot dan meningkatkan kelenturan sendi untuk mengelakkan kerosakan..

  Hanya dengan itu anda dapat menambahkan pergerakan yang lebih intensif ke program terapi senaman - misalnya, berjoging pendek. Dengan coxarthrosis darjah 3, lebih baik menolak latihan sedemikian..

  Kontraindikasi untuk terapi senaman

  Tidak ada kontraindikasi mutlak untuk terapi senaman untuk coxarthrosis sendi pinggul. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor mengesyorkan menghentikan sementara kelas dalam situasi berikut:

  Latihan yang paling berkesan untuk coxarthrosis sendi pinggul

  Coxarthrosis adalah proses degeneratif pada sendi pinggul, yang dicirikan oleh penipisan tulang rawan dan ubah bentuknya, percambahan osteofit dan disfungsi motor sendi. Patologi ini dirawat dengan cara yang kompleks, dan terapi senaman memainkan peranan penting dalam kaedah terapi. Latihan untuk coxarthrosis sendi pinggul dirancang untuk memulihkan pergerakan pada sendi, melegakan kesakitan pada sendi dan mengembalikan otot ke keadaan fisiologi.

  Kekhususan pendidikan jasmani dengan coxarthrosis

  Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

  Pertimbangkan beberapa panduan untuk melakukan latihan:

  1. Latihan untuk coxarthrosis adalah statik dan tidak melibatkan memuat paksi artikular. Secara amnya, beban berat dengan pergerakan tiba-tiba dikontraindikasikan pada pesakit dengan penyakit ini untuk mengelakkan manifestasi patologi yang memburukkan. Latihan yang memberikan rasa sakit yang tajam semasa pelaksanaan tidak dapat dilakukan.
  2. Sebelum bermulanya gimnastik, disyorkan urutan ringan otot paha, begitu juga selepas akhir pelajaran - ini akan memanaskan otot, merangsang peredaran darah dan memberi kesan yang baik terhadap pemulihan. Sensasi yang tidak menyenangkan dalam proses melakukan gimnastik juga dikeluarkan dengan mengurut.
  3. Kompleks latihan untuk sendi dengan coxarthrosis ditambah dengan berenang, jika keadaan umum pesakit mengizinkan.
  4. Sebaiknya pesakit memilih latihan dengan doktor yang menghadiri, dengan mempertimbangkan keparahan manifestasi dan tahap perkembangan coxarthrosis.
  5. Senaman harus dilakukan secara berkala, lebih baik setiap hari, dengan kadar yang selesa dan lancar.

  Satu set latihan untuk pesakit dengan tahap awal coxarthrosis

  Tahap tidak ketara (pertama atau kedua) kerosakan sendi dengan coxarthrosis diperbetulkan dengan latihan yang merangsang mobiliti dan melegakan gejala.

  Pergerakan harus dilakukan secara purata 3-5 kali, secara beransur-ansur meningkatkan pengulangan menjadi 10. Kedudukan akhir diperbaiki selama beberapa saat. Kesakitan sedikit semasa bersenam adalah perkara biasa. Nafas tidak ditangguhkan semasa pelaksanaan.

  1. Kedua-dua lengan diturunkan dan ditekan ke badan, kaki diluruskan. Dengan penyedutan, lengan naik, dengan nafas, mereka turun Ulangi dengan lancar enam hingga lapan kali.
  2. Kedua-dua lengan diturunkan dan ditekan ke badan, kaki diluruskan. Tangan membongkok dan melenturkan siku dengan lancar.
  3. Bengkokkan lutut kaki yang sakit, regangkan kaki dan tahan selama beberapa saat. Kaki bengkok boleh disokong dengan tangan yang bertentangan.
  4. Pegang kaki di bawah lutut dengan kedua tangan, tarik dekat dengan perut. Kaki yang lain terletak dengan kuat di lantai pada masa ini..
  5. Bengkokkan lutut dan letakkan tapak kaki dengan kuat di atas lantai. Kencangkan otot punggung dan angkat pelvis setinggi mungkin.
  6. Luruskan kaki anda, pusing ke dalam, kemudian kembali ke keadaan semula - lakukan lapan pengulangan.
  7. Letakkan tangan anda di pinggang anda, 10-15 saat. untuk menggambarkan menunggang basikal dengan kaki anda, dengan lancar dan perlahan.
  1. Bersandar pada siku dan telapak tangan yang sihat, meregangkan dan menaikkan kaki yang terkena, telapak kaki harus bersudut tepat ke kaki bawah.
  2. Berbaring di bahagian sihat di sisi anda, turunkan kepala ke lengan yang bengkok di siku. Angkat kaki dengan sendi yang sakit, bawa kembali, kembalikan dengan hati-hati ke kedudukan semula dan berehat. Jumlah 8 pengulangan.
  1. Naikkan kaki yang dibengkokkan pada sudut yang betul. Tahan sebentar.
  2. Letakkan tangan anda di hadapan anda. Kencangkan otot pelvis anda selama beberapa saat, kemudian berehat.
  3. Letakkan tangan anda di pinggul anda, mulailah mengangkat kepala dan bahu anda, memegangnya selama beberapa saat. Turun, setelah berhenti selama dua saat, ulangi lima kali lagi.
  4. Letakkan kedua tangan di hadapan anda. Naikkan kepala dan bahu anda, lakukan tiga ayunan dengan kedua tangan, seperti gaya dada - 6 ulangan.
  1. Kaki harus ditekan dengan kuat ke lantai. Sambungkan lutut dan kaki dengan tumit menghadap ke luar.
  2. Picit bantal atau bola di antara lutut anda.
  1. Berdiri dengan kaki yang baik, meletakkan tangan anda di dinding atau belakang kerusi. Lakukan beberapa ayunan santai dengan kaki yang terkena, amplitudnya ditentukan oleh kehadiran kesakitan.
  2. Berdiri dalam kedudukan yang sama, dengan kaki anda dengan lancar melukis bulatan di udara - 8 pengulangan.
  3. Berdiri di kedua kaki, dengan tangan anda bersandar di kerusi. Lakukan separuh jongkok, luruskan. Ulangi senaman dengan perlahan 10 kali.
  4. Naik dan turun dari jari kaki ke tumit - 10 repetisi.

  Sekiranya kesakitan teruk, kompleks yang diberikan digantikan dengan latihan fizikal untuk tahap coxarthrosis yang teruk (ketiga, keempat).

  Latihan untuk coxarthrosis teruk

  Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

  Dengan tahap penyakit yang teruk, perlu melakukan latihan:

  • berbaring di perut anda, lengan dilanjutkan di sepanjang badan atau diletakkan di bawah kepala. Roller rendah diletakkan di bawah pergelangan kaki. Dalam keadaan paling santai, buat beberapa gulungan pada perut, sedikit mengayunkan pinggul ke sisi. Sekiranya rasa sakit berlaku, kurangkan jarak pergerakan. Ulangi latihan selama 10 minit, sekurang-kurangnya tiga kali sehari, sebelum makan. Pesakit yang lemah disarankan untuk memulakan dengan 3-5 minit, tidak lebih dari dua kali sehari. Setelah memperkuat keadaan, bawa pelaksanaannya ke tahap yang disarankan;
  • letakkan roller di bawah lutut anda. Berbaring di perut anda, putar kaki anda yang terbentang ke luar dan ke dalam, secara bergiliran. Jangan membuat jarak pergerakan lebih dari 10 cm;
  • letakkan kaki anda di gelung kain, digantung pada ketinggian 25 cm di atas tempat tidur. Gelung harus memintas bahagian tengah kaki bawah. Bengkokkan kaki di sendi lutut dengan amplitud kecil, ayunkan kaki yang santai ke sisi. Latihan dibenarkan untuk pesakit yang lemah dengan ketidakupayaan untuk duduk, bangun dari tempat tidur, dan melakukan gimnastik di lantai;
  • sambil duduk di atas kerusi, rentangkan lutut selebar bahu, letakkan kaki dengan erat dengan telapak di lantai. Lutut dalam keadaan santai, mula mengurangkan dan menyebar dengan lancar, dengan gerakan kecil;
  • berdiri dengan kaki baik anda di ketinggian kecil. Gantungkan kaki yang terkena coxarthrosis ke bawah, menghayunkannya ke belakang dan ke sisi. Latihan dilakukan dengan sokongan lengan, sehingga 10 minit, dua hingga tiga kali sehari. Pada masa yang sama, kesakitan tidak seharusnya normal.

  Rawatan gimnastik menurut Bubnovsky

  Profesor S.M.Bubnovsky telah mengembangkan kaedah yang berkesan untuk rawatan coxarthrosis, yang memungkinkan untuk mencegah pembedahan dan memulihkan kualiti hidup. Teknik ini dikenali dengan istilah "kinesitherapy", berdasarkan rawatan sendi dengan pergerakan.

  Kompleks ini merangkumi latihan berikut:

  1. Berdiri dalam kedudukan siku lutut. Tarik nafas, perlahan-lahan melengkung punggung anda, menarik nafas - bengkok. Senaman melemaskan punggung.
  2. Bersandar pada telapak tangan dan lutut, peregangan ke hadapan, jangan bengkok di kawasan lumbar. Kembali ke kedudukan sebelumnya.
  3. Bersandar pada siku, menghembuskan nafas dan menurunkan diri ke lantai. Luruskan lengan anda pada nafas seterusnya, turunkan punggung ke tumit anda.
  4. Tukar posisi - berguling dan berbaring di punggung anda, seperti mengayunkan otot perut. Rapatkan lutut dengan siku anda. Dalam kedudukan yang sama, angkat pelvis setinggi mungkin.

  Latihan mengikut Bubnovsky dilakukan selama 10-30 pengulangan, jika boleh, dengan mengambil kira keadaan umum.

  Rawatan gimnastik menurut Evdokimenko

  Rheumatologist P.V. Evdokimenko menawarkan satu set 11 latihan yang berkesan untuk pemulihan sendi pinggul yang terkena coxarthrosis peringkat kedua:

  1. Angkat setiap kaki secara bergilir dan tahan selama 35 saat. Selepas pelaksanaan pertama, berhenti sebentar dengan santai, kemudian lakukan 10 pengulangan lagi.
  2. Angkat kaki anda pada sudut 15 darjah, ayun ke sisi dengan kedua kaki pada masa yang sama.
  3. Bengkokkan kedua kaki dan angkat pelvis ke ketinggian yang mungkin.

  Berbaring di perut anda. Bengkokkan kaki anda pada sudut yang tepat secara bergiliran, jaga agar tetap berat.

  1. Angkat kaki anda pada sudut 45 darjah, tahan selama setengah minit. Gulung dan ulangi.
  2. Lakukan senaman sebelumnya, sambil menambah giliran kaki ke luar dan masuk.
  1. Regangkan kaki anda. Jangkau ibu jari kaki anda, tetaplah selama dua minit. Satu pelaksanaan cukup.
  2. Bersandar dengan punggung ke dinding, rentangkan kedua kaki selebar mungkin, bengkokkan kaki yang terkena pada sudut yang betul.
  3. Jangkau kaki yang terkena dan tarik ke arah anda.
  1. Kekalkan berat badan yang diangkat selama setengah minit.
  2. Kesimpulannya, lakukan sapuan urut dengan intensiti rendah, serta mengusap kaki dengan salap, dengan kesan pemanasan.

  Kompleks terapi senaman untuk coxarthrosis mengembalikan mobiliti ke sendi pinggul dan merangsang pemulihannya, sementara disyorkan untuk menggunakannya dengan tujuan terapi lain dan di bawah pengawasan pakar.

  Artikel serupa

  Cara melupakan sakit sendi?

  • Sakit sendi membataskan pergerakan anda dan kehidupan yang memuaskan...
  • Anda bimbang akan rasa tidak selesa, sakit dan sistematik...
  • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
  • Tetapi jika dilihat dari fakta bahawa anda membaca baris ini, mereka tidak banyak membantu anda...

  Tetapi ortopedis Valentin Dikul mendakwa bahawa ubat yang betul-betul berkesan untuk sakit sendi ada! Baca lebih lanjut >>>

  Gimnastik untuk coxarthrosis: latihan terapi untuk sendi pinggul

  Coxarthrosis sendi pinggul adalah salah satu patologi yang paling biasa pada sistem muskuloskeletal. Orang yang berusia lebih dari 40 tahun paling rentan terhadapnya, dan penyakit ini lebih kerap terjadi pada wanita berbanding lelaki. Ukuran penting terapi adalah senaman untuk coxarthrosis sendi pinggul. Tetapi pertama, ada baiknya kita memahami sedikit apa penyakit itu sendiri..

  Punca dan gejala penyakit

  Coxarthrosis adalah pemusnahan sendi secara beransur-ansur, yang merupakan akibat dari penipisan tisu tulang rawan, yang menyebabkan tulang bersentuhan satu sama lain, dan ini menimbulkan kecederaan. Patologi adalah unilateral dan dua hala. Dalam kes terakhir, sendi terjejas secara beransur-ansur. Penyakit ini berbahaya kerana pada peringkat awal perkembangannya hampir tidak ada tanda-tanda amaran.

  Penyebab penyakit yang paling biasa adalah seperti berikut:

  • Gangguan peredaran darah di kawasan yang terjejas. Sekiranya fungsi sistem peredaran darah terganggu, maka produk metabolik akan terkumpul di sekitar tulang pinggul. Ia mendorong sintesis enzim yang mempunyai kesan negatif pada tulang rawan..
  • Mikrotrauma kronik, kerana tisu tulang rawan hancur lebih cepat.
  • Tekanan berlebihan mempengaruhi sendi dalam kombinasi dengan beberapa faktor kedudukan lain.
  • Berat badan berlebihan, yang memberi tekanan pada sendi dan menimbulkan keradangan.
  • Kecenderungan keturunan.
  • Perubahan berterusan dalam tahap hormon yang mempengaruhi metabolisme dan memprovokasi keradangan pada tisu sendi.
  • Kekurangan aktiviti fizikal.
  • Patologi lain, dengan rawatan yang tidak betul atau terlambat yang mana coxarthrosis boleh menjadi komplikasi.
  • Gangguan kongenital tertentu, seperti dislokasi femoral kongenital dan displasia.

  Pada peringkat awal, ada kesukaran untuk bangun pada waktu pagi dan sakit di sendi lutut dan pelvis, yang sering dikaitkan oleh pesakit dengan keletihan. Tetapi pada tahap kedua coxarthrosis, sindrom kesakitan yang stabil dan gangguan berterusan muncul. Ini menunjukkan perlunya campur tangan perubatan..

  Simptom utamanya adalah sakit di kawasan pangkal paha dan lutut, secara langsung pada sendi dan seluruh kaki. Kepincangan berlaku, kerana anggota badan yang rosak menjadi lebih pendek kerana kecacatan. Tisu otot secara beransur-ansur mati, menjadi lebih sukar bagi pesakit untuk bergerak, kekakuan timbul. Kekuatan dan penyetempatan kesakitan ditentukan oleh tahap patologi:

  • Pada peringkat awal perkembangan penyakit ini, rasa sakit terasa sedikit dan terjadi ketika berjalan, tidak dalam keadaan tenang. Oleh kerana pesakit cenderung mengalami kesakitan, coxatrosis sendi pinggul paling sering didiagnosis pada peringkat kedua, dan kadang-kadang bahkan ketiga.
  • Pada peringkat kedua perkembangan, rasa sakit menjadi kronik. Ketegangan di bahagian anggota badan dan pangkal paha tidak hilang walaupun selepas berehat dengan baik. Pesakit mengalami kepincangan, kesukaran bergerak.
  • Pada peringkat ketiga, pesakit sentiasa mengalami kesakitan yang teruk. Dia boleh berjalan hanya dengan penggunaan alat bantu. Anggota badan yang cedera menjadi lebih pendek, rasa sakit ketika bergerak tidak tertahankan. Pada tahap ketiga penyakit ini, diperlukan campur tangan pembedahan, yang melibatkan pemasangan prostesis dan bukannya sendi yang rosak.

  Rawatan

  Pada peringkat awal perkembangan penyakit, proses pemusnahan dapat dihentikan dan difasilitasi oleh langkah-langkah berikut:

  • Ubat-ubatan;
  • Urut;
  • Latihan di dalam air;
  • Latihan terapeutik untuk coxarthrosis.

  Bersenam di mesin boleh membantu menguatkan otot gluteus dan paha. Dari fisioterapi, laser, ultrasound, UHF, magnetoterapi, daya tarikan, serta sebilangan kaedah perubatan alternatif boleh berguna. Juga, pesakit mesti diberi diet yang bertujuan untuk memperbaiki keadaan tisu tulang rawan, menormalkan proses metabolik dan menghilangkan berat badan yang berlebihan. Pada peringkat ketiga, hanya pembedahan yang dapat membantu.

  Gimnastik untuk coxarthrosis sendi pinggul: peraturan asas

  Sebelum mempertimbangkan latihan untuk sendi pinggul dengan coxarthrosis, anda perlu mengetengahkan asas prosedur perubatan. Matlamat utama mereka adalah untuk meningkatkan peredaran darah di tisu yang terjejas, menguatkan pinggul dan pelvis. Tetapi pada masa yang sama, peraturan dan kontraindikasi yang ada mesti diambil kira. Gimnastik terapeutik untuk coxarthrosis sendi pinggul boleh diberikan kepada pendapat pakar.

  Peraturan asas untuk gimnastik tersebut adalah seperti berikut:

  • Latihan dikontraindikasikan sekiranya berlaku peningkatan patologi.
  • Gimnastik boleh dilakukan di rumah, mengikuti semua cadangan pakar.
  • Sebelum mula bersenam, anda perlu mengurut tisu otot di kawasan paha.
  • Senam terutamanya statik, tidak boleh menimbulkan rasa sakit dan tidak selesa.
  • Sekiranya latihan memprovokasi rasa sakit, maka disarankan untuk menggantinya dengan prosedur urut sebentar..
  • Latihan harus dipilih oleh pakar, dengan mengambil kira kemampuan fizikal pesakit.
  • Untuk meningkatkan hasil gimnastik, disarankan untuk menambahkannya dengan mandi air suam, yang akan membantu merehatkan otot dan menghilangkan ketegangan dari mereka..

  Gimnastik untuk sendi pinggul dengan coxarthrosis

  Sebagai permulaan, anda perlu menguasai set latihan terapi senaman untuk coxarthrosis sendi pinggul, ketika penyakit ini pada peringkat awal. Latihan harus diulang 3-5 kali, meningkatkan jumlah ini dari masa ke masa menjadi 10. Pose apa pun memerlukan penetapan selama beberapa saat. Juga penting untuk bernafas dengan betul: pernafasan mestilah bebas, dalam selang waktu antara menukar posisi, berehat. Rasa sakit pada sendi dibenarkan. Latihan berikut boleh digunakan:

  • Posisi permulaan - berbaring di belakang anda. Bengkokkan kaki anda ke lutut, kemudian luruskan, bungkus telapak tangan di sekitar anggota badan di bawah patela, angkat dekat perut jika boleh. Kaki yang lain harus dilanjutkan pada masa ini..
  • Bengkokkan kaki untuk dikerjakan dengan tangan yang berlawanan dan tahan pada kedudukan asalnya, kemudian bengkokkan dua kaki dan angkat pelvis, menekan tapak kaki ke lantai.
  • Tukar kedudukan utama dan berbaring di perut anda, bengkokkan anggota badan yang terkena pada sudut yang betul, angkat ke atas. Kemudian kedua-dua kaki perlu diselaraskan..
  • Duduk di sebelah anda, letakkan siku dan telapak tangan anda yang bertentangan di atas lantai. Posisikan kaki anda lurus, angkat sehingga telapak berada pada sudut yang betul ke kaki bawah.
  • Duduk di atas bangku, bawa lutut dan kaki anda bersama, rentangkan tumit anda sejauh mungkin. Anda juga boleh meletakkan bola di antara lutut atau bantal kecil untuk menekannya.

  Pada peringkat awal, anda boleh bersenam di gim dan di rumah. Tetapi tanpa menghiraukan ini, anda perlu terus bersenam dan setelah gejala negatif hilang..

  Gimnastik untuk coxarthrosis sendi pinggul darjah 2

  Dengan kerosakan yang ketara, penting untuk mendekati gimnastik dengan penuh tanggungjawab dan sedaya mungkin. Gimnastik untuk coxarthrosis sendi pinggul 2 darjah dan 3 darjah sering dilakukan mengikut kaedah Gitt:

  • Berbaring di perut anda, letakkan lengan anda di sepanjang badan anda, dan letakkan bantal kecil di bawah kaki anda. Gulungkan perut anda, mengayunkan pinggul anda dalam proses dengan amplitud sekurang-kurangnya tiga sentimeter. Latihan ini disarankan sebelum makan utama, untuk pesakit aktif selama sepuluh minit, untuk pesakit lemah selama lima minit..
  • Ambil kedudukan mendatar dengan perut ke atas, kaki lurus dan sedikit terpisah. Putar mereka secara bergantian ke dalam dan ke luar, dan dengan amplitud lebih daripada satu sentimeter. Untuk kecekapan maksimum, disarankan meletakkan roller di bawah lutut.
  • Terdapat latihan yang boleh dilakukan semasa duduk. Duduk di atas lantai, tekan kaki anda ke atasnya, letakkan kaki anda di paras bahu. Pergerakan utama lutut licin dan perlahan meratakan dan merebak dengan amplitud tidak lebih dari satu sentimeter.
  • Pesakit yang berada dalam keadaan agak lemah harus membuat gelung di atas sofa, dan dalam keadaan terlentang memasukkan anggota badan ke dalamnya sehingga bahagian tengah betis. Selepas itu, kendurkan kaki, ayunkan ke kanan dan kiri, atau bengkokkan dan lenturkan anggota badan. Amplitud mestilah minimum.
  • Latihan lain menunjukkan bahawa anda perlu naik ke ketinggian dan berpegang pada kaki yang baik, mengayunkan anggota badan yang cedera yang menggantung ke arah empat arah. Semasa melakukan ini, pegang sokongan. Isi dengan cara yang sama hingga tiga kali sehari selama 5-10 minit..

  Gimnastik alternatif dan urut

  Anda juga boleh menggunakan teknik lain. Latihan coxarthrosis sendi pinggul menurut Bubnovsky telah membuktikan diri mereka dengan cukup baik. Ia dibahagikan kepada kompleks asas untuk pemula. Pertama, disarankan untuk menguasai dua latihan berikut:

  • Letakkan telapak tangan anda di perut anda, tutup bibir dengan erat, hembuskan nafas, mengucapkan suara "pf".
  • Turunkan tumit sambil mengangkat perlahan semasa menghirup. Lakukan gerakan bulat dengan tangan anda, kemudian hembuskan.

  Setelah menguasai manipulasi ini, mulailah melakukan kompleks utama:

  • Luruskan kaki anda, bawa ke samping, capai dengan telapak tangan ke kaki, pegang selama beberapa saat dan kembali ke posisi awal. Semasa melakukan tindakan ini, anda mungkin merasa sakit ringan. Lama kelamaan, otot akan terbiasa dengan beban..
  • Dalam keadaan berdiri, bengkokkan secara bergantian ke kaki anda - ini akan menggerakkan otot lumbar dan menguatkan sendi.
  • Berbaring telentang, angkat kaki, letakkan di belakang kepala anda dan cuba menyentuh lantai. Ini adalah latihan yang sukar dan anda harus berhati-hati dengannya, tetapi ia berkesan. Pada mulanya, anda hanya boleh mengangkat anggota badan dan menurunkannya secara beransur-ansur di belakang kepala anda. Latihan ini disarankan untuk dilakukan sekitar 20 kali setiap set..

  Kaedah tambahan untuk meningkatkan peredaran darah pada sendi yang berpenyakit adalah urut untuk coxarthrosis sendi pinggul. Ia membantu menguatkan dan mengendurkan otot gluteal. Harap maklum bahawa urut mempunyai sejumlah kontraindikasi, dan pakar harus melakukannya.

  Berenang atau bersenam di air mungkin disyorkan untuk coxarthrosis. Tetapi sebarang aktiviti fizikal harus diresepkan oleh pakar, dengan mengambil kira tahap dan ciri-ciri perjalanan penyakit ini, jika tidak, anda hanya boleh membahayakan diri sendiri.

  Terapi senaman yang kompleks untuk coxarthrosis sendi pinggul

  Sendi pinggul adalah yang terbesar di dalam badan. Dia terdedah kepada tekanan yang ketara semasa berdiri dan berjalan. Itulah sebabnya rawan artikular hilang dari masa ke masa, pertumbuhan tulang, keradangan dan kesakitan muncul. Perubahan ini disebut arthrosoarthritis sendi pinggul. Terapi senaman untuk coxarthrosis (iaitu arthrosis sendi pinggul) melambatkan perkembangan penyakit dan melegakan simptomnya.

  Kekhususan pendidikan jasmani dengan coxarthrosis

  Semasa membuat rancangan gimnastik terapeutik untuk sendi pinggul, perlu diingat bahawa dengan coxarthrosis, latihan mempunyai spesifiknya sendiri:

  • Semakin parah tahap penyakit ini, semakin mudah bebannya;
  • Bahagian utama latihan bergantung pada tugas untuk kedudukan mendatar. Oleh itu, kelegaan maksimum sendi kaki dicapai;
  • Sebelum dan selepas terapi senaman, disarankan untuk melakukan urutan ringan otot-otot paha dan kawasan gluteal;
  • Aerobik berenang dan air yang meningkatkan kesihatan memberi kesan positif, kerana beban paksi pada sendi di bawah air berkurang;
  • Anda perlu berlatih mengikut jadual, setiap hari, beban secara beransur-ansur meningkat;
  • Sebelum memulakan latihan, anda harus berjumpa doktor. Dia akan menolong anda memilih kompleks yang paling sesuai dan menentukan keberadaan kemungkinan kontraindikasi terhadap aktiviti fizikal.

  Dalam kes apa terapi senaman berkesan

  Kesan penuh latihan fisioterapi dapat diperoleh hanya dengan latihan yang sistematik. Sekiranya anda melakukannya secara tidak teratur, dari kes ke kes, maka sendi tidak mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan beban dan kesannya adalah sebaliknya - rasa sakit dan kekakuan meningkat semasa pergerakan.

  Latihan yang dipilih sendiri tidak selalu memberi kesan yang diharapkan, kerana tidak mengambil kira ciri-ciri individu organisma. Doktor terapi senaman akan membantu anda merumuskan kompleks latihan dengan betul.

  Rawatan sendi pinggul dengan coxarthrosis tidak terhad kepada gimnastik, latihan dilengkapi dengan fisioterapi, urut, terapi manual, ubat-ubatan, dan diet. Rawatan yang diperlukan biasanya diresepkan oleh pakar ortopedik, reumatologi atau ahli terapi.

  Sekiranya kompleks latihan dipilih dengan secukupnya, maka terapi senaman akan membantu menyelesaikan masalah berikut:

  • Meningkatkan penghantaran nutrien ke tulang rawan dengan merangsang aliran darah;
  • Ia akan meningkatkan keanjalan ligamen dan kekuatan otot sehingga dapat menanggung sebahagian beban sendi;
  • Meningkatkan jarak pergerakan pada sendi;
  • Menghalang pembentukan pertumbuhan tulang - osteofit;
  • Mengurangkan tindak balas keradangan dengan mengaktifkan proses metabolik;
  • Menjadikan sendi lebih mudah disesuaikan dengan tekanan;
  • Mengurangkan sindrom kesakitan.

  Kontraindikasi untuk gimnastik

  Sekatan untuk apa-apa jenis terapi senaman untuk arthrosis sendi pinggul berkaitan terutamanya dengan penyakit bersamaan dan keadaan umum badan. Anda tidak boleh berlatih sekiranya:

  • Disfungsi serius jantung dan paru-paru;
  • Proses berjangkit akut, disertai oleh demam, kelemahan;
  • Kekurangan pergerakan sepenuhnya pada sendi;
  • Neoplasma malignan;
  • Pemburukan sebarang patologi kronik;
  • Trombosis vena dan trombophlebitis;
  • Trimester kehamilan ketiga;
  • Tempoh pasca operasi awal selepas pembedahan sendi.

  Latihan apa yang tidak dapat dilakukan dengan coxarthrosis

  Tidak semua aktiviti fizikal sama bermanfaat untuk sendi kaki. Sebilangannya hanya boleh memperburuk gangguan, terutama pada peringkat akhir penyakit ini. Mari kita perhatikan latihan yang dilarang dengan lebih dekat:

  • Beban kuasa dengan pemberat;
  • Pergerakan menyentak pantas;
  • Pergerakan amplitud tinggi;
  • Beban statik yang berpanjangan;
  • Berjalan panjang, berlari;
  • Sebarang manipulasi yang menyebabkan sindrom kesakitan teruk.

  Tidak diingini mengambil ubat penahan sakit sebelum kelas. Sensitiviti mereka membosankan, dan tubuh tidak dapat bertindak balas terhadap tekanan yang berlebihan. Dalam kes ini, sendi akan lebih rosak..

  Peraturan latihan

  Dianjurkan untuk mengulangi satu set latihan untuk sendi pinggul untuk coxarthrosis 1-3 kali sehari, lebih baik pada masa yang sama. Lebih baik melatih 2 jam selepas makan untuk menyerap nutrien dengan lebih baik. Setiap tugas melibatkan 8-10 pendekatan, namun, pada 3 tahap penyakit, jumlah mereka dapat dikurangkan.

  Pertama sekali, bukan kuantiti dan kelajuan latihan yang penting, tetapi kualiti. Mereka perlu dilakukan dengan ketat mengikut tugas, sepenuhnya, supaya hanya kumpulan otot yang diperlukan sahaja yang berfungsi. Ini akan memaksimumkan faedah senaman anda..

  Mulakan dengan pemanasan pendek untuk semua kumpulan otot. Ia akan memanaskan otot dan menyiapkan tekanan yang lebih serius. Cara betul melakukan pelbagai terapi terapi senaman untuk arthrosis sendi pinggul, video akan membantu memahami.

  Satu set latihan untuk pesakit dengan tahap awal coxarthrosis

  Pada 1-2 peringkat arthrosoarthritis, kompleks gimnastik berikut berjaya digunakan:

  1. Dalam kedudukan mendatar di belakang anda, letakkan lengan anda di sepanjang badan, sambungkan kaki lurus. Panjangkan kedua kaki secara tegak lurus ke lantai dan selekoh membongkok dan melepaskan lutut secara bergantian. Sementara satu kaki dibengkokkan, yang lain dilanjutkan ke arah siling, dan sebaliknya.
  2. Secara bergantian tarik kaki yang bengkok ke dinding perut anterior. Bantuan dengan tangan dibenarkan.
  3. Letakkan kaki anda lebih dekat ke punggung, bersandar pada mereka, angkat pelvis setinggi mungkin.
  4. Masih dalam kedudukan mendatar, sedikit melebarkan kaki anda. Putar kedua kaki ke dalam, kemudian sejajarkan lagi.
  5. Dalam 15 saat. simulasi berbasikal dengan menggerakkan kaki anda ke udara.
  6. Berbaring di sebelah anda, bersandar di lengan bawah satu tangan, dan meletakkan yang lain di depan dada, telapak ke bawah. Peregangkan perlahan-lahan kaki ke atas sejauh mungkin, dan turunkan juga dengan perlahan. Gandakan 10 kali pada setiap sisi.
  7. Pusingkan muka ke bawah, letakkan berus di bawah kepala. Secara bergantian bengkokkan kaki kanan dan kiri di lutut, angkat di atas permukaan dan biarkan dalam kedudukan ini selama 6-10 saat.
  8. Gerakkan telapak tangan ke pinggang dan angkat tali pinggang bahu dan badan di atas lantai, tahan selama 5 saat. berat badan, sementara kaki harus berbaring lurus.
  9. Duduk di atas bangku, sambungkan kaki anda. Tanpa mengangkat jari kaki dari lantai, rentangkan tumit ke sisi, putar lutut ke dalam. Kemudian ambil kedudukan asal.
  10. Berdiri dengan kaki yang baik dengan tangan anda di dinding atau bahagian belakang kerusi. Ulangi pendulum berayun dalam bulatan dengan kaki kedua sekurang-kurangnya 60 saat.
  11. Bangunkan jari kaki dan kembali ke kaki penuh.

  Latihan untuk coxarthrosis teruk

  Tugas untuk pesakit dengan coxarthrosis tahap 3 lebih mudah dan lebih mudah diakses:

  1. Buat lubang kancing khas untuk kaki anda menggunakan pita lebar atau hanya sehelai kain. Gantungkannya di atas katil. Letakkan tulang kering di sana dan ayunkan dari sisi ke sisi, ke belakang dan ke belakang. Tugas diberikan sehingga 10 minit.
  2. Balikkan perut anda, letakkan roller kecil di bawah sendi buku lali, letakkan tangan anda di bawah kepala. Lakukan gulungan kecil dari satu sisi dinding perut ke seberang, sementara kaki dan punggung juga berpusing. Ulangi 5-10 minit.
  3. Gerakkan roller lebih tinggi dan putar kaki lurus anda secara bergantian masuk dan keluar. Tempoh latihan adalah sama.
  4. Duduk di tepi katil, kaki selebar bahu. Sambungkan lutut dan pinggul anda tanpa menggerakkan tapak kaki anda.
  5. Berdiri dengan anggota badan yang sihat, pegang sokongan dengan tangan anda. Goyangkan anggota badan yang terkena pada arah yang berbeza selama kira-kira 5-10 minit.

  Terapi senaman untuk coxarthrosis semasa pengampunan

  Sekiranya sindrom kesakitan reda selepas rawatan, ini tidak bermakna penyakit ini telah hilang sepenuhnya. Adalah mustahil untuk menyembuhkan arthrosoarthritis, oleh itu penting untuk tidak berhenti bersenam walaupun dalam fasa remisi. Untuk tempoh ini, latihan khas ditawarkan:

  1. Berbaring di belakang anda. Regangkan kaki anda tegak lurus ke lantai dan perlahan-lahan turunkannya. Gandakan dengan kaki kedua.
  2. Pada kedudukan yang sama, angkat juga kaki dan ayunkan ke kanan dan kiri, secara beransur-ansur meningkatkan amplitud. Kemudian lakukan perkara yang sama dengan kaki kedua..
  3. Sekarang angkat kedua kaki pada masa yang sama dan lakukan senaman "gunting", melintasi anggota badan, pertama secara mendatar dan kemudian dalam satah menegak.
  4. Tarik kaki anda lebih dekat ke pelvis, luncurkannya di sepanjang permukaan. Rentangkan lutut anda, jaga kaki anda. Cuba sampai ke lantai dengan lutut.
  5. Membiarkan kaki anda dibengkokkan, angkat pelvis anda dari lantai. Sokongan tetap di bahagian kaki dan skapular. Ayunkan pelvis dengan lancar ke kanan dan kiri.
  6. Lakukan latihan "basikal" klasik dengan menekan pedal khayalan dengan langkah perlahan.
  7. Duduk di atas lantai, sambungkan kaki anda yang diluruskan dan regangkan ke hadapan. Condongkan badan anda ke arah kaki anda, cuba menarik tapak kaki dengan tangan anda. Pastikan tulang belakang lurus.
  8. Dalam kedudukan yang sama, rentangkan kaki anda dengan lebih lebar. Bengkokkan, bergantian menjangkau kaki kiri, ke kanan, dan kemudian berbaring di lantai di antara mereka.
  9. Duduk di atas bangku, letakkan kaki anda selebar bahu. Jangkau dengan tapak tangan hingga kaki.

  Video berguna - Latihan untuk coxarthrosis sendi pinggul semasa remisi

  Rawatan gimnastik menurut Bubnovsky

  Kinesitherapy oleh Dr. Sergey Bubnovsky melibatkan sebilangan besar pengulangan setiap latihan (10-30 kali) dan menyumbang bukan sahaja kepada pengembangan sendi, tetapi juga untuk penguatan otot belakang.

  1. Dapatkan keempat-empat. Tarik nafas dan lengkapkan punggung anda ke arah busur, hembus - dan bengkok ke arah yang bertentangan.
  2. Dari kedudukan sebelumnya, rentangkan seluruh badan ke hadapan, lurus punggung anda.
  3. Berdiri di siku dan lutut anda. Semasa anda menghembuskan nafas, turunkan kepala dan bahu anda ke bawah. Pada menghembuskan nafas seterusnya, luruskan lengan anda, dan duduk di atas tulang kering anda dengan punggung anda.
  4. Berbaring di belakang anda. Jangkau dengan siku dan lutut yang bengkok antara satu sama lain.

  Rawatan gimnastik menurut Evdokimenko

  Ahli rheumatologi terkenal Pavel Evdokimenko mencadangkan kompleks pemulihannya sendiri untuk sendi pinggul. Ini adalah tugas statik yang memerlukan sekurang-kurangnya 10 pendekatan:

  1. Angkat kaki anda 15-20 ° di atas permukaan mendatar dan tahan pada kedudukan ini selama setengah minit, kemudian berehat. Rehat rehat - 10 saat.
  2. Angkat kaki anda secara serentak dengan ketinggian yang sama. Putuskan sambungan dan sambungkannya mengikut berat.
  3. Pusingkan badan anda, angkat kaki yang terlalu tinggi hingga 45 °. Tahan selama setengah minit, putar kaki secara bergantian masuk dan keluar.
  4. Duduk di lantai, tekan punggung ke dinding, luruskan kaki anda dengan lebar di sisi. Bengkokkan paha dan bahagian bawah kaki yang terkena pada sudut yang betul. Pertahankan pose hingga 40 saat.

  Yoga untuk coxarthrosis

  Amalan Timur membantu menguatkan otot punggung dan pinggul, serta meningkatkan jarak pergerakan pada sendi pinggul. Untuk coxarthrosis, asana seperti ardha chandrasana, janu shirshasana, crownchasana berkesan. Walau bagaimanapun, mereka memerlukan latihan fizikal yang baik, dan pemula akan sukar untuk mengekalkan kedudukan yang diinginkan dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, pada peringkat awal, dilarang berada dalam kedudukan tertentu selama lebih dari 30 saat..

  Yoga asana tidak sesuai untuk tahap eksaserbasi, apabila terdapat sindrom kesakitan yang teruk. Latihan mengikut kaedah ini dapat dimulakan hanya dalam tempoh pengampunan, secara bertahap meningkatkan durasi kelas.

  Video - Gimnastik S. Bubnovsky dengan coxarthrosis sendi pinggul

  Basikal senaman untuk coxarthrosis

  Latihan dengan basikal pegun ditunjukkan untuk osteoartritis 1-2 sudu besar. Walau bagaimanapun, mereka tidak menggantikan sepenuhnya, tetapi hanya melengkapkan terapi senaman klasik. Contohnya, anda boleh mengganti senaman sehari dengan basikal pegun..

  Lebih baik memulakan dengan pendekatan pendek - masing-masing 5 minit. Dalam kes ini, jumlah mereka dapat ditambah. Tempoh kelas meningkat secara beransur-ansur, tidak lebih awal daripada selepas 1.5 minggu. Akibatnya, ia dibenarkan berlatih selama 30 minit 1-2 kali sehari..

  Terapi fizikal untuk arthrosis sendi pinggul penting pada setiap peringkat penyakit. Anda hanya perlu mengikuti peraturan latihan dan tidak mengabaikan kaedah terapi lain. Pendekatan bersepadu untuk masalah ini akan membantu menyelesaikannya lebih cepat dan lebih berkesan.

  Latihan apa yang harus dilakukan untuk coxarthrosis sendi pinggul

  Pergerakan adalah kehidupan, dan seseorang hampir tidak dapat bersetuju dengan pernyataan ini. Walaupun dari sekolah, semua orang tahu bahawa aktiviti fizikal yang betul bermanfaat bukan sahaja untuk sendi, tetapi juga untuk menjaga kesihatan secara umum..

  Gimnastik yang betul dan teratur dapat menyembuhkan penyakit seperti coxarthrosis pada peringkat awal. Latihan untuk coxarthrosis sendi pinggul harus dilakukan setelah berunding dengan doktor yang akan memilih tahap tekanan yang betul.

  Terapi senaman untuk arthrosis pinggul

  Sebagai tambahan kepada terapi konservatif, yang melibatkan kesan ubat di tempat lesi, pelaksanaan latihan terapeutik yang dirancang khusus tertanam kuat di kompleks langkah-langkah ortopedik.

  Gimnastik untuk coxarthrosis sendi pinggul diakui sebagai salah satu langkah yang menyumbang kepada pemulihan aktiviti motorik sendi yang terjejas. Latihan fizikal mengehadkan ikatan unsur struktur sendi dan mengekalkan pergerakannya dalam jangka masa yang lama.

  Pendidikan jasmani terapeutik dan pencegahan memberikan kepatuhan kepada cadangan berikut:

  • Penggunaan latihan yang ditetapkan secara individu setelah pemeriksaan dan diagnosis yang diperlukan;
  • Pemilihan beban yang betul;
  • Mengecas di bawah bimbingan instruktur terapi senaman;
  • Kemasukan di kompleks perubatan berenang dan urut;
  • Semasa pelajaran, pergerakan tidak boleh tergesa-gesa dan lancar, tidak boleh menyentak.

  Semasa melakukan gimnastik, pilihan latihan bebas dilarang - anda harus memberitahu ahli fisioterapi atau doktor yang merawat mengenai tindakan anda.

  Kontraindikasi untuk gimnastik

  Walaupun latihan fizikal untuk arthrosis sendi pinggul memerlukan prestasi tetap walaupun dalam tempoh pengampunan yang berpanjangan, ada beberapa keadaan di mana anda harus menahan diri untuk tidak melakukan senaman:

  • Peningkatan suhu badan;
  • Kesakitan meningkat semasa eksaserbasi;
  • Menstruasi;
  • Tempoh selepas operasi;
  • Perubahan dalam kerja jantung dan paru-paru;
  • Pemburukan patologi kronik bersamaan;
  • Kehadiran tumor.

  Memanaskan badan

  Sebelum memulakan kompleks asas gimnastik perubatan, langkah penting adalah memanaskan otot-otot bahagian bawah kaki. Untuk tujuan ini, satu siri latihan pemanasan dilakukan:

  1. Pose - di bahagian belakang, menghadap ke atas, tangan di badan. Adalah perlu untuk menarik satu paha ke dada. Untuk melakukan ini, dengan kaki ditekan ke lantai, satu kaki dibengkokkan dengan lancar di lutut. Untuk penetapan jangka pendek pada titik tertinggi kedudukan sendi - meluruskan lancar. Latihan dilakukan untuk pinggul kedua. Gimnastik melibatkan 8 - 10 pendekatan untuk setiap kaki;
  2. Kedudukannya sama. Kaki kiri lurus naik ke atas tanpa tersentak dengan tumit 8-10 cm. Kemudian secara beransur-ansur turun dan pergerakan digandakan oleh kaki kanan. Kaki kiri berterusan lagi, tetapi sudah dengan pemisahan tumit yang meningkat - 12 - 15 cm, dan pengulangan seterusnya dengan kaki yang lain. Tingkatkan latihan sehingga anggota badan dinaikkan hingga ketinggian sekitar 25 - 30 cm;
  3. Kedudukannya adalah menggulung menghadap ke bawah dan melipat lengan anda ke seluruh badan. Pembengkakan lutut serentak dilakukan dengan pinggul ditekan rapat ke lantai. Pesakit memilih jejari lenturan sendi secara bebas, dengan fokus pada perasaannya. Kemudian peluasan perlahan dilakukan. Lakukan 12-15 pengulangan;
  4. Kedudukannya sama. Lakukan fleksi halus pada sendi lutut anggota badan kanan sehingga tumit menyentuh punggung. Membantu diri anda dengan tangan digalakkan. Kemudian kembali ke posisi awal dan kemudian ulangi latihan untuk kaki yang bertentangan. Sekiranya pesakit tidak dapat menyentuh punggung secara bebas dengan tumit, tidak digalakkan untuk melakukan pergerakan dengan pengulangan berikut, mengatasi rintangan.

  Satu set latihan untuk tahap 1 dan 2 coxarthrosis

  Fisioterapi moden mempunyai senarai program latihan terapi dan pencegahan yang mengagumkan untuk patologi sendi, termasuk patologi pinggul.

  Kiropraktor mengembangkan gimnastik, dengan mengambil kira spesifik kecacatan sendi dan kehalusan ortopedik lain.

  Pendidikan jasmani untuk arthrosis sendi pinggul darjah pertama dan kedua bermaksud mengadakan kelas dengan beban berikut:

  1. Berbaring di punggung, buat mengangkat anggota badan secara bergantian di lutut sambil membongkokkannya secara serentak. Turunkan kaki anda tanpa pergerakan secara tiba-tiba dan lakukan 8 ulangan;
  2. Dalam kedudukan permulaan yang sama, pesakit membengkokkan kaki di sendi lutut dan menekan kaki dengan kuat ke lantai. Kemudian kenaikan perlahan sendi pinggul dilakukan, diikuti dengan menurunkan. Latihan ini tidak membenarkan pesongan laju tulang belakang yang kuat. Ulangi 7 kali;
  3. Duduk di atas kerusi, pesakit menekan erat anggota badan pada sendi lutut. Buat penyebaran tumit maksimum dan kembali ke kedudukan permulaan 12 kali;
  4. Dalam kedudukan yang sama, cairkan lutut pada jarak kira-kira 25-30 cm, menjaga kaki di permukaan lantai - hanya tumit yang dibenarkan dinaikkan;
  5. Kedudukan permulaan berada di sebelah kiri dengan siku bersandar di kepala. Angkat kaki kanan lurus, kemudian ulangi sama dengan kiri. Anggota badan bergantian, ulangi latihan 5 kali;
  6. Untuk melakukan latihan ini, pertama-tama anda mesti menyediakan asas yang boleh dipercayai, berdiri di mana pesakit boleh menggantung kaki yang benar-benar santai yang menderita coxarthrosis. Anda harus berada dalam posisi ini selama 10 - 20 minit, bersandar pada dinding atau belakang kerusi untuk mengekalkan keseimbangan. Penting untuk diambil kira bahawa pesakit tidak boleh merasakan kesakitan yang berlebihan pada sendi yang rosak. Sekiranya rasa sakit masih ada, perlu mengganggu pelajaran sebentar;
  7. Latihan ini sesuai untuk orang yang tidak berlebihan berat badan. Pesakit gemuk mungkin mengalami kesulitan tertentu semasa latihan. Anda perlu berbaring menghadap ke atas dan menyebarkan tangan ke sisi. Angkat kaki dengan lancar, bawa ke belakang kepala supaya anda dapat menyentuh lantai dengan jari kaki. Latihan ini dilakukan secara eksklusif di bawah pengawasan ketat instruktur, kerana kemungkinan kecederaan pada tulang belakang atau otot punggung meningkat..

  Senarai latihan terapi ini hanya menunjukkan. Dengan arthrosis sendi pinggul darjah 1, pilihan langkah gimnastik jauh lebih berbeza, kerana patologi darjah 2 dan 3 ini mengurangkan senarai prosedur yang dibenarkan.

  Fisioterapi untuk arthrosis sendi pinggul darjah 2 menurut Evdokimenko

  Dr. Evdokimenko menegaskan: salah satu kaedah paling berkesan untuk merawat coxarthrosis ialah aktiviti fizikal. Dia mengembangkan 9 latihan asas yang dilakukan untuk coxarthrosis pinggul:

  • Berbaring menghadap ke atas, angkat kaki secara bergantian 20-30 cm ke atas dan betulkan pada titik tertinggi selama setengah minit. Setelah berehat sebentar, lakukan 8-10 lagi pengulangan;
  • Dalam posisi menghadap ke bawah, cuba biarkan anggota badan dibengkokkan pada lutut pada 90 darjah;
  • Duduk di punggung dengan selesa dengan kaki yang diangkat, ayun ke sisi;
  • Bengkokkan kaki anda dalam keadaan menghadap ke atas. Cuba menaikkan pelvis ke ketinggian maksimum;
  • Dalam kedudukan di sebelah - pasangkan kaki atas pada ketinggian 20 cm, ulangi dengan anggota badan yang bertentangan;
  • Kemudian putar kaki yang dinaikkan ke dalam / ke luar;
  • Duduk di lantai dengan kaki dilanjutkan dan sentuh jari kaki. Berbaring dalam kedudukan ini selama 1 - 2 minit;
  • Pindah ke kerusi dan tahan kaki anda digantung selama setengah minit;
  • Duduk di atas lantai dengan sokongan pada kabinet atau dinding dan rentangkan kaki anda. Bengkokkan anggota badan yang berpenyakit pada sudut yang betul. Kemudian tarik kaki dan tarik sedikit ke arah anda.

  Gimnastik bentuk coxarthrosis maju

  Set latihan gimnastik ini dikembangkan berdasarkan cadangan metodologi V.D. Gitt - ini diresepkan kepada pesakit bukan sahaja yang pertama kali menghadapi penyakit ini, tetapi dalam kes penyakit lanjut.

  Latihan coxarthrosis 2 dan 3 darjah paling baik dilakukan pada kedudukan terlentang, ia boleh seperti berikut:

  1. Berbaring menghadap lengan anda di sepanjang badan atau di bawah kepala anda. Letakkan roller atau bantal kecil di bawah kaki. Pusingkan pinggul ke kiri dan ke kanan dengan perlahan, lakukan gulungan pada perut. Amplitudanya hampir tidak melebihi 3-4 cm. Penting untuk cuba berehat, tidak mengangkat pelvis dan tidak mengetatkan otot belakang. Pada sensasi pertama yang menyakitkan, jarak gerakan harus dikurangkan, dengan pengalaman menentukan jarak optimum antara kaki.

  Latihan ini diulang sebelum makan tiga kali sehari selama 7 hingga 10 minit. Dalam perjalanan penyakit yang teruk, perlu dimulakan dengan beban tiga minit, kemudian secara beransur-ansur membawanya ke beban penuh.

  Putaran memberikan pelinciran sendi dengan cecair dengan nama yang sama dan meningkatkan trofisme tempatan (pemakanan). Tetapi bagi pesakit yang sudah lama tidak melakukan aktiviti fizikal, sukar untuk memperbanyak latihan dengan teknik yang betul. Oleh itu, disarankan untuk memulakan di bawah pengawasan doktor..

  Latihan ini sesuai untuk melakukan dengan coxarthrosis lanjutan, kerana semasa aktiviti otot-otot kaki tidak terlibat, dan pergerakan sendi pasif.

  1. Pusingkan badan ke atas dan belahkan kaki anda dengan lurus. Anda harus bergilir-gilir membuat gerakan berpusing dari hujung bawah ke dalam dan kemudian ke luar. Ia dibenarkan meletakkan roller di bawah lutut, dan jarak gerakan tidak boleh melebihi 1 - 2 cm. Apabila rasa sakit muncul, cukup untuk mengurangkan sedikit putaran dengan mengubah lebar hujung bawah.

  Latihan ini sangat disukai oleh pesakit yang aktif, kerana selama pelaksanaannya Anda dapat berbual atau membaca.

  1. Latihan dilakukan sambil duduk di mana-mana tempat yang selesa, baik di rumah, pengangkutan atau tempat kerja, dan dianggap serba boleh serta mudah dilakukan. Duduk dengan lutut selebar bahu, jaga kaki anda dengan kuat di atas lantai. Adalah perlu untuk membawa dan menyebarkan kaki di sendi lutut, mengawal rasa ringan dan ketegangan yang tidak ada. Amplitudinya kecil - kira-kira 1 - 2 cm. Semasa menguasai latihan, disarankan untuk meletakkan telapak tangan di lutut untuk mengawal tahap pencairan.

  Kemunculan kesakitan menandakan keperluan untuk mengurangkan jarak pergerakan. Untuk melakukan ini, cukup untuk menggerakkan kaki sedikit lebih dekat antara satu sama lain atau berehat.

  Purata jangka masa beban adalah 3 - 6 jam sehari. Ini tidak bermaksud bahawa anda perlu menumpukan 6 jam untuk satu latihan pada pelajaran pertama. Sebaliknya, penting untuk mengagihkan beban sepanjang hari supaya sendi tidak bergerak..

  Taktik penggunaan beban yang betul memastikan minimum kerosakan dan pencapaian matlamat yang ditetapkan dalam memerangi coxarthrosis sendi pinggul. Walaupun pada hakikatnya mustahil untuk memulihkan tulang rawan yang rosak sepenuhnya, terutama pada usia tua, sangat mungkin untuk memperlambat pemusnahannya dan sedikit memperluas jangkauan gerakan. Oleh itu, terapi senaman adalah kaedah untuk mengurangkan bilangan dan keparahan gejala penyakit..