Cara memilih tilam ortopedik untuk sakit belakang

Artritis

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, sangat penting bagi anda untuk memilih tilam yang sesuai. Ramai orang percaya bahawa tilam yang tegas adalah yang terbaik untuk sakit belakang, tetapi sebenarnya ini tidak berlaku. Tilam yang keras tidak sesuai dengan lekukan semula jadi tulang belakang dan ini boleh menyebabkan masalah tambahan.

Walaupun terdapat kepercayaan bahawa tilam keras sesuai untuk hernia dan osteochondrosis, ini sebenarnya tidak berlaku. Tilam yang terlalu tegas, sebaliknya, memburukkan lagi sakit belakang..

Mari fikirkan bagaimana memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis, hernia dan penyakit tulang belakang yang lain. Tilam mana yang benar-benar baik untuk sakit belakang, dan mengapa tilam yang terlalu tegas adalah pilihan yang tidak baik untuk semua orang.

Kelemahan tilam keras

Tilam yang terlalu tegas tidak dapat menghilangkan rasa sakit kerana menghalang otot daripada berehat dan berehat semasa tidur.

1 titik tekanan

Tilam yang kukuh menghasilkan titik tekanan di bahu dan pelvis. Ini menyusahkan semua orang, dan terutama bagi mereka yang lebih suka tidur di sisi mereka. Lebih-lebih lagi, titik tekanan ini akan menggandakan ketidakselesaan yang dialami oleh orang yang mengalami sakit belakang..

Masalah lain yang ditimbulkan oleh titik tekanan ialah mereka menyebabkan kebas. Maksudnya, anda akan dipaksa untuk terus melempar dan berpusing untuk mengambil kedudukan yang selesa. Sekiranya tilam terlalu keras, kedudukan selesa tidak ada sama sekali, yang juga akan menyebabkan tidur malam..

2 Kedudukan tulang belakang yang salah

Tilam yang terlalu tegas tidak akan dapat menyokong tulang belakang anda dalam keadaan semula jadi. Sebaliknya, ia hanya akan menyokong bahagian tubuh yang paling berat, iaitu bahu dan pinggul. Ini akan mewujudkan titik tekanan yang tidak selesa yang dinyatakan di atas. Selain rasa tidak selesa, tilam yang keras kerana kekurangan sokongan akhirnya akan menimbulkan masalah baru pada tulang belakang..

Tilam yang keras boleh menyebabkan banyak masalah bagi orang yang mengalami sakit belakang kerana badan mereka tidak berjaya untuk mengimbangi kekurangan sokongan tulang belakang, terutama di kawasan lumbar. Kemungkinan besar anda tidak akan merasakan bahawa ini berlaku, kerana otot anda akan melakukannya secara tidak sedar. Walaupun begitu, anda akan mengalami kesakitan dan ketidakselesaan berterusan yang tidak akan reda pada siang hari..

3 Kekurangan fleksibiliti

Tilam yang keras tidak sesuai dengan badan anda, yang bermaksud terdapat jurang antara badan anda dan badan anda. Ini bermaksud bahawa beberapa bahagian badan anda tidak akan mendapat sokongan semasa tidur, dan ini akan menyebabkan sakit belakang meningkat. Sebaik-baiknya, tilam harus memberikan sokongan yang baik dan tepat menyesuaikan dengan kontur badan anda..

Tahap kekakuan yang betul untuk sakit belakang

Tilam yang tidak sesuai dengan badan anda tidak akan dapat menyokong tulang belakang anda dengan betul dan dengan itu menjadikan ketidakselesaan lebih teruk. Sekiranya tilam anda lentur, terlalu lembut, atau terlalu keras, tulang belakang dan otot anda terpaksa melakukan banyak kerja semasa anda tidur. Mereka tidak berehat atau pulih dari hari yang sukar, yang menjadikan kesakitan lebih teruk.

Menurut penyelidikan, tilam terbaik untuk sakit belakang tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Ketegasan tilam mesti dipilih supaya tulang belakang anda berada dalam kedudukan rata secara semula jadi.

Pengurangan kesakitan hanya dapat dicapai jika otot anda dapat berehat sepenuhnya, darah anda beredar dengan baik, dan anda tidak bangun ketika anda tidur. Tahap kekakuan yang ideal untuk sakit belakang adalah Medium, yang memberikan sokongan dan keselesaan yang tepat..

Terlalu sukar

Terdapat banyak tekanan di bahu dan pinggul, sehingga punggung bawah tidak disokong. Tulang belakang berada dalam kedudukan yang tidak wajar.

Terlalu lembut

Tilam yang terlalu lembut atau lama yang diperah menyebabkan kesan buaian. Tulang belakang dibengkokkan dan berada pada kedudukan yang salah.

Kedudukan tulang belakang yang betul

Seluruh badan disokong secara merata, tilam mengikuti semua kontur badan, yang memastikan kedudukan semula jadi anatomi tulang belakang.

Sudah tentu, tahap kekerasan bukan nilai tetap di antara pengeluar tilam, ia boleh sangat berbeza. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa tilam terbaik untuk sakit belakang tidak terlalu lembut dan tidak terlalu tegas. Di suatu tempat terdapat kekakuan tilam yang ideal. Digabungkan dengan keseimbangan sokongan dan keselesaan yang baik, ini adalah tilam yang sempurna untuk melegakan sakit belakang.

Jangan jatuh label ortopedik

Tilam ortopedik berkualiti tinggi benar-benar direka untuk menyokong bahagian badan dan tulang belakang dengan sebaik mungkin untuk melegakan kesakitan pada osteochondrosis, hernia dan masalah punggung yang lain. Tetapi, malangnya, pengeluar tilam berkualiti rendah juga memanggil produk mereka sebagai "ortopedik", dan ini adalah semata-mata taktik pemasaran, berkat yang anda dapat menaikkan harganya tanpa memberikan kelebihan nyata kepada anda. Oleh kerana itu, kini pembeli yang paling cerdas hampir tidak dapat membezakan tilam ortopedik yang sebenar dengan yang biasa dinamakan demikian..

Adalah suatu kesalahan jika memikirkan bahawa jika tilam ditandai sebagai "ortopedik", ia secara automatik akan membantu anda menghilangkan sakit belakang. Yang benar adalah bahawa tidak ada satu standard, syarat atau ujian khusus yang mesti dipenuhi oleh tilam untuk mendapat gelaran "ortopedik".

Lebih-lebih lagi, walaupun dengan tilam ortopedik berkualiti, tidak ada jaminan ia akan sesuai dengan badan anda. Tubuh setiap orang mempunyai ciri tersendiri dan dalam setiap kes, penyebab sakit belakang berbeza. Oleh itu, satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada tilam tertentu sesuai untuk punggung dan melegakan kesakitan adalah dengan mencubanya..

Jenis tilam

Sekiranya anda mengalami sakit punggung, anda akan sangat didorong oleh kenyataan bahawa pengeluar tilam hari ini menawarkan pelbagai jenis dan bahan tilam melegakan yang lebih besar daripada sebelumnya..

Tilam busa memori dan tilam getah pada masa ini adalah yang terbaik untuk membantu melegakan sakit belakang dari osteochondrosis, hernia dan keadaan tulang belakang yang lain.

Kedua-dua bahan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing..

Tilam busa memori menyesuaikan dengan sempurna pada kontur badan, yang sangat penting bagi orang yang mengalami sakit belakang. Sebilangan besar pemilik tilam tersebut melaporkan peningkatan keadaan mereka..

Tetapi kelemahan utama bahan ini adalah bahawa ia tidak dapat bernafas dan dapat mengeluarkan bau kimia yang tidak menyenangkan. Di samping itu, jika lapisan busa memori terlalu tebal, sukar untuk bergerak di atas tilam, yang bermaksud bahawa otot perlu tegang lebih sukar untuk anda menukar posisi semasa tidur, yang meningkatkan sakit belakang. Oleh itu, penting untuk memilih ketebalan pengisi busa memori yang optimum, yang sesuai dengan anda secara individu..

Tilam lateks dibuat dari getah pokok getah. Bahan semula jadi ini memberikan sokongan dan keselesaan yang unggul. Perasaan keanjalan semula jadi dari tilam lateks sangat selesa bagi penghidap osteochondrosis, hernia, dan masalah lain pada tulang belakang. Tilam lateks menyesuaikan dengan bentuk dan berat badan, menyumbang kepada kedudukan semula jadi tulang belakang. Anda tidak akan merasa ada tekanan, iaitu memastikan peredaran darah yang baik semasa tidur. Selain menghilangkan rasa sakit, tilam lateks mempunyai banyak faedah lain: ia adalah hypoallergenic, menguap kelembapan dengan baik dan tidak mendapat tungau debu. Walau bagaimanapun, sangat penting di sini untuk memilih tilam lateks yang sesuai dengan ketegasan anda..

Kelemahan ketara dari susu getah semula jadi adalah kosnya yang tinggi. Oleh itu, jika anda tidak mahu mengeluarkan banyak wang untuk tilam lateks 100%, anda boleh memilih model berdasarkan mata air atau busa PU dengan lapisan pengisi getah atas. Walau bagaimanapun, perhatikan ketebalan lapisan lateks, ia mesti cukup tebal untuk memastikan keselesaan anda.

Tidak layak membeli tilam berdasarkan blok spring jenis Bonnel, kerana ia tidak dapat memberikan sokongan yang betul untuk punggung anda. Anda perlu memilih model berdasarkan blok bebas.

Perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa badan setiap orang berbeza dan anda perlu mencuba pelbagai jenis tilam untuk mencari yang sesuai untuk masalah belakang anda..

Petunjuk

Petua bagaimana memilih tilam jika anda mengalami sakit belakang:

 1. 1 Pilihlah tilam pada waktu petang, apabila sakit belakang anda mungkin semakin teruk. Sekiranya anda pergi ke kedai pada waktu pagi, anda mungkin salah dan membeli tilam yang selesa untuk anda hanya apabila punggung anda tidak mengganggu anda..
 2. 2 Bawa bantal anda sendiri (kecuali jika anda berhasrat untuk membeli yang baru). Dengan cara ini anda dapat merasakan tilam sama seperti anda tidur di rumah..
 3. 3 Pergi ke kedai dengan rakan untuk melihat bagaimana kedudukan tulang belakang anda. Sekiranya anda berbaring di atas tilam dengan sokongan yang baik, tulang belakang anda akan berada dalam garis lurus.
 4. 4 Dengarkan badan anda. Sekiranya anda merasakan titik tekanan, tilam terlalu tegas. Sebaliknya, jika bahu dan pinggul anda "tenggelam", tilamnya terlalu lembut.
 5. 5 Berfikir di luar punggung, bahu, dan pinggul anda. Tilam belakang yang baik juga harus memastikan kepala dan kaki anda berada pada kedudukan yang betul. Dan walaupun kedudukan mereka mempengaruhi sakit belakang berbanding kedudukan tulang belakang, anda hanya dapat mengatasi sakit belakang secara menyeluruh..
 6. 6 Sebaiknya gunakan perkhidmatan kedai yang memberi peluang untuk menukar tilam. Penting bagi seseorang yang mengalami sakit belakang untuk dapat menguji tilam pilihan mereka di rumah.

Hasil

Tilam berperanan besar jika anda mengalami sakit belakang, ia boleh melegakan dan memburukkan lagi keadaan. Penting untuk fokus pada ketegangan rata-rata tilam, yang dapat memastikan kedudukan tulang belakang yang betul semasa tidur. Tidak boleh terlalu keras atau terlalu lembut. Lebih baik memilih bahan seperti lateks semula jadi dan busa memori.

Orang yang mengalami sakit belakang memerlukan keseimbangan khas antara keselesaan dan sokongan tulang belakang. Sekiranya anda mendapat tilam seperti itu, ia akan mengubah hidup anda..

Bagaimana memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis: tinjauan model, petunjuk, nasihat doktor

Tilam ortopedik adalah tilam yang memastikan kedudukan tulang belakang yang betul semasa rehat atau tidur yang berpanjangan. Kaedah yang berbeza digunakan untuk kesan ini. Peranti ini dilengkapi dengan blok spring bebas. Ia dibuat dari bahan busa moden dengan "kesan memori". Semasa tidur di tilam seperti itu, tidak ada anjakan vertebra, penonjolan cakera intervertebral. Ia berguna untuk osteochondrosis - patologi degeneratif-distrofik dari kursus berulang.

Sebelum membeli, anda harus berjumpa dengan doktor agar tidak melakukan kesalahan. Tilam keras tidak sesuai untuk semua pesakit dengan osteochondrosis serviks, toraks atau lumbosacral. Doktor akan mengesyorkan alat ortopedik, setelah tidur di mana tidak ada rasa sakit, mati rasa, ketegangan otot.

Petunjuk untuk digunakan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Osteochondrosis penyetempatan belum sembuh sepenuhnya. Tugas utama ahli vertebrologi, pakar neurologi, traumatologi adalah mencapai kemelesetan yang stabil. Pada tahap ini, jika pesakit mengalami ketidakselesaan, itu adalah tahap keparahan ringan. Sekiranya kesejahteraan pesakit bertambah baik, semua usaha doktor bertujuan mencegah penyebaran patologi ke tulang belakang dan cakera yang sihat. Untuk ini, senaman terapeutik, urut dan alat untuk tidur yang selesa digunakan - tilam dan bantal. Produk berkualiti menjadi pencegahan kambuh yang menyakitkan. Untuk tilam ortopedik dengan osteochondrosis, sifat terapeutik berikut adalah ciri:

 • mengurangkan beban pada tisu tulang rawan yang rosak;
 • melegakan sindrom kesakitan;
 • pencegahan perpindahan struktur vertebra;
 • normalisasi pernafasan semasa tidur;
 • penghapusan mampatan ujung saraf oleh osteofit;
 • kelonggaran otot rangka;
 • peningkatan peredaran darah dan peredaran mikro.

Bagi pesakit dengan osteochondrosis serviks, berehat pada alat ortopedik akan membantu mengelakkan gangguan vertebrologi. Ini adalah pening, sakit kepala, lonjakan tekanan darah, gangguan ingatan, penurunan ketajaman penglihatan, pendengaran. Semasa kambuh osteochondrosis mana-mana jabatan, doktor terapi senaman mengesyorkan melakukan latihan statik bukan pada permukaan yang keras, tetapi pada produk ortopedik.

Varieti

Tilam ortopedik berbeza dari segi reka bentuk, jangka hayat, harga. Sebelum membeli, tanyakan kepada doktor anda mengenai tahap kekerasan dan bahan pengisi yang diperlukan. Peranti berkualiti tinggi dengan lembut menyokong vertebra, cakera, menghilangkan kekejangan otot. Ia selesa, selesa untuk tidur dan rehat siang hari. Menilai jenis pembinaan. Ia boleh menjadi spring, springless, gabungan.

Tanpa musim bunga

Tidak ada mata air di tilam seperti itu, dan kesan ortopedik disediakan oleh blok bahan elastik elastik. Dalam pengeluarannya, lateks, busa poliuretana, serat kelapa, dan bahan semula jadi atau sintetik digunakan. Kumpulan tanpa spring merangkumi pilihan untuk model air dan udara, tetapi model seperti itu tidak digunakan dalam terapi dan untuk pencegahan osteochondrosis.

Produk tanpa mata air boleh menjadi kekakuan. Rangkanya dicirikan oleh peningkatan keanjalan, dan kosnya bergantung pada pengisi yang digunakan..

Pengisi lekapan tanpa springCiri-ciri
LateksItu semula jadi, diperoleh dari getah pokok getah, dan sintetik. Pengisi memberikan kekuatan dan keanjalan tambahan struktur lembut atau sederhana-keras
Sabut kelapaBahan peningkatan kekakuan dan keanjalan, tidak mengalami kerosakan dan kerosakan acuan, tahan terhadap ubah bentuk
Serat buluOleh kerana sifat penebat haba, bahan tersebut digunakan dalam pengeluaran alat ortopedik dua hala "musim sejuk-musim panas"
Kuda KudaIa mengekalkan haba dengan baik dan membolehkan udara melaluinya. Ia adalah bahan peningkatan kekuatan, tahan lentur, elastik. Ia memberikan kedudukan yang selesa untuk tulang belakang yang terkena osteochondrosis semasa tidur
Rumput lautPeranti yang dipenuhi alga kering agak sukar. Mempunyai keupayaan untuk menguatkan imuniti kerana kandungan yodium yang tinggi di dalam tumbuhan
Serat kapasBahannya adalah benang terbaik, sedikit seperti bulu kapas biasa. Bahannya sangat elastik, digunakan dalam pengeluaran peranti keras sederhana
Buih poliuretana berteknologi tinggiBahan ini dicirikan oleh "kesan memori". Dia mengingati kedudukan badan di mana orang itu malam sebelumnya. Menyokong tulang belakang dengan baik sambil mengendurkan otot

Musim bunga dimuat

Tilam ortopedik jenis ini disajikan di kedai dalam dua versi - dengan mata air bonnel atau spring spring. Bentuk spring bonnell menyerupai tong biasa. Bahagiannya digabungkan antara satu sama lain, membentuk serat tunggal yang kuat semasa lekatan. Tidak ada zon kekakuan dalam reka bentuk model sedemikian, oleh itu, semasa operasi, mereka mula berderak, kendur, dan kesan ortopedik berkurang dengan ketara. Satu-satunya kelebihan peranti dengan mata air adalah harga rendah.

Bagi pesakit dengan osteochondrosis, doktor sering mengesyorkan model dengan blok spring bebas, yang terdiri daripada sebilangan besar mata air individu. Mereka berbeza tahap ketegaran dan adalah:

 • lembut, kendur di bawah berat badan manusia;
 • sederhana-keras, memastikan kedudukan fisiologi ruang tulang belakang;
 • kaku, dengan betul memasang cakera vertebra dan intervertebral dalam satu kedudukan.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Setiap musim bunga ditempatkan dalam casing yang terpisah, yang memberikan kekuatan tambahan pada struktur. Peranti mempunyai beberapa zon kekakuan untuk menyokong tulang belakang dengan lebih baik, dan tidak ada "kesan gelombang" semasa rehat. Ini adalah nama keadaan di mana sebarang pergerakan menimbulkan osilasi dengan amplitud yang berbeza. Sebagai contoh, jika satu orang bangun di sisi katil mereka, orang lain mungkin bangun kerana sensasi pergerakan..

Kualiti lekapan bergantung pada jumlah mata air. Semakin banyak per 1 meter persegi, semakin tinggi sifat terapeutiknya. Untuk pencegahan osteochondrosis, lebih baik memilih model dengan 256 mata air. Untuk rawatan, tilam digunakan pada blok "multipack", yang terdiri daripada 500 mata air. Yang paling mahal, tetapi berkualiti tinggi - peranti ortopedik pada blok mikro. Setiap meter persegi mereka mempunyai sekurang-kurangnya 1000 mata air bebas kecil.

Gabungan

Reka bentuk gabungan mempunyai blok spring dan beberapa lapisan pengisi semula jadi atau sintetik. Interlayers tanpa spring bertindak sebagai pengatur kekakuan. Mereka menyesuaikan diri dengan bentuk, berat badan seseorang, memberikan tidur yang selesa dan kebangkitan yang tidak menyakitkan. Dan blok spring menghalang perpindahan vertebra, kekejangan otot, dan pemampatan akar saraf. Model lekapan gabungan:

 • dua hala. Satu sisi tilam lebih kaku daripada yang lain. Model sedemikian diperlukan untuk osteochondrosis berulang dari mana-mana penyetempatan. Sekiranya patologi diperburuk, disyorkan tidur di permukaan yang keras. Bahkan penonjolan cakera sedikit pun tidak berlaku pada waktu malam. Selepas permulaan pengampunan, sudah cukup bagi seseorang untuk membalikkan tilam untuk tidur yang lebih selesa;
 • multizon. Zon kekakuan diedarkan ke seluruh permukaan untuk menyokong bahagian-bahagian ruang tulang belakang yang paling sering terkena osteochondrosis. Tilam gabungan berkualiti tinggi memperbaiki cakera serviks, lumbal dan dada, merehatkan otot punggung dan bahagian bawah kaki.

Kos lekapan bergantung pada pengisi. Bahan semula jadi jauh lebih mahal, yang tidak dapat mempengaruhi harganya. Tetapi dengan kebolehtelapan udara sintetik yang lemah, lebih elastik, sukar berkerut semasa operasi, lebih senang dibersihkan dari habuk dan kotoran.

Cadangan doktor

Sifat ortopedik peranti sangat penting. Tetapi kemampuannya untuk memberikan tidur yang selesa tidak kurang dihargai. Oleh itu, semasa memilih, seseorang harus mengambil kira ketinggian, usia, berat badan seseorang. Ahli saraf mengesyorkan kepada pesakit tua, orang tua untuk membeli produk kekerasan sederhana. Tidur di permukaan yang terlalu keras pada usia ini adalah penyebab pertama peredaran darah yang lemah. Dan struktur lembut tidak akan memberikan fiksasi yang diperlukan pada vertebra serviks, toraks, lumbal. Prasyarat untuk perkembangan osteochondrosis adalah gangguan postur, patologi artikular sistemik, gangguan endokrin yang didiagnosis pada kanak-kanak dan remaja. Oleh itu, doktor menasihatkan ibu bapa untuk membeli peralatan tidur khas. Lebih baik membeli model tanpa spring, di mana anda boleh melompat, jika anda mahu, tanpa rasa takut merosakkan mata air nipis. Sekiranya kanak-kanak itu sangat kecil, pertimbangkan hygroscopicity bahan pengisi dan beli model yang diperbuat daripada getah, yang tidak menyerap kelembapan dengan baik, dan mudah dibersihkan..

Adalah perlu untuk mengambil kira berat pesakit sebelum membeli. Cara memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis:

 • orang yang penuh memerlukan struktur yang tegar, dan orang yang kurus memerlukan struktur yang lembut atau sederhana-keras, dengan mata air bebas atau pengisi getah;
 • pada pesakit dengan berat badan normal, pilihannya jauh lebih luas. Mana-mana alat ortopedik sesuai untuknya, hanya sifat terapeutiknya yang penting.

Tilam mestilah sesuai dengan ketinggian dan saiz katil orang itu. Sekiranya ia tergantung di tepi, maka kesan penyembuhannya akan berkurang. Untuk mengira ukuran yang diperlukan, anda perlu menambah ketinggian 25 cm. Lebar optimum satu model ialah 80 cm, model berganda 160 cm.

Bagi penghidap alergi dan penghidap penyakit sistem pernafasan, lebih baik membeli tilam yang diisi dengan bahan semula jadi. Mereka hipoalergenik, tahan kerosakan akibat kulat patogen. Semasa tidur, peredaran darah bertambah baik, meningkatkan aktiviti fungsi semua sistem penting. Ini membantu mengurangkan kemungkinan pemburukan osteochondrosis dan patologi lain.

Petua Berguna

Sebaiknya pergi ke kedai dengan saudara-mara atau rakan-rakan. Mereka akan memantau keadaan ruang tulang belakang dalam kedudukan mendatar. Dalam kedudukan fisiologi, tidak boleh ada jurang antara tilam dan punggung bawah. Anda harus mendengar sensasi yang timbul. Kemunculan cepat keinginan untuk berguling menunjukkan ketegaran yang berlebihan. Dan kesakitan yang timbul di bahagian belakang selepas 10-15 minit menunjukkan tahap fiksasi yang rendah.

Sekiranya tilam dibeli untuk tujuan pencegahan, maka anda boleh mengunjungi kedai pada bila-bila masa sepanjang hari. Dan bagi pesakit dengan osteochondrosis, doktor mengesyorkan membeli-belah pada waktu petang. Pada waktu pagi, gejala patologi jarang berlaku; badan sentiasa menghasilkan bahan yang menghentikan sensasi yang menyakitkan. Pada waktu makan tengah hari, kesannya berhenti, dan tulang belakang dan cakera mengalami tekanan. Oleh itu, masa yang paling tepat datang untuk menentukan kemampuan alat ortopedik. Lagipun, pada waktu petang setelah hari yang sukar, tilam akan kelihatan selesa. Di bilik pameran yang besar, pelanggan dibenarkan berbaring untuk menilai kualiti model. Peluang ini harus digunakan.

Osteochondrosis dan pilihan tilam

Tidur adalah kunci kesihatan setiap orang, dan tilam mempengaruhi kualiti rehat. Kehadiran penyakit tulang belakang, masalah punggung memerlukan pendekatan berhati-hati untuk memilih tempat tidur yang tepat. Tilam untuk osteochondrosis adalah produk yang mempunyai struktur dan bentuk yang betul, melegakan gejala penyakit, memperbaiki postur seseorang.

Rawatan osteochondrosis termasuk terapi kombinasi, yang terdiri daripada senaman gimnastik, cadangan doktor dan penggunaan alat khas - tilam ortopedik.

Definisi tilam ortopedik

Tilam ortopedik mempunyai tujuan khusus, membolehkan anda mengekalkan kedudukan fisiologi tulang belakang.

Fungsi pemerolehan sedemikian adalah khusus:

 1. Keanjalan struktur produk membolehkan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik, darah beredar bebas melalui saluran.
 2. Komponen elastik memberikan rehat yang lengkap untuk otot.
 3. Tilam bernafas dan lembap, yang memungkinkan aliran peluh normal.
 4. Model berkualiti tinggi tidak kehilangan strukturnya dan menyokong berat badan, sambil mengekalkan ciri asalnya.
 5. Tidur yang selesa mengurangkan pergerakan tubuh manusia yang tidak diperlukan semasa tidur dan membuat rehat yang berkualiti.

Apabila memilih model yang sesuai, pembeli memperhatikan petunjuk yang disenaraikan, kriteria mereka akan membantu menjaga kesihatan dan menyingkirkan gejala penyakit.

Tilam rawatan belakang

Tilam untuk osteochondrosis adalah sebahagian daripada terapi perubatan, model yang dipilih dengan betul akan membantu otot berehat, dan tulang belakang berehat semasa berehat. Masalah belakang boleh berlaku dari produk yang salah.

Dalam rawatan punggung yang kompleks, tempat rehat diatur mengikut cadangan doktor dan diagnosis akhir pesakit. Fungsi penyembuhan tilam terletak pada struktur pengisi yang betul. Fungsi ortopedik membolehkan anda merehatkan punggung dan tulang belakang, menormalkan kerja sistem vaskular, dan juga:

 • mengurangkan tekanan pada otot dan tisu;
 • menyekat simptom kesakitan;
 • menormalkan fungsi pernafasan;
 • melegakan kekejangan, menghilangkan kekejangan.

Adalah perlu untuk memilih produk perubatan berdasarkan pengeluar yang berkualiti dan terbukti. Fungsinya dipengaruhi oleh pelbagai faktor, ciri-ciri yang menjadi ciri khas setiap model.

Siapa yang disyorkan untuk menggunakan tilam ortopedik

Produk ortopedik berkualiti tinggi disyorkan untuk digunakan terutamanya oleh orang-orang dengan penyakit belakang dan leher, tetapi produk tersebut juga ditunjukkan untuk masalah kesihatan lain:

 • insomnia biasa, sakit kepala;
 • keletihan fizikal yang teruk;
 • sakit sendi, sakit di punggung bawah, punggung;
 • tekanan biasa, kegugupan, mudah marah.

Setiap orang memerlukan tidur yang selesa, terutamanya kanak-kanak dan orang tua. Tubuh kanak-kanak sentiasa tumbuh dan berkembang, model yang dipilih dengan betul akan melindungi tulang belakang daripada ubah bentuk, kelengkungan, dan menjadikan selebihnya lengkap.

Apa yang perlu dicari semasa memilih

Terdapat garis panduan umum untuk memilih produk khusus:

 • produk mengekalkan bentuknya, tidak bengkok di bawah berat badan;
 • ketegaran yang berbeza membolehkan anda membetulkan keadaan patologi yang berkaitan dengan bahagian belakang;
 • pengeluar menawarkan model yang mempunyai tahap ketegaran yang berbeza dari sisi yang berbeza;
 • orang yang berlebihan berat badan perlu menggunakan model dengan tahap ketegaran yang tinggi tanpa mata air;
 • dalam tempoh selepas operasi, dengan adanya hernia, orang tua memerlukan struktur lembut.

Sekiranya anda mempunyai keraguan mengenai pilihannya, anda harus berjumpa dengan doktor yang merawat, dengan mengambil kira semua nuansa penyakit dan ciri-ciri badan.

Komposisi dalaman

Produk adalah spring dan springless. Jenis model juga bergantung pada pengisi yang digunakan oleh pengeluar. Memilih tilam, pembeli tidak hanya menumpukan pada keutamaan peribadi, tetapi juga fungsi yang dimiliki oleh produk..

Mata Air

Tilam adalah spring dan springless, tujuan model bergantung pada komposisi dalaman. Model ortopedik boleh menjadi produk getah pelbagai lapisan, bahannya berasal dari semula jadi atau buatan. Pengisi tidak hanya mempengaruhi fungsi yang dilakukan, tetapi juga dasar harga.

Tilam spring adalah:

 • dengan blok mata air yang bergantung;
 • blok spring bebas.

Perhimpunan spring bebas mengandaikan bahawa spring yang terpisah berada di dalam kantung, susunan ini membantu memberikan sokongan yang lebih baik. Dengan kedudukan mendatar seseorang semasa berehat, tubuh mengambil kedudukan yang betul, keperluan fisiologi diambil kira.

Blok pegas bergantung tidak mempunyai zon tempatan dan cepat tidak dapat digunakan. Tilam seperti itu tidak digunakan untuk tujuan perubatan, tetapi mempunyai harga yang berpatutan untuk penduduk..

Peraturan Asas

Tilam untuk osteochondrosis harus menjalankan fungsi terapi, berkualiti tinggi dan mematuhi standard yang diterima. Untuk tidur yang selesa, anda perlu memilih ukuran produk yang tepat. Model mestilah dengan jarak sekurang-kurangnya 10 sentimeter dari kaki dan dari kepala orang sama.

Lebar selesa ialah 80 - 85 sentimeter. Parameter produk yang sesuai membolehkan tidak menyekat pergerakan badan semasa tidur. Lebih baik memilih tilam untuk ukuran individu seseorang. Pengilang membuat produk untuk dipesan atas permintaan pembeli.

Model mesra alam

Dalam penghasilan model tilam, komponen semula jadi dan buatan digunakan. Sekiranya seseorang mempunyai penyakit belakang, memerlukan rawatan atau pencegahan, maka perlu menggunakan model dengan bahan semula jadi atau separuh terbuat dari getah.

Model beberapa pilihan pengisi popular. Pakar tidak mengesyorkan membeli produk yang sepenuhnya terbuat dari sintetik, model seperti itu mempunyai harga yang rendah, tetapi mereka dengan cepat kehilangan fungsinya dan menjadi tidak dapat digunakan.

Komponen penting produk adalah penutup, yang dijahit dari linen atau kapas. Sebilangan orang terdedah kepada reaksi alergi terhadap bahan semula jadi, jadi faktor ini diambil kira semasa membeli tilam.

Kategori harga

Produk fungsional ortopedik, yang ditunjukkan untuk hernia, kecacatan tulang, berharga dari 8.000 rubel. Pelbagai faktor mempengaruhi harga tilam:

 • saiz, bahan, pengisi;
 • pengeluar, tilam pembuatan syarikat.

Sekiranya seseorang mempunyai masalah kesihatan dan produk ortopedik diresepkan untuk tujuan pencegahan, maka anda tidak boleh menjimatkan kualitinya. Membeli tilam yang lebih kecil daripada katil atau diperbuat daripada bahan berkualiti rendah, pesakit berisiko memburukkan keadaan dan mendapat masalah kesihatan baru.

Pengilang moden menawarkan model berkualiti tinggi dengan jangka hayat yang panjang, jadi tilam ini akan melunaskan wang yang dibelanjakan untuknya..

Kekakuan tilam untuk osteochondrosis tulang belakang

Tahap kekerasan adalah komponen penting ketika memilih produk. Tilam boleh lembut, sederhana dan tegas. Petunjuk ini dipilih mengikut diagnosis yang telah ditetapkan..

Kekakuan rata-rata produk ditunjukkan untuk orang yang menderita osteoporosis, model seperti itu berbentuk tubuh pesakit, yang memberikan keselesaan maksimum.

Model pepejal ditunjukkan kepada remaja dan orang yang mempunyai penyakit tulang belakang tertentu.

Tilam lembut tidak dapat menjamin sokongan yang mencukupi. Blok spring bebas adalah komponen penting untuk memastikan sokongan yang betul.

Tahap ketegasan yang sepatutnya bagi tilam untuk osteochondrosis

Untuk pencegahan osteochondrosis, penting untuk memilih tilam tahap ketegaran yang betul. Dengan produk yang dipilih dengan tidak betul, gejala kesakitan kelihatan lebih tajam. Untuk tujuan perubatan, tilam dibahagikan kepada kategori berikut:

 1. Produk lembut yang diperbuat daripada lateks semula jadi, digunakan untuk kecederaan tulang belakang, dan juga sesuai untuk orang yang lebih suka bersantai di sisi mereka.
 2. Kekerasan sederhana menganggap pengisi dalam bentuk serutan atau bulu kuda. Model sedemikian disyorkan untuk orang yang menderita osteochondrosis lumbal..
 3. Model tegar mempunyai pengisi padat - strutto, sabut kelapa. Produk sedemikian digunakan untuk osteochondrosis, masalah dengan tulang belakang.

Dengan pelbagai tahap penyakit, disarankan untuk menggunakan tilam dua sisi dengan tahap kekakuan yang berbeza-beza. Semasa tempoh penyakit ini meningkat, gunakan bahagian yang lebih keras.

Kesan ortopedik

Masalah belakang diperbetulkan dengan tilam khas. Produk sedemikian mengambil bentuk badan semasa tidur. Semasa berehat di tilam biasa, seseorang secara tidak sengaja boleh merosakkan otot.

Hernia punggung bawah memerlukan roller, tilam adalah alternatif untuk pencegahan seperti itu. Hanya produk ortopedik berjenama yang dapat memberikan kesan yang diinginkan. Anda perlu membeli tilam di kedai dipercayai yang mempunyai sijil dan lesen yang diperlukan..

Cara meningkatkan kesan penyembuhan

Membeli model ortopedik bukan satu-satunya cara untuk merawat osteochondrosis. Untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum, anda perlu menyelesaikan rawatan sepenuhnya, ikuti semua cadangan doktor. Kursus urut dan fisioterapi dialu-alukan.

Pakar ortopedik mengesyorkan memilih posisi tidur yang betul, yang paling berjaya adalah posisi terlentang. Berbaring di punggung meningkatkan peredaran darah. Bergantung pada diagnosis, penggelek digunakan, yang diletakkan di bawah sendi lutut atau punggung bawah.

Kedudukan tidur yang tidak diingini

Postur tidur yang tidak betul mempunyai kesan buruk terhadap kualiti rehat dan perkembangan penyakit. Tidur di perut dengan osteochondrosis serviks membawa kepada mencubit serat saraf, kekejangan otot. Rehat di sebelah membengkokkan tulang belakang, dalam kedudukan ini, tekanan pada organ meningkat. Tidur di sebelah tidak digalakkan sekiranya terdapat penyakit yang berkaitan dengan sistem muskuloskeletal..

Anda tidak boleh bergantung pada bantal yang besar dan keras; untuk tujuan ini, pengeluar menawarkan produk khas. Bantal juga mempunyai tahap kekakuan yang berbeza-beza dan digunakan untuk pelbagai penyakit ortopedik.

Cara memilih tilam ortopedik yang betul untuk osteochondrosis

Tilam yang dipilih dengan betul bermaksud kesan ortopedik yang nyata, pengurangan gejala yang tidak menyenangkan. Tidur adalah kesihatan manusia, oleh itu, kesihatan dan kesejahteraan seseorang bergantung pada tempat yang lengkap. Pemilihan tilam adalah tugas penting, oleh itu perlu mengikuti cadangan doktor.

Tilam ortopedik, produk untuk osteochondrosis

Semasa memilih tilam, anda perlu memberi tumpuan kepada beberapa petunjuk yang akan membantu anda membuat pembelian yang tepat:

 1. Untuk membeli produk, anda perlu mengetahui berat sebenar seseorang. tilam direka untuk berat tertentu. Sekiranya beban di tilam lebih tinggi daripada yang dibenarkan, ia tidak akan dapat memberikan sokongan yang diperlukan dan berkualiti tinggi kepada badan. Semua soalan akan dijawab oleh perunding penjual di kedai khusus.
 2. Ukurannya bergantung pada ukuran tempat tidur, anda tidak boleh mengambil model kurang dari parameter yang diperlukan.
 3. Komposisi produk harus diperiksa dengan teliti untuk mengelakkan reaksi alergi dan akibat lain..
 4. Anda perlu membeli tilam di kedai dipercayai yang dapat memberikan kad jaminan.

Pilihannya bergantung pada banyak petunjuk dan ciri individu organisma..

Bagaimana tilam ortopedik mempengaruhi pencegahan osteochondrosis

Tilam untuk osteochondrosis mempunyai sifat pencegahan kerana struktur, pengisi, dan tahap ketegaran yang betul. Produk diperlukan untuk osteochondrosis serviks, gangguan pada sistem muskuloskeletal. Model ortopedik dikembangkan oleh pakar dalam industri yang sempit, mereka mengambil kira semua nuansa penyakit.

Masalah dada, kawasan lumbosacral memerlukan rawatan dan pencegahan yang kompleks, yang mungkin dilakukan dengan bantuan model ortopedik.

Cara memilih tilam ortopedik yang betul untuk osteochondrosis

Bolehkah tilam menyebabkan pemburukan osteochondrosis? Cukup jika tidak memenuhi tujuannya - menyokong tulang belakang "seperti dalam keadaan berdiri." Bagaimana memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis? Haruskah kita mendengarkan kepercayaan popular mengenai keajaiban tempat tidur yang keras? Apa yang anda perlu ketahui mengenai pengisi?

Keadaan belakang dan tilam - bagaimana saling berkaitan?

Pertama, mari kita ketahui mengapa permukaan tidur boleh menyebabkan anda merasa tidak sihat pada waktu pagi. Nampaknya orang itu sedang tidur - badan mesti berehat. Walau bagaimanapun, tidak begitu mudah.

Persoalannya, tidur tidak melibatkan mematikan otak. Otak terus berfungsi walaupun dalam mod tidur. Apabila badan semasa tidur mengambil kedudukan yang salah, saraf dan saluran darah dicubit, dan vertebra dibengkokkan. Otak menerima isyarat SOS, sebagai tindak balas yang mana ia mengarahkan otot untuk menyokong kawasan tulang belakang yang tegang. Dan sepanjang malam. Hasil pagi adalah stagnasi dan pelanggaran. Tompok lemah di tulang belakang menjadi radang. Sekiranya keadaan berulang setiap malam, keadaan kesihatan umum, dan juga kesihatan punggung, akan merosot.

Rujukan! Keadaan ini dapat diperbetulkan dengan membeli tilam ortopedik.

Adakah tilam keras berguna untuk mereka yang menderita osteochondrosis?

Pendapat mengenai kelebihan tidur keras yang tidak dapat disangkal berdasarkan tiga pernyataan.

Pernyataan pertama: tidur nyenyak bagi mereka yang menderita osteochondrosis adalah cadangan doktor. Saranan ini berasal dari zaman Soviet, ketika hampir seluruh penduduk Rusia tidur di atas baju besi. Lama kelamaan, tempat tidur ini mula berubah menjadi "tempat tidur gantung". Seperti yang anda ketahui, kesan "buaian" sangat tidak membantu tulang belakang. Tidur yang kerap di tempat tidur seperti itu secara tidak sengaja memburukkan lagi penyakit tulang belakang. Sebagai langkah keluar dari situasi ini, doktor mengesyorkan tidur di tilam kapas yang diletakkan di atas papan atau daun pintu. Banyak masa telah berlalu sejak itu, tetapi cadangan doktor pada masa itu masih hidup dalam ingatan generasi tua..

Pernyataan kedua adalah bahawa tilam lembut tidak berguna untuk osteochondrosis. Ini sebahagiannya benar. Ia tidak berguna bagi pesakit dengan osteochondrosis untuk "jatuh" di atas katil. Kesan ini dapat dielakkan hanya dengan mempunyai pangkalan yang boleh dipercayai di bawah punggung anda. Walau bagaimanapun, asas yang kukuh bukanlah tilam yang keras! Bilah ortopedik di dasar katil moden dan tilam ortopedik sederhana - sebuah "duet" yang ideal untuk sakit belakang.

Rujukan! Orang yang berusia lebih dari 60 tahun disarankan untuk tidur di permukaan yang agak lembut (di bawah purata, lebih dekat dengan lembut).

Pernyataan ketiga adalah bahawa tilam tegas berguna untuk membetulkan postur badan yang lemah dan bagi mereka yang mempunyai masalah punggung di tali pinggang bahu. Pangkalan yang tegar untuk kawasan bahu sangat berguna. Tetapi untuk kawasan lumbar - tidak. Permukaan yang keras menghalang punggung bawah daripada berehat dengan betul. Penyelesaian yang dicadangkan adalah tilam dengan pengezonan melintang, di mana kawasan tali pinggang bahu mempunyai sokongan yang lebih baik, dan kawasan lumbar lebih anatomi.

Jenis pengisi yang disyorkan

Oleh kerana mustahil untuk membuat tilam sejagat - satu untuk semua - pengeluar menghasilkan model dengan set ciri dan "warna" kekakuan yang berbeza. Persoalannya timbul: di tilam mana lebih baik tidur dengan osteochondrosis.

Peraturan nombor satu - tilam mestilah elastik dan tidak boleh dibengkokkan seperti tempat tidur gantung. Ciri ini adalah asas dalam setiap senario. Keanjalan yang diinginkan dapat disediakan oleh getah getah, busa poliuretana, busa memori padat atau blok dengan mata air bebas.

Penting! Kami membuat kesimpulan - sekiranya berlaku osteochondrosis, blok spring jenis BONNEL (mata air bergantung) tidak digalakkan!

Selalunya, lapisan getah bergantian dengan lapisan kelapa. Terdapat variasi blok mata air bebas. Anda boleh memilih dari barisan model dengan pengezonan melintang (terdapat zon kekerasan dari 3 hingga 15).

Penting! Mereka yang menderita osteochondrosis harus memilih tilam yang mempunyai ciri-ciri anatomi tinggi (keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan bentuk bahagian badan) dan ortopedik (memberikan sokongan ketepatan tinggi ke tulang belakang). Bagaimana saya boleh menyemak ini? Semasa berbaring di punggung, telapak tangan anda tidak boleh dipasang dengan bebas antara tilam dan punggung bawah. Semasa berbaring di sisi anda, pinggul, bahu dan punggung bawah tidak boleh berada di satah yang sama. Paha dan bahu harus sedikit "lemas", pengisi selesa menyokong punggung bawah. Ketidakupayaan untuk mencari kedudukan yang selesa untuk waktu yang lama adalah isyarat lain bahawa tilam terlalu keras.

Petua Berguna

Oleh itu, semasa membuat keputusan, patuhi peraturan berikut.

 • Lebih baik bagi mereka yang menderita osteochondrosis untuk membeli model ortopedik sederhana-keras.
 • Model blok spring yang bergantung tidak akan berfungsi.
 • Sekiranya ada peluang, beli tilam di salun atau kedai khusus yang menyediakan perkhidmatan bilik pameran. Dengan kata lain, di mana terdapat peluang untuk berbaring pada produk yang ditawarkan.
 • Pergi untuk ujian dengan ahli keluarga atau rakan anda. Biarkan rakan anda juga berbaring di tilam, cuba menilai sensasi sambil berbaring di sisi dan belakangnya. Bandingkan hasil "ujian".
 • Dengarkan perasaan anda. Setelah berbohong pada beberapa model, cuba tentukan tilam mana yang terbaik untuk anda secara peribadi untuk sakit belakang. Sekiranya setelah sekian lama anda mempunyai keinginan untuk berpindah, maka itu terlalu sukar. Dan jika agak sukar untuk keluar dari kegagalan semasa rampasan kuasa, maka itu terlalu lembut..

Osteochondrosis serviks: memilih tilam dan bantal ortopedik

Osteochondrosis adalah penyakit yang disebut sebagai momok dunia moden. Jenis osteochondrosis tulang belakang serviks yang paling biasa. Keadaan ini membawa ketidakselesaan yang ketara, jadi anda perlu mengambil semua langkah yang mungkin untuk mengurangkan kerosakan..

Cara tidur dengan betul dengan osteochondrosis serviks?

Tertidur ketika osteochondrosis tulang belakang serviks diperburuk bukanlah tugas yang mudah. Untuk menghilangkan sensasi yang menyakitkan di leher, anda perlu memilih postur yang betul, yang mana anda boleh mengikuti petua ini:

 1. Berbaring di belakang anda. Letakkan kepala di atas bantal. Bengkokkan kaki anda sedikit, tetapi agar lutut anda tidak naik terlalu banyak. Ia akan terasa lebih baik dalam beberapa minit. Adalah selesa untuk berehat dalam kedudukan ini, tetapi tidur tidak digalakkan;
 2. Berbaring di sebelah anda. Berat badan harus pada sendi bahu, bukan pada lengan atau leher. Kepala pada tahap badan, jadi pilih bantal kecil dan tilam tegas;
 3. Postur klasik embrio (pesakit terletak di sisinya, membengkokkan kakinya di lutut dan menariknya ke dada). Ini adalah kedudukan "semula jadi" badan, di mana anda dapat tidur berhari-hari, kerana inilah cara sistem muskuloskeletal terbentuk.

Tetapi semua cadangan ini hanya berkaitan dengan adanya tilam ortopedik dan bantal.

Cara memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis?

Ia mestilah tilam dengan ketegasan tinggi. Ia sangat sesuai untuk orang yang berlebihan berat badan. Model dipadankan dengan binaan seseorang. Kekakuan struktur juga boleh berbeza-beza. Petunjuk utama adalah kemudahan untuk tulang belakang serviks. Sukar tidur di tilam yang tidak selesa tetapi berguna, dan insomnia adalah pendamping pesakit dengan osteochondrosis leher yang kekal.

Ortomatras boleh dimuatkan pada musim bunga atau dengan pengisian lain (model tanpa spring). Untuk osteochondrosis serviks, tilam tanpa spring lebih sesuai. Tetapi ramai orang merasa lebih senang tidur di tilam spring ortopedik. Dalam kes ini, lebih baik pergi ke doktor untuk memeriksa keadaan pesakit. Sekiranya selepas tidur beberapa hari pada model musim bunga tidak bertambah buruk, maka tilam seperti itu sesuai untuk pesakit..

Sekiranya anda ingin memilih dari pilihan tanpa mata air, lihat pengisiannya. Pengisi semula jadi (sabut kelapa, rumput laut, bulu dirasakan) dan pengisi sintetik (spunbond, busa poliuretana) disediakan. Terdapat juga cetakan semula jadi yang sangat jarang berlaku seperti abaca dan sisal. Tetapi harganya mahal dan tidak berkesan, oleh itu mereka membeli tilam sintetik..

Bantal ortopedik untuk osteochondrosis leher

Bantal tidak dapat menyembuhkan penyakit serius seperti itu, tetapi dapat meredakan perjalanannya. Pilihan dibuat berdasarkan perasaan kita sendiri dan mengambil kira beberapa cadangan dari pakar. Bantal yang betul untuk osteochondrosis serviks mesti memenuhi syarat berikut:

 • Sebaiknya beli model kekerasan sederhana, tetapi jika penyakit ini rumit, lebih baik berjumpa doktor dan memilih mengikut cadangannya;
 • Pilih antara bantal persegi atau segi empat tepat. Hati-hati: terdapat banyak model yang dijual, dijahit dalam bentuk kayu bulat atau tapal kuda - mereka sesuai untuk bersantai, mereka membantu bertahan dalam tempoh yang memburukkan, tetapi tidur di atasnya adalah kontraindikasi;
 • Adalah optimum untuk memilih bantal ortopedik dengan ketinggian 5 hingga 9 cm. Walau bagaimanapun, tentukan ukuran anda. Bantal harus memastikan kedudukan badan yang betul: orang itu terletak di sisinya, kepalanya di atas bantal (diturunkan tepat di bawah leher), semua berat dipindahkan ke bahu, tetapi mereka juga disokong;
 • Ukuran juga sangat penting. Di kedai, bantal 40x50, 50x70 cm biasanya dijual. Ini adalah standard yang tidak sesuai dengan semua orang. Contohnya, lebarnya harus sama dengan bahu orang yang sedang tidur. Ia dibenarkan untuk menjadi sedikit lebih banyak, tetapi tidak kurang;
 • Kain dibuat dari tekstil semula jadi, bukan pengganti tiruan. Serat semula jadi mampu mengambil bentuk yang diinginkan, tidak cepat luntur, tidak menyebabkan alergi.
 • Tidak digalakkan membeli bantal ortopedik dalam rangkaian runcit bukan teras. Lakukan di kedai khas dan baca apa yang tertulis di bungkusan.

Bentuk dan pengisian ortopedik

Terdapat beberapa dozen pengeluar di pasaran, masing-masing, produk mereka mempunyai ciri tersendiri. Bagaimana memilih yang betul? Oleh kerana bantal ortopedik untuk osteochondrosis serviks digunakan secara berkala, kualitinya tidak perlu diragukan. Bentuk bantal, kemampuan untuk mengekalkannya, jenis pengisi di dalamnya diambil kira.

Terdapat tiga bentuk utama bantal ortopedik: sabit, roller dan gelombang yang dipanggil, yang sangat sesuai untuk menyokong tulang belakang serviks.

Terdapat banyak pilihan pengisi, tetapi untuk osteochondrosis leher, hanya beberapa yang disarankan: lateks, serat buluh, sekam soba, gel penyejuk dan mata air mini.

Kami sudah mengetahui bentuknya - "gelombang" dianjurkan, tetapi perhatikan pengisi. Dianjurkan untuk mencuba beberapa pilihan sebelum akhirnya memilih. Jangan teragak-agak untuk menyentuh, menggoyangkan dan berbaring di sebelah kanan kedai (sekiranya ada peluang seperti itu). Ia akan memakan masa beberapa minit, tetapi kemudian anda dapat tidur lena dan melupakan sakit kepala..

Bantal ortopedik buatan sendiri

Untuk kerja kita memerlukan aksesori jahit, pengisi, kain, zip. Ukuran mungkin standard, tetapi lebih baik mempertimbangkan parameter badan anda sendiri. Menjahit bantal sendiri lebih menguntungkan - anda boleh menyesuaikan parameter kilang dengan menyesuaikannya mengikut keperluan anda sendiri.

Lebih baik menjahit corak bergelombang. Pertama, buat corak untuk penggelek. Setelah memindahkannya ke kain, jangan lupa tinggalkan kira-kira satu setengah sentimeter untuk lipit. Setelah dua corak dibuat, jahit bersama-sama di tiga sisi, tinggalkan jurang untuk pengisi. Sekam soba sesuai sebagai pengisi (ia boleh dibeli di pasaran). Setelah mengisi bantal, kami menjahit ritsleting di sisi keempat yang tidak dijahit.

Harap maklum bahawa bantal ortopedik buatan sendiri tidak dapat bersaing dengan bantal ortopedik yang dibeli di kedai, tetapi secara moral lebih menyenangkan untuk tidur di atasnya.

Cara memilih tilam untuk osteochondrosis

Orang yang sihat jarang memikirkan bagaimana dan bagaimana dia tidur. Tetapi dengan bermulanya sakit belakang, keselesaan berehat menjadi yang terpenting. Kesejahteraan kita bergantung pada kualitinya. Masalah kualiti tempat tidur sangat relevan bagi orang yang menghidap osteochondrosis. Tilam anatomi yang betul akan membantu anda menjaga kesihatan punggung.

Apa itu osteochondrosis?

Ciri gaya hidup manusia moden yang tidak bergerak menyebabkan perubahan yang tidak dapat dipulihkan pada cakera intervertebral. Tisu tulang rawan mengeras, ukuran cakera berkurang, yang menyebabkan penumpuan vertebra. Hasilnya adalah sakit belakang, pening, mual, dan gejala lain. Menurut statistik, pada masa ini lebih daripada 80% orang menderita osteochondrosis.

Kedudukan yang salah semasa tidur adalah penyakit pada waktu pagi. Oleh itu, sangat penting untuk memilih permukaan yang tepat untuk berehat malam..

Jenis tilam yang digunakan untuk osteochondrosis

Tidak ada pilihan yang sesuai untuk semua orang dengan sakit belakang. Dengan pendekatan yang tepat, semua jenis tilam anatomi boleh digunakan:

 • 1. Model dengan blok mata air yang bergantung adalah yang paling tidak popular di kalangan pesakit. Ini disebabkan oleh kekurangan zon kekakuan pada produk tersebut. Kesan pada beberapa mata air membuat yang lain bergerak, akibatnya kesan "buaian" dapat muncul. Dialah yang sering menyebabkan sakit belakang. Namun, mempunyai lapisan sabut kelapa atau pengisi lain yang lebih keras dapat memperbaiki keadaan. Anda juga boleh tidur di tilam dengan spring block yang bergantung, dengan syarat anda menggunakan alas tilam khas.
 • 2. Produk dengan spring spring bebas lebih disukai bagi orang yang mengalami sakit belakang. Model anatomi memberikan sokongan penuh untuk tulang belakang semasa tidur dalam kedudukan apa pun. Membolehkan anda berehat sepenuhnya tanpa menimbulkan tekanan belakang yang tidak perlu.
 • 3. Tilam tanpa spring boleh menjadi keselamatan sebenar bagi mereka yang dihantui oleh penyakit tulang belakang. Terima kasih kepada susunan lapisan yang cekap, anda dapat mencapai kesan yang paling positif.

Bila hendak membeli tilam anatomi

Perlu memilih tilam sekiranya terdapat penyakit belakang dengan sangat berhati-hati agar tidak memburukkan lagi keadaan. Sifat anatomi perlu dikira secara berasingan dalam setiap kes, dan ketika membeli, lebih baik berjumpa doktor.

Petunjuk umum untuk penggunaan produk anatomi adalah:

 • 1. Untuk kesihatan yang baik, ketegangan tilam tidur mestilah sederhana.
 • 2. Semasa memburukkan lagi sakit belakang, anda perlu tidur di permukaan yang lebih keras.
 • 3. Sebaiknya perhatikan pengisi semula jadi dengan keanjalan yang baik, terutama serat kok dan sabut.
 • 4. Produk dengan spring block bergantung hanya dapat digunakan dalam satu set dengan alas tilam yang memberikan sokongan tambahan di area bahu dan pinggul.

Jenis pengisi

Pilihan tilam yang betul adalah berdasarkan pemilihan pengisi yang betul. Dan jika semuanya jelas dengan pilihan musim bunga, maka model tanpa spring atau gabungan memerlukan perhatian lebih. Namun, mereka dapat meningkatkan kecekapan..

 • 1. Buih poliuretana - jenis pengisi yang paling biasa, mempunyai harga yang berpatutan dan sifat anatomi yang baik. Ia boleh mengikuti bentuk badan, menjamin sokongan lembut untuk tidur. Bahan ini bagus untuk orang yang mengalami masalah tulang belakang dalam keadaan remisi. Perkara utama adalah memilih pilihan di mana busa poliuretana digabungkan dengan lapisan yang lebih tegar..
 • 2. Memoriform, memorix - bahan dengan kesan "memori" menyelimuti badan dengan lembut. Perasaan ini membolehkan anda berehat sepenuhnya dan berehat sepenuhnya. Pengisi ini bagus untuk orang yang mengalami sakit belakang, tetapi ia perlu digabungkan dengan lapisan sabut keras agar berkesan..
 • 3. Lateks boleh dianggap sebagai "juara" pengisi. Ia hypoallergenic, mempunyai ketegaran yang baik, menyokong tulang belakang dengan sempurna, dan mempunyai kehidupan perkhidmatan yang hebat. Versi buatan bahan itu praktikalnya tidak kalah dengan yang semula jadi. Ini adalah salah satu penyelesaian terbaik untuk orang yang mengalami masalah tulang belakang..
 • 4. Sabut kelapa dan serat - pengisi semula jadi, agak sukar dan tahan lama yang selalu digunakan dalam kombinasi dengan pilihan yang lebih lembut. Dengan baik menahan beban tinggi, bagus untuk orang yang mempunyai berat badan yang besar.
 • 5. Bahan lain. Kuda, sisal, sekam soba, dan lain-lain juga boleh digunakan dalam model moden. Setiap pilihan mempunyai kelebihan tersendiri, tetapi hanya boleh menjadi tambahan pada pengisi asas.

Cara memilih tilam anatomi untuk osteochondrosis

Memilih tilam yang sesuai untuk tidur sekiranya masalah punggung tidak begitu mudah, tetapi semestinya sesuai dengan masa anda! Sokongan tulang belakang yang baik dalam mimpi akan meredakan gejala penyakit, memberi kekuatan dan kekuatan sepanjang hari.

Untuk membuat pilihan yang tepat, pertama sekali, anda perlu mengambil kira perkara-perkara seperti keparahan penyakit, berat badan seseorang, keutamaannya, serta kehadiran reaksi alergi terhadap bahan tertentu. Anda tentu tidak boleh mengabaikan nasihat pakar..