Cara mendapatkan sebut harga untuk pembedahan penggantian pinggul

Artritis

Penggantian sendi pinggul hanya diresepkan dalam kes yang melampau apabila kaedah rawatan lain tidak membawa hasil yang diharapkan. Kategori utama pesakit yang menjalani arthroplasty adalah orang tua. Kesejahteraan pesakit seperti itu selalunya tidak membenarkan mereka menjalani pembedahan. Untuk kes-kes ini, ada kemungkinan memperoleh faedah istimewa.

Apa itu kuota penggantian pinggul

Negara telah mengembangkan sejumlah program yang bertujuan untuk menolong warga negara yang berada dalam keadaan hidup yang sukar yang tidak dapat menyelesaikan masalah yang timbul secara bebas. Orang-orang ini termasuk pesakit dengan masalah kesihatan, khususnya, pesakit yang memerlukan pembedahan endoprosthetics yang mahal..

Matlamat utama pembangunan program sokongan negara:

 • menentukan kategori warganegara yang memerlukan bantuan;
 • memperuntukkan jumlah yang sesuai dari belanjawan negara;
 • mengembangkan prosedur untuk memberi bantuan;
 • tentukan senarai institusi perubatan di mana operasi akan dijalankan.

Untuk mendapatkan sokongan bantuan perubatan, seorang warganegara mesti diinsuranskan di bawah program wajib negara.

Siapa yang berhak mendapat kuota pada tahun 2018

Sehingga 2015, majoriti pemohon yang memenuhi kriteria yang ditetapkan boleh bergantung pada bantuan belanjawan. Hari ini, mendapatkan kuota untuk pembedahan penggantian pinggul menjadi lebih intensif tenaga kerja, dan penggantian sendi pilihan kini tersedia untuk lebih sedikit warga negara..

Terdapat pilihan untuk mendapatkan keselamatan penuh dari belanjawan negara. Penggantian pinggul mengikut kuota pada tahun 2018 dilakukan sekiranya:

 • displasia sendi kerana perkembangan arthrosis;
 • arthrosis ubah bentuk pasca operasi.

Sambungan itu juga akan diganti secara percuma dengan perbelanjaan dana awam sekiranya berlaku komplikasi akibat kesalahan perubatan semasa operasi sebelumnya..

Kerana perubahan dalam undang-undang Rusia pada tahun 2015, dana pemulihan yang disediakan dari belanjawan negara dikeluarkan dari daftar. Sebilangan besar pesakit harus membayar kos prostesis. Klinik ini menyediakan perkhidmatan untuk operasi secara percuma.

Dalam masa terdekat, ia dirancang untuk menjalankan arthroplasty pinggul di bawah dasar OMC. Walaupun rancangan ini masih dalam pembangunan kerana masalah pendanaan..

Cara mendapatkan kuota penggantian pinggul

Untuk mendapatkan sokongan kerajaan, anda perlu mengumpulkan semua dokumen yang mengesahkan perlunya memberikan faedah. Untuk melakukan ini, pesakit memerlukan kertas berikut:

 • polisi insurans kesihatan wajib;
 • kad pesakit luar dengan keterangan mengenai rawatan yang dilakukan, yang mengesahkan hakikat untuk berjumpa doktor;
 • epikrisis dan sijil yang menerangkan perjalanan penyakit ini.

Dokumen di atas disusun dan dikeluarkan oleh institusi perubatan yang membuat keputusan mengenai pemberian faedah. Perlu menghubungi klinik, walaupun pada masa ini pesakit tidak termasuk dalam kategori warganegara yang telah ditetapkan. Kerangka peraturan negara berubah secara sistematik dan pada bila-bila masa senarai benefisiari dapat diperluas.

Tahap mendapatkan kuota dan dokumen yang diperlukan

Warganegara Rusia, untuk mendapatkan bantuan istimewa, mesti berjumpa doktor di institusi perubatan tempat rawatan itu dijalankan. Ini boleh menjadi pakar traumatologi ortopedik atau pakar bedah. Seterusnya, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan yang lengkap, dengan bantuannya kehadiran patologi sendi disahkan. Berdasarkan hasil diagnostik, analisis dan sejarah perubatan, komisen kuota klinik menyusun protokol. Sekiranya pesakit enggan menjalani pemeriksaan jangka panjang, pesakit tidak akan dapat faedah yang diperlukan.

Setelah menerima protokol keputusan jawatankuasa, pesakit perlu menyiapkan bungkusan dokumen dan salinannya:

 • pasport;
 • polisi insurans perubatan wajib;
 • nombor insurans akaun peribadi individu;
 • rujukan oleh pakar bedah atau ortopedis;
 • ID pesara;
 • kertas yang mengesahkan kumpulan kecacatan yang ditetapkan;
 • keputusan institusi perubatan mengenai perlunya operasi, termasuk penerangan mengenai keadaan kesihatan pesakit, diagnosis, perjalanan rawatan dan semua langkah diagnostik;
 • kenyataan bertulis pesakit.

Setelah mengumpulkan kertas yang diperlukan, pesakit secara langsung atau wakilnya, anda perlu pergi ke jabatan kesihatan. Di sana, permohonan yang diterima akan dipertimbangkan dengan penyertaan pakar khas. Sekiranya perlu, komisen mungkin memerlukan kehadiran pesakit secara peribadi untuk mengajukan soalan tambahan kepadanya.

Permohonan disemak oleh jawatankuasa kuota dalam masa 10 hari bekerja. Sekiranya pencalonan pesakit untuk mendapatkan faedah tersebut disetujui, dokumennya akan dikumpulkan dan dihantar ke institusi perubatan, di mana operasi endoprosthetics akan dilakukan. Suruhanjaya klinik, pada gilirannya, akan mengkaji semula dokumen yang dihantar dan melaporkan tarikh sebenar pesakit dimasukkan ke hospital..

Adalah mustahil untuk meramalkan berapa lama masa menunggu operasi. Ini, pertama sekali, bergantung kepada kawasan dan populariti klinik. Di bandar-bandar besar, penantian sering ditangguhkan selama beberapa bulan.

Apa endoprostheses yang digunakan pada kuota

Apa jenis prostesis pinggul yang akan dibekalkan mengikut kuota bergantung pada mana yang terdapat di klinik. Sama sekali tidak diperlukan bahawa ia akan menjadi endoprosthesis dari pengeluar terkemuka. Walau bagaimanapun, dengan hasil operasi yang baik, sambungan tiruan akan bertahan sekurang-kurangnya 10 tahun, dan penggantian berikutnya dengan yang baru juga akan dilakukan secara percuma..

Hasil endoprosthetics sebahagian besarnya tidak bergantung pada jenis prostesis, tetapi pada tahap kemahiran doktor yang akan melakukan operasi. Prostesis yang terbaik dan berkualiti tinggi tidak melindungi pesakit daripada kemungkinan kesilapan perubatan semasa prosedur. Sekiranya terdapat faedah, pesakit tidak dapat memastikan bahawa penggantian sendi akan dilakukan oleh pakar bedah ortopedik yang berpengalaman.

Program pemulihan individu

Cara lain untuk mendapatkan prostesis percuma yang berkualiti adalah melalui program pemulihan individu. Pembayaran untuk operasi dan tempoh pemulihan seterusnya dalam kes ini, bahkan di klinik terkemuka, akan dibuat dari dana negara.

Langkah pertama untuk menyertai program pemulihan individu adalah berjumpa doktor. Dia akan membantu mengumpulkan dan menyusun pakej dokumen yang diperlukan dengan betul.

Perbezaan utama antara program ini dan operasi kuota adalah pembayaran penuh dana yang dibelanjakan untuk prosedur endoprosthetics. Sebelum campur tangan pembedahan, pesakit membayar kos prostesis sepenuhnya, dan setelah dilepaskan dia dikeluarkan dokumen yang merupakan asas yang mencukupi untuk pengembalian dana. Setelah beberapa lama, orang itu menerima wang itu sepenuhnya.

Kelebihan utama program individu:

 • tempoh menunggu dikurangkan berbanding dengan rayuan pesakit ke jabatan kesihatan;
 • kos penuh endoprosthesis dikembalikan, yang hari ini kira-kira 150 ribu rubel;
 • dana yang dibelanjakan dikembalikan kepada pesakit dalam masa 3-4 minggu selepas operasi.

Kelebihan penting program ini adalah hakikat bahawa prostesis berkualiti dari pengeluar terkemuka digunakan untuk menggantikan sambungan. Ini membolehkan pesakit yakin dengan kebolehpercayaan dan keselamatan sendi yang terbentuk..

Setiap pesakit mempunyai hak untuk memilih pilihan yang paling sesuai untuk menjalankan prostetik sendiri, bergantung pada keadaan fizikal dan sokongan materialnya. Dengan membeli endoprosthesis secara bebas dan mengambil bahagian dalam program pemulihan individu, seseorang mendapat peluang untuk menjimatkan wang dengan ketara dan mengurangkan masa menunggu operasi.

Endoprosthetics sendi pinggul dan harga di Moscow dan Prague: kos operasi

Jauh lebih mudah untuk melakukan operasi penggantian pinggul di Moscow daripada di rantau ini: terdapat banyak institusi yang melakukan operasi seperti itu, dan pemerintah memperuntukkan lebih banyak kuota, dan jumlah pampasan juga lebih penting (dalam perbandingan langsung dengan berapa kos prostesis sendi pinggul).

Setiap orang memilih klinik berdasarkan kemampuan kewangan mereka. Berapakah kos penggantian pinggul di Moscow dan di mana lebih baik menjalani operasi? Selalunya harganya lebih mahal daripada di Eropah. Operasi ini tergolong dalam kategori berteknologi tinggi, yang bermaksud tidak boleh murah. Julat harga di seluruh bandar di tempat yang berbeza agak besar, tetapi anda masih perlu memastikan kualitinya. Namun, terdapat beberapa institusi di mana nisbah kualiti-harga optimum, ditambah jaminan negara untuk perkhidmatan yang diberikan.

FSBI “Pusat Penyelidikan Traumatologi dan Ortopedik Pusat diberi nama N.N. Priorov "

Pusat Penyelidikan Traumatologi dan Ortopedik Pusat. N.N. Priorova

Pembedahan penggantian pinggul berharga dari 103,000 rubel. Dijalankan oleh calon sains perubatan, profesor. Peralatan dan alat terkini digunakan. Implan domestik dan asing dipasang.

Endoprostheses "ESI", yang banyak digunakan di Rusia untuk intervensi pembedahan primer dan semakan, dikembangkan berdasarkan jabatan trauma No. 2. Pengenalan implan domestik MATI-MEDTECH, yang dihasilkan menggunakan nanoteknologi, telah dilakukan. Seramik Nitride juga merupakan penemuan institusi ini..

Untuk mendapatkan konsultasi percuma, anda perlu mendapatkan rujukan dari komisen perubatan poliklinik daerah (untuk bukan pemastautin - rujukan dari kemudahan kesihatan di tempat kediaman), dan juga mempunyai salinan polisi dan pasport dengan anda. Kemasukan berbayar dilakukan berdasarkan urutan kedatangan pertama dengan pasport.

FSI "Pusat Perubatan dan Pembedahan Nasional dinamakan NI Pirogova "Klinik Traumatologi dan Ortopedik

Harga untuk pemasangan TBP bermula dari 54,000 rubel. Operasi dilakukan setiap hari di jabatan traumatologi dan ortopedik No. 1. Doktor jabatan mempunyai pengalaman kolosal dan kelayakan tinggi. Mereka mempunyai teknik terkini intervensi invasif minimum, kemampuan teknikal yang luas, dan alat pintar. Banyak pilihan implan dari pelbagai model dan saiz membolehkan anda melakukan pemasangan dengan kualiti tertinggi.

Hospital Klinikal Bandar yang diberi nama S.P. Botkin

Hospital Klinikal Bandar yang diberi nama S.P. Botkin

Salah satu institusi perubatan multidisiplin terbesar. Peralatan - dari perkembangan dunia terkini, alat dan peralatan - dari pengeluar terkemuka di dunia. Operasi di jabatan trauma No. 26 akan menelan belanja kira-kira 99,000 rubel. tanpa kos bahan habis pakai, tidur siang di jabatan - 2800 rubel.

Doktor meningkatkan kelayakan mereka secara berterusan, bekerjasama rapat dengan institusi ortopedik terkemuka di dunia. Untuk kemasukan awal, anda mesti mendapatkan rujukan dari doktor dari kemudahan perubatan mengikut pendaftaran, polisi, pasport, petikan dari kad. Pesakit bukan pemastautin untuk rawatan di bawah insurans perubatan wajib perlu menulis permohonan yang ditujukan kepada doktor kepala.

Klinik Traumatologi dan Ortopedik Universiti Perubatan Negeri Moscow Pertama MEREKA. Sechenov

Klinik Traumatologi dan Ortopedik Universiti Perubatan Negeri Moscow Pertama MEREKA. Sechenov

Bidang utama aktiviti adalah operasi berteknologi tinggi untuk memulihkan sistem muskuloskeletal menggunakan kaedah invasif minimum..

Pusat ortopedik terbesar di Eropah Barat, Amerika Syarikat dan Israel mengadakan seminar bersama, persidangan untuk pertukaran pengalaman dan teknologi terkini secara berterusan.

Anda boleh mengganti gabungan secara berbayar bila-bila masa dengan janji temu. Dengan kuota - mengikut urutan keutamaan.

Hospital Klinikal Pusat Akademi Sains Rusia

Hospital Klinikal Pusat Akademi Sains Rusia

Penggantian sendi pinggul dilakukan menggunakan implan berkualiti tinggi pengeluaran Rusia dan asing. Pakar Jabatan Ortopedik mempunyai akses kepada perkembangan terkini dalam bidang pemulihan fungsi sistem muskuloskeletal.

Arthroplasty pinggul tiang tunggal akan menelan belanja 30 ribu rubel, jumlahnya - 55 ribu rubel. Harga tidak termasuk penginapan di hospital, kos prostesis dan barang habis pakai. Sejak tahun 2015, klinik ini telah menyediakan perkhidmatan perubatan berteknologi tinggi di bawah kuota. Untuk mendapatkan nasihat dan bantuan dalam mengumpulkan dokumen yang diperlukan untuk membuka kupon, anda boleh menghubungi jabatan VMP hospital.

Hospital dinamakan N.I. Semashko

Hospital Klinikal Pusat Akademi Sains Rusia

Institusi perubatan milik jabatan Keretapi Rusia, dilengkapi dengan peralatan berteknologi tinggi yang membolehkan anda melakukan operasi yang kompleks dengan menggunakan kaedah invasif yang minimum. Dengan adanya pelbagai jenis endoprosthes TBS dari pelbagai pengeluar dan kategori harga. Harga adalah seperti berikut (ambang kos minimum ditunjukkan):

 • prostetik tunggal tiang berharga 35 ribu rubel;
 • Endoprosthesis Rusia - 62 ribu rubel;
 • diimport - 117,000 rubel;
 • jumlahnya, tidak termasuk harga prostesis - 42,500 rubel;
 • implan yang diimport - 305,500 rubel;
 • Buatan Rusia - 155 400 rubel.

Hospital Klinikal Bandar No. 67

Hospital Klinikal Bandar No. 67

Ia dianggap sebagai salah satu klinik terbaik. Kakitangan terdiri daripada pakar yang berkelayakan di peringkat antarabangsa. Mereka mempunyai seluruh peralatan perubatan dan diagnostik moden dan kaedah berkesan generasi terkini..

Fokus utama Jabatan Traumatologi adalah penggantian sendi pinggul untuk patah tulang paha proksimal pada pesakit berusia lebih dari 50 tahun. Operasi boleh dilakukan secara percuma di bawah program jaminan kerajaan. Ini memerlukan:

 • pernyataan peribadi pesakit, petikan dari protokol komisen perubatan dari kemudahan penjagaan kesihatan tempatan;
 • petikan dari kad dengan petunjuk diagnosis, analisis dan cadangan;
 • salinan pasport, polisi dan SNILS.

Dokumen di atas diserahkan ke penerimaan Jabatan Kesihatan, tempat kupon dikeluarkan. Berdasarkan perkara di atas, anda boleh mendapatkan idea tentang berapa kos penggantian pinggul di Moscow. Kos bergantung kepada status klinik dan pengeluar endoprosthesis itu sendiri.

Sebagai contoh, harga untuk endoprosthesis pinggul Zimmer di Moscow bermula dari 150,000 rubel, bergantung pada modelnya. Harga untuk implan domestik adalah 2-3 kali lebih rendah, tetapi perkembangan moden tidak lagi kalah dengan yang asing. Untuk artroplasti pinggul, harga di Moscow rata-rata dari 40,000 ribu rubel hanya untuk manipulasi itu sendiri.

Kuota

Arthroplasty pinggul kuota di Moscow terdapat di hampir semua institusi kerajaan dan beberapa institusi komersial. Kuota dikeluarkan sesuai dengan program negara untuk mendukung penduduk dalam penyediaan jenis rawatan perubatan berteknologi tinggi. Untuk melakukan ini, anda perlu pergi ke hospital di tempat pendaftaran, menerima pakej dokumen dari suruhanjaya perubatan dan menyerahkannya kepada jawatankuasa kesihatan tempatan.

Di sana, permohonan akan dipertimbangkan, jika keputusan positif dibuat mengenai rujukan untuk rawatan, kupon dikeluarkan dengan mana pesakit dikirim ke institusi yang ditentukan untuk pendaftaran. Masa menunggu biasanya dari 3 hingga 9 bulan. Menurut kuota, endoprostheses mahal dengan pasangan geseran seramik-seramik tidak dipasang.

Antrian dan tempoh menunggu di Moscow

Bagi kebanyakan pesakit, operasi percuma adalah anugerah, kerana tidak setiap orang, terutama pada usia tua, berpeluang membayar ratusan ribu untuk pemasangan sendi pinggul baru. Namun, anda perlu bersedia untuk fakta bahawa 9 bulan mungkin bukan had menunggu dalam barisan. Antrian bagi orang yang menggunakan kuota adalah urusan yang berlarutan dan "samar-samar" dengan sebilangan besar orang yang memerlukan penggantian TBS secara percuma, dan di sini semua orang sama. Walaupun begitu, kami akan berusaha mengarahkan pesakit mengikut waktu menunggu institusi perubatan tertentu di Moscow, yang kami kaji.

 • Di CITO mereka. Priorova, seperti yang ditunjukkan oleh praktik, rata-rata, diperlukan 8-10 bulan untuk mengundang pesakit untuk menjalani operasi pada kupon yang dikeluarkan, waktu maksimum adalah 1.5 tahun, minimum (sangat jarang) adalah 5-6 bulan.
 • Di NMHT mereka. Pirogov, bilangan pesakit yang utama dirawat di hospital dalam masa 3-6 bulan setelah kelulusan permohonan rawatan kuota, kebanyakan orang menunggu selama 1 tahun.
 • Tunggu operasi di GKB im. Botkin mengambil masa 5-8 bulan secara purata, tempoh terpanjang adalah 1.6 bulan.
 • Di klinik mereka. Sechenov, masa menunggu minimum 4-6 bulan, paling kerap sekitar 9-12 bulan, maksimum - 1,5 tahun.
 • Dalam biro reka bentuk Akademi Sains Rusia, sebagai peraturan, barisan bertahan 8-10 bulan sebagai standard, jarang sekali lebih lama - 12-24 bulan.
 • Di hospital. Semashko sebagai titik rujukan bagi mereka yang berada dalam senarai menunggu adalah jangka masa 3-12 bulan. Walaupun beberapa, tetapi berita mengenai tarikh operasi, menurut ulasan, benar-benar datang dalam 3-4 bulan.
 • Pesakit yang menunggu jawapan-undangan dari Hospital Klinik Bandar No. 67 harus bimbang dan menderita terutama kerana ketidakpastian. Sebenarnya, mereka sering mengatasi syarat dalam 1 tahun, untuk banyak, bahkan dalam 2 tahun.

Prostesis apa yang digunakan, adakah mungkin untuk dipilih

Endoprosthes sendi pinggul di institusi perubatan Moscow dipasang pengeluaran domestik dan asing dengan fiksasi tanpa simen, berasaskan simen dan hibrid. Model yang lebih murah sering ditanam mengikut kuota, tetapi semuanya bergantung pada petunjuknya. Semua prostesis, tanpa mengira negara asal dan kosnya, diperbuat daripada bahan berteknologi tinggi berkualiti tinggi, yang, dengan syarat dipilih dan dipasang dengan betul, berakar dengan baik dan berfungsi secara berkala selama 15 tahun atau lebih.

Komponen seramik untuk semua jenama dibuat oleh satu pengeluar Ceramtech.

Klinik Moscow menerima endoprostheses moden terutamanya dari jenama berikut:

 • ESI (Rusia);
 • NEVZ-Keramiks (Rusia);
 • Zimmer (Amerika Syarikat);
 • Osteonics (Stryker, Amerika Syarikat);
 • Biomet (Amerika Syarikat);
 • DePuy (Amerika Syarikat-Switzerland);
 • Mathys (Switzerland);
 • Gruppo Bioimpianti (Itali).

Implan: dangkal, standard total, dengan batang yang luas, onkologi, onkologi pelbagai bahagian.

Campur tangan pembedahan dapat dilakukan dengan pemasangan endoprosthesis yang dipilih oleh pesakit secara peribadi. Sudah tentu, setelah mendapat persetujuan dengan doktor mengenai kesesuaian penggunaannya dalam kes tertentu. Tetapi ada satu yang penting tetapi. Anda boleh mempercayai hak istimewa tersebut hanya jika anda membayar secara keseluruhan untuk keseluruhan kos prostesis sendi pinggul yang dipilih. Dengan operasi percuma, tidak ada yang akan membenarkan anda memilih prostesis untuk diri sendiri dan menyatakan pilihan anda berhubung dengan syarikat dan pasangan geseran. Semasa operasi kuota, pakar bedah akan menyediakan reka bentuk yang sesuai untuk kemudahan perubatan, mungkin buatan Rusia.

Pembedahan pinggul kuota

Hai tetamu yang dihormati! Hari ini kita akan mengetahui apa itu pengganti pinggul kuota dan siapa yang boleh menggunakannya..

Sejak tahun lalu, senarai kategori yang boleh mendapat faedah telah menurun dengan ketara. Pendaftaran diperlukan semasa mengenal pasti kekurangan dan kesalahan pihak doktor.

Apa yang termasuk dalam kuota

Kos arthroplasty pinggul agak tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh banyak orang. Ini akan menelan belanja yang besar bukan hanya untuk menjalankan prosedur, tetapi juga prostesis itu sendiri.

Secara amnya, rawatan merangkumi:

 1. Kos prostesis berbeza dari 160 ribu.
 2. Campur tangan operasi.
 3. Prosedur rawatan lebih lanjut, kira-kira 100 ribu rubel.

Pemulihan pasca operasi merangkumi prosedur klinikal, pemakanan dan ubat-ubatan.
Penggantian pinggul kuota dilakukan hanya dalam keadaan sukar.

Petunjuk tertentu akan diperlukan:

 1. Penyakit onkologi yang menimbulkan masalah dengan sistem muskuloskeletal.
 2. Kecacatan akibat gangguan tisu penghubung sistemik.
 3. Akibat selepas penggantian pinggul, subluksasi dan kehelan.
 4. Masalah dengan pembekuan darah yang lemah.
 5. Jangkitan di kawasan proses.
 6. Pakai.
 7. Keretakan tisu tulang.

Menurut keputusan pemerintah, adalah mungkin untuk mendapatkan kuota untuk penggantian pinggul jika arthrosis dikesan, digabungkan dengan kecederaan setelah operasi. Dan juga apabila displasia berlaku bersamaan dengan arthrosis.

Cara mendapatkan sebut harga untuk operasi

Untuk mengeluarkan kuota, anda perlu mengumpulkan dokumen tertentu. Anda perlu membuat peperiksaan penuh dan lulus ujian. Proses pendaftaran dimulakan dengan sinar-X dan penerangan mengenai protokol penyelesaian kuota.

Kemudian Kementerian Kesihatan dikemukakan:

 1. Penyataan yang disediakan khas.
 2. Polisi insurans kesihatan wajib.
 3. Salinan pasport.
 4. ID Pesara.
 5. Dokumen yang mendaftarkan kehadiran penyakit ini.

Selepas itu, anda perlu menunggu keputusan dalam barisan. Pembedahan pinggul boleh dilakukan dalam beberapa bulan atau bahkan 6-7 bulan.
Prostesis yang kini terdapat di klinik digunakan. Hasilnya bergantung pada kualiti elemen dan kelayakan pakar.

Proses memperoleh kuota untuk endoprosthetics merangkumi langkah-langkah berikut:

 1. Interaksi dengan doktor yang menghadiri. Pemeriksaan dan rawatan rutin dijalankan.
 2. Protokol dibuat dengan maklumat peribadi mengenai pesakit, diagnosis dan cadangan rawatannya. Ia mengambil masa sekitar 10 hari untuk membuat keputusan.
 3. Permohonan dihantar ke jabatan khas.
 4. Suruhanjaya diadakan dengan penyertaan pakar ortopedis. Keputusan komisen ditentukan. Sekiranya keputusan itu positif, salinan protokol dihantar ke klinik.

Setelah dokumen diterima oleh institusi perubatan, komisen dikumpulkan. Akibatnya, diterima mengenai pelaksanaan prostetik dalam situasi tertentu.
Untuk pembedahan penggantian tulang, anda boleh membuat permohonan terus ke hospital. Untuk melakukan ini, anda mesti memberikan rujukan daripada doktor, polisi insurans dan keputusan ujian.

Apa prostesis yang diletakkan pada kuota

Terdapat pelbagai jenis endoprostheses. Model berbeza dari segi bahan dan reka bentuk. Peranti sedemikian terdiri daripada mangkuk, bola logam dan batang untuk kebolehpercayaan struktur. Sendi buatan dibuat dari bahan yang tidak membahayakan kesihatan.

Untuk endoprosthetics berbayar dan percuma, jenis struktur berikut digunakan:

 • plastik-logam adalah pilihan anggaran. Prostesis serupa sesuai untuk orang tua;
 • plastik-seramik. Kepala strukturnya diperbuat daripada bahan seramik, dan cawan itu diperbuat daripada plastik;
 • prostesis seramik komposit. Bahan ini tahan haus dan lusuh. Kepala seramik dibuat dengan diameter besar.

Siapa yang berhak mendapat pembiayaan belanjawan

Oleh itu, mari kita ketahui siapa yang berhak mendapat kuota di bawah program pembiayaan belanjawan. Pada tahun 2015, faedah diberikan kepada banyak orang.

Sekarang menjadi lebih sukar untuk memperoleh kuota. Perkhidmatan prostetik boleh diberikan secara percuma, dan prostesis selalunya harus dibayar dari anggaran anda sendiri..

Perkhidmatan penuh disediakan dalam situasi berikut:

 1. Displasia sendi terhadap latar belakang arthrosis, ankylosing spondylitis dan bursitis.
 2. Kemunculan arthrosis ubah bentuk selepas pembedahan.

Terdapat keadaan lain ketika pembedahan dilakukan dengan perbelanjaan negara. Manfaat dapat diberikan untuk komplikasi sendi kerana kesalahan doktor.

Operasi berulang dilakukan dengan perbelanjaan awam. Dalam kes ini, anda tidak hanya perlu mempunyai polisi. Anda perlu menyediakan dokumen yang mengesahkan rawatan yang dilakukan lebih awal.

Anda juga memerlukan ekstrak dan sijil yang menceritakan perjalanan penyakit ini. Semua kertas diserahkan ke institusi perubatan, di mana keputusan mengenai pemberian kuota akan dibuat. Terdapat juga faedah khas untuk orang kurang upaya.

Perlu menghubungi organisasi perubatan untuk mendapatkan kuota, walaupun anda tidak termasuk dalam kategori yang dinyatakan. Kerangka peraturan terus diperbaiki, dan beberapa perubahan mempengaruhi pengembangan senarai penerima bantuan.

Endoprosthesis sendi pinggul mana yang diberi kuota?

Kami menawarkan anda untuk membaca artikel mengenai topik: "Endoprosthesis sendi pinggul mana yang dikenakan kuota" dari profesional untuk orang. Kami menawarkan penerangan lengkap mengenai masalah dan metodologi.

Prostesis pinggul mana yang dikenakan kuota

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda..
Baca lebih lanjut di sini...

Pada masa ini di Rusia dan di seluruh dunia terdapat peningkatan jumlah penyakit sistem muskuloskeletal, frekuensi dan risiko patah tulang ekstremitas bawah meningkat. Selalunya, warga tua mengalami patah tulang dan kecederaan pada kaki. Dengan perubahan yang berkaitan dengan usia, penampilan degeneratif-dystrophik berubah pada tisu tulang dan artikular.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya terdapat penyakit atau kecederaan pada bahagian bawah kaki? Untuk mengukuhkan struktur penopang tulang, perlu dilakukan langkah pencegahan. Seperti:

 • Melakukan senaman gimnastik dan pendidikan jasmani.
 • Mengambil kompleks vitamin dan mineral akan membantu menguatkan sendi..
 • Mengawal berat badan.
 • Pemakanan yang betul dan mencukupi.
 • Pencegahan penyakit awal dan mencukupi.

Tetapi bagaimana jika tidak ada langkah pencegahan yang diambil dan terdapat pemusnahan aktif tisu tulang dan tulang rawan? Kaedah penyelesaian masalah ini yang paling mudah dicapai dan mungkin adalah pembedahan..

Apa itu prostetik?

Prostetik adalah pemulihan anggota badan yang hilang oleh seseorang atau penggantian struktur yang diubah sendiri dengan bahan buatan (prostesis).

Dengan lebih terperinci, saya mencadangkan untuk menganalisis bagaimana arthroplasty pinggul dilakukan. Endoprosthetics membayangkan penggantian leher dan kepala femur dengan prostesis sfera.

Manipulasi ini paling sering dilakukan pada orang tua yang mengalami kecederaan pinggul yang berlaku akibat terjatuh, hentaman, penyakit degeneratif pada sendi pinggul.

Apakah syarat yang mesti dipenuhi agar pesakit yang sakit diganti penggantian sendi pinggul? Operasi ditetapkan apabila pesakit mempunyai:

 • Arthrosis sendi pinggul atau coxarthrosis. Dengan patologi ini, permukaan licin struktur tulang rawan berubah, pergerakan berubah, rasa sakit muncul, dan amplitud pergerakan menurun.
 • Fraktur yang paling biasa adalah leher femoral. Dengan patah tulang seperti itu, orang tua mempunyai peluang yang sangat kecil bahawa ia akan sembuh dengan betul, atau mungkin tidak sama sekali. Sekiranya tidak ada rawatan, pesakit dengan patologi ini dengan cepat menjadi asosial, kualiti hidupnya sangat berkurang, dan pesakit memerlukan rawatan berterusan. Dalam kes ini, penggantian sendi pinggul akan membolehkan orang yang sakit bangun semula secepat mungkin..
 • Artritis etiologi yang berbeza memungkinkan untuk membuat prostesis sendi pinggul.
 • Dengan keretakan jangka panjang di kawasan ini, berlaku peleburan tulang yang tidak betul atau arthrosis pasca trauma.
 • Pemusnahan nekrotik pada kepala atau leher tulang (osteonecrosis), kemusnahan berlaku, pemusnahan tisu tulang dan tulang rawan.

Sekiranya salah satu daripada patologi di atas dijumpai di dalam diri anda, doktor yang merawat akan merujuk anda ke konsultasi dengan pakar bedah, di mana persoalan kemungkinan operasi penggantian sendi akan diputuskan.

Apa jenis prostetik?

Terdapat beberapa jenis prostetik. Mengikut jenis fiksasi, prostesis adalah simen dan tanpa simen:

 1. Dengan kaedah tanpa simen, asas logam (cawan) mempunyai struktur berpori, ia dipasang di kawasan asetabulum, setelah sebelumnya menyiapkan tempat dengan pemotong bulat. Setelah berjaya dipasang, permukaan artikular disambungkan (osseointegration). Lapisan polietilena atau seramik, pelapik dipasang di kawasan cawan. Kursus selanjutnya adalah implantasi kaki dengan kerucut di leher untuk penetapan kepala endoprosthesis yang tegas.
 2. Komplikasi yang tidak diingini mungkin berlaku dengan pemasangan simen. Selalunya, penonjolan struktur tulang, pelonggaran bahagian prostesis, penyakit vaskular dan neurologi boleh berlaku. Tetapi fiksasi jenis ini lebih tahan lama dan lebih sesuai untuk orang tua. Di samping itu, rawatan pembedahan jenis ini dilakukan berdasarkan kuota. Kaedah penetapan ini dilakukan dengan memperkenalkan bahan polimer khas (simen).
 3. Rupa gabungan atau campuran. Dalam kes ini, cawan dipasang dengan cara tanpa simen, dan kaki, berkat simen.

Menurut prinsip dan kaedah fiksasi, prostesis adalah unipolar - mereka hanya menukar kepala femur dan bipolar (total), dalam kes ini, mereka mengubah kepala dan asetabulum.

Pengelasan besar dibentuk berdasarkan jenis bahan permukaan gosok. Untuk sebarang prostesis, cawan diasingkan, yang mensimulasikan asetabulum, bola menggantikan kepala tulang dan batang, yang dilekatkan pada batang tulang dan memberikan kekuatan struktur logam. Dan unsur-unsur ini boleh terdiri daripada bahan berikut:

Berunding dengan pakar bedah, mereka akan membantu anda memilih endoprosthetics, dengan koleksi anamnesis dan aduan berkualiti tinggi, ini tidak begitu sukar. Dengan struktur logam yang dipilih dengan betul, pesakit selepas pembedahan tidak merasakan sebarang kecacatan dan ketidaknyamanan. Mematuhi semua peraturan tingkah laku dengan prostesis, dia dapat berkhidmat untuk masa yang lama.

Bagaimana pembedahan itu dilakukan??

Semua berlaku dalam beberapa peringkat. Langkah pertama adalah persiapan pra operasi pesakit. Pada fasa ini, doktor menerangkan kepada pesakit secara terperinci apa yang perlu dia lakukan sebelum operasi, misalnya, jika pesakit berlebihan berat badan, dia harus menurunkan berat badan, melepaskan tabiat buruk seperti merokok dan alkohol, di samping itu, pada tahap ini, mereka mengumpulkan dan memeriksa semua analisis, kemungkinan komplikasi dan risiko. Berdasarkan hasil yang diperoleh, pakar bedah ortopedik memilih kaedah prostetik yang paling berkesan dan berpatutan.

Tahap kedua adalah pembedahan. Di bawah anestesia, pakar bedah membuat sayatan di kawasan sendi femoral, mengekspos sendi yang terkena, menilai dan mengeluarkan kepala di kawasan leher femoral, kemudian mengeluarkan tulang rawan dari asetabulum. Selepas penyingkiran berjaya, struktur logam dipasang. Daripada kepala, bola dari bahan yang dipilih dipasang; ia dipasang berkat batang logam yang dipasang di femur. Komponen kedua adalah soket untuk kepala, yang diletakkan di dalam mangkuk pelvis yang diperbesar. Spacer mesti dipasang di antara komponen ini untuk memastikan pergerakan dan pergerakan yang terbaik..

Kemudian komponen ini dipasang dengan kuat di tempatnya, menutupnya dengan ligamen dan ototnya sendiri, yang juga memberikan kekuatan pada sendi. Setelah menjahit luka operasi, pembalut steril dan kain kasa diletakkan di atas untuk memastikan kemandulan dan penyembuhan lebih cepat. Jangan bimbang jika beberapa tabung saliran dipasang semasa menjahit, ia membolehkan anda mengeluarkan lebihan cecair dari rongga sendi. Penggantian sendi bukanlah operasi yang mudah, jadi memerlukan beberapa jam.

Apa yang perlu anda lakukan sekiranya anda mengalami penggantian sendi?

Selepas sebarang campur tangan pembedahan, seseorang akan mengalami kesakitan dan ketidakselesaan di kawasan luka pembedahan. Kesakitan ini akan berintensiti sederhana dan hilang ketika luka sembuh. Di hospital, mereka dihentikan dengan mengambil ubat penahan sakit. Pada hari kedua atau ketiga, pesakit boleh duduk dan melakukan senaman gimnastik sederhana di kakinya. Selama 3-4 hari, pesakit boleh bergerak berkat kruk dan pejalan kaki. Bahan jahitan dikeluarkan pada hari ke-12.

Pesakit berada di bawah pengawasan hospital selama 7 hari selepas operasi. Sekiranya pesakit tidak dapat berjalan kaki sendiri, maka dia ditugaskan pakar yang akan membantu pemulihan dan bangkit dengan lebih pantas. Di samping itu, pesakit perlu mengurangkan aktiviti fizikal, memantau berat badannya, dan menyekat pergerakan. Harap diperhatikan bahawa paha, dan khususnya lehernya, adalah tempat yang paling rentan; jika rosak, perlu dilakukan campur tangan pembedahan, dan komplikasi sekiranya berlaku kerosakan boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan saraf..

Untuk pemulihan yang berkualiti tinggi selepas pembedahan, perlu memerhatikan beberapa langkah keselamatan. Untuk mengelakkan terkena kepala artikular, anda harus:

 • Pantau terus dan elakkan kaki anda semasa berdiri dan duduk.
 • Kawal jarak antara kaki anda. Jaraknya sekurang-kurangnya 15 sentimeter.
 • Dalam keadaan duduk, sendi lutut harus berada di bawah paras pinggul, kerana ini, jika kerusi rendah, letakkan bantal.
 • Anda tidak boleh tiba-tiba bangkit dari kerusi. Untuk mengangkat dengan betul, anda perlu bergerak ke tepi kerusi dan perlahan-lahan berdiri dengan bantuan alat pejalan kaki.
 • Cuba elakkan pinggang anda berpusing. Gunakan sudu panjang semasa memakai pantat. Cuba bersandar sesedikit mungkin.
 • Pada kedudukan terlentang di antara kaki anda, letakkan bantal, ini akan membantu mengekalkan kedudukan fisiologi badan.

Mematuhi peraturan ini, anda akan memastikan sendi prostetik anda tetap utuh mungkin (terutama untuk leher pinggul), yang akan membolehkan anda pulih dengan lebih cepat, tanpa mengubah gaya fisiologi.

Komplikasi apa yang boleh timbul selepas pembedahan?

Dengan sebarang rawatan pembedahan, terdapat risiko komplikasi. Komplikasi yang paling biasa adalah:

Ramalan berfungsi

Penggantian sendi sering menjadi satu-satunya kaedah berkualiti tinggi dan berkesan untuk mendapatkan kembali fungsi anggota badan yang hilang. Campur tangan pembedahan sangat melegakan kesakitan, kekakuan, membolehkan pesakit bergerak secara bebas. Tetapi dalam keadaan apa pun, ia memaksa seseorang untuk menggunakan beberapa batasan, perlu untuk membatasi aktiviti fizikal, memantau berat badan, mengelakkan pergerakan tiba-tiba dan mengangkat beban. Seiring berjalannya waktu, kehausan prostesis berlaku, simen kehilangan sifat ikatannya, yang merupakan petunjuk untuk penggantian prostesis.

Di mana pembedahan penggantian sendi boleh dilakukan??

Terdapat banyak klinik di Rusia yang dapat melakukan pemasangan prostesis. Harga purata untuk operasi adalah dari 60,000 hingga 200,000 rubel. Di luar negara, operasi seperti ini dilakukan dengan harga 7000-11000 euro (klinik di Jerman). Di Amerika Syarikat, operasi itu berharga 20 hingga 40 ribu dolar. Teknologi yang paling maju untuk penggantian sendi dilakukan di klinik Israel, harganya sekitar $ 19,000 hingga $ 25,000.

Endoprosthetics - kebaikan dan keburukan

Malangnya, tidak ada yang kebal terhadap kerosakan pada bahagian badan. Kegagalan dalam kerja sendi tertentu boleh disebabkan oleh pelbagai sebab: contohnya, kecederaan parah, patah tulang, penyakit sendi kronik, arthrosis atau osteoporosis. Masalah yang dikenal pasti tepat pada masanya sering membantu menghentikan perkembangan penyakit atau menghilangkannya sepenuhnya. Namun, ada penyakit dan jenis kecederaan yang tidak boleh ditangguhkan: patah tulang pinggul memerlukan campur tangan segera, dan arthrosis tahap 2 atau 3 memerlukan rawatan segera, kerana dalam mana-mana kes ini, pesakit berisiko terbaring di tempat tidur tanpa kemampuan untuk bergerak.

Dalam banyak kes, arthroplasty adalah satu-satunya jalan keluar untuk menyelamatkan satu atau yang lain. Antara kelebihan kaedah ini, perlu diketengahkan:

 • Kepantasan operasi dan pemulihan selepasnya. Proses itu sendiri berlangsung dari setengah jam hingga 2 jam, selepas itu pesakit dihantar ke rawatan intensif dan keadaannya dipantau. Selepas beberapa hari, anda boleh mula berjalan, tetapi jangan memuatkan kaki yang sakit, bersandar pada kruk. Dengan diet yang betul, mengambil ubat-ubatan ini, bersenam di simulator dan gimnastik perubatan, setelah 3-4 bulan, keupayaan kerja paha pulih sepenuhnya, sementara rawatan dengan ubat-ubatan dapat berlarutan untuk waktu yang lama.
 • Panjang umur bersama. Tidak seperti rawatan mudah, misalnya, arthrosis, penggantian pinggul akan melegakan pesakit, sakit dan kekejangan selama beberapa dekad.
 • Kedai yang sangat baik untuk warga tua. Sekiranya lebih awal, bagi orang tua, patah tulang pinggul atau arthrosis tahap 3 sebenarnya adalah hukuman mati, maka kaedah penggantian sendi pinggul yang lengkap akan membolehkan mereka terus menjalani kehidupan yang penuh tanpa rasa sakit dan kekakuan yang berterusan..

Sebaik kaedahnya, ia juga mempunyai kekurangannya. Pertama, kos operasi agak tinggi. Kedua, seperti campur tangan pembedahan, terdapat sebilangan kecil kemungkinan jangkitan, yang dalam hal ini disebut endoprosthetic.

Walau bagaimanapun, dengan pemantauan berterusan keadaan sendi oleh doktor, pengesanan jangkitan ini tepat pada masanya akan membolehkan pesakit pulih lebih cepat..

Kekurangan ini membuat sebilangan pesakit memikirkan sama ada perlu mendaftar untuk operasi sedemikian. Namun, jika anda memikirkannya, jika anda tidak mempunyai penggantian pinggul, akibatnya boleh menjadi sangat buruk. Pemusnahan tulang rawan atau tulang yang lengkap akan mengakibatkan ketidakupayaan untuk bergerak. Sekiranya kita bercakap mengenai penggantian sendi pada orang tua, dan persoalannya ialah adakah patut diganti atau menjalani rawatan ubat, jawapannya tidak jelas. Lebih mudah untuk membayar sejumlah besar sekali dan membiasakan diri dengan orang asing dalam badan daripada menjalani banyak rawatan ubat dengan pelbagai prosedur fisioterapi, lawatan ke sanatorium dan tindakan lain yang secara keseluruhannya akan memerlukan lebih dari satu operasi dan pemulihan selepas itu.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa setiap kes berbeza. Sekiranya anda mempunyai rakan yang telah menyembuhkan arthrosis dan tidak mengalami kesakitan, jangan lupa bahawa kesan ini bersifat sementara. Di samping itu, terdapat tahap arthrosis yang berbeza, misalnya, pada tahap awalnya, diet dan ubat yang cukup sederhana yang mendorong pertumbuhan tisu tulang rawan. Penggantian sendi selepas patah tulang juga merupakan masalah individu, dan bergantung pada tahap kerosakan pada satu atau bahagian lain. Dalam beberapa kes, apabila kerosakannya kecil, ubat pemulihan dan rehat lengkap juga diresepkan. Apabila patah tulang telah merosakkan pinggul dengan teruk, sehingga mustahil bagi seseorang untuk bergerak dengan mudah, kadang-kadang hampir mustahil untuk dilakukan tanpa penggantian lengkap.

Campur tangan pembedahan untuk artroplasti pinggul digunakan oleh doktor hanya dalam kes-kes yang melampau, tetapi keberkesanannya telah lama dibuktikan bukan hanya oleh saintis, tetapi juga oleh pesakit yang ulasannya mengenai operasi hampir 100% positif.

Cara mendapatkan sebut harga untuk pembedahan penggantian pinggul

Penggantian sendi pinggul hanya diresepkan dalam kes yang melampau apabila kaedah rawatan lain tidak membawa hasil yang diharapkan. Kategori utama pesakit yang menjalani arthroplasty adalah orang tua. Kesejahteraan pesakit seperti itu selalunya tidak membenarkan mereka menjalani pembedahan. Untuk kes-kes ini, ada kemungkinan memperoleh faedah istimewa.

Apa itu kuota penggantian pinggul

Negara telah mengembangkan sejumlah program yang bertujuan untuk menolong warga negara yang berada dalam keadaan hidup yang sukar yang tidak dapat menyelesaikan masalah yang timbul secara bebas. Orang-orang ini termasuk pesakit dengan masalah kesihatan, khususnya, pesakit yang memerlukan pembedahan endoprosthetics yang mahal..

Matlamat utama pembangunan program sokongan negara:

 • menentukan kategori warganegara yang memerlukan bantuan;
 • memperuntukkan jumlah yang sesuai dari belanjawan negara;
 • mengembangkan prosedur untuk memberi bantuan;
 • tentukan senarai institusi perubatan di mana operasi akan dijalankan.

Untuk mendapatkan sokongan bantuan perubatan, seorang warganegara mesti diinsuranskan di bawah program wajib negara.

Siapa yang berhak mendapat kuota pada tahun 2018

Sehingga 2015, majoriti pemohon yang memenuhi kriteria yang ditetapkan boleh bergantung pada bantuan belanjawan. Hari ini, mendapatkan kuota untuk pembedahan penggantian pinggul menjadi lebih intensif tenaga kerja, dan penggantian sendi pilihan kini tersedia untuk lebih sedikit warga negara..

Terdapat pilihan untuk mendapatkan keselamatan penuh dari belanjawan negara. Penggantian pinggul mengikut kuota pada tahun 2018 dilakukan sekiranya:

 • displasia sendi kerana perkembangan arthrosis;
 • arthrosis ubah bentuk pasca operasi.

Sambungan itu juga akan diganti secara percuma dengan perbelanjaan dana awam sekiranya berlaku komplikasi akibat kesalahan perubatan semasa operasi sebelumnya..

Kerana perubahan dalam undang-undang Rusia pada tahun 2015, dana pemulihan yang disediakan dari belanjawan negara dikeluarkan dari daftar. Sebilangan besar pesakit harus membayar kos prostesis. Klinik ini menyediakan perkhidmatan untuk operasi secara percuma.

Dalam masa terdekat, ia dirancang untuk menjalankan arthroplasty pinggul di bawah dasar OMC. Walaupun rancangan ini masih dalam pembangunan kerana masalah pendanaan..

Cara mendapatkan kuota penggantian pinggul

Untuk mendapatkan sokongan kerajaan, anda perlu mengumpulkan semua dokumen yang mengesahkan perlunya memberikan faedah. Untuk melakukan ini, pesakit memerlukan kertas berikut:

 • polisi insurans kesihatan wajib;
 • kad pesakit luar dengan keterangan mengenai rawatan yang dilakukan, yang mengesahkan hakikat untuk berjumpa doktor;
 • epikrisis dan sijil yang menerangkan perjalanan penyakit ini.

Dokumen di atas disusun dan dikeluarkan oleh institusi perubatan yang membuat keputusan mengenai pemberian faedah. Perlu menghubungi klinik, walaupun pada masa ini pesakit tidak termasuk dalam kategori warganegara yang telah ditetapkan. Kerangka peraturan negara berubah secara sistematik dan pada bila-bila masa senarai benefisiari dapat diperluas.

Tahap mendapatkan kuota dan dokumen yang diperlukan

Warganegara Rusia, untuk mendapatkan bantuan istimewa, mesti berjumpa doktor di institusi perubatan tempat rawatan itu dijalankan. Ini boleh menjadi pakar traumatologi ortopedik atau pakar bedah. Seterusnya, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan yang lengkap, dengan bantuannya kehadiran patologi sendi disahkan. Berdasarkan hasil diagnostik, analisis dan sejarah perubatan, komisen kuota klinik menyusun protokol. Sekiranya pesakit enggan menjalani pemeriksaan jangka panjang, pesakit tidak akan dapat faedah yang diperlukan.

Setelah menerima protokol keputusan jawatankuasa, pesakit perlu menyiapkan bungkusan dokumen dan salinannya:

 • pasport;
 • polisi insurans perubatan wajib;
 • nombor insurans akaun peribadi individu;
 • rujukan oleh pakar bedah atau ortopedis;
 • ID pesara;
 • kertas yang mengesahkan kumpulan kecacatan yang ditetapkan;
 • keputusan institusi perubatan mengenai perlunya operasi, termasuk penerangan mengenai keadaan kesihatan pesakit, diagnosis, perjalanan rawatan dan semua langkah diagnostik;
 • kenyataan bertulis pesakit.

Setelah mengumpulkan kertas yang diperlukan, pesakit secara langsung atau wakilnya, anda perlu pergi ke jabatan kesihatan. Di sana, permohonan yang diterima akan dipertimbangkan dengan penyertaan pakar khas. Sekiranya perlu, komisen mungkin memerlukan kehadiran pesakit secara peribadi untuk mengajukan soalan tambahan kepadanya.

Permohonan disemak oleh jawatankuasa kuota dalam masa 10 hari bekerja. Sekiranya pencalonan pesakit untuk mendapatkan faedah tersebut disetujui, dokumennya akan dikumpulkan dan dihantar ke institusi perubatan, di mana operasi endoprosthetics akan dilakukan. Suruhanjaya klinik, pada gilirannya, akan mengkaji semula dokumen yang dihantar dan melaporkan tarikh sebenar pesakit dimasukkan ke hospital..

Adalah mustahil untuk meramalkan berapa lama masa menunggu operasi. Ini, pertama sekali, bergantung kepada kawasan dan populariti klinik. Di bandar-bandar besar, penantian sering ditangguhkan selama beberapa bulan.

Apa endoprostheses yang digunakan pada kuota

Apa jenis prostesis pinggul yang akan dibekalkan mengikut kuota bergantung pada mana yang terdapat di klinik. Sama sekali tidak diperlukan bahawa ia akan menjadi endoprosthesis dari pengeluar terkemuka. Walau bagaimanapun, dengan hasil operasi yang baik, sambungan tiruan akan bertahan sekurang-kurangnya 10 tahun, dan penggantian berikutnya dengan yang baru juga akan dilakukan secara percuma..

Hasil endoprosthetics sebahagian besarnya tidak bergantung pada jenis prostesis, tetapi pada tahap kemahiran doktor yang akan melakukan operasi. Prostesis yang terbaik dan berkualiti tinggi tidak melindungi pesakit daripada kemungkinan kesilapan perubatan semasa prosedur. Sekiranya terdapat faedah, pesakit tidak dapat memastikan bahawa penggantian sendi akan dilakukan oleh pakar bedah ortopedik yang berpengalaman.

Program pemulihan individu

Video (klik untuk bermain).

Cara lain untuk mendapatkan prostesis percuma yang berkualiti adalah melalui program pemulihan individu. Pembayaran untuk operasi dan tempoh pemulihan seterusnya dalam kes ini, bahkan di klinik terkemuka, akan dibuat dari dana negara.

Langkah pertama untuk menyertai program pemulihan individu adalah berjumpa doktor. Dia akan membantu mengumpulkan dan menyusun pakej dokumen yang diperlukan dengan betul.

Perbezaan utama antara program ini dan operasi kuota adalah pembayaran penuh dana yang dibelanjakan untuk prosedur endoprosthetics. Sebelum campur tangan pembedahan, pesakit membayar kos prostesis sepenuhnya, dan setelah dilepaskan dia dikeluarkan dokumen yang merupakan asas yang mencukupi untuk pengembalian dana. Setelah beberapa lama, orang itu menerima wang itu sepenuhnya.

Kelebihan utama program individu:

 • tempoh menunggu dikurangkan berbanding dengan rayuan pesakit ke jabatan kesihatan;
 • kos penuh endoprosthesis dikembalikan, yang hari ini kira-kira 150 ribu rubel;
 • dana yang dibelanjakan dikembalikan kepada pesakit dalam masa 3-4 minggu selepas operasi.

Kelebihan penting program ini adalah hakikat bahawa prostesis berkualiti dari pengeluar terkemuka digunakan untuk menggantikan sambungan. Ini membolehkan pesakit yakin dengan kebolehpercayaan dan keselamatan sendi yang terbentuk..

Setiap pesakit mempunyai hak untuk memilih pilihan yang paling sesuai untuk menjalankan prostetik sendiri, bergantung pada keadaan fizikal dan sokongan materialnya. Dengan membeli endoprosthesis secara bebas dan mengambil bahagian dalam program pemulihan individu, seseorang mendapat peluang untuk menjimatkan wang dengan ketara dan mengurangkan masa menunggu operasi.

Tahap penggantian pinggul kuota

Penggantian pinggul kuota kadang-kadang satu-satunya cara bagi seseorang untuk memulihkan fungsi motor. Pembedahan penggantian bersama adalah mahal, rata-rata sekurang-kurangnya 10,000 euro. Lebih daripada 65% pesakit rheumatologi tidak tahu bagaimana cara mendapatkan sebut harga dan berapa lama menunggu. Pada masa yang sama, banyak yang tidak menyedari bahawa mungkin untuk memulihkan kesihatan sendi tanpa kehilangan jumlah yang mengejutkan.

Apa yang termasuk dalam kuota?

Penggantian sendi pinggul adalah operasi rawatan perubatan berteknologi tinggi (HMP). Kuota penggantian pinggul menunjukkan bahawa pesakit, selain operasi sebenar, akan diberikan secara percuma:

 • endoprosthesis sendi atau bahagiannya;
 • endoprosthetics semula implan yang tidak sesuai;
 • analisis dan penyelidikan sebelum pembedahan;
 • ubat yang digunakan semasa rawatan;
 • tinggal di klinik.

Biasanya, dalam kes seperti itu, pesakit harus mengeluarkan wangnya sendiri untuk tempoh pemulihan..

Memperoleh kuota

Kemungkinan mendapatkan kuota untuk pembedahan penggantian pinggul ditentukan oleh komisi Kementerian Kesihatan. Sejak 2013, orang ramai telah menerima maklumat bahawa negeri Persekutuan Rusia menangguhkan pengeluaran kuota untuk endoprosthetics dan pesakit hanya dapat tinggal di klinik negeri secara percuma, selebihnya harus dibayar.

Dalam Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia 12/19/16 mengenai program penyediaan rawatan perubatan percuma, senarai VMP hingga 2018 disajikan, yang mengandungi item mengenai penggantian sendi ekstremitas, dalam kes seperti:

 • patah tulang yang tidak betul;
 • ubah bentuk coxarthrosis;
 • pasca trauma dan kecacatan lain;
 • keausan atau ketidakstabilan bahagian prostesis.

Ini juga menunjukkan jenis rawatan pembedahan yang boleh digunakan dalam kes tertentu. Dengan kata lain, seseorang yang menderita kesakitan berterusan atau tidak dapat berjalan seperti biasa boleh mendapatkan bantuan yang berkelayakan..

Untuk rujukan! Anda boleh memohon kuota pada usia berapa pun; dalam hal anak di bawah umur, permohonan dan dokumen disediakan oleh wakil sahnya.

Syarat dan peperiksaan

Pada mulanya, isu pemberian faedah untuk operasi seperti ini diputuskan di peringkat tempatan. Anda perlu datang ke klinik di tempat pendaftaran untuk membuat janji temu dengan doktor yang pakar dalam masalah tersebut, yang akan menawarkan untuk menjalani satu lagi ujian dan menjalani penyelidikan. Jenis pemeriksaan ditetapkan bergantung kepada penyakit.

Biasanya ujian berikut ditetapkan:

 • penyelidikan untuk HIV, penanda tumor, penanda hepatitis;
 • Analisis air kencing;
 • analisis untuk jangkitan tertentu;
 • sinar-x;
 • MRI;
 • Ultrasound;
 • ECG.

Pesakit yang berumur lebih dari 50 tahun boleh menjalani pemeriksaan tambahan, misalnya, imbasan vaskular.

Berdasarkan ujian, doktor yang hadir dan doktor kepala akan membuat kesimpulan mengenai keadaan kesihatan dan keperluan pembedahan, dengan melampirkan ekstrak yang disahkan dari rekod perubatan.

Tetapi dalam beberapa kes, operasi mungkin ditolak tanpa komisen perubatan. Sebab untuk menolak operasi percuma mungkin masalah berikut:

 • kerapuhan tisu tulang;
 • kekurangan tulang kerana usia;
 • masalah vaskular dan jantung;
 • jangkitan purulen;
 • gangguan mental.

Sekiranya tidak ada masalah seperti itu, pesakit akan diminta untuk mengumpulkan dan memberikan beberapa dokumen kepada komisen. Oleh kerana tempoh validiti beberapa analisis minimum (hingga 14 hari), tidak mungkin ragu untuk membuat permohonan.

Senarai dokumen yang diperlukan untuk memohon kuota:

 • permohonan kuota;
 • salinan pasport atau surat beranak;
 • salinan polisi insurans perubatan wajib;
 • dokumen yang mengesahkan kecacatan, jika ada;
 • salinan sijil pencen insurans.

Pakej kuota yang dikeluarkan dihantar oleh ketua doktor. Keputusan komisi daerah biasanya dilaksanakan dalam waktu tidak lebih dari 3 hari. Selanjutnya, isu kuota akan dipertimbangkan oleh komisi perubatan daerah, biasanya keputusan dibuat dalam 10 hari.

Sekiranya keputusannya positif, pesakit dirujuk ke institusi perubatan khusus. Kemungkinan besar terdapat banyak penderitaan yang sama dan mereka yang ingin mendapatkan pertolongan, jadi perlu menunggu sebentar di klinik - biasanya tidak lebih dari 3 bulan, tetapi dalam kes yang melampau mungkin menunggu hingga 10-12 bulan.

Ada juga situasi di mana mungkin ada antrian untuk kuota, kerana sejumlah kuota dikeluarkan per wilayah per tahun. Kemudian pesakit perlu menunggu tahun depan dan menjalani prosedur lagi.

Untuk rujukan! Dalam beberapa keadaan, warganegara asing (lebih sering mereka yang mempunyai Permit Kediaman Sementara) juga dapat memohon bantuan percuma dalam artroplasti pinggul.

Adakah mungkin untuk mempercepat pemulihan sendi?

Kadang kala, jika pesakit secara bebas mengumpulkan dokumen yang diperlukan dan memilih klinik yang bersetuju untuk melakukan operasi, prosedur untuk menunggu keputusan komisen dapat dihapuskan.

Penyelesaian lain untuk masalah ini adalah pembayaran sendiri sebahagian pesakit - sebagai contoh, di klinik negeri, hanya kos prostesis yang perlu dibayar, dan polisi insurans perubatan wajib akan merangkumi campur tangan pembedahan dan perkhidmatan lain. Penyelesaian masalah akan berlaku dengan lebih pantas.

Sekiranya seseorang mempunyai jumlah yang diperlukan untuk operasi dan pembayaran untuk komponen yang diperlukan, anda boleh pergi ke operasi terlebih dahulu, dan hanya kemudian cuba mengembalikan wang tersebut - pesakit membuat permohonan untuk mendapatkan bayaran balik. Kaedah ini digunakan oleh orang-orang yang tidak dapat atau tidak mahu menunggu sebab apa pun, kerana dengan cara ini penggantian prostesis sendi pinggul berlaku dalam 3 minggu, tidak lagi.

Penting! Wang yang dibelanjakan dikembalikan dalam masa enam bulan.

Keraguan mengenai kualiti prostesis

Beberapa pesakit tertanya-tanya jenis prostesis dan ubat-ubatan yang diperlukan yang digunakan dalam kuota. Kira-kira 54% orang menolak pembedahan penggantian sendi secara percuma kerana mereka percaya bahawa prostesis tidak berkualiti.

Ini tidak berlaku, kerana semua produk ortopedik yang masuk mempunyai sijil kualiti dan kebanyakan klinik mempunyai pembekal biasa. Setiap institusi peduli akan reputasinya, oleh itu ia hanya menggunakan alat, ubat yang terbukti.

Penggantian sendi dilakukan dengan prostesis yang terdapat pada masa operasi. Maksudnya, pesakit tidak akan dapat memilih peranti dengan ciri-ciri tertentu..

Endoprosthetics sendi pinggul adalah penyelesaian untuk masalah manusia yang menyakitkan. Kuota untuk perkhidmatan perubatan jenis ini adalah faktor tambahan dalam membuat keputusan positif. Anda tidak dapat menjimatkan kesihatan, tetapi jika negeri memberi peluang, anda boleh!

Kami akan sangat berterima kasih jika anda menilai dan membagikannya di rangkaian sosial.

Jenis penggantian sendi pinggul - petunjuk dan kontraindikasi untuk pembedahan

Perubatan moden mengira penggantian sendi pinggul antara kaedah popular untuk mengganti tisu sendi pinggul yang rosak dengan yang baru buatan. Operasi ini dilakukan menggunakan teknologi inovatif, jenis - minimal invasif. Ditetapkan oleh doktor setelah memeriksa corak perjalanan penyakit ini, berlangsung tidak lebih dari 3 jam.

Apabila pembedahan tidak lama lagi?

Hanya traumatologist ortopedik yang dapat membuat keputusan yang mencukupi mengenai keperluan untuk arthroplasty pinggul setelah mempelajari sejarah perubatan. Adalah perlu untuk mengambil kira bukan sahaja keluhan pesakit dari segi kesakitan, tetapi juga usia, tahap penyakit, tempoh prosedur fisioterapi dan keberkesanannya, jumlah ubat penahan sakit / steroid yang diambil pada siang hari.

Faktor asas, yang dipandu oleh pakar untuk menolak rawatan bukan pembedahan yang menyokong endoprosthetics, adalah kesakitan yang tidak dapat ditanggung, yang tidak realistik untuk melegakan ubat penahan sakit untuk jangka masa panjang; ketidakupayaan untuk menjalankan satu set operasi yang diperlukan untuk hidup tanpa komponen tambahan.

Dalam aspek klinikal, sebab-sebab ini dapat disuarakan oleh diagnosis berikut:

 • Arthrosis sendi pinggul (unilateral, arthrosis ubah bentuk dua hala darjah II-III) Penyakit ini dicirikan oleh kerosakan pada tulang rawan artikular, yang sering terdapat pada orang tua. Pesakit merasa sakit, sukar baginya untuk bergerak.
 • Coxarthrosis pelbagai sifat: ubah bentuk, selepas kecederaan, displastik. Yang terakhir timbul kerana pengembangan yang tidak mencukupi, struktur sendi yang salah. Coxarthrosis selepas patah tulang boleh berkembang jika tulang telah sembuh dengan tidak betul.
 • Artritis (reumatoid), ankylosing spondylitis, penyakit sendi lain (termasuk kronik), yang timbul melalui pengaruh jangkitan pada mereka.
 • Keretakan pada leher femoral. Pada lelaki dan wanita, yang usianya bermula dari 70, patah tulang seperti ini tidak disembuhkan dengan kaedah konservatif dalam perubatan. Untuk menyelamatkan pesakit seperti itu dari kesakitan, ketidaknyamanan, untuk menenangkan diri daripada kematian, disarankan untuk melakukan arthroplasty pinggul seawal mungkin..
 • Nekrosis / osteonekrosis kepala femoral. Ia dicirikan oleh kematian sekeping jirim di tulang paha.
 • Pembentukan di kawasan leher, kepala tulang pinggul, yang perlu dikeluarkan segera.

Perkara asas yang melarang pelaksanaan operasi tersebut adalah:

 • Kehadiran fenomena keradangan di kawasan sendi pinggul.
 • Penyakit teruk sistem kardiovaskular: PJK, gangguan serius dalam irama jantung, pengaliran tidak teratur, kegagalan jantung 3 sudu besar.
 • Kegagalan pernafasan luaran + kegagalan pernafasan.
 • Jangkitan luka terbuka kronik.
 • Perubahan komposisi tulang akibat penurunan mineral (osteopenia).
 • Kehadiran dalam sejarah perubatan mengenai fakta sepsis. Walaupun yang terakhir disembuhkan, fokus terbuka tidak diperhatikan, endoprosthetics tidak dapat dilakukan.
 • Tindak balas alergi terhadap banyak alergen yang berbeza.
 • Kelumpuhan otot, kekurangan kepekaan di kawasan di mana endoprosthesis diperlukan.
 • Paha tidak mengandungi sinus sumsum tulang.

Sebilangan doktor menasihatkan untuk mengganti arthroplasty dengan pilihan penyembuhan lain sekiranya pesakit mempunyai masalah:

 • Dengan hati.
 • Dia gemuk. Selepas implantasi endoprosthesis, kerana berat badan yang melampau, banyak tekanan akan dikenakan pada implan ini. Walau bagaimanapun, setelah menghilangkan sindrom kesakitan, memastikan kemampuan bergerak bebas, pesakit akan dapat menjalani gaya hidup yang lebih aktif, yang akan membantu secara beransur-ansur menyingkirkan pound tambahan.
 • Tulang pelvis asimetris yang sempit, di mana arthroplasty dirancang; terusan medula yang sangat sempit. Terdapat sudut pandang bahawa keunikan anatomi organisma seperti itu akan menyebabkan sejumlah komplikasi semasa penempatan implan. Tetapi dalam kerangka teknologi, yang terus dimodenkan, tugas ini tidak sukar untuk diselesaikan..
 • Pesakit tidak mahu melakukan operasi seperti itu, tidak bersetuju untuk mengikuti cadangan selepas operasi.

Jenis pembedahan penggantian pinggul - apakah kriteria pemilihan?

Keputusan untuk memilih endoprosthesis yang tepat akan berdasarkan pada banyak komponen: usia dan jantina pesakit, gaya hidup, struktur tulang, penyakit bersamaan, dan beberapa perkara lain yang akan diambil kira oleh doktor..

Sebagai contoh, jika seorang lelaki yang lebih tua perlu menjalani artroplasti, maka lebih baik memilih implan yang dapat dengan mudah menyerap bobot standard. Perlu juga diingat bahawa orang-orang seperti itu tidak menjalani gaya hidup aktif, oleh itu, beban tertentu tidak diharapkan.

Sekiranya prostetik dirancang untuk dijalankan untuk wakil bahagian lelaki dari populasi, maka perlu menghentikan pilihan pada bahan yang lebih tahan lama, kerana latihan fizikal akan berlaku.

Bergantung pada kerumitan operasi masa depan, artroplasti yang dipertimbangkan terbahagi kepada:

 • Jumlah (primer). Terdapat penghapusan mutlak kepala femoral, penghapusan fossa asetabular yang rosak. Sebaliknya, komponen logam / seramik / plastik diperkenalkan. Operasi sedemikian sesuai untuk wanita, orang yang berusia lebih dari 60 tahun, untuk pesakit yang kualiti tulang dianggap tidak memuaskan;
 • Dangkal (primer). Kepala tulang tetap di tempatnya dan ditutup dengan kubah logam yang mempunyai permukaan licin. Lapisan atas tisu tulang yang rosak, tisu tulang rawan asetabulum dikeluarkan menggunakan bekas logam sebagai pengganti. Jenis prostetik ini memerlukan sayatan yang lebih luas, lebih rumit daripada yang sebelumnya..
 1. Operasi semula akan menjadi kurang bermasalah. Komponen logam yang digunakan dalam endoprosthetics permukaan dapat digunakan selama 1-2 dekad, setelah itu mereka perlu diganti. Tarikh luput implan boleh lebih tinggi / rendah. Dalam kes kedua, operasi penyemakan diperlukan, yang bersifat kompleks. Selepas prostetik dangkal, operasi sedemikian tidak begitu sukar untuk dilakukan kerana sedikit penghapusan tisu tulang..
 2. Mobiliti sendi lebih luas.
 3. Perubahan di lokasi endoprosthesis tidak mungkin, yang dikaitkan dengan ukuran elemen implan yang mengagumkan. Tetapi senarai faktor yang besar boleh mempengaruhi perpindahan prostesis..
 4. Tunggu lebih santai.
 1. Leher femoral pecah selepas beberapa ketika. Untuk menghilangkan kejadian seperti itu, pakar bedah membuat artroplasti total. Yang terakhir, jika dilakukan pada mulanya, akan mengecualikan patah tulang.
 2. Pembentukan ion, yang dapat menimbulkan rasa sakit, kepekaan pada pesakit.

Operasi lebih sukar daripada yang utama dan memerlukan penyelesaian kreatif dari doktor. Apabila mengeluarkan endoprosthesis tanpa menggantinya, pesakit harus bertahan dengan keadaan ini, kerana implantasi implan tidak dapat diterima, boleh menyebabkan kematian.

Prostetik semakan memerlukan pemulihan jangka panjang (hingga 1 tahun), dengan memenuhi permintaan doktor yang tidak diragukan, lawatan berkala ke ortopedis.

Menurut prinsip lampiran, implan adalah:

 • Simen, apabila badan tertanam diperbaiki dengan menggunakan bahan khas. Sesuai untuk orang tua yang tisu tulang telah kehilangan kekuatannya dan memerlukan fiksator tambahan. Adalah mustahil untuk menentukan had umur yang jelas, kerana tanda-tanda osteoporosis dapat dilihat pada usia 45 dan 75 tahun. Bagi wanita, selepas bermulanya menopaus, lebih baik menggunakan fiksatif ini: menopaus mempengaruhi kekuatan tulang. Juga, prostesis simen digunakan untuk patah tulang dengan keparahan yang berbeza-beza, jika ada jangkitan. Mereka murah dari segi kos, tekanannya sama rata. Tetapi jauh lebih sukar untuk menjalankan operasi penyemakan dengan penahan simen daripada tanpa simen.
 • Tanpa simen - memasang dekat dengan tulang, dengan mana pelakuran berlaku dari masa ke masa. Implan ini sesuai untuk lelaki / wanita muda yang didiagnosis dengan arthrosis. Pada kosnya, endoprosthesis tanpa simen mahal, tetapi secara teori ia berfungsi untuk waktu yang lama, adalah mungkin untuk memilih sepasang geseran dengannya, yang sangat penting ketika bergerak.