Apa itu sendi

Meniskus

Pengelasan sendi boleh dilakukan mengikut prinsip berikut:
1) dengan bilangan permukaan artikular,
2) bentuk permukaan artikular dan
3) mengikut fungsi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:
1. Sendi sederhana (art. Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal.
2. Sendi komposit (art. Komposit), yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
3. Sendi kompleks (art. Complexa), mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (sendi dua ruang). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama ada jika rawan intraartikular berbentuk cakera (contohnya, pada sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus bulan (misalnya, pada sendi lutut).
4. Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak terpisah antara satu sama lain, tetapi berfungsi bersama. Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dll..
Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsional dari dua atau lebih sendi yang terpisah secara anatomi, ia berbeza dari sendi yang kompleks dan kompleks, masing-masing, yang disatukan secara anatomi, terdiri daripada sendi yang berfungsi secara berbeza.

Dari segi bentuk dan fungsi, klasifikasi dilakukan seperti berikut.
Fungsi sambungan ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku pada sendi tertentu bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Jadi, sebagai contoh, bentuk silinder sendi membenarkan pergerakan hanya di sekitar satu paksi putaran.
Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder menegak, maka pergerakan dilakukan di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak secara mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi lokasi kepala, misalnya, frontal (sambungan tersumbat).

Sebaliknya, bentuk bulat kepala memungkinkan untuk berputar di sekitar sejumlah paksi yang bertepatan dengan jari-jari bola (sambungan bola).
Akibatnya, terdapat korespondensi lengkap antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menentukan bentuknya (P.F.Lesgaft).

Di sini kita melihat manifestasi prinsip dialektika kesatuan bentuk dan fungsi.
Berdasarkan prinsip ini, kita dapat menggariskan pengelasan sendi anatomi dan fisiologi gabungan berikut.

Gambar menunjukkan:
Sendi uniaxial: 1a - talocruralis berbentuk glyingmus berbentuk blok (articulario talocruralis ginglymus)
1b - sendi tangan interphalangeal yang tersumbat (articulatio interpalangea manus ginglymus);
1c - sendi bahu-jari silinder sendi siku, articulatio radioulnaris proximalis trochoidea.

Sendi dwifungsi: 2a - sendi pergelangan elipsoid, artikulatio radiocarpea ellipsoidea;
2b - sendi lutut condylar (articulatio genus -articulatio condylaris);
2c - sendi carpometacarpal pelana, (articulatio carpometacarpea pollicis - articulatio sellaris).

Sendi triaksial: 3a - sendi bahu sfera (articulatio humeri - articulatio spheroidea);
3b - sendi pinggul berbentuk cawan (articulatio coxae - articulatio cotylica);
3c - sendi sacroiliac rata (articulatio sacroiliaca - articulatio plana).

I. Sendi uniaxial

1. Sendi silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikular silinder, paksinya terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang artikulasi atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar satu paksi menegak - putaran, rotatio; sendi seperti itu juga dipanggil putaran.

2. Sendi tersumbat, ginglymus (contoh - sendi jari interphalangeal). Permukaan artikularnya yang tersumbat adalah silinder berbaring melintang, paksi panjangnya terletak melintang, di satah frontal, tegak lurus dengan paksi panjang tulang artikulasi; oleh itu, pergerakan pada sendi tersekat dilakukan di sekitar paksi frontal ini (lenturan dan pemanjangan) Panduan alur dan rabung yang terdapat di permukaan yang diartikulasikan menghilangkan kemungkinan tergelincir lateral dan memudahkan pergerakan di sekitar satu paksi.
Sekiranya alur panduan blok tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, garis heliks diperoleh apabila terus berlanjutan. Sambungan tersekat seperti itu dianggap sebagai sendi berbentuk skru (contohnya, sendi bahu). Pergerakan pada sendi skru adalah sama seperti pada sendi blok tulen.
Mengikut corak lokasi radas ligamen, pada sendi silinder, ligamen pemandu akan terletak tegak lurus dengan paksi putaran menegak, pada sendi tersekat - tegak lurus dengan paksi frontal dan di sisinya. Susunan ligamen ini menjadikan tulang berada dalam kedudukannya tanpa mengganggu pergerakan..

II. Sendi dwifungsi

1. Sendi Ellipsoid, articulatio ellipsoidea (contohnya, sendi pergelangan tangan). Permukaan yang diartikulasikan mewakili segmen elips: salah satunya berbentuk cembung, berbentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain, masing-masing, cekung. Mereka memberikan pergerakan di sekitar 2 paksi mendatar tegak lurus antara satu sama lain: di sekitar paksi frontal - lenturan dan lanjutan dan sekitar sumbu sagital - penculikan dan penambahan.
Ligamen pada sendi elips terletak tegak lurus dengan paksi putaran, di hujungnya.

2. Sendi condylar, articulatio condylaris (contohnya, sendi lutut).
Sendi condylar mempunyai kepala artikular cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, bentuknya hampir dengan elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi itu berasal. Condyle sesuai dengan kemurungan pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan ukuran di antara mereka dapat menjadi signifikan.

Sendi condylar dapat dianggap sebagai jenis elipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi putaran utama akan menjadi bahagian depan.

Sendi condylar berbeza dari blok condylar kerana terdapat perbezaan besar ukuran dan bentuk antara permukaan artikulasi. Akibatnya, berbeza dengan sendi tersumbat, pergerakan di sekitar dua paksi adalah mungkin pada sendi condylar..

Ia berbeza dengan sendi elips dalam jumlah kepala artikular. Sendi condylar selalu mempunyai dua condyle, terletak lebih kurang secara sagittally, yang mana satu terletak di satu kapsul (contohnya, dua condyles femur yang terlibat dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul sendi yang berlainan, seperti pada sendi atlantooccipital.

Oleh kerana kepala pada sendi condylar tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya mendatar, seperti halnya sendi elips biasa; ia boleh menegak (sendi lutut).

Sekiranya kondilus terletak dalam kapsul sendi yang berlainan, maka sambungan condylar seperti ini berfungsi dengan baik pada sendi ellipsoidal (sendi atlantooccipital). Sekiranya kondyles berdekatan dan berada dalam kapsul yang sama, seperti, misalnya, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhan menyerupai silinder (blok) yang berpusing, yang dibedah di tengah (ruang di antara kondyles). Dalam kes ini, sendi condylar yang berfungsi akan lebih dekat ke bloky.

3. Sendi pelana, seni. sellaris (contoh - sendi karpal-metacarpal jari pertama).
Sendi ini dibentuk oleh 2 permukaan artikulasi berbentuk pelana, duduk "di atas" di atas satu sama lain, salah satunya bergerak di sepanjang dan melintasi yang lain. Oleh kerana itu, pergerakan dilakukan di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (fleksi dan perpanjangan) dan sagittal (penculikan dan penambahan).
Pada sendi biaxial, peralihan pergerakan dari satu paksi ke paksi yang lain juga mungkin, iaitu pergerakan bulat (circumductio).

III. Sendi multiaxial

1. Sfera. Sendi bola, seni. spheroidea (contohnya sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala sfera, yang lain, masing-masing, adalah rongga artikular cekung. Secara teorinya, pergerakan dapat terjadi di sekitar satu set paksi yang sesuai dengan jari-jari bola, tetapi dalam praktiknya, di antaranya, tiga sumbu utama biasanya dibezakan, tegak lurus antara satu sama lain dan bersilang di tengah kepala:
1) melintang (frontal), di mana lenturan berlaku, flexio, ketika bahagian bergerak membentuk sudut dengan satah frontal, terbuka anterior, dan ekstensi, extensio, ketika sudut terbuka ke belakang;
2) anteroposterior (sagittal), di mana penculikan, penculikan, dan penambahan, penambahan dilakukan;
3) menegak, di mana putaran berlaku, rotatio, ke dalam, pronatio, dan ke luar, supinatio.
Semasa bergerak dari satu paksi ke paksi yang lain, gerakan bulat diperoleh, circumductio.

Sendi bola adalah yang paling longgar dari semua sendi. Oleh kerana besarnya pergerakan bergantung pada perbezaan pada permukaan permukaan artikular, glossoid fossa pada sendi itu kecil berbanding dengan ukuran kepala. Terdapat sedikit ligamen tambahan pada sendi bola khas, yang menentukan kebebasan bergerak mereka.

Sejenis sambungan bola - sendi cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek - mangkuk). Rongga artikularnya dalam dan meliputi sebahagian besar kepala. Akibatnya, pergerakan pada sendi seperti itu kurang bebas daripada pada sendi bola biasa; contoh sambungan berbentuk cawan yang kita ada di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan sendi yang lebih besar.

A - sendi uniaxial: 1,2 - sendi tersumbat; 3 - sendi silinder;
B - sendi biaxial: 4 - sendi elips: 5 - kami adalah sendi sutera; 6 - sendi pelana;
B - sendi triaksial: 7- sendi sfera; 8- sendi berbentuk cawan; 9 - sendi rata

2. Sendi rata, seni. plana (contoh - artt. intervertebrales), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka dapat dianggap sebagai permukaan bola dengan jari-jari yang sangat besar, oleh itu, gerakan di dalamnya dilakukan di sekitar ketiga sumbu, tetapi jarak pergerakannya kerana perbezaan yang tidak signifikan pada bidang permukaan artikular kecil.
Ligamen pada sendi polyaxial terletak di semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis

Di bawah nama ini, sekumpulan sendi dengan bentuk permukaan artikular yang berbeza dibezakan, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain: mereka mempunyai kapsul sendi yang pendek dan ketat dan alat bantu yang sangat kuat dan tidak meregang, khususnya ligamen penguat pendek (contohnya, sendi sacroiliac).

Akibatnya, permukaan artikular saling berhubungan satu sama lain, yang menyekat pergerakan secara tajam. Sendi yang tidak aktif ini dipanggil sendi yang ketat - amphiarthrosis (BNA). Sendi yang ketat menenangkan gegaran dan gegaran antara tulang.

Sendi ini juga merangkumi sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata sama luasnya. Pada sendi yang ketat, pergerakan meluncur dan sangat tidak penting..

Sendi A - triaxial (polyaxial): A1 - sendi sfera; A2 - sendi rata;
B - sendi biaxial: B1 - sendi elips; B2 - sendi pelana;
B - sendi uniaxial: B1 - sendi silinder; B2 - sendi tersumbat

Vladimir Rudakov

Jenis-jenis sendi

Sambungan adalah persimpangan beberapa tulang, terletak di kapsul pelindung dalam cecair sinovial khas. Lagipun, sendi inilah yang membantu kita dalam pergerakan, pergerakan, membantu tulang kita daripada geseran dan keausan. Sendi, secara semula jadi, menahan beban yang kuat, tahan dari beberapa ratus kg.

Apa yang diperbuat daripada sendi?

 • Permukaan artikular. Berbeza bentuk, sendi tulang ditutup dengan rawan artikular hyaline dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 milimeter.
 • Tisu periartikular. Mereka memperbaiki unsur penghubung yang terbuat dari ligamen dan otot.
 • Tisu tulang rawan. Tisu-tisu ini bertanggungjawab untuk kelancaran pergerakan dan fungsi redaman seseorang..
 • Kapsul. Tisu dangkal ditutup dengan membran berserat di bahagian atas sendi, di dalam kapsul adalah sinovial.
 • Rongga sendi. Ini bermaksud ruang bebas khas di dinding beg artikular, dipenuhi dengan cecair sinovial.
 • Cecair sinovial (sinovia). Digunakan sebagai cecair pelincir untuk mengelakkan geseran dan keausan pada permukaan sendi.

Jenis-jenis sendi manusia

Sendi manusia dibahagikan kepada 3 kumpulan berfungsi:

 • Synarthrosis (Tidak bergerak). Sambungan 2 atau lebih tulang terbentuk di tengkorak manusia. Ini termasuk, misalnya, jahitan pada tengkorak dan sendi gigi ke tengkorak..
 • Amphiarthrosis (Lambat). Oleh kerana kumpulan ini, pergerakan tulang belakang yang terhad berlaku..
 • Diarthrosis (sendi yang paling mudah bergerak). Kerana mereka, seseorang dan badannya melakukan semua fungsi asas: berjalan, berlari, berjongkok, dll..

Mengikut klasifikasi fisiologi sendi, diarthrosis dibahagikan kepada (dalam contoh dalam foto):

A) Uniaxial. Jenis sendi ini berpusing sekitar 1 paksi. Contohnya perpanjangan-lenturan. Mengaplikasikan 3 jenis sendi.

1,2 - sendi tersumbat; 3 - sendi silinder.

B) Biaxial. Putaran berlaku sekitar 2 paksi. Selain pergerakan dalam satu satah, pergerakan tegak lurus dengan yang pertama adalah mungkin.

4 - sendi elips: 5 - kita adalah sutera; 6 - pelana;

C) Triaksial (multiaxial). Mereka adalah yang paling mudah bergerak dan bergerak sekitar 3 atau lebih paksi. Selain penculikan dan penambahan, lenturan dan pemanjangan, multiaxial juga melakukan fungsi putaran.

7- sfera; 8 - berbentuk mangkuk; 9 - rata.

Doktor mana yang pakar dalam sendi?

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sendi, munculnya keradangan yang tidak hilang, sakit dan bengkak harus dirujuk dengan pakar ortopedik

Ciri-ciri struktur sendi kaki

Oleh kerana kekerasan rangka manusia yang tidak fleksibel, aktiviti fizikal dan mobiliti tidak mungkin dilakukan secara fizikal jika tidak kerana banyak unsur penghubung antara tulang - sendi yang berlainan. Mereka memberikan keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian individu badan, anggota badan, membengkok dan memutar. Mengetahui struktur sendi di badan homo sapiens, seseorang dapat memahami mengapa kerentanan terhadap kecederaan tinggi dan bagaimana menghindari penyakit.

Unsur utama sendi

Sendi dalam badan dari segi organisasi dan prinsip berfungsi tidak berbeza antara satu sama lain dan merangkumi komponen struktur berikut:

 • Secara langsung rongga di mana struktur berada.
 • Epifisis. Tujuannya adalah untuk menghubungkan dua tulang pada sendi ergonomik. Untuk melakukan ini, salah satu permukaan mengambil bentuk cekung (yang disebut glenoid fossa), dan pelengkap mengambil bentuk cembung..
 • Tulang rawan. Membantu struktur tulang hujung yang kaku agar tidak haus atau cedera.
 • Lapisan sinovial, atau sinovium. Sendi kekurangan saluran darah mereka sendiri, dan oleh itu cecair khas dihasilkan untuk melumasi kawasan interaksi tulang rawan, sintesisnya berlaku di dalam beg ini.
 • Kapsul sendi. Lengan berserat mengelilingi elemen. Membantu setiap komponen berada di tempatnya.
 • Menisci. Pada intinya, ia adalah tulang rawan dalam bentuk sabit. Menguatkan struktur dengan meningkatkan kawasan hubungan tulang.
 • Ligamen.

Permukaan artikular

Mereka bertanggungjawab untuk mengartikulasikan betul semua "perincian" sendi. Sebilangan besar tisu penghubung jatuh pada kelenjar pineal - hujung tiub tulang yang bulat dan mengembang. Pada persimpangan dua tulang, salah satu elemen masuk sedikit kerana struktur membulat cekung cembung keduanya (kepala artikular dan fossa).

Untuk bantalan penuh, tulang rawan hyaline disediakan di badan untuk mengelakkan kecederaan dan tambahan. Ketebalannya berbeza dari lokasi, julat nilai bervariasi dari 0,5 hingga 2 mm.

Kapsul artikular

Nama alternatif adalah kapsul sendi. Fungsi utama kapsul adalah perlindungan dari kerosakan mekanikal. Untuk melakukan ini, dengan pasti mengelilingi rongga sendi, yang terletak betul-betul di sebelah mekanisme.

Mengikut lokasi di badan dan ciri khas kandungan yang terkandung, ketebalan dan tahap ketegangan membran berubah..

 • sinovial dalaman. Menghasilkan yang disebut cecair sinovial untuk bahagian pelincir. Menghalang geseran berlebihan.
 • Serat luaran tisu penghubung.

Sendi diperkuat bukan sahaja dengan kapsul, tetapi juga disebabkan oleh:

 • unsur penghubung ekstra-artikular dan intra-artikular;
 • otot;
 • tendon.

Rongga artikular

Mengandungi isi padu cecair sinovial yang tetap, jisim padat berwarna kuning terang yang dilancarkan oleh lapisan dengan nama yang sama.

Nama lain adalah sinovia. Susunannya:

 • 95% air;
 • 5% - protein, karbohidrat dan larutan garam.

Tujuan cecair adalah untuk:

 • memberikan penyerapan kejutan yang boleh dipercayai untuk sendi semasa pergerakan;
 • menyerap kejutan dari luar dan akibat kerosakan pada sendi;
 • mengurangkan geseran permukaan tulang dan memanjangkan hayatnya;
 • membekalkan kuasa tambahan kepada komponen sambungan;
 • melaksanakan sifat bakteria dan melawan mikroflora patogen, jangkitan dari luar;
 • memberi peluang untuk bergerak bebas.

Tisu periartikular

Oleh kerana sendi tidak disambungkan secara langsung ke sistem peredaran darah, semua pemakanan datang kepada mereka melalui kawasan bersebelahan bahagian tubuh:

 • otot;
 • tendon;
 • ligamen;
 • kapal;
 • saraf.

Setiap tisu rentan terhadap pengaruh luaran dan proses keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus, dan gangguan dalam fungsi bahkan salah satu daripadanya menyebabkan perubahan negatif pada keseluruhan sendi.

Otot melindungi struktur dari luar, di sepanjang ujung sarafnya memancarkan impuls, dan nutrien darah dan getah bening, mengambil produk buangan.

Ligamen sendi

Dibentuk dari tisu penghubung pekat dan paling sering terletak di luar beg artikular, melakukan fungsi fiksator tulang dan tidak membenarkan mereka melampaui batas yang dibenarkan. Pengecualian adalah sendi lutut dan pinggul. Di dalamnya, ligamen juga terletak di dalam.

Selain tulang rawan hyaline, semua komponen struktur mempunyai ujung saraf yang dapat memberi isyarat kepada otak mengenai kerosakan tertentu, akibatnya seseorang mengalami kesakitan.

Pengelasan dan jenis

Mengikut struktur

Sendi berbeza-beza dalam jumlah tulang yang mereka bergabung. Komuniti saintifik mentakrifkan:

 • Sederhana - persimpangan dua tulang penghubung.
 • Kompleks - interaksi komponen kerangka dengan struktur sederhana dalam jumlah lebih dari 2 keping.
 • Kompleks - komposisi merangkumi tulang rawan yang memisahkan beberapa sebatian sederhana. Ia boleh menjadi penghalang padat penuh dan berbentuk cakera, atau separa, seperti pada meniskus lutut (dalam bentuk bulan sabit).
 • Gabungan. Penyambungan sendi bebas berlaku.

Dengan bentuk permukaan

Setiap sendi mempunyai sumbu putaran tersendiri yang melekat padanya, ditentukan oleh penampilan tulang dan kelenjar pineal. Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan dicirikan oleh subtipe berikut:

 • Putar silinder. Ia dibezakan dengan adanya paksi menegak tunggal.
 • Tersekat. Ia jauh menyerupai silinder melintang. Ia mempunyai dua paksi: di bidang frontal dan tegak lurus dengan tulang yang lain. Sifat pergerakan digambarkan sebagai flexion-extensor.
 • Heliks. Pada struktur, pada manusia, sendi ini serupa dengan yang berbentuk blok, tetapi paksi kedua terletak pada sudut yang berbeza..
 • Ellipsoidal. Satu permukaannya cembung dan sedikit memasuki glenoid fossa yang kedua. Pergerakan ini ditujukan untuk pemanjangan lenturan dan penambahan penculikan.
 • Sendi condylar. Bentuknya serupa dengan yang sebelumnya. Terutamanya berpusing di satah depan.
 • Pelana. Salah satu tulang mempunyai watak pergerakan melintang, yang kedua adalah membujur.
 • Globular. Ia memerlukan minimum ligamen dan bergerak di sepanjang tiga paksi saling tegak lurus. Oleh kerana ciri-ciri ini, sendi membuat pergerakan bulat, dalam dinamika, rujukan pada engsel dapat dikesan. Hujung tiub tulang berbentuk sfera.
 • Berbentuk cawan. Ia serupa dengan sfera, tetapi kerana dimensi glenoid fossa yang besar, ia kurang bergerak dan fleksibel. Skema anatomi untuk menggabungkan komponen difokuskan pada memastikan kestabilan struktur.
 • Rata. Ia dikelilingi oleh sejumlah besar ligamen, mempunyai vektor pergerakan yang terhad. Merupakan persimpangan hujung bony yang tidak cembung.
 • Ketat. Titik persimpangan tulang dengan pelbagai bentuk. Batang pengikat luaran pendek, tidak meregangkan secara elastik, yang menjadikan jalur pangsi yang tersedia sangat terhad.

Dengan sifat pergerakan

Bergantung pada bilangan dan arah vektor yang ada, terdapat:

 • Sendi uniaxial. Pergerakan paksi tunggal.
 • Biaxial. Putaran biasanya dalam X dan Y, satah mendatar dan menegak.
 • Multiaxial. Selalunya - 3 gandar.
 • Tanpa sumbu. Mereka adalah persimpangan tulang, hampir sama sekali tidak mempunyai kemampuan motor.

Ciri struktur

Sendi pinggul

 • asetabulum pelvis. Dilindungi dengan kedua-dua rawan hyaline dan membran sinovial;
 • kepala femur, yang ditutup dengan rawan hyaline di mana-mana kecuali glenoid fossa.

Sendi pinggul dikelilingi oleh ligamen berikut:

 • ischio-femoral;
 • ilio-femoral (membantu mengekalkan badan dalam kedudukan tegak untuk postur tegak);
 • kemaluan-femoral;
 • ligamen paha;
 • zon bulat.

Bersama bahu, ia adalah sendi yang dikelaskan sebagai sfera.

Sendi lutut

Ini adalah artikulasi 3 tulang:

 • patellar;
 • femoral dari hujung distal;
 • proksimal tibial.

Beg artikular dilekatkan pada:

 • penutup luar tibial;
 • femoral di bawah epikondil;
 • tulang patellar (depan melangkaui kawasannya).

Ligamen lutut dibezakan kepada 2 jenis:

 • terletak di dalam beg (silang depan dan belakang, melintang);
 • berbaring di luarnya (bergantung pada kedudukannya, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal).

Bergantung pada kedudukan, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal.

Kedua-dua tulang rawan di persimpangan kondoral femoral dan tiub tibial disebut menisci..

Vektor utama pergerakan lutut adalah pemanjangan lenturan. Penculikan lateral kaki bawah boleh diterima.

Lutut menerima nutrien melalui arteri popliteal.

Sendi buku lali

Terdiri daripada permukaan artikular:

 • berserabut;
 • memukul;
 • tibia.

Bursa menghubungkan ke tulang rawan di seluruh permukaan, kecuali yang anterior pada talus.

Ligamen terletak di sisi dan adalah:

 • deltoid;
 • calcaneofibular;
 • talofibular.

Kaki bawah mempunyai gerakan skru dan tergolong dalam sendi blok. Arah plantar berfungsi ke arah lenturan, sementara arah punggung berfungsi ke arah pemanjangan. Seorang dewasa mengembangkan jarak gerakan rata-rata 80 °.

Darah memasuki sendi melalui arteri tibial. Kulit, sendi sesuai dengan kuat pada tulang.

 • kecederaan;
 • pecah ligamen;
 • patah tulang masuk.

Anatomi sendi menentukan fungsi, pergerakan dan kekuatan sendi. Keadaan tulang yang bergabung, ligamen bersebelahan dan otot yang lewat secara langsung bergantung kepada integriti. Sikap cuai terhadap kesihatan diri tidak hanya mengancam kesakitan, tetapi juga penyakit serius yang mempengaruhi keseluruhan sistem muskuloskeletal. Mengetahui apa itu sendi, sekiranya sakit, anda boleh mencadangkan penyebabnya dan memberi pertolongan cemas kepada anda.

Sendi

Sendi (artikulasi; sinonim untuk artikulasi) adalah sendi tulang kerangka yang bergerak, yang terlibat dalam pergerakan tuas tulang individu yang saling berkaitan satu sama lain, dalam pergerakan (pergerakan) badan di ruang dan mengekalkan kedudukannya.

Membezakan antara sendi tulang berserat dan tulang rawan. Sendi berserabut termasuk sindesmosis, jahitan (lihat Tengkorak) dan palu - sendi dentoalveolar (lihat Gigi), dan tulang rawan - sinkronosis (contohnya, tengkorak, sternum), simfisis (contohnya, pegangan sternum, intervertebral, kemaluan), sendi sinovial (sendi). Apa yang disebut sendi tulang yang tidak bergerak, atau synarthrosis, pada gilirannya, dibahagikan kepada syndesmoses dan synchondrosis. Syndesmosis adalah penyambungan tulang yang berterusan melalui tisu penghubung, seperti tulang tengkorak, proses putaran vertebra, tulang lengan bawah dan kaki bawah (membran interosseous). Fontanelles dan ligamen adalah bentuk khas sindesmosis. Synchondrosis adalah penyambungan tulang yang berterusan melalui tisu tulang rawan. Mengikut jangka masa keberadaan mereka, mereka dibahagikan kepada sementara, iaitu wujud hingga usia tertentu dan kemudian digantikan oleh sinostosis (contohnya, antara kelenjar pineal dan metafisis, antara tiga tulang pelvis, bergabung menjadi tulang pelvis tunggal), dan kekal, iaitu. terdapat sepanjang hayat (contohnya, synchondrosis sphenoid-occipital, synchondrosis stony-occipital) Synchondrosis baji-etmoid tidak berubah menjadi sinostosis, tetapi menjadi simfisis. Pada sendi tulang yang separuh bergerak, atau simfisis (sebelumnya mereka disebut sendi peralihan, separa sendi atau hemiarthrosis), dan juga pada sinkronosis, tulang saling berkaitan oleh tisu tulang rawan, namun, mereka mempunyai rongga rongga artikular, yang memungkinkan pergerakan kecil. Pada sendi tulang yang bergerak, atau diarthrosis (sendi sinovial yang benar), tulang dipisahkan sepenuhnya antara satu sama lain oleh tulang rawan. Permukaan artikular tulang artikulasi diarthrosis dikelilingi oleh kapsul artikular, rongga artikular terbentuk di antara mereka. Pada masa kanak-kanak, hujung artikular tulang yang menghubungkan terdiri daripada tisu tulang rawan, yang kemudiannya berubah menjadi tulang. Sebilangan sendi pada orang dewasa terbentuk sepenuhnya oleh formasi tulang rawan, misalnya, sendi laring (cricothyroid, cricoid, dll.), Sendi interkondral tulang rawan kostum, kapsul artikular adalah perikondrium. Bersama dengan sendi sinovial yang benar, beberapa sendi tambahan dijumpai di bahagian buritan. Oleh itu, dalam beberapa kes, selain sendi bahu kekal, subakromial S. tambahan terbentuk, dibentuk oleh tuberkel besar humerus dan akromion. Terdapat juga sendi paruh-klavikular, klavikular, dll. Mereka berbeza dengan sendi palsu (pseudoarthrosis) kerana penampilan mereka tidak dikaitkan dengan proses patologi.

Unsur-unsur struktur utama S. adalah permukaan artikular tulang penghubung, yang ditutup dengan tulang rawan artikular, kapsul artikular, dan rongga artikular. Sebagai tambahan kepada mereka, S. mempunyai pelbagai formasi anatomi tambahan, struktur dan fungsinya yang dalam beberapa kes lebih kurang tetap, dan pada yang lain mereka khusus, dan oleh itu ia hanya terdapat di bahagian S. atau hanya dalam satu. Formasi tambahan S. merangkumi ligamen, cakera artikular dan menisci (lihat. Menisci artikular), bibir artikular dan beg sinovial (lihat. Beg sinovial).

Klasifikasi sendi (diarthrosis) berdasarkan prinsip berikut: bilangan permukaan artikular, bentuk dan fungsinya. Bergantung pada bilangan permukaan artikular, sendi sederhana dibezakan, dibentuk oleh hanya dua permukaan artikular (contohnya, interphalangeal, intermetatarsal, interchondral, bahu); sendi kompleks yang dibentuk oleh beberapa C sederhana,. beberapa tulang diartikulasikan di dalamnya, mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, yang tertutup dalam kapsul artikular yang sama (contohnya, ulnar S.); sendi kompleks, di rongga artikular yang terdapat rawan intraartikular; sendi gabungan - gabungan sendi terpencil dan terpisah antara satu sama lain, yang disatukan oleh fungsi yang sama, misalnya, sendi temporomandibular S., sendi radioulnar proksimal dan distal.

Tahap pergerakan tulang pada sendi tertentu bergantung pada ciri strukturnya dan, terutama sekali, pada bentuk permukaan artikular (Gamb. 1). Mengikut bentuknya, sendi itu berbentuk bulat (berbentuk cawan), elipsoid, berbentuk blok, condylar, silinder, berbentuk pelana, rata. Spherical S. dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya mempunyai bentuk bola (kepala), dan yang lain adalah cekung (rongga glenoid). Ragamnya adalah sambungan berbentuk cawan, di mana rongga glenoid dalam dan meliputi bmengenaisebahagian besar kepala. Kadang-kadang sendi bola, yang mempunyai permukaan yang lebih besar daripada hemisfera, disebut berbentuk kacang, misalnya, sendi pinggul. Ellipsoid S. terbentuk oleh dua permukaan artikular, salah satunya mempunyai bentuk elips atau telur (ovoid S.), dan yang lain adalah kemurungan cekung, misalnya, metacarpophalangeal S. (elipsoidal S. sederhana dengan satu sendi artikular) dan pergelangan tangan S. (kompleks elips S. dengan beberapa pasang sendi artikular). Blocky S. dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya mempunyai bentuk blok dan biasanya menyerupai gegelung (bobbin), dan yang lainnya berbentuk cekung. Yang terakhir meliputi bahagian blok dan sesuai dengan profilnya, misalnya, sendi interphalangeal jari. Bentuk permukaan artikular seperti itu menghalang tergelincir dari alur panduan blok semasa pergerakan. Sekiranya alur ini terletak pada sudut ke paksi blok, maka S. berbentuk blok tersebut dianggap sebagai heliks (contohnya, brachioral S.). Condylar S. berbeza dari yang lain kerana ia dibentuk oleh konjung berpasangan cembung dan cekung (contohnya, sendi lutut). Ia berbentuk bentuk permukaan artikular dengan elipsoidal C. Silinder C. menyerupai segmen silinder dalam bentuk permukaan artikular; kadang-kadang ia juga disebut berbentuk roda, atau putaran. Dua jenis sendi ini dijelaskan: batang tulang berputar pada cincin yang terbentuk oleh rongga glenoid dan ligamen anulus (contohnya, radioulnar proksimal S.), dan, sebaliknya, cincin yang terbentuk oleh ligamen dan rongga glenoid berputar di sekitar batang tulang (contohnya, artikulasi atlas dengan gigi vertebra paksi). Saddle S. dibentuk oleh permukaan artikular yang mempunyai bentuk pelana cembung (misalnya, tulang trapezius) dan pelana cekung (contohnya, tulang metacarpal I). Flat S. mempunyai permukaan artikular yang hampir rata, yang boleh dianggap sebagai permukaan bola dengan radius yang sangat besar. Sendi ketat - amphiarthrosis (contohnya, antara tulang tarsus) - biasanya disebut sebagai rata C. Kadang-kadang amphiarthrosis mempunyai bentuk permukaan artikular yang berbeza, tetapi mereka selalu dicirikan oleh kapsul artikular yang diregangkan dengan ketat dan alat bantu yang sangat kuat dan regangan rendah.

Bentuk permukaan artikular dan kesesuaiannya (kesesuaian) antara satu sama lain menentukan tahap pergerakan, amplitud pergerakan pasif, dan juga bilangan paksi di mana pergerakan dilakukan. Terdapat tiga paksi utama: frontal, sagittal dan vertical. Di sekitar paksi frontal melintang, lenturan dan pemanjangan mungkin berlaku, di sekitar paksi sagital depan-ke-belakang - penculikan dan penambahan, dan sekitar paksi longitudinal atau menegak - putaran ke dalam dan putaran ke luar (sebutan dan supinasi atau putaran). Sekiranya terdapat pergerakan di S. sekitar dua paksi atau lebih, pergerakan bulat juga dapat dilakukan di dalamnya, dengan peralihan dari satu paksi gerakan ke paksi yang lain (contohnya, sunat). Sebagai tambahan kepada pergerakan ini, misalnya, di S. rata, adalah mungkin untuk saling meluncur antara dua atau lebih permukaan artikular ke hadapan, ke belakang, dan ke sisi. Ini boleh berlaku secara serentak, berurutan, atau secara terpisah, seperti ke depan sahaja. Terdapat juga tindak balas yang disebut, iaitu perbezaan permukaan artikular atau jurang di antara mereka, yang dalam beberapa kes membolehkan anda meningkatkan jarak gerakan dan melakukan putaran pada sendi dengan ketegangan tambahan kapsulnya. Kumpulan pergerakan kecil, disertai dengan gelongsor permukaan artikular yang saling berkaitan, biasanya disebut permainan bersama. Pergerakan ini diperlukan untuk penyesuaian permukaan artikulasi yang lebih lengkap, kerana mereka hampir tidak selaras sepenuhnya.

Mengikut bilangan paksi yang menentukan fungsi sendi, sendi uniaxial, biaxial dan multiaxial dibezakan. Sendi uniaxial merangkumi, misalnya, sendi interphalangeal dan pergelangan kaki, kerana pergerakan di dalamnya hanya mungkin dalam satu satah - lenturan dan pemanjangan; silinder (atlantoaxial), digabungkan (radioulnar distal dan proksimal). Biaxial adalah ellipsoid, pelana, sendi condylar, dan polyaxial - sfera C. Yang paling mudah bergerak adalah sendi rata, misalnya, facet, intermetatarsal, sacroiliac.

Permukaan artikular sendi ditutup dengan tulang rawan. Ketebalannya bergantung pada jenis sendi, beban fungsional di atasnya dan 1-7 mm. Pada orang muda, permukaan rawan kelihatan halus, berkilat, dan mudah dimampatkan. Dengan penuaan, ia menjadi lebih sukar, kehilangan ketelusan, dan memperoleh warna kekuningan. Nutrien menembusi ke dalam plat rawan melalui cecair sinovial dan sebahagiannya dari saluran zon subkondral. Secara mikroskopik, tulang rawan terdiri daripada sebilangan kecil sel tulang rawan - kondrosit dan matriks ekstraselular. Fungsi utama chondrocytes adalah penghasilan matriks haus. Matriks adalah perancah berserat yang terbuat dari serat kolagen yang membentuk jalinan tenunan. Pada lapisan permukaan (berhampiran permukaan artikular) tulang rawan, seratnya berorientasikan tangen, dan pada yang lebih dalam - tegak lurus, di mana ia menjadi lebih tebal dan bilangannya bertambah. Bahan utama matriks tulang rawan adalah 60-80% air dan proteoglikan, yang sangat hidrofobik. Struktur matriks rawan permukaan artikular yang dijelaskan memberikan ketahanan terhadap tekanan yang lebih besar.

Kapsul artikular adalah lapisan tisu penghubung multilayer yang secara hermetik menghadkan rongga C. Kapsul mana-mana C. terdiri daripada dua lapisan - membran berserat luar dan membran sinovial dalaman yang dibentuk oleh membran sinovial. Lapisan berserat luar jauh lebih tebal dan kuat daripada lapisan dalam. Ia dibentuk oleh tisu penghubung berserat padat di mana ikatan berserat bulat dan membujur dapat dibezakan. Di beberapa tempat, lapisan kapsul S. berserat menipis, poket atau kelainan boleh terbentuk di sini. Di tempat lain, ia menebal, seolah-olah ligamen sendi. Ketebalan dan struktur lapisan berserabut kapsul disebabkan oleh beban fungsional pada C. Bungkusan serat kolagen kapsul ditenun ke dalam periosteum tulang artikulasi dan berkait rapat dengan tendon otot bersebelahan, yang dalam banyak kes menguatkan sendi (misalnya, bahu). Saraf, saluran darah dan limfa melewati lapisan kapsul berserabut.

Sinovium adalah lapisan tisu penghubung, yang terdiri daripada lapisan integumen, serta lapisan elastik kolagen yang dangkal dan dalam. Di sempadan dengan rongga artikular, ia dilapisi dengan sel sel sinovial yang berselang (synoviocytes). Sel-sel ini (fibroblas khusus) terletak di kawasan berasingan dalam satu hingga tiga lapisan, dan kawasan lain dari membran sinovial diwakili oleh bahan utama dan matriks antar sel tisu penghubung dengan rangkaian ujung saraf, saluran darah dan limfa yang bercabang secara meluas.

Mengikut ciri morfologi dan fungsi, tiga jenis sel dibezakan antara sinoviosit - A, B, C. Sel jenis A melakukan fungsi fagositosis (mereka menghilangkan produk kerosakan sel dan tisu yang terbentuk di bawah tekanan mekanikal berterusan pada C.). Sel jenis B menghasilkan proteoglikan. Sel Jenis C - perantaraan, melaksanakan fungsi kedua-dua jenis sel tersebut.

Sistem peredaran mikro membran sinovial S. mempunyai sejumlah ciri struktur: saluran darah menembusi dari sisi lapisan berserat tidak rata, kapilari terletak tepat di bawah sinoviosit, dinding kapilari di tempat-tempat tidak mempunyai membran bawah tanah. Struktur kisi dinding semacam itu menyediakan pengangkutan bahan ke arah darah - sendi dan darah - darah, yang memudahkan aliran komponen plasma darah yang diperlukan ke S. dan penyingkiran produk metabolik daripadanya. Selain itu, pengangkatan bahan ke arah sendi - darah - limfa adalah mungkin, yang berkaitan dengan sebilangan besar saluran limfa yang terletak di lapisan permukaan membran sinovial.

Rongga artikular adalah ruang tertutup yang dibatasi oleh membran sinovial antara permukaan artikulasi tulang, yang mengandungi cecair sinovial likat lutsinar. Fungsi utama cecair sinovial adalah metabolik, lokomotor, trofik dan penghalang. Fungsi metabolik adalah membuang produk buangan. Lokomotor, atau gesekan, berfungsi, kerana hyaluronat, memastikan gelongsor bahagian-bahagian sendi yang bersentuhan, serta kesan mampatan-penyahmampatan. Dipercayai bahawa semasa beban lokomotor, cairan kaya proteoglikan diperah keluar dari lapisan rawan yang dalam melalui liang dan ruang antara fibril kolagen seperti span basah, yang menyumbang kepada peningkatan kepekatan hyaluronate di atas permukaan tulang rawan. Oleh itu, sebuah filem pelindung terbentuk, ketebalannya berkaitan dengan besarnya beban. Apabila ia berkurang, cecair masuk kembali ke kedalaman plat kartilaginus. Dalam keadaan patologi, mekanisme ini (sistem koloid-hidrodinamik) terganggu, yang menyumbang kepada pemusnahan tulang rawan yang cepat. Sehubungan itu, memandangkan persamaan sifat asas unsur S. - cecair sinovial, membran sinovial, dan tulang rawan artikular, sebilangan penulis menganggapnya sebagai persekitaran sinovial tunggal sendi..

Fungsi trofik cecair sinovial adalah untuk mengangkut bahan tenaga untuk tulang rawan avaskular, dan fungsi penghalang adalah dalam fagositosis. Sel dan makrofag yang tidak kompeten dalam membran sinovial dan cecair sinovial juga melindungi daripada kerosakan pada tisu sendi.

Sendi diinervasi oleh cabang saraf yang menuju ke periosteum, fascia, otot yang terletak di sebelahnya, serta saraf plexus choroid. Unsur saraf dalam pelbagai S. diedarkan dengan cara yang berbeza. Oleh itu, di S. brachial mereka terletak terutamanya di kuadran medial dan lateral bawah, di bahagian anterior dan posterior kapsul artikular dan di zon ligamen paruh-brachial, dan di siku S. - di bahagian anterior kapsul artikular dan ligamen.

Bekalan darah S. disediakan oleh arteri artikular, cabang arteri fasial, otot, periosteal, dan intraosseous, yang secara meluas anastomosa satu sama lain, membentuk rangkaian vaskular tunggal, yang, jika perlu, memastikan pengembangan peredaran cagaran. Cabang saluran arteri utama mereka juga mengambil bahagian dalam penyaluran darah ke sendi hujung kaki. Dalam membran berserat kapsul artikular, setiap arteri disertai oleh dua urat dan, berpecah menjadi cabang, membentuk rangkaian gelung besar yang anastomosis dengan rangkaian kapilari berulung kecil membran sinovial.

Aliran keluar limfa pada sendi bermula melalui kapilari limfa yang terletak jauh di membran sinovial. Kapilari terus ke saluran limfa yang lebih besar, yang dihubungkan oleh rangkaian limfatik dangkal yang terletak di membran berserabut. Selanjutnya, limfa mengikuti kelenjar getah bening serantau.

Dalam diagnosis kecederaan dan penyakit S., anamnesis yang dikumpulkan dengan betul sangat penting. Oleh itu, dengan kecacatan kongenital dan kecacatan S., perhatian diberikan kepada fakta bahawa tanda-tanda mereka dijumpai semasa kelahiran, serta proses patologi yang serupa pada saudara-mara. Peranan penting dalam mengenal pasti penyebab patologi S. dimainkan oleh maklumat mengenai perjalanan kehamilan, penyakit ibu bapa, terutama penyakit berjangkit yang dihidapi oleh ibu. Dalam kes kecederaan kelahiran (contohnya, brachial plexus), disfungsi S. anggota badan atas boleh dikaitkan dengan kelumpuhan obstetrik, dan dengan kepincangan dan pemendekan anggota bawah pada seorang gadis yang dilahirkan dalam keadaan breech, terdapat kemungkinan besar dislokasi pinggul kongenital. Sekiranya kecederaan S. sangat penting untuk mengetahui mekanisme kecederaan, kerana dalam beberapa kes, sangat khas, misalnya, dislokasi patela berlaku dengan sedikit lenturan pada sendi lutut dan berpusing pada saat mendarat setelah terjun, dislokasi bahu - dengan putaran paksa keluar dari bahu yang diculik, kecederaan S. hanya mungkin dengan pendedahan langsung kepada kekuatan trauma.

Selalunya, pesakit melaporkan sakit sendi (arthralgia). Semasa menganalisis penyebab kesakitan, sifat dan intensitasnya, waktu kejadian, ketergantungan pada pergerakan, mengambil ubat-ubatan dan faktor-faktor lain diambil kira. Penting untuk mengetahui sama ada kesakitan berkaitan dengan patologi S. atau hanya diproyeksikan di kawasan ini. Penyebab kesakitan di S. boleh menjadi faktor mekanikal (aktiviti fizikal, kerengsaan sinovium oleh osteofit, dll.), Gangguan mikrosirkulasi (contohnya, reaksi vaskular meteotropik, kekejangan otot yang berpanjangan, stasis vena), gangguan metabolisme tisu tulang (osteoporosis, osteomalacia, osteopati nefrogenik) dan lain-lain), artritis, proses distrofik (osteoartritis), tumor C. Kadang-kadang rasa sakit di S. tidak sesuai dengan penyetempatan proses patologi, misalnya, dengan coxarthrosis, rasa sakit pada sendi lutut mungkin berlaku. Dalam beberapa kes, rasa sakit di kawasan S. dikaitkan dengan kerosakan atau penyakit tisu lembut periartikular, yang mencerminkan kesakitan pada penyakit organ-organ dalaman. Jadi, selalunya terdapat sakit di bahu S. dengan angina pectoris, infark miokard, tumor paru-paru (sindrom Pancost).

Fungsi S. dapat terganggu ke tahap yang berbeza-beza - dari kesukaran dengan pergerakan tertentu, yang lebih tipikal untuk kerosakan pada tisu periartikular, hingga ketiadaan lengkapnya, misalnya, akibat arthritis. Apabila badan intra-artikular dilanggar pada rongga sendi (kerosakan pada tulang rawan artikular, menisci, penyakit Koenig, chondromatosis, dll.) Penyumbatan C mungkin berlaku. Salah satu pilihan untuk disfungsi S. boleh menjadi kekakuan pagi yang disebut - kesukaran memulakan pergerakan pada jam-jam pertama setelah bangun tidur, yang khas untuk rheumatoid arthritis. Fungsi S. juga terganggu akibat peningkatan anjakan permukaan artikular yang saling berkaitan antara satu sama lain, jika ada perasaan tidak stabil, maka mereka berbicara tentang ketidakstabilan sendi.

Bentuk S. sering berubah akibat kecederaan atau penyakit, terutamanya dengan jangka masa panjangnya, misalnya, dengan artritis reumatoid atau tuberkulosis. Proses patologi pada sendi besar ekstremitas bawah sering disertai dengan kepincangan (Lameness), misalnya, dislokasi kongenital pinggul, penyakit Perthes, epiphysiolysis remaja, coxitis, coxarthrosis, pseudarthrosis leher femoral, postur yang buruk (Postur) (dengan kecederaan sendi pinggul, kedudukan pelvis sering berubah, kedudukan pelvis peningkatan lordosis lumbal), berjalan (berjalan).

Semasa penyelidikan S. mereka mengetahui keadaan umum pesakit, jenis konstitusi (contohnya, hipersthenics lebih kerap menderita penyakit distrofi S.). Tanda-tanda Penyakit Endokrin Membantu Mengenali Arthropati Endokrin.

Penyelidikan S. dilakukan dalam pelbagai posisi - berbaring, duduk, berdiri dan bergerak (contohnya ketika berjalan). Pada masa yang sama, perhatian diberikan kepada bagaimana pesakit melakukan pergerakan dan bergerak dari satu posisi ke posisi yang lain. Sendi yang terjejas dibandingkan dengan yang sihat, dan dalam proses simetri, tahap perubahan pada setiap C. dinilai. Sendi anggota atas biasanya diperiksa ke arah dari interphalangeal S. ke tali pinggang bahu, dan bahagian bawah kaki - dari sacroiliac S. ke sendi kaki.

Pertama, kedudukan anggota badan ditentukan berkaitan dengan tali pinggang bahu atau pelvis, segmen yang terletak jauh - hingga proksimal. Pesakit pada masa ini harus berada dalam posisi paling selesa untuknya, yang tidak menimbulkan rasa sakit. Panjang anggota badan dan ruasnya dibandingkan dengan sisi sihat, perkadaran (pada tahap yang sama atau pada tahap yang berbeza adalah S.), kontraksi, perubahan bentuk sendi diperhatikan. Semasa menerangkan konfigurasi, tiga pilihan berikut biasanya ditunjukkan: bengkak - peningkatan volume S. yang seragam dan melicinkan konturnya kerana edema tisu lembut periartikular dan pengumpulan efusi di rongga; defiguration - perubahan bentuk S. yang tidak sekata kerana perubahan eksudatif dan proliferatif di dalamnya, tisu periartikular, pengumpulan efusi dalam volvulus kapsul artikular; ubah bentuk - pelanggaran berat terhadap bentuk S. akibat perubahan tulang yang membentuknya dan kapsul-ligamen.

Kulit di atas S. yang terkena boleh menjadi hiperemik, pucat, berkilat, tegang (contohnya, dengan arthritis) atau kering dan atropik (dengan banyak proses distrofi). Perhatian harus diberikan pada keadaan kulit secara umum, misalnya, pengelupasan dan hiperpigmentasi kulit adalah ciri rheumatoid arthritis, plak pada kulit kepala dan permukaan ekstensor anggota badan - untuk luka psoriatik.

Banyak luka S. disertai dengan pelanggaran keadaan otot-otot di sekitarnya, misalnya, hipotensi, hipotropi, atau kekejangan tempatan.

Palpasi S. dilakukan dengan relaksasi otot sepenuhnya, dengan berhati-hati untuk mengelakkan reaksi yang menyakitkan. Mereka biasanya bermula dengan palpasi dangkal, secara beransur-ansur bergerak ke yang lebih dalam. Menentukan peningkatan suhu tempatan di atas C. Palpasi dapat mendedahkan pelbagai formasi pada kulit, tisu subkutan, otot (meterai, neoplasma, kebocoran, pembengkakan, dll.). Cari titik kesakitan yang paling besar, periksa keadaan saluran darah dan saraf. Kadang-kadang tikus artikular atau badan asing lain terasa di sendi.

Murmur artikular diperiksa dengan menggunakan tangan di permukaan palmar pada sendi semasa pergerakan. Dalam beberapa kes, auskultasi S. dilakukan, namun kaedah penyelidikan ini belum tersebar luas sejak itu sangat sukar untuk menafsirkan hasil yang diperoleh.

Kajian fungsi S. dilakukan ketika melakukan pergerakan aktif pertama, dan kemudian pasif, lebih kerap berada dalam posisi terlentang (untuk relaksasi otot yang lebih besar). Pergerakan aktif dilakukan oleh pesakit sendiri, dan pergerakan pasif dilakukan oleh penyelidik, memperbaiki segmen proksimal dan memanipulasi yang distal (Gamb. 2). Pergerakan dilakukan di semua satah di mana struktur anatomi C membenarkan. Isipadu pergerakan pasif memberikan idea yang paling tepat mengenai keadaan fungsi sendi. Dengan ankylosis tulang (benar), pergerakan pasif sama sekali tidak ada, kerana terdapat peleburan tulang di antara permukaan artikular. Dengan ankylosis berserat (palsu), pergerakan tidak ditentukan secara klinikal - permukaan artikular dihubungkan oleh tisu parut dan ruang sendi yang lebih kurang dapat dikesan di antara mereka pada radiografi. Keadaan yang dekat dengan ankylosis berserat adalah kekakuan sendi - keterbatasan pergerakan, juga disebabkan oleh peleburan parut pada permukaan artikular yang berubah. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, secara klinikal adalah mungkin untuk menentukan pergerakan sisa kecil.

Seiring dengan sekatan atau ketiadaan pergerakan di S., pergerakan berlebihan dapat diperhatikan, kerana ciri-ciri individu struktur S. atau patologi kongenital atau yang diperolehnya. Bergantung pada arah gerakan berlebihan, mereka membezakan antara kelebihan tekanan (hiperextensi), petunjuk berlebihan (hiperabduksi), penambahan (hiperaduksi), dll. Selain meningkatkan jarak pergerakan ke arah yang mungkin secara fisiologis, terdapat mobiliti pada pesawat atipikal. Untuk mengenal pasti pergerakan lateral atipikal (sangat penting bagi S. dengan satu paksi pergerakan, misalnya siku, lutut, pergelangan kaki, interphalangeal), segmen proksimal terpaku dengan satu tangan, dan dengan yang lain, setelah mencapai perpanjangan maksimum pada sendi yang sedang dikaji, mereka cuba membuat pergerakan lateral dari segmen distal. Untuk menilai kestabilan beberapa sendi, pergerakan putaran dikaji, sebagai contoh, dengan ketidakstabilan anteromedial sendi lutut yang disebut, putaran luar kaki bawah meningkat. Sejumlah penyakit dan kecederaan S. menyebabkan peningkatan anjakan (tergelincir) permukaan artikular yang saling berkaitan. Sebagai contoh, dalam ketidakstabilan sendi lutut anteromedial, anjakan pasif anterior kaki bawah (gejala yang disebut laci anterior) menunjukkan rendahnya ligamen cruciat anterior, dan anjakan bahagian bawah kaki bawah dengan ketidakstabilan posterolateral sendi lutut menunjukkan kerosakan pada ligamen cruciate posterior.

Pergerakan patologi di S. dapat mencapai amplitud yang ketara - sendi yang digantung dengan kehancuran atau kemunduran kongenital pada hujung artikular, peregangan kapsul artikular oleh efusi yang telah lama wujud, kerosakan pada ligamen, otot periartikular, kelumpuhan yang tidak lancar, dll..

Dalam beberapa kes, serentak dengan pergerakan berlebihan di mana-mana pesawat, mungkin ada batasan pergerakan ke arah lain (lain). Ini biasanya disebabkan oleh ketidaksesuaian permukaan artikular (contohnya, selepas patah tulang intra-artikular) atau disebabkan oleh arthrorisis, alloplasty ligamen dan pembedahan sendi lain. Untuk mengukur amplitud pergerakan di S. (goniometri, atau angulometry), goniometers (goniometers) pelbagai reka bentuk digunakan, misalnya, rotatometer (Gbr. 3), goniometer cakera yang disebut (Gbr. 4), dan lain-lain. 5-10 menunjukkan teknik untuk mengukur pergerakan S. menggunakan goniometers.

Dalam pengiktirafan lesi S., sinar-X (sinar-X, Tomografi, Arthrografi, Angiografi), radionuklida, termografi (Rajah 11-15), kaedah penyelidikan ultrasound (Gamb. 16-28), pencitraan resonans magnetik nuklear (Gamb. 29 ). Ujian makmal cecair sinovial dilakukan, dan jika perlu, biopsi tisu artikular. Arthroscopy memberikan maklumat diagnostik yang berharga (lihat Sendi lutut).

Patologi S. merangkumi kecacatan, kecederaan dan penyakit.

Kecacatan sendi berlaku pada minggu ke-4-12 perkembangan embrio di bawah pengaruh pelbagai faktor teratogenik (lihat. Malformasi). Mereka dianggap sebagai sebahagian daripada kerosakan anggota badan, tulang belakang, dada, tulang muka dan pelvis (lihat Dada, Sikat, Tulang Belakang, Kaki).

Diagnosis dibuat berdasarkan data pemeriksaan, palpasi, hasil antropometri (antropometri), goniometri dan radiografi sendi-sendi kaki, tulang belakang dan dada. Pada awal kanak-kanak, apabila hujung artikular tulang mempunyai struktur tulang rawan, ultrasound digunakan.

Rawatan yang kompleks. Dalam rawatan pembedahan, semua jenis cantuman kulit dan tulang, penstabilan sendi dengan bantuan alat penempatan semula dan pemampatan gangguan perhatian telah digunakan. Proses pemulihan selalunya terdiri daripada pelbagai peringkat. Prostetik, terapi senaman banyak digunakan.

Prognosis bergantung kepada keparahan malformasi, keadaan organ dan sistem lain. Pesakit dengan kecacatan perkembangan S. kurang upaya, dan kebanyakan mereka memerlukan rawatan khas.

Salah satu penyakit kongenital yang paling teruk, disertai oleh kekalahan banyak S., adalah arthrogryposis. Dalam bentuk arthrogryposis umum, semua otot dan sendi terjejas. Lebih kerap terdapat bentuk yang lebih ringan, yang dicirikan oleh kerosakan pada anggota badan atau (kurang kerap) satu anggota badan. Kemunculan pesakit dengan bentuk arthrogryposis umum adalah ciri: batang kelihatan agak memanjang jika dibandingkan dengan anggota badan yang cacat dan pendek; tali pinggang bahu sempit, miring pada sudut yang tidak jelas, tanpa kelegaan khas otot deltoid; leher kelihatan lebar kerana tali pinggang bahu yang sempit dan lipatan lateral yang besar (pterygium). Pertama, ankylosis berserat dan kemudian bertulang dengan pemasangan khas anggota badan dalam posisi putaran luaran dan pemanjangan penuh; kaki adalah equinovarus, tangan berada dalam kedudukan kelenturan palmar dengan jari sedikit bengkok. Dislokasi dan subluksasi sendi diperhatikan, sering dislokasi kongenital pinggul, hipoplasia atau aplasia patela. Arthrogryposis sering digabungkan dengan pelbagai malformasi.

Rawatan harus bermula dari hari-hari pertama kehidupan pesakit. Sepanjang tempoh pertumbuhan, pergerakan pasif pada sendi berulang kali dilakukan setiap hari, urut dilakukan. Sekiranya terdapat kecacatan yang ringan, kaedah rawatan plaster, orthotics, dan kaedah fisioterapeutik digunakan. Dengan kecacatan dan keberkesanan langkah-langkah konservatif yang ketara, rawatan pembedahan.

Kerosakan sendi berlaku kerana pengaruh pelbagai faktor mekanikal, dan boleh terbuka atau tertutup. Kecederaan terbuka merangkumi kecederaan pada kawasan S. dan Fraktur intra-artikular terbuka. Tidak menembusi (integriti satu atau dua lapisan kapsul sendi terganggu, tetapi membran sinovial dipelihara) dan menembusi (integriti semua lapisan kapsul sendi terganggu) kecederaan terbuka dirawat sesuai dengan peraturan umum untuk rawatan luka, termasuk rawatan pembedahan pada luka, imobilisasi sendi, dan rawatan antibakteria (lihat. Luka).

Kecederaan S. tertutup termasuk lebam, regangan dan pecahnya alat kapsular-ligamen, kerosakan pada formasi intra-artikular, Dislokasi, subluksasi, patah tulang intra-artikular. Mereka mungkin disertai oleh celah kelenjar pineal, pecahnya menisci lutut, pendarahan ke rongga artikular (hemarthrosis) dan kapsul. Gumpalan darah dan fibrin disimpan di permukaan tulang rawan artikular dan sinovium, mengakibatkan keradangan produktif aseptik. Pada tulang rawan artikular dengan hemarthrosis, perubahan distrofik yang berkaitan dengan kecederaan dan imobilisasi sendi berlaku. Seiring dengan penyerapan tulang rawan di rongga sendi, perubahan proliferatif, pengembangan tisu dan lekatan granulasi, pembentukan kontraksi dan ankylosis diperhatikan..

Kerosakan pada tulang rawan artikular boleh terjadi akibat pukulan pada C. Dalam kes ini, pecah, retak atau pelepasan tulang rawan (yang disebut patah transkondral) berlaku, serpihan yang menjadi badan intra-artikular bebas. Seiring waktu, jika rasa sakit berterusan di S., penyumbatannya muncul, sensasi yang meruncing, dan kadang-kadang klik yang tajam semasa pergerakan, kerosakan pada tulang rawan artikular harus disyaki. Arthropneumography pada sendi memungkinkan untuk menjelaskan diagnosis. Pada roentgenogram, dengan latar belakang gas yang disuntik ke rongga artikular, kerosakan pada tulang rawan artikular ditentukan. Sebagai pengiktirafan kerosakan pada struktur tulang rawan S. gunakan kaedah diagnostik ultrasound, dan dalam beberapa kes arthroscopy. Rawatan pembedahan - penyingkiran bahagian rawan yang terlepas dan serpihan bebas dari rongga artikular. Prognosis selepas pembedahan adalah baik.

Dislokasi di S. digabungkan dengan pecahnya kapsul, ligamen, otot periartikular dan hemarthrosis.

Selalunya di S., terutamanya di lutut dan akomioklavikular, cakera dan menisci rosak, serta ligamen cruciate pada sendi lutut. Kerosakan pada tulang rawan artikular dan tisu lain boleh berlaku akibat faktor trauma jangka panjang kekuatan rendah (lihat. Microtrauma). Fraktur intra-artikular adalah kecederaan teruk dengan prognosis fungsional yang buruk.

Luka S. diklasifikasikan mengikut jenis proyektil luka, sifat luka (menembusi dan tidak menembusi), tahap kerosakan pada tisu lembut dan tulang, dan juga oleh kerosakan pada kapal dan saraf besar. Luka S. menembusi berbeza dalam perjalanan klinikal yang lebih teruk dan kerap mengalami komplikasi. Selalunya luka S. disertai dengan kerosakan pada tulang, lebih jarang pada kapal. Dengan luka tembakan S. akibat daripada kesan langsung dan lateral dari sebuah proyektil pada tisu tulang, pendarahan berlaku, pancaran tulang hancur, dan nekrosis sumsum tulang berlaku. Dengan kerosakan S. yang luas dan jangkitan pada luka, keradangan purulen berkembang pada zat spongy tulang (lihat Osteomielitis) dan artritis purulen (Arthritis). Artritis purulen yang teruk sering disulitkan oleh phlegmon kapsul sendi, kebocoran, kahak intermuskular dapat terbentuk, menyebabkan keletihan dan sepsis. Untuk empyema S., hiperemia kulit yang dinyatakan dengan ringan, efusi purulen yang ketara pada sendi, rasa sakit pada waktu rehat, diperburuk oleh pergerakan, keadaan umum yang luka yang memuaskan, walaupun suhu badan yang tinggi (hingga 38-39 °) adalah ciri. Flegmon kapsul artikular dicirikan oleh peningkatan jumlah S. kerana penyusupan kapsul artikular dan tisu periartikular, sedikit efusi di S., sakit spontan yang tidak dapat ditoleransi, penampilan awal mabuk yang teruk, suhu badan yang tinggi, dan keadaan septik yang teruk. Osteomielitis, berkembang di kawasan epifisis tulang, menyebabkan peningkatan kesakitan dan memburuknya keadaan yang cedera, dan dalam kes lanjut disertai dengan pembentukan kebocoran intermuskular. Jangkitan anaerobik lebih kerap berlaku pada kecederaan sendi yang menembusi. Sebelum perkembangan simptomnya, keadaan umum luka bertambah buruk, apatis, kelesuan, kelemahan umum muncul, nadi semakin cepat hingga 110-120 denyutan seminit. Pada luka, kawasan nekrosis tisu, gelembung gas kecil kelihatan; terdapat pembengkakan otot, yang menjadi warna pucat.

Semasa mendiagnosis kecederaan tembakan S. mengambil kira penyetempatan saluran masuk dan keluar luka, arah saluran luka, aliran keluar cecair sinovial dari luka, kehadiran serpihan tulang yang ditutup dengan tulang rawan, serpihan tulang rawan artikular di dalamnya, ubah bentuk sendi dan kedudukan anggota badan, kehadiran darah di rongga artikular, kesakitan semasa S. palpasi dan pergerakan di dalamnya, serta sekatan pergerakan S.. Kadang-kadang, semasa mengekalkan integriti kapsul artikular, mungkin terdapat keretakan intra-artikular yang disebabkan oleh kekuatan kesan lateral dari proyektil yang luka. Dengan luka seperti itu, darah dituangkan ke rongga artikular, yang dapat dikesan oleh tusukan. Hasil pemeriksaan sinar-X memungkinkan untuk menjelaskan sifat kerosakan pada hujung artikular tulang, tahap pemusnahan tisu tulang dan kehadiran badan asing di S. Dengan penggunaan senjata api jenis moden, tahap kerosakan saluran darah, saraf dan tisu tulang meningkat.

Pertolongan cemas kepada yang cedera dengan kecederaan S. termasuk menghentikan pendarahan dengan menggunakan tourniquet (menekan pembalut) dan menggunakan pembalut pelindung. Imobilisasi anggota badan dilakukan terutamanya dengan bantuan alat improvisasi, serta dengan membalut anggota bawah yang cedera ke bahagian yang sihat, dan anggota badan atas ke badan.

Untuk menghentikan pendarahan sementara (Pendarahan), beberapa luka biasanya mempunyai pembalut tekanan dan kadang-kadang penjepit pada saluran pendarahan di luka. Mereka melakukan tindakan anti-kejutan untuk memastikan keselamatan pengangkutan lebih jauh. Langkah-langkah rawatan selanjutnya dijalankan di hospital khusus (jabatan pembedahan atau trauma). Dalam kes ini, sinar-X segmen anggota badan yang rosak dilakukan dalam dua unjuran sebelum dan selepas pengurangan, serta semasa rawatan; rawatan pembedahan radikal pada luka (primer dan, jika perlu, berulang) mengikut petunjuk - jahitan vaskular dan jahitan saraf, imobilisasi yang boleh dipercayai. Di samping itu, campur tangan pembedahan dilakukan untuk pelbagai komplikasi kecederaan S. Pada titik luka tanpa hematoma dan perubahan keradangan yang ketara, rawatan konservatif ditunjukkan dengan pengenalan larutan antibiotik ke saluran luka dan sendi. Untuk hemarthrosis, tusukan S. digunakan dengan penyingkiran darah, antibiotik disuntik ke rongga dan secara intramuskular, anggota badan tidak bergerak. Sekiranya terdapat kecederaan tisu lembut yang lebih luas dengan kerosakan kecil pada hujung artikular, rawatan pembedahan luka primer dilakukan dengan pemotongan tisu yang ekonomik, poket dan hematoma dibuka, dan jahitan buta digunakan pada kapsul artikular. Sekiranya, selepas rawatan pembedahan, kapsul sendi tidak dapat dijahit, maka cacatnya ditutup dengan tisu lembut di sekitarnya. Antibiotik diperkenalkan ke dalam rongga artikular dan tisu periartikular, anggota badan digerakkan dengan cor plaster fenestrate melingkar (lihat teknik Plaster) dengan alat untuk osteosintesis transosseous extrafocal. Sekiranya berlaku pemusnahan hujung artikular tulang yang ketara, tambahannya, reseksi atau arthrodesis S. dilakukan menggunakan alat untuk fiksasi transosseous ekstrafocal. Sekiranya terdapat kecederaan pada pinggul S., yang rumit oleh proses pemusnahan purulen yang teruk, reseksi kepala femoral ditunjukkan. Sekiranya, selepas rawatan pembedahan awal, radang purulen berlangsung, maka rawatan pembedahan berulang diperlukan dengan pemotongan tisu yang dapat dilaksanakan, pembukaan jalur bernanah, mewujudkan aliran keluar kandungan luka dengan mengenakan counterperture; antibiotik diberikan, pemindahan darah dan rawatan pemulihan dilakukan. Sekiranya arthritis dengan kemerosotan keadaan umum pesakit yang pesat, reseksi dilakukan C. Imobilisasi plaster pada bahu, siku S. dilakukan dengan bantuan pembalut torakobrachial, pergelangan tangan S. - pelempar plaster yang digunakan dari bahagian tengah lengan ke kepala tulang metacarpal, pinggul dan lutut - coxitis pergelangan kaki - plaster dilemparkan hingga ketiga bahagian atas kaki bawah. Kegagalan anggota badan akibat kerosakan teruk pada hujung tulang artikular dengan pemusnahan tisu lembut dan kerosakan vaskular adalah petunjuk untuk amputasi primer atau disartikulasi.

Dengan empyema S., tusukannya dilakukan setiap hari, ubat antibakteria disuntik dan sentiasa mengairi rongga artikular dengan mereka, melumpuhkan anggota badan dengan pelempar. Sekiranya tiada kesan dalam 2-3 hari ke depan, arthrotomy dan revisi rongga C. ditunjukkan. Pada osteomielitis hujung artikular tulang, panarthritis, disertai dengan kebocoran purulen dan sepsis, anggota badan diamputasi.

Kerosakan sendi sering menyebabkan gangguan fungsi mereka yang ketara. Terapi senaman menempati tempat penting di antara kaedah pemulihan perubatan yang bertujuan untuk memelihara, memulihkan atau mengimbangi fungsi yang hilang. Kesukaran rawatan dalam kes ini terletak pada hakikat bahawa untuk penyebaran serpihan tulang dan pemulihan struktur tisu lembut, perlu untuk rehat sendi yang rosak, dan untuk memulihkan fungsinya, imobilisasi yang berpanjangan sangat berbahaya, kerana selalunya membawa kepada perkembangan perubahan tulang yang tidak dapat dipulihkan, unsur-unsur tulang rawan sendi dan tisu lembut periartikular (kontraktur pasca-trauma dan pasca-imobilisasi). Dengan sifat proses reparatif yang berlaku selepas kerosakan S., terdapat tiga tempoh latihan fisioterapi. Tempoh pertama - imobilisasi - bertujuan untuk kesan tonik umum pada badan, meningkatkan aliran darah di kawasan yang rosak, mencegah pembaziran otot dan mengehadkan pergerakan pada sendi yang bebas dari imobilisasi. Biasanya mereka menggunakan pergerakan aktif pada sendi yang tidak bergerak, latihan pernafasan, ketegangan otot isometrik pada segmen anggota badan yang cedera. Kadang-kadang, dengan apa yang disebut imobilisasi relatif, pergerakan pasif dengan ketat dilakukan, misalnya, dengan sektor pergerakan tertentu pada sendi lutut setelah pemulihan ligamen cruciate. Rezim motor dan beban paksi pada anggota badan yang cedera bergantung pada jenis kecederaan dan penyetempatan, sebagai contoh, dengan patah dari kemunculan interkondilar, beban paksi diselesaikan lebih awal, dan dengan patah dari kondilus tibial yang berdekatan - hanya selepas beberapa bulan. Sekiranya terdapat kerosakan pada sendi anggota atas, terapi okupasi telah ditetapkan selama tempoh imobilisasi. sangat penting untuk memelihara fungsi tangan, dan sekiranya berlaku kerosakan pada sendi anggota bawah, selalunya diperlukan untuk melatih pesakit untuk berjalan dengan bantuan alat sokongan tambahan, misalnya, tempat bermain, pegangan tangan, alat khas untuk berjalan dengan beban yang diukur, tongkat atau tongkat. Kurang biasa, urut manual atau perkakasan digunakan (melalui tingkap khas di pembalut atau sementara membuang pelekap).

Objektif tempoh kedua adalah untuk memulihkan pergerakan pasif dan kemudian aktif pada sendi yang rosak. Kompleks cara yang digunakan pada tahap ini juga merangkumi latihan terapi dan urutan, yang digabungkan dengan terapi hidrokinesis, terapi pekerjaan. Dengan kontraksi yang berterusan dan kekuatan struktur sendi yang rosak yang mencukupi, tetapi kemudian, mekanoterapi akan melengkapkannya. Dalam masa terdekat selepas penamatan imobilisasi, dan jika sendi tidak bergerak setelah kecederaan, maka setelah rasa sakit dan edema berkurang, mereka mula mengembangkannya, bergantian dengan gerakan pasif yang berhati-hati (menukar posisi di S.) dengan latihan relaksasi dan pergerakan aktif dalam keadaan yang difasilitasi. Dengan kekuatan kalus dan struktur lain yang mencukupi S. gunakan latihan untuk meregangkan tisu periartikular, dilakukan secara bebas atau dengan bantuan tenaga pengajar. Sekiranya kecederaan S., tangan disyorkan dilatih dengan penyertaannya dalam kemahiran rumah tangga. Di kemudian hari, latihan dengan beban berat badan, gantungan campuran di dinding gimnastik, dan lain-lain, digunakan untuk meningkatkan jarak pergerakan pada sendi anggota bawah. Setiap prosedur diakhiri dengan pembetulan kedudukan, iaitu sendi diberi kedudukan dengan amplitud pasif maksimum pergerakan ke arah di mana ia dikembangkan. Selepas pemulihan mobiliti pasif, S. memberi tumpuan kepada penguatan otot periartikular. Sekiranya terdapat kerosakan pada sendi anggota badan atas, untuk tujuan ini, terapi pekerjaan dan terapi hidrokinesis (latihan di tab mandi atau kolam) banyak digunakan bersama dengan latihan terapi. Sekiranya kecederaan S. di bahagian bawah kaki, beban paksi secara beransur-ansur meningkat - latihan dilakukan semasa berjalan. Sekiranya kekuatan struktur S. yang rosak tidak membatasi tahap beban paksi, julat gerakan (aktif dan pasif) mencukupi, tidak ada rasa sakit atau efusi di S., maka pesakit diajar berjalan tanpa sokongan tambahan.

Pada peringkat akhir (tempoh ketiga), tugas terapi senaman adalah pemulihan sepenuhnya fungsi yang rosak C. Sekiranya ini tidak mungkin (misalnya, ankylosis telah terbentuk setelah luka tembakan dengan pemusnahan permukaan artikular), maka kompensasi fungsi tersebut harus dipromosikan. Untuk memulihkan fungsi S., beban di atasnya secara beransur-ansur meningkat, yang membantu pembinaan semula tisu-tisu yang rosak. Pada masa yang sama, mereka menguatkan otot periartikular, melatih daya tahan mereka ke beban statik dan dinamik. Pada masa akan datang, koordinasi pergerakan dan kemahiran motor yang hilang akibat trauma dipulihkan. Untuk tujuan ini, gimnastik terapeutik (pergerakan terkoordinasi yang kompleks, latihan untuk keseimbangan, keseimbangan, dll.), Terapi pekerjaan (kerja jangka panjang dengan melakukan tugas buruh yang memerlukan koordinasi pergerakan dan usaha yang hebat), berenang terapi (termasuk dengan manual dan sirip kaki), latihan berjalan (mengatasi rintangan, menaiki tangga, dll.), peralatan senaman, elemen sukan.

Ciri-ciri terapi senaman untuk kecederaan pelbagai lokalisasi - lihat artikel Sendi lutut, Sendi siku, Sendi bahu, Sendi pinggul.

Penyakit sendi merangkumi pelbagai bentuk kerosakan pada sistem muskuloskeletal (tulang, sendi, otot, tisu lembut periartikular), beberapa penyakit sistemik dan sindrom yang berlaku dengan kerosakan sendi (reumatisme, lupus eritematosus sistemik, sindrom Reiter, penyakit Behcet, penyakit Sjogren) ) dan lain-lain).

Kekalahan S. banyak boleh dibahagikan kepada primer dan sekunder (diperhatikan dalam pelbagai penyakit). Penyakit sendi primer, yang sering disertai oleh kecacatan sementara atau kekal, sangat penting bagi sosial. Penyakit primer S. asal dan tentu saja dibahagikan kepada dua kumpulan utama: penyakit radang - penyakit artritis dan degeneratif Penyakit radang S. yang paling biasa termasuk arthritis Rheumatoid, penyakit Bechterew, tuberkulosis, sifilik, gonorrheal dan lain-lain artritis berjangkit, psoriatik arthritis (lihat Psoriasis), sindrom Reiter, metabolik arthritis (lihat Gout) Kumpulan penyakit degeneratif S. terdiri daripada osteoartritis cacat, osteochondrosis, spondylosis ubah bentuk (spondylosis), dan osteochondropathy (osteochondropathy).

Sindrom artikular sekunder (arthropathies) adalah manifestasi sejumlah penyakit. Ini termasuk artritis pada penyakit alergi, penyakit meresap pada tisu penghubung (lupus eritematosus sistemik, scleroderma, dan lain-lain), paru-paru (barah bronkogenik, radang paru-paru, dan lain-lain), darah (leukemia, hemofilia, limfogranulomatosis), saluran gastrointestinal (ulseratif tidak spesifik) kolitis, penyakit Whipple, penyakit Crohn), sistem saraf (syringomyelia, tabes dorsum, sarcoidosis), penyakit endokrin (diabetes mellitus, akomegali, hiperparatiroidisme, dll.), dengan tumor ganas dan penyakit lain. Sindrom artikular sekunder dapat nyata dengan cara yang berbeza, dari arthralgia hingga arthritis kronik. Ciri umum mereka adalah lesi S. yang tidak simetri tanpa kecenderungan hakisan permukaan artikular dan perkembangan ankylosis, paralelisme perjalanan mereka dengan perkembangan penyakit yang mendasari, keberkesanan kaedah rawatan khas yang bertujuan untuk menekan proses patologi utama.

Ketumbuhan. Terdapat dua kumpulan C. tumor: tumor tisu lembut berkembang di membran sinovial, kapsul sendi dan tisu periartikular, dan tumor tulang.

Tumor tisu lembut. Dari tumor tisu lembut jinak, sinovioma jinak yang paling biasa. Tumor jarang telah dijelaskan - lipoma dan hemangioma membran sinovial, yang sering terjadi pada tisu periartikular.

Manifestasi klinikal tumor tisu lembut jinak bergantung pada lokasinya. Dengan pertumbuhan tumor, urat simpul biasanya teraba secara berlebihan, biasanya berbentuk bulat, elastik pekat atau konsisten lembut. Untuk menjelaskan diagnosis dan ukuran tumor, ultrasound digunakan. Tumor tumbuh dengan perlahan dan, hanya mencapai ukuran yang besar, boleh menyebabkan rasa sakit atau mengganggu fungsi anggota badan. Dengan tumor penyetempatan intra-artikular, rasa sakit, rasa janggal dan kekejangan pada sendi semasa pergerakan, pembengkakan tisu di kawasan yang terjejas, dan efusi pada sendi mungkin muncul. Rawatan pembedahan - pemotongan tumor. Ramalannya baik.

Tumor malignan tisu lembut S. yang paling biasa adalah sarkoma sinovial, lebih jarang liposarcoma. Di kawasan S. fibrosarcoma dan angiosarcoma yang besar dapat diperhatikan, tetapi mereka, sebagai peraturan, tidak dikaitkan dengan kapsul artikular. Tidak banyak yang diketahui mengenai penyebab tumor malignan tisu lembut S., dan juga seluruh kumpulan sarkoma. Lebih daripada separuh pesakit menunjukkan trauma sebelum munculnya tumor. Umumnya diterima bahawa sarkoma tisu lembut sangat jarang timbul daripada tumor jinak atau bekas luka yang ada sebelumnya. Pengecualian adalah fibrosarcoma, yang sering berkembang pada tisu parut..

Tumor ganas tisu lembut S. mempunyai konsistensi yang berbeza - pucat, lebat, elastik, atau berkayu. Tumor pepejal merangkumi sarkoma sinovial dan fibrosarcoma; konsistensi elastik lebih khas untuk angiosarcoma dan liposarcoma. Walaupun pertumbuhan infiltratif yang ketara, sebilangan besar sarkoma tisu lembut mempunyai bentuk bulat atau ovoid dan kontur yang agak jelas, yang menjadikannya serupa dengan neoplasma jinak.

Kursus klinikal sarkoma tisu lembut sangat pelbagai. Dalam beberapa kes, tumor perlahan-lahan meningkat dan tidak memberikan metastasis jauh, pada yang lain, pertumbuhannya pesat diperhatikan, setelah eksisi, tidak ada kambuh, tetapi banyak metastasis dikesan, terutama di paru-paru. Selalunya, pembengkakan tanpa rasa sakit dijumpai secara tidak sengaja semasa pemeriksaan. Lebih jarang, pelbagai jenis kesakitan diperhatikan, bengkak menyakitkan muncul; intensiti kesakitan, sebagai peraturan, kecil, dan hanya apabila tumbuh ke tulang mereka menjadi sangat menyakitkan dan berterusan. Salah satu gejala yang berterusan adalah batasan mobiliti di S., yang berkaitan dengan penyusupan dan pertumbuhan tumor tisu di sekitarnya. Apabila tumor tumbuh ke dalam tulang, ia akan menjadi tidak boleh diganti. Ciri khas sarkoma tisu lembut adalah perpindahannya ke arah melintang dan pergerakan sedikit ke arah membujur..

Diagnosis dibuat berdasarkan pemeriksaan komprehensif pesakit menggunakan pemeriksaan sinar-X. Di kawasan tumor pada sekitar 90% pesakit, terdapat bayangan neoplasma. Pada kira-kira 15% pesakit, kalsifikasi dikesan pada tisu tumor. Kedua-dua gejala ini dapat dilihat pada hampir semua jenis sarkoma tisu lembut, sejumlah tumor jinak (lipoma, hemangioma), dan juga pada luka-luka bukan neoplastik (pengubahan myositis, perubahan pasca-trauma).

Pemeriksaan sinar-X juga menentukan perubahan tulang sekunder dalam bentuk periostitis, penggunaan tulang dan pemusnahannya. Tanda-tanda ini terlambat, mencerminkan pertumbuhan tumor yang invasif, keanehan penyetempatannya dan kelaziman prosesnya. Kaedah penyelidikan radiopaque - angiografi dan arthrografi - mempunyai nilai diagnostik yang hebat. Angiografi menunjukkan vaskularisasi patologi yang berlebihan dan impregnasi tumor yang meresap dengan bahan radiopaque, yang memungkinkan untuk membezakan neoplasma jinak dari yang ganas, dan dalam beberapa kes untuk menjelaskan hubungan histogenetik tumor, misalnya angiosarcoma. Arthropneumography memberikan idea yang jelas mengenai kedalaman penyebaran tumor, hubungannya dengan tulang, dan membolehkan anda mengenal pasti bayangan satelit yang tidak dapat diraba.

Dalam diagnosis tumor tisu lembut S., ultrasound berjaya digunakan. Maklumat tambahan mengenai kelaziman proses tumor dalam beberapa kes diberikan oleh termografi sendi.

Diagnosis morfologi biasanya bermula dengan pemeriksaan sitologi, di mana sekitar 90% kes tumor tisu lembut ganas memungkinkan mereka dikesan. Biopsi tusukan mempunyai potensi besar dalam menentukan hubungan histogenetik tumor. Biopsi sementara digunakan untuk petunjuk khas sebagai peringkat akhir diagnosis morfologi tumor tisu lembut malignan.

Ciri biologi khas sarkoma tisu lembut adalah kecenderungan untuk berulang setelah dikeluarkan. Metastasis pada kelenjar getah bening serantau berlaku pada 15-20% pesakit. Metastasis limfogen yang paling terdedah adalah angiosarcoma, rhabdomyosarcoma, synovioma malignan dan fibrosarcoma. Sarkoma tisu lembut (lihat Sarcoma) mempunyai kemampuan metastasis selektif yang jelas melalui laluan hematogen, yang dicatat pada 15-60% pesakit.

Kaedah rawatan utama bagi kebanyakan sarkoma adalah campur tangan pembedahan - pengurangan tumor atau amputasi (eksartikulasi) anggota badan yang luas. Amputasi ditunjukkan ketika tumor besar, tumbuh ke tulang, kegagalan operasi yang selamat, tumor pendarahan yang hancur. Terapi radiasi sebagai kaedah bebas jarang digunakan, biasanya untuk tujuan paliatif, ketika operasi tidak dapat dilakukan. Ia sering digunakan pada masa pra operasi untuk mengurangkan ukuran tumor atau dalam tempoh selepas operasi jika tidak ada keyakinan akan sifat radikal pembedahan..

Prognosis bergantung pada hubungan histogenetik tumor, ketepatan masa dan radikaliti rawatan.

Tumor tulang. Tumor jinak yang paling kerap mempengaruhi struktur tulang S. adalah chondroma, osteoblastoclastoma, dan chondroblastoma. Yang terakhir dijumpai lebih kerap pada remaja dan lelaki muda, ia dibezakan dengan kursus klinikal yang pelik. Pesakit mengadu sakit di bahagian sendi yang terjejas, kepincangan, keletihan anggota badan. Pada pemeriksaan, atrofi otot anggota badan, batasan pergerakan di S., kadang-kadang kontraksi lenturan, gejala sinovitis (kelancaran kontur sendi, efusi di dalamnya, peningkatan suhu tempatan) diperhatikan. Kemajuan proses boleh menyebabkan penembusan tumor ke sendi. Rawatan segera. Prognosis dengan rawatan tepat pada masanya adalah baik.

Dari tumor malignan tulang S., yang paling biasa adalah osteosarcoma, sarkoma parostal, osteoblastoclastoma malignan, tumor Ewing, reticulosarcoma, dan chondrosarcoma. Sarkoma tulang lebih kerap berlaku pada masa kanak-kanak, remaja, dan remaja; chondrosarcoma dan sarkoma parostal - pada masa dewasa. Semasa mengesan tumor tulang pada pesakit yang berusia lebih dari 40 tahun, pertama sekali perlu mengecualikan asal metastatik sekundernya. Sebilangan besar pesakit mempunyai sejarah trauma..

Gambaran klinikal tumor tulang primer bergantung pada strukturnya, penyetempatan dan tahap penyebaran ke tisu sekitarnya. Sebilangan besar tumor tulang ganas ditandai dengan peningkatan intensiti kesakitan, meningkat pada waktu malam, tidak menurun pada waktu rehat dan bahkan dengan imobilisasi anggota badan. Ukuran tumor boleh berbeza, ukuran terbesar dicapai oleh chondrosarcoma dan sarkoma parostal. Semasa tumor tumbuh, kontraksi di S., hipotrofi otot anggota badan mungkin berlaku, dengan beberapa bentuk neoplasma (sarkoma Ewing, retikulosarcoma primer tulang), patah patologi sering diperhatikan.

Diagnostik berdasarkan perbandingan kajian klinikal, radiologi (termasuk tomografi yang dikira) dan morfologi.

Sarkoma tulang biasanya bermetastasis melalui laluan hematogen, terutamanya ke paru-paru. Metastasis limfogen dan kerosakan sekunder pada bahagian kerangka lain biasanya diperhatikan pada tumor Ewing dan retikulosarcoma primer tulang. Yang paling ganas adalah tumor osteosarcoma dan Ewing, di mana metastasis biasanya dikesan pada tahun pertama penyakit ini..

Rawatannya rumit, termasuk pembedahan, terapi radiasi dan penggunaan ubat antikanker. Pemilihan kaedah rawatan bergantung pada bentuk tumor dan sifat biologinya. Jadi, untuk chondrosarcoma, sarkoma parostal dan fibrosarcoma, kaedah pilihannya adalah pembedahan (amputasi, disartikulasi, amputasi interscapular-thoracic atau interspiral-abdominal). Menurut petunjuk (bentuk chondrosarcoma, fibrosarcoma dan sarkoma parostal yang sangat dibezakan), operasi yang selamat adalah mungkin - reseksi segmental pada hujung artikular tulang dengan penggantian cacat dengan allograft atau endoprosthesis.

Prognosis bergantung pada bentuk tumor, tahap pembezaannya, penyetempatan.

Dengan prinsip anatomi, operasi di S. dapat dibahagikan kepada intra- dan ekstra-artikular. Operasi intra-artikular adalah operasi di dalam membran sinovial sendi dan di luarnya, tetapi bertujuan mengubah anatomi dan fungsi sendi. Operasi ekstra artikular dilakukan pada tulang dan tisu lembut periartikular.

Operasi intra-artikular merangkumi arthropuncture dan arthroscopy, arthrotomy, S. reduksi, arthrolysis, arthrorisis, arthroplasty, S. resection, cheilectomy, synovectomy, synovapsulectomy, arthrectomy, endoprosthetics, dll..

Arthropuncture dan arthroscopy digunakan untuk tujuan diagnostik dan terapi. Pengurangan - pemulihan hubungan anatomi normal hujung artikular tulang sekiranya terkehel; agak kerap, terutamanya dengan dislokasi kronik, ia dilakukan dengan menggunakan alat engsel-distraction atau distraction-compression (Distraction-compression devices). Arthrotomy - membuka rongga S. - boleh menjadi operasi bebas (diagnostik, penyaliran, untuk membetulkan kontraksi, dan lain-lain), tetapi lebih sering digunakan sebagai akses ke S. semasa campur tangan pada struktur intra-artikular. Arthroxesis (penyingkiran tisu patologi dari permukaan tulang rawan artikular) jarang digunakan sebagai operasi bebas. Arthrolysis - pemulihan ruang sendi dan, oleh itu, pergerakan S. - sering berakhir dengan pengenaan alat engsel-gangguan atau gangguan-pemampatan. Arthrorisis - batasan pergerakan S. dengan membuat "brek" buatan, biasanya dari cangkok tulang. Arthroplasty - memulihkan mobiliti sendi menggunakan teknik pembedahan plastik. Reseksi S. (penyingkiran tulang rawan artikular) boleh menjimatkan (dengan penyingkiran minimum tisu tulang subkondral) dan diperpanjang (atipikal, rekonstruktif) dengan pemisahan serpihan ketara hujung artikular. Operasi ini bertujuan untuk sanitasi S. dan biasanya melibatkan pencapaian ankylosis seterusnya atau penggantian hujung artikular tulang dengan allo-, autograft atau endoprosthesis. Dalam sejumlah kes, pemodelan reseksi S. dilakukan - reseksi ekonomi diikuti dengan memodelkan hujung artikular untuk mendekati bentuknya ke anatomi normal dan pemulihan mobiliti seterusnya di S. Heilectomy - penghapusan pertumbuhan tulang-tulang rawan di sepanjang pinggir permukaan artikular (biasanya dengan arthrosis ubah bentuk) - dilakukan dengan tujuan memulihkan bentuk dan fungsi S. Synovectomy - pemotongan membran sinovial S. patologi yang diubah - ditunjukkan untuk proses keradangan dan tumor. Synovcapsulectomy - pemotongan membran sinovial dan lapisan berserat kapsul S. - dilakukan, misalnya, dengan sinovitis pigmen-vena. Arthrectomy - penyingkiran S. - digunakan untuk tumor S. dan sebagai tahap dalam endoprosthetics S. untuk menyediakan tempat tidur untuk beberapa model endoprostheses, serta untuk tujuan yang serupa dalam alloplasty S. Arthrodesis adalah operasi yang bertujuan untuk mendapatkan ankylosis; mengikut teknik menjalankannya, selalunya bertepatan dengan reseksi C. endoprosthetics yang ekonomik dan diperpanjang - penggantian C. atau unsur peribadinya dengan produk yang diperbuat daripada bahan buatan (logam, polimer, seramik, dll.).

Operasi untuk kerosakan struktur intra-artikular - lihat Osteosynthesis, Artikular menisci, Ligaments. Amputasi pada tahap epifisis tulang - lihat Amputasi.

Operasi ekstra artikular, selalunya pelbagai osteotomi dilakukan dengan tujuan mengubah biomekanik S., beban pada mereka, menormalkan peredaran mikro di hujung artikular tulang, dll..

Operasi pada tisu lembut periartikular sering digabungkan dengan tisu intraartikular atau merupakan intervensi bebas. Ini termasuk operasi untuk memulihkan integriti otot, tendon, ligamen sekiranya berlaku kerosakan, transplantasi tapak pelekatan otot, pemanjangan otot, tendon, misalnya, dengan paresis dan kelumpuhan, akibat poliomielitis.

Dalam tempoh selepas operasi, sering diperlukan untuk mengembangkan pergerakan pada sendi, termasuk. dengan bantuan alat artikulasi, dengan latar belakang penggunaan fisioterapi, urut, terapi senaman.

Bibliografi: Anatomi Manusia, ed. ENCIK. Sapina, t. I, M., 1986; Kaplan A.V. Kerosakan pada tulang dan sendi, M., 1979; Krasnov A.F., Arshin V.M. dan Zeitlin M.D. Buku panduan traumatologi, M., 1984; Marx V.O. Diagnostik ortopedik, M., 1978; V.A. Nasonova dan Astapenko M.G. Rheumatologi klinikal, M., 1989; Panduan Arthrologi Pediatrik, ed. Ya. Studenikin dan A.A. Yakovleva, M., 1987; Usoskina R.Ya., Krumin K.A. dan Seglin T.Ya. Rawatan pesakit luar pada kanak-kanak dengan penyakit ortopedik, M., 1979.

Gambar: 8c). Pengukuran jarak pergerakan pada sendi pinggul: penculikan pinggul; satu cabang goniometer diselaraskan dengan garis yang menghubungkan tulang belakang iliac anterior unggul, yang lain berorientasi ke arah pusat patela; engsel goniometer terletak di tulang belakang iliac anterior kanan atas.

Gambar: 9a). Pengukuran jarak gerakan pada sendi lutut: lenturan pada sendi lutut, pengukuran dengan goniometer.

Gambar: 8b). Pengukuran jarak pergerakan pada sendi pinggul: peluasan pinggul; satu cabang goniometer diselaraskan dengan garis tengah axillary, yang lain dengan paksi membujur paha; engsel goniometer terletak di puncak trokanter yang lebih besar.

Gambar: 6a). Pengukuran jarak gerakan pada sendi siku: menggunakan goniometer, satu cabang terletak di sepanjang paksi bahu, dan yang lain berorientasi sepanjang lengan bawah ke proses styloid radius, ukur jumlah lenturan dan lanjutan.

Gambar: 28. Ultrasonograms ketiga bahagian atas tibia kiri (a - melintang, b - unjuran membujur) dengan tumor tisu lembut periartikular: tumor ditunjukkan oleh anak panah.

Gambar: 15a). Termogram kawasan gluteal pada peringkat awal penyakit Perthes (unjuran frontal): peningkatan pengeluaran haba di kawasan sendi pinggul kiri.

Gambar: 23. Ultrasonogram sendi lutut kanan (bahagian longitudinal anterior) pada osteoblastoclastoma patella: kontur patela tidak rata, pada tisu lembut beberapa fokus peningkatan echogenicity ditentukan (ditunjukkan oleh anak panah).

Gambar: 5a). Pengukuran amplitud lenturan pada sendi bahu menggunakan goniometer dengan penyertaan tali pinggang anggota atas: satu cabang goniometer dipasang selari dengan paksi tulang belakang, dan yang lain - di sepanjang paksi bahu; tangan kiri pesakit diangkat ke atas, yang tidak termasuk penyertaan dalam pergerakan tulang belakang toraks.

Gambar: 2. Kajian mengenai amplitud pergerakan putaran pasif pada sendi pinggul kanan: putaran pinggul dilakukan dengan menggenggam kaki pesakit dengan tangan kanan, dan sendi lutut dengan kiri.

Gambar: 19. Ultrasonogram sendi bahu (bahagian menegak lateral) dalam norma (a) dan dengan adanya badan-badan kondra intra-artikular (b): echogenicity otot deltoid meningkat pada sendi yang terjejas dan diameternya dikurangkan, beberapa fokus peningkatan echogenicity (badan chondromic) ditentukan di bawah otot.

Gambar: 24. Ultrasonogram sendi lutut kanan (bahagian suprapatellar melintang) dengan sinovitis: pengumpulan cecair dalam volvulus unggul ditentukan.

Gambar: 26. Ultrasonogram sendi lutut (bahagian medial membujur) dengan pecah parakapsular meniskus dalaman (a) dan normal (b): zon penurunan echogenicity di tempat pecah ditunjukkan oleh anak panah.

Gambar: 20. Ultrasonogram sendi bahu (hirisan mendatar posterior) dengan patah kesan pada kepala humerus kiri (a) dan normal (b): kontur kepala humerus cacat secara berperingkat pada tempat kesan (ditunjukkan oleh anak panah).

Gambar: 29. Pengimejan resonans magnetik nuklear pada sendi pinggul dengan nekrosis aseptik kepala femoral kiri.

Gambar: 21. Ultrasonogram simfisis kemaluan pada pecahnya: a - pemotongan mendatar (kedudukan sensor ditunjukkan dalam rajah), tempat pecah ditunjukkan oleh anak panah; b - potongan menegak; kedudukan sensor ditunjukkan dalam rajah.

Gambar: 17. Ultrasonogram sendi bahu (bahagian mendatar posterior) dengan pecah tendon supraspinatus (a) dan normal (b): pada gambar a, kontur tendon terganggu sebahagiannya, tempat pecah ditunjukkan oleh anak panah.

Gambar: 16. Ultrasonogram sendi bahu (bahagian menegak lateral) dalam norma (a) dan sekiranya pecah separa tendon supraspinatus (b): dalam rajah b, kontur tendon terganggu sebahagiannya, tapak pecah ditunjukkan oleh anak panah.

Gambar: 1. Skema perwakilan sendi dengan bentuk permukaan artikular yang berbeza: a - sambungan tersumbat; b - sendi elips; c - sendi pelana; d - sendi sfera.

Gambar: 15c). Thermogram kawasan gluteal pada peringkat awal penyakit Perthes (unjuran lateral): peningkatan pengeluaran haba kawasan sendi pinggul kiri.

Gambar: 25. Ultrasonogram sendi lutut kiri (bahagian parapatellar medial membujur) dengan hemarthrosis: anak panah di sebelah kiri menunjukkan pengumpulan cecair, anak panah di sebelah kanan menunjukkan struktur hiperechoik paraosseous.

Gambar: 9b). Pengukuran jarak gerakan pada sendi lutut: putaran kaki bawah, pengukuran dengan rotatometer.

Gambar: 4. Pengukuran jarak gerakan pada sendi kecil tangan menggunakan protraktor cakera.

Gambar: 15b). Thermogram kawasan gluteal pada peringkat awal penyakit Perthes (unjuran lateral): peningkatan pengeluaran haba kawasan sendi pinggul kiri.

Gambar: 13. Termogram pesakit dengan periarthrosis humeral-scapular sisi kiri (pandangan atas): peningkatan pengeluaran haba di kawasan tali pinggang bahu kiri.

Gambar: 14. Termogram sendi lutut (unjuran depan) dengan hemarthrosis sebelah kiri: pengeluaran haba di kawasan sendi lutut kiri meningkat dengan ketara.

Gambar: 8d). Pengukuran rentang gerakan pada sendi pinggul: pengukuran putaran dalaman paha menggunakan goniometer, salah satu cabangnya sejajar dengan garis yang menghubungkan kutub bawah patela, dan yang lain dengan paksi membujur kaki bawah.

Gambar: 12. Thermogram sendi lutut dengan ankylosis mereka dengan kedudukan yang rosak (unjuran langsung): penurunan ketara dalam pengeluaran haba kedua-dua sendi.

Gambar: 7. Pengukuran penyimpangan ulnar (penyimpangan) tangan menggunakan goniometer: satu cabang peranti terletak di sepanjang paksi longitudinal lengan bawah, yang lain di sepanjang sinar tengah tangan yang disebut, sesuai dengan paksi membujur jari ketiga, engsel goniometer terletak di garis yang menghubungkan proses styloid.

Gambar: 6b). Pengukuran jarak gerakan pada sendi siku: menggunakan rotatometer, rahang yang berorientasi sepanjang paksi lengan bawah dibengkokkan pada sudut tepat pada sendi siku, mengukur amplitud pengucapan dan supinasi lengan bawah.

Gambar: 27. Ultrasonogram sendi lutut kiri (a - bahagian menegak lateral, b - bahagian mendatar) dengan fraktur transkondral dari kondilus luar femur: kawasan patah ditunjukkan oleh anak panah.

Gambar: 22. Ultrasonogram sendi pinggul kanak-kanak berusia 5 tahun pada norma (a) dan dengan penyakit Perthes pada peringkat awalnya (b): kontur kepala femoral tidak berubah, pengumpulan cecair ditentukan di rongga sendi pinggul (ditunjukkan oleh anak panah).

Gambar: 10. Pengukuran jarak gerakan pada sendi pergelangan kaki: goniometer dipasang di permukaan dalaman kaki bawah, salah satu cabangnya diselaraskan dengan paksi longitudinal kaki bawah, yang lain dengan yang disebut sinar kedua kaki, yang sesuai dengan paksi longitudinal jari kaki kedua, dan berorientasi ke arah kepala tulang metatarsal kedua; engsel goniometer dipasang di bahagian atas pergelangan kaki dalam.

Gambar: 8e). Pengukuran jarak gerakan pada sendi pinggul: pengukuran putaran dalaman paha kiri menggunakan rotatometer, kedua-dua cabang diatur sepanjang paksi paha.

Gambar: 18. Ultrasonogram sendi bahu (bahagian mendatar posterior) dengan periarthrosis humeroskapular (a) dan normal (b): echogenicity tendon di kawasan yang terjejas meningkat dengan ketara (ditunjukkan oleh anak panah).

Gambar: 8a). Pengukuran jarak pergerakan pada sendi pinggul: fleksi pinggul; satu cabang goniometer diselaraskan dengan garis tengah axillary, yang lain dengan paksi membujur paha; engsel goniometer terletak di puncak trokanter yang lebih besar; kaki kanan dibengkokkan seberapa banyak yang mungkin dan dipegang oleh tangan pesakit untuk mengecualikan penyertaan dalam pergerakan tali pinggang anggota bawah.

Gambar: 5 B). Pengukuran amplitud penculikan pada sendi bahu menggunakan goniometer dengan penyertaan tali pinggang anggota atas: satu cabang goniometer dipasang selari dengan paksi tulang belakang, dan yang lain di sepanjang paksi bahu; tangan kiri pesakit diangkat ke atas, yang tidak termasuk penyertaan dalam pergerakan tulang belakang toraks.

Gambar: 3. Penampilan rotatometer - alat untuk mengukur isipadu pergerakan putaran. Dua rahang penarik peranti dipasang di sepanjang segmen anggota badan, putarannya diperiksa. Sekiranya perlu, betulkan rotatometer dengan tali pinggang.

Gambar: 11. Termogram sendi lutut bengkok (unjuran anterior) sekiranya berlaku rheumatoid arthritis yang memburuk: sendi lutut kanan cacat tajam, peningkatan pengeluaran haba kedua-dua sendi.