Cara membungkus bahu yang cedera dengan pembalut elastik

Artritis

Sendi bahu adalah sendi yang paling fleksibel dan serba boleh, dan oleh itu sering mengalami kecederaan. Sekiranya lebam bukan penyebab pecahnya ligamen atau patah tulang sendi, maka ia boleh diperbaiki dengan pembalut yang fleksibel. Anda perlu mengetahui cara membalut bahu dengan pembalut elastik untuk memastikan pembetulan sendi, kerana syarat utama untuk rawatan yang berkesan adalah keadaan sementara sendi yang rosak. Kecederaan bahu adalah yang kedua selepas kecederaan lutut dan merupakan akibat daripada kecederaan yang diterima semasa permainan, latihan sukan, kecederaan domestik dan industri.

Penyumbatan sendi bahu

Memilih ukuran pembalut yang betul untuk memperbaiki bahu

Sebelum mula membalut bahu, anda perlu membeli pembalut elastik. Sebelum membelinya, anda perlu memutuskan tujuan fungsinya. Produk mengandungi benang elastik. Model pembalut berbeza dari segi bilangan dan tenunannya, oleh itu mereka mempunyai kemampuan pemboleh ubah dan pembalut yang berbeza. Sekiranya dislokasi dengan keseleo didiagnosis, maka pembalut dengan sedikit keanjalan harus digunakan. Gunakan pembalut kepanjangan sederhana atau pendek (40-100%). Ini akan memungkinkan untuk menarik sendi bahu dengan ketat untuk memastikan kestabilannya, untuk membatasi pergerakan sebanyak mungkin..

Apabila kecederaan tisu otot tidak rumit akibat dislokasi, patah tulang atau kecederaan lain, bahu harus diikat secara fleksibel untuk mengekalkan fungsi motor sendi, tetapi untuk mengurangkan tekanan di atasnya. Untuk melakukan ini, gunakan pembalut dengan sebilangan besar serat elastik, memberikan fiksasi fleksibel, yang mempunyai kemampuan untuk meregangkan dengan baik. Produk sedemikian memanjang 3 kali. Untuk membalut bahu dengan betul dan membetulkan kapsul sendi, ambil pembalut dengan ukuran yang tepat. Biasanya produk digunakan dengan panjang 4 m dan lebar hingga 14 cm.

Cara membalut bahu yang cedera

Dengan kecederaan sendi bahu, doktor tahu cara membalut bahu untuk melumpuhkan sendi dan melegakan sendi. Adalah perlu untuk membalut sendi bahu dengan pembalut berbentuk lonjakan, skema pengenaan yang menyediakan untuk membalut satu lapisan bahan ke lapisan lain. Nama itu berasal dari penampilan penahan kerana menyerupai spikelet. Anda boleh membalut bahu dalam dua arah: dari bawah ke atas dan sebaliknya..

Melakukan pembalut spica menaik pada sendi bahu

Sebelum membalut bahu, pesakit perlu dijelaskan apa jenis manipulasi dan cara bersikap betul semasa membalut. Pertama, pesakit bersedia untuk manipulasi. Untuk ini:

 • duduk dia di kerusi menghadap doktor;
 • tanggalkan pakaian dari batang tubuh, kerana pembalut perlu disapu pada badan yang telanjang;
 • jika perlu, letakkan ketiak pesakit dengan roller kain.

Penting! Semasa manipulasi, pesakit harus berehat supaya otot tidak tegang, duduk dengan tenang dan tidak menggerakkan lengan.

Menaikkan "spikelet" dilakukan seperti berikut.

 1. Pertama, pembalut membungkus kawasan di bawah sendi yang cedera, kemudian terpasang di sana, dikeluarkan dari kawasan ketiak di depan bahu, dan kemudian di belakang.
 2. Di permukaan belakang, pembalut dibawa ke bahu yang sihat, masuk ke ketiak, dan kemudian di sepanjang dada dibawa ke sendi yang sakit.
 3. Balut sendi yang rosak dan kembali ke sendi yang sihat.
 4. Giliran seterusnya digunakan supaya jalur pembalut separuh seterusnya meliputi yang sebelumnya. Hasilnya adalah pembalut berbentuk telinga..
 5. Teknik melakukan pembalut menaik melibatkan melakukan 3 putaran di bahu. Oleh itu, sambungan akan diperbaiki dengan selamat dan tidak akan menyebabkan ketidakselesaan pada pesakit..

Terdapat beberapa cara untuk memperbaiki pembalut pada sendi. Sekiranya kelengkapan pembalut menyediakan kehadiran klip, maka pengancing dilakukan dengan pertolongannya. Sekiranya tidak ada pengikat, anda boleh memperbaiki pembalut dengan pin biasa.

Cara membalut bahu anda dengan pembalut lonjakan yang menurun

Lakukan pembalut ke bawah, buat pergerakan berikut:

 1. Balut dua putaran pembalut di sekitar batang tubuh di bahagian dada pada paras ketiak.
 2. Ikat dan pasangkan pada sendi yang sihat.
 3. Kemudian mereka bergerak di sepanjang dinding depan dada ke sendi yang sakit, bengkok di sekelilingnya dan pergi ke belakang (arah ke depan dan ke atas).
 4. Kemudian mereka mengikat hubungan yang sihat dan bergantian dan seterusnya.
 5. Anda perlu membalut sehingga pembalut berbentuk spikelet.

Berpakaian yang betul untuk klavikula patah

Cara memperbaiki sendi bahu jika tulang selangka patah bergantung pada kerumitan kecederaan. Sekiranya berlaku pelanggaran integriti klavikula, pelempar plaster dikenakan atau dibalut dengan cara Dezo. Betapa tepatnya membetulkan bahu. doktor memutuskan, dengan mengambil kira keadaan pesakit. Semasa melakukan pemakaian Dezo:

 1. Lengan pesakit dibengkokkan dari sisi kecederaan di siku pada sudut 45 *.
 2. Tangan diletakkan di lengan bawah yang sihat.
 3. Kemudian pembalut dililit dengan gerakan melingkar dan tulang selangka yang patah dipasang ke badan.

Pembalut ini digunakan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Ini memungkinkan untuk memperbaiki serpihan tulang, menyumbang kepada penyatuan cepat mereka. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, plaster digunakan. Sekiranya tidak mungkin membalut mangsa secara profesional, anda boleh memperbaiki tulang dengan pembalut tudung. Kemudian pesakit dihantar ke kemudahan perubatan terdekat.

Sedikit kesimpulan

Rawatan lebih lanjut dan hasil positif penyakit bergantung pada imobilisasi sendi yang dilakukan dengan betul. Oleh itu, seorang profesional perubatan yang berpengalaman dalam melakukan manipulasi ini harus menggunakan pembalut. Sekiranya kecederaan berlaku di jalan, maka anda perlu melumpuhkan anggota badan dengan cara yang tidak betul dan pergi ke hospital, di mana mereka akan memberikan rawatan perubatan yang berkelayakan.

Sokongan bahu

Untuk mengelakkan kecederaan, pendakap sendi bahu digunakan. Bahu dianggap sebagai salah satu sendi yang paling mudah bergerak, dan oleh itu terdedah kepada kerosakan dan kecederaan yang kerap. Kestabilan dan fungsi artikulasi terganggu, kapsul, tulang rawan, ligamen dan tulang hancur. Orthoses, pembalut, serpihan dan pita diperlukan untuk memastikan imobilisasi separa atau lengkap (rehat berfungsi) kawasan yang rosak. Kerana ini, syarat pemulihan dikurangkan..

Petunjuk untuk digunakan

Fixators - alat ortopedik yang mengikuti ciri-ciri anatomi bahu dan sementara mengurangkan tahap beban dan mobiliti kawasan.

Pendakap bahu digunakan untuk memperbaiki sendi dan melumpuhkan sebahagian atau sepenuhnya sementara. Fixators mengurangkan fungsi otot lengan dan mencegah pemusnahan struktur sendi lebih lanjut, serta mencegah perkembangan patologi sekunder. Arthroscopy, penahan kepala bisep juga merupakan petunjuk untuk memakai pembalut. Pembalut ini digunakan secara meluas oleh atlet untuk mengelakkan kecederaan dan kecederaan anggota badan..

Pembalut pada sendi bahu diperlukan dalam kes seperti:

 • patah tulang;
 • kehelan sendi;
 • kerosakan dan keseleo ligamen dan otot;
 • patologi bahu sifat neurovaskular;
 • penyakit keradangan;
 • paresis spastik dan kelumpuhan;
 • pemulihan selepas pembedahan;
 • arthrosis dan artritis.
Kembali ke senarai kandungan

Pelbagai pendakap bahu

Imobilisasi bahu dilakukan menggunakan pendakap lembut atau keras. Jenis penahan berikut dipaparkan di pasaran:

Belat akan membantu jika seseorang mengalami periarthritis sendi bahu-bahu.

 • Pendakap bahu. Strukturnya diperbuat daripada kain, logam dan plastik. Anggota badan terpaku pada kedudukan tertentu, pergerakan sepenuhnya terhad.
 • Serpihan terdiri daripada manset dan serpihan logam untuk imobilisasi bahu yang kaku. Dianjurkan untuk memakai pembalut penculikan untuk mengurangkan kehelan, sekiranya terjadi kerosakan pada ligamen dan otot, serta jika proses klavikular rusak. Berkesan dalam rawatan periarthritis humeral-scapular dan arthrosis.
 • Jalur sokongan yang diperbuat daripada kain rajutan lembut. Sesuai dengan kemas dan membetulkan sendi. Tali tambahan mengurangkan lagi beban. Mobiliti dikekalkan hingga tahap tertentu.
 • Pembalut. Pembalut elastik digunakan untuk waktu yang singkat dan sering memerlukan pembalut.
 • Mengetuk. Bergantung pada tujuan dan teknik aplikasi pita pelekat, sokongan mungkin lengkap atau terhad. Tempoh penggunaan - sehingga 10 hari.

Retainer digunakan untuk mencapai tujuan berikut:

 • Kefungsian. Ia dipakai secara berterusan untuk kemungkinan pergerakan jika terjadi perubahan yang tidak dapat dipulihkan.
 • Pemulihan. Aplikasi mempercepat pemulihan selepas prosedur pembedahan dan penyakit.
 • Pencegahan. Imobilisasi dilakukan untuk mengelakkan kecederaan bahu.
Kembali ke senarai kandungan

Mengetuk

Pita adalah tompok elastik yang terpaku pada kulit. Pembalut boleh berbentuk jala atau terpaku pada jalur terpisah ke sendi. Di samping itu, dibolehkan memusingkan sendi seperti pembalut bulat. Kaedah ini banyak digunakan oleh atlet. Mengetuk membolehkan anda mengurangkan tekanan pada sendi kiri atau kanan tanpa melumpuhkannya. Penggunaan aplikasi berjaya menyembuhkan akibat kecederaan, mempercepat pemulihan setelah kecederaan dan operasi. Pita tidak memerlukan kemahiran dan penjagaan khas. Mereka terbuat dari bahan penghalau air, jadi prosedur air tidak terhad. Pakai sehingga 10 hari.

Pembalut selendang

Sekiranya patah tulang atau kecederaan tidak rumit, maka pembalut fiksasi digunakan pada sendi bahu. Ligasi bahu dengan pembalut elastik atau orthosis dapat dilakukan. Bengkokkan anggota badan dengan betul pada sendi siku pada sudut yang betul, sementara tangan ditekan rapat ke badan. Sapu tangan diperbuat daripada kapas. Gusset lembut dan boleh dibiarkan semasa anda tidur.

Imobilisasi tegar

Untuk fraktur klavikula, kecederaan teruk dan penyakit yang rumit, kerangka kaku digunakan. Belat bahu ini mempunyai unsur jangkar. Beberapa model membolehkan anda menyesuaikan kelantangan dan sudut pergerakan. Klip ini tidak dapat dikeluarkan. Mereka tidak memerlukan penjagaan khas. Walau bagaimanapun, bingkai tegar berat. Produk dengan penculikan digunakan untuk dislokasi, semasa pemulihan selepas kecederaan dan operasi.

Produk popular

Kontraindikasi

Apabila memakai pendakap bahu tidak diingini:

 • neoplasma dan metastasis;
 • kehadiran dermatitis, ruam, atau kerosakan pada kulit bahu;
 • tindak balas alahan terhadap bahan.
Kembali ke senarai kandungan

Cadangan untuk memilih produk

Petua memilih pendakap untuk sendi bahu:

 • Bahan. Bergantung pada pilihan peribadi dan kekurangan intoleransi individu.
 • Tahap imobilisasi. Untuk pencegahan dan rawatan lebam, disarankan untuk membalut bahu dengan pembalut, dan untuk rawatan arthritis, arthrosis, dislokasi dan keseleo, perlu memakai pembalut fiksasi medium atau kaku.
 • Saiz. Parameter ini bergantung pada lilitan dada dan siku.
Kembali ke senarai kandungan

Cara berpakaian dan pemakaian?

Penting untuk menggunakan pendakap bahu ortopedik seperti yang dimaksudkan dan mengikut arahan. Sekiranya krim atau salap digunakan pada kulit anggota badan atas, penggunaan tali pinggang harus ditangguhkan sehingga ia diserap. Jangan memakai pembalut jika anda tidak bertoleransi terhadap komponen penyusunnya atau jika anda mempunyai dermatitis. Pemilihan jenis pembalut yang diperlukan dilakukan oleh doktor mengikut patologi dan ukuran yang diperlukan.

Sebelum menggunakan pembalut yang tidak bergerak ke sendi bahu dan lengan bawah, pastikan bahawa kit mengandungi semua komponen yang diperlukan dan ia tidak rosak. Arahan tersebut mengesyorkan memakai korset pada badan yang telanjang dan tidak bertudung. Tidak perlu juga membalut sendi. Anda boleh memperbaiki tahap ketegangan pembalut dengan tali pinggang. Dilarang mengubah tahap sokongan secara bebas.

Cara membetulkan bahu

Sendi bahu adalah salah satu bahagian tubuh manusia yang paling mudah bergerak, kerana alasan ini, dislokasi, keseleo dan patah bahu agak biasa pada orang yang terlibat dalam sukan. Pemain tenis, pemain bola tampar, perenang dan atlet lain yang melakukan pergerakan dengan amplitud luas dengan tangan mereka sering mengalami kecederaan.

Pembalut fiksasi adalah alat yang membolehkan anda memastikan kedudukan sendi bahu yang rosak sekiranya berlaku kehelan atau jenis kecederaan lain. Ia dipakai setelah pesakit membuang gips..

Ini adalah langkah yang diperlukan sekiranya terkehel bahu, yang mempercepat pemulihan fungsi organ yang rosak, dan juga:

Membantu mengurangkan tekanan pada sendi bahu yang cedera; Menghalang aktiviti berlebihan anggota badan yang cedera; Membolehkan anda menyokong bahu dalam keadaan semula jadi; Mempunyai kesan mampatan; Mengembalikan aliran limfa; Menggalakkan bekalan nutrien ke tisu bahu.

Pesakit yang diperlihatkan memakai pembalut pemasangan juga berpeluang melakukan latihan fisioterapi, yang ditunjukkan semasa pemulihan.

Dalam kes ini, anda boleh bergerak sepenuhnya, mengembangkan sendi bahu yang rosak.

Pakaian berpakaian dan pilihan mereka

Sekiranya terdapat kehelan dan pengurangan, pelbagai jenis pembalut dapat digunakan untuk menyokong bahu:

Pembalut sling; Ortopedik; Spicate; Klondike.

Pembalut ortopedik dan selempang adalah jenis fiksasi yang lebih maju, ia bukan sahaja dapat menyokong tapak kecederaan, tetapi juga memberikan kesan pemampatan ortopedik. Alat sedemikian melindungi dari kecederaan pada sendi yang sakit, pembentukan hematoma, membantu merehatkan dan melegakan bahu.

Pemasangan dan pemampatan yang lebih dipercayai disediakan oleh pembalut berbentuk lonjakan. Pembalut tali pinggang dianggap jenis fiksasi termudah yang boleh dilakukan oleh mana-mana pesakit. Ia biasanya dilakukan dalam pertolongan cemas kerana kecederaan untuk mencegah pembengkakan, kerosakan pada saluran darah, ketidaksejajaran sendi, pecah tendon dan ligamen.

Semasa memberikan pertolongan cemas, fiksasi pembalut biasanya digunakan setelah sambungan diposisikan semula. Untuk ini, pembalut lebar dan pin digunakan..

Penting untuk diambil kira bahawa tangan kiri dibalut dari kanan ke kiri dan sebaliknya. Mangsa duduk menghadap doktor. Gulungan kapas yang dibalut kain kasa diletakkan di bawah ketiak. Lengan bawah dibengkokkan pada sudut yang betul, menekan dada. Pembalut tidak dilepaskan, dua putaran pengikat dibuat di dada, anggota badan yang cedera di bahu, belakang dan ketiak bahagian badan yang sihat, di mana pita itu dipindahkan di sepanjang dada, pada sudut serong ke lengan bawah yang cedera. Di permukaan belakang sendi yang rosak, pembalut turun di bawah siku, membongkok di sekitar sendi siku, dan dihantar ke ketiak separuh badan yang sihat. Selanjutnya, pembalut dililit dari ketiak di sepanjang punggung ke lengan bawah anggota badan yang cedera. Dari tali pinggang bahu, pembalut dibawa ke sepanjang permukaan depan sendi yang terkeluar, membongkok di sekitar lengan bawah. Pita pembalut diarahkan ke belakang ke ketiak bahagian badan yang sihat. Tindakan serupa diulang sehingga sendi bahu dilindungi sepenuhnya. Pembalut selesai dengan dua putaran di dada, lengan dan belakang yang cedera. Hujung pembalut diikat dengan pin.

Pakaian patah tulang

Sekiranya tulang hujung atas patah, rawatan perubatan segera diperlukan. Mangsa dibawa ke bahagian traumatologi atau pembedahan, di mana doktor memeriksa bahu yang cedera dan mendiagnosis keadaan pesakit.

Untuk menentukan jenis kecederaan dengan tepat, pemeriksaan sinar-X diresepkan, setelah itu pembalut pemasangan dibuat kepada mangsa.

Ini diperlukan untuk memperbaiki sendi bahu yang rosak pada kedudukan tetap..

Oleh kerana tulang patah mula tumbuh bersama dengan cukup cepat, pembalut membantu menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul, mencegah perkembangan komplikasi, dan memastikan penyembuhan tulang dan tisu lembut yang cepat dan awal.

Cara memilih pembalut

Jenis berpakaian bergantung pada jenis kecederaan. Peranti ini terutamanya memperbaiki tali pinggang bahu dan anggota badan atas, ia ditetapkan untuk:

Semua jenis kecederaan trauma pada anggota atas dalam bentuk patah tulang; Keseleo atau keseleo pada lengan; Rawatan artritis dan penyakit keradangan lain; Kerosakan pada batang saraf tangan kerana kecederaan; Pemulihan pesakit selepas pembedahan bahu; Merawat neuritis; Paresis tangan; Lumpuh anggota badan atas; Kecederaan sendi bahu, lengan bawah, klavikula, sendi pergelangan tangan; Arthrosis anggota badan atas.

Sebelum membeli pembalut fiksasi, anda harus berjumpa dengan doktor anda, yang akan mengesyorkan alat mana yang sesuai untuk pesakit dan tidak akan membahayakan kesihatan anda..

Dalam jadual khas yang diletakkan pada pembungkusan produk, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai ukuran dan memilih pembalut mengikut ukuran anda. Sekiranya perlu, perunding kedai ortopedik juga dapat membantu anda memilih produk, dengan memberi tumpuan kepada jenis kecederaan anggota badan dan ciri-ciri individu pesakit..

Pembalut pemasangan mesti dipakai pada seluar dalam kapas mereka. Tidak dibenarkan menggunakan pelbagai jenis gel dan salap di bawahnya. Pengatur khas membolehkan anda memilih panjang tali yang diinginkan dan selesa.

Penting untuk difahami bahawa pembalut fiksasi konvensional tidak dipakai sekiranya berlaku patah terbuka anggota atas. Termasuk tidak dibenarkan menggunakannya untuk beberapa penyakit kulit.

Beberapa pesakit mungkin mempunyai intoleransi individu terhadap bahan dari mana pembalut dibuat.

Orthosis pelekapan bahu

Hari ini dijual anda boleh menemui alat ortopedik khas, yang dipanggil orthoses. Dengan bantuan mereka, pesakit dapat memperbaiki pelanggaran dan menstabilkan keadaan sendi..

Pendakap melindungi anggota badan yang cedera dan menghilangkan tekanan pada sendi bahu. Doktor mengesyorkan memakai alat sedemikian selama tidak lebih dari sepuluh jam sehari untuk mengelakkan perkembangan atrofi otot..

Hari ini ortosis digunakan secara meluas oleh traumatologist, pakar bedah, pakar bedah saraf. Doktor boleh menetapkan penggunaan alat sedemikian untuk:

Keretakan trauma pada leher bahu dan sedikit anjakan serpihan; Neuritis bahagian atas; Keretakan kepala bahu dan kerosakan pada hujung artikular skapula; Plexus anggota badan atas; Keretakan badan skapula; Kehelan bahu; Pembedahan plastik yang ditangguhkan di bahu; Arthrosis anggota badan atas; Artritis anggota badan atas; Paresis tangan; Lumpuh anggota badan atas.

Orthosis pembetulan dikontraindikasikan dalam kes dermatitis tempatan, penyakit kulit pustular, intoleransi individu terhadap bahan dari mana orthosis dibuat.

Pembalut bahu

Juga, pembalut pada sendi bahu disebut pembalut Dezo. Ia membolehkan anda memperbaiki lengan, mengurangkan tekanan fizikal pada bahu dan sendi siku.

Doktor menetapkan memakai pembalut:

Sekiranya berlaku kerosakan pada ligamen tali pinggang bahu; Semasa tempoh pemulihan sekiranya berlaku kecederaan, kehelan atau subluksasi dari tali pinggang bahu; Semasa tempoh pemulihan dengan patah sendi bahu dan lengan bawah; Selepas pembedahan pada anggota bawah; Dengan arthritis dan arthrosis; Dalam kes myositis bahagian atas; Dengan penurunan atau peningkatan nada otot anggota badan atas; Dengan atrofi otot-otot anggota badan atas akibat kecederaan.

Ortosis Bahu

Pendakap adalah pendakap bahu yang selesa dan menghangatkan. Peranti ini mengurangkan kesakitan dan membolehkan sendi yang cedera berada dalam kedudukan yang selesa dan stabil..

Orthosis boleh disyorkan oleh doktor sekiranya berlaku kerosakan pada ligamen dan otot bahu, sekiranya terjadi keradangan pada tendon dan ligamen pada bahagian atas kaki, sekiranya berlaku limpunan fizikal dan otot bahu. Juga, alat ini digunakan untuk mencegah kecederaan pada sendi bahu.

Penculikan bahu

Penculikan penularan adalah alat ortopedik yang banyak digunakan oleh pakar bedah, traumatologi dan pakar bedah saraf..

Peranti serupa digunakan:

Sekiranya patah tulang humerus dan bahu tanpa pembedahan, dalam proses memulihkan sendi bahu selepas patah tulang; Sekiranya berlaku kecederaan pada humerus; Semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan pada tulang bahu atau sendi; Dalam kes merawat kontraksi sendi bahu.

Pendakap fiksasi untuk humerus

Orthosis seperti itu digunakan oleh pakar bedah dan traumatologi, dan diresepkan untuk patah tulang pada bahagian atas humerus dan leher bahu. Termasuk alat boleh diresepkan oleh doktor:

Dengan lebam pada tali pinggang bahu; Sekiranya berlaku kerosakan pada ligamen; Dengan dislokasi, subluksasi di bahu, sternum dan klavikula; Dengan arthrosis, arthritis, kelumpuhan anggota badan atas; Sekiranya terdapat plexitis atau neuritis.

Pemakaian dan pemotongan patah tulang membolehkan anda menyokong sendi dan tulang yang rosak, memastikan rawatan patah tulang, kehelan atau jenis kecederaan lain yang selesa dan betul. Termasuk pembalut pemasangan menghalang perkembangan komplikasi.

Pertolongan cemas akan meningkatkan perjalanan rawatan dan pemulihan terkehel dengan ketara, oleh itu sangat penting untuk mengetahui bagaimana pembalut harus digunakan pada sendi bahu. Keseleo dan keseleo agak biasa, terutama bagi atlet.

Ligasi lonjakan sekiranya berlaku kecederaan

Untuk memasang pembalut dengan betul pada sendi bahu, pertama-tama anda mesti membuat beberapa pusingan penguat dengan pembalut. Pembalut steril digunakan pada kawasan yang rosak. Pusingan ketiga ditumpangkan secara miring dari atas setelah pusingan pembetulan dari ketiak telah dilakukan. Ia harus melepasi permukaan bahu, selepas itu hendaklah disapu ke belakang. Pergerakan berikut dilakukan di bahagian belakang dengan peralihan yang lancar ke ketiak. Kemudian pembalut dibawa keluar ke sternum dan akhirnya terpaku di bahu. Pusingan kelima membentuk pembalut pembalut di bahu dari semua sisi. Langkah terakhir adalah melakukan putaran secara bergantian di lengan dan belakang. Dalam kes ini, seluruh permukaan sendi bahu mesti ditangkap.

Tindakan yang dijelaskan untuk mengenakan pembalut lonjakan pada sendi bahu adalah mudah. Tidak ada kesulitan dalam pelaksanaannya, yang utama adalah mematuhi peraturan asas, menerapkan pembalut ke daerah yang rusak.

Pelbagai jenis Deso yang unik

Untuk menggunakan pembalut jenis ini dengan betul, anda mesti mematuhi syarat asas:

Pusingan pertama terdiri dalam membuat gelung dengan pembalut di sekitar anggota badan atau badan. Pembalut hanya boleh digunakan setelah kain kasa atau roller bulu kapas diletakkan di bawah ketiak pesakit. Kemudian lengan yang cedera dibengkokkan pada sudut, ditekan ke dada dan dibengkokkan pada siku. Pusingan kedua kini menyusul. Untuk melakukan ini, pembalut dilakukan dari arah belakang dan kawasan axillary dari sisi yang tidak cedera ke kawasan yang rosak. Pusingan ketiga secara logik meneruskan yang sebelumnya. Di bahagian belakang bahu, pembalut harus diarahkan dari lengan bawah. Ia mesti terletak di bawah tempat anggota badan cedera. Ini mesti dilakukan untuk mengarahkan pembalut ke ketiak dari sisi sendi bahu yang tidak cedera. Kemudian pembalut dihantar ke tempat yang cedera di bahagian belakang. Pusingan 4 adalah menurunkan pembalut di hadapan bahu. Dalam kes ini, perlu menutupi siku anggota badan yang cedera dan memimpin pembalut di sepanjang belakang ke ketiak. Langkah-langkah pembalut berikut diulang 3 kali kecuali untuk pusingan pertama. Ulangi 2, kemudian 3 dan 4 pusingan 3 kali. Perkara utama adalah mengikuti urutan ini.

Agar pembalut Dezo pada sendi bahu dapat bertahan dengan kuat untuk waktu yang lama, ia dapat dijahit dengan hati-hati dengan benang. Setelah pembalut digunakan, semuanya harus diikat dengan langkah bulat terakhir. Anda boleh memperbaiki tepi pembalut dengan pin, sambil memotong bahagian yang berlebihan.

Pembalut bahu

Untuk menggunakan pembalut selendang dengan betul pada sendi bahu, tutup kawasan yang cedera dengan kain kasa steril. Buka pembalut dan sapukan di bahagian atas sendi bahu. Lipat bahagian atas selendang sehingga kelihatan seperti pembalut. Bahagian selendang yang panjang hendaklah diletakkan di bahagian belakang. Apabila bahagian atas terpasang, perlu mengikat hujung bahagian kedua gusset menjadi simpul di semua sisi..

Kelebihan utama jenis pakaian ini adalah kemudahan pemakaian dan kemudahan pemakaian. Itulah sebabnya ia sering digunakan dalam keadaan kecemasan..

Kaedah berpakaian ini bagus kerana dalam jangka waktu yang singkat dengan cara ini adalah mungkin untuk memberikan bantuan kepada sebilangan besar mangsa. Ini mengurangkan masa untuk merawat luka..

Sebagai tambahan, saputangan itu dapat digunakan sebagai tourniquet, setelah sebelumnya memutarnya. Oleh itu, ia boleh digunakan sebagai ganti tourniquet.

Apabila mangsa akan dibawa ke hospital, pembalut dari tudung boleh dilonggarkan tanpa mengeluarkannya. Pembalut boleh digunakan bukan hanya pada yang lain, tetapi juga untuk diri sendiri kerana kesederhanaan penggunaannya.

Tonton video topik ini

Pembalut fiksasi biasa

Salah satu bahagian yang paling mudah bergerak di dalam tubuh manusia adalah sendi bahu..

Atas sebab inilah dia sering terluka oleh orang yang kerap bersukan. Pergerakan yang cuai boleh menyebabkan terkehel dan patah tulang.

Sekiranya terkehel, pembalut fiksasi memungkinkan untuk memastikan kedudukan tapak yang cedera dengan betul.

Saya melakukannya sebaik sahaja pelekat plaster dikeluarkan dari pesakit.

Pembalut fiksasi mempunyai sejumlah fungsi:

mengurangkan beban pada sendi bahu yang cedera; menghilangkan aktiviti yang tidak perlu dari anggota badan yang cedera; menjaga bahu dalam keadaan semula jadi; mempengaruhi kawasan yang cedera sebagai pemampatan; membantu mengembalikan aliran limfa; memastikan bekalan nutrien ke tisu sendi bahu.

Sekiranya doktor menasihatkan pesakit untuk memakai pembalut seperti itu, maka sebagai tambahan, latihan fisioterapi dapat dilakukan. Ia memberi kesan positif tepat pada masa pemulihan..

Dianjurkan untuk secara bersamaan mengembangkan sendi bahu yang rosak, tanpa menafikan diri dalam pergerakan aktif.

Video berguna dan menarik mengenai topik tersebut

Apa lagi yang mesti anda baca:

Bantuan terkehel

Setelah tangan disesuaikan setelah terkehel, perlu menggunakan pembalut saputangan. Dalam kes ini, tangan mesti dijauhkan dari badan..

Gulungan kapas atau kain kasa mesti dimasukkan ke ketiak sebelum pembalut digunakan.

Daripada saputangan, anda boleh menggunakan serpihan Tourner.

Panjang pembalut rata-rata kira-kira 4 minggu pada orang dewasa. Orang tua dan kanak-kanak mengurangkan masa menjadi 3 minggu.

Selepas pembalut dikeluarkan, latihan khas mesti dilakukan. Mereka dapat membantu menguatkan otot dan sendi. Mereka juga melakukan fungsi pencegahan untuk mencegah kecederaan serupa di masa depan..

Pelbagai ortopedik sejagat

Pembalut jenis ini digunakan untuk memperbaiki sendi bahu dengan tahap kecederaan yang sederhana. Mereka baik kerana mereka dapat mengekalkan haba untuk jangka masa yang panjang, sambil memberi kesan pemanasan yang sangat baik..

Tali bahu ortopedik dicirikan oleh tahap keanjalan yang tinggi dalam semua arah. Oleh kerana kualiti ini, mereka mempunyai sifat mampatan..

Mereka sering disukai kerana fakta bahawa mereka dapat mengatasi pembengkakan kawasan yang rosak dengan cepat dan berkesan, sekaligus mengurangkan kesakitan..

Pembalut ortopedik pada sendi digunakan untuk kebiasaan terkehel, kerosakan pada alat kapsul-ligamen bahu. Mereka juga berkesan semasa proses pemulihan selepas pembedahan. Pembalut ini digunakan selepas patah pada leher pembedahan dan anatomi humerus.

Pembalut bahu ortopedik terbuat dari neoprena. Ia juga merangkumi bahan polimer hidroskopik.

Anda boleh melekatkannya ke dada dengan pengikat Velcro khas. Pakai pembalut ortopedik terus ke badan.

Sehingga penghentian proses keradangan yang diperparah dan semasa tempoh kecederaan yang teruk, pembalut harus dipakai secara berterusan. Ia mesti dibuang hanya pada waktu malam dan semasa rehat. Dengan kehelan sendi bahu yang biasa, pembalut ortopedik tidak dikeluarkan walaupun pada waktu malam.

Pembalut bahu

Sendi bahu adalah salah satu kawasan yang paling mudah bergerak di tubuh manusia, yang sering menyebabkan kecederaan, kehelan dan patah tulang. Untuk memastikan kedudukan sendi yang betul, serta pergerakannya selepas kecederaan, pelbagai pembalut digunakan pada sendi bahu.

Kapsul sendi diperbaiki oleh ligamen dan otot, namun, tidak ada tisu otot di permukaan antero-luar, yang menyebabkan kecederaan dan kerosakan yang paling kerap. Pada masa yang sama, pengumpulan darah terbentuk di dalam beg sinovial, yang menghubungkan ke rongga sendi, dan dengan perkembangan bursitis, cecair eksudatif. Manifestasi seperti itu sering diperhatikan pada atlet..

Petunjuk untuk penggunaan pembalut

Pilihan berpakaian bergantung pada jenis kecederaan bahu. Mereka dilantik dalam kes berikut:

 • pelbagai kecederaan pada anggota badan atas, termasuk patah tulang;
 • dislokasi, regangan dan subluksasi sendi bahu;
 • artritis, arthrosis dan penyakit keradangan lain pada tali pinggang bahu;
 • kerosakan pada ujung saraf akibat kecederaan;
 • tempoh pemulihan selepas pembedahan;
 • neuritis, kelumpuhan dan paresis anggota badan atas;
 • kecederaan pada klavikula, lengan bawah dan tulang selangka, dll..

Sebelum menggunakan pembalut, perlu berjumpa doktor yang akan memilih versi pembalut pemasangan yang paling optimum tanpa membahayakan kesihatan. Di samping itu, beberapa pesakit mungkin tidak bertoleransi terhadap bahan dari mana pembalut dibuat..

Klasifikasi pembalut

Pembalut dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut parameter tertentu:

 • mengikut tempoh penggunaan - sementara dan kekal;
 • dengan janji temu - menekan, menguatkan (pembalut, pelekat dan plaster) dan melumpuhkan (plaster dan splint);
 • dengan kaedah pengancing - plaster, pelekat, pembalut (mesh, kain kasa, mesh tubular, kain). Selain itu, seperti sling, saputangan (kain kasa atau kain) dan berbentuk T;
 • oleh sifat bahan - keras dan lembut;
 • kaedah overlay - lingkaran, bulat, berbentuk lonjakan, bersilang, dll..

Dalam beberapa jenis pembalut, bahan komposit terdapat, misalnya, gipsum, dan juga elemen keras (serpihan, serpihan, dll.), Yang membantu memperbaiki fiksasi bahagian badan yang rosak. Di samping itu, pembalut boleh berkontur, gusset, mesh dan tensor, dll. Pembalut yang betul kelihatan kemas, tidak mengganggu pesakit dan menutup seluruh anggota badan yang cedera.

Bahan yang digunakan untuk pembalut

Pelbagai jenis sarung berserat dan tisu boleh digunakan dalam pembalut:

 • kasa tidak steril atau steril digunakan untuk pembuatan pembalut, serbet dan tampon;
 • untuk penyakit radang purulen, kasa penyerap dan dengan impregnasi ubat khas digunakan;
 • semasa menggunakan pembalut yang ketat, kain khas dengan warna sedikit kemerahan digunakan - calico;
 • sekiranya berlaku kerosakan pada sendi bahu, disertai dengan luka bakar dari pelbagai etiologi, Tilexol digunakan;
 • kadang-kadang bulu kapas yang dilunturkan dan tidak dikelantang (viskosa dan selulosa) digunakan untuk berpakaian;
 • bahan elastik dan pelekat pelekat.

Sebagai peraturan, beberapa jenis bahan digunakan ketika menerapkan pembalut, misalnya kain kasa penyerap dan impregnasi atau bulu kapas dalam kombinasi dengan kain kasa, dll. Pelbagai bahan saling melengkapi dan meningkatkan kesan penyembuhan pada sendi.

Jenis pembalut

Pemilihan pembalut yang diperlukan bergantung pada tahap dan tahap kerosakan pada sendi bahu dan keperluan untuk campur tangan kecemasan.

Terdapat beberapa jenis pembalut untuk sendi bahu selepas pengurangan atau kehelan:

1. lonjakan

Pembalut ini dibezakan oleh kesan lekapan dan pemampatannya yang selamat. Pembalut fiksasi pada sendi bahu digunakan untuk terkehel sendi bahu setelah anjakan yang tidak rumit dan selepas pembedahan akibat kecederaan serius.

Untuk penggunaan pembalut berbentuk lonjakan yang betul di bahu, pertama sekali, beberapa putaran pembalut dibuat. Sekiranya perlu, serbet steril digunakan pada kawasan yang terjejas.

Setelah gulungan pengaman dibuat, pusingan seterusnya diterapkan, dari atas - secara serong, di atas bahu dengan peralihan ke belakang. Selepas itu, pembalut dibawa ke dada dan terpaku di bahu. Pada peringkat seterusnya, pembalut bulat dilakukan dan akhirnya, pembalut gantian (2-3 putaran) dilakukan di sekitar kawasan lengan dan punggung, meliputi seluruh kawasan bahu.

2. Pembalut Dezo (pembalut tidak bergerak)

Pemakaian pembalut seperti itu dapat dilakukan hanya setelah meletakkan roller lembut dari bulu kapas atau kain kasa di ketiak, setelah itu lengan yang cedera dibengkokkan (pada sudut), ditekan ke kawasan dada dan dibengkokkan pada siku.

Untuk penerapan Deso yang betul, perlu mematuhi peraturan asas:

 • Pusingan pertama. Pada peringkat ini, putaran pertama pembalut dibuat di sekitar anggota badan yang terkena atau kawasan tertentu badan.
 • Pusingan ke-2. Pembalut dikeluarkan dari belakang, serta ketiak ke arah dari sisi yang sihat ke anggota badan yang cedera.
 • Pusingan 3. Pada tahap ini, tindakan sebelumnya diulang, dan pembalut (belakang) di sepanjang sisi bahu diarahkan dari lengan bawah dan terletak sedikit di bawah tempat yang cedera.
 • Pusingan 4. Dalam kes ini, pembalut diturunkan di sepanjang bahu (di depan), dengan penangkapan kawasan siku anggota badan yang terkena, dan kemudian pembalut dilewatkan ke kawasan axillary di sepanjang belakang.

Semua lawatan diulang sekurang-kurangnya 3 kali, kecuali tahap 1. Dalam kes ini, penting untuk mengikuti urutan tertentu. Untuk pembalut Dezo yang kuat untuk masa yang lama, anda boleh mengikatnya dengan pin atau menjahitnya dengan benang.

3. Ortopedik sejagat

Penyokong universal dan pembalut sling (fixator) dapat memberikan bukan sahaja sokongan untuk sendi, mereka mempunyai kesan ortopedik yang berkesan, serta sifat pemampatan. Penggunaannya membolehkan anda mencegah kecederaan pada sendi, serta penampilan hematoma. Pembalut sedemikian secara maksimum dapat merehatkan dan melegakan tali pinggang bahu..

Pembalut sedemikian digunakan dalam trauma dan pembedahan dan diresepkan dalam kes berikut:

 • patah tulang ketiga bahagian atas tulang leher dan leher;
 • lebam dan kecederaan alat ligamen pada tali pinggang bahu;
 • subluksasi, dislokasi, neuritis dan plexitis;
 • artritis, arthrosis, kelumpuhan anggota badan atas;
 • untuk mengurangkan beban pada sendi bahu yang cedera;
 • untuk melumpuhkan anggota badan yang cedera dan memastikan kedudukan semula jadi;
 • normalisasi aliran limfa dan proses tisu metabolik.

Sekiranya patah tulang, ortosis fiksasi menyokong tulang dan sendi yang rosak, memastikan keadaan yang selesa bagi pesakit dan mencegah perkembangan komplikasi serius. Sekiranya menggunakan ortosis fiksasi, doktor boleh menetapkan satu set latihan aktif untuk mengembangkan sendi bahu.

Pembalut dibuat dari bahan polimer hygroscopic dan neoprene, yang memastikan pertukaran udara normal. Untuk melekatkannya ke bahagian dada, pengikat khas (Velcro) digunakan. Produk ortopedik dipakai langsung di badan dan tidak dikeluarkan sepanjang tempoh eksaserbasi, kecuali rehat malam, tetapi dengan kehelan kebiasaan, pembalut seperti itu tidak digalakkan dikeluarkan walaupun pada waktu tidur malam.

4. Klondike

Ini adalah pakaian ringkas yang boleh anda buat sendiri. Jenis pakaian ini paling kerap digunakan selepas kecederaan untuk mengelakkan komplikasi seperti pecahnya tendon, alat ligamen, edema, kerosakan vaskular dan anjakan sendi..

Untuk penggunaan pembalut selendang yang betul di bahu, anda mesti menutup bahagian yang terkena dengan serbet steril terlebih dahulu. Kemudian kain dilipat dan dilipat dalam bentuk segitiga. Bahagian panjang tudung terletak di bahagian belakang, bahagian atasnya tetap, dan bahagian kedua tudung diikat dengan simpul di semua sisi.

Kelebihan utama pembalut saputangan adalah kemudahan penggunaan dan kemudahan pemakaian, oleh itu, paling sering, pembalut seperti itu digunakan dalam situasi kecemasan, yang dapat mengurangkan waktu yang diperuntukkan untuk rawatan luka. Di samping itu, pembalut bahu boleh digunakan sebagai hemostatic tourniquet..

Setelah mangsa mendapat pertolongan cemas, dia dibawa ke kemudahan perubatan, anda boleh sedikit melonggarkan pembalut, tetapi jangan lepaskannya. Sangat mudah untuk menggunakan pembalut seperti ini kerana kemudahan pelaksanaannya..

5. Tidak bergerak (tidak bergerak)

Pembalut semacam itu disyorkan untuk digunakan untuk memaksimumkan had pergerakan anggota badan yang terjejas dan memastikan rehatnya. Pembalut imobilisasi diresepkan selepas lebam, dislokasi, luka, patah tulang, proses keradangan, serta tuberkulosis tulang dan artikular.

Pembalut tetap dibahagikan kepada pengerasan dan serpihan. Serpihan plaster dan kanji, yang jarang sekali digunakan pada masa ini, boleh dikaitkan dengan pengerasan. Selain gipsum, pembalut pengerasan dapat dibuat dari larutan natrium silikat (gelas air), larutan agar-agar dan seluloid yang dilarutkan dalam aseton. Pangkalan pengerasan digunakan dalam penghasilan alat lengan tayar dan korset.

6. Penculikan (mengalihkan) tayar

Peranti ortopedik ini banyak digunakan oleh pakar bedah saraf, traumatologi dan pakar bedah. Prinsip operasi belat penculikan adalah kemampuan menculik bahu dan mengurangkan beban dari rongga glenoid. Untuk mengenakan belat penculikan di tangan kedua, anda hanya perlu menukar tali pinggang khas, dengan sudut selat disesuaikan (35-45 darjah).

7. Pita

Hampir semua orang biasa dengan sakit bahu, yang boleh disebabkan oleh pelbagai kecederaan dan kecederaan, termasuk yang bersukan. Kaedah sejagat untuk mengatasi masalah ini ialah perekaman kinesio menggunakan pita khas yang dilekatkan pada kawasan yang menyakitkan..

Penggunaan kaset berkesan dalam kes berikut:

 • peningkatan nada otot dan pelbagai jenis kecederaan;
 • sindrom bahu kaku;
 • ketidakstabilan pada sendi bahu;
 • amyotrofi neuralgik;
 • pencegahan kecederaan sukan.

Pemilihan skema pita bahu secara langsung bergantung pada tujuan yang dicapai dan keparahan penyakit. Untuk penetapan, gunakan pita 5cm apa pun. Terdapat beberapa jenama kaset yang berbeza dalam teknologi dan reka bentuk, yang menentukan kosnya. Pita yang paling tahan lama adalah RockTape, yang disyorkan untuk pesakit aktif.

Untuk melekatkan pita, bahu harus ditarik sedikit ke belakang sehingga kulit seketat mungkin di permukaan depan. Pita berlabuh di atas bahu (sisi depan), kemudian dipindahkan ke klavikula dan kontur anterior otot deltoid.

Permukaan humeral posterior diregangkan, siku sedikit ditarik ke hadapan dan condong ke arah sendi yang bertentangan. Dalam kes ini, pita digunakan dari bahagian atas sendi bahu, kemudian sepanjang garis kontur luarnya dan ke hujung otot deltoid (tanpa ketegangan).

Pita penyahmampatan digunakan tegak lurus dengan jalur yang sudah digunakan di kawasan yang paling menyakitkan. Di bahagian tengah, tegangan sekurang-kurangnya 50%, dan ujungnya harus diberikan tanpa ketegangan. Kaedah menggunakan pita sendi bahu bergantung pada hasil akhir yang diinginkan.

Peraturan berpakaian

Sekiranya terdapat permukaan luka, sebelum menggunakan pembalut, ia harus dirawat terlebih dahulu dengan antiseptik dan ditutup dengan serbet steril. Bergantung pada kecederaan yang diterima, pakaian luar dikeluarkan atau dipotong (pertama dari sisi anggota badan yang sihat, dan kemudian di bahagian yang terkena). Dalam cuaca sejuk dan dalam keadaan kecemasan, pakaian hanya dipotong.

Untuk memastikan pemasangan sendi bahu yang betul, pembalut digunakan secara berperingkat:

 • pertama sekali, anda harus mencuci tangan dengan sabun atau mengelapnya dengan serbet lembab (alkohol);
 • pembalut hendaklah dipakai pada posisi yang paling selesa untuk pesakit;
 • kawasan pembalut harus tidak bergerak, kerana sebagai hasil pergerakan, pergeseran pita pembalut mungkin terjadi, yang menyebabkan pelanggaran pembalut yang betul;
 • kedudukan anggota badan yang cedera, yang dibalut, harus sesuai dengan postur pesakit;
 • jika pesakit sedar, adalah perlu untuk memantau keadaannya dan, pada tahap kesakitan yang sedikit semasa membalut, atur tindakan selanjutnya;
 • pembalut bermula dengan yang pertama, penahan, bulat dan setiap giliran berikutnya harus bertindih (2/3 dari lebar pembalut). Lapisan 1 harus diterapkan secara serong, semasa pusingan ke-2, pusingan 1 terpaku dengan lenturan bahagian pembalut, membentuk sejenis "kunci", yang kemudian dipasang dengan 3 putaran. Kaedah menggunakan pembalut ini menghalangnya daripada melonggarkan dan merehatkan kemudian;
 • pembalut harus selalu dilakukan mengikut arah dari pinggir (bawah) ke bahagian tengah (atas), dari kiri ke kanan (mengikut arah jam);
 • semasa menggunakan pembalut, kedua tangan terlibat (satu membuka pembalut, dan yang lain memegang pembalut, meluruskannya);
 • anda tidak boleh memutar pembalut dan memakai pembalut yang terlalu ketat (kecuali menekan) untuk mengecualikan pelanggaran peredaran darah;
 • pada peringkat terakhir pembalutan, perlu memeriksa kebenaran aplikasinya. Sekiranya sangat ketat, maka anggota badan akan mula berubah menjadi biru dan membengkak dan memerlukan kelonggaran..

Rata-rata, tempoh berpakaian setelah kecederaan serius pada orang dewasa adalah 3-4 minggu, dan pada kanak-kanak 2.5-3 minggu. Setelah menanggalkan pembalut, disarankan untuk melakukan latihan fisioterapi, yang menguatkan sendi dan tisu otot. Sebagai tambahan, terapi senaman membantu mencegah kemungkinan komplikasi dan kecederaan semula.

Penting untuk diingat bahawa memasang pembalut harus dipakai secara eksklusif pada seluar dalam dan, yang paling penting, jika terbuat dari kain semula jadi yang memungkinkan kulit bernafas dan mengurangkan keringat. Tidak mungkin menggunakan gel, krim dan salap ubat di bawah pembalut, jika tidak ada petunjuk langsung dari doktor. Di samping itu, penggunaan pembalut fiksasi tidak digalakkan untuk penyakit kulit dan patah terbuka di anggota atas..

Pembalut yang dilekatkan pada bahu tidak boleh tergelincir, mengganti dan memerah permukaan kawasan yang terjejas dan memberi tekanan pada anggota badan ketika pesakit bergerak. Kaedah pemasangan sendi ini ditunjukkan untuk kecederaan ringan dan selepas pembedahan besar. Dengan pembalut yang dilakukan dengan betul dan tepat pada masanya, terdapat penurunan dalam tempoh pemulihan sambil mengekalkan fungsi sendi sepenuhnya.

Cara membetulkan sendi bahu

Maklumat terkini mengenai topik: "cara memperbaiki sendi bahu" dengan komen oleh pakar rheumatologi Evgeniya Kuznetsova.

Cara memperbaiki sendi bahu sekiranya berlaku patah tulang, kami pertimbangkan secara terperinci

Patah bahu adalah kecederaan serius yang memerlukan rawatan jangka panjang dan betul. Fiksasi tepat sangat penting, ia akan bergantung pada penyatuan tulang yang rosak dengan betul.

Biasanya ia dipilih oleh doktor, atau lebih tepatnya traumatologist, ketika memilih, dia mempertimbangkan kerumitan kecederaan, gejala pesakit, kawasan kerosakan. Fiksasi lengan sekiranya patah pada humerus akan memberikan kedudukan yang diperlukan untuk pemulihan tisu artikular lebih lanjut.

Tugas utama fiksator atau pembalut adalah memperbaiki dan melumpuhkan sendi yang rosak. Penting untuk diingat bahawa sekiranya kecederaan serius pada sendi bahu, iaitu dengan patah tulang, diperlukan untuk melumpuhkan kawasan kecederaan atau sendi bahu..

Pendakap bahu memberi tekanan tambahan pada tisu otot lengan, kerana ini sering digunakan dalam rawatan sendi. Memakai pembalut akan membolehkan sendi dan semua fungsinya menormalkan.

Video (klik untuk bermain).

Biasanya, pendakap humerus diresepkan untuk patah tulang, tetapi ada juga kecederaan lain di mana ia mesti dipakai:

 • lebam dari pelbagai peringkat;
 • dengan kehelan;
 • semasa keseleo.

Sendi bahu terdiri dari keseluruhan sistem tendon dan ligamen, yang membuat sambungan semua tulang dan tisu otot. Ligamen dan tendon ini merangkumi semua kawasan sendi yang bergerak, sementara mereka memastikan integriti sepenuhnya semasa pelaksanaan gerakan penuh.

Tidak seperti tulang rawan sendi penyokong (lutut, pinggul), tulang rawan artikular di bahu mempunyai struktur yang nipis dan rapuh. Atas sebab ini, bahagian sistem muskuloskeletal ini paling mudah terkena pelbagai kecederaan, termasuk patah tulang..

Sekiranya berlaku kecederaan pada kawasan bahu - patah tulang, dislokasi, retakan, kerosakan pada tisu sekitarnya berlaku. Semua ini boleh menyebabkan keseleo dan pecah tendon. Atas sebab ini, disarankan untuk memakai alat pemasangan khas..

Perlu diketahui! Fiksasi bahu sekiranya patah memberi sokongan yang baik untuk anggota badan yang cedera.

Memakai pembalut, ortosis, plaster membantu memulihkan tisu yang rosak:

 • fixator menyokong ligamen dan otot yang rosak. Oleh kerana itu, mereka berehat sepenuhnya dan pulih lebih cepat;
 • mengurangkan atau menghilangkan sindrom kesakitan dengan ketara, yang sering berlaku dengan patah sendi bahu. Berkat ini, keadaan dan kehidupan pesakit bertambah baik dengan ketara semasa tempoh terapi dan pemulihan perubatan;
 • penyediaan mampatan mendorong rangsangan reseptor pada kulit. Pada orang yang mengalami kecederaan bahu, sensasi posisi lengan, usaha tisu otot yang diperlukan untuk melakukan fungsi motor, dan koordinasi mereka dengan otot lain mungkin hilang sebahagiannya. Penggunaan pembalut membolehkan anda mengembalikan semua fungsi penting ini, yang mempunyai kesan yang baik terhadap pemulihan sendi;
 • pembalut fiksasi pada sendi bahu sekiranya berlaku patah melindungi pesakit dari pergerakan tangan yang tidak sedarkan diri. Sebagai contoh, jika seseorang kehilangan keseimbangan, maka pada tahap naluri, dia dapat menggunakan tangan yang sakit untuk menarik pegangan tangan dengannya. Di samping itu, pergerakan yang tidak terkawal sering berlaku semasa tidur;
 • menghadkan pergerakan dan ketegangan yang berlebihan di kawasan bahu. Ia juga mempunyai kesan positif terhadap pemulihan tisu sendi..

Fixator humerus untuk patah tulang boleh terdiri daripada pelbagai jenis. Biasanya, produk ini berbeza mengikut beberapa kriteria - dari segi struktur struktur, bentuk, tahap kekakuan, dan bahan dari mana ia dibuat..

Sekiranya kita membandingkan pembalut dan ortosis, maka ada perbezaan tertentu. Untuk memahaminya, perlu dipertimbangkan ciri-ciri setiap produk secara berasingan..

Pendakap bahu mempunyai ciri-ciri penting berikut:

 • apabila dipakai, pendakap bahu sesuai dengan permukaan batang badan;
 • ia memberikan pelekapan sendi yang stabil;
 • semasa menggunakannya, semua beban dihapuskan sepenuhnya, ia sama rata di seluruh kawasan;
 • bahan rajutan lembut dan tahan lama digunakan untuk pengeluaran produk ini.

Doktor memberi amaran! Berbanding dengan pembalut, ortosis adalah produk fiksasi yang lebih tegar.

Ia juga memberikan sokongan untuk sendi bahu yang cedera, tetapi mempunyai ciri-ciri yang sedikit berbeza:

 • untuk pembuatan orthoses, selain komponen kain, plastik dan logam digunakan;
 • apabila dipakai, ia dapat melumpuhkan sepenuhnya sendi yang rosak;
 • terdapat penjepit keras yang dijual, ke dalam reka bentuk jarum mengait logam yang dijahit. Mereka memberikan fiksasi terbaik, mempercepat pemulihan sendi yang rosak.
Tiada video topik untuk artikel ini.
Video (klik untuk bermain).

Dijual anda boleh menemui pembalut jenis gusset. Produk ini sesuai untuk mengetatkan anggota badan untuk kecederaan ringan.

Ini termasuk keseleo, keseleo, kecederaan ringan, lebam, dan patah tulang kecil. Tetapi sekiranya berlaku patah yang teruk dan berganda, ada baiknya menggunakan fiksator khas dengan struktur yang lebih kaku. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak daripadanya..

Tujuan alat jenis ini adalah menggunakannya selepas patah tulang dan pelbagai prosedur pembedahan. Kumpulan ini merangkumi fiksator dengan struktur tegar dan separa tegar. Mereka boleh dilekatkan pada bahagian bahu atau lengan bawah.

Pembalut fiksasi pada sendi bahu untuk patah mesti digunakan dengan betul. Diperlukan untuk memasangnya di kawasan yang rosak, dan agar tetap stabil, tali khas atau Velcro diketatkan untuk ini. Permohonan hendaklah dijalankan dengan menggunakan arahan.

Penting! Semasa memakai pembalut fiksasi, pesakit tidak boleh mengangkat anggota badan atas. Juga, dia tidak boleh memindahkannya ke kanan dan kiri..

Penyokong bahu patah biasanya digunakan untuk tujuan terapi. Ia mencegah pelbagai kecederaan dan kecederaan pada bahagian bahu. Pembalut jenis ini sering dipanggil saputangan..

Ciri positif:

 • produk diperbuat daripada bahan rajutan lembut;
 • apabila dipakai, kain itu sesuai dengan bahagian bahu, yang menyebabkan sokongan kuat pada sendi;
 • mencegah pergerakan bahu yang tidak tercedera;
 • penahan mengurangkan tekanan yang meningkat pada kawasan yang rosak.

Penahan klavikula sering disebut "angka lapan" kerana penampilannya, yang sangat menyerupai angka ini. Ini ditujukan untuk kanak-kanak, kerana tahap fiksinya hanya dapat menjaga tulang anak-anak tidak bergerak, tetapi tidak dapat menahan orang dewasa.

Tetapi pakar yang berpengalaman dapat menunjukkan cara memperbaiki patah bahu menggunakan alat yang menarik ini..

Tujuan utama penyesuaian klavikula adalah seperti berikut:

 • Reka bentuk ini, apabila dipakai, membolehkan anda memasang tali pinggang bahu dengan selamat. Apabila dipasang, bahu dipusingkan dengan kuat;
 • semasa membetulkan peranti, bilah saling berdekatan;
 • doktor mengesyorkan menggunakan alat ini untuk patah sendi bahu, untuk kecederaan pada sendi akromiokavikular, patah tulang klavikula, termasuk dengan anjakan.

Peranti pemasangan jenis ini dibuat dalam bentuk rompi, yang juga mempunyai lengan pendek.

Penggunaannya mempunyai beberapa ciri penting:

 • penahan diletakkan di bahu yang rosak, ia diamankan menggunakan sistem pemasangan tali pinggang;
 • peranti ini membolehkan anda menyesuaikan amplitud anggota badan atas dengan mudah;
 • Jenis alat fiksasi ini disyorkan untuk rawatan periarthritis secara konservatif, dislokasi bahu dan patah tulang, kecederaan tulang selangka dan patah tulang skapula.

Brace adalah alat lekapan tahan lama yang digunakan untuk kecederaan teruk. Produk dalam konfigurasinya mempunyai bingkai yang terbuat dari dasar logam, pengatur kelantangan dan sudut gerakan.

Pakar mesti menunjukkan bagaimana dia dipakai dan diperbaiki, semasa prosedur ini dia sendiri menentukan berapa banyak sendi yang terpaku sekiranya berlaku patah bahu. Biasanya 3 sendi diperbaiki untuk semua patah tulang.

Doktor memberikan semua nasihat yang diperlukan mengenai penggunaan alat ini. Dia harus menentukan jangka masa alat kaku dipakai. Biasanya tempoh penggunaan bergantung kepada keparahan kecederaan..

Ingat! Oleh kerana ortosis kaku ditunjukkan untuk kecederaan teruk, hanya doktor yang menetapkan pemakaiannya.

Orthosis kaku ditunjukkan untuk kecederaan berikut:

 • dengan patah jari-jari;
 • dengan kecederaan trauma dari ligamen;
 • disyorkan untuk digunakan sekiranya berlaku patah leher bahu;
 • dengan bahu atau pergelangan tangan yang terkilir;
 • dengan kerosakan pada klavikula.

Pembalut fiksasi boleh digunakan untuk patah sendi bahu, untuk terkehel, keseleo. Anda boleh membuatnya sendiri dari pembalut elastik, seperti yang ditunjukkan dalam video:

Pembalut fiksasi mempunyai beberapa fungsi penting:

 • mengurangkan beban di kawasan yang cedera;
 • mencegah tekanan yang tidak perlu;
 • menjaga bahu dalam keadaan semula jadi;
 • membantu mengembalikan aliran limfa;
 • memastikan bekalan nutrien ke tisu sendi bahu.

Fiksasi sekiranya patah pada tuberus humerus yang lebih besar dapat dilakukan dengan menggunakan pembalut. Mereka biasanya dibuat dari dasar lembut, yang boleh mempunyai tahap fiksasi yang berbeza-beza..

Bergantung pada fiksasi, pembalut dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • sukar. Mereka digunakan selepas pembedahan, untuk patah tulang dengan komplikasi;
 • lemah. Mereka digunakan pada masa pemulihan awal. Mereka diperlukan untuk radas otot-ligamen bahu. Doktor menetapkan produk ini untuk terapi pencegahan sekiranya berlaku kecederaan dan patah tulang bahu;
 • separa tegar. Disyorkan untuk arthrosis, arthritis, periarthritis.

Pembetulan sendi bahu untuk patah tulang dan kecederaan adalah komponen penting dalam rawatan yang berkesan dan lengkap. Penting untuk memilih alat sokongan yang betul sehingga dapat memperbaiki sendi.

Memakainya akan mempercepat proses penyembuhan dan pemulihan tisu sendi yang rosak.

Sekiranya berlaku kecederaan atau penyakit bahu, pembalut elastik ditetapkan. Cara membalut bahu dengan pembalut elastik dan tidak salah, kerana membetulkan bahu sangat berbeza dengan membalut sendi bahu, ini harus diketahui oleh orang yang memberikan pertolongan cemas.

 • dengan lebam tisu lembut,
 • terseliuh,
 • dengan peningkatan arthrosis dan artritis sendi bahu,
 • tendinitis, bursitis.

Terhadap latar belakang rawatan ubat dan fisioterapi, bagaimana membalut bahu dengan pembalut elastik sehingga dapat mengurangkan rasa sakit, menghilangkan tanda-tanda keradangan.

Membalut bahu dengan betul adalah penting kerana mempengaruhi keberkesanan rawatan. Bagaimana cara membalut bahu dengan pembalut sehingga pesakit berasa selesa? Tidak hanya perlu mengetahui tekniknya, tetapi juga panjang dan lebar jalur elastik yang diperlukan. Pembalut elastik selebar 8 dan 10 cm sangat sesuai untuk memasang bahu. Panjang yang sesuai bergantung pada ukuran pesakit dan ukuran bahu. Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, pita dengan panjang rata-rata 2 meter sesuai..

Pembalut bahu dengan jalur elastik dilakukan seperti dalam lingkaran, mematuhi syarat - untuk tidak menekan saluran darah, dan pada masa yang sama untuk memastikan bahawa pembalut tidak tergelincir dari tempat yang ditentukan. Untuk ini, lipatan pita digunakan di luar tangan, bukan di bawahnya, untuk menghilangkan tekanan dan geseran kulit yang berlebihan.

Cara membalut pembalut elastik di bahu anda, walaupun anda tidak fikir anda memerlukan kemahiran perubatan khas?

Anda mesti mengikuti peraturan asas:

 • pembalut menaik: pinggir pembalut elastik kekal di bahagian bawah bahu, jalur dibalut ke atas, memerhatikan pertindihan jalur pada jalur dengan ½ lebar. Pematuhan dengan peraturan ini memastikan bahawa pembalut tidak tergelincir walaupun semasa pergerakan lengan. Pita itu dilekatkan dalam gerakan penahan bulat, jika perlu, pita itu dibalikkan, tetapi tidak dari bahagian dalam bahu, tetapi dari luar atau dari sisi. Tepi pita diikat dengan pengikat yang disediakan.
 • pembalut menurun: tepi pembalut, untuk membalut bahu dengan kemas dan betul, tetap di luar, pembalut dimulakan dengan 2-3 bulatan. Selanjutnya, agar pembalut betul, pembalut elastik dibawa ke arah serong. Ketegangan tali pinggang yang sederhana juga penting untuk menghilangkan kesan mampatan.

Untuk membalut sendi bahu dengan betul, anda perlu mengetahui anatomi dan melihat perbezaan antara kecederaan bahu dan bahu. Secara anatomi, bahu dilambangkan oleh kawasan dari sendi bahu ke selekoh siku. Sendi bahu terdiri daripada kepala humerus dan rongga glenoid skapula. Bentuk sferanya memberikan pergerakan dalam tiga bidang dengan arah saling tegak lurus.

Penting untuk membezakan antara konsep-konsep ini sehingga ketika menerapkan pembalut elastik ke bahu, pembalut dibuat dengan betul. Bagaimanapun, tugas-tugas menggunakan pembalut dengan pembalut elastik di bahu atau untuk membetulkan sendi bahu mempunyai penyelesaian yang sama sekali berbeza..

Bagaimana cara membalut sendi bahu dengan pembalut? Anda perlu mengetahui ciri-ciri menggunakan pembalut tersebut.

Pembalut harus dimulakan dari kawasan aksila pada sendi yang berlawanan dan utuh. Pembalut dilakukan di sepanjang sendi bahu yang cedera, kemudian gelung dibuat di sekelilingnya, dan jalur pembalut diulang lagi melalui ketiak sendi yang bertentangan. Pembalut dibalikkan di satu tempat, dengan hati-hati sehingga pembalut itu kelihatan seperti telinga. Giliran diulang sehingga sendi bahu ditutup sepenuhnya. Untuk lelaki besar, apabila pembalut standard tidak mencukupi, klip yang disediakan digunakan untuk memasang jalur seterusnya. Hujung pakaian diikat dengan pengapit yang sama..

Anda perlu membalut sendi bahu sekiranya terdapat kehelan, patah tulang atau kecederaan lain. Penggunaan pembalut yang paling biasa adalah dengan menjaga pembalut dengan kuat, tidak menekan, tetapi tidak tergelincir, perlu menjalankan fungsinya dengan betul, perlu menggunakan pembalut di bahu dengan betul.

Peraturan Asas:

Cara menggunakan pembalut pada sendi bahu, video menunjukkan:

Peraturan untuk melumpuhkan bahu sebelum pergi ke bilik kecemasan

Cara membalut bahu ketika perlu memberi pertolongan cemas kepada orang yang cedera. Bukan kemahiran yang sukar, tetapi perlu - kemampuan untuk membalut bahu dengan cepat ketika cedera.

 1. Sekiranya terdapat kecederaan pada tisu lembut bahu, mangsa mesti diberi rehat, meletakkan tangan yang cedera pada selendang lebar. Ia boleh diganti dengan sehelai kain atau pakaian yang boleh dilipat secara menyerong. Tangan yang bengkok di siku diletakkan di tengah selendang, memegang hujung selendang improvisasi di belakang leher dan mengikatnya dengan simpul yang kuat. Dalam bentuk ini, seseorang dibawa ke bilik kecemasan, kerana sinar-X dapat menunjukkan kerosakan yang kompleks.
 2. Sekiranya luka terbentuk di bahu tanpa pecahnya kapal besar, luka mesti dicuci dengan cara improvisasi, pembalut spiral harus dibuat, sebelum menutup tempat luka dengan serbet pembalut. Lengan yang cedera dapat dibalut ke batang tubuh untuk mengelakkan pergerakan untuk sementara waktu. Gunakan kaedah membalut sendi bahu, ketika tangan yang cedera dibalut ke badan.
 3. Setelah melakukan pembalut jenis ini, anda harus mendapatkan dua jalur pembalut - di dada dan di belakang. Bagi mereka, sapu tangan dibawa dan dalam keadaan yang disokong pesakit dihantar ke bilik kecemasan.

Adalah penting bagi atlet, jurulatih, doktor perubatan untuk mengetahui kaedah pembalut yang berbeza, terutamanya dalam sukan di mana kecederaan ini paling kerap berlaku - bola keranjang, bola tampar, tenis.

Portal perubatan terbesar yang dikhaskan untuk kerosakan pada tubuh manusia

Dengan patah bahu, integriti humerus terganggu. Bantuan perubatan mesti segera. Dalam artikel ini, kita akan melihat kaedah utama memperbaiki sendi bahu sekiranya berlaku patah tulang..

Humerus adalah tulang panjang lengan, termasuk epifisis dan diafisis. Fraktur humerus mengambil kira-kira 9% daripada semua kecederaan traumatologi. Sebab utama adalah pukulan kuat, kejatuhan di tangan.

Patah bahu disertai dengan:

 • ubah bentuk;
 • sindrom kesakitan;
 • mobiliti bahagian yang rosak;
 • bengkak teruk.

Doktor membezakan 4 jenis patah bahu. Maklumat terperinci ditunjukkan dalam pinggan.

Jadual 1. Jenis-jenis patah bahu.

Sekiranya tidak dirawat, komplikasi berbahaya boleh timbul..

Jadual 2. Komplikasi utama patah tulang.

Nota! Patah pada leher humerus rumit oleh kecederaan pada bundle neurovaskular. Reposisi yang tidak betul dianggap sebagai alasan utama. Dalam kes ini, pesakit diberi operasi, yang tujuannya adalah untuk mengembalikan fungsi tangan..

Untuk menghilangkan rasa sakit, larutan analgesik disuntik. Untuk menenangkan sistem saraf mangsa, perlu memberinya ubat penenang herba. Lebih baik memilih ekstrak motherwort atau valerian.

Untuk immobilisasi lengkap humerus, pembalut thoraco-brochial digunakan.

Arahan untuk menggunakannya adalah seperti berikut:

Fraktur lengan bawah dirawat secara pesakit luar. Setelah menggunakan plaster cast, doktor mengawasi bahu yang cedera selama 48-72 jam.

Untuk melegakan sebahagian dari otot dan ligamen bahu, memakai alat penahan. Dengan latar belakang imobilisasi bahu yang cedera, sindrom kesakitan secara beransur-ansur reda, tisu yang terjejas pulih lebih cepat.

Nota! Memakai penahan selepas patah tulang dapat melegakan risiko kecederaan semula.

Kekakuan penahan ditetapkan secara individu. Kriteria utama adalah "kesegaran" patah tulang dan keadaan umum mangsa.

Tahap ketegaran utama pengapit ditunjukkan dalam pinggan.

Pertolongan cemas akan meningkatkan perjalanan rawatan dan pemulihan terkehel dengan ketara, oleh itu sangat penting untuk mengetahui bagaimana pembalut harus digunakan pada sendi bahu. Keseleo dan keseleo agak biasa, terutama bagi atlet.

 1. Untuk memasang pembalut dengan betul pada sendi bahu, pertama-tama anda mesti membuat beberapa putaran pemasangan dengan pembalut..
 2. Serbet steril digunakan pada kawasan yang rosak.
 3. Pusingan ketiga ditumpangkan secara miring dari atas setelah pusingan pembetulan dari ketiak telah dilakukan. Ia harus melalui permukaan bahu, selepas itu hendaklah disapu ke belakang.
 4. Pergerakan berikut dilakukan di bahagian belakang dengan peralihan yang lancar ke ketiak. Kemudian pembalut dibawa ke sternum dan akhirnya terpaku di bahu.
 5. Pusingan kelima membentuk pembalut pembalut di bahu dari semua sisi.
 6. Langkah terakhir adalah melakukan putaran secara bergantian di lengan dan belakang. Dalam kes ini, seluruh permukaan sendi bahu mesti ditangkap.

Tindakan yang dijelaskan untuk mengenakan pembalut lonjakan pada sendi bahu adalah mudah. Tidak ada kesulitan dalam pelaksanaannya, yang utama adalah mematuhi peraturan asas, menerapkan pembalut ke daerah yang rusak.

Untuk menggunakan pembalut jenis ini dengan betul, anda mesti mematuhi syarat asas:

 1. Pusingan pertama adalah membuat gelung dengan pembalut di sekitar anggota badan atau badan.
 2. Memakai pembalut hanya dapat dilakukan setelah kain kasa atau roller bulu kapas diletakkan di bawah ketiak pesakit.
 3. Kemudian lengan yang cedera dibengkokkan pada sudut, ditekan ke dada dan dibengkokkan pada siku.
 4. Pusingan kedua kini menyusul. Untuk melakukan ini, pembalut dilakukan dari arah belakang dan kawasan axillary dari sisi yang tidak cedera ke kawasan yang rosak.
 5. Pusingan ketiga secara logik meneruskan yang sebelumnya. Di bahagian belakang bahu, pembalut harus diarahkan dari lengan bawah. Ia mesti terletak di bawah tempat anggota badan cedera. Ini mesti dilakukan untuk mengarahkan pembalut ke ketiak dari sisi sendi bahu yang tidak cedera.
 6. Kemudian pembalut dihantar ke tempat yang cedera di bahagian belakang.
 7. Pusingan 4 adalah menurunkan pembalut di hadapan bahu. Dalam kes ini, perlu menutupi siku anggota badan yang cedera dan memimpin pembalut di sepanjang belakang ke ketiak.
 8. Tindakan berikut diulang 3 kali kecuali pusingan pertama. Ulangi 2, kemudian 3 dan 4 pusingan 3 kali. Perkara utama adalah mengikuti urutan ini.

Untuk menjaga pembalut Deso dengan kuat untuk waktu yang lama, ia dapat dijahit dengan teliti dengan benang. Segala-galanya harus diperbaiki dengan peringkat bulat terakhir. Anda boleh memperbaiki tepi pembalut dengan pin, sambil memotong bahagian yang berlebihan.

 1. Untuk menggunakan pembalut selendang dengan betul pada sendi bahu, tutup kawasan yang cedera dengan kain kasa steril.
 2. Buka pembalut dan sapukan di bahagian atas sendi bahu. Lipat bahagian atas selendang sehingga kelihatan seperti pembalut.
 3. Bahagian selendang yang panjang hendaklah diletakkan di bahagian belakang. Apabila bahagian atas terpasang, perlu mengikat hujung bahagian kedua gusset menjadi simpul di semua sisi..

Kelebihan utama adalah kemudahan pemakaian dan kemudahan pemakaian. Itulah sebabnya ia sering digunakan dalam keadaan kecemasan..

Kaedah berpakaian ini bagus kerana dalam jangka waktu yang singkat dengan cara ini adalah mungkin untuk memberikan bantuan kepada sebilangan besar mangsa. Ini mengurangkan masa untuk merawat luka..

Apabila mangsa akan dibawa ke hospital, pembalut dari tudung boleh dilonggarkan tanpa mengeluarkannya. Ia boleh digunakan untuk diri sendiri kerana kesederhanaannya..

Salah satu bahagian yang paling mudah bergerak di dalam tubuh manusia adalah sendi bahu..

Atas sebab inilah dia sering terluka oleh orang yang kerap bersukan. Pergerakan yang cuai boleh menyebabkan terkehel dan patah tulang.

Sekiranya terkehel, pembalut fiksasi memungkinkan untuk memastikan kedudukan tapak yang cedera dengan betul.

Saya melakukannya sebaik sahaja pelekat plaster dikeluarkan dari pesakit.

Pembalut fiksasi mempunyai sejumlah fungsi:

 • mengurangkan beban pada sendi bahu yang cedera;
 • menghilangkan aktiviti yang tidak perlu dari anggota badan yang cedera;
 • menjaga bahu dalam keadaan semula jadi;
 • mempengaruhi kawasan yang cedera sebagai pemampatan;
 • membantu mengembalikan aliran limfa;
 • memastikan bekalan nutrien ke tisu sendi bahu.

Sekiranya doktor menasihatinya kepada pesakit, anda juga boleh melakukan latihan fisioterapi. Ia memberi kesan positif tepat pada masa pemulihan..

Dianjurkan untuk secara bersamaan mengembangkan sendi bahu yang rosak, tanpa menafikan diri dalam pergerakan aktif.

Setelah tangan disesuaikan setelah terkehel, perlu menggunakan pembalut saputangan. Dalam kes ini, tangan mesti dijauhkan dari badan..

Katun atau gulung kain hendaklah dimasukkan ke ketiak.

Daripada saputangan, anda boleh menggunakan serpihan Tourner.

Purata masa memakai adalah sekitar 4 minggu pada orang dewasa. Orang tua dan kanak-kanak mengurangkan masa menjadi 3 minggu.

Selepas pembalut dikeluarkan, latihan khas mesti dilakukan. Mereka dapat membantu menguatkan otot dan sendi. Mereka juga melakukan fungsi pencegahan untuk mencegah kecederaan serupa di masa depan..

Pembalut jenis ini digunakan untuk memperbaiki sendi bahu dengan tahap kecederaan yang sederhana. Mereka baik kerana mereka dapat mengekalkan haba untuk jangka masa yang panjang, sambil memberi kesan pemanasan yang sangat baik..

Tali bahu ortopedik dicirikan oleh tahap keanjalan yang tinggi dalam semua arah. Oleh kerana kualiti ini, mereka mempunyai sifat mampatan..

Mereka sering disukai kerana fakta bahawa mereka dapat mengatasi pembengkakan kawasan yang rosak dengan cepat dan berkesan, sekaligus mengurangkan kesakitan..

Pembalut ortopedik pada sendi digunakan untuk kebiasaan terkehel, kerosakan pada alat kapsul-ligamen bahu. Mereka juga berkesan semasa proses pemulihan selepas pembedahan. Mereka digunakan selepas patah pada leher pembedahan dan anatomi humerus.

Pembalut bahu ortopedik terbuat dari neoprena. Ia juga merangkumi bahan polimer hidroskopik.

Sehingga penghentian proses keradangan yang diperparah dan semasa tempoh kecederaan yang teruk, pembalut harus dipakai secara berterusan. Ia mesti dibuang hanya pada waktu malam dan semasa rehat. Dengan kehelan sendi bahu yang biasa, ia tidak dikeluarkan walaupun pada waktu malam..

Jenis berpakaian bergantung pada jenis kecederaan..

Peranti ini terutamanya memperbaiki tali pinggang bahu dan anggota badan atas, ia ditetapkan untuk:

 • semua jenis kecederaan trauma pada anggota atas dalam bentuk patah tulang;
 • keseleo atau keseleo pada lengan;
 • rawatan arthritis dan penyakit keradangan lain;
 • kerosakan pada bahagian saraf tangan kerana kecederaan;
 • pemulihan pesakit selepas pembedahan pada sendi bahu;
 • rawatan neuritis;
 • potong tangan;
 • lumpuh anggota badan atas;
 • kecederaan sendi bahu, lengan bawah, klavikula, sendi pergelangan tangan; Arthrosis anggota badan atas.

Sebelum membeli pembalut fiksasi, anda harus berjumpa dengan doktor anda, yang akan mengesyorkan alat mana yang sesuai untuk pesakit dan tidak akan membahayakan kesihatan anda..

Dalam jadual khas yang diletakkan pada pembungkusan produk, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai ukuran dan memilih pembalut mengikut ukuran anda. Perunding kedai ortopedik, jika perlu, akan membantu anda memilih produk mengikut jenis kecederaan anggota badan dan ciri-ciri individu pesakit.

Pembalut pemasangan mesti dipakai pada seluar dalam kapas mereka. Tidak dibenarkan menggunakan pelbagai jenis gel dan salap di bawahnya. Pengatur khas membolehkan anda memilih panjang tali yang diinginkan dan selesa.

Penting untuk difahami bahawa pembalut fiksasi konvensional tidak dipakai sekiranya berlaku patah terbuka anggota atas. Termasuk tidak dibenarkan menggunakannya untuk beberapa penyakit kulit.

Sebilangan pesakit mungkin mempunyai intoleransi individu terhadap bahan tersebut..

Penculikan penularan adalah alat ortopedik yang banyak digunakan oleh pakar bedah, traumatologi dan pakar bedah saraf..

Peranti serupa digunakan:

 • dengan patah tulang humerus dan bahu tanpa pembedahan, dalam proses pemulihan sendi bahu selepas patah tulang;
 • sekiranya berlaku kecederaan pada humerus;
 • semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan pada tulang bahu atau sendi;
 • dalam kes merawat kontraksi sendi bahu.

Sendi bahu adalah sendi batang yang paling fleksibel, oleh itu, lebih kerap daripada sendi lain yang terdedah kepada pelbagai kecederaan, termasuk dislokasi, ketegangan otot dan patah tulang. Sebarang kerosakan memerlukan pemasangan anggota badan yang boleh dipercayai untuk mengembalikan fungsinya dan mencegah kecederaan semula. Pembalut fiksasi pada sendi bahu digunakan untuk memberi pertolongan cemas untuk melumpuhkan anggota badan. Kemudian pembalut berbentuk lonjakan dilakukan, yang juga ditunjukkan semasa rawatan luka purulen terbuka di bahu dan ketiak..

Pembalut menyokong sendi dalam satu kedudukan tanpa pergerakan

Pembalut digunakan dengan patah terbuka, lebam, keseleo. Ia boleh digunakan untuk memperbaiki sendi dan lengan sebelum berunding dengan pakar traumatologi.

Terdapat beberapa algoritma berpakaian, pilihannya bergantung pada keadaan tertentu. Setiap kaedah memerlukan pengetahuan tentang teknik tertentu dan mematuhi peraturan yang diperlukan. Pembalut boleh digunakan untuk melumpuhkan anggota badan atas dan dilengkapi dengan pembalut berbentuk salib atau spike jika perlu untuk menggunakan obat pada luka.

Pembalut spike dan crossiform pada sendi yang rosak mempunyai kesan mampatan. Ini membantu menormalkan peredaran darah di kawasan yang rosak, memperbaiki aliran keluar limfa dan vena. Pembalut yang digunakan dengan betul menghilangkan kekejangan otot dan vaskular, yang membolehkan struktur artikular menerima jumlah nutrien dan oksigen yang diperlukan.

Petunjuk utama untuk memakai pakaian seperti lonjakan pada sendi bahu adalah seperti berikut:

 • pemulihan selepas kecederaan atau pembedahan;
 • lebam, kehelan dan patah tulang;
 • regangan ligamen otot;
 • gangguan struktur pada latar belakang penyakit sendi;
 • rawatan proses keradangan dan luka bernanah.

Rujukan! Tugas utama pembalut adalah untuk melumpuhkan kawasan yang terjejas. Semasa tempoh pemulihan, penting untuk menghentikan sementara fungsi organ, agar tidak memburukkan lagi kecederaan. Biasanya permukaan yang dibalut akan sembuh lebih cepat dan tidak lama lagi aktiviti motor sendi akan menormalkan.

Pembalut ubat ditunjukkan sekiranya berlaku proses keradangan dan purulen di ketiak dan di bahu. Ia juga digunakan pada masa akut arthritis dan arthrosis untuk mengurangkan rasa sakit dan melegakan bengkak..

Selepas pembedahan, fiksasi sedemikian diperlukan untuk mencegah pecahnya saluran darah dan pembentukan hematoma. Pembalut ubat juga disyorkan di kawasan parut selepas operasi. Pilihan fiksasi ini sering digunakan oleh atlet setelah melakukan beban yang berat untuk mengelakkan ketegangan otot..

Pembalut yang betul adalah ubat ortopedik yang baik semasa pemulihan trauma. Semasa pemakaian pembalut, pesakit mesti mengeluarkan pakaian dari batang tubuh dan tidak bergerak. Semasa pembalut, tisu tidak boleh diperas dengan kuat, tetapi pelekapan bahu yang cedera mesti dipercayai. Keadaan yang penting adalah menjaga pergerakan sendi-sendi anggota badan yang tersisa semasa menggunakan pembalut di bahu.

Pembalut berbentuk lapan atau salibiform melibatkan pemakaian pembalut ke kawasan yang rosak dari konfigurasi permukaan yang kompleks - dada, tangan, kepala. Ini ditunjukkan semasa rawatan luka dan keradangan untuk memperbaiki serbet dengan ubat di kawasan kerosakan. Mempunyai teknik pembalut yang canggih.

Teknik Cruciform dan Spike

Untuk menggunakan pembalut berbentuk lonjakan, anda memerlukan dua pembalut, pin, roller lembut (sebaiknya) dan selendang untuk pemasangan kawalan. Untuk melumpuhkan anggota badan sebelum pemeriksaan perubatan dengan pilihan penetapan gusset, anda boleh menggunakan bukan hanya pembalut, tetapi juga kain, barang pakaian yang ada.

Teknik memakai tudung utama:

 1. Kasa steril diletakkan di tempat kerosakan.
 2. Gusset digunakan pada sendi.
 3. Hujung atas pembalut harus berada di atas tulang selangka dari sisi lengan yang terkena.
 4. Bahagian bawah dilipat ke atas dan dililitkan di leher dari sisi yang sihat.
 5. Hujungnya dililitkan di siku dan dilekatkan dengan pin.

Kelebihan pilihan penetapan ini adalah kemudahan aplikasi. Setiap orang dapat melumpuhkan anggota badan walaupun tidak mempunyai kemahiran khas. Dari kekurangan itu, fiksasi yang tidak kuat dapat dibezakan, oleh itu ia lebih kerap merupakan langkah sementara.

Pembalut lonjakan juga dapat digunakan sebagai alat pertolongan cemas atau untuk penggunaan ubat secara berkala. Pembalut dua sisi ke bawah, ke atas, digunakan. Ia dipasang hanya pada batang tubuh yang telanjang, pembalut secara serentak menutupi bahagian yang rosak dan bahagian dada. Otot harus dilonggarkan sebanyak mungkin semasa prosedur. Sekiranya patah tulang, lengan terpaku pada kedudukan yang kekal setelah kecederaan.

Urutan pembalut lonjakan

 1. Pusingan pertama dilakukan di bawah sendi bahu yang rosak.
 2. Pembalut dimasukkan melalui ketiak ke bahu dan kemudian ke belakang.
 3. Ia dilakukan melalui kawasan axillary bahu yang sihat kepada pesakit.
 4. Melilit sendi yang rosak.
 5. Dihantar melalui kawasan belakang dan axillary.

Sekiranya penggunaannya betul, orang merasa selesa, pergerakan hanya akan terhad di kawasan yang rosak.

Gusset dipasang pada sendi bahu orang yang cedera sebelum diperiksa oleh traumatologist. Kemudian pakar akan melakukan pembalut mengikut semua peraturan. Sekiranya berlaku kerosakan pada tisu lembut, pembalut hanya dibenarkan dengan rawatan antiseptik awal pada permukaan luka. Serbet steril atau pembalut yang direndam, misalnya, dalam hidrogen peroksida, disapu awal pada luka.

Pembalut ini perlu ditukar secara berkala oleh anda sendiri. Pembalut dikeluarkan secara berlapis atau dipotong dengan hati-hati dengan gunting kecil. Luka diubati dengan antiseptik dan pembalut steril bersih. Semasa menggunakan pembalut, anda perlu memastikan bahawa tidak tergelincir, luka tidak terbuka.

Penting! Rawatan antiseptik harus dilakukan beberapa kali seminggu, untuk kecederaan parah sekali setiap lima hari.

Dengan luka terbuka, pembalut seperti lonjakan digunakan setiap 5-7 hari, sementara doktor menilai keadaan tisu lembut yang rosak. Sekiranya di kawasan yang dibalut ada gatal, terbakar, rasa penyempitan, maka pembalut diubah lebih awal. Untuk mengelakkan komplikasi, semasa menggunakan pembalut, anda perlu membuat pusingan pertama menjadi lemah dan meningkatkan ketegangan secara beransur-ansur. Semasa memakai fiksasi saputangan tanpa merosakkan kulit sekiranya terdapat lebam atau patah, pastikan pembalut dengan betul memperbaiki anggota atas yang cedera.

Pembalut pada sendi bahu boleh digunakan jika perlu untuk memberi pertolongan cemas kepada orang yang cedera. Maka perlu berjumpa pakar traumatologi dan memeriksa pesakit untuk mengelakkan komplikasi dan mempercepat pemulihan sendi yang rosak..

Sumber


 1. Lyudmila Rudnitskaya Artritis dan arthrosis. Pencegahan dan Rawatan / Lyudmila Rudnitskaya. - M.: Peter, 2012.-- 224 s.

 2. Rheumatisme dan reumatoid. Buku 2. - M.: Perubatan, 2016.-- 304 s.

 3. Lyudmila Rudnitskaya Artritis dan arthrosis. Pencegahan dan Rawatan / Lyudmila Rudnitskaya. - M.: Peter, 2013.-- 224 s.

Selamat hari. Nama saya Evgenia. Saya telah bekerja di klinik reumatologi selama lebih dari 18 tahun. Saya percaya bahawa saya seorang profesional dalam bidang saya dan ingin membantu semua pelawat laman web untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Semua bahan untuk laman web dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan dalam bentuk yang mudah semua maklumat yang diperlukan. Sebelum menggunakan apa yang dijelaskan di laman web ini, anda mesti berunding dengan profesional.