Vertebra manusia: struktur dan fungsi tulang belakang

Meniskus

Sokongan seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah inti yang terbuat dari tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, dan fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segalanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ dalaman melekat padanya.

Apakah tulang belakang manusia?

Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

Ia terdiri daripada:

 • 34 vertebra.
 • Lima bahagian, dihubungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama untuk membentuk struktur yang kuat.

Berapa banyak jabatan di tulang belakang?

Tulang belakang terdiri daripada:

 • Tulang belakang serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
 • Kawasan toraks, yang terdiri daripada 12 vertebra.
 • Lumbar, bilangan vertebra 5.
 • Kawasan sakral 5 vertebra.
 • Kawasan Coccygeal dari 3 atau 5 vertebra.

Batang menegak yang cukup panjang mempunyai cakera, ligamen, sendi dan tendon intervertebral.

Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, misalnya:

 • Cakera antara vertebra bertindak sebagai penyerap kejutan pada beban tinggi.
 • Sambungan adalah ligamen yang memberikan interaksi antara cakera.
 • Mobiliti vertebra itu sendiri disediakan oleh sendi facet.
 • Lekapan otot ke vertebra disediakan oleh tendon.

Fungsi tulang belakang

Struktur menakjubkan yang dilambangkan oleh tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab untuk fungsi motor, operasi, penyerapan kejutan dan perlindungan..

Setiap fungsi memberi pergerakan dan fungsi kepada seseorang:

 • Fungsi sokongan - memberikan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, sementara keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
 • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ini mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
 • Fungsi bantalan meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan secara tiba-tiba. Oleh itu, ia mengurangkan keausan tulang belakang dan mengurangkan kemungkinan kecederaan..
 • Fungsi utamanya adalah pelindung, ia membolehkan anda menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya anda merosakkannya, maka interaksi antara semua organ akan berhenti. Oleh kerana fungsi ini, batangnya dilindungi dengan pasti, yang bermaksud bahawa saraf tunjang selamat..

Ciri-ciri struktur ruang tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai ciri tersendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor seseorang. Berbeza dengan kera besar, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk menanggung beban besar ketika berjalan tegak.

Sekiranya kita mempertimbangkan perihalan vertebra serviks, maka dua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, mereka tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya, jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat menghindari penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

Di kawasan toraks, terdapat tulang belakang yang besar, kerana ia adalah sektor yang besar dan tidak bergerak. Hernia pada bahagian seperti itu adalah fenomena biasa, kerana bahagian toraks mempunyai beban minimum. Walau bagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya tidak simptomatik.

Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka kawasan lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra di bahagian ini sangat besar dalam semua parameter..

Di zon sacral, vertebra adalah spesifik - mereka tumbuh bersama, sementara masing-masing berukuran lebih kecil daripada yang sebelumnya. Perlu disebut juga fenomena seperti lumbarization, yang memisahkan vertebra kranial pertama dan kedua, sementara vertebra kelima dan pertama tumbuh bersama (sakralisasi).

Struktur vertebra

Vertebra di tubuh manusia terletak masing-masing di depan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk satu keseluruhan - tiang. Ia bersebelahan dengan busur, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan di dalamnya saraf tunjang terletak.

 • Saraf tunjang itu sendiri dilindungi oleh membran - cangkang keras dengan jarak, yang disebut ruang epidural.
 • Kerana beribu-ribu sendi akar filamen meninggalkan saraf tunjang, impuls diberikan yang bertanggungjawab terhadap kepekaan, fungsi motor.
 • Setiap akar dibentuk oleh saraf tunjang.
 • Jalan keluarnya diarahkan ke foramen intervertebral.

Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan gejala yang tidak menyenangkan ketika bergerak atau aktiviti motor berkurang bersamaan dengan gejala kesakitan, ini bermaksud bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan dengan itu mereka menekan saraf di mana-mana segmen.

Selekoh tulang belakang

Struktur tubuh manusia, seperti vertebra, difikirkan dengan terperinci terkecil. Sekiranya anda berhati-hati memeriksa tulang belakang dalam pengukuran profil, maka akan jelas bahawa ia tidak mempunyai keseimbangan tiang yang ideal, sebaliknya, ia melengkung.

Terdapat selekoh berbeza bergantung pada bahagian:

 • Selekoh di vertebra mirip dengan huruf S. Dalam kes ini, selekoh di luar disebut lordosis dan kyphosis ke dalam. Bergantung pada lenturan, arahnya berubah.
 • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjolan itu kelihatan menghadap ke hadapan. Serta kawasan lumbar.
 • Sternum dicirikan oleh kyphosis, kerana cekung ke dalam.

Bahagian tulang belakang

Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ini memberi seseorang aktiviti aktif sepenuhnya. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang mengandaikan pembentukan jabatan yang menjalankan fungsi satu atau lain dan mempunyai penunjukan universal mereka sendiri.

Semasa ia terbentuk dan tumbuh, bahagian yang paling penting dipisahkan:

 • serviks - C I - C VII;
 • dada - Th I - Th XII;
 • lumbar - L I - L V;
 • sacral -S I- S V;
 • coccygeal.

Tulang belakang serviks

Bahagian ini merupakan reka bentuk yang paling pelik, kerana dari semua bahagiannya, bahagian serviks paling mudah bergerak. Kerana keanehan anatomi, seseorang mempunyai kemampuan untuk melakukan pelbagai pergerakan, membongkok, memusingkan badannya.

Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, sementara dua yang pertama (atlas dan sumbu) bertanggungjawab untuk pergerakan dan putaran kepala, tidak berkaitan dengan badan vertebra utama. Mereka kelihatan seperti dua lengkungan, mereka dihubungkan oleh penebalan tulang.

Antara fungsi utama jabatan ini:

 • Ia bertanggungjawab untuk menghubungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi pusat sistem saraf periferal dan pusat.
 • Menyokong kepala, memastikan pergerakannya.
 • Menepu otak dengan darah kerana lubang di bahagian lateral.

Tulang belakang toraks

Bahagian ini kelihatan seperti huruf C, yang ditekan ke dalam. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Tulang rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

Jabatan ini hampir tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ dalaman - jantung, paru-paru, tulang belakang.

Tulang belakang lumbar

Pusat beban - kawasan lumbar membawa banyak beban, sebab itulah, di bahagian ini, tulang belakang mempunyai struktur besar, sementara ada selekoh di depan.

Jabatan ini diamanahkan dengan misi penting - motor. Dengan bantuannya, beban diagihkan secara merata dan ke seluruh badan. Pada masa yang sama, getaran dan pelbagai kejutan dapat dibendung sepenuhnya. Dan perlindungan buah pinggang diberikan oleh proses melintang.

Tulang belakang sakral

Di bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak di bahagian tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tulang ekor.

Tulang belakang Coccygeal

Terdapat sedikit pergerakan di bahagian ini. Kawasan sakral dan coccyx saling berkaitan. Tulang ekor terdiri dari tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ dasar (dalam proses evolusi, bahagian ekor berubah menjadi tulang ekor), namun demikian ia melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada ruang tulang belakang.

Saraf tulang belakang - saraf tunjang

Antara sifat perlindungan tulang belakang yang paling penting ialah perlindungan saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem periferal dan memudahkan penghantaran impuls dari badan ke otak ke pinggiran sistem saraf, serta memberi petunjuk kepada otot mengenai tingkah laku mereka.

Sebaik sahaja tulang belakang rosak dengan cara apa pun, saraf dan cabang tulang belakang juga terjejas. Semua ini disertai dengan rasa sakit, lumpuh mungkin berlaku di salah satu bahagian badan.

Ciri-ciri saraf tunjang:

 • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, panjangnya mencapai 45 cm.
 • Saraf tulang belakang mempunyai bentuk silinder, mempunyai saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
 • Sifat saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan meregangkan ke kedudukan semasa orang tersebut. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau anjakan, sukar untuk merosakkannya..

Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan berjuta-juta sambungan serat, yang secara konvensional dibahagikan:

 • Saraf motor, yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
 • Sensitif, yang merupakan konduktor impuls saraf.
 • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik nadi dan fungsi motor.

Sendi dan otot bahagian tulang belakang

Perlu dibezakan dalam anatomi sendi arcuate batang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak rasmi - sendi faset. Mereka mewakili hubungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka cukup sederhana, tetapi mekanisme operasi, sebaliknya, sangat menarik..

Fungsi mereka merangkumi:

 • Kapsulnya bersaiz kecil, pelekatnya jatuh tepat di pinggir permukaan artikular. Rongga artikular itu sendiri diubahsuai di setiap jabatan. Lebih-lebih lagi, jika kita bercakap mengenai kedudukan melintang, maka kapsul akan melintang pada vertebra lumbar - serong.
 • Pada setiap sendi, pangkalannya dipasangkan, dan proses artikular itu sendiri, ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di kawasan puncak.
 • Sambungannya menyatukan otot dan tendon yang diartikulasikan ke kawasan di sepanjang dinding membujur posterior. Terdapat juga otot di sana, dengan bantuan yang mana mungkin untuk menahan proses melintang..
 • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi berubah. Oleh itu, di tulang belakang toraks dan serviks, seseorang dapat menemui sendi segi rata, sementara di lumbar - silinder.
 • Sendi faset tergolong dalam kumpulan sendi yang tidak aktif kerana hakikatnya mereka tidak terjejas semasa lenturan dan pemanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan gelongsor yang saling berkaitan.
 • Sendi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan fakta bahawa pergerakan berlaku baik pada sendi simetris dan di segmen bersebelahan..

Sambungan faset tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang berkaitan dengan struktur tulang belakang dan seluruh beban diedarkan secara merata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang anterior, tengah dan posterior.

Struktur cakera intervertebral

Sepertiga dari keseluruhan panjang tulang belakang terdiri daripada cakera, yang memainkan peranan penting - penyerapan kejutan.

Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan seluruh beban ke diri mereka sendiri, sehingga memungkinkan keseluruhan struktur menjadi lentur dan elastik. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanikal cakera intervertebral.

Pada masa yang sama - sebarang patologi, rasa sakit disebabkan tepat oleh penyakit cakera, kerosakan pada struktur integralnya.

Vena dan arteri

Sama pentingnya adalah bekalan darah di tulang belakang, yang disediakan oleh urat dan arteri. Sekiranya kita mengambil bahagiannya, maka arteri vertebra melintas di arteri serviks, naik dan dalam, cabang-cabang yang memberi makan saraf tunjang berlepas dari mereka.

Di rantau toraks adalah arteri interkostal, di lumbar - lumbar.

Penyakit tulang belakang

Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan gambar dan kajian ketepatan tinggi - pemeriksaan MRI, CT dan sinar-X.

Tulang belakang boleh menderita pelbagai penyakit, terutamanya dari:

 • Ubah bentuk. Penyakit adalah akibat dari kelengkungan di setiap arah.
 • Echinococcosis. Menyebabkan perkembangan penyakit pemusnahan vertebra dan tekanan pada saraf tunjang.
 • Lesi cakera. Kerosakan tersebut adalah akibat dari degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera itu sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat kusyen menurun.
 • Osteomielitis. Berkembang sebagai hasil fokus metastatik dengan latar belakang kehancuran.
 • Hernia intervertebral dan penonjolan hernia.
 • Tumor dan kecederaan pelbagai etiologi.

Hernia intervertebral

Perkembangan hernia intervertebral berlaku kerana fakta bahawa di antara vertebra terdapat pecah cincin berserat - asas cakera intervertebral. Oleh itu, melalui celah, "pengisian" mengalir keluar dan mencubit ujung saraf di saraf tunjang.

Sebaik sahaja tekanan berlaku pada cakera, ia seperti belon mula melonjak keluar ke sisi. Ini adalah manifestasi hernia..

Penonjolan cakera

Ia timbul sebagai akibat dari "penonjolan" cakera di luar batas tulang belakang. Penyakit ini berlanjutan tanpa gejala, namun, sebaik sahaja pemampatan ujung saraf berlaku, punggung segera mulai sakit.

Kecederaan tulang belakang

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit, kecederaan integriti struktur tulang belakang boleh berlaku semasa hidup manusia..

Mereka boleh menjadi hasil dari:

 • Kemalangan yang ditangguhkan.
 • Anomali semula jadi.
 • Kecederaan yang berkaitan dengan kerja.
 • Kerosakan rumah tangga.

Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan batasan aktiviti motor terserlah. Salah satu cara, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan mungkin untuk menentukan tahap keparahan lesi hanya apabila menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah pengawasan ketat pakar profil sempit..

Anatomi tulang belakang manusia

Sukar untuk memandang tinggi peranan tulang belakang dalam struktur dan fungsi seluruh badan. Keadaan semua organ dan sistem lain bergantung pada seberapa sihatnya dia, kerana tulang belakang kita tidak hanya membolehkan kita bergerak secara normal dan menjaga postur tubuh, tetapi juga merupakan saluran komunikasi utama semua organ tubuh dengan otak. Kemunculan tulang belakang pada makhluk hidup semasa evolusi memungkinkan mereka menjadi lebih bergerak, bergerak jarak jauh untuk mencari makanan atau bersembunyi dari pemangsa, dan pada vertebrata metabolisme lebih cepat. Vertebrata pertama adalah ikan, yang secara beransur-ansur menggantikan tulang tulang rawan dengan tulang yang sebenarnya, kemudian berkembang menjadi mamalia. Kemunculan tulang belakang menyumbang kepada pembezaan tisu saraf, kerana sistem saraf pada vertebrata menjadi lebih berkembang, seperti semua deria. Tubuh manusia berbeza dengan badan kebanyakan haiwan kerana orang berada dalam keadaan tegak, oleh itu, tulang belakang mereka disusun agak berbeza. Pada haiwan, ia lebih fleksibel, pada manusia, sebaliknya, lebih kaku, untuk membolehkan anda tetap lurus dan membawa berat badan, terutama semasa kehamilan. Juga, bahagian ekor tulang belakang pada manusia mengalami atrofi dan membentuk tulang ekor. Pertimbangkan anatomi tulang belakang manusia dengan lebih terperinci..

Dalam tempoh pranatal, 38 vertebra terbentuk pada seseorang: 7 serviks, 13 toraks, 5 lumbar dan 12 atau 13 berada di sakrum dan coccyx.

Semasa seseorang dilahirkan, punggungnya lurus, tulang belakang tidak mempunyai lekuk. Selanjutnya, ketika anak mulai merangkak dan mengangkat kepalanya, selekoh leher ke depan terbentuk. Kemudian orang itu mula merangkak - selekoh toraks dan lumbal terbentuk, sehingga pada saat bayi sampai ke kakinya, punggung dan tulang belakangnya akan mengambil bentuk yang diperlukan. Pada masa akan datang, postur tegak menyebabkan peningkatan pesongan lumbal. Kelengkungan tulang belakang membolehkannya tidak terlalu kaku, mengagihkan beban menegak dengan lebih ergonomik, seperti mata air.

Anatomi tulang belakang

Coccyx

Terdiri daripada tulang bersatu, ia tidak membawa beban paksi, seperti bahagian atas, tetapi berfungsi sebagai titik penyambungan untuk ligamen dan otot, dan juga mengambil bahagian dalam pengagihan semula berat badan dalam posisi duduk dan lanjutan pada sendi pinggul. Mobiliti sedikit pada sendi coccyx dan sakrum yang berlebihan mungkin berlaku semasa melahirkan anak. Pada haiwan, kawasan sakral tidak disambung dan masuk ke ekor; pada manusia, kelainan dalam bentuk ekor jarang dijumpai.

Sacrum

Ini adalah konglomerat beberapa vertebra, yang, bersama-sama dengan ilium simetris, ischium dan tulang kemaluan, membentuk cincin pelvis. Vertebra sakrum tumbuh sepenuhnya bersama hanya pada usia 15 tahun, sehingga pada kanak-kanak bahagian ini tetap bergerak. Segitiga tulang sakrum tidak monolitik, tetapi mempunyai lubang di mana saluran darah dan saraf melewati.

Lumbar

Ini terdiri daripada lima vertebra dan yang paling besar, kerana di sinilah beban terbesar jatuh. Vertebra lumbal, yang anatomi sedikit berbeza dari yang lain, terasa lebih lebar dan lebih pendek, dan ligamen dan tulang rawan di antara mereka lebih tebal dan kuat. Proses berputar tidak selagi proses vertebra toraks dan berdiri hampir tegak lurus dengan ruang tulang belakang, kerana tali pinggang cukup plastik, kerana ia berfungsi sebagai penyerap kejutan semasa pergerakan. Beban berlebihan juga boleh berlaku kerana voltan yang diuji. Seperti leher, bahagian ini terdedah kepada kecederaan..

Dada

Ia mempunyai 12 vertebra, yang terpanjang. Kawasan toraks paling sedikit bergerak, kerana proses putaran berangkat pada sudut, seolah-olah bertindih antara satu sama lain. Tulang rusuk melekat pada kawasan toraks, membentuk kerangka dada. Ciri struktur vertebra bahagian ini terutama berkaitan dengan kehadiran tulang rusuk, setiap vertebra toraks mempunyai lekukan khas pada proses lateral untuk pemasangannya.

Serviks

Paling atas dan paling mudah alih, terdiri daripada tujuh vertebra. Kedua-dua vertebra atas strukturnya berbeza dari yang lain, mereka berfungsi sebagai penyambung tulang belakang dan tengkorak dan mempunyai nama mereka sendiri - Atlas dan Epistropheus. Atlas tidak mempunyai badan, tetapi terdiri dari dua busur, sehingga kelihatan seperti cincin lebar. Tengkorak dilampirkan dari atas. Di bawah ini adalah Epistrofi, yang mempunyai pin khas, di mana Atlas dipasang, seperti engsel pintu. Berkat ini, seseorang dapat memutarkan kepalanya ke kanan dan kiri. Vertebra tulang belakang serviks kecil dan sedikit membentang, kerana beban pada mereka adalah minimum. Pada tahap vertebra serviks keenam, arteri vertebra memasuki ruang tulang belakang. Ia keluar pada tahap vertebra kedua dan masuk ke otak. Arteri ini dikepang rapat dengan gentian saraf simpatik, yang bertanggungjawab untuk kesakitan. Apabila terdapat masalah pada tulang belakang serviks dan sarafnya jengkel (kerana osteochondrosis, misalnya), maka orang itu mengalami kesakitan yang teruk di bahagian belakang kepala, tinitus, pening, mual, dan lalat berkedip di mata. Vertebra keenam juga disebut vertebra karotid, kerana jika berlaku kecederaan, anda dapat menekan arteri karotid yang melintas di dekatnya untuk proses berputar.

Struktur vertebra

Mari kita perhatikan struktur tulang tulang belakang secara umum. Vertebra adalah jenis campuran. Tubuh terdiri daripada tisu tulang spongy, prosesnya rata. Tulang tulang belakang mengandungi sejumlah kecil sumsum tulang, yang merupakan organ pembentukan darah. Terdapat beberapa apa yang disebut hematopoietik yang menghasilkan keluarga sel darah yang berlainan: eritrosit, granulosit, limfosit, monosit dan megakaryocytic.

Secara lahiriah, pada manusia, hanya proses putaran tulang belakang yang kelihatan, menonjol seperti tuberkel di bahagian belakang. Selebihnya tulang belakang berada di bawah lapisan otot dan tendon, seolah-olah di bawah cangkang, sehingga terlindung dengan baik. Banyak proses berfungsi sebagai titik penyambungan ligamen dan otot.

Cakera intervertebral adalah pembalut tulang rawan antara badan vertebra. Sekiranya tulang sukar patah, maka lebih mudah mencederakan cakera, yang sering terjadi. Cakera terdiri daripada inti dan anulus fibrosus, yang merupakan lapisan banyak plat yang terdiri daripada serat kolagen. Kolagen adalah protein pembinaan utama badan. Seperti mana-mana tisu tulang rawan, kapsul yang mengelilingi ruang intervertebral menghasilkan cecair sinovial, di mana cakera disuburkan, serta pelinciran permukaan artikular. Apabila beban pada cakera meningkat, ia merata, lebihan cecair meninggalkannya, mengurangkan sifat penyerap kejutan. Sekiranya tekanan terlalu kuat, fibrosus anulus boleh pecah dan nukleus yang kurang padat akan membentuk hernia yang dapat menekan saraf atau saluran darah.

Cakera tidak mempunyai saluran bekalan darah mereka sendiri, dan mereka mendapat pemakanan melalui saluran kecil yang melalui otot berdekatan, oleh itu, untuk mengekalkannya dalam keadaan sihat, kelenturan dan nada korset otot tulang belakang harus dikembangkan bersamaan dengan tempoh penyahmampatan. Kes perubahan degeneratif yang terabaikan pada tulang rawan artikular disebut osteochondrosis. Dalam penyakit ini, panjang tulang belakang menurun, selekoh meningkat, dan saraf tunjang yang memanjang di antara vertebra dapat ditekan, membentuk disfungsi organ dan tisu berdekatan, serta rasa sakit di kawasan mampatan dan sepanjang jalan saraf.

Terdapat sendi facet antara proses vertebra. Dengan penurunan sendi facet, cakera intervertebral menderita, dan, sebagai akibatnya, vertebra itu sendiri.

Ligamen vertebra

Sehingga ruang tulang belakang mengekalkan kekakuannya dan tidak membengkok seperti batang willow yang mengancam akan pecah, ia diperkuat dengan banyak ligamen kuat. Ligamen tulang belakang sangat banyak, tetapi secara umum ia dibahagikan kepada panjang, menghubungkan semua vertebra dari atas ke bawah, dan pendek, menghubungkan serpihan dan tulang individu. Ligamen ini memastikan pemeliharaan struktur dan kekakuan tulang belakang, serta kemampuan untuk mengekalkan kedudukan badan lurus, bukan hanya kerana usaha otot.

Ligamen panjang merangkumi, pertama sekali, membujur anterior. Dia adalah yang terbesar dan terkuat di badan. Ligamen ini berjalan di sepanjang bahagian depan vertebra dan annulus fibrosus dan bertindak sebagai berhenti ketika membongkok ke belakang. Lebarnya 2.5 cm, dan berat yang boleh ditanggungnya mencapai setengah tan! Ligamen ini tidak pecah secara melintang, tetapi boleh membongkar secara membujur di bawah beban berat. Di bahagian bawah, lebih lebar dan tebal.

Ligamen membujur posterior berjalan dari vertebra serviks kedua ke sakrum, yang terletak di dalam. Ia lebih lebar di bahagian atas daripada di bahagian bawah. Ligamen ini juga sangat kuat dan menghadkan ramping ke hadapan. Anda boleh memecahkannya hanya jika anda meregangkannya lebih dari 4 kali..

Juga, ligamen panjang termasuk supraspinatus, yang berjalan di sepanjang proses putaran dari vertebra serviks ketujuh hingga vertebra sacral pertama, ia, seperti yang posterior, membatasi selekoh ke depan. Di bahagian atas, ia masuk ke ligamen nuchal (serviks), yang sangat elastik. Ligamen ini berjalan dari vertebra serviks ketujuh ke tengkorak, fungsi utamanya adalah untuk menyokong kepala.

Ligamen pendek interspinous, terletak di antara proses berputar, mereka paling tahan lama di kawasan lumbar, dan paling sedikit di leher.

Ligamen intertransverse menghalang tulang belakang daripada patah ketika membongkok ke sisi, di punggung bawah mereka adalah yang paling tebal, dan di leher mereka berlubang atau tidak hadir.

Dan yang terakhir adalah ligamen kuning. Dari semua itu, mereka adalah yang paling kuat, tahan, tahan lasak dan benar-benar kuning, tidak seperti yang lain. Mereka melewati belakang dan saling menghubungkan proses arkuat vertebra, di mana saraf tunjang berada. Apabila dipendekkan, ia mengecut tanpa membentuk lipatan, sehingga saraf tunjang yang terletak berdekatan tidak cedera.

Juga, beberapa ligamen melekatkan tulang rusuk ke vertebra toraks, dan sakrum disambungkan ke pelvis.

Selain fungsi menahan beban, tulang belakang juga menjadi dasar sistem otot, menjadi bagian dari sistem muskuloskeletal. Tendon dan otot dilekatkan pada tulang belakang sepanjang keseluruhannya. Sebahagian otot memegang ruang tulang belakang, sementara bahagian yang lain dapat melakukan pergerakan. Tulang belakang juga mengambil bahagian dalam pernafasan, kerana diafragma melekat pada vertebra lumbal, dan otot interkostal ke pektoral dan serviks. Sendi pinggul dilekatkan pada sacrum dan coccyx oleh tendon kuat, yang menanggung sebahagian besar berat badan. Otot sendi dan bahu bahu melekat pada serviks, toraks, dan juga vertebra lumbal atas. Oleh itu, ketidakselesaan pada anggota badan dapat ditularkan ke tulang belakang, dan sebaliknya, masalah pada tulang belakang dapat dinyatakan oleh rasa sakit pada anggota badan..

Fakta menarik:

Tulang belakang orang dewasa yang sihat dapat menahan beban menegak 400 kg.

Saraf tunjang

Badan dan proses vertebra membentuk saluran tulang belakang, yang menembusi tulang belakang sepanjang masa.

Saraf tulang belakang, bersama dengan otak, merupakan sistem saraf pusat, secara evolusi ia muncul lebih awal daripada otak. Ia bermula di sempadan dengan medulla oblongata, kira-kira 45 cm panjang dan 1 cm lebar. Bentuk pada minggu ke-4 perkembangan intrauterin. Dibahagi dengan syarat kepada segmen. Terdapat dua alur tulang di belakang dan di hadapan pembentukan saraf, yang secara kondisional membahagikan otak menjadi bahagian kanan dan kiri. Saraf tunjang terdiri daripada bahan putih dan kelabu. Bahan kelabu, terletak lebih dekat ke paksi, merangkumi sekitar 18% daripada jumlah jisim tulang belakang - ini adalah sel-sel saraf itu sendiri dan prosesnya, di mana impuls saraf diproses. Bahan putih adalah jalur, serat saraf menaik dan menurun.

Saraf tulang belakang, seperti otak, dipisahkan dari tisu sekitarnya oleh tiga membran: vaskular, arachnoid, dan keras. Ruang antara membran choroid dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal, yang melakukan fungsi pemakanan dan pelindung.

Sangat menarik bahawa pada embrio panjang tulang belakang dan saraf tunjang adalah sama, tetapi kemudian, setelah kelahiran, tulang belakang pada manusia tumbuh lebih cepat, akibatnya saraf tunjang itu sendiri lebih pendek. Dia berhenti tumbuh pada usia lima tahun. Pada orang dewasa, ia berakhir pada tahap vertebra lumbal..

Dari saraf tunjang, akar anterior dan posterior berangkat, yang, bergabung, membentuk saraf tunjang. Akar anterior membawa serat motor, sementara akar posterior membawa serat deria. Saraf tulang belakang bercabang berpasangan ke kanan dan ke kiri melalui lubang yang terbentuk di antara dua vertebra bersebelahan, membentuk 31 pasang. Lapan serviks, dua belas dada, lima lumbar, lima sacral dan satu coccygeal.

Bahagian saraf tunjang dari mana ujung berpasangan keluar disebut segmen, tetapi kerana perbezaan panjang tulang belakang dan saraf tunjang, nombor segmen tulang belakang dan saraf tunjang tidak sepadan. Jadi, segmen serebrum lumbal itu sendiri terletak di dada ruang tulang belakang, dan saraf yang sesuai keluar dari bukaan di vertebra tulang belakang lumbar. Ternyata akar saraf membentang di sepanjang pinggang dan sakrum, membentuk apa yang disebut. "ekor kuda".

Segmen tulang belakang mengawal bahagian badan yang ditentukan dengan baik. Sebahagian maklumat dihantar untuk diproses ke jabatan yang lebih tinggi, dan sebahagian diproses di sana. Oleh itu, reaksi pendek yang tidak mempengaruhi jabatan yang lebih tinggi adalah refleks sederhana. Reaksi terhadap jabatan yang lebih tinggi lebih kompleks.

PenetapanSegmenZon pemeliharaanOtotOrgan
Serviks
(serviks):
C1-C8
C1Otot kecil tulang belakang serviks
C4Kawasan supraclavicular,
belakang leher
Otot punggung atas,
otot diafragmatik
C2-C3Kawasan tengkuk,
leher
C3-C4Bahagian supraclavicularParu-paru, hati,
hempedu,
usus,
pankreas,
jantung, perut,
limpa,
duodenum
C5Leher belakang,
bahu,
kawasan bahu
Bahu, fleksor lengan bawah
C6Leher belakang,
bahu, lengan bawah,
ibu jari
Kembali ke atas,
lengan bawah
dan bahu
C7Belang bahu belakang,
jari
Fleksor pergelangan tangan,
jari
C8Telapak tangan,
4, 5 jari
Jari
Sektoral
(toraks):
Tr1-Tr12
Tr1Kawasan ketiak,
bahu,
lengan bawah
Otot kecil tangan
Tr1-Tr5Hati
Tr3-Tr5Paru-paru
Tr3-Tr9Bronchi
Tr5-Tr11Perut
Tr9Pankreas
Tr6-Tr10Duodenum
Tr8-Tr10Limpa
Tr2-Tr6Kembali dari tengkorak
menyerong ke bawah
Otot interkostal, belakang
Tr7-Tr9Depan,
permukaan belakang
badan ke pusar
Belakang, perut
Tr10-Tr12Badan di bawah pusar
Lumbar
(lumbar):
L1-L5
Tr9-L2Usus
Tr10-LBuah pinggang
Tr10-L3Rahim
Tr12-L3Ovari, testis
L1MerotanDinding perut di bawah
L2Paha di hadapanOtot pelvis
L3Pinggul,
shin dalaman
Pinggul: pemusing, putaran,
permukaan hadapan
L4Pinggul di depan, di belakang,
lutut
Pemanjang kaki,
femoral anterior
L5Shin, jari kakiFemoral depan,
lateral, shin
Suci
(suci):
S1-S5
S1Bahagian posterolateral kaki bawah
dan pinggul, kaki di luar,
jari
Glute, kaki bawah di hadapan
S2Punggung,
pinggul,
shin di dalam
Belakang shin,
otot kaki
Rektum,
pundi kencing
S3KemaluanOtot pelvis, inguinal,
sfinkter dubur, pundi kencing
S4-S5Kawasan dubur,
kelangkang
Perbuatan buang air besar
dan buang air kecil

Penyakit tulang belakang

Punggung yang sihat, dan terutama tulang belakang, adalah asas kehidupan yang memuaskan. Telah diketahui bahawa usia tulang belakang ditentukan bukan oleh tahun, tetapi oleh kelenturannya. Namun, manusia moden, kerana gaya hidup yang tidak aktif, telah menerima sejumlah pencapaian, atau disebut penyakit. Pertimbangkan mereka mengikut urutan disfungsi.

 1. Rachiocampsis.
 2. Osteochondrosis. Kemerosotan pemakanan sendi dan anjakan pusat graviti dari paksi tengah tulang belakang membawa kepada perubahan distrofi.
 3. Cakera Herniated. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini terjadi dengan gaya hidup, penggunaan berlebihan atau kecederaan.
 4. Penyakit Bechterew. Penyakit sendi sistemik dengan lesi dominan sendi tulang belakang. Dengan perkembangan penyakit ini, seluruh tulang belakang secara beransur-ansur mulai ditutup dengan penumpukan kalsium, yang akhirnya menjadi tisu tulang keras. Seseorang kehilangan pergerakan sambil kekal dalam keadaan bengkok. Lebih biasa pada lelaki.
 5. Osteoporosis. Penyakit tulang sistemik, termasuk di tulang belakang.
 6. Ketumbuhan.

Selain pemakanan dan senaman, yoga, Pilates, menari, dan berenang akan bermanfaat untuk punggung. Keparahan yang dibawa dalam satu tangan, postur berbaring yang berpanjangan yang dikekalkan semasa bekerja, postur yang tidak selesa yang berkaitan dengan asimetri yang berpanjangan, misalnya, membongkok ke sisi, serta berjalan di tumit mempunyai kesan buruk di bahagian belakang.

Untuk kesihatan tulang belakang, ikuti peraturan mudah ini:

 • Latihan dalam latihan fleksibiliti dan otot.
 • Elakkan draf.
 • Perhatikan postur anda.
 • Tidur di permukaan yang keras. Tempat tidur yang terlalu lembut boleh memaksa badan anda berada dalam kedudukan dengan punggung yang sangat melengkung untuk waktu yang lama. Ini bukan sahaja akan mempengaruhi kualiti tidur, tetapi juga boleh menyebabkan keletihan otot belakang..
 • Pakai berat secara simetri, di kedua-dua lengan atau di punggung, tetapi jangan berlebihan. Semasa mengangkat beban, cuba gunakan kaki anda, bukan punggung. Adalah lebih selamat untuk mengangkat sesuatu dari lantai dengan berjongkok dengan punggung lurus dan kaki lurus daripada membongkok.
 • Pakai kasut yang bagus. Masalah dengan kaki dan kaki segera tercermin di bahagian belakang, kerana tulang belakang terpaksa mengimbangi semua gangguan pada kawasan pelvis.
 • Anda boleh mengurut oleh pakar.

Fakta menarik:

Tulang belakang terkuat di planet ini mempunyai tikus - perisai perisai Uganda, yang tinggal di Kongo. Tulang belakangnya mampu menopang berat badan seribu kali lipat! Ia lebih besar, mempunyai sebanyak tujuh vertebra lumbal dan membentuk 4% dari berat badan, sementara pada tikus lain dari 0,5 hingga 1,6%.

Tulang belakang terpanjang terdapat pada ular. Oleh kerana ketiadaan anggota bawah dan atas, sukar untuk membezakan mana-mana bahagian, dan jumlah vertebra, bergantung pada jenisnya, boleh berbeza antara 140 hingga 435 keping! Ular juga tidak mempunyai sternum, sehingga mereka dapat menelan mangsa besar, melebarkan tulang rusuknya, atau meremas ke celah yang sempit, meratakannya.

Jerapah, walaupun lehernya panjang, juga mempunyai tujuh vertebra. Tetapi ia lebih panjang dan mempunyai struktur lekukan, dari mana leher haiwan ini sangat lentur.

Burung mempunyai punggung yang paling sukar. Kawasan serviks burung mempunyai 11 hingga 25 vertebra, sehingga leher mereka sangat lentur, tetapi badannya sebaliknya. Vertebra kawasan toraks dan lumbar disambungkan bersama dan dikimpal di bawah dengan sakrum, membentuk apa yang disebut. sakrum kompleks. Sebilangan vertebra caudal juga menyatu dengan sakrum. Burung tidak boleh membengkok atau membengkokkan di dada atau punggung bawah, tidak dapat membengkok ke samping, tetapi ini membantu mengekalkan kedudukan yang diinginkan semasa penerbangan.

Struktur tulang belakang manusia, bahagian dan fungsinya

Sakit belakang boleh dialami oleh bukan sahaja orang tua, tetapi juga remaja dan bayi. Kesakitan ini boleh disebabkan oleh banyak sebab: keletihan dan semua jenis penyakit yang boleh berkembang dari masa ke masa atau sejak lahir.

Untuk lebih memahami dari mana datangnya sensasi kesakitan dan apa maksudnya, serta untuk mengetahui cara menghilangkannya dengan betul, maklumat mengenai struktur tulang belakang, bahagian dan fungsinya akan membantu. Dalam artikel itu, kami akan mempertimbangkan anatomi jabatan ini, kami akan memberitahu anda secara terperinci fungsi apa yang dilakukan oleh tulang belakang dan bagaimana menjaga kesihatannya..

Penerangan umum mengenai struktur tulang belakang

Lajur tulang belakang mempunyai bentuk-S, kerana ia mempunyai keanjalan - oleh itu, seseorang dapat mengambil pelbagai postur, membongkok, membelok, dan sebagainya. Sekiranya cakera intervertebral tidak terdiri daripada tisu tulang rawan, yang dapat lentur, maka orang tersebut akan sentiasa terpaku dalam satu kedudukan.

Bentuk tulang belakang dan strukturnya memastikan keseimbangan dan postur tegak. Seluruh tubuh manusia, anggota badan dan kepalanya "bersandar" pada ruang tulang belakang.

Tulang belakang adalah rantai vertebra yang diartikulasikan oleh cakera intervertebral. Jumlah vertebra berbeza dari 32 hingga 34 - semuanya bergantung pada perkembangan individu.

Bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terbahagi kepada lima bahagian:

NamaPeneranganGambar
ServiksIa terdiri daripada tujuh vertebra. Ini adalah yang paling mudah bergerak, kerana seseorang selalu melakukan semua jenis pergerakan, giliran dan kemiringan leher dan kepala.
Bahagian ini sendiri mempunyai bentuk huruf "C", dan sisi cembung menghadap ke depan.
Saluran darah melalui proses melintang vertebra serviks, menyediakan bekalan darah ke otak dan otak kecil. Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang belakang serviks, misalnya, hernia atau patah tulang, secara semula jadi, peredaran darah di kawasan ini terganggu teruk, dan sel-sel otak mungkin mati kerana bekalan darah dan nutrien lain yang tidak mencukupi, seseorang mungkin kehilangan orientasi spasial (sejak kepala adalah alat vestibular), menderita sakit kepala yang teruk, dan matanya sering mengalami "goosebumps".
Vertebra serviks atas, yang disebut Atlant dan Axis, strukturnya agak berbeza dari yang lain. Yang pertama tidak mempunyai badan vertebra, tetapi terdiri dari lengkungan anterior dan posterior, yang dihubungkan oleh penebalan yang terdiri daripada tisu tulang. Yang kedua dibezakan oleh proses tulang khas, yang disebut odontoid. Terima kasih kepadanya, seluruh kawasan serviks boleh menjadi fleksibel sehingga seseorang dapat memusingkan badannya.
DadaTerdiri daripada 12 vertebra, di mana tulang rusuk dilekatkan, membentuk tulang rusuk yang lengkap. Di kawasan inilah sebahagian besar organ dalaman utama berada, dan oleh itu kawasan toraks hampir tidak bergerak..
Walaupun begitu, ia boleh rosak, dan ini sangat berbahaya: seiring dengan ini, sistem badan yang lain juga boleh rosak..
Tubuh vertebra cenderung membesar, kerana beberapa beban diberikan padanya - ini disebabkan oleh lokasi organ dan pernafasan. Juga, vertebra di bahagian ini berbeza kerana mereka mempunyai bingkai setengah kostum khas (dua untuk setiap satu), yang "memasuki" tulang rusuk itu sendiri.
Secara luaran, bahagian ini juga menyerupai huruf "C", tetapi, tidak seperti serviks, ia adalah cembung kembali.
LumbarTerdiri daripada lima vertebra. Walaupun jabatannya agak kecil, ia menjalankan fungsi yang paling penting di seluruh sistem muskuloskeletal, iaitu, ia mengambil hampir semua beban yang ada di badan. Dan vertebra adalah yang terbesar di sini.
Benar, ini juga berlaku apabila patologi tertentu berlaku - lumbarization, di mana vertebra keenam muncul di kawasan lumbar seseorang, yang tidak membawa apa-apa faedah, tetapi tidak mengganggu kehidupan normal.
Tulang belakang lumbar mempunyai lordosis fisiologi, yang merupakan selekoh depan yang normal. Sekiranya melebihi kadar yang dibenarkan, maka orang itu menderita sejenis penyakit.
Ini adalah kawasan lumbar yang paling bertanggung jawab atas pergerakan kaki, ketika mengalami beban dari bahagian atas badan. Oleh itu, anda harus berhati-hati ketika melakukan senaman fizikal atau mengangkat beban, kerana jika ini dilakukan dengan tidak betul, kawasan lumbal inilah yang akan menderita - cakera intervertebral mula "lusuh" di dalamnya, yang membawa kepada hernia, yang sering terjadi di kawasan ini.
Wilayah SacralTerdiri daripada lima vertebra, yang tumbuh bersama dan membentuk tulang segitiga. Ia bertindak sebagai penghubung antara bahagian atas ruang tulang belakang dan tulang pelvis..
Benar, mereka tidak tumbuh bersama dengan segera, tetapi hanya pada usia 25 tahun - pada bayi dan remaja, kawasan sakral masih mempunyai pergerakan, dan oleh itu ia terdedah kepada kecederaan.
Sakrum mempunyai beberapa lubang di mana tisu saraf melepasi, kerana pundi kencing, rektum dan bahagian bawah kaki mempunyai "kepekaan" saraf.
Jabatan CoccygealTerdiri daripada tiga atau lima vertebra - bergantung pada ciri individu. Sebenarnya, ini tidak sempurna, tetapi pada masa yang sama ia melaksanakan sejumlah fungsi penting. Contohnya, pada wanita, ia mudah alih, yang membantu ketika melahirkan bayi dan semasa melahirkan..
Pada semua orang, ia adalah penghubung untuk otot dan ligamen yang terlibat dalam kerja sistem genitouriner dan usus..
Tulang ekor juga mengatur pemanjangan pinggul yang betul dan membantu mengagihkan beban dengan betul, terutama ketika seseorang berada dalam posisi duduk: tulang ekor yang memungkinkan tulang belakang tidak runtuh ketika seseorang duduk, walaupun beban pada tulang belakangnya sangat besar. Sekiranya kawasan coccygeal tidak "mengambil alih" sebahagiannya, tulang belakang akan mudah cedera.

Video - Gambaran visual struktur tulang belakang

Fungsi tulang belakang

Lajur tulang belakang mempunyai beberapa fungsi:

 • Fungsi sokongan. Ruang tulang belakang adalah sokongan untuk semua anggota badan dan kepala, dan di atasnya tekanan terbesar dari seluruh badan diberikan. Cakera dan ligamen juga melakukan fungsi sokongan, tetapi tulang belakang mengambil berat terbesar - sekitar 2/3 dari jumlah keseluruhan. Ini memindahkan berat badan ini ke kaki dan pelvis. Terima kasih kepada tulang belakang, semuanya bersatu menjadi satu: kepala dan dada, dan anggota badan atas dan bawah, serta tali pinggang bahu.
 • Fungsi pelindung. Tulang belakang melakukan fungsi penting - melindungi saraf tunjang dari pelbagai kecederaan. Ia adalah "pusat kawalan" yang memastikan fungsi otot dan kerangka yang betul. Saraf tulang belakang berada di bawah perlindungan terkuat: ia dikelilingi oleh tiga membran tulang, yang diperkuat oleh ligamen dan tisu tulang rawan. Saraf tunjang mengawal kerja-kerja serat saraf yang menjauhinya, jadi kita dapat mengatakan bahawa setiap vertebra bertanggung jawab atas kerja bahagian tubuh tertentu. Sistem ini sangat harmoni, dan jika komponennya dilanggar, maka akibatnya akan bertindak balas di kawasan lain dari tubuh manusia..
 • Fungsi motor. Terima kasih kepada cakera intervertebral kartilaginus elastik yang terletak di antara vertebra, seseorang mempunyai keupayaan untuk bergerak dan berpusing ke arah mana pun.
 • Fungsi susut nilai. Tulang belakang, kerana kelengkungannya, menyerap beban dinamik pada badan ketika berjalan, melompat atau melakukan perjalanan dalam perjalanan. Berkat penyerapan kejutan ini, ruang tulang belakang menimbulkan tekanan yang bertentangan dengan sokongan, dan tubuh manusia tidak menderita. Otot juga memainkan peranan penting: jika mereka berada dalam keadaan maju (misalnya, kerana sukan biasa atau pendidikan jasmani), maka tulang belakang mengalami tekanan yang lebih sedikit.

Struktur vertebra terperinci

Vertebra mempunyai struktur yang kompleks, sementara di bahagian tulang belakang yang berlainan mungkin berbeza.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci berapa tulang di tulang belakang dan apa fungsinya, anda boleh membaca artikel mengenai perkara ini di portal kami.

Vertebra terdiri daripada palang tulang, terdiri daripada bahan pembatalan dalaman, dan bahan luaran, yang merupakan tisu tulang lamellar.

Setiap bahan mempunyai fungsinya sendiri. Bahan spongy bertanggungjawab untuk kekuatan dan ketahanan yang baik, dan bahan padat, luarannya elastik dan membolehkan tulang belakang menahan pelbagai beban. Di dalam vertebra itu sendiri terdapat otak merah, yang bertanggungjawab untuk hematopoiesis. Tisu tulang sentiasa diperbaharui, kerana ia tidak kehilangan kekuatan selama bertahun-tahun. Sekiranya tubuh mempunyai metabolisme yang baik, maka tidak ada masalah dengan sistem muskuloskeletal. Dan apabila seseorang selalu melakukan aktiviti fizikal yang sederhana, pembaharuan tisu berlaku lebih cepat daripada dengan gaya hidup yang tidak aktif - ini juga merupakan jaminan kesihatan tulang belakang..

Vertebra terdiri daripada unsur-unsur berikut:

 • badan vertebra;
 • kaki, yang terletak di kedua-dua sisi vertebra;
 • dua proses melintang dan empat artikular;
 • proses berputar;
 • saluran tulang belakang, yang menempatkan saraf tunjang;
 • lengkungan vertebra.

Badan vertebra berada di hadapan. Bahagian di mana proses terletak terletak di bahagian belakang. Otot punggung melekat padanya - terima kasih kepada mereka, tulang belakang dapat membengkok dan tidak runtuh. Agar vertebra bergerak dan tidak menggosok satu sama lain, cakera intervertebral terletak di antara mereka, yang terdiri daripada tisu tulang rawan.

Saluran vertebra, yang merupakan saluran untuk saraf tunjang, terdiri dari foramen vertebra, yang diciptakan oleh lengkungan vertebra yang melekat pada mereka dari belakang. Mereka perlu agar saraf tunjang dilindungi sebaik mungkin. Ia membentang dari vertebra pertama ke tengah tulang belakang lumbar, dan jauh dari akar saraf, yang juga memerlukan perlindungan. Terdapat 31 akar seperti itu secara keseluruhan, dan mereka menyebar ke seluruh badan, yang memberikan kepekaan kepada tubuh di semua bahagian..

Lengkungan adalah asas untuk semua proses. Proses berputar membentang kembali dari lengkungan dan berfungsi untuk menghadkan jarak pergerakan dan melindungi tulang belakang. Proses melintang terletak di sisi lengkungan. Mereka mempunyai lubang khas di mana urat dan arteri melintas. Proses artikular terletak dua di atas dan dua di bawah lengkungan vertebra, dan diperlukan untuk fungsi cakera intervertebral yang betul.

Struktur vertebra disusun sedemikian rupa sehingga urat dan arteri yang melintas di tulang belakang, dan yang paling penting, saraf tunjang dan semua ujung saraf yang memanjang darinya, dilindungi secara maksimum. Untuk ini, mereka berada dalam tempurung bertulang tebal, yang tidak mudah dimusnahkan. Alam telah melakukan segala-galanya untuk melindungi bahagian-bahagian penting tubuh, dan seseorang hanya dapat menjaga tulang belakangnya tetap utuh.

Apakah cakera intervertebral??

Cakera intervertebral terdiri daripada tiga bahagian utama:

 • Cincin berserat. Ini adalah pembentukan tulang, yang terdiri daripada banyak lapisan plat, yang dihubungkan oleh serat kolagen. Struktur inilah yang memberikan kekuatan tertinggi. Namun, dengan gangguan metabolisme atau pergerakan yang tidak mencukupi, tisu dapat menjadi lebih kurus, dan jika tekanan kuat diberikan pada tulang belakang, cincin berserabut akan runtuh, yang menyebabkan pelbagai penyakit. Ini juga menyediakan hubungan dengan vertebra bersebelahan dan menghalangnya dari perpindahan..
 • Nukleus pulposus. Ia terletak di dalam fibrosus anulus yang mengelilinginya dengan ketat. Inti adalah struktur seperti jeli. Ia membantu tulang belakang menahan tekanan dan membekalkannya dengan semua nutrien dan cecair yang diperlukannya. Juga, nukleus pulposus menghasilkan pelindung tambahan kerana fungsinya menyerap dan mengembalikan cecair..
  Apabila annulus fibrosus hancur, nukleus dapat menonjol - proses dalam perubatan ini disebut hernia intervertebral. Seseorang mengalami kesakitan yang teruk, kerana serpihan yang menonjol menekan proses saraf yang berlalu berdekatan. Gejala dan akibat hernia dijelaskan secara terperinci dalam penerbitan lain..
 • Plat hujung menutup bahagian bawah dan atas cakera, yang memberikan kekuatan dan ketahanan tambahan.

Sekiranya cakera intervertebral mengalami kehancuran dengan cara apa pun, maka ligamen yang terletak di sebelah tulang belakang dan memasuki segmen vertebra cuba mengimbangi gangguan dengan segala cara yang mungkin - fungsi pelindung dipicu. Oleh kerana itu, hipertrofi ligamen berkembang, yang boleh menyebabkan mampatan proses saraf dan saraf tunjang. Keadaan ini disebut stenosis tulang belakang, dan anda dapat menyingkirkannya hanya dengan kaedah rawatan operasi..

Sendi muka

Selain cakera intervertebral, sendi facet juga terletak di antara vertebra. Jika tidak, mereka dipanggil faset. Vertebra bersebelahan dihubungkan oleh dua sendi seperti itu - mereka berjalan di kedua sisi lengkungan vertebra. Tulang rawan sendi facet sangat halus, kerana geseran tulang belakang berkurang dengan ketara, dan ini meneutralkan kemungkinan kecederaan. Sendi faset merangkumi strukturnya meniscoid - ini adalah proses yang tertutup dalam kapsul artikular. Meniskus adalah konduktor saluran darah dan ujung saraf.

Sambungan facet menghasilkan cecair khas yang menyuburkan sendi itu sendiri dan cakera intervertebral, dan juga "melincirkan" mereka. Ia dipanggil sinovial.

Berkat sistem yang begitu kompleks, tulang belakang dapat bergerak dengan bebas. Sekiranya sendi faset musnah, tulang belakang akan semakin hampir dan mengalami lelasan. Oleh itu, kepentingan pembentukan artikular ini sukar untuk dinilai secara berlebihan..

Kemungkinan penyakit

Struktur dan struktur tulang belakang sangat kompleks, dan jika sekurang-kurangnya sesuatu di dalamnya berhenti berfungsi dengan betul, maka semua ini mempengaruhi kesihatan seluruh organisma. Terdapat banyak penyakit yang boleh berlaku di tulang belakang..

NamaGambarPenerangan
Penyakit BechterewJika tidak, penyakit ini disebut ankylosing spondylitis. Kerana jangkitan pada tubuh atau pengaktifan antigen pada seseorang, sendi intervertebral menjadi radang, dan dengan perkembangan penyakit ini, seluruh tulang belakang secara beransur-ansur mulai ditutup dengan pertumbuhan kalsium, yang akhirnya menjadi tisu tulang keras. Seseorang menjadi seolah-olah "dirantai" di belenggu tulang, itulah sebabnya dia tidak dapat mengambil kedudukan apa pun - dia harus selalu berada dalam posisi membungkuk.
Selalunya, penyakit ini berlaku pada lelaki, tetapi pada wanita juga terjadi. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penyakit ini di pautan yang ditunjukkan di ruangan pertama..
Cakera Herniated pelbagai jabatanHernia intervertebral boleh terbentuk kerana pelbagai sebab: contohnya, kerana terlalu banyak tenaga berlebihan, atau sebaliknya - kerana gaya hidup yang tidak aktif dengan tidak adanya aktiviti fizikal yang sederhana. Ia boleh timbul pada seseorang yang berumur berapa pun.
Hernia tulang belakang adalah nukleus pulposus yang menonjol dari fibrosus anulus. Anda juga dapat menyingkirkannya dengan kaedah bukan pembedahan - anda boleh membaca lebih lanjut mengenai rawatan di pautan yang ditunjukkan di ruang pertama..
Kanser tulang belakangPenyakit ini tidak begitu biasa, namun, malangnya, ia adalah penyakit yang paling berbahaya.
Kanser tulang belakang dapat menampakkan diri dalam pelbagai bentuk, bergantung pada tempatnya. Sekiranya anda menemuinya tepat pada masanya dan memulakan rawatan, maka anda dapat menyingkirkannya tanpa pembedahan dan kehilangan kesihatan yang minimum..
Tidak ada yang kebal dari penyakit seperti itu, tetapi jika anda mengambil langkah pencegahan, risiko terkena barah dapat dikurangkan dengan ketara. Anda boleh membaca tentang apa yang boleh dilakukan untuk menyembuhkan penyakit seperti itu atau menghindarinya dalam artikel, pautan yang terdapat di ruangan pertama..
OsteochondrosisOsteochondrosis adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Selalunya ia berlaku pada orang yang berumur 35 tahun ke atas. 9 daripada 10 orang mempunyai simptom.
Nasib baik, anda dapat menyingkirkan penyakit seperti itu secara sederhana, dan jika anda melakukannya secepat mungkin, maka tidak akan ada akibat yang tidak menyenangkan. Dan untuk mengelakkannya terjadi, cukup untuk mengelakkan gaya hidup yang tidak aktif dan melakukan aktiviti fizikal sekerap mungkin - tentu saja, dalam dos sederhana..
Osteochondrosis dicirikan oleh ketidakselesaan di bahagian belakang, postur yang lemah, kelemahan dan kehilangan kepekaan.
OsteoporosisPenyakit kronik tisu tulang, yang dicirikan oleh peningkatan kerapuhan tulang. Akibatnya, pesakit dengan osteoporosis lebih berisiko mengalami pelbagai patah tulang dan kecederaan tulang belakang..
Ini muncul kerana kekurangan kalsium, kemerosotan metabolisme dan gaya hidup yang tidak menetap. Seseorang yang mengalami osteoporosis mungkin mengalami patah tulang daripada kerosakan kecil, seperti kejatuhan atau putaran tajam..
Selalunya orang hidup dengan osteoporosis dan bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mempunyai penyakit seperti itu, kerana gejalanya agak biasa: keletihan, sakit belakang berulang dan masalah dengan kuku dan gigi.
Osteoporosis dapat dirawat dengan senaman khas dan mengambil vitamin dan ubat-ubatan..

Kesihatan tulang belakang

Membaca banyak penyakit, orang bertanya kepada diri sendiri: bagaimana menjaga kesihatan tulang belakang mereka? Untuk ini, ada langkah pencegahan tertentu yang disarankan untuk mematuhi orang-orang dari segala usia..

 • Jaga postur badan anda: untuk ini anda boleh berjalan selama 5-10 minit sehari dengan buku di kepala anda, dan di luar rumah anda hanya dapat mengawal kedudukan punggung anda. Anda boleh menetapkan peringatan pada telefon pintar anda agar tidak melupakan punggung lurus.
 • Senaman. Pergi ke gim beberapa kali seminggu atau melakukan senaman di rumah akan bermanfaat jika dilakukan dengan betul dan sederhana..
 • Perhatikan berat badan anda. Berat berlebihan menimbulkan beban yang kuat pada tulang belakang, dan, di samping itu, membawa banyak masalah lain. Lebih baik membuangnya tepat pada waktunya dan mengawal makanan.
 • Pantau pembuangan toksin. Untuk melakukan ini, anda perlu minum banyak air, serta makan dengan betul. Oleh kerana pengumpulan toksin, metabolisme dapat melambat, yang membawa kepada penyakit tulang belakang.
 • Elakkan mengangkat yang tidak perlu. Sebaiknya jangan membawa benda berat jika anda tidak bersedia untuk ini..

Menjumlahkan

Struktur tulang belakang adalah pembentukan yang kompleks. Alam telah mencipta sistem muskuloskeletal sehingga semua bahagian penting badan dilindungi. Ini tetap bagi seseorang untuk menjaga kesihatan tulang belakang sepanjang hidupnya.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci struktur tulang belakang, iaitu tulang belakang lumbar, anda boleh membaca artikel mengenai perkara ini di portal kami.

Diagnostik - klinik di Moscow

Pilih antara klinik terbaik berdasarkan ulasan dan harga terbaik dan buat janji temu

Klinik Perubatan Oriental "Sagan Dali"

 • Rundingan mulai 1500
 • Diagnostik dari 0
 • Refleksologi dari 1000