Cara menjahit korset tulang belakang

Diagnostik

Pengetahuan tentang bagaimana membuat pembetulan postur dengan tangan anda sendiri menyumbang kepada pembetulan kecacatan yang berkesan dalam pengembangan ruang tulang belakang tanpa kos bahan yang besar. Kelebihan yang ketara juga ialah kemampuan membuat korset yang paling sesuai dengan pilihan pesakit..

Masalah postur bermula pada zaman kanak-kanak. Sebabnya, kedua-dua kanak-kanak itu terus menerus membungkuk dalam keadaan duduk, dan kecenderungan genetik terhadap perkembangan kecacatan pada tulang belakang. Walau bagaimanapun, kelengkungan postur juga boleh berlaku pada masa dewasa. Bersantai semasa berjalan, aktiviti fizikal yang berlebihan, kerja tidak aktif dan faktor lain secara langsung mempengaruhi perubahan kelengkungan tulang belakang.

Untuk membetulkan kecacatan, korset ortopedik digunakan. Tetapi mereka mempunyai kos yang tinggi, dan tidak semua orang mampu memperoleh pemerolehan sedemikian. Oleh itu, adalah berguna untuk mengetahui cara membuat pembetulan postur dengan tangan anda sendiri. Juga, pembalut yang dijual di salon ortopedik atau farmasi diwakili oleh model standard yang mungkin tidak sesuai dengan keperluan pesakit tertentu. Dalam kes ini, pembuatan diri pembetulan postur adalah lebih penting..

Penting! Pembetulkan postur buatan sendiri mesti memenuhi piawaian perubatan dan ortopedik. Sebelum menggunakan produk sedemikian, berjumpa dengan pakar.

Penerangan dan jenis produk

Model pembetulan postur lembut sendiri

Korset pembetulan untuk postur adalah produk ortopedik yang diperbuat daripada beberapa elemen yang memberikan fiksasi yang boleh dipercayai. Bahan-bahan dari mana pembalut dibuat adalah kain elastik yang kuat, plastik khusus, dan juga pelbagai logam (dalam hal pembetulan dengan peningkatan kekakuan). Semua bahan mestilah hypoallergenic.

Untuk setiap jenis kelengkungan ruang tulang belakang, perlu memilih model korset individu yang memenuhi kriteria terapi. Salah satu perbezaan yang paling penting antara pembetulan postur adalah ketegaran fiksasi. Terdapat jenis berikut.

 1. Pembetulkan postur lembut. Mereka adalah produk yang diperbuat daripada kain hipoalergenik elastik. Model pemakaian jenis ini paling kerap diresepkan oleh doktor untuk kelengkungan tulang belakang yang kecil. Juga, penggunaannya dibenarkan untuk mencegah penyakit sistem muskuloskeletal dan gangguan postur..
 2. Pembalut separa tegar. Produk dilengkapi dengan pengikat dan tulang rusuk penguat tambahan yang diperbuat daripada plastik. Pengubahsuaian ini diperlukan untuk memberi sokongan tambahan untuk masalah postur yang lebih serius..
 3. Korset vertebra tegar. Dilengkapi dengan pengeras plastik atau logam, tali dan gesper yang boleh disesuaikan. Digunakan untuk rawatan kelengkungan kompleks ruang tulang belakang, dalam rawatan kompleks sejumlah patologi teruk sistem muskuloskeletal.

Faktor penting lain adalah penyetempatan produk pada badan. Mengikut kriteria ini, jenis peranti berikut dibezakan:

 • lumbar.
 • toraksolumbar;
 • dada.

Terdapat reclinators magnetik dan pembetulan postur elektronik, tetapi di rumah produk seperti itu tidak dapat dibuat kerana kerumitan reka bentuknya..

Ingat! Pemilihan model pembetulan postur untuk pengeluaran diri harus dipersetujui dengan doktor atau pakar ortopedis yang hadir. Jangan mula membuat dan menggunakan diri anda.

Apa yang diperlukan untuk pembuatan produk yang betul

Contoh corak untuk membuat saraf tunjang di rumah

Untuk membuat pembetulan postur berkualiti tinggi dengan tangan anda sendiri, anda perlu mempunyai idea mengenai bentuk akhir peranti. Anda harus mengunjungi salun ortopedik dan mempertimbangkan secara terperinci pelaksanaan korset kilang. Oleh itu, anda akan yakin dengan gaya, tahap ketegaran dan algoritma tindakan semasa membuat pembetulan sendiri.

Untuk membuat korset, anda mesti mengikuti peraturan:

 • menentukan penyetempatan kelengkungan tulang belakang untuk membuat model produk yang diinginkan;
 • pilih bahan hypoallergenic dalam jumlah yang betul (disarankan mengambil lebih banyak daripada yang diperlukan);
 • tuliskan ukuran untuk membuat produk yang memberikan sokongan postur yang boleh dipercayai;
 • membeli dan menguasai mesin jahit yang berkualiti;
 • belajar bagaimana membuat corak kertas profesional, dengan mengambil kira keunikan struktur gambar tersebut.

Corak siap pakai boleh digunakan untuk model pembetulan postur pada masa akan datang. Juga, pengetahuan di atas akan membantu mewujudkan pendakap tulang belakang untuk orang dewasa dan korset ortopedik untuk kanak-kanak..

Urutan tindakan dalam pembuatan korset

Pembetulkan postur Velcro elastik sederhana

Untuk membuat pembetulan postur, seseorang mesti mempunyai kemahiran menjahit dan memotong. Lukisan undercut yang dilukis dengan betul akan memastikan hasilnya adalah yang diinginkan. Anda boleh menggunakan corak siap pakai dari Internet, tetapi dalam hal ini mustahil untuk membuat pembalut yang memenuhi semua keperluan dan permintaan.

Untuk membuat korset dengan betul untuk membetulkan postur di rumah, anda memerlukan perkara berikut.

 1. Mengambil bahan. Kain hendaklah bernafas, elastik, boleh dicuci dan tidak berkerut ketika dipakai. Hanya bahan hypoallergenic yang harus dipilih.
 2. Untuk menentukan jalan pintas, perlu mengukur dada, pinggang dan pinggul.
 3. Lukiskan corak.
 4. Pindahkan ke kain untuk ditimbang.
 5. Setiap elemen pembetulan postur mesti dipotong dan diseterika dengan teliti.
 6. Pasangkan korset bersama..
 7. Gunakan benang nipis dan kuat untuk menjahit komponen pembalut.
 8. Gunakan mesin jahit yang berkualiti untuk memasukkan barang bersama.
 9. Selepas menjahit tepi, produk mesti disisipkan (lebih baik dengan penutup).

Penting! Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dalam membuat corak, dapatkan bantuan pakar. Pelaksanaan gambar yang betul menentukan penampilan akhir produk.

Kelebihan dan kekurangan

Membuat pembetulan postur anda sendiri hanya boleh dilakukan jika anda mempunyai kemahiran memotong dan menjahit.

Sekiranya anda mempunyai kemahiran membuat produk fabrik dengan tangan anda sendiri, anda boleh membuat proofreader yang akan jauh lebih baik daripada model kilang. Kelebihan utama korset seperti ini adalah berikut.

 1. Pendekatan individu. Semasa membuat pendakap postur, anda dapat mempertimbangkan setiap perincian dan membuat penyesuaian pada rancangan produk.
 2. Harga. Membuat pembetulan lebih murah daripada membeli model yang ada di farmasi atau salon ortopedik. Ini adalah benar untuk harga untuk pesanan individu..
 3. Keupayaan untuk membuat pelbagai pengubahsuaian. Oleh kerana anda sendiri adalah studio jahit korset, jumlah produk yang dihasilkan tidak terhad..
 4. Pembesaran almari pakaian. Ini berlaku untuk penyelesaian reka bentuk dalam reka bentuk korset. Anda boleh membuat pembalut dalam warna klasik pembalut elastik dari farmasi, dan dalam pelbagai variasi, yang membolehkan anda menggabungkan produk dengan pakaian apa pun.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kelemahan produk tersebut..

 1. Kekurangan perakuan. Kraftangan tidak memenuhi standard amalan perubatan dan tidak boleh digunakan sebagai alat terapi. Oleh itu, dalam proses membuat pembetulan, anda harus berjumpa dengan pakar.
 2. Kemustahilan pembuatan tanpa kemahiran yang betul. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran menjahit atau menjahit, maka anda tidak akan dapat membuat pembetulan postur.

Ingat! Memakai pembetulan postur yang dibuat di rumah hanya boleh dilakukan setelah mendapat kebenaran doktor. Tindakan yang disengajakan dapat memperburuk penyakit dan membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan.

Pembetulan ringkas yang diperbuat daripada pembalut elastik

Skema membuat pembalut sederhana tanpa unsur jahitan

Bagi mereka yang tidak tahu menjahit dan memotong, ada arahan mudah untuk membuat pembetulan postur dengan cepat.

 1. Ambil pembalut elastik sepanjang 5-6 m dan lebar 8-10 cm.
 2. Letakkan bahagian tengah pembalut pada tahap bilah bahu anda dan letakkan satu hujung di atas bahu anda dan yang lain di bawah kawasan aksila yang bertentangan.
 3. Balut angka lapan di bahu dan ketiak beberapa kali
 4. Bawa hujung pembalut di pinggang dan ikat pada perut.

Pembalut semacam itu sesuai secara eksklusif untuk pencegahan kelengkungan postur. Untuk tujuan terapi, penggunaannya hanya mungkin dengan preskripsi doktor..

Kesimpulannya

Pembetulkan postur buatan sendiri bukan sahaja dapat menjimatkan wang, tetapi juga memberikan pemulihan yang selesa dan berkesan. Walau bagaimanapun, membuat korset berkualiti tinggi hanya mungkin jika anda mempunyai pengalaman menjahit dan memotong.

Pengarang artikel: Pasukan Pengarang

Pasukan pengarang "Orthosis Bersama" dengan pendidikan perubatan

Selalunya, tulang belakang seseorang bengkok walaupun pada masa kanak-kanak, dan semakin tua, semakin sukar untuk menyelesaikan masalah seperti itu. Tetapi orang dewasa yang selalu bekerja di mesin atau komputer boleh menghadapi gangguan serius dari segi bentuk tulang belakang dan kesihatannya. Dengan masalah seperti itu, tidak perlu segera berlari ke pakar bedah, kerana anda dapat membuat pembetulan postur di rumah, yang juga akan bergaya dan semudah mungkin bagi seseorang. Cara membuat korset untuk punggung dari membungkuk diri anda harus dipertimbangkan sedikit lebih dekat.

Apa yang anda perlukan untuk membuat korset

Korset postur adalah item yang boleh anda beli di hampir mana-mana kedai runcit. Tetapi jika anda membuatnya sendiri, dengan mengambil kira keunikan kelengkungan dan indikasi individu, maka ia akan lebih dipercayai. Oleh kerana pembetulan postur adalah produk kain, anda boleh menjahitnya sendiri dan kelihatan cukup bergaya pada masa yang sama. Terdapat banyak pilihan untuk tali pinggang ortopedik dan sangat mudah untuk memutuskan gaya, tahap ketegaran, dan untuk menjahit produk sedemikian sendiri, anda memerlukan:

Korset Postur

 • mengetahui dengan jelas di bahagian tulang belakang mana masalah itu menyatakan dirinya dengan paling tajam;
 • dapat mengukur parameter angka dengan betul dan segera setelah pengukuran mencatat semua hasilnya;
 • pilih bahan yang akan menyokong postur anda sebaik mungkin dan hitung berapa banyak yang anda perlukan;
 • dapat membuat corak kertas dengan betul, dengan mengambil kira semua ciri gambar;
 • mempunyai mesin jahit, beroperasi dengan baik dalam praktiknya.

Sekiranya coraknya sudah siap, seseorang dapat membuat pembalut yang tepat untuk dirinya atau anak-anak, menyesuaikannya dengan bentuk dan gaya tertentu. Korset tidak boleh dipakai di bawah pakaian, ia boleh digunakan sebagai rompi atau kemeja-T, yang akan selesa pada musim panas.

Algoritma untuk membuat pembalut di rumah

Untuk membuat korset dengan tangan anda sendiri, seseorang mesti mempunyai kemahiran memotong dan menjahit. Tidak ada yang berpendapat bahawa corak produk siap dapat dijumpai di Internet, tetapi dalam kes ini hampir mustahil untuk menyesuaikan produk dengan keperluan orang tertentu..

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan PENYAKIT BERSAMA, pembaca biasa kami menggunakan kaedah rawatan NON-SURGERY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedik Jerman dan Israel yang terkemuka. Setelah meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk memberikannya kepada perhatian anda..

Untuk menjahit tali pinggang dengan betul dan ketika memakainya, diperhatikan bahagian belakang yang rata, mereka yang ingin membuat tali pinggang penyembuhan itu sendiri harus dipandu oleh petua berikut:

 • perlu untuk mengukur keliling pinggul, dada dan pinggang, membuat pengiraan untuk menentukan lokasi jalan pintas;
 • kain mesti diambil elastik, tetapi pada masa yang sama sehingga membolehkan kulit bernafas;
 • selepas membuat corak, ia mesti dipindahkan dengan teliti ke kain;
 • semua elemen tali pinggang masa depan mesti dilicinkan dengan berhati-hati dengan besi;
 • utas korset hendaklah dipakai nipis tetapi kuat;
 • anda perlu menjahit produk pada mesin taip, dan mengetuk pinggirnya dengan penutup yang terlalu banyak;
 • pada akhir kerja, anda boleh menambahkan elemen hiasan pada penaakulan anda.

Mula-mula anda perlu menyambungkan semua butiran produk masa depan dengan pin, dan kemudian anda boleh menghubungkannya antara satu sama lain pada alat jahit. Sekiranya seseorang tidak mempunyai kemahiran memotong dan menjahit, lebih baik baginya membeli tali pinggang dari stoop. Produk sedemikian berharga sekitar 1,500 rubel. Terdapat pilihan yang sedikit lebih mahal dan lebih murah, semuanya bergantung pada reka bentuk tertentu dan tahap ketegaran pembetulan.

Mengapa pembetulan buatan sendiri lebih baik daripada pembetulan yang dibeli?

Tidak kira berapa harga pembetulan kedai, ia tidak dapat dibandingkan dengan korset pembetulan postur rumah. Tali pinggang seperti ini mempunyai beberapa kelebihan yang jelas, di antaranya tidak perlu diperhatikan perkara berikut:

 • Anda boleh menjahit produk, dengan menumpukan pada semua ciri kecil dan keperluan tokoh tertentu.
 • Korset buatan sendiri boleh menjadi tambahan yang baik untuk almari pakaian anda.
 • Barang buatan sendiri akan berharga beberapa kali lebih murah daripada yang dibeli.
 • Anda boleh membuat beberapa pilihan tali pinggang sekaligus dan memahami mana yang lebih baik.

Korset anti-stoop boleh dipakai pada usia apa pun. Dia sangat pandai menolong mereka yang selalu bekerja di pejabat di komputer. Pilihan rumah seperti itu bukan sahaja dapat membantu mengelakkan kelengkungan belakang yang serius, tetapi juga meringankan keadaan seseorang ketika berjalan atau duduk..

Korset anti-stoop sangat popular di Internet. Ramai orang di forum bertanya apakah pembaca bukti dapat memberikan hasil positif dan bagaimana melakukannya di rumah, dan selalu ada yang menjawab soalan seperti itu. Ramai suri rumah tahu bagaimana menjahit produk sedemikian di rumah dan mereka gembira dapat berkongsi pengalaman mereka dengan orang lain..

Di rumah, anda secara bebas boleh membuat korset yang bagus untuk postur dengan tangan anda sendiri, yang tidak dapat dibandingkan dengan pilihan kedai. Petunjuk mengenai cara membuat barang ini sendiri boleh didapati dalam banyak sumber, tetapi nasihat yang diberikan di atas akan membantu pemotong yang berpengalaman mengatasi tugas yang sukar. Sekiranya seseorang dapat membuat korset sokongan dengan tangannya sendiri, maka bahagian belakang pasti akan berterima kasih kepadanya untuk ini..

Ternyata, sesiapa yang mempunyai mesin jahit dan kemahiran tertentu dalam hal ini boleh membuat pembetulan postur dengan tangan mereka sendiri. Semasa merangka corak, lebih baik tidak terburu-buru ke mana-mana untuk membuat semua pengukuran dengan betul dan mengambil kira keperluan individu tokoh tertentu. Sekiranya anda menjalankan semua proses dengan lancar, berhati-hati, perlahan, maka anda akan mendapat perkara yang sangat menarik yang akan membawa faedah kesihatan yang luar biasa. Tali pinggang seperti itu boleh menjadi pembantu yang sangat baik, tambahan bergaya pada almari pakaian anda, aksesori untuk menguatkan korset otot, memberikan tulang belakang bentuk yang betul. Dianjurkan untuk memakai sesuatu seperti ini walaupun semasa kehamilan supaya otot perut tidak terlalu meregang, dan wanita selepas melahirkan dapat memperoleh kembali bentuk sebelumnya.

Perkara yang dibuat sendiri untuk membetulkan postur tubuh tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan, tetapi juga alasan untuk bangga pada diri sendiri untuk setiap orang, kerana tidak semua orang dapat menjahit ini dengan tangan mereka sendiri..

Selamat hari, tetamu yang dikasihi! Dalam tinjauan hari ini, terdapat banyak maklumat berbeza mengenai ortopedik moden untuk bahagian belakang..

Mereka digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit tulang belakang. Pendakap belakang berguna selepas kecederaan, semasa tempoh pemulihan dan bahkan semasa kehamilan. Oleh itu, sebelum anda membeli peranti sedemikian, pelajari maklumat mengenai reka bentuk dan modelnya dengan lebih terperinci..

Jenis korset

Korset ortopedik adalah alat berfungsi yang dibuat dalam bentuk tali pinggang. Diperbuat dari kain kelas perubatan.

Bahan sedemikian sangat bernafas dan mempunyai sifat regangan yang sangat baik. Orthoses adalah relevan untuk meluruskan bahagian belakang.

Ia dilengkapi dengan sisipan khas yang diperbuat daripada logam dan plastik. Produk boleh mempunyai tahap ketegaran yang berbeza-beza. Korset tegar tidak digunakan untuk rawatan tradisional. Ia sesuai digunakan selepas pembedahan tulang belakang.
Versi separa kaku digunakan untuk penyakit tulang belakang dan penyakit di kawasan sakral.

Model sedemikian melaksanakan fungsi berikut:

 • biarkan untuk mengurangkan beban dari tulang belakang;
 • digunakan untuk memperbaiki sendi;
 • mengurangkan kesakitan selepas mencubit dan pergerakan vertebra.

Korset ortopedik untuk bahagian belakang digunakan untuk sakit kronik dan sawan. Ketidakselesaan boleh disebabkan oleh radiculitis, osteochondrosis dan hernia.

Untuk pencegahan, alat sedemikian diresepkan kepada orang yang mempunyai berat badan dan atlet profesional. Penggunaan korset secara berkala dapat ditunjukkan sekiranya gaya hidup tidak aktif dan dengan distrofi pada otot..
Perlu juga diperhatikan peranti pengunci. Mereka dicirikan oleh kekakuan yang berubah-ubah dan mengurangkan usaha pada tulang belakang.
Alat pembetulan sesuai untuk membetulkan perubahan pada ruang tulang belakang dan untuk meluruskan postur. Korset kanak-kanak digunakan untuk menyokong tulang belakang yang tidak stabil. Ia membantu mencegah kelengkungan kompleks.
Korset magnet yang berkesan juga berbeza, yang membolehkan anda menghilangkan rasa sakit di bahagian belakang dan keletihan otot..

Pendakap belakang untuk skoliosis

Pembetulkan tulang belakang untuk scoliosis sering diresepkan oleh doktor. Sekiranya kelengkungan, pelepasan otot dan fiksasi yang lebih serius adalah penting. Ini akan menghentikan perkembangan penyakit..
Scoliosis ditunjukkan oleh perubahan pada ruang tulang belakang. Pesakit mengalami kesukaran bernafas, masalah organ, dan sakit.
Peranti untuk skoliosis harus dipilih setelah berunding dengan pakar.

Selain menggunakan korset, kaedah pembetulan berikut digunakan:

 1. Gimnastik khas.
 2. Latihan pernafasan.
 3. Urut.
 4. Untuk katil tidur, anda harus memilih tilam yang tegas.

Semasa bekerja di komputer, anda perlu berehat secara berkala.
Semakin awal rawatan dimulakan, hasil yang lebih baik akan dicapai. Prestasi normal dapat dicapai untuk kanak-kanak, terutama di bawah usia 18 tahun.
Produk ortopedik untuk skoliosis membantu memperbaiki tulang belakang pada kedudukan yang diinginkan, meningkatkan fungsi organ dalaman dan menyumbang kepada pembetulan postur.

Korset Belakang

Yang paling popular adalah korset stoop. Ia tidak boleh sering digunakan, kerana penurunan nada otot mungkin berlaku.

Penggunaan alat pembetulan mesti digabungkan dengan teknik fisioterapi, urut dan penyusunan tempat kerja yang betul.

Alat ortopedik boleh dipakai semasa melakukan aktiviti aktif. Ia tidak kelihatan di bawah pakaian dan dibuat dari bahan semula jadi.

Doktor mengesyorkan korset dalam situasi berikut:

 1. Kecacatan kyphosis membawa kepada masalah dengan organ dalaman..
 2. Penciptaan postur scoliotik pada usia muda.
 3. Apabila anda merasa tidak selesa.

Produk ortopedik digunakan selepas kecederaan dan pembedahan. Mereka digunakan untuk osteochondrosis, spondyloarthrosis dan hernia intervertebral..
Korset meluruskan postur boleh diperbetulkan atau menyokong. Tempat duduk untuk kanak-kanak kelihatan seperti pita. Ia membetulkan bahagian atas casing.
Reka bentuk alat slouching membolehkan anda bertindak pada tulang belakang, otot dan membetulkan kerjanya. Produk sedemikian mesti digunakan bersama dengan gimnastik khas..
Sekarang mari kita fikirkan cara menggayakan alat yang berguna. Ia dipakai di atas linen dan di badan telanjang. Tali dipasang pada bahagian pinggang.

Mereka tidak boleh mengetatkan terlalu banyak. Akibatnya, punggung harus sama rata, dan bahu harus diluruskan. Juga, korset mesti dipakai sekurang-kurangnya enam bulan..

Berhenti memakai peranti secara beransur-ansur.

Cadangan akan membantu menggayakan peranti:

 1. Mula-mula anda perlu mengangkat bahu dan meluruskan.
 2. Pita dilemparkan ke depan, kemudian dilewatkan di kawasan ketiak dan diperbaiki dengan salib.
 3. Kemudian anda perlu menyesuaikan tahap penetapan struktur.
 4. Kesimpulannya, anda perlu mengikat pengikat pada perut.

Dengan penggunaan produk yang betul, otot punggung akan diperkuat, dan siluet yang membungkuk akan menjadi perkara masa lalu..

Korset belakang untuk hernia

Reka bentuk khas digunakan untuk hernia tulang belakang lumbar dalam situasi tertentu:

 • dengan sakit di bahagian belakang;
 • pada beban yang ketara;
 • dengan kecacatan nada otot.

Pendakap belakang hernia membantu mengekalkan postur yang optimum. Ini akan melegakan ketegangan pada sendi dan memperbaiki tulang belakang dengan baik. Perlu diingat bahawa struktur sedemikian mempunyai ketegaran yang berbeza..

Korset untuk wanita

Pembetulan wanita dicirikan oleh penyesuaian dengan angka. Model harus dipilih setelah diagnosis yang tepat. Produk digunakan untuk tujuan perubatan dan pencegahan.

Dalam kes terakhir, produk digunakan apabila tanda-tanda pertama penyakit muncul. Peranti khas disyorkan untuk remaja.

Korset sokongan diperlukan apabila duduk lama di komputer. Produk sebegini membantu membuat postur yang betul dan melindungi dari kelengkungan..

Korset bersalin

Korset bersalin adalah tali pinggang elastik khas. Ia mengurangkan tekanan pada otot belakang.
Peranti diperlukan sekiranya terdapat rasa sakit dan ketidakselesaan di kawasan lumbar. Ia juga diperlukan bagi mereka yang menjalani gaya hidup aktif..

Pembetulkan juga diperlukan untuk penyakit kaki varikos. Sebelum membeli reka bentuk sedemikian, anda perlu berjumpa pakar sakit puan.

Terdapat jenis alat pembetulan seperti itu:

 1. Pembalut seluar dalam dengan tali pinggang elastik terbina dalam.
 2. Tali pinggang dipasang di bawah perut dengan Velcro. Ia dipakai dengan pakaian ketat.
 3. Jalur sejagat boleh dipakai sebelum atau selepas bayi dilahirkan. Produk ini dipakai dengan bahagian lebar di bahagian belakang, dan bahagian yang sempit di bawah perut.

Alat pembetulan seperti itu akan diperlukan semasa perut mula membesar..

Korset untuk lelaki

Pendakap belakang lumbar lelaki diperlukan untuk memulihkan dan mengekalkan tulang belakang, serta mengagihkan beban dengan betul.

Terdapat petunjuk seperti memakai peranti ini:

 1. Beban yang kuat dan biasa.
 2. Hernia.
 3. Kemunculan perpindahan.
 4. Perkembangan penyakit seperti osteochondrosis, sciatica dan spondylosis.
 5. Masalah postur.

Pembetulan perubatan terapeutik mengurangkan risiko anjakan cakera dan melindungi daripada perubahan patologi. Pembinaan pencegahan mempromosikan pembetulan dan memberikan pemulihan berkualiti tinggi.
Kekakuan adalah parameter penting. Model lembut diresepkan untuk neuralgia, radiculitis dan hernia. Separa kaku relevan untuk gejala kesakitan.

Struktur kaku dipakai setelah temu janji perubatan. Tahap fiksasi dan dimensi penting. Peranti paling kerap menggunakan 3 hingga 6 pengeras.
Semasa memilih, kawasan liputan juga diambil kira. Model digabungkan, lumbosacral dan pinggul. Mereka boleh mempengaruhi satu atau lebih bahagian ruang tulang belakang.
Perbezaan kecekapan dan korset sukan untuk latihan. Ia digunakan dalam jenis gimnastik tertentu.

Korset untuk kanak-kanak

Untuk kanak-kanak, anda hanya perlu membeli pembetulan yang terbukti. Kanak-kanak keletihan untuk waktu yang lama dengan punggungnya sejajar dan mula membongkok.
Reclinators digunakan untuk memastikan ruang tulang belakang berada dalam keadaan optimum. Dengan bantuan alat khas, anda dapat membetulkan pelbagai patologi belakang, serta merangsang pemulihan tulang belakang.

Pembelian produk ortopedik diperlukan untuk kanak-kanak usia sekolah. Pembetulan membolehkan anda mengurangkan beban pada tulang belakang yang belum terbentuk.
Banyak kanak-kanak moden tidak aktif dan bergerak sedikit. Dan kelengkungan dapat mengubah penempatan organ dan memprovokasi masalah kesihatan..

Peranti khas dibeli apabila:

 1. Kadar pertumbuhan anak lebih cepat daripada perkembangan ruang tulang belakang.
 2. Trauma.
 3. Kemerosotan kesejahteraan dengan latar belakang bongkahan.
 4. Penyakit tulang.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai tanda-tanda pertama postur yang tidak betul, anda perlu berjumpa doktor ortopedik. Akibat dari slouching akan menampakkan diri pada usia yang lebih tua..

Produk khas dipakai semasa duduk atau menonton TV. Semasa membentuk kebiasaan menjaga punggung lurus, waktu aplikasi secara beransur-ansur berkurang.
Pada peringkat awal scoliosis, alat yang diperbuat daripada bahan padat dipilih. Tali pinggang mesti mengandungi pengeras dan plat lembut.

Untuk ubah bentuk teruk, model dengan berat digunakan. Model dada-lumbar digunakan untuk keadaan sulit yang sukar.

Cara memakai dan memakai

Penting untuk memilih reka bentuk yang betul. Dengan sakit belakang, satu pilihan adalah sesuai, tetapi untuk pemulihan tulang belakang sekiranya berlaku patah tulang belakang, ia sama sekali berbeza.
Semasa memilih produk, anda perlu memutuskan ukuran, jenis dan tahap ketegaran model.

Jenis kekakuan mesti dipilih oleh doktor. Jenis reka bentuk bergantung pada ciri-ciri penyakit ini.

Sekiranya alat tidak dipakai dengan betul, sakit belakang mungkin berlaku. Produk ini dipakai pada pakaian nipis.

Penting untuk memastikan bahawa produk tidak tepu dengan peluh. Sekiranya pakaian dicuci dengan kerap, ia akan kehilangan bentuk dan kekakuannya. Sebelum menggunakan struktur, anda perlu mengelap sisipan keras dari kotoran.

Penting untuk mengikuti peraturan ini:

 1. Produk harus dipilih dengan mengambil kira cadangan pakar ortopedis.
 2. Peranti mesti muat.
 3. Perhatian khusus diberikan kepada kualiti bahan dari mana ia dibuat.
 4. Produk tidak boleh memerah kulit.
 5. Dengan kelengkungan yang ketara, reka bentuk dibuat mengikut urutan, dengan mempertimbangkan parameter individu.

Tempoh pemakaian ditentukan oleh pakar. Untuk skoliosis ringan, produk ini dipakai selama beberapa jam sehari. Pada peringkat kedua penyakit ini, alat ini dipakai selama 20-23 jam sehari. Pendekatan bersepadu diperlukan untuk merawat penyakit ini. Selain pembetulan, gimnastik, urut dan fisioterapi digunakan..
Untuk meningkatkan hasilnya, korset harus disesuaikan ke arah melemah dan menguat. Setelah mencapai hasil yang diinginkan, diperlukan untuk mengurangkan masa pemakaian sebanyak beberapa jam sehari..

Model Teratas

Semasa memilih model yang tepat, anda perlu menilai semua kebaikan dan keburukan reka bentuk. Pilihan untuk dipertimbangkan.

Fosta

Produk dari pengeluar ini digunakan untuk memulihkan kerangka otot dan selepas kecederaan. Mereka melegakan kesakitan di kawasan sacro-lumbar. Klip diperbuat daripada bahan dengan sifat hypoallergenic.

Fosta FS 5506 mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Sokongan belakang dalam kedudukan yang betul secara anatomi.
 2. 6 penguat untuk mengikat bahagian belakang.
 3. Kehadiran pangkalan mesh dan plat bertetulang.
 4. Tali bahu tambahan.

Model anggaran termasuk Phosat F 0201. Produk syarikat ini berharga dari 1900 hingga 3300 rubel.

Kuasa magnet

Korset kuasa belakang magnetik adalah alat pembetulan magnetik. Dia mampu mengeluarkan bentuk-bentuk postur yang bahkan diabaikan.

Ia membantu meluruskan garis bahu, menguatkan otot punggung dan tulang belakang. Selepas penggunaannya, sensasi menyakitkan hilang.

Bahan elastik menjaga punggung anda pada kedudukan yang betul. Tali pinggang yang kuat menghalang ruang tulang belakang membengkok.

Magnet khas merangsang aliran darah di otot dan membantu mewujudkan medan magnet. Pover Magnetic digunakan walaupun untuk skoliosis yang teruk.

Kelebihan model:

 1. Kualiti menjahit yang sangat baik.
 2. Penggunaan bahan tahan lama.
 3. Menghilangkan rasa sakit.
 4. Menguatkan korset otot.
 5. Tempoh operasi yang panjang.

Harga untuk model sedemikian berbeza antara 870-1100 rubel.

Orlett

Orlett adalah alat ortopedik dengan pengeras dan tali yang tidak boleh dipanjangkan.

Ciri reka bentuk:

 1. Peranti ini merangkumi pinggang belakang dan elastik yang kukuh.
 2. Pengukuh melengkung.
 3. Tali gesper untuk menolong anda berpusing.
 4. Kain dengan sifat hypoallergenic digunakan untuk pembuatan.

Produk sedemikian membantu mencegah kelengkungan tulang belakang. Mereka melindungi daripada perkembangan penyakit dan membantu menormalkan nada otot.

Ini mengurangkan beban pada cakera intervertebral. Pembetulan seperti itu ditunjukkan untuk skoliosis 1 dan 2 darjah, untuk gangguan postur dan untuk tahap yang berbeza. Harga 3500-3900.

Keselesaan

Model K - 600 Comf-Ort sesuai untuk pembetulan perubahan degeneratif-dystrophik di kawasan lumbar.

Terdapat dua jenis pembinaan:

 1. Dengan peningkatan lebar 35 cm. Produk sedemikian dibezakan oleh 4 pengeras dan lebar yang ketara. Ia digunakan selepas kecederaan dan operasi.
 2. Lebar 42 cm. Produk ini dilengkapi dengan pita ikat yang membantu menyesuaikan produk dengan gambar.

Pengilang ini juga menawarkan model anggaran dengan tali pinggang kelengkapan. Produk sedemikian dicirikan oleh ketahanan aus yang tinggi..

Kos - 700-1800 rubel.

Pilihan produk ortopedik yang betul adalah jaminan punggung yang sihat dan cantik. Saya harap petua berguna dari ulasan ini dapat membantu anda memilih pilihan yang tepat..

Jangan lupa langkah tambahan untuk meluruskan postur badan anda. Bersenam secara teratur dapat membantu anda mencapai hasil yang baik dalam masa yang singkat..

Untuk hari ini semua, selamat tinggal, pengunjung yang dikasihi!

Korset meluruskan postur

Korset pelurus postur mesti dipakai sebaik sahaja terdapat tanda-tanda postur tubuh yang lemah, ini adalah langkah segera untuk memulihkannya.

Terlepas dari kategori umur, kerana pengaruh faktor luaran, gaya hidup dan kehadiran penyakit, anda dapat melihat bentuknya yang tidak teratur.

 • Apa itu korset
 • Berapa harganya
 • Kami gunakan untuk meluruskan tulang belakang
 • Video berguna mengenai topik tersebut
 • Cara memilih pembetulan postur yang betul
 • Buat sendiri
 • Petunjuk dan kontraindikasi untuk penggunaan pembinaan belakang

Apa itu korset

Ini adalah alat yang terdiri daripada tali pinggang elastik yang diikat dalam urutan tertentu.

Membolehkan seseorang mengagihkan beban pada tulang belakang dan mengelakkan masalah kesihatan yang harus diselesaikan dengan menggunakan teknik yang boleh dikendalikan.

Pemakaian korset disyorkan kepada pesakit oleh pakar (doktor ortopedik) sekiranya dapat mengesan pelbagai jenis patologi di bahagian belakang dengan:

 • kecederaan tulang belakang;
 • scoliosis;
 • diagnosis cakera herniated;
 • osteochondrosis;
 • lordosis patologi.

Berapa harganya

Harga bergantung kepada:

 • bahan produk;
 • keserbagunaannya;
 • kategori umur pembeli.

Pilihan kanak-kanak dan remaja: 1500-3500 rubel. Dewasa: 2500-11000 rubel.

Kami gunakan untuk meluruskan tulang belakang

Tulang belakang manusia adalah struktur yang kompleks, dan perubahan sedikit pun boleh menyebabkan akibat yang tidak dapat dipulihkan. Sekiranya pesakit diberi korset untuk meluruskan tulang belakang, maka anda tidak boleh berdebat dengan doktor yang merawat.

Cukup minta jabatan tertentu:

 • lumbar;
 • serviks;
 • dada;
 • sakral.

Terdapat korset (pembetulan) spektrum tindakan yang luas, tetapi jika tidak ada petunjuk untuknya, maka tidak perlu membayar lebih.

Apa yang Berlaku Semasa Memakai:

 • sakit di bahagian belakang berkurang;
 • tulang belakang diselaraskan secara beransur-ansur;
 • pemulihan tulang belakang yang cedera berjalan dengan betul.

Anda boleh menggabungkan memakainya dan melakukan sejumlah latihan fizikal yang ditetapkan oleh doktor yang berkelayakan.

Video berguna mengenai topik tersebut

Cara memilih pembetulan postur yang betul

Seorang pakar secara individu boleh mengesyorkan model, menunjukkan tahap ketegaran dan ukuran yang sesuai untuk pesakit.

 1. Sekiranya tidak ada bantuan yang memenuhi syarat, ukurannya dipilih seperti berikut: tarik nafas dalam-dalam dan ukur, menggunakan pita pengukur, keliling di bawah dada. Sekiranya bacaan tidak jatuh ke dalam nilai yang tepat, maka ukuran korset paling sesuai dibeli dengan nilai yang lebih besar.
 2. Bahagian dalam korset hendaklah dibuat dari bahan kapas. Bahan sintetik bukan sahaja tidak membenarkan udara masuk, tetapi juga menyebabkan reaksi alahan.
 3. Bahagian pembetulan dan pengikat logam tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan.
 4. Tidak semestinya sempit. Ia mesti menjalankan fungsi sokongan, dan tidak memerah badan.
 5. Semasa memilih pilihan, jangan ragu untuk memintanya untuk mencubanya, kerana barang ini dibeli untuk meningkatkan kesihatan, dan jangan terbaring mati di dalam almari di rak.

Buat sendiri

Korset pelurus belakang juga boleh dibuat secara bebas:

 1. Pilih bahan yang betul. Ia mestilah elastik dan tidak berkerut banyak semasa memakai dan mencuci.
 2. Ukur keliling pinggang, dada dan pinggul, serta jarak dari ketiak ke pinggang (anda akan memerlukannya semasa membina bahagian produk).
 3. Bentukkan gambar di atas kertas, dengan mengambil corak asas untuk pakaian sederhana (anda boleh mendapatkannya di Internet atau majalah jahit mana pun).
 4. Potong corak dan pindahkan ke kain.
 5. Potong kain dan umpannya bersama. Cubalah benda kerja, jika terdapat kesilapan, betulkan.
 6. Jahit benda kerja dengan jahitan linen pada mesin jahit. Seterika produk siap.
 7. Di bahagian belakang, anda perlu membuat gelung untuk tali masa depan.

Produk siap hendaklah dipakai di bawah pakaian.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk penggunaan pembinaan belakang

Petunjuk penggunaan korset meluruskan postur adalah syarat berikut:

 • scoliosis pelbagai bahagian tulang belakang;
 • aduan pesakit yang kerap terhadap osteochondrosis;
 • perkembangan rongga semasa remaja;
 • menerima kecederaan tulang belakang dan dalam tempoh selepas operasi;
 • perkembangan torticollis;
 • hernia intervertebral.

Senarai di atas dapat memprovokasi perkembangan penyakit yang lebih serius pada pesakit, oleh itu memakai korset adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari proses pemulihan.

 • dengan ekzema;
 • pembentukan pustular pada badan pelbagai jenis;
 • penyakit organik sistem saraf pusat;
 • intoleransi neurologi individu;
 • dalam kes-kes perkembangan kekurangan kardiopulmonari.

Cara membuat korset pembetulan postur yang baik di rumah sendiri

Masalah postur bermula pada zaman kanak-kanak. Sebabnya, kedua-dua kanak-kanak itu terus menerus membungkuk dalam keadaan duduk, dan kecenderungan genetik terhadap perkembangan kecacatan pada tulang belakang. Walau bagaimanapun, kelengkungan postur juga boleh berlaku pada masa dewasa. Bersantai semasa berjalan, aktiviti fizikal yang berlebihan, kerja tidak aktif dan faktor lain secara langsung mempengaruhi perubahan kelengkungan tulang belakang.

Untuk membetulkan kecacatan, korset ortopedik digunakan. Tetapi mereka mempunyai kos yang tinggi, dan tidak semua orang mampu memperoleh pemerolehan sedemikian. Oleh itu, adalah berguna untuk mengetahui cara membuat pembetulan postur dengan tangan anda sendiri. Juga, pembalut yang dijual di salon ortopedik atau farmasi diwakili oleh model standard yang mungkin tidak sesuai dengan keperluan pesakit tertentu. Dalam kes ini, pembuatan diri pembetulan postur adalah lebih penting..

Penerangan dan jenis produk

Korset pembetulan untuk postur adalah produk ortopedik yang diperbuat daripada beberapa elemen yang memberikan fiksasi yang boleh dipercayai. Bahan-bahan dari mana pembalut dibuat adalah kain elastik yang kuat, plastik khusus, dan juga pelbagai logam (dalam hal pembetulan dengan peningkatan kekakuan). Semua bahan mestilah hypoallergenic.

Untuk setiap jenis kelengkungan ruang tulang belakang, perlu memilih model korset individu yang memenuhi kriteria terapi. Salah satu perbezaan yang paling penting antara pembetulan postur adalah ketegaran fiksasi. Terdapat jenis berikut.

 1. Pembetulkan postur lembut. Mereka adalah produk yang diperbuat daripada kain hipoalergenik elastik. Model pemakaian jenis ini paling kerap diresepkan oleh doktor untuk kelengkungan tulang belakang yang kecil. Juga, penggunaannya dibenarkan untuk mencegah penyakit sistem muskuloskeletal dan gangguan postur..
 2. Pembalut separa tegar. Produk dilengkapi dengan pengikat dan tulang rusuk penguat tambahan yang diperbuat daripada plastik. Pengubahsuaian ini diperlukan untuk memberi sokongan tambahan untuk masalah postur yang lebih serius..
 3. Korset vertebra tegar. Dilengkapi dengan pengeras plastik atau logam, tali dan gesper yang boleh disesuaikan. Digunakan untuk rawatan kelengkungan kompleks ruang tulang belakang, dalam rawatan kompleks sejumlah patologi teruk sistem muskuloskeletal.

Faktor penting lain adalah penyetempatan produk pada badan. Mengikut kriteria ini, jenis peranti berikut dibezakan:

 • lumbar.
 • toraksolumbar;
 • dada.

Terdapat reclinators magnetik dan pembetulan postur elektronik, tetapi di rumah produk seperti itu tidak dapat dibuat kerana kerumitan reka bentuknya..

Apa yang diperlukan untuk pembuatan produk yang betul

Untuk membuat pembetulan postur berkualiti tinggi dengan tangan anda sendiri, anda perlu mempunyai idea mengenai bentuk akhir peranti. Anda harus mengunjungi salun ortopedik dan mempertimbangkan secara terperinci pelaksanaan korset kilang. Oleh itu, anda akan yakin dengan gaya, tahap ketegaran dan algoritma tindakan semasa membuat pembetulan sendiri.

Untuk membuat korset, anda mesti mengikuti peraturan:

 • menentukan penyetempatan kelengkungan tulang belakang untuk membuat model produk yang diinginkan;
 • pilih bahan hypoallergenic dalam jumlah yang betul (disarankan mengambil lebih banyak daripada yang diperlukan);
 • tuliskan ukuran untuk membuat produk yang memberikan sokongan postur yang boleh dipercayai;
 • membeli dan menguasai mesin jahit yang berkualiti;
 • belajar bagaimana membuat corak kertas profesional, dengan mengambil kira keunikan struktur gambar tersebut.

Corak siap pakai boleh digunakan untuk model pembetulan postur pada masa akan datang. Juga, pengetahuan di atas akan membantu mewujudkan pendakap tulang belakang untuk orang dewasa dan korset ortopedik untuk kanak-kanak..

Urutan tindakan dalam pembuatan korset

Untuk membuat pembetulan postur, seseorang mesti mempunyai kemahiran menjahit dan memotong. Lukisan undercut yang dilukis dengan betul akan memastikan hasilnya adalah yang diinginkan. Anda boleh menggunakan corak siap pakai dari Internet, tetapi dalam hal ini mustahil untuk membuat pembalut yang memenuhi semua keperluan dan permintaan.

Untuk membuat korset dengan betul untuk membetulkan postur di rumah, anda memerlukan perkara berikut.

 1. Mengambil bahan. Kain hendaklah bernafas, elastik, boleh dicuci dan tidak berkerut ketika dipakai. Hanya bahan hypoallergenic yang harus dipilih.
 2. Untuk menentukan jalan pintas, perlu mengukur dada, pinggang dan pinggul.
 3. Lukiskan corak.
 4. Pindahkan ke kain untuk ditimbang.
 5. Setiap elemen pembetulan postur mesti dipotong dan diseterika dengan teliti.
 6. Pasangkan korset bersama..
 7. Gunakan benang nipis dan kuat untuk menjahit komponen pembalut.
 8. Gunakan mesin jahit yang berkualiti untuk memasukkan barang bersama.
 9. Selepas menjahit tepi, produk mesti disisipkan (lebih baik dengan penutup).

Kelebihan dan kekurangan

Sekiranya anda mempunyai kemahiran membuat produk fabrik dengan tangan anda sendiri, anda boleh membuat proofreader yang akan jauh lebih baik daripada model kilang. Kelebihan utama korset seperti ini adalah berikut.

 1. Pendekatan individu. Semasa membuat pendakap postur, anda dapat mempertimbangkan setiap perincian dan membuat penyesuaian pada rancangan produk.
 2. Harga. Membuat pembetulan lebih murah daripada membeli model yang ada di farmasi atau salon ortopedik. Ini adalah benar untuk harga untuk pesanan individu..
 3. Keupayaan untuk membuat pelbagai pengubahsuaian. Oleh kerana anda sendiri adalah studio jahit korset, jumlah produk yang dihasilkan tidak terhad..
 4. Pembesaran almari pakaian. Ini berlaku untuk penyelesaian reka bentuk dalam reka bentuk korset. Anda boleh membuat pembalut dalam warna klasik pembalut elastik dari farmasi, dan dalam pelbagai variasi, yang membolehkan anda menggabungkan produk dengan pakaian apa pun.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kelemahan produk tersebut..

 1. Kekurangan perakuan. Kraftangan tidak memenuhi standard amalan perubatan dan tidak boleh digunakan sebagai alat terapi. Oleh itu, dalam proses membuat pembetulan, anda harus berjumpa dengan pakar.
 2. Kemustahilan pembuatan tanpa kemahiran yang betul. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran menjahit atau menjahit, maka anda tidak akan dapat membuat pembetulan postur.

Pembetulan ringkas yang diperbuat daripada pembalut elastik

Bagi mereka yang tidak tahu menjahit dan memotong, ada arahan mudah untuk membuat pembetulan postur dengan cepat.

 1. Ambil pembalut elastik sepanjang 5-6 m dan lebar 8-10 cm.
 2. Letakkan bahagian tengah pembalut pada tahap bilah bahu anda dan letakkan satu hujung di atas bahu anda dan yang lain di bawah kawasan aksila yang bertentangan.
 3. Balut angka lapan di bahu dan ketiak beberapa kali
 4. Bawa hujung pembalut di pinggang dan ikat pada perut.

Pembalut semacam itu sesuai secara eksklusif untuk pencegahan kelengkungan postur. Untuk tujuan terapi, penggunaannya hanya mungkin dengan preskripsi doktor..

Kesimpulannya

Pembetulkan postur buatan sendiri bukan sahaja dapat menjimatkan wang, tetapi juga memberikan pemulihan yang selesa dan berkesan. Walau bagaimanapun, membuat korset berkualiti tinggi hanya mungkin jika anda mempunyai pengalaman menjahit dan memotong.

Pembetulkan postur sendiri

Uji sendiri sebelum menguatkan korset otot

Sebelum terus menguatkan korset otot, lebih baik memeriksa keadaannya pada masa ini. Ujian kendiri ini boleh dilakukan kemudian untuk menilai keberkesanan latihan..

 1. Berbaring dengan perut ke bawah, angkat tangan dan kaki dari lantai (pada masa yang sama!).
 2. Dengan pusar anda ditarik, tegangkan otot inti anda, lengkung punggung anda, dan angkat tulang rusuk anda..

Dalam kedudukan ini, anda perlu bertahan sebentar. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya, sudah tiba masanya untuk berfikir secara serius tentang menguatkan korset otot..

 1. Pakailah keempat-empat sehingga kaki anda membentuk sudut lurus pada lipatan.
 2. Lihat di hadapan anda dan, meregangkan leher anda, meregangkan lengan kiri dan kaki kanan anda (atau sebaliknya) masing-masing ke depan dan ke belakang.

Tujuan ujian ini adalah untuk mengekalkan keseimbangan. Sekiranya anda tidak berjaya, sudah tiba masanya untuk mengerjakan otot penstabil anda..

Jenis dan ciri korset moden untuk meluruskan postur

Semua korset moden berbeza tahap fiksasi dan reka bentuknya.

Mari serlahkan jenis utama:

Elastik

Produk ini direka untuk melegakan tulang belakang lumbal dan toraks, membolehkan anda memperbaiki tulang belakang pada kedudukan yang betul secara anatomi.

Jenis korset ini digunakan untuk membetulkan gangguan postur ringan (terutama pada kanak-kanak dan remaja).

Reka bentuknya adalah jenis pembalut elastik khas kerana ketiadaan sisipan tegar, oleh itu, apabila memakainya, ketidakselesaan diminimumkan.

Tidak seperti produk elastik, korset jenis ini digunakan untuk masalah postur yang lebih serius. Plat elastik di kedua-dua belah tulang belakang dijahit ke benda itu. Plat membantu mengurangkan kecacatan tulang belakang pada skoliosis dan menyebarkan beban lateral secara maksimum.

Lumbar (pinggang)

Alat perubatan digunakan untuk membetulkan postur lumbal, serta menghangatkan pada penyakit reumatik, penyakit ginjal. ketika dihangatkan dalam keadaan sejuk.

Di bawah pesanan (mengikut ukuran individu)

Jenis produk ini paling kerap dipesan untuk kanak-kanak dengan skoliosis yang diperoleh atau masalah lain pada tulang belakang..

Korset terdiri daripada plastik yang dibentuk mengikut parameter individu kanak-kanak. Membiasakan diri dengan pembetulan postur berlaku setiap hari, dengan meningkatkan masa pakai produk sebanyak 1 jam, sehingga anak dapat berjalan dalam produk untuk postur selama sekitar 23-24 jam.

Pembetulan skoliosis pada kanak-kanak

Semasa remaja, semasa peningkatan pertumbuhan tulang, scoliosis sering terbentuk. Tanda-tanda scoliosis adalah kelengkungan ruang tulang belakang, transformasi postur. Ini memberi kesan negatif kepada organ dalaman kanak-kanak. Dengan skoliosis progresif, remaja disyorkan untuk menggunakan korset ortopedik. Korset ortopedik akan membantu membetulkan ubah bentuk dan mencegah perkembangannya lebih lanjut.

Untuk membetulkan postur pada kanak-kanak, korset ortopedik Alcom 1030 telah membuktikan dirinya dengan baik.Saiz pembetulan kanak-kanak Alcom 1030 ditentukan oleh lilitan pinggang anak. Pembetulkan postur kanak-kanak pada tanda dagangan Alkom 1030 mencipta postur yang cantik dan betul pada kanak-kanak.

Anda boleh membuat pembalut dengan pelbagai modifikasi dengan tangan anda sendiri, termasuk jalur sacro-lumbar. Semasa membuat pembalut dengan tangan anda sendiri, lebih baik anda membuat contoh gaya. Anda hanya perlu ingat bahawa pembalut kanak-kanak buatan tangan akan berguna dengan penyimpangan kecil. Pembalut buatan sendiri akan sesuai dengan almari pakaian dan akan membantu memperbaiki postur.

Cara menjahit korset sederhana dengan tangan anda sendiri arahan langkah demi langkah untuk pemula

Eksperimen dengan kain yang murah sebelum anda mula menggunakan bahan asas. Ini akan membantu anda memahami bagaimana produk siap akan kelihatan dan membuat penyesuaian mengikut corak individu..

Menjahit korset langkah demi langkah:

 1. Pindahkan corak ke kain dan potong, pastikan untuk memerhatikan lekukan pada lipit.
 2. Sapu bahagian tengah bahagian depan dengan sisi.
 3. Sapu bahagian belakang dengan perincian lapisan.
 4. Jahit dan seterika jahitannya.
 5. Sambungkan lapisan dan bahagian atas.
 6. Jahit saluran menegak di sepanjang setiap jahitan untuk kabel bawah. Daripada saluran, anda boleh menambah raglin dan menutupnya dengan pita di atas, tetapi dalam kes ini anda hanya akan mendapat korset yang ketat. Kedua-dua tulang dan raglin mestilah kurang lebih 2 cm daripada jahitan.
 7. Potong tepi dengan pita bias atau tepi, dijahit ke pangkal, dan kemudian dibalut dengan tangan dengan kemas.
 8. Tandakan lubang untuk mengikat, menusuk dan memasang bulu mata.

Korset sudah siap, sekarang anda boleh menjahit perincian hiasan - pita, manik, rhinestones, kepingan kulit atau bulu.

Dengan mengetahui cara menjahit korset untuk seorang wanita, anda boleh membuat beberapa model untuk majlis yang berbeza, karya itu sukar dilakukan, tetapi menarik dan bermanfaat. Anda boleh yakin bahawa anda akan menerima produk mengikut ukuran dan citarasa anda.

DARI
Hari ini kami menawarkan corak korset dengan underwire. Korset moden bukan sahaja cantik tetapi juga selesa. Dan pada masa yang sama, mereka membolehkan anda membuat pinggang anda sekurang-kurangnya beberapa sentimeter lebih kecil dan selalu kelihatan cantik dan menggoda. Tidak sia-sia kita melihat minat para pereka dalam korset di pertunjukan fesyen..

Nah, anda berpeluang menjahit korset mengikut gambar anda! Kami menawarkan beberapa pilihan korset, tetapi masing-masing sangat mengagumkan! Pilih mana-mana, reka bentuk korset anda sendiri dan jahit sesuka hati.

Lukisan di bawah menunjukkan corak korset, namun, anda boleh membuat pilihan korset lain menggunakan prinsip pemodelan yang kami berikan kepada anda. Bayangkan dan reka bentuk korset anda sendiri!

Gambar: 1. Corak korset dengan underwire

Gambar: 2. Corak korset underwired - butiran potong

Corak Korset: Pemodelan

Corak korset dengan underwire dimodelkan oleh, yang mesti dibina mengikut ukuran anda sendiri.

Kemudian, kami terus memodelkan corak korset secara langsung.

Pada corak depan dan belakang bodysuit wanita, lukiskan garis model seperti yang ditunjukkan pada Gambar. 1. Corak korset dengan underwire.

Oleh kerana korset harus mengetatkan pinggang dan dada dengan kuat, sempitkan depan dan belakang di sisi dengan jarak 1 cm, sisihkan dari lubang lengan.

Pada corak depan, buat panah tambahan sedalam 1 cm seperti yang ditunjukkan dalam.

Di bahagian belakang, buat anak panah tambahan sedalam 1 cm. Tentukan kedudukan anak panah dengan cara ini: bahagikan jarak antara anak panah pertama dan lubang lengan pada separuh.

Naikkan potongan sandaran belakang 1 cm seperti yang ditunjukkan pada Gambar. 1. Corak korset dengan underwire
.

Lukis bahagian bawah korset mengikut corak, meletakkannya di tengah separuh depan dari garis pinggang - 10-12 cm, di sisi - kira-kira 8 cm, di belakang - masing-masing 10 dan 8 cm.

Cara menjahit korset

Lebih baik menjahit korset dari kain padat: kapas, sutera, jacquard, dan lain-lain Potong butiran dari kain utama ikuti. Untuk melapisi, lebih baik digunakan - kerana korset sesuai dengan bahagian atas badan, kainnya semestinya semula jadi, jika tidak, mungkin terdapat iritasi pada kulit.

Untuk pemasangan pertama, semua butiran korset mesti dijahit mesin dengan panjang jahitan 4mm. Sekiranya anda menyapu butiran potongan dengan tangan, anda tidak akan memahami bagaimana korset sesuai dengan angka tersebut. Sekiranya, setelah mencuba, produk tidak perlu disesuaikan, lepaskan jahitan penentu dan hanya dengan itu anda dapat mengasah butiran korset sepenuhnya.

Di tengah depan korset, pengikat harus dibuat (atau di belakang - mengikat).

Pengancing korset

Pengancing korset boleh berbeza. Klasik - pesawat keluli khas yang dijahit ke sisi korset. Di sebelah kanan - planchette dengan cangkuk, di sebelah kiri - dengan gelung. Sekiranya anda tidak mempunyai pengikat seperti itu, anda boleh menggunakan teknologi hook-and-loop.

Tulang khas dijahit ke dalam jahitan korset jahitan, yang akan membantu korset untuk mengekalkan bentuknya dan sesuai dengan bentuknya dengan lebih ketat. Lihat: Kawat bawah dijahit di sepanjang jahitan pelepasan (lihat Gambar. 2. Corak korset dengan wayar bawah - butiran potong
).

Bahagian atas dan bawah korset boleh dihiasi mengikut keinginan anda: frill, ruffle atau lace.

Elaun jahitan - 1.5 cm, sepanjang bahagian bawah dan bahagian atas - 2 cm.

Cara menentukan jenis korset

Adalah mungkin untuk membuat korset postur sendiri di rumah. Produk untuk membetulkan keadaan tulang belakang akan berbeza untuk luka pada bahagian yang berlainan. Pembetulkan postur hanya boleh digunakan jika mematuhi piawaian perubatan; hanya pakar ortopedik yang dapat membuat keputusan mengenai kebolehterimaan pemakaian pilihan yang dibuat oleh pesakit.

Untuk membuatnya sendiri, anda harus mengkaji jenis utama mereka:

 1. Pembetulan pemodelan digunakan untuk memberikan kedudukan tertentu di belakang atau pinggang. Sekiranya kelengkungan lateral ruang tulang belakang, model seperti itu diperkuat dengan tambahan plastik atau logam tegar di sisi selekoh.
 2. direka untuk menguatkan pembetulan kelengkungan tulang belakang. Sekiranya selekoh patologi dinyatakan di tulang belakang lumbar, korset lumbal digunakan; di dada - produk dengan tali untuk sepertiga bahagian atas belakang.
 3. Korset sokongan digunakan untuk mengekalkan keseluruhan paksi tulang belakang pada kedudukan yang betul. Lebih baik memakainya ketika rata (semua lengkungan fisiologi tulang belakang dilicinkan) atau (lengkung fisiologi diperkuat).
 4. Penggantian korset digunakan dalam tempoh pemulihan selepas pembedahan untuk menguatkan dinding perut anterior dan otot belakang.

Cara memilih

Untuk membuat pilihan yang tepat semasa membeli korset perubatan untuk pembetulan belakang, anda perlu menentukan sifat gejala dan diagnosis yang tepat. Untuk kes lanjut, doktor harus memilih pembetulan postur dari kategori tahap dan harga yang sesuai, kerana patologi serius memerlukan pendedahan intensif pada tulang belakang. Untuk tujuan pencegahan, pembalut dipilih dengan lebih sederhana - yang utama ialah ia mempengaruhi bahagian belakang yang dikehendaki.

Sebagai tambahan kepada diagnosis, penting untuk menentukan penyetempatan kelengkungan. Korset diletakkan di kawasan-kawasan yang perlu dijaga dan dipasang dengan ketat dalam bentuk ruang tulang belakang yang betul

Sebagai contoh, jika kelengkungan berada di bahagian atas, model tegar yang akan menutupi bahagian dada dan serviks sesuai. Sekiranya masalahnya berada di kawasan lumbar, perlu memilih produk yang bertujuan untuk memperbaiki tulang belakang lumbar dan menjaga postur yang betul..

Korset postur DIY

Banyak model korset belakang tegar berkualiti tinggi dengan harga yang tinggi, tetapi agar tidak mengeluarkan banyak wang, anda boleh membuatnya sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan pembalut elastik (lebar: 8-10 cm, panjang: 6-7 meter). Cara melakukan:

 • tentukan bahagian tengah pembalut (pasangkannya ke tulang belakang berhampiran bilah bahu);
 • salah satu hujung pembalut harus melepasi bahu, dan yang lain dari sisi yang berlawanan ke ketiak;
 • kedua-dua hujungnya mengelilingi bahu, perut dan melalui ketiak;
 • ikat pembalut pada perut atau belakang.

Korset pembetulan buatan sendiri seperti itu boleh dibuat untuk tujuan pencegahan, menghilangkan rasa tidak selesa semasa duduk lama di komputer. Namun, anda tidak boleh menggunakan reka bentuk sedemikian untuk penyakit lanjut, kerana tidak akan memberikan hasil yang berkesan, lebih baik memilih produk berkualiti tinggi yang dibeli. Pendakap lumbar buatan sendiri hanya dapat membetulkan postur tubuh atau menjaga otot punggung dalam keadaan baik, mengagihkan beban dengan betul.

Nama dan pengeluar

Alexander, 34 tahun

Saya telah lama memakai korset belakang kerana kelengkungan tulang belakang. Bagi saya, ini adalah satu-satunya jalan keluar dari keadaan ketika menjaga postur tubuh. Saya menggunakannya setiap kali saya duduk di komputer - ia membantu menjaga postur badan yang betul dan belakang saya dalam keadaan baik. Tidak mengganggu duduk, saya memakainya maksimum 4 jam sehari.

Vitalina, 24 tahun

Bagi saya, pembalut elektronik telah menjadi pendamping berterusan, kerana selepas pembedahan punggung bawah, anda perlu mengawal kedudukan punggung dan sentiasa menyimpannya pada kedudukan yang betul. Saya menggunakan pembalut ketika rasa sakit, ketidakselesaan dan tanda-tanda lain yang memburukkan lagi penyakit ini muncul. Selepas sehari, semua gejala hilang, saya nasihatkan.

Doktor memberikan pembalut, saya telah memakainya selama lebih dari setahun. Ada akibatnya - punggung saya berhenti sakit dan sakit kepala hilang. Dia sangat selesa, sesuai dengan saya. Ia berkesan untuk scoliosis dan penyakit lain, menormalkan postur. Satu-satunya negatif adalah berapa banyak kos korset tulang belakang, modelnya sangat mahal, walaupun dipesan secara dalam talian.

Mengapa pembetulan buatan sendiri lebih baik daripada pembetulan yang dibeli?

Tidak kira berapa harga pembetulan kedai, ia tidak dapat dibandingkan dengan korset pembetulan postur rumah. Tali pinggang seperti ini mempunyai beberapa kelebihan yang jelas, di antaranya tidak perlu diperhatikan perkara berikut:

 • Anda boleh menjahit produk, dengan menumpukan pada semua ciri kecil dan keperluan tokoh tertentu.
 • Korset buatan sendiri boleh menjadi tambahan yang baik untuk almari pakaian anda.
 • Barang buatan sendiri akan berharga beberapa kali lebih murah daripada yang dibeli.
 • Anda boleh membuat beberapa pilihan tali pinggang sekaligus dan memahami mana yang lebih baik.

Korset anti-stoop boleh dipakai pada usia apa pun. Dia sangat pandai menolong mereka yang selalu bekerja di pejabat di komputer. Pilihan rumah seperti itu bukan sahaja dapat membantu mengelakkan kelengkungan belakang yang serius, tetapi juga meringankan keadaan seseorang ketika berjalan atau duduk..

Di rumah, anda boleh membuat yang indah secara bebas dengan tangan anda sendiri, yang tidak dapat dibandingkan dengan pilihan kedai. Petunjuk mengenai cara membuat barang ini sendiri boleh didapati dalam banyak sumber, tetapi nasihat yang diberikan di atas akan membantu pemotong yang berpengalaman mengatasi tugas yang sukar. Sekiranya seseorang dapat membuat korset sokongan dengan tangannya sendiri, maka bahagian belakang pasti akan berterima kasih kepadanya untuk ini..

Ternyata, sesiapa yang mempunyai mesin jahit dan kemahiran tertentu dalam hal ini boleh membuat pembetulan postur dengan tangan mereka sendiri. Semasa merangka corak, lebih baik tidak terburu-buru ke mana-mana untuk membuat semua pengukuran dengan betul dan mengambil kira keperluan individu tokoh tertentu. Sekiranya anda menjalankan semua proses dengan lancar, berhati-hati, perlahan, maka anda akan mendapat perkara yang sangat menarik yang akan membawa faedah kesihatan yang luar biasa. Tali pinggang seperti itu boleh menjadi pembantu yang sangat baik, tambahan bergaya pada almari pakaian anda, aksesori untuk menguatkan korset otot, memberikan tulang belakang bentuk yang betul. Dianjurkan untuk memakai sesuatu seperti ini walaupun semasa kehamilan supaya otot perut tidak terlalu meregang, dan wanita selepas melahirkan dapat memperoleh kembali bentuk sebelumnya.

Menjahit korset memerlukan ketekunan dan pemotongan jahitan yang tepat. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman dalam membina corak, maka anda boleh memilih siap pakai atau memesan ukuran individu dari pemotong.

Mengetahui cara menjahit korset sendiri, anda boleh menambah rempah untuk penampilan anda.

Korset moden terdiri daripada dua jenis.

 1. Hiasan atau korset. Mereka tidak memperagakan sosok itu. Ketumpatan tinggi, sesuai untuk gadis langsing.
 2. Membentuk - mencipta siluet yang sempurna. Sesuai untuk wanita curvy.

Aksesori yang dipilih bergantung pada jenis yang anda pilih untuk menjahit individu. Sekiranya tidak ada pengalaman dalam pembuatan produk tersebut, maka lebih baik berhenti di korset hiasan sederhana tanpa bahagian atas.

Kelengkapan dan bahan:

 • kain padat dan tidak meregang untuk bahagian atas;
 • lapisan korset atau kapas biasa;
 • reglin;
 • pita rep;
 • tulang spiral atau plastik;
 • benang jahit;
 • sisipan serong;
 • kelengkapan tali pinggang;
 • renda, cangkuk, kancing.

Sekiranya anda memutuskan untuk menjahit versi pelangsingan, anda memerlukan tulang paus. Sebagai lapisan, anda boleh mengambil kain yang sama seperti kain ke atas.

Algoritma untuk membuat pembalut di rumah

Untuk membuat korset dengan tangan anda sendiri, seseorang mesti mempunyai kemahiran memotong dan menjahit. Tidak ada yang berpendapat bahawa corak produk siap dapat dijumpai di Internet, tetapi dalam kes ini hampir mustahil untuk menyesuaikan produk dengan keperluan orang tertentu..

Untuk menjahit tali pinggang dengan betul dan ketika memakainya, diperhatikan bahagian belakang yang rata, mereka yang ingin membuat tali pinggang penyembuhan itu sendiri harus dipandu oleh petua berikut:

Mula-mula anda perlu menyambungkan semua butiran produk masa depan dengan pin, dan kemudian anda boleh menghubungkannya antara satu sama lain pada alat jahit. Sekiranya seseorang tidak mempunyai kemahiran memotong dan menjahit, lebih baik baginya membeli tali pinggang dari stoop. Produk sedemikian berharga sekitar 1,500 rubel. Terdapat pilihan yang sedikit lebih mahal dan lebih murah, semuanya bergantung pada reka bentuk tertentu dan tahap ketegaran pembetulan.

Apa yang diperlukannya

Pembetul belakang separa tegar perubatan direka untuk membetulkan pelbagai kecacatan tulang belakang. Doktor mengesyorkannya sekiranya kelengkungan (lordosis, kyphosis), sakit di bahagian belakang dan tulang belakang serviks, keletihan otot yang teruk dan ujung saraf yang terjepit di antara vertebra. Pendakap belakang juga dapat digunakan sebagai pencegahan gangguan jika ada risiko mengalami masalah punggung. Contohnya, gaya hidup yang tidak aktif, bekerja di persekitaran pejabat, otot punggung lemah, skoliosis yang tidak dirawat dengan pelbagai peringkat.

Sebagai tambahan kepada petunjuk di atas, aksesori ini dapat digunakan untuk kemudahan semasa bekerja di komputer. Ia boleh dipakai beberapa kali sehari (5-6 kali sehari), ia mempunyai kesan tonik yang menenangkan dan membantu menghilangkan rasa tidak selesa semasa duduk lama di komputer. Korset belakang akan berguna untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Selalunya, produk tersebut diberikan kepada pelajar sekolah, kerana mereka berisiko terkena penyakit tulang belakang..

Penerangan mengenai 10 latihan Müller untuk menguatkan korset otot

Oleh kerana Müller mengesyorkan semua orang untuk memulakan kelas untuk menguatkan korset otot tepat dari tahap kesukaran awal, dan terus menyukarkan latihan hanya setelah mengasah kemahiran, kami memutuskan untuk membawa latihan peringkat pertama untuk pemula untuk berlatih mengikut sistem Müller.

IP: Tangan di tali pinggang. Kaki berhampiran.

 1. Perlahan-lahan angkat kaki ke depan setinggi mungkin, punggung lurus dan jangan lutut. Naikkan dan turunkan kaki pertama semasa menghirup. Yang kedua - tanpa hembusan nafas.
 2. Ini diikuti oleh kenaikan perlahan kaki ke samping dan turun - semuanya disedut, kami mengangkat kaki yang lain ke sisi dan menurunkannya semasa menghembus nafas.
 3. Seterusnya, punggung lurus, angkat satu kaki ke belakang dan turunkan (semasa menghirup), ulangi pergerakan dengan kaki kedua (semasa menghembus nafas).

Ulangi kitaran dua kali.

IP: kaki pada jarak pendek

 1. Semasa anda menghirup, bengkok ke belakang sebanyak mungkin (dengan kepala anda), letakkan pinggul ke depan dan bengkokkan tangan anda dengan tangan di siku dan tangan.
 2. Semasa anda menghembuskan nafas, bengkok ke depan dan ke bawah, luruskan lengan anda dan cuba menyentuh lantai dengan mereka. Jangan bengkokkan lutut..

IP: tumit ditutup

 1. Semasa menghirup, condongkan batang badan anda ke kiri (termasuk kepala anda), sambil menggerakkan tangan kanan separuh bengkok (telapak tangan ke bawah) di belakang kepala anda, hembuskan nafas dan kembali ke PI.
 2. Condongkan ke kanan dengan lengan kiri dibengkokkan..
 3. Jangan angkat tumit.

IP: kaki pada jarak maksimum antara satu sama lain, tumit menghadap ke luar

 1. Tangan digantung lemah di sisi, pusing badan, bahu kanan - belakang, pinggul kiri - ke hadapan dan sebaliknya..
 2. Pusing mesti dilakukan sejauh mungkin tanpa memutar kaki.

IP: kaki selebar bahu, lengan diturunkan di sisi

 1. Tangan (tapak tangan ke bawah) perlahan-lahan mengangkat ke hadapan sambil menarik nafas.
 2. Lakukan squat pernafasan yang mendalam.
 3. Meluruskan.

IP: kaki selari antara satu sama lain, hampir ditutup

 1. Tangan di tali pinggang.
 2. Semasa menghirup, kami menarik kaus kaki dan mengambil kaki kiri ke belakang (jangan bengkokkan lutut, jangan bengkok). Kaki bawah.
 3. Semasa menghembus nafas, kita mengangkat kaki yang lain dan, dengan itu, menurunkannya.

IP: kaki selebar bahu, tangan di tali pinggang

 1. Dengan meletakkan pinggul ke hadapan, condongkan badan ke belakang (jaga leher anda lurus).
 2. Dengan meletakkan pinggul ke belakang dan mengeluarkan perut ke depan, kita memiringkan badan ke hadapan, menjaga punggung dan leher lurus.
 3. Jangan berehat antara selekoh ke depan dan ke belakang, bernafas secara merata.

IP: tangan dikepal menjadi penumbuk, tumit ditutup

 1. Condongkan batang badan anda ke kanan, tarik lengan kiri anda ke arah siku ke atas, dan turunkan lengan kanan ke bawah.
 2. Miringkan badan anda ke kiri dan tarik lengan kanan anda yang bengkok di siku ke atas, dan turunkan lengan kiri ke bawah.

IP: kaki selebar, kaki melihat ke dalam

 1. Kami dengan cepat memutar bahagian atas badan di tali pinggang (kepala tidak berpusing dengan badan) ke kanan dan kemudian ke kiri, badan bawah harus bergerak. Dua putaran untuk penyedutan dan dua putaran untuk menghembus nafas. Matlamat utama - 4 nafas 40 putaran ke dua arah.
 2. Apabila bahu kanan bergerak ke belakang, pinggul kiri bergerak ke hadapan dan sebaliknya..

IP: kaki sedikit terpisah dan selari, tangan ke bawah

1. Angkat kaki kanan yang dibengkokkan di lutut, kemudian ke kiri. Jari kaki harus turun, jangan bengkok.

2. Membiarkan bahagian atas kaki tidak bergerak, angkat bahagian bawah kaki kiri dan kanan secara bergantian ke belakang dan ke atas. Tendangan tumit di punggung adalah tanda pelaksanaan yang betul.