Hernia intervertebral

Diagnostik

Rawatan hernia tulang belakang lumbosacral tanpa pembedahan memerlukan pendekatan bersepadu. Diagnosis klinikal doktor memberi tumpuan kepada mengenal pasti sumber kesakitan pesakit. Atas sebab ini, diagnosis klinikal kesakitan herniasi cakera tidak hanya berdasarkan hasil ujian diagnostik seperti MRI atau CT. Ia digabungkan dari sejarah perubatan yang lengkap dengan melakukan pemeriksaan fizikal yang lengkap dan, jika perlu, melakukan satu atau lebih ujian diagnostik.

rawatan hernia tulang belakang lumbosacral tanpa pembedahan p, blokquote 2,0,0,0,0 ->

Penting untuk menekankan bahawa MRI dan ujian diagnostik lain tidak digunakan untuk mendiagnosis kesakitan pesakit; sebaliknya, mereka hanya digunakan untuk mengesahkan adanya masalah anatomi yang telah dikenal pasti atau disyaki dalam sejarah dan pemeriksaan fizikal. Atas sebab ini, hasil sinar-X dari MRI atau ujian lain tidak begitu penting dalam mendiagnosis penyebab kesakitan pesakit seperti hasil riwayat perubatan dan pemeriksaan fizikal. Selalunya, imbasan MRI atau jenis ujian lain akan digunakan terutamanya untuk tujuan perancangan pembedahan, misalnya, supaya pakar bedah dapat mengetahui lokasi cakera herniasi dan bagaimana ia mempengaruhi akar saraf.

 1. Apa yang berlaku dengan cakera herniated
 2. Kesakitan cakera Herniated berbanding penyakit degeneratif
 3. Gejala cakera herniated di tulang belakang lumbar
 4. Rawatan hernia tulang belakang lumbosacral tanpa pembedahan
 5. Rawatan konservatif
 6. Rawatan L4-L5
 7. Rawatan bukan pembedahan untuk L4-L5
 8. Prosedur suntikan untuk L4-L5
 9. Rawatan L5-S1
 10. Rawatan bukan pembedahan untuk L5-S1
 11. Prosedur suntikan untuk L5-S1

Apa yang berlaku dengan cakera herniated

Walaupun cakera tulang belakang dirancang untuk menangani beban yang besar, kecederaan dan masalah lain boleh berlaku. Apabila cakera bertambah tua atau rosak, bahagian luar (annulus fibrosus) cakera boleh pecah dan bahan dalaman cakera (nukleus pulposus) dapat di herniasi atau diekstrusi dari cakera. Setiap cakera tulang belakang dikelilingi oleh saraf yang sangat sensitif, dan bahagian dalam cakera mengandungi protein keradangan, jadi apabila bahan ini bersentuhan dengan saraf, ia dapat menyebabkan rasa sakit yang dapat menyebar sepanjang panjang saraf. Walaupun cakera herniated kecil yang membolehkan sebilangan kecil bahan cakera dalaman hanya menyentuh saraf boleh menyebabkan kesakitan yang ketara.

Kesakitan cakera Herniated berbanding penyakit degeneratif

Cakera herniated biasanya menyebabkan jenis kesakitan yang berbeza daripada penyakit cakera degeneratif (masalah cakera biasa yang lain).

p, blokquote 5,0,0,0,0 ->

Apabila pesakit mempunyai cakera degenerasi secara simptomatik (cakera yang menyebabkan rasa sakit atau gejala lain), ruang cakera itulah yang menyakitkan dan merupakan sumber kesakitan. Kesakitan jenis ini biasanya disebut sebagai sakit paksi..

p, blokquote 6,0,0,0,0 ->

Apabila pesakit mempunyai cakera herniasi tanpa gejala, bukan ruang cakera itu sendiri yang menyakitkan, tetapi masalah cakera yang menyebabkan rasa sakit pada saraf tulang belakang. Kesakitan jenis ini biasanya disebut sebagai sakit radikular (sakit akar saraf atau sciatica dari cakera herniasi lumbar).

Gejala cakera herniated di tulang belakang lumbar

Cakera herniasi paling kerap berlaku di tulang belakang lumbal (punggung bawah) atau di tulang belakang serviks (leher), tetapi juga boleh berlaku di tulang belakang toraks (punggung atas). Setiap tapak cakera herniasi menyebabkan gejala kesakitan yang berbeza.

p, blokquote 8,0,1,0,0 ->

Sakit kaki (juga dikenali sebagai sciatica) adalah gejala yang paling biasa dikaitkan dengan cakera herniated di tulang belakang lumbar. Kira-kira 90% cakera herniasi berlaku pada L4-L5 dan L5-S1, menyebabkan rasa sakit pada saraf L5 atau S1, yang memancarkan saraf sciatic.

Gambarajah tulang belakang p, blokquote 9,0,0,0,0 ->

Cakera herniasi pada segmen lumbar 4 dan 5 (L4-L5)

p, blokquote 10,0,0,0,0 ->

Cakera herniated pada segmen lumbar 4 dan 5 (L4-L5) biasanya menyebabkan kerosakan pada saraf L5. Selain sakit sciatica, cakera herniated jenis ini boleh menyebabkan kelemahan ketika mengangkat jari kaki besar dan mungkin pergelangan kaki. Gejala ini juga dikenali sebagai kejatuhan kaki. Rasa kebas dan kesakitan juga dapat dirasakan di bahagian atas kaki.

p, blokquote 11,0,0,0,0 ->

Cakera herniasi pada segmen lumbal 5 dan sakral 1 (L5-S1)

p, blokquote 12,0,0,0,0 ->

Cakera herniated pada segmen lumbal 5 dan sakral 1 (L5-S1) biasanya mempengaruhi saraf S1. Selain sciatica, cakera herniated jenis ini boleh menyebabkan kelemahan ketika berdiri di jari kaki. Rasa kebas dan sakit boleh merebak ke telapak kaki dan keluar dari kaki.

Rawatan hernia tulang belakang lumbosacral tanpa pembedahan

Matlamat utama rawatan setiap pesakit adalah untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan gejala lain yang disebabkan oleh cakera herniated. Untuk mencapai tujuan ini, rancangan rawatan untuk setiap pesakit mesti dibuat secara individu bergantung kepada sumber kesakitan, keparahan kesakitan dan gejala spesifik yang ditunjukkan oleh pesakit..

p, blokquote 14,0,0,0,0 ->

Secara amnya, pesakit pada umumnya disarankan untuk memulakan dengan rawatan konservatif (bukan pembedahan) sebelum mempertimbangkan pembedahan tulang belakang untuk cakera herniated. Walaupun ini benar, pembedahan awal bermanfaat bagi sebilangan pesakit. Sebagai contoh, apabila pesakit mempunyai kelemahan yang mendasari secara progresif di lengan atau kaki kerana akar saraf yang dicubit dari cakera herniated, pembedahan awal dapat menghentikan perkembangan neurologi dan mewujudkan persekitaran penyembuhan yang optimum untuk memperbaiki saraf. Dalam kes seperti itu, kehilangan saraf dapat terjadi tanpa pembedahan dan kerosakannya dapat kekal..

p, blokquote 15,0,0,0,0 ->

Terdapat juga beberapa keadaan yang agak jarang berlaku yang memerlukan pembedahan segera. Sebagai contoh, sindrom cauda equina, yang biasanya dicirikan oleh kelemahan progresif pada kaki dan / atau disfungsi usus atau pundi kencing secara tiba-tiba. Gejala ini memerlukan rawatan perubatan dan pembedahan segera..

Cakera Herniated h3 4,0,0,0,0 ->

Rawatan konservatif

Untuk cakera herniasi lumbal dan serviks, rawatan konservatif (bukan pembedahan) biasanya boleh digunakan selama kira-kira empat hingga enam minggu untuk membantu melegakan kesakitan dan ketidakselesaan. Proses percubaan dan kesalahan sering diperlukan untuk mencari kombinasi rawatan yang tepat. Doktor mungkin mencuba satu rawatan pada satu masa, atau mereka mungkin berguna untuk menggunakan kombinasi pilihan rawatan sekaligus. Sebagai contoh, rawatan yang menghilangkan rasa sakit (seperti ubat) dapat membantu pesakit untuk mentolerir rawatan lain dengan lebih baik (seperti manipulasi atau terapi fizikal). Selain membantu pemulihan, terapi fizikal sering digunakan untuk mendidik pesakit mengenai mekanik badan yang baik (seperti teknik mengangkat yang betul) untuk membantu mencegah pemakaian cakera yang berlebihan..

p, blokquote 17,1,0,0,0 ->

Sekiranya rawatan konservatif membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan, pesakit boleh meneruskan rawatan. Bagi pesakit yang mengalami kesakitan yang teruk dan kehilangan fungsi yang besar dan tidak mendapat bantuan rawatan konservatif, pembedahan boleh dianggap sebagai pilihan..

p, blokquote 18,0,0,0,0 ->

Gabungan pilihan rawatan konservatif berikut boleh digunakan untuk sekurang-kurangnya enam minggu pertama ketidakselesaan dan kesakitan:

 1. Terapi fizikal, senaman, dan peregangan lembut membantu melegakan tekanan pada akar saraf.
 2. Terapi ais dan panas untuk menghilangkan rasa sakit.
 3. Manipulasi (contohnya, manipulasi kiropraktik).
 4. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen, naproxen, atau COX-2 inhibitor untuk melegakan kesakitan.
 5. Penghilang rasa sakit narkotik untuk menghilangkan rasa sakit.
 6. Steroid untuk mengurangkan keradangan untuk menghilangkan rasa sakit.
 7. Suntikan epidural untuk mengurangkan keradangan untuk menghilangkan rasa sakit.
h3 5,0,0,0,0 ->

Rawatan L4-L5

Rawatan hernia tulang belakang lumbosacral tanpa pembedahan adalah tahap permulaan kompleks memerangi penyakit ini. Sekiranya keadaan punggung dan / atau kaki tidak bertambah baik dengan rawatan bukan pembedahan, atau untuk keadaan darurat tertentu, pembedahan boleh dipertimbangkan.

Rawatan bukan pembedahan untuk L4-L5

Rawatan bukan pembedahan untuk segmen gerakan L4-L5 termasuk:

 1. Rawatan perubatan. Ubat preskripsi dan bukan preskripsi digunakan untuk melegakan kesakitan dari L4-L5. Secara amnya, NSAID biasanya dicuba terlebih dahulu. Opioid, tramadol dan / atau kortikosteroid boleh digunakan untuk melegakan kesakitan yang lebih teruk.
 2. Fisioterapi. Latihan dan terapi fizikal dapat diubahsuai untuk secara khusus menargetkan kesakitan yang disebabkan pada L4-L5 dan punggung bawah. Terapi ini membantu menstabilkan punggung dan mengekalkan kesihatan otot dan sendi yang baik. senaman dan regangan lembut dapat membantu mengurangkan tekanan
 3. Kiropraktik. Kiropraktik tulang belakang lumbar dapat membantu melegakan kesakitan akibat pergerakan pada segmen L4-L5.
 4. Penjagaan diri. Untuk mempromosikan penyembuhan dan / atau mencegah memburuknya kecederaan L4-L5, beberapa petua termasuk mengelakkan:
 • lenturan tulang belakang berulang;
 • pergerakan mendadak secara tiba-tiba seperti melompat;
 • senaman intensiti tinggi dan mengangkat berat.
p, blokquote 21,0,0,0,0 ->

Penting untuk menjaga postur yang betul ketika berdiri, duduk, berjalan, berbaring, dan mengangkat objek dari lantai untuk mengekalkan kelengkungan tulang belakang yang normal dan meminimumkan tekanan pada tulang belakang..

Prosedur suntikan untuk L4-L5

Di samping itu, tetap aktif, melakukan senaman secara teratur, berhenti merokok dan menurunkan berat badan pada orang yang berlebihan berat badan dapat membantu mengurangkan risiko masalah yang berkaitan dengan L4-L5..

p, blokquote 23,0,0,0,0 ->

Pelbagai jenis rawatan suntikan dapat membantu mengurangkan keradangan dan / atau mencegah impuls kesakitan L4-L5 sampai ke otak.

 1. Suntikan steroid epidural lumbal: Steroid yang disuntik terus ke ruang epidural tulang belakang dapat membantu mengurangkan keradangan dan mengurangkan kepekaan serat saraf terhadap kesakitan dengan menghasilkan isyarat kesakitan yang lebih sedikit. Suntikan ini lebih berkesan untuk merawat penyebab kesakitan yang meradang, seperti sakit dari serpihan cakera herniated, dan secara amnya kurang berkesan dalam penyebab kesakitan..
 2. Ablasi frekuensi radio: Ablasi frekuensi radio boleh digunakan untuk mengubati kesakitan yang timbul dari sendi faset L4-L5. Sebahagian saraf pemancar kesakitan dipanaskan oleh jarum frekuensi radio untuk mewujudkan kecederaan panas. Akibat lesi ini, saraf tidak menghantar isyarat sakit ke otak..
p, blokquote 24,0,0,0,0 ->

Prosedur suntikan biasanya menggunakan panduan fluoroskopi (sinar-X) dengan pewarna radiopaque untuk meletakkan jarum dengan betul. Panduan fluoroskopi membantu meningkatkan ketepatan diagnostik dan mengurangkan risiko prosedur.

p, blokquote 25,0,0,1,0 ->

Suntikan juga boleh digunakan untuk diagnosis sebagai blok saraf selektif untuk mengesahkan bahawa akar saraf menyebabkan sakit kaki dan biasanya bermanfaat sebelum pembedahan.

p, blokquote 26,0,0,0,0 ->

Prosedur suntikan biasanya dipertimbangkan selepas teknik bukan pembedahan selama beberapa minggu tanpa menghilangkan rasa sakit. Suntikan ini boleh membawa risiko kecil pendarahan dan / atau kerosakan saraf di kawasan lumbar.

Rawatan L5-S1

Faktor-faktor yang mempengaruhi segmen tulang belakang L5-S1 biasanya dirawat dengan kaedah bukan pembedahan. Sekiranya gejala punggung bawah dan / atau kaki bertambah buruk atau tidak bertambah baik walaupun menjalani rawatan ini, atau dalam keadaan kecemasan tertentu, seperti tumor atau sindrom cauda equina, pembedahan mungkin disyorkan.

Rawatan bukan pembedahan untuk L5-S1

Rawatan untuk L5-S1 biasanya merangkumi:

 1. Rawatan perubatan. Ubat bebas, seperti ubat anti-radang nonsteroid, yang biasanya pertama kali menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh L5-S1. Ubat preskripsi seperti opioid, tramadol, dan / atau kortikosteroid boleh digunakan untuk kesakitan yang lebih teruk.
 2. Fisioterapi. Latihan khas dan terapi fizikal dapat dirancang untuk menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh L5-S1. Terapi ini membantu menstabilkan punggung dan mengekalkan kesihatan otot dan sendi yang baik untuk kelegaan jangka panjang, serta menyediakan persekitaran untuk penyembuhan tisu di punggung bawah..
 3. Kiropraktik - Manipulasi tulang belakang lumbar dengan penyesuaian kiropraktik dapat membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh L5-S1.
 4. Penjagaan diri. Kesakitan ringan hingga sederhana dapat diatasi dengan panas dan ais di rumah. Untuk melegakan kesakitan lumbosacral, disarankan untuk terus aktif dan meneruskan senaman harian. Walaupun rehat di tempat tidur dapat memberikan simptom lega sementara, biasanya tidak mendorong pemulihan cepat atau jangka panjang dari sciatica.
p, blockquote 29,0,0,0,0 ->

Selepas bersenam, berhenti merokok dan menurunkan berat badan pada orang yang berlebihan berat badan dapat membantu mengurangkan risiko masalah yang berkaitan dengan L5-S1.

Prosedur suntikan untuk L5-S1

Suntikan boleh dipertimbangkan untuk menghilangkan rasa sakit selepas teknik bukan pembedahan selama beberapa minggu dan sebelum pembedahan diputuskan.

p, blokquote 31,0,0,0,0 ->

Suntikan L5-S1 yang biasa termasuk:

 1. Suntikan steroid epidural lumbar. Steroid, yang disuntik terus ke ruang epidural tulang belakang, dapat membantu mengurangkan keradangan dan mengurangkan kepekaan serat saraf terhadap kesakitan dengan menghasilkan isyarat kesakitan yang lebih sedikit. Suntikan ini lebih berkesan untuk merawat penyebab kesakitan yang meradang, seperti sakit dari serpihan cakera herniated, dan secara amnya kurang berkesan dalam penyebab kesakitan..
 2. Ablasi frekuensi radio. Ablasi frekuensi radio dapat digunakan untuk mengubati kesakitan yang timbul pada sendi faset L5-S1. Sebahagian saraf pemancar kesakitan dipanaskan oleh jarum frekuensi radio untuk mewujudkan kecederaan panas. Akibat lesi ini, saraf tidak menghantar isyarat sakit ke otak..
p, blokquote 32,0,0,0,0 ->

Semasa melakukan prosedur suntikan, panduan fluoroskopi (sinar-X) biasanya digunakan untuk memastikan penempatan jarum yang betul. Panduan fluoroskopi dan pewarna kontras membantu meningkatkan ketepatan diagnostik dan mengurangkan risiko prosedur.

p, blokquote 33,0,0,0,0 ->

Suntikan juga boleh digunakan untuk diagnosis sebagai blok saraf selektif untuk mengesahkan akar saraf sebagai penyebab sakit kaki dan mungkin berguna sebagai alat diagnostik pra operasi.

Hernia p, blokquote 34,0,0,0,1 ->

Rawatan hernia tulang belakang lumbosacral tanpa pembedahan adalah kaedah biasa dalam memerangi penyakit ini. Ia membolehkan anda menghentikan kesakitan dan menghilangkan penyebab penyakit dengan mudah tanpa memerlukan campur tangan pembedahan..

Rawatan hernia tulang belakang tanpa pembedahan

Hernia intervertebral didiagnosis pada semakin banyak orang setiap tahun. Kejadian mereka didahului oleh osteochondrosis, scoliosis, kekurangan zat makanan, obesiti, gaya hidup yang tidak aktif, atau, sebaliknya, kerja keras biasa. Terdapat banyak faktor yang memprovokasi penonjolan cakera intervertebral, tetapi hasilnya sama - pesakit mengalami ketidakselesaan pelbagai tahap intensiti dan kekakuan pergerakan.

Takut dengan pembedahan, orang-orang menangguhkan lawatan ke doktor dan meminta pertolongan perubatan apabila kesakitan menjadi tidak tertahankan. Dalam kes seperti itu, pemindahan pendidikan hanya mungkin dilakukan dengan pembedahan. Tetapi pada peringkat awal, rawatan hernia tanpa pembedahan sangat berjaya..

Sekiranya kita membiarkan ini? Daftar untuk berunding dengan pakar di SL-Clinic. Kami akan membantu anda mengatasi penyakit ini dan memilih set langkah rawatan yang optimum untuk mencapai peningkatan yang nyata secepat mungkin. Kami hanya mempunyai pendekatan individu, sikap simpati staf perubatan dan pelbagai perkhidmatan yang membolehkan anda menjalani semua prosedur yang diperlukan di satu tempat..

Apabila rawatan boleh dilakukan tanpa pembedahan

Tulang belakang adalah bahagian terpenting dalam sistem muskuloskeletal. Setiap hari dia mengalami beban berat, dan penyerap kejutannya - cakera intervertebral, secara beransur-ansur habis. Sudah dari usia 25 tahun, perubahan degeneratif mulai terjadi di dalamnya, intensitasnya meningkat selama bertahun-tahun. Secara beransur-ansur, fibrosus anulus runtuh dan bentuk penonjolan di tempat penipisan terbesar. Ia paling kerap dijumpai di tulang belakang lumbal dan serviks. Oleh kerana tulang belakang toraks mempunyai tekanan yang minimum, ia jarang menderita.

Pada peringkat awal, ini menampakkan diri:

 • ketidakselesaan di bahagian belakang atau leher yang berlaku atau bertambah buruk dengan pergerakan;
 • kebas anggota badan;
 • mobiliti terjejas;
 • sakit tajam dengan pergerakan tiba-tiba;
 • sakit kepala;
 • penurunan ketajaman penglihatan dan pendengaran.

Sifat gambaran klinikal penyakit ini bergantung pada lokasi hernia. Dengan penyetempatannya di kawasan lumbar, kaki dan organ pelvis kecil lebih terjejas. Sekiranya timbul tonjolan di tulang belakang serviks, sakit kepala, gangguan penglihatan dan ketidakselesaan di tangan dianggap sebagai tanda khas..

Adalah perlu untuk berjumpa doktor apabila gejala pertama muncul. Dalam kes ini, kaedah merawat hernia tulang belakang tanpa pembedahan berkesan..

Ciri-ciri rawatan konservatif hernia tulang belakang

Seperti yang telah disebutkan, banyak faktor menyumbang kepada percepatan proses proses degeneratif. Oleh itu, sangat penting untuk mengesannya sebelum memulakan rawatan hernia tulang belakang tanpa pembedahan. Kesan yang disasarkan pada penyebab perkembangan penyakit ini secara signifikan meningkatkan kemungkinan menghindari pembedahan, dan menghentikan pertumbuhan pendidikan pada tahap awal.

Rawatan moden untuk hernia tulang belakang termasuk:

 • terapi ubat;
 • prosedur fisioterapi;
 • terapi daya tarikan;
 • diet;
 • urut;
 • Terapi senaman.

Untuk mendapatkan kesan rawatan hernia yang paling ketara tanpa pembedahan pada lelaki dan wanita, kombinasi semua kaedah diperlukan. Hanya kesan yang begitu kompleks terhadap masalah yang akan menyumbang untuk memperoleh hasil yang baik..

Setiap pesakit harus memahami bahawa terapi konservatif tidak mampu menyebabkan kemerosotan penyakit sepenuhnya dan pemulihan anatomi tulang belakang yang normal. Ia hanya dapat menghentikan pertumbuhan hernia intervertebral dan mencegah perkembangan komplikasi. Penonjolan patologi dapat dihilangkan sepenuhnya hanya dengan pembedahan.

Pakar "SL Clinic" dapat mengembangkan taktik kompleks yang berkesan untuk rawatan penyakit bukan pembedahan. Kami mengambil kira semua ciri keadaan pesakit, kehadiran penyakit bersamaan, keadaan kewangan dan faktor lain. Menjalani terapi konservatif di bawah pengawasan doktor kami, anda mendapat peluang nyata untuk menyingkirkan manifestasi penyakit ini tanpa menggunakan prosedur invasif.

Sekiranya anda mempunyai tahap tidak akut dan ukuran kecil hernia (hingga 5-6 mm), anda boleh mengikuti kursus yang membolehkan anda menyembuhkan hernia tanpa pembedahan di Institut Pemulihan Manusia di Moscow.

Terapi ubat

Menghilangkan hernia tanpa pembedahan, pertama sekali, melibatkan pengambilan sejumlah ubat yang dipilih secara individu. Mereka diperlukan bukan sahaja untuk meredakan keradangan dan kesakitan yang disebabkan olehnya, tetapi juga untuk menguatkan tisu tulang rawan..

Sebagai sebahagian daripada terapi simptomatik, pesakit diresepkan:

 • ubat-ubatan kumpulan NSAID dengan sifat anti-radang dan analgesik;
 • relaksan otot yang melegakan kekejangan otot, yang membantu menghilangkan rasa sakit;
 • ubat psikotropik yang meningkatkan keberkesanan NSAID dan relaksan otot, tetapi kerana risiko akibat negatif yang tinggi, mereka hanya diresepkan dalam kursus pendek;
 • ubat tempatan dalam bentuk gel dan salap membantu mengurangkan bengkak dan mempercepat peredaran mikro pada tisu.

Untuk menghilangkan proses keradangan dengan berkesan, kortikosteroid digunakan. Mereka disuntik ke ruang epidural antara cangkang keras saraf tunjang dan periosteum vertebra.

Penggunaan chondroprotectors dan biostimulan juga ditunjukkan. Dadah inilah yang memainkan peranan utama apabila kaedah bukan pembedahan untuk merawat hernia tulang belakang dipilih. Chondroprotectors, khususnya Dona, Teraflex, Structum dan lain-lain, mengandungi kondroitin dan glukosamin, yang secara efektif mempercepat pertumbuhan semula tisu tulang rawan. Pada masa yang sama, biostimulan, termasuk ekstrak aloe dan plasenta, mengaktifkan proses metabolik di tulang rawan. Oleh itu, mereka mempunyai kesan terapeutik langsung..

Bagi setiap pesakit, dos ubat dipilih secara berasingan. Pada konsultasi berulang, doktor yang hadir dapat menyesuaikan rejimen pengambilannya, meningkatkan atau menurunkan dos, berdasarkan hasil pemeriksaan kawalan dan kesejahteraan pesakit..

Apabila memilih nama ubat tertentu, kehadiran penyakit bersamaan diambil kira. Oleh itu, kebanyakan ubat dari kumpulan NSAID tidak boleh digunakan untuk patologi gastrousus, terutamanya gastritis dan ulser peptik.

Dengan sindrom kesakitan yang teruk, sekatan anestetik ditetapkan. Suntikan anestetik secara langsung ke dalam penderitaan yang tepat dalam unjuran lesi menyumbang kepada penghapusan kesakitan dan keradangan yang cepat. Tetapi pelaksanaannya memerlukan kelayakan tinggi staf perubatan, kerana risiko komplikasi selama sekatan tidak kurang daripada menggunakan teknik bedah mikro untuk mengubati hernia, khususnya prosedur perkutan.

Fisioterapi

Penyingkiran hernia tulang belakang tanpa pembedahan tidak mungkin dilakukan tanpa prosedur fisioterapi biasa. Mereka membantu menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan dan membantu meningkatkan pergerakan. Yang paling berkesan adalah:

 • Elektroforesis adalah prosedur yang berkesan di mana larutan ubat digunakan pada kulit dalam unjuran segmen tulang belakang yang terkena. Penembusannya dipastikan oleh impuls elektrik dengan intensiti rendah, sehingga rawatan diteruskan tanpa rasa tidak selesa. Selalunya, penyelesaian ubat analgesik dan anti-radang bukan steroid digunakan untuk elektroforesis..
 • Magnetoterapi - prosedur melibatkan pendedahan lesi ke medan magnet, akibatnya kekejangan dihilangkan, otot berehat, dan kerosakan tisu sembuh lebih cepat.
 • Terapi ultrabunyi - pendedahan kepada gelombang ultrasonik dengan frekuensi tertentu mempercepat perjalanan proses metabolik pada tulang rawan atau tisu tulang. Juga, ultrasound mendorong penyerapan kalsifikasi, yang sering terdapat pada hernia kronik..
 • Terapi frekuensi tinggi - prosedur melibatkan kesan panas kering pada lesi. Kaedah berkesan untuk merawat hernia tulang belakang sebagai terapi UHF, hanya dalam beberapa prosedur, membantu mengaktifkan proses pemulihan tisu tulang rawan dan meningkatkan pemakanannya..
 • Terapi laser - tenaga termal laser membantu mempercepat proses pertumbuhan semula tisu dan mengurangkan risiko jangkitan sekunder.

Prosedur fisioterapi yang paling berkesan disediakan untuk anda di SL Clinic. Di sini anda dapat menyebarkannya menggunakan peralatan moden dalam persekitaran yang selesa dan tanpa menunggu lama.

Terapi tarikan

Kaedah bukan pembedahan untuk rawatan hernia lumbal tulang belakang semestinya merangkumi daya tarikan, iaitu daya tarikan. Prosedur ini membantu mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh penonjolan pada gentian saraf dan dengan itu membantu mengurangkan intensiti kesakitan.

Peregangan dilakukan pada peranti khas. Terdapat 2 cara untuk melakukan tarikan:

 • Daya tarikan kering - dilakukan dalam kedudukan mendatar atau menegak. Dalam kes pertama, impak dilakukan menggunakan kaedah manual, di kedua, berat badan pesakit sendiri bertindak sebagai beban.
 • Daya tarikan bawah air - dilakukan di air segar atau kaya garam. Ia mempunyai kesan yang lebih lembut pada badan. Sebilangan besar pesakit lebih suka teknik ini, kerana praktikalnya tidak ada rasa tidak selesa ketika menggunakannya..

Tetapi kaedah ini untuk menghilangkan hernia tulang belakang lumbar tidak boleh digunakan untuk:

 • formasi hernial yang besar, kerana terdapat kemungkinan besar mencubit mereka;
 • sakit akut;
 • osteoporosis dan peningkatan kerapuhan tulang yang disebabkan olehnya;
 • patologi kardiovaskular;
 • penyakit onkologi;
 • nefrolithiasis.

Sejurus selepas akhir prosedur, pesakit, ketika masih dalam keadaan terlentang, mesti memakai korset ortopedik jika hernia lumbal dikeluarkan tanpa pembedahan. Selepas itu, dia harus tetap dalam posisi mendatar sekurang-kurangnya setengah jam, setelah itu anda dapat dengan hati-hati bangun dari sofa ke samping, melewati posisi duduk.

Semasa merawat tulang belakang serviks, anda perlu berbaring selama kira-kira 5-10 minit. Untuk menyelamatkan hasilnya, kolar Chance mesti dipakai. Ia mesti dipakai selama beberapa jam setelah menyelesaikan prosedur..

Dalam sehari selepas daya tarikan, pesakit mesti menghadkan aktiviti fizikal. Khususnya, anda harus mengelakkan:

 • cerun;
 • bertukar;
 • mengangkat objek berat;
 • beban kejutan;
 • tempat duduk;
 • berjalan di kawasan yang tidak rata.

Diet

Oleh kerana hernia intervertebral sering terjadi pada latar belakang kegemukan dan penurunan pengambilan mineral dengan makanan, pesakit disarankan untuk membuat penyesuaian terhadap diet mereka sendiri. Dalam kes yang sukar, ada baiknya mendapatkan nasihat pakar pemakanan yang dapat memahami keadaannya secara menyeluruh dan memilih taktik pemakanan yang optimum.

Pesakit diberikan tidak begitu banyak diet seperti peralihan kepada pemakanan yang betul. Ini akan membantu mengurangkan berat badan ke nilai normal dan memenuhi tubuh dengan zat yang diperlukannya. Hasilnya, tisu tulang rawan dan tulang akan diperkuat, yang akan berfungsi sebagai pencegahan yang sangat baik untuk pembentukan penonjolan hernial di kawasan lain..

Asas pemakanan haruslah sayur-sayuran dan buah-buahan. Mereka berfungsi sebagai sumber vitamin, fosforus, mangan, kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk tubuh. Adalah wajar untuk memakannya secara mentah.

Penting juga untuk memantau rejim minum anda. Kekurangan air dalam badan menghalang proses metabolik dan pemulihan. Oleh itu, perlu minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari..

Menu mesti merangkumi:

 • daging dan jeroan;
 • telur;
 • ikan;
 • kekacang;
 • kacang;
 • produk tenusu.

Sebaiknya tinggalkan sepenuhnya atau sekurang-kurangnya mengurangkan penggunaan produk pedas, berlemak, gula-gula dan produk tepung. Minuman beralkohol tidak dibenarkan.

Makanan harian dibahagikan kepada 5-6 makanan. Ini membolehkan anda tidak makan berlebihan dan tidak merasa lapar. Makanan ringan tidak termasuk sepenuhnya. Berkat sistem pemakanan dan senaman fizikal yang sederhana, kebanyakan pesakit berjaya mengurangkan berat badan secara beransur-ansur, dan dengan itu beban pada tulang belakang. Jika tidak, disyorkan untuk berjumpa dengan ahli endokrinologi untuk mengetahui sebab-sebab untuk mengekalkan berat badan berlebihan.

Urut

Urutan yang dilakukan secara profesional membantu mengembalikan fungsi kawasan yang terjejas dan meningkatkan aliran darah di kawasan ini. Rawatan hernia intervertebral tanpa pembedahan menggunakan urut membawa kepada pelepasan kekejangan dan peningkatan nada otot. Tetapi terapi manual hanya boleh dipercayai oleh seorang profesional dengan pendidikan perubatan yang lebih tinggi dalam industri ini. Jika tidak, terdapat kemungkinan besar mendapat komplikasi..

Tukang urut mesti mengetahui dengan tepat segmen tulang belakang yang terkena agar tidak membahayakan pesakit. Sekiranya urut dilakukan dengan betul, mungkin untuk melepaskan saraf yang dimampatkan dan dengan itu menghilangkan sindrom kesakitan. Selepas sesi, pergerakan dan kekuatan otot dipulihkan, tetapi terapi manual hanya memberi kesan kepada hernia primer.

Urutan boleh dilakukan di luar tempoh pemburukan penyakit. Kehadiran sindrom kesakitan adalah kontraindikasi langsung terhadap kelakuannya.

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat hernia tulang belakang adalah terapi fizikal. Latihan yang dipilih dengan betul membantu menghilangkan kesakitan dan memperbaiki keadaan dengan ketara. Kompleks terapi senaman yang berasingan dirancang untuk setiap tulang belakang. Pelajaran pertama mesti dilakukan di bawah pengawasan pakar fisioterapi, yang secara individu akan memilih sifat latihan dan tahap beban yang optimum.

Kaedah untuk merawat hernia tulang belakang serviks menggunakan latihan terapi biasanya merangkumi latihan berikut:

 1. Berdiri dengan punggung lurus, gerakkan bahu ke atas dan ke bawah, ke belakang dan ke belakang.
 2. Genggam pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan, perlahan-lahan turunkan kepala ke kanan dan mengekalkan kedudukan ini selama 3 saat. Apabila dilakukan dengan betul, otot leher diregangkan. Ulangi dengan menukar tangan.
 3. Letakkan tangan anda di bahagian belakang kepala anda dan condongkan kepala ke belakang, cuba mengatasi daya tahan tangan anda. Dalam kedudukan ini, anda perlu mengunci selama beberapa saat..
 4. Letakkan tangan anda di pelipis anda dan miringkan kepala anda ke arah yang sama, cuba mengatasi daya tahan jari anda. Kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat..
 5. Letakkan jari anda di dahi anda, condongkan kepala ke hadapan mengatasi rintangan tangan anda. Kunci selama 3 saat.

Setiap senaman harus dilakukan 10 kali.

Rawatan hernia lumbal tanpa pembedahan merangkumi latihan berikut:

 1. Letakkan kaki di hadapan anda pada langkah kecil dan bersandar ke depan, cuba menyentuhnya dengan jari anda.
 2. Dengan berdiri di atas keempat-empat, perlahan-lahan hulurkan tangan kanan ke depan dan punggung kiri anda. Kunci pada titik akhir dan setelah beberapa saat lebih rendah ke kedudukan permulaan. Ulangi dengan menukar lengan dan kaki.
 3. Berbaring di punggung, letakkan kaki anda yang bengkok di lutut di lantai dan angkat pelvis anda ke atas dengan perlahan. Kunci di bahagian atas dan turunkan diri anda. Dari kedudukan permulaan yang sama, hulurkan tangan ke hadapan, angkat kepala dan bahu dengan lembut dari lantai.
 4. Berbaring di sisi anda dengan lengan yang bengkok di siku, angkat pelvis anda ke atas dan perbaiki diri anda. Tangan bebas mesti berada di tali pinggang.
 5. Berbaring di punggung, letakkan kaki kiri di lutut kanan dan angkat ke sisi. Ulangi ke sisi lain.

Semua latihan diulang 10 kali..

Semasa membentuk formasi hernial di kawasan toraks, latihan berikut ditunjukkan:

 1. Duduk di atas kerusi, letakkan tangan anda di kunci di belakang kepala anda dan bengkokkan sehingga kawasan toraks menyentuh punggungnya.
 2. Berbaring telentang di permukaan rata, misalnya di lantai, letakkan tuala yang digulung di bawah bilah bahu anda, dan letakkan tangan anda di belakang kepala anda. Bengkokkan dan pusingkan punggung secara bergantian.
 3. Berjongkok, tekan lutut bengkok ke dada anda dan bungkus lengan anda di sekitarnya. Pam perlahan-lahan berulang-alik.

Latihan diulang 5 kali. Penting untuk mengelakkan berpusing untuk mengelakkan memburukkan keadaan. Dengan kekalahan kawasan toraks, yoga sangat berguna. Asanas, di mana perlu mengambil pose embrio dan kobra, sangat baik untuk keadaan tulang belakang. Menginap di dalamnya membantu meregangkan otot dengan lembut dan menghilangkan rasa sakit..

Adalah sangat penting untuk melakukan terapi senaman tidak sesekali, tetapi secara berkala. Sekiranya rasa sakit dirasakan semasa melakukan senaman, anda harus segera menghentikan senaman dan berunding dengan pakar mengenai punca kejadiannya..

Sekali lagi, kami memberi tumpuan kepada fakta bahawa semua latihan dan kaedah merawat hernia tulang belakang di kawasan lumbar atau yang lain dipilih oleh doktor. Percubaan bebas untuk mengatasi penyakit dengan cepat dapat menyebabkan perkembangannya dan perkembangan komplikasi. Dalam situasi seperti ini, hanya kaedah pembedahan untuk menghilangkan hernia tulang belakang yang akan ditunjukkan..

Kaedah bukan tradisional rawatan hernia tanpa pembedahan

Ramai pesakit menyedari kecekapan akupunktur yang tinggi. Teknik yang berasal dari Timur membolehkan anda menguatkan sistem imun, mempercepat metabolisme, menghilangkan proses keradangan dan kekejangan otot.

Sekiranya prosedur dijalankan dengan betul, pesakit merasakan kehangatan yang menyenangkan di kawasan yang dirawat. Tidak ada sensasi yang menyakitkan. Selepas akhir sesi, pesakit mesti memakai korset ortopedik atau kolar.

Tetapi akupunktur harus dianggap secara eksklusif sebagai kaedah rawatan tambahan. Ia tidak dapat menggantikan bidang rawatan konservatif yang lain, tetapi meningkatkan keberkesanannya..

Rawatan hernia tulang belakang menggunakan kaedah Bubnovsky

Baru-baru ini, semakin kerap, hernia tulang belakang dan kaedah Bubnovsky terdengar dalam ayat yang sama. Doktor Sains Perubatan S.M.Bubnovsky menawarkan rawatan pergerakan patologi. Kelas diadakan pada simulator khas mengikut program yang dirancang secara individu.

Ia dirancang sedemikian rupa sehingga beban graviti pada ruang tulang belakang hampir sama rata. Pesakit melakukan semua latihan secara eksklusif dalam had kemampuan fizikalnya. Hernia tulang belakang serviks, tulang belakang toraks dan lumbal dapat dirawat dengan kaedah Bubnovsky. Semasa menjalani terapi, terdapat peningkatan dalam peredaran darah pada otot dan semua tisu, dan rasa sakit dapat hilang setelah sesi pertama.

Peraturan tingkah laku

Rawatan hernia tulang belakang lumbal tanpa pembedahan tidak akan berkesan sekiranya pesakit tidak mematuhi cadangan berikut:

 • mengangkat berat, sukan aktif dan peningkatan aktiviti fizikal dikategorikan sebagai kontraindikasi, tetapi aktiviti fizikal sederhana adalah pencegahan perkembangan penyakit yang baik;
 • latihan fisioterapi harus menjadi bahagian penting dalam kehidupan;
 • beban kejutan tidak termasuk: berjalan dengan kasut bertumit tinggi, jatuh tajam di kerusi, dan lain-lain;
 • perlu menjalani pemeriksaan berkala dengan doktor dan melakukan MRI, sebarang perubahan negatif dalam ukuran dan kedudukan hernia adalah alasan untuk berunding dengan pakar bedah tulang belakang dan mempertimbangkan perlunya campur tangan pembedahan;
 • penting untuk mengelakkan makan berlebihan dan mengekalkan berat badan yang sihat;
 • tidur di tilam ortopedik dan bantal.

Oleh itu, jika semua cadangan dipatuhi, ada kemungkinan, jika tidak membuang hernia intervertebral tanpa pembedahan, maka dengan pasti menghentikan perkembangan proses patologi. Tetapi sebarang keadaan yang semakin teruk dengan pendekatan rawatan ini memerlukan lawatan ke doktor..

Harus diingat bahawa terapi konservatif sepenuhnya tidak jauh lebih murah untuk pesakit daripada pembedahan invasif minimum. Dan mengingat fakta bahawa jauh dari selalu efektif, pesakit tidak boleh mengecualikan sepenuhnya kemungkinan pelaksanaannya. Operasi moden dibezakan dengan tahap keselamatan yang tinggi, membolehkan anda menghilangkan pembentukan hernial dengan cepat dan tidak memerlukan pemulihan jangka panjang.

Apabila pembedahan tidak dapat dielakkan

Dalam kes tertentu, satu-satunya cara untuk menghilangkan ketidakselesaan adalah pembedahan. Sekiranya terapi konservatif dijalankan lebih dari enam bulan dan tidak membawa perubahan positif, pesakit masih mendapat bantuan pakar bedah tulang belakang. Ia juga ditunjukkan dalam perkembangan komplikasi, khususnya stenosis, spondylolisthesis, dll..

Bergantung pada keparahan keadaan pesakit, dia disyorkan kaedah pembedahan tertentu untuk hernia tulang belakang. Perubatan moden boleh menawarkan banyak pilihan, termasuk invasif minimum (ablasi plasma sejuk, pengewapan laser, pembekuan frekuensi radio, dll.). Kaedah baru untuk merawat hernia tulang belakang memungkinkan untuk mengeluarkannya secara rawat jalan, dan setelah beberapa jam pesakit dapat pulang sendiri dan kembali ke tugas harian.

Kos rawatan herniasi cakera tanpa pembedahan adalah dari 120,000 rubel dan bergantung kepada:
- prosedur yang akan dimasukkan dalam rawatan;
- Klinik dan kelas wad (di mana operasi akan dilakukan).
Harga termasuk:
- Ketibaan di klinik;
- Ubat.
- Sekatan;
- Rawatan tarikan;
- Fisioterapi.
Semua perkhidmatan dan kos klinik ditunjukkan dalam senarai harga.

Walau apa pun, keadaan tidak boleh dibiarkan berjalan lancar. Cakera herniasi tidak hanya dapat menyebabkan kemerosotan keadaan yang ketara, tetapi juga memprovokasi stroke awal kerana pelanggaran bekalan darah ke otak. Oleh itu, jika terapi konservatif telah habis, anda tidak perlu takut untuk membuang formasi dengan pembedahan. Doktor Klinik SL akan memberi anda kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah tersebut dan memastikan bahawa prosedur tersebut memberikan hasil yang terbaik.