Epikondilitis siku (sendi siku)

Meniskus

Epicondylitis lateral, juga dikenali sebagai siku tenis, adalah sindrom penggunaan siku yang paling biasa. Dalam keadaan ini, tendon otot ekstensor lengan bawah rosak. Otot-otot ini bermula di kawasan epicondyle lateral humerus. Selalunya, tapak pemasangan ekstensor radial pendek pergelangan tangan terlibat dalam proses patologi.

Perlu diingat bahawa hanya 5% orang yang mengalami gejala siku tenis mengaitkan kecederaan mereka dengan tenis! Penyebab utama epikondilitis adalah tekanan kontraktil kronik pada tendon pada asal otot pada humerus. Epikondilitis lateral paling kerap berlaku dengan latar belakang tekanan berulang di mana anggota badan atas terlibat, misalnya, ketika bekerja dengan komputer, mengangkat beban, sebutan tiba-tiba dan supinasi lengan bawah, serta dengan pergerakan berayun berulang. Perlu diingatkan bahawa "siku tenis" terdapat di banyak sukan lain, termasuk pertandingan skuasy, badminton, besbol, berenang dan lemparan. Juga, sangat kerap, epikondilitis lateral dapat dijumpai pada orang yang profesinya melibatkan melakukan gerakan yang sering berulang dengan tangan yang sama. Yang berisiko adalah juruelektrik, tukang kayu, tukang kebun, dan juga orang dengan pekerjaan yang tidak menetap.

Anatomi yang berkaitan secara klinikal

Sendi siku dibentuk oleh tiga tulang: humerus, serta dua tulang lengan bawah - jari-jari dan ulna. Di bahagian distal humerus terdapat dua epicondyles: satu adalah lateral, yang terletak di luar, dan yang kedua adalah medial, terletak di dalam.

Kawasan kelembutan maksimum biasanya adalah kawasan berhampiran epicondyle lateral di mana otot-otot extensor lengan bawah bermula. Pergelangan tangan radial extensor yang paling kerap terjejas, tetapi ekstensor jari, extensor radial pergelangan tangan, dan ekstensor ulnar pergelangan tangan juga mungkin terlibat..

Di sekitar kawasan ini, saraf radial juga melintas, yang di sini terbahagi kepada saraf radial dangkal dan saraf interosseous posterior lengan bawah..

Epidemiologi / Etiologi

Epikondilitis lateral disebut sebagai kecederaan berlebihan. Keadaan ini boleh menyebabkan degenerasi hyalin pada permulaan tendon extensor lengan bawah. Penggunaan otot dan tendon lengan bawah dan bahu yang berlebihan, kontraksi berulang dan kerja tangan fizikal semuanya boleh memberi tekanan yang berlebihan pada tendon siku. Akibatnya, kerosakan berlaku pada struktur tisu, yang seterusnya menyebabkan munculnya rasa sakit pada epikondilus lateral. Kesakitan paling kerap dilokalisasikan secara anterior dan jauh dari epicondyle lateral.

Kawan-kawan, seminar "Sendi siku: diagnosis dan rawatan" akan berlangsung tidak lama lagi. Ketahui lebih lanjut...

Epicondylitis lateral berlaku lima kali lebih kerap daripada medial (nisbahnya berbeza dari 4: 1 hingga 7: 1). Ia mempengaruhi 1-3% populasi, kebanyakannya berumur 35-50 tahun. Pada pesakit di bawah usia 35 tahun, perlu membezakan diagnosis dengan kerosakan pada zon pertumbuhan dan rasa sakit pada penyakit tulang belakang serviks. Sekiranya pesakit berusia lebih dari 50 tahun, maka ketika membuat diagnosis, osteoartritis dan kesakitan yang tercermin dari tulang belakang serviks harus dikecualikan. Menurut kajian Nirschl tahun 1973, di antara 200 pemain tenis berusia lebih dari 30 tahun, 50% mempunyai epikondilitis lateral pada tahap tertentu.

Tenis siku adalah kecederaan yang paling sering dikaitkan dengan aktiviti profesional. Faktor risiko - buruh manual, pekerjaan rumah tangga, dan aktiviti lain yang melibatkan pemanjangan pergelangan tangan, sebutan dan supinasi lengan bawah.

Epicondylitis lateral sama pada lelaki dan wanita. Selalunya, penyakit ini dijumpai pada pesakit berusia 30-50 tahun. Kekalahan epikondil lateral kedua-dua tangan agak jarang berlaku. Pada dasarnya, "siku tenis" mempengaruhi tangan dominan. Dalam 20% kes, penyakit ini berlanjutan selama lebih dari satu tahun..

Kajian sistematik mengenal pasti tiga faktor risiko epikondilitis lateral:

 • penggunaan alat yang lebih berat daripada 1 kg dalam kerja;
 • mengangkat berat melebihi 20 kg sekurang-kurangnya 10 kali sehari;
 • pergerakan monoton berulang-ulang selama lebih dari 2 jam sehari.

Faktor risiko lain termasuk: berlebihan, pergerakan berulang, kesalahan latihan, penyimpangan badan, masalah kelenturan, penuaan, peredaran yang lemah, kekurangan kekuatan, ketidakseimbangan otot, faktor psikologi.

Terdapat beberapa pendapat mengenai etiologi epikondilitis lateral:

Keradangan

Walaupun nama penyakit ini menunjukkan adanya proses keradangan, keradangan hanya terdapat pada tahap awal.

Pecah mikroba

Nirschl dan Pettrone mengaitkan penyebab penyakit ini kepada air mata mikroskopik di lokasi di mana radial extensor pendek pergelangan tangan bermula. Menurut penulis, tisu reparatif (hiperplasia angiofibroblastik) kemudian terbentuk di tempat pecah. Proses ini, seterusnya, boleh menyebabkan kerosakan makro dan kerosakan struktur ke tempat asal otot yang ditentukan..

 • Anggapan bahawa proses patologi melibatkan kerosakan mikro dan makro dari permulaan biasa extensor lengan bawah dibuat pada tahun 1936 oleh Cyriax
 • Coonrad dan Hooper adalah yang pertama menggambarkan air mata makro pada tendon dalam laporan histologi.
 • Pemeriksaan histologi sampel tisu menunjukkan "disorientasi, disorganisasi dan pemisahan struktur kolagen, peningkatan proteoglikan dan jumlah sel, neovaskularisasi, dan nekrosis separa." Nirschl memanggil penemuan histologinya sebagai hiperplasia angiofibroblastik. Kemudian nama ini ditukar menjadi tendinosis angiofibroblastik. Penulis menyatakan bahawa tisu yang dipelajarinya dicirikan oleh adanya unsur-unsur fibroblas dan vaskular yang tidak teratur dan tidak matang. Tisu kelabu yang longgar ini terdapat dalam pecah tendon pada pelbagai peringkat, termasuk tendon radial extensor tendon pergelangan tangan.

Proses degeneratif

Regan et al. mengkaji ciri histologi 11 pesakit dengan epikondilitis lateral. Mereka menyimpulkan bahawa penyebab keadaan ini kemungkinan besar merupakan proses degeneratif pada tisu daripada proses keradangan. Dengan epikondilitis lateral, terdapat peningkatan fibroblas, proteoglikan dan glikosaminoglikan, terdapat hiperplasia vaskular, serta struktur kolagen yang tidak teratur dan tidak matang. Telah disarankan bahawa beban eksentrik dan konsentrik berulang pada otot ekstensor pergelangan tangan mungkin menjadi penyebab tendinosis angiofibroblastik otot ekstensor radial pergelangan tangan. Epicondylitis adalah keadaan degeneratif di mana aktiviti fibroblas meningkat dan tisu granulasi terbentuk di dalam tendon.

Gangguan peredaran darah

Tendon ekstensor tangan mempunyai kawasan bekalan darah yang tidak mencukupi, dan oleh itu alat tendon tidak dapat bertindak balas dengan tepat terhadap tekanan berulang yang dibawa oleh otot. Akibatnya, ini menyebabkan penurunan toleransi fungsional..

Gambar klinikal

Gejala epikondilitis lateral yang paling ketara adalah sakit yang dapat ditimbulkan oleh palpasi otot ekstensor tangan pada asalnya pada epikondil lateral. Kesakitan dapat memancar ke bahu dan ke bawah bahagian luar lengan bawah, dalam kes yang jarang terpancar ke tengah dan jari manis. Di samping itu, gejala "siku tenis" yang biasa berlaku adalah penurunan fleksibiliti dan kekuatan otot ekstensor otot tangan dan belakang bahu..

Baca mengenai pemampatan saraf ulnar di sini.

Berdasarkan keparahan gejala, Warren menerangkan 4 peringkat penyakit:

 • Sakit ringan selepas beberapa jam selepas memprovokasi aktiviti.
 • Sakit segera setelah berakhirnya aksi memprovokasi.
 • Kesakitan semasa aktiviti provokatif yang meningkat setelah aktiviti berakhir.
 • Kesakitan berterusan yang menjadikan aktiviti tidak mungkin dilakukan.

Di samping itu, pesakit mencatat bahawa kekuatan cengkaman mereka berkurang, dan mereka juga mengalami kesukaran untuk membawa barang-barang di tangan mereka, terutama ketika siku berada dalam posisi memanjang. Ini disebabkan oleh kelemahan otot ekstensor jari dan sokongan bawah lengan bawah. Sebilangan pesakit merasa lumpuh, tetapi ini jarang berlaku.

Gejala berlangsung dari 2 minggu hingga 2 tahun secara purata. 89% pesakit pulih dalam masa satu tahun tanpa rawatan (satu-satunya perkara yang dapat mereka lakukan adalah mengelakkan pergerakan yang menyakitkan dan mengelakkan kecederaan sukan).

Tinjauan

Menyusun rancangan rawatan yang betul yang mendorong pemulihan awal hanya mungkin dilakukan setelah penilaian dan pemeriksaan penuh pesakit. Semasa pemeriksaan, juga penting untuk melakukan diagnosis pembezaan untuk mengecualikan patologi lain..

Penilaian subjektif

 • Permulaan kesakitan selepas aktiviti provokatif, termasuk pergelangan tangan (24-72 jam kemudian).
 • Kesakitan boleh diberikan di bawah sendi siku, ke bawah lengan bawah ke pergelangan tangan dan tangan.
 • Kesukaran mengambil atau merebut objek (sakit dan / atau kelemahan).
 • Perubahan faktor biomekanik - raket tenis baru, bola basah, latihan berlebihan, teknik yang buruk, kecederaan bahu.

Penilaian objektif

 • Titik sakit dan lembut di atas epikondil lateral dan / atau 1-2 cm jarak.
 • Kesakitan dan kelemahan dengan pemanjangan pergelangan tangan.
 • Kelemahan pada ujian daya mampatan (dengan dinamometer).
 • Sakit atau penurunan jarak pergerakan dengan pemanjangan siku pasif, fleksi pergelangan tangan, dan sebutan atau penyimpangan ulnar.
 • Otot ekstensor dan lentur siku yang lemah.

Diagnosis pembezaan

 1. Sindrom terowong radial
  • sakit di bahagian belakang dan bahagian bawah lengan bawah;
  • sakit meluas ke permukaan pergelangan tangan pergelangan tangan;
  • parasthesia;
  • kelemahan (kecederaan berlebihan).
 2. Sindrom saraf interosseous posterior lengan
  • sakit.
  • kelemahan dengan memanjangkan pergelangan tangan dan jari;
  • kecacatan pergerakan.
 3. Osteoartritis siku
  • sakit;
  • julat pergerakan yang dikurangkan.
 4. Patah tulang
  • patah jari-jari distal;
  • patah kepala radial;
  • patah olecranon.
 5. Radikulopati serviks
  • sakit memancar ke lengan, sesuai dengan dermatom;
  • sakit di leher;
  • paresthesia;
  • kelemahan otot pada myotomes;
  • pelanggaran atau kehilangan refleks;
  • sakit kepala;
  • sakit pada skapula;
  • gangguan pergerakan dan gangguan; kelembutan di bahagian atas anggota badan dan leher.
 6. Penyakit cakera intervertebral tulang belakang serviks.
 7. Kesakitan myofascial serviks.
 8. Spondylosis serviks.
 9. Fibromyalgia.
 10. Epicondylitis medial.

Diagnostik

Diagnosis bermula dengan menentukan tahap aktiviti, kehadiran bahaya pekerjaan, penyertaan dalam acara sukan, mengambil ubat-ubatan dan masalah perubatan lain. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor harus merasakan struktur yang membentuk sendi siku dan sendi lain. Otot, tulang, kulit dan saraf juga harus diperiksa. Adalah sangat penting untuk memahami jenis aktiviti apa yang menyebabkan gejala tertentu dan bagaimana mereka menampakkan diri.

Penyelidikan

Dengan kesakitan yang jelas pada bahagian siku lateral, kajian jarang dilakukan. Walau bagaimanapun, dalam kes penyakit jangka panjang, sinar-x biasa (pandangan anteroposterior dan lateral) dapat membantu mengesan osteohandritis dissecans, perubahan degeneratif pada sendi, atau menunjukkan kalsifikasi heterotipik..

Alat lain yang berguna dalam proses diagnostik adalah ultrasound, yang dapat menunjukkan sejauh mana kerosakan pada tendon, serta keadaan bursa olecranon..

Baca mengenai kerosakan pada ligamen sendi siku di sini.

 • X-ray: digunakan untuk menyingkirkan artritis siku.
 • MRI: ditunjukkan sekiranya gejala dikaitkan dengan masalah pada tulang belakang serviks. MRI dapat menunjukkan adanya cakera herniated atau gejala arthritis - kedua-duanya menyebabkan rasa sakit di lengan.
 • Elektromiografi: diperlukan untuk mengesampingkan pemampatan saraf. Di kawasan sendi siku, banyak saraf berlalu dan ketika mereka ditekan, gejala dapat terjadi seperti pada "siku tenis".

Penilaian hasil

 • Penilaian intensiti sindrom kesakitan:
  • Skala Penarafan Berangka untuk Kesakitan (NPRS).
  • Skala analog visual (VAS).
 • Soal selidik yang diisi sendiri:
  • Indeks fungsi anggota badan atas (ULFI).
  • Penilaian Siku Tenis Peringkat Pesakit (PRTEE).
  • Skala QuickDASH (Kecacatan Bahu Lengan dan Tangan).
  • Skala Fungsi Pesakit (PSFS) - skala ini belum disahkan secara khusus untuk epikondilitis lateral, tetapi ia berjaya digunakan untuk keadaan seperti disfungsi lutut, radikulopati serviks, sakit belakang bawah akut, sakit belakang mekanikal, disfungsi serviks tulang belakang. (Pekali korelasi Intraclass (ICC) kesakitan = 0.89-0.99, ICC Fungsional = 0.83-0.99, Jumlah ICC = 0.89-0.99).

Tinjauan

Alasan untuk diagnosis epikondilitis lateral adalah sakit di kawasan di mana radial extensor pendek pergelangan tangan dan otot ekstensor tangan yang lain bermula. Doktor yang memeriksa atau ahli terapi fizikal harus memperbanyak sindrom kesakitan khas dengan kaedah berikut:

 • Dynamometer dan Patient-rated Tennis Elbow Evaluation Questionnaire (PrTEEQ) adalah soal selidik khas di mana pesakit sendiri menilai keadaan sikunya. Alat ini membantu menentukan tahap keparahan epikondilitis lateral. Dengan dinamometer, anda dapat mengukur daya tekan. PrTEEQ adalah soal selidik 15 soalan yang membantu menilai kesakitan lengan bawah dan gangguan pergerakan pada pesakit dengan epikondilitis lateral. Terdapat dua skala dalam soal selidik - sakit dan berfungsi. Pesakit diminta untuk menilai tahap kesakitan pada skala dari 0 hingga 10, di mana 0 tidak ada rasa sakit dan 10 adalah pilihan yang paling buruk. Pada skala fungsional, 0 diberikan jika pergerakan diberikan tanpa kesukaran, dan 10 - jika mustahil untuk melakukannya.
 • Ujian Cozen: Teks Cozen juga dikenali sebagai ujian pemanjangan pergelangan tangan rintangan. Ia dilakukan seperti berikut: siku stabil dalam posisi lenturan pada sudut 90 darjah. Dengan satu tangan, doktor meraba epikondilus lateral, dan dengan yang lain, dia membawa tangan pesakit ke posisi penyimpangan radial, dan lengan bawah menjadi pronasi. Pesakit kemudian diminta menolak pemanjangan pergelangan tangan. Ujian ini dianggap positif jika pesakit mengalami kesakitan tiba-tiba, tajam dan teruk pada epikondilus lateral.
 • Ujian najis: Pesakit berada di belakang kerusi dan menarik belakang. Tugasnya adalah mengangkat kerusi dengan tiga jari - ibu jari, telunjuk dan tengah, sementara siku harus diluruskan sepenuhnya. Ujian ini dianggap positif apabila rasa sakit berlaku di kawasan epikondilus lateral.
 • Ujian Kilang: Pesakit duduk, lengan yang diperiksa dilonggarkan, siku dilanjutkan. Doktor secara pasif menembusi lengan bawah sambil secara serentak melenturkan pergelangan tangan pada sendi pergelangan tangan. Ujian ini dianggap positif untuk epikondilitis lateral jika pesakit mengalami sakit pada epikardium lateral atau, secara dekat, di kawasan persimpangan otot-tendon otot ekstensor tangan.
 • Uji Cangkir Kopi: (Oleh Coonrad & Hooper) - Pesakit diminta untuk menilai kesakitan pada skala 0 hingga 10 ketika melakukan tindakan tertentu, seperti memegang secangkir kopi penuh atau sebotol susu di tangannya..

Rawatan

Rawatan konservatif

Rawatan konservatif epikondilitis lateral berdasarkan prinsip berikut: pengurangan kesakitan dan kawalan keradangan. Prinsip pertama dicapai dengan berehat dan mengelakkan aktiviti mencetuskan kesakitan. NSAID akan membantu mencegah keradangan pada peringkat akut. Ia juga ditunjukkan untuk menggunakan ais 3 kali sehari selama 15 minit, kerana sejuk mengurangkan tahap aktiviti kimia, dan juga menyempitkan saluran darah, yang membantu mengurangkan edema. Kedudukan yang tinggi juga ditunjukkan untuk pembengkakan pergelangan tangan atau jari.

Penggunaan pembalut khas boleh berguna, kerana dalam hal ini ia akan memainkan peranan sebagai titik tambahan untuk otot dan dengan itu melegakan ketegangan di kawasan asal mereka pada epikondil lateral. Pita dipasang di sekitar lengan bawah (di bawah kepala radial) dan diketatkan sehingga pesakit tidak dapat mengontrak otot ekstensor tangan sepenuhnya.

Suntikan harus disuntik secara subperiosteally ke awal ekstensor pendek tangan. Suntikan sedemikian memberi kesan cepat dan positif. Dalam 24-28 jam pertama, kesakitan pesakit dapat meningkat. Suntikan steroid harus diberikan 1-2 minggu selepas berehat; mereka harus diulang tidak lebih dari dua kali. Kesan suntikan ini berlangsung selama kira-kira tiga bulan, dengan syarat pesakit bersenam secara selari..

Pembedahan

Sekiranya rawatan konservatif tidak membuahkan hasil dan gejala epikondilitis lateral berterusan, maka pesakit boleh menjalani pembedahan. Biasanya mereka memutuskannya selepas rawatan konservatif selama 6 bulan..

Dalam kebanyakan kes, pembedahan siku tenis menghilangkan tisu otot yang rosak, selepas itu penyambungan otot ekstensor ke tulang dipulihkan. Pendekatan pembedahan yang optimum bagi setiap pesakit adalah berbeza dan bergantung pada banyak faktor, seperti keparahan kecederaan, kesihatan umum dan keperluan pesakit.

Pembedahan terbuka. Jenis pembedahan yang paling biasa untuk epikondilitis lateral adalah pembedahan terbuka, di mana sayatan dibuat di atas siku. Biasanya operasi ini dilakukan secara pesakit luar dan tidak memerlukan bermalam di hospital.

Pembedahan arthroscopic. "Siku tenis" dapat dikendalikan dengan teknik arthroscopic, yang menggunakan instrumen kecil dan sayatan kecil. Seperti pembedahan terbuka, ia dilakukan secara rawat jalan..

Terapi fizikal

Terdapat rawatan yang berbeza untuk epikondilitis lateral, tetapi semuanya mempunyai tujuan yang sama: untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi. Rawatan fisioterapi am merangkumi:

 • Latihan dan perundingan mengenai pengurusan kesakitan dan pengubahsuaian aktiviti pesakit.
 • Terapi manual: Mulligan - mobilisasi dengan pergerakan
 • Latihan - Peregangan dan Kekuatan.
 • Kaedah pendedahan lain: ultrabunyi, elektroneurostimulasi transkutan (TENS).
 • Pembalut / serpihan / tampalan - tiada bukti keberkesanan yang jelas.
 • Ubat - NSAID memberikan kesan jangka pendek (melegakan kesakitan 3-4 minggu).
 • Suntikan kortikosteroid - kesan jangka pendek (kurang dari 6 minggu).
 • Pemulihan dengan mengambil kira jenis sukan dan profesion.

Pangkalan bukti untuk terapi fizikal

Kajian oleh Nagrale et al. menunjukkan bahawa dalam epikondilitis lateral, fisioterapi Cyriax berfungsi lebih baik daripada fonoforesis dan senaman. Apabila dikendalikan dalam dinamika, hasil kumpulan, di mana terapi Cyriax digunakan, jauh lebih tinggi dalam semua parameter (hlm

Terapi gelombang kejut adalah rawatan untuk pelbagai tendopati yang boleh digunakan untuk merawat epikondilitis lateral. Di ESTW, pesakit terdedah kepada impuls gelombang mekanikal yang kuat. Analisis statistik skala analog visual, soal selidik DASH dan ujian mampatan menunjukkan perbezaan yang signifikan antara hasil kawalan dan kumpulan kajian baik selepas rawatan dan selepas 6 bulan (P

Gejala dan rawatan epikondilitis lateral sendi siku

Penerangan dan ciri bentuk lateral

Di bahagian distal humerus, di kawasan sendi siku, terdapat dua epikondil:

 1. Medial. Dilokalisasikan di permukaan dalaman. Otot fleksor tangan melekat padanya..
 2. Bahagian sisi Terletak di permukaan luar humerus. Merupakan tempat penyambungan otot ekstensor.

Epikondilitis lateral pada sendi siku berlaku dengan keradangan di tempat lampiran otot ke epikondilus luaran. Fungsi otot ekstensor menderita dengan sewajarnya. Sebab perkembangan patologi ini adalah ketegangan otot otot ekstensor yang berpanjangan. Kerana beban berterusan dan berlebihan, tendon cedera, pecah mikro berlaku.

Biasanya anggota badan terjejas, yang terdedah kepada tekanan yang lebih tinggi: orang kanan sering mengalami epikondilitis luaran sisi kanan, dan orang kidal - sebaliknya. Sering kali ia berlaku pada pemain tenis, jadi nama lain untuk penyakit ini adalah siku tenis. Walau bagaimanapun, penyakit ini berlaku bukan hanya pada atlet, orang-orang dari profesi lain, yang kegiatannya berkaitan dengan beban pergelangan tangan yang monoton, rentan terhadap perkembangan patologi..

Video "Rawatan Epicondylitis"

Ketahui cara merawat epikondilitis dalam video ini.

Gejala

Untuk masa yang lama, epikondilitis luaran sendi siku tidak simptomatik, dengan perkembangan gejala secara beransur-ansur. Manifestasi klinikal pertama penyakit ini adalah ketidakselesaan di kawasan siku. Pada mulanya, ia berlaku hanya selepas aktiviti anggota badan atas yang berpanjangan, dan hilang setelah berehat. Dengan perkembangan penyakit ini, gejala bertambah..

Sensasi menyakitkan muncul, rasa sakit tidak hilang setelah berehat. Fungsi otot ekstensor tangan terganggu, menjadi sukar untuk melakukan pergerakan normal. Dalam kes ini, fungsi sendi siku tidak terganggu, pergerakan dilakukan di sini sepenuhnya. Keadaan umum tidak berubah.

Pada pemeriksaan luaran, wilayah epikondil tidak berubah. Tidak ada bengkak, kemerahan, ruam. Pada palpasi, terdapat rasa sakit di kawasan yang terjejas.

Diagnostik

Biasanya, diagnosis dibuat berdasarkan gambaran klinikal. Sejarah penyakit ini, hubungan dengan ketegangan otot ekstensor yang berpanjangan diambil kira. Semasa pemeriksaan fizikal, kawasan epikondilus luaran diperiksa untuk perubahan patologi, dan kawasan ini diraba.

Kaedah diagnostik tambahan bertujuan untuk mengecualikan patologi lain dari sistem muskuloskeletal. Ujian makmal, seperti ujian darah am dan biokimia, ditetapkan untuk mengecualikan penyakit radang (arthritis, sinovitis, bursitis). Dengan epikondilitis, penunjuk biasanya berada dalam had normal.

Untuk tujuan diagnosis pembezaan, kajian instrumental boleh diresepkan:

 1. Radiografi dalam unjuran frontal dan lateral. Membolehkan mengecualikan keretakan epicondyle dan luka traumatik yang lain.
 2. Pencitraan resonans magnetik digunakan untuk diagnosis pembezaan dengan sindrom terowongan, di mana terdapat mampatan saraf periferi anggota atas.
 3. Pemeriksaan ultrabunyi (ultrasound) ditetapkan apabila mustahil untuk mengecualikan bursitis.

Perlu diingat bahawa untuk epikondilitis, tanda-tanda patologi semasa kajian instrumental di atas tidak tipikal. Ketiadaan perubahan hanya mengesahkan diagnosis awal..

Peraturan rawatan

Apabila didiagnosis dengan epikondilitis lateral, rawatan biasanya konservatif. Skop terapi dan pilihan ubat tertentu bergantung pada jangka masa penyakit, tahap disfungsi otot, sifat kerosakan dan diresepkan oleh traumatologist. Secara umum, terapi merangkumi langkah-langkah yang bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit, mengurangkan tindak balas keradangan, dan memulihkan fungsi otot yang normal. Selepas rawatan dalam tempoh akut, langkah-langkah pemulihan semestinya ditetapkan..

Terapi konservatif melibatkan pendekatan bersepadu, dan merangkumi:

 1. Imobilisasi anggota badan, rehat sepenuhnya. Pergerakan lanjutan tangan dan jari harus dielakkan, yang menimbulkan rasa sakit. Aktiviti fizikal yang berlebihan dikecualikan.
 2. Rawatan perubatan. Untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan tindak balas keradangan, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) diresepkan. Dengan epikondilitis, cukup menggunakan NSAID dalam bentuk salap dan gel; tidak perlu ada kesan anti-radang sistemik. Gel yang ditetapkan "Voltaren" atau "Ibuprofen" (salap). Sekiranya sindrom kesakitan tidak diturunkan oleh ubat-ubatan ini, maka mungkin menggunakan blokade novocaine dengan glukokortikoid. Rawatan ini mempunyai kesan analgesik dan anti-radang..
 3. Kaedah fisioterapeutik ditetapkan untuk proses lambat kronik. Kesan panas kering, radiasi, fonoforesis, terapi parafin digunakan.
 4. Ubat-ubatan rakyat hanya boleh digunakan sebagai terapi tambahan. Selalunya, pelbagai kompres digunakan..
 5. Latihan fisioterapi digunakan dalam tempoh pemulihan. Melakukan senaman fizikal tertentu menguatkan tendon dan mencegah kerosakan selanjutnya..

Dalam perjalanan penyakit kronik dan tidak berkesannya terapi konservatif, persoalan untuk melakukan operasi dipertimbangkan.

Campur tangan pembedahan terdiri daripada pemotongan kawasan tendon yang terkena. Pengaturan lebih lanjut aktiviti fizikal adalah aspek penting dalam rawatan. Sekiranya penyakit berulang yang berkaitan dengan aktiviti profesional, anda harus memikirkan untuk mengubah profesion.

Epicondylitis: lateral, dalaman, medial dan lain-lain

Kod ICD-10: M77.0 (Epicondylitis medial), M77.1 (Epicondylitis lateral)

Epicondylitis lateral dan medial dari sendi siku atau epindikolitis bahu adalah patologi yang mempunyai sifat keradangan.

Penyakit ini mempengaruhi sendi siku di mana otot melekat pada tulang lengan bawah. Humerus di kawasan siku mempunyai pembentukan tulang khas (epicondyles atau epicondylosis). Mereka mewakili tempat di mana tendon fleksor dan ekstensor melekat, serta ligamen artikular pergelangan tangan dan jari..

Sebab-sebab perkembangan patologi

Epikondilitis bahu adalah penyakit sekunder dan oleh itu tidak berkembang secara tiba-tiba, tetapi secara beransur-ansur. Penyebab sebenar permulaan patologi tidak diketahui, pakar hanya menonjolkan kumpulan risiko utama.
"alt =" ">
Ini adalah pekerja binaan yang aktivitinya berkaitan dengan kerja monoton dengan tangan mereka (pelukis, pelepa), atlet (angkat berat, peninju, angkat berat).

Walau bagaimanapun, dengan sendirinya, aktiviti ini tidak membawa kepada perkembangan epikondilitis. Penyakit ini berlaku akibat lenturan monoton berterusan dan pemanjangan sendi siku ketika melakukan beban pada lengan.

Humerus mempunyai dua epikondilus, medial (dalaman) dan lateral (luaran). Oleh itu, terdapat epikondilitis lateral dan medial.

Tendon otot melekat pada epicondyle medial, yang bertanggungjawab untuk putaran ke dalam (pronasi) tangan dan lengan bawah, lenturan jari dan tangan di sendi pergelangan tangan. Otot ekstensor melekat pada sisi, yang membolehkan anda memutar tangan dan lengan bawah ke luar.

Proses perkembangan dan penyebab epikondilitis brakial tidak difahami sepenuhnya. Sebilangan pakar percaya bahawa penyebabnya adalah kerosakan pada tendon akibat geserannya terhadap tulang. Yang lain percaya bahawa penyakit ini didahului oleh proses keradangan pada periosteum epicondylus..

Terdapat juga teori bahawa epikondilitis sendi bahu dan siku berkembang kerana osteochondrosis. Teori ini disahkan oleh fakta bahawa dalam rawatan osteochondrosis, rasa sakit di siku menurun..

Selalunya, epikondilitis lateral tangan dominan berkembang. Dalam kes ini, rasa sakit terasa berlaku ketika cuba melakukan pergerakan fizikal yang aktif, membongkok atau membengkokkan siku dan tangan. Pergerakan pasif tidak menyebabkan ketidakselesaan. Rasa sakit berlaku ketika memalukan otot ekstensor dan memancar ke bahagian luar bahu.

Epicondylitis medial tidak didiagnosis sekerap dan merupakan akibat daripada pergerakan fleksi berulang berulang. Rasa sakitnya tajam, memancar ke permukaan dalam lengan bawah. Berlaku dengan putaran lengan bawah dan dengan gerakan lenturan.

Gejala

Epikondilitis bahu adalah akut, subakut, dan kronik. Pada mulanya, rasa sakit disertai dengan ketegangan otot yang tajam, kemudian ia menjadi berterusan dan pada masa yang sama otot-otot lengan cepat letih.

Pada tahap subakut dengan epikondilitis sendi bahu, intensiti kesakitan berkurang, ketika rehat mereka berlalu. Kursus kronik dicirikan oleh penggantian kambuh dan pengampunan, yang berlangsung dari 3 bulan hingga enam bulan.

Tanda yang paling jelas adalah sensasi menyakitkan dari watak merengek di pergelangan tangan dan sendi siku, kesukaran dalam pergerakan aktif. Gejala kesakitan menjadi lebih teruk dengan pergerakan yang paling biasa, seperti berjabat tangan, membuat penumbuk, atau memanjangkan lengan.
"alt =" ">
Pada peringkat awal, rasa sakit hilang ketika rehat. Dan kemudian mereka menjadi kekal.

Jenis epikondilitis

Bahagian sisi

Keradangan berkembang di tapak lampiran tulang ke epikondil lateral. Epikondilitis lateral sendi siku disebut "luaran", atau "siku pemain tenis", kerana merupakan ciri pemain yang terlibat dalam sukan ini.

Tetapi ini sama sekali tidak bermaksud bahawa hanya pemain tenis yang mempunyai penyakit. Faktor perkembangan penyakit ini adalah ketegangan otot-otot sendi siku yang berlebihan di tempat lampiran mereka pada epikondyle tulang bahu.

Penyakit ini sering berlaku pada pemain tenis, tetapi orang biasa juga dapat menampakkan diri ketika melakukan kerja berat yang monoton, misalnya ketika memotong kayu..

Dalaman

Epikondilitis dalaman disebut "siku pemain golf" atau "medial". Penyakit ini berlaku akibat kecederaan, pergerakan yang tidak berjaya dengan pemanjangan lengan yang tajam dan penggunaan sejumlah alat tangan.

Diagnostik

Sebelum merawat epikondilitis sendi siku, doktor bertanya kepada pesakit mengenai aduan, memeriksa simptom, memeriksa sendi yang berpenyakit. Kadang-kadang sinar-X diambil untuk mengesampingkan kecederaan lama. Sebilangan ujian dijalankan.

Ujian cawan kopi

Pesakit diminta untuk mengangkat secawan cecair dari meja. Semasa dia berusaha melakukan ini, gejala yang menyakitkan itu meningkat beberapa kali. Ini menunjukkan epikondilitis lateral..

Ujian Thomson

Orang yang sakit diminta mengepalkan tangan, telapak tangan ke bawah, hingga ke kepalan tangan. Kemudian cepat buka dengan telapak tangan anda ke atas.

Ujian Welt

Anda perlu menaikkan lengan bawah ke paras dagu, mula membongkok dan melepaskan kedua lengan sekaligus.
Dalam ujian Welt dan Thomson, tindakan yang dilakukan oleh tangan yang sihat dan sakit berbeza dari segi kelajuan. Di samping itu, terdapat gejala kesakitan yang teruk pada anggota badan yang berpenyakit..

Terapi

Ia perlu untuk merawat epikondilitis lateral dan medial dalam kombinasi.

Semuanya bergantung pada tahap perkembangan penyakit, penyebabnya, perubahan pada tendon dan otot di kawasan tangan dan siku, tahap gangguan sendi.

Rawatan membantu melegakan simptom kesakitan, melegakan otot, dan menghilangkan keradangan. Sapukan terapi ubat, rawatan dengan ubat-ubatan rakyat. Untuk memunggah otot, gunakan:

Mod dan pembalut lembut

Rawatan melibatkan peninggalan sementara dari aktiviti profesional yang menyebabkan perkembangan epikondilitis. Juga, untuk melumpuhkan sendi, pembalut khas digunakan..

Ia membolehkan anda melumpuhkan anggota badan yang sakit, melegakan kesakitan yang teruk. Atlet profesional memakai pembalut secara berkala untuk mengelakkan kelebihan sendi.

Brace adalah alat khas yang dipasang pada bahagian atas lengan bawah. Ia mencegah otot-otot yang sakit berkontrak dan dengan itu melegakan tekanan. Pembalut ortopedik dipakai hanya semasa terjaga, ia dikeluarkan semasa tidur.

Prinsip penggunaannya adalah sederhana. Pembalut dengan betul membetulkan sendi siku, mencegah pergerakan yang berlebihan. Pilihannya mesti didekati secara menyeluruh, lebih baik pembalut dipilih oleh ortopedis, dengan mengambil kira ciri-ciri anatomi sendi.

Gimnastik

Ia membantu mengembalikan fungsi motor sendi siku. Gimnastik melibatkan melakukan pergerakan sederhana yang merangsang otot untuk bekerja. Latihan untuk meregangkan tendon dengan penculikan maksimum.

Pelatih tangan digunakan untuk membantu anda melakukan latihan 3D. Kelas mula berprestasi dengan simulator ketegaran maksimum. Latihan dipilih supaya otot tidak terlatih..

Menghilangkan rasa sakit

Untuk melegakan kesakitan, tablet diresepkan: analgin, ketanov, renalgin. Rawatan tempatan juga dilakukan, suntikan glukokortikoid digunakan, seperti Diprospan, Betamethasone.

Ubat anti-radang diresepkan dalam bentuk tablet atau salap, yang merangkumi Indomethacin, Diclofenac, Ibuprofen. Sapukan kompres dengan Dimexidum.

Untuk anestesia, peningkatan trofisme tisu tempatan, penyumbatan dilakukan pada titik lampiran tangan dan jari dengan lidokain atau novokain dalam kombinasi dengan hidrokortison.

4 sekatan dengan selang dua hari akan mencukupi. Suntikan vitamin B ditetapkan.

Fisioterapi

Fisioterapi dijalankan:

 • magnetoterapi;
 • fonoforesis;
 • krioterapi;
 • terapi lumpur;
 • terapi parafin;
 • Arus Bernard;
 • elektroforesis dengan ubat anti-radang (dengan asetilkolin, kalium iodida, novokain);
 • terapi gelombang kejutan.

"alt =" ">
Prosedur ini meningkatkan proses metabolik pada tisu tendon dan otot, memulihkan peredaran darah dalam tisu otot, dan menghilangkan rasa sakit dan radang..

Kawasan yang menyakitkan disejukkan. Penumpuk sejuk atau pengairan kloroetil digunakan. Anda boleh menggunakan ketulan ais yang dibalut tuala. Prosedur ini dilakukan sekali sehari..

Urut dilakukan setiap hari selama 15 minit. Menguli titik di mana pelekap otot berada. Kursus ini adalah 12 hari. Urut tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada pesakit.

Sekiranya semua prosedur di atas tidak membawa dinamika positif dan hasil yang diharapkan, penyakit itu berkembang, maka rawatan pembedahan digunakan.

Kesan operasi

Ia merangkumi teknik berikut:

 1. tendoperiostomi;
 2. pemotongan tendon ekstensor pendek tangan;
 3. arthroscopy;
 4. memanjangkan tendon ekstensor pendek tangan.

Pencegahan

Agar epikondilitis sendi bahu dan siku tidak menjadi kronik, beberapa peraturan harus dipatuhi:

 • sebelum melakukan aktiviti fizikal, anda harus memanaskan otot;
 • mengedarkan aktiviti fizikal dengan betul tanpa melatih otot;
 • sebelum latihan fizikal yang berat, sendi siku diperbaiki dengan memakai pembalut;
 • semasa melakukan pergerakan monoton monoton, anda mesti selalu berehat.

Rawatan dengan ubat-ubatan rakyat

Salap Comfrey

Untuk memasak, anda perlu mengambil daun dan akar tanaman (1: 1). Panaskan minyak sayuran dan madu, satukan dalam bekas yang dalam. Isi padu campuran ini harus sama dengan isi bahan tanaman yang diambil.

Comfrey secara beransur-ansur ditambahkan ke dalam semangkuk madu dan mentega, kacau selalu. Akibatnya, anda harus mendapatkan campuran homogen dalam bentuk salap. Ia diresapi dengan tisu dan melilit sendi yang terjejas. Lindungi dengan pembalut elastik dan lindungi dengan selendang bulu. Kompres disimpan di sendi selama sehari, kemudian diganti dengan yang baru.

Untuk memulihkan ligamen yang rosak, rawatan dengan ubat-ubatan rakyat seperti campuran comfrey dan lemak dalaman akan membantu. Segelas bacon dicampurkan dengan setengah gelas akar comfrey. Buat kompres ke sendi yang terjejas selama 2 jam sehingga rasa sakit hilang sepenuhnya.

Tanah liat biru

Ia digunakan setelah radang akut dikeluarkan. Mereka mengambil tanah liat dan air panas dalam bahagian yang sama, mencampurkan dan menyebarkan pada kain lap yang dilipat dua.

Sapukan pada sendi yang terjejas dan selamat. Penebat, biarkan selama setengah jam. Anda boleh melakukan tiga kompres ini sehari. Tanah liat memanaskan sendi yang sakit dan mengendurkan otot yang tegang.

Rawatan teh hijau tidur

Ia perlu setelah minum teh, kumpulkan apa yang tersisa di dalam teko dan beku. Kemudian lap sendi yang sakit dengan ais yang dihasilkan dalam gerakan bulat.

Kaedah ini merawat epikondilitis luaran dengan baik. Perlu sekitar satu minit untuk mengelap sendi yang terkena dengan ais rumput, tetapi anda boleh mengulangi prosedur beberapa kali sehari.

Salap dan kompres di atas mudah dibuat di rumah, tetapi perlu diingat bahawa rawatan dengan ubat-ubatan rakyat mungkin tidak selamat, jadi anda harus berjumpa doktor.

Terdapat persamaan yang pasti antara epicondylitis brachial (ulnar) dan lutut. Epikondilitis sendi lutut disebut "lutut pelompat atau pelari" dan berkembang dengan cara yang serupa.

Maksudnya, kerosakan pada kapsul sendi, ligamen, dan juga osteochondrosis lumbal menyebabkannya. Rawatan kedua-dua penyakit ini juga serupa..

Epicondylitis adalah penyakit degeneratif kronik, sehingga tidak dapat disembuhkan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan semua kaedah rawatan di atas, rawat sendi siku, pakai pembalut, lakukan gimnastik, gunakan ubat-ubatan rakyat, anda boleh mencapai kemerosotan yang stabil, lupakan perasaan tidak selesa, tanpa mengubah kehidupan biasa dan aktiviti profesional anda..