LiveInternetLiveInternet

Meniskus

Kelesuan adalah perubahan patologi pada gaya berjalan yang berlaku kerana kerosakan pada tulang, otot atau sendi di bahagian bawah kaki. Dengan pelanggaran ini, seseorang cuba memijak kaki yang sakit sesedikit mungkin dan berusaha untuk memindahkan berat badan dengan cepat ke yang sihat. Cara berjalan pesakit menjadi tidak simetri.

Selepas arthroplasty, pesakit mengalami "claudication jatuh". Orang itu tiba-tiba memindahkan seluruh berat badannya ke anggota badan yang dikendalikan. Fenomena serupa biasanya menunjukkan memanjangkan kaki..

Penyebab kepincangan dalam tempoh selepas operasi

Kepincangan pada minggu-minggu pertama selepas pembedahan adalah perkara biasa. Sebab utama adalah luka pasca operasi yang tidak sembuh, penyesuaian yang tidak lengkap terhadap endoprosthesis yang dipasang dan percubaan refleks untuk "melindungi" kaki dari beban berlebihan.

Dengan adanya pemulihan penuh berkualiti tinggi, kepincangan akan hilang sepenuhnya dalam masa 4-6 bulan.

Pelvis condong semasa berjalan.

Jadual 1. Penyebab utama kepincangan dan kaedah pembetulannya.

SebabMekanisme pembangunanPrinsip rawatan
Tempoh pasca operasi awalKehadiran luka pasca operasi, pemulihan fungsi otot yang tidak lengkap dan sendi yang diganti.Pengaktifan awal pesakit dengan beban penuh atau dos pada kaki yang dikendalikan.
Stereotaip patologi patologiPemeliharaan kontraksi otot, yang terbentuk pada pesakit sebelum operasi.Menjalankan langkah-langkah pemulihan berkualiti tinggi dalam tempoh selepas operasi yang lewat dan jangka panjang.
Kekurangan pemulihan yang berkualitiPemulihan kekuatan dan nada otot yang tidak sempurna kerana kekurangan aktiviti fizikal.Pesakit memerlukan bantuan ahli terapi pemulihan yang berkelayakan atau pakar perubatan pemulihan.
Kesalahan dalam pemasangan prostesisMemendekkan anggota bawah kerana orientasi komponen endoprosthesis yang salah semasa operasi. Sebabnya mungkin juga pemasangan implan yang salah..Menggunakan kasut tumit, tumit atau tumit khas.
Perkembangan komplikasiPerkembangan komplikasi berjangkit atau aseptik yang melonggarkan prostesis.Pesakit memerlukan rawatan yang serius. Dalam kes-kes yang sangat teruk, pesakit disyorkan untuk melakukan penggantian sendi (berulang).

Stereotaip patologi patologi

Semua orang dengan penyakit sendi degeneratif jangka panjang bimbang tentang kesakitan kronik. Ini memaksa mereka untuk menyelamatkan anggota badan yang berpenyakit, mengurangkan masa sokongan di atasnya. Dari masa ke masa, ini membawa kepada gaya berjalan yang tidak normal.

Sekiranya tidak ada rawatan perubatan dalam tempoh pra operasi, pesakit mengalami kontraktur (kekejangan otot). Ini membawa kepada kemiringan pelvis refleks, kelengkungan tulang belakang dan asimetri berjalan yang lebih besar. Tidak lama lagi, anda perlu menggunakan sokongan tambahan - tongkat atau tongkat. Kepincangan menjadi bukan hanya kebiasaan buruk, tetapi tindak balas penyesuaian badan.

Fakta! Selepas endoprosthetics, kontraksi otot dengan sendirinya tidak hilang. Mereka boleh dikeluarkan dengan kaedah terapi fizikal dan fisioterapi. Sekiranya tiada pemulihan yang baik, kepincangan ini dapat bertahan seumur hidup..

Kurangnya pemulihan sepenuhnya

Tingkah laku pasca operasi yang salah sering menyebabkan penurunan kekuatan otot dan atrofi otot secara beransur-ansur. Oleh kerana itu, seseorang mula lemas walaupun dengan fungsi prostesis yang dipasang secara normal..

Kesalahan besar dalam pemulihan:

 • pengaktifan lewat dan beban yang tidak lengkap pada anggota badan yang dikendalikan;
 • memendekkan penginapan di hospital selepas pembedahan;
 • beban yang tidak mencukupi atau berlebihan pada sendi dalam tempoh selepas operasi;
 • pengabaian alat ortopedik (tongkat, tongkat);
 • penolakan pemulihan pada bulan-bulan pertama selepas pembedahan.

Di Persekutuan Rusia, kekurangan pemulihan adalah masalah sebenar. Hampir semua hospital awam dan klinik swasta mengeluarkan pesakitnya dalam beberapa hari selepas pembedahan. Sebagai peraturan, doktor memberikan cadangan pesakit mereka dan membiarkan mereka "berenang bebas". Secara semula jadi, tidak ada yang mengawal seseorang dan tidak memeriksa sama ada dia melakukan semuanya dengan betul. Ini menyebabkan disfungsi otot dan berlakunya kepincangan..

Peletakan endoprosthesis yang salah

Komplikasi timbul semasa menggunakan endoprosthes monoblock dengan fiksasi tanpa simen. Ini adalah implan yang dimasukkan ke dalam penduduk Persekutuan Rusia, yang dikendalikan dengan "kuota". Perbezaan antara ukuran batang endoprosthesis dan saluran femoral memaksa pakar bedah menurunkan pinggul, yang menjadikan kaki lebih panjang.

Perbezaan panjang anggota badan bawah mungkin berlaku kerana pemilihan endoprosthesis yang salah atau kesalahan doktor dalam pemasangannya.

Pada bulan-bulan pertama selepas operasi, beberapa pesakit merasakan bahawa kakinya mempunyai panjang yang berbeza. Sebagai peraturan, perasaan ini akan segera hilang. Walau bagaimanapun, kepincangan dan asimetri anggota badan sering berlaku untuk masa yang lama. Fenomena ini mungkin menunjukkan pemilihan dan pemasangan implan yang salah..

Perkembangan komplikasi berjangkit atau tidak berjangkit

Kemunculan kepincangan, kesakitan teruk, hiperemia dan tanda-tanda keradangan lain pada awal pasca operasi menunjukkan komplikasi berjangkit. Perhatikan bahawa jangkitan paraprosthetic paling kerap terjadi pada tahun pertama selepas pembedahan. Ia sangat berbahaya dan memerlukan rawatan segera..

Pelepasan jahitan.

Di kemudian hari, pelepasan aseptik komponen endoprosthesis berkembang. Patologi menyebabkan ketidakstabilan sendi, yang sering menyebabkan kepincangan dan kesukaran berjalan. Komplikasi berlaku sekurang-kurangnya 5-10 tahun selepas pembedahan. Sebab - osteoporosis sistemik atau osteolisis.

Bagaimana untuk mengetahui punca kepincangan

Kerana kontraktur selepas arthroplasty, nampaknya kaki yang dikendalikan lebih pendek daripada kaki yang sihat. Untuk mengetahui apakah ini betul, perlu mengukur panjang anggota badan dan menganalisis hasil radiografi. Hanya struktur tulang yang boleh dijadikan panduan semasa mengukur kaki..

Fakta! Untuk mengenal pasti komplikasi berjangkit dan tidak berjangkit, kaedah penyelidikan makmal dan instrumental tambahan diperlukan. Pesakit diberi ujian, sinar-X, fistulografi sinar-X, densitometri, kajian mikrobiologi.

Kaedah untuk pencegahan dan rawatan kepincangan

Kepincangan selepas penggantian sendi dapat dielakkan dengan merancang dan melakukan pembedahan dengan tepat. Dalam semua ini, kelayakan doktor dan kakitangan perubatan yang terlibat dalam merawat pesakit memainkan peranan penting. Jumlah dana yang akan dibelanjakan oleh seseorang untuk pembedahan dan pemulihan juga penting..

Langkah asas untuk mengelakkan kepincangan:

 • Penyediaan pra operasi. Bahkan sebelum operasi, pesakit harus diajar latihan khas yang dia perlukan selepas endoprosthetics. Bahagian penting dalam latihan adalah menguatkan otot-otot lengan agar dapat menyesuaikan diri dengan berjalan dengan kruk..
 • Pemilihan dan pemasangan endoprosthesis yang betul. Memilih implan yang paling sesuai dan kaedah penetapannya mengelakkan banyak komplikasi yang tidak menyenangkan (contohnya, perbezaan panjang kaki). Semasa campur tangan pembedahan, doktor wajib memeriksa panjang anggota badan bawah beberapa kali.
 • Pemulihan yang mencukupi pada awal tempoh selepas operasi. Pada masa ini, pengaktifan awal sangat penting. Kakitangan jururawat harus rajin mengajar pesakit untuk bangun, berjalan dan melakukan senam gimnastik.
 • Bantuan pakar pada akhir tempoh selepas operasi. Pesakit harus melakukan latihan di bawah pengawasan pakar. Hanya doktor yang dapat mengenal pasti kesalahan yang dilakukan dan menghapuskannya tepat pada waktunya.

Kesimpulan: jika implan dipasang dengan betul dan tidak ada komplikasi lain yang didiagnosis, maka kemungkinan kepincangan adalah stereotaip yang diperoleh, yang dapat dihilangkan dengan latihan harian cara berjalan yang simetris. Ini dapat dibandingkan dengan melatih gaya model teratas, ketika perhatian sepenuhnya tertumpu pada simetri pergerakan..

Adakah mungkin mendapat kecacatan

Kelesuan setelah mengganti sendi yang besar bukanlah sebab kecacatan. Kumpulan ini hanya boleh diberikan kepada orang-orang yang telah menjalani arthroplasty lutut atau pinggul dua hala dan yang mengalami komplikasi teruk. Oleh itu, jika anda hanya lemas, tetapi anda tidak mempunyai gejala yang membimbangkan, anda tidak akan mengalami kecacatan..

Endoprosthetics sendi pinggul, kepincangan tidak hilang

Pemulihan selepas artroplasti pinggul

Pemulihan selepas arthroplasty pinggul adalah kompleks tindakan terapi dan fisioterapeutik yang dirancang untuk membantu seseorang memulihkan kesihatan dan kembali ke kemampuan bekerja setelah operasi untuk menggantikan sendi yang rosak.

Salah satu sendi terbesar sistem muskuloskeletal dalam tubuh manusia adalah sendi pinggul. Frakturnya boleh disebabkan oleh proses patologi, kecederaan atau berat badan berlebihan. Ortopedik moden telah membuat kemajuan besar selama setengah abad yang lalu, yang memungkinkan penggunaan pelbagai kaedah rawatan pembedahan kecederaan serupa.

Selalunya, dalam kes kecederaan sendi pinggul, kaedah endoprosthetics total digunakan, iaitu penggantian semua komponen tulang sendi dengan implan buatan untuk mengembalikan fungsi anggota badan. Ini diikuti dengan pemulihan selepas pembedahan penggantian pinggul..

Masa pemulihan sepenuhnya

Faktor-faktor berikut boleh mempengaruhi tempoh pemulihan selepas penggantian pinggul:

 • Komplikasi semasa operasi;
 • Proses patologi yang menimbulkan kerosakan sendi;
 • Kesihatan umum pesakit;
 • Operasi yang tidak menentu selepas patah tulang pinggul;
 • Arthroplasty selepas osteosintesis sendi primer yang tidak berjaya.

Sebagai contoh, jika arthroplasty digunakan dalam kes kerosakan artritis pada tulang, ketika penyakit ini tidak mempunyai masa untuk berkembang, sindrom nyeri baru mulai menampakkan diri, dan orang itu masih boleh bergerak, pemulihan akan lebih cepat. Sekiranya arthrosis dalam bentuk lanjutan, ia tidak hanya mempengaruhi struktur tulang, tetapi juga masalah otot, yang secara signifikan mempengaruhi kemampuan motorik seseorang walaupun selepas penggantian sendi.

Namun, para pakar mengatakan bahawa pemulihan mobiliti sendi sepenuhnya berlaku dalam 3-6 bulan. Dan selepas 1 tahun, fungsi sendi-lokomotor statik dipulihkan.

Tujuan tempoh pemulihan

Pemulihan pesakit memerlukan banyak usaha dan mempunyai tujuan berikut:

 • Bantu pesakit bangun dan tidur tanpa bantuan;
 • Belajar bergerak menggunakan tongkat atau pejalan kaki khas;
 • Bentuk fungsi penting pada sendi baru: duduk, bengkok, putar;
 • Bantu pesakit untuk melayan diri sendiri, menggunakan tandas, bilik mandi;
 • Biasakan melakukan senaman sederhana dan biasa.

Tahap pemulihan sifar

Ahli terapi fizikal membahagikan tempoh pemulihan selepas pembedahan menjadi fasa. Selepas operasi, pesakit perlu melakukan senaman tertentu yang akan membantu mencegah pembekuan darah dan menguatkan otot..

Sekiranya pesakit menjalani pembedahan menggunakan anestesia tulang belakang, maka kira-kira 5-6 jam lagi, tidak ada kepekaan pada anggota badan. Setelah kembali bergerak, anda boleh memulakan latihan (senarai latihan mesti dipratonton dengan doktor).

Kursus senaman diulang tiga kali sehari..

Berikut adalah senarai pergerakan kaki yang disyorkan:

 1. Pam: Semasa berbaring di atas katil, gerakkan perlahan kaki ke atas dan ke bawah, seolah-olah anda sedang mengepam pam. Latihan dilakukan selama 7-10 minit.
 2. Kami membuat 5 putaran bulat mengikut arah jam dan 5 lawan jam dengan kaki. Putaran dilakukan di pergelangan kaki, bukan di lutut.
 3. Kami mengembangkan otot paha quadriceps. Menegangkan otot depan di kawasan paha, lutut diluruskan, sementara bahagian belakang kaki "melekat" ke tempat tidur, tahan selama kira-kira 10 saat. Berulang sehingga 10 kali.
 4. Kami memerah otot gluteal dan menahan selama 5 saat, kemudian kami berehat. Ulangi 10 kali.
 5. Angkat kaki lurus 30-40 darjah di atas permukaan mendatar 5-10 kali mengikut urutan. Latihan ini dilakukan secara perlahan tanpa gangguan elektrik..

Latihan ini paling berkesan dalam tempoh selepas operasi dan pada minggu pertama pemulihan..

Terapi ubat

Tempoh pemulihan tidak hanya merangkumi satu set latihan fizikal, tetapi juga mengambil kumpulan ubat tertentu:

 • Penghilang rasa sakit;
 • Antibiotik (membantu mencegah, mengesan dan menghilangkan pencemaran berjangkit);
 • Kompleks vitamin (untuk menguatkan sistem imun dan keadaan umum pesakit);
 • Penggunaan ubat yang disasarkan khas untuk rawatan penyakit bersamaan atau kronik.

Pemulihan selepas keluar dari hospital

Ketika pesakit pulang dari hospital pembedahan dan "dibebaskan" dari pengawasan ketat pegawai perubatan, banyak yang berehat dan berhenti melakukan latihan yang disyorkan secara berkala.

Walau bagaimanapun, pemulihan yang berjaya selepas penggantian pinggul di rumah juga harus merangkumi satu set latihan fizikal..

Ahli terapi fizikal yang berkelayakan menasihatkan melakukan aktiviti berikut:

 1. Menaikkan kaki lurus mengikut urutan (beban jatuh pada otot depan);
 2. Menggenggam bantal besar, mengetatkan otot di antara kaki dan memerahnya;
 3. Memampatkan otot gluteal (menguatkan otot di dekat sendi yang dikendalikan, dan ia baik untuk para imam);
 4. Kami mengembangkan otot-otot kaki bawah dan kawasan sendi pergelangan kaki (pergerakan dan pusing dengan kaki);
 5. Tempoh dan jarak berjalan secara beransur-ansur meningkat (pada hari ke-5 selepas operasi, anda boleh berjalan lebih dari 100 meter 4-5 kali sehari);
 6. Cuba berikan beban yang serupa kepada anggota badan yang sakit dan sihat;
 7. 3 minggu selepas endoprosthetics cuba turun dan naik tangga, memegang pagar;
 8. Anda boleh menggunakan basikal senaman selama 10-15 minit (pertama, pedal ke belakang, dan apabila sendi mudah berpusing ke belakang, pedal ke depan).

Komplikasi selepas pembedahan

Kelesuan selepas arthroplasty pinggul adalah komplikasi biasa dalam pembedahan ini..

Sebab-sebab perkembangan kecacatan semasa pergerakan adalah seperti berikut:

 • Patah kaki atau leher femoral setelah penggantian endoprosthesis sebelumnya (kecederaan disertai dengan pemendekan anggota badan yang cedera, yang menyebabkan komplikasi yang dapat dilihat)
 • Rehat yang berpanjangan di mana otot atrofi anggota badan yang tidak bergerak, menyebabkan kepincangan.

Patologi yang dapat dilihat ini dapat diatasi dengan kaedah pembedahan, di mana bahan tulang ditambah ke tulang yang rosak untuk menyamakan panjang anggota badan. Walau bagaimanapun, kaedah ini digunakan hanya dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, apabila tidak mungkin untuk menghilangkan kecacatan melalui latihan fizikal..

Mereka juga menggunakan kasut ortopedik khas, sol, tumit atau platform dengan ketinggian yang berbeza, dibuat mengikut pesanan.

Pemeriksaan ketidakupayaan untuk bekerja

Sebagai peraturan, selepas operasi, pesakit menjalani pemeriksaan perubatan dan sosial mengenai kemampuannya untuk bekerja dan menerima kumpulan ketiga selama 1 tahun.

Kumpulan kecacatan kedua setelah artroplasty pinggul diberikan kepada pesakit hanya sekiranya terdapat komplikasi tertentu selepas operasi dan jika dia dapat melayani sendiri, tetapi tidak sesuai untuk bekerja. Kumpulan pesakit pertama selepas rawatan ini tidak ditunjukkan.

Petunjuk untuk kumpulan kurang upaya:

 1. Tahap kedua atau pertama arthrosis ubah bentuk kedua-dua sendi hujung bawah;
 2. DAO (kerosakan struktur tulang orang tua) satu atau dua sendi pinggul atau lutut;
 3. Arthroplasty dua hala, yang mengakibatkan komplikasi serius.

Cadangan untuk pesakit

Seorang pesakit yang mula bergerak secara mandiri tidak boleh melupakan petua berikut:

 • Anda perlu berjalan dengan tenang tanpa pergerakan dan giliran tiba-tiba;
 • Pilih permukaan yang licin dan tidak licin untuk pergerakan;
 • Lakukan langkah kecil yang sama dengan kedua kaki;
 • Sokongan ketika berjalan adalah simetri pada orang sakit dan anggota badan yang sihat;
 • Semasa melangkah, tumit menyentuh lantai, dan kemudian seluruh permukaan kaki;
 • Dengan menggunakan tongkat, letakkan kaki dan tongkat anda di lantai pada masa yang sama;
 • Semasa menaiki atau menuruni tangga, letakkan dua kaki pada satu langkah (sokongan pada satu kaki, yang lain melekat padanya);
 • Sekiranya anda harus berjalan di permukaan yang tidak rata, pegang dinding, pegangan tangan, pagar.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai tempoh pemulihan selepas artroplasti dari video:

Ulasan pesakit

Ramai pesakit bercakap di forum mengenai kehidupan selepas artroplasti pinggul.

Seorang wanita berusia 68 tahun menceritakan kisahnya: “Setelah operasi, seorang ahli fisioterapi datang kepada saya dan menerangkan perjalanan pemulihan selanjutnya. Selepas 2 minggu saya pulang ke rumah dalam kehidupan seharian.

Kelebihan endoprosthetics: sakit hilang, parut tidak dapat dilihat, fungsi sendi dipulihkan sepenuhnya. " Sebilangan besar akan bersetuju dengan wanita ini..

Komplikasi selepas penggantian pinggul pada orang tua

 1. Jenis komplikasi selepas arthroplasty pinggul, kaedah rawatan
 2. Jenis dan tanda-tanda komplikasi pasca operasi
 3. Sindrom nyeri selepas operasi
 4. Penyakit berjangkit selepas endoprosthetics
 5. Dislokasi prostesis
 6. Kontrak
 7. Perkembangan trombosis
 8. Alahan
 9. Kesalahan dalam pemasangan prostesis dan pemusnahan tulang
 10. Apakah komplikasi selepas arthroplasty pinggul?
 11. Gejala
 12. Berapa kerap berlaku komplikasi
 13. Varieti
 14. Trombosis
 15. Jangkitan
 16. Kepincangan
 17. Sakit pangkal paha
 18. Kerosakan endoprosthesis
 19. Rawatan
 20. Komplikasi selepas penggantian pinggul
 21. Kemungkinan komplikasi
 22. Pelanggaran umum
 23. Sakit dan bengkak
 24. Berjangkit
 25. Trauma saraf atau kapal
 26. Panjang anggota badan yang berbeza
 27. Berdarah
 28. Thromboembolisme
 29. Kehelan kepala prostesis dan kepincangan
 30. Kelonggaran struktur
 31. Rawatan komplikasi selepas arthroplasty pinggul
 32. Cara mencegah akibat yang tidak diingini?
 33. Mengapa lutut sakit selepas penggantian pinggul?
 34. Faktor-faktor risiko
 35. Kemungkinan komplikasi selepas arthroplasty pinggul
 36. Sindrom nyeri selepas operasi
 37. Jangkitan luka
 38. Dislokasi prostesis
 39. Kontrak
 40. Perkembangan trombosis
 41. Alahan
 42. Kesalahan dalam pemasangan prostesis
 43. Patah tulang
 44. Penolakan implan oleh badan
 45. Berdarah
 46. Tukar panjang kaki
 47. Rawatan sekiranya berlaku komplikasi
 48. Langkah pencegahan selepas pembedahan
 49. Komplikasi somatik pada arthroplasty pinggul pada pesakit tua Teks lengkap artikel ilmiah dalam bidang "Perubatan klinikal"
 50. Abstrak artikel ilmiah mengenai perubatan klinikal, pengarang karya ilmiah - Fedoseev Andrey Vladimirovich, Al Mansur A.Yu., Litvinov Andrey Alexandrovich, Chekushin Alexander Alexandrovich, Filonenko Pavel Sergeevich
 51. Topik serupa karya ilmiah dalam perubatan klinikal, pengarang karya ilmiahnya adalah Andrey Vladimirovich Fedoseev, A.Yu. Al Mansur, Andrey Alexandrovich Litvinov, Alexander Alexandrovich Chekushin, Pavel Sergeevich Filonenko
 52. Komplikasi perubatan pada arthroplasty sendi pinggul pada pesakit tua
 53. Teks karya ilmiah mengenai topik "Komplikasi somatik semasa arthroplasty pinggul pada pesakit tua"

Operasi menanamkan endoprosthesis ke sendi pinggul digunakan secara meluas untuk mengembalikan keupayaan kerja dan kesejahteraan normal baik untuk pesakit (sering tua) dengan tahap akhir coxarthrosis, rheumatoid arthritis, patologi neurologi, dan untuk pesakit muda yang mengalami kecederaan sendi. Ini memberikan hasil yang sangat baik dalam kes-kes di mana kaedah rawatan konservatif tidak dapat menangani tugas dengan baik. Pemulihan selepas prostetik lambat, memakan masa sekitar dua bulan. Pada pesakit muda dengan kerangka otot kaki yang berkembang, tidak memerlukan masa yang lama..

Walau bagaimanapun, kadang-kadang gejala yang tidak menyenangkan dapat menyulitkan pemulihan setelah beberapa waktu selepas pembedahan. Pesakit mengadu sakit di pangkal paha, kadang-kadang memancar ke lutut kaki prostetik atau ke belakang. Akibat yang mungkin berlaku termasuk pembengkakan dan demam tinggi..

Gejala yang disenaraikan tidak selalu muncul dengan segera, kadang-kadang ia dapat menjauhkan waktu, misalnya, kerana tempoh inkubasi yang lama dari jangkitan, dan kemudian pesakit mungkin menyedari kehadiran masalah terlalu lambat.

Oleh itu, pesakit berminat dengan komplikasi apa yang terjadi selepas artroplasty pinggul dan dengan cara apa ia dapat dihilangkan dan dicegah..

Jenis dan tanda-tanda komplikasi pasca operasi

Bergantung pada penyebab kejadiannya, komplikasi pasca operasi dapat dibahagikan kepada beberapa kategori:

 1. Reaksi alergi terhadap bahan anestetik atau bahan prostesis;
 2. Masuknya jangkitan ke dalam badan semasa pembedahan;
 3. Penolakan implan sebagai benda asing.

Gejala yang paling biasa selepas pembedahan pinggul adalah:

 • Dislokasi kepala endoprosthesis - berlaku dalam dua peratus operasi;
 • Proses septik (purulen) mempengaruhi sekitar 1.4% yang dikendalikan;
 • Keretakan tulang di kawasan prostesis dan tromboemboli berlaku pada kira-kira 0.2% pesakit. Thromboembolism adalah komplikasi yang paling teruk dan boleh membawa maut.

Inkubasi patogen menyebabkan tanda-tanda komplikasi menampakkan diri secara perlahan. Di samping itu, pesakit sering mengabaikan atau tidak peduli dengan ketepatan pelaksanaan preskripsi untuk pemulihan dan gaya hidup (rejimen fisioterapi, gimnastik, dll.).

Antara faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan komplikasi adalah:

 • Umur persaraan pesakit;
 • Patologi endokrin dan imun yang teruk (lupus erythematosus, psoriasis, diabetes mellitus);
 • Operasi sebelumnya (dalam bentuk apa pun) pada kaki yang akan diganti, termasuk endoprosthesis yang ditanamkan sebelumnya;
 • Sejarah patologi septik dan keradangan pada kaki dan batang badan.

Ini adalah bagaimana endoprosthesis diadakan di tulang anggota badan pesakit

Sindrom nyeri selepas operasi

Kejadian kesakitan selepas arthroplasty dalam dua minggu pertama selepas pembedahan adalah tindak balas normal badan terhadap implantasi badan asing dan tidak boleh menimbulkan kebimbangan. Sekiranya sensasi menyakitkan adalah akut dan suhu pesakit meningkat, ada sebab untuk memikirkan patologi keradangan atau genesis lain.

Kesakitan boleh bersifat berbeza, dan sering dapat dikenali oleh gejala yang diperhatikan:

 1. Dengan fenomena septik, kemerahan kaki dan hipertermia tempatan, edema, demam, kelemahan berlaku;
 2. Kontraktur menampakkan dirinya sebagai kesukaran dalam pergerakan lutut. Kesakitan tidak dinyatakan dan diperhatikan terutamanya ketika berjalan;
 3. Thrombophlebitis dimanifestasikan oleh kejang, sakit akut dan hipertermia sendi yang teruk.

Pesakit harus diberi antipiretik dan analgesik untuk melegakan keadaannya dan berjumpa doktor secepat mungkin. Memerangi keadaan, bergantung kepada keparahannya, akan menjadi kaedah atau pembedahan yang konservatif.

Struktur logam yang menghubungkan bahagian tulang pinggul selepas patah tulang

Penyakit berjangkit selepas endoprosthetics

Jangkitan boleh menembusi ke kawasan prostesis baik semasa pembedahan (ketidakpatuhan terhadap keadaan kemandulan) dan dari organ lain. Dalam kes ini, ejen boleh dilokalisasi di dalam badan sebelum operasi atau boleh diterima kemudian, misalnya, semasa rawatan gigi.

Diabetes mellitus menyumbang kepada pendaraban jangkitan. Kekalahan tisu lembut dan tulang oleh agen berjangkit semasa pembedahan di pengklasifikasi antarabangsa ICD 10 mempunyai nombor T84.5 dan tergolong dalam kategori "Jangkitan dan reaksi keradangan yang disebabkan oleh endoprosthetics".

Ini boleh dipenuhi dengan akibat berikut:

 • Kesakitan tajam di kawasan penyetempatan prostesis;
 • Bengkak dan kemerahan di kawasan jahitan pembedahan, kemungkinan tersendat;
 • Permulaan fistula dengan kandungan purulen (terutamanya jika rawatan tidak dimulakan tepat pada waktunya);
 • Masalah dengan fungsi motor utama kaki kerana fakta bahawa fokus septik melonggarkan endoprosthesis dan menyebabkan ketidakstabilannya.

Sekiranya jangkitan dikaitkan dengan luka purulen, biasanya tidak berkesan untuk melawannya hanya dengan antibiotik. Diperlukan untuk mengeluarkan implan dengan pemasangan yang baru setelah beberapa lama. Walau bagaimanapun, pesakit diberi antibiotik (pemberian oral dan sekatan tempatan) dan luka dirawat dengan sebatian antiseptik.

Penggantian pinggul sinar-X

Dislokasi prostesis

Prevalensi dislokasi kepala prostesis dikaitkan dengan fungsi prostesis yang terhad: ia tidak dapat memberikan jarak gerakan dan fleksibiliti yang sama seperti sendi biasa. Dislokasi boleh berlaku kerana sebab berikut:

 • ketidakpatuhan dengan peraturan pemulihan;
 • aktiviti fizikal yang berlebihan atau kompleks;
 • pilihan endoprosthesis atau kecacatan pemasangan yang salah;
 • kejatuhan atau kecederaan teruk.

Pesakit yang berisiko besar terkehel adalah:

 • berat badan berlebihan;
 • yang sebelum ini pernah menjalani pembedahan sendi prostetik;
 • dengan patah leher femoral;
 • menjalani gaya hidup yang sangat aktif;
 • warga tua.

Dislokasi dikurangkan dengan cara tertutup, tanpa pembedahan dan anestesia. Dalam kes lanjut, penggantian prostesis ditetapkan. Perhatian mesti diambil semasa menggerakkan sendi untuk mengelakkan terkehel..

Penggantian tisu tulang rawan yang rosak

Kontrak

Ini adalah nama pelanggaran fungsi sendi, yang menampakkan dirinya sebagai kesakitan yang menarik semasa pergerakan. Ia biasanya berlaku pada pesakit yang tidak bertanggungjawab terhadap tindakan pemulihan dan, khususnya, mengabaikan terapi fizikal.

Ini membawa kepada penurunan nada otot dan kemerosotan kemampuan mereka untuk menjalankan fungsinya. Sekiranya pesakit kembali bersenam, kontraktur biasanya hilang dengan sendirinya. Pesakit diberi kursus urut dan fisioterapi.

Kontraktur berterusan berlaku apabila imobilitas anggota badan yang berpanjangan ditunjukkan dan dirawat secara pembedahan.

Perkembangan trombosis

Thromboembolism arteri pulmonari adalah komplikasi endoprosthetics yang paling berbahaya, penuh dengan hasil yang mematikan. Ini diprovokasi oleh imobilisasi yang berpanjangan..

Inti dari patologi terdiri daripada penyumbatan arteri atau cabangnya oleh trombus yang telah berpindah dari urat kaki yang dalam, di mana, pada gilirannya, ia terbentuk kerana genangan peredaran darah yang disebabkan oleh pergerakan.

Masalahnya rumit oleh fakta bahawa pembentukan gumpalan darah di kaki sering tidak simptomatik, dan semua tanda-tanda tromboembolisme membuat diri mereka merasa hanya ketika bekuan itu menyumbat arteri paru-paru.

Kadang-kadang, bagaimanapun, trombus menampakkan diri walaupun pada tahap berada dalam urat kaki dengan perasaan tidak senang, bengkak, dan sakit. Gejala tromboemboli - kesukaran bernafas, kehilangan kekuatan, kehilangan kesedaran; dalam kes kritikal, sesak nafas dan wajah biru berlaku.

Sekiranya gejala yang dijelaskan dijumpai, pesakit perlu segera dimasukkan ke hospital. Pesakit dengan tromboemboli dirujuk ke rawatan intensif di mana mereka menerima rawatan dengan trombolitik dan antikoagulan.

Alahan

Kadang-kadang selepas operasi, pesakit alah kepada bahan dari mana prostesis dibuat. Ini ditunjukkan oleh rasa sakit yang menyebar dari sendi prostetik dan di bawah, digabungkan dengan kemerahan dan gatal-gatal pada kulit..

Sekiranya pesakit yang merancang operasi mengetahui tentang kecenderungannya terhadap reaksi alergi, dia perlu menjalani ujian khas, dan sekiranya terdapat alergi yang berpotensi atau dikenal pasti, endoprosthesis akan dibuat dari bahan yang sesuai..

Kesalahan dalam pemasangan prostesis dan pemusnahan tulang

Ketidakstabilan sendi berlaku kerana pelanggaran gelongsor elemen prostetik dan dapat menampakkan dirinya walaupun setelah kerja pakar bedah yang berkelayakan. Dalam kes sedemikian, penggantian prostesis ditunjukkan..

Pemusnahan tisu tulang yang bersentuhan dengan endoprosthesis berlaku pada pesakit dengan osteoporosis. Pesakit sedemikian diberi terapi ubat sesuai dengan hasil pemeriksaan instrumental..

Mengetahui kemungkinan penyebab komplikasi selepas prostetik dan kaedah mencegahnya, pesakit, dengan perhatian penuh terhadap persiapan dan pemulihan, meminimumkan peluang mengembangkan patologi yang dijelaskan.

Apakah komplikasi selepas arthroplasty pinggul?

Selamat hari, para tetamu laman web yang dikasihi! Pembedahan pinggul boleh sangat bermanfaat, tetapi juga boleh menyebabkan beberapa akibat negatif..

Tanda-tanda tidak menyenangkan sering muncul ketika peraturan pemulihan tidak dipatuhi. Dari tinjauan kami, anda akan mengetahui apa komplikasi selepas artroplasti pinggul..

Akibat yang tidak menyenangkan boleh disebabkan oleh pelanggaran rejim aktiviti fizikal yang disyorkan oleh doktor atau kesalahan perubatan..

Gejala

Komplikasi selepas arthroplasty pinggul tidak begitu biasa, tetapi tidak dikecualikan. Selepas pembedahan, keradangan boleh berlaku bersamaan dengan jangkitan pada badan.

Sekiranya anda tidak mengikuti nasihat perubatan, dislokasi, pembekuan darah dan bahkan patah tulang prostat terbentuk. Sekiranya selepas penggantian pinggul terdapat kemerosotan kesihatan, anda tidak boleh mengharapkan normalisasi keadaan, tetapi anda harus berjumpa doktor.

Sejurus selepas operasi, mengantuk dan kelemahan berlaku, yang disebabkan oleh kesan anestesia. Pemulihan yang dilakukan dapat membantu akibat negatif.

Mengenai kepincangan selepas penggantian sendi: apa yang perlu dilakukan, berapa lama?

Kelesuan adalah perubahan patologi pada gaya berjalan yang berlaku kerana kerosakan pada tulang, otot atau sendi di bahagian bawah kaki. Dengan pelanggaran ini, seseorang cuba memijak kaki yang sakit sesedikit mungkin dan berusaha untuk memindahkan berat badan dengan cepat ke yang sihat. Cara berjalan pesakit menjadi tidak simetri.

Selepas arthroplasty, pesakit mengalami "claudication jatuh". Orang itu tiba-tiba memindahkan seluruh berat badannya ke anggota badan yang dikendalikan. Fenomena serupa biasanya menunjukkan memanjangkan kaki..

Penyebab kepincangan dalam tempoh selepas operasi

Kepincangan pada minggu-minggu pertama selepas pembedahan adalah perkara biasa. Sebab utama adalah luka pasca operasi yang tidak sembuh, penyesuaian yang tidak lengkap terhadap endoprosthesis yang dipasang dan percubaan refleks untuk "melindungi" kaki dari beban berlebihan.

Dengan adanya pemulihan penuh berkualiti tinggi, kepincangan akan hilang sepenuhnya dalam masa 4-6 bulan.

Pelvis condong semasa berjalan.

Jadual 1. Penyebab utama kepincangan dan kaedah pembetulannya.

SebabMekanisme pembangunanPrinsip rawatan
Tempoh pasca operasi awalKehadiran luka pasca operasi, pemulihan fungsi otot yang tidak lengkap dan sendi yang diganti.Pengaktifan awal pesakit dengan beban penuh atau dos pada kaki yang dikendalikan.
Stereotaip patologi patologiPemeliharaan kontraksi otot, yang terbentuk pada pesakit sebelum operasi.Menjalankan langkah-langkah pemulihan berkualiti tinggi dalam tempoh selepas operasi yang lewat dan jangka panjang.
Kekurangan pemulihan yang berkualitiPemulihan kekuatan dan nada otot yang tidak sempurna kerana kekurangan aktiviti fizikal.Pesakit memerlukan bantuan ahli terapi pemulihan yang berkelayakan atau pakar perubatan pemulihan.
Kesalahan dalam pemasangan prostesisMemendekkan anggota bawah kerana orientasi komponen endoprosthesis yang salah semasa operasi. Sebabnya mungkin juga pemasangan implan yang salah..Menggunakan kasut tumit, tumit atau tumit khas.
Perkembangan komplikasiPerkembangan komplikasi berjangkit atau aseptik yang melonggarkan prostesis.Pesakit memerlukan rawatan yang serius. Dalam kes-kes yang sangat teruk, pesakit disyorkan untuk melakukan penggantian sendi (berulang).

Stereotaip patologi patologi

Semua orang dengan penyakit sendi degeneratif jangka panjang bimbang tentang kesakitan kronik. Ini memaksa mereka untuk menyelamatkan anggota badan yang berpenyakit, mengurangkan masa sokongan di atasnya. Dari masa ke masa, ini membawa kepada gaya berjalan yang tidak normal.

Sekiranya tidak ada rawatan perubatan dalam tempoh pra operasi, pesakit mengalami kontraktur (kekejangan otot). Ini membawa kepada kemiringan pelvis refleks, kelengkungan tulang belakang dan asimetri berjalan yang lebih besar. Tidak lama lagi, anda perlu menggunakan sokongan tambahan - tongkat atau tongkat. Kepincangan menjadi bukan hanya kebiasaan buruk, tetapi tindak balas penyesuaian badan.

Fakta! Selepas endoprosthetics, kontraksi otot dengan sendirinya tidak hilang. Mereka boleh dikeluarkan dengan kaedah terapi fizikal dan fisioterapi. Sekiranya tiada pemulihan yang baik, kepincangan ini dapat bertahan seumur hidup..

Kurangnya pemulihan sepenuhnya

Tingkah laku pasca operasi yang salah sering menyebabkan penurunan kekuatan otot dan atrofi otot secara beransur-ansur. Oleh kerana itu, seseorang mula lemas walaupun dengan fungsi prostesis yang dipasang secara normal..

Kesalahan besar dalam pemulihan:

 • pengaktifan lewat dan beban yang tidak lengkap pada anggota badan yang dikendalikan;
 • memendekkan penginapan di hospital selepas pembedahan;
 • beban yang tidak mencukupi atau berlebihan pada sendi dalam tempoh selepas operasi;
 • pengabaian alat ortopedik (tongkat, tongkat);
 • penolakan pemulihan pada bulan-bulan pertama selepas pembedahan.

Di Persekutuan Rusia, kekurangan pemulihan adalah masalah sebenar. Hampir semua hospital awam dan klinik swasta mengeluarkan pesakitnya dalam beberapa hari selepas pembedahan.

Sebagai peraturan, doktor memberikan cadangan pesakit mereka dan membiarkan mereka "berenang bebas". Secara semula jadi, tidak ada yang mengawal seseorang dan tidak memeriksa sama ada dia melakukan semuanya dengan betul.

Ini menyebabkan disfungsi otot dan berlakunya kepincangan..

Endoprosthetics invasif minimum di Republik Czech: doktor, pemulihan, syarat dan harga.

Peletakan endoprosthesis yang salah

Komplikasi timbul semasa menggunakan endoprosthes monoblock dengan fiksasi tanpa simen. Ini adalah implan yang dimasukkan ke dalam penduduk Persekutuan Rusia, yang dikendalikan dengan "kuota". Perbezaan antara ukuran batang endoprosthesis dan saluran femoral memaksa pakar bedah menurunkan pinggul, yang menjadikan kaki lebih panjang.

Perbezaan panjang anggota badan bawah mungkin berlaku kerana pemilihan endoprosthesis yang salah atau kesalahan doktor dalam pemasangannya.

Pada bulan-bulan pertama selepas operasi, beberapa pesakit merasakan bahawa kakinya mempunyai panjang yang berbeza. Sebagai peraturan, perasaan ini akan segera hilang. Walau bagaimanapun, kepincangan dan asimetri anggota badan sering berlaku untuk masa yang lama. Fenomena ini mungkin menunjukkan pemilihan dan pemasangan implan yang salah..

Perkembangan komplikasi berjangkit atau tidak berjangkit

Kemunculan kepincangan, kesakitan teruk, hiperemia dan tanda-tanda keradangan lain pada awal pasca operasi menunjukkan komplikasi berjangkit. Perhatikan bahawa jangkitan paraprosthetic paling kerap terjadi pada tahun pertama selepas pembedahan. Ia sangat berbahaya dan memerlukan rawatan segera..

Pelepasan jahitan.

Di kemudian hari, pelepasan aseptik komponen endoprosthesis berkembang. Patologi menyebabkan ketidakstabilan sendi, yang sering menyebabkan kepincangan dan kesukaran berjalan. Komplikasi berlaku sekurang-kurangnya 5-10 tahun selepas pembedahan. Sebab - osteoporosis sistemik atau osteolisis.

Bagaimana untuk mengetahui punca kepincangan

Kerana kontraktur selepas arthroplasty, nampaknya kaki yang dikendalikan lebih pendek daripada kaki yang sihat. Untuk mengetahui apakah ini betul, perlu mengukur panjang anggota badan dan menganalisis hasil radiografi. Hanya struktur tulang yang boleh dijadikan panduan semasa mengukur kaki..

Fakta! Untuk mengenal pasti komplikasi berjangkit dan tidak berjangkit, kaedah penyelidikan makmal dan instrumental tambahan diperlukan. Pesakit diberi ujian, sinar-X, fistulografi sinar-X, densitometri, kajian mikrobiologi.

Kaedah untuk pencegahan dan rawatan kepincangan

Kepincangan selepas penggantian sendi dapat dielakkan dengan merancang dan melakukan pembedahan dengan tepat. Dalam semua ini, kelayakan doktor dan kakitangan perubatan yang terlibat dalam merawat pesakit memainkan peranan penting. Jumlah dana yang akan dibelanjakan oleh seseorang untuk pembedahan dan pemulihan juga penting..

Langkah asas untuk mengelakkan kepincangan:

 • Penyediaan pra operasi. Bahkan sebelum operasi, pesakit harus diajar latihan khas yang dia perlukan selepas endoprosthetics. Bahagian penting dalam latihan adalah menguatkan otot-otot lengan agar dapat menyesuaikan diri dengan berjalan dengan kruk..
 • Pemilihan dan pemasangan endoprosthesis yang betul. Memilih implan yang paling sesuai dan kaedah penetapannya mengelakkan banyak komplikasi yang tidak menyenangkan (contohnya, perbezaan panjang kaki). Semasa campur tangan pembedahan, doktor wajib memeriksa panjang anggota badan bawah beberapa kali.
 • Pemulihan yang mencukupi pada awal tempoh selepas operasi. Pada masa ini, pengaktifan awal sangat penting. Kakitangan jururawat harus rajin mengajar pesakit untuk bangun, berjalan dan melakukan senam gimnastik.
 • Bantuan pakar pada akhir tempoh selepas operasi. Pesakit harus melakukan latihan di bawah pengawasan pakar. Hanya doktor yang dapat mengenal pasti kesalahan yang dilakukan dan menghapuskannya tepat pada waktunya.

Kesimpulan: jika implan dipasang dengan betul dan tidak ada komplikasi lain yang didiagnosis, maka kemungkinan kepincangan adalah stereotaip yang diperoleh, yang dapat dihilangkan dengan latihan harian cara berjalan yang simetris. Ini dapat dibandingkan dengan melatih gaya model teratas, ketika perhatian sepenuhnya tertumpu pada simetri pergerakan..

Adakah mungkin mendapat kecacatan

Kelesuan setelah mengganti sendi yang besar bukanlah sebab kecacatan. Kumpulan ini hanya boleh diberikan kepada orang-orang yang telah menjalani arthroplasty lutut atau pinggul dua hala dan yang mengalami komplikasi teruk. Oleh itu, jika anda hanya lemas, tetapi anda tidak mempunyai gejala yang membimbangkan, anda tidak akan mengalami kecacatan..

Komplikasi selepas penggantian pinggul

Sakit pinggul, edema, keradangan berjangkit, pelonggaran prostesis, gangguan berjalan dan kepincangan bukanlah semua komplikasi selepas artroplasty pinggul (HJ). Operasi untuk mengganti sendi dengan alat buatan membantu seseorang menyingkirkan banyak masalah, mengurangkan kesakitan, kembali ke usia tuanya. Tetapi tempoh selepas operasi tidak selalu berlalu tanpa komplikasi..

Penting untuk bertahan dengan betul pada tahap pemulihan, mengikuti cadangan doktor, jadi mungkin untuk mengurangkan risiko timbul akibat negatif.

Pelanggaran umum

Selepas penggantian sendi besar, reaksi badan tidak dapat diramalkan. Akibat berbahaya jarang timbul, tetapi ada situasi ketika pesakit jatuh sakit dan pada masa ini penting untuk memberikan pertolongan cemas tepat pada waktunya. Komplikasi biasa termasuk:

 • Reaksi alergi terhadap ubat-ubatan yang digunakan semasa pembedahan. Sekiranya pesakit mempunyai sekatan untuk mengambil kumpulan ubat-ubatan tertentu, adalah penting untuk memberitahu doktor mengenai perkara ini sebelum rawatan pembedahan..
 • Pelanggaran fungsi sistem kardiovaskular. Penggantian sendi pinggul berlaku di bawah anestesia umum, dan jika otot jantung lemah, anestesia mempengaruhi keadaannya secara negatif dan boleh menjejaskan prestasinya dengan ketara.
 • Masalah dengan fungsi motor yang timbul dari penolakan prostesis oleh badan, yang merupakan objek asing yang menyebabkan reaksi yang sesuai.

Sakit dan bengkak

Selalunya selepas pembedahan, pesakit mengalami kesakitan.

Selepas pembedahan pada sendi pinggul selama tempoh pemulihan, pesakit mungkin terganggu oleh gejala kesakitan yang tidak menyenangkan, yang, dengan terapi yang dipilih dengan baik, akan segera hilang.

Ketidakselesaan dapat dihilangkan dengan melakukan latihan pemulihan..

Tetapi apabila anggota badan sakit dan orang itu bertambah teruk, doktor memutuskan untuk menjalani pemeriksaan semula artroplasti, kerana selalunya penyebab kesakitan adalah prostesis yang tidak sesuai dan alergi terhadap bahannya.

Dalam tempoh selepas operasi, banyak pesakit mengalami pembengkakan pada kaki yang dikendalikan. Edema dalam kes ini adalah akibat daripada gangguan peredaran darah dan proses metabolik pada anggota badan..

Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, pesakit disarankan untuk mengambil posisi yang selesa semasa rehat dan terjaga, yang tidak akan mengganggu aliran darah normal..

Lebih baik membuang lebihan cecair dari diuretik yang ditetapkan oleh doktor..

Berjangkit

Komplikasi berjangkit dan keradangan sering dijumpai walaupun pada masa pemulihan lewat, ini disebabkan oleh pendaraban mikroflora patogen yang dimasukkan ke dalam luka semasa prosedur pembedahan.

Kaki pesakit bengkak dan sakit, dan nanah dan gumpalan darah dilepaskan dari luka.

Suhu selepas pembedahan penggantian pinggul meningkat hingga 38 ° C dan jika rawatan tidak dimulakan dengan segera, fistula terbentuk di kawasan yang dikendalikan.

Untuk mengelakkan komplikasi berjangkit, antibiotik diresepkan selepas rawatan pembedahan..

Trauma saraf atau kapal

Pesakit mungkin merasa "merinding" pada kaki jika sarafnya rosak.

Sekiranya tisu saraf cedera, kaki yang dikendalikan mungkin kehilangan fungsi..

Terdapat sensasi terbakar dan perasaan seolah-olah "merinding" pada kulit.

Sekiranya pelanggaran integriti kapal, pendarahan dalaman berlaku, kemungkinan terjadinya trombosis urat dalam yang embologen dan komplikasi keradangan meningkat.

Panjang anggota badan yang berbeza

Selepas arthroplasty pinggul, simetri anggota badan mungkin terganggu. Komplikasi ini jarang berlaku dan dikaitkan dengan kecederaan lama pada leher femoral. Sekiranya teknik pembinaan semula tisu tulang telah dilanggar, panjang anggota badan yang sakit sering berubah. Sekiranya kecacatan ini terwujud setelah operasi, ia diperbaiki dengan menggunakan kasut ortopedik.

Berdarah

Komplikasi biasa selepas penggantian pinggul pada orang tua yang mengambil ubat penyembuhan luka. Oleh itu, untuk mengelakkan akibat yang berbahaya, doktor mengesyorkan untuk berhenti mengambil ubat tersebut 4-5 hari sebelum prosedur. Lebih jarang, tetapi berlaku bahawa pendarahan menyebabkan kecuaian pakar bedah.

Thromboembolisme

Ini adalah gangguan yang mengancam nyawa selepas endoprosthetics, di mana darah beku terbentuk di dalam saluran, yang menyekat lumen arteri pulmonari. Selalunya keadaan seperti itu membawa maut. Untuk mencegah tromboemboli, selepas rawatan pembedahan, doktor, sebagai profilaksis, menetapkan ubat antikoagulan.

Kehelan kepala prostesis dan kepincangan

Agar tidak terkehel kepala prostesis, pada mulanya adalah penting untuk berjalan dengan kruk dan tidak melakukan pergerakan secara tiba-tiba..

Selalunya, kepala endoprosthesis mengambil kedudukan yang salah kerana pergerakan anggota badan yang cuai, peningkatan aktiviti fizikal.

Oleh itu, setelah mengganti sendi pinggul atau lutut semasa tempoh pemulihan, disarankan untuk berjalan dengan berhati-hati di atas kruk, perlahan-lahan duduk di kerusi atau tempat tidur, betulkan sendi pinggul dan lutut menggunakan pembalut elastik. Kepincangan boleh berlaku dari:

 • Fraktur lama pada anggota badan atau leher sendi, disebabkan selepas prostetik kaki menjadi lebih pendek.
 • Atrofi tisu otot kaki kerana imobilisasi yang berpanjangan.

Kelonggaran struktur

Keadaan ini diperhatikan pada pesakit yang tidak mahu mengikuti cadangan doktor, berkelakuan betul semasa tempoh pemulihan dan menggunakan alat dan simulator secara sederhana, dengan bantuan fungsi anggota badan akan dipulihkan. Oleh kerana pergerakan aktif, penggunaan awal satu tongkat dan pergerakan ceroboh, strukturnya melonggarkan, memusnahkan struktur tulang yang terletak di sebelah prostesis.

Rawatan komplikasi selepas arthroplasty pinggul

Dengan pemusnahan tisu tulang, pelonggaran struktur dan kehelan sendi pinggul yang bergerak, prostetik semakan ditunjukkan. Sekiranya anggota bawah membengkak, fistula telah terbentuk di tempat reseksi dan suhu berlangsung lama setelah arthroplasty pinggul, menjalani terapi antibiotik, prosedur tambahan ditetapkan.

Kompres sejuk akan membantu melegakan pembengkakan selepas artroplasti.

Terapi senaman membantu menormalkan pemakanan tisu, menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan.

Terapi senaman menormalkan bekalan darah dan pemakanan ke kawasan yang dikendalikan, yang akan mempercepat pemulihan. Semasa latihan, kaki diregangkan secara bergantian, kemudian lutut dikembangkan, maka beban mesti ditingkatkan pada sendi pinggul. Diet dianggap penting dalam rawatan yang berjaya. Pemakanan harus seimbang, lengkap, diperkaya dengan vitamin, unsur mikro dan makro.

Cara mencegah akibat yang tidak diingini?

Untuk mengelakkan komplikasi pasca operasi dan jangka panjang, penting untuk mengikuti cadangan doktor, secara beransur-ansur dan sederhana meningkatkan beban pada anggota badan, dan mengawal jarak pergerakan kaki yang dikendalikan..

Semasa melawat tandas, duduk di kerusi dan tempat tidur, adalah penting untuk memastikan bahawa endoprosthesis tidak membengkok terlalu banyak, jika tidak, kehelan akan berlaku.

Sekiranya anda melakukan latihan pemulihan dengan teliti, awasi keadaan anggota badan dan jangan tergesa-gesa untuk memulakan gaya hidup aktif, anda akan dapat mengelakkan komplikasi pasca operasi dan prostetik semula sendi pinggul..

Komplikasi selepas pembedahan penggantian pinggul

Akibat dan komplikasi negatif selepas arthroplasty pinggul (HJ) jarang berlaku, tetapi masih mungkin. Dalam tempoh selepas operasi, pesakit boleh mengalami keradangan dengan penambahan jangkitan bakteria.

Kerana tidak mematuhi cadangan doktor, dislokasi dan patah tulang prostesis, trombosis dan gangguan lain berlaku. Sekiranya selepas pembedahan endoprosthetics seseorang merasa semakin teruk, jangan harap keadaan akan normal dengan sendirinya.

Hanya rawatan perubatan yang tepat pada masanya akan membantu mencegah komplikasi serius.

Punca komplikasi selepas arthroplasty pinggul

Penggantian sendi pinggul adalah operasi yang sukar dan traumatik, sehingga tidak selalu boleh berlaku tanpa akibat negatif. Untuk mengurangkan risiko komplikasi, penting untuk mengikuti cadangan doktor semasa tempoh pemulihan selepas arthroplasty. Berikut ini berisiko mengalami gangguan pasca operasi:

 • orang tua berumur lebih dari 60 tahun;
 • menderita patologi sistemik, misalnya, diabetes mellitus, artritis, psoriasis atau lupus erythematosus;
 • pesakit dengan sejarah patah tulang atau kehelan sendi pinggul;
 • pesakit yang menderita penyakit keradangan kronik;
 • melanggar nasihat dan cadangan pakar bedah.

Pada orang tua, komplikasi selepas arthroplasty lutut atau pinggul berkembang kerana ciri fisiologi.

Oleh kerana fakta bahawa ketika usia bertambah, struktur artikular menjadi lebih kurus dan hancur, orang tua lebih berisiko membawa kesan negatif.

Lelaki dan wanita muda dalam tempoh pemulihan harus menggunakan alat khas ketika berjalan, kerana berjalan tanpa kruk dapat memicu terkehel atau patah prostesis.

Jangkitan paraprosthetic

Kenaikan suhu dalam tempoh selepas operasi boleh menjadi gejala jangkitan..

Sekiranya seseorang mengalami demam selepas arthroplasty pinggul, edema, fistula purulen dan kesakitan teruk di pinggul terganggu, kemungkinan besar, jangkitan dimasukkan ke dalam luka semasa operasi.

Dengan gejala seperti itu, doktor menetapkan antibiotik dan alat bantu yang akan membantu melegakan keradangan. Sekiranya suhu berterusan untuk masa yang lama, dan pesakit tidak pergi ke doktor dan tidak mengambil langkah-langkah, adalah mungkin untuk mengulangi, mengkaji semula endoprosthetics sendi besar.

Dislokasi dan subluksasi

Selalunya berkembang pada masa pemulihan yang lewat, ketika pesakit mengabaikan batasan fizikal dan awalnya enggan berpindah ke tongkat.

Kerana peningkatan beban, komponen paha dipindahkan dalam hubungannya dengan asetabulum, akibatnya kepala endoprosthesis tidak bertepatan dengan cawan.

Kawasan yang rosak membengkak dan menyakitkan, orang itu tidak dapat mengambil postur kebiasaan, kaki kehilangan fungsinya, dan kepincangan diperhatikan.

Sekiranya rasa tidak selesa itu baru muncul, lebih baik segera berjumpa doktor, semakin cepat anda mulai menghilangkan pelanggaran, semakin sedikit akibatnya.

Neuropati

Dengan neuropati, seseorang mungkin mengalami rasa kebas pada kaki..

Sekiranya serat saraf cedera semasa operasi pinggul, sindrom neuropatik berkembang. Komplikasi seperti ini mungkin merupakan akibat dari pemanjangan kaki setelah pemasangan implan atau tekanan pada ujung saraf dari hematoma yang dihasilkan..

Gejala utama neuropati adalah sindrom kesakitan akut yang merebak ke seluruh anggota bawah. Kadang-kadang terasa seolah-olah kaki mati rasa atau bimbang tentang sensasi terbakar dan perasaan bahawa lebam angsa mengalir di atas kulit. Dengan simptom-simptom ini, berbahaya untuk menahan kesakitan dan mengubati diri sendiri..

Sekiranya anda berjumpa doktor tepat pada masanya, mungkin untuk menormalkan kesejahteraan anda dengan bantuan latihan fizikal, jika tidak, anda tidak boleh melakukan tanpa pembedahan.

Fraktur periprosthetic

Selepas penggantian sendi TB, integriti struktur tulang paha boleh terganggu di tempat di mana batang endoprosthesis dipasang..

Selalunya ini adalah akibat penurunan kepadatan tulang pelvis atau pembedahan endoprosthetics berkualiti rendah..

Sekiranya patah tulang berlaku, seseorang bimbang akan kesakitan teruk, edema dan bentuk hematoma di tempat kerosakan, fungsi sendi terjejas.

Akibat lain

Sekiranya prostesis tidak berakar, maka orang itu mungkin mengalami kesakitan di pangkal paha..

Komplikasi semasa endoprosthetics boleh menjadi sangat pelbagai. Salah satu yang paling biasa adalah penolakan implan oleh badan..

Selepas operasi prostetik, tubuh mungkin tidak bertindak balas terhadap bahan asing, akibatnya reaksi keradangan dan alergi berlaku. Edema, suppuration dan fistula terbentuk di tempat implantasi.

Di samping itu, seseorang mungkin mengalami:

 • kehilangan darah;
 • melonggarkan struktur prostesis;
 • kepincangan;
 • sakit pangkal paha;
 • bengkak, kerana kaki membengkak sehingga sendi benar-benar terganggu.

Rawatan komplikasi

Sekiranya gejala jangkitan mula muncul pada hari-hari pertama setelah operasi, dan fistula terbentuk di tempat reseksi, doktor menetapkan antibiotik, NSAID dan penghilang rasa sakit. Sekiranya dislokasi, subluksasi atau patah tulang disyaki, imbasan MRI ditetapkan.

Apabila diagnosis disahkan, arthroplasty semakan dilakukan dengan penggantian struktur yang hancur dengan yang baru. Sekiranya lutut, tulang kering dan kaki sakit kerana gangguan neuropatik, terapi senaman ditetapkan. Dalam kes lanjut, masalah itu dihilangkan dengan pembedahan.

Untuk tromboembolisme, ubat dan ubat trombolitik diresepkan untuk mengurangkan pembekuan darah.

Pencegahan akibat negatif

Anda boleh berjalan dengan kruk selepas 5 hari.

Untuk mengelakkan komplikasi selepas penggantian sendi pinggul, pada peringkat awal dan dalam jangka masa panjang selepas operasi, adalah penting untuk mengikuti cadangan doktor, untuk memantau keadaan kesihatan.

Pada hari 2-3 selepas endoprosthetics, ia dibenarkan duduk di atas katil, kemudian di atas kerusi, tetapi jangan segera memuatkan sendi yang berpenyakit. Selama 4-5 hari, anda boleh pergi ke tandas dengan dua atau satu kruk. Pembalut elastik, yang melilit kaki sepanjang keseluruhannya, akan membantu mengelakkan pembekuan darah..

Ini akan diikuti dengan masa pemulihan, di mana perlu untuk menjalani terapi senaman dan gimnastik secara berkala.

Faktor penting yang mempengaruhi keadaan pesakit dalam tempoh selepas operasi adalah pemakanan yang betul..

Diet harus merangkumi makanan tumbuhan, daging merah dan ikan, produk susu dan susu masam, kacang-kacangan, makanan laut, bijirin, daging jeli.

Pemakanan yang betul dan seimbang, selain pemulihan, akan membantu mengawal berat badan, yang sangat penting pada bulan-bulan pertama pemulihan, ketika aktiviti pesakit akan terhad dan risiko mendapatkan pound tambahan akan meningkat.