Anatomi: Sendi temporomandibular (struktur, ligamen, pergerakan)

Siku

Tulang tengkorak saling berkaitan terutamanya melalui sendi berterusan - jahitan dan sinkronosis. Hanya rahang bawah yang membentuk sendi temporomandibular berpasangan dengan tulang temporal.

Sendi temporomandibular (artikulatio temporomandibular) terbentuk oleh fossa mandibula tulang temporal dan kepala proses wea-alkaline rahang bawah. Di hadapan fossa terdapat tuberkel artikular.

Di antara permukaan artikular terdapat cakera artikular biconcave berbentuk bujur (discus articularis) yang dibentuk oleh tulang rawan berserat, yang membahagi rongga sendi menjadi dua bahagian: atas dan bawah.

Di tingkat atas, permukaan artikular tulang temporal berartikulasi dengan permukaan atas cakera artikular. Membran sinovial lantai ini (membrana synovialis superior) merangkumi permukaan dalaman kapsul dan melekat di sepanjang tepi tulang rawan artikular. Di tingkat bawah, kepala rahang bawah dan permukaan bawah cakera artikular diartikulasikan. Membran sinovial lantai bawah (membrana synovialis inferior) meliputi bukan sahaja kapsul, tetapi juga permukaan posterior leher proses condylar, yang berada di dalam kapsul.

Kapsul artikular bebas pada tulang temporal dilekatkan secara anterior ke tuberkel artikular, dan posterior pada tahap fisura petrotympanik. Pada proses condylar, kapsul artikular dilekatkan di depan sepanjang tepi kepala, dan di belakangnya, 0,5 cm di bawah kepala rahang bawah. Kapsul artikular menyatu di sekeliling lilitan dengan cakera artikular. Kapsul nipis di depan, dan di bahagian belakangnya menebal dan diperkuat oleh beberapa ligamen.

Ligamen lateral berbentuk kipas (ligamentum laterale), yang menguatkan kapsul sendi dari sisi lateral, bermula dari pangkal proses zigomatik tulang temporal. Serat ligamen ini masuk ke posterior dan inferior dan melekat pada permukaan posterolateral leher proses condylar.

Ligamen sphenoid-mandibular (ligamentum sphenomandibulare), terletak di bahagian tengah sendi, bermula di tulang belakang tulang sphenoid dan melekat pada lidah rahang bawah.

Ligamen styloid-rahang (ligamentum stylomandibulare) bermula dari proses styloid tulang temporal dan melekat pada permukaan dalaman tepi posterior cabang mandibula berhampiran sudut. Ligamen terletak pada bahagian tengah dan posterior sendi temporomandibular. Kedua-dua ligamen ekstra artikular ini dipisahkan dari kapsul sendi oleh tisu lemak..

Sendi temporomandibular digabungkan biaxial kompleks ellipsoidal. Sendi kanan dan kiri berfungsi bersama, membuat pergerakan di sekitar paksi menegak dan frontal. Di sekitar paksi frontal, rahang bawah naik dan turun, di sekitar paksi menegak, rahang bawah membuat pergerakan lateral ke kanan dan kiri.

Sendi temporomandibular, kiri, kapsul dibuka, semua tisu di sekitarnya dikeluarkan, pandangan sisi.

Oleh kerana permukaan artikular yang luas pada tulang temporal, proses artikular bersama dengan keseluruhan rahang bawah bergerak ke depan dan ke belakang. Proses artikular rahang bawah, apabila rahang bawah bergerak ke hadapan, dipindahkan ke tuberkel artikular, dan apabila rahang bergerak ke belakang, mereka kembali ke kedudukan asalnya - ke fossa artikular.

Semasa menurunkan rahang bawah, penonjolan dagu bergerak ke bawah dan agak ke belakang, menggambarkan lengkok yang menghadap ke cekungan posterior dan ke atas. Pergerakan ini dapat dibahagikan kepada tiga fasa. Pada yang pertama (sedikit rahang bawah yang rendah), pergerakan di sekitar paksi frontal berlaku di lantai bawah sendi, cakera artikular tetap berada di glenoid fossa. Pada bahagian kedua (penurunan rahang bawah yang ketara), dengan latar belakang pergerakan engsel yang berterusan dari kepala artikular di lantai bawah sendi, cakera tulang rawan, bersama dengan kepala proses artikular, meluncur ke hadapan dan menuju ke tuberkel artikular.

Proses condylar rahang bawah bergerak ke hadapan kira-kira 12 mm. Pada ketiga (penurun rahang maksimum), pergerakan hanya berlaku di lantai bawah sendi di sekitar paksi frontal, cakera artikular pada masa ini berada di tuberkel artikular.

Dengan pembukaan mulut yang lebih kuat, geseran kepala rahang bawah dari tuberkel artikular ke anterior, ke fossa infratemporal, dan kemungkinan terkehel pada sendi temporomandibular. Mekanisme menaikkan rahang bawah berulang dalam urutan terbalik tahap-tahap penurunannya. Sekiranya rahang bawah bergerak ke hadapan, pergerakan hanya berlaku di lantai atas sendi. Proses artikular, bersama-sama dengan cakera artikular, meluncur ke hadapan dan memanjang ke tubercles di kedua sendi temporomandibular kanan dan kiri.

Dengan anjakan lateral rahang bawah, pergerakan pada sendi temporomandibular kanan dan kiri tidak sama. Oleh itu, apabila rahang bawah bergerak ke kanan di sendi temporomandibular kiri, kepala artikular bersama dengan cakera meluncur ke hadapan dan menuju ke tuberkel artikular, iaitu. gelongsor berlaku di tingkat atas sendi. Pada masa ini, di sendi kanan, kepala artikular berputar di sekitar paksi menegak yang melalui leher proses condylar. Apabila rahang bawah bergerak ke kiri, luncuran kepala bersama cakera artikular ke hadapan berlaku pada sendi kanan, dan putaran di sekitar paksi menegak - di sebelah kiri.

Penyambungan rahang bawah dilakukan dengan pengecutan otot digastrik, maxillary-hyoid dan hyoid berpasangan. Menaikkan rahang juga dilakukan oleh otot temptery, chewing dan medial pterygoid berpasangan. Rahang bawah didorong ke hadapan oleh otot pterygoid lateral dan bundel anterior otot masticatory, ikatan bawah (posterior) otot temporal dikembalikan ke kedudukan asalnya. Pergerakan lateral rahang bawah ke kanan dan ke kiri dilakukan dengan pengecutan unilateral oleh otot pterygoid lateral dari seberang.

Kapsul sendi temporomandibular dibekalkan dengan darah oleh cawangan arteri maksila, darah vena mengalir ke rangkaian vena yang mengelilingi sendi, dan kemudian ke vena rahang bawah. Limfa mengalir ke dalam parotid dalam, dan kemudian ke kelenjar getah bening serviks yang dalam. Inovasi dilakukan oleh saraf aurikular-temporal (cabang saraf mandibular).

Ligamen ekstra artikular pada sendi temporomandibular, kanan, pandangan dalam

Kepala rahang bawah

Pelbagai pergerakan yang dibuat oleh rahang bawah mempunyai kesan pemodelan pada bentuk kepala. Kepala rahang bawah orang dewasa adalah elipsoid. Ia memanjang (memanjang) pada melintang dan memampatkan (menyempit) ke arah anteroposterior (sagittal). Paksi panjangnya kira-kira 2-3 kali lebih besar daripada yang anteroposterior. Pada bayi yang baru lahir, kecenderungan kepala rahang bawah ke anterior belum jelas. Seiring bertambahnya usia, kepala condong ke anterior berkaitan dengan leher proses condylar rahang bawah. Pada masa bayi, rahang bawah menempati kedudukan distal (retrogenia fisiologi). Dengan letusan geraham susu dan peningkatan ketinggian gigitan, pergerakan lebih lanjut dari kepala artikular rahang bawah berlaku secara anterior.

Menurut Kudrin I.S. (1968), kepala rahang bawah berbentuk menghampiri elipsoid tiga paksi.

Blaustein D. I. dan Heffez L. B. (1990) menggambarkan kepala rahang bawah sebagai struktur separa silinder dengan paksi panjang yang berjalan pada sudut 90 ° ke satah cabang rahang bawah.

Mikhelson N.M. (1951) menggambarkan kepala artikular rahang bawah sebagai tulang tulang berbentuk tong.

Menurut Egorov P.M. dan Karapetyan I.S. (1986), kepala rahang bawah menyerupai roller yang melengkung di satah depan.

Evdokimov A.I. dan Melik-Pashaev N. Sh. (1930) menunjukkan bahawa kepala artikular mempunyai bentuk silinder yang terletak secara mendatar. Ketepatan kepala silinder rahang bawah terganggu oleh kenyataan bahawa hujung silinder agak terputus, yang menjadikan permukaan kepala menyerupai permukaan tong (Zernov D., 1938).

Menurut I.L. Zlotnik (1952), kepala artikular rahang bawah mempunyai bentuk dua kerucut terpotong yang dihubungkan oleh pangkalan yang lebih kecil.

Oksman I.M. (1957) dan Ginali V.N. (1966) menggambarkan bentuk kepala artikular rahang bawah dalam bentuk kon terpotong dengan pangkal ke atas.

Menurut Krishtab S.I. (1986), ia menyerupai kerucut terbalik dengan puncak terpotong, secara beransur-ansur berubah menjadi cabang rahang bawah.

Menurut Meyer (1865) (dipetik oleh N. Dovgyallo, 1932) kepala proses condylar rahang bawah tidak dapat diwakili oleh satu permukaan geometri. Di dalamnya, adalah perlu untuk membezakan antara dua bahagian - dalaman dan luaran - diatur pada satu sudut antara satu sama lain (sudut itu dipusingkan ke atas). Oleh itu, penumpuan kondil yang diketahui hanya disebabkan oleh bahagian dalamannya. Pada bahagian sagital, kedua-dua bahagian adalah bulatan.

Sebagai hasil penyelidikannya, seorang pelajar Lesgaft PF Anichkin A. (1896) (dikutip oleh N. Dovgyallo, 1932) sampai pada kesimpulan: ". Nampaknya kemungkinan besar mengenali bentuk elips di belakang kepala artikular rahang bawah - yaitu elipsoid putaran".

Dovgyallo N. (1932), mengukur kontur bahagian permukaan cembung permukaan artikular permukaan artikular) dan menganalisis permukaan artikular secara keseluruhan, sampai pada kesimpulan: dari pertimbangan bahagian sagital, permukaan artikular rahang bawah tidak dapat dianggap sebagai badan putaran, permukaan ini di pelbagai bahagiannya tampak heterogen. Semasa menganalisis bahagian depan, penulis menyimpulkan bahawa mustahil untuk mewakili kepala rahang bawah sebagai elipsoid putaran. Oleh itu, "permukaan kepala artikular rahang bawah ditentukan oleh keadaan yang tidak dapat menyebabkan lekukan biasa".

Kepala mandibula kuat cembung anteroposteriorly dan sedikit cembung secara mediolateri.

Bentuk dan ukuran kepala rahang bawah mempunyai umur dan perbezaan individu. Jadual 1 menunjukkan data ringkasan ukuran kepala artikular rahang bawah, yang diberikan oleh pelbagai pengarang, dengan mengambil kira usia dan tahap adentia sekunder yang berbeza..


Jadual 1 Dimensi kepala artikular rahang bawah

Orang dewasa (betul
sebelah)

Ginali V.N. (1966)

Orang dewasa (kiri
sebelah)

Ginali V.N. (1966)

Hotkevich E.F. (1975)

Mikheev V.G. (1975)

6.3-12.8 (purata
untuk lelaki - 8.42, untuk wanita - 8.25)

15.2-22.6 (purata
pada lelaki - 18.98,
pada wanita - 18.92)

Matsumoto M. A. N.
dan Bolognese A. M. (1999)

Napadov M.A. dan Sapozh-
Nikov A. L. (1972)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

Busygin A. T. (1961)

19.44 ± 0.63
dibiarkan

Konnov V.V. (2001)

Konnov V.V. (2001)

Vyazmin A. Ya. (1999)

Vyazmin A. Ya. (1999)

Oksman I.M. (1957)

Tanpa molar pertama di satu sisi (kiri) (sebelah kanan)

Ginali V.N. (1966)

Tanpa geraham pertama di satu sisi (kiri) (sebelah kiri)

Ginali V.N. (1966)

Tanpa geraham pertama di kedua-dua belah pihak (sebelah kanan)

Ginali V.N. (1966)

Tanpa geraham pertama di kedua-dua sisi (sebelah kiri)

Ginali V.N. (1966)

Tiada gigi kunyah di kedua-dua belah pihak (sebelah kanan)

Ginali V.N. (1966)

Tiada gigi kunyah di kedua-dua belah pihak (sebelah kiri)

Ginali V.N. (1966)

Catatan: * - menurut data pengimejan resonans magnetik; ** - mengikut tomografi yang dikira sinar-X

Indeks artikular (peratusan diameter sagittal kepala rahang bawah ke melintang) pada bayi baru lahir lebih daripada 60%, menjelang tahun mendekati 50%, dan setelah 9 tahun menjadi kurang dari 50%, yang menunjukkan peningkatan yang dominan dalam diameter melintang kepala (Khotkevich E. F., 1975). Selepas 55 tahun, ia menjadi lebih daripada 50%. Peningkatan ketara berlaku dengan kehilangan gigi. Dengan bertambahnya usia, terdapat peningkatan luas permukaan artikular.

Menurut Mikheev V.G. (1975), indeks membujur-kepala kepala rahang bawah berbeza dari 29 hingga 55.

Ginali V.N. (1965) menunjukkan bahawa diameter membujur kepala artikular rahang bawah merujuk kepada diameter melintang glenoid fossa sebagai 1: 1.32, dan diameter melintang kepala merujuk kepada diameter sagittal glenoid fossa sebagai 1: 2.07.

Petunjuk kuantitatif pergantungan ukuran kepala rahang bawah pada ukuran bahagian muka dan serebrum tengkorak telah dibentuk..

Kepala rahang bawah, seperti fossa mandibula tulang temporal, mempunyai hubungan korelasi dengan bahagian tengkorak muka dan serebrum..

Oleh itu, diameter sagital kepala rahang bawah meningkat dengan peningkatan diameter membujur tengkorak, dan diameter depannya semakin besar, semakin besar dimensi latitudinal bahagian tengkorak muka dan serebrum. Dalam kes ini, sudut yang terbentuk oleh persimpangan paksi yang melewati diameter depan kepala rahang bawah berbeza dari 113 ° hingga 167 ° (Mikheev V.G., 1975; 1989).

Untuk tengkorak sempit dengan diameter melintang 122-132 mm, kepala mandibula dengan diameter depan 15-18 mm adalah ciri, dan untuk tengkorak lebar dengan diameter melintang 150-162 mm, kepala mandibula dengan diameter 21-25 mm adalah ciri. Pekali korelasi untuk ukuran ini agak tinggi dan 0.56 untuk kiri dan 0.53 untuk kepala kanan rahang bawah (Mikheev V.G., 1989).

Kudrin I.S. (1968) di kepala rahang bawah membezakan dua permukaan: bahagian depan dalam bentuk roller dan punggung yang rata.

Menurut penelitian yang dilakukan oleh Ginali V.N. (1966), kepala rahang bawah dilambangkan dalam bentuk kerucut terpotong, yang terbalik. Ia membezakan antara permukaan depan, belakang dan atas..

Permukaan atas kepala menyerupai elips dan berakhir di luar dengan lateral (luar), dan di bahagian dalam dengan medial (dalaman) condyle (tiang) kepala rahang. Condyles dalaman kepala rahang bawah terletak di atas yang luar, kerana paksi membujur kepala terletak pada sudut sedikit ke satah mendatar (Ginali V.N., 1966).

Merujuk kepada penulis lain, V. Vorobiev dan G. Yasvoin (1936) menyatakan bahawa permukaan atas kepala rahang bawah terdiri daripada dua segmen (lateral dan medial), dipisahkan antara satu sama lain dengan roller kecil. Segmen lateral sedikit miring ke arah luar, segmen medial ke dalam, dan kedua-dua segmen mempunyai paksi panjang yang berbeza dalam kedudukan. Sambungan sumbu yang melintasi segmen luar berpotongan pada sudut yang sangat kabur, puncaknya terletak agak belakang dengan cabang rahang. Paksi segmen dalaman bersilang pada sudut yang lebih tajam, terletak jauh di belakang kedua cabang, dan bertepatan dengan paksi panjang seluruh kepala rahang bawah.

Permukaan posterior kepala rahang bawah mempunyai bentuk segitiga, yang pangkal adalah tepi posterior permukaan atas, dan sisi menyatu ke bawah, bergabung ke tepi posterior cabang rahang. Di permukaan kepala rahang ini, hampir selalu terdapat aspek - kesan proses posterior-artikular (Ginali V.N., 1966).

Permukaan anterior kepala rahang bawah berbentuk cekung secara bulat dan nampaknya merupakan fossa yang berfungsi untuk melekatkan otot pterygoid lateral. Perlekatan otot ini bermula tepat di bawah dan anterior ke condyle lateral kepala rahang, memanjang ke fterya pterygoid dan berakhir di belakang condyle medial (Ginali V.N., 1966).

Menurut Krishtab S.I. (1986), permukaan lateral kepala rahang bawah tidak mempunyai garis besar khas.

Kepala rahang bawah bergabung dengan lancar ke leher. Leher rahang bawah disempitkan, di permukaan depannya terdapat fterya pterygoid, di mana sebahagian besar otot pterygoid lateral melekat. Oleh itu, di hadapan dan di bawah permukaan artikular kepala rahang bawah terdapat fossa yang jelas untuk penyambungan otot pterygoid lateral.

Pembentukan fterya pterygoid diperhatikan pada usia 5 tahun dan mempunyai rupa alur melintang yang sempit dan cetek. Pada usia 17 tahun, ia adalah kemurungan segitiga (Khotkevich E.F., 1975). Menurut penulis, pembentukan pterygoid fossa dikaitkan dengan peningkatan fungsi otot pterygoid lateral ketika makan lebih banyak makanan pejal..

Pada kanak-kanak di bawah umur 8-10 tahun, tepi anterior dan posterior kepala rahang bawah beralih dengan lancar ke leher proses condylar. Dimensi melintang kepala dan leher rahang bawah hampir sama (Finkelstein M.A. dan Altman Z.B., 1967). Dalam gambar sinar-X, kontur anterior dan posterior kepala dan leher rahang hampir selari antara satu sama lain. Penulis menunjukkan bahawa kadangkala bentuk bayi ini berterusan seumur hidup. Pada orang dewasa, kepala rahang bawah diikat di depan fossa pterygoid dengan tepi yang tajam, dari belakang ia masuk ke leher dengan lebih lancar, iaitu, kepala membulat hanya di belakang, di depan ia tidak mempunyai bulatan ini, tetapi sedikit runcing dan membentuk semacam "kanopi" di atas fossa pterygoid Pada sesetengah orang, terutama lelaki, "kanopi" ini mencapai ukuran yang besar dan kadang-kadang disalah anggap sebagai pertumbuhan tulang marginal, yang berdasarkannya diagnosis yang salah terhadap arthrosis cacat dapat dibuat (Finkelstein M.A. dan Altman Z.B., 1967).

Finkelstein MA dan Altman ZB (1967), memeriksa rahang bawah secara radiografi, perhatikan bahawa tidak kira "kanopi", strukturnya tidak berbeza dengan struktur tulang yang biasa. Ini menunjukkan zat tulang yang boleh dibatalkan ditutup dengan pelat hujung. Sebaliknya, pertumbuhan marginal yang melekat pada ubah bentuk arthrosis pada radiografi memberikan bayangan kuat homogen yang tidak mempunyai struktur tulang..

Yale S. H. (1969), Yale S. H. et al. (1963, 1966) membezakan empat jenis kepala proses condylar rahang bawah (dalam unjuran frontal).

Jenis A - dengan permukaan rata, yang berlaku pada 25.2% kes.

Jenis B (58.3%) - dengan permukaan cembung yang sederhana. Dalam kes ini, jejari diameter kelengkungan adalah 1/4 jarak antara tiang medial dan lateral kepala (Kosyreva T.F., Persin L.S., 1999).

Jenis C (11.6%) - dengan kepala kerucut rahang bawah.

Jenis D (3%) - dengan permukaan kepala cembung tajam. Dalam kes ini, bentuk kepala rahang bawah berbentuk bulat atau bulat, dengan jejari kelengkungan kurang dari jarak antara tiang lateral dan medial kepala (Kosyreva T.F., Persin L.S., 1999).

Dalam 1.9% kes, kepala rahang bawah tidak boleh dikaitkan dengan jenis ini..

Sekiranya kita mengambil kira semua pilihan bentuk yang mungkin dan perubahannya dalam 3 koordinat tegak lurus, maka jumlah pilihan boleh mencapai 36, di antaranya 19 terdapat dalam kurang dari 1% semua sendi. Telah diperhatikan bahawa jenis sendi tidak berkaitan dengan ras. Dengan usia seseorang, jenis A lebih biasa, lebih jarang - jenis B. Data yang diperoleh menunjukkan kebolehubahan bentuk sendi yang normal.

Oleh itu, bentuk cembung condyle adalah yang paling biasa (Yale S. H. et al., 1963, 1966; Matsumoto M. A. N dan Bolognese A. M., 1999).

Sheppard S. M. (1982), dalam kajian sinar-X mengenai ukuran kepala rahang bawah pada orang berumur 19-90 tahun, membaginya menjadi kecil, sederhana dan besar. Penulis menonjolkan struktur normal dan tidak biasa. Didapati bahawa ukuran kecil kepala rahang bawah ditentukan dalam 15.2% kes, rata-rata - dalam 19%, besar - dalam 22.9%. Penulis menemui struktur atipikal kepala rahang bawah dalam 26.2% kes..

Hubungan yang signifikan secara statistik dijumpai antara bentuk kepala rahang bawah dan kedalaman fossa mandibula tulang temporal. Semakin bulat kepala proses condylar rahang bawah mempunyai, semakin dalam fossa mandibula tulang temporal (Matsumoto M. A. N. dan Bolognese A. M., 1999).

Bentuk kepala rahang bawah berkaitan dengan jalur artikular semula jadi. Dengan pergerakan lateral rahang bawah pada pesakit dengan bentuk sudut (kerucut) kepala rahang bawah dan bentuk sudut fossa mandibula tulang temporal, jalur artikular lateral menyimpang ke bawah dengan ketara. Sekiranya bentuk kepala rahang bawah rata semasa pergerakan sisi ke sisi, tidak ada penyimpangan ke bawah (Kosyreva T.F. dan Persin L.S., 1999).

Hotkevich E.F. (1975) membezakan bulat, bujur dan meruncing tajam ke bentuk tiang lateral kepala rahang bawah.

Kajian oleh Matsumoto M. A. N. dan Bolognese A. M. (1999) menunjukkan bahawa sebahagian besar kepala rahang bawah mempunyai pandangan depan yang rata atau sedikit cembung (dari jenis berikut mengikut klasifikasi Wedel: bulat atau cembung; rata atau sedikit cembung; runcing; bentuk lain). Pandangan atas kebanyakan kepala proses condylar rahang adalah bujur (bulat atau bujur; berbentuk lembing, memanjang ke sisi; berbentuk lembing, memanjang sepanjang garis tengah; bentuk lain). Bentuk kepala rahang bawah apabila dilihat dari sisi kebanyakannya runcing (dari cembung; rata atau sedikit cembung; runcing; bentuk lain).

Menurut data anatomi sinar-X Nasibullina G.G. (1964), orang dengan gigi palsu yang utuh selalunya mempunyai bentuk kepala artikular yang bulat (94.6%). Bentuk runcing dan cangkuk berlaku pada 2.7% kes. Pada orang yang tidak mempunyai gigi sepenuhnya, bentuk bulat kepala rahang bawah juga lebih umum (84.8%), runcing - dalam 8.1%, diratakan - dalam 7.1%. Penulis mengaitkan peratusan yang lebih besar dari dua bentuk terakhir kepala rahang bawah dengan lelasan permukaan tulang rawannya.

Kedua-dua kepala rahang tidak berada di satah depan. Paksi mendatar (membujur) kepala rahang diarahkan serong: luar dan depan - ke dalam dan ke belakang. Sehubungan dengan arah paksi panjang kepala ini, garis-garis yang meneruskan arah paksi kedua kepala (bertepatan dengan diameter melintang fossa mandibular) bersilang di pinggir anterior foramen oksipital pada sudut yang sangat jelas (sudut maksila posterior), terbuka secara anterior.

Rata-rata, sudut ini sama, menurut Boss (1901) (dipetik oleh I. S. Kudrin, 1968) - 120-178 °; menurut Ginali V.N. (1966) - 147.37 °; menurut Vorobyov V.P. dan Yasvoin G. (1936) - 148.2 °; menurut Oksman I.M. (1957) - kira-kira 160 °; menurut Napadov M.A. dan Sapozhnikov A.L. (1972) - 109-159 °; menurut V.G. Mikheev (1975) - dari 113 ° hingga 167 ° (rata-rata 140 °); menurut Mikhelson N.M. (1951) - kira-kira 160 °; menurut I.L. Zlotnik (1952) - 140-150 °; menurut N.P. Balakirev (1976) - dari 118 ° hingga 177 ° (rata-rata 142 °); menurut Ivanov G.F. (1949) - sekitar 148 °.

Dengan menggunakan pengimejan resonans magnetik, sudut antara paksi mendatar panjang kepala mandibula dan satah depan tengkorak ditentukan (Westersson P. et al., 1991). Biasanya, ia adalah 21.2 °, dengan anjakan intra-artikular cakera intra-artikular - 29.7-33.5 °, dengan perubahan ubah bentuk kasar pada sendi - lebih dari 35 ° dan 36.5 °.

Gangguan TMJ - sebab dan akibat.

Doktor Ortodontik-doktor gigi Nikolaeva Nadezhda Nikolaevna

Sendi temporomandibular (TMJ) adalah sendi berpasangan, dibentuk oleh kepala rahang bawah, fossa mandibula dan tuberkel artikular tulang temporal. Kepala rahang bawah menyatu pada sudut yang tidak jelas di tepi anterior magnum foramen. TMJ memberikan pergerakan rahang bawah dan merupakan aktiviti kompleks badan dalam bentuk mengunyah, menelan, bercakap, menguap. Otot masticatory memberikan pergerakan sendi yang tepat dengan cara yang tidak dapat dielakkan sekiranya tidak ada disfungsi (disfungsi TMJ)

Menurut WHO, kira-kira 40% penduduk berusia 20-50 tahun menderita disfungsi TMJ. Tetapi tidak setiap orang meminta pertolongan dari pakar gnatologi atau osteopat dengan keluhan sendi, lebih suka mengunjungi doktor lain yang mengalami sakit kepala, keletihan, serangan ketakutan, tekanan... Disfungsi menampakkan diri dalam bentuk klinik neurologi: sakit kepala, pening, klik dan kekejangan sendi, ketegangan otot, kekejangan di kepala, leher, tekak. Klinik otologi: bunyi bising, deringan, kesesakan telinga, gangguan pendengaran. Tetapi ada akibat lain dari tersembunyi dan jangka panjang dari disfungsi TMJ:

 • Lordosis serviks. Postur yang lemah, apabila leher diluruskan secara berlebihan atau sebaliknya, kepala menonjol ketara berbanding tubuh manusia.
 • Kelengkungan pada sendi sacroiliac (tulang pelvis) akibatnya, perubahan panjang anggota badan.

Dengan rasa sakit dan pening, kelihatan jelas: kepala, telinga, sendi. Semuanya dekat, semuanya berinteraksi. Tetapi apa kesan TMJ pada keseluruhan sistem muskuloskeletal, terutama pada panjang anggota badan??

TMJ adalah struktur satu kompleks - sistem GIGI. Sistem pergigian adalah kompleks interaksi antara struktur dan fungsi kepala dan leher. Termasuk komponen tulang tengkorak, rahang bawah, tulang hyoid, klavikula dan sternum, otot dan ligamen, sendi, sistem vaskular, limfatik dan saraf, serta tisu lembut kepala dan gigi. Selain itu, ia mempunyai hubungan dengan sakrum dan coccyx melalui dura mater. Semua yang ada dalam sistem saling berkaitan dan bergantung pada fungsi normal semua bahagiannya. *

Fungsi utama sistem pergigian:

 1. Memastikan fungsi asas badan: mengunyah, menelan, menggigit, bercakap, bernafas.
 2. Penyertaan dalam menjaga statik: mekanisme kiprah, serviks, keseimbangan vertebra dan otot, keseimbangan pelvis, keseimbangan.
 3. Kesan pada fungsi kranial (kranial) - terutamanya tulang temporal.
 4. Pengaruh pada fungsi sistem saraf, endokrin, limfa.

Mari pertimbangkan fungsi utama badan: mengunyah, menelan, bercakap, bernafas. Fungsi asas tubuh ini dilakukan melalui pergerakan rahang bawah. Pergerakan rahang bawah disediakan dengan menggerakkan kepala rahang bawah di glenoid fossa TMJ, menggunakan otot temporal, chewing, pterygoid, hyoid dan lain-lain. Garis penutupan gigi - satah oklusal, atau hanya gigitan, biasanya selari dengan bidang keseluruhan sistem muskuloskeletal. Pesawat utama melintasi murid, garis penutupan gigi, vertebra serviks kedua dan ketiga, skapula, puncak iliac, lutut dan pergelangan kaki. Paralelisme garis menunjukkan kesihatan sistem muskuloskeletal dan sistem dentoalveolar. Perubahan pada mana-mana pesawat membawa kepada perubahan pada pesawat lain. Oleh itu, pelanggaran pesawat oklusal berbanding yang lain boleh menyebabkan kesakitan dan perubahan negatif pada bahagian tubuh yang sama sekali tidak dijangka..

Gangguan oklusi akibat lelasan gigi, maloklusi kongenital, dan lebih kerap, rawatan gigi atau prostetik yang tidak mencukupi, penggunaan sistem pendakap yang tidak tepat, penyingkiran gigi sihat yang tidak betul, menyebabkan gangguan pembalasan pada tulang belakang serviks dan kekejangan otot di belakang leher. Kekejangan yang berpanjangan membawa kepada perubahan struktur otot, memendekkannya, dan kehilangan keupayaannya untuk berkontraksi dan berehat. Kekejangan otot membawa kepada kekejangan otot-otot mengunyah dan muka. Oleh itu, bagi tubuh, kekejangan otot di satu pihak adalah proses patologi yang membawa kepada kekejangan di kawasan lain. Sebagai contoh, otot temporalis terlibat dalam mengekalkan statik, otot mengunyah adalah sinergisnya. Otot-otot ini mengandungi sebilangan besar proprioceptor (serat deria). Aliran impuls saraf yang berterusan dari proprioceptor terlibat dalam pengaturan kedudukan menegak badan. Pelanggaran oklusi (gigitan) menyebabkan pergerakan otot rahang bawah dan rahang atas yang tidak seimbang, termasuk. otot kunyah dan temporal. Perubahan aliran impuls saraf, disebabkan oleh disfungsi TMJ, menyebabkan kelengkungan tulang belakang di tulang belakang serviks dan sendi sacroiliac, yang membawa kepada memutar pelvis dan perubahan panjang anggota badan.

Ketidakseimbangan dalam TMJ juga mengirimkan rangsangan negatif ke sistem saraf 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Sebarang maloklusi mengubah arah daya di tengkorak. Sebagai contoh, sentuhan pramatang pada gigi lateral menyebabkan pergerakan otot yang tidak terkoordinasi dan penyimpangan penghantaran impuls saraf ke otak. Pergerakan otot yang tidak terkoordinasi sering menyebabkan ketegangan pada fascia leher. Node batang simpatik sistem saraf autonomik terletak di bahagian depan dengan fascia prevertebral pada leher. Oleh itu, disfungsi TMJ, yang menyebabkan ketegangan pada fascia leher, boleh mengganggu komunikasi simpatik serviks, yang menimbulkan kekejangan refleks pada saluran kepala. Kekejangan saluran kepala menyebabkan pelanggaran bekalan darah ke cerebellum, yang ditunjukkan oleh gangguan koordinasi, pening - akibat kegelisahan. Disfungsi sendi temporomandibular menyebabkan kilasan (torsio; Latin "putaran, memutar") tulang temporal, di mana labirin dengan radas vestibular berada. Perubahan alat vestibular menyebabkan ketidakseimbangan dan pening. Kesesakan hidung juga boleh dikaitkan dengan disfungsi TMJ. Oleh kerana memendekkan fasia otot leher, pelanggaran aliran keluar limfa dan aliran darah vena dari kepala berlaku. Ini dapat menampakkan diri dalam bentuk edema tisu di kawasan saluran hidung, kerana kawasan ini kaya dengan saluran darah. Penyakit sendi temporomandibular mempunyai sebab berikut:

 • Gigitan yang tidak betul (oklusi) - penutupan gigi, di mana terdapat pelanggaran bentuk dan fungsi gigi palsu. Ini menampakkan diri dalam bentuk ubah bentuk permukaan oklusal gigi dengan sekatan pergerakan rahang bawah. Itu boleh menyebabkan lelasan gigi secara patologi, kelebihan fungsi TMJ dan otot masticatory. Masalah TMJ yang paling biasa adalah penurunan ketinggian gigitan. Ini disebabkan oleh beberapa faktor: pelanggaran gigi, bruxism, kehilangan prematur gigi gugur atau kekal, ketiadaan kongenital sekumpulan gigi, mikrodontia (gigi kecil), lelasan enamel yang tidak normal, pelanggaran ukuran menegak gigi kerana kerja doktor gigi. Perubahan kedudukan sendi temporomandibular kerana rawatan ortodontik buta huruf, pengambilan secara haram atau paksa, kerosakan gigi.
 • Tekanan (kegembiraan berlebihan, mengetatkan gigi yang ketat).
 • Kecederaan rahang (Fraktur muka dan rahang).
 • Endokrin, gangguan metabolik, penyakit berjangkit.
 • Aktiviti fizikal yang berlebihan.
 • Tabiat buruk (menggigit kuku, memegang telefon dengan tidak betul, dll.)

Gejala penyakit sendi temporomandibular:

 • Sakit kepala, kekejangan pada otot muka dan kawasan rahang.
 • Mengklik, mengerut, mengisar semasa menggerakkan rahang.
 • Kesakitan, kesesakan dan deringan di telinga.
 • Kelenjar getah bening submandibular yang diperbesar.
 • Pening.

Pengaruh penyakit TMJ terhadap kesihatan manusia jauh dari kajian, berbeza dengan kaedah diagnosis, rawatan dan pemulihan TMJ oleh pakar gnatologi. Dalam kebanyakan kes, pelindung mulut yang telus cukup untuk membebaskan diri daripada pelbagai masalah kesihatan sekarang dan akan datang..

Sendi temporomandibular

Sendi temporomandibular (artikulasi temporomandibularis) dibentuk oleh kepala rahang bawah dan fossa mandibula tulang temporal (Gamb. 1). Permukaan artikularnya ditutup dengan tulang rawan berserat.

Gambar: 1. Sendi temporomandibular:

a - pandangan dari sisi lateral: 1 - ligamen lateral; 2 - batuk kering artikular; 3 - lengkungan zigomatik; 4 - ligamen styloidmandibular; 5 - proses subulat;

b - pandangan dari sisi medial: 1 - ligamen baji-mandibular; 2 - ligamen medial; 3 - proses styloid; 4 - ligamen styloidmandibular; 5 - ligamen pterygo-mandibular, 6 - plat medial proses pterygoid;

c - luka sendi sagital: 1 - kapsul sendi; 2 - tulang rawan artikular; 3 - ruang sendi yang unggul; 4 - cakera artikular; 5 - membran sinovial atas; 7 - membran sinovial yang lebih rendah; 8 - ruang sendi yang lebih rendah; 9 - kepala rahang bawah; 10 - ligamen styloidmandibular; 11 - proses styloid;

d - kedudukan rahang bawah semasa menurunkan rahang bawah: 1 - kepala rahang bawah pada kedudukan asalnya; 2 - kepala rahang bawah semasa membuka mulut; 3 - otot pterygoid lateral semasa membuka mulut; 4 - otot yang sama di posisi permulaan; 5 - lidah rahang bawah - titik tetap semasa membuka mulut; 6 - otot digastrik (perut anterior pada kedudukan awal dan semasa membuka mulut); 7 - otot stylohyoid; 8 - ligamen baji-mandibular;

d - kedudukan paksi kepala rahang bawah

Kepala rahang bawah adalah penebalan berbentuk rabung elips, memanjang pada arah melintang. Paksi, yang dilanjutkan sepanjang kepala, menyatu di tepi anterior foramen besar, membentuk sudut yang tidak jelas (lihat Gambar 1, e). Di bawah kepala, di fterya pterygoid, sebahagian besar otot pterygoid lateral melekat. Permukaan posterior kepala sedikit cembung, berbentuk segitiga dengan pangkal menghadap ke atas.

Fossa mandibula 2-3 kali lebih besar daripada kepala rahang bawah, mempunyai bentuk elips dan dibahagikan kepada dua bahagian dengan fisur bersisik drum: anterior - intracapsular dan posterior - extracapsular. Bahagian intrakapsular fossa mandibula adalah permukaan artikular. Di depan ia dibatasi oleh tuberkel artikular, di belakang oleh fisura petrotympanik, di luar oleh akar proses zigomatik, dan dari dalam oleh tulang belakang tulang sphenoid.

Salah satu ciri khas sendi temporomandibular adalah tuberkul artikular, yang hanya terdapat pada manusia. Tuberkul artikular, yang menghadkan fossa di depan, adalah bahagian anterior akar proses zigomatik.

Cakera artikular (diskus artikularis), yang terdiri daripada tisu tulang rawan berserat, terletak di antara fossa dan kepala sendi dan membahagi rongga menjadi 2 retakan terpencil - atas dan bawah. Tujuan cakera adalah untuk menyelaraskan perbezaan antara glenoid fossa dan kepala dan, kerana keanjalannya, untuk melembutkan impuls mengunyah. Cakera mempunyai bentuk lensa biconcave, di mana kawasan anterior dan posterior dibezakan. Di antara mereka terdapat bahagian tengah cakera yang lebih nipis dan sempit. Bahagian anterior cakera lebih tebal daripada bahagian belakang.

Ruang sendi unggul dibatasi oleh glenoid fossa dan artikular tubercle dan permukaan atas cakera artikular. Ruang sendi inferior memisahkan permukaan cekung bawah cakera dan kepala rahang bawah. Permukaan artikular di celah sendi bawah lebih dekat satu sama lain, oleh itu ia lebih sempit daripada bahagian atas.

Serat tendon otot pterygoid lateral ditenun ke pinggir bukan medial anterior cakera artikular, sehingga dapat bergerak ke bawah dan ke hadapan sepanjang lereng tuberkel artikular.

Kapsul artikular sendi temporomandibular luas dan lentur, memungkinkan pergerakan rahang bawah yang ketara. Di bahagian atas, kapsul dilampirkan secara lateral di sepanjang akar lengkungan zigomatik, di belakang - di sepanjang fissura petrosquamosa, secara pertengahan - ke spina ossis sphenoidalis dan di hadapan sepanjang lereng anterior tuberkel artikular. Pada rahang bawah, kapsul berjalan di sepanjang leher proses artikular, meninggalkan fovea pterygoidea di luar kapsul. Secara posterior, kapsul menebal, dan bahagian ekstrasapsular dari fossa temporomandibular diisi dengan tisu penghubung yang longgar, membentuk kusyen submandibular. Dari sisi rongga sendi, kapsul artikular dilapisi, masing-masing, oleh sendi membran sinovial atas dan bawah (membranae synovialis superior et inferior).

Ligamen sendi temporomandibular dibahagikan kepada intrakapsular dan extracapsular. Ligamen intrasapsular merangkumi:

a) cakera-temporal anterior dan posterior, memanjang dari pinggir atas cakera ke atas dan, masing-masing, ke hadapan dan ke belakang ke arah akar lengkungan zigomatik;

b) dysmandibular lateral dan medial, terletak dari pinggir bawah cakera hingga ke lampiran kapsul di leher rahang bawah.

3 ligamen adalah extracapsular.

1. Ligamen lateral (ligamentum laterale) bermula dari asas proses zigomatik dan lengkungan zigomatik, turun ke leher proses artikular. Ligamen mempunyai bentuk segitiga dengan pangkal menghadap lengkungan zigomatik dan terdiri daripada dua bahagian: satu bahagian belakang, di mana bundel serat pergi dari atas ke bawah dan ke depan, dan depan, di mana bundel serat bergerak dari atas ke bawah dan belakang. Ligamen ini menghalang pergerakan lateral rahang bawah ke dalam.

2. Ligamen sphenoid-mandibular (ligamentum sphenomandibulare) berasal dari tulang belakang tulang sphenoid, memanjang ke bawah, melekat pada lidah rahang bawah. Ligamen melambatkan pergerakan lateral dan menegak rahang bawah.

3. Ligamen styloidmandibular (ligamentum stylomandibular) berjalan dari proses styloid tulang temporal hingga ke tepi posterior cabang mandibula yang lebih dekat ke sudut. Ligamen ini menghadkan lanjutan ke hadapan rahang bawah..

Sendi temporomandibular adalah sendi gabungan. Dengan sifat pergerakan, ia tergolong dalam bentuk blok, membolehkan anda menurunkan dan menaikkan rahang bawah. Dengan sedikit rahang bawah yang rendah, pergerakan berlaku di sekitar paksi frontal di celah sendi bawah. Dalam kes ini, kepala rahang bawah melakukan pergerakan putaran di sepanjang permukaan bawah cakera, yang tetap berada di kedudukan atasnya. Dengan bukaan mulut yang lebih ketara, rahang bawah bergerak ke depan, yang dilakukan di celah sendi atas. Dalam kes ini, kepala bersama-sama cakera menjadikan satu keseluruhan dan meluncur ke hadapan dan ke bawah lereng tuberkel artikular. Serentak dengan pergerakan ini, kepala rahang membuat pergerakan putaran di celah sendi bawah. Pergerakan lateral rahang bawah berlaku kerana pengecutan unilateral otot pterygoid lateral satu sisi dan ikatan posterior otot temporal sisi yang bertentangan. Sudut sisihan rahang bawah ke sisi adalah 15-17 °. Kepala rahang di sisi otot pterygoid lateral yang berkontraksi menuju ke bawah dan ke hadapan ke tuberkel artikular bersama dengan cakera (pergerakan berlaku di celah atas antara permukaan atas cakera artikular dan cerun tuberkel artikular), sambil berpusing ke dalam. Pada sendi sisi yang berlawanan, kepala tetap berada di glenoid fossa, membuat pergerakan putaran di sekitar paksi menegak. Mereka dilakukan di celah sendi bawah antara permukaan bawah cakera dan kepala artikular. Dalam kes ini, kepala boleh beralih ke belakang dan ke dalam (Jadual 1).

Jadual 1. Sambungan (sendi) tengkorak yang tidak teratur

Disfungsi sendi temporomandibular (TMJ)

Mengapa sendi rahang berderak dan sakit - semua tanda-tanda disfungsi TMJ, bagaimana merawat penyakit dan apa yang perlu dilakukan untuk pencegahan

Sepanjang hayat, sendi rahang mengalami tekanan yang tinggi, mengambil bahagian dalam ucapan, mengunyah, menelan, menguap. Memandangkan aktiviti berlebihan dan berlakunya sejumlah keadaan yang tidak menguntungkan, disfungsi TMJ (sendi temporomandibular) berkembang, yang dinyatakan sebagai pelanggaran fungsinya, sekatan pergerakan, dan ketidakselesaan. Sindrom disfungsi TMJ (kod ICD-10 K07.6) memerlukan rawatan perubatan segera dan rawatan yang mencukupi. Mengenai apa penyakitnya, bagaimana ia menampakkan diri, dan bagaimana merawat disfungsi TMJ, baca lebih lanjut dalam bahan terperinci hari ini.

Sedikit mengenai struktur sendi

Sendi temporomandibular adalah sendi berpasangan yang terletak di sebelah kanan dan kiri bahagian muka tengkorak. Dalam strukturnya, kepala rahang bawah, rongga temporal pada tengkorak dan cakera yang terletak di antara kedua formasi ini terlibat. Ini juga termasuk ligamen, tendon dan serat otot yang memegang kepala dengan kuat di soket dan memberikan mobiliti dan fungsi sendi..

Cakera artikular berfungsi sebagai penyerap kejutan, melembutkan geseran dan tekanan permukaan artikular yang saling berkaitan. Kepala dan rongga ditutup dengan tisu tulang rawan, sel-selnya menghasilkan cecair sinovial yang dimaksudkan untuk memberi makan dan pernafasan struktur tisu penghubung sendi, serta untuk memastikan luncuran kepala.

Apakah penyakitnya

Sebarang kerosakan pada sendi, bekalan nutrien dan / atau oksigen yang tidak mencukupi, kekurangan cecair sinovial, kecederaan atau jangkitan kapsul sendi dan komponennya menyebabkan gangguan pada sendi. Akibatnya, disfungsi sendi temporomandibular berkembang - keadaan patologi sendi, di mana, disebabkan oleh perubahan pada tisu tulang, penghubung dan otot, fungsinya terganggu sebahagiannya.

Fakta menarik! Patologi lebih tipikal untuk separuh populasi wanita; mengikut parameter usia, ia lebih kerap diperhatikan pada pesakit berusia 20-40 tahun. Perubahan serius dalam TMJ didiagnosis pada kira-kira 10% mereka yang berjumpa doktor.

Bagaimana patologi terbentuk

Pada masa ini, terdapat tiga teori mekanisme pembentukannya dalam etiologi disfungsi TMJ 1:

 1. okulasi-artikulasi: penyakit ini berdasarkan gangguan sistem dentoalveolar. Ini boleh berlaku - patologi gigitan, ketiadaan gigi yang berpanjangan, pemasangan prostesis yang tidak betul, trauma dan lain-lain,
 2. myogenic: penyakit ini disebabkan oleh gangguan struktur dan fungsi tisu otot alat maksilofasial,
 3. psikogenik: faktor yang memprovokasi utama adalah gangguan yang berkaitan dengan sistem saraf, terutamanya pusat.

Mengapa sendi tidak dapat berfungsi dengan baik

Penyebab disfungsi TMJ yang paling biasa adalah maloklusi dan ketiadaan gigi berturut-turut, sebab paling jarang adalah anomali kongenital. Antara faktor utama yang menyebabkan disfungsi sendi adalah seperti berikut:

 • Kecederaan TMJ: kehelan, subluksasi,
 • kecederaan otot: rahang atas, kepala, tulang belakang serviks,
 • kecederaan rahang: patah tulang, retak, kekejangan,
 • kerosakan tisu sendi reumatik,
 • artritis, arthrosis,
 • bruxism,
 • gangguan mental: menyebabkan tekanan berlebihan pada sendi,
 • aktiviti profesional: memerlukan banyak pertuturan atau beban lain,
 • terlalu banyak serat otot kumpulan kunyah: sebagai contoh, apabila seseorang kerap mengunyah makanan hanya pada satu sisi.

Bagaimana penyakit ini menampakkan

Tanda-tanda khas pelanggaran fungsi sendi temporomandibular ditunjukkan oleh gejala berikut:

 • sakit: disfungsi nyeri TMJ ditunjukkan oleh sensasi yang sesuai yang dilokalisasi di kawasan lateral muka, leher, dan juga di bahagian pelipat, sendi sternoklavikular. Di samping itu, seseorang mungkin mempunyai kesan bahawa gigi sakit. Selalunya, patologi menyebabkan sakit kepala yang teruk, serta di kawasan mata dan telinga, menyamar, misalnya, di bawah tekanan darah tinggi, otitis media, osteochondrosis dan penyakit lain,
 • "Merampas" sendi: ini ditunjukkan dalam kenyataan bahawa sukar bagi seseorang untuk membuka mulutnya - untuk ini dia perlu menggerakkan rahangnya terlebih dahulu, menangkap saat ketika "jatuh ke tempatnya",
 • "Mengklik": semasa pergerakan rahang, klik atau keretakan didengar dengan jelas, dan mereka dapat didengar bukan hanya oleh pesakit itu sendiri, tetapi juga oleh orang-orang di sekitarnya. Mengenai kesakitan, mungkin tidak ada.

Selain itu, gangguan sendi temporomandibular ditunjukkan oleh gejala seperti: bunyi bising dan / atau deringan di telinga, gangguan pendengaran, sensasi terbakar di saluran hidung, laring, pening, berdengkur. Secara beransur-ansur, penyakit ini dapat memprovokasi gangguan tidur, kemurungan, kehilangan kekuatan, kegelisahan.

"Gambaran klinikal disfungsi TMJ dicirikan oleh dua kali klik. Asalnya berdasarkan interaksi yang terganggu antara kepala rahang bawah dan cakera artikular yang terletak di hadapannya: ketika mulut terbuka, kepala sendi juga bergerak ke arah ini. Semasa perlanggaran, klik berlaku, selepas itu cakera mengikuti kepala dan jatuh ke tempatnya. Apabila rahang kembali ke kedudukan terbalik (mulut ditutup), cakera melompat kembali dan beralih ke anterior - klik kedua. Dalam kes pertama, suaranya didengar dengan lebih jelas dan kuat ", - komen pakar, doktor gigi-ortopedis-gnathologist Chernov Andrey Rastislavovich.

Bagaimana langkah-langkah diagnostik dijalankan?

Diagnosis gejala di atas dan rawatan disfungsi TMJ dalam pergigian adalah tanggungjawab ahli gnatologi. Oleh kerana penyakit ini dicirikan oleh pelbagai manifestasi klinikal, kebanyakan pesakit, yang tidak mengetahui sebab sebenarnya, menghabiskan banyak masa untuk pemeriksaan oleh pakar dalam bidang lain, misalnya, pakar neurologi atau pakar THT..

Langkah-langkah diagnostik dijalankan secara menyeluruh. Untuk mengecualikan patologi lain, doktor boleh menetapkan kajian:

 • orthopantomogram (OPTG): gambar panorama,
 • teleroentgenogram: dilakukan pada peralatan yang sama dengan OPTG, tetapi menunjukkan struktur tulang tengkorak dari sisi (dalam profil),
 • CT atau MRI sendi: tomografi yang dikira dan pencitraan resonans magnetik, masing-masing,
 • Ultrasound: diagnostik ultrasound,
 • gnatodynamometry: alat khas menentukan kekuatan otot kunyah,
 • imunogram darah,
 • pengenalpastian faktor reumatoid: berdasarkan ujian darah.

Diagnosis pembezaan dilakukan dengan penyakit seperti itu - dislokasi, keradangan, otitis media, perubahan degeneratif pada bahan tulang.

Rawatan apa yang ditetapkan untuk disfungsi

Rawatan untuk disfungsi TMJ berbeza-beza. Berdasarkan hasil diagnosis, dan berdasarkan data yang diperoleh selama pemeriksaan, doktor mungkin menetapkan ubat, menjalankan terapi atau rawatan ortodontik, dan dalam beberapa kes, pembedahan mungkin diperlukan.

1. Rawatan gigi, ortopedik dan ortodontik

Sekiranya disfungsi sendi rahang bawah disebabkan oleh patologi gigitan atau masalah dengan gigi (prostesis), prosedur berikut adalah mungkin:

 • pembetulan gigitan dengan pendakap,
 • pemilihan pelindung gigi serpihan atau mulut: untuk mengelakkan tekanan saraf gigi yang berlebihan, dengan bruxism, dengan patologi gigitan (sebelum menggunakan pendakap),
 • mengisar permukaan kunyah gigi: jika kedudukannya berbeza dengan norma,
 • pemasangan semula meterai yang terlalu tinggi atau pengisarannya,
 • reprosthetics,
 • pemulihan integriti gigi palsu tanpa adanya unit: pemasangan mahkota, jambatan atau implan.

Penting untuk diketahui! Sekiranya seseorang tidak mempunyai gigi untuk waktu yang lama, maka perubahan struktur dan fungsional (yang lebih teruk) telah berlaku pada sendi temporomandibular. Prostetik, seperti implantasi gigi, yang dilakukan dalam waktu yang singkat, tidak akan menyebabkan pemulihan tisu sendi yang cepat dan pengambilan gigitan yang ideal, kerana sendi sudah berfungsi dengan cara yang berbeza. Oleh itu, pembetulan kerja sendi rahang dilakukan secara beransur-ansur - untuk ini, prostesis mesti disesuaikan secara berkala.

2. Terapi ubat

Terapi ubat ditunjukkan untuk menghilangkan pelbagai keadaan dan sensasi ketidakselesaan:

 • ubat sakit,
 • ubat anti-radang,
 • relaksan otot: menghilangkan peningkatan nada otot rahang bawah (dengan disfungsi otot TMJ).

Sekiranya perlu, pakar akan menetapkan ubat antidepresan, ubat penenang. Secara luaran, pelbagai salap dan gel anti-radang dan analgesik, aplikasi pada kawasan yang menyakitkan dapat digunakan. Dengan kesakitan yang teruk, sekatan suntikan novocaine atau hidrokortison ditunjukkan.

3. Kaedah fisioterapi

Rawatan fisioterapi disfungsi TMJ menghilangkan rasa sakit, menormalkan proses metabolik pada tisu-tisu sendi, memperbaiki aliran limfa dan darah, memulihkan aktiviti fungsional sel, mendorong pengeluaran cecair sinovial dan menunjukkan banyak kesan lain. Dari kaedah terapi fizikal untuk patologi ini, mereka telah membuktikan diri dengan baik: elektroforesis, darsonvalisasi, terapi parafin, terapi laser, pendedahan ultrasound, urut.

Penting untuk diketahui! Walaupun terdapat batasan pergerakan sendi yang diperlukan semasa rawatan, setelah penghapusan gejala keradangan, latihan terapi ditunjukkan kepada pesakit. Dengan disfungsi TMJ, latihan terapi senaman hanya dipilih oleh doktor; anda tidak perlu memilih latihan yang paling sesuai dari Internet sendiri! Ini boleh menyebabkan komplikasi.

4. Rawatan pembedahan

Sekiranya kaedah di atas tidak memberikan hasil yang positif, operasi ditetapkan. Bergantung pada kerumitan kes, ini boleh menjadi pembetulan kedudukan cakera artikular, penghapusan keradangan dengan cara endoskopi, artroplasti. Dalam beberapa keadaan, doktor mungkin menetapkan pembedahan (pemisahan) otot pterygoid - myotomi, atau kepala rahang - kondilotomi.

5. Cadangan tambahan untuk rawatan

Pesakit semestinya mematuhi diet khas. Produk dan hidangan yang memerlukan pergerakan rahang aktif tidak termasuk dalam diet. Sepanjang tempoh rawatan, sangat penting untuk makan makanan dalam bubur dan pekat atau konsistensi lembut. Juga, makanan harus dicincang halus untuk menghilangkan keperluan untuk membuka mulut dan / atau menggigit secara paksa.

Pakar menasihatkan untuk memperhatikan beberapa tabiat buruk yang secara beransur-ansur menyebabkan disfungsi sendi, misalnya, menyokong rahang dengan tangan, mengunyah satu sisi mulut, memegang telefon dengan bahu. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan mengepalkan gigi, mengetatkan otot, anda boleh melakukan relaksasi, mengurut sendiri, berunding dengan instruktur terapi senaman, belajar mengatasi tekanan.

Disfungsi sendi temporomandibular pada masa remaja

Disfungsi TMJ awet muda adalah ciri remaja, bermula dari usia 11 tahun, dan penyakit ini didiagnosis pada kanak-kanak lelaki lebih jarang daripada pada kanak-kanak perempuan. Pemeriksaan pada kanak-kanak menunjukkan gangguan dan keadaan berikut: VSD (dystonia vegetatif-vaskular), kaki rata, patologi sendi, permulaan keletihan yang cepat.

Di samping itu, hampir semua jangkitan (terutamanya virus) atau beban yang berlebihan pada sendi mandibula menimbulkan gejala disfungsi..

Ciri-ciri rawatan pada kanak-kanak dan remaja

Terapi terutamanya terdiri daripada imobilisasi TMJ dengan pembalut khas, pematuhan pada diet dan diet yang lembut. Dalam kes yang teruk, serpihan atau alat khas digunakan yang menghalang kanak-kanak membuka mulutnya secara luas, elektro dan fonoforesis ubat penahan sakit dan ubat anti-radang, prosedur urut, terapi senaman, pengambilan ubat anti-radang bukan steroid, menggunakan pembalut pada sendi yang direndam dalam salap atau gel ubat..

Terapi dijalankan sehingga kerangka wajah terbentuk sepenuhnya. Anak itu dimasukkan ke dalam pendaftaran dispensari, yang jangka masa boleh sekitar lima tahun. Sekiranya tidak ada rawatan untuk disfungsi remaja sendi temporomandibular, perubahan degeneratif mungkin berlaku di masa depan..

“Pada masa kecil saya didiagnosis disfungsi rahang bawah. Apa yang perlu dilakukan, kadang-kadang saya pergi dengan pembalut ketika itu benar-benar menyakitkan. Benar, ketika ibu saya tidak melihatnya, saya mengambil gambarnya, saya tidak faham bagaimana semua ini boleh berakhir... Nah, itu sudah berlalu, sekarang tidak ada perubahan atau akibat... ".

Antonina R. (dari mesej dari forum forum pergigian-dental.ru)

Apa yang mengancam kekurangan rawatan patologi

Sekiranya anda mengabaikan gejala disfungsi sendi temporomandibular, ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Secara beransur-ansur, tisu-tisu sendi akan hancur; proses degenerasi akan menyebabkan ankylosis - ketidakupayaan sepenuhnya untuk menggerakkan rahang. Pada gilirannya, pergerakan terhad menimbulkan gangguan pernafasan (yang bermaksud kekurangan oksigen dalam badan), masalah dengan pertuturan, pelanggaran bahagian wajah.

Selain itu, kekurangan rawatan akan menjadikannya sukar untuk makan dengan baik, yang akan mewujudkan keadaan untuk perkembangan anemia dan kekurangan nutrisi. Sukar bagi seseorang untuk menelan air liurnya sendiri, apatah lagi makanan. Proses atropik pada tisu artikular, cakera, ligamen, otot secara beransur-ansur akan menyebabkan seseorang mengalami kecacatan.

Doktor mana yang harus pergi dan ke mana untuk mendapatkan rawatan

Di manakah disfungsi TMJ dirawat dan doktor mana yang harus saya jumpa? Masalah dengan alat pergigian, terutama dengan sendi rahang bawah, ditangani oleh pakar sempit - doktor gigi-gnathologist. Sebagai peraturan, setiap doktor gigi (khususnya, ortopedis dan ortodontis) memiliki pengetahuan mengenai gnathology, sebuah sains yang mengkaji interaksi struktur sistem dentoalveolar, satu darjah atau yang lain. Walau bagaimanapun, jika klinik mempunyai pakar gnatologi, lebih baik menghubungi dia dengan segera..

Berapakah kos rawatan

Harga untuk rawatan disfungsi sendi temporomandibular bergantung pada status klinik dan polisi penentuan harga, kerumitan kes, rantau ini, tahap profesionalisme doktor dan faktor lain. Penunjuk kos berubah dalam jarak yang sangat luas: dari 10-15 ribu rubel hingga 200-300 ribu. Juga penting untuk memahami jenis prosedur yang diperlukan - sama ada prostetik, atau pembedahan tambahan. Tanda harga bergantung pada ini..

Langkah pencegahan dan prognosis

Pengesanan patologi tepat pada masanya, rawatan yang mencukupi, penghapusan penyebab disfungsi sendi mandibula dan kepatuhan terhadap cadangan di masa depan adalah kunci untuk pemulihan yang berjaya. Untuk mencegah perkembangan patologi, perlu memperhatikan langkah pencegahan berikut:

 • gigitan yang betul pada waktunya,
 • mengisi semula unit gigi palsu yang hilang,
 • edarkan makanan secara merata di mulut,
 • mengelakkan tekanan berlebihan pada rahang,
 • merawat sendi selepas cedera: semasa tempoh pemulihan, jangan mengabaikan pembalut dan alat lain,
 • menyingkirkan tabiat: yang menimbulkan disfungsi TMJ,
 • meningkatkan daya tahan terhadap tekanan.

Langkah-langkah untuk mencegah pemusnahan sendi rahang bawah adalah: merujuk tepat pada masanya kepada pakar dan mematuhi cadangannya dengan ketat.

 1. Galebskaya K.Yu., "Pandangan moden mengenai etiologi dan rawatan disfungsi sendi temporomandibular", jurnal "Saintis roda ganti Universiti Perubatan Negeri St. Petersburg. I.P. Pavlova ", 2015.

Kali pertama saya mendengar bahawa telinga sakit dari rahang... Selama beberapa tahun saya telah dilihat oleh pakar neurologi dengan sakit kepala dan tinnitus, tetapi tidak ada akal. Mungkin, betul-betul, periksa sendi? Atas sebab tertentu, doktor tidak pernah memberitahu saya mengenai perkara ini...

Helo Evgeny. Cuba berjumpa doktor lain, juga berjumpa pakar gnathologist. Lakukan pemeriksaan menyeluruh untuk mengenal pasti punca pelanggaran. Diagnosis disfungsi TMJ memang boleh "tidak dikenali" untuk jangka masa yang panjang sekiranya pemeriksaan menyeluruh belum lulus.

Tidak.UmurDiameter silang
(mm) (belakang-depan)
Membujur
(sagittal)
diameter (mm)
(mediolateral)
Lingkaran
(mm)
Sumber
Dimensi kepala artikular rahang bawah dengan pelbagai tahap adentia sekunder