Struktur dan fungsi sendi

Siku

Sendi adalah sendi yang boleh digerakkan antara dua atau lebih tulang di kerangka. Sendi menggabungkan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan. Sendi memberikan mobiliti ke kerangka manusia. Sebarang pergerakan terutamanya pergerakan sendi, oleh itu keadaannya sangat penting bagi tubuh.

Terdapat banyak sendi di tubuh manusia yang melakukan pelbagai tugas, tetapi fungsi utamanya adalah untuk memberikan pergerakan kerangka, dan juga untuk membuat titik sokongan.

Struktur umum dan fungsi sendi

Sendi badan kita adalah karya kejuruteraan yang sebenar. Mereka menggabungkan kesederhanaan dan reka bentuk yang ringkas dengan kekuatan tinggi. Walau bagaimanapun, banyak aspek fungsinya tidak difahami sepenuhnya..

Terdapat lebih daripada 230 sendi di dalam tubuh manusia. Mereka hadir di kerangka di mana sahaja pergerakan bahagian-bahagian badan yang berlainan berlaku: lenturan dan perpanjangan, penculikan dan penambahan, putaran.

Artikulasi tulang mestilah apriori bergerak, supaya seseorang dapat menyedari fungsi motor, dan pada masa yang sama mereka boleh diikat bersama. Peranan "pengikat" seperti itu dilakukan oleh sendi.

Walaupun ukuran dan bentuk sendi sangat berbeza, ada unsur-unsur yang diperlukan dalam reka bentuk mana-mana dari mereka. Pertama sekali, ini adalah dua - sekurang-kurangnya - tulang, kerana sendi tidak lain adalah cara menghubungkan tulang, yang para pakar memanggilnya berselang. (Terdapat juga sambungan berterusan. Contohnya, tulang tengkorak, badan vertebra disambungkan).

Sambungan sekejap-sekejap membolehkan tulang artikulasi bergerak antara satu sama lain, tentu saja, dengan bantuan otot. Permukaan artikular tulang tidak sama. Dalam bentuknya, mereka dapat menyerupai bola, elips, silinder dan bentuk geometri lain. Pada kedua permukaan artikulasi "digunakan" bahan kekuatan tinggi - tulang rawan, ketebalannya pada sendi yang berlainan berkisar antara 0,2 hingga 6 milimeter.

Dalam penampilan, tulang rawan yang homogen, halus dan berkilat di bawah mikroskop elektron menyerupai span dengan liang yang sangat nipis. Tisu tulang rawan dibentuk oleh sel-sel chondrocyte dan zat antar sel, di mana chondrocytes dibekalkan dengan nutrien, air, oksigen. Pemerhatian menunjukkan bahawa serat zat antar sel boleh mengubah arahnya, menyesuaikan diri dengan tekanan jangka panjang. Dinamisme gentian ini meningkatkan daya tahan tisu tulang rawan..

Persimpangan tulang dikelilingi oleh kapsul artikular. Lapisan luar kapsul kuat, berserat: permukaan dalamannya ditutup dengan lapisan sel endotel, yang menghasilkan cecair likat, telus, kekuningan - sinovia.

Sinovia pada sendi, seperti yang mereka katakan, kucing itu menangis: dari satu hingga tiga mililiter. Tetapi kepentingannya hampir tidak dapat diremehkan. Pertama, ia adalah pelincir yang sangat baik: dengan melembapkan permukaan artikular, ia mengurangkan geseran di antara mereka dan dengan itu menghalang pemakaian awal mereka. Pada masa yang sama, sinovium menguatkan sendi, mewujudkan daya lekatan antara permukaan artikular. Ini, seperti penyangga, melembutkan gegaran yang dialami tulang ketika berjalan, melompat, dan pelbagai pergerakan. Cecair sinovial juga memainkan peranan penting dalam memberi nutrien pada tisu tulang rawan..

Telah ditetapkan bahawa tahap ciri sinovia dipertahankan pada setiap sendi. Tetapi komposisinya tidak selalu sama. Sebagai contoh, dengan peningkatan kelajuan pergerakan pada sendi, kelikatan sinovium menurun, kerana ini, geseran antara permukaan artikular tulang dikurangkan lagi..

Menyelidiki fungsi sinovium, para saintis sampai pada kesimpulan bahawa ia berfungsi seperti pam biologi. Para eksperimen yang ditemui dalam sel ini membezakan sel-sel jenis A dan B. Sel-sel jenis B mengkhususkan diri dalam pengeluaran asid hyapuronic, yang memberikan sifat ajaib ke sinovia untuk memudahkan pelaksanaan "pergerakan bebas geseran." Sel Jenis A adalah sejenis pembersih: mereka menyedut sisa buangan sel dari cecair sinovial.

Walau bagaimanapun, pakar hanya mengetahui skema umum peranti dan operasi pam hidup ini. "Node" utamanya dan ciri-ciri kerjanya masih belum dikaji.

Pemeliharaan tekanan negatif berterusan di dalam rongga artikular berkait rapat dengan fungsi pam biologi. Tekanan ini selalu lebih rendah daripada tekanan atmosfera (yang meningkatkan lekatan antara permukaan artikular, mereka melekat lebih dekat antara satu sama lain), tetapi orang itu tidak merasakannya. Namun, kita semua tahu orang-orang yang sendi menjadi sensitif dengan usia terhadap perubahan tekanan atmosfera. Tetapi apa yang menjelaskan kepekaan ini tidak sepenuhnya jelas bagi para penyelidik..

Reka bentuk kebanyakan sendi tidak terhad pada elemen yang diperlukan dan merangkumi pelbagai cakera, menisci, ligamen dan "penambahbaikan teknikal" lain yang telah diciptakan oleh alam semula jadi dalam proses evolusi. Di sendi lutut, misalnya, terdapat dua menisci: luaran dan dalaman. Terima kasih kepada tulang rawan sabit, pergerakan putaran dan pemanjangan lenturan pada sendi dilakukan; ia juga berfungsi sebagai penyangga yang melindungi permukaan artikular dari gegaran tiba-tiba. Peranan mereka dalam fisiologi dan mekanik sendi lutut sangat hebat sehingga menisci kadang-kadang disebut sendi dalam sendi..

Fungsi yang diberikan pada sendi menentukan reka bentuk. Bukti yang paling meyakinkan mengenai ini adalah sendi tangan. Dalam proses aktiviti pekerja manusia, alat artikular dan ligamen tangan mencapai kesempurnaan yang membina. Pelbagai kombinasi sendi - dan terdapat lebih dari dua puluh di antaranya di tangan, termasuk yang tersumbat. elipsoidal, sfera, berbentuk pelana - membenarkan pergerakan yang berbeza.

Atau, misalnya, sendi seperti bahu dan pinggul. Kedua-duanya berbentuk bulat, kedua-duanya sederhana, kerana masing-masing terdiri dari dua tulang.

Cuba angkat tangan ke atas. Dengan mudah! Sekarang angkat kaki anda. Tetapi ini jauh lebih rumit, bukan? Kenapa? Ya, kerana pada sendi bahu, kepala humerus yang agak besar sepadan dengan rongga glenoid kecil skapula: kepala kira-kira tiga kali lebih besar daripada rongga. Kapasiti ditingkatkan oleh cincin berserat-kartilaginus, yang disebut bibir artikular, yang bergabung dengan pinggir rongga. Struktur ini membolehkan pergerakan pada sendi bahu hampir ke semua arah..

Pada sendi pinggul, gerakan ini tidak disediakan. Di sini, perkara utama adalah berbeza - kekuatan struktur: bagaimanapun, sambungan sentiasa mengalami beban yang signifikan dan dinamik dan statik.

Pada sendi ini, rongga tulang pelvis hampir sepenuhnya menutup kepala femur, yang secara semula jadi menghadkan jarak pergerakan. Tetapi ini bukan satu-satunya sebab mengapa sendi pinggul kurang bergerak daripada sendi bahu. Sekiranya pada sendi bahu kapsul sangat luas dan meregang longgar, maka pada sendi pinggul ia kurang besar dan sangat kuat, di beberapa tempat malah diperkuat dengan ligamen tambahan.

Dan mengapa ahli gimnasium, akrobat, penari balet, pemain sarkas tidak memerlukan kos untuk mengangkat kaki mereka secara menegak, tetapi melakukan pergerakan yang lebih kompleks? Ini adalah satu lagi bukti keplastikan sistem muskuloskeletal, potensinya yang sangat besar..

Apakah rahsia keplastikan ini, prestasi bersama yang tinggi? Pakar menjalankan penyelidikan untuk membantu menjawab soalan ini dan lain-lain. Hasil carian saintifik bukan sahaja menarik minat teori. Perubatan praktikal berminat dengan mereka: pembedahan, ortopedik, transplantologi.

Ciri-ciri struktur sendi kaki

Oleh kerana kekerasan rangka manusia yang tidak fleksibel, aktiviti fizikal dan mobiliti tidak mungkin dilakukan secara fizikal jika tidak kerana banyak unsur penghubung antara tulang - sendi yang berlainan. Mereka memberikan keupayaan untuk menggerakkan bahagian-bahagian individu badan, anggota badan, membengkok dan memutar. Mengetahui struktur sendi di badan homo sapiens, seseorang dapat memahami mengapa kerentanan terhadap kecederaan tinggi dan bagaimana menghindari penyakit.

Unsur utama sendi

Sendi dalam badan dari segi organisasi dan prinsip berfungsi tidak berbeza antara satu sama lain dan merangkumi komponen struktur berikut:

 • Secara langsung rongga di mana struktur berada.
 • Epifisis. Tujuannya adalah untuk menghubungkan dua tulang pada sendi ergonomik. Untuk melakukan ini, salah satu permukaan mengambil bentuk cekung (yang disebut glenoid fossa), dan pelengkap mengambil bentuk cembung..
 • Tulang rawan. Membantu struktur tulang hujung yang kaku agar tidak haus atau cedera.
 • Lapisan sinovial, atau sinovium. Sendi kekurangan saluran darah mereka sendiri, dan oleh itu cecair khas dihasilkan untuk melumasi kawasan interaksi tulang rawan, sintesisnya berlaku di dalam beg ini.
 • Kapsul sendi. Lengan berserat mengelilingi elemen. Membantu setiap komponen berada di tempatnya.
 • Menisci. Pada intinya, ia adalah tulang rawan dalam bentuk sabit. Menguatkan struktur dengan meningkatkan kawasan hubungan tulang.
 • Ligamen.

Permukaan artikular

Mereka bertanggungjawab untuk mengartikulasikan betul semua "perincian" sendi. Sebilangan besar tisu penghubung jatuh pada kelenjar pineal - hujung tiub tulang yang bulat dan mengembang. Pada persimpangan dua tulang, salah satu elemen masuk sedikit kerana struktur membulat cekung cembung keduanya (kepala artikular dan fossa).

Untuk bantalan penuh, tulang rawan hyaline disediakan di badan untuk mengelakkan kecederaan dan tambahan. Ketebalannya berbeza dari lokasi, julat nilai bervariasi dari 0,5 hingga 2 mm.

Kapsul artikular

Nama alternatif adalah kapsul sendi. Fungsi utama kapsul adalah perlindungan dari kerosakan mekanikal. Untuk melakukan ini, dengan pasti mengelilingi rongga sendi, yang terletak betul-betul di sebelah mekanisme.

Mengikut lokasi di badan dan ciri khas kandungan yang terkandung, ketebalan dan tahap ketegangan membran berubah..

 • sinovial dalaman. Menghasilkan yang disebut cecair sinovial untuk bahagian pelincir. Menghalang geseran berlebihan.
 • Serat luaran tisu penghubung.

Sendi diperkuat bukan sahaja dengan kapsul, tetapi juga disebabkan oleh:

 • unsur penghubung ekstra-artikular dan intra-artikular;
 • otot;
 • tendon.

Rongga artikular

Mengandungi isi padu cecair sinovial yang tetap, jisim padat berwarna kuning terang yang dilancarkan oleh lapisan dengan nama yang sama.

Nama lain adalah sinovia. Susunannya:

 • 95% air;
 • 5% - protein, karbohidrat dan larutan garam.

Tujuan cecair adalah untuk:

 • memberikan penyerapan kejutan yang boleh dipercayai untuk sendi semasa pergerakan;
 • menyerap kejutan dari luar dan akibat kerosakan pada sendi;
 • mengurangkan geseran permukaan tulang dan memanjangkan hayatnya;
 • membekalkan kuasa tambahan kepada komponen sambungan;
 • melaksanakan sifat bakteria dan melawan mikroflora patogen, jangkitan dari luar;
 • memberi peluang untuk bergerak bebas.

Tisu periartikular

Oleh kerana sendi tidak disambungkan secara langsung ke sistem peredaran darah, semua pemakanan datang kepada mereka melalui kawasan bersebelahan bahagian tubuh:

 • otot;
 • tendon;
 • ligamen;
 • kapal;
 • saraf.

Setiap tisu rentan terhadap pengaruh luaran dan proses keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus, dan gangguan dalam fungsi bahkan salah satu daripadanya menyebabkan perubahan negatif pada keseluruhan sendi.

Otot melindungi struktur dari luar, di sepanjang ujung sarafnya memancarkan impuls, dan nutrien darah dan getah bening, mengambil produk buangan.

Ligamen sendi

Dibentuk dari tisu penghubung pekat dan paling sering terletak di luar beg artikular, melakukan fungsi fiksator tulang dan tidak membenarkan mereka melampaui batas yang dibenarkan. Pengecualian adalah sendi lutut dan pinggul. Di dalamnya, ligamen juga terletak di dalam.

Selain tulang rawan hyaline, semua komponen struktur mempunyai ujung saraf yang dapat memberi isyarat kepada otak mengenai kerosakan tertentu, akibatnya seseorang mengalami kesakitan.

Pengelasan dan jenis

Mengikut struktur

Sendi berbeza-beza dalam jumlah tulang yang mereka bergabung. Komuniti saintifik mentakrifkan:

 • Sederhana - persimpangan dua tulang penghubung.
 • Kompleks - interaksi komponen kerangka dengan struktur sederhana dalam jumlah lebih dari 2 keping.
 • Kompleks - komposisi merangkumi tulang rawan yang memisahkan beberapa sebatian sederhana. Ia boleh menjadi penghalang padat penuh dan berbentuk cakera, atau separa, seperti pada meniskus lutut (dalam bentuk bulan sabit).
 • Gabungan. Penyambungan sendi bebas berlaku.

Dengan bentuk permukaan

Setiap sendi mempunyai sumbu putaran tersendiri yang melekat padanya, ditentukan oleh penampilan tulang dan kelenjar pineal. Pengelasan sendi berdasarkan bentuk permukaan dicirikan oleh subtipe berikut:

 • Putar silinder. Ia dibezakan dengan adanya paksi menegak tunggal.
 • Tersekat. Ia jauh menyerupai silinder melintang. Ia mempunyai dua paksi: di bidang frontal dan tegak lurus dengan tulang yang lain. Sifat pergerakan digambarkan sebagai flexion-extensor.
 • Heliks. Pada struktur, pada manusia, sendi ini serupa dengan yang berbentuk blok, tetapi paksi kedua terletak pada sudut yang berbeza..
 • Ellipsoidal. Satu permukaannya cembung dan sedikit memasuki glenoid fossa yang kedua. Pergerakan ini ditujukan untuk pemanjangan lenturan dan penambahan penculikan.
 • Sendi condylar. Bentuknya serupa dengan yang sebelumnya. Terutamanya berpusing di satah depan.
 • Pelana. Salah satu tulang mempunyai watak pergerakan melintang, yang kedua adalah membujur.
 • Globular. Ia memerlukan minimum ligamen dan bergerak di sepanjang tiga paksi saling tegak lurus. Oleh kerana ciri-ciri ini, sendi membuat pergerakan bulat, dalam dinamika, rujukan pada engsel dapat dikesan. Hujung tiub tulang berbentuk sfera.
 • Berbentuk cawan. Ia serupa dengan sfera, tetapi kerana dimensi glenoid fossa yang besar, ia kurang bergerak dan fleksibel. Skema anatomi untuk menggabungkan komponen difokuskan pada memastikan kestabilan struktur.
 • Rata. Ia dikelilingi oleh sejumlah besar ligamen, mempunyai vektor pergerakan yang terhad. Merupakan persimpangan hujung bony yang tidak cembung.
 • Ketat. Titik persimpangan tulang dengan pelbagai bentuk. Batang pengikat luaran pendek, tidak meregangkan secara elastik, yang menjadikan jalur pangsi yang tersedia sangat terhad.

Dengan sifat pergerakan

Bergantung pada bilangan dan arah vektor yang ada, terdapat:

 • Sendi uniaxial. Pergerakan paksi tunggal.
 • Biaxial. Putaran biasanya dalam X dan Y, satah mendatar dan menegak.
 • Multiaxial. Selalunya - 3 gandar.
 • Tanpa sumbu. Mereka adalah persimpangan tulang, hampir sama sekali tidak mempunyai kemampuan motor.

Ciri struktur

Sendi pinggul

 • asetabulum pelvis. Dilindungi dengan kedua-dua rawan hyaline dan membran sinovial;
 • kepala femur, yang ditutup dengan rawan hyaline di mana-mana kecuali glenoid fossa.

Sendi pinggul dikelilingi oleh ligamen berikut:

 • ischio-femoral;
 • ilio-femoral (membantu mengekalkan badan dalam kedudukan tegak untuk postur tegak);
 • kemaluan-femoral;
 • ligamen paha;
 • zon bulat.

Bersama bahu, ia adalah sendi yang dikelaskan sebagai sfera.

Sendi lutut

Ini adalah artikulasi 3 tulang:

 • patellar;
 • femoral dari hujung distal;
 • proksimal tibial.

Beg artikular dilekatkan pada:

 • penutup luar tibial;
 • femoral di bawah epikondil;
 • tulang patellar (depan melangkaui kawasannya).

Ligamen lutut dibezakan kepada 2 jenis:

 • terletak di dalam beg (silang depan dan belakang, melintang);
 • berbaring di luarnya (bergantung pada kedudukannya, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal).

Bergantung pada kedudukan, mereka dipanggil jaminan tibial dan peroneal.

Kedua-dua tulang rawan di persimpangan kondoral femoral dan tiub tibial disebut menisci..

Vektor utama pergerakan lutut adalah pemanjangan lenturan. Penculikan lateral kaki bawah boleh diterima.

Lutut menerima nutrien melalui arteri popliteal.

Sendi buku lali

Terdiri daripada permukaan artikular:

 • berserabut;
 • memukul;
 • tibia.

Bursa menghubungkan ke tulang rawan di seluruh permukaan, kecuali yang anterior pada talus.

Ligamen terletak di sisi dan adalah:

 • deltoid;
 • calcaneofibular;
 • talofibular.

Kaki bawah mempunyai gerakan skru dan tergolong dalam sendi blok. Arah plantar berfungsi ke arah lenturan, sementara arah punggung berfungsi ke arah pemanjangan. Seorang dewasa mengembangkan jarak gerakan rata-rata 80 °.

Darah memasuki sendi melalui arteri tibial. Kulit, sendi sesuai dengan kuat pada tulang.

 • kecederaan;
 • pecah ligamen;
 • patah tulang masuk.

Anatomi sendi menentukan fungsi, pergerakan dan kekuatan sendi. Keadaan tulang yang bergabung, ligamen bersebelahan dan otot yang lewat secara langsung bergantung kepada integriti. Sikap cuai terhadap kesihatan diri tidak hanya mengancam kesakitan, tetapi juga penyakit serius yang mempengaruhi keseluruhan sistem muskuloskeletal. Mengetahui apa itu sendi, sekiranya sakit, anda boleh mencadangkan penyebabnya dan memberi pertolongan cemas kepada anda.

Sendi manusia: anatomi dan klasifikasi

Pergerakan adalah salah satu hadiah semula jadi yang paling hebat yang disampaikan dengan teliti kepada seseorang. Untuk mempunyai masa untuk beratus-ratus tugas sehari-hari, anda harus mengatasi lebih dari satu kilometer, dan semua ini berkat kerja sendi yang diselaraskan dengan baik. Mereka menyatukan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan, membentuk sistem kompleks sistem muskuloskeletal.

Sendi tubuh manusia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi. Yang pertama - synarthrosis - memberikan artikulasi yang tidak bergerak dari dua atau lebih tulang dan terbentuk di tengkorak manusia kerana fontanelles bayi tumbuh.

Yang kedua - amphiarthrosis - bergerak sangat terhad dan diwakili oleh lajur vertebra. Dan akhirnya, ketiga - diarthrosis - sendi yang paling banyak di dalam badan, yang benar dan boleh bergerak sepenuhnya. Terima kasih kepada mereka, seseorang dapat menikmati gaya hidup aktif, melakukan pekerjaan atau hobi kegemaran, mengatasi tugas-tugas rumah tangga - melakukan semua yang tidak dapat dilakukan tanpa pergerakan..

Struktur sendi manusia

Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung ke dalam satu sistem fungsional, berkat yang seseorang dapat mempertahankan postur yang stabil dan bergerak di angkasa. Unsur utama sendi diwakili oleh formasi berikut:

 • permukaan artikular yang ditutup dengan tisu tulang rawan;
 • rongga artikular;
 • kapsul;
 • sinovium dan cecair.

Permukaan artikular terletak di tulang artikulasi dan ditutup dengan tulang rawan nipis dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 mm. Tulang rawan ini mempunyai struktur elastik yang padat kerana jalinan gentian hyaline. Permukaan yang benar-benar licin, digilap oleh gelongsor tulang yang tetap antara satu sama lain, sangat memudahkan pergerakan di dalam sendi; dan rawan elastik memberikan keselamatan, memainkan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan di bawah beban dan kejutan tajam.

Kapsul sendi membentuk rongga tertutup di sekitar sendi, melindunginya dari pengaruh luaran. Ia terdiri daripada benang elastik yang saling berkaitan, terpaku pada pangkal tulang yang membentuk artikulasi. Untuk kekuatan tambahan, serat otot dan tendon bersebelahan ditenun ke dinding kapsul.

Di luar, kapsul sendi dikelilingi oleh membran berserat, dari dalam - oleh membran sinovial. Lapisan berserabut luar lebih padat dan tebal, kerana dibentuk oleh helai tisu penghubung berserat membujur. Membran sinovial kurang besar. Di sinilah sebahagian besar ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kepekaan kesakitan pada sendi tertumpu..

Permukaan sinovium dan artikular membentuk ruang seperti celah hermetik - rongga artikular. Ia boleh mengandungi menisci dan cakera untuk memberikan pergerakan dan sokongan pada sendi..

Di permukaan membran sinovial terdapat vili sekretori khas yang bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair sinovial. Mengisi ruang dalaman rongga, bahan ini menyuburkan dan melembapkan sendi, dan juga melembutkan geseran yang berlaku di antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Secara langsung di sekitar sendi terdapat tisu periartikular, yang diwakili oleh serat otot, ligamen, tendon, saraf dan saluran darah. Otot memberikan pergerakan sepanjang lintasan yang berbeza; tendon memegang sendi, mengehadkan sudut dan intensiti pergerakan; lapisan tisu penghubung berfungsi sebagai tempat untuk memperbaiki saluran darah dan saraf; dan darah dan katil limfa menyuburkan tisu sendi dan bersebelahan. Sebagai peraturan, tisu periartikular di dalam badan tidak dilindungi dengan cukup, oleh itu mereka secara aktif bertindak balas terhadap pengaruh luaran. Pada masa yang sama, pelanggaran yang berlaku pada tisu periartikular juga mempengaruhi keadaan sendi, memprovokasi terjadinya pelbagai penyakit.

Ligamen menempati tempat yang istimewa dalam anatomi sendi manusia. Serat kuat ini menguatkan artikulasi tulang dengan menyokong semua unit anatomi sendi dan mengehadkan jarak pergerakan tulang. Pada kebanyakan diarthrosis, ligamen terletak di bahagian luar beg, tetapi yang paling kuat (misalnya, pinggul) memerlukan sokongan tambahan, oleh itu mereka juga mempunyai lapisan ligamen dalaman.

Anatomi sendi: bekalan darah dan pemeliharaan

Untuk mengekalkan keupayaan fisiologi sendi, ia memerlukan pemakanan yang mencukupi, yang sebahagian besarnya disediakan oleh peredaran darah. Jaringan arteri yang mengelilingi kapsul artikular biasanya terdiri dari cabang-cabang dari 3-8 arteri dengan pelbagai diameter, di mana oksigen dan molekul nutrien memasuki tisu. Dan katil vena bertanggungjawab untuk penghapusan racun dan produk pembusukan sepenuhnya dari tisu bersebelahan.

Pemeliharaan sendi diberikan melalui pertalian saraf simpatik dan tulang belakang. Hujung saraf dijumpai di hampir setiap unit anatomi yang membentuk sendi, kecuali tulang rawan hyaline. Persepsi kesakitan dan pengaktifan mekanisme pertahanan tubuh bergantung pada kepekaannya..

Fungsi sendi

Fungsi utama sendi adalah menggabungkan formasi tulang menjadi satu struktur. Bersama tulang dan ligamen, mereka membentuk bahagian pasif dari sistem muskuloskeletal, yang digerakkan dengan penyertaan serat otot. Berkat sendi, tulang boleh berubah kedudukan antara satu sama lain, meluncur dan pada masa yang sama tidak luntur. Penipisan tisu sendi yang sedikit boleh membawa kepada akibat yang serius, kerana struktur tulang cepat habis semasa geseran, menyebabkan rasa sakit yang teruk dan ubah bentuk rangka yang tidak dapat dipulihkan.

Selain itu, sendi membantu mengekalkan kedudukan pegun badan di ruang angkasa. Sendi yang tetap memberikan bentuk tengkorak yang tetap, sendi yang tidak aktif membolehkan anda mengambil kedudukan tegak, dan yang bergerak merujuk kepada organ pergerakan, iaitu pergerakan badan.

Pengelasan bersama

Dalam anatomi, kebiasaan mengklasifikasikan sendi menjadi beberapa kumpulan bergantung pada bilangan dan bentuk permukaan artikular, fungsi yang dilakukan dan jarak gerakan. Dengan bilangan permukaan artikular, jenis sendi berikut dibezakan:

 • Simple mempunyai dua permukaan artikular (contohnya, phalanges jari). Hanya dua tulang yang mengambil bahagian dalam pembentukannya..
 • Kompleks merangkumi tiga atau lebih permukaan artikular, kerana dibentuk oleh sekurang-kurangnya tiga tulang (contohnya, ulna).
 • Kompleks mempunyai elemen kartilaginus intra-artikular - meniskus atau cakera. Ia membahagikan rongga sendi menjadi dua ruang bebas (contohnya, lutut).
 • Gabungan adalah kompleks dari beberapa sendi yang terpisah yang mengambil bahagian dalam tindakan yang sama (contohnya, temporomandibular). Setiap sendi di kompleks ini diasingkan secara anatomi, tetapi secara fisiologi ia tidak dapat mengatasi tugas tanpa "pendamping".

Klasifikasi mengikut fungsi dan lintasan pergerakan berdasarkan bentuk permukaan artikular. Berdasarkan kriteria ini, kumpulan berikut dibezakan:

 1. Sendi uniaxial: silinder, tersumbat dan heliks. Sendi silinder mampu memutar pergerakan. Menurut prinsip ini, artikulasi disusun antara vertebra serviks pertama dan kedua. Sendi blok membenarkan pergerakan hanya di sepanjang satu paksi, misalnya, maju / mundur atau kanan / kiri. Pelbagai sendi seperti sendi berbentuk skru, di mana lintasan pergerakan dilakukan sedikit serong, membentuk sejenis skru.
 2. Sendi dwifungsi: elipsoid, pelana, kondil. Sendi ellipsoid dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya cembung dan yang lain cekung. Oleh kerana itu, pada sendi jenis ini, pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus dapat dipertahankan. Hanya terdapat satu sendi pelana di dalam tubuh manusia - karpetometacarpal. Lintasan pergerakan di dalamnya merangkumi putaran, termasuk berayun dari sisi ke sisi dan ke depan / ke belakang. Sendi condylar dapat mengekalkan mobiliti yang serupa kerana proses elipsoid (condyle) pada salah satu tulang dan rongga yang sesuai pada permukaan artikular yang lain.
 3. Sendi multiaxial: sfera, berbentuk mangkuk, rata. Sendi bola adalah antara yang paling berfungsi, kerana ia menawarkan gerakan yang paling luas. Sendi berbentuk cawan adalah versi sambungan bola yang agak kurang bergerak. Sebaliknya, sendi rata dibezakan oleh struktur primitif dan jarak pergerakan minimum..

Penyakit sendi manusia

Menurut statistik WHO, sakit sendi sudah biasa dilakukan oleh sekurang-kurangnya satu daripada tujuh orang di seluruh dunia, dan di antara kumpulan umur dari 40 hingga 70 tahun, satu atau satu lagi masalah dapat dijumpai pada 50% kes, berusia lebih dari 70 tahun - dalam 90% kes. Penyebaran penyakit sistem muskuloskeletal seperti ini dikaitkan dengan banyak faktor:

 • aktiviti fizikal yang rendah, di mana sendi tidak berfungsi dan, oleh itu, tidak mendapat jumlah pemakanan yang betul dengan aliran darah;
 • kasut dan pakaian yang tidak selesa, terlalu ketat yang menghadkan fungsi yang ditetapkan oleh alam semula jadi;
 • keturunan yang lemah sebagai salah satu faktor risiko perkembangan patologi yang berkaitan dengan sendi;
 • perubahan drastik dalam keadaan suhu, termasuk pemanasan berlebihan dan hipotermia;
 • proses berjangkit di dalam badan, yang sering menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kerja sendi;
 • kecederaan yang mengurangkan fungsi sistem muskuloskeletal;
 • usia lanjut.

Pakar mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menjaga kesihatan sendi jika anda mula mencegah penyakit pada waktunya. Anda harus mengelakkan kecederaan dan kecederaan, memperkuat kekebalan tubuh, dan memasukkan sukan dalam jadual harian anda. Yoga boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kerana beban statik menguatkan otot dan ligamen yang menahan sendi dengan baik. Jaga kesihatan anda terlebih dahulu - sumber semula jadi ini jauh lebih mudah dijaga daripada diisi semula!

Diagnosis penyakit reumatik. Anatomi dan fungsi sendi

Dalam praktik terapi, pesakit dengan penyakit sistem muskuloskeletal adalah perkara biasa. Menurut WHO, lebih dari 4% populasi dunia menderita pelbagai penyakit sendi dan tulang belakang. Dalam lebih daripada 30% kes, kecacatan sementara dan 10% - kecacatan pesakit dikaitkan dengan penyakit reumatik. ICD-X merangkumi lebih daripada 150 bentuk nosologi yang berbeza.

Sebagai tambahan kepada penyakit reumatik, kerosakan sendi berkembang pada penyakit berjangkit dan alergi, penyakit sistem darah, sarkoidosis, patologi pekerjaan, penyakit onkologi, dan lain-lain. Kejadian patologi sendi yang meluas sering menyebabkan kesukaran yang signifikan dalam diagnosis pembezaan mereka dan pilihan taktik rawatan yang betul. Kesalahan diagnostik sering berlaku hingga 30% daripada semua pesakit yang awalnya berdaftar dengan penyakit sistem muskuloskeletal.

Kelaziman yang meluas, kepentingan perubatan dan sosial dan kesukaran dalam memilih taktik merawat pesakit dengan penyakit rematik menimbulkan tugas doktor yang mempunyai kepakaran terapeutik dengan pengetahuan yang lebih mendalam mengenai prinsip pemeriksaan klinikal pesakit dengan penyakit sendi dan tulang belakang. Tafsiran aduan yang betul, anamnesis yang dikumpulkan dengan teliti dan pemeriksaan objektif pesakit secara signifikan dapat mempersempit jangkauan pencarian diagnostik untuk membuat diagnosis yang betul, mengurangkan jumlah pemeriksaan makmal, memulakan rawatan yang tepat pada masanya, meningkatkan prognosis banyak penyakit yang disertai oleh sindrom artikular.

Anatomi dan fungsi sendi

Sendi adalah sambungan tulang yang bergerak. Ia dicirikan oleh kehadiran wajib permukaan artikulasi tulang yang ditutup dengan tulang rawan, kapsul artikular yang membentuk rongga artikular yang mengandungi cecair sinovial. Komponen utama sendi dihubungkan dengan alat ligamen, bursae, kapal, dll..

Fungsi utama sendi adalah motor (pergerakan badan) dan sokongan (pemeliharaan kedudukan badan).

Menurut struktur anatomi, terdapat 3 jenis sendi utama:
• synarthrosis - sendi tulang yang berterusan;
• amphiarthrosis (simfisis) - sendi yang tidak aktif dari jenis tulang rawan;
• diarthrosis - sendi bergerak.

Pada sendi synarthrosis, permukaan tulang artikulasi bersentuhan rapat - sinostosis. Hubungan rapat ini menghalang mereka daripada melakukan pergerakan yang ketara. Contoh sinostosis adalah sendi tulang tengkorak pada orang dewasa (Gamb. 2.1). Jenis lain dari synarthrosis adalah syndesmoses - di dalamnya, tulang disambungkan menggunakan tisu penghubung berserat - membran interosseous, misalnya, membran interosseous antara tulang kaki (lihat Rajah 2.1). Jenis ketiga synarthrosis adalah synchondrosis. Di dalamnya, tulang artikulasi dihubungkan oleh tulang rawan. Contoh synchondrosis adalah sendi tulang tengkorak pada kanak-kanak, sendi kostum-sternum. Tidak ada rongga pada sendi ini. Fungsi utama synarthrosis adalah untuk memberikan ketegaran dan membuat sokongan untuk kerangka.

Dalam amphiarthrosis, permukaan tulang yang diartikulasikan ditutup dengan tulang rawan berserat yang dapat dimampatkan, rongga sendi sama ada tidak ada (artikulasi antara badan vertebra), atau diwakili oleh jurang artikular yang sempit (artikulasi kemaluan atau simfisis). Tidak ada cecair sinovium dan sinovial pada sendi ini. Fungsi utama sendi ini adalah untuk memberikan kestabilan rangka.

Pada sendi diarthrosis, permukaan artikulasi ditutup dengan tulang rawan hyaline, di antara mereka terdapat rongga yang dipenuhi dengan cecair sinovial (Gamb. 2.2). Rongga artikular dilapisi dengan membran sinovial. Hujung tulang artikular tertutup dalam kapsul sendi berserat yang diperkuat oleh ligamen. Sebilangan besar sendi batang dan anggota badan adalah jenis diarthrosis. Fungsi utama mereka adalah motor dan sokongan..

Terdapat 7 jenis diarthrosis atau sendi sinovial dalam bentuk artikulasi permukaan tulang. Bentuk permukaan ini menentukan jenis dan jarak pergerakan sendi..

1. Sendi rata (contohnya, beberapa pergelangan tangan dan sendi tarsal), membolehkan pergerakan gelongsor dari satu permukaan ke permukaan yang lain dalam satu satah tanpa putaran atau lenturan.

2. Sendi bola, di mana satu hujung artikular berbentuk bola dan yang lain adalah permukaan cekung yang bersesuaian dengan artikulasi berbentuk bola (contohnya, sendi pinggul dan bahu). Semua jenis pergerakan mungkin terjadi pada sendi ini - lenturan, pemanjangan, penculikan, penambahan, pergerakan bulat.

3. Sendi Ellipsoid, di mana salah satu ujung artikulasinya mempunyai bentuk elips, yang lain - kemurungan cekung. Hasil daripada struktur ini, pergerakan di dalamnya lebih terhad daripada pada sendi sfera; putaran di sekitar paksi tidak mungkin dilakukan di dalamnya. Terdapat sendi elipsoid sederhana, di dalam beg yang hanya satu pasang permukaan artikular yang tertutup (metacarpophalangeal), dan kompleks - dengan beberapa pasang sendi artikular di beg sendi (pergelangan tangan).

4. Sambungan blok, di mana satu hujung artikularnya adalah "gegelung", dan ujung artikular yang cekung meliputi bahagian blok dan sesuai dengannya bentuknya. Sendi tersumbat khas adalah sendi interphalangeal jari dan jari kaki. Pergerakan pada sendi seperti itu dilakukan hanya dalam satu satah - fleksi dan pemanjangan. Sendi siku juga tergolong dalam sendi blok. Ia terdiri daripada tiga sendi: radioulnar brachioradial, brachioradial dan proksimal, akibatnya, selain lenturan dan pemanjangan, supinasi dan sebutan, iaitu pergerakan putaran, mungkin terjadi di dalamnya. Tahap lenturan pada sendi seperti itu lebih besar daripada pemanjangan, pemanjangan dianggap lengkap apabila sendi lenturan kembali ke kedudukan asalnya.

5. Sendi beroda (berputar) (contohnya, sendi atlanto-axial, sendi radioulnar sendi siku) - pergerakan pada sendi ini terhad kepada satu putaran.

6. Sendi pelana (contohnya, sendi carpometacarpal ibu jari tangan, di mana tulang trapezius mempunyai permukaan artikulasi berbentuk pelana, dan tulang metacarpal pertama berbentuk pelana cekung). Di dalamnya, pergerakan bulat di satah sagital dan frontal adalah mungkin, tetapi tidak sepanjang paksi sendi..

7. Sendi condylar, asas anatomi yang dipasangkan condyles - cembung dan cekung, di mana pergerakan mesra dilakukan. Contohnya ialah sendi lutut, yang terdiri daripada 3 komponen yang membentuk sistem biomekanik tunggal: sendi dalaman dan luaran patellofemoral, femoral-tibial. Kondilasi kondyle yang tidak sempurna dari femur utama digantikan oleh menisci luaran dan dalaman. Ligamen lateral yang kuat menghalang pergerakan lateral dan goyang, dan ligamen cruciate mengehadkan pergerakan putaran kaki bawah di sekitar paha, dan juga melindungi kaki bawah dari subluksasi ke depan atau ke belakang semasa pergerakan sendi. Ia membolehkan lenturan, pemanjangan, putaran luaran dan dalaman kaki bawah pada kedudukan sendi yang bengkok. Oleh itu, sendi lutut berbilang paksi, atau polikentrik. Sistem biomekanik yang serupa adalah ciri sendi temporomandibular..

Kapsul mana-mana sendi diarthrosis terdiri daripada dua lapisan - lapisan berserat luar dan lapisan dalam - membran sinovial. Lapisan luar terdiri daripada tisu penghubung berserat padat. Di beberapa tempat, lapisan kapsul berserat boleh menjadi lebih nipis hingga pembentukan keriting, poket khas atau burs.

Sinovium adalah lapisan tisu penghubung yang terdiri daripada lapisan integumen, kolagen dan elastik. Sinovium, yang bersempadan dengan rongga artikular, dibentuk oleh lapisan sinoviosit yang terganggu - sel sinovial (fibroblas khusus) yang tidak meliputi tulang rawan artikular. Dengan struktur morfofungsional, sinoviosit dibahagikan kepada 2 jenis: sel A dan B. Jenis A menyerupai makrofag, diandaikan bahawa ia berasal dari monosit. Sel Jenis A menghilangkan produk kerosakan sel dan tisu, detritus tulang rawan. Sel jenis B menyerupai fibroblas, mereka menghasilkan proteoglikan - hyaluronat.

Saluran darah menembusi ke sinovium dari lapisan berserabut kapsul, kapilari terletak tepat di bawah sinoviocytes. Dinding kapilari di beberapa tempat tidak mempunyai membran bawah tanah, yang menyediakan pengangkutan ke arah darah -> darah sendi dan sendi, memudahkan aliran komponen plasma darah yang diperlukan ke sendi dan penyingkiran produk metabolik dari sendi. Selain itu, kemungkinan pengangkutan ke arah sendi -> darah -> limfa terungkap, yang dikaitkan dengan ketepuan membran sinovial dengan kapilari limfatik. Saraf tulang belakang bercampur, yang merangkumi serat simpatik, menghidupkan sinovium.

Fungsi utama sinovium adalah metabolik, lokomotor, trofik dan penghalang. Fungsi metabolik adalah untuk mengambil bahagian dalam proses pertukaran antara kandungan rongga sendi dan tempat tidur vaskular.
Fungsi lokomotor, atau geseran menyediakan pelinciran sendi dan gelongsor ideal bahagian gosoknya, serta kesan pemampatan-penyahmampatan kerana sifat hyaluronat yang sangat likat dan elastik.
Fungsi trofik adalah untuk mengangkut bahan tenaga untuk tulang rawan avaskular.

Fungsi penghalang adalah untuk phagocytose dan membuang sebatian protein asing atau protein yang didenaturasi sendiri. Kehadiran sel dan makrofag yang tidak kompeten dalam cecair sinovial juga melindungi tisu sendi dari kerosakan.

Rawan artikular adalah sejenis tulang rawan hyaline. Ia terdiri daripada bahan asas antara sel dan menghasilkan sel tulang rawan - chondrocytes. Fungsi utama chondrocytes adalah pengeluaran tempatan unsur matriks, terutamanya kolagen tipe II dan proteoglikan. Secara makroskopik, tulang rawan adalah lapisan yang sesuai dengan bentuk konfigurasi permukaan artikular tulang. Ia tidak mengandungi saluran darah, saluran limfa atau saraf. Pemakanannya dilakukan oleh osmosis dari plat subkondral dan cecair sinovial. Ketebalan tulang rawan bergantung pada jenis sambungan dan beban fungsi di atasnya dan berkisar antara 1 hingga 7 mm. Sifat fisiologi tulang rawan hyaline adalah ketegasan, keanjalan, kekuatan, kestabilan.

Otot, ligamen dan tulang memainkan peranan penting dalam memastikan kestabilan sendi sinovial. Otot memainkan peranan utama dalam menjaga kestabilan sendi, terutama yang ditandai dengan kesesuaian tulang konstituen. Otot-otot yang "berayun" di atas sendi memberikan gerakan yang normal, sementara pergerakan yang kuat dalam satu arah dikendalikan oleh kelonggaran otot-otot antagonis. Interaksi otot yang seimbang menghalang dan meningkatkan pergerakan pada sendi.

Ligamen membantu mengekalkan kestabilan sendi kerana ketegarannya, melindungi sendi dari kekuatan kekuatan secara tiba-tiba dan menghadkan pergerakan berlebihan mereka. Ligamen adalah tali tisu penghubung yang padat yang melengkapkan satu atau lain jenis sambungan tulang rangka. Mereka terdiri daripada kumpulan kolagen dan gentian elastik yang padat, yang menstabilkan dan menguatkan sendi dan menyekat pergerakan tertentu. Tempat penyambungan ligamen ke tulang disebut entesis. Segera sebelum melekat pada tulang, serat ligamen masuk ke tisu tulang rawan, diikuti oleh zon tulang rawan terkalsifikasi. Ligamen juga mempunyai keupayaan memanjang dengan meregangkan serat kolagen. Serat elastik ligamen mengembalikannya ke keadaan sebelumnya. Sebilangan besar ligamen terletak berhampiran sendi, menjadi alat bantu bagi mereka.

Sebilangan ligamen disebut pengukuhan, kerana ia menyumbang kepada pengikatan tulang yang saling berartikulasi, terletak sama ada di luar dan terjalin dengan seratnya ke dalam kapsul sendi (%. Exstraarticularia), kemudian di dalam sendi (lig. Intraartikularia). Kumpulan ligamen kedua dipanggil penghambatan. Ligamen ini menghalang atau menyekat pergerakan pada sendi tertentu. Jenis ligamen ketiga adalah (ligamen) pergerakan, yang mempengaruhi mereka sama ada pada keseluruhan pergerakan dalam sendi tertentu, atau pada waktu tertentu. Ligamen penghambat lebih kerap terletak di mana kapsul sendi mengalami peregangan maksimum, pemandu terletak di kawasan yang terletak di sisi sendi dan antara kumpulan otot yang merupakan antagonis. Ligamen juga memainkan peranan penting dalam statik..

Tendon adalah bahagian pasif otot belang, yang membentuk satu organ dengannya. Tendon adalah pembentukan tisu penghubung yang sangat kuat, ia mempunyai keanjalan yang ketara, tidak berkontrak dan hampir tidak dapat dilihat.

Bezakan antara tendon pendek dan panjang, yang boleh lebar atau sempit, rata atau bulat. Dengan bantuan tendon, otot dilekatkan pada tulang, fascia, septa intermuskular, kapsul sendi, kulit, dll..

Beberapa tendon, seperti tendon fleksor jari dan jari kaki, terletak di kanal berserat tulang yang terbentuk oleh alur tulang phalanges dan plat fasial berserat yang menahan tendon pada kedudukannya tanpa mengganggu pergerakan mereka dan mendorong arah daya tarikan otot yang diinginkan. Tendon mungkin terletak pada sarung sinovial, yang merangkumi tendon di dalam saluran berserat atau osteofibro di semua sisi.

Fungsi utama sendi adalah

Anatomi sendi manusia: berapa, nama, jenis, elemen utama, jadual sendi

Sendi manusia adalah sendi bergerak dari dua atau lebih tulang. Terima kasih kepada mereka bahawa seseorang dapat bergerak dan melakukan pelbagai tindakan. Mereka menggabungkan tulang menjadi keseluruhan yang koheren untuk membentuk kerangka. Hampir semua sendi mempunyai anatomi yang sama, ia hanya berbeza dari segi bentuk dan pergerakan yang dilakukan.

Berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang?

Seseorang mempunyai lebih daripada 180 sendi. Terdapat jenis sendi ini, bergantung pada bahagian badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • karpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Di dalam jadual, bilangan sendi artikular bergantung pada bahagian badan.

Bahagian badanBilangan keping anggaran
Tulang belakang147
Tulang rusuk24
Anggota badan atas43
Bahagian bawah anggota badan44
Kawasan pelvislima belas

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • borang;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Mengikut jumlah permukaan artikular, ada yang ringkas, kompleks, kompleks dan digabungkan. Yang pertama terbentuk dari permukaan dua tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Sendi kompleks adalah sendi dari tiga atau lebih permukaan artikular, contohnya, ulnar, bahu, radial.

Tidak seperti yang kompleks, gabungan itu berbeza kerana ia terdiri daripada beberapa sendi terpisah yang melakukan satu fungsi. Contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Kompleks mempunyai dua ruang, kerana ia mempunyai tulang rawan intraartikular, yang membaginya menjadi dua ruang. Ini adalah lutut.

Bentuk sendi adalah seperti berikut:

 • Silinder. Secara luaran, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah ulnar.
 • Tersekat. Kepala kelihatan seperti silinder dengan rabung 90 ° di bawahnya. Terdapat kemurungan pada tulang lain di bawahnya. Contohnya ialah buku lali.
 • Heliks. Ini adalah jenis tersekat. Perbezaannya ialah susunan lingkaran alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar. Ini adalah sendi lutut dan temporomandibular. Kepala artikular terletak di tulang yang menonjol.
 • Ellipsoidal. Kepala dan rongga artikular berbentuk ovoid. Contohnya ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Pelana. Permukaan artikular berbentuk pelana, terletak tegak lurus antara satu sama lain. Pelana adalah sendi carpometacarpal ibu jari.
 • Sfera. Kepala artikular berbentuk bola, kemurungan adalah takik yang sesuai dengan ukuran. Contoh jenis ini adalah bahu.
 • Berbentuk cawan. Ini adalah sejenis globular. Pergerakan mungkin dilakukan pada ketiga-tiga paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Rata. Ini adalah sendi dengan gerakan kecil. Jenis ini merangkumi sendi antara vertebra.

Terdapat juga jenis bergantung pada mobiliti. Terdapat synarthrosis (sendi artikular tetap), amphiarthrosis (sebahagian bergerak) dan diarthrosis (mudah alih). Sebilangan besar sendi tulang pada manusia bergerak.

Struktur

Secara anatomi, sendi dilipat dengan cara yang sama. Elemen penting:

 • Permukaan artikular. Sendi ditutup dengan rawan hyaline, jarang berserat. Ketebalannya ialah 0.2-0.5 mm. Lapisan ini memudahkan gelongsor, melembutkan hentaman dan melindungi kapsul dari kehancuran. Sekiranya tulang rawan rosak, penyakit sendi muncul.
 • Kapsul sendi. Ia mengelilingi rongga sendi. Terdiri daripada membran sinovial luar berserat dan dalaman. Fungsi yang terakhir adalah untuk mengurangkan geseran akibat pembebasan cecair sinovial. Sekiranya kapsul rosak, udara memasuki rongga artikular, yang membawa kepada perbezaan permukaan sendi.
 • Rongga sendi. Ini adalah ruang tertutup yang dikelilingi oleh permukaan tulang rawan dan membran sinovial. Ia diisi dengan cecair sinovial, yang juga mempunyai fungsi pelembab..

Elemen bantu adalah rawan intra-artikular, cakera, bibir, menisci, ligamen intrakapsular.

Tendon dan ligamen menguatkan kapsul dan mendorong pergerakan sendi.

Sendi besar yang paling penting pada manusia adalah bahu, pinggul dan lutut. Mereka mempunyai struktur yang kompleks.

Bahu adalah yang paling mudah bergerak, pergerakan di sekitar tiga paksi mungkin di dalamnya. Ia dibentuk oleh kepala humerus dan rongga glenoid skapula. Berkat bentuk bulatnya, pergerakan berikut mungkin dilakukan:

 • mengangkat tangan;
 • penculikan bahagian atas anggota badan;
 • putaran bahu bersama dengan lengan bawah;
 • pergerakan berus masuk dan keluar.

Pinggul dikenakan beban berat, ia adalah salah satu yang paling kuat. Dibentuk oleh asetabulum tulang pelvis dan kepala femur. Seperti bahu, pinggul berbentuk bulat. Mungkin juga pergerakan di sekitar tiga paksi.

Struktur yang paling kompleks adalah pada sendi lutut. Ia dibentuk oleh tulang paha, tibia dan fibula dan memainkan peranan penting dalam pergerakan, kerana putaran berlaku di sepanjang dua paksi. Bentuknya condylar.

Lutut merangkumi banyak unsur bantu:

 • meniskus luar dan dalam;
 • lipatan sinovial;
 • ligamen intra-artikular;
 • beg sinovial.

Menisci bertindak sebagai penyerap kejutan.

Fungsi

Semua sendi memainkan peranan penting, tanpa mereka seseorang tidak akan dapat bergerak. Mereka menghubungkan tulang, memastikan gelongsornya licin, dan mengurangkan geseran. Tanpa mereka tulang akan hancur.

Di samping itu, mereka menyokong kedudukan tubuh manusia, mengambil bahagian dalam pergerakan dan perpindahan bahagian tubuh yang saling berkaitan..

Fungsi sendi manusia ditentukan oleh bilangan paksi. Setiap paksi mempunyai pergerakan yang melekat yang dilakukan:

 • lenturan dan pemanjangan berlaku di sekitar melintang;
 • sekitar sagital satu - pendekatan dan penarikan diri;
 • sekitar menegak - putaran.

Beberapa jenis pergerakan boleh berlaku pada satu sendi artikular..

Putaran bulat mungkin berlaku semasa bergerak di sekitar semua paksi.

Dengan bilangan paksi, terdapat jenis sendi artikular seperti itu:

 • uniaxial;
 • dwifungsi;
 • multiaxial.

Jadual menunjukkan kemungkinan bentuk sambungan mengikut bilangan paksi.

Bilangan gandarBorangNama
UniaxialSilinderAntlantoaxial median
TersekatLoktevoy
BiaxialEllipsoidAtlanoccipital
CondylarLutut
PelanaIbu jari Carpometacarpal
TriaksialSferaBrachial
RataFaset

Sendi artikular terdedah kepada penyakit. Perubahan bentuk mereka menyebabkan gangguan fungsi keseluruhan sistem muskuloskeletal..

Adalah sangat penting untuk mendapatkan rawatan perubatan segera. Kesakitan harus menjadi perhatian. Tanpa sendi, kerangka manusia tidak akan wujud, jadi anda perlu mengekalkan fungsi normalnya.

Struktur dan fungsi sendi

Sendi adalah sendi yang bergerak antara dua atau lebih tulang di kerangka.

Sendi menggabungkan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen, mereka disebut sebagai bahagian pasif dari sistem lokomotor. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelancaran tulang yang saling berkaitan antara satu sama lain..

Sekiranya ketiadaannya, tulang akan bergesekan satu sama lain, secara bertahap runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya..

Dalam tubuh manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang untuk menjaga kedudukan badan, mengambil bahagian dalam pergerakan bahagian tubuh yang saling berkaitan dan merupakan organ pergerakan (pergerakan) badan di ruang.

Unsur-unsur utama yang terdapat dalam semua sendi sejati adalah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul sendi;
 • rongga artikular.

Rongga sendi diisi dengan cecair sinovial, yang merupakan sejenis pelincir dan mendorong pergerakan bebas hujung sendi.

Bilangan permukaan artikular dibezakan:

 • sendi sederhana dengan hanya 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih dari dua permukaan artikulasi, seperti sendi siku. Sendi kompleks terdiri daripada beberapa sendi sederhana di mana pergerakan dapat dilakukan secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intraartikular yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (sendi bicameral).

Pengelasan sendi dilakukan mengikut prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • mengikut bentuk permukaan artikular;
 • mengikut fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh rawan artikular hyaline (kurang kerap berserat). Rawan artikular adalah tisu yang berisi cecair. Permukaan tulang rawan rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan mengeluarkan cecair dengan baik. Ketebalan tulang rawan artikular rata-rata 0,2-0,5 milimeter.

Kapsul sendi dibentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi hujung tulang yang mengartikulasikan dan pada permukaan artikular masuk ke periosteum.

Kapsul mempunyai selaput fibrinous luar yang tebal dan membran sinovial nipis dalaman yang mengeluarkan cecair sinovial ke rongga sendi.

Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan mendorong pergerakan sendi ke arah tertentu.

Pembentukan sendi meliputi rawan intra-artikular, cakera, menisci, bibir dan ligamen intrakapsular. Bekalan darah ke sendi dilakukan dari rangkaian arteri anastomosis (bercabang) yang banyak dibentuk oleh 3-8 arteri.

Pemeliharaan (bekalan saraf) ke sendi dilakukan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua unsur artikular, kecuali rawan hyaline, dihidupkan.

Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang melakukan persepsi kesakitan, akibatnya mereka dapat menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synarthrosis - tidak bergerak (tetap);
 2. amphiarthrosis (separa sendi) - sebahagian bergerak;
 3. diarthrosis (sendi benar) - mudah alih. Sebilangan besar sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penghuni ke-7 planet ini menderita sakit sendi. Antara usia 40 dan 70, penyakit sendi diperhatikan pada 50% orang dan pada 90% orang berusia lebih dari 70 tahun..

Sendi sinovial adalah sendi di mana hujung tulang menyatu dalam kapsul sendi. Ini merangkumi sebahagian besar sendi manusia, termasuk yang berus - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan tulang sederhana, 2 tulang terlibat, yang kompleks - lebih dari 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan, seperti pada rahang bawah ketika mengunyah, sendi seperti itu disebut gabungan.

Sendi gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah antara satu sama lain, terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama.

Ini adalah, misalnya, sendi temporomandibular, sendi radioulnar proksimal dan distal, dan lain-lain..

Dalam bentuk, permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, perbezaan dibuat antara sendi silinder, elips dan sfera..

Bentuk permukaan artikular menentukan isipadu dan arah pergerakan di sekitar 3 paksi: sagittal (berjalan dari depan ke belakang), frontal (berjalan selari dengan satah sokongan) dan menegak (tegak lurus ke satah sokongan).

Gerakan bulat adalah gerakan berurutan di sekitar semua paksi. Dalam kes ini, satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan keseluruhan tulang menggambarkan bentuk kerucut. Pergerakan gelangsar pada permukaan artikular juga mungkin dilakukan, serta penyingkirannya antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan ketika jari-jari diregangkan. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan sendi berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi frontal - lenturan dan pemanjangan;
 • pergerakan di sekitar sumbu sagital - penambahan dan penarikan pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu, putaran: ke dalam (sebutan) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri bernama. Sepanjang hidup kita, kita menggerakkan jari kita berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya ketika menggerakkan ibu jari, 9 otot yang berbeza terlibat.

Sendi bahu

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - yang disebut bibir artikular. Tendon kepala panjang bisep brachii melewati rongga sendi.

Sendi bahu diperkuat oleh ligamen coracohumeral yang kuat dan otot-otot sekitarnya - deltoid, subscapularis, supra- dan infraspinatus, bulat besar dan kecil.

Pectoralis major dan latissimus dorsi juga terlibat dalam pergerakan bahu..

Sinovium kapsul artikular nipis membentuk 2 volvulus ekstra artikular - tendon bisep brachii dan subscapularis.

Arteri anterior dan posterior yang membengkokkan sekitar humerus dan arteri thoracic-acromial mengambil bahagian dalam bekalan darah ke sendi ini; aliran keluar vena dilakukan ke vena axillary.

Aliran keluar limfa berlaku di kelenjar getah bening di kawasan axillary. Sendi bahu diinervasi oleh cabang saraf axillary.

 1. tulang brachial;
 2. skapula;
 3. tulang selangka;
 4. kapsul sendi;
 5. lipatan kapsul sendi;
 6. sendi acromioclavicular.

Pergerakan sekitar 3 paksi boleh dilakukan pada sendi bahu. Flexion terhad kepada proses akromial dan coracoid skapula, serta ligamen coracohumeral, peluasan akromion, ligamen coracohumeral, dan kapsul sendi.

Penculikan pada sendi mungkin dilakukan hingga 90 °, dan dengan penyertaan tali pinggang anggota atas (apabila sendi sternoklavikular dihidupkan) - hingga 180 °. Penculikan berhenti pada saat tuberkular humerus yang lebih besar berhenti di ligamen coraco-acromial.

Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang mengangkat tangan, mengambilnya kembali, memutar bahu bersama dengan lengan bawah, tangan ke dalam dan ke luar. Pergerakan tangan yang pelbagai ini merupakan langkah penting dalam evolusi manusia..

Girdle bahu dan sendi bahu dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai entiti berfungsi tunggal.

Sendi pinggul

Ia adalah sendi yang paling kuat dan berat di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh asetabulum tulang pelvis dan kepala femur.

Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, dan juga oleh ligamen melintang asetabulum, yang menutupi leher femur.

Ligamen ilio-femoral, pubis-femoral, dan sciatic-femoral yang kuat diikat ke dalam kapsul.

Bekalan darah ke sendi ini dilakukan melalui arteri yang membengkokkan di sekitar tulang paha, oleh cabang obturator dan (tidak selari) oleh cawangan arteri genital perforasi, gluteal dan dalaman yang unggul. Darah mengalir melalui urat-urat yang mengelilingi femur ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac.

Saliran limfa dilakukan ke kelenjar getah bening yang terletak di sekitar saluran iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diinervasi oleh saraf gluteal dan genital femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi bola.

Ia boleh bergerak di sekitar paksi frontal (lenturan dan pemanjangan), di sekitar sumbu sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman).

Sendi ini dalam keadaan tertekan, jadi tidak menghairankan bahawa lesi menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Sendi lutut

Salah satu sendi manusia terbesar dan paling kompleks. Ia dibentuk oleh 3 tulang: femur, tibia dan fibula. Kestabilan lutut disediakan oleh ligamen intra- dan ekstra-artikular.

Ligamen sendi ekstra artikular adalah ligamen kolon peroneal dan tibial, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patela, ligamen patela medial dan lateral..

Ligamen intra-artikular merangkumi ligamen cruciat anterior dan posterior.

Sendi mempunyai banyak unsur bantu, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, dan bursae. Setiap sendi lutut mempunyai 2 menisci - luaran dan dalaman.

Menisci kelihatan seperti sabit dan berperanan sebagai pelindung. Unsur-unsur tambahan sendi ini merangkumi lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul..

Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, ada yang berkomunikasi dengan rongga sendi..

Semua orang harus mengagumi persembahan gimnastik sukan dan pemain sarkas. Orang yang boleh naik ke dalam kotak kecil dan membengkok secara tidak normal dikatakan mempunyai sendi gutta-percha.

Sudah tentu, ini tidak berlaku. Penulis The Oxford Handbook of Body Organs memberi jaminan kepada pembaca bahawa "orang seperti itu mempunyai sendi fleksibel secara fenomenal" - dalam perubatan ini disebut sindrom hipermobiliti sendi.

 1. femur
 2. tibia
 3. tulang rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen lateral
 8. ligamen cruciate
 9. patela

Sendi adalah sendi condylar dalam bentuk. Di dalamnya, pergerakan mungkin berlaku di sekitar 2 paksi: depan dan menegak (dengan kedudukan bengkok pada sendi). Lenturan dan pemanjangan berlaku di sekitar paksi frontal, putaran di sekitar paksi menegak.

Sendi lutut sangat penting untuk pergerakan manusia. Dengan setiap langkah, kerana membongkok, kaki memungkinkan untuk melangkah ke depan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan menaikkan pinggul..

Struktur dan klasifikasi sendi manusia: apa itu dan fungsinya, elemen utama sendi

Adalah berguna bagi semua orang untuk mengetahui di mana sendi berada di tubuhnya, kerana kemungkinan besar ada yang pernah mendengarnya, tetapi tidak ada idea mengenai mereka..

Sebarang formasi mudah alih mempunyai ciri struktur, sejumlah elemen ekstra-artikular (kita bercakap mengenai cakera, menisci dan ligamen), rangkaian pergerakannya sendiri.

Bilangan sendi di dalam tubuh manusia juga boleh berbeza-beza..

Pengetahuan ini akan membantu menentukan penyetempatan proses patologi dan berjumpa doktor tepat pada waktunya. Ini seterusnya akan berfungsi sebagai pencegahan kemungkinan berlakunya komplikasi pelbagai penyakit..

Apa itu sendi

Pembentukan ini merujuk kepada struktur di mana tulang dihubungkan antara satu sama lain. Mereka adalah bahagian dari sistem muskuloskeletal tubuh, memberikan mobiliti tubuh manusia.

Seperti semua unsur badan, mereka boleh cedera dan meradang. Patologi sendi agak biasa. Selalunya, penyakit disebabkan oleh pelanggaran unsur struktur formasi bergerak, serta keausan semula jadi mereka..

Berapa banyak dari mereka mempunyai seseorang

Adalah bermasalah untuk menentukan bilangan sendi yang tepat di dalam badan, kerana penunjuk ini boleh berbeza bagi setiap orang bergantung pada ciri individu. Jawapan kepada soalan, berapa banyak sendi yang dimiliki seseorang, boleh dipengaruhi oleh jantina, usia, kehadiran patologi sistem muskuloskeletal, terutama sendi kecil, jumlahnya boleh berbeza.

Cara merawat tumit tumit?

Ketahui apa yang perlu dilakukan untuk lutut yang terkilir.

Seperti yang dinyatakan oleh jadual anatomi, terdapat kira-kira 360 sendi di badan orang dewasa. Mereka merangkumi formasi besar dan kecil. Tubuh mengandungi sendi tulang belakang, sendi besar bahagian atas dan bawah (contohnya, pinggul, lutut dan bahu), tangan dan kaki, bahu dan pelvis, dada.

Pengelasan

Klasifikasi spesies adalah pelbagai, berdasarkan banyak kriteria. Pertama sekali, terdapat sendi yang sederhana, kompleks, serta gabungan dan kompleks. Ini adalah klasifikasi sendi mengikut bentuk permukaan artikular..

Elemen bergerak sederhana mempunyai 2 permukaan artikulasi, satu kompleks mempunyai lebih dari 2, satu kompleks mempunyai cakera (atau meniskus) dalam komposisinya. Pembentukan gabungan adalah gabungan beberapa sendi. Contoh gabungan sendi adalah rahang bawah.

Penting untuk diperhatikan bahawa permukaan artikulasi disebut kepala dan kemurungan, bentuknya berbeza-beza, berdasarkan ini, pelbagai jenis formasi dibezakan.

Bergantung pada arah pergerakan, sendi uniaxial dan biaxial dibezakan. Terdapat juga sendi berbilang paksi (triaksial). Secara lebih terperinci mereka kelihatan seperti ini:

 1. Contoh kumpulan uniaxial adalah berbentuk silinder, berbentuk blok dan heliks (variasi dari yang sebelumnya). Dalam bentuk silinder, permukaan penghubung saling berkaitan satu sama lain (dalam anatomi ini disebut kongruen). Pada sendi tersumbat, satu hujungnya dipalu ke ujung yang lain. Bagi formasi heliks, di dalamnya pengikat kedua permukaan kelihatan seperti skru, maka namanya.
 2. Sendi dwifungsi - elipsoid, condyle, pelana. Jenis pertama dicirikan oleh fakta bahawa permukaannya yang mengartikulasikan membentuk bentuk ovoid. Sendi condylar adalah gabungan sendi sebelumnya dan tersumbat dalam bentuk. Saddle mempunyai ciri khas tersendiri. Tidak mungkin mengenali kepala dan rongga di dalamnya, permukaannya bergerak tegak lurus antara satu sama lain.
 3. Sendi triaksial adalah sendi yang paling mudah bergerak. Antara sendi ini adalah sfera, berbentuk mangkuk, rata dan separa bergerak. Sendi bola memberikan pelbagai gerakan - penculikan, penambahan, lenturan dan pemanjangan, putaran. Ini disebabkan strukturnya, yang namanya disebut. Contohnya, seperti yang telah ditunjukkan - pembentukan bahu.

Sendi berbentuk cawan adalah variasi dari yang sebelumnya, tetapi jarak pergerakannya lebih terhad. Contohnya ialah pinggul. Bagi sendi rata, mereka adalah bahagian dari ruang tulang belakang.

Julat pergerakan terhad, permukaan menggosok antara satu sama lain. Formasi separa bergerak tidak selalu dibezakan menjadi kumpulan gabungan sendi yang terpisah, mereka praktikal tidak bergerak, memberikan penyerapan kejutan semasa kejutan.

Apa maksud berat lutut??

Struktur dan elemen asas

Struktur sendi itu kompleks, agak rumit. Unsur-unsur strukturnya adalah seperti berikut: permukaan, yang merupakan epifisis tulang (dengan bantuan sendi mereka saling bersambung), ditutup dengan tisu tulang rawan.

Juga dalam struktur terdapat kapsul yang membentuk rongga di mana cecair sinovial berada. Seperti yang dinyatakan, elemen utama sendi merangkumi komponen seperti cakera, menisci, ligamen dan tendon..

Tisu tulang rawan melapisi permukaan semua sendi, ia bertanggungjawab untuk penyerapan kejutan, memudahkan pergerakan. Tulang rawan menerima nutriennya dari cecair sinovial, ia mengandungi air, asid hyaluronik dan kolagen. Unsur-unsur struktur ini memberikan fungsi pendidikan ini.

Kapsul itu melekat erat pada tulang artikulasi. Struktur itu sendiri ditutup, ia mempunyai 2 membran - berserabut dan sinovial.

Saluran darah melewati kapsul, yang memberikan nutrisi dan metabolisme semua elemen struktur sendi.

Di bawah kapsul terdapat rongga artikular dengan cecair, yang fungsinya adalah penyerapan kejutan dan metabolisme. Juga ujung saraf berjalan di sini.

Unsur lain adalah periosteum. Ia merangkumi tulang dan sendi, menyatu dengan kuat. Periosteum memberikan kekuatan dan perlindungan unsur-unsur ini.

Baca mengenai anatomi humerus manusia.

Kesimpulannya

Penting untuk mengetahui apa itu sambungan, jenis dan struktur struktur ini. Patologi pembentukan ini adalah biasa, terutama di kalangan orang pertengahan umur dan orang tua. Dalam banyak kes, ini disebabkan oleh keanehan anatomi sendi manusia, gaya hidup orang tertentu juga memainkan peranan penting..

Walau bagaimanapun, adalah berguna bagi setiap orang untuk mempunyai sekurang-kurangnya maklumat umum mengenai sendi di tubuhnya, maklumat ini akan membantu mengelakkan kecederaan yang mungkin berlaku, dan jika ada aduan timbul di kawasan yang berkenaan, ia akan mendorong pesakit untuk berjumpa doktor tepat pada waktunya.

Sendi manusia: anatomi dan klasifikasi

Pergerakan adalah salah satu hadiah semula jadi yang paling hebat yang dipersembahkan dengan teliti kepada manusia. Untuk mempunyai masa untuk beratus-ratus tugas sehari-hari, anda harus mengatasi lebih dari satu kilometer, dan semua ini berkat kerja sendi yang diselaraskan dengan baik. Mereka menyatukan tulang kerangka menjadi satu keseluruhan, membentuk sistem kompleks sistem muskuloskeletal.

Sendi tubuh manusia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi. Yang pertama - synarthrosis - memberikan artikulasi yang tidak bergerak dari dua atau lebih tulang dan terbentuk di tengkorak manusia kerana fontanelles bayi tumbuh.

Yang kedua - amphiarthrosis - bergerak sangat terhad dan diwakili oleh ruang tulang belakang.

Dan akhirnya, ketiga - diarthrosis - sendi yang paling banyak di dalam badan, yang benar dan boleh bergerak sepenuhnya.

Terima kasih kepada mereka, seseorang dapat menikmati gaya hidup aktif, melakukan pekerjaan atau hobi kegemaran, mengatasi tugas-tugas rumah tangga - melakukan semua yang tidak dapat dilakukan tanpa pergerakan..

Struktur sendi manusia

Sendi adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung ke dalam satu sistem fungsional, berkat yang seseorang dapat mempertahankan postur yang stabil dan bergerak di angkasa. Unsur utama sendi diwakili oleh formasi berikut:

 • permukaan artikular yang ditutup dengan tisu tulang rawan;
 • rongga artikular;
 • kapsul;
 • sinovium dan cecair.

Permukaan artikular terletak di tulang artikulasi dan ditutup dengan tulang rawan nipis dengan ketebalan 0,2 hingga 0,5 mm. Tulang rawan ini mempunyai struktur elastik yang padat kerana jalinan gentian hyaline.

Permukaan yang benar-benar licin, digilap oleh gelongsor tulang yang tetap antara satu sama lain, sangat memudahkan pergerakan di dalam sendi; dan rawan elastik memberikan keselamatan, memainkan peranan sebagai sejenis penyerap kejutan di bawah beban dan kejutan tajam.

Kapsul sendi membentuk rongga tertutup di sekitar sendi, melindunginya dari pengaruh luaran. Ia terdiri daripada benang elastik yang saling berkaitan, terpaku pada pangkal tulang yang membentuk artikulasi. Untuk kekuatan tambahan, serat otot dan tendon bersebelahan ditenun ke dinding kapsul.

Di luar, kapsul sendi dikelilingi oleh membran berserat, dari dalam - oleh membran sinovial. Lapisan berserabut luar lebih padat dan tebal, kerana dibentuk oleh helai tisu penghubung berserat membujur. Membran sinovial kurang besar. Di sinilah sebahagian besar ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kepekaan kesakitan pada sendi tertumpu..

Permukaan sinovium dan artikular membentuk ruang seperti celah hermetik - rongga artikular. Ia boleh mengandungi menisci dan cakera untuk memberikan pergerakan dan sokongan pada sendi..

Di permukaan membran sinovial terdapat vili sekretori khas yang bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair sinovial. Mengisi ruang dalaman rongga, bahan ini menyuburkan dan melembapkan sendi, dan juga melembutkan geseran yang berlaku di antara permukaan artikular semasa pergerakan.

Tisu periartikular, diwakili oleh serat otot, ligamen, tendon, saraf dan saluran, terletak tepat di sekitar sendi..

Otot memberikan pergerakan sepanjang lintasan yang berbeza; tendon memegang sendi, mengehadkan sudut dan intensiti pergerakan; lapisan tisu penghubung berfungsi sebagai tempat untuk memperbaiki saluran darah dan saraf; dan aliran darah dan katil limfa menyuburkan tisu sendi dan bersebelahan.

Sebagai peraturan, tisu periartikular di dalam badan tidak dilindungi dengan cukup, oleh itu mereka secara aktif bertindak balas terhadap pengaruh luaran. Pada masa yang sama, pelanggaran yang berlaku pada tisu periartikular juga mempengaruhi keadaan sendi, memprovokasi terjadinya pelbagai penyakit.

Ligamen menempati tempat yang istimewa dalam anatomi sendi manusia. Serat yang kuat ini menguatkan artikulasi tulang dengan menyokong semua unit anatomi sendi dan mengehadkan jarak pergerakan tulang.

Pada kebanyakan diarthrosis, ligamen terletak di bahagian luar beg, tetapi yang paling kuat (misalnya, pinggul) memerlukan sokongan tambahan, oleh itu mereka juga mempunyai lapisan ligamen dalaman.

Anatomi sendi: bekalan darah dan pemeliharaan

Untuk mengekalkan keupayaan fisiologi sendi, ia memerlukan nutrisi yang mencukupi, yang sebahagian besarnya disediakan oleh peredaran darah..

Jaringan arteri yang mengelilingi kapsul artikular biasanya terdiri daripada cabang-cabang dari 3 hingga 8 arteri dengan pelbagai diameter, melalui molekul oksigen dan nutrien memasuki tisu.

Dan katil vena bertanggungjawab untuk penghapusan racun dan produk pembusukan sepenuhnya dari tisu bersebelahan.

Pemeliharaan sendi diberikan melalui pertalian saraf simpatik dan tulang belakang. Hujung saraf dijumpai di hampir setiap unit anatomi yang membentuk sendi, kecuali tulang rawan hyaline. Persepsi kesakitan dan pengaktifan mekanisme pertahanan tubuh bergantung pada kepekaannya..

Fungsi sendi

Fungsi utama sendi adalah menggabungkan formasi tulang menjadi satu struktur. Bersama tulang dan ligamen, mereka membentuk bahagian pasif dari sistem muskuloskeletal, yang bergerak dengan penyertaan serat otot.

Berkat sendi, tulang dapat berubah kedudukan antara satu sama lain, meluncur dan pada masa yang sama tidak luntur.

Penipisan tisu sendi yang sedikit boleh membawa kepada akibat yang serius, kerana struktur tulang cepat habis semasa geseran, menyebabkan rasa sakit yang teruk dan ubah bentuk rangka yang tidak dapat dipulihkan.

Selain itu, sendi membantu mengekalkan kedudukan pegun badan di ruang angkasa. Sendi yang tetap memberikan bentuk tengkorak yang tetap, sendi yang tidak aktif membolehkan anda mengambil kedudukan tegak, dan yang bergerak merujuk kepada organ pergerakan, iaitu pergerakan badan.

Pengelasan bersama

Dalam anatomi, kebiasaan mengklasifikasikan sendi menjadi beberapa kumpulan bergantung pada bilangan dan bentuk permukaan artikular, fungsi yang dilakukan dan jarak gerakan. Dengan bilangan permukaan artikular, jenis sendi berikut dibezakan:

 • Simple mempunyai dua permukaan artikular (contohnya, phalanges jari). Hanya dua tulang yang mengambil bahagian dalam pembentukannya..
 • Kompleks merangkumi tiga atau lebih permukaan artikular, kerana dibentuk oleh sekurang-kurangnya tiga tulang (contohnya, ulna).
 • Kompleks mempunyai elemen kartilaginus intra-artikular - meniskus atau cakera. Ia membahagikan rongga sendi menjadi dua ruang bebas (contohnya, lutut).
 • Gabungan adalah kompleks dari beberapa sendi yang terpisah yang mengambil bahagian dalam tindakan yang sama (contohnya, temporomandibular). Setiap sendi di kompleks ini diasingkan secara anatomi, tetapi secara fisiologi ia tidak dapat mengatasi tugas tanpa "pendamping".

Klasifikasi mengikut fungsi dan lintasan pergerakan berdasarkan bentuk permukaan artikular. Berdasarkan kriteria ini, kumpulan berikut dibezakan:

 1. Sendi uniaxial: silinder, tersumbat dan heliks. Sendi silinder mampu memutar pergerakan. Menurut prinsip ini, artikulasi disusun antara vertebra serviks pertama dan kedua. Sendi blok membenarkan pergerakan hanya di sepanjang satu paksi, misalnya, maju / mundur atau kanan / kiri. Pelbagai sendi seperti sendi berbentuk skru, di mana lintasan pergerakan dilakukan sedikit serong, membentuk sejenis skru.
 2. Sendi dwifungsi: elipsoid, pelana, kondil. Sendi ellipsoid dibentuk oleh permukaan artikular, salah satunya cembung dan yang lain cekung. Oleh kerana itu, pada sendi jenis ini, pergerakan di sekitar dua paksi saling tegak lurus dapat dipertahankan. Hanya terdapat satu sendi pelana di dalam tubuh manusia - karpetometacarpal. Lintasan pergerakan di dalamnya merangkumi putaran, termasuk berayun dari sisi ke sisi dan ke depan / ke belakang. Sendi condylar dapat mengekalkan mobiliti yang serupa kerana proses elipsoid (condyle) pada salah satu tulang dan rongga yang sesuai pada permukaan artikular yang lain.
 3. Sendi multiaxial: sfera, berbentuk mangkuk, rata. Sendi bola adalah antara yang paling berfungsi, kerana ia menawarkan gerakan yang paling luas. Sendi berbentuk cawan adalah versi sambungan bola yang agak kurang bergerak. Sebaliknya, sendi rata dibezakan oleh struktur primitif dan jarak pergerakan minimum..

Penyakit sendi manusia

Menurut statistik WHO, sakit sendi sudah biasa dilakukan oleh sekurang-kurangnya satu daripada tujuh orang di seluruh dunia, dan di antara kumpulan umur dari 40 hingga 70 tahun, satu atau satu lagi masalah dapat dijumpai pada 50% kes, berusia lebih dari 70 tahun - dalam 90% kes. Penyebaran penyakit sistem muskuloskeletal seperti ini dikaitkan dengan banyak faktor:

 • aktiviti fizikal yang rendah, di mana sendi tidak berfungsi dan, oleh itu, tidak mendapat jumlah pemakanan yang betul dengan aliran darah;
 • kasut dan pakaian yang tidak selesa, terlalu ketat yang menghadkan fungsi yang ditetapkan oleh alam semula jadi;
 • keturunan yang lemah sebagai salah satu faktor risiko perkembangan patologi yang berkaitan dengan sendi;
 • perubahan drastik dalam keadaan suhu, termasuk pemanasan berlebihan dan hipotermia;
 • proses berjangkit di dalam badan, yang sering menimbulkan komplikasi yang berkaitan dengan kerja sendi;
 • kecederaan yang mengurangkan fungsi sistem muskuloskeletal;
 • usia lanjut.

Pakar mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menjaga kesihatan sendi jika anda mula mencegah penyakit pada waktunya. Elakkan kecederaan dan kerosakan, kuatkan kekebalan tubuh, sertakan sukan dalam jadual harian.

Yoga boleh menjadi pilihan yang sangat baik, kerana beban statik menguatkan otot dan ligamen yang menahan sendi dengan baik..

Jaga kesihatan anda terlebih dahulu - sumber semula jadi ini jauh lebih mudah dijaga daripada diisi semula!

Mobiliti sistem muskuloskeletal dan struktur sendi

Struktur khusus sendi artikular membolehkan semua bahagian sistem muskuloskeletal diaktifkan.

Sambungan yang betul dan fungsi mereka yang tetap antara satu sama lain membolehkan badan bergerak bebas di ruang angkasa.

Sebilangan elemen tulang berperanan melindungi dan menyokong tisu lembut dan organ dalaman, dan oleh itu, beberapa bahagian individu mesti mempunyai interaksi yang kuat dan tidak bergerak antara satu sama lain. Pertimbangkan struktur sendi.

Apa yang ada di jantung sendi

Bagaimana sendi manusia berfungsi dan apa asasnya? Pakar mengenal pasti beberapa elemen asas yang memastikan pergerakan sambungan. Ini termasuk permukaan artikular, tulang rawan, kapsul dan rongga..

Carta Komponen dan Ciri Sendi.

ElemenCiri-ciri
Permukaan artikular.Komponen pertama dilokalisasikan pada tulang dan kawasan artikulasi mereka. Dalam banyak kes, satu bahagian sendi cembung dan yang lain cekung. Kehadiran bentuk sendi ini membolehkan kedua-dua komponen saling berinteraksi secara harmoni antara satu sama lain.
Tulang rawan.Ini adalah sejenis elemen motor yang menjalankan fungsi sokongan dan pelindung. Rawan artikular diwakili oleh elemen pelindung yang dilokalisasikan di atas permukaan. Kawasan persimpangan besar ditutup dengan rawan hyaline. Ada yang mempunyai tulang rawan berserat. tujuan elemen ini adalah untuk melindungi tulang daripada kerosakan semasa kejutan dan gegaran otak.
Kapsul sendi.Ia mempunyai lokasi tertentu: ia mengelilingi bahagian tulang tertentu dan menutup sambungannya secara hermetikal. Ia berlaku di luar dan dalam.
Rongga.Ia diwakili oleh ruang celah di antara permukaan. Ia berdasarkan cecair likat - sinovia. Ia bertanggungjawab untuk membasahi permukaan dan mencegahnya menggosok. Tugas tambahan adalah pemakanan dan pengaturan proses metabolik.

Sendi manusia mempunyai komponen tambahan: cakera, menisci, bibir dan ligamen. Cakera dilambangkan oleh plat rawan yang terletak di antara permukaan artikular. Terima kasih kepadanya, rongga sendi terbahagi kepada dua ruang..

Menisci adalah plat melengkung yang terletak di rongga sendi lutut. Oleh kerana elemen ini, kawasan hubungan permukaan meningkat. Cakera dan menisci bertindak sebagai penyerap kejutan dan mengambil bahagian dalam proses pergerakan.

Bibir artikular adalah pinggiran tulang rawan yang terletak di sepanjang pinggir rongga. Tugas utamanya adalah untuk meningkatkan kawasan hubungan sendi. Ligamen membentuk alat ligamen, mereka bertanggungjawab untuk menguatkan sendi dan menghalang pergerakan.

Fungsi utama sendi adalah melindungi elemen tulang. Tugas pembantu hubungan adalah pemakanan, proses metabolik dan pergerakan.

Pengelasan sendi mengikut bilangan elemen dan bentuk

Sebatian yang terdapat di dalam tubuh manusia berbeza dari segi struktur dan ciri fungsinya. Anatomi sendi tidak mudah. Pengelasan bersama mengikut bilangan komponen:

 • sederhana;
 • kompleks;
 • kompleks;
 • digabungkan.

Sendi sederhana diwakili oleh dua tulang. Sendi interphalangeal adalah pilihan biasa. Sendi yang kompleks merangkumi 3 atau lebih unsur tulang. Wakil yang menonjol adalah siku atau pergelangan kaki.

Sendi yang kompleks mempunyai cakera atau menisci, semuanya bergantung pada lokasinya. Contoh: lutut atau sternoklavikular. Sendi gabungan adalah mekanisme kompleks berdasarkan beberapa sendi sekaligus.

Mereka mempunyai satu makna berfungsi.

Sambungannya rata, berbentuk cawan, elipsoid, condyle, pelana, putaran, silinder, dan berbentuk blok. Julat pergerakan bergantung pada bentuknya. Sendi rata bergerak sepanjang tiga paksi. Dia bertanggungjawab untuk lenturan dan pemanjangan.

Sambungan berbentuk cawan dicirikan oleh adanya kemurungan yang mendalam, kerana ia berjaya melakukan pergerakan gelongsor. Sendi elipsoid, condyle dan pelana mempunyai dua paksi putaran, lenturan dan panjangan. Rawan blok dan putaran berbeza dalam satu unsur paksi.

Sendi silinder hanya melakukan putaran. Para saintis telah mengetahui berapa banyak sendi seseorang.

Bilangan sendi dalam sistem rangka manusia tetap. Sebanyak 360 elemen dibezakan: 147 di tulang belakang, 24 di dada, 43 di bahagian atas dan 44 di bahagian bawah badan, 13 pelvis dan 2 gluteal. Bersama-sama, mereka bertanggungjawab untuk kelancaran pergerakan badan di angkasa..

Jenis pergerakan asas

Julat pergerakan pada sendi secara langsung bergantung pada jenis sendi. Secara keseluruhannya, fungsi motor asas seperti itu dibezakan..

 1. Fleksi.
 2. Sambungan.
 3. Putaran.
 4. Penambahan.
 5. Penculikan.
 6. Sebutan.
 7. Supinasi.
 8. Berpusing.

Flexion adalah pergerakan yang mengakibatkan pengurangan sudut sendi. Tindakan ini menyumbang kepada penumpuan unsur-unsur tulang. Sambungan - pergerakan terbalik yang menyebabkan peningkatan sudut artikulasi.

Penambahan membawa anggota badan ke median medan, penculikan - tindakan sebaliknya. Proses-proses ini hanya mungkin jika sendi itu kompleks. Putaran adalah paksi gerakan selari dengan panjang tulang. Supinasi adalah putaran ke luar, sebutan ke dalam.

Putaran dilambangkan oleh gerakan kon. Pada manusia, fungsi ini lebih baik dikembangkan daripada pada haiwan..

Sebelum ini, dipercayai bahawa sendi itu berfungsi secara eksklusif fungsi motor. Banyak kajian membuktikan bahawa ia terlibat dalam banyak proses. Ini disebabkan oleh struktur dan aktiviti khasnya yang unik.

Jenis penyambungan mengikut kebebasan bergerak

Jenis sendi manusia diwakili oleh kelas yang luas, yang berdasarkan elemen motor yang paling popular. Yang paling ketara adalah jenis sendi berikut:

 • tersekat;
 • elipsoidal;
 • kondilar;
 • pelana;
 • globular;
 • segi.

Struktur dan ciri sebatian bergantung kepada tempat penyetempatannya. Sendi tersumbat tergolong dalam kelas sinovial. Mereka didasarkan pada bahan sinovial dan ligamen untuk pengukuhan. Sendi pergelangan kaki, lutut dan siku adalah khas.

Sendi sinovial terdiri daripada dua atau lebih tulang. Perwakilan sendi tersumbat yang paling mudah adalah sendi interphalangeal, pergerakan di dalamnya dilakukan di sepanjang paksi tertentu, mereka hanya dapat membengkok atau meluruskan.

Mereka terletak di antara phalanges jari-jari kaki atas dan bawah..

Sendi elipsoid sering disebut rata. Ia dilokalisasi ke tulang, ciri utamanya adalah permukaan yang halus. Terima kasih kepada ciri ini, sendi meluncur dengan mudah ke arah mana pun. Tulang rawan fleksibel, tetapi pergerakannya agak terhad. Ia berdasarkan membran sinovial, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran pelincir semula jadi.

Sendi condylar adalah sejenis elemen pelindung elipsoid. Para pakar menyebutnya bentuk peralihan dari bentuk blok ke bentuk elipsoid. Anatomi unsur artikular diwakili oleh bentuk dan ukuran permukaan artikulasi yang besar. Berkat ciri ini, pergerakan dilakukan di sekitar dua paksi..

Sendi pelana juga merupakan wakil dari sendi sinovial. Nama itu disebabkan oleh fakta bahawa salah satu tulangnya berbentuk seperti pelana, dan yang kedua terletak di atas - seperti penunggang.

Kerana hubungan ini, fleksibel dan elastik. Sendi bola tergolong dalam kelas sendi tertentu, yang dicirikan oleh kebebasan bergerak yang tinggi..

Sendi faset memperkenalkan batasan pada jarak putaran dan pergerakan badan.

Tubuh manusia adalah mekanisme yang unik, masing-masing bahagian saling berinteraksi. Sendi adalah unsur yang tidak dapat diganti dalam proses pergerakan.

Fungsi sendi yang pelbagai membolehkan badan melakukan pelbagai pergerakan secara bebas, termasuk putaran dan gelongsor.

Ciri-ciri anatomi setiap sendi membantu melindungi elemen tulang dan mencegah kecederaan.