Sindrom HYPERMOBILITI BERSAMA dalam amalan umum

Siku

Sindrom hipermobiliti sendi (HMS) adalah sebab biasa bagi pesakit yang meminta pertolongan perubatan pada usia berapa pun. Manifestasi klinikal SHMS adalah pelbagai dan boleh meniru penyakit sendi lain yang lebih terkenal. Kerana tidak mencukupi

Sindrom hipermobiliti sendi (HMS) adalah sebab biasa bagi pesakit yang meminta pertolongan perubatan pada usia berapa pun. Manifestasi klinikal SHMS adalah pelbagai dan boleh meniru penyakit sendi lain yang lebih terkenal. Kerana pengenalan yang tidak mencukupi dengan patologi ahli terapi ini, dan dalam beberapa kes pakar rheumatologi dan ortopedis, diagnosis yang tepat sering tidak dapat dibuat. Secara tradisional, perhatian doktor ditarik untuk mengenal pasti batasan jarak gerakan pada sendi yang terjejas, dan bukannya menentukan jarak gerakan yang berlebihan. Lebih-lebih lagi, pesakit itu sendiri tidak akan pernah melaporkan kelenturan berlebihan, kerana dia bersama dengannya sejak kecil dan, lebih-lebih lagi, sering yakin bahawa semua orang memiliki peluang yang sama. Dua ekstrem diagnostik adalah tipikal: dalam satu kes, kerana tidak adanya tanda-tanda objektif patologi pada bahagian sendi (kecuali hiperobiliti yang dapat dilihat) dan parameter makmal yang normal, seorang pesakit muda didiagnosis dengan "rematik psikogenik", sementara yang lain, pesakit didiagnosis dengan rheumatoid arthritis atau penyakit dari kumpulan seronegatif. spondyloarthritis dan menetapkan rawatan yang sesuai, sama sekali tidak berbahaya.

Apa yang dianggap hipermobiliti sendi?

Di antara banyak kaedah yang dicadangkan untuk mengukur jarak pergerakan pada sendi, kaedah Beyton umumnya dikenali, yang merupakan skala sembilan titik yang menilai kemampuan subjek untuk melakukan lima pergerakan (empat dipasangkan untuk anggota badan dan satu untuk sendi batang dan pinggul). Beighton mencadangkan modifikasi ringkas kaedah yang diketahui sebelumnya oleh Carter dan Wilkinson (1964). Pergerakan ditunjukkan dalam Rajah. 1.

Rajah 1. Perubahan julat pergerakan
1. Panjangan pasif jari kelingking tangan lebih dari 90 °.
2. Tekanan pasif ibu jari ke bahagian dalam lengan bawah.
3. Lebihan sendi siku melebihi 10 °.
4. Lebihan sendi lutut melebihi 10 °.
5. Kecondongan depan badan dengan tapak tangan menyentuh lantai dengan kaki lurus.

Ini adalah prosedur pemeriksaan yang mudah dan memakan masa yang banyak digunakan dalam penyelidikan klinikal dan epidemiologi. Berdasarkan sejumlah kajian epidemiologi, norma mobiliti sendi ditentukan untuk orang yang sihat. Tahap mobiliti sendi diedarkan dalam populasi dengan cara biasa, iaitu, bukan berdasarkan prinsip "semua atau apa-apa", tetapi dalam bentuk kurva sinusoidal. Adalah biasa bagi orang Eropah untuk mendapat skor Bayton 0 hingga 4. Tetapi tahap pergerakan normal, "normal" berbeza jauh dari umur, jantina, dan etnik. Khususnya, ketika memeriksa orang yang sihat di Moscow pada usia 16-20, lebih daripada separuh wanita, dan lebih dari satu perempat lelaki menunjukkan tahap HMS melebihi 4 mata menurut Beighton. Oleh itu, jika tidak ada keluhan dari sistem muskuloskeletal, mobiliti sendi yang berlebihan dibandingkan dengan rata-rata dapat dianggap sebagai ciri perlembagaan dan bahkan norma usia. Dalam hal ini, dalam amalan pediatrik tidak ada norma mobiliti sendi yang diterima umum - penunjuk ini berubah dengan ketara semasa pertumbuhan anak.

Bolehkah kelebihan kelenturan sendi diperoleh atau adakah sifat keturunan?

Mobiliti sendi yang berlebihan dilihat pada penari, atlet, dan pemuzik balet. Latihan berulang yang berpanjangan meregangkan ligamen dan kapsul sendi individu. Dalam kes ini, terdapat hipermobiliti sendi pada sendi. Walaupun jelas bahawa dalam proses pemilihan profesional (menari, sukan) orang yang pada awalnya dibezakan oleh fleksibiliti perlembagaan mempunyai kelebihan yang jelas, faktor kecergasan sudah pasti berlaku. Perubahan fleksibiliti sendi juga diperhatikan dalam sejumlah keadaan patologi dan fisiologi (akromegali, hiperparatiroidisme, kehamilan). HMS umum adalah ciri khas sejumlah penyakit tisu penghubung keturunan, termasuk sindrom Marfan, osteogenesis imperfecta, sindrom Ehlers-Danlos. Ini adalah penyakit yang jarang berlaku. Dalam praktiknya, doktor lebih cenderung menangani pesakit dengan HMS terpencil, tidak berkaitan dengan latihan dan dalam beberapa kes digabungkan dengan tanda-tanda kelemahan struktur tisu penghubung yang lain. Hampir selalu dapat menetapkan sifat keluarga dari GMR yang diperhatikan dan patologi bersamaan, yang menunjukkan sifat genetik fenomena yang diamati..

Definisi sindrom hipermobiliti sendi

Istilah "sindrom HMS" itu sendiri milik pengarang Inggeris Kirk, Ansell dan Bywaters, yang pada tahun 1967 menetapkan keadaan di mana terdapat aduan tertentu dari sistem muskuloskeletal pada orang yang bergerak dengan kenderaan sekiranya tidak ada tanda-tanda penyakit rematik yang lain.

Kerja seterusnya memungkinkan untuk menetapkan sempadan nosologi sindrom ini, yang menerima definisi "hipermobiliti sendi jinak", berbeza dengan jenis sindrom Ehlers-Danlos yang lebih teruk dan displasi tisu penghubung keturunan yang lain.

Yang terakhir, kriteria Brighton untuk sindrom HMS jinak (1998) ditunjukkan dalam jadual. Dalam kriteria ini, kepentingan diberikan kepada manifestasi ekstra-artikular kelemahan struktur tisu penghubung, yang memungkinkan untuk membicarakan sindrom HMS pada orang yang mempunyai pergerakan normal pada sendi (sebagai peraturan, mereka bermaksud orang yang lebih tua).

Penyebaran sindrom hipermobiliti sendi

Sindrom HMS difahami sebagai gabungan HMS dan sebarang aduan dari sistem muskuloskeletal kerana kelemahan alat ligamen. Prevalensi sebenar sindrom HMS hampir tidak diketahui. GMR perlembagaan ditentukan dalam 7-20% populasi dewasa. Walaupun kebanyakan pesakit mengalami keluhan pertama semasa remaja, gejala boleh berlaku pada usia berapa pun. Oleh itu, definisi HMS "simptomatik" atau "tidak simptomatik" agak sewenang-wenang dan hanya menggambarkan keadaan seseorang dengan HMS pada jangka masa tertentu. Kita boleh bercakap mengenai kekerapan pengesanan SHMS mengikut data klinik individu. Oleh itu, di salah satu klinik reumatologi Eropah terbesar, diagnosis ini dibuat pada 0.63% lelaki dan 3.25% wanita daripada 9275 pesakit yang dimasukkan untuk pemeriksaan pesakit dalam. Tetapi data ini tidak menggambarkan gambaran yang sebenarnya, kerana kebanyakan pesakit dengan sindrom HMS tidak memerlukan rawatan pesakit dalam. Menurut data domestik, bahagian pesakit dengan SHMS adalah 6.9% pada temu janji pesakit luar dengan pakar rheumatologi (Gower V.R., 1996). Sehubungan dengan pengetahuan doktor yang tidak disebutkan mengenai patologi ini, pesakit ini sering didaftarkan di bawah diagnosis lain (osteoarthritis awal, lesi periartikular, dll.).

Manifestasi klinikal sindrom HMS

Gambaran klinikal SHMS adalah pelbagai dan merangkumi kedua-dua manifestasi artikular dan ekstra-artikular, secara umum, yang ditunjukkan dalam kriteria Brighton untuk sindrom HMS yang disebutkan di atas..

Pengambilan sejarah yang teliti sangat mustahak dalam diagnosis. Fakta khas dalam sejarah kehidupan pesakit adalah kepekaan khasnya terhadap aktiviti fizikal dan kecenderungan untuk sering mengalami kecederaan (keseleo, subluksasi sendi pada masa lalu), yang memungkinkan untuk memikirkan kegagalan tisu penghubung. Julat pergerakan yang berlebihan pada sendi yang dikesan dengan kaedah Beiton melengkapkan bentuk klinikal sebenar manifestasi SHMS..

Manifestasi artikular

 • Arthralgia dan myalgia. Sensasi boleh menyakitkan, tetapi tidak disertai dengan perubahan yang dapat dilihat atau terasa pada sendi atau otot. Penyetempatan yang paling biasa adalah lutut, pergelangan kaki, sendi kecil tangan. Pada kanak-kanak, kesakitan teruk di kawasan sendi pinggul, yang bertindak balas terhadap urut, telah dijelaskan. Keparahan kesakitan sering dipengaruhi oleh keadaan emosi, cuaca, fasa kitaran haid..
 • Patologi artikular atau periartikular pasca trauma akut disertai oleh sinovitis, tenosynovitis, atau bursitis.
 • Lesi periartikular (tendinitis, epikondilitis, enthesopati lain, bursitis, sindrom terowong) lebih kerap berlaku pada pesakit dengan SHMS daripada pada populasi. Berlaku sebagai tindak balas terhadap tekanan yang tidak biasa (tidak terbiasa) atau trauma minimum.
 • Kesakitan mono atau poliartikular kronik, dalam beberapa kes disertai dengan sinovitis sederhana yang disebabkan oleh aktiviti fizikal. Manifestasi SHMS ini paling kerap membawa kepada kesalahan diagnostik..
 • Dislokasi berulang dan subluksasi sendi. Penyetempatan khas adalah sendi bahu, patellofemolar, metacarpophalangeal. Keseleo buku lali.
 • Perkembangan osteoartritis awal (pramatang). Ini boleh menjadi nodosa polyosteoarthritis yang betul atau kerosakan sekunder pada sendi besar (lutut, pinggul), yang berlaku dengan latar belakang anomali ortopedik bersamaan (kaki rata, displasia pinggul yang tidak dikenali).
 • Sakit belakang. Thoracalgia dan lumbodynia adalah perkara biasa pada populasi, terutama pada wanita berusia lebih dari 30 tahun, jadi sukar untuk membuat kesimpulan yang jelas mengenai hubungan kesakitan ini dengan hipermobiliti sendi. Walau bagaimanapun, spondylolisthesis boleh dipercayai dengan HMS.
 • Kaki rata longitudinal, melintang, atau gabungan dan komplikasinya: medial tenosynovitis pada sendi pergelangan kaki, hallux valgus dan arthrosis sekunder pergelangan kaki (kaki rata membujur), bursitis posterior, thalalgia, "jagung", kecacatan jari "seperti tukul" ).

Manifestasi ekstra-artikular. Tanda-tanda ini adalah semula jadi, kerana kolagen protein struktur utama, yang terutama terlibat dalam patologi yang dijelaskan, juga terdapat pada tisu sokongan lain (fasia, dermis, dinding vaskular).

 • Keanjalan kulit yang berlebihan, kerapuhan dan kerentanannya. Striae tidak berkaitan dengan kehamilan.
 • Urat varikos bermula pada tahun-tahun muda.
 • Prolaps injap mitral (sebelum pengenalan ekokardiografi menjadi amalan yang luas pada tahun 70-an dan 80-an, banyak pesakit dengan sindrom HMS diperhatikan oleh seorang pakar rheumatologi dengan diagnosis rematik, aktiviti minimum kerana aduan sakit sendi dan murmur jantung yang berkaitan dengan prolaps injap).
 • Hernia pelbagai lokalisasi (tali pusat, inguinal, garis putih perut, selepas operasi).
 • Prolaps organ dalaman - perut, ginjal, rahim, rektum.

Oleh itu, semasa memeriksa pesakit dengan SHMS yang disyaki, dan ini adalah setiap pesakit muda dan pertengahan umur dengan sindrom artikular non-radang, adalah perlu untuk memperhatikan kemungkinan tanda tambahan dari displasia tisu penghubung sistemik. Pengetahuan mengenai manifestasi fenotip sindrom Marfan dan osteogenesis imperfecta memungkinkan untuk mengecualikan penyakit keturunan ini. Sekiranya terdapat tanda-tanda kulit dan vaskular yang jelas (hiperelastik kulit dan lebam spontan tanpa tanda-tanda koagulopati), adalah sah untuk membicarakan sindrom Ehlers-Danlos. Persoalan mengenai diagnosis pembezaan sindrom HMS jinak dan sindrom Ehlers-Danlos jenis hypermobile yang paling "ringan" masih terbuka. Mustahil untuk melakukan ini dengan bantuan kriteria Brighton, seperti yang dinyatakan oleh penulis secara khusus; dalam kedua kes tersebut, terdapat penglibatan kulit dan saluran darah yang sederhana. Tidak ada penanda biokimia yang diketahui untuk kedua-dua sindrom tersebut. Persoalannya tetap terbuka dan, nampaknya, akan diselesaikan hanya dengan penemuan penanda biokimia atau genetik tertentu untuk keadaan yang dijelaskan..

Memandangkan penyebaran GMR konstitusional yang luas dalam populasi, terutama di kalangan orang muda, adalah salah untuk menjelaskan semua masalah artikular dalam kategori orang ini hanya dengan hipermobiliti. Kehadiran HMS sama sekali tidak mengecualikan kemungkinan mengembangkan penyakit reumatik lain di dalamnya, yang mana mereka terdedah dengan kebarangkalian yang sama dengan orang yang mempunyai pergerakan normal pada sendi..

Oleh itu, diagnosis sindrom HMS menjadi wajar apabila penyakit reumatik lain dikecualikan, dan gejala yang ada sesuai dengan tanda-tanda klinikal sindrom, secara logik dilengkapi dengan pengenalpastian mobiliti sendi yang berlebihan dan / atau penanda lain penglibatan umum tisu penghubung..

Rawatan sindrom HMS

Rawatan untuk pesakit dengan sindrom HMS bergantung pada keadaan tertentu. Pelbagai manifestasi sindrom juga menunjukkan pendekatan yang berbeza untuk setiap individu pesakit. Perkara penting adalah menjelaskan dalam bentuk yang dapat diakses penyebab masalah sendi ("ligamen lemah") dan meyakinkan pesakit bahawa dia tidak mempunyai penyakit serius yang mengancam kecacatan yang tidak dapat dielakkan. Dengan arthralgia sederhana, ini mencukupi. Cadangan untuk mengecualikan beban yang menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan pada sendi akan berguna. Yang menentukan dalam rawatan kesakitan yang teruk adalah kaedah bukan ubat, dan yang paling penting - pengoptimuman gaya hidup. Ini melibatkan penyesuaian beban dan ambang toleransi mereka untuk pesakit tertentu. Potensi kecederaan harus diminimumkan, yang merangkumi bimbingan vokasional dan penghapusan bermain sukan.

Untuk kesakitan berterusan pada satu atau lebih sendi, ortosis elastik (pembalut lutut, dan lain-lain) digunakan. Pembetulan tepat pada masanya kaki rata yang dikesan sangat penting. Pada masa yang sama, pengetahuan asas podologi diperlukan dari doktor - bentuk dan ketegaran sol ditentukan secara individu, kejayaan rawatan sangat bergantung pada ini. Selalunya mungkin untuk mengatasi arthralgias sendi lutut yang berterusan dengan cara ini sahaja..

Dalam memastikan kestabilan sendi, peranan penting dimainkan bukan sahaja oleh ligamen, tetapi juga oleh otot-otot yang mengelilingi sendi. Sekiranya tidak mungkin mempengaruhi keadaan alat ligamen melalui latihan, maka menguatkan dan meningkatkan kekuatan otot adalah tugas yang sebenarnya. Gimnastik dengan sindrom HMS mempunyai keunikan - ia termasuk latihan yang disebut "isometrik", di mana ketegangan otot yang ketara berlaku, tetapi jarak pergerakan pada sendi adalah minimum. Bergantung pada penyetempatan sindrom kesakitan, disarankan untuk menguatkan otot paha (sendi lutut), tali pinggang bahu, punggung, dll. Berenang adalah berguna..

Terapi ubat boleh digunakan sebagai rawatan simptomatik untuk arthralgia. Oleh kerana kesakitan pada sindrom HMS terutamanya bersifat non-inflamasi, sering kali terdapat kekurangan kesan daripada penggunaan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid..

Dalam kes ini, hasil yang lebih besar dapat dicapai dengan mengambil analgesik (paracetamol, tramadol). Pentadbiran kortikosteroid intra-artikular sekiranya tiada tanda-tanda sinovitis sama sekali tidak berkesan.

Dengan lesi periartikular (tendinitis, enthesopati, bursitis, sindrom terowong), taktik rawatan hampir sama seperti pada pesakit biasa. Dalam kes yang agak teruk, ini adalah salap dengan ubat anti-radang bukan steroid dalam bentuk aplikasi atau kompres; dalam kes yang lebih keras kepala - pentadbiran tempatan glukokortikosteroid dos kecil yang tidak mempunyai kesan degeneratif tempatan (penggantungan kristal metilprednisolon, betametason). Harus diingat bahawa keberkesanan terapi tempatan dengan kortikosteroid pada sebahagian besarnya bergantung pada kebenaran diagnosis topikal dan teknik melakukan prosedur itu sendiri..

Nota!

HMS adalah sindrom reumatik biasa, yang tidak berbahaya secara prognostik, tetapi menyebabkan masalah diagnostik yang serius dalam praktik. Seorang pesakit dengan sindrom HMS yang disyaki memerlukan doktor untuk memperhatikan perincian halus ketika mengambil anamnesis dan memeriksa; pengetahuan dan pengalaman diperlukan dalam kemampuan untuk menentukan bagaimana sifat aduan sesuai dengan pergerakan sendi yang tidak biasa yang dikesan. Rawatan sindrom HMS juga mempunyai keistimewaan tersendiri dan berbeza dengan terapi tradisional pesakit lain dengan penyakit sendi.

Apa yang harus diberitahu kepada pesakit?

Penting untuk menjelaskan kepada pesakit dalam bentuk yang dapat diakses penyebab masalah sendi ("ligamen lemah") dan untuk meyakinkannya bahawa dia tidak mempunyai penyakit serius yang mengancam kecacatan yang tidak dapat dielakkan. Dengan arthralgia sederhana, ini mencukupi. Cadangan untuk mengecualikan beban yang menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan pada sendi akan berguna; menasihati untuk meminimumkan kemungkinan kecederaan, yang merangkumi bimbingan vokasional yang sesuai dan penghapusan sukan bermain.

Hipermobiliti sendi

Sendi manusia memberikan kelenturan dan pergerakan badan. Tetapi kadang-kadang fenomena ini menjadi berlebihan dan menjadi masalah bagi seseorang. Dalam praktik perubatan, terdapat istilah "sindrom hipermobiliti sendi". Selalunya, patologi didiagnosis pada kanak-kanak, tetapi pada masa dewasa, HMS juga berlaku. Dalam kebanyakan kes, sindrom ini didiagnosis secara kebetulan semasa pemeriksaan umum..

Apa itu hipermobiliti sendi?

Diagnosis HMS dibuat apabila sendi membengkok ke kedudukan yang tidak wajar. Semua sendi hanya memberi pergerakan sehingga had tertentu. Ligamen memainkan peranan sebagai pembatas, dan jika mereka tidak memenuhi peranannya, pergerakan akan meningkat. Contohnya, jika sendi lutut dan siku dibengkokkan ke arah yang bertentangan, ini menunjukkan masalah tertentu. Mekanisme perkembangan penyakit ini adalah mengubah komposisi kolagen. Terdapat standard pergerakan untuk orang yang sihat; kaedah Beyton digunakan untuk mengukurnya. Umur, jantina dan etnik juga diambil kira. Hipermobiliti sendi tidak boleh dikelirukan dengan peregangan yang baik yang dimiliki oleh gimnastik atau penari. Dalam kes ini, hipermobiliti berkembang dengan sengaja melalui latihan keras. Tetapi jika patologi dikesan pada rata-rata orang yang tidak bermain sukan, maka kita boleh bercakap mengenai pelanggaran tertentu. Menurut statistik, masalah ini berlaku pada 15% populasi. Kebanyakannya, ini adalah wanita dari Afrika dan Asia. Pada kanak-kanak, sindrom ini didiagnosis lebih kerap - kira-kira 25%. Tetapi lama-kelamaan, pergerakan hilang.

Punca hipermobiliti sendi

Beberapa patologi boleh menyebabkan perkembangan sindrom hypermobile. Dalam amalan perubatan, penyakit berikut dibezakan:

Kelenturan sendi yang diperoleh dilihat pada penari profesional dan akrobat. Tetapi dalam praktiknya, doktor menangani sindrom hipermobiliti sendi pada orang yang tidak ada kaitan dengan sukan. Faktor apa yang menimbulkan penyakit ini:

perubahan hormon semasa kehamilan;

Selalunya, patologi didiagnosis pada wanita muda dan kanak-kanak. Biasanya, penyebabnya adalah genetik..

Gejala sindrom hipermobiliti sendi

Pesakit mungkin mengesyaki dia mempunyai pergerakan sendi yang berlebihan. Ujian diagnostik akan membantu dengan ini. Biasanya, tidak ada gejala yang tidak menyenangkan. Tetapi, dalam beberapa kes, kelenturan sendi menyebabkan tanda-tanda klinikal dan keadaan patologi berikut:

sakit sendi;

peningkatan keanjalan kulit;

penampilan bintik-bintik usia;

kemunculan lebam di tempat pukulan ringan;

perkembangan vena varikos yang pesat;

sindrom kesakitan berterusan di kawasan toraks;

sinovitis - keradangan membran sendi;

kegagalan sistem saraf autonomi;

proses keradangan pada sendi;

kulit terlalu nipis;

ubah bentuk cakera intervertebral.

Sendi yang bergerak menyebabkan lumbago, radiculitis, kaki rata, arthrosis. Hernias mungkin berlaku. Kajian menunjukkan bahawa pesakit dengan sindrom lebih cenderung menderita penyakit jantung, khususnya penyakit jantung injap mitral. Mobiliti berlebihan boleh mencetuskan perubahan kedudukan rahim dan saluran pencernaan.

Bagaimanakah sindrom tonik otot ditunjukkan dan bagaimana mengatasinya? - baca dalam artikel ini.

Diagnostik

Dalam praktik klinikal, kaedah Beyton digunakan untuk membuat diagnosis. Penilaian dilakukan pada skala 9 mata. Pesakit hanya perlu melakukan beberapa pergerakan:

membengkokkan jari kelingking pada sudut 90 °;

sendi siku dan lutut dibengkokkan ke sisi lain lebih daripada 10 °;

ibu jari tangan ditekan ke pergelangan tangan;

dengan lutut lurus, pesakit dengan mudah mencapai lantai dengan telapak tangannya.

Rata-rata berbeza mengikut umur, jantina dan etnik. Dalam banyak kes, mobiliti sendi adalah sifat semula jadi badan dan tidak memerlukan rawatan.

Hipermobiliti sendi pada kanak-kanak diukur pada skala yang berbeza. Petunjuk berubah ketika anak berkembang. Untuk diagnosis yang lebih tepat, anda memerlukan:

analisis darah umum;

Anda mungkin perlu berunding dengan doktor yang sangat khusus, misalnya, pakar kardiologi atau reumatologi, kerana sering terjadi HMS dengan latar belakang penyakit lain.

Rawatan sindrom hipermobiliti sendi

Hanya setelah diagnosis lengkap penyakit ini dimulakan terapi HMS. Sekiranya penyakit disebabkan oleh penyakit tertentu, fokusnya adalah mengobatinya. Secara amnya, terapi sindrom adalah simtomatik, kerana mustahil untuk mengubah struktur sendi orang dewasa. Penting untuk mengubah gaya hidup anda sepenuhnya. Latihan yang berlebihan harus dielakkan dan risiko kecederaan dikurangkan. Sekiranya penyakit ini kronik dan menyakitkan, pembalut elastik, orthosis dan fiksator sendi lain digunakan. Ubat berikut digunakan untuk menguatkan tisu:

ubat-ubatan kumpulan NSAID;

Untuk pengukuhan umum badan, perlu mengambil vitamin dan mineral, magnesium sangat berguna.

Dasar rawatan terdiri daripada latihan terapi senaman khas, yang disebut gimnastik isometrik, yang akan membantu menguatkan otot dan ligamen. Mereka menggunakan aktiviti aerobik, seperti latihan berjalan kaki, yoga dan Pilates. Berenang dan menari berguna. Tetapi penting bahawa setiap aktiviti tidak menimbulkan rasa sakit dan sesuai untuk kes tertentu. Dengan pergerakan sendi yang berlebihan, anda tidak boleh melakukan latihan dan bermain sukan yang sengit. Selain itu, anda harus mengunjungi ahli terapi urut dan ahli kiropraktor. Dari prosedur fisioterapi digunakan:

Rawatan hipermobiliti sendi pada kanak-kanak adalah serupa. Tetapi pada asasnya, ketika anak tumbuh, masalahnya hilang..

Komplikasi sindrom hypermobile

Apakah GMR dan adakah penyakit ini menimbulkan ancaman kepada tubuh? Dalam beberapa kes, ya. Sendi pesakit lebih rentan dan patah lebih cepat. Oleh itu, orang dengan diagnosis seperti itu dilarang melakukan tarian atau balet secara profesional. Juga, sindrom hipermobiliti memprovokasi perkembangan penyakit sendi yang berbeza sifatnya. Akibat negatif lain dan kemungkinan komplikasi:

sindrom kesakitan kronik;

perkembangan arthritis dan arthrosis pada usia muda;

Apa itu sindrom hipermobiliti sendi pada kanak-kanak dan orang dewasa?

Sendi dirancang untuk memberikan kelenturan dan mobiliti pada tubuh manusia, tetapi kadang-kadang sifat ini menjadi berlebihan. Kemudian doktor membincangkan mengenai sindrom hipermobiliti atau hipermobiliti sendi..

Definisi hipermobiliti

Mana-mana sendi boleh memberikan pergerakan hanya dalam jumlah tertentu. Ini berlaku kerana ligamen yang mengelilinginya, dan bertindak sebagai pembatas.

Sekiranya alat ligamen tidak memenuhi tugasnya, julat pergerakan pada sendi meningkat dengan ketara.

Sebagai contoh, dalam keadaan ini, sendi lutut atau siku bukan sahaja dapat membengkok, tetapi juga membengkok ke arah lain, yang mustahil semasa operasi normal ligamen.

Sebab-sebab perkembangan hipermobiliti sendi

Terdapat pelbagai teori untuk perkembangan keadaan ini. Diyakini oleh kebanyakan doktor dan saintis bahawa mobiliti sendi yang berlebihan dikaitkan dengan kepanjangan kolagen. Bahan ini adalah sebahagian daripada ligamen, zat interselular tulang rawan dan terdapat di mana-mana badan manusia..

Apabila serat kolagen diregangkan lebih daripada biasa, pergerakan pada sendi menjadi lebih mudah. Keadaan ini juga disebut ligamen lemah..

Kelaziman

Sindrom hipermobiliti sendi agak biasa di kalangan penduduk, kekerapannya boleh mencapai 15%. Ia tidak selalu diperbaiki oleh doktor kerana ada sedikit keluhan. Dan pesakit jarang menumpukan perhatian kepada perkara ini, dengan percaya bahawa mereka hanya mempunyai ligamen yang lemah.

Hipermobiliti sendi adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Ia dikaitkan dengan gangguan metabolik, pengambilan vitamin dari makanan yang tidak mencukupi, pertumbuhan pesat.

Pada usia muda, sindrom ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan. Orang tua jarang jatuh sakit.

Jenis hipermobiliti sendi

Sindrom hipermobiliti sendi dalam kebanyakan kes adalah patologi kongenital. Tetapi pada masa yang sama, ia tidak boleh dikaitkan dengan penyakit bebas. Hipermobiliti sendi hanyalah akibat penyakit tisu penghubung yang membentuk sendi dan ligamen.

Selalunya, walaupun dengan pemeriksaan yang paling teliti, penyakit tisu penghubung tidak dapat dikesan. Kemudian doktor hanya bercakap mengenai pelanggaran perkembangannya. Dari sisi sendi, manifestasi akan sama, tetapi prognosis untuk pesakit lebih baik, terdapat lebih sedikit komplikasi.

Terdapat juga pergerakan sendi berlebihan buatan. Dia ditemui dalam sukan - gimnastik, akrobatik. Bagi pemuzik dan penari, koreografer, sendi kereta bergerak adalah kelebihan yang baik. Dalam kes ini, hipermobiliti berkembang dengan sengaja - dengan latihan berterusan, peregangan otot dan ligamen. Ligamen elastik memberikan badan dengan fleksibiliti yang diperlukan.

Tetapi walaupun dengan latihan yang paling lama, rata-rata orang merasa sukar untuk mencapai kejayaan besar..

Ini biasanya dilakukan oleh mereka yang pada awalnya mempunyai kecenderungan untuk sindrom hipermobiliti. Oleh itu, hipermobiliti sendi buatan kadang-kadang boleh dianggap sebagai pilihan patologi bersamaan dengan kongenital.

Penyakit di mana hipermobiliti berlaku

Hipermobiliti sendi boleh menjadi salah satu manifestasi patologi lain. Perubatan hari ini mengetahui beberapa penyakit seperti ini:

 1. Penyakit yang paling biasa di mana pergerakan sendi yang berlebihan adalah sindrom Marfan. Sehingga baru-baru ini, semua kes "lemah ligamen" dikaitkan dengannya. Orang dengan sindrom Marfan tinggi, kurus, dengan lengan panjang dan sendi yang sangat mudah bergerak dan sangat fleksibel. Kadang-kadang sendi mereka menyerupai getah dalam keadaan lentur, terutama untuk jari.
 2. Kemudian, perhatian diberikan kepada penyakit lain - sindrom Ehlers-Danlos. Dengan itu, jarak gerakan sendi juga sangat luas. Keanjalan kulit yang berlebihan juga ditambahkan kepadanya..
 3. Penyakit dengan prognosis yang buruk - osteogenesis imperfecta - seperti yang lain, ditunjukkan oleh kelemahan ketara alat ligamen. Tetapi selain daripada ligamen yang lemah, osteogenesis imperfecta dicirikan oleh kerapuhan tulang, kehilangan pendengaran dan akibat serius yang lain..

Hipermobiliti sendi sementara

Sebilangan "kelonggaran" sendi boleh berlaku semasa kehamilan. Walaupun kehamilan bukanlah penyakit, perubahan hormon diperhatikan dalam tubuh wanita..

Ini termasuk pengeluaran relaxin - hormon khas yang meningkatkan keanjalan dan kepanjangan ligamen.

Dalam kes ini, tujuan yang baik dicapai - untuk mempersiapkan artikulasi kemaluan dan saluran kelahiran untuk peregangan semasa melahirkan anak. Tetapi kerana relaxin tidak bertindak pada sendi tertentu, tetapi pada keseluruhan tisu penghubung, maka hipermobiliti muncul pada sendi lain. Setelah melahirkan, dia hilang dengan selamat.

Gejala hipermobiliti

Semua gejala yang berkaitan dengan patologi ini akan diperhatikan secara eksklusif dari alat artikular. Orang yang mengalami sindrom hipermobiliti akan mengalami aduan berikut:

 1. Sakit sendi yang kerap, walaupun selepas kecederaan ringan dan latihan fizikal yang normal. Sendi lutut dan pergelangan kaki terjejas terutamanya oleh sindrom ini..
 2. Dislokasi, subluksasi sendi.
 3. Keradangan membran yang melapisi rongga sendi - sinovitis. Penting bahawa pada masa yang sama anda sentiasa dapat melihat hubungan dengan beban atau kecederaan..
 4. Kesakitan yang berterusan di tulang belakang toraks.
 5. Kelengkungan tulang belakang - skoliosis. Walaupun dengan senaman biasa - membawa beg di bahu, tempat duduk yang tidak betul di meja - skoliosis akan muncul lebih awal dan kelengkungannya akan ketara.
 6. Sakit otot.

Diagnostik

Sindrom Hypermobile diakui oleh doktor yang prihatin pada lawatan pertama pesakit. Adalah cukup untuk bertanya dengan teliti mengenai aduan, hubungan mereka dengan beban dan melakukan ujian diagnostik paling mudah:

 1. Minta untuk mencapai bahagian dalam lengan bawah dengan ibu jari anda.
 2. Tawaran untuk membawa jari kelingking ke bahagian luar tangan.
 3. Periksa sama ada orang itu boleh, membongkok, meletakkan telapak tangannya di lantai. Pada masa yang sama, kaki tetap lurus..
 4. Lihat apa yang berlaku semasa anda meluruskan siku dan lutut. Dengan sindrom hypermobile, mereka berlipat ganda ke arah lain.

Pemeriksaan tambahan diperlukan sekiranya doktor mengesyaki penyakit tisu penghubung tertentu. Kemudian kaedah berikut digunakan:

 • radiografi;
 • Imbasan CT;
 • ujian darah biokimia;
 • perundingan pakar berkaitan - pakar kardiologi, reumatologi, pakar oftalmologi.

Anda harus selalu ingat bahawa pergerakan sendi hanyalah satu gejala penyakit tisu penghubung. Dan semua organ yang disertakan akan menderita.

Dan selalunya pesakit seperti itu mempunyai keluhan dari jantung, penglihatan, sakit kepala, keletihan, kelemahan otot, tinnitus.

Rawatan

Tidak ada kaedah yang dapat menghilangkan penyebab sindrom hipermobiliti. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa orang-orang seperti itu dibiarkan tanpa rawatan perubatan. Terapi bertujuan terutamanya untuk menghilangkan aduan.

Untuk kesakitan sendi yang teruk, ubat anti-radang digunakan (Nimesulide, Revmoxicam).

Sekiranya sendi sangat mudah bergerak, orthosis digunakan. Mereka membantu ligamen yang lemah untuk menyokong sendi. Latihan fisioterapi memberikan hasil yang baik. Keistimewaannya adalah untuk melatih dan menguatkan otot dengan latihan tetap - isometrik. Dalam kes ini, otot, seperti ortosis, akan bertindak sebagai pembatas.

Penting bagi orang yang mempunyai sindrom hipermobiliti untuk mengingat bahawa tahap keadaan mereka secara langsung bergantung pada gaya hidup mereka. Semasa melakukan pendidikan jasmani, mengelakkan kecederaan, mengikuti cadangan perubatan, kemungkinan komplikasi dikurangkan dengan ketara. Dan kualiti hidup hampir tidak tergugat.

Sindrom HYPERMOBILITI BERSAMA dalam amalan umum

Diagnosis awalnya (biasanya pada masa kanak-kanak) akan mencegah kerosakan sendi pada peringkat awal. Rawatan patologi tidak memerlukan ubat. Terapi bertujuan untuk menguatkan sendi, meningkatkan kekuatan otot dan alat ligamen-tendon.

Apa itu hipermobiliti sendi?

Diagnosis HMS dibuat apabila sendi membengkok ke kedudukan yang tidak wajar. Semua sendi hanya memberi pergerakan sehingga had tertentu. Ligamen memainkan peranan sebagai pembatas, dan jika mereka tidak memenuhi peranannya, pergerakan akan meningkat. Contohnya, jika sendi lutut dan siku dibengkokkan ke arah yang bertentangan, ini menunjukkan masalah tertentu. Mekanisme perkembangan penyakit ini adalah mengubah komposisi kolagen. Terdapat standard pergerakan untuk orang yang sihat; kaedah Beyton digunakan untuk mengukurnya. Umur, jantina dan etnik juga diambil kira. Hipermobiliti sendi tidak boleh dikelirukan dengan peregangan yang baik yang dimiliki oleh gimnastik atau penari. Dalam kes ini, hipermobiliti berkembang dengan sengaja melalui latihan keras. Tetapi jika patologi dikesan pada rata-rata orang yang tidak bermain sukan, maka kita boleh bercakap mengenai pelanggaran tertentu. Menurut statistik, masalah ini berlaku pada 15% populasi. Kebanyakannya, ini adalah wanita dari Afrika dan Asia. Pada kanak-kanak, sindrom ini didiagnosis lebih kerap - kira-kira 25%. Tetapi lama-kelamaan, pergerakan hilang.

Cara membezakan fleksibiliti semula jadi dan patologi?

Piawaian emas dalam diagnosis klinikal hipermobiliti adalah ujian Beyton dan ujian Brighton. Ujian Beyton adalah ujian standard untuk mengesan hiperextensi pada ibu jari, siku, lutut dan bahagian badan yang lain. Sampel tidak memberikan maklumat mengenai kesakitan.

Skala Beyton digunakan oleh doktor untuk menilai berlebihan pada sendi tertentu. Hanya pakar yang berkelayakan yang dapat memberikan penilaian yang tepat mengenai keadaan kesihatan pesakit dengan sindrom..

Dalam kes yang jarang berlaku, MRI digunakan untuk menilai keadaan fungsional dan struktur sendi pinggul, bahu atau pergelangan kaki. Beberapa kaedah diagnostik mungkin berlebihan.

Punca hipermobiliti sendi

Beberapa patologi boleh menyebabkan perkembangan sindrom hypermobile. Dalam amalan perubatan, penyakit berikut dibezakan:

 • Sindrom Marfan;
 • akomegali;
 • Sindrom Ehlers-Danlos;
 • artritis reumatoid;
 • hiperparatiroidisme;
 • mutasi kromosom;
 • osteogenesis imperfecta.

Kelenturan sendi yang diperoleh dilihat pada penari profesional dan akrobat. Tetapi dalam praktiknya, doktor menangani sindrom hipermobiliti sendi pada orang yang tidak ada kaitan dengan sukan. Faktor apa yang menimbulkan penyakit ini:

 • keturunan;
 • perubahan hormon semasa kehamilan;
 • trauma.

Selalunya, patologi didiagnosis pada wanita muda dan kanak-kanak. Biasanya, penyebabnya adalah genetik..

Punca dan faktor yang memprovokasi

Hipermobiliti sendi adalah salah satu gejala penyakit lain, tetapi dalam kebanyakan kes ia adalah sifat genetik. Seseorang bahkan tidak tahu mengenai keperluan untuk membetulkan keadaan seperti itu, dan kadang-kadang rawatan. Dalam beberapa kes, sindrom ini tidak diwarisi, tetapi diperoleh semasa perkembangan intrauterin. Ini berlaku paling kerap pada trimester pertama kehamilan, apabila organ dalaman terpenting diletakkan di dalam embrio. Faktor buruk berikut boleh mencetuskan gangguan pengeluaran kolagen:

 • kediaman wanita di tempat-tempat dengan ekologi yang buruk;
 • kekurangan protein, vitamin dan larut dalam air, unsur mikro dalam diet;
 • patologi berjangkit yang dipindahkan semasa melahirkan anak, terutamanya yang berasal dari virus;
 • tekanan yang kerap, keadaan kemurungan.

Sindrom hipermobiliti tidak diprovokasi oleh faktor dalaman atau luaran (berat badan berlebihan, aktiviti fizikal yang berlebihan), yang membezakannya dari kebanyakan penyakit. Dia sendiri menjadi penyebab perkembangan patologi.

Ketegangan ligamen dan tendon yang semakin meningkat menyebabkan pemakaian struktur artikular yang dipercepat, terutamanya rawan hyaline. Secara beransur-ansur, perubahan merosakkan-degeneratif pada tisu berlaku, yang mengurangkan aktiviti fungsi sendi dan menyebabkan munculnya gejala negatif..

Gejala sindrom hipermobiliti sendi

Pesakit mungkin mengesyaki dia mempunyai pergerakan sendi yang berlebihan. Ujian diagnostik akan membantu dengan ini. Biasanya, tidak ada gejala yang tidak menyenangkan. Tetapi, dalam beberapa kes, kelenturan sendi menyebabkan tanda-tanda klinikal dan keadaan patologi berikut:

 • sakit sendi;
 • sakit otot;
 • peningkatan keanjalan kulit;
 • penampilan bintik-bintik usia;
 • kemunculan lebam di tempat pukulan ringan;
 • perkembangan vena varikos yang pesat;
 • sindrom kesakitan berterusan di kawasan toraks;
 • sinovitis - keradangan membran sendi;
 • perkembangan skoliosis;
 • hipotonia;
 • kegagalan sistem saraf autonomi;
 • proses keradangan pada sendi;
 • kemerahan kulit;
 • kulit terlalu nipis;
 • kehelan yang kerap;
 • ubah bentuk cakera intervertebral.

Sendi yang bergerak menyebabkan lumbago, radiculitis, kaki rata, arthrosis. Hernias mungkin berlaku. Kajian menunjukkan bahawa pesakit dengan sindrom lebih cenderung menderita penyakit jantung, khususnya penyakit jantung injap mitral. Mobiliti berlebihan boleh mencetuskan perubahan kedudukan rahim dan saluran pencernaan.

Bagaimanakah sindrom tonik otot ditunjukkan dan bagaimana mengatasinya? - baca dalam artikel ini.

Komplikasi sindrom hypermobile

Akut (traumatik) 1. Subluksasi berulang pada sendi buku lali. 2. Pecahnya meniskus. 3. Keretakan tulang yang kerap. 4. Subluksasi akut atau berulang pada bahu, patela, metacarpophalangeal, temporomandibular sendi. 5. Artritis traumatik.

Kronik (tidak traumatik) 1. Epicondylitis. 2. Tendinitis. 3. Sindrom putar bahu. 4. Bursitis. 5. Episodic juvenile arthritis (sinovitis) sendi lutut (tanpa tanda-tanda reaksi keradangan sistemik). 6. Arthralgia tidak spesifik. 7. Skoliosis. 8. Sakit belakang. 9. Chondromalacia patella. 10. Osteoartritis. 11. Fibromyalgia. 12. Disfungsi sendi temporomandibular. 13. Sindrom terowong karpal dan tarsal. 14. Acroparesthesia. 15. Sindrom saluran keluar toraks. 16. Kaki rata. 17. Sindrom Raynaud. 18. Kelewatan perkembangan motor (pada kanak-kanak). 19. Dislokasi pinggul kongenital.

Diagnostik

Dalam praktik klinikal, kaedah Beyton digunakan untuk membuat diagnosis. Penilaian dilakukan pada skala 9 mata. Pesakit hanya perlu melakukan beberapa pergerakan:

 • membengkokkan jari kelingking pada sudut 90 °;
 • sendi siku dan lutut dibengkokkan ke sisi lain lebih daripada 10 °;
 • ibu jari tangan ditekan ke pergelangan tangan;
 • dengan lutut lurus, pesakit dengan mudah mencapai lantai dengan telapak tangannya.

Rata-rata berbeza mengikut umur, jantina dan etnik. Dalam banyak kes, mobiliti sendi adalah sifat semula jadi badan dan tidak memerlukan rawatan.

Hipermobiliti sendi pada kanak-kanak diukur pada skala yang berbeza. Petunjuk berubah ketika anak berkembang. Untuk diagnosis yang lebih tepat, anda memerlukan:

 • analisis darah umum;
 • analisis biokimia;
 • CT atau MRI;
 • radiografi.

Anda mungkin perlu berunding dengan doktor yang sangat khusus, misalnya, pakar kardiologi atau reumatologi, kerana sering terjadi HMS dengan latar belakang penyakit lain.

Mekanisme pembangunan

Patogenesis penyakit ini dikaitkan dengan gangguan pada tisu penghubung manusia. Tisu penghubung adalah organ bantu, hanya sedikit orang yang tahu, tetapi lebih daripada lima puluh peratus tubuh manusia diwakili oleh tisu penghubung, yang bertanggungjawab untuk pelbagai proses penting. Tisu penghubung melakukan fungsi perlindungan, sokongan dan trofik, berfungsi sebagai penutup luar organ dan kerangka banyak elemen struktur.

Terdapat empat jenis tisu penghubung yang berbeza dalam struktur dan fungsinya. Tisu penghubung berserat membentuk ligamen, bentuk pepejal tulang, seperti gel di dalam badan diwakili oleh tisu tulang rawan, tetapi tisu penghubung cair tidak lebih dari darah, cecair serebrospinal, cecair sinovial, limfa dan cairan intercellular. Tisu penghubung merangkumi hampir seluruh tubuh manusia.

Pesakit dengan sindrom Marfan tidak sukar dikenali oleh jenis badan mereka yang kurus.

Adalah wajar bahawa masalah tisu penghubung akan mempengaruhi seluruh badan secara keseluruhan. Ini disebabkan oleh pelbagai gejala yang muncul dengan patologi tertentu. Graviti spesifik terbesar mempunyai tisu berserat padat - gangguan dalam pembentukannya dan menyebabkan manifestasi hipermobiliti sendi.

Gangguan keturunan non-radang pada tisu penghubung adalah sindrom Marfan dan Ehlers-Danlos, serta sindrom tidak lengkap osteogenesis. Peranan penting dalam manifestasi keparahan patologi dimainkan oleh pengedaran kolagen yang betul dari jenis pertama dan ketiga. Ini ditentukan secara genetik. Terdapat gen khas yang bertanggungjawab untuk kolagen fibrillar, komponen utama yang terdapat di hampir semua jenis tisu penghubung. Terdapat juga di tulang rawan.

Kolagen jenis ketiga dipanggil scleroprotein berserat. Ini adalah protein khusus, ia dikesan dalam tisu keratin, tulang rawan, tulang, tendon, lensa. Skleroprotein berserat juga membentuk seperempat sumsum tulang. Ia terdapat di kulit, paru-paru, serat hematopoietik dan saluran darah. Dalam sindrom displasia fibromuskular, sindrom Ehlers-Danlos, aneurisma aorta dan arteri, gen yang mengekodkan scleroprotein berserat memprovokasi mutasi dan kerjasama yang tidak betul dari jenis pertama dan ketiga berlaku.

Rawatan sindrom hipermobiliti sendi

Hanya setelah diagnosis lengkap penyakit ini dimulakan terapi HMS. Sekiranya penyakit disebabkan oleh penyakit tertentu, fokusnya adalah mengobatinya. Secara amnya, terapi sindrom adalah simtomatik, kerana mustahil untuk mengubah struktur sendi orang dewasa. Penting untuk mengubah gaya hidup anda sepenuhnya. Latihan yang berlebihan harus dielakkan dan risiko kecederaan dikurangkan. Sekiranya penyakit ini kronik dan menyakitkan, pembalut elastik, orthosis dan fiksator sendi lain digunakan. Ubat berikut digunakan untuk menguatkan tisu:

 • chondroprotectors;
 • ubat-ubatan kumpulan NSAID;
 • relaksan otot;
 • kortikosteroid;
 • salap pemanasan;
 • penghilang rasa sakit;
 • asid hyaluronik.

Untuk pengukuhan umum badan, perlu mengambil vitamin dan mineral, magnesium sangat berguna.

Dasar rawatan terdiri daripada latihan terapi senaman khas, yang disebut gimnastik isometrik, yang akan membantu menguatkan otot dan ligamen. Mereka menggunakan aktiviti aerobik, seperti latihan berjalan kaki, yoga dan Pilates. Berenang dan menari berguna. Tetapi penting bahawa setiap aktiviti tidak menimbulkan rasa sakit dan sesuai untuk kes tertentu. Dengan pergerakan sendi yang berlebihan, anda tidak boleh melakukan latihan dan bermain sukan yang sengit. Selain itu, anda harus mengunjungi ahli terapi urut dan ahli kiropraktor. Dari prosedur fisioterapi digunakan:

 • akupunktur;
 • rawatan parafin;
 • terapi laser;
 • rawatan lumpur.

Rawatan hipermobiliti sendi pada kanak-kanak adalah serupa. Tetapi pada asasnya, ketika anak tumbuh, masalahnya hilang..

Yang paling penting

Semasa mengesan pesakit dengan hipermobiliti sendi, pertama sekali perlu mengetahui sama ada hipermobiliti tersebut bersifat jinak atau patologi. Taktik lebih lanjut dalam menguruskan pesakit seperti ini bergantung pada ini. Pesakit dihantar untuk pemeriksaan genetik perubatan untuk mengetahui patologi mana yang berkaitan dengan sindrom hipermobiliti.

Setelah penjelasan mengenai pelanggaran tertentu, rawatan ditetapkan. Adalah penting untuk meyakinkan pesakit bahawa hipermobiliti sendi bukanlah kecacatan. Sebilangan besar pesakit dengan pelanggaran seperti itu dapat menjalani kehidupan normal, tetapi hanya memerhatikan rejimen yang betul, mematuhi saranan doktor yang sederhana. Terapi ubat yang bertujuan untuk mencegah kemerosotan lebih lanjut akan memungkinkan untuk menghentikan perkembangan patologi. Memandangkan hipermobiliti sudah dijumpai pada usia muda, pesakit seperti itu harus mempertimbangkan keadaan mereka ketika merancang keluarga, memilih pekerjaan, dll..

Apakah rawatannya?

Kecacatan itu sendiri tidak dapat diperbaiki, tetapi anda harus mematuhi gaya hidup yang akan memberikan perlindungan yang diperlukan untuk sendi..

Pertama, bersenam, yang akan menguatkan otot. Latihan kekuatan tanpa peningkatan beban pada perpanjangan lenturan pada alat ligamen. Apabila memilih kompleks, ada baiknya berjumpa dengan doktor terapi senaman. Ia seharusnya hanya pendidikan jasmani, bukan sukan! Berenang sangat berguna.


Salah satu ujian untuk hipermobiliti sendi

Pembetulan kaki rata tepat pada masanya. Pada pesakit dengan ligamen yang lemah, sendi kaki yang lain juga mula berubah lebih cepat: sendi lutut dan pinggul. Oleh itu, masalah ini perlu diberi perhatian dan, jika perlu, mulakan rawatan dengan pakar ortopedis dan memakai sol ortopedik.

Untuk sakit sendi, myalgia, pengambilan ubat penahan sakit akan membantu. Juga, untuk menguatkan tisu tulang rawan, doktor boleh menetapkan chondroprotectors, ubat-ubatan yang mempengaruhi pembentukan kolagen, vitamin dan ubat-ubatan yang melegakan keradangan..

Fisioterapi mempunyai kesan yang baik. Elektro- dan fonoforesis, aplikasi dengan parafin, amplipulse. Rawatan ditetapkan untuk kesakitan, kecederaan dan keradangan.

Cara merawat?

Rawatan ubat


Pelbagai persediaan untuk pertumbuhan semula tisu tulang rawan.
Sebelum menghilangkan hipermobiliti sendi, perlu mengetahui asal usulnya dan bertindak berdasarkan sumber asal gangguan tersebut. Doktor boleh menetapkan untuk membalut kawasan yang rosak dengan pembalut elastik atau menggunakan kaedah pemasangan untuk mengurangkan amplitud sendi yang bergerak. Untuk menguatkan alat artikular-rawan, ubat-ubatan pelbagai kesan ditetapkan:

 • Ubat Chondroprotective. Dana tersebut disarankan untuk digunakan setelah terapi senaman, ketika gejala patologi telah dihilangkan.
 • Kompleks vitamin dan mineral. Bertujuan untuk menghasilkan bahan yang hilang di dalam sendi dan normalisasi aliran darah.
 • Asid hyaluronik Membolehkan meningkatkan proses metabolik pada tisu tulang rawan, tendon. Selepas aplikasi di kawasan yang rosak, proses geseran dan ubah bentuk dikurangkan.

Semua ubat untuk hipermobiliti ditetapkan oleh doktor yang akan menunjukkan berapa lama pengambilannya. Selain itu, terapi ubat merangkumi pengambilan ubat yang bertujuan mencegah fasa akut dan komplikasi. Ini termasuk:

 • Penghilang rasa sakit. Anda perlu mengambilnya sebaik sahaja timbulnya kesakitan..
 • NSAID. Menghilangkan radang, bengkak dan sakit. Adalah penting untuk menghentikan keradangan secepat mungkin, kerana hanya akan memperburuk penyakit yang mendasari dan hipermobiliti akan menampakkan dirinya dengan lebih kuat. Perlu diperhatikan dengan ketat dosnya, kerana kemungkinan reaksi sampingan dari saluran gastrousus.
 • Relaksan otot. Direka untuk menghilangkan kekejangan pada otot. Dilarang menggunakannya dalam patologi akut..

Adakah terapi tidak konvensional dibenarkan?


Bantuan yang sangat diperlukan sekiranya terdapat kesan regangan dan terkehel.
Kelainan sendi tidak dapat disembuhkan dengan bahan semula jadi. Pada masa yang sama, banyak doktor menyatakan bahawa berbahaya untuk menggunakannya, terutamanya semasa berlakunya peningkatan patologi. Rawatan alternatif adalah berdasarkan pemanasan sendi yang rosak, dan tindakan sedemikian dilarang sama sekali sekiranya terjadi keradangan. Cara tidak konvensional yang terbaik untuk mengurangkan keadaan dengan hipermobiliti adalah dengan menggunakan kompres sejuk dalam 2 hari pertama selepas pemburukan.

Faktor yang Menyumbang kepada Pembangunan Ketidakstabilan Bahu

Terdapat sebilangan faktor yang dapat menyumbang kepada perkembangan ketidakstabilan bahu dan gejala yang berkaitan. Kajian mengenai faktor-faktor ini membolehkan doktor pemulihan menjalankan rawatan dengan lebih baik dan untuk mengelakkan ketidakstabilan berulang. Ini adalah faktor berikut:

 • sejarah episod dislokasi bahu (dislokasi atau subluksasi)
 • pemulihan yang tidak mencukupi setelah bahu yang terkeluar
 • penyertaan yang kuat dalam aktiviti sukan atau ketegangan bahu yang berlebihan
 • kelemahan otot (terutamanya otot manset rotator)
 • ketidakseimbangan otot
 • gangguan biomekanik pergerakan atau teknik sukan
 • ketegaran tulang belakang toraks
 • hipermobiliti sendi bahu
 • kelemahan radas ligamen
 • kekejangan otot kerana postur yang lemah
 • perubahan dalam latihan
 • postur yang tidak baik
 • pemanasan yang tidak mencukupi sebelum bermain sukan

Kriteria

Terdapat parameter tertentu untuk menilai tahap hipermobiliti sendi:

 1. Lenturan pasif sendi jari kelima pada sendi metacarpophalangeal di kedua arah;
 2. Lenturan pasif jari kaki pertama ke arah lengan bawah ketika bergerak di sendi pergelangan tangan;
 3. Lebihan sendi siku dan / atau lutut melebihi 10 darjah;
 4. Semasa membongkok ke hadapan, meletakkan telapak tangan di atas lantai, tetapi lutut tidak bengkok.

Untuk doktor mendiagnosis hipermobiliti, pesakit mesti mempunyai tiga petunjuk. Dari segi penilaian, skala dari 1 hingga 9 digunakan di sini, di mana bilangan terendah menunjukkan kelebihan patologi. Petunjuk hingga dua dianggap sebagai norma.

Juga, untuk penilaian yang lebih tepat, mereka menggunakan skala bertahap, yang menilai pergerakan di setiap sendi dari 2 hingga 7, tetapi teknik ini jarang dipraktikkan..

Klinik

Hipermobiliti sendi lutut

Mengkaji gambaran klinikal pesakit yang berlainan dengan sindrom yang disajikan, para pakar mencatat bahawa pada kanak-kanak dan orang dewasa terdapat perasaan tidak selesa pada sendi, gejala-gejala sangat ketara selepas aktiviti fizikal, dan juga semasa pertumbuhan struktur tulang.

Dalam kebanyakan kes, rasa tidak selesa terdapat pada kaki, tetapi juga boleh berlaku di bahagian atas anggota badan. Sakit sendi sering mempengaruhi sendi lutut, tetapi ada kes apabila pesakit mengadu tidak selesa di pergelangan kaki. Mereka yang terlibat dalam aktiviti sukan profesional juga mengalami edema tisu lembut dan efusi sendi.

Hasil kajian histologi mengesahkan tidak adanya proses keradangan, dan gambaran klinikal keseluruhan sangat serupa dengan keadaan selepas kecederaan. Komposisi cecair sinovial dicirikan oleh sejumlah kecil protein dan sel lain. Tahap kerosakan, dalam kebanyakan kes, tetap berada dalam jarak normal, yang membolehkan pesakit terus berlatih sukan kegemarannya.

Pada kanak-kanak

Setiap kanak-kanak yang mempunyai keunikan dalam bentuk hipermobiliti sendi dapat menyatakan pelbagai keluhan mengenai ketidakselesaan yang timbul dalam sistem muskuloskeletal. Selalunya, mereka bercakap tentang sensasi yang menyakitkan di kawasan sendi patologi, yang menampakkan diri setelah melakukan senaman fizikal, di mana sendi hiper bergerak terlibat. Kesakitan muncul pada satu atau lebih sendi, sementara boleh simetris atau umum.

Penyakit anggota badan atas pada kanak-kanak

Dalam kebanyakan kes, gejala berlaku pada sendi lutut, tetapi mana-mana sendi, termasuk ruang tulang belakang, boleh terjejas. Rasa sakit, paling sering, hilang dengan sendirinya, tetapi setelah terlalu banyak rasa sakit itu muncul kembali. Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit dalam kumpulan usia yang lebih muda mengadu sakit otot, kekejangan, dan ketidakselesaan lain yang tidak berkaitan dengan sendi.

Bercakap mengenai hubungan patologi dengan penyakit jantung atau sistem vaskular, perlu diperhatikan bahawa sindrom hipermobiliti dikesan pada kanak-kanak yang menderita penyakit injap jantung mitral. Memang, dalam kes ini, patologi mempengaruhi tisu penghubung. Secara beransur-ansur, semasa anak tumbuh, pematangan dan pengukuhan tisu penghubung berlaku, masing-masing, gejala sindrom menurun.

Gambaran klinikal sindrom

Hipermobiliti sendi adalah lesi non-radang sistemik sistem muskuloskeletal. Keadaan ini mempunyai begitu banyak gejala sehingga nampaknya pesakit menderita penyakit yang sama sekali berbeza. Pesakit sedemikian sering salah didiagnosis..

Langkah-langkah diagnostik khas di institusi perubatan membantu menentukan batas hipermobiliti dan membezakan lesi ini dari penyakit lain dengan gejala yang serupa. Semasa menentukan gejala utama penyakit, penting untuk mempertimbangkan bentuk artikular dan ekstra-artikular dari manifestasi penyakit ini..

Tanda-tanda luar artikular

Oleh kerana hipermobiliti mempunyai bentuk sistemik, ia dicirikan oleh manifestasi ekstra-artikular. Tisu penghubung penting untuk organ dan sistem manusia, jadi displasia boleh memberi kesan buruk kepada semua fungsi dan bahkan menyebabkan gangguan yang signifikan pada struktur umum. Dalam kebanyakan kes, gangguan patologi merebak ke sistem rangka. Sebagai tambahan kepada gangguan sendi, doktor mungkin melihat beberapa ciri luaran: lelangit tinggi, kelewatan perkembangan rahang atas atau bawah, kelengkungan dada, melebihi panjang jari kaki atau tangan.

Terdapat tanda-tanda hipermobiliti lain:

 • daya tahan kulit yang kuat, kemungkinan berlakunya kecederaan dan kerosakan;
 • prolaps injap mitral;
 • urat varikos di kaki;
 • prolaps buah pinggang, usus, rahim, perut;
 • pelbagai bentuk hernia (inguinal, hernia pusar);
 • juling, epicant.

Selalunya orang yang menderita hipermobiliti mengadu keletihan yang cepat, kelemahan umum badan, kegelisahan, pencerobohan, sakit kepala, masalah dengan tidur.

Sukan yang dilarang

Bayi yang sakit dilarang melakukan sukan berikut:

 • gimnastik dan akrobatik;
 • berjoging, biathlon;
 • hoki, bola sepak;
 • lompat jauh;
 • sambo dan karate.

Pakar yang merawat mengesyorkan agar ibu bapa kanak-kanak terutama plastik tidak segera menghantar mereka ke kemudahan sukan. Anak seperti itu mesti menjalani pemeriksaan penuh di hospital. Sekiranya dia mengalami masalah pergerakan sendi, dia harus meninggalkan semua jenis sukan yang berbahaya untuknya.

Apa yang perlu diingat oleh pesakit?

Bahawa kekurangan ini dalam kombinasi dengan perubahan serius pada keseluruhan organisma agak jarang berlaku. Tetapi walaupun berlaku perubahan jinak, yang tidak dapat diekspresikan, alat ligamen mungkin tidak menahan peningkatan beban. Mereka perlu dikurangkan sambil menguatkan otot. Kemungkinan kecederaan dengan pecah dan kehelan sendi harus dielakkan.

Sekiranya terdapat bahaya untuk tidak menghadapi pergerakan, putaran, beban yang tiba-tiba pada alat ligamen, anda perlu menjaga diri anda.

Wanita semasa kehamilan tidak dianjurkan untuk membiarkan kenaikan berat badan yang ketara, dan dalam tempoh selepas melahirkan - kecenderungan tajam dan mengangkat berat. Semasa kehamilan, tulang rawan menjadi lebih lembut secara fisiologi dan risiko kecederaan meningkat.