Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Siku

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: video, latihan

Kesihatan, mood dan kesejahteraan kita banyak ditentukan oleh keadaan tulang belakang - kerangka pusat dan sokongan seluruh badan. Bahkan ketegangan otot yang sedikit, kelengkungan atau perpindahan tulang belakang dapat disertai dengan sensasi menyakitkan yang menyebabkan kekejangan gentian otot refleks dan akhirnya menyebabkan pembentukan lingkaran setan "sakit - kekejangan - sakit".

Kesihatan, mood dan kesejahteraan kita banyak ditentukan oleh keadaan tulang belakang - kerangka pusat dan sokongan seluruh badan.

Oleh itu, banyak pakar mengesyorkan memulakan pemulihan dan peremajaan seluruh badan dengan pemulihan mobiliti dan peningkatan pemakanan saluran tulang belakang..

Di antara pakar seperti itu ialah Mirzakarim Norbekov, pengarang kaedah unik untuk menangani perubahan berkaitan dengan usia, serta penyakit sistem muskuloskeletal dan patologi organ dalaman yang berterusan..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program peningkatan kesihatan pengarangnya.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program peningkatan kesihatan pengarangnya

Secara beransur-ansur, tanpa lompatan tiba-tiba dan ketegangan yang tidak perlu, latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov, video yang sekarang kami tunjukkan kepada anda, melibatkan setiap vertebra dalam kerja, mengaktifkan proses metabolik pada tisu di sekitarnya.

Tulang belakang serviks, tulang belakang toraks, tulang belakang lumbosacral - semuanya mendapat perhatian yang mencukupi semasa latihan. Seiring berjalannya waktu, gimnastik sendi untuk tulang belakang membolehkan anda menghilangkan sakit belakang yang kronik, merasa letih dan lemah, mood yang tidak baik dan tidak mahu bergerak. Perkara utama adalah meluangkan masa kepadanya setiap hari tanpa berehat..

Gimnastik sendi untuk tulang belakang membolehkan anda menyingkirkan sakit belakang yang kronik, merasa letih dan lemah, mood yang tidak baik dan tidak mahu bergerak.

Bayaran tulang belakang seperti itu sangat diperlukan untuk orang tua dan mereka yang berada dalam kedudukan yang sama untuk waktu yang lama, bekerja di komputer, bergerak sedikit, menderita berat badan berlebihan atau penyakit sistem muskuloskeletal. Melakukan senaman, anda dapat merasakan rasa ringan yang dilupakan di bahagian belakang dan seluruh badan, diisi dengan daya tarikan dan tenaga sepanjang hari.

Semua proses pemikiran, semua emosi dan perasaan berada di bawah kawalan isyarat yang menyebarkan melalui badan melalui ruang tulang belakang.

Tulang belakang yang sihat adalah asas kesihatan fizikal dan mental

Tulang belakang terlibat dalam mengatur perasaan, emosi dan pemikiran kita.

Dengan mengekalkan tulang belakang yang sihat, anda akan meningkatkan kualiti hidup anda dan menjadikan usia tua dan penyakit yang melekat akan reda. Kami mencadangkan untuk memulakan jalan menuju kesihatan sekarang dengan mula melakukan kompleks gimnastik sederhana.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang (video):

Gimnastik sendi M.S. Norbekova (dengan pengenalan):

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang mengulas:

Tulang belakang mesti ditangani! Lebih baik memulakan ketika anda masih muda, agar tidak memulakan... Program yang bagus. Saya suka bahawa Norbekov tidak hanya menumpukan pada badan, tetapi juga pada mood dan jiwa. (Lyuba)

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang, sendi. Latihan yang kompleks, video

Norbekov hari ini dianggap sebagai salah satu penyokong yang paling terkenal dalam kaedah konvensional untuk merawat patologi sistem muskuloskeletal. Gimnastiknya untuk sendi tulang belakang dan sendi digunakan oleh pesakit di seluruh dunia, yang membuktikan keberkesanan dan kesederhanaan teknik ini. Bersenam secara berkala membolehkan anda mencapai hasil yang baik walaupun anda tidak sihat secara fizikal.

Inti dan prinsip asas kaedah

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang metodologinya yang tidak biasa, juga seorang akademisi, yang pada tahun 1998 mendirikan "Institut Penyembuhan Diri Manusia" khas. Institusi ini mengajak semua orang untuk mempelajari asas-asas terapi tanpa menggunakan kaedah tradisional.

Inti dari teknik Norbekov adalah untuk mengembalikan pergerakan sendi artikular, otot dan tulang belakang dengan melakukan senaman sederhana yang bertujuan untuk menguatkan korset otot.

Dalam kes ini, rawatan bergantung pada mood pesakit sendiri, keinginan dan cita-citanya.

Pakar tersebut mendakwa bahawa setiap pergerakan harus dilakukan secara sedar dan senang. Hanya dalam kes ini anda dapat mencapai hasil. Setiap orang yang telah menguji teknik ini sendiri, perhatikan bahawa latihan itu sederhana dan tidak memerlukan latihan fizikal, iaitu atlet profesional dan orang yang sebelumnya tidak ada kaitan dengan sukan boleh melakukannya.

Perlu diperhatikan bahawa sebelum penerbitan gimnastik dan hasilnya, ahli akademik mengujinya sendiri, dapat menghilangkan patologi buah pinggang yang teruk dan memperbaiki keadaan ruang tulang belakang.

Selepas itu, dia melakukan satu lagi ujian ke atas sukarelawan yang sepenuhnya mempercayakan tubuh dan kesihatan mereka kepada pakar. Hanya pengalaman positif semua sukarelawan yang meyakinkan Norbekov mengenai keberkesanan metodologi yang dikembangkan. Hari ini setiap orang yang mempunyai masalah dengan sistem muskuloskeletal tahu mengenainya..

Dari tahun 1998 ujian kaedah bermula, sejak itu ahli akademik telah berjaya menyembuhkan lebih dari 2,500,000 orang..

Teknik ini didasarkan pada penguatan sendi dan otot, meningkatkan pergerakan mereka, melatih sistem vaskular, dan juga menyedari kepentingannya sendiri untuk menyingkirkan penyakit. Penulis sendiri mendakwa bahawa 99% kejayaan bergantung pada seseorang, moodnya, harmoni dengan dunia dalaman, dan hanya 1% latihan yang dipilih dengan betul.

Teknik ini merangkumi kompleks yang dirancang untuk tulang belakang serviks, toraks dan lumbal. Selain itu, semasa pelaksanaan, korset otot dan sendi dilatih. Harus diingat bahawa gimnastik mempunyai kesan positif pada semua organ dan tisu, menormalkan tekanan darah dan menghilangkan rasa sakit pada pelbagai penyakit kronik..

Petunjuk untuk permulaan penggunaan

Norbekov (gimnastik untuk tulang belakang adalah yang paling berkesan hari ini) percaya bahawa perlu menjalani pemeriksaan yang akan membantu menjelaskan diagnosis. Hanya dalam kes ini, anda boleh mengharapkan hasil positif dari kelas..

PetunjukAksi gimnastik
OsteochondrosisLatihan meningkatkan mobiliti, menghentikan perkembangan penyakit, memperbaiki peredaran darah di ruang tulang belakang
OsteoartritisBerkat prestasi biasa, adalah mungkin untuk memperbaiki keadaan cakera intervertebral dan vertebra secara signifikan, menghentikan perubahan degeneratif-distrofik dan merangsang proses pemulihan
Cakera intervertebral Herniated tanpa mencubit ujung sarafMerangsang aliran darah ke kawasan yang terjejas, mengurangkan beban pada cakera yang rosak, yang memberi kesan yang baik terhadap keadaan pesakit
Arthrosis dan artritis kronikMeningkatkan mobiliti sendi sekiranya tidak ada gejala keradangan akut, meningkatkan jumlah cecair sendi
RachiocampsisMemperbaiki garis tulang belakang dan memperbaiki postur, mengurangkan tekanan pada tulang belakang toraks dan lumbar
Sciatica kronikMengurangkan tekanan pada akar ujung saraf dengan melatih korset otot dan meningkatkan jarak antara vertebra, menormalkan aliran darah dan laluan impuls saraf
Kelemahan korset ototMelatih otot, menjadikannya fleksibel dan kuat, yang membantu mengekalkan ruang tulang belakang pada kedudukan yang diinginkan
Tempoh pemulihan selepas kecederaan sistem muskuloskeletalMembolehkan anda mempercepat tempoh pemulihan, mengelakkan atrofi otot dan kesesakan di tulang belakang dan sendi
Kemerosotan pergerakan sendiMenormalkan pergerakan, menjadikannya lancar dan tepat, menghilangkan kekakuan setelah lama tinggal di satu posisi
Umur lanjut usiaMembantu menghentikan perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik, yang pastinya berkembang pada pesakit tua. Menghalang perkembangan penyakit yang berkaitan dengan kelemahan otot dan peningkatan tekanan pada tisu tulang rawan sendi

Harus diingat bahawa pakar mengesyorkan berlatih bukan sahaja untuk merawat penyakit, tetapi juga untuk mencegahnya.

Kontraindikasi untuk digunakan

Norbekov (senam untuk tulang belakang membantu mengatasi banyak penyakit) menarik perhatian pesakit kepada fakta bahawa teknik ini bukan kaedah terapi yang benar-benar selamat untuk patologi sistem muskuloskeletal.

Terdapat kontraindikasi yang harus dipertimbangkan:

 • Latihan dikontraindikasikan semasa kehamilan. Mereka boleh memberi kesan negatif kepada keadaan umum ibu dan perkembangan janin. Banyak wanita pada masa ini mempunyai toksikosis dan peningkatan tekanan darah, yang juga merupakan alasan untuk menolak untuk bersenam..
 • Semasa mendiagnosis barah, penyakit berjangkit atau hipertensi yang tidak terkawal, senaman dikontraindikasikan, terutama semasa eksaserbasi. Kegagalan untuk mematuhi cadangan tersebut pasti akan menimbulkan komplikasi. Anda tidak boleh melakukan gimnastik untuk kecacatan jantung, penyakit arteri koronari atau angina lanjut.
 • Kontraindikasi mutlak untuk gimnastik adalah tempoh pemulihan selepas pembedahan pada jantung atau organ sistem pencernaan, serta pemulihan setelah infark miokard atau strok iskemia..
Proses keradangan akut adalah kontraindikasi untuk gimnastik tulang belakang mengikut sistem Norbekov

Terdapat juga kontraindikasi relatif:

 • Kesakitan akut pada arthritis dan arthrosis. Dianjurkan untuk memulakan kelas setelah penghapusan gejala yang teruk dan akhir rawatan ubat.
 • Penyakit kronik sistem muskuloskeletal semasa eksaserbasi. Dalam kes ini, kelas dapat memperburuk keadaan, oleh itu gimnastik ditunjukkan dalam tempoh pengampunan..
 • Beberapa minggu pertama selepas kecederaan anggota badan dianggap sebagai kontraindikasi relatif untuk bersenam. Dalam tempoh ini, rejimen yang lembut diperlukan, tetapi setelah beberapa saat, latihan dibenarkan dilakukan. Penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Bagi wanita, tempoh selepas bersalin dianggap sebagai kontraindikasi relatif. Sekiranya pesakit berasa sihat dan tidak ada komplikasi semasa melahirkan, ia dibenarkan melakukan latihan paling sederhana yang tidak akan menimbulkan kemerosotan.

Harus diingat bahawa ada batasan bagi pesakit yang mengalami kecederaan, tetapi tanpa rasa sakit akut dan gejala lain. Anda dibenarkan melakukan gimnastik, tetapi anda hanya perlu melakukan senaman sederhana dan memerhatikan keadaan anda dengan teliti. Sekiranya anda merasa lebih teruk, anda harus berhenti bersenam dan menghubungi pakar.

Nasihat berguna untuk pesakit

Norbekov mengesyorkan agar pesakit mengikuti peraturan mudah supaya gimnastik untuk tulang belakang hanya mendapat faedah:

 • Untuk kelas, anda hanya memerlukan pakaian longgar yang terbuat dari bahan semula jadi. Pertaruhan terbaik anda ialah kemeja-T kapas dan baju sejuk. Berat atau alat lain tidak digunakan semasa gimnastik. Anda boleh bersenam di tikar getah khas dan harus dibeli dari kedai barang sukan.
 • Bilik belajar hendaklah tenang, berventilasi baik dan terang. Sebaiknya biarkan tingkap terbuka semasa bersenam. Pengarang teknik mengesyorkan berlatih setiap hari selama sekurang-kurangnya 20 minit. Waktu terbaik untuk ini adalah awal pagi, tetapi jika anda tidak dapat melakukan latihan setelah bangun tidur, anda boleh meluangkan masa untuk mereka pada waktu petang atau 3 jam sebelum tidur. Anda tidak boleh makan makanan 2 jam sebelum latihan dan 1 jam selepas itu, tetapi anda semestinya minum air sedikit demi sedikit dengan sederhana.
 • Yang paling penting dalam latihan, menurut penulis, adalah sikap psikologi pesakit. Penting untuk melakukan semua latihan dengan senang hati, merasakan pergerakan otot dan seluruh badan, dan juga merasakan bagaimana penyakit itu meninggalkan setiap sel. Visualisasi semacam itu adalah jaminan kejayaan dan mempercepat proses penyembuhan..
 • Penting untuk memperhatikan persekitaran anda. Lebih baik melakukan latihan secara bersendirian dan dalam diam. Sebilangan orang lebih suka melatih muzik, tetapi Norbekov bersikeras untuk mendiamkan diri, kerana muzik mengalihkan perhatian pesakit dari pemikirannya sendiri dan tidak membenarkan untuk memvisualisasikan hasilnya sepenuhnya. Selepas pelajaran, disarankan untuk berdiam diri selama 5-7 minit, menghirup udara segar dan menyedari faedah latihan. Pesakit mesti percaya bahawa hanya dia sendiri yang dapat meningkatkan kesihatannya.
 • Perlu diingat bahawa gimnastik yang dilakukan tanpa keinginan tidak akan membawa hasil. Hanya keinginan untuk memperbaiki diri yang akan membantu mencapai dinamika positif.

Kompleks utama

Norbekov (gimnastik untuk tulang belakang dari penulis dianggap paling popular di kalangan pesakit yang berlainan usia) termasuk latihan pemanasan di kompleks utama, selepas itu gimnastik dilakukan langkah demi langkah untuk vertebra serviks, toraks dan lumbal.

Pemanasan ini merangkumi beberapa latihan sederhana untuk mempersiapkan otot untuk tekanan lebih lanjut:

 1. Mengepalkan telapak tangan ke kepalan tangan, diikuti dengan meregangkan jari. Pada masa yang sama, tangan harus diangkat di hadapan anda..
 2. Sambil mengangkat bahu sambil berdiri. Dalam kes ini, perlu membulatkan punggung atas sebanyak mungkin..
 3. Putaran bahu dalam keadaan berdiri dengan lengan diturunkan di sepanjang badan. Dalam kes ini, anda harus berusaha untuk tidak memindahkan bahagian badan dan kepala yang lain..
 4. Cuba kembalikan satu tangan sebanyak mungkin setelah mengangkatnya ke atas kepala anda. Pada masa yang sama, anda harus mengembalikan tangan kedua, tetapi jangan mengangkatnya, tetapi turunkan ke bawah.
 5. Putaran pelvis ke arah yang berbeza. Untuk setiap sisi, ulangi sekurang-kurangnya 10 kali. Dalam kes ini, telapak tangan harus terletak di kawasan lumbar..

Setiap latihan dilakukan 10-12 kali. Selepas itu, anda boleh menuju ke kompleks utama untuk setiap kumpulan tulang belakang. Untuk melatih tulang belakang serviks, latihan harus dilakukan dalam urutan yang jelas, yang akan memastikan beban yang betul dan menghilangkan kemungkinan komplikasi.

Latihan untuk melatih tulang belakang serviks:

 1. Kepala condong ke sisi. Dalam kes ini, anda harus cuba menyentuh bahu anda dengan cuping telinga. Ulangi 10 kali pada setiap arah. Selepas itu, cubalah memegang kepala anda di bahu selama beberapa saat untuk meregangkan otot leher..
 2. Kepala condong ke hadapan. Pesakit harus berusaha mencapai dadanya dengan dagu, sementara kepala juga harus mengikutinya. Berlari 10 kali.
 3. Memiringkan kepala ke belakang dengan dagu ke atas sebanyak mungkin. Berlari 10 kali.
 4. Putaran kepala mengikut arah jam dan lawan jam. Pergerakan harus perlahan, lancar, berhati-hati. Putar ke setiap arah selama 15 saat.
 5. Bawa dagu di dada sedekat mungkin, kemudian pusingkan kepala ke kanan dan kiri dengan hati-hati. Lakukan 10 kali pada setiap arah, cuba untuk tidak mengangkat dagu dari dada.
 6. Membuang kepala ke belakang dengan kelonggaran dan ketegangan otot leher secara serentak. Setelah berpusing ke belakang, pesakit harus merasakan otot leher, mengetatkannya dengan berhati-hati dan merehatkannya secara beransur-ansur. Lakukan 20 saat.

Semua latihan dilakukan dalam keadaan berdiri dengan kaki tersebar selebar bahu dan lengan dilanjutkan di sepanjang badan. Jangan gunakan tangan anda atau cuba membuat latihan lebih mudah..

Selepas itu, anda boleh beralih ke satu set latihan untuk vertebra toraks. Mereka juga dilakukan langkah demi langkah, jangan putus urutan.

Latihan untuk vertebra toraks:

 1. Sambungkan tangan anda di hadapan anda dengan kunci, dan kemudian cuba tekan tangan anda satu sama lain. Dalam kes ini, pesakit harus merasakan ketegangan di kawasan vertebra toraks. Lakukan 20 saat.
 2. Bergabung tangan ke dalam kunci di belakang badan pada tahap punggung, diikuti dengan pengurangan maksimum bilah bahu. Anda perlu membawa bilah bahu dengan berhati-hati dan merehatkan tulang belakang toraks, tetapi tidak melepaskan tangan. Ulangi 10-15 saat.
 3. Turunkan satu bahu sambil mengangkat yang lain. Ulangi untuk setiap bahu 10 keturunan dan angkat..
 4. Memusingkan badan ke arah yang berbeza sehingga hanya tulang belakang bahu dan toraks yang terlibat. Lakukan 12 kali pada setiap arah.
 5. Memiringkan badan ke hadapan dari kedudukan berdiri. Dalam kes ini, pesakit tidak boleh menekuk lutut, tetapi harus berusaha mencapai lantai dengan tangannya. Kaki terpisah selebar bahu. Lakukan 10 selekoh.

Setelah menyelesaikan kompleks asas, anda perlu berehat selama 2-3 minit, dan kemudian meneruskan latihan untuk tulang belakang lumbar. Semua pergerakan juga mesti dilakukan secara konsisten, berhati-hati dan tanpa tekanan yang berlebihan..

Latihan lumbar:

 1. Memusingkan badan ke sisi. Pelvis tidak boleh bergerak, tetapi seluruh badan berpusing lancar ke kanan dan kiri. Ulangi 10 kali pada setiap arah.
 2. Berehat seboleh mungkin, kemudian turunkan badan, rilekskan tangan anda. Kaki harus lurus, dan badan nampaknya tergantung dari pelvis. Dalam kes ini, perlu merasakan bagaimana otot-otot di kawasan lumbar berehat..
 3. Menjaga keempat-empat dan turunkan kepala anda, kemudian lengkungkan punggung anda sebanyak mungkin ke atas, cuba tetap dalam kedudukan ini selama 3-5 saat. Selepas itu, bengkok ke bawah, dan arahkan wajah anda ke atas. Ulangi 10 kali.
 4. Berbaring di belakang anda. Bangun dan ambil kaki yang bengkok di lutut dengan tangan anda. Bergerak ke belakang dalam kedudukan ini selama 10 saat.
 5. Ambil kedudukan - duduk di lantai dengan kaki dilanjutkan dan disambungkan. Bawa badan sedekat mungkin dengan kaki, meregangkan lengan di hadapan anda. Lakukan 10 selekoh. Pesakit harus merasakan bagaimana otot punggung bawah diregangkan, ketegangan meninggalkan seluruh badan.

Setelah melakukannya, anda harus berbaring di atas tikar dengan pose "bintang laut" sekurang-kurangnya 7 minit. Anda perlu merasakan setiap otot dan faedah yang dibawa oleh senaman. Semua latihan harus dilakukan dengan lancar dan berhati-hati..

Memperbaiki hasilnya

Norbekov (senam untuk tulang belakang dari pengarang sering menjadi satu-satunya kaedah untuk merawat patologi tulang belakang pada peringkat awal) menarik perhatian pesakit kepada fakta bahawa untuk menggabungkan hasilnya, adalah penting untuk berlatih setiap hari. Di samping itu, anda perlu mengikuti kesan positif kelas..

Pakar juga mengesyorkan untuk menggabungkan hasil latihan dengan pemakanan yang betul, terutamanya jika anda berlebihan berat badan. Bilangan sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin harus ditambah dalam menu. Ia berguna untuk menggunakan produk susu fermentasi, buah kering, kursus pertama.

Anda mesti mengecualikan makanan manisan, daging asap, makanan bakar dan hidangan berlemak dari makanan. Di samping itu, bahagiannya mestilah kecil dan makanan mesti kerap. Minum lebih banyak cecair, tetapi elakkan alkohol, soda dan kopi.

Bila menjangkakan kesannya

Kesan latihan tidak boleh diharapkan beberapa hari selepas bermulanya latihan. Tempoh minimum kursus hendaklah 4 minggu. Tetapi pengarang kaedah itu mendakwa bahawa hasil yang berkekalan dapat diperoleh hanya dengan latihan biasa dan mematuhi diet..

Norbekov adalah pengarang teknik yang unik, kerana banyak pesakit menyingkirkan patologi sistem muskuloskeletal.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang dan sendi dianggap paling popular dan berkesan pada masa ini, oleh itu ia digunakan oleh pesakit di seluruh dunia..

Video mengenai topik: Senam Norbekov untuk tulang belakang

Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov:

Gimnastik sendi menurut Norbekov - peluang untuk mempunyai sendi yang sihat untuk semua orang

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi normal semua sendi badan. Sebagai perbandingan dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal. Kepentingan besar di dalamnya diberikan kepada keadaan dalaman seseorang, keadaan emosinya. Pertimbangkan gimnastik seperti itu, dan bagaimana ia dilakukan.

Gimnastik sendi menurut Norbekov: keterangan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang metodologinya sendiri dan pakar dalam bidang perubatan alternatif. Dia adalah pengasas dan ketua Institut Penyembuhan Diri Manusia di Moscow. Kaedah mempercepat pembelajaran pengaturan diri psikosomatik, yang dikembangkannya pada tahun 1998, dianggap paling mudah diakses dan berkesan di antara banyak sistem kesihatan lain..

Hari ini teknik ini dipraktikkan secara aktif di Rusia dan jauh di luar sempadannya. Sebagai asas sistem, penulis mengambil perubatan oriental kuno dan maklumat mengenai urutan sistem pengetahuan mengenai kehidupan manusia. Idea utamanya adalah bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan semula jadi yang tidak terhad. Orang bijak Timur menganggap tubuh sebagai rumah jiwa dan menegaskan bahawa sebarang rawatan harus dimulakan dengan penyembuhan jiwa manusia. Pengetahuan inilah yang menjadi asas sistem peningkatan kesihatan Norbekov. Pada seminar mengenai sistem Norbekov, pakar mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofizik mereka ke arah positif.

Orang yang telah menguasai teknik ini dapat mengawal keadaan emosi dan mood mereka. Pengetahuan ini sangat penting memandangkan irama kehidupan moden, yang memerlukan kawalan diri emosi yang berterusan..

Juga, ketenangan fikiran mempunyai kesan yang baik terhadap aspek psikologi, sosial, profesional..

Menurut konsep umum, gimnastik Norbekov didefinisikan sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menegaskan bahawa tidak begitu penting latihan apa yang dilakukan, yang lebih penting adalah keadaan emosi pesakit..

Gimnastik menurut Norbekov untuk sendi adalah kompleks latihan sederhana yang serupa dengan elemen latihan fisioterapi. Tugas utamanya adalah seperti berikut:

 • Memberi kekuatan kepada seseorang dan kesan yang baik pada tubuhnya.
 • Pemulihan fungsi badan, kawalan lengkap. Ketidakselesaan pada sendi menimbulkan banyak masalah dalam pergerakan, membatasi kemungkinan. Melalui penggunaan gimnastik, kesihatan fizikal dan emosi dapat ditingkatkan.
 • Fungsi ligamen otot bertambah baik. Latihan yang sistematik menyumbang kepada pembentukan korset otot yang elastik dan fleksibel pada seseorang.

Kontraindikasi

Gimnastik Norbekov untuk sendi mempunyai kontraindikasi, yang merangkumi perkara berikut:

 • Tempoh selepas operasi;
 • Penyakit jantung;
 • Penyakit kronik;
 • Kesakitan pada sendi dan tulang belakang;
 • Kehamilan;
 • Gangguan mental.

Salah satu kelebihan gimnastik adalah bahawa ia tidak mempunyai batasan umur..

Pratetap

Pengarang gimnastik menegaskan bahawa sangat penting untuk mewujudkan sikap positif sebelum bersenam. Pengulangan mekanikal mereka untuk tujuan pemulihan, menurutnya, bukan sahaja tidak membawa faedah, tetapi juga merugikan. Oleh itu, sebelum anda mula melakukan senam sendi Norbekov, lakukan perkara berikut:

 • merehatkan seluruh badan dan otot, termasuk wajah;
 • cuba rilekskan organ dalaman sehingga timbul rasa lemah;
 • menyesuaikan diri dengan senaman positif;
 • berguna untuk mengurut telinga, menariknya ke arah yang berbeza - ini akan membantu mengaktifkan badan.

Gimnastik sendi terbaik Norbekov: latihan

Latihan yang ditunjukkan di bawah harus dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal. Ulangi 8-10 kali.

Latihan berikut dilakukan untuk sendi tangan:

 • Jaga tangan anda di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, mula-mula menumpukan pada pengepalan dan kemudian pada pelepasan.
 • Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam, seolah-olah anda ingin memberi "klik" kepada seseorang.
 • Lakukan pergerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke belakang..
 • Bersalaman.
 • Regangkan tangan ke hadapan, turunkan tangan anda. Tarik mereka ke arah anda. Sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.
 • Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain ke dalam, kemudian bertentangan, antara satu sama lain ke sisi. Bersalaman.
 • Picit jari anda ke penumbuk dan lakukan gerakan bulat.
 • Regangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku. Putar lengan bawah anda dalam bulatan, pertama ke depan, kemudian ke belakang. Bersalaman.
 • Lakukan "kilang" dengan tangan lurus, yang pertama, kemudian yang kedua. Dalam kes ini, perhatian harus tertumpu pada sendi bahu..
 • Berdiri tegak, letakkan tangan anda ke bawah, lurus kepala anda. Lakukan pergerakan ke arah bahu, dan kemudian, sebaliknya, bawa ke belakang, cuba membawa bilah bahu.
 • Kemudian turunkan bahu anda ke bawah. Angkat mereka sehingga sampai ke telinga anda.
 • Berkonsentrasi pada bahu anda, lakukan dengan gerakan melingkar dengan lengan ke bawah, ke belakang dan ke belakang..
 • Berdiri tegak, turunkan tangan anda ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda, kemudian jauhkan tangan dari anda. Bersalaman.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, pegang siku dengan kiri anda dan tarik ke belakang belakang anda, pada paras leher anda. Dalam kes ini, hanya lengan, kepala dan bahu yang boleh berputar. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan anda yang lain..

Latihan berikut adalah untuk sendi kaki:

 • Berdiri tegak, angkat satu kaki dan bengkokkan di lutut. Lakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian dengan kaki lurus ke arah anda.
 • Pergerakannya serupa dengan gerakan sebelumnya, tetapi kaki mesti ditarik ke dalam, dan kemudian dipusing ke sebelah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Berjongkok, lakukan gerakan bulat dengan lutut ke dalam, dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda dengan lutut ke belakang.
 • Letakkan kaki anda bersama, letakkan tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Berjongkok, lakukan putaran lutut, pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang lain. Bawa lutut ke belakang, luruskan kaki anda.
 • Kedudukan permulaan - berdiri dengan kaki selebar bahu. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan bawa sejauh mungkin ke sisi. Tarik balik dengan pergerakan kenyal. Lakukan perkara yang sama untuk kaki kiri..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan, angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali dan lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain..
 • Kedudukan permulaan yang serupa. Pegang kaki bengkok anda ke sisi dan lakukan gerakan bulat dengan lutut anda, seolah-olah anda ingin melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama untuk kaki kedua.

Untuk tulang belakang, gimnastik artikular melibatkan latihan berikut:

 • Turunkan kepala ke dada dan sentuh dengan dagu. Turunkan dengan lancar ke bawah dan ke bawah untuk merasakan ketegangan pada tulang belakang serviks.
 • Tarik dagu ke atas, sedikit memiringkan kepala ke belakang. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.
 • Condongkan kepala anda ke sisi. Semasa memiringkan, cuba sampaikan bahu dengan telinga tanpa menggerakkan sendi bahu..
 • Anda harus membayangkan bahawa hidung anda adalah pusat tetap. Lihat lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di tempatnya. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..
 • Pusingkan kepala ke kanan dan kiri, sambil menahan dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.
 • Lakukan pusingan kepala penuh ke arah paksi anda. Lakukan senaman dengan lancar dan ke dua arah.
 • Berdiri tegak dengan tangan anda di bahagian bawah di kunci di hadapan anda. Gabungkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke depan dan ke bawah. Kemudian pegang tangan anda ke belakang dan bawa bilah bahu anda bersama, dengan sternum anda maju dan naik.
 • Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah, kemudian sebaliknya..
 • Berdiri tegak dengan lengan di sepanjang batang tubuh anda.
 • Tarik lengan dan bahu ke bawah, dan kemudian ke atas, mengubah ketegangan dan kelonggaran.
 • Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, sambil membongkok dan membongkok di dada dengan tangan ke bawah.
 • Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan kepala dan dada, gabungkan lengan seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian angkat tangan ke belakang dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.
 • Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku anda menghala ke atas. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Kemudian tukar tangan anda.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda. Lakukan putaran badan penuh mengikut arah jam dan lawan jam. Dalam kes ini, kaki mesti tidak bergerak..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Bersandar ke depan, kemudian pusingkan badan ke sisi, melihat siling. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua. Kemudian bengkok ke belakang dan lakukan putaran yang sama pada paksi badan. Luruskan ke atas, bersandar ke sisi. Pusingkan juga paksi sambil berpusing ke atas dan ke bawah.
 • Sekarang anda perlu melakukan nafas yang menenangkan, mengangkat tangan semasa menghirup dan menurunkannya semasa menghembus nafas..

Ini melengkapkan kompleks gimnastik sendi terbaik Norbekov. Melakukan senaman ini secara berkala akan membantu mengekalkan kesihatan sendi untuk jangka masa yang lama, serta meningkatkan mood dan keadaan badan anda secara keseluruhan. Kami menawarkan anda untuk menonton video penuh dengan latihan.

Mengecas Norbekov untuk tulang belakang dan sendi: satu set latihan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang buku mengenai kaedah penyembuhan merawat tulang belakang dan badan secara keseluruhan, pengikut ubat alternatif.

Menurutnya, 99% asas untuk rawatan banyak penyakit terletak pada normalisasi keadaan psikoemosi seseorang dan hanya 1% dalam sistem latihan fizikal yang dikembangkan olehnya. Senaman Norbekov, menurut penulis, membantu dalam merawat sakit sendi, melegakan tekanan darah tinggi dan sindrom keletihan kronik, menimbulkan perasaan optimis.

Penerangan

M.S. Norbekov memanggil matlamat utama kelas mengikut metodologinya untuk mengungkapkan keperibadian dalam memerangi kekurangan peribadi dan peningkatan diri badan dan minda. Pusat yang dianjurkannya telah mengembangkan kaedah yang mengambil kira usia dan jantina. Menurut penulis, pembahagian ini disebabkan oleh perbezaan fisiologi dan anatomi antara lelaki dan wanita. Oleh itu, pengecasan mengikut Norbekov dipilih untuk osteochondrosis serviks dan patologi lain, dengan mengambil kira ciri fisiologi seseorang.

Tugas gimnastik

Dalam buku-bukunya, Norbekov berulang kali mengatakan bahawa mustahil untuk mencapai bentuk fizikal yang ideal dan meningkatkan kesihatan anda jika anda tidak membersihkan fikiran anda. Latihan berkala menggunakan kaedah ini hanya membantu orang yang mempunyai pemikiran murni untuk menyembuhkan tubuh dan badan mereka..

Tugas utama pengecasan Norbekov untuk sendi dan tulang belakang adalah:

 • pengembangan diri dan peningkatan harga diri;
 • penjelmaan kemungkinan kreatif;
 • meningkatkan aktiviti buruh dan sosial;
 • pembentukan sikap positif terhadap diri sendiri, tubuh anda dan kepercayaan terhadap kemampuan anda sendiri.

Video-video yang berkaitan

Petunjuk dan kontraindikasi

Kelas gimnastik pemulihan ditunjukkan kepada orang yang menderita:

 • osteochondrosis;
 • hernia intervertebral,
 • masalah penglihatan;
 • keadaan kemurungan;

Sebelum memulakan gimnastik, pastikan anda berjumpa doktor, sekiranya sakit atau kemerosotan keadaan, latihan harus dihentikan.

Pengecasan mengikut tulang belakang menurut Norbekov dikontraindikasikan untuk orang yang menderita penyakit berikut:

 • sakit belakang;
 • dalam tempoh melahirkan anak;
 • sakit sendi;
 • pelbagai patologi tulang belakang;
 • proses keradangan;
 • semasa pemburukan penyakit;
 • pembedahan baru-baru ini;
 • strok atau serangan jantung;
 • zaman kanak-kanak;
 • masalah sistem saraf;
 • sensasi yang menyakitkan semasa latihan.

Cara menala?

Keadaan utama sebelum memulakan gimnastik sendi adalah mewujudkan sikap positif. Pengulangan latihan tertentu yang dibawa ke automatisme tidak membawa apa-apa faedah kepada tubuh.

Oleh itu, sebelum melakukan latihan terapi Norbekov, perlu:

 • merehatkan badan sebanyak mungkin, hingga ke otot muka;
 • melemahkan ketegangan organ-organ dalaman kepada sedikit rasa lemah;
 • mewujudkan sikap positif, mungkin lebih ceria;
 • aktifkan badan dengan mengurut telinga, mereka boleh dipetik dan ditarik ke atas dan ke bawah.

Sebelum mengecas

Pemanasan adalah bahagian penting dalam senaman, ia membantu memanaskan otot dan mengurangkan risiko kecederaan..

Beberapa latihan pemanasan sebelum mengecas Norbekov:

 1. Hulurkan tangan mereka di hadapan mereka, genggam tangan mereka dengan erat dan pelepasan tajam.
 2. Bengkokkan bahu ke depan dengan perlahan dan angkat ke atas, seolah-olah mengangkat bahu, dan kembali ke posisi awal.
 3. Bahu membuat pergerakan putaran ke hadapan 4 kali, kemudian 4 kali ke belakang.
 4. Tangan kanan diangkat ke atas dan diletakkan di belakang belakang kepala, tangan kiri diletakkan di belakang punggung bawah, kemudian tangan diubah.
 5. Tangan diletakkan di pinggang, kaki selebar bahu, dengan pergerakan putaran pelvis yang lancar, anda perlu menggambar nombor lapan.

Semasa kelas, tidak digalakkan untuk mendengar muzik, perlu memusatkan perhatian sebanyak mungkin pada perasaan anda sendiri, jika atas sebab tertentu mustahil untuk berlatih dalam diam, lebih baik mendengar suara semula jadi: burung, gumaman air, dan seumpamanya..

Kelas untuk miopia, hiperopia, glaukoma

Seperti kaedah perubatan alternatif, orang dibahagikan kepada dua kubu: mereka yang secara kategorinya menentang kaedah rawatan yang ketinggalan zaman, dan mereka yang telah membuktikan melalui pengalaman peribadi bahawa ia membantu. Oleh itu, di antara banyak ulasan orang yang telah mencuba mata mengikut sistem Norbekov, terdapat banyak tanggapan dan tuduhan yang bersemangat mengenai kegunaan kaedah ini..

Sebagai titik utama pengisian menurut Norbekov, perlu diperhatikan:

 • semasa kelas, anda harus meluruskan punggung, penulis telah berulang kali menyatakan pentingnya korset otot dan tulang belakang;
 • mood untuk hasil yang positif, dan apa yang lebih baik - untuk mempercayai bahawa orang itu benar-benar sihat.

Seseorang yang menderita rabun tidak dapat melihat objek dengan jelas pada jarak yang jauh dan dekat, orang yang berpandangan jauh - sebaliknya. Punca penyakit kedua-duanya kurang fokus. Gimnastik mata menurut Norbekov melatih otot bola mata yang lemah dan menyesuaikan fokus.

Istilah glaukoma merujuk kepada puluhan penyakit mata yang serius, termasuk:

 • peningkatan tekanan mata;
 • disfungsi mata;
 • kerosakan pada saraf optik dan kemungkinan atrofi.

Dalam beberapa kes, rawatan ubat digunakan, kadang-kadang operasi dilakukan, dan tidak jarang penyakit ini tidak dapat disembuhkan. M.S. Norbekov mendakwa bahawa gimnastik yang dikembangkan olehnya membantu menyembuhkan penyakit mata, dan mengesyorkan melakukan senaman untuk mencegah.

Semasa gimnastik, anda mesti mengikuti prinsip:

 • setiap sentuhan jari pada mata dilakukan dalam keadaan tegak tanpa menggosok;
 • kekuatan tekanan yang diperlukan adalah sesuatu antara sentuhan ringan dan sensasi yang menyakitkan;
 • semua pergerakan dilakukan dengan hujung jari.

Setelah melengkapkan kompleks gimnastik, disyorkan urutan wajah kecil akupresur. Dengan tekanan lembut, lintasi sayap hidung, di sepanjang tepi rambut, tekan fossa di kawasan dagu, di antara alis dan di bahagian temporal.

Latihan untuk mata

Senaman kompleks (gimnastik) untuk mata dengan Mirzaakhmat Norbekov seperti ini:

 1. Kepala dijaga lurus tanpa membuangnya kembali. Mata dibesarkan ke atas, mental berusaha lebih tinggi dan lebih tinggi melalui dahi.
 2. Kepala dijaga lurus, mata diturunkan, mental terus bergerak melalui tekak mereka sendiri.
 3. Lihat ke kiri, secara mental terus bergerak melalui telinga kiri.
 4. Lihat ke kanan, secara mental terus bergerak melalui telinga kanan.
 5. Kepala tetap tidak bergerak, dengan gerakan mata bulat mereka cuba melukis gambar yang paling besar. Latihan bermula dari sudut kiri bawah, berlalu ke kanan atas, kemudian dari kanan bawah, kita pergi ke kiri atas. Kemudian kami melakukan latihan dalam urutan terbalik. Selepas itu anda perlu cepat berkelip.
 6. Kepala tidak bergerak, nombor lapan terbalik dilukis di depan hidung dengan pergerakan mata yang melingkar. Seperti latihan sebelumnya, pergi dari satu sudut ke sudut yang lain dan sebaliknya. Selepas itu, sekelip mata.
 7. Miringkan mata anda ke hujung hidung dan letakkan jari anda di atasnya, perbaiki pandangan anda, rileks dan lihat di depan anda, sambil melihat objek sisi, mata tidak bergerak.

Latihan tangan

Mengecas menurut Norbekov untuk sendi hujung atas termasuk latihan:

 1. Rentangkan tangan anda di hadapan anda, tekan dan lepaskan jari anda, menumpukan perhatian pada tindakan.
 2. Tangan bergantian, buat klik jari yang tajam.
 3. Kipas jari anda, bermula dengan jari kelingking, kemudian ke arah yang bertentangan, bermula dengan ibu jari.
 4. Bersalaman.
 5. Regangkan lengan ke hadapan, sikat ke bawah, kemudian perlahan-lahan angkat sikat ke atas. Kini berus kelihatan ke atas dan tarik dengan lancar ke arah anda.
 6. Regangkan lengan anda dengan lurus, telapak tangan ke bawah. Putar berus ke arah satu sama lain, kemudian ke arah yang berbeza. Berjabat tangan.
 7. Penumbuk membuat gerakan bulat mengikut arah jam dan lawan jam.
 8. Rentangkan tangan anda ke sisi dan bengkokkan sehingga jari anda berada di bahu anda, buat gerakan melingkar ke satu arah dan yang lain. Berjabat tangan.
 9. Buat kilang dengan satu tangan kemudian tangan yang lain.
 10. Luruskan punggung, lengan di sepanjang badan. Bahu bergerak ke depan, seolah-olah cuba menutupnya, lalu kembali.
 11. Turunkan bahu ke bawah, kemudian angkat ke telinga anda.
 12. Tumpukan perhatian pada sendi bahu dan buat pergerakan bulat dengan bahu ke depan, kemudian ke belakang.
 13. Bahagian belakang lurus, lengan diturunkan di sepanjang badan, tangan dipusingkan ke arah diri mereka sendiri, kemudian menjauhkan diri dari diri mereka sendiri. Berjabat tangan.
 14. Lebar bahu kaki terpisah, dengan tangan kanan mengambil siku kiri dan menarik kembali ke paras leher. Lakukan perkara yang sama dengan tangan yang bertentangan..

Berkat gimnastik, sendi diregangkan dan peredaran darah bertambah baik.

Latihan untuk kaki

Latihan bersama Norbekov untuk bahagian bawah kaki bertujuan meningkatkan mobiliti dan merangkumi latihan berikut:

 1. Sedikit lentur, tarik jari kaki ke bawah, kemudian dengan kaki lurus tarik jari kaki ke arah anda.
 2. Berdiri lurus, angkat satu kaki, bengkok di lutut, putar kaki ke dalam dan kemudian ke luar. Regangkan dan kendurkan kaki anda secara bergantian.
 3. Kaki bahu selebar, bengkok ke hadapan dan letakkan tangan di lutut. Lakukan pergerakan bulat dengan lutut ke dalam dan kemudian ke luar.
 4. Tutup kaki, tangan di lutut, bengkok ke hadapan dan luruskan. Putar lutut terlebih dahulu ke kanan, kemudian ke kiri.
 5. Kaki selebar bahu, angkat kaki, bengkok di lutut, dan dengan gerakan kilat ringan bawa ke sisi, ulangi sama dengan kaki yang lain.
 6. Kaki selebar bahu, angkat kaki dibengkokkan di lutut dan bawa ke sisi, kemudian turunkan, menunjuk lutut ke hadapan, ulangi sama dengan kaki yang lain.
 7. Kaki yang bengkok di lutut diarahkan ke sisi, buat beberapa gerakan bulat, ulangi dengan kaki yang lain.

Lutut leher anda

Mengecas menurut Norbekov dengan osteochondrosis serviks dengan cepat melegakan kekejangan di leher. Ia disyorkan untuk banyak patologi tulang belakang. Senaman boleh dilakukan semasa senaman pagi atau tepat di tempat kerja.

Set latihan merangkumi:

 1. Kepala dimiringkan ke sisi, menyentuh telinga kanan ke bahu, kemudian kiri.
 2. Ulangi latihan pertama, tetapi sekarang tekan kepala anda di atas dengan tangan anda.
 3. Condongkan kepala ke hadapan sehingga dagu menyentuh sternum.
 4. Condongkan kepala ke belakang, cuba menongkat dagu.
 5. Lakukan pergerakan bulat dengan leher, menggambarkan bulatan atau separuh bulatan dengan kepala.
 6. Letakkan dagu di sternum dan perlahan-lahan putar kepala ke satu, kemudian ke sisi lain.
 7. Buangkan kepala ke belakang dan tarik secara beransur-ansur ke atas, secara bergantian merehatkan dan meregangkan otot.

Gimnastik mesti dilakukan berdasarkan perasaan anda sendiri. Sekiranya sakit leher ada, maka latihan harus ditangguhkan sehingga berunding dengan pakar..

Latihan untuk dada

Mengecas menurut Norbekov untuk bahagian belakang dan dada bertujuan untuk merehatkan otot dan meregangkan tulang belakang. Sekiranya dilakukan dengan betul selepas bersenam, seseorang merasa ringan dalam pergerakan..

Kompleks ini merangkumi latihan:

 1. Tangan menghulurkan di hadapan anda, tutup dengan kunci dan peras.
 2. Tangan diletakkan di belakang punggung, disambungkan, cuba membawa bilah bahu sebanyak mungkin.
 3. Secara bergantian angkat satu bahu hingga maksimum, turunkan yang lain ke bawah.
 4. Kaki tidak bergerak, pusingkan badan ke satu arah dan yang lain.
 5. Badan condong ke kanan, cuba menyentuh lantai, sementara tangan kiri berada di belakang kepala. Ulangi ke arah yang bertentangan.

Latihan punggung bawah

Mengecas Norbekov (gimnastik sendi) untuk tulang belakang lumbar diperlukan bagi mereka yang mengalami kesakitan di kawasan ini, serta untuk pencegahan sciatica.

Latihan berikut disyorkan:

 1. Buat pusing badan penuh 180 ° ke arah yang berbeza.
 2. Bersandar ke depan dan bengkokkan sebanyak mungkin, sementara badan tidak bergerak.
 3. Bersandar ke depan, membongkok punggung ke arah busur, berehat dan memperbaiki kedudukan selama satu minit.
 4. Berdiri tegak, buat pergerakan beralun yang lancar, dari dagu hingga lutut.
 5. Mengambil kedudukan teratai, buat pergerakan bandul.

Hasil dan keberkesanan kaedah

Sebilangan besar pesakit yang melakukan latihan mencatat dinamik positif setelah hanya beberapa sesi. Menurut mereka, latihan berterusan meningkatkan kerja sistem peredaran darah, melegakan kekejangan dan mengaktifkan otot, dan mendorong pemulihan yang cepat dari kecederaan..

Untuk meningkatkan kesihatan, cukuplah melakukan latihan bersama menurut Norbekov selama 30 minit sehari. Setiap latihan dilakukan dengan perlahan, lancar, tanpa pergerakan secara tiba-tiba. Kumpulan kelas merangkumi tindakan yang bertujuan untuk meningkatkan penglihatan, gaya berjalan, ingatan dan kesejahteraan umum.