Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Meniskus

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: video, latihan

Kesihatan, mood dan kesejahteraan kita banyak ditentukan oleh keadaan tulang belakang - kerangka pusat dan sokongan seluruh badan. Bahkan ketegangan otot yang sedikit, kelengkungan atau perpindahan tulang belakang dapat disertai dengan sensasi menyakitkan yang menyebabkan kekejangan gentian otot refleks dan akhirnya menyebabkan pembentukan lingkaran setan "sakit - kekejangan - sakit".

Kesihatan, mood dan kesejahteraan kita banyak ditentukan oleh keadaan tulang belakang - kerangka pusat dan sokongan seluruh badan.

Oleh itu, banyak pakar mengesyorkan memulakan pemulihan dan peremajaan seluruh badan dengan pemulihan mobiliti dan peningkatan pemakanan saluran tulang belakang..

Di antara pakar seperti itu ialah Mirzakarim Norbekov, pengarang kaedah unik untuk menangani perubahan berkaitan dengan usia, serta penyakit sistem muskuloskeletal dan patologi organ dalaman yang berterusan..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program peningkatan kesihatan pengarangnya.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program peningkatan kesihatan pengarangnya

Secara beransur-ansur, tanpa lompatan tiba-tiba dan ketegangan yang tidak perlu, latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov, video yang sekarang kami tunjukkan kepada anda, melibatkan setiap vertebra dalam kerja, mengaktifkan proses metabolik pada tisu di sekitarnya.

Tulang belakang serviks, tulang belakang toraks, tulang belakang lumbosacral - semuanya mendapat perhatian yang mencukupi semasa latihan. Seiring berjalannya waktu, gimnastik sendi untuk tulang belakang membolehkan anda menghilangkan sakit belakang yang kronik, merasa letih dan lemah, mood yang tidak baik dan tidak mahu bergerak. Perkara utama adalah meluangkan masa kepadanya setiap hari tanpa berehat..

Gimnastik sendi untuk tulang belakang membolehkan anda menyingkirkan sakit belakang yang kronik, merasa letih dan lemah, mood yang tidak baik dan tidak mahu bergerak.

Bayaran tulang belakang seperti itu sangat diperlukan untuk orang tua dan mereka yang berada dalam kedudukan yang sama untuk waktu yang lama, bekerja di komputer, bergerak sedikit, menderita berat badan berlebihan atau penyakit sistem muskuloskeletal. Melakukan senaman, anda dapat merasakan rasa ringan yang dilupakan di bahagian belakang dan seluruh badan, diisi dengan daya tarikan dan tenaga sepanjang hari.

Semua proses pemikiran, semua emosi dan perasaan berada di bawah kawalan isyarat yang menyebarkan melalui badan melalui ruang tulang belakang.

Tulang belakang yang sihat adalah asas kesihatan fizikal dan mental

Tulang belakang terlibat dalam mengatur perasaan, emosi dan pemikiran kita.

Dengan mengekalkan tulang belakang yang sihat, anda akan meningkatkan kualiti hidup anda dan menjadikan usia tua dan penyakit yang melekat akan reda. Kami mencadangkan untuk memulakan jalan menuju kesihatan sekarang dengan mula melakukan kompleks gimnastik sederhana.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang (video):

Gimnastik sendi M.S. Norbekova (dengan pengenalan):

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang mengulas:

Tulang belakang mesti ditangani! Lebih baik memulakan ketika anda masih muda, agar tidak memulakan... Program yang bagus. Saya suka bahawa Norbekov tidak hanya menumpukan pada badan, tetapi juga pada mood dan jiwa. (Lyuba)

Teknik Dr. Norbekov - latihan untuk sendi dan tulang belakang dengan penerangan dan video

Ubat yang diambil untuk menghilangkan sakit sendi sering tidak berbahaya, dan pesakit mula mencari alternatif. Gimnastik bersama oleh Norbekov, pengamal terkenal sistem perubatan yang tidak konvensional, bertujuan untuk memulihkan aktiviti sistem muskuloskeletal (leher, tulang belakang, dll.) Sekiranya berlaku pelanggaran fungsinya. Kompleks ini dapat digunakan untuk pencegahan penyakit sendi dan rawatannya..

Gimnastik Norbekov

Kaedah peningkatan kesihatan Dr Norbekov adalah satu set kelas, yang bertujuan untuk meningkatkan kesihatan, meningkatkan nada keseluruhan, dan memperkuat keyakinan diri. Perhatian penting diberikan kepada suasana psikologi, untuk bekerja dengan keadaan fikiran seseorang. Mengecas menurut Norbekov dibandingkan dengan terapi senaman bukanlah pengulangan pergerakan secara mekanikal. Lebih-lebih lagi, penulis berpendapat bahawa pengulangan automatik tidak bermanfaat, tetapi berbahaya. Oleh itu, adalah penting untuk mematuhi peraturan Norbekov sebagai jaminan pemulihan:

 • Bayaran setiap hari.
 • Mulakan dengan suasana yang baik.
 • Selamat bersenam.
 • Sebelum memulakan, berehat sepenuhnya sehingga anda merasa lemas.

Latihan dari Norbekov memberi kesan positif bukan hanya pada kumpulan artikular, tetapi juga pada seluruh badan. Fleksibiliti dipulihkan, fungsi otot bertambah baik, sistem pernafasan dan penglihatan diperkuat, perlindungan dibuat untuk sendi dan seluruh kerangka. Tubuh, tanpa keterlaluan, mendapat pemuda kedua. Kompleks gimnastik sendi oleh Norbekov mudah difahami dan tidak menanggung kos tambahan. Selain itu, anda boleh memulakan pembelajaran sendiri secara percuma mengenai perihal kursus rawatan.

Menurut Norbekov, semasa gimnastik, semua orang harus menjadi anak untuk sementara waktu tanpa batasan dalam jarak gerakan, tetapi sekatan kelas harus diambil kira:

 • kehamilan;
 • operasi baru-baru ini;
 • gangguan mental;
 • mengalami strok tiga bulan sebelumnya, serangan jantung;
 • pemburukan penyakit kronik;
 • sakit sendi dan belakang akut;
 • berlakunya kesakitan yang teruk semasa melakukan kompleks.
 • Reka bentuk langsir untuk dewan
 • Helicobacter pylori - apakah bakteria ini. Cara mengenal pasti dan bagaimana merawat jangkitan H. pylori di perut
 • Kuki marjerin: resipi

Untuk tulang belakang

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang meningkatkan fungsi peredaran darah, sistem pencernaan, pernafasan, buah pinggang. Healer Norbekov mendakwa bahawa memutar sangat berkesan untuk tulang belakang. Urutan menjalankan:

 1. Sebarkan kaki anda seolah-olah kaki anda dilekatkan ke lantai.
 2. Dengan pengagihan beban yang sekata, putar kepala ke kanan, kemudian badan. Kembangkan sebanyak mungkin, ketegangan, kemudian berehat. Ulang putar dengan cara yang lain.
 3. Tutup tangan anda di hadapan anda di bahagian bawah kunci, turunkan dagu ke dada anda. Gerakkan lengan ke bawah, bahagian belakang leher ke atas, tarik bahu anda ke arah satu sama lain, dagu ke bawah.
 4. Gerakkan tangan ke belakang dan tarik, sehingga membawa bilah bahu.
 5. Bengkokkan siku, turunkan bahu secara bergantian, angkat.
 6. Turunkan bahu anda, tarik tangan ke bawah, angkat bahu, meregangkan mahkota kepala anda ke atas. Pengulangan alternatif.
 7. Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang.
 8. Letakkan sikat di bahu, bengkokkan siku, putar bahu ke kiri-kanan.
 9. Condongkan kepala ke bawah, ambil tulang kering anda dengan tangan anda, bengkokkan punggung ke belakang; kurangkan bilah bahu, bengkokkan punggung ke hadapan.
 10. Bengkokkan lengan kanan anda ke belakang kepala, tarik bahu kiri ke bawah. Tukar tangan, ulangi.
 11. Bengkokkan kaki anda sedikit, gerakkan pelvis anda ke belakang dan ke belakang.
 12. Gerakkan pinggul dalam bulatan ke kiri dan ke kanan, sehingga bahagian atas badan tidak bergerak.
 13. Turunkan sungai kiri, angkat sebelah kanan, tarik ke arah siling. Tukar tangan dan ulangi.
 14. Bersantai dengan menggelengkan kepala, kawasan serviks, lengan, kawasan dada, perut, pinggul, kaki.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

Latihan menstabilkan tekanan intrakranial, meningkatkan daya ingatan, tidur, dan fungsi otak. Pengecasan mengikut Norbekov harus bermula dengan meluruskan postur, kemudian kompleks dilakukan:

 1. Condongkan kepala ke belakang, tarik dagu ke atas.
 2. Luruskan kepala anda, condongkan ke kanan, ke kiri, sambil cuba menyentuh bahu dengan telinga anda.
 3. Putar kepala anda, menunjuk dagu ke atas. Condongkan kepala ke bawah, putar dagu ke sisi.
 4. Luruskan kepala anda, pandang ke depan, putar leher ke satu sisi dan yang lain sehingga hidung tidak bergerak.
 5. Turunkan kepala, letakkan dagu di dada, sehingga ketegangan serviks muncul.
 6. Perlahan-lahan putar kepala anda dalam bulatan di kedua arah secara bergantian.
 7. Lakukan nafas yang menenangkan: menghirup, mengangkat tangan; turun, menghembus nafas.

Untuk sendi tangan

Latihan bersama adalah bahagian penting dalam menguasai keseluruhan sistem Norbekov. Bersalaman selepas setiap latihan:

 1. Tangan di hadapan, jari mengepal-tidak tertutup.
 2. Lakukan klik secara bergantian dengan jari anda dengan gerakan tangan ke hadapan yang tajam.
 3. Gerakkan jari anda dengan cara seperti kipas, bermula dari jari kelingking dan belakang.
 4. Rentangkan tangan anda di hadapan anda; berus, menarik ke arah anda, turun dan angkat.
 5. Tapak tangan selari dengan lantai, putar berus ke dalam, kemudian dari satu sama lain.
 6. Mengepalkan penumbuk, putarnya.
 7. Tangan ke sisi, bengkokkan siku, buat gerakan bulat dengan lengan bawah dan belakang.
 8. Lakukan "kilang" dengan satu tangan, kemudian tangan yang lain.
 9. Turunkan bahu, angkat, cuba sampai ke telinga anda.
 10. Putar bahu anda ke belakang dalam bulatan.
 11. Turunkan tangan anda, putar tangan anda ke dalam dan ke luar.
 12. Dengan tangan kanan anda, ambil siku kiri anda dan tarik di belakang punggung anda. Ulangi dengan tangan yang lain.

Punggung sihat menurut Norbekov - gimnastik untuk tulang belakang

Ahli akademik Norbekov terkenal di seluruh dunia kerana sistem peningkatan kesihatannya. Perhatian khusus harus diberikan kepada gimnastiknya untuk tulang belakang. Norbekov adalah salah satu yang pertama yang merawat penyakit ini dari dalam, dan bukan hanya gejala luarannya, yang mencapai tahap yang sangat mendalam. Penyakit seperti osteochondrosis, hernia dan patologi tulang belakang yang lain bukan sahaja merupakan akibat proses tertentu dalam tisu tulang, tetapi juga kerosakan fungsi tubuh secara keseluruhan. Metabolisme dan tahap hormon berubah, tekanan atau kemurungan adalah mungkin - semua ini memberi kesan negatif. Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang membantu menghilangkan banyak faktor ini, menyumbang kepada kesihatan seseorang dan membolehkannya mencari keharmonian dalaman.

Gimnastik menurut Norbekov untuk tulang belakang

Norbekov sendiri, yang menggambarkan sistemnya, mengatakan bahawa hanya 1% kejayaan adalah latihan, dan 99% sisanya adalah infusi positif dan psikologi hipnosis diri. Yang terakhir membantu mewujudkan suasana hati yang baik. Anda perlu secara mental membayangkan sendiri keadaan penderitaan yang menyenangkan, yang merupakan hasil gimnastik, dan lakukan setiap senaman dengan sensasi yang selesa ini.

Semasa melakukan pergerakan, anda perlu mengembangkan mental anda secara positif sifat-sifat positif, termasuk yang berikut:

 • keupayaan untuk mengawal badan dan mood anda sepenuhnya;
 • ketenangan dan tekad;
 • keyakinan diri dan sifat-sifat lain yang, menurut orang itu sendiri, dia kekurangan.

Menggambarkan senam untuk tulang belakang, Norbekov menganggap yang terakhir ini adalah semacam pintu atau ambang pintu masuk ke mana kita memasuki sistem untuk menyembuhkan seluruh organisma. Oleh itu, jangan terkejut bahawa beberapa latihan dalam sistem menyerupai titik-titik akupunktur yang mengurut: di telinga, dagu, paranasal.

Norbekov menegaskan bahawa mungkin untuk mengembalikan mobiliti tulang belakang pada usia berapa pun. Dia mengesyorkan untuk memperhatikan bagaimana anak-anak bergerak, dan membandingkannya dengan gaya hidup kita yang tidak aktif, terutamanya jika, kerana kemalasan, anda lebih suka menghabiskan masa lapang dengan tidak bergerak, tetapi berbaring di sofa..

Gimnastik merangkumi tiga bahagian yang saling berkaitan:

 • Gimnastik bersama yang bertujuan untuk melatih tulang belakang.
 • Melancarkan saluran darah dan sistem saraf.
 • Latihan semangat dan keyakinan diri.

Gimnastik melibatkan fokus maksimum pada sendi, pergerakan selebihnya dianggap sebagai pembantu. Pada dasarnya, latihan adalah beberapa pergerakan regangan berurutan..

Petunjuk dan kontraindikasi

Gimnastik Norbekov membantu melancarkan pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Keadaan seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral sering berkait rapat dengan latar belakang emosi dan merupakan akibat daripada kemurungan dan tekanan yang berpanjangan. Mereka dirawat melalui latihan sederhana dan perubahan sikap terhadap diri sendiri..

Harap maklum bahawa sistem ini tidak ditunjukkan kepada semua orang. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda sudah mempunyai penyakit. Sensasi menyakitkan tidak dibenarkan - jika anda merasakannya, berhenti bersenam. Kontraindikasi untuk bersenam adalah kehamilan, tempoh selepas operasi, peningkatan penyakit dan penyakit kronik, strok, serangan jantung, gangguan mental.

Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov

Mari kita pertimbangkan latihan apa yang termasuk gimnastik untuk tulang belakang menurut Norbekov. Juga, jangan lupa bahawa mood baik anda memainkan peranan penting. Betulkan postur dan senyuman anda, hirup tenaga ke badan anda dan mulailah bersenam.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

 • Adalah perlu untuk memberi tumpuan khusus pada tulang belakang serviks. Dagu harus meluncur ke bawah tulang rusuk tanpa ketegangan. Anda perlu bergantian antara relaksasi dan ketegangan ringan. Dengan setiap ketegangan baru, teruskan latihan, meningkatkan usaha. Gelombang keyakinan diri harus kekal di dalam badan.
 • Berdiri tegak, tarik kepala sedikit ke belakang. Regangkan dagu ke atas, bersantai dan tegang secara bergantian.
 • Luruskan kepala anda, condongkan ke kanan. Cuba sentuh bahu anda dengan telinga anda. Tetap bahu anda. Kemudian ubah kedudukan, menyentuh telinga kiri ke bahu kiri.
 • Luruskan kepala anda, putar ke sisi sehingga dagu naik. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Luruskan kepala anda dan condongkan ke bawah. Dalam kedudukan ini, putar dagu anda ke satu arah, dan kemudian ke arah lain..
 • Condongkan kepala ke belakang sedikit, condongkan dagu ke sisi, kemudian ubah arah.
 • Sejajarkan kepala anda dan lihat di hadapan anda. Memusingkan leher. Perhatikan mata anda perlahan-lahan ke kanan dan ikuti leher anda. Tukar arah.
 • Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks berakhir dengan gulungan kepala yang perlahan dan bebas, yang mesti diulang beberapa kali di setiap sisi.

Latihan untuk tulang belakang toraks

 • Genggam tangan anda dengan "kunci" di hadapan anda. Tekan dagu ke dada, arahkan sendi bahu ke arah. Jaga punggung lurus, betulkan punggung bawah. Tidak perlu menahan nafas.
 • Latihan serupa, tetapi tangan terkunci di belakang. Tarik sendi bahu anda ke belakang tanpa mengangkat bahu dan cuba menyatukan bilah bahu anda. Dalam kedudukan ini, berusaha ke atas dengan sternum anda..
 • Angkat satu bahu ke atas, turunkan yang lain ke bawah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Turunkan lengan anda, rentangkan ke lantai, turunkan bahu anda. Tarik pelvis ke depan, teruskan tulang belakang lurus. Kunci kedudukan ini. Angkat bahu setinggi mungkin, rentangkan mahkota anda ke siling.
 • Putar sendi bahu ke hadapan kemudian ke belakang.
 • Sebarkan kaki anda, kaki harus dilekatkan ke lantai. Sebarkan siku anda ke sisi, letakkan tangan anda di bahu anda, lihat di hadapan anda. Pusingkan mata terlebih dahulu, kemudian kepala, kemudian bahu dan dada. Pinggul dan perut tidak boleh bergerak. Belok ke titik yang melampau dan cuba untuk membelok lebih jauh. Lakukan senaman yang sama ke arah yang berbeza..
 • Latihan ini berfungsi meregangkan tulang belakang dari leher hingga punggung bawah. Lakukan pose seolah-olah anda memegang sesuatu yang besar dengan tangan anda. Condongkan kepala ke bawah dan ketegangan. Kemudian tarik tangan anda ke belakang, angkat mahkota ke atas dan sedikit ke belakang, meregangkan sternum anda ke atas.
 • Luruskan, bengkokkan lengan di belakang kepala, sambil mengarahkan siku anda ke siling, arahkan pandangan anda ke belakang siku. Regangkan dan tukar lengan.
 • Lakukan pergerakan bulat perlahan dengan bahu anda, cuba memaksimumkan amplitud. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua. Semasa melakukan senaman, anda harus merasakan gelombang ke seluruh tulang belakang..
 • Letakkan penumbuk anda di kawasan buah pinggang. Dekatkan siku anda sedekat mungkin dengan gerakan kenyal, sambil melengkung tulang belakang ke hadapan.
 • Bawa tulang ekor ke hadapan. Betulkan kedudukan di punggung bawah dan bengkokkan tulang belakang ke sisi lain.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda, rentangkan kaki anda, kaki tidak boleh bergerak. Lihat ke samping, kemudian pusingkan kepala dan bahu anda, dada, perut. Perkara yang sama berlaku ke arah yang bertentangan. Dalam kes ini, pelvis tidak boleh bergerak..

Sekarang mari kita mempertimbangkan latihan Norbekov untuk tulang belakang lumbar.

 • Rentangkan kaki anda sedikit dan bengkokkan separuh. Pelvis harus melihat ke hadapan. Betulkan batang badan. Dengan coccyx anda, rentangkan ke atas dengan pergerakan kenyal.
 • Bengkokkan tulang belakang lumbar anda. Pastikan punggung anda lurus. Dengan tulang ekor anda, meregangkan ke bahagian belakang kepala anda.
 • Bengkokkan tulang belakang anda di busur. Beban mesti diedarkan ke seluruh tulang belakang..
 • Condongkan badan ke hadapan, bengkokkan lutut sedikit. Dengan tulang ekor, peregangan ke bahagian belakang kepala dengan pergerakan kenyal, membongkok di punggung bawah.
 • Bengkokkan punggung bawah, condong ke belakang dengan ringan. Tulang ekor harus sampai ke bahagian belakang kepala.
 • Lakukan pergerakan bulat ke arah satu dan yang lain. Ingat emosi positif.
 • Gerakkan pinggul ke kanan dan sedikit ke belakang. Lakukan pergerakan kenyal dengan pinggul ke sisi. Kemudian condong ke arah pinggul yang anda tarik ke belakang. Tarik pinggul kedua anda ke belakang dan lakukan perkara yang sama.
 • Letakkan kaki anda bersama. Angkat satu tangan secara menegak ke atas dan berusaha dengannya, seolah-olah anda ingin menyentuh siling, membongkok. Tukar tangan anda.

Gimnastik Norbekov juga merangkumi latihan memutar tulang belakang..

 • Sebarkan kaki anda, pasangkan kaki anda ke lantai. Cuba agihkan beban secara merata. Pergerakan harus lancar, tanpa rasa sakit. Letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Anda perlu dengan lancar mengikut urutan berikut: pertama penampilan, kemudian kepala, bahu, dada, perut, pinggul, pelvis dan kaki.
 • Anda perlu berpusing ke titik yang melampau. Ketatkan, kemudian berehat. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Condongkan badan anda dan putar, melihat ke belakang siku. Menambah usaha dan beralih ke titik yang melampau. Kemudian putar di sekitar paksi tulang belakang ke sisi lain.
 • Condongkan punggung lurus ke belakang, letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Putar seperti berikut: pertama pandangan, kemudian kepala, bahu, dada, perut dan di hujung putaran dengan pinggul. Gulung ke titik yang melampau dan tambah ketegangan. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua..

Pada akhirnya, tarik nafas dalam-dalam untuk menenangkan, angkat tangan semasa anda menarik nafas, turunkannya semasa anda menghembuskan nafas..

Pergerakan sederhana ini, digabungkan dengan sikap yang betul, akan membantu mencegah banyak masalah tulang belakang. Video yang sesuai akan membantu anda memahaminya dengan lebih baik..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang, sendi. Latihan yang kompleks, video

Norbekov hari ini dianggap sebagai salah satu penyokong yang paling terkenal dalam kaedah konvensional untuk merawat patologi sistem muskuloskeletal. Gimnastiknya untuk sendi tulang belakang dan sendi digunakan oleh pesakit di seluruh dunia, yang membuktikan keberkesanan dan kesederhanaan teknik ini. Bersenam secara berkala membolehkan anda mencapai hasil yang baik walaupun anda tidak sihat secara fizikal.

Inti dan prinsip asas kaedah

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang metodologinya yang tidak biasa, juga seorang akademisi, yang pada tahun 1998 mendirikan "Institut Penyembuhan Diri Manusia" khas. Institusi ini mengajak semua orang untuk mempelajari asas-asas terapi tanpa menggunakan kaedah tradisional.

Inti dari teknik Norbekov adalah untuk mengembalikan pergerakan sendi artikular, otot dan tulang belakang dengan melakukan senaman sederhana yang bertujuan untuk menguatkan korset otot.

Dalam kes ini, rawatan bergantung pada mood pesakit sendiri, keinginan dan cita-citanya.

Pakar tersebut mendakwa bahawa setiap pergerakan harus dilakukan secara sedar dan senang. Hanya dalam kes ini anda dapat mencapai hasil. Setiap orang yang telah menguji teknik ini sendiri, perhatikan bahawa latihan itu sederhana dan tidak memerlukan latihan fizikal, iaitu atlet profesional dan orang yang sebelumnya tidak ada kaitan dengan sukan boleh melakukannya.

Perlu diperhatikan bahawa sebelum penerbitan gimnastik dan hasilnya, ahli akademik mengujinya sendiri, dapat menghilangkan patologi buah pinggang yang teruk dan memperbaiki keadaan ruang tulang belakang.

Selepas itu, dia melakukan satu lagi ujian ke atas sukarelawan yang sepenuhnya mempercayakan tubuh dan kesihatan mereka kepada pakar. Hanya pengalaman positif semua sukarelawan yang meyakinkan Norbekov mengenai keberkesanan metodologi yang dikembangkan. Hari ini setiap orang yang mempunyai masalah dengan sistem muskuloskeletal tahu mengenainya..

Dari tahun 1998 ujian kaedah bermula, sejak itu ahli akademik telah berjaya menyembuhkan lebih dari 2,500,000 orang..

Teknik ini didasarkan pada penguatan sendi dan otot, meningkatkan pergerakan mereka, melatih sistem vaskular, dan juga menyedari kepentingannya sendiri untuk menyingkirkan penyakit. Penulis sendiri mendakwa bahawa 99% kejayaan bergantung pada seseorang, moodnya, harmoni dengan dunia dalaman, dan hanya 1% latihan yang dipilih dengan betul.

Teknik ini merangkumi kompleks yang dirancang untuk tulang belakang serviks, toraks dan lumbal. Selain itu, semasa pelaksanaan, korset otot dan sendi dilatih. Harus diingat bahawa gimnastik mempunyai kesan positif pada semua organ dan tisu, menormalkan tekanan darah dan menghilangkan rasa sakit pada pelbagai penyakit kronik..

Petunjuk untuk permulaan penggunaan

Norbekov (gimnastik untuk tulang belakang adalah yang paling berkesan hari ini) percaya bahawa perlu menjalani pemeriksaan yang akan membantu menjelaskan diagnosis. Hanya dalam kes ini, anda boleh mengharapkan hasil positif dari kelas..

PetunjukAksi gimnastik
OsteochondrosisLatihan meningkatkan mobiliti, menghentikan perkembangan penyakit, memperbaiki peredaran darah di ruang tulang belakang
OsteoartritisBerkat prestasi biasa, adalah mungkin untuk memperbaiki keadaan cakera intervertebral dan vertebra secara signifikan, menghentikan perubahan degeneratif-distrofik dan merangsang proses pemulihan
Cakera intervertebral Herniated tanpa mencubit ujung sarafMerangsang aliran darah ke kawasan yang terjejas, mengurangkan beban pada cakera yang rosak, yang memberi kesan yang baik terhadap keadaan pesakit
Arthrosis dan artritis kronikMeningkatkan mobiliti sendi sekiranya tidak ada gejala keradangan akut, meningkatkan jumlah cecair sendi
RachiocampsisMemperbaiki garis tulang belakang dan memperbaiki postur, mengurangkan tekanan pada tulang belakang toraks dan lumbar
Sciatica kronikMengurangkan tekanan pada akar ujung saraf dengan melatih korset otot dan meningkatkan jarak antara vertebra, menormalkan aliran darah dan laluan impuls saraf
Kelemahan korset ototMelatih otot, menjadikannya fleksibel dan kuat, yang membantu mengekalkan ruang tulang belakang pada kedudukan yang diinginkan
Tempoh pemulihan selepas kecederaan sistem muskuloskeletalMembolehkan anda mempercepat tempoh pemulihan, mengelakkan atrofi otot dan kesesakan di tulang belakang dan sendi
Kemerosotan pergerakan sendiMenormalkan pergerakan, menjadikannya lancar dan tepat, menghilangkan kekakuan setelah lama tinggal di satu posisi
Umur lanjut usiaMembantu menghentikan perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik, yang pastinya berkembang pada pesakit tua. Menghalang perkembangan penyakit yang berkaitan dengan kelemahan otot dan peningkatan tekanan pada tisu tulang rawan sendi

Harus diingat bahawa pakar mengesyorkan berlatih bukan sahaja untuk merawat penyakit, tetapi juga untuk mencegahnya.

Kontraindikasi untuk digunakan

Norbekov (senam untuk tulang belakang membantu mengatasi banyak penyakit) menarik perhatian pesakit kepada fakta bahawa teknik ini bukan kaedah terapi yang benar-benar selamat untuk patologi sistem muskuloskeletal.

Terdapat kontraindikasi yang harus dipertimbangkan:

 • Latihan dikontraindikasikan semasa kehamilan. Mereka boleh memberi kesan negatif kepada keadaan umum ibu dan perkembangan janin. Banyak wanita pada masa ini mempunyai toksikosis dan peningkatan tekanan darah, yang juga merupakan alasan untuk menolak untuk bersenam..
 • Semasa mendiagnosis barah, penyakit berjangkit atau hipertensi yang tidak terkawal, senaman dikontraindikasikan, terutama semasa eksaserbasi. Kegagalan untuk mematuhi cadangan tersebut pasti akan menimbulkan komplikasi. Anda tidak boleh melakukan gimnastik untuk kecacatan jantung, penyakit arteri koronari atau angina lanjut.
 • Kontraindikasi mutlak untuk gimnastik adalah tempoh pemulihan selepas pembedahan pada jantung atau organ sistem pencernaan, serta pemulihan setelah infark miokard atau strok iskemia..
Proses keradangan akut adalah kontraindikasi untuk gimnastik tulang belakang mengikut sistem Norbekov

Terdapat juga kontraindikasi relatif:

 • Kesakitan akut pada arthritis dan arthrosis. Dianjurkan untuk memulakan kelas setelah penghapusan gejala yang teruk dan akhir rawatan ubat.
 • Penyakit kronik sistem muskuloskeletal semasa eksaserbasi. Dalam kes ini, kelas dapat memperburuk keadaan, oleh itu gimnastik ditunjukkan dalam tempoh pengampunan..
 • Beberapa minggu pertama selepas kecederaan anggota badan dianggap sebagai kontraindikasi relatif untuk bersenam. Dalam tempoh ini, rejimen yang lembut diperlukan, tetapi setelah beberapa saat, latihan dibenarkan dilakukan. Penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Bagi wanita, tempoh selepas bersalin dianggap sebagai kontraindikasi relatif. Sekiranya pesakit berasa sihat dan tidak ada komplikasi semasa melahirkan, ia dibenarkan melakukan latihan paling sederhana yang tidak akan menimbulkan kemerosotan.

Harus diingat bahawa ada batasan bagi pesakit yang mengalami kecederaan, tetapi tanpa rasa sakit akut dan gejala lain. Anda dibenarkan melakukan gimnastik, tetapi anda hanya perlu melakukan senaman sederhana dan memerhatikan keadaan anda dengan teliti. Sekiranya anda merasa lebih teruk, anda harus berhenti bersenam dan menghubungi pakar.

Nasihat berguna untuk pesakit

Norbekov mengesyorkan agar pesakit mengikuti peraturan mudah supaya gimnastik untuk tulang belakang hanya mendapat faedah:

 • Untuk kelas, anda hanya memerlukan pakaian longgar yang terbuat dari bahan semula jadi. Pertaruhan terbaik anda ialah kemeja-T kapas dan baju sejuk. Berat atau alat lain tidak digunakan semasa gimnastik. Anda boleh bersenam di tikar getah khas dan harus dibeli dari kedai barang sukan.
 • Bilik belajar hendaklah tenang, berventilasi baik dan terang. Sebaiknya biarkan tingkap terbuka semasa bersenam. Pengarang teknik mengesyorkan berlatih setiap hari selama sekurang-kurangnya 20 minit. Waktu terbaik untuk ini adalah awal pagi, tetapi jika anda tidak dapat melakukan latihan setelah bangun tidur, anda boleh meluangkan masa untuk mereka pada waktu petang atau 3 jam sebelum tidur. Anda tidak boleh makan makanan 2 jam sebelum latihan dan 1 jam selepas itu, tetapi anda semestinya minum air sedikit demi sedikit dengan sederhana.
 • Yang paling penting dalam latihan, menurut penulis, adalah sikap psikologi pesakit. Penting untuk melakukan semua latihan dengan senang hati, merasakan pergerakan otot dan seluruh badan, dan juga merasakan bagaimana penyakit itu meninggalkan setiap sel. Visualisasi semacam itu adalah jaminan kejayaan dan mempercepat proses penyembuhan..
 • Penting untuk memperhatikan persekitaran anda. Lebih baik melakukan latihan secara bersendirian dan dalam diam. Sebilangan orang lebih suka melatih muzik, tetapi Norbekov bersikeras untuk mendiamkan diri, kerana muzik mengalihkan perhatian pesakit dari pemikirannya sendiri dan tidak membenarkan untuk memvisualisasikan hasilnya sepenuhnya. Selepas pelajaran, disarankan untuk berdiam diri selama 5-7 minit, menghirup udara segar dan menyedari faedah latihan. Pesakit mesti percaya bahawa hanya dia sendiri yang dapat meningkatkan kesihatannya.
 • Perlu diingat bahawa gimnastik yang dilakukan tanpa keinginan tidak akan membawa hasil. Hanya keinginan untuk memperbaiki diri yang akan membantu mencapai dinamika positif.

Kompleks utama

Norbekov (gimnastik untuk tulang belakang dari penulis dianggap paling popular di kalangan pesakit yang berlainan usia) termasuk latihan pemanasan di kompleks utama, selepas itu gimnastik dilakukan langkah demi langkah untuk vertebra serviks, toraks dan lumbal.

Pemanasan ini merangkumi beberapa latihan sederhana untuk mempersiapkan otot untuk tekanan lebih lanjut:

 1. Mengepalkan telapak tangan ke kepalan tangan, diikuti dengan meregangkan jari. Pada masa yang sama, tangan harus diangkat di hadapan anda..
 2. Sambil mengangkat bahu sambil berdiri. Dalam kes ini, perlu membulatkan punggung atas sebanyak mungkin..
 3. Putaran bahu dalam keadaan berdiri dengan lengan diturunkan di sepanjang badan. Dalam kes ini, anda harus berusaha untuk tidak memindahkan bahagian badan dan kepala yang lain..
 4. Cuba kembalikan satu tangan sebanyak mungkin setelah mengangkatnya ke atas kepala anda. Pada masa yang sama, anda harus mengembalikan tangan kedua, tetapi jangan mengangkatnya, tetapi turunkan ke bawah.
 5. Putaran pelvis ke arah yang berbeza. Untuk setiap sisi, ulangi sekurang-kurangnya 10 kali. Dalam kes ini, telapak tangan harus terletak di kawasan lumbar..

Setiap latihan dilakukan 10-12 kali. Selepas itu, anda boleh menuju ke kompleks utama untuk setiap kumpulan tulang belakang. Untuk melatih tulang belakang serviks, latihan harus dilakukan dalam urutan yang jelas, yang akan memastikan beban yang betul dan menghilangkan kemungkinan komplikasi.

Latihan untuk melatih tulang belakang serviks:

 1. Kepala condong ke sisi. Dalam kes ini, anda harus cuba menyentuh bahu anda dengan cuping telinga. Ulangi 10 kali pada setiap arah. Selepas itu, cubalah memegang kepala anda di bahu selama beberapa saat untuk meregangkan otot leher..
 2. Kepala condong ke hadapan. Pesakit harus berusaha mencapai dadanya dengan dagu, sementara kepala juga harus mengikutinya. Berlari 10 kali.
 3. Memiringkan kepala ke belakang dengan dagu ke atas sebanyak mungkin. Berlari 10 kali.
 4. Putaran kepala mengikut arah jam dan lawan jam. Pergerakan harus perlahan, lancar, berhati-hati. Putar ke setiap arah selama 15 saat.
 5. Bawa dagu di dada sedekat mungkin, kemudian pusingkan kepala ke kanan dan kiri dengan hati-hati. Lakukan 10 kali pada setiap arah, cuba untuk tidak mengangkat dagu dari dada.
 6. Membuang kepala ke belakang dengan kelonggaran dan ketegangan otot leher secara serentak. Setelah berpusing ke belakang, pesakit harus merasakan otot leher, mengetatkannya dengan berhati-hati dan merehatkannya secara beransur-ansur. Lakukan 20 saat.

Semua latihan dilakukan dalam keadaan berdiri dengan kaki tersebar selebar bahu dan lengan dilanjutkan di sepanjang badan. Jangan gunakan tangan anda atau cuba membuat latihan lebih mudah..

Selepas itu, anda boleh beralih ke satu set latihan untuk vertebra toraks. Mereka juga dilakukan langkah demi langkah, jangan putus urutan.

Latihan untuk vertebra toraks:

 1. Sambungkan tangan anda di hadapan anda dengan kunci, dan kemudian cuba tekan tangan anda satu sama lain. Dalam kes ini, pesakit harus merasakan ketegangan di kawasan vertebra toraks. Lakukan 20 saat.
 2. Bergabung tangan ke dalam kunci di belakang badan pada tahap punggung, diikuti dengan pengurangan maksimum bilah bahu. Anda perlu membawa bilah bahu dengan berhati-hati dan merehatkan tulang belakang toraks, tetapi tidak melepaskan tangan. Ulangi 10-15 saat.
 3. Turunkan satu bahu sambil mengangkat yang lain. Ulangi untuk setiap bahu 10 keturunan dan angkat..
 4. Memusingkan badan ke arah yang berbeza sehingga hanya tulang belakang bahu dan toraks yang terlibat. Lakukan 12 kali pada setiap arah.
 5. Memiringkan badan ke hadapan dari kedudukan berdiri. Dalam kes ini, pesakit tidak boleh menekuk lutut, tetapi harus berusaha mencapai lantai dengan tangannya. Kaki terpisah selebar bahu. Lakukan 10 selekoh.

Setelah menyelesaikan kompleks asas, anda perlu berehat selama 2-3 minit, dan kemudian meneruskan latihan untuk tulang belakang lumbar. Semua pergerakan juga mesti dilakukan secara konsisten, berhati-hati dan tanpa tekanan yang berlebihan..

Latihan lumbar:

 1. Memusingkan badan ke sisi. Pelvis tidak boleh bergerak, tetapi seluruh badan berpusing lancar ke kanan dan kiri. Ulangi 10 kali pada setiap arah.
 2. Berehat seboleh mungkin, kemudian turunkan badan, rilekskan tangan anda. Kaki harus lurus, dan badan nampaknya tergantung dari pelvis. Dalam kes ini, perlu merasakan bagaimana otot-otot di kawasan lumbar berehat..
 3. Menjaga keempat-empat dan turunkan kepala anda, kemudian lengkungkan punggung anda sebanyak mungkin ke atas, cuba tetap dalam kedudukan ini selama 3-5 saat. Selepas itu, bengkok ke bawah, dan arahkan wajah anda ke atas. Ulangi 10 kali.
 4. Berbaring di belakang anda. Bangun dan ambil kaki yang bengkok di lutut dengan tangan anda. Bergerak ke belakang dalam kedudukan ini selama 10 saat.
 5. Ambil kedudukan - duduk di lantai dengan kaki dilanjutkan dan disambungkan. Bawa badan sedekat mungkin dengan kaki, meregangkan lengan di hadapan anda. Lakukan 10 selekoh. Pesakit harus merasakan bagaimana otot punggung bawah diregangkan, ketegangan meninggalkan seluruh badan.

Setelah melakukannya, anda harus berbaring di atas tikar dengan pose "bintang laut" sekurang-kurangnya 7 minit. Anda perlu merasakan setiap otot dan faedah yang dibawa oleh senaman. Semua latihan harus dilakukan dengan lancar dan berhati-hati..

Memperbaiki hasilnya

Norbekov (senam untuk tulang belakang dari pengarang sering menjadi satu-satunya kaedah untuk merawat patologi tulang belakang pada peringkat awal) menarik perhatian pesakit kepada fakta bahawa untuk menggabungkan hasilnya, adalah penting untuk berlatih setiap hari. Di samping itu, anda perlu mengikuti kesan positif kelas..

Pakar juga mengesyorkan untuk menggabungkan hasil latihan dengan pemakanan yang betul, terutamanya jika anda berlebihan berat badan. Bilangan sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin harus ditambah dalam menu. Ia berguna untuk menggunakan produk susu fermentasi, buah kering, kursus pertama.

Anda mesti mengecualikan makanan manisan, daging asap, makanan bakar dan hidangan berlemak dari makanan. Di samping itu, bahagiannya mestilah kecil dan makanan mesti kerap. Minum lebih banyak cecair, tetapi elakkan alkohol, soda dan kopi.

Bila menjangkakan kesannya

Kesan latihan tidak boleh diharapkan beberapa hari selepas bermulanya latihan. Tempoh minimum kursus hendaklah 4 minggu. Tetapi pengarang kaedah itu mendakwa bahawa hasil yang berkekalan dapat diperoleh hanya dengan latihan biasa dan mematuhi diet..

Norbekov adalah pengarang teknik yang unik, kerana banyak pesakit menyingkirkan patologi sistem muskuloskeletal.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang dan sendi dianggap paling popular dan berkesan pada masa ini, oleh itu ia digunakan oleh pesakit di seluruh dunia..

Video mengenai topik: Senam Norbekov untuk tulang belakang

Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov:

Mengecas Norbekov untuk tulang belakang dan sendi: satu set latihan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang buku mengenai kaedah penyembuhan merawat tulang belakang dan badan secara keseluruhan, pengikut ubat alternatif.

Menurutnya, 99% asas untuk rawatan banyak penyakit terletak pada normalisasi keadaan psikoemosi seseorang dan hanya 1% dalam sistem latihan fizikal yang dikembangkan olehnya. Senaman Norbekov, menurut penulis, membantu dalam merawat sakit sendi, melegakan tekanan darah tinggi dan sindrom keletihan kronik, menimbulkan perasaan optimis.

Penerangan

M.S. Norbekov memanggil matlamat utama kelas mengikut metodologinya untuk mengungkapkan keperibadian dalam memerangi kekurangan peribadi dan peningkatan diri badan dan minda. Pusat yang dianjurkannya telah mengembangkan kaedah yang mengambil kira usia dan jantina. Menurut penulis, pembahagian ini disebabkan oleh perbezaan fisiologi dan anatomi antara lelaki dan wanita. Oleh itu, pengecasan mengikut Norbekov dipilih untuk osteochondrosis serviks dan patologi lain, dengan mengambil kira ciri fisiologi seseorang.

Tugas gimnastik

Dalam buku-bukunya, Norbekov berulang kali mengatakan bahawa mustahil untuk mencapai bentuk fizikal yang ideal dan meningkatkan kesihatan anda jika anda tidak membersihkan fikiran anda. Latihan berkala menggunakan kaedah ini hanya membantu orang yang mempunyai pemikiran murni untuk menyembuhkan tubuh dan badan mereka..

Tugas utama pengecasan Norbekov untuk sendi dan tulang belakang adalah:

 • pengembangan diri dan peningkatan harga diri;
 • penjelmaan kemungkinan kreatif;
 • meningkatkan aktiviti buruh dan sosial;
 • pembentukan sikap positif terhadap diri sendiri, tubuh anda dan kepercayaan terhadap kemampuan anda sendiri.

Video-video yang berkaitan

Petunjuk dan kontraindikasi

Kelas gimnastik pemulihan ditunjukkan kepada orang yang menderita:

 • osteochondrosis;
 • hernia intervertebral,
 • masalah penglihatan;
 • keadaan kemurungan;

Sebelum memulakan gimnastik, pastikan anda berjumpa doktor, sekiranya sakit atau kemerosotan keadaan, latihan harus dihentikan.

Pengecasan mengikut tulang belakang menurut Norbekov dikontraindikasikan untuk orang yang menderita penyakit berikut:

 • sakit belakang;
 • dalam tempoh melahirkan anak;
 • sakit sendi;
 • pelbagai patologi tulang belakang;
 • proses keradangan;
 • semasa pemburukan penyakit;
 • pembedahan baru-baru ini;
 • strok atau serangan jantung;
 • zaman kanak-kanak;
 • masalah sistem saraf;
 • sensasi yang menyakitkan semasa latihan.

Cara menala?

Keadaan utama sebelum memulakan gimnastik sendi adalah mewujudkan sikap positif. Pengulangan latihan tertentu yang dibawa ke automatisme tidak membawa apa-apa faedah kepada tubuh.

Oleh itu, sebelum melakukan latihan terapi Norbekov, perlu:

 • merehatkan badan sebanyak mungkin, hingga ke otot muka;
 • melemahkan ketegangan organ-organ dalaman kepada sedikit rasa lemah;
 • mewujudkan sikap positif, mungkin lebih ceria;
 • aktifkan badan dengan mengurut telinga, mereka boleh dipetik dan ditarik ke atas dan ke bawah.

Sebelum mengecas

Pemanasan adalah bahagian penting dalam senaman, ia membantu memanaskan otot dan mengurangkan risiko kecederaan..

Beberapa latihan pemanasan sebelum mengecas Norbekov:

 1. Hulurkan tangan mereka di hadapan mereka, genggam tangan mereka dengan erat dan pelepasan tajam.
 2. Bengkokkan bahu ke depan dengan perlahan dan angkat ke atas, seolah-olah mengangkat bahu, dan kembali ke posisi awal.
 3. Bahu membuat pergerakan putaran ke hadapan 4 kali, kemudian 4 kali ke belakang.
 4. Tangan kanan diangkat ke atas dan diletakkan di belakang belakang kepala, tangan kiri diletakkan di belakang punggung bawah, kemudian tangan diubah.
 5. Tangan diletakkan di pinggang, kaki selebar bahu, dengan pergerakan putaran pelvis yang lancar, anda perlu menggambar nombor lapan.

Semasa kelas, tidak digalakkan untuk mendengar muzik, perlu memusatkan perhatian sebanyak mungkin pada perasaan anda sendiri, jika atas sebab tertentu mustahil untuk berlatih dalam diam, lebih baik mendengar suara semula jadi: burung, gumaman air, dan seumpamanya..

Kelas untuk miopia, hiperopia, glaukoma

Seperti kaedah perubatan alternatif, orang dibahagikan kepada dua kubu: mereka yang secara kategorinya menentang kaedah rawatan yang ketinggalan zaman, dan mereka yang telah membuktikan melalui pengalaman peribadi bahawa ia membantu. Oleh itu, di antara banyak ulasan orang yang telah mencuba mata mengikut sistem Norbekov, terdapat banyak tanggapan dan tuduhan yang bersemangat mengenai kegunaan kaedah ini..

Sebagai titik utama pengisian menurut Norbekov, perlu diperhatikan:

 • semasa kelas, anda harus meluruskan punggung, penulis telah berulang kali menyatakan pentingnya korset otot dan tulang belakang;
 • mood untuk hasil yang positif, dan apa yang lebih baik - untuk mempercayai bahawa orang itu benar-benar sihat.

Seseorang yang menderita rabun tidak dapat melihat objek dengan jelas pada jarak yang jauh dan dekat, orang yang berpandangan jauh - sebaliknya. Punca penyakit kedua-duanya kurang fokus. Gimnastik mata menurut Norbekov melatih otot bola mata yang lemah dan menyesuaikan fokus.

Istilah glaukoma merujuk kepada puluhan penyakit mata yang serius, termasuk:

 • peningkatan tekanan mata;
 • disfungsi mata;
 • kerosakan pada saraf optik dan kemungkinan atrofi.

Dalam beberapa kes, rawatan ubat digunakan, kadang-kadang operasi dilakukan, dan tidak jarang penyakit ini tidak dapat disembuhkan. M.S. Norbekov mendakwa bahawa gimnastik yang dikembangkan olehnya membantu menyembuhkan penyakit mata, dan mengesyorkan melakukan senaman untuk mencegah.

Semasa gimnastik, anda mesti mengikuti prinsip:

 • setiap sentuhan jari pada mata dilakukan dalam keadaan tegak tanpa menggosok;
 • kekuatan tekanan yang diperlukan adalah sesuatu antara sentuhan ringan dan sensasi yang menyakitkan;
 • semua pergerakan dilakukan dengan hujung jari.

Setelah melengkapkan kompleks gimnastik, disyorkan urutan wajah kecil akupresur. Dengan tekanan lembut, lintasi sayap hidung, di sepanjang tepi rambut, tekan fossa di kawasan dagu, di antara alis dan di bahagian temporal.

Latihan untuk mata

Senaman kompleks (gimnastik) untuk mata dengan Mirzaakhmat Norbekov seperti ini:

 1. Kepala dijaga lurus tanpa membuangnya kembali. Mata dibesarkan ke atas, mental berusaha lebih tinggi dan lebih tinggi melalui dahi.
 2. Kepala dijaga lurus, mata diturunkan, mental terus bergerak melalui tekak mereka sendiri.
 3. Lihat ke kiri, secara mental terus bergerak melalui telinga kiri.
 4. Lihat ke kanan, secara mental terus bergerak melalui telinga kanan.
 5. Kepala tetap tidak bergerak, dengan gerakan mata bulat mereka cuba melukis gambar yang paling besar. Latihan bermula dari sudut kiri bawah, berlalu ke kanan atas, kemudian dari kanan bawah, kita pergi ke kiri atas. Kemudian kami melakukan latihan dalam urutan terbalik. Selepas itu anda perlu cepat berkelip.
 6. Kepala tidak bergerak, nombor lapan terbalik dilukis di depan hidung dengan pergerakan mata yang melingkar. Seperti latihan sebelumnya, pergi dari satu sudut ke sudut yang lain dan sebaliknya. Selepas itu, sekelip mata.
 7. Miringkan mata anda ke hujung hidung dan letakkan jari anda di atasnya, perbaiki pandangan anda, rileks dan lihat di depan anda, sambil melihat objek sisi, mata tidak bergerak.

Latihan tangan

Mengecas menurut Norbekov untuk sendi hujung atas termasuk latihan:

 1. Rentangkan tangan anda di hadapan anda, tekan dan lepaskan jari anda, menumpukan perhatian pada tindakan.
 2. Tangan bergantian, buat klik jari yang tajam.
 3. Kipas jari anda, bermula dengan jari kelingking, kemudian ke arah yang bertentangan, bermula dengan ibu jari.
 4. Bersalaman.
 5. Regangkan lengan ke hadapan, sikat ke bawah, kemudian perlahan-lahan angkat sikat ke atas. Kini berus kelihatan ke atas dan tarik dengan lancar ke arah anda.
 6. Regangkan lengan anda dengan lurus, telapak tangan ke bawah. Putar berus ke arah satu sama lain, kemudian ke arah yang berbeza. Berjabat tangan.
 7. Penumbuk membuat gerakan bulat mengikut arah jam dan lawan jam.
 8. Rentangkan tangan anda ke sisi dan bengkokkan sehingga jari anda berada di bahu anda, buat gerakan melingkar ke satu arah dan yang lain. Berjabat tangan.
 9. Buat kilang dengan satu tangan kemudian tangan yang lain.
 10. Luruskan punggung, lengan di sepanjang badan. Bahu bergerak ke depan, seolah-olah cuba menutupnya, lalu kembali.
 11. Turunkan bahu ke bawah, kemudian angkat ke telinga anda.
 12. Tumpukan perhatian pada sendi bahu dan buat pergerakan bulat dengan bahu ke depan, kemudian ke belakang.
 13. Bahagian belakang lurus, lengan diturunkan di sepanjang badan, tangan dipusingkan ke arah diri mereka sendiri, kemudian menjauhkan diri dari diri mereka sendiri. Berjabat tangan.
 14. Lebar bahu kaki terpisah, dengan tangan kanan mengambil siku kiri dan menarik kembali ke paras leher. Lakukan perkara yang sama dengan tangan yang bertentangan..

Berkat gimnastik, sendi diregangkan dan peredaran darah bertambah baik.

Latihan untuk kaki

Latihan bersama Norbekov untuk bahagian bawah kaki bertujuan meningkatkan mobiliti dan merangkumi latihan berikut:

 1. Sedikit lentur, tarik jari kaki ke bawah, kemudian dengan kaki lurus tarik jari kaki ke arah anda.
 2. Berdiri lurus, angkat satu kaki, bengkok di lutut, putar kaki ke dalam dan kemudian ke luar. Regangkan dan kendurkan kaki anda secara bergantian.
 3. Kaki bahu selebar, bengkok ke hadapan dan letakkan tangan di lutut. Lakukan pergerakan bulat dengan lutut ke dalam dan kemudian ke luar.
 4. Tutup kaki, tangan di lutut, bengkok ke hadapan dan luruskan. Putar lutut terlebih dahulu ke kanan, kemudian ke kiri.
 5. Kaki selebar bahu, angkat kaki, bengkok di lutut, dan dengan gerakan kilat ringan bawa ke sisi, ulangi sama dengan kaki yang lain.
 6. Kaki selebar bahu, angkat kaki dibengkokkan di lutut dan bawa ke sisi, kemudian turunkan, menunjuk lutut ke hadapan, ulangi sama dengan kaki yang lain.
 7. Kaki yang bengkok di lutut diarahkan ke sisi, buat beberapa gerakan bulat, ulangi dengan kaki yang lain.

Lutut leher anda

Mengecas menurut Norbekov dengan osteochondrosis serviks dengan cepat melegakan kekejangan di leher. Ia disyorkan untuk banyak patologi tulang belakang. Senaman boleh dilakukan semasa senaman pagi atau tepat di tempat kerja.

Set latihan merangkumi:

 1. Kepala dimiringkan ke sisi, menyentuh telinga kanan ke bahu, kemudian kiri.
 2. Ulangi latihan pertama, tetapi sekarang tekan kepala anda di atas dengan tangan anda.
 3. Condongkan kepala ke hadapan sehingga dagu menyentuh sternum.
 4. Condongkan kepala ke belakang, cuba menongkat dagu.
 5. Lakukan pergerakan bulat dengan leher, menggambarkan bulatan atau separuh bulatan dengan kepala.
 6. Letakkan dagu di sternum dan perlahan-lahan putar kepala ke satu, kemudian ke sisi lain.
 7. Buangkan kepala ke belakang dan tarik secara beransur-ansur ke atas, secara bergantian merehatkan dan meregangkan otot.

Gimnastik mesti dilakukan berdasarkan perasaan anda sendiri. Sekiranya sakit leher ada, maka latihan harus ditangguhkan sehingga berunding dengan pakar..

Latihan untuk dada

Mengecas menurut Norbekov untuk bahagian belakang dan dada bertujuan untuk merehatkan otot dan meregangkan tulang belakang. Sekiranya dilakukan dengan betul selepas bersenam, seseorang merasa ringan dalam pergerakan..

Kompleks ini merangkumi latihan:

 1. Tangan menghulurkan di hadapan anda, tutup dengan kunci dan peras.
 2. Tangan diletakkan di belakang punggung, disambungkan, cuba membawa bilah bahu sebanyak mungkin.
 3. Secara bergantian angkat satu bahu hingga maksimum, turunkan yang lain ke bawah.
 4. Kaki tidak bergerak, pusingkan badan ke satu arah dan yang lain.
 5. Badan condong ke kanan, cuba menyentuh lantai, sementara tangan kiri berada di belakang kepala. Ulangi ke arah yang bertentangan.

Latihan punggung bawah

Mengecas Norbekov (gimnastik sendi) untuk tulang belakang lumbar diperlukan bagi mereka yang mengalami kesakitan di kawasan ini, serta untuk pencegahan sciatica.

Latihan berikut disyorkan:

 1. Buat pusing badan penuh 180 ° ke arah yang berbeza.
 2. Bersandar ke depan dan bengkokkan sebanyak mungkin, sementara badan tidak bergerak.
 3. Bersandar ke depan, membongkok punggung ke arah busur, berehat dan memperbaiki kedudukan selama satu minit.
 4. Berdiri tegak, buat pergerakan beralun yang lancar, dari dagu hingga lutut.
 5. Mengambil kedudukan teratai, buat pergerakan bandul.

Hasil dan keberkesanan kaedah

Sebilangan besar pesakit yang melakukan latihan mencatat dinamik positif setelah hanya beberapa sesi. Menurut mereka, latihan berterusan meningkatkan kerja sistem peredaran darah, melegakan kekejangan dan mengaktifkan otot, dan mendorong pemulihan yang cepat dari kecederaan..

Untuk meningkatkan kesihatan, cukuplah melakukan latihan bersama menurut Norbekov selama 30 minit sehari. Setiap latihan dilakukan dengan perlahan, lancar, tanpa pergerakan secara tiba-tiba. Kumpulan kelas merangkumi tindakan yang bertujuan untuk meningkatkan penglihatan, gaya berjalan, ingatan dan kesejahteraan umum.