Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: video, latihan

Meniskus

Kesihatan, mood dan kesejahteraan kita banyak ditentukan oleh keadaan tulang belakang - kerangka pusat dan sokongan seluruh badan. Bahkan ketegangan otot yang sedikit, kelengkungan atau perpindahan tulang belakang dapat disertai dengan sensasi menyakitkan yang menyebabkan kekejangan gentian otot refleks dan akhirnya menyebabkan pembentukan lingkaran setan "sakit - kekejangan - sakit".

Kesihatan, mood dan kesejahteraan kita banyak ditentukan oleh keadaan tulang belakang - kerangka pusat dan sokongan seluruh badan.

Oleh itu, banyak pakar mengesyorkan memulakan pemulihan dan peremajaan seluruh badan dengan pemulihan mobiliti dan peningkatan pemakanan saluran tulang belakang..

Di antara pakar seperti itu ialah Mirzakarim Norbekov, pengarang kaedah unik untuk menangani perubahan berkaitan dengan usia, serta penyakit sistem muskuloskeletal dan patologi organ dalaman yang berterusan..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program peningkatan kesihatan pengarangnya.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program peningkatan kesihatan pengarangnya

Secara beransur-ansur, tanpa lompatan tiba-tiba dan ketegangan yang tidak perlu, latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov, video yang sekarang kami tunjukkan kepada anda, melibatkan setiap vertebra dalam kerja, mengaktifkan proses metabolik pada tisu di sekitarnya.

Tulang belakang serviks, tulang belakang toraks, tulang belakang lumbosacral - semuanya mendapat perhatian yang mencukupi semasa latihan. Seiring berjalannya waktu, gimnastik sendi untuk tulang belakang membolehkan anda menghilangkan sakit belakang yang kronik, merasa letih dan lemah, mood yang tidak baik dan tidak mahu bergerak. Perkara utama adalah meluangkan masa kepadanya setiap hari tanpa berehat..

Gimnastik sendi untuk tulang belakang membolehkan anda menyingkirkan sakit belakang yang kronik, merasa letih dan lemah, mood yang tidak baik dan tidak mahu bergerak.

Bayaran tulang belakang seperti itu sangat diperlukan untuk orang tua dan mereka yang berada dalam kedudukan yang sama untuk waktu yang lama, bekerja di komputer, bergerak sedikit, menderita berat badan berlebihan atau penyakit sistem muskuloskeletal. Melakukan senaman, anda dapat merasakan rasa ringan yang dilupakan di bahagian belakang dan seluruh badan, diisi dengan daya tarikan dan tenaga sepanjang hari.

Semua proses pemikiran, semua emosi dan perasaan berada di bawah kawalan isyarat yang menyebarkan melalui badan melalui ruang tulang belakang.

Tulang belakang yang sihat adalah asas kesihatan fizikal dan mental

Tulang belakang terlibat dalam mengatur perasaan, emosi dan pemikiran kita.

Dengan mengekalkan tulang belakang yang sihat, anda akan meningkatkan kualiti hidup anda dan menjadikan usia tua dan penyakit yang melekat akan reda. Kami mencadangkan untuk memulakan jalan menuju kesihatan sekarang dengan mula melakukan kompleks gimnastik sederhana.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang (video):

Gimnastik sendi M.S. Norbekova (dengan pengenalan):

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang mengulas:

Tulang belakang mesti ditangani! Lebih baik memulakan ketika anda masih muda, agar tidak memulakan... Program yang bagus. Saya suka bahawa Norbekov tidak hanya menumpukan pada badan, tetapi juga pada mood dan jiwa. (Lyuba)

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: video

Mirkazarim Norbekov - pemimpin perubatan alternatif Rusia

Gimnastik untuk rawatan penyakit vertebra seperti hernia, osteochondrosis, lordosis, scoliosis dan banyak lagi adalah salah satu bentuk terapi yang paling berpatutan. Pada masa ini, terdapat banyak teknik pengarang yang kompleks, serta teknik yang telah diuji selama berabad-abad. Mari pertimbangkan yang utama.

Gimnastik Dr Norbekov untuk rawatan tulang belakang

Mirkazarim Norbekov adalah pemimpin perubatan alternatif dan alternatif Rusia. Dia mengasaskan dan menjalankan Institut Penyembuhan Diri Manusia. Salah seorang pengasas dan kini menjadi presiden Persatuan Profesional Pembangunan Peribadi.

Senam Norbekov untuk tulang belakang adalah sistem latihan yang asli yang dirancang untuk melegakan ketegangan otot, meningkatkan daya tahan korset otot, mempercepat peredaran darah dan peningkatan kesihatan umum..

Gimnastik sendi tulang belakang Norbekov. Peraturan umum.

 • Kami memperhatikan kesedaran diri dalam diri, 99% latihan dengan tulang belakang adalah berdasarkan sumber dalaman, hanya 1% adalah teknik melakukan prosedur;
 • Latihan harus disertai dengan suasana positif, walaupun dibuat secara buatan. Pencapaian disertai dengan senyuman, rasa puas;
 • Latihan dilakukan setiap hari;
 • Pelaksanaan mekanikal, automatisme adalah musuh kaedah Norbekov.
Norbekov - gimnastik sendi tulang belakang

"Senam Norbekov untuk tulang belakang, video" adalah permintaan umum di Internet, yang membantu semua orang mempelajari intipati teknik ini. Latihannya dirancang untuk jabatan tertentu. Kami akan menunjukkan beberapa latihan untuk setiap jabatan untuk mewujudkan kerumitan. Mari mulakan dengan leher:

 • Fokus pada tulang belakang serviks, rasakan. Dagu meluncur ke bawah sternum tanpa ketegangan. Fasa relaksasi bergantian dengan ketegangan. Dengan setiap ketegangan biasa, teruskan latihan gimnastik, sementara usaha meningkat. Rasa Keyakinan Diri.
 • Kedudukan permulaan - berdiri tegak. Kepala dilemparkan ke belakang, dagu diregangkan setinggi mungkin. Pada masa yang sama, kita mengganti fasa ketegangan dan kelonggaran.

Bahagian dada:

 • Kami meletakkan tangan di hadapan kami di "istana". Kami menekan dagu dengan erat ke dada, sendi bahu diarahkan sebanyak mungkin "ke arah". Kami mengekalkan kedudukan lurus belakang, betul-betul betulkan punggung bawah. Bernafas sekata, tanpa berlengah
 • Latihan serupa, tetapi tangan terkunci di belakang. Tanpa mengangkat bahu, kami menarik kembali sendi. Kami cuba membawa bilah bahu sebanyak mungkin, sternum bergegas naik.
 • Kami mengangkat satu bahu ke atas, yang lain menurunkannya sebanyak mungkin. Fasa ketegangan bergantian dengan fasa relaksasi.

Gimnastik lumbar:

 • Kami melebarkan kaki dan memberikan kedudukan yang bengkok. Nampak pelvis ke hadapan. Kami membetulkan badan. Dengan coccyx yang kita rentangkan dari bawah ke atas, pergerakannya terasa kenyal.
 • Kami membengkokkan kawasan lumbar, sambil mempertahankan kedudukan yang sama rata. Kami mengarahkan tulang ekor ke bahagian belakang kepala sebanyak mungkin.
 • Kami membengkokkan tulang belakang dengan busur, merata beban di atasnya.

Putaran vertebra:

 • Kami dengan kuat meletakkan kaki ke lantai, menyebarkan kaki kami. Kami mengedarkan ketegangan secara merata, pergerakan tidak boleh menyebabkan kesakitan. Tangan diletakkan pada lengan bawah. Kami berpusing dengan lancar mengikut urutan berikut: pertama penampilan, kemudian kepala, kemudian bahu, dada, setelah perut, pinggul, yang terakhir dari semua pelvis dan kaki. Kami beralih ke titik maksimum, menimbulkan ketegangan, selepas itu fasa relaksasi bermula. Latihan diulang ke arah yang bertentangan..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang, video yang dapat anda lihat dengan jelas di banyak sumber Internet, akan membolehkan anda menguasai pelbagai latihan. Walau bagaimanapun, perlu berunding dengan doktor anda mengenai kesesuaian dan kesesuaian dengan jenis penyakit anda..

Gimnastik Dr. Bubnovsky untuk tulang belakang

Kini terdapat banyak kaedah alternatif untuk menyembuhkan penyakit tulang belakang tertentu. Gimnastik Bubnovsky dengan hernia tulang belakang adalah kaedah asasnya berbeza dalam rawatan, di mana peranan penting diberikan kepada kemampuan dalaman badan. Pencapaiannya adalah pengajaran yang dikembangkan mengenai kinesitherapy. Ini adalah sejenis terapi di mana pesakit, melalui usaha sendiri dan penggunaan sumber dalaman, berusaha untuk menyembuhkan dirinya sendiri..

Urutan latihan yang khusus adalah ciri gimnastik untuk tulang belakang,% B

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang

Masalah tulang belakang adalah relevan bagi banyak orang pada masa kini..

Lebih-lebih lagi, jika sebelumnya mereka menderita hanya orang tua, hari ini mereka bertambah muda dengan cepat, dan penyakit tertentu boleh berlaku walaupun pada orang yang cukup muda..

Terdapat banyak kaedah untuk memperbaiki sistem muskuloskeletal.

Salah satunya ialah gimnastik Norbekov, yang dianggap sebagai wakil ubat alternatif..

Pergerakan yang betul membolehkan anda memperoleh hasil yang sangat baik, tetapi pengarangnya sendiri menegaskan bahawa sikap psikologi itu penting tidak kurang, dan bahkan lebih.

Mengenai pengarang teknik

Nama Mirzakarim Sanakulovich Norbekov dikenali ramai. Dia adalah pengasas "Institut Penyembuhan Diri Manusia", ahli akademik dan salah satu wakil perubatan alternatif yang paling terkenal.

Gimnastik bersama menurut Norbekov untuk tulang belakang adalah cara untuk memulihkan kesihatan dengan menghubungkan sumber dalaman badan, melalui kawalan diri dan perubahan, pertama sekali, sikap seseorang terhadap kesihatan diri.

Sejarah kaedah ini cukup panjang. Penulis mengalami kesannya pada dirinya sendiri dan dapat menyingkirkan penyakit ginjal yang serius dan sejumlah masalah lain yang berkaitan. Selama bertahun-tahun berlatih, dia telah meningkatkan teknik dan menjadikannya lebih berkesan. Pendapat pakar mengenai kaedah rawatan ini kontroversial, namun ia telah membantu banyak orang menyingkirkan masalah dengan tulang belakang, yang merupakan bukti terbaik keberkesanannya..

Intipati metodologi Dr Norbekov

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah komponen gimnastik sendi umum, yang merangkumi latihan untuk melakukan senaman hampir semua sendi badan. Latihannya cukup mudah, dan cukup untuk melakukannya beberapa kali untuk diingat.

Latihan memungkinkan untuk mengatasi kelengkungan tulang belakang, memperbaiki keadaan cakera intervertebral dan fungsi ruang tulang belakang secara umum. Tulang belakang yang sihat mempunyai kesan positif terhadap kesihatan keseluruhan..

Tugas utama teknik ini adalah seperti berikut:

 • Capai kawalan ke atas badan anda, kembalikan pergerakan dan irama kehidupan yang normal.
 • Rasakan kegembiraan pergerakan dan rasakan kesihatan dan awet muda. Banyak membantu merasakan peningkatan daya tarikan, meningkatkan fleksibiliti dan keplastikan.
 • Memperbaiki badan secara umum. Penulis kaedah itu pasti bahawa tulang belakang adalah pintu masuk ke sistem dalaman tubuh manusia, di mana kita dapat mengatur semua "tetapan" untuk kesihatan.

Gimnastik terdiri daripada dua bahagian:

 • latihan untuk sendi itu sendiri;
 • latihan sistem peredaran darah dan saraf;
 • meningkatkan dunia dalaman anda dan meningkatkan keyakinan diri.

Sikap yang betul sangat penting. Anda mesti percaya pada penyembuhan anda. Menurut penulis, ini adalah kunci utama kejayaan. Anda mesti menghantar isyarat ke badan anda bahawa latihan akan membawa kepada kejayaan. Ia tidak mudah dicapai, tetapi penting.

Sebelum meneruskan latihan, anda perlu mengikutinya secara psikologi. Penulis menegaskan pentingnya pelaksanaan sedar. Pada masa yang sama, anda perlu memahami struktur tulang belakang. Semasa mengusahakan kawasan tertentu, anda harus memusatkan perhatiannya sebanyak mungkin dan tidak menggunakan yang lain. Kemudian jabatan lain diusahakan, dan dengan itu semua gimnastik dilakukan secara konsisten.

Dari kelebihan sistem seperti itu, perlu diperhatikan ketersediaannya - ia tidak memerlukan pelaburan material, anda boleh melakukan latihan di rumah. Tambahan, ia sangat berkesan jika anda melakukannya dengan betul..

Kelemahannya termasuk adanya kontraindikasi. Sebagai tambahan, harap maklum bahawa kerana pentingnya faktor psikologi, sistem saraf yang stabil akan diperlukan..

Petunjuk dan kontraindikasi

Petunjuk untuk digunakan adalah sebarang masalah pada tulang belakang dan sendi: osteochondrosis, hernia, dan sebagainya. Di samping itu, anda boleh melakukannya untuk pencegahan penyakit..

Walau bagaimanapun, terdapat kontraindikasi, termasuk yang berikut:

 • Kehamilan;
 • Pemburukan penyakit kronik;
 • Jiwa yang tidak stabil;
 • Pembedahan baru-baru ini;
 • Serangan jantung dan strok baru-baru ini.

Walaupun anda tidak menghadapi masalah kesihatan, berjumpa dengan doktor anda sebelum bersenam..

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: satu set latihan

Perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum bersenam adalah dengan mewujudkan ketenangan dan suasana hati yang baik untuk diri sendiri:

 • Cuba bayangkan bahawa anda mempunyai mahkota di kepala anda dan menjaga postur anda dengan sewajarnya..
 • Tenangkan sternum, bahu, lengan, muka anda.
 • Sekarang cuba merehatkan bahagian dalam badan yang tegang..
 • Luruskan tulang belakang anda.
 • Senyum dan cuba buat suasana terbaik untuk diri sendiri..
 • Kembangkan bahu dan dada anda.
 • Mengetatkan perut anda.
 • Nafas mesti sedikit tegang. Ketegangan harus menimbulkan resonans fizikal di badan, seolah-olah anda gembira.

Oleh itu, kita mewujudkan perasaan gembira, dan sepanjang masa kita melakukan latihan dalam keadaan ini..

Anda perlu memulakan pelajaran dengan pemanasan ringan, yang merangkumi latihan mini untuk sendi telinga, tangan, bahu dan siku:

 • Urut jari telinganya dengan ringan. Tarik mereka sedikit ke bawah dan ke sisi, kemudian ke atas.
 • Lakukan 8-10 pergerakan putaran aurikel.
 • Sekarang lakukan 8-10 gerakan putaran dengan tangan, pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang lain.
 • Perlahan-lahan mengepalkan tangan anda ke penumbuk dan melepaskannya..
 • Lakukan beberapa gerakan putaran dengan tangan anda, pertama di siku, dan kemudian di sendi bahu.
 • Sekarang angkat dan turunkan bahu anda. Ulangi juga 8-10 kali.

Setelah menyelesaikan kompleks mini seperti itu, teruskan ke latihan utama. Terdapat banyak di kompleks Norbekov. Mari membentangkan yang utama.

Video: "Gimnastik menurut Norbekov dengan osteochondrosis"

Latihan untuk tulang belakang serviks

 • Condongkan dagu ke hadapan ke arah dada. Pada mulanya, jangan terlalu banyak regangan, dagu harus meluncur ke bawah dengan mudah. Meningkatkan ketegangan secara beransur-ansur, bergantian dengan relaksasi..
 • Condongkan kepala ke belakang sehingga dagu anda naik ke atas. Peregangan, ketegangan bergantian dengan kelonggaran.
 • Lakukan miringkan kepala ke kanan dan ke kiri, cuba sampai ke telinga dengan bahu anda. Bahu sendiri tidak boleh bergerak..
 • Angkat dagu ke atas. Putar kepala anda dari satu sisi ke sisi lain. Latihan haruslah mudah, cubalah untuk mengelakkan usaha yang tidak perlu.
 • Lakukan senaman yang sama dengan dagu ke bawah..
 • Putar untuk leher. Dengan pandangan anda, mulailah bergerak ke kanan, perlahan-lahan putar kepala ke arah ini. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Gimnastik akan berakhir dengan pergerakan kepala bulat. Lakukan senaman dengan lancar dan lembut pada setiap arah beberapa kali.

Latihan untuk tulang belakang toraks

 • Lipat tangan anda di hadapan anda. Tekan dagu ke dada anda, arahkan bahu anda ke arah satu sama lain ke hadapan. Pada masa yang sama, punggung bawah tidak boleh bergerak, punggung lurus. Pada masa yang sama, anda tidak perlu menahan nafas..
 • Latihannya serupa, tetapi tangan perlu digenggam di belakang. Bahu bergerak ke belakang seolah-olah anda ingin menyatukan bilah bahu.
 • Gerakkan bahu anda ke atas dan ke bawah secara bergantian, sementara mereka harus bergerak ke arah yang sama. Ketegangan gantian dengan kelonggaran.
 • Turunkan lengan anda, rentangkan ke arah lantai, pada masa yang sama, seolah-olah menarik pelvis anda ke atas. Bahagian belakang hendaklah lurus. Kunci kedudukan ini untuk masa yang singkat. Kemudian, sebaliknya, angkat bahu ke atas, cuba angkat setinggi mungkin..
 • Gunakan bahu anda untuk memutar ke hadapan, kemudian ke belakang..
 • Siku harus dibentangkan, tangan di bahu. Mulailah mengalihkan pandangan anda ke sisi, kemudian putar leher, bahu dan dada. Kaki perlu sedikit terpisah, perut dan pinggul tidak bergerak. Belok sepanjang jalan dan cuba memanjangkan giliran sedikit lagi. Kemudian kembali ke kedudukan permulaan dan ulangi perkara yang sama, bergerak ke sisi lain..
 • Cuba bayangkan bahawa anda sedang berusaha membungkus lengan anda dengan sesuatu yang besar, melebarkan lengan anda dengan lebar. Condongkan kepala ke hadapan, rasa sedikit tegang. Mula menggerakkan tangan ke belakang, kepala dan dada naik.
 • Bengkokkan satu lengan dan letakkan di belakang kepala anda, menghalakan siku ke atas. Anda juga perlu mendongak, menjaga punggung lurus. Rasa sedikit ketegangan, kemudian bertukar tangan.
 • Lakukan putaran bahu dengan amplitud yang paling besar.
 • Letakkan penumbuk anda di punggung bawah di kawasan buah pinggang. Kembalikan siku anda, melengkung tulang belakang ke hadapan. Dalam kes ini, pergerakan mesti dibuat kenyal.
 • Gerakkan tulang ekor ke depan dan kunci kedudukan ini, kemudian bengkokkan tulang belakang.
 • Sebarkan kaki anda sedikit, letakkan tangan anda di bahu anda. Belok ke sisi, mula-mula mengalihkan pandangan anda dan secara beransur-ansur memusingkan seluruh badan anda, termasuk perut anda. Pada masa yang sama, pelvis mesti tidak bergerak..

Latihan untuk tulang belakang lumbar

 • Rentangkan kaki, bengkokkan lutut sedikit. Pelvis harus diarahkan ke atas, batangnya tidak bergerak. Lakukan pergerakan kenyal, seolah-olah meregangkan tulang ekor ke atas.
 • Bengkokkan punggung sehingga anda mengalami sedikit ketegangan. Bayangkan bahawa anda mencapai bahagian belakang kepala dengan tulang ekor anda. Ketegangan gantian dengan kelonggaran.
 • Peregangkan tulang ekor anda ke belakang kepala anda lagi, tetapi sudah sedikit membengkokkan kaki anda.
 • Gunakan pinggul anda dalam gerakan bulat di kedua arah, secara bergantian. Pergerakan harus lancar.
 • Angkat satu tangan ke atas dan cuba mencapainya setinggi mungkin. Jangan angkat tumit dari lantai. Lakukan senaman yang sama untuk pihak lain..

Selain itu, gunakan kelainan untuk tulang belakang:

 • Belok ke sisi, mula menggerakkan pelvis anda. Lakukan semuanya seperti yang dinyatakan di atas, tetapi pada masa yang sama memusingkan pelvis dan kaki.
 • Letakkan tangan di lengan bawah, condongkan badan ke sisi. Kemudian putar batang tubuh anda sehingga berhenti. Arahkan pandangan anda ke atas. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian belakang..
 • Ulangi latihan pertama, tetapi buat sedikit lebih sukar. Untuk melakukan ini, condongkan punggung ke belakang dan letakkan tangan di bahu. Selesaikan putaran di pinggul anda agar kaki anda tetap pegun..

Setelah menyelesaikan semua latihan, tenangkan pernafasan anda sedikit, dan ingat sekarang tentang senyuman dan suasana hati yang tepat. Dengan melakukan senaman ini setiap hari, anda akan dapat melupakan masalah tulang belakang..

Video: "Gimnastik sendi Norbekov"

Kesimpulannya

Oleh itu, kami mengetengahkan perkara utama berikut:

 • Gimnastik Norbekov membantu menghilangkan masalah pada tulang belakang dengan berkesan atau mencegahnya.
 • Suasana dan keyakinan yang betul dalam penyembuhan sangat penting..
 • Latihannya mudah, disarankan untuk melaksanakannya secara berurutan.
 • Dianjurkan untuk melakukan senaman secara berkala. Dalam kes ini, sikap dan ketepatan pergerakan adalah penting..

Punggung sihat menurut Norbekov - gimnastik untuk tulang belakang

Ahli akademik Norbekov terkenal di seluruh dunia kerana sistem peningkatan kesihatannya. Perhatian khusus harus diberikan kepada gimnastiknya untuk tulang belakang. Norbekov adalah salah satu yang pertama yang merawat penyakit ini dari dalam, dan bukan hanya gejala luarannya, yang mencapai tahap yang sangat mendalam. Penyakit seperti osteochondrosis, hernia dan patologi tulang belakang yang lain bukan sahaja merupakan akibat proses tertentu dalam tisu tulang, tetapi juga kerosakan fungsi tubuh secara keseluruhan. Metabolisme dan tahap hormon berubah, tekanan atau kemurungan adalah mungkin - semua ini memberi kesan negatif. Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang membantu menghilangkan banyak faktor ini, menyumbang kepada kesihatan seseorang dan membolehkannya mencari keharmonian dalaman.

Gimnastik menurut Norbekov untuk tulang belakang

Norbekov sendiri, yang menggambarkan sistemnya, mengatakan bahawa hanya 1% kejayaan adalah latihan, dan 99% sisanya adalah infusi positif dan psikologi hipnosis diri. Yang terakhir membantu mewujudkan suasana hati yang baik. Anda perlu secara mental membayangkan sendiri keadaan penderitaan yang menyenangkan, yang merupakan hasil gimnastik, dan lakukan setiap senaman dengan sensasi yang selesa ini.

Semasa melakukan pergerakan, anda perlu mengembangkan mental anda secara positif sifat-sifat positif, termasuk yang berikut:

 • keupayaan untuk mengawal badan dan mood anda sepenuhnya;
 • ketenangan dan tekad;
 • keyakinan diri dan sifat-sifat lain yang, menurut orang itu sendiri, dia kekurangan.

Menggambarkan senam untuk tulang belakang, Norbekov menganggap yang terakhir ini adalah semacam pintu atau ambang pintu masuk ke mana kita memasuki sistem untuk menyembuhkan seluruh organisma. Oleh itu, jangan terkejut bahawa beberapa latihan dalam sistem menyerupai titik-titik akupunktur yang mengurut: di telinga, dagu, paranasal.

Norbekov menegaskan bahawa mungkin untuk mengembalikan mobiliti tulang belakang pada usia berapa pun. Dia mengesyorkan untuk memperhatikan bagaimana anak-anak bergerak, dan membandingkannya dengan gaya hidup kita yang tidak aktif, terutamanya jika, kerana kemalasan, anda lebih suka menghabiskan masa lapang dengan tidak bergerak, tetapi berbaring di sofa..

Gimnastik merangkumi tiga bahagian yang saling berkaitan:

 • Gimnastik bersama yang bertujuan untuk melatih tulang belakang.
 • Melancarkan saluran darah dan sistem saraf.
 • Latihan semangat dan keyakinan diri.

Gimnastik melibatkan fokus maksimum pada sendi, pergerakan selebihnya dianggap sebagai pembantu. Pada dasarnya, latihan adalah beberapa pergerakan regangan berurutan..

Petunjuk dan kontraindikasi

Gimnastik Norbekov membantu melancarkan pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Keadaan seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral sering berkait rapat dengan latar belakang emosi dan merupakan akibat daripada kemurungan dan tekanan yang berpanjangan. Mereka dirawat melalui latihan sederhana dan perubahan sikap terhadap diri sendiri..

Harap maklum bahawa sistem ini tidak ditunjukkan kepada semua orang. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda sudah mempunyai penyakit. Sensasi menyakitkan tidak dibenarkan - jika anda merasakannya, berhenti bersenam. Kontraindikasi untuk bersenam adalah kehamilan, tempoh selepas operasi, peningkatan penyakit dan penyakit kronik, strok, serangan jantung, gangguan mental.

Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov

Mari kita pertimbangkan latihan apa yang termasuk gimnastik untuk tulang belakang menurut Norbekov. Juga, jangan lupa bahawa mood baik anda memainkan peranan penting. Betulkan postur dan senyuman anda, hirup tenaga ke badan anda dan mulailah bersenam.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

 • Adalah perlu untuk memberi tumpuan khusus pada tulang belakang serviks. Dagu harus meluncur ke bawah tulang rusuk tanpa ketegangan. Anda perlu bergantian antara relaksasi dan ketegangan ringan. Dengan setiap ketegangan baru, teruskan latihan, meningkatkan usaha. Gelombang keyakinan diri harus kekal di dalam badan.
 • Berdiri tegak, tarik kepala sedikit ke belakang. Regangkan dagu ke atas, bersantai dan tegang secara bergantian.
 • Luruskan kepala anda, condongkan ke kanan. Cuba sentuh bahu anda dengan telinga anda. Tetap bahu anda. Kemudian ubah kedudukan, menyentuh telinga kiri ke bahu kiri.
 • Luruskan kepala anda, putar ke sisi sehingga dagu naik. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Luruskan kepala anda dan condongkan ke bawah. Dalam kedudukan ini, putar dagu anda ke satu arah, dan kemudian ke arah lain..
 • Condongkan kepala ke belakang sedikit, condongkan dagu ke sisi, kemudian ubah arah.
 • Sejajarkan kepala anda dan lihat di hadapan anda. Memusingkan leher. Perhatikan mata anda perlahan-lahan ke kanan dan ikuti leher anda. Tukar arah.
 • Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks berakhir dengan gulungan kepala yang perlahan dan bebas, yang mesti diulang beberapa kali di setiap sisi.

Latihan untuk tulang belakang toraks

 • Genggam tangan anda dengan "kunci" di hadapan anda. Tekan dagu ke dada, arahkan sendi bahu ke arah. Jaga punggung lurus, betulkan punggung bawah. Tidak perlu menahan nafas.
 • Latihan serupa, tetapi tangan terkunci di belakang. Tarik sendi bahu anda ke belakang tanpa mengangkat bahu dan cuba menyatukan bilah bahu anda. Dalam kedudukan ini, berusaha ke atas dengan sternum anda..
 • Angkat satu bahu ke atas, turunkan yang lain ke bawah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Turunkan lengan anda, rentangkan ke lantai, turunkan bahu anda. Tarik pelvis ke depan, teruskan tulang belakang lurus. Kunci kedudukan ini. Angkat bahu setinggi mungkin, rentangkan mahkota anda ke siling.
 • Putar sendi bahu ke hadapan kemudian ke belakang.
 • Sebarkan kaki anda, kaki harus dilekatkan ke lantai. Sebarkan siku anda ke sisi, letakkan tangan anda di bahu anda, lihat di hadapan anda. Pusingkan mata terlebih dahulu, kemudian kepala, kemudian bahu dan dada. Pinggul dan perut tidak boleh bergerak. Belok ke titik yang melampau dan cuba untuk membelok lebih jauh. Lakukan senaman yang sama ke arah yang berbeza..
 • Latihan ini berfungsi meregangkan tulang belakang dari leher hingga punggung bawah. Lakukan pose seolah-olah anda memegang sesuatu yang besar dengan tangan anda. Condongkan kepala ke bawah dan ketegangan. Kemudian tarik tangan anda ke belakang, angkat mahkota ke atas dan sedikit ke belakang, meregangkan sternum anda ke atas.
 • Luruskan, bengkokkan lengan di belakang kepala, sambil mengarahkan siku anda ke siling, arahkan pandangan anda ke belakang siku. Regangkan dan tukar lengan.
 • Lakukan pergerakan bulat perlahan dengan bahu anda, cuba memaksimumkan amplitud. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua. Semasa melakukan senaman, anda harus merasakan gelombang ke seluruh tulang belakang..
 • Letakkan penumbuk anda di kawasan buah pinggang. Dekatkan siku anda sedekat mungkin dengan gerakan kenyal, sambil melengkung tulang belakang ke hadapan.
 • Bawa tulang ekor ke hadapan. Betulkan kedudukan di punggung bawah dan bengkokkan tulang belakang ke sisi lain.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda, rentangkan kaki anda, kaki tidak boleh bergerak. Lihat ke samping, kemudian pusingkan kepala dan bahu anda, dada, perut. Perkara yang sama berlaku ke arah yang bertentangan. Dalam kes ini, pelvis tidak boleh bergerak..

Sekarang mari kita mempertimbangkan latihan Norbekov untuk tulang belakang lumbar.

 • Rentangkan kaki anda sedikit dan bengkokkan separuh. Pelvis harus melihat ke hadapan. Betulkan batang badan. Dengan coccyx anda, rentangkan ke atas dengan pergerakan kenyal.
 • Bengkokkan tulang belakang lumbar anda. Pastikan punggung anda lurus. Dengan tulang ekor anda, meregangkan ke bahagian belakang kepala anda.
 • Bengkokkan tulang belakang anda di busur. Beban mesti diedarkan ke seluruh tulang belakang..
 • Condongkan badan ke hadapan, bengkokkan lutut sedikit. Dengan tulang ekor, peregangan ke bahagian belakang kepala dengan pergerakan kenyal, membongkok di punggung bawah.
 • Bengkokkan punggung bawah, condong ke belakang dengan ringan. Tulang ekor harus sampai ke bahagian belakang kepala.
 • Lakukan pergerakan bulat ke arah satu dan yang lain. Ingat emosi positif.
 • Gerakkan pinggul ke kanan dan sedikit ke belakang. Lakukan pergerakan kenyal dengan pinggul ke sisi. Kemudian condong ke arah pinggul yang anda tarik ke belakang. Tarik pinggul kedua anda ke belakang dan lakukan perkara yang sama.
 • Letakkan kaki anda bersama. Angkat satu tangan secara menegak ke atas dan berusaha dengannya, seolah-olah anda ingin menyentuh siling, membongkok. Tukar tangan anda.

Gimnastik Norbekov juga merangkumi latihan memutar tulang belakang..

 • Sebarkan kaki anda, pasangkan kaki anda ke lantai. Cuba agihkan beban secara merata. Pergerakan harus lancar, tanpa rasa sakit. Letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Anda perlu dengan lancar mengikut urutan berikut: pertama penampilan, kemudian kepala, bahu, dada, perut, pinggul, pelvis dan kaki.
 • Anda perlu berpusing ke titik yang melampau. Ketatkan, kemudian berehat. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua..
 • Letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Condongkan badan anda dan putar, melihat ke belakang siku. Menambah usaha dan beralih ke titik yang melampau. Kemudian putar di sekitar paksi tulang belakang ke sisi lain.
 • Condongkan punggung lurus ke belakang, letakkan tangan anda di tali pinggang bahu. Putar seperti berikut: pertama pandangan, kemudian kepala, bahu, dada, perut dan di hujung putaran dengan pinggul. Gulung ke titik yang melampau dan tambah ketegangan. Lakukan perkara yang sama untuk bahagian kedua..

Pada akhirnya, tarik nafas dalam-dalam untuk menenangkan, angkat tangan semasa anda menarik nafas, turunkannya semasa anda menghembuskan nafas..

Pergerakan sederhana ini, digabungkan dengan sikap yang betul, akan membantu mencegah banyak masalah tulang belakang. Video yang sesuai akan membantu anda memahaminya dengan lebih baik..

Gimnastik untuk tulang belakang Mirzakarim Norbekov

Tulang rawan mempunyai keupayaan luar biasa untuk tumbuh semula. Anda boleh "tumbuh" sendiri tulang belakang muda, tidak kira berapa umur anda.

Fleksibiliti dan kesejahteraan tulang belakang

Fleksibiliti dan kesejahteraan tulang belakang dapat dipulihkan pada usia berapa pun. Benar, keinginan anda penting untuk ini, dan rajinkan diri anda. Hanya dengan itu anda boleh bergantung pada pemulihan sepenuhnya..

Apabila kita bercakap mengenai sakit belakang, kita bermaksud tulang belakang - lajur tulang panjang dan fleksibel yang mengalir dari kepala ke pelvis yang menyokongnya. Lajur vertebra terdiri daripada tiga puluh tiga vertebra, membentuk lima bahagian: serviks, punggung, lumbal, sakral dan coccygeal. Oleh kerana punggung menyokong seluruh tubuh manusia, rasa sakit di dalamnya membayangkan perasaan tidak selamat dan kekurangan sokongan..

Cakera intervertebral

Tidak banyak orang tahu bahawa cakera intervertebral adalah elemen utama yang menghubungkan ruang tulang belakang menjadi satu keseluruhan, dan membentuk 1/3 dari ketinggiannya. Fungsi utama cakera intervertebral adalah mekanikal (sokongan dan penyerap kejutan). Mereka memberikan kelenturan ke ruang tulang belakang semasa pelbagai pergerakan (kecondongan dan putaran). Di tulang belakang lumbar, diameter rata-rata cakera adalah 4 cm, dan tingginya 7-10 mm.

Cakera intervertebral mempunyai struktur yang kompleks. Di bahagian tengahnya adalah nukleus pulposus, yang dikelilingi oleh cincin rawan (berserat). Di atas dan di bawah nukleus pulposus adalah plat akhir.

Hampir semua organ dalaman kita dikawal melalui saluran saraf yang memanjang dari saraf tunjang yang tertutup di tulang belakang..

Sekiranya tulang belakang tidak teratur, mencubit batang saraf menyukarkan fungsi sel penting tertentu badan kita, dan ini, seterusnya, memprovokasi perkembangan proses penyebab penyakit lain. Oleh itu, kita dapat mengatakan bahawa tulang belakang bukan sahaja merupakan bahagian utama angker tubuh kita, tetapi juga tiang yang menjadi asas kesihatan kita. Bersamanya adalah penting untuk berpaling kepada "anda" dan secara berkala melakukan latihan yang sesuai, menjaga keadaan "sukan" nya.

Selepas latihan biasa, orang-orang yang melakukan senam dengan ketara meningkatkan ketinggian mereka. Sudah tentu, ini bukan pertumbuhan dari segi makna biologi - hanya keanjalan cakera intervertebral yang dikembalikan mengembalikan tulang belakang ke bentuk sebelumnya.

Orang itu berhenti membungkuk dan kelihatan lebih tinggi daripada dirinya.

Gaya hidup yang tidak aktif penuh dengan banyak masalah. Salah satunya ialah meratakan dan ubah bentuk cakera intervertebral..

Peredaran darah di tisu-tisu yang mengelilingi vertebra merosot, dan akibatnya, ruang tulang belakang mengering. Banyak orang kehilangan ketinggian beberapa sentimeter dengan usia, dan usia tua biasanya membengkokkannya ke busur. Menjaga tulang belakang fleksibel bermaksud menjaga kesihatan dan kesihatan remaja. Inilah yang kita perjuangkan. Oleh itu, kami menunjukkan ketekunan dan ketekunan, menguasai bahan ini..

Orang yang mengalami kecederaan tulang belakang, dan juga menjalani pembedahan di kawasan ini, harus berhati-hati dan berhati-hati..

Sebelum memulakan latihan, kami akan membahagikan tulang belakang menjadi beberapa bahagian - serviks, toraks atas, toraks bawah dan lumbar. Kami akan melatih setiap jabatan ini (atau sekumpulan jabatan), memberikan perhatian sepenuhnya dan berusaha sebisa mungkin untuk mengekalkan baki.

Pergerakan utama adalah seperti berikut: perpanjangan lenturan, pemampatan-penyahmampatan (pemampatan dan pelepasan), memutar-putar. Setiap pergerakan dilakukan 10-15 kali. Dari latihan jenis yang sama untuk satu pelajaran, pilih satu atau dua.

Kami bernafas hanya melalui hidung, melatih membran mukus dan saluran darah. Oleh itu, kita meningkatkan aliran darah refleks ke otak. Sesiapa yang bernafas melalui hidung berfikir lebih baik. Sebagai tambahan, oksigen dalam sinus diionisasi (memperoleh muatan negatif), dan hanya oksigen yang diserap oleh darah..

Sekiranya tulang belakang tidak sihat, latihan mengembangkan korset otot di sekelilingnya, melindunginya dari lenturan berlebihan. Miring dan giliran mengurut cakera intervertebral, tulang rawan, serta ligamen dan bursae yang berdekatan. Mereka lebih baik dibekalkan dengan darah, menjadi anjal, usia menjadi kurang dan beransur sembuh. Ya, ya, mereka sembuh, bertentangan dengan keputusan ubat rasmi. Yang tidak dapat dipulihkan menjadi berbalik. Garam pada sendi adalah tanah, dan jika terus disimpan, jangan di tempat menggosok, tetapi di pinggir jalan, tanpa mengganggu pergerakan (yang disahkan dengan niat baik oleh sinar-X).

Semasa latihan, tulang belakang bergerak terpisah, mengambil kedudukan semula jadi, dan tulang rawan yang cacat segera tumbuh. Tulang rawan mempunyai keupayaan luar biasa untuk tumbuh semula. Anda boleh "tumbuh" sendiri tulang belakang muda, tidak kira berapa umur anda.

Dengan meregangkan tulang belakang, kita meningkatkan fungsi hampir semua organ dalaman. Selain itu, setiap latihan memenuhi tujuannya. Kedudukan bawang, misalnya, berfungsi secara aktif melawan sakit kepala, keletihan mata dan gangguan pencernaan. Latihan leher melatih alat vestibular, melegakan pening, dan melegakan penyakit bergerak, yang sangat penting bagi mereka yang mabuk kenderaan. Kami akan memulakan latihan dengan latihan ini..

Latihan untuk tulang belakang serviks


1. "Pembersihan bulu". Dagu meluncur ke bawah untuk menyentuh dada. Kepala mengikut dagu. Lehernya agak tegang. Burung membersihkan bulu.

2. "Penyu". Kepala condong ke belakang dengan lancar dan menyentuh bahagian belakang kepala. Dalam posisi ini, kami berusaha menariknya ke bahu secara menegak. Ini diikuti dengan kecondongan kepala yang lancar. Dengan cara yang sama (tegak tegak) kita menariknya ke dalam diri kita sendiri. Dagu ditekan ke dada, tugas supernya adalah menyentuh pusar. Pada mulanya kami bekerja dengan mudah, kemudian dengan tenaga yang ringan. Kami melakukan 10-15 pergerakan ke setiap arah.

3. Miringkan kepala ke kanan dan ke kiri dengan pelekapan bahu. Tulang belakang dari tulang punggung ke belakang sentiasa lurus. Pergerakannya lancar, bahu sama sekali tidak bergerak. Kami memiringkan kepala dan dengan mudah berusaha menyentuh bahu dengan telinga (10-15 pergerakan ke setiap arah). Jangan malu sekiranya anda tidak mencapai matlamat anda. Pada waktunya anda akan melakukannya dengan bebas.

4. "Anjing". Bayangkan bahawa paksi putaran yang tidak dapat dilihat melewati hidung dan belakang kepala anda. Mematuhi itu, kita mula memusingkan kepala kita (seolah-olah di sekitar hidung). Dagu menuju ke sebelah - atas. Anjing itu mendengar kata-kata pemiliknya. Kami melakukan latihan dalam tiga versi:

 • kepala diatur lurus;
 • kepala condong ke hadapan;
 • kepala dicampak ke belakang.

5. "Burung hantu". Kepala diatur lurus (dalam satah yang sama dengan belakang). Perlahan-lahan kita melihat ke kanan atau kiri dan memusingkan badan kita ke belakangnya (sepanjang jalan, seolah-olah cuba melihat apa yang berlaku di belakang kita). Setiap kali, cuba memenangi satu milimeter atau yang lain, tetapi tanpa banyak usaha, ingat bahawa anda bukan burung hantu. Kami melakukan 10-15 pergerakan ke setiap arah.

6. "Labu". Pergerakan kepala bulat yang menggabungkan latihan sebelumnya. Leher berfungsi sebagai ekor labu. Kepala labu berguling di bahu. Tanpa usaha yang berlebihan, tetapi dengan usaha otot serviks yang mencukupi, kita melakukan elemen yang dikuasai secara konsisten. "Kami membersihkan bulu", kita mengeluarkan bahu dengan telinga, "kura-kura" - dagu menyentuh dada, mengejar pusar yang diinginkan, kemudian kita bergerak ke bahu yang lain, menyentuhnya dengan telinga, kemudian bahagian belakang kepala menuju ke belakang - kita menarik kepala kita, seolah-olah menjadi cangkang, - dan beralih ke yang berikutnya bahu.

Latihan untuk tulang belakang toraks atas

1. "Landak mengerutkan kening." Bahu ke depan, dagu ditarik ke dada, lengan dirapatkan di hadapan anda (telapak tangan menutupi siku). Pinggang tidak bergerak.
Dengan dagu kita sampai ke dada, tanpa mengangkatnya, tarik ke pusar. Bahagian atas tulang belakang harus dibengkokkan seperti busur. Pada masa yang sama, bahu yang diatur sama rata, sedikit tegang, ke hadapan - ke arah satu sama lain. Bayangkan bahawa di punggung kita - dari leher hingga bilah bahu - jarum keluar. Landak tidak menyukai sesuatu, dia berbulu. Semua perhatian adalah pada tulang belakang toraks atas. Kami cuba membengkokkannya dengan lebih baik. Kami pergi ke pergerakan yang bertentangan tanpa berhenti. Kepala condong ke belakang, belakang kepala menuju ke belakang. Kami menarik kepala ke bawah, pada masa yang sama cuba membawa bilah bahu ke belakang, tidak akan mengangkat bahu. Dalam kedudukan ini, kita cuba membengkokkan punggung atas..

2. "Libra". Tangan yang bengkok terletak di bahu. Satu bahu naik, yang lain ke bawah, kepala sedikit condong ke arah yang sama. Kami membengkokkan tulang belakang kawasan toraks atas dan setiap kali kami berusaha untuk menaikkan selekoh sedikit. Kami melakukan perkara yang sama ke arah lain. Semua perhatian adalah pada tulang belakang. Kami mula menikmati pergerakannya. Kami bernafas dengan bebas. Meninggalkan kedudukan permulaan - menghembus nafas, kembali ke sana - penyedutan.

3. Angkat dan jatuh bahu. Kepala tidak bergerak, belakang lurus, lengan berada di jahitan. Turunkan bahu, tarik lengan ke bawah dan tambah sedikit usaha. Kemudian kami mengangkat bahu - sepanjang masa dan sekali lagi menambahkan usaha pada masa ini. Selepas 5-6 sesi, julat gerakan akan meningkat, anda akan yakin dengan ini dalam latihan.

4. "Kereta". Mari berubah menjadi alat pengangkutan yang terkenal ini. Dengan tangan kita di jahitan, bayangkan bahawa bahu kita adalah roda. Kami berangkat - secara beransur-ansur, tanpa tergesa-gesa dan memperluas rangkaian pergerakan bulat. Satu giliran sesaat - dan jangan sesak! Kami bernafas dengan sekata, tenang. Ingat tulang belakang.

5. Miring ke kiri dan kanan (tangan di lipit). Kami bekerja sambil berdiri. Tangan ditekan erat ke badan. Kami mula melakukan kecondongan. Kita tidak merobek tangan kita dari badan, kita menariknya satu demi satu. Tugas super (secara semula jadi tidak dapat dicapai) adalah menyentuh kaki dengan jari kaki. Rahsianya ialah apabila lengan terpaku pada posisi "di jahitan", bahagian atas tulang belakang membengkok, yang kita latih. Kami melakukan 10 pergerakan ke setiap arah. Condong - menghembus nafas, naik - menyedut.

6. "Musim bunga". Tulang belakang lurus, kita membuat pergerakan dengan tulang ekor, seolah-olah meraup air, dan kita membetulkan pelvis pada kedudukan ini.
Dalam kedudukan ini (dengan pelvis yang tidak bergerak):
a) memerah tulang belakang seperti mata air;
b) meregangkannya.

7. Memusing. Tulang belakang, kecuali untuk bahagian atas toraks, tidak bergerak secara kaku. Tangan di bahu, memandang lurus ke depan. Dalam kedudukan ini, kami cuba memutar bahagian tulang belakang yang tidak tetap ke kanan dan kiri, setiap kali cuba bergerak sedikit lebih jauh.

Latihan untuk tulang belakang toraks bawah

1-2. "Landak suram besar." Kami bekerja dengan cara yang sama seperti dalam versi "landak mengerut", tetapi bayangkan bahawa jarum muncul di seluruh bahagian belakang - dari leher hingga pinggang. Pelvis tidak bergerak secara kaku. Pergerakan terbalik: kita meregangkan mahkota, seperti yang ada, atas dan belakang, kepala dilemparkan ke belakang. Dalam kedudukan ini, kita cuba melengkung punggung kita sebanyak mungkin..

3. Condong ke hadapan dan ke belakang. Kami bekerja duduk di kerusi atau di lantai. Tangan berpegang pada kerusi kerusi, bahagian belakang menegak. Kami mula memiringkan ketika menghembuskan nafas, cuba menguburkan hidung di pusar kita sendiri, sambil menghirup, bahagian belakang meluruskan. Kami menghabiskan 5-6 saat untuk setiap pergerakan. Kami melakukan 10-15 pergerakan tanpa usaha yang serius. Semasa membongkok ke belakang, tulang belakang bergerak ke hadapan. Kami cuba mendapatkan punggung dengan bahagian belakang kepala. 2 kali 10-15 pergerakan.

4. "Lokomotif wap". Pergerakan pekeliling pada sendi bahu, tetapi tulang belakang juga berfungsi. Kami menjalankan beberapa latihan dalam urutan berikut: "landak", kemudian "pegas mampat", kemudian pergerakan terbalik (pesongan tulang belakang ke hadapan), "pegas tidak tertutup". Pada masa yang sama, kami memutarkan sendi bahu ke hadapan. Kami melakukan perkara yang sama, memutarkan sendi bahu ke arah yang bertentangan..

5. "Bawang". Tinju diletakkan di bahagian belakang - di kawasan buah pinggang. Kami cuba mendekatkan siku sedekat mungkin, membayangkan penumbuk kita tenggelam lebih dalam ke badan. Tulang belakang melengkung seperti busur yang ditarik (penumbuk adalah anak panah). Dengan kata lain, kedudukan kelihatan seperti anda akan membuat jambatan. Dalam kedudukan ini, kita cuba membengkokkan tulang belakang sedikit lagi. Pergerakan terbalik: kita mula "membungkuk", membengkokkan tulang belakang toraks bawah ke arah yang bertentangan. Setelah mencapai had, kami cuba membengkokkan sedikit lagi.

6. "Timbangan besar". Tangan kiri berada di bahagian belakang kepala, kanan berada di sepanjang badan. Dalam posisi ini, kita condong ke kanan, kemudian dengan cara yang sama - ke kiri, setiap kali melakukan usaha tambahan.

7. Putaran tulang belakang di sekitar paksinya. Baca penerangannya dengan teliti! Kami bekerja sambil duduk. Bahagian belakang dan kepala lurus dan sebaris. Kami memusingkan bahu dan kepala ke kanan. Hati-hati, tindakan utama akan bermula sebentar lagi! Berpusing-pusing, kami membuat pergerakan berayun kecil, setiap kali dengan sedikit usaha untuk mendapatkan kembali sentimeter tambahan. Pada satu putaran (20 saat), kita melakukan 10-15 pergerakan seperti itu (satu getaran sesaat). Kami mengulangi latihan sekali lagi. Kemudian kami melakukan senaman yang sama dua kali di kiri kanan. Kami tidak menahan nafas, kami bernafas dengan bebas.

8. Putaran. Kami membetulkan pelvis, tangan - di bahu. Dari kedudukan ini, kita terus berpusing. Kita mengalihkan pandangan ke arah yang sewenang-wenangnya (seolah-olah cuba melihat apa yang ada di belakang kita), kemudian memusingkan badan kita ke depan, lalu bahu yang dipeluk. Dalam kes ini, amplitud putaran kecil, tetapi setiap pergerakan, seperti itu, sedikit meningkatkan sudut putaran. Oleh itu, kami melakukan tiga jenis kelainan:
a) lurus (kami berdiri lurus);
b) dengan kecondongan ke depan (kira-kira 45 °);
c) dengan penyimpangan ke belakang (pada sudut sedikit).

Latihan untuk tulang belakang lumbar

1. "Pemain ski" ("pemain ski"). Tangan di belakang - di punggung bawah. Bahagian belakang lurus, kita melihat di hadapan kita. Dari kedudukan ini, kita membongkok ke hadapan, meregangkan otot punggung bawah semakin banyak..

2. "Jambatan". Pertama, kepala kembali, kemudian leher, kemudian belakang (seluruh tulang belakang lurus). Kami menyimpang sehingga lebih rendah dan lebih rendah. Kami kembali ke posisi awal dalam urutan terbalik: pergerakan memulakan tulang belakang lumbar, dll..

3. Pesongan berdiri. Kaki - selebar bahu, penumbuk - di kawasan ginjal, kami cuba membawa siku sebanyak mungkin. Sebaik sahaja penumbuk terletak di punggung bawah, kita mula perlahan-lahan bersandar. Pertama datang kepala, kemudian secara berperingkat - belakang. Tubuh anda adalah haluan skala, di mana garis siku-kepalan adalah paksi keseimbangan. Kepala dan belakang adalah satu sisi lengkungan, batang bawah dan kaki adalah yang lain. Membongkok dengan seluruh badan anda dan tidak menahan nafas, tarik bahagian belakang kepala ke tumit anda. Setelah merasakan pesongan lebih jauh tidak mungkin, kami meneruskan proses utama: kami melakukan pergerakan berayun (10-15 kali) untuk mendapatkan kembali sentimeter tambahan. Lakukan senaman dua kali tanpa membengkokkan lutut.

4. Miringkan frontal semasa duduk. Tugas kita adalah menyentuh lutut dengan hidung kita. Tangan berada di sepanjang pinggul, kita mula condong. Setelah mencapai had, seperti biasa, kami berusaha keras untuk mengambil satu atau dua sentimeter. Kami melakukan 3 kecenderungan - ke lutut kanan, ke lantai antara lutut, ke lutut kiri, membuat 10-15 pergerakan. Jangan malu sekiranya gol kelihatan tidak dapat dicapai pada mulanya. Apabila kita mula menyentuh lutut dengan bebas, cubalah "mematuk" tikar.

5. Membongkok ke belakang dengan tangan yang diangkat. Kami bekerja sambil berdiri. Kaki selebar bahu, lengan di atas kepala anda, jari terkunci. Kami bernafas dengan bebas. Kami melatih keseluruhan tulang belakang. Tanpa menekuk lutut, kita mula bersandar. Setelah mencapai had, kami menambah usaha. Kami menumpukan perhatian pada tulang belakang. Kami melakukan 10-15 pergerakan. Lakukan senaman dua kali.

6. Cerun lateral. Satu tangan naik, teruskan tulang belakang, yang lain turun, cuba merebut tumit. Kami bersandar pada arah yang sewenang-wenangnya lebih rendah dan lebih rendah. Kami menambah usaha dengan meregangkan tulang belakang di kawasan lumbar. Begitu juga, kita melakukan cerun yang bertentangan..

7. "Pemeriksaan tumit". Memusingkan bahu kiri dan membongkok sedikit, kami memulakan pergerakan berayun, cuba memeriksa tumit kanan dari luar. Kaki tidak bergerak. Begitu juga, kita "memeriksa" tumit kiri. Semua perhatian tertumpu pada tulang belakang! Kami membuat dua putaran ke setiap arah (15 pergerakan). Kami bernafas dengan bebas.

8. Selekoh dengan pusing bahu. Kami bekerja sambil duduk, kaki bercerai. Tapak tangan berada di dada. Kami membongkok ke hadapan, cuba mencapai lutut kanan dengan bahu kanan (10 kali), kemudian dengan bahu kiri - lutut kiri. Kemudian - cerun lurus, ketika kedua bahu menuju ke lantai. Cuba memusingkan bahu anda sebanyak mungkin. Lama kelamaan, cubalah menyentuh lutut dengan punggung. Jangan terlalu banyak tekanan. Dengan cara yang sama, kita melakukan latihan untuk pilihan ketika bahu cenderung ke jari kaki.

9. Putaran. Ia dilakukan sama seperti yang dijelaskan di atas, tetapi keseluruhan tulang belakang terlibat dalam pekerjaan. Kami bekerja mengikut arah jam dan lawan jam.
Tegak sederhana. Kami berpaling. Diikuti oleh kepala, leher, bahu, seluruh tulang belakang. Pelvis, kaki dan kaki tidak bergerak. Tangan di lengan bawah. Lutut sedikit kenyal. Tambah usaha.
Condong ke hadapan. Bahagian belakang lurus, kita tidak membuang kepala ke atas supaya tidak merosakkan paksi tulang belakang. Kaki lebih lebar daripada bahu, bilah bahu sedikit berkurang, siku sedikit ke belakang.
Terbalik ke belakang. Mereka mengambil kedudukan "jambatan" dan "berputar". Pertama satu cara, kemudian yang lain.
Sisi sederhana. Bersandar ke kanan dan "berpusing" ke kanan. Kami melakukan pusingan kiri dengan cara yang sama. Lihat dari bawah - belakang.
Pembalikan sisi. Bersandar ke kanan, dan "berpusing" ke kiri. Pandangan meluncur ke siling dan lebih jauh ke belakang.

Setelah bekerja dengan setiap tulang belakang, kami berehat dengan melakukan senaman pernafasan. Lengan lurus (satu atau dua) semasa penyedutan diangkat ke atas, diturunkan (tiga atau empat) dengan menahan nafas. Sekali lagi mengangkat tangan anda (satu atau dua) - menghembus nafas, diturunkan (tiga atau empat) - nafas sudah berakhir. Telah melakukannya semuanya 3-5 kali.

Peringatan yang berguna: anda harus bersenam dengan senang hati, mengagumi diri sendiri.

Sebelum gimnastik tulang belakang menurut M. Norbekov, adalah mustahak untuk melakukan satu set latihan pemanasan. Dan selepas gimnastik - latihan untuk sendi lengan dan kaki dan gimnastik meditasi pernafasan.

Menurut kaedah Mirzakarim Norbekov, set latihan harian harus berlangsung selama 15-20 minit dan merangkumi:

1. Kompleks automanual (urutan mata aktif secara biologi) dan senaman untuk mata.
2. Latihan untuk tulang belakang.
3. Latihan untuk sendi lengan dan kaki.
4. Gimnastik meditasi pernafasan.

Penyebab psikologi sakit belakang

Kesakitan di sakrum - bahagian bawah punggung - menunjukkan bahawa seseorang menghargai kebebasannya di atas segalanya dan takut kehilangan kebebasan bergerak ketika orang lain memerlukan pertolongannya.

Kesakitan yang dilokalisasikan antara vertebra kelima tulang belakang lumbar dan vertebra kesebelas tulang belakang dorsal, iaitu, antara sakrum dan pinggang, dikaitkan dengan ketakutan kemiskinan, masalah material.

Punggung bawah dikaitkan dengan bola "mempunyai" - barang material, wang, pasangan, rumah, anak-anak, pekerjaan, diploma, dll. Kesakitan di kawasan ini menunjukkan bahawa seseorang ingin memiliki sesuatu agar merasa lebih yakin, tetapi tidak berani mengakui perkara ini kepada dirinya sendiri atau orang lain. Akibatnya, dia terpaksa melakukan segala-galanya sendiri, untuk meletakkan semuanya di belakangnya. Orang seperti itu sangat aktif dalam bidang fizikal, kerana dia takut akan kemiskinan dan percaya bahawa perasaan kesejahteraan bergantung terutamanya pada kekayaan material..

Kesakitan di punggung atas, antara vertebra punggung kesepuluh dan vertebra serviks, iaitu, antara pinggang dan leher, bercakap mengenai ketidakamanan, ketidakstabilan emosi. Bagi orang seperti itu, perhatian orang lain adalah penting, agar dia disokong dan ditolong. Juga, sakit belakang boleh berlaku apabila seseorang berfikir bahawa seseorang melakukan sesuatu di belakang punggungnya..

Leher adalah bahagian tubuh yang sangat penting, menghubungkan kepala dengan badan pada tahap fizikal, dan spiritual dengan bahan pada tahap metafizik. Sakit leher menunjukkan bahawa anda melakukan perkara yang salah dengan mengabaikan keadaan. Ketidakpedulian anda yang dirasakan menghilangkan anda fleksibiliti dan kemampuan untuk mencari jalan keluar. Sekiranya anda takut dengan apa yang berlaku di belakang anda, ketakutan ini mungkin merupakan gambaran imaginasi anda dan bukan realiti. diterbitkan oleh econet.ru

@ Mirzakarim Norbekov, Yuri Khvan, "Jalan menuju Belia dan Kesihatan"

Adakah anda menyukai artikel itu? Tulis pendapat anda dalam komen.
Langgan FB kami: