Norbekov - gimnastik sendi, penerangan latihan, video

Trauma

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, pengasas Institut Pemulihan Manusia, telah mengamalkan banyak teknik dan kaedah berkesan yang berkaitan secara langsung dengan ubat alternatif selama beberapa tahun. Gimnastik sendi Norbekov mendapat populariti sejak dulu. Buku-buku mengenai peningkatan tubuh manusia, yang ditulis oleh Norbekov, ditiru tidak hanya di Rusia, tetapi juga di negara-negara dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menceritakan bagaimana merawat sakit sendi, kaedah rawatan ajaibnya dan penggunaannya dalam pengalaman praktikal..

Pengenalan

Penting untuk diketahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pendapat berbeza mengenai karya yang dikemukakan oleh Norbekov. Ada yang berpendapat bahawa kaedahnya bukan hanya puyuh, tetapi juga menimbulkan bahaya tertentu bagi kesihatan orang, kerana kawasan seperti sendi memerlukan hati-hati dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh itu memberikan bantuan praktikal kepada orang-orang, bahawa karyanya adalah sungguh unik. Namun, kebanyakan cenderung pada pandangan kedua, yang mempunyai alasan yang kukuh. Latihan terapi menurut Norbekov ternyata tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap mengenai kategori yang mendapat bantuan praktikal dan yang benar-benar merasakan hasil yang nyata, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan sakit sendi.

Masalah gimnastik menurut Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang direka khas, penerangannya merangkumi satu set latihan fizikal yang bertujuan untuk mengembalikan kelenturan tulang belakang, menguatkan ligamen. Dalam kes ini, setiap sakit sendi akan disembuhkan..

Gimnastik, yang bertujuan untuk memulihkan sendi sekiranya arthritis dan arthrosis, yang dikembangkan oleh Norbekov, adalah teknik di mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Melakukan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika dikehendaki, tidak akan membuat anda menunggu.

Terdapat banyak sebab mengapa masalah kesihatan timbul. Penyakit sendi mungkin berlaku dalam kes berikut:

 • kecenderungan keturunan;
 • pemakanan yang tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan makanan berlemak, goreng dan pedas;
 • akibat hypodynamia.

Komponen utama gimnastik pemulihan, yang mana Norbekov dianggap sebagai pengasasnya, adalah tumpuan pada pengembangan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk membuka rizabnya dan mempunyai kesan yang baik pada setiap sendi.

Banyak perhatian diberikan pada suasana di mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan..

Norbekov menganggap adalah wajar untuk memilih perkara berikut sebagai tugas keutamaan dalam menjalankan gimnastik:

 1. Memberi kesan penyembuhan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengawal ciri-ciri fungsi badan, menumpukan perhatian pada fungsi motor dan pemulihannya secara beransur-ansur. Dalam senario ini, aspek psikologi memainkan peranan penting..
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan pergerakan semula jadi. Faktanya adalah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum tubuh manusia, dan pelanggaran rancangan semacam itu menyebabkan perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan penyembuhan bagi setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada kenyataan bahawa gaya hidup yang tidak aktif dianggap sebagai sebab utama ketika sendi terjejas..

Satu set latihan

Dengan bantuan latihan gimnastik dengan orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas, menekankan Norbekov, harus diadakan setiap hari. Dalam kes ini, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya bermanfaat, tubuh boleh dirugikan. Kesedaran untuk menerima keseronokan dari kelas menyumbang kepada pencapaian kesan yang diinginkan, kata Norbekov.

Malah masalah sendi yang "diabaikan" dapat disembuhkan di rumah! Ingatlah untuk membasuhnya sekali sehari..

Norbekov membuat metodologinya berdasarkan kajian tradisi kuno China, yang disebut Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari program TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sesuai di bar carian. Pengajaran ini berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan proses pemulihan dalam badan berlaku. Agar dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang dikembangkan oleh Norbekov, disarankan untuk mempertimbangkan set latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekov untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka harus dilakukan dengan tekun. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sambungan yang rosak akan dipulihkan dalam jangka masa yang singkat..

 • mengepalkan dan mengepalkan penumbuk, menumpukan pada jari;
 • buka telapak tangan, kumpulkan jari mengikut urutan, bermula dari ibu jari hingga jari kelingking, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • membawa dan menyebarkan tangan ke arah yang berbeza;
 • mengepalkan penumbuk, menjaga tangan dalam keadaan tegang, kemudian memusingkannya di pergelangan tangan ke satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi bahu dan siku

 1. Bermain secara bergilir-gilir dengan tangan anda ke arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu antara satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu ke arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran dengan lengan bawah dalam satu arah atau yang lain.

Satu set latihan untuk sendi pergelangan kaki

 • Regangkan kaki setiap kaki secara bergantian hingga maksimum;
 • memusingkan kaki ke arah satu sama lain, membuat pergerakan bulat.

Satu set latihan untuk lutut

 1. Lakukan putaran lutut dalam satu arah atau yang lain.
 2. Putaran tulang kering ke bahagian dalam, kemudian ke luar.
 3. Tekan tekanan ke bahagian lutut.

Satu set latihan untuk pelvis

 • anda harus menghasilkan putaran pinggul secara bergantian ke satu arah dan kemudian ke arah yang lain, dengan membawa sejauh mungkin;
 • bengkokkan lutut anda dan bawa ke sebelah kanan, kemudian arahkan ke hadapan;
 • pembiakan berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Satu set latihan untuk kawasan vertebra

Satu set latihan membantu menormalkan tekanan darah dan memberi nutrisi ke otak, yang membawa kepada tidur dan ingatan yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada, anda harus menyimpannya selama mungkin.
 2. Condongkan kepala ke belakang, angkat dagu ke atas.
 3. Miringkan kepala anda ke satu sisi atau yang lain.
 4. Menjalankan pergerakan kepala yang bulat.

Kepentingan pelaksanaan gimnastik yang betul menurut Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi menurut Norbekov memungkinkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem tubuh manusia, termasuk setiap sendi yang telah rosak. Masa yang diperuntukkan untuk gimnastik ialah 15 minit pada mulanya. Maka jangka masa kelas hendaklah ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 30 minit..

Mirzakarim Norbekov telah mengembangkan sistem berdasarkan perubatan Cina kuno, yang dirancang untuk meningkatkan kesihatan orang, memulihkan ciri-ciri fungsi sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, memberikan perasaan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan..

Sebelum menggunakan teknik ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda. Sebagai sumber latihan, anda boleh menggunakan sastera khas atau menonton pelajaran video yang diajar oleh Norbekov. Kenyataannya adalah bahawa untuk kategori orang tertentu terdapat sejumlah kontraindikasi yang tidak membenarkan penggunaan latihan dalam latihan, walaupun dengan sakit sendi. Ini adalah gangguan mental, kehamilan, gangguan kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Healer Norbekov bercakap mengenai perkara ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov membuat sistem, yang merupakan satu set latihan, yang disusun dengan kaedah pemilihan yang teliti. Banyak perhatian diberikan kepada aspek emosi dalam isu ini. Menurut penyembuh tradisional, kejayaan sangat bergantung pada suasana hati, dan tidak hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua konsep ini saling melengkapi. Sekiranya anda tidak melupakan perkara ini. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat dan kesihatan fizikal manusia.

Gimnastik sendi Norbekov: video

Di bawah ini kami menawarkan anda untuk menonton versi lengkap gimnastik sendi M. S. Norbekov.

Gimnastik Norbekov - amalan kesejahteraan sebagai cara hidup

Gimnastik Norbekov untuk sendi, video yang disajikan dalam artikel ini, lebih daripada sekadar sukan biasa. Ini lebih dari sekadar terapi fizikal, kinesioterapi dan amalan kesihatan lain. Ini adalah gaya hidup yang menyumbang kepada fakta bahawa seseorang menjadi bukan sahaja sihat, tetapi juga bahagia..

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov

Gimnastik Norbekov untuk sendi akan membantu anda memulihkan kesihatan dan menjadi lebih bahagia!

Sekiranya anda ingin berlatih mengikut sistem Norbekov, dengarkan pengenalan Mirzakarim Sanakulovich, yang berlangsung selama 8 minit pertama, kerana tidak seperti banyak teknik lain, gimnastik Norbekov didasarkan pada mencipta semula apa yang biasanya orang kehilangan sepanjang hidup - kegembiraan hidup.

Penulis sendiri menekankan bahawa prestasi mekanikal latihan yang dicadangkan olehnya tidak akan memungkinkan untuk mencapai hasil yang signifikan. Latihan harus berdasarkan pada suasana hati, keseronokan, dan pandangan positif terhadap sesuatu yang dibuat secara artifisial.

Hanya dibebaskan dari beban masalah, kerengsaan, kekecewaan pada orang dan harapan yang tidak terpenuhi, seseorang akan dapat melabuhkan punggungnya dan melihat dengan yakin pada masa depan. Dan ini adalah asas kesihatan tulang belakang dan keseluruhan sistem osteoartikular..

Latihan harus berdasarkan pada suasana hati, keseronokan, dan pandangan positif terhadap sesuatu yang dibuat secara buatan!

Oleh itu, jika tujuan anda adalah gimnastik sendi Norbekov, video akan membantu anda menguasai teknik melakukan latihan, tetapi anda harus selalu ingat bahawa anda perlu melakukannya hanya dalam suasana hati yang baik, dengan senyuman tulus di bibir anda..

Pergerakan yang dilakukan semasa gimnastik akan membantu mengembalikan pergerakan sendi dan memperbaiki keadaan tulang rawan yang melapisi mereka. Tetapi ini tidak cukup untuk merasa seperti orang yang sihat. Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan perkara ini dalam ceramahnya.

Gimnastik sendi - kesihatan selama dua puluh minit

Gimnastik bersama, video yang ditawarkan untuk tontonan anda, tidak memerlukan banyak masa dan tidak membuat seseorang merasa letih. Lima belas - dua puluh minit sehari cukup untuk mengisi sistem osteoartikular dengan tenaga yang kuat, mengaktifkan peredaran darah dan memperbaiki keadaan otak dan saraf periferal. Gimnastik sendi hanyalah tahap pertama untuk bekerja pada badan anda sendiri. Setelah menguasainya, anda akan menjadikan asas untuk melakukan latihan yang akan mengatur organ dalaman anda dengan teratur..

Gimnastik sendi - kesihatan selama dua puluh minit

Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan perkara ini dalam ceramahnya.

Gimnastik bersama pada video:

Gimnastik bersama (video dengan pengenalan):

Anda boleh menonton video pendek lain di mana Ahli Akademik Mirzakarim Sanakulovich Norbekov bercakap mengenai pentingnya latihan bahawa pergerakan tidak dapat menggantikan ubat-ubatan, tetapi bahkan seribu ubat yang paling kuat tidak akan menggantikan satu gerakan tunggal. Hanya usaha fizikal yang dapat menjaga tubuh dalam keadaan baik dan menjaga pergerakan sehingga usia tua..

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov mengenai kepentingan latihan:

Gimnastik sendi terapeutik:

Ulasan gimnastik sendi Norbekov:

Dari semasa ke semasa saya kembali ke kuliah Norbekov. Kadang-kadang berguna untuk mengingatkan diri anda untuk bersukacita dan berfikir perkara baik lebih kerap..

Teknik Dr. Norbekov - latihan untuk sendi dan tulang belakang dengan penerangan dan video

Ubat yang diambil untuk menghilangkan sakit sendi sering tidak berbahaya, dan pesakit mula mencari alternatif. Gimnastik bersama oleh Norbekov, pengamal terkenal sistem perubatan yang tidak konvensional, bertujuan untuk memulihkan aktiviti sistem muskuloskeletal (leher, tulang belakang, dll.) Sekiranya berlaku pelanggaran fungsinya. Kompleks ini dapat digunakan untuk pencegahan penyakit sendi dan rawatannya..

Gimnastik Norbekov

Kaedah peningkatan kesihatan Dr Norbekov adalah satu set kelas, yang bertujuan untuk meningkatkan kesihatan, meningkatkan nada keseluruhan, dan memperkuat keyakinan diri. Perhatian penting diberikan kepada suasana psikologi, untuk bekerja dengan keadaan fikiran seseorang. Mengecas menurut Norbekov dibandingkan dengan terapi senaman bukanlah pengulangan pergerakan secara mekanikal. Lebih-lebih lagi, penulis berpendapat bahawa pengulangan automatik tidak bermanfaat, tetapi berbahaya. Oleh itu, adalah penting untuk mematuhi peraturan Norbekov sebagai jaminan pemulihan:

 • Bayaran setiap hari.
 • Mulakan dengan suasana yang baik.
 • Selamat bersenam.
 • Sebelum memulakan, berehat sepenuhnya sehingga anda merasa lemas.

Latihan dari Norbekov memberi kesan positif bukan hanya pada kumpulan artikular, tetapi juga pada seluruh badan. Fleksibiliti dipulihkan, fungsi otot bertambah baik, sistem pernafasan dan penglihatan diperkuat, perlindungan dibuat untuk sendi dan seluruh kerangka. Tubuh, tanpa keterlaluan, mendapat pemuda kedua. Kompleks gimnastik sendi oleh Norbekov mudah difahami dan tidak menanggung kos tambahan. Selain itu, anda boleh memulakan pembelajaran sendiri secara percuma mengenai perihal kursus rawatan.

Menurut Norbekov, semasa gimnastik, semua orang harus menjadi anak untuk sementara waktu tanpa batasan dalam jarak gerakan, tetapi sekatan kelas harus diambil kira:

 • kehamilan;
 • operasi baru-baru ini;
 • gangguan mental;
 • mengalami strok tiga bulan sebelumnya, serangan jantung;
 • pemburukan penyakit kronik;
 • sakit sendi dan belakang akut;
 • berlakunya kesakitan yang teruk semasa melakukan kompleks.
 • Apa yang berguna dan bagaimana menggunakan minyak anggur untuk kulit wajah
 • Kaviar zucchini dengan mayonis dan pes tomato untuk musim sejuk
 • Ubat baru untuk selesema dan selsema

Untuk tulang belakang

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang meningkatkan fungsi peredaran darah, sistem pencernaan, pernafasan, buah pinggang. Healer Norbekov mendakwa bahawa memutar sangat berkesan untuk tulang belakang. Urutan menjalankan:

 1. Sebarkan kaki anda seolah-olah kaki anda dilekatkan ke lantai.
 2. Dengan pengagihan beban yang sekata, putar kepala ke kanan, kemudian badan. Kembangkan sebanyak mungkin, ketegangan, kemudian berehat. Ulang putar dengan cara yang lain.
 3. Tutup tangan anda di hadapan anda di bahagian bawah kunci, turunkan dagu ke dada anda. Gerakkan lengan ke bawah, bahagian belakang leher ke atas, tarik bahu anda ke arah satu sama lain, dagu ke bawah.
 4. Gerakkan tangan ke belakang dan tarik, sehingga membawa bilah bahu.
 5. Bengkokkan siku, turunkan bahu secara bergantian, angkat.
 6. Turunkan bahu anda, tarik tangan ke bawah, angkat bahu, meregangkan mahkota kepala anda ke atas. Pengulangan alternatif.
 7. Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang.
 8. Letakkan sikat di bahu, bengkokkan siku, putar bahu ke kiri-kanan.
 9. Condongkan kepala ke bawah, ambil tulang kering anda dengan tangan anda, bengkokkan punggung ke belakang; kurangkan bilah bahu, bengkokkan punggung ke hadapan.
 10. Bengkokkan lengan kanan anda ke belakang kepala, tarik bahu kiri ke bawah. Tukar tangan, ulangi.
 11. Bengkokkan kaki anda sedikit, gerakkan pelvis anda ke belakang dan ke belakang.
 12. Gerakkan pinggul dalam bulatan ke kiri dan ke kanan, sehingga bahagian atas badan tidak bergerak.
 13. Turunkan sungai kiri, angkat sebelah kanan, tarik ke arah siling. Tukar tangan dan ulangi.
 14. Bersantai dengan menggelengkan kepala, kawasan serviks, lengan, kawasan dada, perut, pinggul, kaki.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

Latihan menstabilkan tekanan intrakranial, meningkatkan daya ingatan, tidur, dan fungsi otak. Pengecasan mengikut Norbekov harus bermula dengan meluruskan postur, kemudian kompleks dilakukan:

 1. Condongkan kepala ke belakang, tarik dagu ke atas.
 2. Luruskan kepala anda, condongkan ke kanan, ke kiri, sambil cuba menyentuh bahu dengan telinga anda.
 3. Putar kepala anda, menunjuk dagu ke atas. Condongkan kepala ke bawah, putar dagu ke sisi.
 4. Luruskan kepala anda, pandang ke depan, putar leher ke satu sisi dan yang lain sehingga hidung tidak bergerak.
 5. Turunkan kepala, letakkan dagu di dada, sehingga ketegangan serviks muncul.
 6. Perlahan-lahan putar kepala anda dalam bulatan di kedua arah secara bergantian.
 7. Lakukan nafas yang menenangkan: menghirup, mengangkat tangan; turun, menghembus nafas.

Untuk sendi tangan

Latihan bersama adalah bahagian penting dalam menguasai keseluruhan sistem Norbekov. Bersalaman selepas setiap latihan:

 1. Tangan di hadapan, jari mengepal-tidak tertutup.
 2. Lakukan klik secara bergantian dengan jari anda dengan gerakan tangan ke hadapan yang tajam.
 3. Gerakkan jari anda dengan cara seperti kipas, bermula dari jari kelingking dan belakang.
 4. Rentangkan tangan anda di hadapan anda; berus, menarik ke arah anda, turun dan angkat.
 5. Tapak tangan selari dengan lantai, putar berus ke dalam, kemudian dari satu sama lain.
 6. Mengepalkan penumbuk, putarnya.
 7. Tangan ke sisi, bengkokkan siku, buat gerakan bulat dengan lengan bawah dan belakang.
 8. Lakukan "kilang" dengan satu tangan, kemudian tangan yang lain.
 9. Turunkan bahu, angkat, cuba sampai ke telinga anda.
 10. Putar bahu anda ke belakang dalam bulatan.
 11. Turunkan tangan anda, putar tangan anda ke dalam dan ke luar.
 12. Dengan tangan kanan anda, ambil siku kiri anda dan tarik di belakang punggung anda. Ulangi dengan tangan yang lain.

Gimnastik sendi menurut Norbekov - peluang untuk mempunyai sendi yang sihat untuk semua orang

Gimnastik sendi Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi normal semua sendi badan. Sebagai perbandingan dengan terapi senaman konvensional, ia bukan sekadar pengulangan pergerakan secara mekanikal. Kepentingan besar di dalamnya diberikan kepada keadaan dalaman seseorang, keadaan emosinya. Pertimbangkan gimnastik seperti itu, dan bagaimana ia dilakukan.

Gimnastik sendi menurut Norbekov: keterangan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah pengarang metodologinya sendiri dan pakar dalam bidang perubatan alternatif. Dia adalah pengasas dan ketua Institut Penyembuhan Diri Manusia di Moscow. Kaedah mempercepat pembelajaran pengaturan diri psikosomatik, yang dikembangkannya pada tahun 1998, dianggap paling mudah diakses dan berkesan di antara banyak sistem kesihatan lain..

Hari ini teknik ini dipraktikkan secara aktif di Rusia dan jauh di luar sempadannya. Sebagai asas sistem, penulis mengambil perubatan oriental kuno dan maklumat mengenai urutan sistem pengetahuan mengenai kehidupan manusia. Idea utamanya adalah bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan semula jadi yang tidak terhad. Orang bijak Timur menganggap tubuh sebagai rumah jiwa dan menegaskan bahawa sebarang rawatan harus dimulakan dengan penyembuhan jiwa manusia. Pengetahuan inilah yang menjadi asas sistem peningkatan kesihatan Norbekov. Pada seminar mengenai sistem Norbekov, pakar mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofizik mereka ke arah positif.

Orang yang telah menguasai teknik ini dapat mengawal keadaan emosi dan mood mereka. Pengetahuan ini sangat penting memandangkan irama kehidupan moden, yang memerlukan kawalan diri emosi yang berterusan..

Juga, ketenangan fikiran mempunyai kesan yang baik terhadap aspek psikologi, sosial, profesional..

Menurut konsep umum, gimnastik Norbekov didefinisikan sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menegaskan bahawa tidak begitu penting latihan apa yang dilakukan, yang lebih penting adalah keadaan emosi pesakit..

Gimnastik menurut Norbekov untuk sendi adalah kompleks latihan sederhana yang serupa dengan elemen latihan fisioterapi. Tugas utamanya adalah seperti berikut:

 • Memberi kekuatan kepada seseorang dan kesan yang baik pada tubuhnya.
 • Pemulihan fungsi badan, kawalan lengkap. Ketidakselesaan pada sendi menimbulkan banyak masalah dalam pergerakan, membatasi kemungkinan. Melalui penggunaan gimnastik, kesihatan fizikal dan emosi dapat ditingkatkan.
 • Fungsi ligamen otot bertambah baik. Latihan yang sistematik menyumbang kepada pembentukan korset otot yang elastik dan fleksibel pada seseorang.

Kontraindikasi

Gimnastik Norbekov untuk sendi mempunyai kontraindikasi, yang merangkumi perkara berikut:

 • Tempoh selepas operasi;
 • Penyakit jantung;
 • Penyakit kronik;
 • Kesakitan pada sendi dan tulang belakang;
 • Kehamilan;
 • Gangguan mental.

Salah satu kelebihan gimnastik adalah bahawa ia tidak mempunyai batasan umur..

Pratetap

Pengarang gimnastik menegaskan bahawa sangat penting untuk mewujudkan sikap positif sebelum bersenam. Pengulangan mekanikal mereka untuk tujuan pemulihan, menurutnya, bukan sahaja tidak membawa faedah, tetapi juga merugikan. Oleh itu, sebelum anda mula melakukan senam sendi Norbekov, lakukan perkara berikut:

 • merehatkan seluruh badan dan otot, termasuk wajah;
 • cuba rilekskan organ dalaman sehingga timbul rasa lemah;
 • menyesuaikan diri dengan senaman positif;
 • berguna untuk mengurut telinga, menariknya ke arah yang berbeza - ini akan membantu mengaktifkan badan.

Gimnastik sendi terbaik Norbekov: latihan

Latihan yang ditunjukkan di bawah harus dilakukan dengan sikap positif, pergerakan kenyal. Ulangi 8-10 kali.

Latihan berikut dilakukan untuk sendi tangan:

 • Jaga tangan anda di hadapan anda. Picit dan lepaskan jari anda, mula-mula menumpukan pada pengepalan dan kemudian pada pelepasan.
 • Lakukan klik alternatif dengan jari anda, lemparkannya ke depan dengan tajam, seolah-olah anda ingin memberi "klik" kepada seseorang.
 • Lakukan pergerakan seperti kipas dengan jari anda, pertama dari jari kelingking, dan kemudian ke belakang..
 • Bersalaman.
 • Regangkan tangan ke hadapan, turunkan tangan anda. Tarik mereka ke arah anda. Sebaliknya, angkat berus ke atas dan "tarik" ke arah anda.
 • Rentangkan tangan anda dengan lurus, telapak tangan selari dengan lantai. Putar berus ke arah satu sama lain ke dalam, kemudian bertentangan, antara satu sama lain ke sisi. Bersalaman.
 • Picit jari anda ke penumbuk dan lakukan gerakan bulat.
 • Regangkan lengan ke sisi, bengkokkan pada siku. Putar lengan bawah anda dalam bulatan, pertama ke depan, kemudian ke belakang. Bersalaman.
 • Lakukan "kilang" dengan tangan lurus, yang pertama, kemudian yang kedua. Dalam kes ini, perhatian harus tertumpu pada sendi bahu..
 • Berdiri tegak, letakkan tangan anda ke bawah, lurus kepala anda. Lakukan pergerakan ke arah bahu, dan kemudian, sebaliknya, bawa ke belakang, cuba membawa bilah bahu.
 • Kemudian turunkan bahu anda ke bawah. Angkat mereka sehingga sampai ke telinga anda.
 • Berkonsentrasi pada bahu anda, lakukan dengan gerakan melingkar dengan lengan ke bawah, ke belakang dan ke belakang..
 • Berdiri tegak, turunkan tangan anda ke bawah, putar tangan anda sebanyak mungkin ke arah anda, kemudian jauhkan tangan dari anda. Bersalaman.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Dengan tangan kanan anda, pegang siku dengan kiri anda dan tarik ke belakang belakang anda, pada paras leher anda. Dalam kes ini, hanya lengan, kepala dan bahu yang boleh berputar. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan anda yang lain..

Latihan berikut adalah untuk sendi kaki:

 • Berdiri tegak, angkat satu kaki dan bengkokkan di lutut. Lakukan pergerakan kenyal, tarik jari kaki ke bawah dari anda, kemudian dengan kaki lurus ke arah anda.
 • Pergerakannya serupa dengan gerakan sebelumnya, tetapi kaki mesti ditarik ke dalam, dan kemudian dipusing ke sebelah. Anda perlu ganti ketegangan dan kelonggaran.
 • Letakkan kaki anda selebar bahu. Bersandar ke depan dan letakkan tangan anda di lutut. Berjongkok, lakukan gerakan bulat dengan lutut ke dalam, dan kemudian ke luar. Luruskan kaki anda dengan lutut ke belakang.
 • Letakkan kaki anda bersama, letakkan tangan di lutut, condongkan punggung ke hadapan dan luruskan. Berjongkok, lakukan putaran lutut, pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang lain. Bawa lutut ke belakang, luruskan kaki anda.
 • Kedudukan permulaan - berdiri dengan kaki selebar bahu. Angkat kaki kanan anda, bengkokkan pada lutut dan bawa sejauh mungkin ke sisi. Tarik balik dengan pergerakan kenyal. Lakukan perkara yang sama untuk kaki kiri..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Angkat kaki kanan yang bengkok ke kanan, kemudian turunkan, angkat lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali dan lakukan perkara yang sama untuk kaki yang lain..
 • Kedudukan permulaan yang serupa. Pegang kaki bengkok anda ke sisi dan lakukan gerakan bulat dengan lutut anda, seolah-olah anda ingin melukis bulatan di dinding. Perkara yang sama untuk kaki kedua.

Untuk tulang belakang, gimnastik artikular melibatkan latihan berikut:

 • Turunkan kepala ke dada dan sentuh dengan dagu. Turunkan dengan lancar ke bawah dan ke bawah untuk merasakan ketegangan pada tulang belakang serviks.
 • Tarik dagu ke atas, sedikit memiringkan kepala ke belakang. Ketegangan dan kelonggaran alternatif.
 • Condongkan kepala anda ke sisi. Semasa memiringkan, cuba sampaikan bahu dengan telinga tanpa menggerakkan sendi bahu..
 • Anda harus membayangkan bahawa hidung anda adalah pusat tetap. Lihat lurus ke depan dan putar kepala ke sisi sehingga hidung anda tetap di tempatnya. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda ke bawah dan ke atas..
 • Pusingkan kepala ke kanan dan kiri, sambil menahan dan melakukan pergerakan kenyal. Cuba memusingkan badan anda sebanyak mungkin.
 • Lakukan pusingan kepala penuh ke arah paksi anda. Lakukan senaman dengan lancar dan ke dua arah.
 • Berdiri tegak dengan tangan anda di bahagian bawah di kunci di hadapan anda. Gabungkan bahu anda dengan memanjangkan lengan ke depan dan ke bawah. Kemudian pegang tangan anda ke belakang dan bawa bilah bahu anda bersama, dengan sternum anda maju dan naik.
 • Angkat satu bahu dan tarik yang lain ke bawah, kemudian sebaliknya..
 • Berdiri tegak dengan lengan di sepanjang batang tubuh anda.
 • Tarik lengan dan bahu ke bawah, dan kemudian ke atas, mengubah ketegangan dan kelonggaran.
 • Putar bahu anda ke belakang dan ke belakang, sambil membongkok dan membongkok di dada dengan tangan ke bawah.
 • Berdiri tegak. Bersandar ke depan dengan kepala dan dada, gabungkan lengan seolah-olah anda menutup sesuatu. Kemudian angkat tangan ke belakang dan rentangkan bahagian atas kepala anda ke atas, sertakan bilah bahu.
 • Letakkan satu tangan ke bawah, dan letakkan yang lain di belakang kepala anda sehingga siku anda menghala ke atas. Regangkan siku ke atas dengan gerakan kenyal. Kemudian tukar tangan anda.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda. Lakukan putaran badan penuh mengikut arah jam dan lawan jam. Dalam kes ini, kaki mesti tidak bergerak..
 • Kedudukan permulaan adalah sama. Bersandar ke depan, kemudian pusingkan badan ke sisi, melihat siling. Ulangi perkara yang sama untuk bahagian kedua. Kemudian bengkok ke belakang dan lakukan putaran yang sama pada paksi badan. Luruskan ke atas, bersandar ke sisi. Pusingkan juga paksi sambil berpusing ke atas dan ke bawah.
 • Sekarang anda perlu melakukan nafas yang menenangkan, mengangkat tangan semasa menghirup dan menurunkannya semasa menghembus nafas..

Ini melengkapkan kompleks gimnastik sendi terbaik Norbekov. Melakukan senaman ini secara berkala akan membantu mengekalkan kesihatan sendi untuk jangka masa yang lama, serta meningkatkan mood dan keadaan badan anda secara keseluruhan. Kami menawarkan anda untuk menonton video penuh dengan latihan.

Gimnastik sendi Norbekov - penerangan latihan untuk sendi

Tubuh manusia terdiri daripada hampir dua ratus sendi dan lebih dari 50 vertebra, bersama dengan cakera intervertebral. Semua mekanisme yang kompleks dan mantap ini telah melayani kita selama beberapa dekad, dengan kerap memenuhi "misinya", membantu bergerak dengan mudah dan bebas.

Kami menganggapnya sebagai sesuatu yang wajar dan mengingatnya ketika mekanisme sensitif ini mulai tidak berfungsi, mengekang pergerakan kita dan mengecam kita kesakitan. Kedua-dua ubat klasik dan alternatif merawat masalah dengan sistem muskuloskeletal..

Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda salah satu kaedah rawatan yang paling berkesan, yang disebut "gimnastik sendi Norbekov".

 1. Memperkenalkan pengarang kaedah
 2. Sistem Norbekov - apa itu?
 3. Matlamat dan objektif utama metodologi
 4. Kontraindikasi
 5. Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov
 6. Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan
 7. Latihan untuk sendi anggota badan
 8. Latihan tulang belakang
 9. Serviks
 10. Dada
 11. Gimnastik bersama pada video

Memperkenalkan pengarang kaedah

Dr. Mirzakarim Sanakulovich Norbekov adalah seorang saintis Rusia yang berasal dari Uzbekistan yang telah lama berlatih dalam bidang perubatan alternatif selama bertahun-tahun..

Dia menubuhkan Institut Penyembuhan Diri Manusia, serta Pusat Teknologi dan Teknologi Pemulihan atas namanya..

Minat dalam metodologi Norbekov sangat besar: ini dibuktikan dengan peredaran buku yang besar di mana ia menggambarkan sistemnya - buku-buku itu tersembunyi di Rusia dan di luar negara.

Terdapat juga pengkritik sistem Dr Norbekov. Namun, kenyataannya tetap ada: gimnastik menurut Norbekov benar-benar membantu puluhan ribu orang menghilangkan rasa sakit.

Sistem Norbekov - apa itu?

Gimnastik artikular Norbekov, walaupun dianggap tidak konvensional, mempunyai akar saintifik: ia berdasarkan tradisi doktor terbaik China kuno dan merupakan gabungan gimnastik dan psikologi yang meningkatkan kesihatan.

Prinsip kaedah Norbekov, yang terdiri daripada tiga kursus penuh - awal (kesihatan), persediaan dan asas, adalah untuk menyembuhkan tubuh dari penyakit dengan menguasai minda dan badan anda..

Setiap kursus melibatkan latihan yang kompleks untuk kumpulan otot individu, menyumbang kepada pemulihan setiap sendi yang sakit.

Dengan bantuan latihan saintis, anda dapat mencegah penyakit seperti arthritis, arthrosis, osteochondrosis dan banyak lagi..

Gimnastik Norbekov membantu memperbaiki keadaan cakera intervertebral, memperbaiki keadaan umum tulang belakang, yang, menurut Dr Norbekov, adalah pintu masuk ke sistem berfungsi tubuh.

Matlamat dan objektif utama metodologi

Matlamat dan objektif utama sistem Norbek adalah:

 • Peningkatan badan yang kompleks. Gimnastik sendi Norbekov menguatkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, meningkatkan daya hidup pesakit;
 • Rasa kawalan terhadap badan anda sendiri dan mencari irama kehidupan yang normal;
 • Pemulihan fleksibiliti dan pergerakan semula jadi tulang belakang;
 • Rangsangan keanjalan ligamen dan otot;
 • Menguatkan sendi;
 • Penciptaan kepercayaan pesakit terhadap kemampuannya sendiri dengan mengukuhkan dunia batinnya.

Kontraindikasi

Sebelum memulakan kelas dan melakukan latihan, disarankan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan kontraindikasi.

Berikut adalah kontraindikasi utama:

 • Gangguan mental;
 • Baru menjalani pembedahan;
 • Penyakit kardiovaskular tertentu;
 • Kesakitan yang sangat teruk di bahagian belakang dan sendi;
 • Penyakit kronik semasa eksaserbasi;

Di samping itu, kelas untuk wanita hamil dan remaja tidak digalakkan (mereka masih mempunyai tulang belakang yang kurang kuat).

Sekiranya kesakitan berlaku semasa bersenam, ia mesti dihentikan..

Peraturan untuk melakukan gimnastik sendi oleh Norbekov

Peraturan yang paling penting ketika melakukan senaman gimnastik Norbekov menganggap kehadiran sikap positif dengan senyuman di wajahnya dan pemikiran yang cerah. Inilah positif yang menjanjikan kejayaan hampir seratus peratus.!

Anda perlu melakukan latihan setiap hari sehingga tamat kursus. Sebelum memulakan gimnastik, anda perlu mewujudkan suasana hati yang baik dan membebaskan diri sepenuhnya. Jika tidak, pelajaran pada hari ini tidak boleh dimulakan - ia tidak akan berguna.

Semasa gimnastik, Dr Norbekov menasihati untuk memenuhi syarat berikut:

 • Tenangkan organ dalaman, ekspresi wajah sebanyak mungkin - semua yang mungkin;
 • Mengurut telinga - meningkatkan bekalan darah ke badan.

Dengan bantuan senam artikular Norbek, bukan sahaja sendi, tetapi juga semua sistem dan organ dalaman seseorang dapat kembali normal. Tempoh optimum gimnastik kekuatan pada awal kursus adalah seperempat jam, secara beransur-ansur meningkat menjadi setengah jam atau lebih.

Gimnastik sendi Norbekov - satu set latihan

Di bawah ini kami akan memperkenalkan anda kepada beberapa latihan gimnastik bersama Norbekov. Di bawah ini anda dapat mencari tutorial video mengenai sistem.

Gimnastik sendi Norbekov ditunjukkan dan sejauh mana keberkesanannya??

Anda berulang kali memerhatikan dalam hidup kita orang tua dan juga orang pertengahan yang mempunyai masalah dalam bidang sistem muskuloskeletal. Osteochondrosis, arthritis dan penyakit lain tidak membenarkan orang bergerak dengan cepat, yakin dan tanpa rasa sakit ketika berjalan. Gimnastik artikular Norbekov akan memperbaiki keadaan umum badan dan mencegah penyakit sistem motor.

Siapa Norbekov?

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang serangkaian buku yang harus aktif melarikan diri dari pemikiran negatif dan bertindak segera ke arah kesedaran yang positif. Ahli akademik dan Doktor Psikologi, Falsafah, serta pencipta pusat pemulihan kesihatan yang unik akan membantu anda mengalami suasana kehidupan yang baru. Kaedah latihan biasa boleh menyebabkan penurunan gejala keletihan kronik, hipertensi, penurunan kualiti penglihatan, osteochondrosis dan penyakit lain.

Senang bekerjasama dengan orang seperti itu, tetapi tidak semua orang mempunyai pendapat positif mengenai Mirzakarim, bekas isterinya secara aktif mengkritiknya dalam buku-bukunya sendiri, dan beberapa kenalan mendakwa bahawa licik Norbekov adalah kebahagiaan kedua. Sekiranya anda tidak mempunyai disiplin yang cukup untuk melakukan gimnastik dari doktor falsafah dan ahli akademik anda sendiri, maka adalah mungkin untuk membuat temujanji dengannya. Anda dapat membiasakan diri dengan penulis secara terperinci dengan membaca semua 50 bukunya.

Apakah ciri kaedahnya?

Gimnastik bersama Norbekov, seperti semua buku lain dari doktor psikologi, menerangkan program metodologi khusus untuk peningkatan kesihatan. Penerbitan ini menerangkan sistem tiga langkah yang mesti diatasi. Semuanya bermula dengan pemulihan awal, kemudian mengalir dengan lancar ke peringkat persediaan dan diakhiri dengan rawatan utama.

Set senaman dari Norbekov meningkatkan fungsi sistem pencernaan, kardiovaskular, dan pernafasan badan. Fokus utama gimnastik adalah pada sistem muskuloskeletal. Sebagai tambahan kepada pemulihan, Mirzakarim, seperti biasa, menyenangkan orang dengan peningkatan kekuatan dan daya hidup..

Gimnastik untuk sendi

Latihan dilakukan secara berurutan, bermula dari lengan dan kaki, diikuti oleh bahagian atas tulang belakang dan kemudian bahagian bawah. Apabila sesuatu sakit di kaki atau lengan, masalah utama boleh datang dari tulang belakang. Sekiranya anda tidak berminat untuk latihan biasa, maka lebih baik tidak memulakannya sama sekali. Suasana itu sendiri mesti positif, dan pelaksanaannya berkualiti tinggi dan berkesan, seseorang tidak harus terburu-buru.

Untuk sendi, senaman dianjurkan di luar rumah atau di kawasan yang berventilasi baik. Berdiri tegak dan tekuk lutut secara bergantian, lakukan perkara yang sama dengan kaki anda. Putar kaki anda, jauhkan selebar bahu, kemudian satukan dan letakkan tangan anda di lutut. Lakukan selekoh, berhenti sejenak untuk meluruskan otot.

Pengecasan berterusan, kami mula melakukan squat, menjulurkan lutut ke sisi. Seterusnya, anda mula menggerakkan kaki anda yang bengkok di lutut ke sisi. Gimnastik ini untuk kaki. Untuk tangan, bekerjasama dengan jari anda, rentangkan tangan anda dan tekan jari anda, kemudian kipaslah. Kompleks ini merangkumi latihan "kilang", berpusing dengan bahu dan kelonggaran tangan.

Untuk menegangkan tulang belakang, kita bermula dari kepala, melakukan pergerakan putaran. Kami menarik dan menurunkan dagu, melakukan pergerakan bulat dengan pelvis. Untuk tulang belakang, anda seharusnya dapat meregangkan ke arah yang berbeza dan memutar badan ke kanan dan kiri.

Adakah gimnastik berfungsi?

Dengan pendekatan yang betul dan latihan biasa, gimnastik berfungsi. Suasana yang sangat baik sebelum bermulanya senaman dan senaman harian selama 28 minit memberi perubahan positif pada artritis pada minggu ketiga melakukan kompleks ini. Mereka yang berlatih dari awal pagi lebih kerap mengesahkan keberkesanan kaedah Mirzakarim Norbekov.

Bagi saya, ini adalah bagaimana kami melakukan semua latihan ini dalam pelajaran pendidikan jasmani, ketika penulis belum dilahirkan. Walaupun pendekatan di sini sama sekali berbeza, kami terpaksa melakukannya dengan tidak semestinya, dan penulisnya adalah seorang psikologi dan baginya juga positif, penyinaran itu penting. Tidak ada yang memberitahu kami tentang perkara ini, tetapi sebenarnya sayang.

Satu lagi perkara yang halus, lakukan latihan dengan orang yang anda selesa berada di sekitar. Pasangan yang paling berkesan, mereka yang baru saja jatuh cinta satu sama lain, keadaan euforia dan misteri memaksa mereka untuk menyerah ke kompleks tanpa jejak. Sayangi diri anda semasa bersenam, sekurang-kurangnya.

Ulasan mengenai gimnastik untuk sendi

Seseorang menganggap doktor sebagai penipu, tetapi satu perkara yang jelas, budaya fizikal selalu bermanfaat bagi kesihatan. Berfikir positif, gaya hidup aktif dan getaran positif yang dikeluarkan oleh orang. Dalam keadaan ini, adalah tidak realistik untuk melakukan sesuatu tanpa kompromi dan tidak berkesan..

Terdapat juga ulasan yang paling menyenangkan untuk ahli akademik. Orang yang hampir terlupa berjalan boleh melakukannya lagi. Terdapat sebilangan kecil dari mereka, tetapi jika kaedah menyelamatkan nyawa seseorang dan tidak melumpuhkan sesiapa, maka ia berhak untuk dikenali. Doktor pasti menentang kaedah ini, kerana mereka menjauhkan pesakit dari mereka dan menjadikan mereka benar-benar sihat.

Gimnastik untuk tulang belakang Norbekov: video dan set latihan

Masalah tulang belakang menemani orang pada usia berapa pun, walaupun biasanya menjadi perhatian terutama pada orang tua. Latihan untuk tulang belakang menurut Norbekov dianggap yang terbaik di antara kompleks gimnastik. Fisioterapi dalam rawatan osteochondrosis tidak tergantikan. Dia tidak menghilangkan patologi sendiri, tetapi dalam kombinasi dengan ubat-ubatan dan prosedur akan menghilangkan gejala penyakit dan membantu mempercepat pemulihan..

Sedikit teori

Keadaan fizikal dan emosi, kesejahteraan seseorang dalam banyak aspek secara langsung bergantung kepada keadaan tulang belakang. Tulang belakang inilah yang menyokong seluruh badan. Akibat penekanan otot yang tidak signifikan, kelengkungan sedikit atau anjakan cakera intervertebral, pesakit mungkin mengalami banyak rasa tidak selesa, sakit.

Ini, seterusnya, boleh menyebabkan kekejangan gentian otot yang disebut refleks. Lama kelamaan, keadaan ini menyebabkan banyak ketidakselesaan, dan menjadi penyebab lingkaran setan yang berterusan, di mana kekejangan menyebabkan rasa sakit, dan rasa sakit menyebabkan kekejangan, setelah itu keadaannya berulang.

Siapa yang memerlukan senam Norbekov?

Ketiga-tiga bahagian tulang belakang (serviks, toraks, dan lumbosacral) terlibat dalam latihan. Dengan senam biasa, lama-kelamaan, pesakit mencatat penurunan atau penghapusan sakit belakang yang kronik, perasaan keletihan hilang, suasana hati yang baik muncul dan insentif untuk bekerja, keinginan untuk bergerak dan lebih aktif..

Kompleks ini bertujuan untuk memulihkan aktiviti organ sistem muskuloskeletal sekiranya terdapat pelanggaran fungsi mereka yang ada.

Gimnastik ini hanya diperlukan untuk orang-orang di usia tua, dan juga bagi mereka yang profesinya melibatkan gaya hidup yang tidak menetap atau lama tinggal dalam satu posisi. Perkara ini berlaku terutamanya bagi pekerja pejabat, pemandu, jurujual, guru, dan sebagainya. Latihan menurut Norbekov tidak akan mengganggu mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan dan patologi sistem muskuloskeletal.

Dengan senaman setiap hari, anda akan melihat penampilan ringan di tulang belakang dan di seluruh badan. Juga, pesakit memperhatikan penampilan nafas kedua, aliran tenaga dan semangat.

Satu set latihan boleh digunakan untuk mencegah perkembangan patologi sendi dan merawatnya.

Apakah ciri kaedahnya?

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah satu lagi usaha ahli akademik untuk membuat orang sihat dan bahagia. Inti kaedahnya adalah bahawa perlu menjadi bahagia bahkan sebelum sembuh, anda masih hidup, dan ini sudah menjadi alasan yang baik untuk bersukacita. Lihatlah alam sekitar anda, bukankah bagus dan menyenangkan bahawa anda adalah sebahagian dari alam semesta ini. Berjalan melalui hutan, bersatu kembali dengan dunia di sekeliling anda, sebaik sahaja anda merasakan cinta tertinggi, maka percayalah, anda akan segera melupakan semua penyakit anda.

Pembaca yang dikasihi, telah meneka bahawa tanpa keseimbangan mental, keadaan ideal fisiologi tidak dapat dicapai. Sekarang kita secara beransur-ansur akan beralih ke set latihan itu sendiri, kerana mereka difikirkan oleh penulis di dalam dan luar. Kami tidak pernah melakukan perkara seperti ini dalam pelajaran pendidikan jasmani dan kami melihatnya buat pertama kalinya.

Intipati gimnastik Norbekov

Rangkaian latihan Norbekov yang meningkatkan kesihatan bertujuan untuk meningkatkan kesihatan, meningkatkan nada umum dan menguatkan diri saya sendiri, harga diri dan kepercayaan pada diri sendiri. Sebagai tambahan kepada aktiviti fizikal, peranan penting dimainkan oleh sikap psikologi, di mana kerja pada keadaan mental harus dilakukan.

Sekiranya kita membandingkan senam Norbekov dan terapi senaman, maka terapi fizikal hanyalah pengulangan mekanikal pergerakan dengan tujuan kesihatan. Lebih-lebih lagi, seperti yang dikemukakan oleh pengarang idea ini, sebagai akibat pengulangan pergerakan secara automatik, tidak ada manfaat, tetapi ada bahaya.


Latihan isometrik Alexander Zass di rumah Baca lebih lanjut

Peraturan asas gimnastik Norbekov:

 • pengecasan mesti dilakukan setiap hari, tanpa pengecualian;
 • lakukan senaman hanya dalam suasana hati yang baik dan dengan sikap positif;
 • menikmati senaman;
 • Berehat sepenuhnya sebelum mengecas.

Kompleks ini mempunyai kesan positif bukan hanya pada keadaan sendi, tetapi juga pada tubuh manusia secara keseluruhan. Dalam proses melakukan senaman, kelenturan, kerja otot, fungsi sistem pernafasan bertambah baik, penglihatan bertambah baik dan sejenis lapisan pelindung terbentuk untuk sendi dan rangka manusia.

Matlamat dan objektif utama metodologi

Matlamat dan objektif utama sistem Norbek adalah:

 • Peningkatan badan yang kompleks. Gimnastik sendi Norbekov menguatkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, meningkatkan daya hidup pesakit;
 • Rasa kawalan terhadap badan anda sendiri dan mencari irama kehidupan yang normal;
 • Pemulihan fleksibiliti dan pergerakan semula jadi tulang belakang;
 • Rangsangan keanjalan ligamen dan otot;
 • Menguatkan sendi;
 • Penciptaan kepercayaan pesakit terhadap kemampuannya sendiri dengan mengukuhkan dunia batinnya.

Kontraindikasi

Walaupun terdapat latihan senam yang paling ideal, bahkan di sini terdapat kontraindikasi yang mesti diambil kira untuk mengelakkan komplikasi dan akibat yang serius..

Perlu ditangguhkan dengan gimnastik dalam kes seperti:

 • tempoh melahirkan anak;
 • tempoh selepas operasi;
 • gangguan jiwa manusia;
 • strok atau serangan jantung, yang dipindahkan tiga bulan sebelum permulaan kursus;
 • bentuk patologi kronik akut;
 • sakit di bahagian belakang dan sendi yang akut;
 • berlakunya ketidakselesaan dan kesakitan yang teruk semasa mengecas Norbekov.

Keseluruhan kursus ini mempunyai latihan untuk bahagian sistem lokomotor yang berlainan. Sebelum melakukan, disyorkan untuk berjumpa dengan pakar, terutamanya untuk patologi serius..

Peraturan pelaksanaan

Agar gimnastik tulang belakang menurut Norbekov berkesan dan tidak berbahaya, cadangan khas diperlukan. Latihan untuk punggung dan badan dilakukan setiap hari (jumlah masa latihan sekurang-kurangnya 20-30 minit pada siang hari), namun, untuk membentuk dinamika positif, perlu menghilangkan faktor tekanan semasa latihan dan mewujudkan mood yang tepat.

Sekiranya berlaku tekanan psiko-emosi atau keletihan yang berlebihan, anda harus bersenam dengan kaedah santai: aromaterapi, audioterapi, mandi garam. Adalah mungkin untuk berehat sedikit dalam kedudukan mendatar, tetapi anda tidak boleh melakukan ini lebih dari seperempat jam, kerana aliran darah yang signifikan ke otot dapat menyebabkan sintesis asid laktik yang berlebihan, yang ditunjukkan oleh peningkatan rasa sakit di bahagian belakang, terbakar (merasakan bahawa ruang tulang belakang "membakar"), kelesuan pada otot.

Cadangan lain untuk meningkatkan keadaan fungsional ruang tulang belakang dan memulihkan aktiviti motorik vertebra yang betul, menghentikan perubahan sifat distrofi dan degeneratif pada cakera:

 • Sebelum latihan, Norbekov menasihati menonton filem atau rancangan televisyen yang lucu. Ini akan memungkinkan untuk melupakan kesukaran setiap hari dan profesional dan mencapai mood yang tepat.
 • Apabila tidak ada waktu untuk menonton TV, Anda boleh melengkung di depan cermin. Pada masa yang sama, disarankan untuk melakukan urutan pasif pada cuping telinga: adalah mungkin untuk memusingkannya, meregangkannya, memutarnya dan melakukan pelbagai tindakan yang boleh menyebabkan senyuman.
 • Memulakan senaman dalam apa jua keadaan memerlukan sedikit pemanasan - ini memungkinkan untuk mengecualikan pengambilan asid laktik yang berlebihan dalam tisu otot.

Walaupun pengembang kaedah ini secara langsung percaya bahawa senaman gimnastiknya sesuai untuk semua orang dan tidak ada kontraindikasi, sebelum memulakan latihan, anda harus mendapatkan nasihat pakar.

Latihan Norbekov untuk tulang belakang

Dengan bantuan pengisian, peredaran darah, fungsi sistem pencernaan, pernafasan dan sistem kencing diperbaiki. Menurut Norbekov sendiri, memutar sangat berguna untuk tulang belakang.

 • Sebarkan kaki anda dan rasakan sokongan di dalamnya. Anda harus merasa seperti kaki anda terpaku ke lantai. Oleh itu, penting untuk menghubungkan bukan sahaja badan, tetapi juga menyesuaikan diri dengan latihan..
 • Dengan merata beban, ratakan perlahan ke kanan, pertama kepala, dan kemudian badan. Pusing sekerap mungkin, ketegangan dan berehat dengan segera. Ulangi belok kiri.
 • Turunkan dagu ke dada, tutup tangan anda di kunci di hadapan anda di bawah. Semasa pergerakan ini, beberapa kumpulan otot berfungsi sekaligus. Tangan dan dagu meregangkan ke bawah, leher ke atas, bahu harus saling menghala.
 • Gerakkan tangan anda ke belakang. Perasaan ketegangan harus muncul, di mana bilah bahu kelihatan bersatu.
 • Bengkokkan lengan anda di siku, secara bergantian mengangkat dan melepaskan bahagian bahu.
 • Turunkan bahu anda. Perasaan menarik ke bawah muncul di tangan, dan ke atas bahu. Dalam kes ini, bahagian atas kepala, seperti itu, meregangkan. Ulangan bergantian.
 • Putar bahu ke belakang dengan lancar.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda, bengkokkan pada siku, putar bahu anda ke kanan dan kiri.
 • Condongkan kepala ke bawah, menggenggam kawasan kaki bawah dengan tangan anda. Bahagian belakang harus dibengkokkan ke belakang, dan bilah bahu harus disatukan. Bengkokkan punggung ke hadapan.
 • Bengkokkan tangan kanan dan letakkan di belakang kepala, dan tangan kiri ditarik ke bawah. Ulangi semua pergerakan, ubah kedudukan tangan.
 • Bengkokkan kaki anda sedikit dan buat pergerakan dengan pelvis anda ke belakang dan ke belakang. Laksanakan dengan perlahan, lancar.
 • Lakukan pergerakan bulat dengan pelvis, sementara batang badan mesti tidak bergerak.
 • Turunkan sebelah tangan, dan angkat tangan yang lain dan tarik ke atas. Tukar tangan dan ulangi pergerakan.
 • Berehat sepenuhnya, goncangkan kepala, leher, lengan, dada, perut, pinggul dan kaki.

Set latihan gimnastik sudah berakhir. Semua latihan mesti dilakukan dengan lancar, perlahan, seolah-olah meregangkan setiap otot dan sel badan anda. Semasa pelaksanaan kompleks gimnastik, perhatian harus difokuskan pada pergerakan, pada meregangkan otot.

Dada

Tulang belakang toraks adalah elemen dada, yang merupakan kerangka untuk jantung dan paru-paru dan organ dalaman lain.

Mobiliti toraks yang ketara memberikan perjalanan dada yang diperlukan untuk bernafas.

Dengan perubahan patologi pada tisu tulang dan tulang rawan kawasan toraks, tulang belakang, sendi, cakera intervertebral mengalami ubah bentuk, ruang tulang belakang berubah bentuk. Proses ini disertai dengan rasa sakit, keletihan, sesak nafas, perubahan postur.

Dalam posisi duduk di atas kerusi (kerusi harus mempunyai hujung belakang di dekat bilah bahu), genggam tangan anda di belakang bahagian belakang kepala. Semasa menghembus nafas, bengkokkan punggung dengan lembut, semasa menghirup - ambil kedudukan awal.

Pergerakannya serupa dengan yang dijelaskan di atas, tetapi tidak melibatkan penyambungan tangan. Hendaklah dimiringkan ke hadapan dengan lengkungan belakang belakang yang lebih jauh.

Berbaring di belakang anda. Semasa menghirup, bengkok sebanyak mungkin, sambil mengangkat batang tubuh, semasa menghembus nafas, ambil posisi awal.


Anda tidak boleh putus asa jika beberapa gerakan tidak berjaya pada kali pertama. Hanya keyakinan diri yang lengkap, iman dalam kemenangan dan suasana hati yang baik akan membantu mencapai matlamat yang dihargai

Gimnastik Norbekov untuk leher

Dengan bantuan latihan ini, penstabilan tekanan intrakranial, peningkatan ingatan, fungsi otak dan tidur diperhatikan. Perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum memulakan kompleks adalah menyelaraskan postur badan anda.

 1. Condongkan kepala ke belakang, tarik dagu ke atas.
 2. Condongkan kepala ke kiri dan kanan, cuba mencapai bahu dengan telinga.
 3. Pusingkan kepala sehingga dagu menunjuk ke atas. Condongkan kepala ke bawah, dan dagu harus bergerak ke sisi.
 4. Luruskan kepala anda, kemudian putar leher anda ke arah yang lain, tetapi supaya hidung tetap tidak bergerak.
 5. Turunkan kepala dan dagu ke bawah, selepas itu anda perlu merasakan kemunculan sensasi ketegangan serviks.
 6. Perlahan dan perlahan putar kepala anda dalam bulatan ke dua arah:
 7. Pernafasan yang menenangkan. Semasa menghirup, tangan berada di bahagian atas, dan semasa menghembus nafas, di bahagian bawah..


Pernafasan diafragmatik untuk penurunan berat badan: cara bersenam, faedah pernafasan diafragma Baca lebih lanjut
Terdapat juga kompleks untuk sendi tangan dan sendi pergelangan kaki.

Bagi latihan di atas, mereka mesti dilakukan setiap hari, tanpa jurang, jika tidak, tidak akan ada reaksi.

Teknik unik doktor terkenal Shishonin


Antara lain, gimnastik Shishonin dianggap tidak kurang popular. Profesor, doktor terkenal dan pakar pemulihan, calon sains perubatan Alexander Shishonin adalah pengarang teknik moden yang unik, dengan bantuan mereka yang menderita sakit leher dapat menghilangkan rasa tidak selesa dan penyakit tulang belakang serviks, dan juga meningkatkan kesihatan mereka.

Menurut doktor, penyebab sakit leher adalah kerja tidak aktif dan kekurangan aktiviti fizikal yang mencukupi dalam kehidupan seseorang yang moden. Oleh itu, gimnastiknya dirancang dengan tepat untuk menguatkan otot-otot leher dengan menggunakan otot-otot bukan sahaja di kawasan ini, tetapi juga otot-otot belakang yang menyokong tulang belakang..

Untuk menghilangkan sakit leher, serta mencegah pelbagai penyakit, disarankan untuk melakukan senaman mengikut Shishonin secara berkala dan hanya setelah berunding dengan doktor anda. Sekiranya tidak ada kontraindikasi (tekanan intrakranial, masalah ingatan, insomnia atau mengantuk, dystonia vegetatif-vaskular, hipertensi, migrain, sakit kepala), anda boleh berlatih gimnastik kesihatan Shishonin setiap hari dan dengan osteochondrosis. Dianjurkan untuk meluangkan waktu khas di mana anda boleh melakukan latihan untuk sakit leher.

Gimnastik untuk tulang belakang Norbekov - ulasan

Sudah tentu, kompleks ini sangat dihargai oleh banyak orang tua dan muda, yang sering menghadapi sakit sendi, punggung..

"Gimnastik menurut Norbekov dinasihatkan kepada saya oleh doktor yang hadir ketika saya menoleh kepadanya dengan masalah sakit tulang belakang dan kesukaran bernafas. Saya melakukan latihan setiap hari, dan sudah pada hari ketiga saya berasa lega. Saya merasakan semacam kebebasan bergerak, pernafasan menjadi lebih mudah, dan perasaan kekejangan pada tulang belakang hilang. Rata-rata, pengecasan mengambil masa sekitar 1-1,5 jam, tetapi sangat mudah dan menggembirakan saya. Sekarang, setelah menyedari kesan ini, saya ingin mencuba kompleksnya untuk sendi kaki dan lengan. "

Siapa Norbekov?

Mirzakarim Norbekov adalah pengarang serangkaian buku yang harus aktif melarikan diri dari pemikiran negatif dan bertindak segera ke arah kesedaran yang positif. Ahli akademik dan Doktor Psikologi, Falsafah, serta pencipta pusat pemulihan kesihatan yang unik akan membantu anda mengalami suasana kehidupan yang baru. Kaedah latihan biasa boleh menyebabkan penurunan gejala keletihan kronik, hipertensi, penurunan kualiti penglihatan, osteochondrosis dan penyakit lain.

Senang bekerjasama dengan orang seperti itu, tetapi tidak semua orang mempunyai pendapat positif mengenai Mirzakarim, bekas isterinya secara aktif mengkritiknya dalam buku-bukunya sendiri, dan beberapa kenalan mendakwa bahawa licik Norbekov adalah kebahagiaan kedua. Sekiranya anda tidak mempunyai disiplin yang cukup untuk melakukan gimnastik dari doktor falsafah dan ahli akademik anda sendiri, maka adalah mungkin untuk membuat temujanji dengannya. Anda dapat membiasakan diri dengan penulis secara terperinci dengan membaca semua 50 bukunya.