Kecacatan kongenital pinggul (Q65)

Meniskus

Dislokasi pinggul

Predisposisi subluxation pinggul

Perpindahan anterior leher femoral

Displasia kongenital asetabulum

Kongenital:

 • kedudukan valgus [coxa valga]
 • kedudukan varus [coxa vara]

Cari di MKB-10

Indeks ICD-10

Punca kecederaan luaran - istilah dalam bahagian ini bukan diagnosis perubatan, tetapi keterangan mengenai keadaan di mana kejadian itu berlaku (Kelas XX. Penyebab luar morbiditi dan kematian. Kod Lajur V01-Y98).

Ubat-ubatan dan Bahan Kimia - Jadual Ubat-ubatan dan Bahan Kimia Yang Menyebabkan Keracunan atau Tindak Balas Lain-lain.

Di Rusia, Klasifikasi Penyakit Antarabangsa dari revisi ke-10 (ICD-10) telah diadopsi sebagai satu dokumen normatif tunggal untuk mempertimbangkan kejadian, sebab-sebab penduduk menarik kepada institusi perubatan semua jabatan, dan penyebab kematian..

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh Persekutuan Rusia pada tahun 1999 atas perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997, No. 170

Semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Singkatan dan simbol dalam Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, semakan 10

NOS - tiada penjelasan tambahan.

NCDR - tidak dikelaskan di tempat lain.

The - kod penyakit yang mendasari. Kod utama dalam sistem kod dua, mengandungi maklumat mengenai penyakit umum utama.

* - kod pilihan. Kod tambahan dalam sistem kod dua, mengandungi maklumat mengenai manifestasi penyakit umum utama pada organ atau kawasan badan yang berasingan.

Displasia sendi pinggul

Maklumat am

Displasia tisu penghubung di dalam badan sering ditunjukkan oleh patologi sistem muskuloskeletal, termasuk patologi sendi besar (pinggul dan lutut) dalam bentuk displasia lutut dan displasia pinggul. Dislokasi pinggul kongenital (sinonim dengan displasia kongenital sendi pinggul), merujuk kepada malformasi sistem muskuloskeletal yang teruk dan menempati salah satu tempat utama di antara semua penyakit sendi kongenital. Menurut literatur, pelbagai tahap kekurangan sendi pinggul (displasia) berlaku pada 0.5-5% bayi baru lahir..

Ketidakstabilan sendi pinggul, subluksasi / dislokasi pinggul genesis displastik pada kanak-kanak cenderung berkembang pesat dan merupakan penyebab utama perkembangan coxarthrosis ubah bentuk displastik yang sudah ada pada masa remaja. Sekiranya tidak ada rawatan yang mencukupi, gangguan trofik / fungsional progresif pada sendi pelvis (TC) menyebabkan gangguan sekunder struktur sendi yang teruk, yang menyebabkan disfungsi sokongan dan pergerakan anggota badan, gangguan kedudukan fisiologi pelvis, kelengkungan tulang belakang dan perkembangan seterusnya coxarthrosis ubah bentuk dan osteochondrosis, yang menjadi penyebab utama penyebab kecacatan pada orang dewasa.

Kod displasia pinggul mengikut ICD-10: Q65.0; S65.1; S65.2; S65.3; S65.4; S65.5; S65.6; S65.9. Displasia sendi pinggul pada kanak-kanak dicirikan oleh kurang berkembangnya hampir semua elemen sendi pinggul (tulang, otot, kapsul sendi, ligamen, saluran, saraf) dan hubungan spasial dari acetabulum dan kepala femur. Secara umum, menurut literatur, pelbagai tahap perkembangan sendi pinggul (displasia) terdapat pada 0.5-5% bayi baru lahir. Pada masa yang sama, perubahan displastik pada sendi pinggul dijumpai di kedua-dua belah pihak dalam 25% kes. Lesi sisi kiri lebih biasa (1: 1.5) daripada yang sebelah kanan. Patologi TS secara statistik lebih banyak berlaku pada kanak-kanak perempuan (1: 3). Lebih-lebih lagi, kanak-kanak perempuan mempunyai tahap perkembangan sendi yang lebih teruk; patologi ini boleh dikaitkan dengan hubungan seks.

Ciri-ciri anatomi sendi pinggul dengan displasia

Sendi pinggul melakukan bukan sahaja fungsi fisiologi pergerakan multiaxial. Keistimewaannya (dalam kombinasi dengan fungsi tulang belakang) adalah pembentukan postur seseorang yang betul, yang disebabkan oleh struktur anatominya (Gamb. Di Bawah) - gabungan kepala bulat femur dan acetabulum, yang membentuk artikulasi yang sangat stabil dengan bantuan alat otot-otot ligamen..

Pada masa yang sama, pada bayi yang baru lahir, walaupun normal, struktur sendi pinggul dicirikan oleh ketidakmatangan (struktur yang tidak terbentuk sepenuhnya), keanjalan ligamen sendi yang berlebihan, yang ditunjukkan oleh:

 • acetabulum yang cetek dan rata;
 • perbezaan antara ukuran kepala femoral berbanding dengan ukuran asetabulum;
 • ketumpatan kapsul sendi yang tidak mencukupi;
 • perkembangan tisu otot pelvis yang lemah (otot gluteus).

Sebenarnya, kepala femoral pada bayi dipegang di asetabulum hanya oleh ligamen bulat, kapsul artikular dan asetabulum. Di samping itu, bahagian utama elemen sendi semasa kelahiran anak adalah tulang rawan, dan proses pengoksidaan dan pertumbuhan tulang secara aktif berterusan dari 1 hingga 3 tahun. Pada tahun pertama kehidupan, terutamanya pengerasan leher femoral meningkat, memelihara struktur tulang rawan hanya di bahagian atasnya. Dalam tempoh yang sama, kadar pertumbuhan asetabulum tertinggi diperhatikan. Biasanya, pertumbuhan kepala femoral dan acetabulum berlaku secara serentak.

Dengan displasia sendi pinggul pada bayi baru lahir, rongga glenoid, kepala / leher femur berubah, tetapi nisbah permukaan artikular masih normal. Ini adalah keparahan kecacatan anatomi sendi, yang merupakan hasil daripada rendah diri segmen tisu, yang menentukan tahap displasia. Displasia pinggul kongenital menampakkan diri dalam tiga bentuk, yang secara beransur-ansur berubah menjadi satu sama lain (gambar di bawah):

 • Pinggul yang tidak stabil (pra-dislokasi) - dicirikan oleh ketidakstabilan sendi terhadap latar belakang displasia tisu penghubung. Manifestasi anatominya adalah anjakan berkala kepala femoral di dalam rongga artikular. Mereka. kepala femoral tidak bergerak melampaui asetabulum. Pada masa yang sama, kehelan dan pengurangan adalah mudah..
 • Subluksasi pinggul - permukaan artikular kepala femoral sebahagiannya dipindahkan ke luar dan ke atas relatif terhadap asetabulum, tetapi tidak melampaui limbus. Pada masa yang sama, hubungan antara unsur-unsur sendi ini dipelihara. Ligamen bulat dan kapsul diregangkan, dan limbus dipindahkan ke atas, kehilangan fungsi sokongannya, yang membolehkan kepala femur bergerak ke atas dan sebahagian ke sisi.
 • Dislokasi pinggul - kepala femur bergerak lebih tinggi dan melangkaui asetabulum. Dalam kes ini, hubungan kepala femoral dengan rongga glenoid hilang sepenuhnya. Limbus dipindahkan ke bawah, ligamen dan kapsul sendi diregangkan. Dislokasi adalah salah satu bentuk penglibatan sendi pinggul yang paling biasa (sekitar 70%).

Sekiranya tidak ada rawatan / atau tidak berkesan, asetabulum secara beransur-ansur dipenuhi dengan tisu lemak penghubung, yang menjadikannya sukar atau mustahil untuk menyusun semula.

Pengesanan awal ketidakstabilan pinggul dan permulaan rawatan tepat pada masanya sangat penting, kerana ketika anak membesar, penyakit ini berkembang, yang secara signifikan mengganggu biomekanik ekstremitas bawah, memerlukan intervensi pembedahan pembetulan yang bertujuan menstabilkan sendi, yang secara signifikan mengurangkan kualiti hidup.

Patogenesis

Displasia sendi pinggul disebabkan oleh kekurangan tisu penghubung yang disebabkan oleh mutasi pelbagai gen dalam kombinasi yang berbeza dan pendedahan kepada faktor persekitaran yang tidak baik. Ciri-ciri manifestasi anatomi displasia pinggul adalah keterbelakangan sendi: hipoplasia dan meratakan asetabulum pada bayi baru lahir, melambatkan perkembangan kepala femoral, radang ligamen dan neuromuskular sendi bursal, yang menyebabkan peningkatan pergerakannya.

Pengelasan

Terdapat beberapa jenis displasia pinggul:

 • Displasia femur. Mekanisme perkembangan displasia TB adalah pelanggaran sudut cervico-diaphyseal, yang menentukan pemusatan kepala femoral di acetabulum (sudut artikulasi leher femoral dengan tubuhnya). Dapat dilihat penurunan sudut sendi pinggul - coxa vara, dan peningkatannya - coxa valga (Gamb. Bawah).
 • Displasia Acetabular. Patologi disebabkan oleh pelanggaran pengembangan asetabulum, yang ukurannya berkurang, lebih rata, dengan pelek kartilaginus yang kurang berkembang.
 • Displasia putaran. Kerana ketidakcocokan paksi, pergerakan semua sendi anggota bawah (sudut antetorsi femur yang berlebihan), iaitu pelanggaran kedudukan kepala femoral relatif terhadap asetabulum.

Mengikut kriteria klinikal dan radiologi, pra-dislokasi (pinggul tidak stabil), subluksasi (primer, sisa dan dislokasi pinggul (anterolateral / lateral), dislokasi tinggi supracetabular dan iliac).

Sebab-sebabnya

Dalam etiologi displasia pinggul pada kanak-kanak, peranan utama dimainkan oleh kelewatan pengembangan sendi semasa perkembangan intrauterin (embrio anlage), yang berkembang di bawah pengaruh endo / exofactor yang tidak baik, serta kesan luaran pada sendi selepas kelahiran anak. Faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan displasia pinggul termasuk:

 • Keturunan yang tidak baik (ditularkan secara autosomal secara dominan dari ibu bapa ke anak).
 • Komplikasi dan perjalanan kehamilan yang tidak baik (pembentangan janin, janin besar, oligohidramniosis, toksikosis pada separuh pertama kehamilan, kelahiran pada wanita di bawah umur 18 tahun ke atas).
 • Peningkatan pengeluaran hormon relaksin, yang dirembeskan dalam tubuh wanita oleh tisu-tisu rahim dan plasenta untuk mempersiapkan secara langsung untuk melahirkan anak (mempengaruhi ligamen, meningkatkan keanjalannya).
 • Penyakit kelenjar tiroid.
 • Penyakit berjangkit dari 10 hingga 15 minggu kehamilan (ARVI, rubella, selesema).
 • Pengaruh luaran - pengambilan ubat yang tidak terkawal semasa kehamilan dan alkohol, sinar-X, radiasi, keadaan persekitaran yang tidak baik.
 • Pemakanan yang buruk semasa kehamilan, menyumbang kepada perkembangan gangguan metabolisme garam air dan protein, kekurangan vitamin dan mineral dalam badan.
 • Pusingkan bayi dengan ketat dengan kaki yang diluruskan.

Gejala displasia pinggul

Tanda-tanda displasia sendi pinggul pada bayi

Sebagai peraturan, gejala pada bayi baru lahir dengan displasia pinggul jika tidak berlaku perpindahan kepala femoral sangat jarang. Gejala utama dalam tempoh ini dapat dianggap adanya putaran berlebihan pada satu / kedua sendi, serta peningkatan pergerakan pasif pada sendi pinggul. Pada bayi, gejala klinikal awal dan utama pinggul yang tidak stabil adalah:

 • Batasan sudut pemanjangan pasif kaki pada sendi pinggul pada bayi yang baru lahir, bengkok pada sudut yang betul. Biasanya, pinggul harus ditarik ke satah mendatar (80-90), dengan adanya patologi, terdapat sekatan penculikan pinggul (dua hala atau di sisi yang terjejas).
 • Asimetri lipatan gluteal dan lipatan kulit di paha.
 • Pemendekan kaki dan putaran anggota badan secara relatif.
 • Simptom klik atau tergelincir Marx-Ortolani / Barlow.

Kemudian gejala dislokasi pinggul muncul dengan permulaan berjalan bebas dan ditunjukkan oleh sekatan penculikan pinggul yang jelas, pemendekan pinggul (tanda Galeazzi).

Gejala khas pada kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun adalah gangguan berjalan: anak itu jelas lemas pada satu kaki (gejala dislokasi pinggul, di satu sisi) atau terdapat ciri khas "itik" gaya berjalan (patologi kedua-dua sendi pinggul).

Gejala pada orang dewasa dimanifestasikan oleh rasa sakit pada sendi pinggul, keletihan yang cepat ketika berjalan, trokanter yang lebih tinggi dan fungsi lokomotor yang lebih tinggi (kompleks gejala patobiomekanik tertentu, yang ditunjukkan oleh kekurangan otot gluteus medius - gejala Trendelenburg).

Penurunan fungsi otot gluteal menyumbang kepada pelanggaran kestabilan pelvis - terjadinya kemiringan lateral, yang kompensasi menampakkan dirinya sebagai gejala Duchenne (kemiringan batang yang besar), disebabkan oleh peningkatan fungsi otot serong perut.

Pemendekan fungsi bawah anggota badan yang disebabkan oleh anjakan kepala femoral, perubahan otot gluteal dan kekurangan sokongan untuk kepala femoral menyumbang kepada kemunculan pelanggaran biomekanik kiprah, iaitu: goyangan pelvis dan batang ketika berjalan, gangguan irama berjalan, kemunculan kepincangan.

Analisis dan diagnostik

Diagnosis displasia pinggul pada kanak-kanak tahun pertama kehidupan harus dilakukan dengan jelas dibezakan, bergantung kepada keparahan gangguan sendi (displasia, subluksasi, dislokasi) dan ciri usia. Diagnosis pada kanak-kanak di bawah usia 3 bulan berdasarkan petunjuk klinikal dan fungsi dan data ultrasonografi.

Diagnosis patologi sendi pinggul pada kanak-kanak yang berumur lebih dari 3 bulan termasuk kajian instrumental tambahan: ultrasound tulang belakang serviks / lumbosacral, sinar-x sendi pinggul (selepas 6 bulan), imbasan dupleks saluran darah kaki.

Dislokasi pinggul, keseleo otot, ligamen dan displasia pinggul

Penyakit kongenital menyebabkan masalah dalam perkembangan sistem rangka bayi pada masa akan datang. Sekiranya patologi tidak didiagnosis tepat pada waktunya, ada risiko bahawa anak itu tidak akan dapat bergerak sepenuhnya. Salah satu penyakit ini adalah displasia pinggul (HJD).

Kod ICD-10

TPA adalah proses patologi yang berlaku semasa perkembangan intrauterin dan terdiri daripada perkembangan sendi pinggul yang tidak normal.

Kod displasia pinggul mengikut ICD-10 (klasifikasi penyakit antarabangsa) - Q65.0 - Q65.9 dan M 24.8 (penyakit sendi).

Pengelasan TPA

Jenis utama patologi pinggul:

 1. Acetabular - proses degeneratif dalam asetabulum dan sepanjang pinggirnya. Semasa bergerak di bawah beban, sendi melampaui kapsul sendi.
 2. Epiphyseal - kalsifikasi selektif, yang membawa kepada kekakuan dan keabnormalan pada leher femoral.
 3. Putaran - pengembangan yang tidak mencukupi berhubung dengan lokasi permukaan artikular. Keadaan ini dianggap sebagai faktor risiko yang menyebabkan timbulnya displasia pinggul..

Juga, TPA dikelaskan mengikut keparahan penyakit:

 • 1 darjah - pra-dislokasi. Kepala femoral sedikit diimbangi dari bentuk anatomi yang betul.
 • Tahap 2 - subluksasi. Kedudukan kapsul sendi adalah ke luar dan ke atas. Peredaran darah sukar.
 • Gred 3 - kehelan. Perubahan lengkap dalam konfigurasi anatomi. Tisu tulang rawan ditarik ke dalam. Keadaan paling serius.

Sebab-sebabnya

Displasia bahagian bawah kaki - kecacatan pada pengembangan sendi pinggul, yang dikesan semasa kelahiran.

 1. persembahan breech (pelvis);
 2. berat janin yang besar;
 3. jantina - selalunya TPA diperhatikan pada kanak-kanak perempuan;
 4. toksikosis wanita hamil;
 5. harta pusaka.

Gejala

Penyakit ini sukar dikenal pasti pada peringkat awal, kerana ia berkembang dengan sedikit atau tanpa gejala.

Perkara yang harus anda perhatikan:

 • susunan lipatan yang berbeza pada punggung;
 • ketidakupayaan untuk menyebarkan kaki yang bengkok di lutut, atau pergerakan ini dilakukan dengan sukar.

Pada peringkat ke-3 terdapat:

 1. Klik. Suara itu dapat didengar ketika kaki bayi terlepas. Kepala femoral memasuki sendi pinggul dengan bunyi khas.
 2. Tinggi lipatan kulit yang berbeza.
 3. Kekakuan sendi.
 4. Pemendekan satu anggota badan yang ketara.

Untuk menentukan penyakit ini, anda perlu meluruskan kaki anak, kemudian bawa satu di atas yang lain. Penyeberangan tanpa patologi berlaku di paha tengah atau bawah. Dengan TPA - di bahagian atas.

Dengan dislokasi kongenital, anggota badan yang terkena dihidupkan ke luar dalam konfigurasi yang tidak betul ketika bayi baru lahir terlentang.

Tanda-tanda pada kanak-kanak berumur satu tahun:

 1. perubahan gaya berjalan - bergolek ke sisi;
 2. bentuk punggung yang lebih kecil, dengan tekanan pada tumit - mobiliti patologi.

Diagnostik

Kecurigaan penyakit ini dapat dipastikan di hospital bersalin setelah memeriksa anak, menilai keadaan sendi pinggulnya dan mengumpulkan anamnesis ibu.

Selain itu, bayi diberi sinar-X, MRI, ultrasound, yang menentukan anjakan kepala dan keadaan rongga artikular dan struktur tulang rawan.

Rawatan

Terapi patologi dijalankan oleh doktor ortopedik. Rawatan harus dimulakan seawal mungkin. Sekiranya masalah itu dikenal pasti pada bayi baru lahir dan bayi hingga enam bulan, maka disarankan untuk menggunakan struktur lembut yang tidak mengganggu aktiviti fizikal.

Salah satu kaedah terapi yang paling berkesan adalah sanggul Pavlik - produk tisu lembut dalam bentuk pembalut dada yang menahan kaki ke sisi dan memperbaiki sendi pinggul pada kedudukan yang diinginkan. Pergerakan kaki tidak terhalang semasa menggunakan struktur.

Anda juga boleh menggunakan bantal ortopedik Frejk, yang terdiri daripada roller yang membuat kaki terpisah..

Reka bentuk di atas sesuai untuk kanak-kanak yang belum mula berjalan. Kemudian, perlu menggunakan serpihan kaku dan plaster cast setelah dislokasi diperbaiki dengan kawalan sinar-X yang berterusan. Kes sukar melibatkan daya tarikan rangka.

Selain itu, kursus terapi senaman ditetapkan (penculikan dan penambahan kaki, menjaga sendi pada kedudukan yang betul), urutan punggung dan kawasan pinggul.

Prinsip latihan fisioterapi:

 • menjalankan semua senaman dalam suasana hati yang baik dengan bayi sejam selepas makan dalam keadaan santai;
 • pergerakan lancar, tanpa putaran tajam dan tindakan serupa;
 • selepas prosedur - pembengkakan lebar;
 • memanipulasi pada permukaan yang keras.
 1. lenturan dan pemanjangan kaki;
 2. menekan lutut yang bengkok ke perut;
 3. gerakan bulat pada sendi pinggul;
 4. tiruan berbasikal tanpa pergerakan secara tiba-tiba;
 5. pelajaran berenang - gimnastik aqua di bawah pengawasan pakar.

Selain itu, fisioterapi diresepkan: aplikasi elektroforesis, magnet, parafin.

Kurangnya kesan dari terapi konservatif adalah petunjuk untuk campur tangan pembedahan. Operasi asas:

 1. Myotomy - pembedahan tisu otot yang menyebabkan kekakuan.
 2. Pengurangan dislokasi terbuka.
 3. Osteotomi - memberi tulang bentuk yang betul.
 4. Pembedahan pinggul - menghalang anjakan sendi.
 5. Endoprosthetics - penggantian kapsul TBS.
 6. Prosedur paliatif - digunakan apabila mustahil untuk mengubah konfigurasi artikular, melegakan keadaan pesakit.

Pendapat Dr Komarovsky mengenai rawatan displasia

Pakar pediatrik menyokong kaedah klasik:

 • swaddling percuma;
 • diagnosis pada tanda pertama dan permulaan tindakan terapi;
 • mengekalkan mobiliti pada sendi pinggul dan sendi lutut, kursus urut, kelas terapi senaman;
 • membetulkan kaki;
 • terapi tidak terganggu dengan sendirinya, tetapi diperbetulkan oleh doktor yang merawat.

Komarovsky juga mengesyorkan bahawa, setelah mengesan tanda-tanda pertama TPA atau disyaki patologi, dapatkan pertolongan daripada pakar dan jangan menggunakan ubat-ubatan rakyat atau pengurangan diri dari kehelan sebagai kaedah rawatan.

Komplikasi dan akibatnya

Sekiranya rawatan berlaku tepat pada masanya, maka prognosis penyakit ini positif. Sekiranya berlaku pengabaian, akibat buruk mungkin berlaku:

 1. Neoarthrosis - perubahan struktur sendi dengan meratakan kepala femoral dan pembentukan sendi baru.
 2. Coxarthrosis adalah proses degeneratif yang berkembang antara usia 25 dan 50 dan disertai dengan sensasi sakit pada sendi pinggul, pergerakan terhad, atrofi otot dan masalah dengan persarafan dan gangguan peredaran darah pada anggota badan yang bermasalah.

Komplikasi berikut juga boleh berlaku:

 • perubahan postur (scoliosis);
 • Kaki leper;
 • kebiasaan dislokasi pinggul kerana ligamen terseliuh;
 • nekrosis aseptik dengan kecederaan vaskular.

Pencegahan

Anda boleh mencegah penyakit jika anda mematuhi peraturan:

 1. Mematuhi pemakanan yang betul dan semua cadangan doktor penyelia.
 2. Peperiksaan berkala.
 3. Mengelakkan pelekapan yang ketat, memberi lebih banyak kebebasan untuk menggerakkan lengan dan kaki bayi.
 4. Prestasi harian unsur gimnastik perubatan.
 5. Urut.
 6. Pemeriksaan klinikal mengikut usia kanak-kanak.
 7. Mengehadkan tekanan sendi.
 8. Berjalan di udara terbuka.
 9. Rawatan penyakit tepat pada masanya dan rujuk kepada pakar sekiranya tanda-tanda penyakit dikesan.

TPA adalah masalah yang tidak boleh diabaikan, kerana bergantung kepada tindakan ibu bapa yang betul sama ada bayi mereka dapat bergerak sepenuhnya dan sihat.

Displasia pinggul Icb 10

Kandungan

 1. Penerangan
 2. Gejala
 3. Sebab-sebabnya
 4. Rawatan
 5. Perkhidmatan perubatan asas
 6. Klinik untuk rawatan

Nama-nama

Displasia sendi pinggul.


Ciri anatomi displasia pinggul

Penerangan

Dislokasi pinggul kongenital (syn. Displasia sendi pinggul) adalah kerosakan kongenital sendi kerana perkembangannya yang tidak normal, yang boleh menyebabkan (atau telah menyebabkan) subluksasi atau dislokasi kepala femoral - hingga "dislokasi kongenital pinggul" (Bahasa Inggeris ). Nama moden patologi ini adalah Displasia perkembangan pinggul..

Gejala

Kajian kanak-kanak mempunyai ciri-ciri bergantung pada usia kanak-kanak dan tahap pelanggaran keadaan fungsi sendi pinggul. Pemeriksaan kanak-kanak itu dilakukan dalam lingkungan yang tenang dan tenang, di bilik yang hangat, setelah makan, dalam keadaan relaksasi otot maksimum. Terdapat 4 kumpulan ujian klinikal yang mungkin menunjukkan displasia pinggul pada kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan:
1. Asimetri lipatan kulit.
2. Memendekkan paha.
3. Gejala tergelincir Marx-Ortolani.
4. Sekatan penculikan pinggul.
Pertama sekali, perhatian diberikan kepada simetri lipatan kulit paha, dengan mengingat bahawa dalam patologi dua hala tanda ini mungkin tidak dapat dilihat. Asimetri lipatan kulit lebih bermaklumat pada kanak-kanak berumur lebih dari 2-3 bulan. Lipatan kulit dengan dislokasi pinggul kongenital terletak pada tahap yang berbeza, berbeza dari segi kedalaman dan bentuknya. Nilai diagnostik adalah: lipatan gluteal, popliteal dan inguinal. Di sisi subluksasi atau dislokasi, mereka lebih dalam dan ada lebih banyak lagi. Gejala ini diperhatikan pada separuh kanak-kanak yang sakit dan "dengan sendirinya" tidak mempunyai nilai diagnostik.
Asimetri kulit yang sering dilihat pada lipatan paha, terutama pada bayi baru lahir, tidak mempunyai nilai diagnostik, ia berlaku pada bayi yang sihat.
Diagnostik sinar-X.
Kriteria diagnostik yang boleh dipercayai adalah fenomena pemendekan femoral disebabkan oleh anjakan posterior kepala femoral terhadap asetabulum. Ini menunjukkan bentuk displasia pinggul yang paling teruk - dislokasi kongenital pinggul. Ujian ini dianggap positif jika seorang kanak-kanak berbaring di punggungnya dengan kaki dibengkokkan pada sendi lutut dan pinggul, lutut di bahagian yang terkena lebih rendah.
Walau bagaimanapun, hakikat gejala Marx-Ortolani positif pada kanak-kanak selama dua minggu pertama kehidupan sama sekali tidak menunjukkan penyakit sendi pinggul. Gejala ini juga boleh berlaku pada bayi baru lahir yang sihat. Nisbah bayi baru lahir yang sakit dan sihat dengan gejala merosot masing-masing adalah 60% dan 40%. 60% bayi baru lahir "pulih" pada minggu pertama kehidupan, dan 88% pada 2 bulan pertama. Selebihnya 12% sebenarnya merangkumi pelbagai peringkat displasia pinggul sejati. Gejala ini kehilangan kepentingannya dengan usia kanak-kanak yang sakit, hanya dikesan pada 25% kanak-kanak yang berumur lebih dari 2-3 minggu. Sekatan penculikan pinggul pada sisi displasia adalah tanda ciri displasia pinggul..
Sebilangan besar kepala femoral dan acetabulum pada anak kecil terdiri daripada tulang rawan yang tidak dapat dilihat pada sinar-x, jadi corak yang berbeza digunakan untuk membaca radiograf. Pertama sekali, garis tengah menegak dilukis, ia melewati tengah sakrum. Garisan mendatar dilukis melalui tulang rawan berbentuk Y, melalui titik bawah ilium (garis Hilgenreiner). Melalui tepi atas yang keluar, tegak lurus dengan garis mendatar, lukiskan garis Perkin. Selalunya berlaku bahawa pada sisi lesi adalah mustahil untuk menentukan pinggir atas asetabulum. Dalam kes ini, kaedah Reinberg digunakan: secara simetri, pada jarak yang sama dari garis median, lukiskan garis menegak (tegak lurus ke arah mendatar). Ia akan menunjukkan pinggir rongga sisi atas, yang tidak dapat dilihat pada radiograf. Garis tangen dilukis melalui tepi asetabulum sehingga bersilang dengan garis Hilgenreiner mendatar. Sudut yang terbentuk disebut "sudut asetabular" atau sudut kecenderungan bumbung asetabulum.
Garis bantu merangkumi garis Shenton dan Calvet. Garis Shenton (lengkungan obturator-femoral) biasanya "adalah kesinambungan mental dari tepi kranial foramen obturator pada kontur tepi medial leher femoral" (VO Marks, 1978). Dengan patologi (anjakan pinggul secara lateral dan ke atas), garis ini terkoyak.
Dengan displasia, inti pengoksidaan muncul kemudian, saiznya lebih kecil, mereka berkembang dengan lebih perlahan. Lazimnya, inti pengoksidaan kepala femoral kebanyakannya terletak di tengah-tengah garis Perkin dan di bawah garis Hilgenreiner. Sekiranya berlaku subluksasi dan dislokasi, ia beralih ke atas dan lateral. Nukleus pengesahan kepala femoral muncul pada kanak-kanak perempuan pada usia 4 bulan, pada kanak-kanak lelaki pada usia 6 bulan.
Sakit sendi. Sakit badan.

Sebab-sebabnya

Displasia perkembangan berlaku (mengenai gangguan perkembangan semua struktur sendi semasa ontogenesis sebelum dan selepas kelahiran).

Rawatan

Prinsip utama rawatan adalah: permulaan awal, penggunaan alat bantu ortopedik untuk pengekalan kaki jangka panjang dalam posisi penculikan dan fleksi, pergerakan aktif pada sendi pinggul dalam jarak yang dibenarkan.
"Untuk rawatan displasia sendi pinggul tanpa anjakan dan dengan anjakan kepala femoral, berbagai jenis bantal, seluar, sanggur, serpihan, alat dan alat lain telah diusulkan. Kesemuanya direka untuk menjaga kaki anak dalam kedudukan pembiakan dan memberi mereka fungsi. Pada kanak-kanak, 2-3 bulan pertama. Sekiranya terdapat kecurigaan displasia pinggul atau adanya gejala klinikal dislokasi, pengesahan diagnosis sinar-X tidak diperlukan, kerana dalam hal apa pun, langkah-langkah terapi dan profilaksis yang sama mesti diterapkan - pencairan kaki dengan bantuan pembalut lembut (pelapik lebar, bantal Frejk dan), penggunaan gimnastik penculikan-pergerakan pekeliling pada sendi, urutan otot-otot gluteal. Untuk rawatan kanak-kanak dengan displasia dengan kaedah pembiakan kaki, lampin, "seluar" Becker, bantal Freik, sanggur Pavlik, belat elastik sesuai. Pada usia ini, benar-benar tidak dapat diterima menggunakan struktur yang kaku, iaitu tayar yang menghalang pergerakan anggota badan yang dilakukan oleh bayi. ".
Selalunya, untuk rawatan dislokasi pinggul kongenital, mereka menggunakan: sanggur Pavlik, bantal Freyk, belat Vilensky, belat Volkov. Dalam kes yang teruk, pengurangan serentak serentak dan pembalut coxitis digunakan. Dengan tidak berkesannya rawatan konservatif, pelbagai jenis operasi pembetulan digunakan. Salah satu kaedah rawatan dan pencegahan displasia ringan adalah penyebaran luas..
Pada tahun 1946 di Prague, ahli ortopedik Czech Arnold Pavlik melaporkan kejayaan rawatan dislokasi pinggul kongenital menggunakan apa yang disebutnya sebagai "kaedah rawatan fungsional" yang baru. Pada tahun-tahun itu, struktur kaku digunakan untuk memberikan kelenturan dan penculikan pinggul, menyekat pergerakan pada sendi pinggul. Komplikasi rawatan yang kerap adalah penyakit serius "nekrosis aseptik kepala femoral" (30% kanak-kanak menjalani rawatan).
Pembalut lebar digunakan pada kanak-kanak dari "kumpulan risiko", pada bayi baru lahir dengan tanda-tanda ultrasound "sendi yang belum matang", serta dalam kes-kes di mana rawatan penuh mustahil untuk sebab apa pun. Ini adalah kaedah utama untuk mencegah displasia pinggul. Teknik swaddling mudah: dua lampin diletakkan di antara kaki bayi, memberikan posisi lenturan dan penculikan pada sendi pinggul, dan kaki dipasang ke ketiga. Pelekapan lebar membolehkan anda mengekalkan kedudukan lenturan dan lenturan 60-80 °.

Displasia pinggul Mkb 10 pada kanak-kanak

Dislokasi pinggul

Predisposisi subluxation pinggul

Perpindahan anterior leher femoral

Displasia kongenital asetabulum

 • kedudukan valgus [coxa valga]
 • kedudukan varus [coxa vara]

Indeks ICD-10

Punca kecederaan luaran - istilah dalam bahagian ini bukan diagnosis perubatan, tetapi keterangan mengenai keadaan di mana kejadian itu berlaku (Kelas XX. Penyebab luar morbiditi dan kematian. Kod Lajur V01-Y98).

Ubat-ubatan dan Bahan Kimia - Jadual Ubat-ubatan dan Bahan Kimia Yang Menyebabkan Keracunan atau Tindak Balas Lain-lain.

Di Rusia, Klasifikasi Penyakit Antarabangsa dari revisi ke-10 (ICD-10) telah diadopsi sebagai satu dokumen normatif tunggal untuk mempertimbangkan kejadian, sebab-sebab penduduk menarik kepada institusi perubatan semua jabatan, dan penyebab kematian..

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh Persekutuan Rusia pada tahun 1999 atas perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997, No. 170

Semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Singkatan dan simbol dalam Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, semakan 10

NOS - tiada petunjuk lain.

NCDR - tidak dikelaskan di tempat lain.

The - kod penyakit yang mendasari. Kod utama dalam sistem kod dua, mengandungi maklumat mengenai penyakit umum utama.

* - kod pilihan. Kod tambahan dalam sistem kod dua, mengandungi maklumat mengenai manifestasi penyakit umum utama pada organ atau kawasan badan yang berasingan.

Displasia sendi pinggul ICD 10 adalah proses patologi kongenital, yang dicirikan oleh pembentukan tisu artikular yang tidak lengkap dan tidak normal walaupun semasa perkembangan janin intrauterin. Menurut ICD (klasifikasi penyakit antarabangsa), penyakit seperti ini adalah ortopedik, termasuk dalam kumpulan M24.8 - penyakit sendi.

1 Punca patologi

Bergantung pada tahap keparahannya, ia dibahagikan kepada:

 1. Pra-dislokasi. Ia dianggap sebagai bentuk pengembangan displasia paling ringan dan dinyatakan dalam bentuk hiperextensi kapsul sendi (membran tisu penghubung). Lebih-lebih lagi, sendi mereka tidak berpindah, dan sebarang kecacatan dapat diatasi dengan mudah. Namun, tanpa penyediaan rawatan yang sesuai, keadaan patologi berubah menjadi kehelan..
 2. Penyelesaian. Ia disertai oleh gangguan hubungan antara asetabulum dan kepala sendi pinggul. Dalam kes ini, kepala femur tidak dapat kembali ke tempat asalnya, dan pergerakan pelvis menjadi terhad. Akibatnya, peregangan ligamen yang kuat dan perpindahan yang dihasilkan pasti menyebabkan kemerosotan peredaran darah pada sendi pinggul..
 3. Kehelan. Ia dicirikan oleh keluar sepenuhnya dari kepala femoral di luar asetabulum dan merupakan bentuk penyakit yang paling teruk.

Klasifikasi penyakit antarabangsa merangkumi 22 kelas, termasuk patologi tisu penghubung dan sistem muskuloskeletal manusia. Kod 10 bermaksud bilangan semakan dokumen (disunting oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia setiap 10 tahun). Tindakan antarabangsa ini menyiratkan sistematisasi semua penyakit yang ada sekarang yang mempengaruhi kesihatan manusia.

Displasia sendi pinggul adalah patologi yang cukup umum yang bersifat kongenital, perkembangannya paling sering diperhatikan pada kanak-kanak perempuan daripada pada kanak-kanak lelaki dan menyumbang sekitar 80% daripada semua kes yang didaftarkan. Sekiranya penyakit seperti itu tidak dapat dikesan tepat pada waktunya atau anak kerana sebab tertentu tidak mendapat rawatan perubatan tepat pada masanya, maka akibatnya, bayi mungkin mengalami disfungsi separa atau lengkap pada bahagian bawah kaki, dan, sebagai akibatnya, dia akan menjadi cacat. Oleh itu, untuk rawatan displasia yang berjaya, diagnosisnya harus dilakukan walaupun pada peringkat awal perkembangan penyakit, iaitu pada masa awal kehidupan anak..

Sistem muskuloskeletal janin mula terbentuk pada 4-5 minggu perkembangan intrauterin dan sepenuhnya menyelesaikan pendidikannya pada masa bayi yang baru lahir belajar berjalan sepenuhnya. Dalam tempoh ini, pelbagai gangguan mungkin muncul, memprovokasi terjadinya perubahan patologi pada tisu artikular. Oleh itu, terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangan displasia pinggul..

Pada masa ini, para saintis belum mengetahui sebab sebenar penyakit ini, namun demikian, dalam beberapa kajian, didapati bahawa faktor-faktor predisposisi yang memprovokasi keterbelakangan tisu artikular pelvis, terbentuk dari anak yang belum lahir, termasuk:

 1. Janin yang terlalu besar.
 2. Metabolisme garam-air yang lemah.
 3. Kecenderungan keturunan terhadap displasia. Ia dianggap sebagai penyebab penyakit kongenital yang paling biasa, dan dicirikan oleh kemunculan anomali ortopedik pada anak yang sedang berkembang pada tahap genetik, yang seterusnya menjadi faktor utama pembentukan kecacatan dalam pembentukan organ dalaman dan sistemnya.

Di pihak wanita hamil, penyebab displasia pinggul pada bayi yang baru lahir termasuk:

 • tidak mematuhi gaya hidup sihat, iaitu merokok dan pengambilan alkohol;
 • kekurangan vitamin (kekurangan pelbagai vitamin dan mineral dalam badan, akibat kekurangan zat makanan untuk jangka masa yang panjang);
 • kemerosotan pertukaran bahan;
 • perjalanan penyakit yang mempengaruhi sistem kardiovaskular wanita hamil, termasuk kecacatan jantung reumatik;
 • semua jenis penyakit yang mempunyai asal virus dan berjangkit ditransfer semasa kehamilan;
 • kehadiran gestosis terlambat atau awal (komplikasi yang timbul semasa kehamilan, yang dapat dinyatakan dalam bentuk pembengkakan anggota badan ibu hamil, peningkatan tekanan darah, sawan, pengeluaran protein dari badan bersama dengan air kencing, atau sama sekali tidak mempunyai manifestasi klinikal);
 • toksikosis (keadaan patologi yang dicirikan oleh kesan negatif pada tubuh wanita hamil dari pelbagai bahan toksik).

2 Cara untuk mendiagnosis penyakit

Sukar untuk mengesan displasia sendi pinggul pada peringkat awal perkembangannya, kerana manifestasi penyakit ini hanya dapat dilihat ketika anak mula berusaha berjalan. Tetapi, bagaimanapun, dengan pemeriksaan perubatan berkala, pakar yang baik dapat menepati kehadiran penyakit tersebut tepat pada masanya. Oleh itu, ibu bapa mesti membawa anak untuk membuat temu janji dengan semua doktor yang berkaitan, rujukan yang ditetapkan oleh pakar pediatrik.

Pembentukan sendi pinggul yang tidak betul ditentukan terutamanya oleh ujian khas. Ia dilakukan oleh doktor hanya setelah memberi makan bayi yang baru lahir. Keadaan sendi diperiksa seperti berikut: bayi dibaringkan di punggungnya dan kakinya dibengkokkan di lutut. Selepas itu, kaki terbentang. Doktor mengawasi pemanjangan mereka dan penerimaan kedudukan normal. Dengan pemanjangan bahagian bawah kaki yang tidak rata dan terhad, pakar mungkin mengesyaki adanya displasia.

Juga, doktor menarik perhatian pada lipatan kulit femoral (biasanya ia simetri). Asimetri lipatan popliteal, gluteal dan inguinal kulit ditentukan terutamanya pada kanak-kanak berumur lebih dari 2 atau 3 bulan. Sehingga 2 bulan, fenomena ini dalam beberapa kes dapat diperhatikan walaupun pada bayi yang sihat sepenuhnya. Sehubungan itu, kaedah diagnostik ini dianggap tidak berinformasi..

Peranan khas dalam mengesan perkembangan abnormal sendi pinggul dimainkan oleh gejala pinggul yang dipendekkan, yang terdiri dalam susunan asimetris lutut kaki bayi. Kehadirannya akan menunjukkan perjalanan proses patologi yang teruk - dislokasi kongenital pada tulang paha.

3 Kaedah diagnostik lain

Tanda lain yang menunjukkan displasia adalah simptom slip Marx-Ortolani. Untuk memastikan kehadirannya, anak itu diletakkan di punggungnya, setelah itu doktor melenturkan anggota bawahnya dan mengepalkan pinggul dengan telapak tangannya. Kemudian pakar secara beransur-ansur dan merata kaki bayi ke sisi. Sekiranya terdapat penyakit, tekan atau klik akan terasa di bahagian pelvis yang terkena, yang menunjukkan bahawa kepala femoral telah diposisikan kembali ke dalam acetabulum. Kaedah diagnostik ini tidak boleh digunakan pada kanak-kanak berumur satu minggu, kerana gejala Marx-Ortolani pada masa ini praktikal tidak maklumat dan diamati pada hampir 40% bayi.

Untuk mengesahkan adanya penyakit, prosedur instrumental berikut digunakan:

 1. X-ray.
 2. Ultrasonografi.
 3. Ultrasound - pemeriksaan ultrasound. Berbanding dengan peperiksaan di atas, ia dianggap paling selamat dan paling bermaklumat.

Diagnosis displasia sendi pinggul dibuat hanya setelah mendapat hasil dari semua kajian yang diperlukan.

4 Metodologi untuk rawatan patologi

Pilihan taktik untuk menghilangkan displasia bergantung terutamanya pada tahap perkembangan penyakit, serta ciri-ciri usia kanak-kanak. Sebagai contoh, jika penyakit ini dikesan di hospital bersalin, iaitu, sehingga usia tiga bulan, pembengkakan lebar (swaddling, di mana anggota badan bayi berada dalam kedudukan yang lebar), urutan terapeutik, gimnastik dan terapi pelvis manual ditetapkan.

Sekiranya displasia dikesan pada usia lebih dari 3 bulan, tetapi sehingga enam bulan, dalam hal ini, struktur pemasangan elastik digunakan untuk mengatasi masalah tersebut, sehingga memungkinkan untuk memberikan kedudukan yang stabil pada sendi. Yang utama adalah:

 • Pengaduk Pavlik (sistem khas yang direka untuk menahan kaki bayi dalam keadaan tidak terurus);
 • Bantal ortopedik Freyk (reka bentuk roller yang memperbaiki anggota bawah bayi yang baru lahir dalam keadaan bercerai).

Dengan tidak berkesannya rawatan konservatif penyakit ini, campur tangan pembedahan digunakan untuk mengurangkan dislokasi. Pada dasarnya, penghapusan masalah dengan cepat hanya digunakan dalam kes-kes yang melampau, ketika displasia berada dalam keadaan yang sangat maju.

Untuk mengelakkan perkembangan proses patologi pada janin yang sedang berkembang, ibu hamil perlu makan dengan baik dan menjalani semua pemeriksaan yang dijadualkan secara berkala. Di samping itu, pemeriksaan profesional berkala pada bayi yang baru lahir memainkan peranan penting dalam diagnosis displasia pramatang..

Kod MBK kesepuluh untuk displasia pinggul, walaupun dianggap sebagai patologi serius, masih memberi respons yang baik terhadap rawatan, terutama jika dikesan lebih awal.

Tajuk ICD-10: Q68.3

Kecacatan varus kongenital pada leher femoral

Kecacatan varus kongenital pada leher femoral (coxa vara congenita) adalah gejala anomali perkembangan. Manifestasi utama patologi adalah kecacatan varus pada leher femoral, pemendekan anggota bawah, kontraksi sendi pinggul, serta displasia dan dystopia otot anggota badan yang terkena dengan keparahan yang berbeza-beza.

Kecacatan varus kongenital pada leher femoral adalah patologi sistem muskuloskeletal yang jarang berlaku, menyumbang 0,3-0,8% dari semua malformasi rangka, tidak melebihi satu kes per 52,000 bayi baru lahir.

Sebab utama perkembangan penyakit ini dianggap pelanggaran osifikasi enchondral pada metaepiphysis proksimal femur dan pembentukan otot pelvis pelvis pada masa embrio, anomali pada perkembangan bed vaskular, serta perubahan pada saraf tunjang oleh jenis myelodysplasia, yang dimanifestasikan oleh gangguan saraf dan tisu saraf.

Pembentangan dan diagnosis klinikal

Manifestasi klinikal khas kecacatan varus kongenital pada leher femoral memendekkan anggota bawah, terutamanya disebabkan oleh segmen femoral, kontraksi sendi pinggul, hipotropi tisu lembut paha dan kaki bawah.

Pemendekan anggota bawah pada bahagian yang terkena, walaupun pada bayi, boleh menjadi ketara. Dari tanda-tanda sinar-X, perhatian diberikan kepada kehadiran tuberkular Gratsian, penurunan sudut serviks-diaphyseal (SHA) hingga 115 ° atau kurang, pelanggaran pengoksidaan kepala dan leher femur dengan adanya proses degeneratif di dalamnya, hingga terbentuknya pseudarthrosis dan cacat leher, serta perbezaan antara ukuran bahagian proksimal dan distal femur yang dipendekkan.

Peranan penting dalam diagnosis patologi ini dimainkan oleh ultrasonografi (ultrasound), yang memungkinkan untuk menentukan bentuk dan ukuran kepala dan leher femur, kedudukan spasial mereka, kehadiran atau ketiadaan hubungan mereka antara satu sama lain, serta ketumpatan tisu tulang dan tulang rawan dari formasi anatomi yang ditunjukkan.

Rawatan kanak-kanak dengan kecacatan varus kongenital pada leher femoral bermula sejak penyakit ini dikesan.

a) Rawatan konservatif

Rawatan konservatif dijalankan untuk semua kanak-kanak sehingga usia 2-3 bulan. Ini bertujuan untuk meningkatkan bekalan darah dan mempercepat osifikasi kepala dan leher femur, mengurangkan nada otot adduktor dan subspinal dan mengurangkan kesan mampatan mereka pada sendi pinggul. Untuk tujuan ini, bayi yang baru lahir diresepkan untuk 2 minggu, dan kemudian bantal Freik yang dilekatkan dengan lembut untuk tempoh hingga 2-2.5 bulan. Yang ditunjukkan adalah solux, parafin, dan berumur 6-8 minggu - elektroforesis dengan persediaan kalsium dan fosforus pada sendi pinggul No. 10-15, elektroforesis dengan aminophylline dan pentoxifylline pada paravertebral tulang belakang lumbosacral No. 10.

b) Rawatan pembedahan

Rawatan pembedahan ditunjukkan untuk kanak-kanak yang berumur lebih dari 2-3 bulan dengan kontraksi tisu lembut pada sendi pinggul. Ia membolehkan anda membuat keadaan yang baik untuk perkembangan kepala femoral dan dengan itu mencegah pembentukan kecacatan sekunder sudut serviks-diafyseal..

Rawatan pembedahan terdiri daripada myotomi otot adductor panjang, pendek dan besar paha, pembedahan melintang fasia lebar paha dan bahagian tendon saluran iliotibial, persimpangan tali berserat di bahagian anterior otot gluteus medius, myotomi otot subspinal dan lumbar-iliac. Pada kanak-kanak yang berumur lebih dari 2-3 tahun, operasi dilengkapi dengan pembetulan osteotomi femur.

Osteotomi pembetulan hanya ditunjukkan untuk tanda radiografi osifikasi leher femoral. Ia tidak boleh dilakukan sekiranya terdapat pseudarthrosis leher atau pelanggaran pengoksidaannya. Dalam kes yang terakhir, peringkat pertama rawatan pembedahan adalah plester leher femoral dengan kompleks tisu muskuloskeletal yang berpindah dari trochanter yang lebih besar (bahagian anterior gluteus medius) atau puncak iliaka (otot sartorius). Pembetulan osteotomi femur dilakukan sebagai peringkat kedua rawatan pembedahan setelah normalisasi struktur tulang leher femoral.

c) Rawatan pemulihan

Rawatan pemulihan merangkumi penggunaan teknik fisioterapi, latihan fisioterapi, rawatan pemulihan dan klimoterapi.

Pemulihan panjang anggota bawah pada kanak-kanak dengan kecacatan varus kongenital pada leher femoral dilakukan dengan kaedah gangguan osteosintesis hanya apabila hubungan anatomi normal pada sendi pinggul dipulihkan.

Untuk mengelakkan ubah bentuk statik sekunder, kanak-kanak harus menggunakan alat ortotik. Dalam kes yang sangat teruk, prostetik ditunjukkan.

Rawatan kanak-kanak dengan kecacatan varus kongenital pada leher femoral adalah panjang, berperingkat dan kompleks. Pemerhatian dispensari terhadapnya dilakukan setiap tahun sehingga berumur 18 tahun.

Sekiranya tidak ada rawatan yang disahkan secara patogenetik, kecacatan varus pada leher femoral berkembang dan dalam beberapa kes menyebabkan pembentukan sendi leher yang salah, dan dalam beberapa kes - mengalami kecacatan. Jumlah hasil buruk dalam rawatan patologi ini mencapai 40-80%.

Kecacatan Valgus leher femoral (coxa valga)

Kecacatan Valgus pada leher femoral adalah patologi yang ditunjukkan dalam peningkatan sudut serviks-diaphyseal. Pada 80% pesakit, ia bersifat dua hala, secara umum, digabungkan dengan penyimpangan ujung femur proksimal bersama dengan kepala anterior dari bidang frontal (satah transkondilar) - antetorsi.

Penyebab ubah bentuk boleh menjadi:

• displasia sendi pinggul;

• kerosakan intrauterin pada tulang rawan epifisis leher femoral;

• pelanggaran pengoksidaan leher femoral;

• pelanggaran keseimbangan otot dengan kekurangan mesenkim;

• lewat berjalannya anak;

• rehat tempat tidur yang berpanjangan dalam tempoh pertumbuhan intensif.

Pada kebiasaannya, terdapat perbezaan individu yang signifikan dalam besarnya sudut antetorsi. Coxa valga terpencil (tanpa antetorsi serviks), sebagai peraturan, tidak simptomatik, ini adalah penemuan yang tidak disengajakan semasa pemeriksaan sinar-X. Pada masa yang sama, coxa valga antetorta mempunyai nilai praktikal yang diketahui, menampakkan diri dalam putaran dalaman yang jelas pada kaki bawah ketika berjalan, semasa pemeriksaan klinikal, putaran dalaman pinggul yang berlebihan dinyatakan.

Semasa mendiagnosis coxa valga antetorta kerana displasia pinggul, diperlukan analisis sinar-X mendalam dengan tafsiran data sinar-X dalam unjuran frontal, paksi dan sagital..

Penyimpangan dari norma parameter radiologi integral (sudut Wiberg, sudut liputan anterior), disertai dengan aduan keletihan pada akhir hari, rasa sakit, ujian gangguan positif, memerlukan pembetulan pembedahan. Detorsi-varizing, detorsi intertrochanteric medializing osteotomies femur digunakan. Apabila tanda-tanda coxarthrosis displastik dikesan, transposisi asetabulum selepas osteotomi pelvis (menurut Salter, osteotomi ganda, tiga kali ganda dari pelvis).

Dislokasi pinggul, keseleo otot, ligamen dan displasia pinggul

Penyakit kongenital menyebabkan masalah dalam perkembangan sistem rangka bayi pada masa akan datang. Sekiranya patologi tidak didiagnosis tepat pada waktunya, ada risiko bahawa anak itu tidak akan dapat bergerak sepenuhnya. Salah satu penyakit ini adalah displasia pinggul (HJD).

 1. Kod ICD-10
 2. Pengelasan TPA
 3. Sebab-sebabnya
 4. Gejala
 5. Diagnostik
 6. Rawatan
 7. Pendapat Dr Komarovsky mengenai rawatan displasia
 8. Komplikasi dan akibatnya
 9. Pencegahan

Kod ICD-10

TPA adalah proses patologi yang berlaku semasa perkembangan intrauterin dan terdiri daripada perkembangan sendi pinggul yang tidak normal.

Kod displasia pinggul mengikut ICD-10 (klasifikasi penyakit antarabangsa) - Q65.0 - Q65.9 dan M 24.8 (penyakit sendi).

Pengelasan TPA

Jenis utama patologi pinggul:

 1. Acetabular - proses degeneratif dalam asetabulum dan sepanjang pinggirnya. Semasa bergerak di bawah beban, sendi melampaui kapsul sendi.
 2. Epiphyseal - kalsifikasi selektif, yang membawa kepada kekakuan dan keabnormalan pada leher femoral.
 3. Putaran - pengembangan yang tidak mencukupi berhubung dengan lokasi permukaan artikular. Keadaan ini dianggap sebagai faktor risiko yang menyebabkan timbulnya displasia pinggul..

Juga, TPA dikelaskan mengikut keparahan penyakit:

 • 1 darjah - pra-dislokasi. Kepala femoral sedikit diimbangi dari bentuk anatomi yang betul.
 • Tahap 2 - subluksasi. Kedudukan kapsul sendi adalah ke luar dan ke atas. Peredaran darah sukar.
 • Gred 3 - kehelan. Perubahan lengkap dalam konfigurasi anatomi. Tisu tulang rawan ditarik ke dalam. Keadaan paling serius.

Sebab-sebabnya

Displasia bahagian bawah kaki - kecacatan pada pengembangan sendi pinggul, yang dikesan semasa kelahiran.

 1. persembahan breech (pelvis),
 2. berat janin yang besar,
 3. jantina - selalunya TPA diperhatikan pada kanak-kanak perempuan,
 4. toksikosis wanita hamil,
 5. harta pusaka.

Gejala

Penyakit ini sukar dikenal pasti pada peringkat awal, kerana ia berkembang dengan sedikit atau tanpa gejala.

Perkara yang harus anda perhatikan:

 • susunan lipatan yang berbeza pada punggung,
 • ketidakupayaan untuk menyebarkan kaki yang bengkok di lutut, atau pergerakan ini dilakukan dengan sukar.

Pada peringkat ke-3 terdapat:

 1. Klik. Suara itu dapat didengar ketika kaki bayi terlepas. Kepala femoral memasuki sendi pinggul dengan bunyi khas.
 2. Tinggi lipatan kulit yang berbeza.
 3. Kekakuan sendi.
 4. Pemendekan satu anggota badan yang ketara.

Untuk menentukan penyakit ini, anda perlu meluruskan kaki anak, kemudian bawa satu di atas yang lain. Penyeberangan tanpa patologi berlaku di paha tengah atau bawah. Dengan TPA - di bahagian atas.

Dengan dislokasi kongenital, anggota badan yang terkena dihidupkan ke luar dalam konfigurasi yang tidak betul ketika bayi baru lahir terlentang.

Tanda-tanda pada kanak-kanak berumur satu tahun:

 1. perubahan gaya berjalan - bergolek ke sisi,
 2. bentuk punggung yang lebih kecil, dengan tekanan pada tumit - mobiliti patologi.

Diagnostik

Kecurigaan penyakit ini dapat dipastikan di hospital bersalin setelah memeriksa anak, menilai keadaan sendi pinggulnya dan mengumpulkan anamnesis ibu.

Selain itu, bayi diberi sinar-X, MRI, ultrasound, yang menentukan anjakan kepala dan keadaan rongga artikular dan struktur tulang rawan.

Rawatan

Terapi patologi dijalankan oleh doktor ortopedik. Rawatan harus dimulakan seawal mungkin. Sekiranya masalah itu dikenal pasti pada bayi baru lahir dan bayi hingga enam bulan, maka disarankan untuk menggunakan struktur lembut yang tidak mengganggu aktiviti fizikal.

Salah satu kaedah terapi yang paling berkesan adalah sanggul Pavlik - produk tisu lembut dalam bentuk pembalut dada yang menahan kaki ke sisi dan memperbaiki sendi pinggul pada kedudukan yang diinginkan. Pergerakan kaki tidak terhalang semasa menggunakan struktur.

Anda juga boleh menggunakan bantal ortopedik Frejk, yang terdiri daripada roller yang membuat kaki terpisah..

Reka bentuk di atas sesuai untuk kanak-kanak yang belum mula berjalan. Kemudian, perlu menggunakan serpihan kaku dan plaster cast setelah dislokasi diperbaiki dengan kawalan sinar-X yang berterusan. Kes sukar melibatkan daya tarikan rangka.

Selain itu, kursus terapi senaman ditetapkan (penculikan dan penambahan kaki, menjaga sendi pada kedudukan yang betul), urutan punggung dan kawasan pinggul.

Prinsip latihan fisioterapi:

 • lakukan semua senaman dengan suasana hati yang baik dengan bayi sejam selepas makan dalam keadaan santai,
 • pergerakan lancar, tanpa putaran tajam dan tindakan serupa,
 • selepas prosedur - pembengkakan lebar,
 • memanipulasi pada permukaan yang keras.
 1. lenturan dan panjangan kaki,
 2. menekan lutut yang bengkok ke perut,
 3. gerakan bulat pada sendi pinggul,
 4. tiruan berbasikal tanpa pergerakan secara tiba-tiba,
 5. pelajaran berenang - gimnastik aqua di bawah pengawasan pakar.

Selain itu, fisioterapi diresepkan: aplikasi elektroforesis, magnet, parafin.

Kurangnya kesan dari terapi konservatif adalah petunjuk untuk campur tangan pembedahan. Operasi asas:

 1. Myotomy - pembedahan tisu otot yang menyebabkan kekakuan.
 2. Pengurangan dislokasi terbuka.
 3. Osteotomi - memberi tulang bentuk yang betul.
 4. Pembedahan pinggul - menghalang anjakan sendi.
 5. Endoprosthetics - penggantian kapsul TBS.
 6. Prosedur paliatif - digunakan apabila mustahil untuk mengubah konfigurasi artikular, melegakan keadaan pesakit.

Pendapat Dr Komarovsky mengenai rawatan displasia

Pakar pediatrik menyokong kaedah klasik:

 • swaddling percuma,
 • diagnosis pada tanda pertama dan permulaan awal intervensi terapi,
 • menjaga mobiliti pada sendi pinggul dan sendi lutut, kursus urut, terapi senaman,
 • membetulkan kaki,
 • terapi tidak terganggu dengan sendirinya, tetapi diperbetulkan oleh doktor yang merawat.

Komarovsky juga mengesyorkan bahawa, setelah mengesan tanda-tanda pertama TPA atau disyaki patologi, dapatkan pertolongan daripada pakar dan jangan menggunakan ubat-ubatan rakyat atau pengurangan diri dari kehelan sebagai kaedah rawatan.

Komplikasi dan akibatnya

Sekiranya rawatan berlaku tepat pada masanya, maka prognosis penyakit ini positif. Sekiranya berlaku pengabaian, akibat buruk mungkin berlaku:

 1. Neoarthrosis - perubahan struktur sendi dengan meratakan kepala femoral dan pembentukan sendi baru.
 2. Coxarthrosis adalah proses degeneratif yang berkembang antara usia 25 dan 50 dan disertai dengan sensasi sakit pada sendi pinggul, pergerakan terhad, atrofi otot dan masalah dengan persarafan dan gangguan peredaran darah pada anggota badan yang bermasalah.

Komplikasi berikut juga boleh berlaku:

 • perubahan postur (scoliosis),
 • Kaki leper,
 • kebiasaan dislokasi pinggul kerana ligamen terseliuh,
 • nekrosis aseptik dengan kecederaan vaskular.

Pencegahan

Anda boleh mencegah penyakit jika anda mematuhi peraturan:

 1. Mematuhi pemakanan yang betul dan semua cadangan doktor penyelia.
 2. Peperiksaan berkala.
 3. Mengelakkan pelekapan yang ketat, memberi lebih banyak kebebasan untuk menggerakkan lengan dan kaki bayi.
 4. Prestasi harian unsur gimnastik perubatan.
 5. Urut.
 6. Pemeriksaan klinikal mengikut usia kanak-kanak.
 7. Mengehadkan tekanan sendi.
 8. Berjalan di udara terbuka.
 9. Rawatan penyakit tepat pada masanya dan rujuk kepada pakar sekiranya tanda-tanda penyakit dikesan.

TPA adalah masalah yang tidak boleh diabaikan, kerana bergantung kepada tindakan ibu bapa yang betul sama ada bayi mereka dapat bergerak sepenuhnya dan sihat.