Densitometri (diagnosis osteoporosis)

Meniskus

Osteoporosis adalah penyakit yang sangat biasa yang dicirikan oleh penurunan kepadatan tulang. Untuk tahap tertentu, peningkatan frekuensi kes osteoporosis yang didiagnosis tidak banyak dijelaskan oleh kemerosotan status kesihatan penduduk tetapi dengan peningkatan jangka hayat (penyakit ini terutama mempengaruhi orang-orang dalam kumpulan usia yang lebih tua).

Perkembangan kemampuan diagnostik perubatan moden memainkan peranan tertentu dalam meningkatkan jumlah pesakit dengan kerapuhan tulang yang meningkat. Kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis osteoporosis adalah densitometri tulang, yang memungkinkan bukan sahaja untuk menentukan peratusan kehilangan tulang, tetapi juga untuk mengenal pasti gangguan struktur arsitektur tulang.

Mekanisme pengembangan patologi tisu tulang

Tulang adalah tisu yang sangat spesifik yang mengandungi tiga elemen struktur:

 • matriks protein, yang merupakan tisu penghubung utama yang menyimpan mineral di dalam tulang;
 • komponen mineral yang terdiri daripada kalsium dan fosforus;
 • sel tulang yang bertanggungjawab untuk pembentukan semula tisu tulang.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, tulang tidak mempunyai struktur kekal, setelah terbentuk. Sebenarnya, ia adalah struktur hidup, tujuan utamanya adalah untuk memberikan sokongan yang optimum untuk tubuh manusia. Semasa hidup, sifat beban pada alat pembawa tubuh manusia berubah berulang kali, sebab-sebab perubahannya boleh menjadi:

 • kenaikan berat badan;
 • perubahan gaya hidup (peningkatan atau penurunan mobiliti);
 • peningkatan beban luaran (mengangkat berat secara sistematik), dll..

Pengaruh faktor-faktor ini memaksa tulang untuk terus melakukan penyusunan semula dalaman, yang memungkinkannya mengekalkan kestabilan dan menahan beban yang maksimum. Dalam kes ini, pemusnahan tisu tulang berlaku di tempat yang tidak memerlukan peningkatan kekuatan, dan pembentukan yang lebih keras, di kawasan yang paling "dimuat". Proses pembentukan semula adalah kekal, dan sel-sel tulang bertanggungjawab untuknya - osteoblas, yang membentuk matriks dan osteoklas baru - memusnahkannya.

Tempoh usia hingga 20-30 tahun dicirikan oleh kadar proses metabolik yang tinggi, di mana, di bawah pengaruh pelbagai faktor (beban daya, jumlah kalsium yang dimakan, perubahan hormon), tulang terbentuk. Setelah mencapai jisim tulang maksimum, proses kehilangan dan pemulihan seimbang. Penyebab utama osteoporosis adalah dominasi proses resorpsi (pemusnahan) berbanding proses pembentukan..

Petunjuk

Oleh kerana kehilangan ketumpatan mineral tulang (BMD) selalu merupakan akibat daripada sebarang penyakit atau keadaan, ada kategori orang tertentu yang ditunjukkan untuk menjalani ujian osteoporosis.

Jadi, petunjuk untuk pemeriksaan adalah:

 • umur lebih dari 45 untuk wanita dan lebih dari 55 untuk lelaki;
 • wanita pascamenopause;
 • gangguan endokrin (diabetes mellitus, disfungsi tiroid);
 • kehamilan berganda (lebih dari 3) atau penyusuan susu ibu yang berpanjangan;
 • beberapa kes patah tulang dalam masa 3-5 tahun;
 • pesakit yang mengambil ubat kumpulan kortikosteroid, serta ubat penenang dan antikonvulsan;
 • mengekalkan gaya hidup yang tidak menetap (rehat tempat tidur yang berpanjangan, penggunaan kerusi roda);
 • penurunan berat badan secara tiba-tiba atau berat rendah yang berterusan;
 • mempunyai saudara-mara yang didiagnosis menghidap osteoporosis.

Penting! Pengambilan vitamin D yang tidak mencukupi dalam badan boleh menyebabkan perkembangan osteoporosis. Merokok dan meminum alkohol adalah salah satu penyebab osteoporosis.

Diagnostik

Di antara senarai ujian untuk osteoporosis, densitometri benar-benar menduduki tempat terkemuka, kerana ia memungkinkan penilaian kuantitatif keadaan tisu tulang. Maklumat tertentu, yang berlaku untuk menilai intensiti pemusnahan tulang, mempunyai urinalisis untuk jumlah kalsium dan hidroksiprolin yang dikeluarkan, yang pada pesakit dengan osteoporosis progresif biasanya dikeluarkan lebih banyak dalam air kencing daripada diserap oleh tubuh..

Sebagai tambahan, pemeriksaan awal termasuk ujian air kencing untuk kandungan deoxypyridonoline (DPID) yang dikeluarkan dalam air kencing tidak berubah (tidak terikat) sebagai akibat daripada kelambatan atau ketiadaan proses metabolik dalam tisu tulang..

Oleh kerana tujuan utama diagnosis osteoporosis adalah untuk mengenal pasti kategori pesakit yang terdedah kepada penurunan jisim tulang, disarankan untuk membuat penilaian komprehensif mengenai aktiviti osteoblas, yang ditentukan oleh jumlah osteocalcin sehari, hormon paratiroid, fosfatase alkali dan deoxypyridonoline..

Jadual. Nilai normal penanda biokimia

Mengenal pasti kepekatan hormon seks wanita dan lelaki mempunyai nilai diagnostik yang cukup tinggi, kerana gangguan endokrin yang sering menyebabkan perkembangan osteoporosis.

Densitometri sinar-X

Kaedah yang paling biasa digunakan untuk memeriksa tulang untuk osteoporosis adalah densitometry. Istilah densitometry menggabungkan beberapa teknik pencitraan yang mengukur kepadatan mineral tulang (BMD) pesakit yang diperiksa. Hasil tertentu dalam penilaian BMD telah dicapai dengan menggunakan sinar-X konvensional.

Namun, tidak mustahil untuk memperoleh hasil kuantitatif yang signifikan dengan pertolongannya. Faktor penentu yang mengecualikan radiografi dari senarai teknik yang digunakan untuk mendiagnosis osteoporosis adalah hakikat bahawa walaupun gambar itu dinilai oleh doktor yang berpengalaman, tidak mungkin untuk mengesan kehilangan tulang kurang dari 40%.

Penilaian dinamik perkembangan penyakit atau regresi juga agak sukar kerana sensitiviti peralatan yang rendah. Walaupun begitu, radiografi berjaya digunakan apabila perlu untuk menilai tahap ubah bentuk struktur tulang, misalnya vertebra, kerana fenomena ini sering terjadi semasa perkembangan osteoporosis.

Kaedah pemeriksaan sinar-X MPC yang paling popular adalah:

 • absorptiometri sinar-X tenaga ganda (DEXA);
 • absorptiometri sinar-X morfometrik (MRA);
 • tomografi kiraan kuantitatif (CKT).

Semua kaedah sinar-X untuk mengkaji tahap pengurangan BMD didasarkan pada pergerakan sinaran pengion dari sumber yang terletak di luar melalui tulang ke alat pengesan penetapan. Dalam kes ini, sinar radiasi sinar-X yang sempit diarahkan ke objek yang sedang dikaji dan hasil akhirnya, iaitu, intensiti radiasi yang dihantar melalui tulang direkodkan oleh sistem komputer.

Prinsip utama kaedah DEXA adalah penggunaan sinaran berganda, yang memungkinkan untuk mengurangkan kesalahan sebanyak mungkin dengan mendaftarkan dua varian penyerapan tenaga (dalam tisu lembut dan tulang).

Kaedah MRA adalah varian DEXA, namun, penggunaan fluks radiasi berbentuk kipas memungkinkan untuk meningkatkan kualiti gambar dan memendekkan waktu pengimbasan, dan dengan demikian mengurangi dos radiasi pasien.

Kaedah CKT membolehkan anda memperoleh gambar tiga dimensi dan tidak hanya menentukan BMD, tetapi juga memperoleh data mengenai struktur tulang berlapis, iaitu untuk menilai keadaan lapisan trabekular dan kortikal. Bahagian negatif penggunaan CKT adalah dos radiasi yang tinggi, melebihi DEXA sebanyak 10 kali dan pergantungan ketepatan pembacaan pada jumlah sumsum tulang, peratusannya meningkat seiring bertambahnya usia..

Densitometri dikira ultrasonik

Kaedah penyelidikan densitometrik ultrasonik didasarkan pada pengiraan kelajuan pergerakan gelombang ultrasonik melalui tisu dengan ketumpatan yang berbeza. Perbezaan ketumpatan tulang yang diperiksa menyebabkan perbezaan kelajuan transmisi ultrasound, iaitu, tulang yang lebih padat (mineralized well) menghantar ultrasound lebih cepat daripada kurang padat.

Data yang diperoleh direkodkan oleh sensor dan diubah oleh perisian komputer menjadi indikator kuantitatif. Densitometri ultrasonik dicirikan oleh kepekaan yang sangat tinggi terhadap sedikit perubahan kepadatan tulang. Dalam hal ini, ia dapat digunakan untuk mendiagnosis osteopenia, apabila kehilangan mineral tidak melebihi 3-5%.

Kelebihan kaedah densitometri dikira ultrasonik yang tidak diragukan dapat dipertimbangkan:

 • kandungan maklumat yang cukup tinggi;
 • tiada kesan negatif pada badan;
 • kelajuan prosedur;
 • kemampuan;
 • tiada kontraindikasi.

Oleh kerana senarai aspek positif begitu banyak, densitometri ultrasound dapat digunakan bukan hanya untuk mendiagnosis osteopenia dan osteoporosis, tetapi juga untuk memantau keberkesanan terapi. Oleh kerana penyimpangan ketara yang muncul semasa pemeriksaan tulang yang tertanam dalam tisu lembut (femur proksimal), densitometri menggunakan ultrasound dilakukan secara eksklusif pada hujung kaki (sendi pergelangan tangan, tulang tumit, dll.).

Kelakuan dan hasil

Teknik densitometry sinar-X terdiri dalam melakukan satu set pengukuran menggunakan sinar-X pada beberapa titik standard yang paling rentan terhadap perubahan osteopenik:

 • tulang belakang lumbar;
 • leher femoral;
 • jejari.

Setelah melakukan serangkaian gambar, perisian memproses hasil yang diperoleh dengan membandingkannya dengan pangkalan data yang terdapat di dalamnya. Perbandingan dilakukan mengikut dua kriteria:

 • hasil yang diperoleh dengan petunjuk optimum pesakit jenis kelamin yang sama (T-kriteria);
 • hasilnya diperoleh dengan indikator statistik rata-rata pesakit dengan jantina dan usia yang sama (Z-kriteria).

Yang paling bermaklumat ketika membuat diagnosis adalah kriteria T, memeriksa tahap penyimpangannya dari petunjuk normal, mempunyai nilai diagnostik yang signifikan:

 • bacaan di atas "-1" menunjukkan maksimum VO2 normal;
 • bacaan antara "-1" hingga "-2.5" menunjukkan osteopenia (peringkat awal osteoporosis);
 • bacaan di bawah "-2.5" menunjukkan perkembangan osteoporosis.

Densitometri ultrasonik dilakukan dengan menentukan ketumpatan lapisan kortikal (luar) tulang tubular. Untuk melakukan ini, menggunakan transduser ultrasound, gelombang ultrasonik dilalui di sepanjang tulang, menentukan BMD dengan kecepatan perambatannya. Dalam jangka masa yang singkat, peranti melakukan ribuan pengukuran dan, dari hasilnya, mengira kriteria Z dan T. Unjuran standard untuk densitometry dikira ultrasound adalah:

 • phalanx jari tengah;
 • jejari atau tulang pergelangan tangan.

Oleh kerana ciri-ciri individu perjalanan penyakit ini, mungkin tidak ada tanda-tanda pemusnahan tulang yang jelas, seperti patah tulang. Walau bagaimanapun, diagnostik tepat pada masanya dapat mengurangkan risiko komplikasi serius seperti patah tulang pinggul..

Walaupun patologi tidak membawa maut, penurunan jangka panjang dalam aktiviti fizikal dan rawatan yang mahal (prostetik), yang tidak dapat dilakukan pada tahap osteoporosis yang teruk, sering mengakibatkan kematian..

Hari ini di gudang doktor terdapat sejumlah besar ubat yang ditujukan untuk rawatan osteoporosis, tetapi kerana proses pemulihannya sangat lama, sangat baik untuk memulakannya seawal mungkin..

Kajian semula 6 kaedah berkesan untuk mendiagnosis osteoporosis

Pemeriksaan awal

Diagnosis osteoporosis bermula dengan temujanji doktor. Sudah semasa pemeriksaan awal, seorang ortopedis atau traumatologist dapat membuat diagnosis awal. Tanda-tanda petunjuk adalah:

 • rachiocampsis;
 • gangguan postur;
 • penurunan pertumbuhan berbanding dengan tahun pelaporan;
 • aduan kesakitan pada tulang belakang atau anggota badan.

Doktor memberi perhatian khusus kepada pesakit dengan sejarah, kurus dan anoreksia yang dibebani, dengan sejarah trauma yang kerap.

Video "Apa yang anda perlu ketahui mengenai osteoporosis"

Dalam video ini, seorang pakar akan membincangkan mengenai osteoporosis dan rawatannya.

Kaedah diagnostik

Di mana dan bagaimana untuk diuji untuk osteoporosis? Untuk mengenal pasti patologi pada peringkat awal, untuk mengesahkan dan membezakan diagnosis, doktor menggunakan kaedah instrumental dan diagnostik makmal. Dengan pertolongan mereka, kemungkinan perubahan mikro dan makro dapat dicapai, penurunan kepadatan dinyatakan.

Kandungan maklumat sinar-X maksimum pada tahap pemusnahan total, ketika pesakit telah kehilangan lebih dari 5% jisim mineral. Untuk diagnosis tepat pada masanya, kaedah yang lebih dipercayai digunakan, seperti:

 • Diagnostik ultrabunyi;
 • penyelidikan biokimia;
 • CT;
 • MRI;
 • absortiometri isotop;
 • DHA;
 • kajian faktor genetik.

Kaedah ultrabunyi

Bagaimana untuk mendiagnosis osteoporosis dengan cepat dan berkesan? Ultrasound adalah kaedah yang membolehkan anda mengenal pasti kawasan berkurang kepadatan. Bergantung pada petunjuk, struktur tulang echogenic terbentuk di skrin. Pemeriksaan ultrabunyi menunjukkan:

 • struktur mikro;
 • tahap ketumpatan tulang;
 • keanjalan;
 • ketebalan.

Walaupun kandungan maklumatnya tinggi, ultrasound mesti disahkan dengan kaedah lain. Walaupun pemeriksaan mempunyai harga yang agak tinggi, prosedurnya mempunyai beberapa kelebihan:

 • tiada kontraindikasi;
 • kemungkinan mengandung bayi dan wanita hamil;
 • keselamatan.

Densitometri untuk kajian osteoporosis adalah salah satu pilihan untuk memeriksa pesakit, yang boleh dilakukan dengan menggunakan ultrasound. Struktur tumit dan phalanx distal jari telunjuk menjadi kawasan kajian. Gelombang bergerak melalui tisu dengan ketumpatan yang berlainan dengan kelajuan yang berbeza, menunjukkan tahap mineralisasi. Pemeriksaan gema untuk osteoporosis memungkinkan untuk mengenal pasti tanda-tanda berikut:

 • ketumpatan mineral;
 • keadaan struktur mikro yang terganggu;
 • risiko patah tulang;
 • keanjalan;
 • ketebalan lapisan luar.

Kelebihan densitometry merangkumi:

 • tempoh prosedur (hanya 10-15 minit);
 • tidak berbahaya sepenuhnya;
 • harga murah;
 • berkesan dilakukan untuk pemeriksaan yang berisiko terkena patologi.

Isotop

Diagnostik isotop merujuk kepada kaedah klinikal yang sangat tepat, dengan pertimbangan tepu struktur tulang dengan bahan mineral ditentukan. Dalam absorptiometri foton, foton disalurkan melalui struktur tulang. Pertama sekali, ketumpatan kalsium ditentukan, intensiti aliran dikalibrasi. Diagnostik membawa beban radiologi yang besar, oleh itu ia digunakan dalam kes yang melampau.

Absorptiometri Biphoton menilai berapa banyak fluks foton yang lemah setelah melalui tulang dan struktur lembut. Satu-satunya perbezaan dari kaedah ini ialah foton dengan intensiti yang berbeza dari radionuklid yang berbeza digunakan.

Absorptiometri mono dan bioenergetik

Teknik yang berkesan untuk menilai ketumpatan unsur struktur, ketepuannya dengan garam kalsium. Mempunyai ketepatan yang tinggi, dapat menunjukkan kehilangan tisu keras hingga 2% per tahun. Ia digunakan untuk pemeriksaan dan pemeriksaan penuh di tengah-tengah patologi. Kawasan berikut diperiksa:

 • vertebra lumbal;
 • lengan bawah mendekati pergelangan tangan;
 • berpasangan bahagian paha di kawasan leher.

Bagi perwakilan wanita, kawasan sebenarnya adalah tulang belakang, untuk pesakit berusia lebih dari 65 tahun - bahagian atas paha. Pemeriksaan ini benar-benar selamat, satu-satunya kontraindikasi adalah kehamilan. Intensiti 400 kali lebih rendah daripada sinar-X.

Hasilnya mesti dinilai oleh dua indeks:

 1. T adalah penyimpangan dari kriteria kepadatan puncak. Norma adalah sama dengan 1. Dengan angka dari -1 hingga -2.5, pelbagai tahap kehancuran dipertimbangkan.
 2. Z - penyimpangan dari standard umur. Z adalah normal 1. Sekiranya patologi, ia beralih ke kedua arah.

DXA memerlukan sedikit pelaburan atau persiapan. Sebelum kajian dilakukan, persediaan yang mengandungi kalsium dihentikan selama 3 hari. Semasa proses imbasan, gambar pengesahan diperoleh.

Tomografi kiraan kuantitatif

Salah satu kaedah rasuk moden yang paling berkesan. Dalam gambar tiga dimensi, ia menunjukkan arsiteknik tulang volumetrik dan menunjukkan ketumpatan. Ia dilakukan pada jari-jari, hanya bahan trabecular yang harus dinilai. Pendedahan radiasi dari tiub sinar-X berkisar antara 100 hingga 1000. Nilai BMD di bawah 60 mg / cm³ dianggap sebagai manifestasi osteoporosis.

Kimia darah

Ujian apa yang diambil untuk osteoporosis? Biokimia darah secara informatif membantu menilai perubahan patologi yang berlaku pada tulang. Terima kasih kepadanya, proses berikut dibuat:

 • pertumbuhan semula, pembentukan tisu;
 • pereputan dan keamatannya;
 • metabolisme mineral dan trofik.

Kriteria utama ditunjukkan dalam jadual:

Proses apa yang dinilai?

Petunjuk analisis biokimia

Nilai garis panduan dewasa

Pembentukan struktur tulang baru

Mengaktifkan osteoblas, meningkatkan proses regeneratif

Pada wanita - 0,07-12 pg / ml

Pada lelaki - 0,7-33 pg / ml

Fosfatase alkali tulang

Kalsium dan fosforus secara tidak langsung menunjukkan patologi, kerana tahapnya secara langsung bergantung pada hormon dan vitamin. Hormon paratiroid mengawal had mineral.

0.5-0.8, berbeza mengikut usia

Cukup menonjol semasa reput

Selain itu, anda boleh menderma air kencing, yang menentukan tahap DPID. Ujian ini bermaklumat dan memberi petunjuk penyerapan semula. Norma dalam kreatinin n / mol / mmol:

 • lelaki - 2.2–5.5;
 • wanita - 3.0-7.4.

Penyelidikan bahan genetik

Penentuan penyebab keturunan patologi dilakukan di makmal khas jarang. Ibu bapa masa depan dengan pemusnahan tisu tulang yang bermasalah dihantar untuk pemeriksaan. Cari tahu hubungan dengan struktur gen, tentukan kemungkinan penyetempatan mutasi.

Untuk penyahkodan, yang paling bermaklumat adalah polimorfisme berikut:

 • Gen kolagen jenis I. Apabila sifat bahan berubah dengan ketara.
 • Gen vitamin D3, dengan bantuan zon alelik, menetapkan tahap kecenderungan yang berbeza terhadap perubahan yang merosakkan. Soroti kemungkinan ketidakhadiran sepenuhnya untuk penyakit, had sederhana dan tinggi.

Apa yang perlu dibuat seterusnya?

Untuk menjelaskan diagnosis, scintigraphy tambahan dilakukan, yang unik kerana dapat mengesan fokus terkecil yang tidak dapat dilihat dengan cara lain. Algoritma pemeriksaan yang komprehensif meningkatkan kemungkinan membuat diagnosis yang tepat. Selain itu, MRI dilakukan di pusat-pusat klinik.

Anda tidak boleh menangguhkan rayuan kepada doktor. Rawatan yang dimulakan tepat pada masanya meningkatkan peluang prognosis yang baik.

Diagnostik osteoporosis: senarai ujian, harga

Osteoporosis adalah penyakit sistemik progresif yang disertai dengan penurunan kepadatan struktur tisu tulang dan perubahan selanjutnya.

Diagnosis penyakit ini telah dikaji sepenuhnya, jadi definisinya biasanya tidak sukar..

Biasanya diagnosisnya rumit, dan berdasarkan keluhan, pemeriksaan, hasil kajian instrumental dan makmal pesakit..

Semakin cepat diagnosis dibuat, semakin tinggi kemungkinan berjaya menangani gejala yang tidak menyenangkan..

Itulah sebabnya penting untuk tidak mengabaikan manifestasi pertama penyakit ini..

Apa itu osteoporosis?

Dalam keadaan seperti osteoporosis, tahap kepadatan tulang menurun, kerapuhannya meningkat, dan menjadi rentan terhadap patah patologi. Dengan kata mudah, ini dapat dijelaskan sebagai peningkatan "keliangan" kerangka.

Penyebab osteoporosis berbeza-beza. Yang utama adalah dominasi katabolisme (kerosakan) pada tisu tulang berbanding anabolisme (di bawahnya, pertumbuhan dan asimilasi komponen nutrien meningkat).

Selalunya, osteoporosis adalah akibat daripada keadaan seperti:

 • Menopaus pada wanita. Sebabnya ialah kekurangan estrogen, itulah sebabnya risiko osteoporosis pada wanita adalah tiga kali lebih tinggi daripada lelaki pada usia yang sama.
 • Umur. Pada usia tua, tulang menjadi lebih lemah, yang boleh memprovokasi penyakit ini.
 • Penggunaan ubat hormon jangka panjang.
 • Osteoporosis makanan ditunjukkan kerana kekurangan kalsium dan vitamin D dalam makanan.
 • Faktor keturunan.
 • Gaya hidup yang tidak aktif yang menyebabkan kemerosotan bekalan darah.
 • Tabiat buruk.
 • Penyakit kronik sistem pencernaan.
 • Pada wanita, penyebabnya ialah penyakit ovari, yang disertai oleh gangguan endokrin..

Tanda-tanda osteoporosis

Terdapat banyak gejala klinikal osteoporosis, dan tidak semuanya berkaitan secara langsung dengan kerangka.

Terdapat tanda-tanda umum osteoporosis, yang merangkumi perkara berikut:

 • Keletihan patologi disebabkan oleh kekurangan kalsium sistemik.
 • Peningkatan kesediaan sawan, terutama pada anak lembu.
 • Pada osteoporosis tulang belakang, rasa sakit di punggung bawah adalah biasa, ketika rehat dan ketika bergerak.
 • Kerapuhan dan kerapuhan kuku.
 • Mengelakkan mialgia atau sakit otot.
 • Takikardia yang kerap.
 • Penonjolan dan hernia di bahagian tulang belakang yang berlainan.
 • Kecacatan tulang belakang scoliotik, penurunan pertumbuhan.

Pada pesakit dengan osteoporosis, pesakit boleh mengalami patah tulang walaupun dengan beban yang sangat ringan. Itulah sebabnya diagnosis tepat pada masanya memainkan peranan penting..

Petunjuk untuk diagnosis osteoporosis

Petunjuk untuk diagnosis adalah sebarang gejala ciri penyakit ini.

Pada peringkat pemeriksaan klinikal, pakar dapat mengenal pasti kumpulan yang mempunyai risiko peningkatan osteoporosis. Gejala mungkin termasuk kecacatan kyphotic pada tulang belakang toraks, penurunan yang jelas pada ketinggian pesakit berbanding dengan lawatan sebelumnya. Juga, petunjuk untuk diagnosis adalah sakit belakang biasa..

Kategori orang berikut mempunyai peluang untuk mendapatkan janji temu untuk diagnosis:

 • Wanita dengan menopaus pramatang.
 • Orang terdedah kepada genetik terhadap osteoporosis.
 • Keretakan kerap berlaku pada orang di bawah umur 45 tahun.
 • Mereka yang menghidap penyakit provokatif osteoporosis sekunder.
 • Mereka yang telah menggunakan ubat tertentu.
 • Penipisan berlebihan - pembaziran, anoreksia, ketipisan kongenital.

Dengan adanya dua atau lebih faktor risiko, kemungkinan osteoporosis meningkat sepertiga, tanpa mengira usia.

Doktor mana yang harus dihubungi?

Untuk menghilangkan masalah tersebut, diperlukan pendekatan bersepadu untuk pilihan kaedah terapi. Diagnosis dan rawatan dijalankan oleh traumatologist, rheumatologist, orthopedist, endocrinologist.

Matlamat utama dalam rawatan osteoporosis adalah untuk menghilangkan rasa tidak selesa yang mempengaruhi kualiti hidup pesakit. Untuk menentukan kejayaan rawatan, anda perlu menjalani pemeriksaan secara berkala oleh pakar radiologi.

Pada orang tua, kegagalan dalam pemulihan tisu tulang sering dikaitkan dengan gangguan aktiviti pankreas, tiroid, kelenjar adrenal. Oleh itu, sangat mustahak untuk menjalani pemeriksaan oleh ahli endokrinologi..

Dengan patah tulang yang kerap, anda perlu menghubungi traumatologist dan reumatologi yang pakar dalam menentukan gangguan pada tulang dan tisu penghubung.

Video: "Bagaimana osteoporosis didiagnosis?"

Ujian apa yang diperlukan ?

Sebilangan besar ujian mungkin diperlukan untuk mendiagnosis osteoporosis dengan tepat. Mari pertimbangkannya dengan lebih terperinci.

Ujian darah

Membolehkan menilai kualiti metabolisme kalsium-fosforus dalam tubuh, yang menunjukkan proses mineralisasi pada tisu tulang. Ini membolehkan anda secara tidak langsung menentukan ketiadaan atau kehadiran osteoporosis

Ujian darah biokimia

Membolehkan anda menilai keadaan bahagian badan tertentu dengan tepat.

Osteocalcin. Protein tulang bukan kolagen utama yang dihasilkan oleh osteoblas dan merupakan penanda pertumbuhan tisu tulang. Ia dilakukan mengikut kaedah RIA dan EKHLA. Melebihi norma menunjukkan osteoporosis pascamenopause, tahap awal hipertiroidisme, osteodistrofi ginjal, hiperparatiroidisme.

Norma ECLA (ng / ml) adalah seperti berikut:

Kategori umurpada lelakidi kalangan wanita
Berumur 18-30 tahun23.4-7110.9-42.7
Berumur 30-50 tahun13.7-4310.9-42.7
Berumur 50-70 tahun15-4714.8-47.2

Piawaian RIA (ng / ml):

Kategori umurpada lelakidi kalangan wanita
20-30 tahun11.1-368.8-39.3
Berumur 30-40 tahun11-33.87.6-32
Berumur 40-50 tahun5.1-34.47.9-35.9
50-60 tahun6.1-30.87.9-51
Berumur 60-70 tahun8.7-29.613-56.1

Darah didermakan semasa perut kosong dari jam 8 hingga 11 pagi. Kos analisisnya ialah 460 rubel.

Fosforus bukan organik

Komponen pecahan fosfor larut asid, yang ditentukan oleh metabolisme, tahap remineralisasi pada tulang dan penyerapan dalam sistem pencernaan. Ditentukan oleh kolorimetri molibdate.

Nilai yang melebihi menunjukkan hiperfosfatemia, yang mungkin merupakan tanda kemungkinan perkembangan osteoporosis, hipervitaminosis D, proses penyembuhan dan penyatuan tulang, kerosakan tulang akibat onkologi, dan sebagainya..

Nilai yang dikurangkan menunjukkan hipofosfatemia dan menunjukkan kemungkinan adanya riket pada anak-anak, malabsorpsi, osteomalacia, hiperkalsemia, gout, kekurangan hormon pertumbuhan, kekurangan fosfor secara fisiologi.

Kos - 220 rubel.

Analisis umum untuk kalsium

Ditentukan dengan kaedah kolorimetri.

Petunjuk normal fosforus (mmol / l) bergantung pada usia adalah seperti berikut:

0-10 hari1.44-2.89
10 hari -2 tahun1.44-2.17
2 tahun - 12 tahun1.44-1.77
12-60 tahun0.79-1.44
berumur lebih dari 60 tahun0.91-1.33 untuk wanita dan 0.75-1.19 untuk lelaki

Norma kalsium (mmol / l):

0-10 hari1.89-2.59
10 hari -2 tahun2.26-2.74
pada usia 2-12 tahun2.19-2.69
12-18 tahun2.11-2.54
dari 18 hingga 60 tahun2.16-2.57
dari 60 tahun2.04-2.56

Hiperkalsemia mungkin menunjukkan tirotoksikosis, hipervitaminosis D, hiperparatiroidisme awal, onkologi, sindrom laktik-alkali, kemungkinan overdosis diuretik, hiperkalsemia imobilisasi.

Petunjuk di bawah norma ditentukan pada riket kanak-kanak, serta osteomalacia pada masa dewasa, hipoparatiroidisme, pankreatitis, kegagalan buah pinggang kronik.

Kos - 230 rubel.

Putaran B-Cross

Penanda yang menentukan tahap pencucian mineral. Penyelidikan dapat menentukan pemusnahan kolagen jenis pertama.

Nilai normal adalah seperti berikut:

Bagaimana osteoporosis didiagnosis pada wanita dan lelaki?

Dari artikel ini, anda akan belajar: kaedah apa yang digunakan untuk mendiagnosis osteoporosis pada lelaki dan wanita. Ujian dan ujian apa yang ditetapkan: densitometri, ujian darah, radiografi dan lain-lain.

Pengarang artikel: Stoyanova Victoria, doktor kategori ke-2, ketua makmal di pusat rawatan dan diagnostik (2015-2016).

Osteoporosis adalah penyakit di mana berat badan menurun, struktur dan ketumpatan tulang terganggu. Proses berjalan boleh menyebabkan patah tulang tiba-tiba, kecacatan rangka, dan kecacatan (dari 20 hingga 50% orang berusia lebih dari 65 tahun).

Klik pada foto untuk membesarkan

Osteoporosis adalah penyakit tidak berjangkit ke-4 yang paling biasa.

Diagnosis awal penyakit ini membantu mengelakkan komplikasi serius. Beberapa tahun yang lalu, diagnosis dibuat berdasarkan hasil radiografi, yang hanya bermaklumat setelah kehilangan 20-30% jisim tulang.

Sekarang ada kaedah yang boleh anda andalkan, dengan ketepatan 85–95%, tentukan:

 • osteopenia - tahap ketika jisim tulang mula kehilangan ketumpatan dan terdapat ancaman perkembangan penyakit ini;
 • osteoporosis awal.

Ini dilakukan dengan:

 • kajian biokimia (ujian darah) - penanda metabolisme tulang, pemulihan dan pemusnahan tisu tulang (kolagen C-telopeptida jenis 1 (CrossLaps), osteocalcin, propollagen tipe 1 total amino-terminal propeptide (P1NP));
 • kajian metabolisme mineral (tahap kalsium, magnesium dan fosforus dalam darah), ujian dan analisis lain;
 • pelbagai jenis densitometry - kaedah perkakasan untuk mengukur kepadatan tulang.
Densitometri sinar-X. Klik pada foto untuk membesarkan

Pemeriksaan untuk disyaki osteoporosis adalah kompleks. Hasil densitometri mesti dibandingkan dengan hasil kajian biokimia, setelah pemeriksaan dan soal jawab pesakit.

Pada lelaki, tahap testosteron dalam darah ditentukan, pada wanita - estrogen (hormon seks). Jika tidak, kaedah untuk mendiagnosis penyakit serupa.

Pemeriksaan boleh diresepkan oleh pakar sakit puan (untuk wanita), ahli endokrinologi, ahli terapi, ortopedis, pakar rheumatologi. Penyelidikan dilakukan oleh pembantu makmal, ahli radiologi (densitometry), diagnostik ultrasound.

Risiko terkena osteoporosis tidak dapat didiagnosis. Tidak ada metodologi seperti itu yang memungkinkan menilai kemungkinan menghidap penyakit pada remaja atau orang muda (berumur 18-45 tahun).

Berikut adalah artikel yang paling berinformasi mengenai osteoporosis.

Bagaimana osteoporosis didiagnosis?

Osteoporosis didiagnosis selepas kemunculan patah ciri atau patah tulang..

Untuk diagnosis awal (sehingga patah tulang itu muncul), satu set kaedah dan kaedah digunakan dengan bantuan yang:

 1. Menghidap osteopenia.
 2. Nilaikan petunjuk pemusnahan dan pemulihan tisu tulang.
 3. Menganalisis petunjuk metabolisme kalsium-fosforus.
 4. Ketahui punca proses patologi (penyakit, menopaus, mengambil ubat hormon).

Diagnosis osteoporosis bermula dengan pemeriksaan dan soal jawab wajib, yang memungkinkan:

 • mengenal pasti faktor dan beberapa patologi yang dapat mempercepat osteopenia dan perkembangan osteoporosis;
 • buat senarai prosedur diagnostik (analisis, kajian) yang diperlukan oleh pesakit.

Wanita dan lelaki berusia lebih dari 40 tahun - untuk mencegah dan diagnosis awal penyakit - disyorkan menjalani kajian tahunan untuk osteoporosis. Ini disebabkan oleh fakta bahawa selepas 40, pemusnahan tulang lebih cepat daripada pemulihan.

Ini benar terutamanya apabila terdapat faktor risiko berikut dan digabungkan:

 • menopaus awal;
 • mengambil ubat (kortikosteroid - Dexamethasone, Prednisolone, Methylprednisolone; heparin - Clexane, Fraxiparine; anticonvulsants: Gabitril, Carbamazepine, Finlepsin);
 • tabiat buruk (merokok, pengambilan alkohol);
 • diet yang buruk, kekurangan unsur jejak penting (kadar fosforus dan kalsium harian bagi wanita di bawah 50 adalah 1200 mg, untuk lelaki - 1000 mg, selepas - 15000 mg); kekurangan kalsium berlaku apabila pengambilan sayur-sayuran berdaun hijau, produk susu yang ditapai, kekacang tidak mencukupi;
 • sejarah penyakit keluarga (dengan osteoporosis pada ahli keluarga);
 • fizikal rapuh (jenis badan asthenik).

Semua faktor risiko dikenal pasti menggunakan ujian (pesakit menjawab soalan). Apabila lebih daripada 2 faktor digabungkan, kemungkinan penyakit ini meningkat sebanyak 30%, tanpa mengira usia.

Faktor risiko untuk osteoporosis. Klik pada foto untuk membesarkan

Sekiranya keputusan ujian tidak konsisten

Petunjuk apa yang dipandu oleh mereka jika hasil semua kajian sedikit di bawah atau melebihi had norma atas? Dalam kes ini, diagnosis dibuat berdasarkan ujian-T..

Pemeriksaan densitometrik jisim tulang membolehkan anda membandingkan:

 1. Ketumpatan mineral tulang (disingkat BMD) pesakit tertentu dengan norma (dengan petunjuk yang sama pada orang yang sihat).
 2. Berapa banyak unit (sisihan piawai) petunjuk ini berbeza dengan norma (T-kriteria).

Sebagai contoh, T = 3 bermaksud kepadatan mineral tulang pesakit adalah 3 unit lebih rendah daripada biasa (puncak jisim tulang pada orang yang sihat).

Perbandingan kepadatan tulang pesakit (BMD) dengan norma:

dari Skala Ketumpatan Mineral Tulang (disingkat BMD)

Densitometri

Kaedah diagnostik perkakasan osteoporosis yang paling maju - pelbagai jenis densitometry.

 • menentukan kehilangan ketumpatan tulang dari 2 hingga 5% (untuk perbandingan, radiografi standard adalah bermaklumat dengan kehilangan ketumpatan mencapai 20 atau bahkan 30%);
 • mengesan perkembangan proses patologi dalam dinamika (seberapa cepat ketumpatan tulang menurun);
 • menilai keberkesanan pencegahan atau rawatan;
 • ramalkan kemungkinan komplikasi (patah tulang) bergantung pada tahap kepadatan tulang BMD (contohnya, dengan indeks ketumpatan 90%, risiko patah tulang hanya 3%).

Densitometry adalah teknik sinar-X atau ultrasound yang sangat bermaklumat dengan pendedahan radiasi yang rendah.

Semasa penyelidikan:

 • tisu tulang menyerap sinar-X atau gelombang ultrasonik yang dipancarkan oleh densitometer;
 • bergantung kepada tahap penyerapan sinar atau kelajuan penyebaran gelombang bunyi (berbeza di kawasan sihat dan jarang), hasil ketumpatan mineral, struktur, keanjalan, ketumpatan lapisan luar tulang secara automatik dikira.
Seperti apa hasil densitometri. Klik pada foto untuk memperbesar Bagaimana hasil densitometri kelihatan. Klik pada foto untuk membesarkan
BiasaOsteopeniaOsteoporosis

Osteodensitometry (X-ray densitometry) - "standard emas" teknik diagnostik

Ditugaskan untuk mengkaji ketumpatan tulang besar (femur), tulang belakang, tulang periferal kerangka

Membantu mengenal pasti osteopenia, tahap awal osteoporosis di mana-mana kawasan tulang dan kerangka, untuk menentukan kandungan garam kalsium dalam tisu

Ditetapkan untuk pemeriksaan komprehensif untuk menetapkan diagnosis awal

Membolehkan anda meneroka dan menilai keadaan tulang kerangka, ketumpatan, struktur, keanjalannya

Tomografi kuantitatif yang dikira (CKT)

Ia ditetapkan untuk mengukur ketumpatan vertebra lumbal. Membolehkan anda mengenal pasti penurunan kepadatan mineral tulang, tanda-tanda kemusnahannya (retak, patah tulang)

Walau bagaimanapun, densitometry tidak memungkinkan kita menilai berapa banyak tisu tulang yang tepu dengan mineral..

Kajian biokimia (ujian darah untuk penanda osteoporosis)

Hasil diagnostik selalu dibandingkan dengan hasil kajian biokimia. Ia mengambil kira penanda osteoporosis yang mana dan kepekatannya (contohnya diberikan dalam jadual di bawah). Dengan bantuan mereka, mereka menentukan:

 1. Kadar pemusnahan dan pembaikan tisu tulang.
 2. Berapa besar perbezaan antara petunjuk ini.
 3. Gangguan metabolik (ujian darah untuk osteoporosis adalah, pertama sekali, penentuan kalsium dan fosforus dalam badan).

Bahan yang menunjukkan proses pembentukan tulang disebut penanda pembentukan tulang, dan bahan yang menunjukkan proses pembentukan tulang (penyerapan semula) disebut penanda penyerapan semula.

Penyimpangan dari norma indikator ini memungkinkan kita menilai proses mana yang berjalan lebih aktif - pemusnahan atau pembentukan tulang.

Alkaline phosphatase - enzim yang terlibat dalam pertukaran asid fosforik

Untuk wanita selepas 15 tahun dan lelaki selepas 20 tahun: 40-150 U / l

Peningkatan skor menunjukkan pemusnahan tulang atau penyembuhan patah tulang

Kekurangan - mengenai gangguan pertumbuhan tulang

Osteocalcin adalah protein bukan kolagen yang menjadi asas tisu tulang

Pada wanita sebelum bermulanya menopaus: 6,5-42,3 ng / ml

Selepas bermulanya menopaus: 5.4-59.1 ng / ml

Pada lelaki 18: 4.6–65.4 ng / ml

Pertumbuhan menunjukkan proses patologi pemusnahan tisu tulang

Collagen Propeptide - Pangkalan Tulang Organik

Pada wanita selepas 14-15 tahun: 8-80 ng / ml

Pada lelaki berusia lebih dari 24 tahun: 22.5–95.0 ng / ml

Nilai tinggi adalah tanda menghidap osteoporosis

Penanda penyerapan semula (pemusnahan):

Telopeptida dalam darah - zat yang muncul sebagai akibat daripada pemecahan kolagen tulang

Pada wanita di bawah umur 55 tahun: hingga 0,573 ng / ml

Selepas 55: hingga 1.008 ng / ml

Pada lelaki di bawah 50 tahun: hingga 0,580 ng / ml

Hingga 70: hingga 0,884 ng / ml

Nilai normal di atas adalah tanda osteoporosis

Deoxypyridinoline - hasil pemecahan kolagen tulang

Pada wanita selepas 19-20 tahun: 3.0-7.4 nmol deoxypyridinoline / mol kreatinin

Pada lelaki selepas usia 19: 2.3-5.4 nmol deoxypyridinoline / mol kreatinin

Tahap deoxypyridinoline yang tinggi menunjukkan osteoporosis

Petunjuk metabolisme mineral:

Petunjuk jatuh dengan kekurangan metabolisme kalsium-fosforus

Tahap mikronutrien yang tinggi mungkin merupakan tanda osteoporosis pikun

Fosforus (analisis wajib untuk osteoporosis)

Di bawah 60: 0.87-1.45 mmol / L

Untuk wanita berumur lebih dari 60: 0.74-1.20 mmol / L

Pada lelaki yang berumur sama: 0,90-1,32 mmol / L

Petunjuk di bawah normal menunjukkan kekurangan metabolisme kalsium-fosforus, osteoporosis pikun

Hormon paratiroid - hormon kelenjar paratiroid

Tahap jatuh atau normal pada postmenopause, peningkatan osteoporosis pikun

Untuk mengenal pasti kelemahan pertukaran, kajian lain ditetapkan:

 • ujian darah untuk kalsium terionisasi (1.12-1.23 mmol / l);
 • pelepasan (perkumuhan) kalsium dibandingkan dengan pelepasan kreatinin dalam bahagian air kencing harian (0,1-3 g / hari), melebihi norma menunjukkan kerusakan tulang, penurunan - mengenai kekurangan vitamin D, riket, penyakit buah pinggang.

Ujian makmal (ujian darah untuk hormon)

Sekiranya disyaki osteoporosis, pesakit menjalani ujian makmal. Untuk penyelidikan, darah diambil dari urat. Mereka membenarkan:

 • tidak termasuk proses patologi yang menyerupai osteoporosis (osteomalacia (pemusnahan) tulang);
 • untuk mengenal pasti penyakit dan gangguan yang boleh menyebabkan penyakit.
Kepelbagaian densitometriTujuan

Estradiol (pada wanita) - hormon kelenjar seks

Dalam fasa folikel: 37-330 pmol / l

Kitaran pertengahan: 367-1835 pmol / L

Dalam fasa luteal: 184–881 pmol / l

Tahap rendah adalah sebab penurunan kepadatan tulang yang cepat (osteopenia, osteoporosis)

Testosteron (pada lelaki) - hormon kelenjar seks

Kekurangan menunjukkan disfungsi gonad, menimbulkan penurunan kepadatan tulang

Hormon perangsang tiroid - salah satu hormon yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid

Peningkatan dan penurunan norma menunjukkan penyakit tiroid, mempengaruhi tahap kalsium dalam tubuh, mempercepat pemusnahan tulang

Calcitonin adalah salah satu hormon yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid

Wanita: 0.07-12.97 pg / ml

Lelaki: 0.68-32.26 pg / ml

Turun naik tahap menunjukkan penyakit tiroid, memberi kesan negatif terhadap penyerapan kalsium, menjadikan tulang rapuh

Creatinine (terlibat dalam metabolisme tenaga)

Wanita: 44–97 μmol / L

Lelaki: 53-106 μmol / L

Tahap yang tidak tinggi mempengaruhi jumlah kalsitriol (mengambil bahagian dalam pembentukan dan pemeliharaan jisim tulang)

Kortisol bebas - hormon korteks adrenal

25–496 nmol / hari (dalam air kencing)

Fluktuasi menunjukkan kekurangan metabolik, memberi kesan negatif terhadap penyerapan kalsium

Salah satu kajian wajib dalam senarai tersebut adalah ujian darah terperinci (dengan petunjuk kadar pemendapan eritrosit). Dengan pertolongannya, adalah mungkin untuk mengasumsikan penyakit-penyakit yang menyebabkan osteoporosis muncul, dan untuk menentukan keadaan umum pesakit..

Kiraan darah normal. Klik pada foto untuk membesarkan

Ujian genetik: (ujian darah untuk kelainan kromosom)

Ujian genetik untuk osteoporosis diresepkan jika perlu untuk mengetahui mutasi mana (perubahan gen) dan proses keturunan yang menyebabkan perkembangan penyakit ini..

AnalisisPiawaian

VDR - gen reseptor vitamin D3

Mengenai pelbagai tahap kerentanan terhadap osteoporosis

Col1a1 - gen kolagen tulang jenis 1

Pada pelanggaran sifat mekanikal (keanjalan, kekuatan) kolagen

X-ray

Radiografi adalah salah satu kajian wajib untuk osteoporosis yang disyaki. Lebih kerap, kajian ditetapkan sekiranya pesakit mengalami patah tulang atau patah tulang.

Pada peringkat awal penyakit ini, diagnostik sinar-X tidak bermaklumat. Walau bagaimanapun, setelah kehilangan 20-30% jisim tulang, perubahan dalam:

 • tulang belakang toraks dan lumbal;
 • tulang pelvis;
 • tulang tengkorak.

Tisu tulang yang jarang pada sinar-X kelihatan seperti bintik-bintik cahaya, hampir telus.

X-ray tulang osteoporotik

Biopsi: pemeriksaan tisu (untuk osteoporosis - tulang)

Sel tulang dikumpulkan dan diperiksa di bawah mikroskop terutamanya dari puncak iliaka (bahagian atas ilium; teraba di bawah abdomen lateral, tetapi di atas pelvis).

Biopsi dapat membezakan osteomalacia (pelembutan tulang) dari osteopenia (penurunan fisiologi kepadatan mineral tulang) dalam kes di mana ini tidak dapat dilakukan dengan cara lain. Adalah perlu untuk membezakan konsep-konsep ini dari osteoporosis. Dengan osteomalacia, tisu tulang menjadi lembut, dengan osteopenia dan osteoporosis, ia menjadi rapuh, tetapi tetap padat. Osteopenia adalah keadaan yang mendahului osteoporosis. Pada osteopenia, kehilangan ketumpatan mineral tidak signifikan, dan patah tulang tidak berlaku. Dalam osteoporosis, kepadatan mineral tulang dikurangkan dengan ketara, dan patah tulang berlaku. Anda boleh membezakan osteopenia dari osteoporosis dengan densitometry (pemeriksaan sinar-X kepadatan tulang).

Diagnosis osteoporosis

Osteoporosis adalah penyakit tulang metabolik di mana jumlah tulang menurun dan pembentukan semula mikro struktur tisu tulang berlaku. Akibatnya, kekuatan tulang menurun dan risiko patah tulang meningkat. Di hospital Yusupov, pakar rheumatologi melakukan pemeriksaan terhadap osteoporosis menggunakan kaedah penyelidikan instrumental dan makmal moden. Untuk rawatan pesakit, doktor secara individu memilih ubat berkesan yang didaftarkan di Persekutuan Rusia. Mereka sangat berkesan dan mempunyai kesan sampingan minimum..

Kehilangan jisim tulang dalam osteoporosis berlaku secara beransur-ansur dan sering didiagnosis hanya selepas patah tulang. Selepas menopaus, wanita mengalami kadar kehilangan tulang tertinggi. Ia mencapai 2–5% setiap tahun. Akibatnya, seorang wanita pada usia tujuh puluh kehilangan 30 hingga 50% jisim tisu tulang, seorang lelaki - dari 15 hingga 30%. Diagnosis awal osteoporosis membolehkan doktor di hospital Yusupov untuk mencegah komplikasi penyakit yang teruk.

Cara mengenal pasti osteoporosis

Osteoporosis sukar didiagnosis kerana dalam kebanyakan kes penyakit ini tidak simptomatik dan pesakit tidak mendapatkan bantuan perubatan. Gejala osteoporosis yang paling berterusan adalah sakit pada tulang belakang sakral dan lumbal, pada sendi pinggul. Pesakit kadang-kadang mengadu sakit pada sendi pergelangan kaki, tulang pelvis, dan tulang rusuk. Sindrom nyeri. diperburuk oleh perubahan cuaca dan tekanan atmosfera, aktiviti fizikal.

Pada masa akan datang, rasa sakit menjadi berterusan kerana ketegangan ligamen otot tulang belakang dan belakang. Dalam tempoh patah tulang rusuk atau tulang belakang, sakit akut dilokalisasi di tempat patah tulang. Sekiranya terdapat gejala ini, doktor di hospital Yusupov melakukan pemeriksaan untuk osteoporosis menggunakan densitometry.

Gambaran klinikal osteoporosis dicirikan oleh ciri-ciri berikut:

 • Rasa berat di kawasan interscapular, kelemahan otot umum;
 • Pertumbuhan menurun;
 • Sakit pada palpasi dan mengetuk tulang belakang, ketegangan pada otot panjang punggung;
 • Perubahan postur pesakit (penampilan stoop, "postur supplicant", peningkatan lordosis lumbal)
 • Penurunan jarak antara tulang rusuk bawah dan puncak iliaka dan kemunculan lipatan kulit kecil di sisi perut.

Gejala osteoporosis yang paling ketara adalah patah tulang. Pada osteoporosis pascamenopause, kehilangan tulang sel boleh berlaku. Fraktur badan vertebra sangat khas. Diagnosis patah tulang vertebra dibuat oleh traumatologists berdasarkan penampilan kesakitan akut di bahagian tulang belakang yang sepadan, yang diperkuat tajam oleh pergerakan dan ketukan pada tulang belakang, dan data sinar-X tulang belakang dalam dua unjuran.

Pada wanita berusia lebih dari 45 tahun, patah balok juga berlaku di tempat biasa. Pada peringkat akhir osteoporosis, patah tulang pinggul berlaku. Keretakan tulang rusuk berganda sering berlaku dengan osteoporosis, yang telah berkembang akibat penggunaan glukokortikoid jangka panjang.

Pada pesakit dengan osteoporosis yang berkaitan dengan usia, terdapat kehilangan jisim tulang barah dan kortikal. Fraktur serviks yang berkaitan dengan osteoporosis kortikal dan fraktur intertrochanteric kerana kehilangan bahan pembatalan berlaku. Dalam kes ini, diagnosis osteoporosis dibuat semasa pemeriksaan sinar-X..

Cara mendiagnosis osteoporosis

Tahap awal dalam diagnosis osteoporosis adalah pengenalpastian faktor risiko berdasarkan data pesakit. Kemungkinan terkena osteoporosis meningkat pada pesakit dengan kandungan kalsium rendah dalam diet, kekurangan vitamin D, dan penyakit gastrousus (disebabkan oleh penurunan penyerapan kalsium). Risiko terkena osteoporosis meningkat dengan faktor berikut:

 • Menopaus awal;
 • Penggunaan hormon tiroid dan glukokortikoid jangka panjang;
 • Tempoh imobilisasi yang lama;
 • Tabiat buruk (penyalahgunaan alkohol, merokok);
 • Indeks jisim badan rendah;
 • Kekurangan aktiviti fizikal.

Doktor Hospital Yusupov banyak menggunakan kaedah sinar-X dalam diagnosis osteoporosis. Pada sinar-x, kehadiran kelainan dalam kepadatan tulang hanya dapat dikesan dengan kehilangan lebih daripada 30% jisim tulang. Kaedah ini lebih kerap menunjukkan tanda-tanda osteoporosis yang lewat - patah tulang tubular atau kecacatan tulang belakang.

Kaedah pemeriksaan maklumat untuk osteoporosis adalah densitometry - pengukuran kepadatan tulang berdasarkan penentuan kalsium. Pelbagai kaedah densitometri tulang digunakan untuk diagnosis awal osteoporosis. Mereka memungkinkan untuk mengungkapkan 2–5% kehilangan massa tulang, untuk menilai dinamika kepadatan tulang semasa perkembangan penyakit atau keberkesanan terapi..

Doktor menggunakan kaedah penyelidikan isotop (monophoton dan two-photon absorptiometry), X-ray (monoenergetic and dual-energy absorptiometry, quantuted computed tomography) dan ultrasound. Derap tenaga X-ray absorptiometry adalah standard emas yang membolehkan anda mengukur kandungan mineral tulang di mana-mana bahagian kerangka, untuk menentukan kandungan garam kalsium, jisim otot dan tisu adiposa di seluruh badan. Densitometer digunakan untuk memeriksa vertebra lumbal, tulang lengan bawah, paha proksimal dan seluruh badan.

Ujian untuk osteoporosis pada wanita dan lelaki

Untuk menilai metabolisme tisu tulang, pakar rheumatologi di Hospital Yusupov menggunakan kaedah diagnostik makmal. Tujuan diagnostik makmal adalah untuk mengecualikan penyakit, manifestasi yang mungkin berupa osteopenia (osteomalacia, penyakit Paget, metastasis tulang, myeloma), untuk menentukan penyebab osteoporosis sekunder dan ciri metabolik penyakit ini. Yang terakhir ini penting untuk membuat diagnosis dan memilih kaedah terapi yang mencukupi, menilai keberkesanannya..

Apakah nama ujian osteoporosis? Untuk menilai intensiti metabolisme tulang, penanda biokimia khas digunakan, yang dibahagikan kepada 3 kumpulan. Penanda pembentukan tulang termasuk osteocalcin, calcitonin, dan enzim fosfatase alkali tulang, ostase.

Osteocalcin adalah protein matriks tulang bukan kolagen utama yang dihasilkan oleh osteoblas. Pengeluaran Osteocalcin bergantung pada vitamin K dan D. Ini hingga tahap tertentu mengurangkan kepekaan dan kekhususan menentukan osteocalcin sebagai penanda metabolisme tulang.

Kepekatan kalsitonin dalam darah adalah yang mencerminkan aktiviti metabolik osteoblas dalam tisu tulang, kerana bahan ini adalah hasil sintesis baru, dan bukan pembebasannya semasa pemusnahan tulang. Pada osteoporosis primer, tahap osteocalcin adalah normal atau sedikit meningkat. Peningkatan osteoporosis primer berlaku pada individu dengan tahap pergantian tulang yang tinggi. Tahap peningkatan osteokalasin dekarboksilasi boleh menjadi peramal peningkatan risiko patah tulang pinggul pada osteoporosis pada orang tua..

Pengeluaran calcitonin berlaku pada sel parafollikular kelenjar tiroid. Calcitonin mempunyai kesan berikut pada metabolisme tisu tulang, kalsium dan fosforus:

 • Menghambat aktiviti sel yang memusnahkan tisu tulang;
 • Merangsang aktiviti osteoblas, penghasilan matriks tulang dan pemendapan kalsium dalam tulang;
 • Mengurangkan kandungan fosfat dalam darah dan merangsang penyerapan fosforus oleh tulang;
 • Mengurangkan kandungan kalsium dalam darah, merangsang masuknya ke dalam tisu tulang;
 • Meningkatkan perkumuhan kalsium, fosforus, air, magnesium, kalium, natrium, air dari badan dengan air kencing;
 • Merangsang penukaran bentuk vitamin D yang tidak aktif di buah pinggang3 untuk aktif secara biologi - calcitriol.

Enzim tulang alkali fosfatase (ostase) adalah petunjuk keadaan tisu tulang. Penyelidikannya diresepkan untuk mendiagnosis penyakit tulang metabolik dan memantau keberkesanan rawatan osteoporosis. Aktiviti ostase meningkat dengan patologi tulang dengan peningkatan aktiviti osteoblas atau pemecahan tulang, hiperparatiroidisme, riket, osteosarkoma dan metastasis barah di tulang, dengan penyembuhan patah tulang.

Peningkatan fisiologi aktiviti ostase diperhatikan dalam tempoh pertumbuhan pesat, pada wanita pada trimester kehamilan terakhir dan selepas menopaus. Aktiviti ostase menurun dengan hipotiroidisme, hipofosfatazemia keturunan, pertumbuhan tulang terganggu, dan kekurangan magnesium dan zink dalam makanan. Penanda pembentukan matriks tulang ditentukan untuk menilai keberkesanan terapi anabolik dan antiresorptif osteoporosis dan jenis patologi tisu tulang yang lain.

Ujian osteoporosis

Dalam diagnosis osteoporosis, penanda keadaan metabolik digunakan:

 • Hormon paratiroid;
 • Kalsium;
 • Fosforus;
 • Jumlah vitamin D.

Hormon paratiroid terlibat dalam pengaturan pemulihan struktur tulang. Penanda ini diuji dengan adanya peningkatan kadar kalsium atau penurunan tahap fosforus dalam darah. Pada osteoporosis pascamenopause, tahap hormon paratiroid biasanya normal atau rendah, dan pada pesakit dengan steroid atau osteoporosis yang berkaitan dengan usia, sedikit meningkat.

Petunjuk kandungan kalsium dalam darah pada osteoporosis primer tidak melebihi norma fisiologi. Hiperkalsemia ditentukan pada pesakit dengan osteoporosis pikun dengan imobilisasi berpanjangan selepas patah tulang pinggul. Peningkatan kalsium darah diperhatikan pada osteoporosis primer, disertai dengan peningkatan metabolisme tulang.

Pada osteoporosis primer, tahap fosforus dalam darah dalam kebanyakan kes tidak melebihi julat normal. Ia menurun pada orang tua apabila osteoporosis digabungkan dengan osteomalacia (pelembutan tulang). Untuk menilai penyerapan semula fosforus buah pinggang, kepekatannya ditentukan pada air kencing pagi.

Jumlah vitamin D adalah petunjuk yang mencerminkan status vitamin D dalam badan. Tahap vitamin D boleh berbeza-beza bergantung pada usia (penurunan pada orang tua), pengambilan makanan, musim (lebih tinggi pada akhir musim panas, lebih rendah pada musim sejuk). Penurunan kandungan vitamin D dalam darah diperhatikan semasa kehamilan.

Penanda penyerapan semula tulang

Penanda resorpsi (penyerapan semula) digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan osteoporosis. Penurunan mereka di bawah pengaruh terapi bermula dalam 2-3 minggu dan mencapai normal setelah 3-6 bulan. Beta-CrossLaps (C-terminal telopeptida) terbentuk semasa degradasi kolagen jenis 1, yang membentuk lebih dari 90% matriks organik tulang. Pengukurannya memungkinkan untuk menilai kadar degradasi tisu tulang yang agak "tua". Dengan peningkatan patologi penyerapan semula dalam osteoporosis dan pada usia tua, kolagen jenis I merosot dalam jumlah yang banyak. Ini membawa kepada peningkatan tahap serpihannya dalam darah..

Pada masa ini, terdapat bukti kesan polimorfisme gen terhadap kepadatan mineral tulang. Polimorfisme alel rangkaian gen pembentukan semula tulang dikaji untuk mengenal pasti genotip kerentanan terhadap osteoporosis. Fosfatase asid adalah enzim yang banyak digunakan. Tahap mereka dianalisis untuk menentukan tahap penyerapan semula tulang, untuk memantau terapi antiresorptif.

Untuk menjalankan diagnostik osteoporosis moden dan berkualiti tinggi di makmal hospital Yusupov, buat temu janji dengan pakar rheumatologi dengan menghubungi pusat hubungan. Selepas pemeriksaan awal, doktor akan menetapkan ujian untuk osteoporosis dan kaedah penyelidikan instrumental yang paling bermaklumat untuk menentukan diagnosis yang tepat untuk pesakit. Pemeriksaan osteoporosis dengan densitometry menunjukkan penurunan mineralisasi tulang pada tahap praklinik perkembangan proses patologi.

GenApa yang ditunjukkan oleh perubahan mereka