Arthrosan atau diclofenac yang lebih baik daripada ulasan doktor

Meniskus

Rawatan penyakit sistem muskuloskeletal harus dimulakan dengan sekumpulan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Pesakit sering mempunyai soalan: "Apa yang lebih baik daripada Artrosan atau Diclofenac?", Kerana kedua-dua ubat ini popular.

Apa yang biasa

Artrozan dan Diclofenac tergolong dalam kumpulan farmakologi tunggal dan boleh didapati dalam pelbagai bentuk dos:

  • tablet;
  • penyelesaian untuk suntikan;
  • salap, gel.

Petunjuk untuk digunakan adalah keadaan patologi sistem muskuloskeletal, yang disertai dengan keradangan dan rasa sakit, misalnya, osteochondrosis, radiculitis, arthritis, myositis, lebam, keseleo. Kesan sampingan Diclofenac dan Artrosan juga serupa antara satu sama lain, yang paling biasa adalah gangguan gastrousus, sensasi terbakar dengan suntikan intramuskular, reaksi alergi.

Apakah perbezaannya

Perbezaan utama mereka terletak pada bahan aktif. Artrosan adalah nama komersial ubat berasaskan meloxicam, sementara diclofenac natrii bertindak sebagai sebahagian daripada ubat dengan nama yang sama, Diclofenac.

Kekuatan tindakan

Derivatif Diclofenac mempunyai kesan analgesik yang paling berterusan. Dalam kesakitan akut, keutamaan harus diberikan kepada suntikan, dan serangan sakit kusam yang berterusan dapat dihentikan dengan pil. Artrozan bertindak lebih perlahan, oleh itu ia boleh digunakan untuk kesakitan ringan, ketidakselesaan radang pada pesakit dengan penyakit kronik.

Kos ubat

Perbezaan harga ubat boleh berbeza sebanyak 3 - 5 kali. Diclofenac dalam bentuk dos apa pun jauh lebih murah daripada Artrosan. Sebagai contoh, jika satu lepuh untuk 10 tablet berharga 20 rubel, maka ubat kedua dari bungkusan serupa berharga 150 rubel.

Dos harian

Jumlah ubat yang diterima setiap hari secara langsung mempengaruhi kerjanya. Semakin tinggi dos harian terapi yang diperlukan, semakin sukar organ untuk kembali ke keadaan normal dengan kemampuan kerja setelah selesai menjalani rawatan. Ini terutama tercermin pada ginjal dan saluran kencing, yang memainkan peranan utama dalam membersihkan darah dari bahan kimia yang asing..

Perlu diingat bahawa semakin rendah dos ubat yang diperlukan, semakin mudah untuk mendapatkan dos berlebihan jika anda secara tidak sengaja melebihi jumlah ubat yang diperlukan oleh arahan. Melampaui batas terapi mengancam dengan komplikasi dan kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Setiap hari, penggunaan Artrosan tidak boleh melebihi 15 mg, dan Diclofenac - 150 mg.

Industri farmaseutikal menghasilkan banyak ubat di pasar farmasi yang serupa dengan tindakannya, tetapi mungkin berbeza kesan sampingan, kontraindikasi, dan kos. Arthrosan mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit, tetapi Diclofenac melegakan serangan sakit akut dengan baik, dan harganya yang rendah menjadikannya berpatutan untuk semua orang.

Sumber:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/diclofenak__11520
GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=5d8a978b-56fd-4465-bfa0-907ab6103f33&t=

Menjumpai pepijat? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter