Cara Menghilangkan Sakit Belakang - Cara Yang Pantas

Diagnostik

Sekiranya punggung bawah anda sakit akibat latihan angkat berat atau latihan atletik lain dan ingin mengetahui bagaimana anda dapat menyingkirkannya dengan cepat, maka artikel ini sesuai untuk anda..
Terdapat dua bentuk utama sakit belakang:

 • berkaitan dengan kecederaan (yang disebut serius);
 • berkaitan dengan otot atau tisu lembut (biasanya tidak berbahaya).

Dalam kes pertama, anda semestinya perlu berjumpa doktor atau profesional lain yang berkelayakan untuk menyelesaikan masalah tersebut..
Namun, dalam kes kedua, rasa sakit dapat dihilangkan dengan cepat. Kesakitan yang disebabkan oleh squats barbell, deadlift, atau latihan lain dapat dihilangkan dengan beberapa gerakan sederhana.
Sebagai catatan, rasa sakit jenis ini juga boleh disebabkan oleh duduk yang berpanjangan. Sekali lagi, kita perhatikan bahawa kita tidak bercakap mengenai patologi berbahaya di bahagian bawah belakang yang berkaitan dengan kecederaan. Sebenarnya, dalam sebilangan besar kes, rasa sakit di tulang belakang bawah yang berkaitan dengan mengangkat berat di gimnasium tidak berbahaya dan, walaupun agak tidak menyenangkan, ia dapat dihilangkan dengan cepat. Pada prinsipnya, seperti yang ditunjukkan oleh banyak kajian, pembedahan dan prosedur invasif lain harus dihindari dalam kebanyakan kes. Oleh itu, persoalan utamanya adalah seperti berikut: bagaimana anda dapat dengan cepat menghilangkan sakit punggung bawah??
Inilah yang akan kami sampaikan.

Cara cepat menghilangkan sakit punggung bawah

Terdapat 2 cara untuk merawat sakit belakang yang disebabkan oleh kekejangan gluteus medius. Dan ini biasanya merupakan penyebab utama sakit belakang pada kebanyakan orang sukan. Penting untuk diingat bahawa kebanyakan campur tangan lumbal tidak menghasilkan melegakan kesakitan jangka panjang. Walaupun begitu, apa yang akan kita bicarakan sekarang, tanpa keraguan, membawa kepada hasil yang cepat dan sangat baik bagi kebanyakan orang. Terutama jika anda juga mengikuti nasihat gluteus medius firming.

Yang pertama adalah menggunakan roller urut getah busa di kawasan lumbar. Roller urut adalah alat pemulihan yang hebat yang meningkatkan aliran darah dan membantu mengenal pasti dan menghilangkan simpul lembut.
Walau apa pun, jika anda mengalami kekejangan gluteus medius, putar roller urut ke punggung bawah atau gulung badan anda sehingga roller melewati kawasan yang menyakitkan sebenarnya dapat membantu menghilangkan rasa sakit dengan cepat. Berhenti di kawasan yang menyakitkan untuk mengerjakan simpulan ini dengan teliti. Sekali lagi, ini bukan sakit belakang. Ini sebenarnya menyakitkan pada otot gluteus medius, dan di sini anda cuba merehatkannya dengan menghilangkan simpul tisu lembut.

Perlu diingatkan bahawa ini tidak selalu mungkin dilakukan dengan roller urut..
Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini?

Kedua, anda perlu berbaring di bahagian sihat dengan bahagian belakang yang menyakitkan menunjuk ke atas. Sekarang anda perlu meletakkan ibu jari anda di atas benjolan halus di atas kawasan gluteal. Apabila kesakitan dikaitkan dengan gluteus medius, anda akan merasa sakit ketika menekan bahagian luar sayap ilium di bahagian yang menyakitkan. Oleh itu, berbaringlah di sebelah anda dengan bahagian yang menyakitkan menghadap ke atas. Kemudian tekan dengan ibu jari anda pada bahagian simpul yang menyakitkan. Dalam kes ini, anda perlu menekan kuat pada simpul yang menyakitkan. Anda perlu merasa sedikit kesakitan. Selepas itu, anda perlu perlahan-lahan mengangkat kaki atas ke atas dan pada masa yang sama terus menekan otot gluteus medius yang menyakitkan. Setelah mengangkat kaki sebanyak mungkin, perlu menariknya sekeras yang anda boleh dengan usaha tambahan dan kemudian pegang pada posisi ini selama 2 saat. Anda perlu merasakan kesakitan di bahagian atas pantat di sepanjang permukaan luar. Ingat bahawa fungsi utama gluteus medius adalah mengangkat kaki ke sisi (penculikan). Oleh itu, semasa anda melakukan pergerakan ini, ketegangan besar akan timbul di dalamnya. Pada masa yang sama, ibu jari menekannya dengan kuat. Kemudian perlahan-lahan turunkan kaki anda dan segera angkat semula dan ulangi semuanya. Anda perlu melakukan pergerakan beberapa kali..
Kemudian anda perlu meregangkan kaki anda ke belakang (semasa anda berada di posisi yang sama) dan cuba mengambil sebanyak mungkin. Kemudian ke hadapan sejauh mungkin (sambil terus menekan otot gluteus medius yang menyakitkan dengan ibu jari anda).

Idea asasnya ialah anda berusaha menghilangkan simpul spasmodik pada otot gluteus medius. Walaupun menguncup dengan kuat di pelbagai sudut, ibu jari tangan dengan kuat menekan simpul tisu lembut - ini menyebabkan meremas benjolan yang menyakitkan.

Proses serupa berlaku pada semua kumpulan otot. Dalam kes ini, ketidakseimbangan kekuatan kaki memaksa bahagian yang lebih kuat bekerja sangat keras untuk mengimbangi pelvis. Semasa anda melakukan squat barbell, latihan lain, atau ketika anda hanya berjalan atau duduk. Ini membawa kepada kekejangan, yang menyebabkan simpul terbentuk di serat otot. Kami hanya berusaha untuk menghilangkan simpulan ini - meregangkannya.
Selepas 5 minit melakukan semua pergerakan ini, anda akan merasakan pengurangan kesakitan yang ketara..
Kemudian, apabila anda bangun, anda pasti berasa lega..

Nota: Anda tentu boleh mencuba peregangan statik, latihan untuk menguatkan otot punggung dan tulang belakang, bersama dengan pergerakan yang baru kita bincangkan, tetapi mereka tidak begitu berkesan untuk menghilangkan rasa sakit di punggung bawah..

Apa yang Menyebabkan Sakit Belakang Punggung?

Terdapat banyak penyebab sakit belakang, dan banyak kajian menunjukkan bahawa masalah ini sangat biasa. Walau bagaimanapun, 2 yang paling penting adalah duduk lama dan meregangkan serat otot di punggung bawah di gim. Tetapi jujur, duduk berpanjangan mungkin merupakan alasan utama walaupun bagi orang yang sangat atletik. Pertama sekali, orang-orang yang bekerja di pejabat terjejas. Tetapi perkara yang sama berlaku pada setiap kita setiap hari..
Sebaliknya, kesakitan juga boleh disebabkan oleh mengangkat beban, yang boleh berlaku walaupun anda berada dalam keadaan baik. Serat otot menjadi sakit dan meradang, menyebabkan sakit belakang bawah walaupun dilakukan dengan betul. Ini termasuk deadlift, squat, dan latihan asas biasa yang lain. Bukan bahawa latihan ini tidak baik untuk punggung anda..

Perlu diperhatikan bahawa tanpa mengira sama ada kesakitan disebabkan oleh duduk atau mengangkat beban yang berpanjangan di gim, biasanya tidak berbahaya, dan yang paling menarik, ia disebabkan oleh sebab yang sama..

Gambar di atas menunjukkan anatomi otot punggung bawah. Perhatikan bagaimana pelekat tengah dilekatkan pada punggung bawah. Kumpulan otot ini adalah sumber utama sakit belakang pada kebanyakan orang. Mereka berjalan di bawah gluteus maximus dan melekat pada tulang pelvis.
Dalam praktiknya, anda dapat merasakan otot gluteus medius anda dengan mudah: untuk melakukan ini, anda perlu membongkok ke depan, meletakkan tangan di belakang, merasakan kawasan di atas punggung dengan tangan kanan dan kiri, di mana anda harus merasakan dua struktur tulang (sayap ilium), sebagai tonjolan halus. Satu di setiap sisi. Di sinilah otot gluteus medius melekat pada pelvis. Sekarang, jika anda menggunakan jari anda di sepanjang tepi luar sayap iliac dan merasa sakit, kemungkinan besar disebabkan oleh gluteus medius. Sebilangan besar sakit belakang disebabkan oleh nodul tisu lembut di kawasan ini. Fungsi utama otot-otot ini adalah untuk mencabut (atau menculik) paha, yang membolehkan kita mengangkat kaki ke sisi ke sisi. Selain itu, otot gluteus medius bertindak sebagai penstabil. Ketika berjalan di permukaan yang tidak rata, pelvis tetap berada pada posisi yang merata, menghalangnya daripada memiringkan. Semua ini juga berlaku untuk duduk, berjalan, berlari, berdiri, dan banyak aktiviti lain seperti mengangkat beban. Ringkasnya, gluteus medius melakukan banyak latihan setiap hari, tidak kira seberapa aktif anda..
Sekarang menjadi menarik.
Hampir semua orang mempunyai satu kaki lebih lemah daripada yang lain. Ini disebut ketidakseimbangan otot dan, seperti yang ditunjukkan oleh banyak kajian, sangat biasa. Anda dapat memperhatikannya jika anda melakukan latihan sepihak (contohnya, di platform langkah - naik). Sebenarnya, kita tidak memperhatikannya ketika, misalnya, kita berjongkok dengan barbel, tetapi sebenarnya ia berlaku sepanjang masa. Sebenarnya, kaki dominan anda mendorong lantai lebih keras daripada kaki anda yang lebih lemah. Ini menyebabkan pelvis naik sedikit di bahagian kuat dan bawah di bahagian lemah. Semua ini berlaku bukan sahaja semasa latihan kaki, tetapi juga dalam aktiviti seharian. Di sinilah rasa sakit muncul di otot gluteus medius. Dia sangat terlatih dan dari sinilah serat tisu lembut mula kekejangan. Ini membawa kepada pembentukan benjolan di kawasan ini dalam bentuk lebam atau benjolan yang sangat menyakitkan. Kesakitan muncul sebagai akibat memerah neuron oleh tisu otot yang meradang. Itulah sebabnya mereka menimbulkan sensasi yang menyakitkan jika anda menekannya dengan ibu jari anda..

Nota: Sekiranya anda pernah menggunakan roller busa untuk melegakan simpulan dan kekejangan, anda mungkin tahu betapa menyakitkannya apabila menggulung roller di atas simpul di paha depan dan tali pinggang anda atau yang lain.

Inilah prinsip asasnya: ambil dumbbells, angkat ke bisep dan tiba-tiba berhenti separuh dan cuba mengekalkannya dalam kedudukan ini. Dengan cepat, bisep akan letih dan mula terbakar. Perkara yang sama berlaku dengan gluteus medius. Ia berfungsi tanpa henti untuk memastikan pelvis berada pada tahap yang sama (terutama bagi mereka yang mengalami ketidakseimbangan otot yang ketara).
Oleh itu, mereka terlalu banyak bekerja, dan ini menyebabkan kekejangan dan indurasi (nod). Cara lain untuk mengesan ketidakseimbangan ini adalah dengan mengangkat satu kaki ke atas dan menahannya selama 5 saat. Sekarang letakkan semula dan ambil yang lain. Anda kemungkinan besar harus menyimpang lebih banyak dari satu sisi daripada yang lain. Inilah yang sebenarnya disebabkan oleh ketidakseimbangan otot. Dan badan kita berusaha mengimbanginya dengan memiringkan badan ke arah yang lebih lemah..

Cara menghilangkan sakit belakang bawah untuk jangka masa panjang

Sekali lagi, jika anda mempunyai satu kaki yang sedikit lebih kuat daripada yang lain, gluteus medius terpaksa bekerja lebih keras untuk memperbaiki ketidakseimbangan ini. Dari masa ke masa, ini meletihkan tisu otot dan membawa kepada pembentukan kekejangan, kerana pembentukan simpul tisu lembut yang menyakitkan..
Kami membincangkan semua perkara di atas..
Inilah yang tidak kami bincangkan: Ada kemungkinan besar gluteus medius anda sangat kurang berkembang. Mereka selalu menjadi penghubung yang lemah bagi banyak atlet, bahkan mereka yang banyak bersenam..
Anda boleh berjongkok dengan barbel 200 kg dan pada masa yang sama mempunyai otot gluteal tengah yang sangat lemah. Bagaimanapun, mereka biasanya digunakan untuk menculik kaki - mengangkat pinggul ke sisi. Dan pergerakan ini tidak sering dilihat dalam program latihan kebanyakan atlet. Oleh itu, salah satu cara untuk menghilangkan rasa sakit di punggung bawah untuk masa yang lama adalah dengan mula menguatkan otot gluteus medius. Ini dapat dicapai dengan melakukan latihan penculikan..
Banyak kajian menunjukkan bahawa senaman penculikan meningkatkan kekuatan otot gluteus gluteus. Dan dari masa ke masa, mengurangkan kejadian sakit pinggang dengan ketara.
Ia juga sering melegakan sakit lutut dengan menstabilkan seluruh bahagian bawah badan. Yang harus anda lakukan hanyalah melatih kumpulan otot ini seperti yang lain. Pada hari kaki, tambahkan latihan penculikan pinggul khas. Salah satunya adalah penculikan pinggul..

Latihan lain yang sangat baik adalah langkah sampingan dengan pengembara..
Jalur getah (stretching band) sangat berkesan untuk menguatkan gentian otot di kawasan pantat. Perkara utama adalah bahawa menguatkan gluteus medius dapat membantu melegakan atau mengurangkan kejadian sakit pinggang..

Perkara yang Perlu Diingat

Dalam kebanyakan kes, sakit punggung bawah tidak disebabkan oleh sesuatu yang serius. Oleh itu, mereka biasanya dapat dihilangkan dengan cepat..
Selalunya ia disebabkan oleh kekejangan atau simpul otot gluteus medius dan tugas kita adalah untuk menghilangkan (meregangkan) simpul ini. Terdapat banyak cara lain untuk melakukan ini selain daripada yang kita bincangkan dalam artikel ini. Tetapi pergerakan yang baru saja kita bincangkan harus mempunyai kesan yang jauh lebih baik daripada yang lain..
Tulis kepada kami mengenai hasil anda sekiranya anda cuba menghilangkan sakit belakang bawah menggunakan kaedah ini.

Cara melegakan sakit belakang di rumah

Ramai pesakit bertanya kepada doktor yang tidak hadir mengenai bagaimana melegakan sakit belakang, tidak memahami bahawa untuk menghentikan gejala ini, penyakit itu sendiri mesti dirawat. Oleh itu, kami tidak mengesyorkan agar anda mencari cara untuk menghilangkan sakit belakang di rumah, tetapi dapatkan bantuan perubatan dari doktor. Maklumat yang disajikan dalam artikel ini hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri dan rawatan di rumah.

Sebagai permulaan, kami akan melakukan tinjauan kecil mengenai faktor-faktor yang, pada asasnya, boleh menyebabkan munculnya rasa sakit di kawasan lumbar. Untuk melakukan ini, mari kita mulakan dengan lawatan ke anatomi. Jadi, tulang belakang lumbar bersebelahan dengan sakrum. Tulang ini adalah bahagian struktur cincin pelvis. Tulang iliac pelvis melekat pada sakrum menggunakan sendi iliac-sacral. Pada permukaan distal lateral mereka, terdapat rongga asetabular, yang bertanggungjawab untuk pembentukan sendi pinggul. Oleh itu, anggota bawah dilampirkan ke ruang tulang belakang..

Tulang belakang itu sendiri terdiri daripada banyak badan vertebra, yang, bersama dengan proses arcuate, membentuk saluran tulang belakang berbentuk bujur. Di dalamnya terdapat saraf tunjang. Saraf berpasangan radikular berlepas dari situ. Melalui lubang foraminal di permukaan lateral vertebra, mereka keluar dan bercabang ke zon pemeliharaan, yang mana mereka bertanggungjawab.

Untuk melindungi saraf radikular dari mampatan, dan badan vertebra dari kehancuran di bawah pengaruh beban penyerap kejutan, cakera intervertebral kartilaginus terletak di antara badan vertebra. Mereka terdiri daripada membran berserat padat dan badan pulpa dalaman. Cakera intervertebral tidak mempunyai sistem peredarannya sendiri. Plat hujung terletak di antara ia dan badan vertebra. Ia memberikan aliran cecair dan nutrien yang meresap ke dalam badan vertebra dan cakera intervertebral tulang rawan. Kira-kira 40% cincin berserat cakera intervertebral menerima cecair dan pemakanan kerana pertukaran yang meresap dengan otot paravertebral belakang semasa mereka bekerja.

Sekiranya tidak ada aktiviti fizikal dan tidak ada tekanan pada otot punggung, maka saluran ini untuk bekalan cecair dan nutrien tidak berfungsi. Dorsopati mula berkembang - pemusnahan distrofi degeneratif cakera intervertebral, pengerasan plat hujung, penampilan osteofit pada permukaan sudut lateral badan vertebra.

Apa yang boleh menyebabkan sakit belakang bawah:

 • osteochondrosis - lesi distrofi degeneratif fibrosus anulus dan pulposus nukleus cakera intervertebral;
 • komplikasi osteochondrosis, seperti penonjolan (penurunan ketinggian), penyemperitan (pecahnya anulus fibrosus) dan herniasi cakera (keluar sebahagian daripada nukleus pulposus melalui pecahnya);
 • ketidakstabilan kedudukan badan vertebra dan cakera intervertebral dengan latar belakang penurunan ketinggian dan pemusnahan ligamen intervertebralis membujur dan melintang;
 • postur yang lemah (membungkuk, belakang bulat) atau kelengkungan ruang tulang belakang (kyphosis, hyperlordosis atau scoliosis);
 • keradangan dan kerosakan degeneratif pada tisu lembut yang mengelilingi ruang tulang belakang (tendinosis, spondylosis, ligamentosis, myositis, dll.);
 • kecederaan tulang belakang (keseleo ligamen dan tendon, lebam otot, patah mampatan dan retakan badan vertebra dan proses berputar);
 • pemusnahan sendi intervertebral uncovertebral, facet dan facet (ubah bentuk spondylarthrosis);
 • ubah bentuk dan pemusnahan, keradangan pada sendi ilio-sacral tulang;
 • tulang pelvis miring;
 • simfisitis semasa kehamilan;
 • patologi sendi besar di bahagian bawah kaki.

Ini bukan senarai lengkap kemungkinan penyakit. Juga, patologi buah pinggang dan organ dalaman rongga perut tidak boleh dikesampingkan. Selalunya, sakit belakang dikaitkan dengan perkembangan proses tumor di usus besar, pundi kencing, prostat (pada lelaki), rahim (pada wanita). Sangat sukar untuk mengecualikan kemungkinan penyakit tersebut sendiri. Dan adalah wajar untuk memulakan rawatan mereka pada peringkat awal. Oleh itu, jika anda mengalami kesakitan di kawasan lumbar, jangan ragu untuk mendapatkan bantuan doktor..

Cara cepat melegakan sakit belakang bawah akut

Telah disebutkan di atas bahawa kesakitan di kawasan lumbal dapat dipicu oleh patologi buah pinggang. Oleh itu, sebelum melegakan sakit belakang dengan cepat, perlu mengecualikan kemungkinan terjadinya kolik ginjal terhadap latar belakang urolithiasis. Sekiranya ini adalah pergerakan batu di sepanjang ureter, maka rawatan pembedahan kecemasan diperlukan. Ia juga diperlukan untuk kolik bilier dengan penyakit batu empedu, penyumbatan saluran empedu biasa dan perkembangan pankreatitis akut atau pankreatonecrosis terhadap latar belakang ini.

Malangnya, ketiga-tiga keadaan ini mengancam nyawa; jika rawatan pembedahan tidak diberikan tepat pada waktunya, kematian boleh berlaku..

Petua bagaimana menguruskan sakit belakang punggung akut mungkin berbeza bergantung pada etiologi sindrom. Sebagai contoh, jika ini adalah hasil pendedahan trauma atau penyertaan dalam kemalangan, maka perlu meminta pertolongan dari traumatologist secepat mungkin. Doktor ini akan melakukan sinar-x tulang belakang dan tulang pelvis. Oleh itu, kemungkinan untuk mengecualikan kemungkinan patah tulang atau retak, pecah tisu.

Sekiranya rasa sakit muncul secara tiba-tiba, dengan latar belakang kesejahteraan umum, maka disarankan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar neurologi atau ahli vertebrologi. Jadi osteochondrosis atau komplikasinya dapat nyata. Tetapi apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan gejala klinikal ini dalam bentuk dorsopati yang berbeza, kita akan bercakap lebih lanjut dalam artikel.

Cara melegakan kesakitan yang tajam dengan penonjolan

Sebelum anda melegakan sakit belakang yang tajam, anda perlu mengecualikan kemungkinan penonjolan. Ini adalah komplikasi osteochondrosis jangka panjang. Dengan penonjolan, penurunan seragam atau segmental dalam ketinggian cakera intervertebral berlaku. Akibatnya, ia tidak dapat melindungi saraf radikular dari pemampatan dan pukulan..

Oleh itu, bagaimana untuk menghilangkan rasa sakit di kawasan lumbar, anda perlu mengambil sinar-X. Sekiranya ia menunjukkan penumpuan badan individu vertebra tulang belakang lumbar, maka ini akan menunjukkan bahawa ketinggian cakera semakin berkurang. Osteophytes juga terdapat dalam gambar - satu lagi penyebab sindrom kesakitan..

Terdapat beberapa cara untuk melegakan sakit belakang semasa penonjolan:

 1. gunakan ubat anti-radang bukan steroid dalam bentuk suntikan intramuskular (contohnya, Ortofen) - tidak mempunyai kesan terapeutik, tetapi dengan cepat menghilangkan rasa sakit dengan menghilangkan keradangan sekunder;
 2. menjalankan prosedur untuk daya tarikan daya tarikan tulang belakang (sering dipenuhi dengan perkembangan pelbagai komplikasi);
 3. berunding dengan pakar kiropraktik untuk prosedur daya tarikan manual tulang belakang untuk mengembalikan ketinggian normal cakera intervertebral - ini adalah kaedah paling selamat dan paling berkesan untuk memulakan proses memulihkan tisu-tisu tulang belakang yang rosak.

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana untuk cepat menghilangkan sakit belakang yang teruk, cubalah salah satu kaedah di atas. Tetapi ingat bahawa untuk rawatan penonjolan lengkap, perlu melakukan terapi manual sepenuhnya menggunakan urut, osteopati, kinesioterapi, refleksologi, dll..

Cara melegakan sakit belakang dengan hernia

Bagaimana untuk menghilangkan rasa sakit pada tulang belakang di punggung bawah apabila sebahagian daripada nukleus pulposus jatuh melalui retakan yang terbentuk di anulus fibrosus? Pertama sekali, anda perlu menetapkan penyetempatan dan ukuran penonjolan hernial. Maka penting untuk mengecualikan kemungkinan timbulnya stenosis saluran tulang belakang, kerana keadaan ini penuh dengan kelumpuhan pada bahagian bawah kaki, gangguan organ-organ dalaman rongga perut.

Sebelum melegakan sakit punggung bawah dengan hernia, anda perlu mencuba membetulkan penonjolan dan membetulkannya dengan penglibatan ligamen dan otot di sekitarnya. Oleh itu, bentuk hernia dapat ditukar menjadi penyemperitan. Ini boleh dilakukan oleh kiropraktor atau osteopath yang berpengalaman. Kemudian anda boleh menggunakan kaedah pengewapan laser untuk mengembalikan integriti cakera intervertebral. Untuk sementara waktu, bahaya prolaps hernia akan dihilangkan. Rasa sakit akan reda. Tetapi ini tidak bermaksud pemulihan pesakit sepenuhnya..

Untuk mengalahkan osteochondrosis, yang memprovokasi penampilan hernia intervertebral, perlu melakukan rawatan komprehensif yang komprehensif. Ini mungkin merangkumi kaedah pengaruh yang berbeza, tetapi osteopati, refleksologi dan kinesioterapi dianggap sebagai keutamaan. Juga, kompleks latihan terapi yang khusus dapat dikembangkan untuk pesakit, yang bertujuan untuk menguatkan bahagian-bahagian kerangka otot punggung yang perlu dikerjakan untuknya..

Cara melegakan sakit belakang bawah semasa mengandung

Kehamilan adalah masa yang sukar bagi tubuh wanita. Janin yang semakin meningkat membawa kepada fakta bahawa kelengkungan semula jadi tulang belakang di tulang belakang lumbar diluruskan, keseimbangan taburan pelunasan dan beban fizikal berubah. Terdapat perbezaan secara beransur-ansur dari tulang cincin pelvis. Terdapat juga beban yang ketara pada alat otot, ligamen dan tendon..

Sebelum melegakan sakit punggung bawah yang teruk, seorang wanita hamil mesti mengecualikan kemungkinan mengalami komplikasi serius - simfisitis. Dengan itu, pecahnya cincin pelvis berlaku. Seorang wanita boleh kekal cacat seumur hidupnya. Oleh itu, sebelum anda melegakan sakit belakang di bahagian bawah punggung anda sendiri, berjumpa doktor dan hanya setelah pemeriksaan dan perundingannya mengambil langkah.

Terdapat langkah-langkah yang kompleks tentang bagaimana melegakan sakit belakang semasa kehamilan, termasuk:

 • pematuhan terhadap semua cadangan pakar obstetrik mengenai kebersihan wanita hamil;
 • menggunakan pendakap pranatal yang melegakan otot-otot otot punggung dan perut;
 • memakai kasut tanpa tumit;
 • kelas dengan kompleks gimnastik khas untuk memperbaiki keadaan tisu tulang rawan cakera intervertebral.

Sekiranya kesakitan dikaitkan dengan perkembangan patologi, maka perlu melakukan rawatan penyakit yang komprehensif. Untuk tempoh lebih dari 30 minggu semasa kehamilan, anda boleh menggunakan kaedah terapi manual, latihan terapi, urut dan osteopati.

Cara melegakan sakit belakang

Sekiranya terdapat saraf yang terjepit di punggung bawah, sebelum melegakan kesakitan, anda perlu mencuba meregangkan otot yang tegang secara tegak di kawasan mampatan. Untuk melakukan ini, anda perlu berbaring telentang di permukaan keras yang rata dan mengetatkan otot anda lebih banyak. Selepas itu, mulailah merehatkan mereka secara beransur-ansur. Untuk kesakitan yang teruk, anda boleh menggunakan ubat farmakologi (ubat anti-radang bukan steroid). Sekiranya kelonggaran otot-otot punggung bawah tidak membantu, berjumpa doktor yang, dengan bantuan tindakan manual, menghentikan hipertonik mereka, menghilangkan tekanan dari saraf yang terjejas dan mengembalikan ketinggian normal cakera intervertebral.

Sakit belakang - cara melegakan kesakitan bergantung pada di mana serat saraf dicubit. Seperti yang betul, semasa lumbago dianjurkan untuk mengecualikan aktiviti fizikal lebih lanjut. Adalah perlu untuk menjalankan prosedur untuk daya tarikan manual tulang belakang. Maka adalah penting untuk memulakan secepat mungkin untuk menjalani pemulihan tisu tulang rawan cakera intervertebral. Untuk melakukan ini, lebih baik menghubungi klinik terapi manual di tempat kediaman anda..

Terdapat kontraindikasi, nasihat pakar diperlukan.

Anda boleh menggunakan perkhidmatan janji doktor primer percuma (pakar neurologi, kiropraktor, vertebrologi, osteopat, ortopedis) di laman web klinik Pergerakan Bebas. Pada perundingan awal percuma, doktor akan memeriksa dan menemubual anda. Sekiranya terdapat hasil MRI, ultrasound dan sinar-X, dia akan menganalisis gambar dan membuat diagnosis. Sekiranya tidak, dia akan menulis arahan yang diperlukan.

Cara menghilangkan sakit belakang di rumah

Sakit belakang adalah keluhan yang biasa. Ia boleh berlaku secara tiba-tiba, akut, atau mengalami kronik yang panjang. Pada usia yang lebih tua, gejala serupa berlaku pada setiap orang kedua. Rawatan sakit belakang di rumah adalah mungkin, tetapi anda perlu mendekatinya dengan cekap.

Petunjuk untuk menghilangkan rasa sakit

Apabila lumbago atau mencubit saraf intervertebral berlaku, keadaan memerlukan penghapusan patologi dengan cepat. Terdapat beberapa sebab kesakitan. Mereka boleh disebabkan oleh gangguan dalaman badan atau faktor luaran:

 • lebam, trauma ke kawasan toraks atau tulang paha;
 • hernia intervertebral;
 • scoliosis;
 • osteochondrosis;
 • proses keradangan vertebra;
 • rachiocampsis.

Dalam beberapa keadaan, ketidakselesaan boleh disebabkan oleh ketegangan otot, kedudukan badan yang tidak selesa, beban berat, hipotermia, dan draf. Dalam keadaan seperti itu, anda boleh menghilangkan rasa sakit di tulang belakang di rumah sendiri..

Sakit belakang mempengaruhi lelaki dan wanita dengan frekuensi yang sama. Bergantung pada kawasan lesi, ia boleh melepaskan ke kawasan toraks, skapula, leher, anggota bawah dan pangkal paha.

Ketidakselesaan belakang boleh disebabkan oleh penyakit pada organ dalaman. Sakit di sebelah kanan berlaku dengan patologi hati atau buah pinggang kanan, di sebelah kiri dengan gangguan sistem kardiovaskular dan buah pinggang kiri.

Cara memilih kaedah rawatan yang betul

Selalunya, sindrom kesakitan berkembang di bahagian bawah punggung. Kesakitan secara tiba-tiba menyebabkan kekeliruan dan ketakutan, kaki menjadi "lembap". Anda perlu dapat menolong diri sendiri. Pertama sekali, anda harus tenang, kerana kerana ketakutan, kekejangan otot hanya meningkat..

Pertolongan cemas untuk sakit belakang di rumah terdiri daripada langkah-langkah berikut, dilakukan langkah demi langkah.

 1. Berbaring di permukaan yang rata dan keras - sofa, katil, lantai.
 2. Ambil kedudukan yang selesa di belakang atau sisi anda dengan lutut dibengkokkan.
 3. Tutup diri anda dengan selimut atau selimut ringan.
 4. Gunakan salap atau gel anestetik yang tidak mengandungi bahan pemanasan.
 5. Makanan ais atau beku boleh diaplikasikan di tempat yang sakit, selalu dibalut dengan kain.
 6. Ambil Nurofen, Analgin atau Pentalgin.

Beban pada ruang tulang belakang dikurangkan, postur yang selesa mengurangkan rasa sakit. Kadang-kadang boleh dilakukan tanpa ubat. Sekiranya rasa tidak selesa disebabkan oleh kekejangan otot, rasa sakit akan hilang selepas beberapa hari. Dalam tempoh ini, anda perlu menjaga punggung, jangan terlalu sejuk, tidak termasuk latihan fizikal yang berat dan mengangkat beban.

Anda harus menghubungi pakar neurologi untuk mengesahkan atau menolak diagnosis. Dalam kira-kira 10% kes, setelah tempoh akut mereda, rasa sakit berubah menjadi kronik.

Rawatan di rumah

Sakit belakang lebih kerap tidak dikaitkan dengan gangguan serius. Lebih daripada 95% semua kes mencubit ujung saraf oleh vertebra. Oleh itu, tujuan utama adalah untuk menghilangkan rasa sakit dan kemampuan untuk cepat kembali ke kehidupan normal..

Ubat

Sekiranya kesakitan tidak dapat ditanggung, anda boleh mengambil analgesik. Ubat anti-radang bukan steroid mempunyai kesan yang baik. Mereka mempunyai kesan analgesik dan anti-radang: Diclofenac, Naproxen, Ketanov. Dana ini tidak dapat digunakan untuk waktu yang lama, kerana memberi kesan buruk pada mukosa gastrointestinal.

Sebagai tambahan kepada tablet, NSAID tersedia dalam kapsul, ampul dan suppositori rektum. Suntikan Naklofen diberikan setiap hari, tidak lebih daripada 5 suntikan. Punggung boleh dirawat menggunakan salap, krim, gel, plaster berdasarkan diclofenac.

Bersenam dan bersenam

Dalam tempoh akut, rehat di tempat tidur diperlukan, kerana walaupun berat badan seseorang adalah beban pada tulang belakang. Anda perlu memilih kedudukan di mana terdapat rasa sakit yang minimum, dan melakukan pergerakan yang perlahan dan sederhana. Bilangan pengulangan secara beransur-ansur meningkat.

 • Berbaring di perut anda, turunkan lengan anda di sepanjang badan. Sekiranya kesakitan berterusan, anda boleh meletakkan bantal kecil di bawah perut dan kepala di atas tangan. Lakukan sedikit pusingan dengan teliti ke pinggul ke kanan atau kiri.
 • Dalam kedudukan terlentang, bengkokkan lutut anda. Bersandar di atas kaki, koyakkan punggung dari permukaan, lalu rangkul erat ke lantai. Dada mesti tidak bergerak.
 • Berbaring telentang dengan kaki bengkok, gulung kaki anda ke satu arah, kemudian ke arah lain. Sekiranya boleh, turunkan lutut serendah mungkin. Dalam kes ini, badan terletak lurus.

Semua pergerakan dilakukan tiga kali pada setiap arah. Kompleks ini diulang tiga kali sehari. Selebihnya masa anda harus berehat, berbaring di posisi yang paling selesa. Tidak perlu berbohong untuk masa yang lama. Selepas 2 hari, bilangan pengulangan dibawa kepada sepuluh kali dalam satu pendekatan. Latihan mempercepat peredaran darah, melatih otot, dan mendorong pertumbuhan semula tisu yang rosak.

Anda boleh menggunakan yoga untuk melegakan sakit pinggang. Pose yang tersedia untuk persembahan akan dipilih oleh pakar yang terlibat dalam teknik yang serupa. Latihan dapat dilakukan setelah tempoh akut reda. Cukup untuk berlatih 30 minit dua kali seminggu.

Untuk melegakan beban dari tulang belakang di rumah, anda perlu berbaring di punggung, angkat kaki lurus ke atas, bersandar di dinding. Dalam kedudukan ini, stoking bergantian tegang dan ditarik ke atas. Otot punggung menguncup dan merehatkan.

Urut, urut sendiri

Sekiranya sindrom kesakitan akut, prosedur ini tidak mungkin dilakukan. Setiap pergerakan pesakit yang tidak perlu menyebabkan kesakitan yang teruk. Urut dan urut sendiri berkesan dalam tempoh pemulihan bersama dengan prosedur lain. Ia meningkatkan peredaran darah dan mempunyai kesan menenangkan pada sistem saraf..

Kaedah perubatan tradisional

Rawatan yang tidak konvensional untuk sakit belakang telah digunakan selama berabad-abad. Walau bagaimanapun, mereka harus digunakan setelah berunding dengan doktor. Mereka boleh menyebabkan reaksi alergi atau merumitkan keadaan..

Selepas tiga hari, anda boleh mula melakukan pembungkus panas. Untuk melegakan keadaan, tuala yang dicelupkan dalam larutan herba perubatan hangat diletakkan di bahagian bawah punggung atau bahu. Selama 30 minit, kompres ditutup dengan polietilena dan dibalut.

Setelah proses akut berhenti, mereka mandi air panas dengan garam laut dan ramuan perubatan. Tali rambut anjing juga mempunyai kesan pemanasan pada punggung bawah.

Berpakaian garam banyak membantu. Baginya, 100 g garam dilarutkan dalam satu liter air mendidih. Kain kapas dibasahi dengan larutan, disapu pada tempat sakit dalam bentuk yang hangat dan diperbaiki. Pembalut dibiarkan sehingga pagi.

Kentang mentah dan akar lobak digiling dalam bahagian yang sama, dengan penambahan satu sendok makan madu. Campuran digunakan pada bahagian belakang di bawah selofan atau kertas kompres dan bertebat. Selepas satu jam, semuanya dikeluarkan, sisa-sisa dicuci dengan air suam.

Kisar 40 helai tanaman misai emas. 2 gelas bischofite ditambahkan ke bahan mentah, bersikeras selama dua minggu. Alat ini boleh digunakan untuk menggosok kawasan yang terkena atau menggunakannya untuk kompres.

Untuk membuat gosokan, anda boleh menggunakan resipi berikut.

 • Minyak kelapa dan kapur barus disimpan di dalam tab mandi air selama 5 minit. Campuran boleh disapu pada punggung bawah pada waktu malam. Ia cukup untuk melakukan prosedur 2 kali seminggu..
 • Untuk memanaskan punggung, sapukan salap 100 g minyak zaitun dan satu sudu teh bodyagi. Memegang masa 40 minit.
 • Gosok disediakan dari jelatang, kayu cacing dan cinquefoil paya. Bahan mentah diambil dalam kadar yang sama dan berkeras untuk vodka selama sebulan.

Dari lumbago di bahagian belakang, anda boleh menggunakan jaring iodin atau melincirkan tempat sakit dengan balsem Asterisk.

Apa yang tidak boleh dibuat

Tidak disarankan untuk menghilangkan sakit belakang dengan kaedah berikut:

 • segera mandi air panas atau mandi;
 • menghilangkan rasa sakit dengan minuman beralkohol;
 • gunakan sapuan yang meningkatkan aliran darah;

Anda tidak boleh membongkok dan mengangkat beban, melakukan kerja rumah yang berat. Anda tidak boleh berada dalam satu posisi untuk waktu yang lama - berdiri atau duduk. Aktiviti sukan dan pertandingan harus dibatalkan buat sementara waktu. Elakkan naik dan turun curam semasa berjalan.

Sekiranya tidak ada kepastian yang jelas apa serangan itu terjadi, lebih baik tidak membius gejala sebelum ambulans tiba..

Untuk merawat sakit belakang dengan berkesan, pertama anda perlu menentukan punca ketidakselesaan. Anda perlu menghubungi pakar yang akan memberikan rawatan yang sesuai. Anda perlu berjuang bukan hanya dengan gejala, tetapi juga dengan faktor yang memprovokasi.

Sekiranya setelah beberapa hari rasa sakit itu reda, anda boleh meneruskan gaya hidup biasa anda. Anda tidak harus terus menuju ke beban tinggi. Untuk memulihkan mobiliti dan fleksibiliti, aktiviti mesti ditingkatkan secara beransur-ansur..

Cara melegakan sakit belakang tanpa meninggalkan rumah

Sakit belakang boleh menjadi jangka pendek dan jangka panjang, ringan atau tidak tertahankan. Dalam bahan ini kita hanya akan menyentuh bagaimana melegakan sakit belakang.

Sekiranya punggung anda digenggam dan tidak ada tempat untuk pergi dan anda tidak tahu apa yang harus dilakukan dengannya, anda perlu mengambil langkah segera, kerana tidak selalu senang pergi ke hospital, terutamanya ketika anda sama sekali tidak merasa seperti itu. Oleh itu, kita akan bercakap mengenai menghilangkan rasa sakit di rumah, dan selepas itu masih perlu mencari masa dan menangani penyebab sakit belakang dan mengambil langkah rawatan yang sesuai dan pencegahan penyakit selanjutnya..

Cara menghilangkan sakit belakang di rumah

Rawatan rumah berikut sesuai untuk mereka yang menderita sakit belakang yang berkaitan dengan peningkatan nada otot, kekakuan, sakit otot, kecederaan, atau ketegangan. Sekiranya anda mengalami kesakitan, kelemahan, atau mati rasa di kaki anda, atau tidak dapat mengawal usus atau pundi kencing anda, anda perlu segera berjumpa doktor..

Jangan mengambil kedudukan berbaring

Akal akal menyatakan bahawa meluangkan masa di tempat tidur (beberapa hari atau beberapa minggu) mungkin merupakan penawar terbaik untuk sakit belakang. Walau bagaimanapun, semakin banyak doktor mengesyorkan agar pesakit mereka bangun dari tempat tidur secepat mungkin dan mengelakkan rehat tidur sebanyak mungkin. Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa rehat di tempat tidur untuk jangka masa yang panjang bukan sahaja dapat mempercepat melegakan sakit belakang, tetapi juga dapat memperburuk keadaan anda..

Sekiranya anda merasa sakit belakang anda perlu berehat, kedudukan terbaik adalah berbaring di punggung dengan dua bantal di bawah lutut. Jangan sesekali berbaring (kerana perut anda), kerana kedudukan ini akan membuat anda memusingkan kepala dan boleh menyebabkan sakit leher. Secepat mungkin, berusahalah untuk bangun dan bergerak di sekitar rumah anda, perlahan-lahan dan berhati-hati. Lebih dari tiga hari rehat di tempat tidur dapat melemahkan otot dan menjadikannya lebih terdedah kepada ketegangan berlebihan.

Memanaskan badan

Sekiranya anda berbaring di atas katil, disarankan untuk bangun dan meregangkan punggung secara berkala. Bangun dan perlahan-lahan meregangkan dan memusingkan badan, berjalan selama sepuluh minit dan berbaring lagi. Ini akan membantu melepaskan penjepit dan menghilangkan ketegangan di bahagian belakang. Tetapi, jangan sesekali mulai memaksa acara dan memunggah punggung anda terlalu intensif, tidak ada gerakan tiba-tiba dan mengangkat beban. Sekiranya penyebab sakit belakang anda adalah arthritis atau sesuatu yang lain, latihan berikut mungkin dapat membantu anda - Latihan untuk Sakit Belakang dan Punggung Bawah untuk Artritis.

Sapukan ais

Memohon ais ke kawasan yang menyakitkan selama 24 jam selepas kecederaan dapat membantu mengurangkan keradangan dan melegakan ketidakselesaan dengan mengurangkan kemampuan saraf untuk menghantar isyarat sakit ke otak. Masukkan ketulan ais ke dalam beg plastik dan kemudian sapukan ke kawasan yang menyakitkan setelah membungkus pek ais dalam tuala nipis. Biarkan pek ais selama 20 minit, angkat selama 30 minit, dan kemudian pasangkan yang baru selama 20 minit lagi.

Mandi air panas

Sekiranya lebih dari 24 jam berlalu sejak kecederaan itu berlaku, ais tidak akan membantu melegakan kesakitan atau keradangan. Dalam kes ini, panas boleh sedikit meningkatkan keanjalan otot, jadi cubalah tinggal di dalam tab mandi air panas selama 20 minit atau lebih lama. Wanita hamil, bagaimanapun, tidak boleh mandi air panas atau duduk di dalam air panas terlalu lama, kerana kenaikan suhu di atas 37.8 ° C untuk waktu yang lama boleh menyebabkan kecacatan kelahiran atau keguguran. Sekiranya anda hamil, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat sebelum cuba memanaskan badan. Baca lebih lanjut mengenai faedah mandi air panas di sini - Mandi air panas: faedah kesihatan.

Beli tilam baru

Tilam yang lembut dan kendur boleh menyebabkan masalah belakang atau memburukkan lagi masalah yang ada. Sekiranya anda tidak mampu menggunakan tilam baru, letakkan selimut papan lapis di bawah 20mm semasa anda untuk mengelakkan tulang belakang anda menjadi tidak wajar semasa tidur. Berkenaan dengan tilam air, belum jelas sama ada ia dapat menghilangkan sakit belakang. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai faedah tilam ortopedik di halaman ini - Kelebihan tilam ortopedik (tilam busa memori).

Dapatkan tidur yang mencukupi

Apabila otot belakang anda tegang, rehat yang betul pada waktu malam adalah mustahak. Sebaiknya berbaring di sebelah anda, dengan lutut dibengkokkan dan bantal di antara mereka. Sekiranya anda berbaring telentang, letakkan bantal di bawah lutut.

Urut

Mintalah orang yang anda sayangi, rakan, atau rakan sebilik untuk memberi anda urutan. Berbaring di perut anda di atas katil atau sofa, minta ahli terapi urut anda untuk meregangkan otot punggung anda. Anda juga boleh menghubungi ahli terapi urut tempatan anda di rumah dan mendapatkan bantuan profesional jika anda tidak dapat melawatnya sendiri. Anda boleh mendapatkan ahli terapi urut di direktori perniagaan Yellow Pages atau di Internet, atau anda boleh meminta cadangan doktor atau rakan anda. Anda juga boleh mengurut belakang badan menggunakan penumbuk anda sendiri. Urut tempat sakit setiap hari dan rasa sakit secara beransur-ansur akan hilang.

Aplikator Lyapko

Ini adalah plat getah yang direka khas dengan jarum terbina dalam yang diperbuat daripada pelbagai logam, di mana perlu berbaring selama 20 - 30 minit. Mereka akan membolehkan anda melegakan sakit belakang dengan cepat. Pada mulanya, tentu saja, sakit apabila berbaring di jarum, tetapi setelah beberapa minit rasa sakit tidak lagi dirasakan dan menjadi lebih mudah. Sekiranya rasa tidak selesa tidak berlalu dalam 10 - 15 minit, anda harus bangun dan ulangi prosedur selepas 5 - 10 jam. Ini adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan sakit belakang.

Lebih mesra

Balut tempat sakit di selimut hangat atau balut dengan selendang. Lebih-lebih lagi, jika terdapat salap pemanasan pada alat pertolongan cemas, maka sebelum membungkus diri, usapkan dengan saraf yang terjepit. Finalgon membantu dengan sangat baik dalam keadaan seperti itu, tetapi jangan keterlaluan, jika ia akan terbakar dengan lapisan tebal. Anda juga boleh menggunakan lada untuk membantu meredakan keradangan dan memperbaiki peredaran darah..

Berehatlah

Sakit belakang yang teruk boleh berlaku akibat peningkatan nada otot yang berkaitan dengan tekanan emosi. Belajar untuk mengamalkan teknik relaksasi seperti meditasi, atau mencuba latihan pernafasan seperti menutup mata dan bernafas perlahan dan dalam, mengira ke belakang dari 100 hingga 0.

Ambil ubat penahan sakit

Mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti aspirin, paracetamol, atau ibuprofen dapat membantu melegakan sakit belakang anda. Namun, harus diingat bahawa tidak semua ubat, bahkan yang dijual tanpa preskripsi, sesuai untuk semua orang. Wanita hamil, misalnya, tidak boleh minum ubat tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor. Orang dengan ulser gastrik dan duodenum harus menjauhi analgesik yang mengandungi aspirin.

Jangan minum ubat untuk sakit belakang tanpa terlebih dahulu memeriksa kemungkinan kesan sampingannya dan berjumpa doktor. Kaji senarai langkah berjaga-jaga yang harus diikuti semasa menggunakan analgesik. Para saintis telah membuktikan bahawa pengambilan ubat penahan sakit membunuh emosi dan melemahkan minda.

Cara mencegah sakit belakang

Banyak aktiviti dan aktiviti harian, seperti duduk, mengangkat berat, membongkok dan membawa objek, boleh memberi tekanan berlebihan di bahagian belakang, yang dari masa ke masa boleh menyebabkan sakit belakang. Kaedah dan garis panduan berikut dapat membantu anda mencegah sakit belakang dan menjaga kesihatan belakang anda selama bertahun-tahun yang akan datang.

Gunakan bantal

Sebilangan besar tempat duduk di dalam kereta dan trak tidak dirancang untuk memberikan sokongan lumbar, walaupun beberapa tempat duduk kereta hari ini memang menyediakan sokongan lumbar yang boleh disesuaikan, sekurang-kurangnya untuk pemandu. Sekiranya tempat duduk di dalam kereta anda tidak dirancang untuk menyokong punggung bawah anda, beli bantal kecil dan letakkan di belakang punggung anda setiap kali untuk memberikan sokongan yang hilang. Ini juga berlaku untuk kerusi dan sofa rumah biasa. Walaupun ibu anda selalu menyuruh anda duduk tegak, bersandar sekitar 110 darjah sangat sesuai untuk punggung anda. Sekiranya anda duduk berjam-jam, anda perlu bangun dan berjalan secara berkala untuk meningkatkan aliran darah dan mengurangkan peningkatan nada otot.

Letakkan tangan atau roller anda di belakang punggung anda

Sekiranya anda duduk di kerusi untuk jangka masa panjang yang tidak menyokong punggung bawah dan anda tidak mempunyai bantal, cubalah memusingkan tuala atau sweater sehingga lilitan yang sama dengan lengan bawah anda. Kemudian masukkan kain yang digulung di antara punggung bawah dan belakang tempat duduk anda. Sebagai langkah terakhir, untuk melegakan ketegangan di punggung, anda hanya boleh meletakkan lengan bawah antara punggung bawah dan belakang kerusi. Walaupun dengan sokongan punggung yang lebih baik, anda masih akan mengalami ketegangan tulang belakang yang berlebihan, jadi cubalah membuat perubahan kecil pada lekukan punggung bawah setiap beberapa minit..

Pergi berenang

Ramai pakar bersetuju bahawa berenang adalah senaman aerobik terbaik untuk mengatasi masalah. Berenang di kolam dapat menenangkan dan menguatkan otot-otot di bahagian belakang dan perut, yang membantu menyokong tulang belakang, sementara berada di dalam air melegakan kerja mereka untuk menampung berat badan. Berjalan adalah pilihan terbaik seterusnya untuk mencegah sakit belakang.

Angkat objek dari lantai dengan lutut bengkok

Otot yang lebih besar di kaki dan punggung anda dilengkapi dengan lebih baik untuk menanggung berat badan berbanding otot punggung anda. Untuk memastikan bahawa anda mengangkat benda dengan betul, bayangkan bahawa anda mempunyai semangkuk sup di kepala anda tanpa menumpahkan setetes. Untuk mengangkat sesuatu dari lantai, jaga punggung lurus dan bengkokkan lutut sahaja, tidak membengkokkan pinggang. Semasa mengangkat, fokus menggunakan otot kaki untuk mendorong badan atas dan objek kembali ke posisi berdiri, sekali lagi tanpa membengkokkan pinggang. Menguatkan otot kaki dan punggung akan memudahkan jongkok dengan betul dan mengangkat balik dengan beban, seperti beg barang runcit, atau anak kecil.

Bawa objek dekat dengan badan anda

Semasa mengangkat dan membawa objek berat, tarik siku ke dalam dan pegang objek itu dekat dengan badan anda. Semasa mengambil objek besar dari rak tinggi, berdiri di bawahnya dan cuba letakkan objek ini di kepala anda. Oleh itu, beban diagihkan semula ke seluruh tulang belakang, sekaligus mengurangkan beban pada otot belakang..

berhati-hati

Aktiviti cuai adalah penyebab kecederaan belakang yang paling biasa. Oleh itu, anda harus berhati-hati sekiranya anda pernah mengalami dan merawat sakit belakang pada masa lalu. Cuba elakkan sebanyak mungkin bengkok, putar, dan angkat beban sambil membongkok punggung. Ingatlah situasi yang menyebabkan kecederaan belakang anda pada masa lalu dan lakukan yang terbaik untuk mengelakkannya di masa hadapan. Anda mungkin perlu membayar seseorang untuk memindahkan perabot dan bobot lain untuk anda, kerana lebih baik anda membelanjakan sedikit wang pada hari ini untuk mengelakkan kesakitan esok..

Jejaki berat badan anda

Mengekalkan berat badan yang normal dapat membantu mengurangkan ketegangan pada otot belakang dengan mengurangkan tekanan pada mereka. Lebih-lebih lagi, mempunyai lebihan lemak di perut dan kendur dapat meningkatkan ketegangan pada otot punggung, yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi sakit belakang..

Tetapi perlu diperhatikan satu perkara penting: anda dapat melegakan sakit belakang yang akut atau tajam menggunakan kaedah di atas, tetapi anda harus yakin bahawa sakit itu bukan berasal dari organ dalaman, tetapi dari tulang belakang. Sekiranya anda tidak pasti, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan diagnosis penyakit yang tepat. Oleh itu, semasa ia berlaku, rasa sakit boleh disebabkan oleh serangan jantung, ginjal atau penyakit paru-paru..

Dan agar punggung tidak merasa sakit akut, perlu melakukan senaman, bergerak, menguatkan otot punggung secara berkala, dan kemudian anda tidak akan mempunyai soalan - bagaimana melegakan sakit belakang.

Adakah artikel ini membantu anda? Kongsikan kepada orang lain!

Cara melegakan sakit punggung bawah yang tajam atau sakit

Kawasan lumbar cukup luas: tulang belakang, otot, ligamen, buah pinggang. Dan mereka semua boleh jatuh sakit. Di samping itu, punggung bawah sering sakit dengan patologi organ lain. Sebelum cuba melegakan sakit belakang di rumah, anda perlu memutuskan apa sebenarnya penyebabnya.

Penyakit sistem muskuloskeletal

Osteochondrosis tulang belakang lumbar

Oleh itu, ini adalah kekurangan zat cakera dan kecacatan degeneratifnya. Gejala osteochondrosis:

 • Sakit belakang bawah dengan merebak ke organ yang terletak di pelvis.
 • Sakit kaki.
 • Gangguan koordinasi pergerakan.
 • Kebas pada perineum dan kaki.
 • Crunch ketika bergerak.
 • Kehilangan fleksibiliti, ketidakselesaan ketika duduk.

Pada tahap osteochondrosis lumbal yang teruk, gangguan kencing dan buang air besar adalah mungkin.

Cakera Herniated

Berbanding dengan jabatan lain, hernia lumbal adalah penyakit yang paling biasa. Mungkin berlaku kerana aktiviti fizikal yang berlebihan atau gaya hidup yang tidak aktif dan aktiviti fizikal yang buruk.

Penonjolan kecil cakera disebut penonjolan dan prolaps. Hernia disebut penonjolan lebih dari 6 mm dengan pecahnya anulus fibrosus. Dikategorikan sebagai:

 • Kesakitan yang berpanjangan di punggung bawah, di tulang belakang.
 • Sakit di kaki - selalunya di sepanjang permukaan belakang dari kaki ke paha.
 • Sensitiviti menurun di kawasan kaki dan pangkal paha, sehingga hilang sepenuhnya.
 • Kesakitan tempatan di kaki dan kaki bawah.

Selalunya pesakit tidak dapat berbaring kerana sakit dan tidak dapat mencari kedudukan yang selesa.

Spondylarthritis ankylosing

Nama kedua adalah spondylitis ankylosing. Pertama, sendi intervertebral menjadi radang, kemudian prosesnya menuju ke tisu tulang. Akibatnya, pergerakan tulang belakang hampir hilang..

Gejala adalah sakit pinggang dan kekejangan. Juga - keradangan pada sendi, miokarditis dengan pembentukan kecacatan jantung, banyak luka pada tisu mata (uveitis, iridocyclitis).

Penyakit ODA lain yang menyebabkan sakit belakang bawah

Kelengkungan tulang belakang - scoliosis.

Coxarthrosis adalah arthrosis sendi pinggul. Ia berlanjutan dengan kesakitan di kawasan lumbar dan sendi itu sendiri. Terdapat pergerakan dan pergerakan terhad.

Spondylolisthesis - "tergelincir" vertebra dari ruang tulang belakang dan mencubit saraf.

Apa yang menimbulkan sakit pinggang pada wanita

Penyakit organ pembiakan:

 • myoma,
 • fibromatosis,
 • endometriosis,
 • adneksitis,
 • salpingo-oophoritis.

Kesakitan diperhatikan di bahagian bawah perut dan punggung bawah. Sebagai peraturan, disertai dengan pelanggaran fungsi haid.

Kesakitan haid. Mungkin berlaku beberapa hari sebelum permulaan. Penyetempatan - perut bawah dan punggung bawah. Pada mulanya - sakit, menarik.

Sakit semasa ovulasi. Berlaku di tengah-tengah kitaran dengan peritonitis tempatan - pembebasan telur ke rongga perut.

Kehamilan. Dengan janin jangka panjang atau besar, sakit belakang selalu muncul. Sakit - ringan, dengan keinginan untuk melengkung belakang.

Memakai kasut dengan tumit yang terlalu tinggi. Dalam kes ini, paksi badan dipindahkan, postur terganggu, dan tulang belakang lumbar membawa beban yang meningkat, sehingga rasa sakit.

Payudara besar. Di sinilah paksi dipindahkan.

Berat badan berlebihan - peningkatan tekanan pada ruang tulang belakang.

Kemuncak. Perubahan berlaku di ovari dengan pelemahan fungsinya, yang sering disertai dengan sakit di kawasan lumbar dan perut bawah.

Penyakit lain

Penyakit urolithiasis

Beberapa sebab terlibat dalam pembentukan urolithiasis: ciri struktur parenkim ginjal, pengaruh faktor luaran - makanan dan air, penyakit endokrin (gangguan pengeluaran kalsium oleh kelenjar paratiroid), rawatan jangka panjang dengan glukokortikoid, tetrasiklin, sulfonamides.

Kesakitan semasa berlakunya batu ditunjukkan oleh kolik ginjal - serangan sakit yang teruk yang berlaku kerana kekejangan atau penyumbatan ureter dengan batu. Kesakitan memancar ke pangkal paha dan perut bawah.

Muncul kencing yang kerap dan kerap menyakitkan, darah muncul di dalam air kencing. Mual mungkin, sering - muntah. Pesakit tidak dapat mencari kedudukan yang sesuai untuk meringankan keadaan, bergegas.

Apendiks

Keradangan pada apendiks dapat menampakkan dirinya sebagai rasa sakit di kawasan lumbar, dan bukannya di perut. Di samping itu, terdapat kenaikan suhu, mual, muntah, najis longgar..

Gejala khas adalah sakit yang berbaring di sebelah kiri. Sekiranya anda menekan bahagian iliac kanan dan melepaskan secara tiba-tiba, ada rasa sakit yang tajam di tempat lampiran.

Pneumonia lobus bawah

Kesakitan boleh berlaku apabila pleura terlibat dalam proses tersebut. Disertai dengan kenaikan suhu, batuk, kelainan umum.

Penyakit sistem pencernaan

Kolitis. Ia mengalir dengan rasa sakit di kawasan lumbar. Ini disertai dengan gangguan fungsi usus dan, sebagai peraturan, sembelit. Dengan penyumbatan usus, sakit - akut, spastik - kolik usus.

Pankreatitis Kesakitan berlaku di pankreas dan kemudian merebak ke bahagian belakang, kadang-kadang ke kawasan lumbar. Rasa sakit itu akut, disertai dengan kenaikan suhu, mual dan muntah.

Dengan kedudukan pundi hempedu yang rendah - pundi kencing "tergantung" - dan keradangannya, sakit belakang bawah berlaku.

Onkologi organ dalaman.

Penyakit kulit bernanah di kawasan lumbar - furuncle, carbuncle.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya punggung bawah anda sakit

Apabila rasa sakit muncul, cuba tentukan penyebabnya dan kumpulkan anamnesis, dengan mengambil kira usia pesakit. Pada orang muda, patologi akut adalah mungkin, sementara pada usia tua dan tua, rasa sakit lebih sering disebabkan oleh proses metabolik dengan perkembangan perubahan distrofi.

Sekiranya anda mengesyaki perut akut, jangan cuba membius - dengan cara ini anda dapat "melincirkan" gambaran klinikal dan menyebabkan komplikasi penyakit. Segera hubungi ambulans.

Ubat apa yang dapat melegakan sakit belakang

Dengan sebab kesakitan yang jelas, berikan analgesik bukan narkotik. Dalam penyakit tulang dan sendi, turunan pirazolon mempunyai kesan yang baik:

 • Reopirin,
 • Butadion,
 • Analgin.

Butadione bertindak lebih kuat daripada salisilat. Mengambil ubat selepas makan.

Dengan sakit lumbar dengan etiologi yang berbeza, kesan yang ketara juga diperhatikan dari pengambilan derivatif asid asetik:

 • Ketanova,
 • Indomethacin,
 • Tryptophan.

Mereka membantu melegakan sakit belakang bawah, mengurangkan kekejangan pagi dan pembengkakan yang ada sekiranya berlaku keradangan (artritis). Mereka juga mempunyai kesan antiplatelet. Dari segi kekuatan kesannya, Ketanov serupa dengan analgesik narkotik - Morfin.

Derivatif asid propionik - Voltaren, Brufen, Ibuprofen dan Ketoprofen - juga banyak digunakan dalam penyakit sistem muskuloskeletal. Semua ubat beracun rendah, diserap dengan baik dari saluran gastrointestinal dan mempunyai luas tindakan yang baik. Kesan yang baik juga diperhatikan dari supositoria dengan ubat ini..

Persediaan asid salisilik digunakan secara meluas:

 • Metil salisilat,
 • Aspirin,
 • Natrium salisilat.

Sebagai tambahan kepada kesan analgesik, mereka mengurangkan kelikatan darah (ada baiknya memberi resep sekiranya terdapat urat varikos dan patologi kardiovaskular yang bersamaan untuk mencegah trombosis).

Aspirin adalah sebahagian daripada gabungan Sedalgin dan Citramon - sebagai pilihan, untuk menghilangkan rasa sakit.

Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat-ubatan kumpulan ini adalah gastritis, ulser peptik, penyakit darah dengan penurunan koagulabilitas, kehamilan, asma bronkial dan intoleransi individu terhadap ubat tersebut..

Ubat-ubatan di atas juga sesuai untuk melegakan kesakitan pada trauma, myositis, dan lain-lain.

Sekiranya ginjal, kolik usus dan serangan kolesistitis, bersamaan dengan analgesik, sangat mustahak untuk memberikan antispasmodik untuk melegakan kekejangan: No-shpu, Drotaverin, Papaverin. Sekiranya pesakit mampu, maka dengan kolik ginjal, masukkan mandi air panas.

Dengan kesakitan haid, persediaan asid propionik - Voltaren, Ibuprofen, mempunyai kesan yang baik. Serta Indomethacin dan Ketanov dalam kombinasi dengan antispasmodik.

Lebih-lebih lagi, terapi tidak boleh dimulakan pada hari permulaan haid, tetapi beberapa hari sebelum permulaan, dengan mengambil antispasmodik. Ini akan menyiapkan rahim dan haid anda akan menjadi lebih menyakitkan. Dan penggunaan ubat penahan sakit ini di supositoria akan meningkatkan kesan analgesik..

Gel dan salap lumbar

Kesan yang baik adalah penggunaan pelbagai salap dan gosok: Menovazin, balsem Vietnam Zvezdochka, salap berdasarkan racun ular - Viprosal, Vipratox. Voltaren gel dan Lioton gel juga mempunyai kesan dekongestan..

Untuk sakit sendi, penggunaan Teraflex Hondrocrem Forte dan Amelotex-gel berkesan. Kedua-duanya mempunyai kesan analgesik dan anti-radang kerana bahan aktif utama - meloxicam - anti-radang bukan steroid, yang juga mempunyai kesan sampingan yang minimum. Di samping itu, ubat-ubatan merangsang pemulihan tisu tulang rawan sendi..

Nise. Analgesik yang boleh diterima dengan baik dengan kesan sampingan yang jarang berlaku.

Pelepasan DIP. Ia mempunyai dua komponen utama: ibuprofen dengan kesan anti-radang dan analgesik, levomenthol - dengan penyejukan.

Memampatkan kesakitan pada tulang belakang lumbar

Kesan yang berkesan diperhatikan dari kompres pada kawasan sendi. Untuk melakukan ini, gunakan kedua-dua farmasi - Bile perubatan, Dimexidum, Bishofit, dan siap sendiri.

Ubat ini mudah menembusi tisu, membantu melegakan sakit belakang, mempunyai kesan anti-radang dan mengaktifkan proses metabolik pada sendi..

Ubat ini boleh digunakan untuk membuat kompres yang baik. Sekiranya kesakitan teruk, campurkan Dimexide dengan novocaine dalam nisbah 3 hingga 5, kacau hingga sebati. Uji sebelum digunakan (sapukan ke kawasan kecil) untuk mengelakkan komplikasi.

Apa-apa bahan yang mempunyai kesan terapeutik dapat ditambahkan ke empedu perubatan: madu, ammonia, lada panas.

Ubat-ubatan rakyat untuk melegakan sakit belakang

Akar lobak yang dicincang dengan penambahan sedikit air membantu melegakan sakit belakang dengan baik. Gruel yang dihasilkan didihkan dan dikeluarkan dari panas. Anda boleh menambah lobak ke lobak di bahagian yang sama. Kompres ini boleh dibiarkan semalaman..

Untuk sakit sendi dengan pembengkakan, berguna untuk membuat kompres garam: kepekatan terbaik untuk kompres tersebut adalah 10%. Dalam kes ini, hanya kain yang sangat menyerap yang boleh digunakan. Sudah tentu mustahil untuk menggunakan kertas atau polietilena.!