Adakah anda melihat cerun di sekitar orang? Slogan Yak vashtovaniya: anatomi, skema. Lihat cerun di belakang Budova, bentuk, ruch: huraikan

Siku

Suglobi mewakili elemen kepala tubuh manusia, tanpanya tidak akan senang untuk runtuh. Mari diznaєmosya, yak vashtovani loams dan seperti bau busuk.

Suglobi є asas semua rukhiv. Sekiranya b їkh tidak boom, maka ludin tidak akan bosan. Bau busuk di kulit badan, tetapi di sebalik bau busuk tunas mereka kelihatan seperti sharniri. Ia membolehkan anda runtuh dengan lancar tanpa menggosok atau merosakkan. Suglob є z'єєdnannyam dua dan lebih kistok. Bau busuk itu berasal dari proses pembusukan kecil, serta fungsi dan ciri khas. Mari kita bincangkan dengan lebih terperinci mengenai mereka yang menjerat loam dan bau apa.

Suglob adalah "beg" dua bola. Vona z'єdnu kіlkka kіstok sekaligus. Untuk beg rakhunok, lereng kosong menjadi kedap hermetik, dan sinovial ridin dapat diputar tanpa masalah. Sisa untuk pelunasan laci biasa. Semuanya dibenarkan mengurus tiga fungsi terpenting: penstabilan pertumbuhan bilik, atau persekitaran di tempat terbuka.

Suglobi tumbuh seperti putik yang boleh dilipat:

 • Kosong. Ruang besar di dinding lereng, mengingatkan pada rydina sinovial.
 • Kapsul. Tse adalah hasil kain, yang melengkung di bahagian atas. Kapsul itu sendiri ditutup dengan membran berserat, dan di tengahnya adalah sinovial. Vlasne, z ostannoi dan vyroblyatsya vіdpovіdna rіdina.
 • Permukaan Suglobovoy. Vona berkembang dalam bentuk pertumbuhan, dalam kekurangan dalam bentuk perbuatan. Satu sisi melambung ke atas dan ke bawah kepala, dan yang lain kelihatan seperti lubang. Tse akan menjadi lebih cantik dari z'єdnannya.
 • Ridini sinovial. Ucapan diberikan untuk penggunaan permukaan lereng, yang tidak menggosok dan tidak merosakkan orang..
 • Tisu tulang rawan. Di atas, berus harus ditutup dengan tulang rawan. Vіdpovіdalny untuk pelunasan dan bantuan tambahan runtuh dengan lancar. Wain disimpan dengan kain yang baik, ditambah dengan asal usul sinovial.
 • Pautan dan m'yaziv. Tidak ada unsur tambahan, tetapi tanpanya runtuhan itu tidak sihat. Pautan membolehkan anda melepaskan kunci dan bau busuk akan hilang dalam satu minit.
 • Cystkovykh vistupiv. Fungsi semua elemen di lapangan adalah kerana bau busuk mengelilingi amplitud. Yakbi її tidak boom, maka kita akan berjalan dengan lebih berani lagi, yakbi boleh mempunyai zagali. Contohnya, bau cerun bahu membolehkan anda menurunkan jarak gelombang tangan.

Yaki cerun buvayut, memberi inspirasi, bentuk, watak untuk ruch: vidi, klasifikasi

Pada pergantian Evolusi, Lyudin terus berubah. Rukh menjadi semakin banyak dan semakin banyak organisma. Tse dipanggil untuk pengembangan lereng. Pada hari tahun ini, bau busuk mungkin berleluasa.

Untuk Budova

Kumpulan diberikan untuk bilangan petak yang diperoleh di dalamnya. Jadi, ia berbau:

 • Mudah - dapatkan dua tangan (falang jari).
 • Lipat - z'єdnannya masukkan lebih dari dua kistok (likot).
 • Kompleks - cerun dua ruang dengan tulang rawan Bau z'єdnuyt satu abo k_lka zchlenuvan. Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk slot bawah. Lebih banyak tulang rawan boleh tumbuh lebih kerap. Yang pertama mempunyai bentuk cakera, dan yang lain mempunyai minisk di colin.
 • Gabung. Lereng seperti itu tersebar tepat satu dari satu.

Mengikut bentuk lereng, anda boleh tumbuh, harganya segera menjadi nol, jika anda mengambil dua data baru dan mengagumi mereka. Bau akan datang:

 • Kulyasti. Satu bahagian dari lereng viglyadє yak kul, dan satu lagi yak bi trim би yogo i maє uvignuti viglyad.
 • ЕліпСОїдні. Nama bau itu adalah kotoran elips.
 • Condylar. Viglyadayut seperti cerun yak mychelok. Dalam yakostі, pantat boleh dipandu.
 • Sidlopodibny. Dilihat dari namanya, itu sudah nol, seperti bau busuk. Sesuatu vkh viglyad nagaduє sіdlo. Skrone-crevice slope є kami akan menghiasi wakil jenis tsy.
 • Silinder. Mereka muncul di permukaan, serupa dengan silinder. Pada masa yang sama, satu bahagian op adalah opukloi, dan yang lain dibelokkan.
 • Blok. Terdapat kumpulan cerun lain dengan kematian dan wisel. Pada punggung, jari dan phalanges.
 • Rata. Pengumpulan cerun seperti ini sangat sesuai untuk satu hingga satu. Bau tidak teruk. Contohnya, sugob є kryzhovo-klubovy seperti itu.

Kulit boleh runtuh dengan cara yang bergaya, tetapi tidak boleh runtuh. Ini dapat dilihat sebagai satu klasifikasi untuk jenis ruch:

 • Bagatoosny. Rukh boleh berada di belakang selat yang semakin meningkat. Kami sendiri ruhomim dari misai untuk merangkul bahu.
 • Menggandakan. Rukh dibenarkan pada dua gandar. Contohnya, kawalan tangan tidak.
 • Tanpa sumbu. Lereng seperti itu mempunyai pelbagai bungkus sepanjang hari. Dalam vypadku k_stki ini pergi satu persatu. Sebagai contoh, jika kita adalah wakil, kita dapat vvazat pid'yazikov kistka, kerana praktiknya tidak dapat diatur.
 • Ob'ednani. Kemungkinan membina cerun bersalji sekaligus dan membangunnya untuk runtuhan yang tidak bernyawa. Pada punggung, tse sendi pergelangan tangan.

Sekarang, mari kita bincangkan dengan lebih terperinci mengenai mereka yang membina pertumbuhan badan manusia.

Kolinnyy suglob - budova, fungsi: skema

Colinny slope, zgіdno clasifіkatsії, kompleks tersekat. Menangi cawan kecil dan cistka homilk yang hebat.

Anggur disimpan dari tulang rawan di permukaan, dan kapsul ada di dalam beg, de dan ia disimpan tanpa memerlukan tangan kedua. Bahagian atas ditutup dengan cengkerang sinovial, di tengahnya terdapat ridin. Gudang serupa dengan plasma darah, tetapi tidak begitu banyak dalam ucapan baru dan unik.

Selain yang berumput, di lereng yang kosong, mereka tumbuh dan lelaki, serupa dengan tulang rawan sabit. Bau busuk akan memberi anda penyerapan kejutan yang baik.

Penting untuk diperhatikan bahawa jumlah kelonggaran yang dihiasi dapat dilihat, dan mungkin untuk memulakan fabrik, untuk menyusunnya semula. Tse m'yazi, sinew, hakim dan setakat ini. Semua bau busuk dapat dibersihkan tanpa gangguan dan tanpa masalah..

Lereng Columbine untuk mencapai yang terbaik dan anda boleh terus, naik, atau berbalik di tiang.

Sendi bahu - budova, fungsi: skema

Bahu vvazhayutsya bahagian kerangka yang paling rapuh. Bau bangunan runtuh pada paksi pegas tanaman kulyasti z'udnannyu Suglob itu sendiri tersimpan dari tiga elemen - bahu dan skapula, serta kapsul sugob z'dnuє їkh.

Lengan cerun bahu stabil dan bertindih untuk pelekapan bingkai overhead dari sendi. Selain itu, untuk semua kesalahan, saya tidak membiarkan memori bau dan bau busuk berada pada saat yang sama. Bahu runtuh dalam tiga paksi:

 • Depan. Membolehkan zginati dan rozginati suglob
 • Sagittal. Kami telah melihat maklumat untuk maklumat dan maklumat
 • Tegak. Balut dengan pertolongan

Sekiranya ruh mengalir ke insha, maka berpusing-pusing. Tangan orang-orang tidak berada dalam rancangan rukhiv, mereka tidak tertutup, tetapi bahu dapat dengan mudah.

Tazostegnovy suglob - budova, fungsi: skema

Terdapat rantai menelan. Saya mahukannya, dan saya boleh runtuh dalam tiga garis lurus, dan runtuhannya tertutup rapat. Menangkan Volodya dengan bingkai dengan muncung dan suara, peluang untuk dibawa dalam ujian lebih besar lagi.

Untuk mewujudkan cerun tazostegovy demi kistka stegovy dan perangkap kulšovaya. Kapsul cerun dipasang pada epiphys, dan permukaannya ditutup dengan membran sinovial.

Saya memusingkan bibir saya, seperti kemurungan dwi-prodvdzhennym, setelah berayun di lereng kosong, merampasnya lebih glibokim. Taka budova, chimos kelihatan seperti mangkuk.

Promenevozap'yastny suglob - budova, fungsi: skema

Menjadi lebih mudah dilipat. Penting untuk diperhatikan bahawa ia adalah rabung dengan lipatan. Di lereng yang boleh ditukar ganti, seseorang dapat menemui pelbagai jenis sista dan lebih banyak lagi. Lebih-lebih lagi, di sana pergelangan tangan dan tangan bersatu satu persatu.

Penting untuk diperhatikan bahawa tidak perlu beg tangan menghubungi seseorang tanpa perlu menghubungi satu beg tangan. Pada masa yang sama, alat deringan duduk sekaligus dan tangan dipasang dengan fungsi yang hebat. Yaksho vrahuvati, dalam beberapa cara untuk melihat laci, maka kita dapat berbicara tentang kemungkinan ruk mereka di selat yang berbeda, sama sekali dengan bau busuk akan ada.

Slogan Gomilkovostopny - budova, fungsi: skema

Puncak bukit yang tersumbat, pernyataan dari homilk cist besar dan kecil. Selain itu, bau dari bahagian atas sikat ram.

Kulit diperkuat hebat dengan bingkai ligamen dan tendon. Di sebelah kanan, pada hakikatnya mereka paling banyak diperbaiki demi kejayaan, dan mereka harus lasak. Z'є видел видел.

Bahagian atas sista ditutup dengan rawan hyaline. Sendi jahitan pada jumlah dan perubahan kusut. Amplitud maksimum lereng salji menjadi 50-70 darjah. Dalam vinyatkovy vipadki menang boleh mencapai 90 darjah.

Budova sugloba

Bangsawan kozhnaya lyudin harus dipersalahkan atas kemerosotan Budov. Kulit dapat dibuat dari unsur-unsur, sehingga meletakkan kerusakan pada beberapa bahagian kerangka dan mencegah tikus dari konjugasi. Sehingga semua, kehadiran kain yang tidak dikenali, bagaimana untuk merebut bukit dan membantu merebut. Budova sugloba duzhe tsikava.

• Tulang rawan (budova sugloba) - kain, yak, kіntsі kіstok dan pom'yakshuє їkh menggosok.

• bola sinovial (budova sugloba) - tampak seperti beg, bersiul permukaan dalam suglob dan melihat blues - ridin, cara hidup dan membentuk tulang rawan, sehingga lereng tidak mengaburkan empangan pembawa darah.

• Kapsul Suglob (Budova sugloba) - serupa dengan gandingan, bola berserat, scho menyelimuti suglob. Tidak akan memberikan senarai kekakuan dalam zapobіga їх overworldly zsuv.

• Menisky (budova sugloba) - dua tulang rawan padat, di belakang bentuk pivmyatsi. Bau untuk meningkatkan kawasan penutupan antara permukaan dua bola cat, yak, pantat, - lereng kolinny.

• Zvyazki (budova sugloba) - bentuk persetujuan, sebagai perubahan di tengah hari dan untuk melampirkan amplitud rantai saham. Bau busuk keluar dari sisi luar kapsul miring, atau di lereng lereng itu dijahit di tengah untuk menahan bahagian-bahagian kecil, yak, pantat, cincin bulat di pelvis.

Suglob adalah rantai mekanisme semula jadi semula jadi penghasilan sista yang pecah, penghentian kista untuk menetap dalam jumlah suglobovy. Beg (budova sugloba) harus dibuat untuk mengisi tisu berserat tisu - keseluruhan kapsul diikat dengan ikatan, yang juga membantu mengawal dan mengurangkan cerun, tidak membenarkan zsuva. Membran sinovial menjadi di tengah kantung..

Membrannya adalah viroblya synovial rydin (budova sugloba) - pengunyahan loam, dengan konsistensi likat, yang tidak begitu baik untuk orang yang sihat, tetapi meminjam semua loam kosong loam dan viconuvati yang baik adalah penting:

1.Gunakan minyak semula jadi, yang memberi kebebasan dan ringan pada salji.

2. Vona menggantikan menggosok sista di lereng, dan, dalam kedudukan sedemikian, tulang rawan ditangkap dari lelasan dan memakai.

3. Ia adalah kejutan kilat dan penyerap kejutan.

4. Penapis yak Pracyu, mencegah dan rentan terhadap penuaian tulang rawan, yang mana ia membahayakan membran sinovial dari chinniks penyala.

Sinovial rіdina (Budova slob) dari cerun Volodya yang sihat adalah disebabkan oleh kekuatan penting dari banyak sebab mengapa asid hyaluronik dijumpai di kawasan sinovial, dan juga pada tisu tulang rawan. Ucapan yang sama akan membantu cerun anda secara umum untuk memastikan fungsinya dan membolehkan anda menjalani kehidupan yang aktif.

Sekiranya cerun pencucuhan untuk penyakit, maka dalam kapsul sinovial cerun terdapat lebih banyak usia sinovial, kerana juga mungkin untuk membalas dendam terhadap agen pencucuhan, kerana ia akan membantu mengurangkan pembengkakan, pembengkakan, hempedu. Ejen pencucuhan biologi (cerun budova) untuk menyesuaikan struktur dalaman cerun.

Hujung lereng sista ditutup dengan bola nipis musim bunga yang halus - tulang rawan hyaline. Pembuluh darah dan hujung saraf tidak berlaku di rawan gumpalan. Rawan, seperti yang dikatakan, akan mengeluarkan tulang rawan dari garis sinovial dan dari struktur sista, yang terletak di bawah rawan itu sendiri - kista subkondral.

Tulang rawan (Budova slope) dalam fungsi utama penyerap kejutan - mengubah cengkaman pada permukaan, sehingga akan ada sikat dan tanpa perlu membuat satu demi satu dengan lancar.

Pilihan untuk tisu tulang rawan

1. Zmenshuvati menggosok antara permukaan lereng

2. Tenangkan penghantaran, yang akan dipindahkan ke kit setiap jam.

Rawan disimpan untuk sel tulang rawan khas (Budova sugloba) - chondrocytes dan microcrystalline speech - matrix. Matriks disimpan dari serat rosted berbulu dari kain yang dihasilkan - ucapan utama tulang rawan, yang digunakan untuk menyiapkan data khas - glukosa monoglikan. Chondrocytes menggetarkan semua unsur matriks tulang rawan, kepala bilka adalah kolagen tipe II, glukosaminoglikan, asid hyaluronik. Untuk sintesis glukosa darah, kondrosit memerlukan vitamin, tenaga, unsur protein, enzim, dan juga kata-kata untuk penghasilan glukosaminoglikan - keratan sulfat, glukosamin sulfat, kondroitin sulfat. Dengan sendirinya, dengan bantuan klinker putih, tisu glukosa-glukosa, membentuk struktur tulang rawan yang lebih besar - proteoglikan - absorb penyerap kejutan semula jadi yang paling indah, sehingga bau busuk mungkin terdengar seperti penampilan bentuk utama, makanan.

Tulang rawan span menggegarkan terutama Budov, span terserap di kemah spoky, span terlihat di lereng kosong ketika dipaku, dan kita sendiri yak bi dodatkovo "merebak" lereng.

Osteoartritis akan merosakkan usia bahan kebangkitan baru dan lama, yang akan memperbaiki tulang rawan. Tulang rawan (Budova sugloba) berubah dari daging dan elastik menjadi kering, nipis, gelap dan pendek. Sarungnya tidak baik, tumbuh lebih tidak rata ke arah tulang rawan. Rantai itu saling berkaitan dengan ruch dan menjadi penyebab ubah bentuk lereng. Anda dapat melihat pesongan kapsul pekat, dan juga dipecat. Nyalakan sendi untuk mengingatkan sendi dan memperbaiki kapsul dan sendi ke sendi. Akibatnya, seseorang lebih sakit daripada skuter. Secara visual boleh dilakukan penambahbaikan cerun di bangunan. Bil, dan sebagai akibatnya, ubah bentuk permukaan lereng jika terjadi arthrosis, untuk menjadikan lereng menjadi sesak.

Budova dan klasifikasi lereng orang: apakah fungsinya, elemen utama lereng

Orang kurus adalah golongan bangsawan yang mulia, jika terdapat roti dalam fikiran mereka sendiri, sedikit lebih banyak daripada mereka, jika anda merasa mengenainya, walaupun anda melihatnya sepanjang hari. Sebarang bentuk longgar structure struktur khas, sebilangan besar elemen pasca sudut (lihat di sini mengenai cakera, menisk dan pautan), mempunyai amplitud keruntuhannya sendiri. Bilangan ahli dalam orang yang sama juga dialu-alukan.
Pengetahuan ini akan membantu anda mencari proses patologi dan segera berjumpa doktor. Tse, dalam hati saya sendiri, saya adalah hamba pencegahan anak muda.

 • Fungsi
 • Pengelasan
 • Budova dan elemen utama
 • Visnovok
  1. Shu ambil suglobi
  2. Skilki dari orang-orang
  3. Fungsi
  4. Pengelasan
  5. Budova dan elemen utama
  6. Visnovok

  Shu ambil suglobi

  Mari kita beri bentuk untuk bergantung pada rasa hormat, struktur seperti itu, di sebalik bantuan senarai sedemikian, untuk menjadi satu persatu. Bahagian bau dari sistem dan organisma sokongan-rukhova, untuk mencegah kerosakan orang tila.

  Yak dan semua elemennya kuat, bau busuk boleh menyakitkan dan menyala. Patologi ahli untuk berkembang. Selalunya dipenuhi dengan unsur-unsur struktur yang merosakkan dari bentuk yang runtuh, serta pakaian semula jadi.

  Skilki їkh dari orang

  Bilangan tanda yang tepat bermasalah, dan terdapat beberapa tanda-tanda gejala kulit yang dapat dilihat pada serpihan ciri-ciri individu. Atas dasar makanan, sebahagian dari orang-orang kumuh, mereka boleh menjadi, sebenarnya, manifestasi patologi sistem muskuloskeletal, terutama keadaan lain, jumlah keadaan seperti itu.

  Anda boleh mengatakan jadual mengenai anatomi, di tengah-tengah populasi terdapat hampir 360 cerun. Bau itu merangkumi bentuk yang hebat dan lain-lain. Terdapat lereng-lereng bukit, sebahagian besar tepi atas dan bawah (contohnya, tazostegnovy, koloni dan bahu), tangan dan kaki, tali pinggang bahu dan pelvis, piring dada.

  Fungsi

  Fungsi elemen cich pembangunan, diringkaskan oleh keunikan Budovia. Secara amnya, fungsi utama lereng adalah pusat orang. Unsur-unsur ini adalah struktur kompleks, yang disimpan dari kepingan kosong, kapsul, epifisis sista, tulang rawan, membran dan garis.
  Juga, ciri cerun boleh merangkumi cakera kecil, menisk, pautan (misalnya, seperti dalam jumlah anggota). Objektif elemen adalah untuk mempercepat komunikasi aktiviti dan kekuatan struktur. Pada masa yang sama, terdapat juga pemandangan lereng yang sederhana dan kompleks.

  Kulit terbentuk hasil daripada amplitud nyanyian ruch. Її obsyag untuk deposit antara ciri-ciri ahli. Contohnya, bahu akan usang, melilit, membawa lengan ke sisi. Tse samiy ruhlivy cerun pada orang til. Pada masa itu, ketika rabung adalah bahagian dari rabung, mustahil untuk memelihara perkembangan rukhiv. Yak kelihatan, budova viznacha berfungsi.
  Penting untuk diperhatikan bahawa dalam fungsinya perlu memastikan bahawa apa yang disebut penyerapan kejutan tidak termasuk, sehingga ketika berjalan dan bau busuk, ia hanya melindungi dari ayam, membantu melindungi orang dengan cara mereka sendiri..

  Pengelasan

  Klasifikasi jenisnya serba boleh, sebilangan besar kriteria ditetapkan dalam asasnya. Di tempat pertama, saya melihat sambungan yang mudah, lipat, serta menggabungkan dan kompleks. Keseluruhan klasifikasi cerun di belakang bentuk cerun.
  Elemen yang mudah dilipat mempunyai surf 2 permukaan artikulasi, satu lipatan mempunyai lebih dari 2; yang kompleks di gudang mempunyai cakera (abo menisk). Gabungan bentuk adalah gabungan sambungan decilkoh. Punggung cerun gabungan - slotted bawah.

  Jatuh lurus ke depan, mereka melihat satu dan dua loams. Ia juga artikulasi multi-paksi (sepele). Secara lebih terperinci, bau itu diperhatikan oleh peringkat ofensif:

  Lekapan kumpulan uniaxial berbentuk silinder, tersumbat dan seperti gwent (jenis in di hadapan). Di permukaan silinder, akan ada pandangan satu ke satu (dalam anatomi, ia disebut kongruen). Di lereng yang tersekat, satu bilah yak bi dihalakan ke satu. Sekiranya terdapat bentuk heliks, maka mereka memiliki dua di atas viglyad, yak gwent, bintang dan namanya.

  Double loam - ellipsovidny, Mischelkovy, sydlopodibn Spesies pertama dicirikan oleh fakta bahawa permukaan yang mengartikulasikan membentuk bentuk seperti telur. Puncak bukit myselkovy adalah, di belakang bentuk, gabungan anterior dan tersumbat. Sidlopodibny mempunyai ciri khas tersendiri. Tidak selesa bagi orang baru untuk mengenali kepala dan kemurungan, permukaannya runtuh secara tegak lurus ke satu.

  Tambak sepele - tamsal yang paling runtuh. Di tengah-tengah anggota ini, terdapat pelat, mangkuk, rata dan separuh tinggi. Di Kulyasti suglobi akan ada obsyag rukhiv - pengenalan, pengenalan, kemerosotan, pembungkus. Tse dipukul oleh yogo budova, tentang bagaimana menyebut namanya sendiri. Punggung, yak sudah disuntik - bentuk bahu.

  Chasopodіbniy suglob - sejenis frontal, ale obsyag rukhiv lebih terhad. Punggungnya tazostegnovy. Sekiranya terdapat cerun rata, maka bau busuk akan masuk ke gudang hentian rabung.
  Obsyag rukhiv obmezhenii, permukaan gosok terhadap satu perkara. Bentuk separa bergerak tidak diharapkan dapat dilihat di sekitar sekumpulan cerun gabungan, bau busuk praktis tidak diacak, dan tidak akan disusutkan semasa penghantaran.

  Budova dan elemen utama

  Budova sugloba lebih kompleks; Unsur-unsur struktur adalah seperti berikut: permukaan, yang merupakan epifisis sista (di belakang bau tambahan, ada satu untuk satu), tutup dengan tisu tulang rawan. Ini juga dalam struktur kapsul, yang berbentuk kosong, di mana terdapat ridina sinovial. Yak vazuvalysya, sebelum elemen utama cerun, seperti gudang, cakera yak, menisks, ligamen dan tendon.
  Kain rawan bersiul di permukaan hampir semua sendi, tidak akan kelihatan penyerapan kejutan, jika anda berbaring. Unsur-unsur hidup tulang rawan akan dikeluarkan dari saluran sinovial, air, asid hyaluronik dan kolagen masuk ke gudangnya. Elemen struktur memberikan fungsi liputan ini.

  Kapsul terletak hingga ke sista artikulasi. Struktur itu sendiri ditutup, dalam 2 kerang - berserabut dan sinovial. Saluran pembawa darah melewati kapsul, yang akan mencegah pengambilan dan metabolisme semua elemen struktur sel. Di atas kapsul terdapat cerun cerun, yang fungsinya adalah pelunasan dan pertukaran rechovins. Ia sama di sini untuk mengatasi saraf.
  Unsur lain ialah ostya. Vaughn bengkok dan berus, dan anggota, tumbuh rapat dengan mereka. Ovistya akan menjadi tidak menyedari makanan dan unsur zahist danih.

  Visnovok

  Ini penting bagi golongan bangsawan, yang juga merupakan struktur lereng, lihat, dan Budova. Patologi pembentukan cich melebar, terutamanya di bahagian tengah tengah dan sumbu yang tidak normal. Dalam bagatokh vipadkah, tse kagum dengan keanehan anatomi orang-orang, peranan besar juga dimainkan oleh cara hidup orang tertentu.
  Walau apa pun, ibu yang berkulit cerah ingin memberikan maklumat mengenai anggota dengan caranya sendiri, maklumat ini dapat membantu mengelakkan kemungkinan kecederaan, dan sekiranya terdapat kekurangan di kawasan tertentu,

  Tipi suglobiv

  Budova sugloba.

  Pandangan umum mengenai penghasilan sista kerangka.

  Topik: Skeleton Kistok.

  Lektsіine sibuk №9.

  Anatomi Rozdil, apa tipi vivchak dari kista kerangka, yang disebut sindesmologi.

  Fungsi asas berus di kerangka tidak sama. Terdapat dua jenis perkembangan sista: neruchomy (tanpa gangguan) - synarthrosis dan ruchomy (repart) - arthrosis (Gamb. 36). Bezperervne z'єdnannya vinykє dalam bentuk pertumbuhan bahagian kistok atau їkh. Kerana kenyataan bahawa, dengan bantuan beberapa jenis kain di antara mereka, jenis synarthrosis berikut dikembangkan: 1) syndesmosis adalah pengeluaran kain dengan kain tambahan. Oleh itu, hilangkan sampah dan ganti sikat, berus tengkorak. Sebelum syndesmosis, sapukan jahitan dan ikatan. Jatuh dari pembentukan kawasan-kawasan kista tunggal dan perkaitan antara pengembangan lipatan bahagian rata, bahagian gigi, luskati dan risalah; 2) synchondrosis - tulang rawan sista. Ini adalah bagaimana tulang rabung, sangkar tulang rusuk dengan tulang rawan tulang rusuk, deyaki tulang kranial pada makhluk muda; 3) sinostosis - sejenis pembentukan sista dengan tisu kista tambahan, yang boleh digunakan untuk synchondrosis atau syndesmosis. Juga, sposter secara spontan di tengah-tengah sista kranial, di kisttsi kryzhovy, di antara sista di hadapan haiwan dewasa (kecuali anjing); 4) synsarcosis - myazove z'adnannya sista antara tulang rusuk, sista kintsivok anterior dan shii, kepala dan tulub.

  Sebilangan besar sista tengkorak adalah z'udnan ruhomo (sering) - sudut (Mal.). Lereng disimpan dalam kapsul, tulang rawan slop, yang melengkung permukaan bawah sista, dan ruang kosong cerun, yang dipenuhi dengan tulang rusuk sinovial, yang menutupi lereng tulang rawan. Sebelum elemen tambahan cerun, tumpang tindih pautan, membran, cerun rawan dalaman (menisks, cakera).

  Kapsul cerun (capsula articularis) di pinggir melengkung dan selempang ditutup secara hermetik di lereng. Pada kapsul loam, ia tumbuh keluar - bola berserabut dan dalaman - sinovial. Bola berserat disimpan dari kain berkualiti, kerana menutup gigi dari salah satu daripadanya, bola sinovial - dari kain penuh lembut, dalam satu bola tisu endotel, yang digunakan untuk menyembunyikan buah. Tsya ridina menggantikan lereng permukaan sista dan parut yang berlebihan di lereng.

  Di sebalik sifat runtuhan, terdapat cerun: satu-, dua- dan bagatovisnі.

  Untuk lereng Buda terdapat lipatan sederhana. Di lereng sederhana, hanya dua kista yang sesuai, dan dalam lipatan - sebilangan kista, atau di antara dua gigi kecil, terdapat menisk tulang rawan, atau cakera. Di sebalik bentuk kawasan lereng cerun, terdapat blok-, coo-, sidlo-, elips-like dan flat.

  Di belakang bantuan lereng, terdapat pandangan seperti: zginannya (flexio), pengembangan (extensio), adduction (adductio) - pendekatan bulu ke kawasan tengah til; penghantaran (abductio) - penghantaran bakul dari kawasan tengah bangunan; membungkus (rotatio): membungkus disebut (supinatio) dan membungkus di tengah (ronatio).

  Kecil. Різні vidi dari'днання кісток (rajah):

  A - bezperervne B B - overhanging z'єdnannya (suglob): 1 - gigi adalah 2 - luskatiy shvi; Z - kapsul cerun; 4 - cerun permukaan sista, termasuk tulang rawan hyalin; 5 - cerun kosong; 6 - ostya; 7 - bola sinovial beg

  Tarikh Ditambah: 2014-01-04; Pandangan: 2108; Pelanggaran hak cipta?

  Pendapat anda penting bagi kami! Adakah bahan yang dipos membantu? Ya | Tidak

  Pelukan Kolinny orang: budova, m'yazi

  Suglob dalam organ asas coli є yogo. Menangkan elemen tengah yang paling buruk dari kompleks sokongan-roche orang. Dari pendekatan anatomi, cerun koloni digunakan agar sesuai dengan yang paling mudah dilipat dan hebat. Menang keluar dari kain myazovoy dengan pautan dan pemilikan tiga elemen penting. Di hadapan mereka, terdapat bantalan, buku jari stegnova (simpul distal), simpul velikogomilkov (dari sisi simpul proksimal).

  Struktur Myazov

  Peluang sampai ke lutut dari sisi selimut dan homogen. Dengan bijak boleh dikelaskan pada hiasan kompleks:

  • depan (untuk pengesahan salinan) - 2 buah.;
  • medial abo tengah (m'yazi, scho untuk membawa gambar dalam rukh) - 2 buah.;
  • belakang (sokongan untuk memanjangkan kaki) - 3 pcs.

  Chotirigolovy Stegnova

  Vona adalah yang paling besar dalam hidupnya, pada orang-orang til. Vona terletak di bahagian depan pada permukaan selimut. Termasuk 4 kepala, kulit boleh dijadikan elemen mandiri. Vaughn merangkumi garis lurus dan tiga garis lebar:

  • sisi;
  • promіzhnyu;
  • perubatan.

  Kravetska

  Vona dijumpai pada orang tili. Diakui produk asli. Ia juga menyerap kejutan, dengan ketat, dengan bentuk spiralepodibnoynya sendiri. M'yaz disembuhkan dengan baik ketika dipromosikan di stegovy viddili atas. Ambil satu telinga dari tulang kelabu, kemudian kembangkan sepanjang tepi depan ke sendi tazostegnovy. Abaikan m'yaz lereng koloni di tengah dan kunci berus bersaiz besar. Dengan bersungguh-sungguh, sambungan dapat dikembangkan, kerana mungkin untuk memasukkan dan membengkokkannya dengan stabil atau membengkokkan nombor. Vona melokalkan antara daging chotirigolovogo dan bahasa pemanduan.

  Tonka

  Berkhidmat sebagai pemacu untuk merajut dan membiarkan kolino kintzivka zginati bawah. Persimpangan tipis trocha tersebar di belakang kelopak dan di tengah paksi melintang. Melokalisasi dari kista kemaluan (kerongkong bawah) hingga ke (besar).

  Memandu sangat bagus

  Ini adalah elemen yang bagus dari tongkol berlapis dari wilayah terakhir sidnichnoy kistka yang bukit batu. Untuk berakhir di zon pertumbuhan pertengahan adalah stigma, dan juga di pinggir pendek. Gra peranan daging peribadi orang.

  Berkepala dua Stegnov

  Vona zgina kolina. Lokalkan stigma, di bahagian belakang belakang dan di luar. Terdapat dua kepala di gudang. Yang satu dilihat dari zon bawah dan tepi pendek dari partisi berlapis dan tengah, dan yang lain, dovga, akan diperbaiki dari bonggol belakang. Pautan untuk memintas lereng lutut di belakang paksi melintang dan menggigit ke sikat kecil (її kepala). Robot runtutsya daging berkepala dua pada fungsi extensor. Panggil elemen untuk dirasakan di yamtsi di cawan.

  Semitendinosus

  Ia terletak di permukaan belakang stegna, di bahagian dalam. Її berperanan dalam zginnі gomіlka / rozginnі stegna orang. Dia mempunyai tongkol dengan kepala daging berkepala dua. Lokuskan bolak-balik di tengah-tengah colin. Berjalanlah ke Bandar Besar Kiev.

  Separa membran

  Berjalan dari puncak bukit kecil ke homilka. Di sana anda boleh pergi ke bandar besar (virostka medial). Zgina gomilku di colin dan rozgino stegno.

  Podkolinnik

  Terdapat sambungan tunggal yang kompleks, kerana ia boleh dibawa ke jenis condylar, dan boleh disimpan dari kista stegovy great-gomilkovo ke patellar.

  Colinny loam akan menghilangkan ruam di tiga kawasan:

  • Kawasan kepala Sagittal abo. Vona maє amplitud rukhiv asli dan asli (140-145 darjah).
  • Depan. Yak dibawa / dibawa ke kaki.
  • Jenis ketiga adalah untuk putaran mendatar. Rukh boleh berada di tempat yang betul. Pengenalan kedudukan neutral boleh 15-20 darjah.

  Dengan pandangan sebelum waktunya ruch є kovzannya, serta perechuvannya virostki dalam arah lurus ke depan dan ke belakang menuju stigma. Lipatan kompleks bio-mekanik di lapangan adalah dalam pertukaran satu jam yang boleh ditukar arah ke arah yang berbeza. Nama Cherguvannya dan larian depan Kota Besar Kistka akan menghalang pembukaan gambar dalam jarak antara 90 hingga 180 darjah.

  Menstabilkan peranan dalam koloni tisu lembut, sebelum perubahan, alat kapsul ligamen, serta struktur tendon-tendon.

  Rawan meniskus

  Di antara jumbai jumbai berlapis dan bersaiz besar є terletak dari kain penuh. Ia dipanggil von menic, di mana pokritty berfungsi sebagai tulang rawan hyalin. Pampasan untuk ketidaksesuaian syarikat akan ditakrifkan semula oleh syarikat di lereng dan penyertaan dalam pelunasan. Penstabilan pertumbuhan tulang rawan, yang menyebabkan keruntuhan kelahiran sinovial.

  Di pinggiran menisks pautan roset: tibial dan tibial (koronari). Bau busuk itu berfungsi untuk їkh hubungan dengan kapsul cerun. Pautan koronari ними lebih besar.

  Rawan meniskus saling berkaitan dengan dua pautan: chrestopodibnoy dan kolateral. Bau itu bergerak secara berputar dari virostki kota besar. Tepi menisks, meluruskan lebih dekat ke pusat lereng, tidak membalas dendam pada kapilari, hanya di bahagian lain dari orang-orang judgment penghakiman yang membawa darah.

  Pautan

  Pautan itu dijalin dengan dua elemen: dangkal dan glibok. Engsel penyataan Colinny dengan pautan seperti silang. Bau razmezhoyut yogo kosong dari cengkerang sinovial. Harga yogo budov adalah unik. Ketebalan rata-rata pautan pintu adalah 1 cm dengan peningkatan 35 mm. Pembaikan vona di permukaan dilapisi, terbentang, di tengah, dan juga ke hadapan. Ia kelihatan seperti pangkalan yang lebar, diikat ke tongkol dan kint, seperti sikat yang hebat. Memasang pautan tidak mempunyai fungsi yang berguna apabila cerunnya fleksibel.

  Setiap kali sudut diletakkan, akan ada sambungan yang kuat. Tanda utama PCS (pautan chrestopodibnoy frontal) polyagaє, schob membersihkan sebilangan dari panggilan virostka, roztasovany kista besar.

  Budova kolina menyertakan bunyi seperti silang (ZKS), roztashovana di belakang. Ambil tongkol dari cabang dalaman sikat stegnum, dan berakhir pada batang yang hebat, di zon fossa interminiscular. Pada masa yang sama, bahagian serat tertanam di bahagian belakang kapsul sudut. Tovshchina ZKS menjadi 15 mm dengan peningkatan 3 div. ZKS dirancang untuk penyambungan kistka yang megah. Qi ligamen juga merangkumi dua ikatan serat: anterolateral dan posterior medial.

  ISS (pautan cagaran medial) tidak mempunyai fungsi penstabil sudut. Vona pereshkojaє depan pidvivikhu virostka.

  Peranan penting dalam kestabilan cerun tepi adalah elemen posteromedial kapsul. Kami akan dapat melilit bahagian belakang ISS dan menyimpan seratnya. Untuk dipanggil zyvazkoy belakang serong. Tanda itu juga, seperti di ISS, pautan itu dilihat dalam pandangan bebas.

  Mekanik sendi lutut

  Lereng Colinny boleh menjadi biomekanik lipat. Untuk diagnosis kecederaan dan latihan, perlu bijak, seperti pratsyuє kolino.

  Lereng tiang tumbuh di zon ofensif:

  • kompleks depan dan belakang;
  • medial dan lateral.

  Kulit seperti strukturnya adalah volodya dengan fungsi khasnya sendiri. Robot x ramping dan stabil akan mengelakkan keruntuhan gambar bawah di koloni. Sambungan tiang dalam statik, sebelum terletak pada kuas, dan dinamisme, di belakang yak ditunjukkan sendi tendon itu. Bedroom bilik tidur robot akan memastikan kedudukan puting yang betul.

  Dalam kualiti penstabil sagittal dinamik (akhir), kerang chotirigolium adalah stegna. Vona rozginє ke hujung bawah garis lawan dengan berat dan sokongan pautan silang.

  Nombor (kompleks belakang) disimpan dari sambungan napivinous dan napivperetin yang kerap. Bau busuk ditangkap dari infusi luar dan mengekalkan sindrom kotak viseral anterior. Di kompleks ini saya akan mendapat kunci dari menisk dan kapsul belakang dari akhbar.

  Kompleks perubatan dengan kompleks dinamik dan statik sendiri penaklukan jumlah kekuatan yang bergerak.

  Meniskus disambung dengan cincin pembengkakan lateral. Saya akan membuat kapsul lereng, dan di kompleks dengan mujaz berkepala dua, stegna pereshkodzhaє akan menuangkan zusil putaran dalaman.

  Ini adalah peranan yang sama untuk menyerang:

  • oberigayut dari varus vidhilen (ubah bentuk);
  • pautan silang pidkryplyu;
  • menjelaskan gejala kotak gantung anterior.

  Pautan silang, depan dan belakang, ditafsirkan oleh elemen asas, ia terutama diletakkan di lereng. Penternak saya menjaga kochennya dalam kovzannya. Bau akan mendapatkan bungkus dan bungkus yang tinggal di bahagian tengah, dan juga menstabilkan sisi.

  Nombor dan fisiologi yogo

  Budova kolinnogo hillock termasuk tulang rawan, yang berfungsi sebagai keperitan bagi bahagian-bahagian sista, sebelum jam rukhiv orang.

  Pembezaan rawan hyaline yang tinggi, termasuk:

  • ucapan utama;
  • gentian kolagen;
  • chondrocytes;
  • bola wap.

  Gudang cz Vzamodia vrіvnovazhuє navantazhennya, diterapkan pada kekuatan lereng, maksiat dan visual.

  Chondrocytes - kepala pusat pertukaran pertuturan tulang rawan. Tangkap bau serat rostasovany kolagen hemlock yang sepele. Chondrocytes melihat proteoglikan, kerana mereka menarik air. Sekaligus bau busuk terdiri daripada ucapan tulang rawan utama. Kerana orang-orangnya, kekuatan tulang rawan menjadi lemah dan kualiti bola asas terbakar. Perlu dipertimbangkan kerana kehilangan kesihatan chondrocyte sebelum pembaharuan. Apabila anda melihat unsur-unsurnya, anda akan melihat kemunculan enzim lisosom, kerana ia akan dibanjiri dengan tisu yang sihat. Proses lama (fisiologi) lebih berkaitan dengan kejadian traumatik. Terdapat banyak penderitaan melalui zusil, yang langsung dengan percepatannya, atau galmuvannya, atau kecederaan langsung. Dalam jumlah pemendapan mengikut ukuran aliran masuk tenaga kinetik, akan terjadi penurunan jumlah tulang rawan. Kecederaan tidak langsung boleh menjadi faktor penyebab lain. Ini seperti rapt di rusuk terbalik, disebut homilka, tetapi stegna berada di tengah, jika ada zupinka dari cinch, maka itu boleh menjadi in vivi. Keadaan seperti itu membawa kepada pencabutan tulang rawan dan harta pusaka mereka yang tidak sesuai.

  Hemarthrosis adalah penyebab endogen yang paling kerap merosot fungsi tulang rawan. Hasil pencairan, kapsul sunglob akan mula meregang, menyebarkan kapilari. Hal ini diperlukan untuk menyebabkan kemerosotan daya hidup tulang rawan dan membuang enzim di lisosom, yang menyebabkan penyakit ini terjadi dengan nama chondrolysis. Ketidakstabilan kronik akibat kecederaan lugs adalah faktor utama pengurangan tulang rawan. Tse vede to shkkojen rawan, tanpa fungsi pembaharuan, dan pemusnahan tulang rawan di lereng.

  Lereng Colonny sering mengalami kecederaan. Pertukaran perkataan di tulang rawan akan merosot. Tse dihasilkan sebelum munculnya celah-celah nipis yang baru. Oleh kerana banyaknya daya dorong, mereka memperbaiki penderitaan skala yang lebih besar, di mana serat kolagen hancur. Kemudian, dalam chondrocytes, kadar penumpukan menurun sebelum sintesis, dan proses memulakan proses mengembang pada bola sista sudut. Terdapat zon nekrosis kecil.

  Lereng Colinny adalah ruhlivy. Secara aktif menjadi 130 darjah, secara pasif - 30 darjah sebelumnya. Adalah mungkin untuk membengkokkan nombor secara maksimum dari kedudukan tengah sebanyak 10 - 12 darjah. Kekasaran akan menjadi 170 darjah.

  Sugloby

  Dihantar oleh: admin di Tilu diperlukan sokongan 11/01/2011 0 6981 Ulasan

  Pengurus di lereng dapat bekerja dengan tangan nayr_znoman_tn_sh_: berjalan, bigati, stribati, duduk, biarkan mereka menurunkan tangan, meregangkan punggung dengan nipis. Rukhome zdnannya kistok beberapa pilihan, ale prinsip їkhnyogo zhlenuvannya zagalniy: tidak untuk setiap fikiran kistki lereng tidak berjalan satu demi satu dan jangan menggosok satu lawan satu. Satu permukaan lereng menjadi kental, dan inssha dikeluarkan. Bau busuk dilihat di belakang kelantangan. Suglobi vіdrіznyayayutsya satu bentuk satu di belakang tunas, bentuk, ukuran. Razrіznyayut sejumlah jenis loam: kulyasti, silinder, tulang rawan, engsel, tosh rata. Sebelum kepang, letak bahu dan lozostegnous loam, ke arah silinder - lereng, di mana rabung dari tengkorak, ke rawan tulang rawan - cakera rabung, hingga yang berengsel - cuping jari '' yastka.

  Unsur-unsur utama lereng є cerun permukaan, diatur dengan kehalusan kistok yang disokong, adalah lereng kosong dan lereng beg, yang menjadikan kosong. Elemen tambahan adalah menisk, cakera, gusset. Bau tumbuh di antara permukaan loamy, atau di tepi lereng, yang meningkatkan luas cerun tertutup dan tanpa penglihatan maksimum lereng lereng adalah satu.

  Permukaan yang landai ditutup dengan tulang rawan otot yang lebih banyak, yang memperlihatkan fungsi penyerap kejutan terbina dalam yang hebat. Beg Saglobna dilekatkan pada tikus pengikat simpul. Selubung keseluruhan diperbuat daripada kain berkualiti tinggi, kaya dengan serat putih elastik. Mereka mempunyai sekilas, ridin kental, telur yang kotor. Tsia Ridina menutup permukaan loamy, berubah dengan menggosok belakang kista selama satu jam di loam. Beg Suglobna menyetujui stovschennya - pautan.

  Bab 3. Budova cerun sinovial

  Namakan antarabangsa

  Zmist

  • SUCHASNA UYAVA TENTANG BUDOVA DAN FUNGSI SUGLOBIV SINOVIAH
  • PENGAKUAN TERKINI MENGENAI BUDOVA DAN FUNGSI-FUNGSI DEEP CARTELINE
  • GUDANG BIOKHIMICHNYY MENJALANKAN
  • KEBENARAN FUNGSI CARTELINE BESAR

  SUCHASNA UYAVA TENTANG BUDOVA DAN FUNGSI SUGLOBIV SINOVIAH

  OA - kesesakan cerun sinovial (diarthrosis). Fungsi utama diarthrosis adalah rukhova (contohnya, menggeser bukit penyimpanan di sepanjang sumbu nyanyian) dan sokongan (bersarang ketika berdiri, berjalan, menyerang). Lereng sinovial didepositkan dari permukaan sista, di mana ia menjadi diartikulasikan, ditutup dengan tulang rawan, pengosongan cerun, dan bagaimana untuk membalas cerun sinovial, dan kapsul miring. Unsur anatomi yang tidak sesuai dari diarthrosis є ligamen, herotan atau bahkan lebih awal di tengah, dan meniskus tulang rawan

  Kerana bentuk pembentukan permukaan sista, diarthrosis tumbuh pada permulaan vidi (Nasonova V.A., Bunchuk N.V., 1997):

  1. Lereng rata (contohnya, di depan lereng hutan).
  2. Lereng globular, di mana satu cerun menyelesaikan bentuk penyejuk, atau bahagian penyejuk, dan yang terakhir adalah permukaan, yang sesuai dengan kehalusan melengkung, yang bersambung; dengan pantat lereng kokang sl lereng bahu, di mana banyak ruffs dalam semua jenis gambar adalah banyak rucks, razginnya, pengenalan dan pengurangan, bulatan.
  3. Elipsoidnі lereng, di beberapa di antaranya satu zintzіv, scho untuk menghafal, mungkin menguatkan elipsa, dan cepat - kemurungan yang sesuai. Hasil daripada budov anatomi dan rukhiv obsyag di cichs di chlenuvannya dari pengepungan, kerana penanaman dan di dalamnya mereka tidak berpuas hati, misalnya, rol bulat; Razrіznyayuyut loam sederhana dan fleksibel dan melipat dari decilcom berpasangan sendi loamy (sebagai contoh, promenade'stkovy).
  4. Lereng seperti blok, di mana satu bukit kecil adalah blok di belakang bentuknya, seperti gelendong, kili, dan yang menutup lesung pipit diburu di atas bahagian blok dan ditunjukkan kepada anda bentuknya; sudut khas seperti blok corner sudut midphalangeal tangan dan kaki; Reruntuhan anggota sedemikian hanya dapat dilihat di kawasan yang sama - nama dan ruang; kepada blok-seperti gembur untuk meletakkan dan gembur liktoviy - untuk disimpan dalam segmen tiga-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-one-to-pertengahan, untuk-to-off, untuk proksimal-to-one-to-one, akibat yang, untuk lipatan yang luas, untuk.
  5. Lereng Overtal (seperti roda), dengan punggung lereng paksi Atlanto tengah, untuk melipat ke dalam bulatan, dipasang oleh lengkungan depan Atlantean dan dengan pautan melintang, seperti pelekat seperti gigi dari bahagian tulang belakang II telur; di loam lithuanian, sambungan juga harus dibawa ke jenis loam berbentuk bulat, sehingga kepala sikat pertukaran dibungkus dalam koltsev zyaztsi, seolah-olah saya ingin pergi ke kepala persiaran, seperti.
  6. Gelung Sidlopodibny, punggungnya in pergelangan tangan-p'yastkovy dari jari tangan yang hebat; permukaan yang diartikulasikan dari bentuk tempat duduk mempunyai berus yang serupa dengan trapezium, dan bentuk tempat duduk yang melengkung - kuas I p'yastkova; budova anatomi seperti itu memungkinkan pergerakan lengan bulat di kawasan sagittal dan frontal, lengan bulat di sepanjang paksi di seluruh cerun tidak selesa.
  7. Lereng Virostkovy, keistimewaan anatomi beberapa vyrostki berpasangan - kental dan gerhana, dalam beberapa jenis spiwdruzhnyi; dengan bahagian bawah kemerosotan virus, terdapat sejumlah, yang dapat disimpan dalam tiga komponen, yang menubuhkan satu sistem biologi - hubungan tibiofemoral patelofemoral dan dalaman dan luaran; kesesuaian pertumbuhan kitaran homilk yang hebat tidak dipanggil untuk diingati oleh panggilan dan lelaki dalaman; hubungan bujang yang meruncing melintasi rukh borjuasi dan goidal homili, dan juga membawa homili keluar dari jalan maju dan mundur selama sejam; dalam lereng vyrostkovy yang luas, adalah mungkin untuk mengembangkan dan menyebarkan, memanggil dan memutar dalaman pada cerun tertentu; sekiranya runtuh asli-asli, pembungkus stegna virost jelas serupa dengan salinan homilk yang hebat, dan satu jam perubahan sumbu pembungkus; pangkat seperti itu, bagatovian atau polycentric lereng koloni, sebelum jam pengembangan semula ulser dan tendon, ditenun ke cerun kapsul, tekanan maksimum, sehingga anda dapat memikirkan sokongan semestinya membujur.

  Sendi pelepasan dengan kapsul berserat, yang melekat pada sista berhampiran pinggiran tulang rawan sendi dan masuk ke pinggiran. Kapsul cerun sinovial disimpan dalam dua bola: satu luar - berserat dan satu dalaman - satu sinovial. Bola berserat disimpan dalam kain berserat tebal. Pada yang kecil, bola berserat kapsul mengerang pada tetapan keriting atau burs, di yang lain, petunjuk, fungsi lereng cerun. Bola kapsul berserat Tovshchina akan dimulakan dengan lampiran berfungsi di sudut.

  Berpeluh kapsul digunakan untuk membuat pautan, yang disimpan dalam bentuk serat kolagen selari selari, yang berfungsi untuk menstabilkan dan mengubah cerun dan mengelilingi batang nyanyian. Di antara ciri-ciri kapsul, selain fungsinya menyokong membran sinovial dan hubungan dengan pautan, ia menunjukkan bahawa terdapat sebilangan besar ujung saraf, yang dapat dijumpai pada masa ini, di hujung sinovial seperti ini jangan membalas dendam atas panggilan itu. Untuk terlibat, tepat pada masa yang sama dengan saraf saraf kapsul, mengambil nasib kawalan kedudukan, dan juga bertindak balas terhadap penggoda kesakitan (Vernon-Roberts V., 1990).

  Getah sinovial - bahagian terpenting dari cerun sinovial adalah bahagian terpenting dari cerun sinovial, dan sebahagian besar penyakit reumatik dapat hilang kerana pembakaran getah sinovial. Saya akan memanggil keseluruhan proses itu "synovit". Cangkang sinovial meniup semua lengkung dalaman struktur, tepi rawan gumpalan, dan menjadi 25-35 mikron. Secara histologi, ia adalah bola kain yang boleh dilipat menjadi bola tekstil kolagen yang melengkung (Pavlova V.N., 1980). Membran sinovial dalam bilangan normal lipatan dan jari-jari yang seperti bentuk jari adalah bola sinovial nipis (yang disebut melengkung); sebelum gudang pertama, harus ada bola sel-sel yang rapat, yang sesuai dengan cuci putih di atas lereng, sehingga tidak tersegmentasi, dan bola sub-sinovial yang melipat ke dalam jaringan lemak berserat dari capsicum muda. Bola sinovial sering marah dengan jalur tisu sub-sinovial peralihan yang lancar dari lapisan dalam avaskular, sehingga kekurangan sel dapat digantikan oleh tisu sub-sinovial yang vaskularisasi dengan sebilangan kecil sel kecil di tengah susu Dari saluran darah tisu sub-sinovial ke asal sinovial, sel dan ucapan hidup tumbuhan pada waktu siang perkembangan morfologi pembiakan membran sinovial dan sub-sinovial (dari membran membran basal).

  Membran sinovial dalam norma dikelilingi dengan 1-3 bola sel sinovial - sel sinovial yang dipindahkan dalam matriks (ucapan utama), yang kaya dengan mikrob dan agregat proteoglikan. Sinopsis dibahagikan kepada dua kumpulan - jenis A (seperti makrofag) dan jenis B (seperti fibroblas). Sinopsis jenis A mungkin mempunyai permukaan sel yang tidak rata dengan sebilangan besar virostas, mereka mempunyai kompleks Golgi yang baik, banyak vakuola dan vesikel, namun fisura endoplasma ribosom berputar lemah. Sinovitis makrofag juga boleh membalas dendam terhadap sebilangan besar bahan fagositik. Pada sinovitis jenis B, permukaannya sangat halus, fisura endoplasma ribosom berkembang dengan baik, dan bau busuk boleh menyebabkan sejumlah besar vakuola. Pertumbuhan klasik sel sinovial pada sel A, yang menunjukkan fungsi fagositik, dan sel B, fungsi utama komponen seperti itu pada kelahiran sinovial, di hadapan asid hyaluronik, tidak menunjukkan Oleh itu, boule digambarkan oleh sinovitis jenis C, kerana, untuk tanda-tanda ultrastrukturnya, mereka menempati kedudukan perantaraan antara sel jenis A dan B. Di samping itu, telah terbukti bahawa sel seperti makrofag dapat secara aktif mensintesis asid hyaluronik, dan 1990).

  PENGAKUAN TERKINI MENGENAI BUDOVA DAN FUNGSI-FUNGSI DEEP CARTELINE

  Struktur tulang rawan manusia

  Rawan gumpalan mempunyai struktur yang unik dan melipat melintang matriks postlitine (PCM), yang disintesis oleh chondrocytes (Poole A.R. et al., 2001). Tulang rawan benjolan normal vison mempunyai dua fungsi utama: mencengkam maksiat dengan jalur ubah bentuk sebelum jam sarang mekanikal dan menjaga kelancaran permukaan kental, sehingga memungkinkan perubahan gosok maksimum ketika merosakkan salji.

  Rawan benjolan normal orang dewasa boleh tumbuh menjadi bola bola, atau zon (Gambar 3.1): zon tangensial permukaan, zon peralihan, zon glib atau radial dan zon kalsifikasi. Bola berada di antara permukaan dan zon peralihan, dan terutama di antara kawasan peralihan dan luas, tidak ada batas yang jelas. Sebab untuk tulang rawan lobular yang tidak dikalsifikasi dan dikalsifikasi disebut sempadan goyah - tujuan garis ini adalah untuk memulakan dengan tisu decalcified farbuvan. Kawasan tulang rawan yang dikalsifikasi menjadi berkadar konsisten (6-8%) di bahagian belakang tulang rawan (Oegema T.R., Thompson R.C., 1992). Tulang belakang tulang rawan loam, termasuk kawasan tulang rawan yang dikalsifikasi, dapat dilihat seperti jatuh dari lereng permukaan loam dan dalam bentuk loam. Genggaman hidrostatik bergantian pada jenis tisu subkondral adalah penting untuk pembentukan struktur tulang rawan yang normal, di mana ia dapat mengoptimumkan visualisasi. dari 2-3% hingga 10% jisim tisu asal; di zon permukaan (tangensial), bau busuk akan mengembang kemudian, dan di glibok (radial) - tegak lurus dengan permukaan tulang rawan; pada zon peralihan chondrocytes, kumpulan 2-4 sel terbentuk, yang diedarkan ke seluruh matriks. Salah dari zon tulang rawan karbon, kepelbagaian penyebaran kondrosit dijumpai dalam ketumpatan sel berhampiran zon permukaan, yang paling rendah - dalam kalsifikasi (rajah Gambar 3.1). Di samping itu, kekuatan pertumbuhan klitin bervariasi dari cerun ke cerun, bahagian tulang rawan dibalut sebanding dengan pertumbuhan tulang rawan, kerana jatuh di kedua.

  Sebilangan besar chondrocytes di bahagian atas berbentuk seperti cakera dan sesuai di zon tangensial bola keratin, yang dipindahkan ke matriks; Lebih banyak ruang di zon tengah dan kecenderungan ke arah kontur yang lebih tidak teratur. Di zon peralihan, chondrocytes mungkin mempunyai bentuk sfera, dan beberapa bau terdapat dalam kumpulan kecil, seperti pada matriks. Chondrocytes adalah zon glibokus dan bentuknya sangat elipsoid, mereka dikelompokkan dalam jarak jarak yang berseri dari 2-6 sel. Di zon yang dikalsifikasi, bau pertumbuhannya lebih tinggi; Sebahagian daripadanya bersifat nekrotik, kerana mereka mahukan lebih banyak kehidupan. Clitini dikalsifikasi dengan matriks tidak terkalsifikasi, ruang mikrokristal dikalsifikasi.

  Gambar: 3.1. Zon rawan sudut. Perwakilan skematik dari pandangan tulang rawan lobular dari pandangan medial dari perigi besar wanita ke-66. Ketebalan tulang rawan - 1.8 mm; I - zon tangensial, II - zon peralihan, III - zon radial, di luarnya terdapat garis batas, di mana tulang rawan tidak terkalsifikasi muncul dari zon kalsifikasi (IV). Sambungan Osteochondral (V) yang menghubungkan sista subkondral (VI) ke tulang rawan (untuk: Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998)

  Dalam peringkat seperti itu, tulang rawan kental manusia terbentuk dari PCM terhidrat dan dikuburkan dalam sel baru, yang menjadi 2-3% dari jumlah tisu yang mundur. Di samping itu, tisu tulang rawan tidak kurang membawa darah dan limfa, hubungan antara sel, perbincangan berterusan dengan kata-kata yang meriah, melihat produk dalam pertukaran penyebaran yang baik melalui PCM. Tidak penting bagi mereka yang metabolik, chondrocytes bahkan lebih aktif, pada kebiasaannya, pada orang tua, bau tidak tumbuh. Chondrocytes dijumpai di persekitaran bebas asid, vvazhayut, jadi metabolisme mereka melalui cara yang berbeza (Shapiro I.M. et al., 1991). 2005 hlm. C. Ruiz-Romero dan pengarang menerbitkan peta rujukan proteomik bagi kondroit manusia, yang membantu mengenal pasti kondrosit manusia; sintesis, 12% - dalam metabolisme sel dan 12% diwakili oleh sel tekanan sel.

  Chondrocyte kulit dilihat sebagai kawasan unit metabolik tulang rawan, yang diasingkan dari klitin yang rentan, yang juga menunjukkan pengeluaran unsur-unsur dalam PCM di tengah tengah sel..

  Dalam PCM, terdapat tiga pandangan (Gamb. 3.2), tisu dermal mempunyai struktur morfologi yang unik (Hunziker E.B., 1992) dan gudang biokimia tunggal (Mok S.S. et al., 1994; Hauselmann H.J. et al., 1996).

  Gambar: 3.2. PCM tulang rawan sudut dilihat. Bola nipis matriks periselular (1) dan matriks teritorial (2) berhampiran chondrocyte (3) bentuk matriks perkaitan sel, bentuk aktif metabolik PCM. Secara metabolik, matriks interstisial dalaman (4) menjadi> 90% isipadu belakang PCM tulang rawan sudut manusia (untuk: Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998)

  PCM, yang tidak berbaring ke membran bawah tanah chondrocyte, disebut pericellular, atau lacunar, matriks. Wain dicirikan oleh jumlah agregat proteoglikan yang tinggi, dihubungkan dari asid hyaluronik modulasi sel dan dari reseptor seperti CD44 (Knudson C.B., Knudson W., 1993), dan oleh pelbagai organisma. Tanpa tengah matriks periselular untuk menempel pada matriks teritorial, abo capsular, matrix, yang dapat disimpan dari kolagen fibrillary antar sel, hingga ke clino kumpulan okremi clitini abo (inodi), untuk membentuk khas 1998). Hubungan chondrocytes dengan matriks kapsular membantu menyokong penambahan pertumbuhan sitoplasma berangka, yang kaya dengan mikrofilemen, dan juga untuk molekul matriks khusus tambahan, seperti reseptor yang bergantung pada ancorin dan CD44. Bentuk terkecil dan paling jauh dari membran bawah tanah chondrocyte dibuat oleh PCM - matriks perantaraan, untuk menghilangkan bilangan fibril kolagen dan proteoglikan paling sedikit (Hunziker E.B., 1992).

  Terdapat PCM pada kesempatan pengoksidaan yang lebih jelas pada tulang rawan pekat manusia yang lebih tua, kurang pada tulang rawan yang belum matang (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998). Ukuran kulit yang biasa tidak berbeza hanya di lereng kecil, tetapi tidak dapat dilihat di sempadan rawan itu. Chondrocyte dermal virobl adalah matriks cecair. Menurut data (Hunziker E.B., 1992; Mok S.S. et al., 1994), chondrocytes dari tisu tulang rawan yang sihat mengekalkan kawalan metabolik aktif ke atas matriks periselular dan tersier mereka, kawalan bau kurang aktif dari buffer metabolik..

  Yak dimaksudkan lebih awal, rawan gumpalan disimpan di peringkat kepala dari PCM selebar rosy, disintesis dan diatur oleh chondrocytes. Makromolekul tisu dan kepekatannya berbeza-beza dengan memanjangkan jangka hayat sehingga keperluan fungsional terkecil. Protes tidak penting: sel mensintesis keseluruhan matriks dalam satu jam, sama ada pada fasa pertama, mengikut keperluan fisiologi (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998). Kepekatan makromolekul, keseimbangan metabolik di antara mereka, hubungan dan interaksi dengan daya biokimia dan, pada peringkat sedemikian, fungsi tulang rawan lobus di tepi satu loam. Komponen utama PCM tulang rawan tubuh manusia adalah air (65-70% lemak), yang dihubungkan dengan kekuatan fizikal khas makromolekul tisu tulang rawan, yang tidak memasuki lipatan kolagen, proteoglobulin. 1999).

  GUDANG BIOKHIMICHNYY MENJALANKAN

  Serat kolagen disimpan dalam molekul kolagen fibrillar. Pada ssevts_v pada bahagian kolagen penyitaan б seperempat bahagian dari semua badan bіlk_v. Kolagen membentuk unsur fibrillary (kolagen fibril), yang disimpan dalam subunit struktur, disebut tropo-lagen. Molekul tropo-lagen mempunyai tiga tombak, yang dapat membuat lingkaran. Begitulah struktur serat kolagen, di mana molekul-molekul dipindahkan secara selari di kanan kemudian dari perubahan kekal sekitar 1/4 usia dan untuk memastikan kegembiraan dan kualiti kain yang tinggi, yang diketahui oleh orang lain. Secara bermusim, terdapat 10 jenis kolagen yang berbeza secara genetik, yang berasal dari struktur kimia α-lants dan / atau sekumpulan molekul. Nybilsch vivcheni pershі chotiri tips dan kolagen membina sehingga 10 isoform molekul.

  Colagenovi difibrilisasi untuk memasuki gudang, yang terbuka luasnya sejumlah besar tisu, termasuk tulang rawan. Semua lindung nilai separa tidak sensitif tengah dari fibril kolagen silang kacau dan komponen rosario yang lebih besar, seperti proteoglikan, glukoprotein dan protein khusus tisu; Satu bau diikat secara kovalen dengan unsur kolagen.

  Disusun dalam molekul kolagen fibril menjadi hampir 50% lebihan kering rawan organik (10-20% tulang rawan asli) (Thonar E.J.M.A. et al., 1999). Pada tulang rawan matang, 90% kolagen mengembangkan kolagen jenis II, yang kurang biasa pada tisu lain (contohnya, saraf tunjang adalah perut). Kolagen jenis II terletak hingga kelas I molekul kolagen, yang membentuk fibril. Pada tulang rawan matang, orang juga mempunyai kolagen IX, jenis XI dan sebilangan kecil jenis VI. Bilangan relatif gentian kolagen jenis IX dalam fibril kolagen menurun sebanyak 15% pada tulang rawan janin hingga hampir kepada 1% pada tulang rawan matang (Mayne R., 1989; Eyre D.R., 1991; 1992).

  Molekul kolagen jenis II terdiri daripada tiga tumbuhan polipeptida α1 (II) yang serupa, disintesis dan dirembeskan dalam viglyad, diletakkan di tengah. Sebaik sahaja molekul kolagen siap, mereka siap bergerak ke ruang angkasa, dan bau untuk membentuk fibril (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1992). Pada tulang rawan berkarat matang, kolagen jenis II memperbaiki arked fibrillar, dalam beberapa molekul ini digeser dalam bola tisu glib, dan nipis - mendatar dalam bola dangkal (Schenk R.K. et al., 1986; Aydelotte M.B., Kuetner.

  Gen ini dikaitkan dengan manifestasi ekson jenis II, tetapi propeptida terminal-N kaya dengan sistein. Ekzon tersebut tidak dinyatakan pada tulang rawan yang matang, tetapi pada tahap awal perkembangan (prechondrogenesis). Molekul jenis II (jenis IIA) dikaitkan dengan ekson ekson untuk menambahkan kolagen jenis II (Ryan M.C., Sandell L.J., 1990). Imovirno, ungkapan jenis diterapkan pada pengumpulan unsur dalam PCM tulang rawan sudut. Mungkin, terdapat peranan penting dalam perkembangan patologi tulang rawan (misalnya, penampilan reparatif yang tidak mencukupi, persetujuan osteofit dan in.) (Sundell L.J. et al., 1992).

  Pengukuran dari fibril kolagen jenis II, tanpa memberikan fungsi sokongan peregangan, diperlukan untuk menyesuaikan isipadu dan bentuk tisu (Eyre D.R. et al., 1992; Hunziker E.B., 1992). Fungsi ini dipengaruhi oleh hubungan kovalen dan melintang antara molekul kolagen (Eyre D.R. et al., 1990). Dalam PCM, enzim lysiloxidase mengubah aldehid menjadi hidroksilizin, yang kemudian berubah menjadi asid amino multivalen hidroksilisil-piridininolin, yang membentuk hubungan melintang antara tanglung. Di satu sisi, kepekatan rantai asid amino bergerak dari sebelah, protes di tulang rawan dewasa secara praktikalnya tidak berubah (Eyre D.R. et al., 1988). Di sisi tulang rawan, terdapat peningkatan kepekatan pautan melintang dalam pelbagai jenis, yang dibuat tanpa penyertaan enzim (Monnier V.M., Cerami A., 1981).

  Hampir 10% tulang belakang kolagen dalam tisu tulang rawan menjadi kolagen minor, itulah sebabnya mereka memperbesar fungsi unik tisu (Thonar E.J.M.A. et al., 1999). Jenis Colagen IX terletak pada kelas III molekul jarak pendek dan ke kumpulan unik Facit-kolagen (Fibril-Associated Collagen with Interrupt Triple-helices - fibrilasi kolagen dengan putaran tidak berguna yang terganggu) (Olsen B.R., 1992). Wain disimpan dari tiga lantsyugs yang ditanam secara genetik. Salah satunya adalah glukosa α2-lansσεol selama satu jam dengan kondroitin sulfat, dan selama satu jam untuk menghancurkan molekul dengan proteoglikan. Di antara segmen spiral kolagen jenis IX dan kolagen jenis II, terdapat pautan silang hidroksypyridin yang sihat dan tidak sempurna (Eyre D.R. et al., 1987; van der Rest M., Mayne R., 1988). Colagen IX juga boleh berfungsi sebagai penyambung antarmolekul-interfibrillary (aka mistok) oleh lengan spacer dengan serat kolagen (Muller-Glauser W. et al., 1986; Wu J.J., Eyre D.R., 1989). Molekul kolagen IX membetulkan hubungan melintang di antara mereka, sehingga kestabilan mekanikal jaring separa fibrillar enzim meningkat. Bau busuk juga akan membuat anda merasakan ubah bentuk, menghubungkan proteoglikan, yang akan membanjiri bahagian tengah tumit. Sebagai tambahan kepada CS-lancer anionik, molekul kolagen IX menggantikan domain kationik, yang memindahkan cas dan kekuatan yang besar kepada interaksi dengan makromolekul matriks lain (Vasios G. et al., 1988).

  Kolagen jenis XI hanya menghasilkan 2–3% sebahagian besar kolagen. Menangi sehingga ke kelas I (yang akan diluluskan) kolagen dan stok dari tiga α-lants yang berbeza. Bersama dengan jenis kolagen II dan IX, jenis kolagen XI menyetujui heterotaip untuk tulang rawan fibril (Eyre D.R., 1991). Molekul kolagen jenis XI muncul di tengah-tengah fibril kolagen jenis II di belakang imunoelektromikroskopi tambahan. Anda boleh menghidu molekul kolagen jenis II, mengawal pertumbuhan fibril lateral dan menentukan diameter fibril kolagen heterotaip (Eikenberry E.F. et al., 1992). Di samping itu, kolagen XI mengurus nasib pautan melintang yang terbentuk, namun, pautan melintang pada tulang rawan dewasa hilang di mata ketoamina divalen yang belum matang (Eyre D.R. et al., 1992).

  Sebilangan kecil kolagen jenis VI, yang merupakan wakil kelas III molekul jarak pendek, terdapat di rawan globular (Eyre D.R., 1991; Thomas J.T. et al., 1994). Jenis Colagen VI mengesahkan mikroba dan boleh menumpukan perhatian dalam matriks kapsul chondron (Poole C.A. et al., 1988).

  Proteoglikan adalah rantai, sehingga secara kovalen menerima satu tombak glikosaminoglikan. Proteoglikan terletak pada beberapa makromolekul biologi yang paling biasa. Proteoglikan yang paling meluas terdapat di PCM tulang rawan. Kusut di tengah-tengah fibril kolagen proteoglikan hidrofilik, fungsi utamanya ialah membina tulang rawan ubah bentuk putaran yang sihat (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998). Diakui, proteoglikan berjalan dengan baik dan sejumlah fungsi lain, intinya hingga akhir bukan vidom (Wight T., Mecham R., 1987; Hardingham T.E. et al., 1992; Sandy J.D., 1992).

  Agrekan adalah proteoglikan utama rawan karbon: ia menjadi hampir 90% jisim proteoglikan luar dalam tisu (Thonar E.J.M.A. et al., 1999). Blok berbulu Yogo dengan jisim 230 kDa glukosilasi bebas glukosaminoglikan kaitan kovalen, kondroitin sulfat dan keratan sulfat, serta oligosakarida N-dan O-kintsev (Kiani C. et al., 3.3 2002).

  Gambar: 3.3. Struktur aggrekanu dan molekul tong kencing. Tiga domain globular (G1, G2, G3) secara agregat dibahagikan kepada dua segmen (E1 dan E2). E1 membawa kondroitin sulfat pada glikosaminoglikannya sendiri, E2 mempunyai dua domain - satu yang tidak membawa kondroitin sulfat (*) dan keratan sulfat (**) (untuk: Eyre D.R. et al., 1992, dalam ziminami)

  Glіkozamіnoglіkanovі lantsyugi Suglobova rawan SSMSC stanovlyat blizko 90% zagalnoї Masi makromolekul - keratanu sulfat (yavlyaє sendiri poslіdovnіst іz sulfatovanogo disaccharide N-atsetilglyukozamіngalaktoza іz mnozhinnimi sulfatovanimi dіlyankami yang іnshih monosakarida zalishkіv yak seperti asid sіalova) i hondroїtinu sulfat (yavlyaє sendiri poslіdovnіst іz disaccharide Asid N-acetylgalactosamine-glucuronic dari sulfat eter, ditambahkan ke atom keempat dermal dalam karbon N-acetylgalactosamine).

  Blok agregat stryzhneviy mempunyai tiga domain globular (G1, G2, G3) dan dua domain interglobular (E1 dan E2) (rajah Rajah 3.3). N-kintseva dilyanka untuk menggantikan domain G1- dan G2, dipisahkan oleh segmen E1 hingga 21 nm. Domain G3, perubahan pada dylyantsi C-endovian, perubahan pada G2 oleh segmen E2 (hampir 260 nm), yang membawa> 100 tombak dalam kondroitin sulfat, sekitar 15-25 lansin dalam keratin, dan juga sulfat... Oligosakarida berkait N adalah kedudukan utama di sempadan domain G1- dan G2 dan segmen E1, serta dekat dengan wilayah G3. Glycosaminoglycans dikelompokkan dalam dua kawasan: peluasan yang paling banyak (jadi nama wilayah, bagate untuk kondroitin sulfat) menggantikan lancer dengan kondroitin sulfat dan hampir 50% keratan lancer sulfat (Thonar E.J. 1987) (Thonar E.J. 1987). Wilayah yang kaya dengan keratan sulfat terletak di segmen E2 dekat dengan domain G2 dan bahagian depan rantau ini, kaya dengan kondroitin sulfat (Hardingham T.E. et al., 1992). Molekul agregat juga dapat diganti dengan ester fosfat, dilokalisasikan di hadapan lebihan xilosa, yang dapat digunakan untuk menambahkan kondroitin sulfat ke lanceolum; Mereka juga boleh muncul pada kelebihan potongan rambut serine (Thonar E.J.M.A. et al., 1999).

  Segmen terminal C dari domain G3 disimpan di tiga kawasan penyimpanan, tetapi ia merangkumi dilenka yang homolog dengan faktor pertumbuhan epidermis (EGF), zon ini sangat homolog dengan jenis C lektin (juga disebut zon homologia yang mematuhi karbohidrat), zon tersebut adalah.

  Antibodi poliklonal anti-EFR Vikoristovuchi, subtipe EFR penyetempatan peptida tengah dengan jisim 68 kDa dalam agregat rawan manusia. Dengan banyak wain, anda boleh menambahkan hingga EFR-1; -2 atau kedua-duanya sahaja (Fulop C. et al., 1993). Walau bagaimanapun, fungsi ini diperbaiki (Kuettner KE, Thonar E.J.M.A., 1998) Subdomain keseluruhan manifestasi dalam struktur molekul lekatan, yang mengawal penghijrahan limfosit (Hardingham T.E. et al., 1992). Gudang zon homolog untuk lektin C, zazuvatsya dengan fruktosa, manose, dan juga tenascin C (Halberg DF, 1988), glikolipid sulfat (Miura R et al., 1999), dan fibulin-1 (Aspberg A. et al., 1999) ma -2 (Olin AI et al., 2001).

  Sekiranya hanya sekitar sepertiga molekul agrrecan, yang diasingkan dari tulang rawan matang seorang lelaki, harus diganti dengan domain G3 yang utuh; Sebenarnya, ini dikaitkan dengan ini, tetapi dalam PCM molekul aggrecan dapat diubah ukurannya dengan kaedah enzim. Lebih banyak bahagian dan fungsi pecahan pecah di rumah bukan rumah (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998).

  Segmen fungsional kepala molekul aggrecan adalah segmen E2, yang membawa glukosaminoglikan. Dilyanka, bagata untuk keratan sulfat, balas dendam asid amino prolin, serine dan threonin. Lebihan serine dan threonine O-glukosilasi yang banyak dengan kelebihan N-asetilgalaktosamin, bau mencetuskan sintesis beberapa oligosakarida, kerana keratan sulfat ditambahkan pada lanceol, dan kemudian kita memberi mereka makan sendiri. Bahagian segmen E2 akan mempunyai lebih daripada 100 titik akhir serine - glisin, di mana serin tidak akan melekat pada lebihan xylosyl pada tongkol kondroitin sulfat. Namanya chondroitin-6-sulfate, chondroitin-4-sulfate berjalan sekaligus dalam batas satu molekul proteoglikan ini, dengan spіvіdnіvіyu yang jatuh dari penyetempatan tisu tulang rawan mereka.., 2006).

  Struktur molekul aggrekanu dalam matriks tulang rawan manusia terkenal dengan sejumlah perubahan dalam proses penuaan dan penuaan (Roughley R.J., Mort JS, 1986; Thonar EJMA et al., 1986; Thonar EJMA, Kuettner K.E., 1987; Bayliss MT, 1990). Perubahan yang berkaitan dengan yang lama merangkumi perubahan dalam ukuran hidrodinamik akibat perubahan jumlah rata-rata lancer pada kondroitin sulfat, peningkatan jumlah dan peningkatan jumlah lancet di E.Jever. Molekul Aggrecan juga dapat mengenali sejumlah perubahan dari satu enzim proteolitik (contohnya, aggrecanase dan stromylezin) menjadi blok ricih (Plass A.H.K., Sandy J.D., 1995). Untuk membawa molekul aggrecanu ke penurunan progresif dalam jumlah rata-rata protein potongan rambut.

  Molekul Agrecan disintesis oleh chondrocytes dan dirembeskan dari PCM, mereka hampir membentuk agregat, stabil oleh molekul protein yang lembap. Penggabungan ini adalah untuk memanfaatkan interaksi koperasi non-kovalen mereka yang sangat spesifik antara asid glukuronik nitrat dan sebanyak 200 molekul agregat dan pautan. Asid glukuronik adalah glukosaminoglikan linin tanpa sulfat dengan berat molekul tinggi, yang dapat disimpan dari molekul N-asetilglukosamin dan asid glukonat yang tidak berpaut terakhir (Knudson C.B., Knudson W., 1993). Asid hyaluronik dipindahkan secara berlebihan posklitinno, periselular, dan lebih banyak dilokalisasi di ruang dalaman (Hascall V.C. et al., 2004). Peranan asid hyaluronik dalam pembentukan kekuatan viskoelastik tisu inert, percambahan garis sinovial dan badan yang mudah terbentuk, dan pengaturan langkah-langkah penghidratan tisu dan pengangkutan tisu. Di samping itu, kesihatan asid hyaluronik dan persaudaraan telah ditetapkan untuk mitosis, penghijrahan clitin (Turley EA et al., 2002), penembakan (Hascall VC et al., 2004), pengembangan chinchlin (Turley EA et al., 2002) dan Toole BP et al., 2002). Pada tulang rawan, asid hyaluronik berfungsi dalam tisu supramolekul dengan proteoglikan dan protein striary dalam struktur agregat (Pooley A.R. et al., 2001). Pasangan gelung ke domain G1 aggrecan (rajah 3.3) saling berkaitan dengan kuat dari kelima oleh disakarida asid hyaluronik yang berlainan. Blok Zv'yazuvalny, iaitu untuk menggantikan pasangan gelung yang serupa (sangat homolog) (Neame P.J. et al., 1987), bersama dengan domain G1 dan molekul asid hyaluronik dan menstabilkan struktur agregat. Kompleks domain G1 - asid hyaluronik - adalah blok hiper-stabil bentuk interaksi yang sangat stabil, sebagai sasaran domain G1 dan blok sebatian enzim proteolitik. Mengenal pasti dua molekul protein zyzuvalny dengan berat molekul 40-50 kDa; Bau busuk berasal dari satu tahap glukosa. Hanya satu molekul penghubung asid hyaluronik - aggrecan. Molekul ketiga, dibnish, protein yazuvalnyy terbentuk dalam jalur agregasi proteolitik yang hebat (Roughley P.J. et al., 1992).

  Hampir 200 molekul aggrecan dapat dihubungkan dengan satu molekul asid hyaluronik dan agregat 8 mikron. Dalam matriks berkaitan sel, yang tersimpan dari jenis periselular dan teritorial, agregat mengambil pautan mereka dari sel melalui jalur (melalui rentetan asid hyaluronik, reseptor Knudson pada W. 1993) sel..

  Kelulusan unit di PKM adalah proses lipatan. Mengetahui molekul aggrekan yang disintesis tidak langsung muncul sebagai asid hyaluronik (Sandy J.D., Plass A.H.K., 1989). Ia dapat berfungsi sebagai mekanisme pengawalseliaan, yang memungkinkan molekul-molekul yang disintesis diketahui untuk mencapai zon perantaraan dan matriks di hadapannya, kerana bau busuk akan digerakkan dalam agregat yang besar (Mok S.S. et al., 1994). Bilangan molekul sintesis aggrekanu dan batu bata yang disintesis yang diketahui, yang digunakan untuk menjadikan agregat sebagai jalan bersama dengan asid hyaluronik, secara signifikan diubah dengan sekilas (Bayliss M.T., 1992). Di samping itu, ukuran agregat, rupa rawan orang, berubah dengan ketara. Keseluruhan rantaian dikaitkan dengan perubahan jumlah molekul asid hyaluronik dan molekul aggrecan.

  Dua jenis agregat telah dipasang di bahagian tulang rawan (Manicourt D.H. et al., 1988). Ukuran purata agregat pada spesies pertama ialah 60 S, agregat pada spesies lain (superagregat yang terbentuk dengan baik) - 120 S. Perlu mengambil sebilangan besar molekul protein ulseratif (Manicourt D.H. et al., 1988; Pita J.C. et al., 1992) Kemunculan superagregat cich, mungkin, mempunyai peranan besar dalam fungsi kain; sebelum jam pembaharuan tisu, semasa peringkat awal perkembangan, bola tengah tulang rawan lob berkembang di bola tengah tulang rawan loam, di loam, yang terkena OA, pada tahap awal perkembangan penyakit, perubahan pada J..

  Okrіm kolagenu yang proteoglіkanіv rawan skladaєtsya Zi znachnoї kіlkostі pozaklіtinnih bіlkіv, SSMSC kesusahan chislennі funktsії, pіdtrimuyuchi struktur matriks, zokrema mehanіchnі vlastivostі tkanini mengambil nasib dalam іzolyatsії faktorіv pertumbuhan yang proteїnaz dalam okremih dіlyankah matriks dan takozh vіdіgrayut vazhlivu peranan dalam vzaєmodії daripada klіtinami, mengatur aktiviti dengan pangkat sedemikian. Fungsi perbuatan itu sudah ada di rumah, tetapi air dekat dengan yang besar di sekitar pihak berkuasa yang berfungsi..

  Biglikan dan decorin - molekul yang mengandungi dermatan sulfat, mungkin mempunyai berat molekul hampir 100 dan 70 kD, misalnya; berat putih potongan rambut hampir 30 kD (Fisher L.W. et al., 1989) Molekul-molekul hiasan dan biglikan disintesiskan di tengah-tengah (propeptida dengan residu asid amino), yang sebahagiannya dapat dipatuhi dalam proses sintesis litin dalaman (Oldberg et al., 1996) tetapi juga Roughley et al. (1996).

  Dalam tulang rawan berkarbon seorang lelaki, molekul biglikan menunjukkan dua lantsyugi kepada dermatan sulfat, pada masa itu, kerana decorin, yang sering muncul, hanya satu. Molekul kehilangan sebahagian kecil proteoglikan pada tulang rawan kental, jika ia dapat berlimpah seperti proteoglikan agregat yang hebat. Proteoglikan lain saling berkaitan dengan makromolekul lain dalam PCM, termasuk fibril kolagen, fibronektin, faktor pertumbuhan, dll. (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998). Decorin kadang-kadang dilokalisasikan pada permukaan fibril kolagen dan menyebabkan fibrilogenesis kolagen (Vogel K.G. et al., 1984; Scott J.E., 1990). Protein strizhneviy menghubungkan ke domain sel-nodular fibronectin, dengan sendirinya, imovirno, menghubungkan sisa reseptor di permukaan sel (integrarins). Pautan dengan timus dan decorin, dan hubungan biglikan dengan fibronektin dan lekatan garis dan penghijrahan klitin, serta pembentukan bekuan darah, bau pembaikan tisu yang baik, L. 1992) (Rosenberg, 1992). Pada kayu manis, kepentingan menghias fibrilogenesis terhadap kolagen menunjukkan hasil berhati-hati dengan makhluk dalam pemusnahan sintesis molekul hiasan, di mana daya hidup (kecenderungan) kelengkungan berkembang. Penurunan sokongan untuk peregangan dapat dijelaskan oleh kemerosotan pembentukan serat kolagen di shkіri. Di samping itu, terlepas dari hubungan dengan TFR-β, hiasan dirancang untuk mendorong percambahan sel, menyuntik transduksi isyarat tanpa jalan tengah, mengayuh melalui pengaktifan kitaran Ingibitorium et al. (1996).

  Mereka sendiri, Misha dengan kekurangan biglikanu (Young M.E. et al., 2002) dimaksudkan untuk mengubah jisim sista, untuk menampung kejahatan, dan juga untuk memusnahkan kesihatan sebelum kista itu disetujui. Sebab penurunan kapasiti bangunan sebelum persetujuan stroma klitin (klitin di depan sista) juga dicirikan oleh penurunan kesan faktor pertumbuhan, pengurangan sintesis kolagen dan pertumbuhan apoptosis.

  Fibromodulin rawan berkarbon adalah rantai proteoglikan dengan berat molekul 50–65 kDa, kaitan dengan kolagen fibril (Olberg A. et al., 1989). Protein ricih Yogo, homolog dengan hiasan protein ricih dan biglikan, membalas sejumlah besar tirosin sulfat yang berlebihan (Onnerfjord P. et al. 2004). Bentuk fibromodulin glikosilasi (sebelumnya disebut protein matriks 59 kD) mungkin berperanan dalam pengaturan pembentukan dan pengembangan struktur fibril kolagen (Plass A.H.K. et al., 1992). Fibromoduline dan decorin tersebar di permukaan fibril kolagen. Dalam peringkat seperti itu, seperti yang diperkenalkan sebelumnya, peningkatan diameter proteoglikan yang dapat dilihat secara selektif (dan juga molekul kolagen tipe IX) meningkat diameter (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998).

  Osteoadherin (Wendel M. et al., 1998) disimpan dari lapan lebihan tirosin sulfat dan dicirikan oleh prinsip pengelompokan yang sama berbanding dengan fibromodulin (Onnerfjord P. et al. 2004). Sebilangan kecil protein, yang lebih khas untuk tisu kista, tetapi juga dapat dihasilkan oleh chondrocytes hipertrofik. Osteoadherin dihasilkan oleh penyakit melalui їх α2β3-integrini (Wendel M. et al. 1998), tetapi perincian prosesnya tidak tersedia sehingga akhir.

  Terdapat struktur khas chondroadherin (Neame P.J. et al, 1994) pembentukan gelung sub-disulfida pada molekul C-nukleus, sebagai tambahan kepada keunikan sel poligonal dengan kehadiran T. pasca terjemahan yang pertama. Chondroadherin diketahui berkaitan dengan integrin α2β1, tetapi tidak bersamaan dengan integrin kolagen yang sama (Camper L. et al., 1997). Tsikavim juga adalah fakta bahawa chondroadherin boleh dikaitkan dengan kolagen pembentuk fibril jenis I dan II (Mansson B. et al., 2001). Imovirno, chondroadherin dapat menghubungkan sel dengan kolagen untuk mengalirkan matriks. Namun, pada masa ini hanya ada sedikit bukti fungsi protein di tulang rawan, sehingga nilai hubungannya dengan integrin belum ditentukan. Nampaknya, chondroadherin є untuk mencapai penyetempatan yang jelas di tulang rawan. Oleh itu, blok muncul lebih penting dalam plat pertumbuhan dan diilean prehypertrophic (Shen Z. et al., 1998).

  Tulang rawan yang beku harus diganti oleh sejumlah sel di PCM, yang tidak terletak di hadapan proteoglikan atau kolagen (Gbr. 3.4). Bau berkait dengan makromolekul lain dari lindung nilai, yak merangkumi sebahagian besar molekul PCM (Heingard D., Oldberg A., 1989; Heingard D. et al., 1995).

  Ancorin adalah blok dengan jisim 34 kDa, yang dilokalisasi pada permukaan chondrocytes dan dalam membran sel, dimediasi oleh intermodulasi antara sel dan matriks. Pada pautan dari pertalian tinggi dengan kolagen jenis II, ia dapat muncul pada mekanik reseptor, yang memancarkan isyarat perubahan cengkaman ke fibril chondrocyte (von der Mark K. et al., 1986).

  Gambar: 3.4. Deyak makromolekul PCM rawan berkarbonat dan potensi mereka untuk berinteraksi. Kolagen XI jenis penyetempatan serat tengah kolagen jenis II, sementara melekat pada molekul kolagen jenis IX. Decorin dan fibromodulin dapat melekat pada fibril kolagen, mungkin, disebabkan oleh interaksi tambahan glukosaminoglikan pengisian negatif dengan segmen kationik kolagen jenis IX. Proteoglycan agregat, yang disimpan dalam aggrecan asid hipoklorik dan asid hyaluronik, mengikat dari membran sel melalui hubungan antara asid hyaluronik dan reseptor permukaan selini (untuk: A. Heingard, D., 1989)

  Tenascin C adalah anggota tenascin tanah air, sebelum stok yang merangkumi wakil Chotiri (C, R, W, X) (Chiquet-Ehrismann R., Tucker R.P., 2004), yang dicirikan oleh lebar tisu kecil. Tenascin C adalah salah satu daripada tiga molekul, kerana ia boleh dipercayai terdapat pada tulang rawan dalam tempoh pertumbuhan dan sekiranya berlaku keadaan patologi malignan (Salter D.M., 1993; Mackie E.J., Ramsey S. et al., 1996). Blok juga dapat dibersihkan dengan fibroblas, termasuk yang memasuki stroma puffin, sel-sel tisu licin dan sistem saraf (Chiquet-Ehrismann R., Tucker R.P., 2004). Salah satu fungsi tenascin adalah pengaturan perkhemahan ulama. Oleh itu, anggur dihubungkan dengan fibronektin, menyekat interaksinya dengan syndecan (Chiquet-Ehrismann R., Tucker R.P., 2004), yang sangat penting dalam proses migrasi klinikal. Peranan tenascin dalam patologi tulang rawan rentan terhadap pertumbuhan pengeluarannya pada penyakit tulang rawan pada OA (Salter D.M., 1993).

  Fibrilini. Vyvchennyu fibrilinov hadir dengan penuh penghormatan, selalunya di samping fakta bahawa serangkaian mutasi yang berlaku di bahagian kecil molekul, menyebabkan perkembangan fenotip berangka, misalnya, sindrom Marfan (Robison P.N. et al., 2006) Terdapat tiga jenis fibril, jenis kulit yang dicirikan oleh struktur yang agak hebat. Oleh itu, Fibrilin-1 disimpan sebanyak 1100 lebihan asid amino.

  Fibrilines adalah batu bata yang terbentuk sebelum mikrofibril terbentuk (Kielty CM et al., 2005), yang tidak muncul di dunia luar dalam dilenks, tisu de tisu mengalami tekanan mekanikal serat (Kielty CM et al., 2002). tanpa sumnіvu menang sangat penting. Nampaknya, kajian antara molekul memanfaatkan transglutaminase tambahan dan mungkin lebih penting untuk meningkatkan kestabilan serat. Sebilangan molekul yang berinteraksi dengan serat fibrillin adalah mikrobrylate glikoprotein-1 dan -2 (Penner A.S. et al., 2002; Kielty C.M. et al., 2005). Di samping itu, mikrofibrilasi glukoprotein-1 juga dikaitkan dengan kolagen α3-lanceol tipe IV, yang secara awal menghantar jejaring ke matriks (Cain S.A. et al., 2006). Fibrilin dapat dihubungkan dengan heparin, sehingga dapat berkomunikasi dengan proteoglikan membran sel, dengan syndecan dan glypican. Pada peringkat awal embriogenesis, fibrilin dinyatakan pada anak-anak, walaupun bukan di tulang rawan itu sendiri, tetapi yang lebih penting di perikondrium. Pada tahap yang lebih besar dan selama tempoh pertumbuhan, organisma fibril membentuk rangkaian fibril di matriks tulang rawan. Sekiranya nilainya lebih rendah, ia disusun semula dari serat kasar dalam matriks, yang mengalirkan chondrocytes (Keene D.R. et al., 1997).

  Fibronectin adalah komponen sejumlah besar tisu tulang rawan, dan dunia kecil muncul sebagai fibronektin dari plasma darah (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998). Adalah mungkin untuk membiarkan fibronektin menyatu ke dalam matriks dengan cara saling menghubungkan antara membran sel dan matriks penyimpanan, seperti kolagen jenis II dan trombospondin (Heingard D. et al., 1995). Fragmen fibronektin secara negatif dimasukkan ke dalam metabolisme chondrocytes - ia mendorong sintesis aggrekan, merangsang proses katabolik. Telah ditetapkan bahawa sintesis dan kepekatan fibronektin dan pertumbuhan tulang rawan dengan OA (Lorenzo P., et al., 2004). Maksud kenyataannya adalah bahawa saya ingin memulai dengan pendekatan awal dengan OA, tetapi pada masa yang sama, saya ingin dapat melalui proses mengembangkan penyakit. Di samping itu, kepekatan serpihan fibronektin dinyatakan dalam penyakit sudut rendah pada OA, seperti peringkat, bau busuk dapat memainkan peranan dalam patogenesis penyakit pada tahap yang lebih rendah (Homandberg G.A. et al., 1992). Imovinno, dengan berkesan, serpihan molekul matriks ini, yang mengikat pada reseptor chondrocytes (Poole A.R., 1995).

  Thrombospodin - rantai, didorong oleh bilangan tunggal dari unit struktur yang sama, tetapi melebihi fungsi berangka. Terdapat tiga (thrombospodin-1 atau -2) atau lima (thrombospodin-3; -4 atau 5) bahagian yang sama.

  Protein matriks oligomerik tulang rawan adalah anggota superlineariti trombospondin, zombem trombospodin-5 (Adams J.C., Lawler J., 2004; Hankenson K.D. et al., 2005), adalah pentamer dengan lima subunit berat molekul yang hampir sama dengan 83. Pada tulang rawan, trombospodin-1 dikenal pasti; -3 atau 5 / protein matriks oligomerik tulang rawan, lebih-lebih lagi, ia tetap dominan (Lorenzo P. et al., 2004). Thrombospodinum muncul dalam jumlah besar pada tulang rawan lobula, terutama dalam bidang sel yang berkembang biak dalam tisu, dengan pertumbuhan. Mungkin, protein matriks oligomerik tulang rawan berperanan mengatur pertumbuhan klitin (Heingard D. et al., 1995). Kepekatan yang jauh lebih rendah muncul di PCM tulang rawan matang (Heingard D. et al., 1995). Protein matriks oligomerik tulang rawan dikaitkan dengan molekul kolagen jenis I dan II, dan dikaitkan dengan kolagen fibrilogenesis yang lebih cepat dan kuat. Pada masa yang sama, molekul protein matriks oligomerik tulang rawan segera dihubungkan ke desilcom oleh molekul kolagen, yang hilang dengan lebih dekat dan ketika fibril terbentuk (Rosenberg K. et al., 1998). Protein matriks oligomerik tulang rawan juga dapat berinteraksi dengan kolagen jenis IX, dan juga dengan fibronektin (Di Cesare P.E. et al., 2002). Sehingga satu jam, ia tidak dapat dicapai in vivo, in vivo, in vivo, dan infus pada fungsi fibronectin, seperti dalam interaksi dengan membran sel.

  Sintesis sejumlah besar protein rawan matriks oligomerik dalam pertumbuhan matriks pada peringkat awal OA (Lorenzo P. et al., 2004), dan pada peringkat awal dan pra-akhir. Rozpodil hempedu pada tulang rawan normal perubahan yang terlalu banyak dari matriks antar sel ke matriks periselular, tertidur dalam kemerosotan remaja dan lipatan baru pada dylyanka yang lebih tua.

  Matrilini adalah tanah air batu bata, ia dilambangkan dalam tisu serbaguna di viglyadas odinits (dari 1 hingga 4) (Deak F. et al., 1999), yang merupakan produk gen muda dan tong sampah pelbagai dimensi, yang dapat disimpan. Dalam perwakilan tulang rawan matrilin-1 dan -3 adalah penting (Segat D. et al., 2000). Pada masa yang sama, jika matrilin-3 terdapat di lebih banyak tulang rawan, matrilin-1 mungkin lebih meluas. Pertumbuhan disebabkan oleh kehadiran dalam tisu organisma muda, ketika ia tumbuh, dan kelebihannya muncul di tulang rawan trakea. Air Matrilin-1 tidak muncul di rawan gumpalan atau struktur cakera pertengahan tulang belakang (Paulsson M. et al., 1984). Dalam kes mutasi pada gen yang memberi kod untuk sintesis matrilines, pesakit mengalami displasia epifisis berganda dengan anomali dalam pertumbuhan rangka (Cotterill S.L. et al., 2005). Semasa imunisasi dengan matrilin-1 Misha, dan schuras dengan perpecahan genetik tunggal mengalami penurunan organ tenaga yang teruk akibat reaksi autoimun dan pencucuhan yang berlebihan di trakea (Hansson AS et al., 1999). Makhluk-makhluk itu juga mempunyai ujian terhadap kainnya, menunjukkan makna blok, misalnya, aliran silang hidung. Perlindungan lereng tidak bermaksud.

  CLIP (protein lapisan tengah tulang rawan) adalah blok bola rawan perantaraan, untuk pertama kalinya pengenalpastian komponen rawan gumpalan, tahap pertumbuhan pada peringkat awal OA (Lorenzo P. et al., 2004). Bulo dibentuk, supaya bongkahannya terletak di tengah rawan tengah manusia pertengahan pertumbuhan. Pada tahun semasa, ada sedikit bukti mengenai peranan CLIP, tetapi telah terbukti bahawa jumlah pertumbuhan yang signifikan dalam OA dapat berfungsi sebagai antigen sekiranya penyakit lereng (Yao Z. et al., 2004). Ia juga direbus, tetapi CLIP dapat menjadi pengatur aktiviti IPF di selin (Johnson K. et al., 2003).

  Sebelum protein matriks, anda juga dapat:

  • protein matriks asas (36 kDa), yang mempunyai pertalian yang tinggi terhadap kondrosit, adalah mungkin untuk mengutamakan interaksi sel dalam PCM, misalnya, sebelum jam pembentukan semula tisu;
  • GP-39 (39 kD) dinyatakan dalam bola dangkal rawan lobula dan dalam membran sinovial (fungsi nevid) (Heingard D. et al., 1995);
  • Protein 21 kD disintesis oleh chondrocytes hipertrofi, bersama dengan kolagen jenis X, dapat berfungsi di zon sempadan bergelombang (Heingard D. et al., 1995).

  Sebagai tambahan, chondrocytes mengekspresikan bentuk glikosilasi proteoglikan kecil tidak terkumpul pada peringkat awal perkembangan tulang rawan dan dalam fikiran patologi, melindungi fungsi tertentu untuk tahun semasa..

  KEBENARAN FUNGSI CARTELINE BESAR

  Molekul ke aggrecan memindahkan kesihatan ke tulang rawan benjolan untuk mengalami ubah bentuk cacing (Maroudas A. et al., 1992). Bau busuk menunjukkan interaksi khusus di tengah-tengah ruang, secara tidak sengaja, memainkan peranan penting dalam organisasi, struktur dan fungsi PCM. Dalam tisu tulang rawan, molekul aggrecan dapat mencapai kepekatan 100 mg / ml (Thonar E.J.M.A. et al., 1999). Pada tulang rawan, molekul agrrecan diperah hingga 20% mengikut isipadu, kerana ia mengeluarkan bau busuk dari tulang rawan. Bahagian bawah yang sepele, diperbaiki dengan kolagen fibril, memberi kain bentuk dominan dan jumlah proteoglikan yang luar biasa. Celah kolagen tengah proteoglikan yang tidak mereput membawa muatan elektrik negatif yang besar (untuk mengimbangi sebilangan besar kumpulan anionik), yang memungkinkan interaksi dengan kumpulan kationik yang runtuh dari Interstitial Ridini E., E.M. Bersama dengan air, proteoglikan akan diberi gelaran cengkaman cengkaman, seperti peleburan kolagen (Maroudas A., 1975).

  Kehadiran air di PKM masih merupakan detik penting. Airnya diperbuat daripada kain; Ia diikat dari proteoglikan tidak akan memberi tekanan. Di samping itu, air akan menghalang pengangkutan molekul dan penyebaran dari PCM. Terdapat cas negatif yang tinggi pada proteoglikan hebat, yang terpaku di dalam tisu, menyebabkan kesan isipadu yang disertakan (Kuettner K.E., Thonar E.J.M.A., 1998). Ukuran pori-pori di tengah-tengah julat proteoglikan pekat pada permukaan malium, sehingga penyebaran sel-sel globular yang hebat dalam tisu dikelilingi sangat padat (Urban J.P.G., 1990) PCM membawa kepada bakteria bermuatan negatif (contohnya, klorin) dan bakteria besar (seperti albumin dan imunoglobulin). Ukuran ukuran gumpalan tengah dari kolagen fibril dan proteoglikan dapat disesuaikan dari ukuran beberapa molekul anorganik (contohnya, natrium dan kalsium, bukan kalsium).

  PKM mempunyai banyak air dan kehadiran dalam fibril kolagen. Kekuatan biomekanik fizikokimia tulang rawan membentuk ruang extrafibrilary (Maroudas A. et al., 1992). Daripada dipimpin oleh ruang dalaman, adalah mungkin untuk meletakkan kepekatan proteoglikan di ruang yang luar biasa dan bergerak dengan penurunan kepekatan sisa-sisa.