Sergey Bubnovsky: Sakit belakang 100 kali lebih kuat daripada sakit jantung. Tugas untuk sakit akut adalah membuang otot dari kekejangan. Dan untuk ini, kecuali untuk latihan, alam semula jadi tidak menghasilkan apa-apa

Diagnostik

Maria Vasilevskaya: Di udara "Pemeriksaan perubatan". Ini adalah diagnostik penjagaan kesihatan kami, suhu pendapat umum, masalah yang membakar, dan nasihat berguna. Sakit belakang adalah perkara biasa dalam kehidupan kita masing-masing. Mengapa ia timbul, dan apa yang menyumbang kepada perkembangan hernia intervertebral? Mari kita fikirkan. Dan profesor, doktor sains perubatan, pengarang kinesitherapy moden, kaedah unik rawatan dan pemulihan penyakit sistem muskuloskeletal Sergey Mikhailovich Bubnovsky akan membantu kami dalam hal ini. Helo Sergey Mikhailovich.

Sergey Bubnovsky: Helo, Masha.

Maria Vasilevskaya: Apa yang menyebabkan hernia intervertebral? Sebab apa.

Sergey Bubnovsky: Hernia intervertebral adalah bentuk osteochondrosis tulang belakang yang melampau. Itu berlaku melalui keradangan. Di sini anda dapat melihat titik merah seperti itu. Keradangan adalah pembengkakan pasangan lembut, iaitu di dekat tulang belakang otot dalam, yang disebabkan oleh pelbagai faktor, misalnya, faktor yang paling "popular" adalah duduk. Semua pemandu dan akauntan trak mempunyai hernia dan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Dan sekarang pengurus pejabat.

Maria Vasilevskaya: Adakah mereka duduk dengan tidak betul? Atau terlalu lama?

Sergei Bubnovsky: Mereka duduk terlalu lama dan otot tidak berfungsi. Sebenarnya, ini adalah distrofi, iaitu, apabila seseorang mempunyai hernia yang dapat dilihat, yang disebut, iaitu cakera yang runtuh, saya katakan, sayang atau sayang, dan anda distrofi! Bagaimana distrofi? Saya seperti 80 kilogram. Dan ahli radiologi menulis penyakit distrofi. Maksudnya, anda mempunyai cakera intervertebral "lapar", yang, by the way, kami mempunyai 24, yang anda gunakan setiap hari dan yang tidak anda makan. Bayangkan seorang pekerja yang anda paksa bekerja, tetapi tidak memberi makan. Adakah ia akan bertahan lama? Seseorang mempunyai cukup selama 20-25 tahun, dan kemudian semuanya mula lesu dan otot tidak "memberi makan" cakera ini.

Maria Vasilevskaya: Artinya, secara teorinya, hernia boleh berada di setiap vertebra?

Sergei Bubnovsky: Ya, 24.

Maria Vasilevskaya: Baiklah, bagaimana jika seseorang mempunyai pekerjaan tidak aktif? Bagaimana saya boleh menolongnya? Mungkin mencadangkan senaman untuk hari itu? Biarkan dia melenturkan dan meluruskan atau berdiri dan melakukan beberapa latihan pendek dan sederhana agar perkara ini tidak berlaku?

Sergey Bubnovsky: Kesakitan boleh datang dari tisu yang mempunyai reseptor kesakitan. Nociceptors, seperti yang dikatakan oleh doktor.

Maria Vasilevskaya: Akhir saraf?

Sergei Bubnovsky: Ya, ujung saraf, menyakitkan. Ujung saraf yang menyakitkan ini tidak mempunyai tulang atau cakera intervertebral. Mereka tidak mempunyai saraf atau saluran darah..

Maria Vasilevskaya: Tidak boleh sakit di sana?

Sergei Bubnovsky: Dia tidak boleh jatuh sakit di sana. Tetapi di dalamnya terdapat pembuluh tulang, iaitu, tetapi tidak menyakitkan. Saraf, ujung saraf, saraf tunjang dan otak, yang paling paradoks, tidak menyakitkan. Mereka tidak mempunyai reseptor kesakitan.

Maria Vasilevskaya: Jika tidak, akan menyusahkan kita untuk berfikir.

Sergei Bubnovsky: Ya, saraf, anda tahu, memindahkan maklumat, menyampaikan maklumat, iaitu, mereka memerintahkan, "mereka mengatakan" anda boleh memerintahkan atau tidak. Sekiranya kita menganggap bahawa hernia telah mencubit saraf, maka tidak akan ada rasa sakit, hanya akan ada kelumpuhan. Kerana maklumat otot terganggu. Dan di sini seseorang bergerak, ia hanya menyakitkan. Ia sangat menyakitkan. Sakit belakang adalah 100 kali lebih kuat daripada sakit jantung. Dan kesakitan, jumlah maksimum reseptor kesakitan terletak pada otot, ligamen, tendon yang tidak didiagnosis oleh ahli radiologi. Kerana ia adalah tisu lembut yang terbuat dari air. Dan jika otot tidak kelihatan dalam gambar, maka tidak ada, dan itu hanyalah penyebab kesakitan. Dan tugas sekiranya sakit akut adalah mewujudkan keadaan untuk menghilangkan otot dari kekejangan, genangan. Dan untuk ini, selain itu, malangnya, malangnya, bagi orang yang malas, alam semula jadi tidak menghasilkan apa-apa. Nah, contoh mudah. Telah kekejangan otot gastrocnemius. Seseorang tidak beroperasi pada otot, tidak menelan pil, dan kesakitannya tidak dapat ditanggung. Ia meregangkan otot betis, dengan jari kaki.

Maria Vasilevskaya: Extensor.

Sergey Bubnovsky: Extensor. Kesakitan hilang ketika otot diregangkan. Kerana dia menghilangkan kekejangan, kemudian dia mengurut dan itu sahaja, rasa sakit itu hilang. Tetapi terdapat 80 otot seperti itu di bahagian belakang dan mereka dapat menahan sehingga 8 tan beban paksi, fikirkanlah! Dan mustahil untuk meregangkannya dengan tangan anda. Dan untuk itu, seluruh tuas badan digunakan dari lengan hingga kaki. Ketika itulah anda melakukan latihan khas yang melibatkan meregangkan punggung kerana kesakitan. Nah, untuk ini, pelbagai prosedur krioterapi, sejuk, air digunakan, mungkin di dalam air, pernafasan digunakan.

Maria Vasilevskaya: Salap pemanasan mungkin akan dikontraindikasikan?

Sergei Bubnovsky: Memanaskan otot hanya melegakan simptom sebentar. Tetapi mereka meningkatkan keradangan. Dan bengkak lebih banyak. Cuba bayangkan, jika saya terkena mata, adakah anda akan menasihati saya untuk memanaskan atau sejuk? Selsema tidak menyenangkan, tetapi edema hilang, kerana sebagai tindak balas terhadap peredaran mikro sejuk semakin meningkat, edema hilang. Dan kehangatannya bagus, tetapi kemudian saya melihat diri saya di cermin dan tidak tahu siapa dia. Babi seperti itu. Oleh itu, terdapat banyak cara untuk melegakan sakit belakang akut. Sebagai contoh, saya menerangkannya dalam buku dan praktik saya. Dan perkara utama adalah bahawa orang sering datang setelah penyingkiran hernia, dengan sindrom kesakitan yang berulang. Kami melihat gambar kawalan, dan terdapat hernia baru di tempat yang sama. Maksudnya, tulang rawan, cakera telah berantakan, menjadi unsur-unsur, dan unsur-unsur tersebut diturunkan sebagai penyebab kesakitan. Walaupun cakera intervertebral terletak di lantai yang berbeza dengan ujung saraf, dan tidak dapat mencubitnya secara topografi, ini tidak masuk akal. Tetapi, kerana mereka terlibat dalam otot, mereka terlibat dalam ubat penahan sakit, pil mahal, blokade. Kemudian, apabila ia tidak membantu, mereka melakukan pembedahan. Dan sekarang operasi itu sangat mengerikan, spondylosis, mereka meletakkan piring di antara vertebra. Mematikan semua otot dalam dari bekalan darah.

Maria Vasilevskaya: Nampaknya sebilangan pemain skat kami ada.

Sergei Bubnovsky: Baiklah, di sini saya menunjukkan pemain skater terkenal kami dalam satu program, semasa Sukan Olimpik Sochi. Bahawa mereka meletakkan pinggan kepadanya dan dia hampir masuk ke kereta kuda. Saya katakan kepadanya, lepaskan! Dia berlepas dan alhamdulillah mulai menunggang lagi.

Maria Vasilevskaya: Menurut kaedah anda, dengan bantuan latihan, bolehkah hernia dapat disembuhkan sekali dan untuk semua? Jadi dia tidak pernah kembali.

Sergey Bubnovsky: Kinesitherapy adalah rawatan kesakitan dan sindrom akut dan kronik menggunakan simulator penyahmampatan. Iaitu, ketika saya membuat syarat untuk anda berlari sambil berbaring di lantai. Pull-up berbaring di lantai, tetapi dalam mod penyahmampatan. Maksudnya, tulang belakang diregangkan dan otot dihidupkan. Dan ketika otot mula berfungsi, beberapa saat kemudian sistem limfa juga menyala, di mana terdapat fagosit, sel pelindung, dan mereka larut, mencerna hernia ini. Dan hernia bukanlah penonjolan inti, ia adalah cakera yang runtuh, ia adalah debu, serpihan yang tidak dapat menahan apa-apa. Dan dari tahap hernia ini terdapat juga urutan, tindakan ekstrem, nekrosis. Nekrosis adalah tisu mati yang kononnya mencubit saraf. Tetapi sangat bergaya, sangat bermanfaat untuk menghilangkan hernia. Ini adalah beberapa minit, dan rawatan lebih banyak mempengaruhi beberapa hari, atau bahkan beberapa minggu, atau bahkan beberapa bulan. Tetapi selepas itu, tidak ada hernia, cakera, bagaimanapun, juga tidak ada, ia dihapus dengan cara yang sama seperti hernia. Iaitu, herniasi cakera menjadi lebih kecil. Ia runtuh. Dan sebaliknya, otot kemudian mula berfungsi. Artinya, saya menunjukkan kepada anda latihan khas, menolong anda melakukannya, dan kemudian anda menyokong latihan ini secara murni. Sama seperti mencuci, menggosok gigi. Ia lebih menggembirakan daripada menelan pil. Ubat penahan sakit mengandungi banyak kesan sampingan toksik. Alergi, bisul, pendarahan, dengan penggunaan ubat penahan sakit yang berpanjangan, organ turun. Ini amat berbahaya bagi wanita dalam tempoh klimaks, selepas bersalin. Ia menyebabkan penurunan kelajuan aliran darah, penghilang rasa sakit, bentuk darah beku. Baiklah, anda mengambilnya sekali, dua kali, tetapi bagaimana jika ada sakit leher, sakit kepala? Dan anda menggunakan pil. Maksudnya, sambungan neuromuskular anda terputus, anda sama sekali tidak mengawal badan anda.

Maria Vasilevskaya: Anda menekan gejala.

Sergei Bubnovsky: Anda menekan gejala, anda menekan perkembangan otak yang sama. Sekali lagi, sistem peredaran darah bertambah buruk, peredaran mikro, metabolisme menderita. Maksudnya, otot adalah pencari nafkah kita, mereka dikawal oleh minda, sistem saraf. Sekiranya anda tidak mengawal otot, mereka berhenti membantu organ dan otak. Oleh itu, demensia, demensia, kini bermula pada usia 40-45 tahun. Saya mengatakan ini sebagai psikiatri.

Maria Vasilevskaya: Terima kasih banyak untuk perbualan ini. Terima kasih atas nasihat anda. Itu adalah "Pemeriksaan perubatan", sihat!

Rawatan sakit belakang dan sendi mengikut kaedah Bubnovsky

Sakit belakang telah timbul dan masih berlaku di hampir setiap orang Rusia. Punca kesakitan ini boleh berubah-ubah dan seringkali seseorang tidak berusaha membetulkan keadaan, tetapi berhenti hanya mengambil ubat penahan sakit yang mengurangkan gejala.

Ekaterina SHKATOVA

Wartawan sejak 2013. Mula bekerja di majalah "Apa yang sedang berlaku?" Minat: perundangan, sains gunaan, sastera klasik. Pendidikan tinggi dalam bidang psikologi.

Ekaterina SHKATOVA

Sergei Mikhailovich Bubnovsky - profesor, doktor sains perubatan menemui teknik pengarang untuk merawat bahagian belakang yang disebut "kinesitherapy". Kaedah ini berdasarkan pengaktifan rizab dalaman badan. Kinesitherapy telah mendapat populariti yang tinggi kerana kenyataan bahawa latihan sederhana dapat dilakukan oleh hampir semua orang di rumah. Untuk pengembangan kaedah yang unik, Dr. Bubnovsky mempunyai banyak penghargaan dan lebih banyak lagi pesakit yang bersyukur yang telah melupakan sakit belakang dan sendi.

Walaupun serba boleh teknik Bubnovsky, ini dikontraindikasikan dengan ketat untuk orang yang baru menjalani pembedahan, mengalami penyakit onkologi, keadaan di ambang strok atau serangan jantung, dan juga mengalami ligamen atau pecah tendon..

Teknik Bubnovsky disyorkan untuk merawat kecederaan pelbagai asal sendi bahu, sendi siku, keradangan tendon, hernia intervertebral, spondylosis tulang belakang, migrain, prolaps organ dalaman dan gonoarthrosis sendi lutut. Latihan sesuai untuk pencegahan penyakit kardiovaskular, scoliosis, disfungsi seksual pada lelaki, menopaus pada wanita, pada masa pranatal, dan juga selepas melahirkan anak..

Dr. Bubnovsky merumuskan beberapa peraturan asas yang mesti dipatuhi ketika menggunakan kinesitherapy:

 • perlu memulakan latihan setelah sekurang-kurangnya 2 jam berlalu sejak makan terakhir;
 • pemanasan wajib diperlukan, kerana otot dan sendi mesti dipanaskan, disiapkan;
 • pernafasan mesti sekata dan perlahan;
 • anda perlu mengambil sejumlah besar air minuman bersih;
 • semua latihan diulang sekurang-kurangnya 10 pendekatan dengan kemungkinan peningkatan bilangan pengulangan;
 • pada waktu siang, 3 - 6 set latihan dilakukan;
 • pada akhir latihan, anda memerlukan rehat setengah jam dan prosedur air (anda hanya boleh mandi yang menyegarkan);
 • anda tidak boleh ponteng kelas, anda harus menolak untuk melakukannya hanya jika anda merasa tidak sihat.

Kami akan mengkaji latihan asas yang ditetapkan oleh Dr. Bubnovsky untuk sakit belakang dan osteochondrosis, yang hanya memerlukan ruang terbuka dan dua tikar latihan untuk membiak. Latihan pertengahan diulang satu demi satu.

Latihan 1: merangkak pada semua empat di lantai.

Latihan 2: berbaring di punggung dan letakkan bungkusan ais yang dibungkus tuala di bawah punggung bawah. Ais dapat melegakan bengkak. Lengan berada di belakang kepala dan siku menghala ke hadapan. Kami membuat selekoh di kawasan dada belakang sehingga siku meluru ke lutut.

Latihan 3: bengkokkan kaki secara perlahan pada sendi lutut dan tarik ke arah kepala, sementara siku lengan yang berlawanan cenderung ke kaki yang berlawanan. Pengulangan dilakukan secara tidak segerak - kaki kanan - lengan kiri dan sebaliknya.

Latihan 4: Untuk mempermudah mekanik sendi, berjalan kaki berlutut. Latihan dilakukan di lantai, di atas tikar latihan, atau dengan pelapik lutut.

Latihan 5: sambil duduk berlutut, punggung dengan tenang jatuh ke tumit, sambil menjaga punggung anda dengan lurus. Sekiranya anda tidak boleh duduk di atas tumit, letakkan tikar latihan berpusing di bawah punggung anda dan duduk di atasnya..

6 senaman: berjalan di punggung. Dihasilkan setiap hari - sekurang-kurangnya 20 minit.

Latihan 7: push-up dilakukan. Bergantung pada kecergasan fizikal, mereka boleh dilakukan dalam posisi klasik, atau dalam keadaan berlutut. Siku berada pada sudut tepat.

Latihan 8: sesuai untuk sakit belakang yang teruk. Tangan kanan menggenggam hujung kaki anda, dan kaki meluruskan tanpa tegangan. Tindakan yang sama serupa dengan kaki kiri..

Satu siri latihan yang sederhana dapat melegakan sakit belakang dan sendi dan mencegah beberapa penyakit yang teruk.

Latihan belakang dari Dr. Bubnovsky

Gimnastik Dr Bubnovsky: peningkatan tulang belakang dan sendi

Sakit belakang dan sendi adalah masalah yang menjadi perhatian ramai. Sebabnya boleh berbeza: neurologi, reumatologi, ortopedik, vertebrologi. Mengambil ubat dapat meredakan simptom, tetapi tidak menghilangkan penyebabnya. Doktor S.M. Bubnovsky menasihatkan melakukan senaman khas yang akan membantu mencegah penyakit sendi dan tulang belakang dan kambuhannya. Gimnastik Bubnovsky untuk tulang belakang boleh dilakukan di rumah. Pertimbangkan apa itu.

Asas teknik Bubnovsky

Postulat utama yang mana metodologi S.M. Bubnovsky, yang berikut:

 • senaman;
 • pemakanan yang betul;
 • prosedur air.

Dalam kombinasi inilah komponen-komponen ini membantu mencapai kemajuan..

Latihan Bubnovsky untuk tulang belakang di rumah dikembangkan dengan mengambil kira ciri anatomi pada tulang belakang dan sendi. Mereka bertujuan untuk memberi tulang belakang beban yang seragam, yang secara positif akan mempengaruhi semua otot, ligamen, vertebra dan sendi..

Gimnastik menurut Bubnovsky untuk tulang belakang mempunyai kelebihan berikut:

 • Ia mengambil kira semua ciri badan.
 • Memberi beban yang sekata pada otot, sendi, ligamen dan vertebra.
 • Menggalakkan ketepuan tisu otot dengan nutrien.
 • Meningkatkan proses metabolik pada tisu dan otot.
 • Memberi semangat, tenaga dan mood yang baik.
 • Meningkatkan mobiliti, keanjalan, nada sendi, otot dan vertebra.
 • Senaman boleh dilakukan di rumah..

Latihan untuk tulang belakang Bubnovsky berdasarkan elemen berikut:

 • Tenang dan melengkung punggung.
 • Meregangkan otot kaki dan lengan.
 • Meregangkan vertebra abs dan punggung.
 • Menaikkan punggung.
 • Kajian kaki.

Sistem Bubnovsky untuk tulang belakang: penyediaan

Sebelum memulakan latihan, pelajari garis panduan berikut:

 • Satu set latihan harus dilakukan setiap hari jika anda merasa sihat.
 • Anda perlu melakukannya semasa perut kosong, jadi sekurang-kurangnya dua jam harus berlalu antara waktu makan dan bersenam.
 • Sebelum anda mula melakukan gimnastik, lakukan pemanasan untuk membantu otot anda memanaskan badan. Urut tangan, lutut, tulang kering dan sebagainya dengan gerakan membulat.
 • Setelah selesai bersenam, mandi dan berehat.
 • Bernafas dengan betul dan dalam.

Teknik Bubnovsky untuk merawat tulang belakang: latihan

Pertimbangkan beberapa latihan yang merangkumi gimnastik Bubnovsky untuk memperbaiki sendi dan tulang belakang:

 • Untuk merehatkan otot dan tulang belakang, dapatkan keempat-empat badan dan, merehatkan lutut dan telapak tangan anda di permukaan, berehat sebisa mungkin.
 • Dalam posisi yang sama, hembuskan sebanyak mungkin udara dari paru-paru dan lengkapkan kawasan dada ke atas. Tanpa menyedut, tahan posisi ini selama sepuluh saat, berehat dan setelah beberapa saat ulangi latihan. Latihan ini merangkumi gimnastik untuk tulang belakang toraks menurut Bubnovsky, ini membantu mencegah osteochondrosis serviks dan toraks.
 • Dalam posisi yang sama, duduk di kaki kanan anda, dan tolak kiri anda ke belakang. Regangkan otot dengan menarik kaki kiri ke belakang dan kaki kanan ke hadapan, dan sebaliknya. Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, anda akan merasa sakit ringan pada otot paha anda. Latihan ini berguna untuk melegakan kekejangan otot dan menghilangkan akar saraf yang terjepit..
 • Tanpa mengubah kedudukan permulaan, regangkan batang tubuh anda ke hadapan dan lengkapkan punggung. Pegang pada kedudukan ini selama yang anda boleh..
 • Senaman untuk otot perut. Berbaring telentang dengan tangan di belakang kepala. Dalam kedudukan ini, tekan dagu ke dada dan angkat bilah bahu setinggi mungkin dari lantai. Ulangi sehingga anda merasakan ketegangan yang kuat pada otot perut.
 • Latihan untuk pantat. Berbaring telentang dengan lengan terentang yang diletakkan di bawah punggung, telapak tangan ke bawah. Dalam kedudukan ini, anda perlu merobek kawasan pelvis sebanyak yang anda boleh. Ulangi sekurang-kurangnya 25 kali. Kemudian ambil posisi permulaan dan berehat.
 • Latihan untuk kaki. Ambil posisi berbaring di perut anda, dan semasa menghirup, angkat kaki kiri anda setinggi mungkin, dan kemudian kaki kanan anda, sambil menghembus nafas, turunkan. Senaman sangat berguna bagi mereka yang mengalami masalah sendi kaki..
 • Anda perlu berdiri di atas permukaan yang dinaikkan dengan jari kaki, tumit anda harus digantung ke lantai. Tangan perlu memegang beberapa jenis sokongan yang "melambung" ke atas dan ke bawah. Latihan ini berguna dalam merawat sendi kecil di kaki..
 • Langkah-langkah di tempat dengan lutut tinggi bermanfaat untuk memanaskan otot dan meningkatkan aliran darah..
 • Pada posisi permulaan yang sama dengan tangan anda dibengkokkan pada siku, semasa menghirup, turunkan badan ke lantai. Semasa anda menghembuskan nafas, bergerak ke tumit, luruskan lengan anda. Latihan ini berguna baik untuk osteochondrosis dan untuk hernia intervertebral dan spondylosis..

Juga, latihan bola untuk tulang belakang Bubnovsky telah membuktikan diri mereka dengan baik. Mereka berguna untuk hernia intervertebral, osteochondrosis dan hanya untuk pencegahan, membantu menghilangkan rasa sakit dan mempercepat proses penyembuhan.

Pertimbangkan beberapa latihan berikut:

 • Duduk di atas bola lurus dan luruskan punggung anda, tetapi jangan bengkokkannya. Letakkan tangan anda di lutut. Regangkan ke atas dengan kepala anda untuk merasakan regangan lembut di tulang belakang anda. Tahan selama sepuluh saat, kemudian kembali ke kedudukan permulaan.
 • Latihan seterusnya dilakukan di dinding. Bola harus diletakkan di bawah punggung, kaki harus diletakkan sedikit lebih lebar daripada bahu. Jongkok dengan lancar, putar bola ke tulang belakang anda. Ulangi hingga lima kali. Sekiranya anda merasa sakit, berhenti bersenam.
 • Inti dari latihan seterusnya adalah, sambil berdiri di atas dinding, anda perlu sedikit melabuhkan punggung ke atas bola fitball, menggulungnya sedikit di sisi dan ke atas dan ke bawah. Tindakan ini membantu merangsang kerja otot dan membantu menghilangkan pengapit..
 • Senaman berguna untuk scoliosis dan untuk pencegahannya. Anda perlu memberi penekanan pada tangan anda, meletakkan kaki anda pada bola fitball. Bergilir-gilir dan susun semula berus dengan lancar, sehingga meniru berjalan.
 • Seterusnya, berbaring di atas bola fitball dengan punggung, letakkan tangan di belakang kepala dan letakkan kaki di atas lantai. Cuba kekal dalam kedudukan ini selama setengah minit, kemudian berehat dan ulangi tindakan.
 • Latihan ketiga dilakukan di lantai. Anda perlu berbaring di belakang anda, meletakkan kaki anda di atas bola. Angkat badan dan betulkan kedudukan ini. Tubuh dengan kaki harus membentuk garis lurus. Rentangkan tangan ke hadapan, kuatkan pandangan anda ke siling. Lakukan 15 repetisi.
 • Latihan seterusnya bertujuan untuk merehatkan otot punggung anda. Berbaring dengan perut anda di atas bola, letakkan tangan dan kaki anda di atas lantai, sambil merehatkan punggung anda sebanyak mungkin. Selepas 3-5 minit, ubah posisi dan berbaring di atas bola fitball dengan punggung anda. Kaki menonjol sebagai sokongan. Gulungkan bola di bawah tulang belakang anda selama beberapa minit.
 • Duduk di atas lantai, letakkan bola di bawah punggung anda, yang harus diletakkan di dinding. Gerakkan badan dari kiri ke kanan, sehingga memberikan urutan lembut pada tulang belakang. Kompleks ini berguna pada akhir hari yang sukar - ia membantu menghilangkan ketegangan dan berehat..

Semua latihan ini, yang disyorkan oleh doktor Bubnovsky untuk memperbaiki sendi dan tulang belakang, membantu memperbaiki keadaan dengan ketara. Untuk memanfaatkan sepenuhnya, pertimbangkan juga panduan berikut:

 • Tidak selalu mustahil untuk menyingkirkan masalah yang ada dengan bersenam sahaja. Walau apa pun, anda memerlukan konsultasi dengan doktor dan pelaksanaan langkah-langkah yang ditentukan oleh mereka, khususnya, mengambil ubat.
 • Jangan takut sensasi menyakitkan pada otot-otot sendi. Mereka bermaksud anda melakukan semuanya dengan betul..
 • Meningkatkan beban dan tempoh gimnastik secara beransur-ansur.
 • Anda sendiri boleh memilih waktu untuk melakukan gimnastik - pada waktu pagi atau petang. Fokus pada irama biologi anda. Tetapi lebih baik melakukannya setiap hari pada masa yang sama..

Mereka yang kerap melakukan latihan di rumah mengikut kaedah Dr. Bubnovsky untuk memperbaiki tulang belakang dan sendi, perhatikan bahawa mereka merasa lebih baik, bahawa mereka dapat menghilangkan rasa sakit dan kekakuan pergerakan. Senaman membantu dalam rawatan penyakit tulang belakang, tetapi lebih baik melakukannya untuk pencegahan sebelum muncul - sehingga anda dapat menjaga kesihatan sistem muskuloskeletal dan tidak menghadapi gejala yang tidak menyenangkan.

Sakit belakang. Rawatan - 5 latihan dari Bubnovsky

Sekiranya punggung anda sakit. Gimnastik untuk kesakitan akut di tulang belakang lumbar

Doktor Perubatan Sergey Bubnovsky, pengarang kaedah kinesitherapy dan pengasas klinik, pengarang buku mengenai rawatan bukan pembedahan sistem muskuloskeletal

Ini berlaku lebih kerap pada musim panas. Mereka menggali di kebun, tiba-tiba meraih koper berat atau dibawa keluar dari kereta dengan tangan anak yang sudah besar, tetapi sedang tidur - dan tolong, sakit belakang. Perkara yang tidak membengkokkan, tidak meluruskan, dan bagaimana sekarang melakukan tugas rumah tangga biasa tidak jelas. Luangkan masa anda untuk menelan ubat penghilang rasa sakit dan mengoleskannya di punggung anda - hanya bersenam yang betul-betul menyembuhkan sakit belakang. Inilah perkara pertama yang perlu dilakukan untuk sakit belakang akut.

Untuk memulihkan kesihatan tulang belakang dan sendi, seseorang mesti memahami bukan sahaja struktur anatomi mereka, tetapi juga fisiologi mereka..

Keutuhan anatomi sendi dipelihara kerana interaksi otot dan ligamen yang mengelilingi sendi, yang memungkinkan untuk membekalkannya dengan cairan sendi. Peraturan ini berlaku untuk sendi besar dan tulang belakang. Dan tulang belakang mendapat pemakanan dengan cara yang sama seperti sendi biasa, iaitu dengan bantuan otot yang berfungsi.

Secara fisiologikal, di dalam otot-otot terdapat kumpulan neurovaskular yang mana sendi disuburkan. Hubungan terakhir kapal adalah kapilari, di mana metabolisme dijalankan. Sendi, termasuk tulang belakang, hanya mendapat nutrisi dalam satu kes - apabila otot menyampaikan darah kepada mereka, dan bukan ketika seseorang memakan pil (suntikan, sekatan, suntikan intra-artikular), yang kononnya membantu menyembuhkan sakit sendi. Ini adalah tisu otot yang bertanggungjawab untuk bekalan darah!

1. Berjalan dengan keempat-empat (tidak ada kontraindikasi)

Senaman yang sederhana tetapi sangat berkesan untuk melegakan sakit belakang yang teruk. "Langkah" peregangan bergantian, termasuk otot-otot bahagian atas dan bawah, mengarahkan aliran darah dari punggung bawah di mana ia "tersekat" ke otot-otot lengan dan kaki, yang melakukan fungsi saliran, melegakan pembengkakan dalaman (keradangan) otot-otot dalam tulang belakang, dengan itu mengurangkan kesakitan akut.

I.P. Melutut, tangan bersandar di lantai. Untuk melakukan ini, anda perlu meluncur dari tempat tidur ke lantai dan mula bergerak mengelilingi apartmen dengan empat cara, mengikut prinsip: kaki kanan - tangan kiri. Tidak ada beban paksi pada tulang belakang - hanya lengan dan kaki yang berfungsi.

Anda boleh bergerak dengan memakai sarung tangan dan bantalan lutut (atau membalut pembalut elastik di sekitar lutut) selama 5 hingga 20 minit, pada masa yang sama mengeluarkan mainan kanak-kanak dari bawah katil dan mengelap papan bawah. Pada masa akan datang, anda boleh melakukan kerja-kerja rumah (misalnya, kupas kentang atau potong sayur untuk salad), berlutut dan berbaring di atas dada anda dengan menggunakan ottoman. Apa-apa pun lebih baik daripada berbohong dan mengerang dan menelan pil.

2. Tekan di bahagian belakang (tidak mempunyai kontraindikasi)

Latihan ini membolehkan anda "secara lembut" meregangkan otot-otot seluruh tulang belakang, terutama di kawasan lumbar, dan cryocompress meningkatkan peredaran mikro, mengurangkan pembengkakan dan keradangan di kawasan yang menyakitkan..

I.P. Berbaring di punggung, kaki dibengkokkan di lutut, tumit di lantai, lengan digenggam di belakang kepala. Kompres sejuk di bawah pinggang. Untuk membuatnya, beku air dalam botol plastik (0,5 liter) di dalam peti sejuk sehingga air hanya mengisi separuh botol. Pecahkan ais ke dalam botol dengan tukul (sebaiknya kayu), letakkan di bawah punggung bawah dan mulakan latihan.

Semasa menghembuskan nafas "Ha-a", cuba sertakan bilah bahu anda dari lantai dan tarik lutut bengkok ke perut sehingga siku menyentuh lutut.

Sekiranya latihan ini kelihatan sukar untuk diselesaikan, cubalah pilihan yang lebih mudah: ganti lengan dan kaki. Pada masa yang sama, cuba sampai ke lutut kiri dengan siku kanan dan sebaliknya - dengan siku kiri, lutut kanan.

Perhatikan penarikan perut ke arah "tulang belakang". Ganti latihan ini kepada kegagalan (iaitu jumlah pengulangan maksimum sebanyak 10-50) dengan yang berikut.

3. Jambatan separuh (tidak mempunyai kontraindikasi)

I.P. sama seperti yang sebelumnya. Tangan di sepanjang badan. Semasa menghembuskan nafas "Ha-a" cuba menaikkan pelvis setinggi mungkin, menekan punggung, dan kembali ke posisi awal. Sekiranya ais di bawah punggung bawah setelah latihan sebelumnya sudah cair, anda boleh mengeluarkan "cryocompress" dan terus melakukan dua latihan ini (2, 3) tanpanya.

2-3 pengulangan pertama menyebabkan rasa sakit yang teruk pada pelvis dan punggung bawah. Jangan takut dengan itu. Latihan ini benar-benar selamat dan harus dilakukan sekurang-kurangnya 5-10 pengulangan 2-3 kali sehari.

4. Peregangan semasa berdiri (tidak mempunyai kontraindikasi)

Latihan ini meregangkan seluruh garis belakang badan, melepaskan mampatan dari sendi anggota bawah dan tulang belakang lumbar..

I.P. Berdiri dengan kaki lebih lebar daripada bahu. Kami turun secara bergantian dengan punggung lurus ke arah pertama ke kanan, kemudian ke kaki kiri. Latihan ini juga dilakukan beberapa kali sehari (dan pada hari-hari berikutnya), tetapi setiap kali kecondongan ke kaki (selalu diluruskan pada sendi lutut) menjadi lebih rendah dan rendah sehingga jari menyentuh jari kaki

Selepas itu, cubalah bersandar ke depan, memegang tumit dengan tangan anda, dan melihat ke belakang.

Pada fasa terakhir pergerakan, cuba bertahan selama 2–5 saat. Nafas mengiringi keseluruhan pergerakan. Anda boleh menarik nafas pendek Ha-a semasa proses lenturan.

5. Menaikkan lutut pada palang mendatar

Cukup kasar, tetapi senaman yang sangat berkesan. Semasa melakukan latihan ini dengan kaki lurus, kesannya (analgesik dan terapi) dapat dianggap diperoleh, kerana di bawah pengaruh berat badan, seluruh tulang belakang diregangkan, terutama di kawasan pemasangan otot paravertebral (tulang belakang lumbosakral dan serviks).

I.P. Bergantung pada bar mendatar, badannya lurus. Ia dilakukan, seperti semua latihan, semasa menghembuskan nafas "Ha-a" dan melalui kesakitan di tulang belakang lumbar. Ini boleh disebut maskulin, kerana ada beberapa wanita yang dapat melakukannya 8-10 kali berturut-turut. Cuba angkat lutut yang bengkok ke perut anda. Untuk lebih bersedia - angkat kaki lurus ke palang mendatar.

Latihan ini benar-benar selamat, walaupun terdapat sindrom kesakitan yang teruk. Tetapi melompat ke lantai tidak digalakkan. Lebih baik memulakan dan mengakhiri latihan ini dari bangku rendah..

Kontraindikasi: kebiasaan terkehel sendi bahu.

Maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan dan bukan cadangan untuk diagnosis dan rawatan diri. Untuk pertanyaan perubatan, pastikan anda berjumpa doktor.

Gimnastik untuk tulang belakang mengikut kaedah Bubnovsky di rumah

Sensasi yang tidak menyenangkan di tulang belakang biasa dilakukan oleh kebanyakan orang. Selalunya, mereka menunjukkan perkembangan osteochondrosis - penyakit degeneratif vertebra, tulang rawan. Tablet, salap hanya simptomatik dan tidak berfungsi lama. Hanya terapi senaman adalah kaedah yang akan membantu menguatkan otot punggung dan menjaga kesihatan tulang belakang. Di antara pelbagai teknik, gimnastik sangat berkesan, yang diasaskan oleh Dr.Bubnovsky.

Matlamat Latihan untuk Tulang Belakang

Doktor terkenal Sergei Mikhailovich Bubnovsky melakukan pelbagai latihan untuk tulang belakang setelah cedera sendiri. Kaedah ini berdasarkan kinesitherapy, atau penyembuhan pergerakan. Kumpulan kelas ini melibatkan peningkatan aktiviti motor tulang belakang, sendi dan mewujudkan rizab yang kuat untuk melindungi bahagian belakang daripada kerosakan.

Apa yang diberikan oleh gimnastik dengan senaman yang kerap? Pertama sekali, latihan akan membantu mengelakkan pembedahan walaupun terdapat tonjolan dan hernia. Ini dicapai dengan menguatkan korset otot, yang akan menyokong tulang belakang dan mencegah perkembangan penyakit ini. Juga, latihan membantu meningkatkan peredaran darah dan metabolisme darah, oleh itu, meningkatkan intensiti pemakanan tulang rawan. Ia membantu memulihkan cakera intervertebral dan mengurangkan kesakitan.

Apa kesan lain yang dapat dicapai dengan bersenam? Di sini mereka:

 • Peningkatan tisu paravertebral lembut - ligamen, tendon, otot;
 • Penciptaan postur yang betul, pengurangan kelengkungan pada scoliosis, kyphosis, meratakan punggung;
 • Pencegahan osteoporosis tulang;
 • Mengurangkan beban pada cakera intervertebral;
 • Mengurangkan masa pemulihan selepas kecederaan vertebra;
 • Menghilangkan kekejangan belakang.

Sekiranya anda melakukan senam untuk tulang belakang setiap hari, keadaan umum badan bertambah baik, stamina meningkat, seseorang menjadi lebih tenang, lebih yakin. Terapi senaman selari dan rawatan ubat meningkatkan keberkesanan ubat yang dihantar terus ke destinasi.

Petunjuk dan kontraindikasi

Mana-mana kompleks terapi senaman, termasuk kaedah Bubnovsky, harus dilantik oleh pakar. Keterukan penyakit tulang belakang tidak sama, jadi sebilangan pesakit boleh dirugikan oleh tekanan yang tidak perlu. Lumut tulang belakang sangat rentan apabila terdapat hernia dan osteoporosis - di sini anda perlu bertindak dengan berhati-hati! Beban akan berbeza untuk jenis patologi yang sama: sebagai contoh, dengan penonjolan cakera yang berkaitan dengan usia, beban mungkin lebih rendah daripada dengan penonjolan trauma.

Rawatan tulang belakang menurut Bubnovsky boleh dilakukan pada usia berapa pun. Latihan dari kompleks penyesuaian tidak memerlukan latihan fizikal dan sesuai untuk patologi berikut:

 • Osteochondrosis;
 • Skoliosis;
 • Kyphosis;
 • Hernia intervertebral;
 • Penonjolan;
 • Arthrosis sendi vertebra;
 • Rheumatisme;
 • Spondylitis ankylosing;
 • Stenosis tulang belakang;
 • Spondylosis, dll..

Tidak seperti beberapa kaedah lain, latihan untuk tulang belakang menurut Bubnovsky dapat dilakukan dalam fasa akut, subakut untuk menghilangkan rasa sakit - kompleks khusus telah dikembangkan untuk tujuan ini. Tetapi ada kontraindikasi untuk kelas, mereka mesti diambil kira:

Selama bertahun-tahun anda bergelut dengan JOINT PAINS tanpa kejayaan? "Ubat yang berkesan dan berpatutan untuk memulihkan kesihatan sendi dan mobiliti akan membantu dalam 30 hari. Ubat semula jadi ini melakukan sesuatu yang hanya dilakukan oleh pembedahan sebelum ini."

 • Hipertensi yang teruk, keadaan sebelum strok, serangan jantung;
 • Proses malignan di dalam badan;
 • Keadaan selepas pembedahan pada sistem muskuloskeletal (tempoh awal);
 • Kecederaan tisu lembut yang teruk dengan pecahnya serat.

Sekiranya semasa melakukan gimnastik di bahagian belakang anda merasa sakit, rasa tidak selesa, anda harus berjumpa pakar. Beban mungkin perlu dikurangkan. Untuk kanak-kanak, wanita hamil, orang tua, satu set latihan yang berasingan untuk tulang belakang telah dikembangkan.

Jenis gimnastik

Terdapat dua jenis kompleks latihan belakang:

 • Bersesuaian. Direka untuk mereka yang tidak pernah terlibat dalam pendidikan jasmani - untuk pemula. Dia mengajar pemanasan, peregangan, secara beransur-ansur terbiasa dengan beban. Juga, kompleks untuk menghilangkan sindrom kesakitan tergolong dalam gimnastik perubatan adaptif untuk tulang belakang. Kelas boleh dilakukan di rumah, tetapi sekiranya patologi vertebra serius, penyesuaian dilakukan di bawah pengawasan instruktur pada simulator khas.
 • Artikular. Apabila otot dan ligamen cukup bersedia untuk beban, anda boleh memulakan kelas kelas ini. Ia lebih kompleks, bertujuan untuk "mengepam" otot dan meningkatkan pergerakan ligamen. Biasanya kompleks ini dipilih secara individu. Paling baik apabila digabungkan dengan senaman lutut dan sendi yang lain.

Anda tidak dapat segera memulakan aktiviti yang paling sukar, walaupun penyakit ini belum sampai ke tahap lanjut. Untuk hari-hari pertama, minggu, penting untuk menguasai kursus secara beransur-ansur, menambah latihan baru, sambil memberi beban. Untuk pelaksanaan yang lebih tepat, anda boleh mempelajari latihan untuk tulang belakang menurut Bubnovsky dalam video.

Teknik Bubnovsky untuk menghilangkan rasa sakit

Latihan belakang dapat mengurangkan kesakitan dengan ketara. Ini dapat dicapai dengan merehatkan otot-otot yang spasmodik dan mencubit akar saraf. Tidak dianjurkan untuk memulakan latihan hanya dengan sakit belakang yang tajam - di sini ubat-ubatan (ubat anti-radang bukan steroid, ubat penenang otot) harus datang terlebih dahulu. Bilangan pengulangan latihan tidak besar - hingga 6-8.

Anda juga dapat menguasai latihan dengan bantuan video, yang mudah:

 • Dapatkan keempat-empat. Dalam kedudukan ini, anda perlu berusaha untuk merehatkan punggung sepenuhnya sehingga tidak ada otot yang tegang. Perlu 10-15 saat untuk berada di kedudukan ini..
 • Masuk ke kedudukan yang sama. Tarik nafas, perlahan-lahan melengkung punggung anda, seperti kucing lakukan, tetapi jangan biarkan rasa sakit semakin kuat. Berdiri di sana, menghembuskan nafas, luruskan punggung.
 • Berdiri dengan cara yang sama. Duduk dengan satu kaki, sambil menarik yang lain ke belakang. Satu tangan di atas lorong ke hadapan. Ulangi dengan menukar kedudukan kaki.
 • Duduk di lutut dan telapak tangan, tarik badan ke hadapan. Anda tidak boleh membongkok di belakang semasa latihan..
 • Dari kedudukan yang sama seperti latihan sebelumnya, semasa menghirup, bengkokkan lengan anda pada sendi siku untuk mendekati lantai. Semasa anda menghembuskan nafas, luruskan lengan anda, turunkan pelvis ke tumit anda.
 • Duduk di punggung, bengkokkan anggota bawah di lutut, buat lengan anda selari dengan badan. Tarik nafas, angkat pelvis ke atas, sambil menghirup, kembali ke kedudukan semula.
 • Berbaring telentang, bawa tangan ke belakang kepala, bengkokkan lutut. Gerakkan dagu ke dada sejauh mungkin. Tarik nafas, bengkokkan badan untuk menyentuh lutut dengan siku. Sekiranya latihan ini dilakukan dalam fasa akut patologi, kompres ais (bentuk yang mudah) boleh digunakan di bawah punggung bawah. Selsema akan membantu melegakan bengkak dan kesakitan yang teruk.

Sekiranya latihan sedemikian mengikut kaedah Bubnovsky dilakukan dengan betul, orang itu tidak berlebihan, maka rasa sakitnya akan melemah dengan ketara. Pada masa yang sama, disyorkan untuk menggunakan salap penghilang rasa sakit atau penyejuk - kesannya akan lebih tinggi. Latihan sedemikian boleh dilakukan baik semasa sindrom kesakitan dan dalam tempoh "tenang" untuk menguatkan otot. Ini akan menjadi pencegahan terbaik dari episod kesakitan baru..

Gimnastik adaptif - satu set latihan untuk tulang belakang

Rawatan tulang belakang mengikut kaedah Bubnovsky untuk pemula melibatkan gimnastik adaptif. Terdapat banyak latihan seperti itu - latihan tersebut harus dipilih berdasarkan mudah alih, secara beransur-ansur meningkatkan kerumitan. Tempoh kursus sedemikian boleh dibuat secara individu, yang bergantung pada kesediaan pesakit untuk bergerak ke tahap baru. Anda tidak boleh terburu-buru, terutamanya dengan kekurangan kemahiran dalam pendidikan jasmani.

Latihan Bubnovsky utama di rumah dari kompleks penyesuaian diberikan di bawah:

 • Berjalanlah, merangkak di sekitar bilik, membuat langkah memanjang. Pada masa yang sama, anda perlu bergilir-gilir meregangkan lengan di depan anda, memegangnya selama beberapa saat. Lakukan senaman sehingga 15-20 minit.
 • Berbaring di belakang anda, tangan di belakang kepala anda. Satu demi satu, bengkokkan kaki anda pada sendi lutut, angkat sedikit. Dengan siku di sebelah bertentangan, regangkan ke arah lutut. Apabila anda menyentuh, anda boleh berlama-lama. Sekiranya tidak dapat dihubungi, anda perlu berusaha lebih dekat.
 • Berlutut di lantai. Letakkan kaki anda di atas roller, duduk di tumit anda, bertahan selama 1-2 minit. Selepas - keluarkan roller, duduk tanpa selama 5 minit.
 • Duduk di punggung, cuba "menjadi seperti" mereka sehingga 10-20 minit / hari.
 • Lakukan push-up klasik dari lantai. Sekiranya tidak berfungsi, anda boleh melakukannya dari kepala katil, sofa.
 • Duduk di atas lantai, angkat satu kaki, tarik kaki ke arah anda. Cuba jangan bengkokkan kaki anda. Ulangi untuk kaki yang lain..

Mengikut kaedah Dr. S.M. Bubnovsky, latihan seperti ini akan membantu bukan sahaja untuk menguatkan punggung, tetapi juga untuk menurunkan berat badan berlebihan, jika ada.

Melanjutkan pelajaran

Setelah menguasai latihan asas untuk tulang belakang di rumah, anda perlu memulakan senaman yang lebih kompleks dan melakukannya dengan kerap. Tetapi kelas seperti itu perlu dipilih hanya secara individu dan pada mulanya dilakukan di bawah pengawasan doktor pemulihan atau tenaga pengajar terapi senaman. Lebih berkesan untuk melakukan terapi senaman pada simulator di gimnasium.

Gimnastik sendi melibatkan ketiga-tiga bahagian tulang belakang. Latihan akan meregangkan tulang belakang dan menguatkan otot. Pada masa yang sama, disarankan untuk melatih pernafasan untuk menggabungkan latihan pernafasan dengan yang dijelaskan di atas - jadi keadaan umum badan akan bertambah baik.

Latihan Bubnovsky untuk pemula di rumah dengan hernia tulang belakang

Teknik Bubnovsky untuk menghilangkan rasa sakit

Latihan belakang dapat mengurangkan kesakitan dengan ketara. Ini dapat dicapai dengan merehatkan otot-otot yang spasmodik dan mencubit akar saraf. Tidak dianjurkan untuk memulakan latihan hanya dengan sakit belakang yang tajam - di sini ubat-ubatan (ubat anti-radang bukan steroid, ubat penenang otot) harus datang terlebih dahulu. Bilangan pengulangan latihan tidak besar - hingga 6-8.

Anda juga dapat menguasai latihan dengan bantuan video, yang mudah:

 • Dapatkan keempat-empat. Dalam kedudukan ini, anda perlu berusaha untuk merehatkan punggung sepenuhnya sehingga tidak ada otot yang tegang. Perlu 10-15 saat untuk berada di kedudukan ini..
 • Masuk ke kedudukan yang sama. Tarik nafas, perlahan-lahan melengkung punggung anda, seperti kucing lakukan, tetapi jangan biarkan rasa sakit semakin kuat. Berdiri di sana, menghembuskan nafas, luruskan punggung.
 • Berdiri dengan cara yang sama. Duduk dengan satu kaki, sambil menarik yang lain ke belakang. Satu tangan di atas lorong ke hadapan. Ulangi dengan menukar kedudukan kaki.
 • Duduk di lutut dan telapak tangan, tarik badan ke hadapan. Anda tidak boleh membongkok di belakang semasa latihan..
 • Dari kedudukan yang sama seperti latihan sebelumnya, semasa menghirup, bengkokkan lengan anda pada sendi siku untuk mendekati lantai. Semasa anda menghembuskan nafas, luruskan lengan anda, turunkan pelvis ke tumit anda.
 • Duduk di punggung, bengkokkan anggota bawah di lutut, buat lengan anda selari dengan badan. Tarik nafas, angkat pelvis ke atas, sambil menghirup, kembali ke kedudukan semula.
 • Berbaring telentang, bawa tangan ke belakang kepala, bengkokkan lutut. Gerakkan dagu ke dada sejauh mungkin. Tarik nafas, bengkokkan badan untuk menyentuh lutut dengan siku. Sekiranya latihan ini dilakukan dalam fasa akut patologi, kompres ais (bentuk yang mudah) boleh digunakan di bawah punggung bawah. Selsema akan membantu melegakan bengkak dan kesakitan yang teruk.

Sekiranya latihan sedemikian mengikut kaedah Bubnovsky dilakukan dengan betul, orang itu tidak berlebihan, maka rasa sakitnya akan melemah dengan ketara. Pada masa yang sama, disyorkan untuk menggunakan salap penghilang rasa sakit atau penyejuk - kesannya akan lebih tinggi. Latihan sedemikian boleh dilakukan baik semasa sindrom kesakitan dan dalam tempoh "tenang" untuk menguatkan otot. Ini akan menjadi pencegahan terbaik dari episod kesakitan baru..

Gimnastik terapeutik Bubnovsky untuk membuat persembahan di rumah

Berikut adalah latihan termudah untuk kaedah di atas..

Anda boleh mencetak teks untuk tetap di depan mata anda semasa melakukan set latihan. Anda juga boleh mengikuti gambar.

Ambulans untuk sakit belakang

 • Posisi permulaan - berdiri di atas keempat-empat. Meregangkan tulang belakang anda, turunkan diri ke lantai dan "langkah" dengan lutut kiri dan tangan kanan anda pada masa yang sama, kemudian dengan lutut kanan dan tangan kiri. Cuba meregangkan tulang belakang anda. 20-30 minit.
 • Kedudukan permulaan - berbaring di punggung, lengan di belakang kepala, kaki bengkok di lutut. Angkat badan sambil menggerakkan siku ke arah lutut. 15-20 minit.
 • Kedudukan permulaannya sama, tetapi kaki lurus. Angkat badan sambil menggerakkan siku tangan kanan ke hadapan dan ke arah lutut kaki kiri. Kemudian sama dengan tangan dan kaki yang lain. 10-15 minit.
 • Posisi permulaan - duduk di atas lantai, kaki lurus di hadapan anda. Bengkokkan satu kaki di lutut, tarik jari kaki dan luruskan ke hadapan dan ke atas. Sama juga dengan kaki yang lain. 10-15 minit.

Latihan sedemikian akan membantu apabila tidak ada masa untuk pergi ke pejabat doktor dan dengan syarat tidak ada sakit sendi..

Latihan untuk sakit malam

Ada kalanya siang hari di tempat kerja - dalam posisi tegak atau duduk - punggung tidak sakit, tetapi punggung bawah membuat dirinya terasa sakit, anda hanya perlu berbaring.

 • Posisi permulaan - berbaring di atas lantai, letakkan kaki anda di atas kepala anda (contohnya, di atas kerusi atau kerusi berlengan). Kaki harus dibengkokkan di lutut, dan lengan harus berada di belakang kepala. Lebih baik meletakkan sesuatu yang sejuk di bawah punggung bawah (cara termudah adalah ais di kain). Merobek kawasan dada dari lantai, angkat badan ke kaki anda. 5-10 kali.
 • Posisi permulaan - berdiri di atas keempat-empat. Lengkungkan punggung anda dan bulatkan ke atas, meniru peregangan kucing. Jumlah pengulangan - semasa selesa.
 • Latihan memerlukan pengembara dan bola. Kencangkan pengembang ke dinding, duduk di bawahnya, dan letakkan bola besar di bawah punggung anda. Tarik hujung pengembang yang bebas, pasangkan ke kaki. Ulangi beberapa pusingan: mengangkat kaki lurus - membongkok - meluruskan - menurunkan kaki. Begitu juga dengan kaki yang lain, 5-10 kali untuk setiap kaki.

Gimnastik lembut di rumah memerlukan usaha yang lebih sedikit daripada terapi senaman, tetapi ia juga membantu. Meregangkan otot dapat melegakan kesakitan.

Profilaksis untuk tulang belakang semasa kerja tidak aktif

Memulakan kedudukan berdiri, kaki lebih lebar daripada lebar bahu. Dengan tangan anda condong ke depan, pegang sokongan (ambang tingkap, meja, belakang kerusi). 3-4 kali "kendur" ke bawah dan, lepaskan penyokong, buat condong ke kaki. 5-10 kali. Memulakan kedudukan - berdiri, letakkan kaki yang diluruskan pada penyokong (tingkap rendah, kerusi). Bengkokkan semasa anda menghembuskan nafas. 5-10 kali ke setiap kaki. Posisi permulaan - berbaring di perut, lengan lurus ke hadapan. Semasa anda menghembuskan nafas, angkat badan ke atas, bantu tangan anda. 5-10 kali, setiap kali berlama-lama dalam posisi ini selama 3-5 saat. Kedudukan permulaan adalah sama. Serentak mengangkat kaki dan lengan lurus, meregangkan diri anda ke belakang dan ke belakang. 5-10 kali. Kedudukan permulaan berdiri, sebelah kaki di hadapan. Dengan menghembuskan nafas, bengkok ke arahnya, membongkok di punggung bawah. Betulkan cerun selama 5-7 saat

Penting untuk memastikan kaki anda lurus. Untuk setiap kaki 5-7 kecenderungan

Bersedia untuk gimnastik di rumah

Untuk mendapatkan kesan positif dari latihan ini, latihan mesti dilakukan dengan mematuhi peraturan berikut:

 1. Jadual harian sekiranya tidak ada penyakit yang jelas.
 2. Mulakan bersenam tidak lebih awal dari 2 jam selepas makan.
 3. Regangkan sendi dan otot sebelum memulakan gimnastik (pergerakan pekeliling atau menggosok).
 4. Selepas latihan, mandi dengan sejuk, beri rehat sekurang-kurangnya setengah jam.
 5. Tarik nafas dalam-dalam dan tenang melalui hidung semasa bersenam, tanpa menahan nafas.

Apakah kaedah Dr. Bubnovsky

Kesan tambahan dicapai dengan memenuhi 5 peraturan emas:

 1. Bergerak!
 2. Lakukan senaman pernafasan;
 3. Masukkan badan dalam diet yang betul;
 4. Lakukan rawatan air pada suhu yang setanding dengan tubuh manusia;
 5. Minum lebih banyak daripada biasa semasa bersenam.

Setiap senaman gimnastik oleh Dr. Bubnovsky merangsang keanjalan ligamen, menguatkan korset otot.

Tidak hanya kelas pencegahan yang disyorkan, tetapi juga dengan sakit belakang bawah yang ada.

Sekiranya serangan sakit di tulang belakang dikejutkan, anda memerlukan pertolongan secepat mungkin, sebab itulah kompleks Bubnovsky disesuaikan terutamanya untuk pelaksanaan rumah.

Untuk sakit belakang bawah semasa bersenam, anda boleh menggunakan ais yang dibalut dengan kain dan diletakkan di bawah kawasan sakit belakang anda. Oleh kerana latihan ini disyorkan untuk dilakukan di rumah, menyiapkan ais terlebih dahulu sama sekali tidak sukar..

Masa yang dihabiskan untuk latihan Bubnovsky dikira secara khusus untuk mencegah hipotermia. Anda pasti tidak akan sejuk.

Pergerakan utama program Bubnovsky mengandungi:

 • Relaksasi (kendur) dan lenturan belakang (walaupun terdapat sakit belakang);
 • Peregangan ruang intervertebral;
 • Mengangkat punggung dari kedudukan rawan (untuk menguatkan otot perut).

Oleh itu, mana-mana kompleks yang termasuk dalam kaedah doktor berfungsi melalui kawasan toraks, memberikan kerja yang mencukupi pada tulang belakang, dan memberikan pengukuhan otot (bagaimanapun, diketahui bahawa punggung yang sihat hanya dapat terjadi ketika otot-otot seluruh tubuh berfungsi dengan baik).

Intipati teknik

Rawatan tulang belakang mengikut kaedah Bubnovsky melibatkan bermain sukan. Kaedah ini telah dipanggil "sukan untuk diri saya sendiri". Ini termasuk latihan untuk tulang belakang, yang bertujuan untuk ketegangan dan pergerakan otot yang terlibat secara langsung dalam proses patologi yang berkembang pada penyakit tulang belakang.

Dr. Bubnovsky mengawal latihan berdasarkan kaedahnya

Penting! Sebilangan besar penyakit tulang belakang tidak berkaitan dengan perubahan pada cakera intervertebral, seperti yang difikirkan sebelumnya, tetapi dengan penyumbatan tisu otot. Teknik Bubnovsky telah mengesahkan kesan terapeutik tekanan yang melampau. Untuk membuat latihan sebegitu berkesan, anda mesti mengikuti peraturan berikut:

Untuk membuat latihan sebegitu berkesan, anda mesti mengikuti peraturan berikut:

Teknik Bubnovsky telah mengesahkan kesan terapeutik tekanan yang melampau. Untuk membuat latihan sebegitu berkesan, anda mesti mengikuti peraturan berikut:

 • mematuhi teknik senaman dengan ketat;
 • pantau pernafasan yang betul;
 • ulangi latihan dengan ketat mengikut cadangan;
 • menjalani prosedur tambahan (terapi manual, urut, prosedur balneologi).

Penting! Teknik Bubnovsky didasarkan pada mengencangkan radas otot dan ligamen dalam keadaan ketika tisu tidak menerima jumlah oksigen yang mencukupi. Latihan sedemikian boleh menyebabkan kesakitan, intensitasnya berkurang pada setiap sesi berikutnya. Adalah dipercayai bahawa sebahagian besar kesakitan di tulang belakang disebabkan oleh penyumbatan otot dalam.

Untuk melegakan kesakitan, ketegangan otot tertentu berlaku melalui senaman dan penggunaan simulator

Adalah dipercayai bahawa sebahagian besar kesakitan di tulang belakang disebabkan oleh penyumbatan otot yang mendalam. Untuk melegakan kesakitan, ketegangan otot tertentu berlaku melalui senaman dan penggunaan simulator.

Kompleks latihan meningkatkan kesihatan

Latihan di rumah adalah mengenai meregangkan otot ketat, sendi yang rosak. Agar latihan dapat memberi manfaat maksimum, anda harus melakukannya dengan lancar dan perlahan. Sebagai hasil pelaksanaan yang teratur dan betul, adalah mungkin untuk menghilangkan rasa sakit pada penyakit tulang belakang (termasuk hernia), beban dan "blok" dari korset otot.

Senaman santai

Latihan asas. I. hlm. - berdiri di atas keempat-empat sehingga lutut, jari kaki dan telapak tangan adalah titik balik badan. Setelah mengambil kedudukan ini, anda harus berehat sebisa mungkin. Pesakit boleh kekal dalam kedudukan ini sehingga timbul rasa tidak selesa (terutamanya dengan hernia).

Latihan Selekoh Belakang

I. hlm. - sama seperti pada langkah sebelumnya. Setelah mengambil IP, pesakit harus menghirup dengan lancar dan pada masa yang sama membengkokkan tulang belakang ke bawah. Semasa menghembus nafas, punggung harus naik dengan lancar ke atas. Latihan diulang tanpa pergerakan tiba-tiba 15-20 kali.

Latihan langkah regangan

Ia dilakukan dari ip yang sama seperti kes sebelumnya. Duduk di sebelah kaki, sebelum membengkokkannya di bawah anda, membongkok di lutut, tarik kaki yang lain ke belakang. Latihan terdiri daripada meregangkan otot dengan berusaha membongkok sejauh mungkin ke depan. Semasa melakukan aksi, pernafasan harus dilakukan, setelah mengambil posisi terakhir, sebelum kembali ke I.p..

Ia boleh dilakukan dari ip yang sama. - berdiri di atas keempat-empat. Setelah mengambil kedudukan yang diperlukan, pesakit harus meregangkan badan ke depan sebanyak mungkin. Jangan ubah titik hubungan dengan lantai. Pada masa yang sama, bahagian belakang harus tetap rata, tidak bengkok.

Dilakukan dengan ip yang sama. Semasa menghembuskan nafas, anda perlu melenturkan lengan anda dengan lancar ke siku agar turun ke lantai, dan semasa menghirup, naik dengan lancar dan pada masa yang sama cuba duduk di tumit anda, sambil menggunakan otot-otot kawasan lumbar.

Maklumat lebih lanjut mengenai sistem Bubnovsky boleh didapati dalam video berikut.

Latihan Penting untuk Peredaran

I.P. Kami meletakkan kaki kita sedikit lebih lebar daripada bahu, kita mengarahkan kaus kaki ke sisi, kita menjaga punggung lurus, anggota atas - kita mengarahkannya ke hadapan.

Bagi orang yang lemah, anda memerlukan batang penyodok halus yang sederhana. Ia diletakkan di antara kaki di depan dan tangan memegangnya di bahagian atas.

Menarik nafas. Kami berjongkok pada sudut 90 ° dan menghembuskan nafas dengan usaha: "xha!", Luruskan kaki kita. Kami mengulangi - 10 kali. Dalam sebulan, adalah wajar untuk mencapai 3-4 pendekatan, dalam enam bulan - 10 pendekatan.

Untuk pemula, denyut nadi tidak boleh melebihi 120, untuk yang terlatih - 160 denyut / min. Sekiranya sakit otot berlaku pada kaki yang lemah, anda harus:

 • mandi air sejuk atau mandi;
 • gosokkan otot anda dengan tuala basah yang sejuk.

I.P. Berbaring di punggung, bengkokkan kaki anda dan letakkan kaki anda di sofa (atau bangku), menyentuhnya dengan punggung anda. Kami meletakkan tangan di bawah kepala atau menyusun dengan telapak tangan di telinga. Mengambil nafas.

Perlahan semasa anda menghembuskan nafas, angkat punggung atas dan panjangkan siku ke lutut. Cukup untuk merobek bilah bahu dari lantai dan menarik otot peritoneum. Kami mengulangi 10 kali. Secara beransur-ansur kita mencapai kuantiti: 10 × 10, kemudian 20 × 10.

Untuk mengelakkan kesilapan - "mengangguk kepala" (hanya berfungsi pada tulang belakang serviks), semasa melakukan, anda perlu menekan dagu ke dada dan tidak melepaskannya sepanjang latihan.

Untuk menenangkan degupan jantung anda, anda boleh berbaring secara senyap-senyap atau berjalan kaki di sekeliling bilik dengan langkah yang diregangkan.

Untuk pengetahuan

Teknik Bubnovsky membolehkan anda menghilangkan masalah tulang belakang di rumah dalam masa yang cukup singkat. Adalah mungkin untuk merawat penyakit tulang belakang seperti scoliosis, osteochondrosis, hernia, anjakan vertebra. Set latihan ini dirancang bukan sahaja untuk memulihkan tulang belakang, tetapi juga untuk mengembangkan sendi yang lain.

Ini adalah teknik ajaib yang mengaktifkan rizab dalaman badan dan membantunya untuk memulakan jalan pemulihan secara bebas. Pada mulanya nampaknya keajaiban, tetapi hasilnya tidak akan lama lagi. Latihan menurut Bubnovsky dirancang agar badan dapat pulih kerana melakukan aktiviti fizikal.

Ini tidak hanya mengandungi sistem yang memulihkan tulang belakang, tetapi juga gimnastik pernafasan terapeutik. Rawatan melibatkan memilih diet yang tepat untuk keseluruhan kursus. Diet dipilih secara individu untuk semua orang. Kaedah Bubnovsky juga menyiratkan prosedur air, iaitu gimnastik air. Sangat mengejutkan bahawa kaedah ini membantu penyembuhan walaupun dengan penyakit lanjut..

Kompleks Dr. Bubnovsky bertujuan untuk menganalisis dan mendiagnosis penyakit tulang belakang, keseluruhan sistem muskuloskeletal. Setelah mengenal pasti masalah, jadual latihan individu diberikan. Latihan Dr Bubnovsky membolehkan anda menghilangkan sensasi yang menyakitkan, untuk menyembuhkan penyakit dari pelbagai peringkat.

Lebih-lebih lagi, semasa kelas, seluruh organisma dipulihkan. Semua sifat imun dan pelindung badan diaktifkan. Fungsi organ dioptimumkan dan dinormalisasi.

Ternyata latihan menurut Bubnovsky dapat memulihkan badan sepenuhnya, melegakan tekanan mental, dan mengoptimumkan keseimbangan emosi. Bahagian air dari kompleks membantu menjana semula semua sel badan.

Latihan untuk tulang belakang di rumah dipilih secara individu. Sebelum anda mula berlatih, pastikan anda berunding dengan pakar yang berkebolehan dalam teknik ini. Semasa memilih teknik, berat badan, tinggi dan tahap penyakit pesakit diambil kira. Semua faktor ini diambil kira semasa menetapkan.

Apa itu kinesitherapy Bubnovsky

Sebenarnya, ini adalah senam terapi yang sama, terapi senaman, yang selalu digunakan di kompleks terapi konservatif dan terapi dan pemulihan dalam rawatan penyakit dan pembetulan tulang belakang dan sendi. Tetapi Bubnovsky memperbaikinya dan menaikkannya ke peringkat teratas. Maksudnya, latihan terlebih dahulu, dan kemudian yang lain..

Sudah tentu, tidak semua penyakit dapat disembuhkan dengan kinesitherapy, jadi terlalu awal untuk menghapus profesion pakar bedah ortopedik. Tetapi di "piggy bank" Bubnovsky terdapat keseluruhan senarai penyakit yang dapat disembuhkan tanpa pembedahan.

 1. Hernia intervertebral.
 2. Osteoartritis.
 3. Kemerosotan cakera intervertebral.
 4. Artritis reumatik.
 5. Spondylosis vertebra.
 6. Kehelan bersama.
 7. Keradangan tendon.
 8. Nekrosis (avascular) sendi pinggul.
 9. Arthrosis lutut.

Dr. Bubnovsky telah mengembangkan kaedah untuk merawat banyak penyakit sistem muskuloskeletal

Ini berlaku pada sendi, tulang dan tulang belakang. Tetapi senarai ini tidak terhad kepada ini. Di lebih dari seratus pusat kesihatan yang berfungsi mengikut kaedah Bubnovsky, mereka menyembuhkan dengan bantuan kinesitherapy, prosedur air dan latihan pernafasan:

 • penyakit prostat kronik;
 • keradangan ovari;
 • berat badan berlebihan
 • disfungsi seksual;
 • buasir, walaupun pada peringkat operasi akut;
 • NNC;
 • prolaps organ dalaman;
 • migrain;
 • gangguan psikosomatik.

Di pusat-pusat Dr. Bubnovsky, mereka menyelesaikan masalah berat badan berlebihan dan pelbagai penyakit organ dalaman

Sebagai pemulihan, teknik ini digunakan setelah dipindahkan:

 • serangan jantung dan strok;
 • patah tulang belakang;
 • penempatan implan lutut atau pinggul;
 • cantuman pintasan arteri koronari;
 • operasi pada organ dalaman;
 • pembedahan tulang belakang.

Kinesitherapy Bubnovsky membantu pulih walaupun selepas patah tulang belakang

Sekiranya anda secara skematik, dalam versi jadual, kemukakan teknik ini, anda mendapat ini.

Jadual. Matlamat kinesitherapy dan bagaimana mencapainya menurut Bubnovsky.

TujuanCara untuk dicapai
Penguatan, regangan (peningkatan keanjalan), pengembangan otot belakangSatu set latihan untuk punggung adaptif.
Peningkatan pergerakan sendiSenaman pagi.
Rangsangan otot dalamKompleks khas.
Memperbaiki kerja saluran darah (kebolehtelapan, keanjalan)Latihan pada simulator.
Menurunkan, menjadikan tekanan darah normalLatihan pada simulator, kompleks pernafasan.
Memunggah tulang belakang, melegakan ketegangan dari tulang belakang dan sendiSatu set latihan dalam kombinasi dengan prosedur air (cryo).
Meningkatkan peredaran darah di organ dalamanRawatan air, pernafasan dan senaman.

Kesalahan perubatan moden yang paling biasa, menurut Bubnovsky, adalah percubaan pesakit yang menderita penyakit belakang untuk mengelakkan tekanan dengan segala cara agar tidak memburukkan keadaan mereka.

Pemulihan tidak mungkin dilakukan tanpa pergerakan

Sekiranya aktiviti otot adalah sifar, aliran darah terganggu. Organ tidak menerima darah dalam jumlah yang mencukupi, yang bermaksud bahawa jumlah nutrien yang mencukupi untuk berfungsi normal juga tidak mencapai. Ini memberi kesan negatif kepada keadaan organ yang berpenyakit dan seluruh organisma..

Gimnastik terapeutik membuka akses ke organ darah, oksigen, meningkatkan proses metabolik. Sekiranya anda menambah terapi cryo, latihan pernafasan, minum cukup cecair dan diet seimbang, anda boleh memulihkan kawasan pemusnahan pramatang badan dan menjana semula, membalikkan proses yang menyakitkan.

Latihan membantu meningkatkan aliran darah dan pertumbuhan semula tisu

Jalur rintangan dan pelatih tangan

Kelebihan teknik Bubnovsky

Kinesitherapy, iaitu terapi pergerakan, adalah pendekatan bersepadu yang tidak mempunyai kesan sampingan dan, jika tidak ada kontraindikasi, memberikan ubat yang boleh dipercayai untuk rawatan banyak penyakit belakang di rumah.

Orang yang tidak biasa melakukan aktiviti fizikal lebih suka menggunakan ubat. Dalam beberapa kes, ini adalah pendekatan yang benar-benar dibenarkan..

Tetapi dalam kes sakit belakang, ubat anti-radang bukan steroid hanya melegakan simptom dan sementara "mematikan" kesakitan.

Di masa depan, satu atau lain cara, sehingga penyebab kesakitan dihilangkan, pesakit akan mengalami kekakuan dalam pergerakan, peningkatan proses keradangan, dan kadang-kadang keperluan untuk campur tangan pembedahan menjadi jelas..

Ini akan dielakkan oleh gimnastik untuk tulang belakang, yang disesuaikan untuk digunakan di rumah dan mempunyai kelebihan berikut:

 • Mengira perubahan berkaitan usia pada sendi dan ruang tulang belakang,
 • Beban seragam pada semua bahagian tulang belakang,
 • Kesan yang baik pada otot dan ligamen,
 • Merangsang bekalan darah ke korset dan sendi otot,
 • Pembangunan fleksibiliti, pemeliharaan mobiliti dan nada,
 • Meningkatkan proses metabolik.

Marilah kita ingat bahawa rawatan punggung dan sendi paling berkesan dengan kesan yang kompleks, iaitu bersenam di rumah sahaja tidak mencukupi; perlu mengubah tabiat makan dan berusaha mencegah hipotermia badan agar tidak kehilangan kemampuan bernafas melalui hidung.

Sekolah Bubnovsky telah membuktikan keberkesanannya dalam rawatan tulang belakang dan sendi, pelajarannya telah tersebar luas. Gimnastik bersama ditampilkan hari ini di pusat perubatan dan juga penerbitan di Internet..

Latihan paling sederhana boleh dilakukan di rumah, tongkat kayu pendek untuk berhenti, serta kehadiran pengembang dengan bola, akan membantu anda dengan ini - dan anda mempunyai alternatif yang sangat baik untuk simulator.

Jadi, anda boleh memuat turun video di Internet untuk menonton dan membuat persembahan di rumah. Hampir semua laman web pendidikan jasmani yang serius mengandungi maklumat mengenai sistem Bubnovsky.

Latihan secara berkala dengan pelaksanaan cadangan lain dari teknik Bubnovsky akan menguatkan tulang belakang, menghilangkan sakit belakang, dan mencegahnya berulang.

Sebelum memulakan kajian bebas, disyorkan untuk berunding dengan doktor yang menghadiri dan / atau dengan doktor dari pusat Dr. Bubnovsky.

Latihan untuk kesakitan dengan hernia di tulang belakang serviks

Latihan terapeutik dapat membantu mengembalikan aliran darah peredaran darah melalui arteri vertebral ke otak. Anda boleh memberi kesan pada alat otot belakang dan sistem vaskular dengan melakukan pull-up.

(1) - Bekerja dengan getah

Anda mesti duduk di atas kerusi. Lakukan pergerakan daya tarikan dengan bantuan pengembang (pelatih yang diperbuat daripada getah elastik). Penarikan dilakukan dengan tangan anda dari sisi ke sisi, iaitu dengan meregangkan simulator sebanyak mungkin.

(2) - Tekanan lutut

Sekarang lakukan push-up dengan penekanan pada sendi lutut. Batang badan harus tetap lurus dan bersentuhan dengan seluruh permukaan lantai. Orang yang tidak terlatih melakukan 5 push-up dan hanya 10 set dengan rehat 3 minit.

Latihan dengan pengembang dan dumbbells

(1) - Menggergaji kayu

Latihan "menggergaji kayu" dengan penekanan pada sendi lutut. Pengembang dipasang di dinding. Letakkan kaki, lutut dan kuku anda di bangku tinggi, letakkan tangan anda di dinding. Dengan tangan kedua, buat pergerakan ke arah diri sendiri, jauh dari diri sendiri. Latihan ini melibatkan otot-otot tulang belakang serviks. Daripada pengembang, anda boleh menggunakan dumbbell, mengangkatnya dari lantai dan menurunkannya.

Lakukan "pullover". Untuk melakukan latihan, anda perlu berbaring di bangku mendatar dengan punggung di sepanjang bangku, letakkan kaki di lantai, dan letakkan kepala sedekat mungkin ke tepi bangku. Pada titik permulaan, dumbbell dipegang dengan lengan terentang di atas dada. Sambil menarik nafas, dumbbell harus diturunkan di belakang kepala, tanpa membengkokkan lengan sehingga lengan tergantung di bawah permukaan bangku. Kemudian, semasa anda menghembuskan nafas, tangan anda mengangkat dumbbell ke titik permulaan..

(3) - Meluruskan lengan dari belakang kepala

Anda perlu duduk di bangku simpanan, angkat satu dumbbell, angkat tangan anda di atas kepala anda, bengkokkan lengan anda ke siku dan mulakan dumbbell di belakang kepala anda dari belakang, angkat dan mulakannya semula. Ulangi latihan sebanyak 15 kali dengan setiap tangan. Semua tindakan perlahan.

Dari hypodynamia hingga kinesitherapy

Sebab utama masalah dengan tulang belakang dan sendi pada orang yang sihat adalah gaya hidup yang tidak aktif. Ini dipanggil hypodynamia - penurunan aktiviti otot manusia. Namun, tidak semua pergerakan berguna, jadi tidak cukup dengan hanya bersenam. Anda perlu mengetahui satu set latihan yang berguna (betul) atau paling tidak berbahaya untuk bahagian belakang.

Dr. Sergey Mikhailovich Bubnovsky terkenal kerana merawat pesakitnya dengan kaedah kinetotherapy (kinesitherapy), yang merangkumi pelbagai prosedur yang berkaitan yang melibatkan simulator multifungsi (fungsi penyahmampatan dan antigraviti):

 • latihan fizikal menggunakan alat dan alat khas;
 • urut;
 • pernafasan yang betul;
 • mandi / sauna dengan rendaman dalam air ais (kira-kira 5 darjah Celsius);
 • diet khusus;
 • penekanan untuk minum air secukupnya.

Ini adalah program latihan badan yang asli untuk menyokong kesihatan dan mencegah penyakit. Jelas bahawa peranti dan peranti tidak terdapat di rumah. Tetapi untuk kes seperti itu, satu set latihan yang terpisah disediakan, yang akan kita bicarakan lebih lanjut..

Gimnastik Bubnovsky untuk metodologi pemula, latihan

Irama kehidupan moden menjadikan seseorang banyak bergerak, menjalani gaya hidup aktif. Tekanan yang tidak normal pada tulang belakang dan sendi sering menyebabkan kesakitan di bahagian belakang, lengan dan kaki. Apa sahaja boleh menjadi penyebab sensasi yang menyakitkan: penyakit sendi, tulang belakang, kekejangan otot atau neuralgia.

Tidak selalu memerlukan rawatan ubat; Selalunya, budaya fizikal pemulihan dapat membantu mengatasi masalah seperti itu, seperangkat latihan yang telah dikembangkan dan diuji oleh pengamal berpengalaman. Metodologi Dr S.M.Bubnovsky telah mencapai kejayaan besar ke arah ini. Gimnastik Bubnovsky untuk pemula membolehkan anda melegakan gejala dan kesakitan yang tidak menyenangkan pada sendi, mencegah mencubit dan menghilangkan cakera vertebra, meningkatkan peredaran darah pada otot dan tisu, dan menjadikan sendi lebih mudah bergerak.

Arah gimnastik Bubnovsky

Sergey Bubnovsky telah membuat latihan terapi khas untuk tulang belakang dan sendi untuk pemula. Dia mempunyai banyak kelebihan berbanding kompleks lain..

Set latihan untuk pemula ini bertujuan untuk:

 1. Peningkatan sendi dan tulang belakang.
 2. Mengurangkan kesakitan dengan kaedah tidak beroperasi dan bukan ubat.
 3. Meningkatkan bekalan darah ke tisu, memperkaya mereka dengan oksigen.
 4. Peningkatan aktiviti motor sendi dan punggung.

Gimnastik adaptif untuk pemula, yang dikembangkan oleh Sergei Mikhailovich Bubnovsky, mempertimbangkan matlamat ini. Latihan boleh dilakukan tanpa mengira jantina, usia dan tahap kecergasan.

Teknik gimnastik

Prinsip asas terapi senaman untuk pemula:

 • pernafasan yang betul;
 • pemakanan yang betul, rejimen minum (dengan penggunaan air dalam jumlah besar);
 • prosedur air.

Semasa melakukan gimnastik, seseorang mesti bernafas dengan tenang dan dalam, semasa latihan, minum sekurang-kurangnya satu setengah liter air, tidak termasuk dari produk makanan yang mengekalkan garam, mengandungi sejumlah besar lemak dan karbohidrat "cepat" (roti putih, ais krim dan gula-gula lain), daging asap.

Pada akhir pengisian, anda perlu mandi sejuk dan gosokkan diri dengan tuala terry.

Latihan Bubnovsky

Gimnastik adaptif memaksimumkan penggunaan semua kumpulan otot, secara bertahap meregangkan dan merehatkannya. Teknik Bubnovsky membahagikan keseluruhan kumpulan latihan menjadi blok tertentu, yang masing-masing ditujukan untuk kumpulan vertebra, otot atau sendi yang terpisah.

 1. Lebih baik memulakan kompleks dengan tulang belakang. Naik keempat-empat, meletakkan telapak tangan anda di lantai. Semasa menghirup (bernafas dalam-dalam dan tenang), bengkokkan punggung bawah, tahan nafas, dan berehat semasa menghembus nafas. Selepas 10 saat, ulangi latihan.
 2. Berdiri tegak, berehat, lemas dan memiringkan kepala ke bawah.
 3. Jongkok ke bawah, kemudian turunkan diri di kaki kanan anda, dan tolak kiri anda ke belakang. Meregangkan otot dengan pergerakan kenyal ringan. Selepas beberapa ketika, tukar kaki dan ulangi latihan pada kaki yang lain.
 4. Teruskan latihan ketiga mengikut kaedah yang sama, tetapi ganti pergerakan springy dengan menarik kawasan toraks ke hadapan.
 5. Jongkok ke bawah, tapak tangan jatuh ke lantai. Dalam kedudukan ini, di telapak tangan anda, turunkan badan ke hadapan, bengkokkan punggung anda.
 6. Berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di punggung anda. Menghirup, angkat kaki kiri anda, jaga agar lurus setinggi mungkin. Menghembus nafas, lebih rendah. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kanan..
 7. Berbaring telentang, letakkan tangan anda di bawah punggung. Tanpa mengangkat bahu dari lantai, cubalah meletakkan dagu ke dada, menghembus nafas, berehat, kemudian ulangi latihan.
 8. Gulungkan ke sisi anda, lutut disatukan, tarik ke perut anda semasa menghirup, dan turunkan semasa menghembus nafas.
 9. Dalam kedudukan kaki selebar bahu, berdiri dengan kaki sedikit ketinggian, dan turunkan tumit anda. Dalam pergerakan kenyal, angkat kaki ke atas dan ke bawah sehingga anda letih.

Kesimpulannya

Gimnastik Dr Bubnovsky telah mengambil tempat yang tegas di antara latihan terapi kaedahologi lain di kawasan ini. Kelebihan utamanya ialah aksesibilitas dan kemudahan pelaksanaan. Kompleks latihan gimnastik praktikal tidak mempunyai kontraindikasi, orang-orang dari segala usia, jantina, walaupun tanpa latihan fizikal khas boleh melakukan gimnastik.

Kompleks ini memerlukan ketekunan dan kepatuhan terhadap peraturan tertentu, jika tidak, semua usaha akan sia-sia. Teknik pernafasan, dilakukan bersamaan dengan gimnastik Bubnovsky, membantu melancarkan darah dengan oksigen, mengekalkan nada vaskular, dan mengurangkan beban pada jantung.